Тъканта, покриваща вътрешността на матката, известна като ендометриум, трябва да се държи на правилното си място. По неизвестни причини клетките могат да излязат извън лигавицата и да мигрират на други места: мускулния и външния слой на матката, яйчниците с придатъци, връзките, които поддържат вътрешните полови органи. Лезии на ендометриоза могат да бъдат намерени на перитонеума между матката и ректума или пикочния мехур, в чревната стена. В редки случаи заболяването се разпространява извън коремната кухина.

Мигриращата тъкан има жлезисти клетки и строма, както в ендометриума и, нараствайки в други органи, продължава да функционира както обикновено - кърви с всеки менструален цикъл. Лезиите са малки (1 до 3 mm), които макроскопски изглеждат като тъмни (черни или кафяви) образувания, заобиколени от белезникави звездни белези. При младите жени активните лезии се оцветяват в червено, но след това побеляват и стават тъмни.

Кървавото отделяне, което тези огнища произвеждат, без да намират изход, се натрупва в околните тъкани. Това води до развитие на асептично възпаление, белези и сраствания. В резултат на това матката, яйчниците и другите органи на малкия таз стават взаимосвързани, подвижността на вътрешните структури е нарушена. В напреднали случаи репродуктивните органи и околните тъкани се деформират, което води до безплодие и други усложнения.

Класификация

Най-честата форма на заболяването е ендометриозата на матката (92–94%), наричана още аденомиоза. Тя може да бъде вътрешна и външна. По вида на кълняемостта на клетките аденомиозата е:

 1. Дифузен.
 2. Фокално (възлово).
 3. Кистозна.

Фокалният вариант на заболяването е представен от един или повече възли. Единични големи образувания приличат на миома на матката, но се различават от нея по липса на капсула и неясни граници на лезията. В 6-8% от случаите ендометриозата се появява извън женските полови органи (екстрагенитална).

Ендометриозата може да се разпространи през лимфните и кръвоносните съдове, да прерасне във всяка тъкан или орган и да се развие там. Но този процес има доброкачествен характер..

Градуси

Разделянето на болестта на степени или стадии помага да се изготви план за лечение, да се оцени отговорът на получените лекарства. Ако няма ефект, е показана операция.

 • Първият, минимален - процесът е ограничен само от лигавицата на матката, има изолирани области.
 • Вторият, дълбок на светлина многобройни клъстери клетки, покълват до средата на дебелината на миометриума.
 • Третият, умерен - многобройни огнища, нарастващи по цялата дебелина на мускулната стена на матката, до нейното серозно покритие. Възможно увреждане на яйчниците.
 • Четвърто, тежко - процесът включва не само матката, но и париеталната перитонеума, шийката на матката, уретерите и дебелото черво. Изразен адхезивен процес в областта на придатъците.

Недостатъкът на тази класификация е честото несъответствие между степента на ендометриоза и истинската тежест на заболяването, което се определя не от размера на образуването, а от рубцово-адхезивния процес и покълването в околната тъкан..

Причини

Понастоящем причините за ендометриозата са неизвестни. Нито една теория не може да отговори напълно. Много рискови фактори - ретрограден поток на менструалния поток, наследственост - присъстват при напълно здрави жени..

Експертите са по-склонни към влиянието на фактора на наследствеността. Дъщеря е по-вероятно да развие ендометриоза, ако майка или баба са били болни от нея. Важна роля играят нарушенията на имунната система, които не могат да се справят с разрушаването на ектопични ендометриални клетки и в резултат на това се появява хиперплазия на лигавицата. Не е изключена автоимунната природа на заболяването..

Но, за съжаление, никоя от концепциите за началото на заболяването не може да посочи ключовите причини за развитието на ендометриоза..

Рисковите фактори за развитието на заболяването са:

 • повишаване нивото на женските хормони, приемане на естрогени;
 • ранно начало на менструация, обилни и продължителни периоди;
 • липса на бременност и раждане.

Симптоми

Оплакванията при ендометриоза са разнообразни и индивидуални. Някои жени с екстензивно заболяване може да са безсимптомни, докато други с минимално заболяване могат да имат много оплаквания..

Основният и водещ симптом е тазовата болка, често свързана с менструалния период. Вероятно възниква от белези, сраствания и възпаления, дължащи се на инвазията на ендометриотични огнища в нервните корени..

Симптомите на аденомиоза могат да включват:

 • дисменорея (болезнени менструации) Болката често излъчва в долната част на гърба;
 • дискомфорт по време на секс (диспареуния);
 • болка по време на уриниране и изхождане. Обикновено по-лошо по време на менструация;
 • прекомерно кървене по време на менструация - менометрорагия;
 • безплодие.

Има и други симптоми. Ендометриозата често е придружена от умора, диария, запек, подуване на корема или гадене, особено по време на менструация.

Понякога ендометриозата се бърка с други състояния, които могат да провокират болка в областта на таза: синдром на раздразненото черво, кисти на яйчниците, миома на матката. Оплакванията зависят от локализацията на патологичните израстъци:

 • в дебелото черво: болка при дефекация, подуване на корема, диария или запек, ректално кървене, което се появява по-често по време на менструация;
 • в пикочния мехур: дизурия (нарушение на уринирането), хематурия, болка в надпубисната област;
 • в яйчниците: образуване на ендометриом - обемна кистозна формация в яйчника с размери 2-10 см, която може да се спука, което води до остра болка в корема и развитие на перитонит.

При преглед гинекологът определя увеличаване на размера на матката, напрежение в областта на яйчниците, пространство на Дъглас. В редки случаи могат да се открият лезии на ендометриоза по вулвата или влагалището. Тъканите често растат в следоперативни белези.

Ендометриозата винаги е придружена от тазова болка, обилно маточно кървене, водещо до анемия и често безплодие.

Лечение

Има два вида лечение - хирургично и медикаментозно. Оперативен подход - отстраняването (изрязване) или унищожаването (аблация) на патологично разположена ендометриоидна тъкан е по-ефективно.

В началните етапи на заболяването, ако няма индикации за операция, може да се започне медикаментозна терапия. Трябва да продължи най-малко 3 месеца. За нея се използват комбинирани орални контрацептиви, прогестогени, даназол и декапептилови лекарства. Курсовете за лечение обикновено са дълги - няколко месеца или повече.

Няма радикални лекове за болестта. Има редица методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите:

 • болкоуспокояващи: парацетамол, диклофенак.
 • хормонални лекарства и контрацептиви за потискане на функцията на яйчниците - вътрематочна система (IUD), аналози на гонадотропин-освобождаващ хормон и комбинация от изброените средства.
 • операция за отстраняване на области на ендометриоза или на всички органи, участващи в процеса.

През последните 30 години се използват широко хормонални лекарства, които причиняват състояние на „псевдобременност“ или „псевдоменопауза“ (антигонадотропин). Добре доказана лекарствена хипофизектомия (агонисти на GnRH).

Хормони, които потискат функцията на яйчниците:

 • непрекъснати орални контрацептиви - етинилестрадиол. Използва се дълго време, 1 таблетка на ден в продължение на 4-6 цикъла. След това се прави почивка за 4 дни.
 • прогестини - левоноргестрел вътрематочно устройство, перорално медроксил прогестерон ацетат.
 • агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH) - левпрорелин, нафарелин.
 • даназол - често причинява странични ефекти.

Помислете за използване на инхибитор на ароматазата (понижаване на нивата на естроген) в комбинация с контрацептиви, понякога това лечение е успешно.

Има много възможности за терапия, но последната дума остава за специалиста. При повечето жени ендометриозата се появява отново 6 месеца или най-много една година след спиране на лечението, освен ако функцията на яйчниците не е напълно потисната.

Нито един лекарствен продукт не премахва морфологичния субстрат на ендометриозата. Той има само косвен ефект върху дейността му. Това обяснява краткосрочния клиничен ефект на хормоналната терапия..

Хирургическа интервенция

Най-адекватният метод за лечение на заболяването е премахването на патологичните огнища и последващото потискане на функцията на яйчниците от хормони..

В зависимост от стадия на заболяването и местоположението на ендометриотични образувания, лекарите могат да използват различни подходи: термична деструкция, електрокоагулация, ултразвук, лазер. Всички те са надеждни методи за елиминиране на ендометриозата..

Показанията за оперативно лечение са:

 • наличието на ендометриоми (тумороподобни образувания);
 • значителни тазови сраствания;
 • запушване на фалопиевите тръби;
 • непоносима болка в тазовата област;
 • желание за запазване на плодородието.

Хистеректомията - ампутация на матката - трябва да се счита за радикално лечение на аденомиоза. Извършва се в случаите, когато жената вече няма да ражда..

За умерени до тежки стадии на маточна ендометриоза се препоръчва да се извърши хирургично отстраняване на единични възли с максимално запазване на репродуктивната функция

В случай на рецидив на заболяването е препоръчително да се извърши втора операция за премахване на нови огнища на ендометриоза.

Бременност с ендометриоза

Все още не е ясно как болестта причинява безплодие. Някои изследователи смятат, че ендометриалната тъкан и срастванията блокират проникването на яйцеклетката във фалопиевите тръби. Възможно е жлезистите клетки да отделят химикали, които пречат на оплождането..

Въпреки това, бременността с ендометриоза е възможна, макар и не лесна. Отбелязва се, че 30-50% от жените с това заболяване не могат да заченат дете. В този случай IVF може да помогне..

За жени със стадий I / II ендометриоза, за началото на бременността се препоръчва оперативна лапароскопия с отстраняване на огнища и съпътстващо отделяне на сраствания за възстановяване на функцията на гениталиите.

Бременните жени с аденомиоза имат повишен риск от спонтанен аборт през втория триместър на бременността. Също така има голяма вероятност от преждевременно раждане и неправилно поставена плацента. Репродуктивните нарушения са следствие от хроничния ход на патологията.

Въпреки това, при ендометриоза на матката, все още си струва да се опитате да заченете дете по естествен път в рамките на 6-12 месеца..

Ендометриоза и бременност.

Ендометриозата се счита за една от най-честите причини за женско безплодие. Развива се на фона на хормонални нарушения. Вероятността за зачеване при диагноза ендометриоза, бременност е възможна. Ако една жена успее да забременее, въпреки заболяването, лекарите поемат контрола върху ситуацията..

 1. Бременност с ендометриоза
 2. Симптоми и лечение на ендометриоза при жени
 3. Ендометриоза и бременност
 4. Ендометриоза и бременност възможно ли е да забременеете?
 5. Бременност след лапароскопия на ендометриоза
 6. Как бременността влияе на болестта?
 7. Ендометриоза - Бременност Лечение

Бременност с ендометриоза

Ендометриозата на матката е хормонална аномалия, при която вътрешният слой на маточната кухина расте извън нея. Ендометриумът се увеличава през първата половина на цикъла под въздействието на естрадиол. В края на менструалния цикъл той се отхвърля. При хормонален дисбаланс ендометриумът расте и се отхвърля хаотично.

Неговите огнища могат да се фокусират не само върху гениталиите, но и извън репродуктивната система..

Болестта протича на няколко етапа. Ако в началните етапи жената има шанс да забременее по естествен път, тогава в напреднали случаи вероятността от бременност е значително намалена. Най-честата форма на заболяването е ендометриозата на яйчниците. Но патологични огнища могат да се появят и върху пикочния мехур, храносмилателните органи и бъбреците. Следователно бременността с ендометриоза е малко вероятна. Процесът на образуване на ендометриални огнища се провокира от следните фактори:

 • лоши навици;
 • намалена имунна защита;
 • прехвърлянето на възпалителни заболявания;
 • аборт и операция;
 • генетично разположение;
 • сложен труд;
 • наличието на генитални инфекции;
 • ендокринни патологии.

Симптоми и лечение на ендометриоза при жени

Ендометриозата е придружена от натрупване на кръв в определени области на коремната кухина. Поради невъзможността за освобождаването му се образува адхезивен процес. На тази основа възниква интензивна болка. През втората половина на цикъла те напредват. Но в началните етапи симптомите напълно липсват. Това затруднява навременното поставяне на диагноза. Други симптоми, общи за ендометриозата, включват:

 • дискомфорт по време на дефекация и уриниране;
 • размазване на петна от гениталиите, не свързани с менструация;
 • болка по време на интимност;
 • кръв в урината;
 • отклонения в цикличността на менструалния цикъл.

Според резултатите от ултразвук в тялото на жената може да се открие процес на адхезия. В някои случаи заболяването се придружава от анемия..

Ендометриоза и бременност

Бременност с ендометриоза е възможна, ако болестта едва започва да се развива. Ако заболяването стане хронично, ще се наложи продължително лечение. В този случай патологичните огнища се разпространяват в жизненоважните органи, засягайки тяхното функциониране. Бременността става възможна само след лапароскопия на ендометриоза, след което се провежда медикаментозна терапия.

Ендометриоза и бременност възможно ли е да забременеете?

Основната причина за отсъствието на бременност е дисфункцията на яйчниците. Овулацията не възниква поради хормонален дисбаланс. Яйцеклетката не узрява до желаното състояние или не може да пробие плътната мембрана на фоликула. Менструацията в този случай е нередовна..

Друга причина за отсъствието на бременност при ендометриоза е тънкият слой на ендометриума. До момента на имплантацията дебелината му трябва да бъде 10-13 см. Ако ендометриумът е твърде тънък или недостатъчно хлабав, ембрионът няма да може да пусне корени. Дори и да се случи, рискът от преждевременно прекъсване на бременността е твърде висок.

Ендометриозата често е придружена от адхезивен процес в тръбите. В този случай тяхната проходимост е нарушена. Оплодената яйцеклетка не може да влезе в маточната кухина, което увеличава вероятността от извънматочна бременност. Адхезиите се отстраняват хирургично или с физиотерапия.

Бременност след лапароскопия на ендометриоза

Бременност може да се планира само след пълно възстановяване от ендометриоза. Но първо трябва да се уверите, че диагнозата е правилна. В допълнение към ултразвук и визуално изследване са показани ендоскопски методи за изследване на органи. Оценява се не само състоянието на матката, но и пикочния мехур, ректума и коремната кухина. За тази цел те извършват:

 • колоноскопия;
 • хистероскопия;
 • цистоскопия;
 • колпоскопия.

Медикаментозната терапия ви позволява да спрете развитието на болестта чрез потапяне на гениталиите в състояние на изкуствена менопауза. Най-често за това се предписват орални контрацептиви. Оптималният период за приемането им е най-малко шест месеца. След прекратяване на лечението, жената се съветва незабавно да започне да планира детето. Шансовете за успешно зачеване през този период се увеличават значително. Яйчниците започват да работят със същата сила, но нови огнища на ендометриоза все още не са имали време да се образуват.

За да се елиминират съществуващите огнища на ендометриоза, е необходима хирургическа интервенция. Най-често проблемът се решава чрез лапароскопия. Това не означава коремни разрези на кожата. Процедурата е популярна поради ниската си травматичност. По време на него се правят малки пробиви по кожата. Чрез тях в перитонеалната кухина се въвеждат инструменти, с помощта на които се отстранява ендометриозата и се прави дисекция на срастванията. Предимствата на такава операция включват бързо възстановяване на тялото. Възможна е бременност след лапароскопия на ендометриоза.

Как бременността влияе на болестта?

При определени обстоятелства бременността може да настъпи и при ендометриоза. Най-често това се случва след ин витро оплождане. В този случай жената трябва да бъде под строг надзор на професионалисти. През първите месеци може да се наложи хормонална подкрепа поради високия риск от аборт. За да задържите детето, трябва да приемате прогестеронови лекарства. Жена през този период е в болница.

Следователно симптомите на заболяването стават по-слабо изразени. Болестта не засяга развитието на детето. Тъй като еластичността на шийката на матката при ендометриоза може да намалее, често се предписва цезарово сечение. След доставката проблемът може да се върне. Жените, които са имали ендометриоза в следродилния период, трябва да бъдат особено внимателни. Важно е да се осигури необходимата хигиена и своевременно да се правят превантивни посещения при гинеколога.

Ендометриоза - Бременност Лечение

Бременността лекува ендометриоза и хората, които твърдят, че са отчасти прави. Такова твърдение се случва, тъй като този период има благоприятен ефект върху състоянието на матката (производството на хормони спира, което допринася за развитието на ендометриоза).

Но въпреки това лекарите не препоръчват лечение на ендометриоза с бременност, тъй като почти всички настъпили подобрения са с временен характер, докато настъпи овулация. Следователно на това лечение не може да се разчита и да се разчита на него..

Ендометриоза: Възможна бременност... и дори препоръчителна!

Известно е, че бременността и кърменето са отлични средства за лечение на ендометриоза и често водят до стабилна ремисия. Тъжният парадокс обаче е, че често е ендометриоза пречи на зачеването. Защо се появява това заболяване? Как се диагностицира? Как да се лекува? Евгения БОНДАРЕНКО, акушер-гинеколог от първа категория на мрежата от центрове за семейна медицина "Здравица", консултира Sibm за лечение на ендометриоза.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е толкова често срещана, колкото и мистериозно заболяване. По някаква неясна причина ендометриоидната тъкан, която покрива матката отвътре, започва да се държи странно. Расте в излишък в тялото на матката, на други гениталии - на шийката на матката, в тръбите, яйчниците или дори започва да „пътува“ през тялото и се намира на напълно неочаквани и неподходящи за това места - в червата, пикочните пътища, белите дробове и дори в тъканите на очите.

Всичко би било наред, но ендометриумът е специална тъкан, която е замислена от природата да приема оплодена яйцеклетка и да създава комфортни условия за нея. За тези цели всеки месец в началото на цикъла ендометриумът активно се разраства и удебелява под въздействието на хормона естроген. Приблизително на 15-ия ден от цикъла, друг хормон, прогестерон, е свързан с процеса: ендометриалните тъкани започват да отделят много слуз, съдовете се разширяват и стават пълнокръвни, за да осигурят най-добрия прием за нов живот. Ако зачеването не е настъпило, тогава до края на цикъла съдържанието на двата хормона намалява рязко, обраслият слой на ендометриума се унищожава и отхвърля - менструацията започва.

Прекомерният растеж на ендометриума вътре в матката или присъствието му в други органи води до патология - ендометриоза. Подобно на нормалната маточна лигавица, тези тъкани растат в началото на всеки цикъл и се разрушават по време на менструация. Това може да доведе до образуване на сраствания и кисти на ендометриума..

Коментар на специалист

Ендометриозата е дисхормонално, имунозависимо и генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с доброкачествено разпространение на тъкан, подобна по морфологична структура и функция на ендометриума, но извън маточната кухина. Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания, особено при жени на възраст 20-40 години. Според локализацията на огнищата той се разделя на генитален и екстрагенитален.

Гениталната ендометриоза е вътрешна - когато тъканта расте в тялото на матката, провлака и интерстициалните части на тръбите, и външна - когато е засегната вагиналната част на шийката на матката, вагината, яйчниците, тръбите и тазовата перитонеума.

Екстрагениталната ендометриоза е поражение на всички други органи, с изключение на гениталиите. Фокусите на ендометриозата са подложени на хормонални влияния по време на менструалния цикъл и именно тези циклични промени причиняват основните симптоми и оплаквания на жените, страдащи от тази патология.

Причини за ендометриоза

Няма еднозначно мнение за това, защо ендометриозата се появява в медицинската общност. Предполага се, че ендометриалните клетки навлизат в коремната кухина по време на менструация от фалопиевите тръби или се пренасят през тялото с лимфен и кръвен поток от матката.

Известни са случаи на ендометриоза при мъже, подложени на естрогенна терапия, което доказва хормоналния характер на това заболяване..

Коментар на специалист

Има няколко теории, които обясняват ендометриозата, нито една от които не е ясно доказана. Понастоящем водещата теория е изместването на ендометриоидните частици „навътре“, тоест с ретроградното протичане на менструалната кръв през фалопиевите тръби в перитонеума; жизнеспособни клетки от лигавицата на матката в менструална кръв се прикрепят към перитонеума и растат. Установено е, че това явление е особено често при аборти и медицински интервенции (кюретаж на маточната кухина, цезарово сечение).

Въпреки това, поради разпространението на ендометриозата при момичетата, генетично детерминираната теория за произхода на ендометриозата в момента излиза на второ място: промени, които настъпват на етапа на формиране на плода в утробата. Често в млада възраст заболяването се съчетава с малформации на гениталните органи..

Рисковите фактори за ендометриоза включват:

хормонални нарушения, когато рецепторите улавят хормони с повишена активност;

чести вътрематочни интервенции;

хронично стресово състояние на организма.

Симптоми на ендометриоза

Често ендометриозата не се проявява по никакъв начин и признаците на това заболяване са видими само с ултразвук.

В други случаи ендометриозата може да доведе до такива последици като:

 • болка в долната част на корема, особено през втората половина на цикъла;
 • дискомфорт по време на секс;
 • зацапване между периодите;
 • нарушение на менструалния цикъл;
 • затруднено зачеване.

Коментар на специалист

Симптомите на ендометриозата са изключително разнообразни. Най-честият симптом е болката в долната част на корема, която се появява циклично. Често интензивността му се увеличава през втората половина на менструалния цикъл и по време на менструация. С напредването на болестта болката става изтощителна, става постоянна, излъчваща се в перинеума и краката. Това често понижава настроението, работоспособността, депресията и хроничната умора. Един от симптомите на ендометриоза е нарушение на менструалната функция: зацапване преди и след менструация, нередовна менструация. Установено е, че около 40% от жените с ендометриоза страдат от безплодие, което възниква както в резултат на хормонален дисбаланс, така и поради променения ендометриум, а в някои случаи и поради процеса на адхезия (с локализация на огнища в коремната кухина).

Диагностика на ендометриоза

Цял набор от методи помага за точното диагностициране на ендометриозата:

Индикатори на туморни маркери в кръвния тест. При ендометриозата на яйчниците показателите на маркерите CA 125, CEA и CA 19-9 често се увеличават няколко пъти.

При ултразвук диагностикът може да види ендометриални огнища и кисти.

Най-високата точност има лапароскопски метод - позволява ви точно да определите наличието и локализацията на огнища на ендометриоза, сраствания и кисти. В допълнение, с помощта на лапароскопия е възможно едновременно отстраняване на диагностицирани огнища и кисти, отделни сраствания.

Коментар на специалист

При диагностицирането на ендометриоза, в допълнение към оценката на оплакванията и обективния статус, гинекологът е подпомогнат от снимка на ултразвукова диагностика, която може да се направи за изясняване на диагнозата не само на стандартния 5-7 ден от цикъла, но и да се повтори на 21-24 ден от цикъла, когато косвените признаци са по-ясно видими това заболяване. Кръвта за маркери CA-125 и CA-19-9 често е леко повишена при ендометриоза, но те не са специфични, тъй като това са маркери на всички онкологични процеси. Тяхната комбинация повишава чувствителността на диагнозата, но също така дава 10% фалшиво положителни резултати. По този начин нито един от биомаркерите не е специфичен за диагностицирането на заболяването. Единственият точен метод е лапароскопията с откриване на ендометриоидни огнища.

Лечение на ендометриоза

За съжаление, в някои случаи ендометриозата е пречка за зачеването: обширни огнища на заболяването могат да провокират образуването на сраствания в тазовите органи. Това предотвратява оплождането и напредването на оплодената яйцеклетка в матката. Освен това срастванията могат да причинят извънматочна бременност. Ето защо, в някои случаи, преди да планирате бременност, е необходим курс на лечение на ендометриоза..

Днес има два основни метода за лечение на болестта:

Хормонални - лекарят препоръчва прием на хормонални лекарства (в някои случаи са достатъчни правилно подбрани хормонални контрацептиви), които временно блокират работата на яйчниците, спират цикличния растеж и разрушават ендометриалните клетки;

 • Хирургично - ако има големи огнища на ендометриоза, кисти и сраствания, които предотвратяват бременността, лекарите препоръчват хирургическа интервенция. Операцията се извършва с помощта на минимално инвазивен лапароскопски метод. Хирургът прецизно премахва огнищата на заболяването, като същевременно внимателно запазва органите.
 • Коментар на специалист

  Лечението на ендометриоидното заболяване зависи от степента на лезията, локализацията на огнищата и необходимостта от запазване на репродуктивната функция. При младите жени това е най-често хормонална терапия, която е насочена към потискане на менструацията и намаляване на клиничните симптоми на заболяването. Хирургичното лечение е показано в случай на съпътстващо безплодие като етап на подготовка преди планирана бременност.

  Ендометриоза и бременност

  Лекарите позволяват планиране на зачеването, като правило, възможно най-скоро след лечението. Не трябва да се затяга, защото свити или хирургично отстранени огнища могат да се върнат отново. Ако ендометриозата не пречи на зачеването, лекарят може да препоръча неродената жена като терапия... бременност и кърмене. По време на бременност и кърмене цикличните хормонални процеси в тялото на жената спират и те се заменят с напълно различни, насочени към носене и поддържане на бременността. Пролиферацията на ендометриума също спира и в някои случаи дори се обръща.

  Признаците на ендометриоза намаляват или изчезват изцяло през целия период на бременността и кърменето, но след кърмене патологичните процеси в ендометриума могат да се появят отново, така че е необходим контрол върху това заболяване.

  Коментар на специалист

  Тъй като ендометриозата на коремната кухина често води до образуване на сраствания, вероятността от извънматочна бременност в тази ситуация е доста висока. Самата бременност влияе благоприятно върху хода на ендометриозата, както и продължителната лактация, тъй като по това време не се появяват циклични хормонални колебания, което води до влошаване на хода на заболяването.

  Как се стимулира овулацията с ендометриоза?

  Един от основните женски проблеми при планирането на бременността е безплодието. Причината за появата на тази патология може да бъде нарушение на функционирането на ендокринните и екзокринните жлези, което води до нарушение на хормоналния фон на тялото. В резултат на това може да възникне болезнено състояние - ендометриоза. За да се справят с проблема с безплодието, те използват техниката за стимулиране на овулацията с ендометриоза. Същността на метода е в хормоналната терапия, с помощта на която узряват необходимите за зачеването фоликули.

  1. Ендометриоза
  2. Стимулиране на овулацията
  3. Избор на схема за стимулиране на яйчниците
  4. Рискови фактори за стимулиране на яйчниците
  5. Стимулиране на овулацията с ендометриоза
  6. Изход

  Ендометриоза

  Ендометриозата или аденомиозата е доброкачествен растеж на тъкани в матката или други органи, които в съответствие със своите характеристики структурно и функционално съвпадат с ендометриума, но се развиват извън зоната на нормалната лигавица на матката.

  Има два вида аденомиоза:

  • Вътрешен - пролиферация на клетки в гениталния орган.
  • Външни - разпространенията се намират далеч от маточната лигавица (перитонеум, яйчници, черва, пикочен мехур, следоперативни белези).

  Според А. И. Осякина-Рождественская, в патогенезата на аденомиозата, основните са нарушенията на неврохуморалните взаимодействия: силно отклонение в синтеза на фоликуларния хормон, отговорен за растежа. Основната причина за тези нарушения по правило е увреждане на рецепторните полета на нервните клетки на матката по време на аборт, както и възпалителни заболявания на гениталиите, водещи до влошаване на кръвоснабдяването на женските полови органи..

  Причините за безплодие при аденомиоза също могат да бъдат:

  1. Неспособност на плода да се установи в стената на матката поради променената форма на ендометриума.
  2. Разпространението на възпалението поради проникването на ендометриума в яйчниците и други органи, което води до образуването на сраствания.
  3. Имунни нарушения, които възпрепятстват функционирането на сперматозоидите, като ги унищожават.
  4. Нарушаване на образуването на яйцеклетки от простагландини и интерлевкини (физиологично активни вещества, чиято функция е да контролират телесната температура, тонуса на гладката мускулатура на бронхите, пикочно-половата, съдовата система, както и стомашно-чревния тракт), оказващи отрицателно влияние върху хемостазата (запазване на течното състояние на кръвта в съдовете) на коремната кухина.
  5. Синтезът на лутеинизиращ хормон е блокиран, поради което липсва овулация.
  6. Автоимунни процеси (тялото приема своите тъкани и клетки като чужди и ги унищожава; те се проявяват главно под формата на хронично възпаление), които предотвратяват имплантирането на ембриона.

  Стимулиране на овулацията

  При определена категория жени яйчниците не изпълняват своята функция - образуването на зряла яйцеклетка. Може да се заключи, че ако зачеването не е настъпило през 6 цикъла на овулация, тогава е необходима медицинска намеса. Медикаментозната терапия преследва целта да възстанови нормалните хормонални нива, необходими за узряването на плода.

  Процесът се извършва под бдителния надзор на специалисти, като се вземат предвид следните параметри:

  • Телесно тегло на пациента
  • Резултати от предишни проучвания
  • Оценка на яйчниковия резерв (броят на фоликулите в яйчника, които имат потенциал за по-нататъшно развитие и предоставят възможност за узряване на яйцеклетката).

  Избор на схема за стимулиране на яйчниците

  Има много лекарства с различно приложение, които са разделени на две големи категории, в зависимост от хормона, чийто синтез стимулират: фоликулостимулиращо и лутеинизиращо. Общо се разграничават четири групи вещества:

  1. Препарати на основата на човешки менопаузален гонадотропин - "Menogan", "Pergonal", "Menopur".
  2. Лекарства на основата на фоликулостимулиращ хормон - "Gonal", "Puregon".
  3. Активните вещества, чийто ефект се основава на потискане на естрогена и привеждане на фоликулостимулиращия хормон до нормалното ниво - "Clostilbegit", "Clomid".
  4. Лекарства, насърчаващи навременното освобождаване на яйцеклетката - "Prophase", "Horagon".

  Активирането на периода на подготовка на яйцеклетката по време на основното ин витро оплождане се извършва по сходни методи:

  • Ултракъс протокол (профилактика за 8-10 дни)
  • Кратък протокол (10-12 дни)
  • Дълъг протокол (13-28 дни)
  • Изключително дълъг протокол (за хронична и тежка ендометриоза, в продължение на няколко месеца)

  Някои жени могат да получат различни реакции по време на медикаментозни процедури:

  • Изпотяване
  • Безсъние
  • Главоболие
  • Подуване на корема
  • Пристъпи на безпокойство

  Оценката на ефективността зависи от възрастта на жената, използваното лекарство, както и от факторите и етиологията на началото на заболяването.

  Рискови фактори за стимулиране на яйчниците

  Въпреки факта, че за повечето жени процедурите правят без последствия, съществуват определени рискове от възникване:

  • Кисти на яйчниците.
  • Хормонални промени.
  • Качване на тегло.
  • Патологии на централната нервна система.
  • Стомашно-чревни проблеми.

  Стимулиране на овулацията с ендометриоза

  Ако жената има състояние, подобно на ендометриоза, се използват методи за стимулиране като дълъг или много дълъг протокол.

  С дълъг протокол администрирането на лекарства започва от 21-ия ден на цикъла под строгото наблюдение на лекарите, с разнообразна диагностика и контрол на процеса. На пациента се правят инжекции в подкожния корем. От 5-ия ден се извършва стимулация с гонадотропни хормони.

  С ултра дълъг протокол, който продължава от 2 до 6 месеца, се извършва терапия с отлагащи лекарства, паралелно с което има инхибиране на функцията на яйчниците, което е важно за пациенти с патология на пролиферацията на ендометриума.

  Изход

  Тънкият ендометриум може да причини отмяна на стимулирането на овулацията при ендометриоза, поради което на такива пациенти се предписва хормонална терапия, за да се изгради слоят на маточната лигавица.
  Настоятелно не се препоръчва да извършвате процедурите сами, тъй като само квалифициран лекар и модерно оборудване могат да помогнат за идентифициране на отклонения по време на лечението.

  Има ли овулация с вътрешна ендометриоза на матката? Ендометриоза и зачеване

  Патологичните промени в клетките на ендометриума се наблюдават на всеки 10 жени на възраст 25–42 години. Причините за заболяването не са напълно изяснени, но то има много негативни последици, най-често срещаното от тях е безплодието. Възможно ли е да забременеете с ендометриоза?

  Ендометриоза и бременност

  Много хора вярват, че зачеването с ендометриоза е невъзможно. Патологичните промени в ендометриума влияят отрицателно върху узряването на яйцеклетката, предотвратяват преминаването й във фалопиевата тръба - всичко това намалява шансовете за зачеване, но не показва пълната невъзможност за раждане на деца.

  Важно! Хроничната ендометриоза често се диагностицира при жени, които успешно са родили едно или повече деца, без да имат проблеми със зачеването..

  Бременността с ендометриоза на матката е трудна, тъй като не се извършва имплантиране на оплодено яйце. Ако ендометриумът е засегнал малка част от матката, болестта е в ранен стадий, тогава яйцеклетката ще има достатъчно място за фиксиране. В този случай жената трябва непрекъснато да се наблюдава от лекар, тъй като има голяма вероятност от спонтанен аборт..

  Ендометриозата на яйчниците предотвратява узряването на фоликула, овулацията не настъпва. Ако патологията засяга само един яйчник, тогава шансът за забременяване се появява на всеки 2 месеца, когато яйцеклетката остави здрав яйчник. При увреждане на двата яйчника бременността е възможна само след пълното премахване на всички прояви на патология.

  Има погрешно схващане, че бременността може напълно да излекува ендометриозата. На фона на промените в хормоналните нива може да възникне потискане на ендометриалните огнища, но това не означава пълно възстановяване..

  Ендометриозата влияе негативно върху способността на жената да зачене и да роди бебе. Специалните лекарства ще помогнат за премахване на негативните прояви на болестта, удължаване на периода на оптимално функциониране на матката за зачеване.

  Защо не можете да забременеете:

  • липса на овулация - високо ниво на естроген, малко количество прогестерон водят до развитие на ановулация;
  • смърт на сперматозоиди или намаляване на тяхната активност;
  • сраствания - яйцеклетката не прониква във фалопиевата тръба, не настъпва оплождане;
  • ендометриозата може да засегне дъното и кухината на матката - плодът е фиксиран на шийката на органа, което провокира спонтанен аборт.

  При хронична ендометриоза зачеването трябва да се планира, когато заболяването не е в остър стадий. Жената психически трябва да се подготви за дълъг болничен престой, за да предотврати спонтанен аборт, ще трябва да приема хормонални и противовъзпалителни лекарства.

  Как да излекувате ендометриозата и да забременеете

  Патологията на ендометриума провокира развитието на безплодие при около 40% от жените. Възможно е да забременеете с такава диагноза, отнема само време и адекватна терапия.

  Важно! С патологични промени в клетките на ендометриума, жената не става напълно безплодна, болестта само значително намалява шанса за забременяване и раждане на дете.

  Тактиката и схемата на лечение зависи от възрастта на жената, степента на пролиферация на ендометриалните клетки. Лечението се извършва с помощта на лекарства и хирургия, в някои случаи лекарят може да препоръча IVF. Няма единна схема на лечение на патологията, ефектът на хормоналните лекарства върху женското тяло може да бъде коренно различен.

  Ендометриоза и бременност след 40 години - възможно ли е? Патологичните промени в ендометриума при жени след 40 години често се бъркат с проявата на менопаузата. На тази възраст терапията често е насочена към премахване на основните признаци на заболяването, а не към запазване на плодовитостта. Но ако репродуктивната и хормоналната система работи правилно, можете да раждате след 40.

  Важно! В този случай на жената се предписва хормонална терапия, след което се препоръчва IVF..

  • лекарства, които причиняват изкуствена менопауза - терапията продължава в продължение на 3–6 месеца, докато ендометриалните огнища напълно атрофират, след което менструалният цикъл се възстановява;
  • мъжки хормони от синтетичен произход;
  • хормонални орални комплексни контрацептиви.

  Duphaston се използва за лечение на ендометриоза в началните етапи. Действието на лекарството е насочено към потискане на активността на естрогена.

  Дюфастон има лек ефект върху организма, практически няма противопоказания и странични реакции. Схемата на лечение се разработва индивидуално от лекаря за всяка жена - понякога терапията може да продължи до 9 месеца.

  Бременност след лапароскопия на ендометриоза

  Хирургическа интервенция под формата на лапароскопия се предписва при сраствания, които засягат фалопиевите тръби. Хирургичната интервенция за ендометриоза е насочена към изрязване на срастванията, отстраняване на ендометриума. Този метод ви позволява да предотвратите развитието на сериозни патологии, но ефектът от операцията е краткотраен, възможни са рецидиви на заболяването. Ето защо лекарите препоръчват да се започне планирането на бременността възможно най-рано след операцията..

  Ако бременността не настъпи в рамките на 12 месеца, е необходим допълнителен преглед, най-вероятно безплодието в този случай е причинено от други причини.

  Ендометриоза в началото на бременността

  Ендометриумът може да не пречи на бременността, но при такава патология основната опасност се крие в честите спонтанни аборти в ранните етапи. Ако зачеването е настъпило с ендометриоза, е необходимо през първия и втория триместър да се наблюдава постоянно хормоналния фон в болнична обстановка.

  Опасността от спонтанен аборт при ендометриална патология е свързана с дефицит в организма на прогестерон, който допринася за нормалния ход на бременността, потиска свиването на маточните мускули. След пълното формиране на плацентата заплахата от спонтанен аборт намалява.

  Важно! Ендометриозата по никакъв начин не засяга развитието на плода и здравето на детето, болестта не може да причини никакви патологии.

  Основната опасност е, че много жени нямат признаци на ендометриоза. В резултат на това могат да се получат постоянни ранни спонтанни аборти. Най-доброто средство за предотвратяване на подобни последици е да планирате бременност, редовно да се подлагате на пълен преглед, за да укрепите имунната система.

  По време на бременност не се провежда терапия, насочена към премахване на причините и последствията от патологията. Основната задача е да се предотврати спонтанен аборт, да се помогне на жената да роди дете.

  Изключение прави ендометриоидната киста на яйчника. Ако съществува риск от разкъсване, той се отстранява за период от 16-20 седмици, когато рискът за плода е минимален.

  Възможно ли е да забременеете след ендометриоза? В повечето случаи лекарите дават положителен отговор, при условие че няма сериозни патологии. Бременност след ендометриоза може да настъпи още на 6-12 седмица, при условие на лапароскопия. След хормонална терапия бременността трябва да се планира не по-рано от 3 месеца по-късно - през това време тялото ще има време да се възстанови.

  Ендометриозата е много често и почти необяснимо явление в гинекологията. Тъканта вътре в матката може да порасне и да се разпространи в различни органи при жените.

  Тази тъкан се нарича ендометриум, откъдето идва и името на болестта. Ако не се лекува, ендометриозата може да причини безплодие. Като цяло комбинацията от това заболяване и бременността е много сложна, трябва да разберете как тези две състояния си влияят взаимно.

  От нашата статия ще научите дали е възможно да забременеете и да родите с ендометриоза, за ефекта на болестта върху хода на бременността.!

  Възможно ли е и как да се зачене дете след лечение

  Смята се, че бременността и това заболяване не са много съвместими. Ендометриозата може да наруши процесите на съзряване и освобождаване на яйцеклетката, това засяга възможността за зачеване.

  Що се отнася до аденомиозата, съществува риск от следродилен кръвоизлив, който е причинен от лошо свиване на матката.

  Възможно е въртене на плацентата, при което тя прораства дълбоко в стените на матката; ръчното отделяне може да провокира тежко кървене. Състоянието е много сериозно и може да се наложи операция..

  Важно е да се вземат предвид следните точки:

  • Преди раждането трябва да се направи ултразвук. Важно е да проверите дали плацентата е израснала в стените на матката (това често се случва при жени, които са имали цезарово сечение преди).
  • Ако има индикация за цезарово сечение, тогава е важно да се предотврати навлизането на ендометриоидна тъкан в коремната кухина..
  • За това по време на операцията се използват стерилни кърпички. Те се поставят над матката преди нейните стени да бъдат дисектирани. Той помага да се предотврати разпространението на ендометриума.
  • След настъпването на отделянето на плацентата са необходими лекарства, които свиват матката, например "Окситоцин", "Пабал", Метилергобревин ".

  Как ендометриозата на матката и бременността са съвместими, възможно ли е да забременеете с тази диагноза, ще научите от това видео:

  Възможен е успешен резултат от бременността и раждането с това заболяване. Но е важно през целия период жената да е под наблюдението на специалисти..

  Често именно раждането на дете може да излекува ендометриозата. Въпреки че лекарите съветват да започнете да планирате бременност не по-рано от няколко месеца след пълното излекуване на болестта.

  Едно от най-често срещаните и коварни женски заболявания е ендометриозата. Това заболяване се проявява под формата на наслояване на маточна тъкан на необичайно място: в коремната зона, фалопиевата тръба, върху яйчниците, а също и по стените на матката. Патологичните прояви на ендометриоза са особено опасни при планиране на бременност, тъй като те значително усложняват процеса на зачеване и в тежки случаи могат да провокират безплодие. В тази връзка ендометриозата и бременността се считат за най-подходящата тема сред нежния пол..

  Как се проявява ендометриозата и нейните видове

  Симптомите на ендометриоза зависят от зоната на проява на патологичния процес и общото състояние на момичето. Според медицинската практика има случаи, когато заболяването протича без симптоми и гинеколог може да го диагностицира по време на рутинен преглед..

  Развитието на ендометриоза се характеризира със следните симптоми:

  1. Появата на болезнени усещания в тазовата зона - този симптом се проявява при 25% от жените. Болката е ясно локализирана на определено място за дълъг период.
  2. Болезнени усещания от цикличен характер, придружаващи менструацията - симптомът притеснява 50% от пациентите. Ярко изразена проява настъпва през първия ден от менструалния цикъл в резултат на следните фактори: образуване на спазми в маточния съд, кървене в коремната област, повишено налягане.
  3. Дискомфорт по време на полов акт е налице, когато патологията засяга маточните връзки или вагината.
  4. Менструални нередности:
  • продължителна, обилна менструация;
  • наличието на кафеникаво отделяне след менструация;
  • намаляване на менструалния период;
  • обилно кървене.
  1. Най-опасният симптом е проблемното зачеване и носене на плода. Тази функция присъства при 40% от момичетата.

  При наличие на тежки усложнения се наблюдава проява на специфични симптоми:

  • образуването на кървави отделяния в урината;
  • нарушена дефекация;
  • кашлица с хемоптиза.
  1. Гениталният изглед е разделен на три форми: вътрешна, перитонеална, екстраперитонеална. Първият подвид, аденомиоза, включва растежа на огнища вътре в матката, докато настъпва проникване дълбоко в лигавицата. В перитонеалната форма са засегнати други органи на репродуктивната система: шийката на матката и тръбите на матката, яйчниците, вагината. Екстраперитонеалният подвид включва увреждане на външни органи.
  2. Екстрагениталният изглед се диагностицира в случай на образуване на патологични огнища в червата, белите дробове, пикочния мехур.

  До какво води болестта

  На първо място, ендометриозата засяга матката, както и най-близките гениталии. Ендометриалните тъкани са чувствителни към хормонални клетки, поради което в отдалечени области, покрити с лигавици, настъпват следните промени:

  1. Ендометриалната тъкан в матката расте и става плътна - това се дължи на освобождаването на естрогенни клетки в първите дни на менструалния период.
  2. Втората половина на периода се характеризира с влиянието на прогестерон, който разрушава новообразувания слой. Този процес е придружен от възпаление и кървене..

  По този начин ендометриозата на матката води до образуване на киста, нарушено функциониране на репродуктивната система и в тежки случаи заплашва възможността за зачеване на плода и нормалния ход на бременността.

  Лечение на ендометриоза по време на бременност

  Смята се, че ендометриозата се лекува ефективно с бременност. Тази гледна точка се основава на факта, че бременността помага за стабилизиране на функционирането на матката, като спира производството на хормонални клетки, които допринасят за прогресирането на заболяването..

  Въпреки това медицинските експерти смятат, че е невъзможно да се излекува тази патология с бременност: положителен ефект ще се наблюдава до момента, в който настъпи овулацията. В тази връзка този метод е неефективен.

  Планиране на бременността - възможно ли е

  Отрицателното въздействие на ендометриозата върху бременността се обяснява с високата вероятност от спонтанен аборт, а по-късно и от безплодие. Според медицинската статистика 40% от момичетата страдат от проблеми, свързани с зачеването през цялата година. На фона на ендометриоза, плодовитостта е значително намалена:

  1. Образуваните сраствания в тръбите на матката водят до нарушаване на преминаването на яйцеклетката, като по този начин пречат на зачеването.
  2. Излишъкът от простагландини в женското тяло провокира образуването на множество микроспазми, които нарушават транспортната функция на маточните тръби.
  3. Хормоналният дисбаланс и намаленият имунитет пречат на нормалния ход на овулацията. Бременността е възможна при пълно стабилизиране на хормоналния фон.
  4. Новообразувания под формата на ендометриоидни кисти имат отрицателен ефект върху бременността. Ако процесът на оплождане е бил успешен, има възможност за прекъсване на бременността..

  Репродуктивната функция на момичето е значително намалена, но с ефективно лечение тялото бързо се възстановява и се връща в предишната си форма. Бременност с ендометриоза на матката е разрешена, ако пациентът приема курс на хормонални лекарства. Ако процесът на естествено оплождане е бил неуспешен, лекарят съветва да се използва методът на ин витро зачеването.

  Бременност след лечение

  Лечението на ендометриозата е дълго и сложно, тъй като се използват хирургични и консервативни интервенции. Когато съставя индивидуална техника, лекарят задължително взема предвид биологичната възраст, с помощта на която се определя възможността за забременяване, както и тежестта на патологията.

  Консервативната терапия се състои в използването на хормонални лекарства. За да забременеете след ендометриоза, не беше трудно, е необходимо да се премахне желязодефицитната анемия с помощта на желязосъдържащи лекарства. За да подобри общото състояние на пациента, лекарят предписва прием на болкоуспокояващи, хемостатични, повишаващи имунитета лекарства.

  Хирургическа интервенция се извършва в случай на образуване на сраствания. В повечето случаи лекарят използва метода на лапароскопията, който ефективно премахва фокуса върху засегнатите тъкани, но не наранява тялото. Бременността след лечение на ендометриоза протича с положителна динамика и без сериозни усложнения.

  Как протичат бременността и раждането?

  Ендометриозата по време на бременност не се лекува: консервативните и хирургични методи могат да имат отрицателен ефект върху развитието на плода. Според медицинската практика има изключение, което е развитието на ендометриоидна киста, която засяга яйчника. За да може една жена да носи плод, е необходимо да се извърши операция през четвъртия месец на бременността..

  Носенето на дете, придружено от ендометриоза, трябва да бъде под строгото наблюдение на медицински специалисти. За да запази бременността, момичето приема хормонални лекарства непременно. Има случаи, когато в ранните стадии съществува заплаха от спонтанен аборт поради дефицит на прогестерон, което осигурява правилното развитие на плода. Ако плацентата се е образувала, бременността е положителна..

  По този начин ендометриозата предполага следните корекции по време на бременност:

  • с развитието на патологията шансът за такъв резултат като извънматочна бременност се увеличава значително. За своевременно откриване на отклонения, на пациента се препоръчва да направи ултразвук;
  • медицинските специалисти трябва да следят хормоналните нива, за да избегнат повишаване на тонуса на матката. В противен случай момичето няма да може да роди;
  • отслабената матка може да се разкъса в резултат на растежа на плода. За пълна безопасност бъдещите майки са назначени за стационарно лечение;
  • с ендометриоза процесът на раждане става много по-сложен: тъй като матката не е еластична, се препоръчва да се роди чрез цезарово сечение.

  Ще ви помогне ли операцията да забременеете??

  Съвременната медицина е невъзможна без хирургични операции, които се подразделят на консервативна намеса и радикална намеса. Най-често те се комбинират и прилагат като най-щадящия начин..

  При ендометриоза най-често се извършва лапароскопия, по време на която новообразуванията се каутеризират със специален лазер. Ако заболяването е придружено от тежки усложнения, лекарят използва метода лапаротомия - изрязване на коремната стена. След операцията пациентът трябва да вземе медикаментозен курс на питие, да се подложи на физиотерапевтични процедури, за да затвърди положителен резултат. По принцип операцията премахва неприятните болезнени усещания, облекчава възпалителния процес, възстановява репродуктивната функция, което прави възможно пациентът да забременее..

  IVF като опция за дългоочаквано дете

  Програмата за ин витро оплождане се съставя индивидуално за всяка пациентка, въз основа на нейната биологична възраст, броя на неуспешните опити за зачеване, здравословното състояние и тежестта на заболяването. IVF е противопоказан при диагностициране на външна ендометриоза. В този случай се изготвя ефективен метод за лечение за жена, насочен към намаляване на симптомите, както и премахване на новообразувания.

  Ако след лечение не настъпи бременност, на момичето се предписва процедура за ин витро оплождане. При пациенти над 30 години процедурата се извършва след операция и прием на хормонални лекарства. Ако пациентът е на възраст 23-27 години, лекарите препоръчват да не се бърза с IVF и да се опита да зачене дете по естествен път..

  Ендометриозата в последните етапи на развитие не е пречка за осъществяването на ин витро оплождане. По правило процедурата се планира веднага след преминаване на специални тестове и задълбочен преглед..

  Ендометриозата е патологичен процес, чиято същност е доброкачественото нарастване на тъканта, морфологични и функционални характеристики, подобни на ендометриума (това е вътрешната лигавица на маточната кухина). Болестта провокира растежа си извън матката (в яйчниците, пикочния мехур, червата, белите дробове). Най-често ендометриозата се диагностицира при жени в репродуктивна възраст. Опасно е с това, че инхибира работата на яйчниците (което означава липса на овулация) и провокира появата на кисти, новообразувания. Следователно ендометриозата и бременността са доста опасна комбинация..

  Причини за ендометриоза

  За съжаление съвременната медицина не може да назове причините за развитието на това заболяване с пълна увереност. Но рисковите фактори са известни със сигурност:

  • генетична зависимост;
  • менструални нарушения;
  • в риск са момичета и жени, които са преживели едно раждане;
  • чести аборти, диагностично кюретаж на матката;
  • хормонален дисбаланс;
  • продължителна употреба на вътрематочни контрацептиви.

  Също така се считат за рискови фактори дисменорея, секс и спорт по време на менструация, постоянното използване на тампони. Всичко това усложнява свободното изтичане на кръв от матката по време на менструация и може да я провокира във фалопиевите тръби, коремната кухина, което допринася за развитието на патологичния процес.

  Симптоми на ендометриоза

  Доста често заболяването протича безсимптомно и се определя само чрез ултразвук или по време на лапароскопия. Повечето жени дори не осъзнават, че нередовната им болка в долната част на корема или бързата умора могат по някакъв начин да повлияят на здравето на репродуктивната система. Но има симптоми, които не могат да бъдат пренебрегнати. То:

  • хронична болка в долната част на корема;
  • болка по време на овулация, полов акт;
  • болезнено уриниране по време на менструация;
  • проблеми с червата и болезнени движения на червата;
  • кървави проблеми;
  • хронична слабост;
  • проблеми със зачеването.

  Най-важните клинични симптоми на заболяването се считат за тазова болка, менструални нарушения, безплодие, дисфункция на тазовите органи.

  Етапи на развитие на ендометриоза

  Този процес възниква на фона на нарушение на хормоналния, имунологичния баланс или в случай на генетична склонност към заболяване. Честотата на ендометриозата при жени в репродуктивна възраст достига 59%, а при оперираните 27%.

  Етапите на развитие на заболяването зависят от дълбочината на увреждане на здравата тъкан. Американското общество за плодовитост разработи своя собствена класификация на външната форма на ендометриума, според която това заболяване има 4 етапа:

  • минимум (изчислено на 1-5 точки);
  • лесно (6-15 точки);
  • умерен (16-40 точки);
  • тежко (повече от 40 точки).

  Диагностика на ендометриоза

  Как се лекува ендометриозата? Първо трябва: диагностика и задълбочен анализ на клиничната картина, бимануален гинекологичен преглед (палпация на вътрешните органи на таза).

  1. Бимануален гинекологичен преглед. Този изследователски метод ще помогне на лекаря да оцени размера на матката, нейната плътност, форма, да идентифицира уплътнения в ретроцервикалната област, наличието на тумори.
  2. Колпоскопия и цервикоскопия. Тези процедури ще изяснят мястото и формата на лезии на ендометриоза на вагиналната част на шийката на матката и лигавицата на цервикалния канал (в този случай ще се извърши допълнителен преглед с помощта на фиброхистероскоп).
  3. Ултразвук. Ултразвуковото изследване е оптималният и общодостъпен скринингов метод за изследване на жени с различни етапи на ендометриоза..
  4. Метод на спирална компютърна томография. Тя ще ви позволи точно да определите естеството на патологичния процес, неговата локализация, връзка с други органи. Също така ще помогне да се изясни състоянието на тазовите органи, наличието на новообразувания.
  5. Хистероскопия. С помощта на хистероскоп (оптична система) можете да изследвате стените на маточната кухина и да оцените състоянието на пациента. Методът ще помогне на лекаря да идентифицира и оцени промените в релефа на матката, наличието на белези, крипти.
  6. Лапароскопия. С него можете да оцените състоянието на тъканите и степента на тяхното увреждане. Чрез малък разрез на корема лекарят въвежда специално устройство с мощна оптична система, която ви позволява да изследвате всички органи на коремната кухина, матката, да диагностицирате патологични процеси.

  Ендометриоза и зачеване

  Ендометриозата и бременността по време на това заболяване са изследвани от лекарите дълго време. Според изследване на Американското общество за плодовитост, лапароскопските данни показват, че 20-50% от случаите на безплодие се регистрират при жени с ендометриоза..

  Въпреки че ендометриозата се счита за една от причините за проблеми с зачеването, спонтанната бременност е възможна дори при тежък стадий на заболяването. Въпреки че обикновено заболяването провокира анатомични промени в лигавицата на матката или други органи на малкия таз, което често води до увреждане на фалопиевите тръби, сраствания, липса на овулация и образуване на кисти. В допълнение, ендометриозата има тенденция към рецидив и това влияе отрицателно върху репродуктивната система и зачеването..

  Бременност с ендометриоза на матката: каква е опасността и как да се избегне

  Възможно е да забременеете по време на ендометриоза, въпреки че шансовете за успех не са много големи. След курса на лечение, най-благоприятният период за зачеване продължава една година. След това време рискът от рецидив се увеличава. Бременността след ендометриоза е съвсем реална, но бъдещата майка трябва внимателно да следи благосъстоянието си и да посещава редовно лекар.

  Факт е, че ендометриозата провокира нарушено кръвообращение в стените на маточната лигавица, липса на прогестерон, което пречи на нормалното фиксиране на ембриона. Следователно има възможност за ранен спонтанен аборт. По-късно ще се образува плацентата, която не е засегната от ендометриоза и опасността ще намалее. Приемът на прогестеронови лекарства и внимателното медицинско наблюдение ще ви спестят много неприятности по време на бременност с ендометриоза..

  Лечение на заболяване чрез бременност: мит или истина?

  Ако сте диагностицирани с тази патология и не можете, но искате да забременеете, тогава колкото по-скоро посетите лекар, толкова по-добре. Лечението на ендометриоза с бременност, противно на общоприетото схващане, е невъзможно. Разбира се, хормоналният фон на бъдещата майка се променя значително и поради увеличеното производство на естроген и прогестерон, огнищата на ендометриоза вероятно ще бъдат потиснати. Но, за съжаление, не може да се говори за пълно възстановяване. Ендометриозата и бременността са несъвместими помежду си в повече от половината от случаите.

  Тактики за лечение на ендометриоза преди и след бременност

  За съжаление все още няма единна стратегия за лечение. Гинеколог в ситуация на "ендометриоза и бременност" разработва индивидуална схема на изследване и лечение, фокусирайки се върху етапа и локализацията на лезията, клиничните прояви, толерантността към хормонални лекарства.

  Обикновено консервативното лечение се използва при пациенти в репродуктивна възраст с асимптоматична форма на заболяването, безплодие. В особено тежки случаи (когато хирургичните и медицински методи не помагат) огнищата на ендометриозни лезии се лекуват хирургично.

  В случай, че симптомите на заболяването не причиняват дискомфорт и то не прогресира, тогава лекарят най-вероятно ще предложи да бъдете наблюдавани редовно и да не предприемате драстични мерки. Освен това ендометриозата обикновено изчезва след менопаузата. Ако нещо ви притеснява, но проблемът с невъзможността да забременеете не е от значение, тогава лекарят ще разработи за вас индивидуален режим на медикаментозно лечение.

  Методи за лечение на ендометриоза

  Ендометриозата може да бъде една от пречките пред майчинството и здравето. Лечението на това заболяване се извършва по следните методи.

  1. Лапароскопия (операция). Как се лекува ендометриозата? Лапароскопията включва унищожаване на сраствания и ендометриотични възли, огнища на увреждане на тъканите, които намаляват проходимостта на фалопиевите тръби. Процентът на ефективност на процедурата достига 84%, особено в случай на лека форма на заболяването.
  2. Лекарства. Медикаментозната терапия провокира отсъствието на овулация и може да повлияе негативно на ембриона, поради което за жени, които искат да забременеят, е неподходящо (с изключение на хормона гонадотропин - подобрява овулацията).

  Най-често се препоръчват комбинирани орални контрацептиви (прогестеронови лекарства). Механизмът на действие на лекарствата е, че техните компоненти провокират инхибиране на функцията на яйчниците, липса на овулация и менструация. Засегнатите от ендометриоза тъкани спират кървенето, което предотвратява образуването на сраствания, кисти и възпаления. Негативната страна е наличието на странични ефекти.

  Ако всички методи са изчерпани и бременността не настъпи, има алтернативен вариант - това са асистирани репродуктивни технологии.

  Въпреки че ендометриозата в почти 50% от случаите провокира безплодие, това не е смъртна присъда. При навременно лечение и квалифицирано лечение успеваемостта е доста висока. Освен това има алтернатива на класическото лечение - асистирани репродуктивни технологии. Медицинската помощ и самочувствието определено ще помогнат за преодоляване на болестта. Не забравяйте, че бременността с ендометриоза е възможна!

  Вероятно се опитвате да забременеете от известно време, но без успех. След като се свържете с гинеколог и след диагностична лапароскопия, лекарят ви постави плашеща диагноза „ендометриоза“. Това звучи като изречение и вече си мислите, че ще трябва да се сбогувате с мечтите си да имате здраво бебе. Или може би още не сте мислили за бременност, но изпитвате силна болка в областта на таза, дискомфорт по време на полов акт и менструацията изглежда истинско мъчение за вас. Всички тези симптоми ви притесняват толкова много, че се озовахте в лекарския кабинет. Резултатът беше разочароващ. Всяка такава ситуация кара жените да се чудят: какви са шансовете бременността да стане реалност?

  Лекарите правят утешителна прогноза

  Не изпадайте в паника, ако сте диагностицирани с това. Всъщност жената може да зачене дете с ендометриоза. Важно е да запомните, че положителен резултат не ви е гарантиран, но също така не можете да загубите надежда. Разбира се, имате право да поискате лечение на безплодие или операция, но имате реална възможност да раждате здраво бебе..

  Тежестта на заболяването

  Много двойки, които не са установили причината за безплодието, не са диагностицирани за ендометриоза. Според експерти това е най-очевидната причина за неуспешни опити за забременяване. Първият етап се счита за начален и е лесен за лечение. След като се отърве от проблема с помощта на хормонални лекарства, една жена ще престане да бъде в състояние да забременее. Втората степен на заболяването също може да бъде преодоляна с терапевтичен курс на лечение. В този случай обаче няма гаранции относно ефективността на метода..
  Ако резултатите не са успешни, е показана операция. Третият и четвъртият етап не се поддават на медикаментозно лечение. Трудността се крие във факта, че ако жената, в присъствието на третия етап на ендометриоза, не е претърпяла своевременна операция, заболяването заплашва да премине в последния, четвърти, етап, който се характеризира с пълна загуба на репродуктивните функции. Следователно, в случай на подозрения, трябва незабавно да се свържете с клиниката за пълен преглед.

  Колко жени с ендометриоза са безплодни??

  Първо, нека разберем какво е безплодие. От медицинска гледна точка жените се считат за безплодни, ако не могат да забременеят от партньора си с незащитен секс в продължение на една година. Както можете да си представите, рано е да се говори за безплодие, когато са минали три месеца безплодни опити за зачеване. Експертите изчисляват, че 30 до 50 процента от жените с ендометриоза могат да се считат за неплодородни. Това са случаи, когато очевидните симптоми са оставени без надзор за дълго време и диагнозата е поставена на по-късен етап..

  Защо безплодните жени трябва да се подлагат на диагностична лапароскопия?

  Има и други случаи, при които жените са диагностицирани с безплодие, но ендометриозата не е потвърдена. Експертите смятат, че тази категория пациенти е 6-8 пъти по-вероятно да бъде диагностицирана с болест в сравнение с жените, които не се борят с безплодието. Съществува подозрение, че всяка четвърта двойка, която безуспешно се опитва да зачене, не познава скрития си враг, въпреки че отговорът е на повърхността. Всички тези двойки имат реален шанс да родят дете, тъй като най-често ендометриозата се появява в началните етапи. Но щом пациентът се подложи на процедурата по диагностична лапароскопия, веднага се оказва, че няма „безплодие“.

  Възможно ли е да забременеете по естествен път с ендометриоза?

  Ако сте били диагностицирани с леки стадии на заболяването, преди дори да сте помислили за бебе, това няма да ви попречи да забременеете по естествен път. С това заболяване ендометриалните клетки растат в дебелината на мускулите на матката. Когато стените на матката се разхлабят, способността на ембриона да се фиксира се губи. Въпреки това, диагностицираната ендометриоза не винаги води автоматично до безплодие. Всяка ситуация е индивидуална, така че жените не се отказват от опитите да забременеят по естествен път.
  Критичният период се счита от лекарите за период от шест месеца. Ако след шест месеца опитите за забременяване не са били успешни, имате пълното право да поискате помощ. До този момент не се препоръчват радикални мерки. Някои жени с диагностицирана ендометриоза не се опитват да забременеят сами, а отиват направо на среща със специалист по контрол на раждаемостта. В някои случаи тази опция също е правилна..

  Какво да правим за пациенти след 35 години?

  Ако сте на 35 или повече години, единственото нещо, от което може да се страхувате, е загубата на ценно време в естествения опит да забременеете. Плодовитостта на женското тяло намалява с възрастта. 35 години е критичен праг, след който шансовете за зачеване на жената бързо намаляват. Ако диагнозата бъде поставена, онези допълнителни шест месеца, които са посветени на независими опити за забременяване, изглеждат като непосилен лукс за вас. Отново подчертаваме, че всяка конкретна ситуация трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар..

  Как лечението с ендометриоза може да повлияе на плодовитостта?

  В случай, че жената не може да чака или опитите й да забременеят по естествен път са се провалили, лекарят предписва стандартен курс на лечение. Много пациенти се страхуват от последствията от терапията. Как хормоните ще повлияят на здравето на нероденото бебе и възможно ли е да забременеете след операция? Хормоналният ход по никакъв начин не влияе върху състоянието на бъдещия плод. Но операцията крие някои от рисковете, свързани с плодовитостта..

  В случаи на умерена до тежка ендометриоза, лекарите премахват засегнатата област. Вероятно ще се наложи повторна операция. И ако първата операция намали болката, тогава следващите ще доведат до образуването на белези по стените на матката, което допълнително ще увеличи риска от безплодие. Преди да се осмелите да се оперирате, трябва подробно да обсъдите ситуацията с лекаря, както и да прецените всички съществуващи плюсове и минуси. В много тежки случаи на ендометриоза хирурзите отстраняват матката или яйчниците (изцяло или частично), в зависимост от степента на лезията. Разбира се, такава голяма операция ще повлияе на плодовитостта на пациента..

  Хормонални контрацептивни лекарства

  За облекчаване на симптомите на ендометриоза при жени, които все още не планират бременност, лекарите предписват хормонални контрацептиви. Въпреки факта, че хапчетата съдържат хормони, те не лекуват самата болест, а само облекчават болката. Очевидно е, че ако сте на противозачатъчни, няма да можете да забременеете. Това е временно явление. Фертилитетът ще се върне, след като спрете да приемате лекарството..

  Кога болестта намалява плодовитостта??

  В някои случаи ендометриозата провокира образуването на киста върху яйчниците, която пречи на овулацията. Също така разхлабените ендометриални клетки могат да блокират проходимостта на фалопиевите тръби. Има и други възможни варианти за намаляване на плодовитостта. Те включват образуването на белези или сраствания. По-рано говорихме за адхезия, която променя адхезията на повърхността на твърдите вещества и предотвратява фиксирането на ембриона към стените на матката. Това заболяване провокира общи възпалителни процеси. Според много експерти възпалението е свързано с безплодие.

  Трудности при имплантиране на ембриони

  В случай, че не е възможно да забременеете по естествен път, жените прибягват до скъпа процедура за ин витро оплождане. Но и тук има голяма вероятност да срещнете трудности при имплантиране на ембрион, особено ако жената използва собствените си клетки..

  Донорският материал увеличава вероятността за успешно завършване на IVF. Проучванията показват, че пациентите с ендометриоза, използващи донорски яйцеклетки, имат същите имплантации като жените без това заболяване..