Всяка жена, която планира бременност, иска да знае възможно най-скоро дали е зачело, защото с настъпването на тази „интересна ситуация“ става необходимо да се промени обичайният ритъм на живот. Веднага след като жената разбере, че е забременяла, тя започва да бъде по-внимателна за здравето си, променя вкусовите си навици и се опитва да се предпази от различни видове ситуации, които застрашават нейното положение. Ето защо в тази публикация ще се опитаме да разберем как да разберем, че зачеването е настъпило?

Как е зачеването?

Тъй като не искахме, но не е възможно да се определи с висока точност моментът, в който се е случило оплождането на яйцето. В крайна сметка всички процеси на сливане на мъжките и женските зародишни клетки се случват, макар и вътре в женското тяло, но напълно автономно. Следователно, първите усещания след зачеването, показващи развитието на нов живот в утробата, се появяват едва след имплантирането - прикрепването на вече оплодено яйце към стената на матката. Но първо нещата първо.

Овулация

По време на овулация, която настъпва от 12 до 24 часа, ако е имало незащитен полов акт, мъжките сперматозоиди навлизат във фалопиевите тръби и само 1, по-рядко - 2, от тях стигат до своята "цел" - до яйцеклетката. В този момент се случва сливането на мъжки и женски набори хромозоми, определят се полът и други характеристики на детето и започва активно разделяне на клетките - бластомери. На този етап жената може да усети само признаците на продължаваща овулация. Следователно, на този етап да се определи дали зачеването е станало или не, разчитайки само на усещания, не е възможно от гледна точка на физиологията..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v-odnom-cikle2-300x113.jpg "alt = "Две овулации в един цикъл" width = "300" height = "113" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v- odnom-cikle2-300x113.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v-odnom-cikle2.jpg 660w "размери =" (максимална ширина: 300px) 100vw, 300px "/> Когато дойде третият ден след оплождането на яйцеклетката, ембрионът вече се състои от 6-8 клетки, по-рядко 10 и в същото време генетичният му код вече е напълно оформен. И именно на този етап се полага развитието на близнаците. в момента в тялото на бъдещата майка се увеличава синтеза на естрогени, което може да бъде придружено от леко неразумно повишаване на телесната температура и други симптоми на лека настинка.

4 дни след зачеването ембрионът вече има 10-16 клетки. Също така си струва да се отбележи, че по това време той навлиза от фалопиевата тръба директно в маточната кухина..

Имплантация

Между 5-ия и 7-мия ден гестационното яйце търси място за по-сигурно закрепване към стената на матката. По това време е възможно имплантационно кървене, което се случва по време на закрепването на яйцеклетката към маточната стена, което може да бъде придружено от кърваво отделяне..

Можете да прочетете повече за това в една от предишните ни статии Имплантиране на ембриони: характеристики на процеса, признаци и предпазни мерки за поддържане на бременност

По такива секрети е невъзможно да се определи, че яйцеклетката е прикрепена към стената на матката със 100% гаранция, но, като се вземат предвид допълнителните усещания, които възникват, може да се определи, че нов живот вече е възникнал в утробата на майката.

След седмица след зачеването, ако имплантацията е била успешна, започва хорионът - плацентарната мембрана на ембриона. И вече на 8-ия ден в тялото на жената концентрацията на човешки хорион гонадотропин - hCG - хормон, произведен директно от плацентата на плода и е необходима за осигуряване на пълното развитие на детето и неговото раждане.

Възможно е да се определи концентрацията на гонадотропин още 10 дни след оплождането на яйцеклетката, което може да се направи или с помощта на домашни тестове за бременност, или чрез даряване на кръв за клиничен анализ. По правило по това време вече се открива забавяне на менструацията. Освен това трябва да се отбележи, че hCG се появява в кръвта по-рано, отколкото в урината, така че клинично изследване може да бъде взето след 1-2 дни закъснение.

Как да разберем дали е настъпило зачеване?

Както бе споменато по-рано, непосредствено след оплождането на яйцеклетката не е възможно да се определи фактът на зачеването. Първите признаци на „интересна позиция“ се появяват едва след като яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. Какви усещания може да почувства бъдещата майка, ако зачеването е било успешно??

Признаци на бременност: какви са те

След имплантиране на гестационно яйце към стената на матката са възможни следните признаци, показващи бременност:

 1. Повишена телесна температура. Показанията на термометъра не трябва да са твърде високи - не повече от 37,3-37,5 ° C. Този симптом се дължи на повишено ниво на хормони в организма на бъдещата майка, което е провокирано от активното му преструктуриране за все по-интензивна работа. Също така си струва да кажем няколко думи за факта, че когато настъпи бременност, базалната температура също се увеличава. Следователно, ако жената поддържа подходящ календар, тогава според постоянно високи BT показатели - не по-ниски от 37 ° C - тя ще може да определи както началото на овулацията, така и зачеването.
 2. В първите дни след имплантацията физическите усещания също могат да се превърнат в знак за зачеване. Например, промяна в гастрономическите предпочитания, пристъпи на гадене, повръщане. Но ако първият признак на горното е свързан с хормонални промени, то последните два, както казват много лекари, са реакцията на организма към повишено ниво на токсични вещества в него, на което плодът реагира много остро, провокирайки прословутата токсикоза.
 3. Вагинално отделяне. След настъпването на бременността броят им се увеличава значително. И ако те не са придружени от сърбеж и неприятна миризма, тогава те се считат за норма. В противен случай на жената се препоръчва да потърси съвет от лекар, тъй като независимо от положението на изписването не трябва да причинява дискомфорт.
 4. Изтръпване в матката. Този симптом на зачеването може да продължи 2 седмици от момента на имплантиране на ембриона..

Как иначе може да се прояви зачеването

В допълнение към описаните по-горе признаци на бременност могат да се появят непреки симптоми, което показва, че тялото на жената активно развива нов живот..

Така че, известно време след като ембрионът се прикрепи към маточната стена, могат да се наблюдават промени в млечните жлези: те започват да се увеличават по размер, което е придружено от увеличаване на тяхната чувствителност. Този симптом е свързан със същите хормонални промени, поради които гърдата започва активно да се подготвя за лактация. В него започват да се развиват нови лобове, броят на клетките, отговорни за производството на мляко, се увеличава.

Говорейки за промени в млечните жлези, заслужава да се отбележи, че началото на бременността може да бъде придружено и от промяна в паразитния ореол: той придобива по-тъмен нюанс.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto-zachatie-proizoshlo2-300x225.jpg "alt = "Как да разберем, че е настъпило зачеването" width = "300" height = "225" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto- zachatie-proizoshlo2-300x225.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto-zachatie-proizoshlo2.jpg 660w "размери =" (максимална ширина: 300px) 100vw, 300px "/> Друг признак на зачеването може да бъде, колкото и да е странно, цистит. Промените в кръвния поток в матката и малкия таз провокират промени в пикочно-половата система на жената. В този случай циститът не възниква на фона на развитието на инфекциозно-възпалителен процес, а е реакция пикочната система за промяна на състава на урината, която става по-кисела.В допълнение може да има натиск от матката върху пикочния мехур и болка по време на уриниране.

Не се препоръчва всеки симптом да се разглежда поотделно като знак за зачеване, но в комбинация те ще показват развитието на бременността.

Защо трябва да знаете за първите симптоми?

Ако една двойка планира бременност, тогава знанието за факта, че тя е настъпила ще помогне да се пренастрои към "по-безопасен" ритъм на живот възможно най-скоро. Какво дава ранна диагноза на бременността:

 • жената може да започне да се придържа по-рано към някаква специална обогатена храна:
 • можете навреме да се откажете от трудната, изтощителна работа и да преминете към по-лесна работа;
 • бъдещата майка ще се опита да се предпази от всякакъв стрес и други ситуации, които застрашават нейното здраве и бременност.

Освен това има и друг вариант, защо трябва да знаете за първите симптоми на зачеването. Невъзможно е да се каже, че всяка бременност е желателна и всеки от нас отлично разбира това. Някои жени дори не мислят за появата на деца на този етап от живота си, което може да се дължи на редица фактори: банално отсъствие на постоянен партньор, който не би имал нищо против създаването на семейство, липса на финансови възможности или преследване на други цели, например, кариерно израстване и др..

В случай на нежелана бременност, жената може сама да реши да я прекрати. И колкото по-скоро тя научи за факта на зачеването, толкова по-малък е рискът от развитие на последиците от такава процедура. И затова е много важно да знаете кои са първите признаци на зачеването..

В края на тази публикация бих искал да обобщя:

 1. Независимо дали бременността е планирана или не, познаването на признаците на зачеването ще помогне да се вземат своевременно подходящи решения..
 2. Как да разберете дали е настъпило зачеване? Можете да се ръководите или от признаци, показващи началото на бременността, или да прибягвате до помощта на тестове или да вземете анализ за hCG 1-2 дни след закъснение на менструацията.
 3. Важно е да се разбере, че всички признаци на бременност имат изключително информативен характер и не се препоръчва да се преценява по тях за началото на зачеването, като се вземат предвид само един или друг симптом. Само в комбинация те могат да дадат повече или по-малко надежден резултат..

Какво мислиш за това? Може би знаете за други симптоми, които показват, че в тялото е настъпило зачеване? Споделете с нас и нашите читатели интересна информация, която може дори да е много полезна за някого! Оставете вашите коментари в края на публикацията.

Първите дни след зачеването - усещания

В живота на жената идва такъв вълнуващ момент, когато тя няма търпение да разбере за нейното „интересно положение“, но периодът все още може да е много малък, за да постави точна диагноза.

За да разберете по-подробно, помислете за основните признаци през първите дни на зачеването, които могат да показват началото на бременността.

Първите признаци на интересна ситуация

След зачеването, оплодената яйцеклетка започва да се движи към матката още в първия ден, за да започне развитието. Това време все още не е бременност и е около 5-10 дни.

Основният ранен признак преди забавяне на менструацията е повишаване на телесната температура

Понастоящем е много трудно за бъдещата майка да диагностицира някакви усещания в себе си, тъй като яйцеклетката прави първите стъпки към самата бременност..

След като яйцеклетката се е настанила сигурно в матката, започва процесът на образуване на пъпната връв и плацентата - този момент спокойно може да се нарече истинското начало на „интересна позиция“.

В първите дни, когато е настъпило имплантирането на ембриона, след зачеването, симптоми на бременност като:

 • подуване, чувствителност на гърдите;
 • дърпаща болка в долната част на корема;
 • ранна токсикоза;
 • леко изхвърляне;
 • температурата се повишава;
 • умора;
 • леко неразположение.

Сега нека разгледаме по-отблизо някои от симптомите..

 1. Веднага след зачеването се появява подуване и болезненост на гърдата - това са първите симптоми на свръхчувствителност на млечните жлези. Едва забележимо докосване може да стане болезнено. В ранните етапи коластрата може да започне да тече от зърната..
 2. Болезнена тежест в малкия таз - може да се появи лек дискомфорт, възможни са усещания за пълнота на матката. За тялото на всяка жена в такъв ранен период чувствителността към нова позиция се проявява много индивидуално..
 3. Ранна токсикоза - бъдещата майка вече се чувства зле, гадене, тя може да не харесва храна, която изглеждаше вкусна преди бременността, вкусовите й предпочитания могат да се променят. Възможна е влошена реакция на познати и нови миризми.
 4. Изписване - можете да откриете леко отделяне на кафяв, червеникав или жълт оттенък, те се появяват в първите дни на зачеването и преминават през деня. Това предполага, че ембрионът се е прикрепил към матката..
  Но също така е важно да се знае, че такъв знак може да показва възможна заплаха от прекъсване на „интересното положение“, ако отделянето е обилно и е придружено от болка. В този случай се изисква спешно обжалване пред специалист.
 5. Нарушаване на температурния режим - в първите дни телесната температура може рязко да спадне, а след това да се повиши, докато плацентата започне активната си работа след зачеването. Първите три седмици повишената телесна температура до 37 градуса може да се счита за нормална. Такъв скок се дължи на освобождаването на голямо количество естроген, когато бременността току-що е започнала, което води до намаляване на температурата и след това освобождаване на прогестерон, което води до повишаване на телесната температура.
 6. Умора и неразположение - причината за това е понижен имунитет, повишена телесна температура, обща слабост. По този начин тялото на жената реагира на ембриона като нещо чуждо и се опитва да се бори с него. Според статистиката този период на неразположение продължава първите 2 месеца, след това с по-голямо производство на естроген състоянието на бъдещата майка се нормализира.

Всяка седмица се характеризира с растеж и следващия етап

Ранно развитие на бебето

Въпреки че от първите дни на зачеването бременността официално не дойде - тези дни са най-значимите и допринасят огромно за развитието на нов живот. Вътрешните органи на детето, нервната, дихателната и храносмилателната система започват да се формират. Какво се случва в първите дни с ембриона след зачеването - ще разгледаме на етапи.

 1. След образуването на зиготата започва развитието на нероденото дете. Още от първия ден на зачеването, оплодената яйцеклетка започва да прави труден път до източника на хранене, където може напълно да се развие. Яйцеклетката води своя път през фалопиевите тръби, движейки се с помощта на вилите, разположени на вътрешната повърхност на фалопиевите тръби.
 2. На втория ден яйцето все още се движи към целта си, процесът е придружен от непрекъснато клетъчно делене с много интензивни темпове.
 3. На третия ден броят на клетките достига 9.
 4. На четвъртия ден оплодената яйцеклетка приема формата на зрънце, подобно на къпина. Яйцеклетката все още се движи към матката. От този ден всички жизненоважни системи започват да се формират чрез ембриогенеза, както и вътрешните органи на нероденото бебе..
 5. С непрекъснатия процес на клетъчно делене, клетките - бластомери започват да се образуват във феталната мембрана. Техните ензими играят ролята на разтваряне на лигавицата на матката, като помагат на ембриона да се прилепне здраво към стената на матката. На петия ден яйцеклетката навлиза в матката и се фиксира там чрез пускане на влакната в ендометриума, сливане с тъкани и кръвоносни съдове. Нивото на хормона hCG се увеличава.
 6. На шестия, седмия ден нивото на прогестерона в бъдещата майка се повишава и телесната температура се повишава. Детето продължава непрекъснатото си вътреутробно развитие, но въпреки това се храни само със собствени ресурси.
 7. На осмия, деветия ден плодът започва да образува нервна тръба, плацентата се развива, която ще се трансформира през следващите дванадесет седмици.

Пълното обединение на ембриона с матката настъпва на петия ден в рамките на четиридесет часа. Най-силната връзка между тялото на майката и нероденото дете възниква на дванадесетия ден, когато бебето започва да получава изцяло плацентарно хранене.

Възможни опасности от ранните дни

Най-важният период през бременността е първият триместър - той трябва да обърне специално внимание, за да предотврати нежелани рискове.

В ранните дни на зачеването основните опасности са:

 • риск от спонтанен аборт;
 • замразена бременност;
 • неправилно развитие на ембриона;
 • извънматочна бременност.

Следните патологии могат да провокират тези рискове.

 1. Студ.
 2. ARVI.
 3. Полово предавани инфекции.
 4. Алкохол, пушене.
 5. Болезнени вагинални секрети.
 6. Силна болка в малкия таз.
 7. Стрес.
 8. Физическа активност, нараняване.

HCG - "хормон на бременността" се появява в кръвта на абсолютно всички бъдещи майки

Ето защо е толкова важно да се грижите за себе си предварително и да бъдете изключително съпричастни в първите дни на бременността..

За да предотвратите заплахи, през първите дни след зачеването трябва да ходите много на чист въздух, да избягвате прегряване, хипотермия, стрес, да се храните правилно, да се придържате към здравословен начин на живот.

Как да разберете за „интересната ситуация“ в ранните етапи?

В кратки срокове е изключително трудно да се определи „интересното положение“ - само седмица след зачеването. В първите дни след зачеването можете да слушате вътрешни усещания.

Помислете за основните начини за проверка на бременността:

Метод за определяне на зачеванетоОписание
Тест за бременностВероятността този метод да покаже верния отговор е висока на петия ден - тогава има рязко освобождаване на хормона hCG. Важно е да се разбере, че от първия ден на зачеването, използвайки тест за бременност, едва ли можете да видите втора лента върху него - нивото на hCG все още е малко, което няма да даде точна диагноза.
Лабораторно изследване (кръвен тест за хормон на hCG)С помощта на анализ за съдържанието на хорион гонадотропин в кръвта може по-уверено да се диагностицира наличието или отсъствието на "интересна позиция".
Преглед при гинекологКогато матката се подготви да приеме ембриона, тя се увеличава, набъбва. Шийката на матката придобива синкав оттенък, става хлабава, влажна. Този метод за определяне е валиден за 4-5 седмици от бременността..
ОвулацияПърво трябва да определите възможните дни на зачеване по календара на менструацията. За да определите началната точка за възможен ден, извадете 18 дни от най-краткия си менструален цикъл. За да определите края на вашия фертилен период, извадете 12 дни от най-дългия си период. Този интервал ще бъде най-благоприятен за осъществяване на концепцията..
Възможни индивидуални усещания

Токсикозата може да настъпи седмица след зачеването и след няколко седмици

Всяка бременност е различна за различните жени. Почти е невъзможно да се разбере дали бременността е налице през първия ден след зачеването. Но можете да слушате вътрешните си чувства и интуиция..

 1. Има такива редки случаи, когато поради високата си чувствителност някои бъдещи майки могат да наблюдават признаци на зачатие на ембриона дори през първите дни. Изглежда, че усещат присъствието на бебе в себе си, така че са твърдо убедени в това..
 2. Не всеки има симптоми като гадене, нервност, апатия - те може да не присъстват изобщо през целия период. В ранните дни те също не могат еднозначно да показват надеждността на зачеването..
 3. Ако въпреки това симптомите се проявяват по далеч не благоприятен начин: силна болка, продължително отделяне с кръв, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар - това може да застраши бъдещото бебе.

За автора: Боровикова Олга

Признаци на оплождане на яйцеклетки, симптоми на зачеване

Клиничните признаци на бременност започват да се проявяват след 3-4 гестационна седмица. Процесът на оплождане на яйцеклетката се планира ежедневно и всеки период има свои собствени симптоми..

Как се извършва оплождането?

Оплождането е сложен процес, състоящ се от няколко етапа. Сред тях са:

 • определяне на овулация, за да се увеличи шансът за успешно оплождане;
 • навлизането на сперматозоиди в женската генитална област;
 • сливане на репродуктивните гамети с образуването на зигота;
 • движение на оплодено яйце от маточните тръби в маточната кухина;
 • прикрепване и въвеждане на ембриона в ендометриума.

Времето, необходимо за оплождането, се определя от жизнения цикъл на гаметите. Яйцеклетката е способна да приема сперма в рамките на 12-24 часа. Спермата може да бъде активна в тялото в продължение на 7 дни. Следователно определянето на периода на овулация е важно за успешното оплождане..

Кой ден след овулацията настъпва бременност??

Срокът на бременността се определя от периода на живот на яйцеклетката и спермата, както и от времето на полов акт.

Ако това се е случило в деня, когато ооцитите напуснат фоликулите, тогава бременността трябва да настъпи след една седмица. В случай, че сперматозоидите са влезли в женското тяло няколко дни преди овулацията, тогава оплождането ще настъпи 3-4 дни след освобождаването на яйцеклетката.

Благоприятен период за зачеване

Най-благоприятното време за оплождане е денят на овулация. Яйцеклетката запазва жизнеспособността си за 12-24 часа, сперматозоидите - около седмица.

Мъжките зародишни клетки могат да влязат в тялото няколко дни преди овулацията и да поддържат своята плодовитост. Следователно, благоприятен период за зачеване се счита седмица преди освобождаването на зрял ооцит и ден след това.

Срокът на оплождане на яйцеклетката

Срокът на оплождане на яйцето се определя от периода на неговата жизнеспособност. След освобождаването на зрял ооцит от фоликула, зародишната клетка запазва способността си за оплождане в продължение на 12-24 часа. През това време сперматозоидите трябва да проникнат в яйцеклетката. Ако това не се случи, ооцитът завършва своя жизнен цикъл. Следващата възможност за зачеване ще дойде след месец..

Симптоми на оплождане

За да се определи наличието на бременност, е необходимо да се направи кръвен тест за hCG 14 дни след оплождането. Освен това има симптоми, наличието на които може да показва успешно зачеване..

Разстроен стомашно-чревен тракт

Първите признаци на оплождане могат да бъдат свързани с дисфункция на стомашно-чревния тракт. Това се изразява със следните симптоми:

 • чувство на гадене;
 • периодично повръщане;
 • пренаселеност и подуване на корема;
 • нарушение на вкуса.

Тези симптоми са типични за периода, когато ембрионът се имплантира в маточната кухина..

Цистит

Бременността е придружена от промяна в хормоналните нива. Това може да провокира отслабване на защитните функции на организма. При намален имунитет шансът за инфекция се увеличава. Най-често отделителната система страда с развитието на цистит.

Промяна на базалната температура

Високият брой на базалната температура през втората половина на менструалния цикъл може да показва бременност.

Промяна в нивата на hCG

Увеличаването на нивото на hCG в кръвта е надежден признак за успешно оплождане на яйцеклетка след овулация. Този анализ се извършва 2 седмици след зачеването. Рязкото повишаване на концентрацията показва бременност.

Болка в гърдите

На фона на бременността настъпва промяна в хормоналните нива. Това се отразява в състоянието на млечните жлези. Успешното оплождане води до увеличаване и нежност на гърдите. Тези симптоми са типични за началото на менструацията. На фона на бременността обаче те придобиват по-изразено и продължително протичане..

Психологически промени

Емоционалната лабилност е характерен признак на бременността. Жената става хленчеща, раздразнителна, тревожна. Честите промени в настроението се дължат на хормонални промени в тялото..

Кървави проблеми

В този случай имаме предвид имплантационно кървене, което се случва след успешното въвеждане на ембриона в маточната стена. Разрядът има оскъден размазващ характер. Често се възприема като настъпване на менструация. При наличие на изразено кървене, което продължава дълго време, се препоръчва консултация с лекар.

Подуване на корема

Газовете и подуването често се появяват през първите седмици на бременността. Те обикновено изчезват до края на менструалния цикъл. В някои случаи възниква непоносимост към определени храни или миризми. Възможни са нови хранителни навици.

Стомашни болки

Появата на дърпащи болки в долната част на корема и повтарящи се спазми са характерни за бременността. Обикновено симптомите изчезват след няколко дни. Ако има нарастване на болката, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Умора

Хормоналният дисбаланс е причина за много промени в тялото на бременна жена. Това води до умора, сънливост, умора.

Повишени симптоми на ПМС

Често първите симптоми на бременност са подобни на тези на ПМС. Ако клиничните признаци станат изразени и продължителни, това може да означава патологично закрепване на плода. В този случай посещението при лекуващия лекар е задължително.

Стомашни болки

За първите седмици на бременността са характерни дърпащи периодични болки в долната част на корема. В някои случаи синдромът на болката може да се разпространи в лумбалната област..

Намалена имунна защита на организма

За да не възприеме тялото на жената ембриона като чуждо тяло, защитните функции на тялото намаляват. Това позволява на ембриона успешно да се прикрепи и да проникне в ендометриума..

Забавена менструация

Най-характерният признак за настъпване на бременността. Ако менструацията не е дошла навреме, тогава шансът за успешно оплождане се увеличава. Най-накрая можете да потвърдите бременността с кръвен тест за нивата на hCG..

Гадене и повръщане

Дисфункция на стомашно-чревния тракт, хормонални промени в тялото провокират появата на гадене. Повръщането също е често срещан признак на бременност..

Признаци на зачеване през първата седмица

Първата седмица е последвана от окончателното прикрепване на ембриона към маточната стена. Първите симптоми след зачеването могат да бъдат:

 • кървави отделяния от гениталиите;
 • дърпане на периодични болки в долната част на корема;

Изписването показва успешното въвеждане на ембриона в ендометриума на матката. Те изчезват сами след няколко дни. Ако болката и кървенето продължават дълго време, трябва да се консултирате с лекар.

Признаци за оплождане на яйцеклетката през втората седмица

Втората седмица на бременността се характеризира с активно разделяне на ембриона. Той нараства по размер. Клиничните симптоми се проявяват на 12 гестационна седмица.

Те включват:

 1. Промяна на вкусовите навици.
 2. Прозрачно отделяне от гениталиите. Те са без мирис и безцветни.

Симптоми на зачеването по време на оплождането на яйцеклетката през третата и четвъртата седмица след оплождането

Третата и четвъртата седмица на бременността са придружени от изразена симптоматична картина. През този период ембрионът успешно имплантира в стената на матката и започва активен растеж..

Основните прояви на бременността са:

 • емоционална лабилност;
 • увеличаване на размера и появата на болезненост на млечните жлези;
 • сънливост;
 • умора;
 • подуване на корема;
 • нарушаване на органите на стомашно-чревния тракт;
 • промяна в либидото.

Признаци на зачеване през деня

Първите две седмици след оплождането се характеризират с активни промени в организма. Ембрионът изминава дълъг път от прикрепването към ендометриума до началото на формирането на вътрешните органи. Помислете за основните симптоми на успешното оплождане на яйцеклетките през деня.

Първи ден

Сперматозоидите пътуват през фалопиевата тръба до яйцеклетката. След това гаметите се сливат, образувайки зигота. Този период не е придружен от никакви клинични симптоми..

Трети ден

Характеризира се с готовността на тялото за имплантиране на ембриони, което е придружено от хормонални промени. В тази връзка има усещане за гадене, умора, главоболие, нарушен апетит.

Четвърти ден

След като половите клетки се слеят и образуват зигота, тя се премества в маточната кухина. През този период може да се появи дискомфорт в корема, усещане за пренаселеност, повишено образуване на газ..

Петият ден

На петия ден ембрионът се имплантира в стената на матката. Процесът отнема няколко дни. Ако ембрионът остане във фалопиевата тръба, се развива извънматочна бременност. Това е придружено от повишаване на телесната температура, поява на студени тръпки, изпотяване, бледност на кожата.

Шести ден

При наличие на бременност на 6-ия ден базалната температура се повишава. Жената изпитва дискомфорт в долната част на корема. Симптомите са подобни на тези при менструация.

Седми ден

Имплантирането на ембрион може да бъде придружено от появата на кървави отделяния от гениталиите. Те са оскъдни и преминават сами..

Осми ден

Хормоналният дисбаланс води до тежка умора, сънливост, умора, главоболие и световъртеж.

Девети ден

Този период се характеризира с наличието на незначително количество зацапвания и признаци на хормонални промени.

Десети ден

При нормалния ход на бременността процесът на имплантиране на ембриона завършва на 10-ия ден. Това може да се потвърди чрез кръвен тест за гонадотропен хормон..

Единадесети ден

По правило симптомите на ПМС се появяват на 11-ия ден от менструалния цикъл. Те включват емоционална лабилност, главоболие, чувствителност на гърдите и уголемяване. Ако тези признаци отсъстват, тогава най-вероятно бременността се развива успешно..

Дванадесети ден

Към клиничните признаци се добавят диспептични симптоми. Те включват повръщане, повишена чувствителност към миризми, чувство на гадене, промени във вкусовите навици.

Тринадесети ден

Хормоналните промени водят до появата на изразени промени в млечните жлези. Те се увеличават по размер, стават болезнени при палпация. В някои случаи е разрешено леко отделяне от зърната.

Шестнадесети ден

Този период се характеризира с полагане на нервната и костната система на плода.

Колко дни след зачеването се появяват реални симптоми на бременност??

Първите истински признаци на бременност се появяват след имплантирането на ембриона в ендометриума на матката. Дотогава всички симптоми са субективни..

Първите дни след оплождането не са придружени от специфични клинични прояви.

Симптомите ще се увеличават с нарастването на ембриона. Експертите отбелязват, че на 5-6 гестационна седмица жената може, без тест, да определи наличието на бременност по съответните симптоми.

Как се извършва оплождането

Достатъчно време минава от момента на сливане на зародишните клетки до образуването на ембрион. Специалистите разграничават няколко етапа на оплождане..

Моментът на оплождането

След завършване на полов акт, в тялото на жената навлиза достатъчен брой сперматозоиди. Не всички от тях влизат в маточната кухина. Много от тях се задържат от цервикалната слуз.

 1. Сперматозоидите, преминали бариерата, навлизат в зоната на маточната тръба. Там ги чака яйце, готово за оплождане..
 2. Благодарение на специална тайна, съдържаща се в женските генитални пътища, акрозомната мембрана е отслабена. Това позволява на сперматозоидите да влязат в яйцеклетката..
 3. За да унищожат защитната мембрана на ооцита, сперматозоидите отделят ензима хиалуронидаза.
 4. След като всички бариери са унищожени, гаметите се сливат.

Образуване на зигота и по-нататъшно разделяне

Процесът на оплождане отнема известно време. След като сперматозоидът влезе в яйцеклетката, тя активно се дели. Когато ооцитът достигне необходимия размер, се образува зигота. Съдържа генетичен материал от двамата родители. Полът на нероденото дете се определя от хромозомния набор на спермата. Ако съдържа само Х хромозоми, ще има момиче. Ако има Y хромозома, тогава ще се роди момче. Зиготата се придвижва от фалопиевата тръба в маточната кухина за по-нататъшно прикрепване към ендометриума. През цялото движение оплодената яйцеклетка продължава да се дели. Последният етап от този процес е бластоцистата.

Имплантация на бластула

Задачата на бластулата е да произвежда hCG, което допринася за успешното въвеждане на ембриона в ендометриума. В момента, когато бластулата е готова да се прикрепи към стената на матката, тя се развива до състоянието на яйцеклетката. След имплантацията ембрионът започва да се храни с вещества от кръвта на майката. С увеличаване на периода на бременност плацентата се развива. Тя започва да произвежда големи количества hCG. Няколко дни след имплантацията се появяват първите клинични симптоми на бременност.

Тест за бременност

Експертите препоръчват да се направи тест за бременност 14 дни след оплождането. Това време е достатъчно, за да може тялото да увеличи количеството на hCG. За да бъде тестването най-ефективно, то трябва да се извърши три пъти. Ако тестът се извърши твърде рано, съществува риск от фалшиво отрицателен резултат. Това ще предизвика психоемоционален стрес, който ще се отрази негативно на състоянието на женското тяло. Отрицателен резултат по време на тест за бременност може да възникне в следните случаи:

 • ембрионът не успя да се прикрепи към ендометриума;
 • прием на хормонални лекарства, които могат да изкривят данните от теста;
 • дефектен тест.

Най-надеждният тест, потвърждаващ бременността, е кръвен тест за определяне на нивото на hCG 2 седмици след оплождането.

Косвени симптоми

Тази група признаци на бременност е субективна. Те не винаги показват успешно зачеване. Косвените симптоми включват:

 • намален апетит;
 • промяна на вкусовите навици;
 • гадене и повръщане от време на време;
 • свръхчувствителност към различни миризми;
 • емоционална лабилност;
 • слабост, повишена умора;
 • сънливост;
 • чести позиви за уриниране;
 • появата на болезнени усещания и увеличаване на размера на млечните жлези;
 • увеличаване на размера на корема;
 • появата на пигментация в областта на зърната.

Горните симптоми могат да се появят по време на предменструалния период или по време на овулация. Надежден признак за бременност е кръвен тест за hCG..

Какви са първите признаци на зачеване след овулация и кога да се направи тест за бременност

Оплождане и бременност


Преди да започне нов живот, куп сперматозоиди се втурват през фалопиевите тръби. Въпреки това, като куп - няколко милиона. Яйцето се движи към тях. Тя е узряла и напълно готова за оплождане.
Природата е осигурила естествен подбор още на този етап от съществуването. Само най-силните, най-бързите и издръжливите проникват в яйцето, останалите умират.

След контакт на спермата с яйцеклетката се появява зигота. Това е основата, от която ще се развива бъдещият човек. Точно в този момент започва бременността.

Зиготата започва да се разделя почти веднага след появата си. Факт е, че първоначално това е само една клетка и за пълното формиране на ембрион зиготата трябва да се увеличи по размер, да стане многоклетъчна.

Как се променят

Вагиналната слуз се отделя през целия менструален цикъл. Количеството, консистенцията и цветът му са „подготвени“ от хормоналния фон. Непосредствено след края на менструалното кървене, вагината се чувства суха и слузното отделяне е практически невидимо отвън.

Към средата на цикъла половите жлези стават активни. Хормоналният фон се променя и заедно с това вагиналната слуз се втечнява. Жената може да усети влага в интимната зона. По време на овулация се открива лигавично отделяне, подобно на яйчен белтък. Тази среда позволява на сперматозоидите да съществуват и постепенно да се придвижват към целта си..

След зачеването естеството на изхвърлянето се променя. Жената все още не знае за новата си позиция, но може да подозира. С настъпването на втората фаза на цикъла започва производството на прогестерон. Този хормон регулира не само състоянието на гениталния орган, но също така влияе върху секреторната функция на половите жлези. В началото на бременността слузът става по-плътен. Ако в първите дни на бременността - непосредствено след оплождането - вагиналният секрет продължава да остава течен, то след 2-4 дни настъпва постепенното му удебеляване. В този момент образуваното оплодено яйце се приближава до маточната кухина, където трябва да се прикрепи.

Първо впечатление

Пет дни след момента на оплождането зиготата се превръща в бластоциста. По това време плодът все още е във фалопиевите тръби, той търси място за привързване и пълно развитие..


В края на този процес започва етапът на разделяне и в същото време първите признаци на зачеването.

През първите два или три дни след оплождането бременността не може да бъде установена нито от собствените чувства на бъдещата майка, нито от медицински тестове.

Но все пак има някои "народни" симптоми. Те включват:

 • Стомашни болки. Понякога силни, понякога изобщо не.
 • Дискомфорт в млечните жлези. Той е свързан с хормонални промени в тялото.
 • Промяна в базалната температура. Чувствата като това не могат да бъдат определени, трябва да измервате.

По-долу ще разгледаме по-отблизо всички тези признаци на бременност и някои други..

Интересно! Някои жени интуитивно усещат момента на зачеването веднага след полов акт. Официалната наука не признава това, но фактът остава факт, понякога бъдещата майка абсолютно правилно предсказва бременност, без да усеща никакви симптоми.

Субективни признаци на бременност: чувства на бъдеща майка

Ненапразно специалистите провеждат специални клинични проучвания след имплантиране на ембриона, тъй като преди ембрионът да бъде прикрепен, повечето от признаците може да са потвърждение за невзапочналата бременност, а развитието на възпалителния процес, гинекологичните заболявания и други патологични промени в женското тяло. Следните усещания на жена, възникващи в началния етап на бременността, се считат за субективни признаци:

 • сънливост, неразположение и слабост;
 • промяна във вкусовите и обонятелни предпочитания;
 • рязка промяна в настроението (сълзливост, апатично състояние, прекомерна чувствителност, депресия);
 • Чести позиви за уриниране (може да е симптом на диабет, цистит или бъбречни проблеми)
 • нарушения в работата на храносмилателната система и червата;
 • гадене;
 • повишена чувствителност на гърдите.

Основните признаци на зачеване след овулация

Всяка жена е индивидуална, всеки организъм реагира по различен начин на внезапна промяна. Ако едната дама дълго време изобщо не усеща никакви симптоми на оплождане, тогава другата може да започне да страда от силна болка почти веднага.

Дискомфорт в гърдите


Приблизително 90% от бъдещите майки изпитват този симптом. Това се изразява в болезнени усещания и чувство на тежест в млечните жлези..
В същото време, преди първата предполагаема менструация (която няма да дойде), гърдата се увеличава по размер, става по-закръглена. Зърната се разширяват и потъмняват.

Този процес е свързан с подготовка за бъдеща лактация. Моля, обърнете внимание, че болката не винаги се появява, но модификацията на млечните жлези е неизбежна..

Изписване по време на бременност

До 13-та седмица на бременността репродуктивната система на женското тяло се контролира от хормона прогестерон. Той определя естеството на вагиналното течение. Като правило те нямат характерна миризма, по-скоро дебели. Консистенцията донякъде напомня на яйчен белтък.

Ако всичко е в ред със здравето на бъдещата майка, тогава това отделяне не причинява парене и сърбеж. След 13-та седмица хормонът естроген започва да работи по-активно, той до известна степен променя естеството на секретите. Моля, обърнете внимание, че е разрешен белезникав цвят на слуз, но не трябва да има съсиреци - това е признак на патология.

Болезнени усещания в корема

Този симптом трябва да се наблюдава много внимателно. Ако болката е силна и не спира повече от 2-3 седмици, тогава можем да говорим за извънматочна бременност. В такава ситуация задължително трябва да посетите лекар и да бъдете прегледани..

При нормалното протичане на бременността болките са концентрирани в долната част на корема, понякога имат притеглящ характер. Чувства се като типичната болка по време на менструация..

Някои жени свързват симптома с рязко увеличаване на матката, но това е грешка - гестационният период все още е твърде кратък. Това е просто подготовка на тялото за раждане и раждане на бебе..

Дисфункция на стомашно-чревния тракт

Стомашно-чревният тракт се разстройва, след като ембрионът се прикрепи към матката. Това се изразява при всеки по различен начин, но средно симптомите изглеждат както е описано по-долу..

 • Оригване. Кисела, възниква по всяко време на деня, но най-често сутрин.
 • Киселини в стомаха. Силни, понякога лекарства не могат да се справят с него. Ако симптомът не изчезне дълго време, струва си да се консултирате с Вашия лекар..
 • Загуба на апетит. Да не кажа, той е много тясно свързан със стомашно-чревния тракт, но отхвърлянето на определени храни и дори миризми често води до повръщане. Освен това това не е токсикоза..
 • Повръщане. Рядко е без причина, най-често причинено от обстоятелствата от предходния параграф.

Тази симптоматика не винаги показва бременност, често жената е била отровена с нещо. Но ако признаците са се появили около 6-10 дни след "подозрителния" сексуален контакт, тогава те могат безопасно да се разглеждат като "знак" за появата на нов живот!

Промяна на базалната температура


Измерването на базалната температура е необходимо за всяка жена, която планира бременност. Рязкото му увеличение показва, че е настъпила овулация, тоест шансът за зачеване в този момент е много голям.
Спадът на базалната температура показва края на "плодородния" период, но ако той не пада няколко дни подред (самата овулация продължава 24-36 часа), тогава се е случило зачеване.

Липсата на прогестерон може да обезсили ефекта на този симптом. С други думи, зачеването е станало, но базалната температура не се е повишила. Ситуацията е опасна, тъй като съществува голям риск от спонтанен аборт.

Определяне на нивото на hCG

Да не кажа, че това е симптом на самото зачеване, обикновено се измерва човешки хорион гонадотропин след установяване на факта на бременността, но в някои случаи се предписва анализ, когато се опитва да се определи дали е настъпило оплождане.

Този хормон започва да се произвежда активно след прикрепването на оплодена яйцеклетка към матката. Съответно нивото му непрекъснато расте, колкото по-далеч от зачеването, толкова по-силно. Има смисъл да се измерва 6-10 дни след зачеването, максималното ниво на hCG достига на 11-12 седмици, а към средата на бременността намалява и се стабилизира.

Какво да правите след секс, за да увеличите шансовете си да забременеете

Не всяка двойка може да зачене от първия опит. Често са необходими няколко менструални цикъла, за да забременее една жена..

Лекарите препоръчват да се придържате към правила, които увеличават вероятността от оплождане. Ако партньорите нямат здравословни проблеми, има голяма вероятност да настъпи бременност.

Какво трябва да направим:

 1. Спрете да използвате контрол на раждаемостта. За да настъпи оплождане, откажете се от контрацептивите предварително. Необходимо е време за възстановяване на женската репродуктивна функция.
 2. След близост легнете по гръб с повдигнат таз или повдигнете краката, като ги подпрете на стената.
 3. Психологически се настройвайте на бременността, но не се спирайте на нея. Тревожността и прекомерният психически стрес влияят негативно върху оплождането. Опитайте се да намалите интелектуалната работа, почивка и сън поне 8 часа на ден.
 4. Посетете вашия гинеколог. В случай на дефицит на прогестерон, лекарят предписва Dufaston или Utrozhestan след овулация. Гестагените компенсират недостига на хормони и насърчават по-доброто прикрепване на яйцеклетката към маточната стена. Специалистът ще предпише и витамини. С тяхна помощ детето ще се развива правилно..
 5. Спрете приема на лекарства. Някои лекарства (антидепресанти, психостимуланти) влияят отрицателно върху репродуктивното здраве на жената. За да спрете приема на лекарства, консултирайте се с Вашия лекар, който ще Ви разкаже за възможните рискове и ще Ви помогне да спрете да ги приемате правилно..
 6. Използвайте градински чай. Растението се използва, ако зачеването не е настъпило в рамките на няколко месеца. Той насърчава производството на естроген, удебеляването на ендометриума и редовността на менструалния цикъл. 1 ч.л. Счуканите сушени листа се заливат с 200 мл гореща вода. Варете 1 минута, охладете и прецедете бульона. Пийте по една трета от чаша 3 пъти на ден.

И още няколко полезни съвета в това видео:

В кой ден се появяват?


Всички разглеждани знаци са много индивидуални. Скоростта на тяхното проявление до голяма степен зависи от хормоналния фон и общото здравословно състояние на жената..
Средно симптомите стават очевидни 6-10 дни след успешен полов акт. Започва разстройство на стомашно-чревния тракт, почти веднага се свързва дискомфорт в долната част на корема и млечните жлези.

В някои случаи процесът се забавя до 13-14 дни. Ако по това време няма симптоми на бременност, но има сто процента увереност в успешно зачеване, трябва да отидете в болницата.

Първият симптом е повишаване на базалната температура. Появява се почти веднага, може да се открие на втория ден след зачеването. Но това не е толкова очевидно, колкото например коремна болка. Той може да бъде открит само нарочно, така че ако жената не е планирала бременност, тогава симптомите за нея ще се появят само седмица след полов акт или дори повече.

Може ли жената да усети оплождане?

Чувствата по време на зачеването обикновено липсват. Процесът на сливане на спермата и яйцеклетката не е придружен от характерни признаци. Тези клетки са толкова малки, че е невъзможно да се усетят някакви промени. Ако една жена изпитва болка по време на овулация, тогава тя може да предложи бременност. Някои момичета интуитивно чувстват, че е настъпило оплождане..

Смята се, че женският оргазъм с ПА стимулира сливането на клетките: мускулите във влагалището изтласкват сперматозоидите право към целта..

Можете да разберете дали зачеването е настъпило чрез измерване на базалната температура. Високите показания на термометъра показват, че тя е бременна. Те обикновено се увеличават веднага след овулацията и леко намаляват в деня на имплантацията. Тъй като е невъзможно да се почувства оплождане, жената може да подозира началото на бременността, като използва графики. Еднодневният спад на температурата 3-5 дни след овулацията с последващ растеж се счита за признак на бременност. Ако измервате BT всеки ден, през първата седмица можете да разберете дали зачеването е настъпило или не..

Когато настъпи оплождането и набор от клетки започне да се движи през фалопиевата тръба, жената може да почувства леки коремни спазми. След зачеването усещанията се причиняват от свиването на тръбите, с помощта на които плодът се транспортира в кухината на гениталния орган.

Гинеколозите са склонни да вярват, че жената не може да усети оплождането. Лекарите казват, че често признаците на бременност са надути и стават резултат от самохипноза.

Тест за бременност

Легендарните „две ивици“ могат да се използват дори веднага след полов акт, но те няма да покажат точния резултат. Тестът за бременност става актуален след първото забавяне на менструацията. Но дори и в този случай точността не винаги е 100%..


За максимална увереност в надежден резултат се препоръчва да се използват няколко теста наведнъж и от различни ценови категории и от различни производители. Ако повечето от тях показват положителен резултат, тогава е настъпило оплождане.

Но тестовете имат сериозен страничен ефект. Понякога те дават положителен резултат за всяко заболяване на яйчниците и матката, най-често рак. Сега няма да говорим за раков тумор, само ще кажем, че ако тестовете показват съмнителни резултати, не е имало признаци на овулация и поради „здравословни причини“ се е случило зачеване, тогава трябва да се подложите на ултразвуково сканиране. Това е най-точният начин за определяне на бременността днес..

Важно! Ултразвуковото изследване ви позволява да видите бъдещото бебе "отвътре". Ето защо, ако тестовете показват липса на оплождане и по всички индикации няма дете, все пак трябва да вярвате на ултразвук.

Какви симптоми трябва да предупреждават и да станат причина да отидете на лекар?

Съвременното оборудване позволява диагностика на възможно най-ранната дата. Ако подозирате бременност или се появят първите симптоми, тестовете трябва да се направят в клиниката. Въз основа на резултатите от изследването лекарят ще може точно да определи дали в матката има ембрион..

Причини за посещение на лекар:

 • Обостряне на хронични заболявания, остри респираторни вирусни инфекции, грип, проникнал в организма през втората фаза на цикъла. Когато предписвате терапия, е важно да предупредите лекаря за възможна „интересна ситуация“. Той ще предписва най-щадящите лекарства, ще се опита да направи без антибиотици.
 • Млечница. Кандидозата може да притеснява не само през първите седмици, но и в първите дни на бременността. Само по себе си доставя много дискомфорт. Ако не се лекува, гъбичките в крайна сметка ще проникнат в плацентата, причинявайки инфекция на мембраните (системна кандидоза).
 • Незащитен полов акт след предполагаемото зачеване. Случва се жена да се съмнява в връзките си, да се страхува от инфекции, предавани по полов път. В този случай диагнозата ще предотврати вредното въздействие на ППИ върху плода..
 • Решение за преждевременно прекъсване на бременността. Ранният медицински аборт обикновено избягва кюретаж. Този метод се използва както от млади, така и от възрастни опитни жени. Те знаят: колкото по-рано посетят лекар, толкова по-малко време ще бъде загубено, толкова по-бързо ще се възстанови..
 • Необходимостта от извършване на планирана флуорография. Ако една жена се страхува, че е бременна, няма нужда да рискува. Облъчването в началото на бременността може да повлияе негативно на състоянието на плода. Важно е да предупредите лекаря и да откажете процедурата, ако няма нужда от нея. Ако бременността се потвърди, проучването се отлага до следродилния период. При туберкулоза, злокачествени тумори и други патологии, които трябва да бъдат спешно лекувани, здравето на жената е на първо място.

Непряк

Допълнителните симптоми не носят голяма полза, тъй като не говорят директно за бременността и отнемат много сили на жената. На първо място, това е промяна в психо-емоционалното състояние на бъдещата майка. Не само хормоналните промени се случват в тялото, но и много страхове и опасения се натрупват.

 • Как ще реагира съпругът ви? Това също включва мама, приятелки, близки и далечни роднини.
 • Ще дърпаме ли детето финансово? В съвременните условия, обоснован страх.
 • Ще мога ли да раждам и раждам здраво бебе? Всяка нормална майка се тревожи за състоянието на своето потомство.

Така се оказва, че бъдещата майка става раздразнителна, постоянно е нервна, преодолявана е от съмнения и противоречия.


Други косвени признаци напомнят донякъде на настъпваща настинка. Жената страда от безсъние, което между другото увеличава емоционалния й стрес. Телесната температура може да се задържи за известно време на 37,5.

В това няма нищо лошо, засяга началото на хормоналните промени в организма. Постоянната назална конгестия също е свързана с това. Ако има съмнение за бременност, тогава, когато се появят тези признаци, трябва да отидете на лекар.

Нищо опасно, но ако изведнъж наистина се окаже настинка, тогава нероденото дете е изложено на риск да страда.

И ако имплантирането на ембриона е било безсимптомно?

За да направите това, трябва да намерите непреки признаци на производство на hCG и действието на повишен прогестерон.

Човешкият хорион гонадотропин започва да се произвежда от трофобласт, след като расте в стената на матката. HCG кара жълтото тяло да продължи да функционира и да произвежда повече прогестерон. При нормален цикъл той живее около 12 дни и след това се разпада. И двата хормона влияят върху тялото на жената, нейното настроение, поведение, благосъстояние.

Съвет (!) Наблюдавайте чувствата си. Може би в този цикъл нещо се случва по съвсем различен начин - проявява се по-интензивно или обратно, усещанията, обичайни за този период, са напълно изчезнали и всичко е спокойно.

Изключения от правилото

Вече разгледахме общите признаци на ранна бременност; те се срещат при по-голямата част от бъдещите майки. Но има особени симптоми, да кажем, изключения от правилото. Подобни симптоми са доста редки и не винаги се възприемат от жената като сигнал за настъпилото зачеване..

 • Промените в либидото. Хормоналните промени влияят върху нивото на полово влечение. Той може както да се издига, така и да спада и жените рядко свързват това с оплождането..
 • Атипична менструация. Не винаги, с настъпването на бременността, менструацията веднага изчезва, понякога те просто се променят донякъде, преди да изчезнат напълно. Изхвърлянето променя степента на изобилие, необичайна миризма се смесва с него.
 • Ранна токсикоза. Обикновено се случва на 6-7 гестационна седмица, но в редки случаи започва на 10-20 дни. Най-често не е много в изобилие, но има и изключения..
 • Чести пътувания до тоалетната. Нарастващата матка и нейният натиск върху пикочния мехур нямат нищо общо, периодът е твърде кратък. Причината се крие в хормоналните скокове.


Тези симптоми могат да потвърдят основните признаци на бременност..
Веднага след като жената стане уверена в новия си статус, тя трябва да започне да следи отблизо здравето си, защото в ръцете й е благосъстоянието на бъдещото бебе.!

Метод # 5: самонаблюдение

Петият начин да диагностицирате интересна ситуация е да слушате внимателно тялото си. Най-вероятно ще забележите следните признаци.

Нестабилно състояние на ума


Плачът и състоянието на амебата за втори пореден ден са често срещан признак за ранна бременност - време е да се направи тест
Обърнете внимание на тези ситуации:

- гледате филм и изведнъж проливате сълзи, въпреки че преди не сте забелязвали такава чувствителност в себе си;

- невъзможно е да се концентрирате по някакъв начин и да завършите, най-сетне, започнат бизнес;

- не искам нищо, просто легнете / седнете и не мислете за нищо;

- главата не работи или има горещо желание всички да ви оставят на мира.

Рязко обостряне на чувствителността

С началото на активното производство на hCG и увеличаването на количеството прогестерон, една жена започва:

 • имате внезапно отвращение към определени миризми. Оттук и променящите се предпочитания към храната, продуктите за грижа за тялото, местата за престой и т.н..
 • често бягайте до тоалетната по малък начин. Въпреки че това е по-вероятно не е проблем с чувствителността, но реакцията на организма към увеличаване на количеството течност с настъпването на бременността и повишена работа на бъбреците и пикочния мехур. Особено забележимо е увеличаването на честотата на туризма през нощта..
 • усещате дискомфорт и дори болка при докосване на зърната.
 • реагирайте болезнено на определени храни. Черният дроб е толкова обзет от пречистването на кръвта от отпадъчните продукти на ембриона, че не е в състояние да възприема нормално храната нормално. На бъдещата майка й е гадно и е гадно, но рядко се стига до повръщане.


Рязко и внезапно отвращение към определени миризми. Когато забременях от първите дни, не понасях миризмата на барбекю, въпреки че обикновено го обичам и ям с удоволствие

Болки в главата, корема и гърба

Нови, необичайни болезнени усещания, започващи от осмия ден след овулацията, също показват появата на нов живот..

Главоболието започва поради интензивната работа на хипофизната жлеза и увеличеното кръвоснабдяване, главно на тазовите органи. Липсата на кислород в кръвта причинява чувство на тежест в тила, малка мигрена или болки в болката.

Дърпащите болки в долната част на корема, кръста (заедно или поотделно) през първите няколко седмици от бременността са свързани с растежа на матката и не изискват специално лечение. Такава болка може да се обърка с предменструална болка. Последните обаче се появяват най-често в навечерието или в първия ден на менструацията, а не седмица преди тях..

Съвет (!) Ако се страхувате, че повишеният тонус на матката ще доведе до отхвърляне на ембриона - уверете се, че нивото на прогестерон е достатъчно. Ако всичко е наред, болката не се причинява от тонуса, а от пренареждането на нарастващата матка.

Ето как да определите дали прогестеронът е достатъчен:

  според графика на BT. Нормални ли са показателите? Средно телесната температура в покой 14 дни след овулацията е с 0,3-0,5 ° по-висока от средните стойности от първата фаза. Ако е така, всичко е наред - проверете вашия BT график.


Проверка на адекватността на прогестерона по график. Не трябва да се притеснявате, дори ако чувствате болка в долната част на корема

 • друга възможност, по-надеждна, е да се направи анализ за нивото на хормона в кръвта (нормата е от 12 до 18 ng / ml през първите две седмици след овулацията).
 • Храносмилателни разстройства

  Причината за проблеми със стомашно-чревния тракт е пълното отпускане на гладката мускулатура. Оттук - забавяне на чревната подвижност, лошо храносмилане, лош отток на жлъчка и други. Като следствие от това:

  1. Често оригване
  2. Гадене и слюноотделяне;
  3. Възможен неприятен вкус в устата, метален или кисел;
  4. Запек (точно по-долу ще ви кажа как да се справите с тях!);
  5. Подуване на корема.

  Забележка (!) Понякога се случва обратното - диария. Но той вече се появява поради бактериално разстройство на червата. Факт е, че в първите дни на бременността имунитетът на жената е естествено потиснат, което помага да се запази и да не се отхвърли ембрионът. Заедно с това, бъдещата майка може лесно да хване ротавирусна инфекция, която от своя страна причинява диария..

  Студ

  С намаляване на имунитета не струва нищо да се разболеете от ARVI. Хрема при бъдещата майка, студени тръпки, телесна температура 37-37,5 са напълно безвредни за детето и не изискват специално лечение. Напротив, това е много често срещан признак за успешна имплантация. Може да се направи тест!

  Относно телесната температура (!) Ако жената няма настинка, но има ТТ от 37 - 37,5 °, може би това се дължи на действието на прогестерона във втората фаза на цикъла. Ако не е имало повишен ТТ по време на нормални небременни цикли и внезапно се е появил в този цикъл, е възможна бременност. Втрисането е чест съпътстващ симптом на такова увеличение..

  Как да премахнете запека за постоянно с един продукт

  За нормална функция на червата трябва да ядете 7 заоблени супени лъжици трици всеки ден. Дневната доза може да бъде разделена на два или повече пъти.

  Триците помагат за подобряване на изпражненията дори когато:

  • синдром на раздразнените черва;
  • лоша перисталтика (мързеливо черво);
  • неправилна във формата на сигмоидното дебело черво;
  • хроничен запек и други свързани диагнози.


  Запекът по време на бременност може да се появи още от първите дни - най-евтиният и 100% работещ продукт са триците
  Задържането на изпражнения допринася за развитието на хемороиди. Всичко това се дължи на тежестта и натиска на постоянно нарастващата матка - в резултат на застой на кръв, пренапрежение, разтягане и възпаление на венозните стени.

  Триците не се усвояват от тялото и служат като отлична „метла“ за червата. Те акумулират добре вода и перфектно омекотяват изпражненията. Само не забравяйте да пиете достатъчно вода.!

  Пряка полза (!) Мислете, че е по-добре да отделяте около 20 долара всеки месец за лактулозен сироп (аз например пих Duphalac), същото ефективно, безвредно средство за запек - можете да го давате на бебета. Или похарчете 2 долара за месечно снабдяване с трици. В резултат на това цената е 10 пъти по-ниска, а ефектът е същият (лично проверено!).

  Колко ястия, вложени в трици, мислите, че можете да приготвите и да им се насладите? Много! Всички тестени изделия, течна млечна каша, млечнокисели напитки и десерти.

  Изписване по време на бременност преди забавяне

  Цветът и консистенцията на отделянето при бъдещи майки се различава от същите характеристики преди бременността. Вагиналното им отделяне е по-дебело и бяло. Това се дължи на ефекта на прогестерона върху вагиналните жлези..

  Първите признаци на бременност преди закъснението на менструацията и естеството на отделянето показват развитието на плода без патологии, както и баланса на хормоналните нива в организма. Но често, освен левкорея, жените, които носят дете, имат отделяне, което наподобява менструация..

  Слабо зацапване възниква при неусложнена бременност. Това се дължи на имплантирането на яйцеклетката във вътрешните лигавици на матката (ендометриум). Обикновено въвеждането на яйцеклетка се случва приблизително на шестия ден след оплождането. В този случай не е необходимо лечение..

  В моментите, когато яйцеклетката по-активно прониква в матката, зацапването може да се повтори. Тогава те са от краткосрочен характер и са причинени от интензивното производство на ензими от яйцеклетката. Това е вторият признак на бременност преди забавяне..

  Също така се случва, че кървавите отделяния често се свързват с маточна хипертония, причинявайки спонтанен аборт и поради това се нуждаят от лечение. В този случай се предписват хемостатични и спазмолитични лекарства, хормонална терапия (Utrozhestan, Duphaston, прогестеронови препарати)

  Тези лекарства са ефективни за намаляване на тонуса на матката, като помагат за регулиране на имунните реакции, които често се появяват, когато се появят патологии на бременността..

  Важно е да запомните, че ако първите признаци на бременност преди закъснението на менструацията са кървави вагинални секрети, тогава трябва да се свържете с вашия гинеколог за пълен преглед, който ще потвърди наличието на бременност и липсата на някакви отклонения.

  Реакция на миризми и вкусове

  Известно е, че бъдещите майки променят вкусовите си предпочитания, реагират остро на миризмите. Обикновено се забелязват забележими промени след потвърждаване на „интересното положение“. Въпреки това, дори преди закъснението, може да има нетипични реакции, особено на миризми. Това се дължи на ранните хормонални промени, които засягат централната нервна система. Жената започва да мирише по-отчетливо почти веднага след успешното фиксиране на плода. Това се увеличава, тъй като се произвежда "хормонът на бременността". По-късно към обонятелната чувствителност се добавят нетипични хранителни навици, нехарактерни реакции към вкусовете. На този фон се появява гадене и се развива токсикоза. Но обикновено докато се появи гадене, забавянето вече е очевидно, жената се досеща или знае, че скоро ще стане майка.

  Реакция на остри миризми, гадене при вида на определени храни може да възникне при гастрит, хранително отравяне, чревна инфекция. Промените в обонятелното и вкусовото възприятие изискват изясняване на причината. Лекарят се насочва към диференциална диагностика, която дава възможност да се разбере дали пациентът е бременна или проявите се дължат на някакво заболяване.

  Какво причинява кървава секреция по време на бременност?

  Както вече споменахме, леко кървене в средата на цикъла е признак за бременност, но не винаги. Те могат да показват проблемите на женското тяло. Тук трябва да обърнете внимание на техните характеристики..

  Ако секретът е незначителен и няма систематичен дългосрочен характер, тогава това е норма в самото начало поради имплантирането на яйцето. Но ако се превърне в кървене или се повтаря отново и отново, това може да означава отлепване на яйцеклетката, неправилна точка на закрепване или липса на прогестерон в организма. В този случай е необходимо спешно да се консултирате с лекар за диагностика и точна диагноза..

  Освобождаване по време на имплантация на яйцеклетка снимка:

  Може ли кафявото отделяне да е знак за бременност??

  Кафявото отделяне преди забавянето може лесно да бъде объркано с ранна менструация или изобщо да не бъде забелязано, защото може да остави лек светложълтеникав отпечатък върху подложката на гащичките. В този случай е вероятно зачеването да се осъществи..

  Но кафявото отделяне не винаги е признак на бременност. Понякога те показват обостряне на ерозията на маточната шийка. Да, това заболяване има тенденция да прогресира по време на раждането и е опасно за мама и бебе, тъй като шийката на матката в този случай губи целостта си, което от своя страна причинява сериозно кървене.

  Дори кафявото отделяне преди менструация може да означава не бременност, а цистит. Но в този случай пациентът също така отбелязва потъмняване на урината, болезнено желание да се използва тоалетната.

  Но най-опасната последица от факта, че размазва кафяв воден секрет преди менструация, е фиксирането на яйцеклетката на грешното място. Важно е да се диагностицира тази патология възможно най-рано..

  Във всеки случай не е необходимо да се гадае кое отделяне е нормално и кое изисква специално внимание. Винаги е важно да потърсите медицинска помощ навреме, за да не стартирате съществуваща патология.