За съжаление у нас няма такова нещо като „сексуално възпитание“. Често момичетата със своите въпроси или проблеми се обръщат към търсачките за браузъри. Още по-рядко, ако момичето е преодоляло смущението си, тя отива при майка си. Тъжно е, че понякога по-старото поколение не може да даде точен отговор, тъй като самите те не знаят.

Що се отнася до защитата, 40% от момичетата разчитат само на партньор. И 70% правят секс по време на менструация без защита.

Ако някога сте се чудили „Възможно ли е да забременеете през периода си и какви са шансовете“, то тази статия е това, от което се нуждаете. Ще се опитаме да отговорим на всички въпроси. Нека направим резервация веднага, че за изясняване и допълване на информацията, посетете вашия гинеколог.

Какво е месечно?

Менструацията е „сигнал“ на женското тяло, че момичето е зряло и е готово да стане майка. Кръвта, която виждаме в процеса, е отхвърлянето на ендометриума, разположен по стените на матката. Всеки месец се подготвя за оплождане и се сгъстява в очакване на яйцеклетка (овулация).

Ако яйцеклетката не е оплодена от сперматозоидите, тя не се придържа към ендометриума и в резултат на това се отхвърля.

Признаци за настъпване на менструация:

 • увеличаване на бюста;
 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • раздразнителност;
 • ПМС;
 • зацапване върху лен.

Този процес се случва ежемесечно почти през целия живот на жената. Менструацията започва при младо момиче на възраст 11-14 години, рядко на 8 или 16 години. Ако тя попада в тази „рядка“ категория, се изисква консултация със специалист..

Менопаузата настъпва около 50-годишна възраст. Това означава, че жената вече няма възможност да забременее, тъй като тялото й спира да произвежда яйцеклетки..

Период на менструация

Периодът на менструация е индивидуален. Лекарите вярват, че средно целият цикъл отнема 27-28 дни. От тях менструацията отнема от 3 до 8 дни. Така тялото ви ще се разпорежда. Но всъщност само 15% от жените се вписват в такъв цикъл, останалите имат смени, които също са норма..

През този период е нормално да чувствате лека слабост или умора, промени в настроението и промени във вкусовите предпочитания. Хормоните си вършат работата и това не може да не повлияе на тялото.

Посетете Вашия лекар веднага, ако чувствате:

 • силна болка в долната част на корема;
 • прекомерно неразположение;
 • виене на свят и гадене.

Месечен календар на цикъла

Момичетата, които мечтаят да забременеят, трябва да водят календар на месечния цикъл, така че е по-вероятно да влязат в периода на овулация.

Общо има 4 фази на месечния цикъл:

 1. Менструална фаза. Цялото отброяване започва с него. Първият ден от менструацията ви е първият ден от цикъла ви. Ако яйцеклетката не е оплодена, матката отхвърля ендометриума (меките тъкани по стените). Тъканите излизат от влагалището под формата на кръвни секрети и съсиреци.
 2. Фоликуларна фаза. Започва едновременно с менструацията и продължава около 13 дни. При жените започва да се произвежда хормон, който стимулира яйчниците да образуват фоликул. Докато яйцеклетката узрява, нейният фоликул подготвя тялото за бременност и произвежда хормон, който води до образуването на нов ендометриум. Фази на месечния цикъл
 3. Овулация. Обикновено се случва на 14-15-ия ден от цикъла (приблизително средата). По това време нова зряла яйцеклетка е готова за оплождане. Ако не бъде оплодено от сперма в рамките на 24 часа, тогава тя започва да се разпада.
 4. Лутеална фаза. Последната фаза след овулация и преди началото на нов цикъл (15–28 дни). Последният етап, когато започва отхвърлянето на ендометриума, но тялото произвежда хормони, за да предотврати това. Следователно жените също изпитват хормонални скокове, които водят до рязка промяна в настроението..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Ще отговорим веднага - възможно е! Съвременният ритъм на живот, стрес, нездравословна диета - всичко това може да доведе до промяна в менструалния цикъл. Женското тяло е крехък механизъм. Яйцето може да не излезе на 15 ден, а на 21 или 25 ден, защото сте били много нервни. Или може да има „произволно“ яйцеклетка поради хормонални нарушения, чието освобождаване не може да се предвиди.

Много момичета вярват, че по време на менструация със сигурност е невъзможно да забременеете и изобщо не използват защита. По някаква причина всеки мисли само за своите яйцеклетки, забравяйки, че 50% от успеха на зачеването зависи от спермата.

Спермата може да живее във влагалището една седмица, докато чака своето яйце. Ако сношението е настъпило, например, на 4-ия ден от менструацията, тогава има вероятност следващия месец да разберете за бременността.

Причини и вероятност от бременност по време на менструация

Причините за зачеване по време на менструация могат да бъдат много. Не трябва да се отнасяте небрежно към бъдещето си и към бъдещето на децата. Освен това защитата никога не е излишна, особено при случаен партньор. Дори и да не е бременност, тогава има голям шанс да се заразите с полово предавани болести.

Причините, които възникват поради хормонални смущения, включват:

 • Нередовен интимен живот.
 • Наследствено предразположение.
 • Остър хормонален скок.

Всичко това води до развитието на няколко яйца, излизането на едно от тях е невъзможно да се предвиди..

Други причини за бременност включват:

 • Нарушение на приема на орални контрацептиви.
 • Жизненост на спермата.
 • Болести на шийката на матката.
 • Нередовен цикъл.

Ако искате да предотвратите всякакви шансове за забременяване, имате две възможности:

 1. липса на секс;
 2. използвайте добри контрацептиви.

Не се дава друго. Няма безопасни дни.

Безопасност на полов акт по време на менструация

По време на менструацията трябва да спазвате същите предпазни мерки, както в нормалните дни. И хигиената трябва да бъде подобрена. Менструацията не е талисман срещу болести. Напротив, при менструация шансът за получаване и отстраняване на инфекция е по-голям..

Ако решите да проведете подобен „експеримент“ с нов партньор, без да се предпазите, тогава поне ще си спечелите млечница. В наши дни се повишава киселинността на околната среда, което е от полза за гъбичките..

Инфекции

Вече знаем, че сексът по време на менструацията ви с непроверен партньор не е безопасен. Има редица инфекции, през които е лесно да се премине и се чувстват чудесно. Те включват:

 • СПИН и ХИВ.
 • Кандидоза.
 • Хламидия.
 • Херпес.
 • Папиломен вирус.

Тези заболявания са по-чести от други, тъй като техните носители може дори да не подозират за тяхното присъствие. Затова винаги бъдете внимателни към тялото си. Защити себе си.

Няма „безопасни” дни за секс. Ако сте уверени в партньора си и искате дете, тогава не отлагайте зачеването за определени дни. Вашите цикли може да се изместят и вие ще чакате дълго време..

Ако не сте уверени в партньора си или не искате деца, тогава използвайте защита! В 70% от случаите единият от партньорите заразява другия, тъй като не знае за своите заболявания. Винаги бъдете нащрек. Прочетете повече литература за тялото си, не вярвайте в често срещаните митове и бъдете здрави!

Как да разпознаем началото на бременността с менструация?

Бременността с менструация е рядка, но може да се случи. Не всички кръвоизливи през този период могат да се считат за менструални. Нещо повече, всички те показват патология, но не непременно заплашваща бременност. Диагностиката на причината за разстройството е много важна, необходимо е напълно да се изключат заболявания като рак на маточната шийка, отлепване на плацентата, кистозен дрейф, извънматочна бременност и заплаха от спонтанен аборт.

 • 1 Бременност с менструация
  • 1.1 Фактори на удължаване на менструацията след оплождането
 • 2 Симптоми
  • 2.1 Симптоми на бременността в по-късни етапи
 • 3 Диагностика

За много момичета забавянето е причина за истинско объркване. Стандартното забавяне трае максимум 14 дни. Ако кървенето не е започнало, тогава причините могат да бъдат напълно различни, бременността не е изключена.

Веднага щом в тялото на жената настъпи зачеване, периодичните промени спират до раждането на бебето. Възможно е да се установи бременност, когато менструацията не се прекъсва, като се използват различни критерии: физическо усещане, промени на хормонално ниво и други признаци.

В тялото на здрава жена, след процеса на зачеването, кръвта не трябва да се отделя, тъй като ембрионът се формира и развива. Има случаи, когато жената има почти всички признаци на бременност по лицето си и периодите й са редовни, не спират и протичат естествено, или обратно, стават болезнени, продължителни или оскъдни.

Основната причина менструалният цикъл да не спира след оплождането е, когато имплантацията причинява кървене поради патологични процеси в тялото. Това явление е доста сериозно и може да предизвика спонтанен аборт, особено ако преди този момент жената не е осъзнала, че е в позиция. Тази ситуация се случва при жени, които са били изложени на хипотермия, са били болни от инфекциозни или венерически заболявания..

В резултат на нарушения в ендокринната система, патогенни процеси, различни инфекции или стрес по време на бременност, естрогенният фон може да намалее. В този случай менструацията идва ясно по график. Понякога такава аномалия продължава до четири месеца, като по този начин увеличава риска от необичаен аборт. Това често се случва при жени след 45 години, когато наближава менопаузата, когато все още можете да забременеете..

Наличието на кървене по време на бременност също показва съществуваща патология в репродуктивната система и нейните органи. По време на полов акт е възможно увреждане на шийката на матката и в резултат на това леко кървене.

Най-сериозната патология при такива обстоятелства е усложнение на бременността, когато прикрепването на оплодена клетка се случва извън маточната кухина. При такова подреждане на ембриона се изключва допустимостта на правилния му растеж и раждане, в този случай се посочва незабавна операция.

Следните нарушения също могат да доведат до такова кървене:

 • Дрейф на мехурчета. Не твърде честа, но опасна патология. В този случай говорим за оплождане на яйцеклетка без ядро ​​от сперма или за оплождане на нормална яйцеклетка с два сперматозоида. Вместо дете се получава доброкачествен тумор, който представлява свръхрастеж на хорионни клетки. В 20% от случаите кистозният дрейф се превръща в хориокарцином - рак.
 • Рак на маточната шийка. Патологията е рядка при бременни жени. Причинява се от човешкия папиломен вирус. Тази диагноза води до незабавно раждане и отстраняване на матката..
 • Преждевременно отлепване на плацентата. Причинени от липса на хормони, травма, хипертоничност.
 • Образувания в матката - полипи, миома.

Ако бременността е настъпила и менструацията остава, е необходимо да разчитате на признаците. Можете да разберете, че жената е бременна по следните симптоми:

 • Влошена реакция на млечните жлези. Те се пълнят и увеличават обема си, зърната са податливи и болезнени, ареолите са тъмни поради повишената пигментация.
 • Постоянни позиви за уриниране.
 • Груби секрети по време на менструация, неестествена степен на плътност и цвят.
 • Промяна в продължителността на менструалния цикъл (продължително, оскъдно). Намаляването на продължителността на цикъла не винаги означава бременност, само ако то се е променило значително. В този случай има възможност ембрионът да расте и да се развива в тялото на жената..
 • Постоянна умора при нормална физическа активност. Ембрионът приема част от хранителните вещества и енергията, необходими за пълното му развитие.
 • Промени в диетата на жената, появата на запушване, гадене и особена чувствителност към различни аромати. Повръща най-често сутрин, но може да е и вечер.
 • Появата на очевидни промени във външния вид: тъмни петна по кожата, поява на акне, акне или други обриви.
 • Появата на спазми в долната част на гърба, болка в долната част на корема.
 • Леко увеличение на телесното тегло.
 • Нарушение на съня.
 • Запек и газове.
 • Леко повишаване на телесната температура.
 • Чести промени в настроението.
 • Намален имунитет (повишен риск от настинки).
 • Положителен резултат от теста за бременност.

Всички горепосочени причини могат да показват, че жената е в ранна бременност през периода..

Периодичното отделяне през 1-ва фаза на бременността не представлява заплаха за детето и изчезва до 2-ри триместър. Но има случаи, че кървенето на бъдещата майка не е завършило през втората половина на бременността и след това може да се определи по следните показатели:

 • На 3-4 месеца под налягане (или спонтанно) от зърната се отделят капчици мътна бяла течност - тайна на млечната жлеза (коластра). Това е знак, че жлезите се подготвят за периода след раждането..
 • Често уриниране, оскъдно количество урина. Това може да се обясни с растежа на матката: оказва натиск върху пикочния мехур и затова трябва да се изпразва многократно.
 • Поради увеличаването на матката коремът започва да изпъква силно напред, усещат се първите движения на плода. Теглото на тялото нараства драстично, тази драматична промяна е особено забележима по фигурите на слаби жени.
 • Има промяна в пристрастяванията към храната, понякога дори до абсурдни комбинации. Разкрива се пристрастяване към храни, които преди това не са били обичани и не са били включени в диетата на бременна жена.
 • Най-известният признак на бременност е бързата умора, придружена от силна нервност и раздразнителност. Тялото на майката изразходва много енергия, за да поддържа живота на детето, а нестабилният хормонален баланс допринася за рязка промяна в настроението.
 • Наблюдава се повишена пигментация на кожата. На 3-ия месец от бременността започва да се появява вертикална тъмна линия в центъра на корема, а на лицето се появяват хлоазми (петна). Пигментацията веднага изчезва от кожата след раждането.
 • Появяват се стрии. Това се дължи на увеличаване на телесното тегло. Те могат да бъдат намерени на гърдите, бедрата и корема..
 • Зачервяване на кожата на дланите. Проявява се поради повишаване нивото на естроген в кръвта.
 • Възможни са многобройни обриви от акне по кожата на лицето, това се дължи на факта, че мастните жлези започват да работят по-активно по време на бременност поради колебания в нивото на хормоните.

Всички тези симптоми ясно показват началото на бременността, освен това те стават забележими не само за самата жена, но и за околните. Редовната менструация в този случай изобщо не е нормална реакция на тялото, което може да доведе до спонтанен аборт и е основателна причина за контакт с медицински специалист. След клинично проучване лекарят ще установи причината и ще предпише необходимото лечение, което ще бъде насочено към запазване на детето и подобряване на здравните показатели на майката.

След имплантиране на ембриона, на 6-8-ия ден започва освобождаването на вещество, наречено hCG (хорион гонадотропин). Този хормон се секретира от плацентата, която обгражда плода и следователно неговото присъствие и определено ниво в тялото на бременна жена е доказателство за наличието на ембрион. За да се открие бременност, при условие, че менструацията е преминала, е необходимо да се подложат на тестове за наличие на хормон hCG в организма. Но дали има бременност, можете да разберете с помощта на тест. Ако тестът е отрицателен, тогава жената почти със сигурност не е бременна..

Ако нивото на хормона е повишено, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог. Преди да посетите специалист, е необходимо предварително да се опитате да определите приблизителния период на бременността с менструация, показателите за развитие на ембриона, да разберете спецификата на менструацията, нейните промени след оплождането. В този случай ултразвукът може да помогне много..

Ако тестът на жена показва бременност и обилно кървене е започнало, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Струва си да се помни, че бременността и менструацията, протичащи заедно, могат да причинят тежки усложнения в организма. Експертите съветват да не се отлага провеждането на професионален преглед, за да се защити тялото максимално от всякакви вируси, стрес и други неблагоприятни обстоятелства, които могат да доведат до усложнения при майката и нейното дете.

Забременяване по време на менструация: мит или истина?

Младите хора често се чудят дали е възможно да забременеят през периода си. Това се дължи на широко разпространеното мнение за невъзможността за зачеване през този период поради настъпването на „най-безопасните дни”. Съществуват обаче редица фактори, които поставят този факт под въпрос. По-долу ще разгледаме подробно дали е възможно да забременеете по време на менструация или веднага след тях..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/2.2-1.jpg "alt =" възможно ли е да забременеете по време на менструация " width = "660" height = "488" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/2.2-1.jpg 660w, https: // dazachatie. ru / wp-content / uploads / 2018/01 / 2.2-1-300x222.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Какво представлява женският менструален цикъл?

При здрава жена в репродуктивна възраст менструацията настъпва веднъж месечно, характеризираща се с кървави отделяния от матката в продължение на 2-7 дни. Периодът от последния период до следващия се нарича менструален цикъл, който обикновено продължава от 21 до 35 дни. Всички процеси от този период са разделени на няколко фази:

 • фоликуларен;
 • овулаторен;
 • лутеален.

Фоликуларна фаза

През цялото време нивото на FSH нараства заедно с узряващия фоликул, вътре в който се намира яйцеклетката. В допълнение към този процес се случва и друг - от маточната кухина, заедно с кървави отделяния, мъртвият ендометриум излиза от маточната кухина. До края на фоликуларната фаза започва процесът на изграждане на нов ендометриум. По този начин матката се подготвя за приемането на оплодена яйцеклетка в бъдеще. В края на тези процеси наближава овулацията..

Овулация

Овулаторната фаза се характеризира с освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула. Продължителността на периода е около 48 часа, въпреки че гинеколозите често твърдят, че процесът продължава 2-5 дни. Яйцеклетката, след като е достигнала максималния си размер, напуска фоликула поради разкъсването си и се премества в лумена на фалопиевата тръба. Вътре във фалопиевите тръби има власинки, които „помагат“ на яйцето да се придвижи към матката.

Тогава са възможни два варианта: или настъпва оплождане, или яйцеклетката навлиза в матката и се разтваря в нейната лигавица.

Лутеална фаза

Този етап започва веднага след овулацията и продължава до момента на ново изписване, продължава средно две седмици. В зависимост от резултата от овулаторната фаза, след лутеалната се развива бременност или започват нови периоди. В същото време фоликулът, от който е излязло яйцето, се превръща в жълтото тяло - уникална временна жлеза, която произвежда прогестерон, подготвя матката за потенциална бременност и е отговорна за нейното запазване.

Ако оплождането не е настъпило, жълтото тяло регресира, което се характеризира с рязък спад в нивото на прогестерон, след което започва нов менструален цикъл.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/ovulation.jpg "alt =" менструален цикъл "width =" 660 "височина = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/ovulation.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/01 / овулация-300x200.jpg 300w "размери =" (максимална ширина: 660px) 100vw, 660px "/>

Възможно ли е да забременеете по време на менструация?

През първия и последния ден от цикъла вероятността за успешно оплождане на яйцето е минимална..

Има така наречения безопасен период, който се изчислява индивидуално, в зависимост от женския цикъл. За тази цел през цялата година е необходимо да се отбелязват "червените" дни, за да се определи по-точно вашият цикъл. Обикновено това са първите 2-3 дни от менструацията и 2-3 дни преди началото на отделянето.

Въпреки наличието на "безопасни" дни и неблагоприятна среда за сперматозоидите, шансовете за зачеване все още са налице и, в зависимост от ситуацията, някои от тях са страхотни. Има следните причини за настъпване на бременност по време на менструация:

 1. Кратък менструален цикъл, например, 21 дни - тогава овулацията е възможна 7-8 дни след началото на отделянето.
 2. Нередовен цикъл, което затруднява прогнозирането кога ще настъпи овулацията.
 3. Съзряването на две яйцеклетки в един цикъл, което е рядко, но се случва поради тежки шокове, хормонални скокове, нередовен полов акт или се предава по наследство.
 4. По-дълъг жизнен цикъл на спермата в сравнение с яйцеклетката. Такъв период може да бъде до 7 дни, поради което при нередовни периоди или кратък цикъл може да „изчака“ яйцето.
 5. Нарушаване на правилата за приемане на контрацептиви. Спиране на приема преди менструация, в резултат на незащитен секс, понякога бременност.
 6. Изключително малко кървене по време на месечен цикъл. Лекото отделяне може да бъде объркано с менструация, но те често съвпадат с периода на овулация. Това се случва по различни причини: вътрешна травма, стрес и др..
 7. Хормонален дисбаланс, провокиращ преструктуриране в женското тяло.

Косвени причини за бременност по време на менструация

Някои ситуации в живота на момичето провокират вътрешни неуспехи в тялото. В резултат на това настъпват промени в обичайния цикъл или яйчниците и хипофизната жлеза започват да работят усилено, което допринася за нарушаването на хормоналния фон. В резултат на такива промени се увеличава вероятността от неочаквана бременност след незащитен секс по време на "критичните" дни..

 • емоционално претоварване, силен стрес, неврози;
 • хормонална терапия, билколечение, прием на някои лекарства, като антибиотици;
 • претърпял настинка;
 • гинекологични патологии;
 • рязка промяна в климата и часовите зони;
 • прекомерна физическа активност;
 • заседнал начин на живот;
 • страст към диетите;
 • неправилно използване на контрацептивни методи - липса на контрол при наличие на вътрематочно устройство.

Трябва ли да правите любов по време на менструацията си??

Някои момичета изпитват силно сексуално желание през периода си, така че не отлагат интимността, докато не свършат. Случва се мъжете да настояват за полов акт, като искат да получат възможността да не се предпазват и да не се "сдържат", убеждавайки, че няма риск от забременяване. Лекарите обаче не препоръчват да се прави това. Основната причина е, че шийката на матката се отваря леко, което улеснява проникването на бактериите и увеличава риска от инфекция. Освен това, както вече разбрахме, през периода на менструация бременността все още настъпва.

Колко дни след менструация можете да забременеете?

За да разберете най-благоприятните дни за зачеване, трябва да знаете продължителността на цикъла си. Нека дадем пример: ако го имате в продължение на 28 дни, тогава овулацията най-вероятно ще настъпи две седмици преди началото на следващата менструация, тоест на 14-ия ден. След първия ден на зацапване пребройте тези дни, маркирайте ги, както и три дни преди и след. Именно този период ще се счита за най-благоприятен за оплождането на яйцето..gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/kalendar.jpg "alt =" възможно ли е да забременея през менструацията "width = "660" височина = "349" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/01/kalendar.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/01 / kalendar-300x159.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Важно е да се отбележи, че тези числа са относителни, дори при редовен менструален цикъл, дните, в които можете да забременеете след менструация, зависят от различни фактори: трудно е да се предвиди периодът на "жизненост" на сперматозоидите, вариращ от 2, а понякога и до 7 дни, или втората узряла яйцеклетка за един месец.

Мнозина неведнъж са се чудили дали е възможно да забременеете по време на менструация. Често сексуалните партньори, особено в млада възраст, са уверени, че няма вероятност да заченат дете през този период, така че те използват „кървавите дни“ като извинение да не използват защита. Въпреки това, вероятността от бременност поради интимност по време на кървави отделяния е налице, въпреки че е минимална.

В някои ситуации шансовете за оплождане са големи поради различни причини: кратък или нередовен менструален цикъл, хормонални нарушения, узряването на две яйцеклетки на месец, стрес, рязка промяна в климата и други. По време на кратък цикъл и продължителна менструация шансовете за забременяване са най-големи, тъй като яйцеклетката започва да узрява по време на изписването. Тъй като сперматозоидите имат по-дълъг жизнен цикъл, има всички шансове за успешно оплождане..

Също така е важно да знаете, че полов акт по време на менструация води не само до нежелана бременност, но също така увеличава риска от заразяване с инфекции. Причината за това е леко отворената шийка на матката, което дава възможност за лесно проникване на бактерии. Благоприятната среда за размножаване на бактерии в наши дни е опасна дори за мъжете..

Каква е вероятността да забременеете по време на менструация

Хората вярват, че менструацията е най-надеждният физиологичен контрацептив. Според експерти обаче вероятността за зачеване в наши дни все още съществува. Нека да поговорим за това дали е възможно да забременеете по време на менструация и кой период на десквамация е най-благоприятен за това..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

За да разберете дали е възможно да забременеете по време на менструация, трябва да разберете фазите на цикъла..

Нормалният менструален цикъл е сложен физиологичен процес, който се контролира от хормони. Смята се, че зачеването по време на менструация е възможно само в края на десквамацията..

Теоретичен изглед

Възможно е да забременеете по време на менструация (въпреки че вероятността е ниска). Тялото създава благоприятни условия за зачеване в средата на цикъла, когато настъпи овулация. През този период женските полови хормони, включително прогестерон, увеличават шансовете за забременяване, като стимулират растежа на яйцеклетките..

По време на овулаторния период яйцеклетката напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба, за да се срещне със спермата. Всеки месец вероятността от нейното оплождане в средата на цикъла се увеличава. Ако една жена забременее, това означава, че мъжката репродуктивна клетка е достигнала женската. Но се случва така, че сперматозоидите просто умират във фалопиевата тръба, без да достигнат целта.

Някои жени изпитват две овулации наведнъж в един и същ цикъл, което увеличава шансовете за зачеване. Затова препоръчваме да прочетете допълнителна информация по тази тема..

В други фази на цикъла, особено по време на менструация, шансът за оплождане на яйцеклетка е много нисък. Но да се каже недвусмислено, че ако продължи менструацията, е невъзможно да забременеете, невъзможно е.

Вероятността за зачеване ще се увеличи, ако цикълът се измести. Това обикновено се случва поради хормонални смущения. Но яйцеклетката може спонтанно да узрее в началото на цикъла по други причини, като по този начин създава благоприятни условия за нейното оплождане..

Момичетата, които искат да станат майки, които се чудят дали е възможна бременност с менструация, трябва да помнят: сперматозоидите остават жизненоважни до 7 дни. Следователно, ако възникне цикличен отказ, тогава вероятността мъжките зародишни клетки да изчакат среща с яйцеклетка е много висока.

По време на менструация тялото практически не произвежда полови хормони. Следователно жените, които се интересуват дали е възможно да забременеят по време на менструацията си, трябва да знаят, че вероятността за това е много ниска, особено през първите няколко дни..

В критични дни лигавицата на матката се отхвърля, за да се обнови напълно. При такива условия е по-трудно сперматозоидите да проникнат във фалопиевите тръби, а яйцеклетката - да се закрепи върху тях..

Кога можете да забременеете през менструацията си?

Зачеването по време на менструация не е изключено. Едно момиче може да забременее, но само през втората половина на периода си. Това се дължи на физиологичните характеристики на женското тяло..

При незащитен секс вероятността от бременност през първите дни на менструацията е много ниска, тъй като на този етап обилно кървене идва от влагалището, което затруднява движението на сперматозоидите.

Поради тази причина тези, които планират майчинство, не правят секс през този период..

Промяната в хормоналния фон на жената, която се е случила поради нередовен цикъл, може да промени ситуацията и да увеличи шансовете за зачеване в началото на критичните дни. Ето защо, на въпроса дали една жена може да забременее с менструация в първите дни на десквамация, можете да дадете положителен отговор..

Жените, които имат редовен цикъл, трябва да знаят дали е възможно да забременеете на 4-ия ден от менструацията. Да, шансовете за оплождане на яйцеклетка през втората половина на периода ви са по-високи, отколкото през първата.

Бременност може да настъпи само ако полов акт е бил незащитен. Ето защо двойките, които планират да попълнят семейството, трябва да спрат да използват контрацепция в наши дни..

Освен това препоръчваме да прочетете информацията в кои дни можете да забременеете.

Каква е вероятността за оплождане

Пропорцията и процентът на оплождане на яйцеклетката по време на менструалния период е незначителен. Бременност може да настъпи само ако сперматозоидите, които са влезли в репродуктивната система на жената, са запазили своята жизнеспособност и достигнали до матката. Трябва да разберете каква е вероятността това да се случи в критични дни..

На 4-ия ден от менструацията рискът от забременяване се увеличава. На този етап отделянето не е толкова обилно, колкото в началото на менструацията, така че за мъжките репродуктивни клетки ще бъде по-лесно да достигнат целта. Забременяването на 5-ия ден от менструацията ви е още по-лесно.

Много момичета имат доста оскъдни секрети през този период..

Не забравяйте, че наистина голяма вероятност за оплождане съществува само по време на овулация. Ако интимността настъпи в средата на цикъла, жената може да забременее..

Сега нека поговорим за това дали една жена може да забременее, докато приема контрацепция.

Оралната контрацепция не е 100% гаранция, че зачеването няма да се случи. Както показва обаче медицинската практика, приемането на контрацептиви е почти невъзможно да забременеете. Следователно тези, които не планират майчинството, трябва да използват правилно такива лекарства. Рискът от зачеване се увеличава, ако:

 1. Правилата за приемане на контрацептиви са нарушени. Трябва да ги пиете редовно, дори при липса на полов акт, тъй като в противен случай е възможна спонтанна овулация.
 2. Оралните контрацептиви се приемат заедно с антибиотиците. Преди да вземете някакъв лекарствен продукт с противозачатъчни хапчета, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
 3. Жената самостоятелно се определя като ОК.

Каква е вероятността за имплантиране на ембриона

Много жени са убедени, че е невъзможно да се зачене дете по време на менструация. Разбирайки каква е вероятността да забременеете по време на менструация, установихме, че тя е доста ниска, особено в началото на десквамацията. По време на овулацията, тоест на 14-ия ден от цикъла, се създават благоприятни условия за оплождането на яйцеклетка в тялото.

Имплантирането на ембрион се счита за един от най-трудните периоди на бременност. Факт е, че чуждият генетичен състав на детето се възприема от тялото на жената като чуждо тяло.

По време на имплантацията ембрионът се въвежда в повърхностния лигавичен слой на матката. Вероятността за успешно фиксиране в матката се увеличава на 8-12-ия ден от овулацията. Но е възможно и при менструация..

Основните симптоми на имплантиране на ембриона:

 1. Дърпащ дискомфорт в долната част на корема.
 2. Сърбеж в матката.
 3. Повишена раздразнителност, нервност.
 4. Неразположение, слабост.
 5. Кърваво отделяне с размазващ характер.
 6. Повишена концентрация на hCG в урината и кръвта.
 7. Леко покачване на температурата.

Как да разпознаем дали е настъпило зачеване

Разбрахме, че е възможна бременност с менструация. Сега трябва да разберете как да разберете, че е дошло.

Ясен признак, показващ оплождането на яйцеклетката, е повишеното производство на хорион гонадотропин (хормон на hCG) от организма. Тестът за бременност може да помогне да се определи нивото му в урината. Но ако зачеването е настъпило наскоро, тогава няма да се налага да разчитате на обективен резултат. Препоръчително е да направите теста не по-рано от 2 седмици след полов акт.

Най-надеждният начин да проверите нивото на hCG е с кръвен тест. Препоръчително е да го предадете 7 дни след интимност.

За да разберете дали яйцеклетката е била оплодена, трябва да знаете характерните признаци. Много жени се досещат за предстоящото майчинство, разчитайки на чувствата си. Всичко е свързано със субективни симптоми. Почти всички бъдещи майки са със значително по-лошо благосъстояние.

Основният показател за успешно оплождане на яйцето е забавянето. Но това може да се случи по друга причина, например поради повреда в цикъла. Признаци на ранна бременност:

 1. Рисуване на болка в долната част на корема.
 2. Неизправност на стомашно-чревния тракт (киселини, подуване на корема, запек).
 3. Непоносимост към силни миризми, токсикоза.
 4. Сутрешно гадене.
 5. Резки промени в настроението.
 6. Дискомфорт в областта на млечните жлези.
 7. Промяна на вкусовите предпочитания.

Ако се появят такива симптоми, не отлагайте посещението при гинеколог.

На въпрос дали едно момиче може да забременее по време на менструацията си, е невъзможно да се даде категоричен отговор. Тялото на всеки човек е уникално. Неговото функциониране може да бъде нарушено поради физиологични и патологични фактори..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Календарният метод на контрацепция, основан на изчисляването на фертилни или така наречените опасни дни за бременност, има ниска ефективност. Индексът на Пърл (броят на бременните жени от 100, които са използвали този метод) варира от 9 до 40. Бременността обаче е възможна не само в благоприятни за зачеването дни, но и в „безопасни“ дни, включително менструалния.

Фази на менструалния цикъл

Нормалният менструален цикъл продължава 21-35 дни; за повечето жени това е 28 дни. Първият ден от цикъла е първият ден на менструацията, от който се разграничават три фази на цикъла:

 • Фоликуларен. Продължителността на първата фаза е индивидуална и е 7-22 дни (средно 14 дни). По време на тази фаза фоликулостимулиращият хормон (FSH) започва да се произвежда в хипофизната жлеза, което стартира процеса на фоликулогенеза - узряването на фоликулите в яйчника. По време на един цикъл започват да узряват едновременно 10-15 фоликула, които произвеждат естрогени, необходими за пролиферацията на ендометриума (растеж на стромата и жлезите) и края на узряването на основния фоликул, в който се образува пълноценна зряла яйцеклетка. Веднага след завършване на узряването на яйцеклетката, синтезът на FSH спира, в резултат на което фоликулът се пука и яйцеклетката излиза на повърхността на яйчника.
 • Овулаторен. Продължителността на овулаторната фаза е 24-36 часа. Характеризира се с „освобождаването“ на яйцето от фоликула и пускането му в коремната кухина, след което проникване във фалопиевата тръба. Това се случва под въздействието на лутеинизиращия хормон (LH), който започва да се произвежда в хипофизната жлеза. Жизнеспособността на зряла яйцеклетка е 24, максимум 48 часа. Овулационната фаза е най-благоприятна за оплождането.
 • Лутеална фаза. Продължава 14 дни. Жълтото тяло, образувано на мястото на спукания фоликул, започва да синтезира прогестерон, хипофизната жлеза продължава да произвежда LH. Под въздействието на тези хормони лигавицата на матката се разхлабва и се подготвя за имплантиране на оплодено яйце. При липса на зачеване производството на LH намалява, жълтото тяло претърпява инволюция, която завършва с отхвърляне на функционалния слой на ендометриума (десквамация) и е придружена от кървене от гениталния тракт (менструация).

Вероятността за бременност в "критични" дни

Въпреки физиологичните процеси, протичащи в ендометриума и яйчниците по време на един цикъл, вероятността за овулация и последващо оплождане на яйцеклетката остава всеки ден. Единствената разлика е, че в някои дни шансовете за забременяване са най-големи, докато в други, включително по време на менструация, те са ниски. Трябва да се отбележи, че жизнеспособността на сперматозоидите продължава 5-7 дни, а при незащитен полов акт, който се случва по време на менструалния период, мъжките зародишни клетки могат да останат в гениталния тракт в очакване на узряването на следващото яйце.

Има три вида овулация:

 • Рано (преждевременно). Разкъсването на основния фоликул и узряването на яйцеклетката настъпва преди 12-ия ден от цикъла.
 • Навреме. Овулацията настъпва в средата на цикъла, плюс или минус 2 дни (при жени с 28-дневен цикъл, овулацията настъпва на 12-16 ден).
 • Късно (със закъснение). Освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула се случва по-късно от 12-13 дни преди началото на следващата менструация. При жени с цикъл от 28 дни овулацията се счита за късна, ако настъпи на 17-ия ден и по-късно..

Минималният, почти нулев шанс за бременност се наблюдава през първите 1-2 дни от менструалното кървене. Първо, интензивността на кръвната секреция от матката не позволява на мъжките репродуктивни клетки да оцелеят в гениталния тракт, и второ, киселинната вагинална среда, която се образува под въздействието на естрогени, е вредна за сперматозоидите. Бременността не е изключена с късна овулация, когато оплождането се е случило няколко дни преди началото на менструацията, така че много жени вярват, че зачеването е настъпило в първите дни на менструацията.

Шансовете за бременност се увеличават значително в последните дни на менструалния поток. Кървавото отделяне става размазващо и маточната лигавица започва постепенно да се възстановява (расте). В този случай зачеването се дължи на ранна овулация, което е характерно за хормоналните нарушения..

Фактори, допринасящи за бременността по време на менструация

Въпреки много ниската вероятност за зачеване по време на менструалния период, шансовете за бременност остават, което се улеснява от редица фактори:

 • Нередовен цикъл. Удължаването или скъсяването на цикъла се дължи на непостоянството на хормоналния фон, което причинява преждевременна или забавена овулация и увеличава риска от бременност в „критични“ дни.
 • Жизнеспособност на сперматозоидите. При физически здрав мъж мъжките полови клетки имат отлична подвижност и жизнеспособност, която достига 7 дни. Незащитеният полов акт по време на менструация, особено когато кървенето приключва, увеличава риска от нежелана бременност няколко пъти.
 • Нарушение на ритъма на овулация (забавено преждевременно). Ранното или късното узряване на яйцеклетката причинява хормонални нарушения, които се наблюдават след медицински аборт или спонтанен аборт, раждане, по време на пременопаузата, с промяна в климата, нервно и физическо претоварване, след остри инфекциозни заболявания.
 • Спонтанна овулация. Характеризира се с узряването на две яйцеклетки в един менструален цикъл. Едно яйце узрява навреме, а няколко дни по-късно друго. Това явление се наблюдава при редки полови контакти, ярък оргазъм, след премахването на КОК, по време на релаксационния период (ваканция, отказ от твърда диета, липса на физически и емоционален стрес).
 • Нарушение на приема на COC. Ранното прекратяване на употребата на орални контрацептиви (няколко дни преди очаквания период) допринася за настъпването на забавена овулация и в резултат на това бременност с незащитен полов акт преди началото на менструацията.

Обобщаване

Наличието на менструално кървене не дава 100% гаранция за защита срещу нежелана бременност, особено при жени с нередовен цикъл, гинекологични и ендокринни проблеми, по време на хормонални промени в организма (след раждането, пременопауза, пубертета). Половият акт по време на менструация трябва да бъде защитен от бариерни контрацептиви, които не само ще предотвратят бременността, но и ще предпазят матката с отворена повърхност на раната от инфекциозни агенти.

Видео: AsyaSay ♀ Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Този въпрос е доста актуален, тъй като в периода преди началото на менструацията и по време на нея жената може да почувства силно сексуално желание. И тук трябва да знаете със сигурност каква е вероятността за бременност, да използвате контрацептивни методи или е ненужна предпазна мярка.

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Както знаете, бременността започва в момента, когато спермата се срещне с яйцеклетката. Това може да се случи само по време на овулация. Овулацията е доста кратка фаза на менструалния цикъл, когато зряла, плодородна яйцеклетка напуска яйчника и навлиза в матката. При млади здрави жени овулацията настъпва периодично, приблизително веднъж на 21 до 35 дни..

Общоприето е, че процесът на овулация се случва точно в средата на менструалния цикъл. Менструалният цикъл е интервалът между първия ден на последната менструация и първия ден на следващия. Така например, при менструален цикъл от 28 дни, овулацията ще настъпи на 14-ия ден. Яйцеклетката живее не повече от два дни, след това умира и напуска тялото. Периодът на вашия период започва, който продължава от 4 до 7 дни.

Лесно е да се изчисли, че при такъв менструален цикъл просто не е възможно да забременеете по време на менструация! Логично е да се приеме, че вероятността за зачеване се увеличава значително при редовен полов акт преди или след менструация. Значи е невъзможно да забременеете през периода си? Не със сигурност по този начин.

Гинеколозите уверено казват: има опасност от бременност по време на менструация!

Каква е уловката тук? Нека се опитаме да го разберем.

 1. Първо, всяка жена има различна продължителност на менструалния цикъл и периода на нейния период. Ако менструалният цикъл е кратък (20-22 дни), тогава опасните дни за зачеване ще паднат точно за периода на менструация, приблизително на 5-ия или 7-ия ден. Дори и с по-късна овулация, не забравяйте, че сперматозоидите остават жизнеспособни във влагалището до седем дни. И това означава, че ако някои особено пъргави сперматозоиди оцелеят до овулация, тогава зачеването може да се случи.
 2. На второ място, трябва да се помни, че дори постоянен ритъм на овулация може да се промени в резултат на раждане, след аборт или по време на предклиматичния период след четиридесет години. Ето защо не трябва да разчитате само на метода за изчисляване на овулацията. При внезапна промяна в менструалния цикъл е напълно възможно да забременеете през периода си..
 3. Трето, има такова, макар и рядко явление, като спонтанна овулация. В резултат на спонтанна овулация в един менструален цикъл узрява не една, както обикновено, а две яйцеклетки. Това може да бъде причинено от силен оргазъм или някакъв друг хормонален скок. Често способността да се възпроизвеждат две яйца, вместо едно отложено, се наследява. И въпреки че феноменът на спонтанната овулация не е напълно разбран, надеждно е известно, че това е друга причина за зачеване по време на менструация..

Вероятността да забременеете в първия и последния ден от менструацията

Бих искал да се спра на такъв момент, в който период на менструация има най-голяма опасност от забременяване: в началото или в края. В първите дни на менструалния цикъл условията са много неблагоприятни за сперматозоидите, свързани с обилно кървене. И половият акт от първите дни на менструацията е малко вероятен по същата причина. Следователно вероятността за зачеване през този период е практически нулева..

Понякога жените погрешно вярват, че са забременели в първите дни на менструацията си. Всъщност зачеването е настъпило две седмици по-рано и това, което е объркано с менструацията, е малко кървене, което често се случва в началото на бременността.

Последните дни на менструацията са съвсем друг въпрос. Разпределенията през този период са слаби, всъщност те представляват освобождаването на неоплодено яйце. По това време, особено ако периодите са удължени или менструалният цикъл е нередовен, вероятността за зачеване се увеличава значително! Освен това съществува реална опасност от зачеване през последните дни на продължителни периоди.!

Затова гинеколозите настояват за допълнителна контрацепция по време на менструация. Можете да използвате презерватив, противозачатъчно хапче или спирала. Не забравяйте, че по време на менструация партньорите рискуват да получат инфекция по време на полов акт, тъй като зацапването е отлична среда за размножаване на бактерии. Презервативът предпазва мъжа от контакт с тази среда и намалява риска от инфекция в матката.

Възможно ли е да забременеете през периода, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Всеки контрацептив не осигурява 100% гаранция за защита срещу нежелана бременност. Това се отнася и за орална контрацепция. Въпреки че правилната и редовна употреба на хормонални контрацептиви намалява риска от бременност с до 0,01%. Съвременните орални контрацептиви (OC) съдържат хормоните етинил естрадиол или естроген, които блокират овулацията, което прави зачеването почти невъзможно.

Има и хапчета с различен метод на действие: те не влияят на овулацията, но уплътняват цервикалната слуз, предотвратявайки спермата да достигне до матката. Тези хапчета, често наричани мини-хапчета, не са толкова надеждни, но имат по-малко противопоказания. Те могат да се приемат от кърмещи майки, жени над 35 години, без риск за здравето.

Както бе споменато по-горе, най-големият риск от забременяване възниква през последните дни от менструацията. Ако в същото време жената приема ОК, възможността за зачеване практически отсъства. Разбира се, ако жената не наруши правилата за използване на контрацептивни хапчета. Нека анализираме най-често срещаните грешки.

Първо, пропускане на хапче. Ако това се случи, тогава е необходима допълнителна контрацепция под формата на бариерни методи за една седмица. Факт е, че когато пропуснете хапче, може да настъпи спонтанна овулация, свързана с прилив на хормони. Това от своя страна може да доведе до нежелана бременност. Важно е да спазвате режима на ОК, да пиете хапчета едновременно и да не закъснявате с повече от 12 часа. В противен случай контрацептивният ефект намалява и рискът от зачеване се увеличава. Случва се, че след приема на хапчето, жената започва да повръща или диария. Ако това се е случило за по-малко от три часа, това означава, че хапчето не е имало време да се усвои и е необходимо да се вземе още един допълнителен.

На второ място, надеждността на ОК се намалява от някои традиционни лекарства и други лекарства. Например, приемът на антибиотици и противозачатъчни хапчета едновременно ще намали контрацептивния ефект. Влиянието на жълт кантарион също ще отслаби ОК ефекта. В такива случаи е задължително да се консултирате с Вашия лекар относно методите за допълнителна контрацепция..

Самолечението не е допустимо, всяко лекарство с ОК трябва да се приема под лекарско наблюдение. Трябва да се помни, че първите три месеца от приема на лекарството тялото свиква с него, следователно са възможни такива реакции като зацапване между периодите. Приемайки лекарството за първи път, трябва също така да се предпазите допълнително за една или две седмици.

По този начин, редовно приемане на противозачатъчни хапчета, като се вземат предвид всички нюанси, без да се допускат грешки при използване на ОК, можете напълно да премахнете риска от зачеване по време на менструация..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация със спирала?

Вътрематочното устройство (IUD) е най-ефективният метод за съвременна контрацепция. Основната функция на спиралата не е да предотврати оплождането на яйцеклетката, а да предотврати закрепването й към стените на матката. Тоест, има един вид защита срещу бременността, като я прекъснете на най-ранния етап..

Когато обаче използва спирала, жената трябва да спазва някои правила. Спиралата се поставя изключително от лекар. Наложително е редовно да посещавате местния гинеколог, за да предотвратите смяната на контрацептива. Можете самостоятелно да сондирате антените на спиралата, за да сте сигурни, че са в правилното положение. Освен това спиралата не предпазва от извънматочна бременност, която се развива във фалопиевите тръби, както и от инфекция в матката по време на полов акт..

Много е важно да се спазва експлоатационният живот на спиралите. Всеки тип спирала се инсталира за определен период от време, след което спиралата вече не изпълнява защитните си функции и уврежда тялото. Например спирала, която отделя левоноргестрел, вещество с хормонални свойства. Установява се за пет години, има висока степен на защита, процентът на бременност е 0,5.

Спирала с живот от седем години, съдържа сребро или мед. Вероятност за бременност 2%.

По този начин, правилното използване на спиралата и висока степен на защита, почти напълно отричат ​​възможността за забременяване по време на менструация. Рискът от бременност може да възникне само когато спиралата се измести и падне от маточната кухина. Следователно този тип контрацепция изисква внимателно наблюдение..