Оказа се, че пия контрацептиви, докато съм бременна. Какво е следващото?

Трябва да знаете, че хормонални лекарства се предписват на бременни жени в случаите, когато са имали нарушения, свързани с хормони преди зачеването. Тогава има нужда от лекарствена подкрепа за нормалното производство на вещества, които поддържат плода. Акушерите могат също да предписват хормонални лекарства в началото на срока, за да предотвратят спонтанни аборти. Гестагените вършат добре тази работа..

Приемането на контрол на раждаемостта, знаейки, че зачеването е настъпило, е глупаво. Това не трябва да се прави. Друго нещо е, когато жената не знае за настъпването на бременността и продължава да приема противозачатъчни хапчета. И това се случва, ако тя пропуска редовни срещи. Тогава естествено възниква въпросът за ефекта на такива лекарства върху състоянието на плода, за възможността за развитие на отклонения в него. В този случай трябва да се има предвид, че проучванията не са разкрили връзка между употребата на контрацептиви по време на настъпване на бременността и дефекти при кърмачето. Вероятността за тяхното възникване е еднаква за онези майки, които не са приемали контрацептиви преди бременността, и тези, които са заченали дете, докато са ги приемали. Това важи и за заплахата от самостоятелен аборт..

Акушерите предупреждават: такива хапчета не увреждат нероденото бебе, ако се приемат през първия месец на бременността. Въпреки това, вече от 5-6 седмици от периода, когато плодът формира гениталиите, е абсолютно невъзможно да се позволи на такива лекарства да влязат в тялото. Те водят до появата на нарушения в развитието на бебето. Лекарите съветват онези представители на по-слабия пол, които забременеят случайно, докато приемат орални контрацептиви, да се свържат възможно най-скоро с антенатална клиника. Акушерът ще ви насочи към ехографски преглед, кръвен тест и след това ще предложи варианти за развитие на ситуацията.

Що се отнася до умишленото използване на противозачатъчни хапчета за прекъсване на бременността, това е абсолютно неприемливо! Спонтанен аборт просто няма да се случи. Ако не искате да раждате, най-добрият вариант е медицинският аборт..

Не знаех, че е бременна и.

Какво съм направил!

 • Пушене
 • Алкохол
 • Контрацептиви
 • Ваксинации
 • Антибиотици
 • Простуда и чревни инфекции


„О, какво направих. Не знаех, че съм бременна! " Често в първите дни след зачеването жената не знае, че в нея се ражда нов живот. Това означава, че тя рискува да наруши едно или повече от специалните правила на здравословния начин на живот за бременни жени: не пийте, не пушете, избягвайте инфекции и лекарства. Нека видим колко добре са оправдани тези страхове..
И в това ще ни помогне експерт - акушер-гинеколог от най-висока категория Галина Лазарева.

Страх №1: Пушене

Пушенето е лош навик. И, разбира се, бъдещото бебе едва ли ще се възползва от цигара, изпушена от нищо неподозираща бременна жена. Но наистина ли боли?

Ако една жена, която очаква бебе, изпуши няколко десетки цигари на ден през цялата бременност, тогава последиците за плода могат да бъдат сериозни. Ако обаче сте казали категорично „не“ на пушенето, след като сте научили за бременността, тогава няколко цигари няколко дни след зачеването не са причина за паника. Според лекарите допълнителният риск в този случай е малък..
Основното нещо е да се откажете от пушенето по-бързо.!

Страх №2: алкохол

Нека бъдем реалисти - редовната консумация дори на малки дози алкохол по време на бременност далеч не е безобидна. Етиловият алкохол, съдържащ се във всички алкохолни напитки, може да преминава през плацентата и неговото хронично излагане наистина може да има отрицателно въздействие върху развитието на плода, включително забавяне на развитието и провокиране на деформации. Това изобщо не означава, че няколко чаши вино, изпити от жена през първите дни на бременността, със сигурност ще доведат до сериозни последици: няма нито критичен риск, нито причина за паника..

Феталните патологии се наблюдават при хронична консумация на алкохол и не са следствие от еднократна „либация“.

Коментар на специалист

Нито едно от изброените „нарушения“ не е строго противопоказание за носене на бременност и не изключва възможността за раждане на абсолютно здраво бебе.
По правило всички съмнения помагат да се разсеят скрининг за първия триместър (Ултразвуково изследване на апарат от експертен клас), което се прави на 11-13 седмица от бременността. Това проучване ви позволява да идентифицирате или изключите почти всички сериозни малформации..


Страх №3: контрацепция

Ако бременността изненада, тогава не е изненадващо, че нищо неподозиращата жена продължи да приема противозачатъчните хапчета. Такива случаи изобщо не са необичайни..

Но не се тревожете - има много изследвания, които доказват, че няма връзка между честотата на малформации в плода и употребата на противозачатъчни хапчета по време на бременност. Важно „но“: това се отнася само за първия месец от бременността, след това детето започва да развива гениталиите и на този етап приемът на хормонални лекарства вече е много нежелателен.

Коментар на специалист

„Приемът на контрацептиви през първите седмици на бременността не е индикация за прекъсване на бременността.
Това обаче е причина за по-нататъшно изследване, за да се изключи възможността за отрицателно въздействие върху хода на бременността..
Много важно: веднага щом една жена разбере, че очаква бебе, приемането на хапчетата трябва незабавно да се спре..

Развитието на плода започва само 7-14 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка (яйцеклетката) е прикрепена към стената на матката. Това означава, че преди този период повечето от вредните ефекти не биха могли да причинят вреда на бъдещото бебе..


Страх №4: ваксинации

Ако по стечение на обстоятелствата рутинната ваксинация съвпадна с непланирана бременност, тогава, разбира се, ще се притеснявате. Но лекарите казват, че повечето съвременни ваксини (включително ваксината срещу кърлежовия енцефалит, която е много актуална през пролетно-летния сезон) нямат доказан тератогенен ефект върху плода..
С други думи, повечето ваксини не са опасни - в САЩ някои лекари дори препоръчват бременните жени да си правят ваксини срещу грип и тетанус. Важно е обаче да се разбере, че ваксинацията предизвиква индивидуална реакция при всеки човек, и не забравяйте да се консултирате с лекар..

Коментар на специалист

„Ваксинацията като цяло не е специфично противопоказание за раждането на дете..
Ако обаче жената е получила някакви ваксинации след зачеването, е необходимо да информира отговорния лекар за бременността. Факт е, че някои инфекции - например морбили, паротит, рубеола - имат тератогенен ефект. Но това е причина да се свържете с лекар по инфекциозни болести. Този специалист ще назначи тестове, за да покаже, че инфекцията е активна. Въз основа на техните резултати той ще може със сигурност да каже дали рискът за плода е висок или е необходимо профилактично лечение, а също така е възможно динамично наблюдение..


Страх №5: антибиотици

Веднага щом научите за бременността, веднага ви става вътрешно студено от страх - "Пих антибиотици!" Но толкова ли е ужасно приемането на тази група лекарства? Повечето съвременни антибиотици не са забранени по време на бременност, стига да има основателна причина за използването им и това е отбелязано в инструкциите за употреба на тези лекарства. Вашият лекар много добре знае кои антибиотици са разрешени и кои са строго противопоказани за бременни жени..

Коментар на специалист

„Повечето съвременни антибиотици не са противопоказани по време на бременност..
Наистина сериозно противопоказание за носене е приемът на лекарства с доказан тератогенен ефект - като правило това са лекарства, насочени към лечение на сериозни заболявания (например химиотерапия).

Както и да е, ако в началото на бременността е било използвано някакво сериозно или "подозрително" лекарство, е необходимо да се обърне внимание на гинеколога върху това. В този случай той ще ви изпрати при генетик, който ще може подробно да обясни всички рискове и при необходимост да назначи допълнителен преглед..


Страх №6: настинки и чревни инфекции

Няма съмнение, че бременността не е най-подходящото време за заболяване, но тук малко зависи от нас. Дори да сте знаели, че сте бременна, е малко вероятно да сте имали възможност да се „откажете“ от вируса, това все още не е цигара. Смята се, че вирусните инфекции (ARVI), особено грипът, могат да причинят малформации - лекарите казват, че в този случай принципът на принципа „всичко или нищо“ работи - вирусът или няма ефект и бременността се развива нормално, или се случва спонтанно много ранен спонтанен аборт.

„Всъщност няма надеждни данни за възможността за инфекция на плода и тератогенния ефект на ARVI..

Прехвърлената болест обаче може да има отрицателен ефект върху тялото на майката и, разбира се, си струва да информирате Вашия лекар за това..

Що се отнася до чревните инфекции и отравяния, те не представляват непосредствена опасност за плода, тъй като са локализирани в червата. Отрицателните последици за плода могат да провокират екстремна дехидратация и много тежка интоксикация.

Коментар на специалист

„ТОРС и чревни инфекции са причина за допълнителни изследвания и по-нататъшно динамично наблюдение.

Важно е да знаете: въпреки факта, че почти всички изброени ефекти не са строги противопоказания за носене на бременност, те трябва да бъдат докладвани на Вашия лекар, така че той да разполага с пълна информация и да може да взема решения въз основа на реалната картина. Не трябва да забравяме, че отговорността за носенето на бременност е разделена поравно между пациента и лекарите. Това означава, че половината успех е във вашите ръце.!

Признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Защо не е ясно веднага, че жената е бременна?

Всяко момиче избира свой собствен метод за контрацепция, който счита за най-надежден. Но всеки от тях не е без недостатъците си. На женските форуми можете да прочетете много интересни истории, когато двойките избягват сношение в дните на овулация, спазват всички правила за прием по схемата, но получават признаци на бременност, когато приемат противозачатъчните хапчета Джес или Джанин. Защо се случи? Кой е виновен?

Гинеколозите отбелязват, че са били лекувани с бременност с всички методи за защита, но всеки случай е имал своя история, по някаква причина или друго лекарство не е дало резултат. Повечето момичета са сигурни, че с помощта на всякакви хапчета е най-надеждно да се предпазят и те пият всичко. Оттук и проблемите.

Без да се задълбочават в механизма на действие на таблетките, те блокират действието на другите с някои хормонални лекарства. В резултат на това спермата достига целта си, а момичето има разочарование и първите признаци на бременност при прием на контрацептиви. Но те не обръщат внимание на новите симптоми, приписвайки ги на колебания в хормоналния фон.

Важно: Статистиката потвърждава, че ОК (орални контрацептиви) са 100% надеждни, при едно условие - планиран прием.

Никой няма да гарантира за надеждността на този метод на контрацепция, ако тялото все още не се е адаптирало (първата опаковка хапчета) и в определени дни жената е забравила да ги приема и този път съвпада с овулацията. Само във филмите можете да мислите за насладите от секса, забравяйки за предпазните мерки. В реалния живот бременността настъпва по време на прием на противозачатъчни хапчета и трябва да се обърне внимание и на новите симптоми. Но жените се държат нехайно, разчитайки изцяло на „магически хапчета“.

Освен това женското тяло е много сложно, периодът на „свикване“ с оралните контрацептиви е различен за всички. Има случаи, когато е имало необяснимо гадене, метеоризъм, лошо храносмилане и други нетипични усещания. След тази адаптация е лесно да пропуснете първите признаци на бременност, когато приемате контрацепция. Особено трудно е да разберете какво не е наред с вас, когато цикличността се колебае и забавянето е често явление..

В такива случаи трябва да имате под ръка система за тестване на аптеки, но те могат да дадат неправилен резултат в ранните етапи:

 • фалшиво положителни;
 • фалшиво отрицателен.
Причината - хормоналният фон е модифициран. Въпреки че тестовият реактив е предназначен да разпознае хормона на бременността или hCG, при ниска концентрация тестът е погрешен и дава фантомни ленти. Само след посещение на гинекологичния кабинет и отговор на лабораторния кръвен тест за hCG ще има по-точен отговор.

Какво да не правите, докато приемате орални контрацептиви?

Оралните контрацептиви съдържат синтетични молекули, подобни на женските хормони, така че те действат подобно на това, което се случва в тялото. Хормоналните контрацептиви са предназначени да блокират функцията на доминиращия фоликул, за да предотвратят образуването на яйцеклетка по време на овулация.

Всеки знае, че естрогенът и прогестеронът се редуват и лекарствата на тяхна основа влияят върху общата концентрация на хормони в организма. Могат ли контрацептиви да се пият неконтролируемо, без консултация с лекар? Гинеколозите казват, че е възможно, ако се консултирате с фармацевт, но обхватът на фармацевтичния пазар е голям. Но дистрибуторът в аптеката не може да вземе предвид онези характеристики на организма, които са посочени в медицинската карта..

Тогава е безполезно да търсите отговорните за вашата бременност, докато приемате противозачатъчни, като говорите за симптомите във форумите. Само лекуващият лекар е в състояние да избере най-добрия вариант:

 • с максимален контрацептивен резултат;
 • с обща корекция на хормоналния фон;
 • няма странични ефекти.
С грешен избор не само не е изключена бременността, но и можете да навредите на собственото си тяло. Понякога жените се оплакват, че теглото се увеличава поради подуване на тъканите, има обилни периоди и склонност към разширени образувания. Спешно трябва да се откаже от използваното лекарство, ако това се наблюдава, като се свържете с лекарите за ново назначение.

Моля, обърнете внимание, че не се препоръчва:

 • хормоналните хапчета трябва да бъдат отменени в средата на цикъла, за да не провокират общ дисбаланс;
 • внезапно преминете към друго лекарство без пауза;
 • приемайте противозачатъчни хапчета в продължение на много години без прекъсване;
 • не обръщайте внимание на пропуснатите дни без хапчета;
 • продължете неконтролиран сексуален живот, като използвате контрацептиви, които случайно са попаднали под ръка;
 • правете големи почивки, като правите добре.
Според статистиката, докато приемате орална контрацепция, вероятността от бременност не е по-висока от 2-3%. Признаците на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, са подобни на често срещаните симптоми..

Внимание: Контрацептивният ефект се наблюдава от първите дни на използване на циклично лекарство. Забавянето с началото на приема на ОК за 3-5 дни, считано от началото на менструацията, е приемливо. По-добре е обаче да се дублира 1-ви цикъл с други бариери в дните на овулация. Безполезно е да започнете да пиете хапчета в края на менструацията си - хормоналният фон вече е формиран. Но има опаковки от 21 и 28 таблетки, инструкциите описват подробно как и кога да ги пиете, от кой ден да започнете.

Прием на хапчета, когато можете да забременеете?

 1. Грешен избор на лекарство. Въпреки че имат приблизително същото ниво на активен хормон, има мини-хапчета, които действат локално. Те увеличават обема на цервикалната слуз, предотвратявайки спермата да достигне до „местоназначението“.
 2. Честите пропуски в графика водят до факта, че нормалният хормонален фон се възстановява.
 3. Нарушаването на графика на хапчетата е основната причина, поради която има признаци на бременност при прием на противозачатъчни хапчета Dimia, Regulon или Lindinet.
 4. При заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от диария и повръщане, активното вещество на контрацептива няма време да се абсорбира в кръвта. Ефективността на хапчетата ще бъде ниска или изобщо не е ефективна.
 5. Използването на лекарства, антибиотици и алкохол, които блокират действието на синтетичните хормони. Взаимодействието с други лекарства и ефектът на органичните съединения върху активния компонент на таблетките е написано в инструкциите, но рядко се проучва докрай. Силен чай и кафе, някои билки и чайове за отслабване също имат подобен ефект..

Съвет: Ако не беше възможно да вземете друго хапче навреме, изпийте го по-късно и след това вземете други хапчета строго според графика. По-добре е да ги пиете сутрин, носете хапчета със себе си в чантата си, в таен джоб, така че при спешни случаи да са винаги с вас.

При спазване на всички препоръки вероятността за забременяване е практически нулева. Статистиката на "полетите" на ниво от 3% във всеки отделен случай има свои причини.

Психологически и медицински аспект на ефекта на таблетките върху плода

Има мит, че ако сте се предпазили с лекарства и е настъпила бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, ще има признаци на патологии в плода. Според гинеколозите обаче, ако зачеването вече е настъпило, това не влияе върху развитието на ембриона. Но няма смисъл да пиете противозачатъчни хапчета, а само прекалено люлее хормоналния фон.

Съвет: Ако има подозрение, че е настъпило оплождане, трябва да се подложите на аптечно тестване и вече в кабинета на гинеколога да обсъдите дали „двулентовият приятел на момичетата“ е прав.

Всеки лекар ще обясни, че ако една жена е взела контрацептиви, тогава не е необходимо да правите аборт от страх, че детето ще бъде дефектно. Това са фалшиви страхове, приемането на мултивитамини с фолиева киселина ще намали риска от патологии до минимум, освен ако не са генетично определени.

Полезно е да си припомните признаците на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета:

 • забавяне и отсъствие на менструация;
 • леко уголемяване на гърдите, сутиенът става малък;
 • потъмняване на ореолите;
 • умора, сънливост и апатия;
 • повишена чувствителност на зърната, болка при контакт;
 • проблеми с храносмилането, гадене сутрин, понякога повръщане;
 • желание да се използва тоалетната през нощта, възможни са проблеми със запек;
 • вкусовите предпочитания се променят, появяват се странни „гурме” желания;
 • има повишена базална температура;
 • повишено влагалищно отделяне;
 • промени в апетита;
 • обриви по кожата, повишена пигментация;
 • познатите миризми дразнят;
 • сексуалното желание се увеличава значително;
 • странен послевкус след ядене или метален вкус на гладно.

Важно: Акнето, мазната коса и склонността към напълняване са често срещани признаци на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета. Въпреки това, човек може да прецени новата ситуация само ако има сбор от симптоми и необичайни усещания..

Някои момичета са затворени от заблуда. Те вярват, че ако продължите да приемате противозачатъчните им хапчета, можете да провокирате спонтанен аборт. Въпреки това, освен хормонален дисбаланс, не очаквайте никакви резултати, ако яйцеклетката е успяла да имплантира в маточната стена. А при здраво момиче дори Постинор не винаги създава условия за спонтанен аборт..

Дори да има кървене, не е факт, че матката се е изчистила, често гинекологът трябва да я остъргва допълнително, за да избегне некротични процеси в утробата. За да изясните дали сте бременна или не, можете само в лекарския кабинет след кръвен тест за hCG.

Бременност, докато приемате контрол на раждаемостта и как това заплашва детето

Противозачатъчните хапчета (орални контрацептиви или OC) са един от най-популярните методи за контрацепция сред жените в детеродна възраст. Това е така, защото те са 99% ефективни при идеална употреба и 91% ефективни при 1, което е по-ефективно от презервативите. Независимо от това, понякога има случаи на бременност, докато ги приемате, което обикновено се случва поради пропуснати хапчета или влиянието на други лекарства, например някои антибиотици. За щастие повечето проучвания показват, че това не трябва да навреди на нероденото бебе или да повлияе на резултата от бременността..

Бременност с контрацепция

възможно ли е?

Често срещан въпрос сред жените в детеродна възраст е: "Мога ли да забременея, ако използвам контрацептиви?" Отговорът е ДА. В допълнение към методите за стерилизация, т.е. вазектомия при мъжете и лигиране на фалопиевите тръби при жените, всички други методи не могат да бъдат гарантирани на 100%. Ефективността на оралните контрацептиви е около 99%, когато се използва според указанията. Това означава, че не можете да пропуснете приема на хапчета или да ги приемате с други лекарства, които намаляват ефективността. Но на практика идеалното използване е малко вероятно, така че всъщност те защитават с 91%.

Какво влияе върху ефективността на оралните контрацептиви?

Пероралните контрацептиви могат да бъдат неефективни, ако се използват неправилно. Ето няколко причини:

 • Пропускане на хапчето. Пропускането на една таблетка (особено комбинацията) вероятно няма да освободи яйцето ви. Основното нещо е да го вземете веднага щом си спомните. Но ако е изминал повече от един ден, тогава вероятността се увеличава, особено в зависимост от вида на хапчетата. Научете повече за това как да действате в този случай и колко таблетки да вземете в тази статия..
 • Прием на хапчета по различно време. 24 часа след като сте приели последното хапче, ефектът му започва да отслабва. Това се дължи на факта, че OC съдържат минимални дози активни вещества, което е важно за предотвратяване на странични ефекти. Дори ако сте приели мини напитката 3 часа или 12 часа по-късно (в зависимост от лекарството) от предния ден, може да овулирате.
 • Ефект на взаимодействие. Има някои лекарства, които правят противозачатъчните хапчета по-малко ефективни. Това са някои антибиотици, лекарства за ХИВ и жълт кантарион. Ако трябва да вземете някое от тези лекарства, кажете на Вашия лекар, че приемате добре и използвайте различен метод на контрацепция, докато приемате тези лекарства.
 • Повръщане или диария. Повръщането през първите 2 часа след приема на хапчето може да попречи на усвояването му от храносмилателната система. 2 Следователно ще трябва да дозирате възможно най-скоро. Подобен ефект може да възникне в резултат на диария..
 • Противозачатъчни хапчета генерици. Генеричните лекарства са лекарства със същите вещества в състава, но под различно наименование без марка или без патент, което ги прави по-евтини. Можете да спестите пари за генерични лекарства, но може да не получите достатъчно хормони за потискане на овулацията. В повечето случаи тези лекарства действат добре, но понякога те могат да бъдат по-малко ефективни..

Признаци на бременност по време на прием на орални контрацептиви

Те са трудни за идентифициране, тъй като много от страничните ефекти на контрацепцията са подобни на признаците на бременност. Единственият сигурен начин да разберете дали сте бременна или не е да направите тест за бременност. Жените, които използват орални контрацептиви, понякога нямат менструация. В допълнение, хормоните понякога се чувстват зле, може да се появи леко отделяне, мазане в средата на цикъла. Като се има предвид това, няма начин да се разбере дали това е страничен ефект от контрацепцията или зачеването. Противозачатъчните хапчета също могат да причинят чувствителност на гърдите, повишено обоняние и промени в настроението. Ако приемате ОК и подозирате бременност, посетете Вашия лекар или направете тест за бременност у дома, за да избегнете усложнения.

Какво да правите, ако забременеете, докато приемате ОК?

Изследванията показват, че приемането на орални контрацептиви в началото на бременността не вреди на плода. Това е добра новина. Вярно е, че въпреки това някои изследвания показват, че са възможни преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или вродени проблеми с пикочните пътища, но всичко това е много рядко. 3

По принцип повечето контрацептиви (OCs и IUDs) намаляват вероятността от извънматочна бременност (когато оплодената яйцеклетка не е вградена в матката). Но ако по време на тяхната употреба е настъпила бременност, тогава рисковете от тази патология са по-високи от тези, които не са използвали тези средства. 4 Извънматочната бременност е сериозно и животозастрашаващо усложнение и изисква незабавна медицинска помощ..

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако подозирате бременност, е домашен тест за бременност. Ако получите положителен резултат, незабавно спрете приема на противозачатъчните хапчета. В случай на отрицателен резултат, консултирайте се с лекар за съвет. Може да искате да спрете да приемате хапчетата така или иначе, тогава трябва да се използва друга форма на контрацепция, като презерватив, докато получите потвърждение от Вашия лекар..

Опитът на други жени

Взето от англоезичен сайт:

„Три месеца по-късно забременях с хапчета. Приемах ги всеки ден, без да пропускам доза. Не разбирам какво се случи. Не пиех други лекарства и пиех хапчетата по едно и също време всеки ден. Единственото, за което се сещам, е, че понякога обичам да пия малко бира. (Алкохолът не влияе върху ефективността на контрацептивите, това е възможно само в случай на повръщане - бел. Ред.) Във всеки случай имам син и той е просто благословия за нас ".

„Забременях, докато приемах орални контрацептиви и получих извънматочна бременност. По това време тя се подлагаше на антибиотична терапия за лечение на синузит и съм сигурен, че това беше причината. Сега ще бъда по-внимателен, ако трябва да пия други лекарства. ".

„Забременях, докато пиех хапчетата. И това е след 20 години използване на орални контрацептиви! Да, няколко дни пропусках хапчета, докато бяхме на почивка. И все пак беше изненадващо, защото ако сте на хапчета дълго време, по принцип не можете да овулирате веднага. Предполагам, че го направих! Детето ни е прекрасно и сме много щастливи, че станахме родители ".

Каква вреда за детето е противозачатъчната по време на бременност

Доказано е, че презервативът е един от най-надеждните контрацептиви, но сексът в него не винаги носи на партньорите подходящото удоволствие, така че понякога е препоръчително да се прибегне до алтернативни методи за контрацепция. Жените могат да пият хапчета, за да предотвратят зачеването, но все пак имат шанс да забременеят. Много момичета продължават да използват орални контрацептиви по време на бременност, просто не знаейки, че вече са „в интересна позиция“..

Механизъм за контрацептивни хапчета

По време на бременността тялото на жената произвежда хормони - естроген и прогестерон, които помагат да се спре овулацията и да се предотврати узряването на яйцеклетката в яйчника. Същото се случва и при прием на орални контрацептиви (OC), тъй като те също съдържат необходимите хормони, макар и синтетично получени.

Хормоналните контрацептиви изпълняват следните задачи:

 • предотвратява навлизането на еякулат в матката, причинявайки свиване на шийката на матката;
 • забавят развитието на яйцеклетката в яйчника, така че овулационният период не идва.

Оралните контрацептиви са високо ефективни, но трябва да посетите гинеколога си, преди да ги използвате. Специалистът ще избере необходимия вид таблетки, като вземе предвид възможните противопоказания и странични ефекти.

Има два вида хормонални хапчета:

 1. Мини напитки - инхибират овулацията и причиняват удебеляване на цервикалната слуз, съдържат простаген. Трябва да пиете едновременно от първите дни на менструалния цикъл, без да пропускате доза.
 2. Мощен OC - съдържа естроген, който напълно спира началото на овулацията поради незрялата яйцеклетка.

Надеждност

Според последните изследвания в областта на здравеопазването, OC предпазва от нежелана бременност в почти сто от сто случая. Надеждността е 97-99,7%. Но хапчетата не могат да предпазят от всякакви болести, предавани по полов път. Ако една жена излиза с няколко партньори, по-добре е да използвате презервативи, за да се предпазите. Хормоналните лекарства са по-подходящи за двойки, които не бързат да имат деца.

Причини за нежелана бременност

Дори ако пиете контрацептиви, следвайки инструкциите на лекаря, все пак съществува риск от забременяване. Това се случва по редица причини, свързани с характеристиките на човешкото тяло..

Пропускане на хапче

С право е обявен за най-честия виновник за нежелана бременност. Експертите настоятелно препоръчват да се пие строго по една таблетка всеки ден, по едно и също време.

На практика момичетата често забравят или по някаква причина извън техния контрол пропускат приема на лекарството. Прескачането заплашва, че яйцеклетката може да узрее и да попадне от яйчниците в матката.

Прием на антибиотици

Бактерицидните лекарства могат да притъпят ефекта на хормоналните контрацептиви. По-добре е да спрете антибиотичната терапия по време на приема на контрацептиви, в противен случай рискът от зачеване на дете ще бъде доста висок. Или можете да използвате бариерни методи за контрацепция по това време.

Алкохол

Известно е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху човешкото здраве като цяло. Жените, особено младите момичета, определено не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки. Пиенето на алкохол, дори в малки количества, може да намали ефекта на противозачатъчните хапчета.

Лошо храносмилане

Преди да приемат орални контрацептиви, момичетата трябва да бъдат изследвани за заболявания на стомашно-чревния тракт.

Не приемайте хапчета, ако откриете следните симптоми на храносмилателни разстройства:

 • диария, диария;
 • киселини, подуване на корема;
 • гадене, повръщане;
 • запек;
 • чести оригвания, болка и усещане за тежест в корема.

Отнема от 3 до 5 часа, докато хапчето се усвои от тялото. Ако през това време се нарушат признаци на лошо храносмилане, например повръщане, тогава има вероятност хапчето да не работи правилно.

Други причини

Много представители на красивата половина на човечеството се измъчват с различни диети, пият чайове за отслабване, различни билкови чайове. Докато приемате хапчета, по-добре е да откажете такива чаени партита, тъй като съществува риск контрацептивът да се отдели от тялото заедно с вредните вещества. Най-добре е изобщо да не се използва традиционна медицина, особено отвари и тинктури, по време на приема на ОК.

Други фактори, които могат да доведат до бременност, дори ако приемате противозачатъчни, включват:

 1. Използването на лекарства за микози, припадъци и възпаления. По аналогия с антибиотичната терапия ефектът на контрацептива може да притъпи.
 2. Секс в първите дни на използване на противозачатъчни хапчета - ефектът от хапчетата може да не дойде веднага, така че е по-добре да се предпазите допълнително с презервативи през първата седмица от курса.
 3. Неправилна доза - правилните дози на хормона ще бъдат определени от специалист, свържете се с вашия гинеколог преди терапия. Избирайки грешно лекарство и сгрешили с дозировката, лесно можете да забременеете.
 4. Депресивни настроения, стрес, блус - ще намалят ефективността на хормоналните лекарства. Депресията е най-редкият виновник за всички тези причини за бременност, когато приемате контрол на раждаемостта. Но ако има такъв, струва си да се пият едновременно успокоителни, след консултация с лекар..

Симптоми на бременност при прием на ОК

Три седмици - толкова трае хода на контрацептивната хормонална терапия. В края на терапията жената може да наблюдава отделяне, което прилича на менструално кървене. Минава седмица и зацапването изчезва, след което можете отново да използвате OK.

Тревожността засяга момичетата само в случаите, когато няма изхвърляне в края на курса.

След това трябва да разгледате по-отблизо основните симптоми на бременността:

 • гърдата се е увеличила, има усещането, че сутиенът е станал малък;
 • потъмняване на зоната около зърната (потъмнява);
 • безразличие към всичко наоколо, постоянно желание за сън, умора;
 • свръхчувствителност на зърната;
 • чести нощни позиви за използване на тоалетната;
 • повръщане, гадене, запек;
 • базалната температура е над нормалната и не отслабва дълго време;
 • появата на горчивина в устата след хранене;
 • апетитът рязко се повишава или изчезва напълно;
 • либидото се увеличава;
 • появява се обрив по кожата;
 • притеснен от повишена раздразнителност.

Възможно е изброените ефекти да бъдат причинени от прием на хормонални контрацептиви, но не бива да се ласкаете за това.

За оплождането може да се съди въз основа на комплекс от симптоми. Не бийте алармата, ако теглото ви рязко се е увеличило, появят се акне, гадене. По-добре е да направите ултразвуково сканиране, да вземете кръвен тест и да направите тест за бременност, за да сте сигурни, че има плод в утробата..

Някои момичета не обръщат внимание на признаците на бременност, докато продължават да пият хапчета и мислят, че това ще доведе до спонтанен аборт. Това мнение е погрешно, в най-добрия случай бременната жена ще излезе с хормонални нарушения, но няма да работи за прекъсване на бременността.

Други възможни причини за забавянето

Липсата на менструация след края на курса на прием на орални контрацептиви не трябва да разстройва. Хормоните в противозачатъчните хапчета могат да причинят менструация. Менструацията може да дойде с един или повече дни закъснение.

Струва си да се притеснявате, ако сте имали сексуален контакт 5-7 дни преди да започнете да приемате хапчетата или ако нарушите процедурата за използване на ОК.

Правила за кандидатстване ОК

Струва си да се съгласите с експертите: хормоналните хапчета са много надеждни и почти никога не се провалят. Опаковката обикновено съдържа 21 хапчета, но има опаковки от 28 таблетки, те трябва да се пият стриктно ежедневно, за предпочитане по едно и също време.

Има и други правила за прилагане на ОК, например:

 1. Идеалният първи ден за прием е първият ден от Вашия период. Можете да използвате хормонални контрацептиви на следващия ден след аборт, няма противопоказания за това.
 2. Трябва да приемате хапчета по време на хранене, за да не провокирате повръщане или чревно разстройство.
 3. След като сте започнали курса на използване на ОК, първите 7-14 дни допълнително трябва да бъдат защитени с презервативи.
 4. След като изпиете последното (21-во хапче), трябва да спрете да приемате ОК за 7 дни, след това започва нов курс, на 8-ия ден, не по-късно.
 5. Обърнете внимание на появата на зацапвания по време на 7-дневната почивка. Ако те не са там, тогава трябва да отидете на тест за бременност и да бъдете прегледани от гинеколог (може би е настъпило зачеване).
 6. Винаги използвайте презервативи през седмичната почивка.
 7. В случай на диария, диария, повръщане - допълнително трябва да изпиете 1 таблетка, след 10-12 часа от момента на последния прием, след което се връщаме към обичайния график на употреба на ОК.
 8. Забравяйки да пиете хапчета в продължение на 2 дни подред, струва си да спрете по-нататъшния прием за една седмица, след това да започнете отново, като използвате презервативи през първите дни.
 9. Ако ОК се използват паралелно с други лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите съвместимостта на лекарствата.
 10. Опаковка от 28 таблетки трябва да се пие непрекъснато, без да се прави седемдневна пауза между дозите.

Схема за анулиране на OC по време на бременност

Когато се появят признаци на бременност на фона на използването на ОК, не трябва да изпадате в паника, особено ако жената е решила да напусне детето. Контрацептивите няма да навредят на плода, няма да повлияят на здравето на бебето.

След като научите за оплождането, трябва незабавно да спрете да пиете комбинирани хормонални хапчета и да отидете на гинеколог.

Но не всички момичета обръщат внимание на симптомите на зачеването и продължават да приемат контрацептиви по-нататък. В такива ситуации има вероятност да навредите на ембриона, но всичко зависи от продължителността на употребата на хапчетата..

След спиране на използването на ОК трябва да мине време, за да се възстанови репродуктивната функция.

Колкото по-дълго момичето пие хапчетата, толкова по-дълго ще трябва да чака началото на овулацията и възстановяването на функцията на яйчниците..

Кога е показан абортът

Използването на ОК определено няма да навреди на здравето на детето през първите 35 дни от момента на зачеването. По-близо до 6-та седмица на бременността ембрионът образува гениталии, тогава не трябва да пиете хапчета, но не е необходимо да правите аборт.

Изкуственото прекъсване на бременността е показано за:

 • наличието на хронични и инфекциозни заболявания при бременна жена;
 • тератогенни ефекти (вредни физични или химични фактори) върху ембриона;
 • стрес, депресия.

Последици за жената и плода

Необходимо е да спрете приема на контрацептиви по време на бременност, тъй като зачеването вече е настъпило и няма нужда да продължите да приемате хапчета. Комплексните орални контрацептиви (КОК) не представляват сериозна заплаха за плода. Учените не са открили пряка връзка между употребата на хормонални лекарства и усложненията на бременността.

Дългосрочната употреба на КОК (в продължение на няколко години) понякога може да доведе до безплодие - това е единствената отрицателна последица за жените, която е възможна с хормонални хапчета..

Важно е да запомните, че COC:

 • не водят до спонтанни аборти;
 • не предизвикват инхибиране на развитието на ембриона.

Отзиви

Повече от година пия Ярина, помага, не съм открил странични ефекти. Чудесен начин да се предпазите от непланирано зачеване, най-доброто все още не е измислено.

Консултирах се с гинеколог, преди да започна да използвам хормонални лекарства. Лекарят изписа Новинет, пия от 5 месеца, наддадох малко, не открих други странични ефекти.

Преди използвах спирала, но научих от приятели за „вълшебните“ хапчета на Джес. След разговор с лекаря реших да се предпазя с хапчета, но постоянно забравях да ги приемам. Резултатът е две ленти върху тестото. Със съпруга ми решихме да родим, роди се здраво момиченце, въпреки че все още пих хапчета в продължение на три седмици, докато разбрах за бременността. Можете да разберете предлежанието на плацентата по време на бременност на връзката.

Видео

Видео за ефективността на хормоналните контрацептиви.

Противозачатъчни хапчета за бременност

Контрацептиви за бременност

Противозачатъчни хапчета за планиране на бременност - изглежда, че тези две концепции са напълно противоположни? Как можете да мислите за зачеване на дете, като приемате такива надеждни контрацептиви?

Междувременно има редица проучвания и практически опит на жените, доказващи, че противозачатъчни средства за бременност могат много да се използват и именно тези лекарства допринасят за ранното зачеване след отмяната им..

Как И така нареченият ефект на възстановяване действа тук, когато премахването на лекарство, което много бързо се екскретира от тялото, както в случая с оралните контрацептиви, води до повишаване на телесната функция, която лекарството е трябвало да потисне. Бременност след прием на противозачатъчни хапчета настъпва бързо, тъй като през периода на тяхното използване яйчниците почиват, овулацията не настъпва. Е, тогава те рязко се включват в работата, често се случва, че не едно, а две яйцеклетки узряват едновременно, жената забременява с близнаци. Знаейки тази интересна характеристика за противозачатъчните хапчета, бременността след тях се планира от жени, които искат да носят две или дори три бебета наведнъж.

Има ли опасност от такава бременност? При близнаци и тризнаци, разбира се, вероятността от спонтанен аборт и преждевременно раждане е по-висока. Но това няма нищо общо с контрацептивните лекарства, използвани по-рано. Бременността след отмяна на ОК не се различава от никоя друга. Поради това не протича със заплаха от прекъсване и не изисква допълнителна хормонална подкрепа под формата на прогестероново лекарство, освен ако не се появи кървене.

Но какво, ако забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета? Понякога това може да се случи, ако има нарушение на редовността на приема на лекарството. Таблетката е пропусната или приета с повече от 12 часа закъснение. В този случай в края на опаковката менструалната реакция не започва. Или се появява изписване, но много оскъдно. Не започвайте нова опаковка на контрацептива. Първо трябва да вземете решение за наличието или отсъствието на бременност. Ако има бременност, можете да я оставите. Ако ембрионът се развие, хапчетата не са му повлияли.

И понякога се случва, че бременността не настъпва след спиране на хормоналното лекарство. Яйчниците не могат да започнат да работят добре веднага. В този случай времето обикновено помага. Признак за нарушения е продължителното изчезване на менструацията при липса на бременност. Почти винаги е така при ановулаторните (без овулация) менструални цикли..

Противозачатъчни хапчета: 9 въпроса за спешна контрацепция

Как да избегнем аборт: хапчето за следващия ден. За или против?

Според международни проучвания 19% от руските жени са направили аборт. Почти половината от тях са били многократно. В същото време, според проучвания, само 1% от жените във възрастовата група 16–49 признават, че могат да отидат да прекъснат бременността си през следващите три години. 54% смятат, че никога не биха избрали този метод. Освен това сега съществуват спешни контрацептиви, които ви позволяват безопасно да предотвратите непланирана бременност, когато се използват през първите 72 часа след полов акт. Повече от половината от анкетираните жени (57%) предпочитат да вземат "хапчето за следващия ден", отколкото да направят аборт.

Съвременните жени използват всички мерки за репродуктивно планиране. В същото време много двойки (17%) все още прибягват до остарели методи на контрацепция - календарния метод и прекъсването на коитуса - които водят до бременност съответно в 25 и 27% от случаите..

Вярно е, че дори с използването на различни методи за контрацепция, никой не е имунизиран от неуспех. Например, 35% от жените се оказват в ситуация, в която презервативът се счупва или изплъзва. Но дори и в извънредни ситуации не е необходимо да мислите за аборта като единствения начин за решаване на проблема..

Необходимост от спешна контрацепция

Хапчетата за спешна контрацепция (ECP) са предназначени да предотвратят бременност след незащитен или недостатъчно защитен полов акт. Затова те понякога се наричат ​​"хапчета за следващия ден".

Следното се използва специално за спешна контрацепция:

 • Левоноргестрел. Дозирайте 1,5 mg или 0,75 mg (в този случай приемайте два пъти с интервал от 12 часа).
 • Улипристал ацетат. Доза 30 mg.
 • Мифепристон. Доза 10-25 mg.

Таблетките трябва да се приемат в рамките на 5 дни след полов акт. Приемът на левоноргестрел намалява шанса за бременност с 60–90% (в случай на един незащитен полов акт). Улипристал и мифепристон са по-ефективни от левоноргестрел.

За да приемете горивно-енергийния комплекс, не е необходимо да се подлагате на преглед или да правите лабораторни изследвания.

Хапчетата за спешна контрацепция са показани за употреба, когато:

 • не е използван друг контрацептив;
 • контрацептивът е използван неправилно;
 • контрацептивът е използван правилно, но веднага стана ясно, че не осигурява желания ефект.

Ето най-честите ситуации, в които може да са необходими ЕКП от жена, използваща стандартни методи за контрацепция..

Орални контрацептиви, пластир за контрацепция, вагинален пръстен

 • Те започнаха да използват този метод на по-късен етап от менструалния цикъл, отколкото изискват инструкциите.
 • Не използвах правилно този метод по време на менструалния цикъл.
 • Приемали сте лекарства, които биха могли да намалят ефективността на метода.

Инжекции само с прогестин

 • Започна да прилага този метод на по-късен етап от менструалния цикъл, отколкото се изисква от инструкциите.
 • Контрацептивната защита, осигурена от инжекцията, изтече преди полов акт.

Импланти

 • Контрацептивната защита, предоставена от импланта, изтече преди полов акт.

Вътрематочно устройство или система

 • Инструментът е премахнат неволно.
 • Не усещайте антените.
 • Контрацептивната защита изтече преди полов акт.

Презервативи

 • Презервативът се счупи, изплъзна се или беше злоупотребен.

Мембрана или капачка

 • Агентът е изместен или отстранен преди или по време на полов акт.
 • Агентът е изместен или отстранен след полов акт по-рано, отколкото изискват инструкциите.

Спермицид

 • Спермицидно средство не е прилагано преди полов акт, както се изисква от инструкциите.
 • Спермицидната таблетка или филм не са имали време да се разтворят преди началото на полов акт.

Контрацептивни методи, базирани на самоопределяне на периода на плодовитост

 • Бяхме в фертилния период по време на полов акт.
 • Не съм сигурен дали сте били в фертилен период по време на полов акт.

Прекъснат полов акт

 • Еякулация е настъпила във влагалището или върху външните полови органи.

Противопоказания и ефектът на ЕКП върху организма

Жените, които планират да използват ECP, са загрижени за редица проблеми. Нека ги подредим по ред.

1. Има ли противопоказания?

Хапчетата не са опасни при никакви известни обстоятелства: дори да има здравословни проблеми. ECP не се предписват на жени с началото на бременността - те вече не са ефективни. Ако обаче не е ясно дали има бременност или не, могат да се използват ECP, тъй като няма примери за увреждане на развиващия се плод..

Но има странични ефекти - това са нередовно вагинално кървене, гадене, главоболие, коремна болка, болезненост в гърдите, световъртеж и умора..

2. Въздействие върху бременността

Изследвания на жени, които забременяват, въпреки че приемат левоноргестрел или го използват случайно след забременяване, показват, че хормонът не уврежда нито бременната жена, нито нейния плод. По-специално, това не увеличава вероятността от спонтанен аборт, ниско тегло при раждане, вродени малформации на плода или усложнения при бременност. Има само няколко съобщения за бременност след прием на улипристал, но не се забелязват усложнения.

3. Приложение от юноши

Клиничните или програмните съображения не трябва да поставят ограничения за достъпа на подрастващите до ECP: те са в безопасност, независимо от възрастта. Юношите могат да разберат инструкциите за използване на този метод на контрацепция.

4. Употреба по време на кърмене

Ако от раждането са минали по-малко от шест месеца и жената кърми само, ако в постнаталния период не е имало менструация, тогава е малко вероятно да настъпи овулация. Тогава горивно-енергийният комплекс не е необходим. Жените, които не отговарят и на трите критерия, могат да забременеят. Употребата на левоноргестрел по време на кърмене не е противопоказана.

Съгласно препоръките на производителя на улипристал, бебето трябва да бъде хранено непосредствено преди да вземе хапчето, а след това да изцеди и излее млякото в рамките на следващите 36 часа..

5. Използвайте преди полов акт

Няма данни за това колко дълго контрацептивният ефект на ECP се запазва след приема на хапчето. Предполага се, че ЕКП, взети непосредствено преди полов акт, са толкова ефективни, колкото ЕКП, взети непосредствено след полов акт. Ако обаче жената има възможност да планира да използва контрацептивен метод преди полов акт, се препоръчва метод, различен от ECP, като презервативи или друг бариерен метод за контрацепция..

6. Използвайте след няколко незащитени сношения

Жените трябва да се опитват да приемат ECPs възможно най-скоро след всеки незащитен полов акт; не се препоръчва отлагане на срещата до края на последния полов акт. Жената обаче не бива да се въздържа от вземане на средства, просто защото е имала няколко незащитени сношения. Тя обаче трябва да е наясно, че ефективността на ECP може да бъде ограничена, ако най-ранният незащитен полов акт е настъпил преди повече от 4-5 дни. Тя трябва да се ограничи до едно приемане на ECPs в даден момент, независимо от броя на предишните незащитени сношения..

7. Повторна употреба на таблетки

ECPs не са предназначени да бъдат умишлено повторно използвани или използвани като редовен, систематичен метод за контрацепция. Жените, които не искат да забременеят в бъдеще, се съветват да започнат или да продължат да използват противозачатъчни средства, които са използвали дълго време след приемането на ECP. Няма конкретни данни за ефикасността или безопасността на честото използване на настоящите ECP. Най-малко 10 проучвания обаче потвърждават, че многократните дози от 0,75 mg левоноргестрел на цикъл не причиняват сериозни нежелани странични ефекти. Не е известно дали ефективността на левоноргестрел е намалена от скорошно или последващо използване на улипристал, който е модулатор на прогестероновия рецептор. Следователно, ако жена, която наскоро е приемала левоноргестрел отново се нуждае от спешна контрацепция, тогава е по-добре тя да използва същото лекарство..

8. Използване на горивно-енергиен комплекс в неплодородния период

Проучванията показват, че оплождането чрез полов акт може да се случи само в рамките на 5-7 дни преди, след или по време на овулацията. На теория ЕКП може да не са необходими, ако незащитеният полов акт се случи в различно време от цикъла, тъй като вероятността от бременност дори без ЕКП би била нула. На практика обаче често е невъзможно да се определи дали сношението е настъпило в плодородния или неплодородния ден от цикъла. Следователно, жените не трябва да се въздържат от използване на ECPs поради предположението, че определен полов акт е настъпил през нефертилния период..

9. Взаимодействие с други лекарства

Няма конкретни данни относно взаимодействието на ECP с други лекарства. Ефективността на левоноргестрел обаче може да бъде намалена чрез употребата на лекарства, които могат да намалят ефективността на оралните контрацептиви.

Жените, които използват бозентан и лекарства за лечение на стомашна киселина или стомашни язви (като омепразол) или са ги приемали през последния месец, трябва да обмислят въвеждането на спирала с мед. Ако изберат левоноргестрел ECP, трябва да се вземе двойна доза. По-добре е да не използвате Ulipristal в тези случаи. Тъй като е модулатор на прогестеронов рецептор, той теоретично може да намали ефективността на други хормонални контрацептиви, съдържащи хормоните прогестини..

Контрацепция след прием на ECP

Преминаване към (възобновяване) на употребата на редовно приемани контрацептиви след използване на ECP

ECP не осигуряват контрацепция за последващо сношение. Следователно жената трябва да избере друг метод за контрацепция, преди да поднови секса. Кога да го направя?

Презервативи или други бариерни методи за контрацепция

Започнете да използвате точно преди следващия ви полов акт.

Хормонални методи: орални контрацептиви, контрацептивни пластири, вагинален пръстен, инжекции, импланти, вътрематочна хормонална система, съдържаща левоноргестрел.

Започнете да използвате веднага - тоест в деня, в който вземете ECP или на следващия ден. Използвайте бариерния метод в рамките на 7 дни след приема на левоноргестрел или в рамките на 14 дни след приема на улипристал.

Алтернативно: започнете да използвате след следващата менструация, но използвайте бариерния метод между тях.

Между другото, преди въвеждането на импланти или хормоналната вътрематочна система, има смисъл да се проведе тест за бременност: по този начин изключвате наличието на съществуваща бременност.

Медно вътрематочно устройство

Вътрешноматочна спирала с мед, дадена в рамките на 5 дни след полов акт, ще осигури високоефективна спешна контрацепция. Следователно няма нужда от перорални ECP..

Ако една жена е поискала да бъде инсталирана медна спирала и са изминали повече от 5 дни след използване на ECP, това следва след началото на следващата менструация.

Стерилизация

Тази процедура трябва да се предприеме след началото на менструацията след използване на ECP. Бариерният метод трябва да се използва до завършване на окончателната стерилизация..

Тъй като е трудно да се определи рискът от бременност за всеки отделен случай и тъй като ненавременната или нежелана бременност може да има сериозни последици, жената, която се стреми да избегне зачеването, трябва да обмисли приемането на ЕКП след полов акт, при който не е осигурена адекватна контрацептивна защита..

Не забравяйте, че ако нямате менструация в рамките на 3 седмици след приемането на ECP, може да сте забременяли..

Въз основа на материали от Научния център по акушерство, гинекология и перинатология на името на академик В.И. Кулакова

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.