Майките на бебетата често са много притеснени и притеснени от факта, че не винаги е ясно какво иска да им каже детето в момента чрез плач или промяна на поведението. За да разберете какъв проблем притеснява детето, трябва внимателно да възприемете всички сигнали на тялото на бебето. Този сигнал е и промяна в цвета и консистенцията на изпражненията на децата. Родителите се страхуват особено от зелените изпражнения при бебетата..

През първата година от живота при децата цветът на изпражненията обикновено се променя няколко пъти. Как да не пропуснем обезпокоителни моменти в работата на храносмилателния тракт на бебето? Какво се счита за норма и кое не? Какви са причините за зелените изпражнения при кърмачета с различни видове хранене? Всичко това ще научите, като прочетете тази статия..

Зелено столче при кърмаче

По време на неонаталния период бебетата губят първоначалните си изпражнения (меконий). Има тъмно маслинен цвят и много вискозна консистенция. Приблизително 3-4 дни след раждането бебето има преходен стол, който има жълто-зелен цвят и по-течна консистенция от мекония. И това е абсолютно нормално.

При продължителна физиологична жълтеница бебето може да има зелени изпражнения, тъй като тялото отделя излишния билирубин в изпражненията, който получава такъв цвят поради излишъка на този пигмент.

Кърмещата майка също трябва да следи собствената си диета. Ако жената яде зелени зеленчуци и билки (тиквички, броколи, аспержи, копър), цветът на изпражненията на бебето също ще бъде зелен..

Когато кърмачка пие някои лекарства (железни добавки), това също променя цвета на изпражненията на бебето към зелени нюанси..

По време на въвеждането на допълнителни храни, цветът на изпражненията ще зависи пряко от храните, които бебето е яло. И след като ядете зелени зеленчуци, той също ще има зелен оттенък.

При кърмачетата също има такава ситуация, когато пресните изпражнения са с обичайния жълто-кафяв цвят, но след известно време той се окислява във въздуха и става зелен. Родителите, които веднъж са решили да сменят памперса със закъснение, а не веднага след „мръсния бизнес“, може да се уплашат от този цвят на детския стол. Но не бива да бързате с паниката едновременно. Просто трябва да погледнете пелената следващия път веднага след като бебето изгасне за голяма. Ако е с нормален цвят, тогава в този случай няма причина за безпокойство..

Друга причина за появата на зелени изпражнения при кърмачета е ситуацията, когато бебето пие основно от гърдата само предното мляко. Факт е, че съставът на предното мляко, което се освобождава веднага, когато бебето се приложи към гърдата, се различава от състава на така нареченото задно мляко..

Млякото отпред е по-малко мазно и съдържа лесно смилаеми въглехидрати, така че е лесно смилаемо. А задното мляко, тоест от по-дълбоките части на млечната жлеза, е по-мазно и питателно. Като правило, с прясно мляко децата утоляват жаждата си, а задното мляко може да утоли глада на бебето..

Характеристиките на храносмилането на предното мляко причиняват зеленикав цвят на изпражненията при хранене предимно с предно мляко.

Най-често тази ситуация се случва при отслабени или недоносени бебета, които имат достатъчно сила да смучат само предното, по-течно мляко. И когато дойде моментът да работят усилено и да смучат по-плътно и тлъсто мляко, те започват да са капризни или дори да отказват да продължат храненето..

Състрадателна майка може да предложи на бебето още една гърда, където той отново ще яде само предното мляко. Скоро това поведение става привично за детето. Тези бебета имат по-слаби и по-зелени изпражнения, както и слабо наддаване на тегло..

Нормалният жълто-горчичен цвят на изпражненията се дава от жлъчните пигменти, които попадат в червата с жлъчка, за да смилат мазнините в храната. Тъй като предното мляко практически не съдържа мазнини, цветът на изпражненията става не жълт, а зеленикав.

Кога зеленото изпражнение е нормално за отслабени деца??

Когато се използват някои заместители на кърмата, например хипоалергенни формули, бебето обикновено има сиво-зелени изпражнения. Тъй като тези смеси идват с частична (хипоалергенна - GA) или пълна (например, Alfare) хидролиза (разделяне) на протеини от краве мляко, в процеса на усвояване на такъв продукт изпражненията на детето придобиват мръсно зелен цвят.

Технологията на частична хидролиза на протеини от краве мляко се използва при производството на смеси за профилактика на алергични заболявания при деца от първата година от живота. Терапевтични смеси за деца с алергия към краве протеини се произвеждат на базата на пълна хидролиза на млечен протеин..

Също така, когато на дете, хранено с бутилка, се добавят допълнителни храни, храносмилателният тракт може да реагира по такъв начин, че изпражненията на детето да придобият съвсем различен цвят от преди. Включително цветът може да се промени в зелен.

Ако в същото време нищо не пречи на детето (няма температура, няма примеси в изпражненията - слуз, кръв, няма промяна в благосъстоянието на бебето), тогава няма причина за притеснение. Известно време след въвеждането на нови продукти, храносмилането на бебето ще се подобри..

Обогатеното с желязо адаптирано мляко също превръща в зеленикави изпражнения. Причината за това е взаимодействието на желязото с кислорода, съдържащ се във въздуха, тоест неговото окисление.

Смесените бебета ядат майчино мляко и адаптирано мляко. Поради тази причина те могат да имат зелени изпражнения дори по-често, тъй като всички горепосочени проблеми може да са от значение за тях..

Кога зелен стол трябва да предупреди родителите??

Когато родителите открият зелени изпражнения в бебето си, те трябва внимателно да наблюдават общото състояние на бебето..

Ако открият някой от изброените по-долу симптоми при бебето, това е причина да се консултирате с лекар и да проведете необходимия преглед и лечение.

 • зелено, воднисто, пенливо отделяне;
 • изпражнения с честота повече от 12-15 пъти на ден;
 • с примес на слуз, ивици кръв;
 • Неприятна, кисела или гнилова миризма;
 • забелязвате силно дразнене на кожата на свещениците на бебето след контакт с такъв стол;
 • бебето се притеснява от подуване и чревни колики;
 • има капризно поведение или летаргия;
 • забелязвате намаляване на апетита на бебето;
 • има недостатъчно наддаване на тегло или дори отслабване.

Патологични състояния на бебето

Нека се спрем по-подробно кога зелените изпражнения са следствие от болестта на бебето.

Дисбактериоза

Въпреки факта, че у нас и по света дисбиозата не се счита за болест, тя поражда много грижи за бебетата и техните родители.

Дисбактериозата е нарушение на количественото съотношение (баланс) на нормалната и патогенната чревна микрофлора. Това състояние се разглежда не като заболяване, а като комплекс от симптоми, които са следствие от всяка патология..

Чревната дисбиоза често се диагностицира при кърмачета, тъй като червата на бебето се колонизират от микрофлора само след раждането, а преди това е било абсолютно стерилно.

По този начин е много важно в този следродилен етап да се осигурят всички условия за колонизиране на червата на трохите с полезна микрофлора. Това се улеснява например чрез ранно прикрепване към гърдата, естествено кърмене, изключване на антибактериални лекарства.

И ако на този етап за определени индикации е невъзможно да се спазят необходимите условия, тогава процесът на колонизиране на червата с нормална микрофлора е нарушен. Вече населената полезна микрофлора може дори да умре и растежът на по-устойчива патогенна флора се увеличава. Например, ако кърмещата майка е принудена да лекува бактериалния процес с антибиотици, тогава те ще имат пагубен ефект върху полезната чревна микрофлора както на детето, така и на майката.

Нарушеният баланс на чревната микрофлора води до нарушения в храносмилането, чревна подвижност (двигателна функция) и до нарушаване на синтеза на витамини и аминокиселини. Имунитетът на детето също намалява, тъй като нормалната микрофлора участва в синтеза на имунни клетки.

Нарушеното храносмилане води до промени в качествения и количествения състав на изпражненията. При дисбиоза цветът на изпражненията се променя (по-често цветът става зелен), появява се консистенция, примеси на слуз, честотата на изпражненията се променя (запек или диария).

Чревна инфекция

Чревна инфекция в острия период се проявява със слабост, летаргия на детето, намален апетит, треска, повръщане, подуване на корема, изпражнения със зеленина, слуз, вероятно кръв (със салмонелоза) и с остра миризма. Причинителите на чревни инфекции могат да бъдат:

 • вируси,
 • бактерии,
 • гъбична инфекция,
 • тяхната комбинация.

Вирусна инфекция

Бебетата, поради незрялостта на имунната си система, са склонни към различни инфекциозни заболявания. Честите детски инфекции като ротавирус и ентеровирус могат да засегнат както горните дихателни пътища, така и червата.

Всички чревни инфекции за кърмачета са опасни, на първо място, от бързото обезводняване на тялото. Ето защо, ако забележите при дете:

 • температура,
 • обилна регургитация,
 • повръщане,
 • чести разхлабени изпражнения,
 • намален апетит,
 • бръмчене в стомаха,

важно е незабавно да потърсите медицинска помощ и да не спирате да пиете големи количества течност.

Дефицит на лактаза

Недостигът на лактаза се проявява с пенести, обилни зелени изпражнения с кисела миризма, които дразнят кожата около ануса. Причината за такива промени при бебето е липсата на ензим (лактаза), който разгражда млечната захар (лактоза). Това може да бъде или генетично обусловена патология, или придобита с възрастта..

Също така има такова понятие като вторична лактазна недостатъчност. Неговите прояви не се различават от описаните по-горе. Вторичният дефицит на лактаза се появява по-често след чревна инфекция. Това е, когато има нарушение на образуването на ензими след възпалителния процес в червата. Възстановяването на ензимообразуващата функция настъпва постепенно и за доста дълго време - в продължение на няколко месеца.

Цьолиакия

Целиакия е хронично заболяване, което се характеризира с непоносимост към протеина на зърнените култури, глутена. При това заболяване са засегнати клетките на чревната стена, процесът на абсорбция в червата се нарушава.

Ясна симптоматика на това заболяване може да се види само с въвеждането на зърнени допълнителни храни на бебе (зърнени храни, хляб, брашно). Целиакията се проявява като тъпа болка в корема, обидни обилни жълто-сиви или сиво-зелени изпражнения с блясък, което се дължи на високото съдържание на мазнини в изпражненията. Фекалиите се измиват лошо от дрехите и се отмиват от стените на саксията.

Също така такива деца се характеризират със забавяне на растежа, поднормено тегло, рязко увеличаване на размера на корема, капризно поведение и раздразнителност. Също така има забавяне на никненето на зъби и различни прояви на дефицит на витамини и минерали поради нарушена абсорбция (рахит, стоматит, гърчове в ъглите на устата, анемия).

Възможен преглед в поликлиника

Ако промените в изпражненията не са еднократни, но състоянието на детето не страда, родителите просто се притесняват от тези промени, лекарят може да предпише скатологично изследване - качествен анализ на изпражненията. Този метод ви позволява да оцените функционирането на храносмилателния тракт на бебето..

Ако бебето има показания за изследване на изпражненията за дисбиоза, това може да се направи и в поликлиника. Откритите нарушения в баланса на микрофлората могат лесно да бъдат коригирани с пробиотици, които се избират от лекаря, като се вземат предвид резултатите от анализа и възрастта на пациента..

По-сериозни проучвания (бактериологичен анализ на изпражненията, засяване на изпражнения върху флора) се предписват от лекар по показания, тоест при съмнение за бактериален процес на възпаление в червата.

По този начин бебетата могат да имат изпражнения с различна консистенция и цвят, какащи с различна честота. И ако изпражненията на трохите се променят и общото му състояние не предизвиква въпроси и оплаквания, тогава няма причина за притеснение.

Ако детето има тревожни симптоми, родителите трябва да се консултират с лекар, за да прегледат бебето и да разберат причините за промяната в изпражненията му. Ранното търсене на медицинска помощ дава възможност да се премахне болестта в основата и да се предотврати прогресирането. Това означава, че за бебето ще бъде по-лесно и по-бързо да прехвърли цялата необходима терапия..

Зелени изпражнения при бебета

Цветът и консистенцията на изпражненията при новородени бебета е един от най-важните показатели за здравето. Бебетата се качат 6-8 пъти на ден, това дава възможност на родителите незабавно да забележат нередности в изпражненията и да потърсят съвет от педиатър. За да направите това, трябва да знаете кое изпражнение се счита за нормално за бебета и кое показва отклонения и че трябва спешно да се обадите на лекар.

Успокояващи изпражнения

Какво е нормалното изпражнение за бебета

За бебета с НВ вариант на нормата ще бъдат изпражненията от този цвят: жълто с малки бели бучки, наситено жълто, кафяво-жълто, жълто-златисто. Трябва да се има предвид, че при смесено или изкуствено хранене, както и при появата на първите допълващи храни, цветът на изпражненията ще придобие по-тъмен цвят. През годината каката на детето става тъмнокафява.

Мама не трябва да се притеснява твърде много, ако открие зелени изпражнения при бебето - това също е нормално. Зелените могат да се намерят при новородени, ако съдържат билирубин или биливердин.

Родителите трябва да са наясно, че при бебето билирубин има тенденция да се отделя с изпражнения до шест или дори девет месеца. Ето защо подобни изпражнения в този възрастов интервал могат да се считат за абсолютно нормално явление..

Също така, не се притеснявайте, ако изпражненията са жълти и след известно време стават зелени. Това означава, че в изпражненията има билирубин..

Забележка! Ако изпражненията на бебето са били жълти в продължение на няколко седмици и след това са пожълтели със зеленикави ивици, това може да е симптом, че кърмещата майка няма достатъчно мляко. Също така такива промени могат да показват, че детето има функционално храносмилателно разстройство или развитие на някакви патологии.

Новородено столче в ранните дни

От първите минути от живота и до три дни в дебелото черво новороденото натрупва остатъците от околоплодните води, попаднали в мъничкото тяло по време на раждането: чревен епител, жлъчка, слуз и др. Този стол се нарича меконий..

В пелената на бебето майката може да открие черно, кестеняво или маслиново отделяне, което има вискозна структура и изобщо няма никаква миризма. Такива движения на червата при новородено бебе не са с бактериален характер..

Появата на отделяне е първият признак защо стомашно-чревният тракт започва да функционира правилно. В рамките на два до три дни след раждането тялото на новороденото напълно усвоява цялата коластра, която изсмуква от гърдите на майката, така че фекалиите не се образуват през този период.

Меконий при новородени

Промяна на цвета с възрастта

От четвъртия ден след раждането и до шестия ден функционирането на всички органи на стомашно-чревния тракт се подобрява, което е свързано с нова диета под формата на кърма и появата на бактерии в червата. През този период изпражненията имат кашава структура и жълто с малки петна от зелено. Не се счита за отклонение, ако изпражненията са бели или с малко слуз. Всички промени в цвета или консистенцията се дължат на въздействието на различни бактерии в храносмилателния тракт. Изпражненията стават тъмнозелени с лек сив оттенък, консистенцията е кашава.

Отначало детето кака до 10 пъти на ден. Тъй като червата му свикнат с майчиното мляко, честотата на изпражненията ще намалее до 1-2 пъти в рамките на 3-7 дни. Това се дължи на факта, че червата на бебето абсорбират напълно всички необходими вещества от кърмата..

От втората седмица на живота до 28 дни изпражненията на новороденото стават светлокафяви. Консистенцията е кашава. Зелената кака при бебе или запек ще показват, че има някои аномалии.

През първите месеци от живота, когато бебето е изключително на НВ, зелените изпражнения се считат за норма. Изпражненията на трохите могат да бъдат светлокафяви, сивкави и дори зелени. Както едномесечното бебе не трябва да бъде нито течно, нито твърдо. Изпражненията стават по-плътни след една година..

Допълнителна информация. Различният цвят и плътност на изпражненията не е признак на нарушения, при условие че кърменето е организирано правилно, бебето е добре и има достатъчно наддаване на тегло.

Пелената се сменя за детето

Зелен стол за EB

Зелените изпражнения при кърмените бебета могат да се появят поради факта, че:

 • Под въздействието на кислорода протичат химически окислителни процеси;
 • В резултат на труден труд бебето развива възпалителни процеси в стомаха и червата;
 • Билирубин се отделя от тялото на детето;
 • Детето има хиполактазия (непоносимост към лактоза), дисбиоза;
 • Ендокринната система функционира слабо;
 • Имаше неуспех във функционирането на храносмилателния тракт;
 • Кърмещата майка консумира много зелени зеленчуци и билки;
 • Бебето винаги изсмуква само предното мляко, което е с ниско съдържание на мазнини и много лесно смилаеми въглехидрати.

Зелени какули при бебета могат да се появят и ако мама или татко не сменят своевременно мръсна пелена. В този случай как успяват да лежат известно време във въздуха и да се окисляват..

Зелените изпражнения при кърмените бебета могат да се появят по следните причини:

 • Интоксикация на тялото на майката поради отравяне;
 • Влияние на лекарства, използвани от кърмачка;
 • Няма достатъчно мляко в гърдите.

Зелените изпражнения при бебета за gv са основните причини:

 • Хранителната стойност и съставът на майчиното кърма;
 • Ранно прилагане на допълващи храни;
 • Аномалии в имунната система на бебето;
 • Променя се с израстването на детето.

Какво да правите, ако изпражненията са зелени

Ако новороденото има зелена кака, какво трябва да направи мама:

 • Правилно прикрепете бебето към гърдата, позволете му да се насити напълно и да завърши процеса на хранене самостоятелно;
 • Спазвайте начина на прикрепване към гърдата при поискване;
 • Контролирайте диетата, отказвайте всякакви добавки, екзотична храна;
 • Лекувайте нарушения в стомашно-чревния тракт на детето само под наблюдението на лекар.

Важно! Зелените изпражнения в комбинация с други неприятни симптоми са причина да посетите лекар.

Когато зелен стол е аларма

Мама и татко трябва да бъдат предупредени от това състояние на детето:

 1. Пенести зелени изпражнения;
 2. Чести позиви и лоша миризма на изпражнения. Хлапето е капризно, летаргично, не се храни добре;
 3. В изпражненията има слуз, а общото състояние на бебето се е влошило;
 4. В изпражненията се виждат кръв, кръвни съсиреци, слуз.

Родителите трябва спешно да потърсят медицинска помощ, ако отделянето на зелени изпражнения при дете е придружено от следните симптоми:

 • Появиха се намалена подвижност, сънливост, настроение;
 • Намален апетит;
 • Табуретки ярки, пенливи и обидни;
 • Диария по-често от десет пъти на ден;
 • Кръв в изпражненията
 • Зелена диария с много слуз.

Сянка и консистенция на зелените изпражнения

Цветът и плътността на зелените изпражнения ще ви помогнат да разберете причините за такива промени:

 1. Течните изпражнения с тъмнозелен цвят са следствие от хиполактазия;
 2. При дефицит на лактаза, когато кърмата не е достатъчно мазна, във фекалиите се появява зелена пяна;
 3. Светло зелено - лактацията е нарушена или малко количество задно мастно мляко;
 4. Ако функционирането на храносмилателния тракт е нарушено, изпражненията стават черно-зелени;
 5. Подобни на каши изпражнения са норма;
 6. Зелени лигави изпражнения - аномалии в храносмилателния тракт;
 7. Много тънки или твърде твърди изпражнения - развитие на заболяване.

Фекални нюанси при деца

Тревожни симптоми

 • Бебето е неспокойно, често капризно, летаргично;
 • Детето има лош апетит;
 • Без наддаване на тегло;
 • Пенести изпражнения, воднисти;
 • Фекалиите имат гнила, кисела, зловонна миризма;
 • Бебето има подуване и колики. Каква повече от 15 пъти на ден;
 • В изпражненията има ивици кръв;
 • Температурата на тялото се повиши, започнаха гадене и повръщане;
 • Кожен обрив.

Зелени пенести изпражнения при бебета

Ако бебето има блатисти зелени изпражнения с много неприятна миризма, това означава, че няма достатъчно мляко, или самият процес на хранене е нарушен.

Важно! Трябва да наблюдавате бебето, ако има зелено пенесто изпражнения за повече от пет дни, консултирайте се с педиатър за съвет, за да започнете лечението по-бързо.

Какво да правим със зелените изпражнения

Ако майката вижда зелени кули при бебето и няма други съпътстващи симптоми, можете да направите това:

 1. Спазвайте всички правила за прихващане на новородено към гърдата. Когато бебето суче, няма нужда да го бързате, то трябва да изпие цялото задно мляко.
 2. Не включвайте в диетата си храни с консерванти, оцветители и подобрители на вкуса. Също така, по време на готвене, не трябва да използвате подправки..
 3. Хранете бебето при поискване.

Зеленото изпражнение при новородено с НВ не винаги е отклонение. Ако малкото дете се развива правилно, държи се весело и активно, не се притеснявайте още веднъж, свържете се с лекар. Ако има тревожни симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро..

Бебето има зелени изпражнения

Родители, които наскоро са имали бебе, следят отблизо всички промени, свързани с неговото състояние. Дори съдържанието на пелената не се пренебрегва. В някои случаи промяната в консистенцията, миризмата или цвета на изпражненията може да показва специфичен проблем..

Когато зелените изпражнения при бебетата се считат за нормални

Детските изпражнения често се променят през първата година от живота, с различни нюанси, по-плътни / по-тънки или увеличен обем. За да открият навреме признаци на отклонение от нормата, повечето млади майки редовно обръщат внимание на съдържанието на памперсите. Такова постоянно наблюдение ви позволява да предотвратите развитието на различни заболявания, тъй като необичайният външен вид на изпражненията може да служи като първи симптом на нарушение на нормалното развитие на тялото на детето.

Когато бебето има зелени изпражнения, няма причина за паника, тъй като в някои случаи това е норма. След раждането на бебето мекониумът (първите изпражнения) е вискозен и има тъмно зелен оттенък. Фекалиите се натрупват в тялото на бебето още в утробата и се отделят постепенно, тъй като майчиното мляко се консумира. По правило меконийът се отстранява от тялото на детето в рамките на първите 2-3 дни. По това време бебето има много малко изпражнения, тъй като засега яде само коластра.

От 4 ден изпражненията на бебето стават по-леки и по-тънки. Зелено-сивите изпражнения показват, че стомашно-чревният тракт на бебето се подобрява. Ако зеленикавите изпражнения при кърмачета не са придружени от други симптоми, това не се счита за отклонение. Следните фактори могат да повлияят на цвета на изпражненията на детето:

 • храносмилателната система на бебето все още не е готова да произвежда необходимото количество ензими за висококачествено храносмилане на храната;
 • зелените движения на червата често показват недохранване на кърмачка;
 • зеленикавите изпражнения често се появяват след въвеждането на допълващи храни или употребата от майката на нови храни;
 • ако бебето яде само предното кърма, без да стига до питателния гръб;
 • промяна на цвета на изпражненията по време на никнене на зъби;
 • съставът на сместа, която му се дава като допълваща храна, не е подходящ за детето.
 • Как да увеличите силата на звука на лаптоп: програми за усилване на високоговорителите
 • Как да направите легло за кукли
 • Мариновани ябълки у дома. Рецепти за накисване на ябълки в буркани и варел за зимата със снимка

Зелено изпражнение при кърмени бебета

Бебетата, които кърмят, имат слаб жълт (горчица) или златист цвят в движението на червата. Освен това могат да се появят зелени изпражнения при кърмаче и това не се счита за отклонение. През този период бебешкият течен стол се превръща в кашист без остра миризма, понякога в него се появяват бели бучки. Доктор Комаровски успокоява родителите, че при малките деца през първите месеци от живота могат да се отделят изпражнения с различни нюанси и това не трябва да е повод за безпокойство за родителите, ако не се наблюдават други подозрителни симптоми.

Зелен стол в новородено, хранено с бутилка

Тъй като изкуствените бебета консумират същия набор от микроелементи, съдържащи се в сместа, е по-лесно да се проследи качеството на изпражненията. В този случай миризмата, цветът и консистенцията на изпражненията остават непроменени. Независимо от това, във връзка с преструктурирането на тялото на бебето през първите 2 месеца, сянката и структурата на изпражненията могат да се променят: непълно оформена храносмилателна система понякога не може да се справи с обработката на постъпващата храна. В резултат на това в изпражненията на бебето се появяват съсиреци и слуз..

При кърмачета могат да се появят зелени изпражнения при преминаване от една смес към друга, поради индивидуалния имунитет на всякакви компоненти. В допълнение, зеленикавият оттенък на изпражненията понякога показва наличието на голямо количество желязо в продукта, което се окислява по време на храносмилането и придобива съответния цвят. Ако такива явления не са постоянни, родителите нямат причина да се притесняват..

Зелено изпражнение при кърмачета

Поради въвеждането на допълнителни храни, цветът на изпражненията веднага се променя при бебето: той придобива кафяв оттенък. Рязкостта на миризмата и консистенцията на изпражненията пряко зависят от количеството твърда храна, консумирана от бебето (колкото повече, толкова по-дебела). Понякога в изпражненията се забелязват парчета храна - този факт не трябва да се счита за отклонение. Ако бебето има зелени изпражнения, това може да се дължи на определени храни, като броколи..

 • Пилешки бутчета във фурната: вкусни рецепти
 • Горчивина в устата
 • Диетата за намаляване на тазобедрената става е най-ефективна. Как бързо да губят мазнини на бедрото с диета

При какви патологии се появява зелен стол при бебе?

Малките деца често имат дисбиоза (нарушение на здравата чревна микрофлора). Това е естествено, тъй като в утробата на майката бебето е било защитено от всякакви патогенни бактерии, а когато се е родило, се е сблъскало с тях, имайки незащитена храносмилателна система. Здравата микрофлора при кърмачетата се формира в продължение на няколко месеца, така че е лесно да я нарушите. В този случай в бебето се появява зелен стол. Нарушение на чревната микрофлора се дължи на:

 • прием на сериозни лекарства за кърмачка, включително антибиотици;
 • попадане в тялото на бебето на различни инфекции (стафилококи и др.);
 • с изкуствено хранене или забавено кърмене.

Друга причина, поради която новороденото има зелени изпражнения, може да е проблем със стомашно-чревния тракт или други органи. Ако не сте сигурни какво е повлияло на оцветяването на детските изпражнения в зеленикав оттенък, по-добре е да посетите лекар и да си направите определени изследвания. Тъй като бебето току-що започва да подобрява процеса на храносмилане, важно е своевременно да се елиминират всякакви патологични състояния, за да се избегнат негативни последици от развитието на вътрешните органи.

Зелени хлабави изпражнения при кърмачета

Разхлабените изпражнения също могат да показват дисбиоза. Понякога в същото време бебето има диария под формата на вода: от вътрешната страна на пелената не остава каша, а само петно ​​с жълт, кафяв или зеленикав оттенък. Това е следствие от инфекция в тялото на новороденото или показва алергична реакция към храни, консумирани от кърмачка. Ако това явление се наблюдава по-дълго от един ден, има причина да се консултирате с лекар, тъй като съществува голям риск от дехидратация на тялото на детето, което ще бъде придружено от остра болка.

Зелени пенести изпражнения при бебета

Проявата на алергии или инфекция на бебето се посочва от тъмнозеления цвят на изпражненията, който има пенеста структура и хетерогенни включвания. Ако тези признаци продължават поне 3 дни и неспокойното поведение на бебето, незабавно потърсете помощ от специалист. Ако изпражненията на бебето са придружени от дори леко кърваво отделяне, това е ясно отклонение от нормата, което също изисква бърза консултация с лекар. Алената кръв в изпражненията показва алергия към млечния протеин, а черната кръв показва чревно кървене..

Видео: чревни инфекции и зелени изпражнения при бебета

Отзиви

Анджелина, 31 г. Кърмах бебетата само до 3 месеца, след което преминах към смесено хранене. Периодично се появяват зелени изпражнения, но лекарят не предписва да се правят изследвания, тъй като няма други симптоми като неприятна миризма, образуване на газове и къркорене в корема. Съветвам ви да прочетете какво пише Комаровски за това.

Оля, на 28 години Започнах да се притеснявам, когато се появи киселата миризма на изпражненията на бебето и цветът се превърна в зеленикав, а храненето беше изключително кърмене и това не трябваше да се случва. Лекарят предписа тестове, потвърди се дисбиоза, но тъй като отидохме в болницата навреме, успяхме бързо да се справим с проблема - балансирах диетата си и всичко се нормализира.

Маряна, 24 години Дъщеря ми и синът ми са вече на 8 месеца и когато им давам допълнителни храни със зелени зеленчуци, изпражненията излизат със съответния нюанс, така че не се притеснявам. Ако бебетата не са изкуствени, тогава зеленикавите движения на червата са изключително редки и тези деца, които ядат адаптирано мляко, са по-склонни да се сблъскат с проблем, така че е по-добре да кърмят деца - това ще им помогне бързо да установят храносмилането.

Защо бебетата имат зелени изпражнения: 10 основни причини

Съдържанието на пелената при бебетата е обект на внимателно майчино внимание. Какушките с различни цветове предизвикват ступор у майките и чувство на справедлив гняв към себе си, че тя, казват, не е спасила детето, даде нещо за пиене, нахранена и отровена. Тъй като зелените изпражнения при кърмачета са свързани преди всичко или с инфекция, или с дисбиоза. И малко хора знаят, че здраво, активно дете с добър апетит има право да се качи от всякакъв цвят. Но има изключения от всички правила. За това ще говорим.

Как трябва да е нормално

Нито един практикуващ педиатър няма да ви каже тази прословута норма. В идеалния случай изпражненията трябва да са жълти и кашави с лека кисела миризма, това дори е описано в медицинските книги. Всъщност цветът на изпражненията зависи от много показатели. И от метода на хранене (кърмене, изкуствено или смесено), и от състава на кърмата на кърмещата майка, от това, което е яла. Дори от околната среда: изпражненията в пелената на бебето се окисляват във въздуха и стават жълто-зелени или зелени от наличното в него желязо.

И през първите два до три дни след раждането новороденото има тъмнозелено или черно изпражнения; това е оригиналният меконий, който се състои от околоплодни води, частици от жлъчката и слуз и епителни клетки. В този случай не трябва да се паникьосвате, това означава само, че червата на детето функционират изцяло и като правило след една седмица изпражненията започват да придобиват обичайния цвят - от светложълт до горчица. Следователно детето има право на всеки стол в много нюанси. Допускат се дори изпражнения с пръски и бучки, само ако това не засяга благосъстоянието и развитието му.

Защо бебе на GV има зелени изпражнения

Ако зелената кака при бебетата не ви позволява да спите спокойно, можете да търсите и анализирате причините за зелените изпражнения. Бебе, което е изцяло на GV, няма много от тях..

При много бебета се наблюдава физиологична жълтеница веднага след раждането. Отделеният от тялото билирубин оцветява изпражненията на бебето в зелено. Обикновено при подходящи грижи билирубин се екскретира от тялото на мъника след 2-3 седмици. И постепенно столът придобива нормален нюанс.

Диетата на мама по време на кърмене също може да повлияе на зелените изпражнения. Ако диетата на кърмеща жена съдържа предимно растителни храни (краставици, зеле, броколи) - чудно ли е, че в изпражненията на бебето са се появили зелени петна? И трябва ли мама да преразгледа менюто си, ако бебето е весело и весело - въпросът е доста риторичен.

Но не забравяйте, че зелената кака понякога сигнализира за алергична реакция към всеки продукт. Тази неприятност обикновено се придружава от безпокойство, зачервяване и обрив по бузите и дъното. Всичко това са признаци на хранителни алергии..

Има и друго любопитно мнение, че изпражненията със зелени петна и бучки се появяват, ако детето не изсмуква гърба, по-тлъсто и питателно мляко лошо. Т.е. нарушава се балансът на консумация на мазни и немазни храни. За бебето такова мляко е нещо като обилен обяд, докато предното мляко е по-малко мазно, то служи като напитка. Следователно, ако детето по някаква причина яде само предварително мляко, изпражненията стават зелени..

Зелените при смесени и хранени деца

Ако бебе, хранено на бутилка, има зелени изпражнения, може би майката трябва да преразгледа диетата на бебето. Това може да се случи поради промяна в адаптираната смес, поради приема на антибиотици или хранителни добавки, съдържащи желязо. И ако едновременно консумирате смес, обогатена с желязо, тогава зеленият цвят на изпражненията е гарантиран.

В допълнение, хипоалергенните изкуствени смеси с пълно разграждане на кравешки протеин в процеса на асимилация винаги произвеждат кафяво-зелени изпражнения. Ако във всички останали отношения, с изключение на цвета на стола, сместа е подходяща, тогава смяната й е непрактична.

Важно е да изплаквате и стерилизирате бутилките добре преди всяко хранене, за да избегнете чревна инфекция. Не се препоръчва да съхранявате приготвената смес повече от час, тя се влошава и може да провокира лошо храносмилане при бебето.

С въвеждането на допълнителни храни, стомашно-чревният тракт на бебето може да реагира по такъв начин, че изпражненията да станат дебели и да имат зеленикав оттенък. В процеса на адаптация обаче червата на бебето ще се адаптират към нови продукти и с течение на времето цветът на изпражненията ще стане нормален..

При смесено хранене бебетата ядат майчино мляко и адаптирано мляко, така че зелените изпражнения са още по-чести при тях. Зелените могат да бъдат причинени както от кърмата, така и от адаптираното мляко. Ето защо, преди да правите някакви заключения относно здравословното състояние на трохите, наблюдавайте го, може би няма причина за безпокойство.

Когато този цвят е знак за храносмилателни проблеми или инфекция

Ако промяната в цвета на изпражненията е придружена от промяна в поведението на детето, ако то е мрачно, яде зле и температурата на тялото е висока, тогава е напълно възможно да има инфекция или проблеми с корема.

Внимателната майка със сигурност ще бъде предупредена за опасни симптоми. Например, твърде чести воднисти изпражнения при кърмачета до 10 пъти на ден или повече. Или, когато кърмите, имате зелени, пенливи изпражнения, които имат силна, обидна миризма. Всички тези симптоми са характерни за дисбиозата. Дисбактериозата не се счита за болест: това състояние е типично за всички новородени, при които системата на стомашно-чревния тракт едва започва да се формира. Червата на бебето постепенно се колонизират с полезна микрофлора и всяка намеса (например обичайното добавяне с вода) може да наруши деликатния баланс на полезни и патогенни бактерии, причинявайки дисбиоза.

В допълнение към зелената диария, бебетата с дисбиоза могат да имат обрив и честа регургитация. Проблем от този характер се коригира лесно, достатъчно е да се направи лабораторен анализ на изпражненията. И педиатърът ще избере необходимите препарати за бебето с полезни бактерии.

Ако бебето има зелена диария със слуз, това може да означава дефицит на лактаза. Детето не смуче задното мастно мляко и се разстройва в червата. Допълнителен признак на лактазна недостатъчност е, че детето просто не наддава..

Диарията може да бъде провокирана от „тест върху зъба“ на всичко, което не е заковано по време на зъби. Разнообразни чужди бактерии навлизат в червата на бебето с крехка микрофлора, която може да промени консистенцията и цвета на изпражненията. Ето защо през този период е важно да се следи всичко, което попадне в устата на трохите, и се препоръчва да се варят специални гризалки.

Стол с кръв трябва да предупреждава всеки родител, защото това е сигнал за проблеми в работата на вътрешните органи. Както и остра чревна инфекция и тежко чревно възпаление. Детето трябва да бъде заведено на лекар за преглед и изследвания. Ако имате висока температура, повръщане или признаци на дехидратация, обадете се на линейка. Явно мама трябва да знае отговорите на въпросите на лекаря:

 • когато тя се появи;
 • колко от него се наблюдава във фекалиите;
 • какъв цвят;
 • под каква форма присъства (съсиреци или вени);
 • каква е консистенцията на изпражненията;
 • общо благосъстояние на бебето.

Въз основа на получената информация лекарят може да определи дали има кървене в червата. И ако да, в кой отдел. Може би детето е показано за хоспитализация.

Също така може да се появи кръв в изпражненията на детето:

 • в резултат на пукнатини в ануса, ако бебето страда от периодичен запек;
 • поради атопичен дерматит в червата, в резултат на което чревната лигавица се покрива с обрив и тя кърви;
 • хелминтоза (да, и това е възможно), инфекцията може да възникне както вътрематочно, така и по време на раждане.

Не се самолекувайте. Само квалифициран специалист може да определи естеството на патологичното състояние на червата на бебето. Само въз основа на лабораторни изследвания и визуален преглед, лекарят ще избере необходимите лекарства за бебето.

Бебешки стол

Пет важни въпроса за столчето за малко дете

Нищо не притеснява младите родители повече от стола на бебето им. Жълто или зелено, често или рядко, със слуз, бучки, петна и др. - всяка негова характеристика може да лиши грижите на майките и бащите от сън, подтиква ги да тичат в клиниката, да правят много тестове, а понякога става въпрос и за лекарства. Повечето страхове обаче ще станат неоснователни, ако знаете точно какво може да бъде изпражненията на детето..

С какво сравняваме?

Можете да перифразирате една добре известна поговорка: „Кажете ми какъв стол има детето ви и аз ще ви кажа с какво го храните“. Според традицията стандартът за нормално функциониране на червата на трохите е постоянно жълтото изпражнение с кашава консистенция, понякога с бучки, с кисела миризма. Такова постоянство на неговите характеристики обаче е характерно за изкуствените деца: сместа има същия стабилен състав. За разлика от смесите, майчиното мляко на майката непрекъснато променя своя състав в зависимост от нуждите на трохите в дадено вещество, съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати, което е свързано не само с времето на деня, периода на лактация, но и частично с продуктите, които яде кърмачката мамо. Следователно изпражненията на кърменото бебе не могат да бъдат с един и същи цвят и консистенция през цялото време..

Какво трябва да бъде?

Първото изпражнение на новородено бебе - меконий - е тъмно, черно-зелено, като консистенция, подобно на шпакловка. При правилна организация на кърменето, около третия ден, тъмното изпражнение се променя на зелено (преходно). До 3-6 седмици бебето може да изпразва червата поне 3-4 пъти на ден, понякога до 10-12 пъти, т.е. след всяко хранене.

Важна забележка: преди 10-ия ден от живота изпражненията на детето могат да показват адекватност на лактацията: липсата на изпражнения за повече от 1 ден показва, че бебето получава малко мляко! От 10-14 дни се оценява лактацията според регистрацията на уриниране (тест с мокра пелена).

След 6 седмици изпражненията на бебето може да са по-редки: някои бебета имат периодичност след всяко хранене, други могат да имат 1 път на ден или по-малко. Допустимо е бебето да няма изпражнения до 5-7 дни, ако в същото време състоянието му не се променя, бебето е активно и весело. Такова намаляване на изпражненията показва, че майчиното мляко се абсорбира перфектно от червата на бебето и се усвоява напълно. Консистенцията на изпражненията при бебето може да бъде различна: течност, пюре, необработен стол, цветът може да варира (жълт с различни нюанси, зелен, кафеникав), приемливо е умерено количество слуз, бели, жълтеникави бучки, кисела млечна миризма.

Важна забележка: понякога появата на зелени, пенливи изпражнения със слуз показва, че бебето не смуче мастно задно мляко, а получава само повече течност, предно мляко. Млякото отпред е с ниско съдържание на мазнини, така че преминава по-бързо през стомашно-чревния тракт на бебето, причинявайки симптомите, описани по-горе.

С началото на въвеждането на допълнителни храни след 6 месеца, изпражненията на децата, като правило, стават по-редки - 1-2 пъти на ден. Сега неговият цвят и консистенция могат да бъдат повлияни от допълнителните храни. Например, когато въведете броколи, круши, изпражненията ще станат зелени. Тъй като трохите все още не могат да дъвчат напълно храната, нормално е в изпражненията му да има бучки.

И ако е дисбиоза?

Дисбактериозата обаче става все по-популярна, както и лекарствата, насочени към нейното лечение. В съзнанието на много родители се формира погрешно мнение, че всяко бебе има дисбиоза и биологичните продукти вече не са средствата, които лекарят трябва да предпише - те просто могат да бъдат закупени и дадени на вашето бебе: може би това ще помогне? Нека да разгледаме някои от фактите за това състояние и да спекулираме за тях. В края на краищата, както знаете, "този, който е предупреден, е въоръжен".

Истината за дисбиозата:

 1. Дисбактериозата не е диагноза съгласно Десетата ревизия на Международната статистическа класификация на болестите и свързаните с тях здравословни проблеми (ICD-10) - общоприетата международна диагностична класификация на Световната здравна организация. Това е състояние на дисбаланс на чревната микрофлора, което придружава различни заболявания (например остра чревна инфекция). Също така, дисбиозата се развива след хирургични операции на стомашно-чревния тракт, лечение с антибиотици, цитостатици и подтискащи имунитета. Следователно, ако едно дете е родено здраво, наддава добре, расте и се развива според възрастта, не трябва да търсите дисбиоза от него.
 2. При току-що родените бебета периодът на колонизация на червата с микроби се нарича преходна дисбиоза и принадлежи към граничните състояния на новородените. Основната защита и лекарство за бебето през този период е майчиното мляко. Коластрата съдържа огромно количество антитела, антиинфекциозни протеини и секреторен имуноглобулин А, които осигуряват на бебето първична имунологична защита. В допълнение, бифидусният фактор в човешкото мляко участва в образуването на нормална чревна микрофлора, а лактоферинът свързва желязото и предотвратява размножаването на тези бактерии, които се нуждаят от желязо. Ето защо е изключително важно от раждането нищо друго освен майчиното мляко да не попадне в устата на бебето! Дисбактериозата не е ужасна за здраво бебе.
 3. Анализът за дисбиоза не отразява истинското състояние на чревната микрофлора. Нека си припомним, че микрофлората е динамична среда, броят на микробните единици е в милиони и самите тези единици се възпроизвеждат (и умират) доста бързо. Докато родителите получат резултата от анализа на микрофлората (а това е най-малко 7 дни от датата на доставянето му), микробната "картина" в червата ще се промени радикално. Освен това чревните микроорганизми се населяват неравномерно: има повече от тях в близост до чревните стени, а не в лумена му, а когато се прави анализ на изпражненията, само „луминални“ колонии попадат в „зрителното поле“. Ето защо опитни и компетентни специалисти не се доверяват на този анализ и не бързат да лекуват деца, ако той е променен и няма клинични симптоми.

Както показва практиката, за проблеми с изпражненията при кърмачета често не са виновни бактериите, а неправилно организираното кърмене. Ето най-често срещаните грешки при кърменето, които пречат на развитието на нормалната чревна флора на бебето:

 1. Късно прикрепване на новороденото към гърдата.
 2. Редки хранения „на час“, ограничаващи продължителността на кърменето от бебето.
 3. Пиене на бебето с вода, чайове.
 4. Ранно въвеждане на хранене с адаптирано мляко или постепенно преминаване към пълно хранене от шише.
 5. Въвеждане на допълващи храни преди 6 месеца.

Кога да посетите лекар?

Ако детето има следните симптоми:

 • Диария (повече от 12 изхождания на ден, воднисти изпражнения, понякога с неприятна зловонна миризма)
 • Честа регургитация или повръщане
 • Покачване на температурата. Не забравяйте обаче, че температурата може да се повиши при дете през първите седмици от живота от изобилието на топли дрехи върху него, когато бебето е увито
 • Намалени или липсващи външни реакции
 • Нисък прием, под 125 g седмично (през първите 3 месеца от живота)
 • Отслабване
 • Признаци на дехидратация: отпусната кожа, кожната гънка на бедрото се изправя бавно, хлътнала фонтанела
 • Намаляване на броя на уриниранията (по-малко от 6 на ден), урината е тъмна, с остра миризма
 • Лош дъх

Какво да не се прави?

 • Спрете да кърмите бебето с диария, когато диагностицирате чревна инфекция и наличие на дисбиоза. Защитните фактори на майчиното мляко ще помогнат на бебето да преодолее болестта, както и да ускорят възстановяването на нормалната чревна микрофлора при бебето. Здраве на бебето - в майчиното мляко.
 • Да предаде каквито и да било тестове на бебето просто така или защото „всички наоколо го предават“. Квалифициран специалист трябва да наблюдава прегледа на дете на всяка възраст. Така се предпазвате от излишни грижи и притеснения, а семейният ви бюджет - от ненужни излишни разходи..
 • Самолечение. Биопрепаратите са лекарства, които лекарят трябва да предпише. Непременно посетете лекар, ако нещо ви притеснява или плаши. Запомнете: Няма тривиални или глупави въпроси относно здравето на детето ви.!

Растете здрави! Кърмете бебето си!

Автор: Горенкова Е. К., педиатър, консултант по кърмене

Степен или индикатор за безпокойство: зелено бебешко столче

Развитието и формирането на бебе не завършва в утробата. След раждането има адаптация към външни фактори, свикване с нова диета. Тревожен момент за младите майки е необичайният зелен цвят на изпражненията при бебе. Нека разгледаме по-подробно какви фактори могат да повлияят на появата на такъв цвят на отделяне, дали това е опасност за живота и здравето на бебето, а също така да ви кажем какво да правите за родителите в тази ситуация.

Какво трябва да бъде нормалното изпражнение

На различните етапи от развитието изпражненията на бебето се променят от течен неестествен цвят във фракция, характерна за всеки човек. Родителите трябва да са сигурни, че контролират честотата, консистенцията, цвета и наличието на миризма при изписването на детето..

Първите три дни от живота

През този период от живота на малкия човек в червата му се натрупват остатъците от околоплодните води, които са влезли в организма при раждането, епителните клетки на червата, жлъчката, слузта и др. Такива изпражнения се наричат ​​първични или мекониеви.

Разрядът има черен, кестеняв или маслинен тон, смолиста структура и е без мирис. Зелените изпражнения при новородено се дължат на небактериалния характер на образуването. Появата на отделяне е първият признак за нормална стомашно-чревна функция..

Първите два до три дни тялото на кърмаче (HB) напълно усвоява коластрата на майката, така че изпражненията не се образуват.

Четвърти - шести дни

Кърмачето развива работата на чревната система, свързана с промяна в състава на млякото на кърмещата майка и образуването на бактерии в храносмилателния тракт.

Процесът протича на два етапа:

 • Преходни изпражнения

Бебешкото столче прилича на каша, гъста заквасена сметана, цветът е предимно жълтеникав, с периодични пръски зелено (остатъчен меконий). Наличието на бяла маса, малко количество изпражнения със слуз при кърмачета не е отклонение. Промените във външния вид на изпражненията се появяват под въздействието на бактерии в храносмилателния тракт.

Разрядът придобива тъмно зелен цвят с преходно сив оттенък, кашава консистенция. Отначало честотата на изпражненията е около десет пъти на ден и когато свикнете с кърмата, честотата на изпражненията намалява до един до два пъти в рамките на три до седем дни..

Това се дължи на пълното усвояване на хранителните вещества от кърмата в храносмилателния тракт на бебето. Необходимо е строго да се контролира мекониумът във фекалиите: ако присъствието му във фекалиите се наблюдава на петия ден, трябва да посетите лекар. Структурата на изпражненията може да бъде повлияна от изкуствено хранене..

Втора седмица от живота - 28 дни

Фекалиите на детето придобиват светлокафяв, горчичен цвят. Консистенцията на масата е гъста. Зелените, разхлабени изпражнения при кърмачета или запек показват аномалии..

Първи месеци

На етапа на хранене на бебето с кърма изпражненията обикновено са зрели. Отпадъчните продукти на бебето могат да бъдат светлокафяви, сивкави и дори зелени. Изпражненията на едномесечно бебе на HB трябва да бъдат със средна плътност: не течни и не твърди.

На 3-годишна възраст в изпражненията са разрешени включвания на храна, а цветът директно зависи от храната, изядена от детето.

Причини за зелени изпражнения при кърмачета

Зелените изпражнения при бебетата не винаги са причина за тревога. Нека подчертаем основните фактори, от които могат да се появят „тревисти“ изпражнения при кърмачето през първите месеци от живота му.

Причини за зелени изпражнения

Източници на неестествен цвят на изпражненията при бебе:

 • съставът на майчиното кърма;
 • използването на допълващи храни;
 • отклонение на имунитета на бебето;
 • възрастови промени.

При кърмене

Причината за появата на зеленикави изпражнения при дете на HB може да бъде:

 • асортимент от храна на мама: ако храната е богата на зелени зеленчуци и билки;
 • интоксикация на тялото на медицинската сестра поради отравяне;
 • излагане на лекарства: например, прием на антибактериални лекарства;
 • липса на хранене: ограничено количество кърма, ранно отхвърляне на хепатит В. В същото време изпражненията стават течни, пенести, теглото на бебето пада.

С изкуствено и смесено хранене

Зеленият оттенък на изпражненията при бебета със смесено хранене възниква в зависимост от състава на допълнителните храни:

 • изкуствената смес е подсилена с желязо;
 • храната причинява дисбаланс в тялото на детето, появяват се алергични реакции;
 • неправилно подбрана или неправилно приготвена храна;
 • дисбактериоза, неуспех на имунната система: сложните компоненти на допълнителните храни затрудняват храносмилателния тракт.

Общи източници

Основните фактори за проявата на зелен стол при кърмачета са:

 • процеси на химично окисляване под въздействието на кислород;
 • възпалителни огнища в стомашно-чревния тракт на бебето поради трудно раждане;
 • естествено отделяне на билирубин (жлъчен пигмент) от тялото;
 • допълнително хранене със смес с висока концентрация на захари и желязо;
 • непоносимост към лактоза, бактериален дисбаланс;
 • въздействието на заболявания, лошо функциониране на ендокринната система, отказ на храносмилателния тракт.

Дисбактериоза

Ако балансът на жизненоважни бактерии се наруши, естествената функция на червата се нарушава в тялото на бебето. Състоянието се характеризира с повишаване на телесната температура, нарушение на процеса на отделяне на изпражнения, психо-емоционални разстройства.

При благоприятно протичане на заболяването имунитетът на бебето се справя сам с него. Дългосрочното разстройство ще изисква поглъщане на храни, богати на бактерии.

Дефицит на лактаза

Състоянието се изразява в трудностите при преработката на млечната захар поради малкото количество лактаза и, като следствие, развитието на дисбиоза. В същото време изпражненията са течни, зеленикаво-жълти с остър мирис и пенеста консистенция.

Отклонението изчезва от само себе си след девет месеца от живота на бебето, по-рядко до една година. Понякога възниква наследствено разстройство. За да се възстанови изпражненията на бебето, се препоръчва да се коригира храненето на майката, произвеждаща хепатит В, както и използването на терапия за попълване на лактаза при дете на 2-годишна възраст.

Месечно

Етапите на развитие на тялото на бебето пряко влияят върху появата на зелен цвят в изпражненията:

 • 1 месец: зеленото изпражнение при новородено е норма, следствие от адаптацията на стомашно-чревния тракт към храненето, ако процесът не е придружен от симптоми на трети страни;
 • 2 месеца: възможна дисбиоза поради нестабилно състояние на червата на двумесечно бебе;
 • 3 месеца: поради бавно развитие зелените изпражнения при 3-месечно дете може да са индикатор за нормата;
 • 4 месеца: честа причина за озеленяване на изпражненията е ненавременното допълващо хранене;
 • 5 месеца: цветът на изпражненията при петмесечно бебе зависи от поддържането на допълнително хранене;
 • 6-7 месеца: бебето елиминира дискомфорта от възникващите зъби чрез хапане на чужди предмети, така че зеленото столче при дете ще се превърне в показател за разстройство, инфекция;
 • 8-10 месеца: билирубинът вече не влияе на цвета на изпражненията, отделянето зависи от състава на допълнителните храни;
 • 11-12 месеца: Зелените изпражнения при 1-годишно дете са показателни за прием на храна или алергична реакция.

Зелените изпражнения като един от симптомите на заболяването

Родителите трябва да предприемат незабавни действия, ако отделянето на зелени изпражнения при дете е придружено от следните симптоми:

 • намалена подвижност, сънливост, настроение;
 • загуба на апетит;
 • консистенция на пенеста изпражнения при бебета,
 • остра гнилостна миризма на изпражнения при едногодишно дете, изхождане със зелена пяна;
 • зелените течни изпражнения се отделят при кърмачета много често;
 • навлизането на кръв като причина за увреждане на стомашно-чревния тракт;
 • постоянна диария при дете на година и половина;
 • повръщане, честа регургитация на храна;
 • детето има зелени хлабави изпражнения с много слуз;
 • метеоризъм, колики;
 • кожни обриви.

Сянката и консистенцията на зелените изпражнения, което ни говори за

По степента на наситеност на цвета и плътността на зелените изпражнения може да се съди за причините за промените:

 • наситено зелено: нормално; зависи от хранителния асортимент; тъмнозелени, разхлабени изпражнения при кърмачета може да се дължат на дефицит на лактаза;
 • светло зелено, жълто-зелено: индикатор за норма; нарушение на лактацията или липса на HS с мастно задно мляко;
 • черно и зелено: типично само за новородени, в други случаи това е неизправност на стомашно-чревния тракт, грешка в захранването;
 • наситено зелено: липса на задно мляко, пигментация на храната;
 • зелена пяна: лактазен дефицит, ниско съдържание на мазнини в млякото с HS;
 • каша: показател за нормата;
 • зелени изпражнения със слуз, воднисти, течни, твърде твърди изпражнения: отклонение на храносмилателния тракт, развитие на болестта.

Причината за паниката на родителите трябва да бъде общо влошаване на състоянието на бебето..

Какво да правим със зелените изпражнения?

Когато в изпражненията се появи зелен нюанс, препоръчително е да се извършат следните действия:

 1. Осигурете правилното прикрепване на бебето към гърдата, оставете го да напълни и завърши GW самостоятелно.
 2. Направете храненето на бебето редовно, в зависимост от нуждите на тялото.
 3. Контролирайте диетата с ХС, откажете се от изкуствени добавки, екзотични продукти.
 4. Лекувайте разстройствата на червата на бебето под лекарско наблюдение.
 5. Не се притеснявайте, ако изпражненията ви станат зелени след прием на смекта.
 6. Изследвайте задълбочено състава на изкуственото хранене, осигурете оптималния подбор за тялото на бебето (например използвайте NAS смеси).
 7. Зелените изпражнения без свързани предупредителни знаци са нормални и не изискват намеса.
 8. Прилагане на допълнително захранване своевременно.
 9. Доктор Комаровски може да даде онлайн консултация на своя уебсайт.
 10. Честотата на зелените изпражнения в комбинация с тревожни симптоми е необходимост за търсене на медицинска помощ..

Зеленото изпражнение при кърмаче не винаги е отклонение. Ако детето ви се развива нормално, весело и активно, не е нужно отново да се притеснявате защо детето има зелени изпражнения и неуморно измъчва детето с посещения при лекар.

Контролирайте храненето по време на хепатит В, осигурете на децата подходящи грижи, наблюдавайте поведението им и тогава ще има много по-малко причини за тревога.