Всичко най-интересно и полезно тук

Отговори на всички въпроси относно коронавируса.

Малък фонтан при новородено: причини и последици

Всяко новородено има на главата си фонтанел - малка пулсираща област, непокрита от костите на черепа. Временно се затяга с мембрана, която въпреки всички страхове е достатъчно силна. С времето се втвърдява и всичко се влачи. Но до този момент родителите са много притеснени от размера на тази част от главата на бебето..

Какво да направите, ако от първите дни на живота новороденото има много малка фонтанела, която не отговаря на нормите? Първо, трябва да се уверите, че наистина се различава от медицинските стандарти..

Ако не забележите навреме, че детето има малка родничка, последиците от такава пропуск могат да имат сериозна опасност за живота и здравето на бебето. Много по-често обаче младите и неопитни родители изпадат в паника твърде рано. За да предотвратите това, трябва да знаете стандартите за нормалния размер на тази област на главата на бебето, за да ги сравните с показателите на вашето новородено:

 • до 1 месец - 30 мм;
 • 2 месеца - 25 мм;
 • 3 месеца - 22 мм;
 • 4 месеца - 20 мм;
 • 5 месеца - 18 мм;
 • 6 месеца - 17 мм;
 • 7 месеца - 16 мм;
 • 8 месеца - 15 мм;
 • 9 месеца - 14 мм;
 • 10 месеца - 12 мм;
 • 11 месеца - 8 мм.

Естествено, всички тези показатели идват с малка грешка и не са златният стандарт. Ако отклоненията от нормата са 3-4 мм, това не е проблем. Но ако новороденото има малък фонтан, дори като се вземе предвид тази грешка, родителите трябва да помислят по-сериозно и да вземат определени мерки, за да избегнат неприятни последици. Втората стъпка след сравняване на размерите е да се установи причината за това явление..

Защо бебето има малък фонтан може да се определи само от лекар, така че е безполезно да се опитвате да разберете чрез всезнаещите баби и съседи. След като педиатърът изследва проблемната област на бебето, той ще може да установи причината за явлението. Най-често те са:

 • индивидуална особеност на структурата на черепа на новороденото: в този случай родителите не трябва да се страхуват и да се притесняват, тъй като няма опасност за здравето на бебето;
 • краниосиностозата е доста рядко заболяване на костно-костната система на бебето, при което се диагностицира твърде ранно затваряне на черепните конци, високо кръвно налягане, увреждане на слуха, страбизъм, проблеми с растежа на целия скелет; болестта може да бъде вродена и придобита в резултат на рахит или аномалии в щитовидната жлеза;
 • различни аномалии в развитието на мозъка.

Въпреки факта, че тези заболявания се диагностицират рядко, въпреки това, малък фонтан при бебета е причина да отидете на консултация с лекар. Той ще изясни причината за тази патология, ще предпише подходящо лечение, ако е необходимо, ще даде съвет. Това ще помогне да се избегнат нежелани последици..

Родителите трябва да знаят до какво може да доведе малка фонтанела при раждането, ако не й обърнат внимание навреме. Краниосиностозата е особено опасна в това отношение:

 • деформация на черепа;
 • слепота;
 • страбизъм;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • увреждане на слуха;
 • психични разстройства.

Лечението на такова заболяване изисква хирургическа интервенция и колкото по-скоро се проведе, толкова повече шансове за възстановяване ще има детето. Ето защо е препоръчително да забележите малък фонтан от първите дни от живота му. Дори ако при раждането тази част от главата на бебето ще бъде почти нормална по размер, трябва да я проверявате ежеседмично за съответствие с горните стандарти, за да не пропуснете опасна патология, водеща до такива сериозни последици.

Но дори ако лекарят не разкри нищо по време на прегледа, родителите се съветват да предприемат редица мерки, които ще избегнат всички опасни клопки, касаещи малката фонтанела при новороденото.

Няколко полезни съвета ще позволят на младите родители да стегнат размера на фонтанелата на бебето до нормални стойности, ако им се струва твърде малък. Тези препоръки трябва да се дават при консултации от педиатри (не въвеждат никакви ограничения без тяхното съгласие), ако не открият отклонения в развитието на мозъка.

 1. Тъй като размерът на фонтанелата все още се различава от нормалния, трябва да бъдете по-внимателни, за да сте сигурни, че бебето няма да падне и случайно се удари на това място. Той също трябва да бъде защитен от хипотермия..
 2. Ако детето е на изкуствени допълващи храни, намалете дозата мляко, което пие (заменете го в някои хранения с различна течност) и се уверете, че смесите не са обогатени с витамин D;
 3. Когато кърмите, кърмата също трябва да се дава в ограничени количества (но никога да не спира лактацията).

Ако бебето има малък фонтан, родителите не трябва да се плашат от това. Първо, трябва да се уверите, че отклонението действително се извършва. На второ място, трябва да посетите лекар, за да установите причината. На трето място, да се осигурят на трохите прилични и цялостни грижи, така че проблемът да изчезне неотменимо.

Малка фонтанела при новородено: норма или патология?

Новородените бебета се раждат с малко меко петно ​​на главата, наречено фонтанела. Покрита е със здрава мембрана, която се е втвърдила и стегнала от времето. Като цяло короната на главата служи като вид амортисьор, предпазва детето от падания и удари в главата. Основната роля на малката фонтанела е да осигури еластичността на черепа на бебето по време на раждането и през първите години от живота..

 • Норми
 • Малки причини
 • Ефекти
 • Съвети за майките
  • Съвети от Комаровски

Благодарение на него костите на черепа на новороденото бебе остават много подвижни и размерът ви позволява просто да преминете през таза на майката по време на раждането. Главата на новороденото е леко сплескана от двете страни и удължена.

Малката фонтанела регулира топлообмена в мозъка. Ако температурата на новороденото се повиши, през короната се наблюдава охлаждане на мозъка и неговите мембрани. Родителите често са загрижени за малкия размер на фонтанелата. Трябва да разберем дали да се страхуваме и какво се счита за норма?

Норми

От момента на раждането новородените имат 6 фонтанела: преден (повече от други), заден (втори по големина), 2 мастоидни и 2 конични. При бебета, родени навреме, се виждат само първите две възли - останалите четири или се затварят достатъчно бързо, или са толкова малки, че са изключително трудни за забелязване.

Когато фонтанелата е напълно затворена, черепът спира да расте и има повишено налягане в главата. Костите на черепа постепенно се увеличават поради развитието на централната част и разширяването на ръбовете в областта на конците. С изключение на шева в средата на челото, който трябва да се затвори след две години, всички останали шевове остават отворени за още 18-20 години..

От раждането на бебето, фонтанелът обикновено е с диаметър около 3 cm. Докато детето расте, то намалява и до годината на практика прераства. За да сте сигурни, че детето ви се справя добре, най-добре е да се консултирате с лекар и да не правите бързи изводи. Размерът на фонтанела варира от 3-4 мм до по-малката и по-голямата страна и няма какво да се притеснявате. Колко бързо се затваря малката фонтанела, зависи от това колко витамин D и калций консумира детето. Те могат да повлияят на скоростта на затваряне на короната само ако са недостатъчни (в този случай фонтанелът се затяга по-бавно). Ако има достатъчно витамини, тогава всичко се случва навреме.

Малки причини

Защо детето има малък фонтан, само лекар може да идентифицира. Има няколко причини за това явление:

 1. краниосиностозата е рядко заболяване на костната система на детето, придружено от факта, че фонтанелата зараства рано, може да се повиши вътречерепното налягане и загубата на слуха. Болестта е вродена и придобита.
 2. Може да се появи на фона на рахит.
 3. Нарушения на развитието в главата на новородено, прояви на аномалии.
 4. Нарушен метаболизъм на калций-фосфор и общ метаболизъм.

Рахитът е една от причините за бавното затваряне на фонтанелата. Наследствената черта има голямо влияние: ако един от родителите е имал малък фонтанел, който по никакъв начин не е повлиял на здравето, възможно е роденото бебе да има подобна черта. Рахитът се развива при деца, които се появяват рано и не получават витамин D. за профилактика. Децата са по-малко склонни да бъдат на слънце. При бебе с рахит краищата на голямата фонтанела са пластмасови, задната част на главата е уплътнена, от двете страни на гръдната кост се появяват уплътнения в костта. Ако подозирате рахит, бебето трябва да се покаже на педиатър. Ако диагнозата се потвърди, незабавно започнете лечение с лекарства, съдържащи витамин D.

Ефекти

Родителите на новородено трябва да бъдат проверявани всеки месец от техния педиатър. Колкото по-рано се разкрие патологията, толкова по-малко ще бъдат последствията. Ето някои от тях:

 • разрушаване на черепа;
 • развива се кривогледство или бебето може да ослепее;
 • забавено психомоторно развитие; увреждане на слуха.

Това заболяване се лекува с операция и колкото по-рано се извърши операцията, толкова по-голяма е възможността детето да бъде здраво. Ето защо е важно да се намери малък фонтан от първите дни от живота му. Основното е да се огледате навреме и да не пропуснете опасна патология, която води до сериозни нарушения.

Съвети за майките

Няколко полезни препоръки, които педиатрите дават при преглед на дете, ако не се наблюдава развитие на други ненормални развития в главата:

 • Ако размерът на малката фонтанела се различава от нормата, е необходимо да се наблюдават трохите по време на игри, така че те да не падат и да не се блъскат в главата. Защитете главата им от хипотермия.
 • Ако бебето се храни изключително с млечни формули, намалете дозата изядено мляко и изберете смес, която съдържа по-малко витамин D. Разнообразете менюто на детето с други допълващи храни (пюрета, супа, месо, ако детето е на възраст над 6 месеца).

Съвети от Комаровски

Има много вродени заболявания, свързани с нарушен метаболизъм на калция в организма и неговото усвояване, което води до видими нарушения: конвулсии, чупливост на костите, бързо вкостяване на фонтанелата, физическо и умствено изоставане. Много лекари постоянно дават съвети относно храненето и приема на витамини. Черепът на бебето все още ще расте, след като мембраната расте заедно, тъй като растежът се извършва по шевовете на черепа. Ако фонтанелата се затваря бързо, но няма причина за безпокойство, всичко е наред с детето. Минималният витамин D е 400 m.u. на ден.

Ако подозирате рахит, детето може да получи доза от 10 000 единици витамин на ден в рамките на една седмица. Нищо няма да се случи с бебето, след една седмица е необходимо да се върнете към обичайната доза. Когато лекарите казват, че бебето може да има рахит, това е само тяхното предположение. Комаровски съветва да се дава таблетка калциев глюконат по време на лечението и по-малко излагане на слънце. Основното е родителите да не се притесняват или да не се плашат преди време, да отидат навреме на лекар и, ако се открие заболяване, да осигурят пълна грижа за бебето.

Защо фонтанелата на новородено дете е малка: какво означава това, какви са последиците, какво казва Комаровски?

Здравето на роденото дете е първото нещо, което притеснява всички родители. Има неща, които са особено обезпокоителни и плашещи, особено през периода на новороденото. Например това е пъпът и процесът на заздравяването му, както и фонтанелът, чийто размер и скорост на стягане също играят важна роля в развитието на бебето.

Нормалният размер на фонтанелата в съответствие с възрастта на бебето

По отношение на параметрите на короната при кърмачета е важно родителите да бъдат внимателни, но да не изпадат в паника по някаква причина. Ако детето е родено с малък или, обратно, голям фонтан, трябва да се консултирате с вашия местен педиатър, за да вземете необходимите мерки, когато са необходими. В противен случай пренебрегването на този въпрос може да предизвика сериозни последици за здравето..

Не всички отклонения в размера на фонтанелата обаче са патологии или нарушения в развитието на бебето (препоръчваме да прочетете: потънала фонтанела при бебето: причините за потъването). Според общоприетите стандарти параметрите на фонтанела при новородено са от порядъка на 3 сантиметра и намаляват всеки месец. Тези норми са доста индивидуални и зависят от характеристиките на тялото на детето, но има определени норми, по които може да се ръководи при сравняване на размера на фонтанела при бебе. Таблицата по-долу показва параметрите на короната в съответствие с възрастови показатели до 1 година:


Възраст, месециРазмер на фонтана, мм
0-1тридесет
225
322.
420.
петосемнадесет
617
7шестнадесет
8петнадесет
деветчетиринадесет
десет12
11-128

Тези таблици не са строги и е допустимо отклонение от тях с 3-4 см в двете посоки. Въпреки това, дори по-същественото отклонение не винаги е причина за нервност. Важно е да разберете причината, поради която размерът на короната не съответства на възрастта на бебето..

Какво определя затварянето на фонтанелата?

Има редица фактори, които могат да ускорят или забавят свръхрастежа на фонтанелата. Те включват:

 1. Наследственост. Малка фонтанела при новородено може да е резултат от генетична предразположеност и да получи бебето от един от родителите, който също е имал тази характеристика, която не е повлияла отрицателно на развитието.
 2. Диета на бременната жена. Той играе основна роля в метаболизма на калций-фосфор, който е отговорен за скоростта и времето на свръхрастежа на фонтанелата. Ако менюто на бъдещата майка беше балансирано и плодът получи витамини и минерали в необходимото количество, тогава такъв проблем като малък фонтан обикновено отсъства. Ако бременна жена е прекалила с витамини и продукти, съдържащи калций, фонтанелът на детето може да е малък. Освен това мембраната му ще бъде стегната, което води до по-бързо затваряне.
 3. Тип хранене. Кърмените бебета са по-склонни да получат късно затваряне поради недостиг на витамин D и калций. Майките, които кърмят, трябва да следят диетата си, за да получат достатъчно от тези елементи..

Защо фонтанелата на детето е малка?

Процесът на затваряне на фонтанелата продължава от 3 месеца до 2 години. При някои прераства в рамките на 6 месеца, при други окончателното изчезване на пулсиращата корона се наблюдава едва до двегодишна възраст.

Вероятни причини, поради които бебето се ражда с малък фонтан:

 1. Нюанси в черепната структура. Това означава, че бебето няма патологии и няма нужда да се притеснявате..
 2. Краниосиностоза. Болест, свързана с костната система на бебето. Това е рядко. В допълнение, трохите имат и други характерни симптоми. Болестта може да бъде вродена или придобита.
 3. Патологии на мозъчното развитие. Например, микроцефалия - недоразвитие на мозъка, левкомалация - заболяване, когато мозъчната тъкан е локално омекотена.
 4. Излишък на калций в организма.

Възможни последици

Родителите трябва да имат предвид какво означава много малка или голяма корона за едномесечно бебе и как заплашва пренебрегването на този проблем и ненавременната помощ. Не винаги малкият размер на короната при дете на 1 месец ще доведе до факта, че тя бързо се затваря. Случва се, че през първите 5 месеца фонтанелът, напротив, се увеличава по размер заедно с растежа на мозъка.

Въпреки това, твърде големите отклонения от нормата надолу могат да провокират усложнения:

 • деформация на черепните кости;
 • влошаване на зрението или пълната му загуба;
 • страбизъм;
 • забавяне на темповете на умствено и физическо развитие;
 • проблеми със слуха;
 • психични разстройства.

Ако фонтанелата с нестандартен размер не се дължи на индивидуалните характеристики на организма, то това обикновено е свързано с аномалии в растежа на мозъка и формирането на костната система. Такива проблеми се решават хирургично, след като е установена точна диагноза. Ако извършите подобна операция преди навършване на 6-месечна възраст, вероятността от положителен резултат се увеличава.

Изпъкнала и хлътнала фонтанела

В допълнение към факта, че фонтанелата може да е нехарактерна за съответния размер на възрастта, тя може да бъде изпъкнала или хлътнала. Във всеки от тези случаи трябва да се ръководите от обстоятелствата и съпътстващите симптоми. Понякога изпъкналият или увиснал фонтанел не е нещо сериозно и се счита за нормално за конкретно бебе. В друга ситуация това показва патологичен процес..

Например, изпъкнала фонтанела често се наблюдава, когато:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • тумори;
 • вътречерепно кървене.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако изпъкналата фонтанела има следните симптоми:

 • топлина;
 • предишна травма на главата;
 • рефлекс на повръщане;
 • сънливост, раздразнителност;
 • страбизъм;
 • конвулсии;
 • загуба на съзнание;
 • фонтанелата се издува за дълъг период без други симптоми.

Що се отнася до потъването, то се наблюдава при дехидратация, причинена от:

 • повишаване на температурата;
 • повръщане;
 • диария.

Как да се грижим за малък фонтан?

Много родители по принцип се страхуват да докоснат фонтана, дори ако той е нормален и няма аномалии. Това обаче е прекомерно и неоправдано безпокойство.

За малка корона, когато се диагностицират проблеми, свързани с физиологията, също не се изискват специфични грижи. Като цяло, в конкретни случаи е необходимо да се придържате към редица съвети:

 • прегледайте и коригирайте броя на храненията с кърма и еднократния и дневния им обем;
 • въведете витамин D в диетата, но само с назначаването на педиатър и в предписаната доза;
 • избягвайте нараняване на черепа;
 • ако е възможно, изключете хипотермия и прегряване;
 • редовно ходете на преглед, дори ако детето е добре.

Какво казва д-р Е. Комаровски?

Известният детски лекар Комаровски има свое отношение към фонтанелата и мнение за ненужните грижи на новосформираните родители. Случаите, когато детето има вродено нарушение на костния метаболизъм, са редки. Болестта се причинява от бързото усвояване на калция от костите. В този случай има спазми, крехкост на костната тъкан и бързо свръхрастеж. Главата на бебето ще расте независимо от затварянето на фонтанелата. Ако това се е случило рано, но няма други симптоми, тогава няма причина да се притеснявате.

Никога не трябва да експериментирате с храненето, витамин D и калций. Важно е тялото на детето да получава тези вещества в оптималното количество, не твърде малко и не твърде много. Например дневният прием на витамин D е 400 IU. Само лекар може да го увеличи, ако подозирате рахит.

Що се отнася до паданията и нараняванията, децата с незатворена фонтанела имат много по-малък риск от сътресение на мозъка, отколкото тези, които вече са я затворили. Това е основната опасност от предсрочно затваряне. Просто трябва да предпазите детето си от падане..

С какво малък фонтанел заплашва бебето? Трябва ли родителите да се паникьосват? Причините и последствията от тази физиологична особеност на бебето.

Новороденото бебе има удължена форма на главата, която постепенно се превръща в обичайната кръгла форма. Това се обяснява със структурата на черепа: костите му са свързани с мембрана и позволяват на променящата се позиция да премине през родовия канал. В тези части се виждат трапчинки, пет от които израстват малко след раждането. Най-голямата фонтанела на короната се затяга по-късно, отклоненията от нормата предизвикват безпокойство сред родителите. В някои случаи при новороденото има малка фонтанела, която се стяга твърде бързо.

 • От какво зависи затварянето?
 • Приети норми
 • Причини
 • Възможни последици
 • Препоръки

От какво зависи затварянето?

Скоростта на свръхрастеж определя фосфорно-калциевия метаболизъм, най-вече зависи от храненето на жената по време на бременност. С достатъчно количество микроелемент в диетата й, затварянето на фонтанела на бъдещото бебе е в нормални граници. С излишък от консумация на витамини и храни, богати на калций, новороденото има малък фонтанел с плътна мембрана, времето за затваряне е значително намалено.

Наследствен фактор влияе: ако един от родителите е имал малка фонтанела, която не е повлияла неблагоприятно на нейното развитие, е много вероятно роденото дете да има подобна характеристика.

Храненето на бебето има значение - при кърмене се увеличава вероятността от ненавременно затваряне на фонтанела. Ефектът не е излишък на калций и витамин D, а дефицит, водещ до късен свръхрастеж и заболявания. Следователно кърмещата майка, ако има предпоставки за късно затваряне, трябва да приема витаминни комплекси.

Приети норми

При новородено бебе размерът на родницата обикновено е около 3 см в диаметър. Постепенно обраства, общоприети показатели:

ВъзрастРазмер на фонтанела
До 1 месец3 см
2 месеца2,5 см
3 месеца2,2 см
4 месеца2 см
5 месеца1,8 см
6 месеца1,7 см
7 месеца1,6 см
Осем месеца1,5 см
9 месеца1,4 см
10 месеца1,2 см
11 месеца8 см

Нормите не са точни, допустимо е отклонение нагоре или надолу от 3-4 мм. Ако размерът на родницата на бебето е малък, като се вземе предвид грешката, не трябва да правите прибързани заключения, а трябва да разберете причините. Свръхрастежът се проверява от педиатър при редовни прегледи, трябва да се консултирате с него. Не можете да следвате съветите на приятели. Ако възникнат съмнения, по-добре е да посетите двама специалисти, допълнително се консултирайте с невролог.

Д-р Комаровски отбелязва, че свръхрастежът на фонтанелата се случва индивидуално, вариращ от 3 месеца до 2 години. Допълнителна информация за видеото. За повечето бебета затварянето настъпва след 8 месеца. Свръхрастежът настъпва на 5 месеца и е норма с добри общи показатели за развитие и растеж на бебето. Бебе на 3 месеца с обрасъл фонтанел се счита за рядко. Страхът трябва да причини пълно затваряне на 2 месеца, ако е придружен от болезнено състояние на бебето, външни дефекти в структурата на черепа, нарушени психомоторни реакции. Децата с тези симптоми често имат сериозни увреждания в развитието..

Причини

Бебе може да се роди с малък фонтан, някои имат нормални размери, но прекалено бързо израстват. Основни причини:

 1. Индивидуални особености на развитието на черепа на бебето. Ако не пречи на мозъчния растеж, тогава не представлява опасност за здравето;
 2. Краниосиностозата е костно заболяване при дете, което провокира ранното сливане на черепните кости. Патологията е придружена от високо кръвно налягане, загуба на слуха, страбизъм, нарушения в развитието на костната система. Понякога заболяването се формира по време на вътрематочно развитие, бебето може да се роди с малък фонтанел или по време на растеж поради ендокринни нарушения, кръвни заболявания;
 3. Нарушено развитие на мозъка;
 4. Болести на нервната система;
 5. Неправилно усвояване на калция в организма, нарушен метаболизъм.

Само лекар може да идентифицира патологията. Тежките заболявания са рядкост и са необходими повече изследвания за потвърждаване на диагнозата. Ако има някакви съмнения, тоест има смисъл, посетете планиран ултразвук на главата, който се прави на бебета на 1 месец, за да се изключат различни патологии.

Фонтанелата на детето може да е малка, но шевовете на черепа растат нормално (процесът е завършен до 20-годишна възраст). С висока степен на тяхното вкостяване, лекарят допълнително предписва тест за урина за съдържание на калций. Той може да се обърне към ендокринолог, невролог, за да идентифицира хормонални нарушения, аномалии в развитието на централната нервна система.

Възможни последици

Какво може да заплаши малка фонтанела при раждането? Не е необходимо тя да се затваря бързо, ако това е индивидуална характеристика на детето. През първите 5 месеца той може да се увеличи поради бързия растеж и разширяване на мозъка. Ако фонтанелът на бебето вече се е втвърдил на три месеца, това не е задължително причината за заболяването. Важно е да се вземе предвид обиколката, пропорционалността на главата.

Твърде малкият непропорционален размер може да показва нарушено костно образуване или бавен мозъчен растеж. Аномалии, които са причинили бързото разрастване на фонтанелата при бебе, могат да доведат до:

 • Деформация на костите на черепа;
 • Загуба на зрение;
 • Страбизъм;
 • Изоставане в психическото и физическото развитие;
 • Нарушение на слуха;
 • Психични разстройства.

Промените са причинени от необичаен растеж на мозъка, в зависимост от това коя част се развива с големи нарушения. Навременната диагностика и операция ще помогнат да се избегнат сериозни последици. По-положителни резултати се наблюдават, ако го правите на дете до 6 месеца.

Препоръки

Ако бебето е родено с малък фонтан, е необходимо внимателно да се следи състоянието му, да се опишат подробно особеностите на поведението на педиатър. Ако често плаче насън, събужда се със силен писък, може да има главоболие поради повишено вътречерепно налягане. Трябва да проверите състоянието на фонтанелата при спокойно дете. Изпъкнала кожа, усеща се силна пулсация, напрежението са признаци на възможно повишаване на налягането.

Ако се открие заболяване, е необходимо стриктно да се спазват предписанията на лекаря. В много случаи страховете на родителите не се потвърждават. Необходимо е да се следват общи препоръки, редовно да се посещава педиатър и специалисти за преглед, съгласно графика.

Фонтанелата при бебето действа като амортисьор при падане, блъскане на главата. Това позволява на бебето да избегне мозъчно сътресение. С малък фонтан, функцията е намалена, необходимо е особено внимателно да се наблюдава детето, да се избягва нараняване на главата.

През първите месеци фонтанелата насърчава терморегулацията на мозъка, като помага да се избегне прегряване и гърчове. Няма нужда да носите шапка за бебето си в стая с комфортна температура.

Вашият педиатър може да препоръча ограничаване на профилактичния прием на калций и витамин D, за да забави затварянето на фонтанелата. Причината му не е излишък от вещества в организма, а неправилното им усвояване. Опасните редки заболявания, които изискват лечение, могат да причинят нарушен метаболизъм на калция. Липсата на калций и витамин D при намаляване на приема им може да доведе до рахит, ендокринни нарушения.

Има някои съвети за намаляване на количеството адаптирано мляко или кърма, като ги замените с вода. Недохранването е опасно за детето, особено през първите месеци, когато настъпва бърз растеж, формиране и развитие на костната и нервната система. Бебето се нуждае от хранителни вещества, от майчиното мляко допълнително получава витамини, които укрепват имунната система.

Не можете да правите предположения и да се опитвате сами да промените диетата на бебето, да предписвате витамини или специално да ги отказвате. Поради непознаване на медицината, взетото решение може да е погрешно и да повлияе негативно на състоянието на бебето. Ако имате някакви страхове и подозрения, трябва да се свържете с педиатър за разяснения.

Фонтанелата на новородените: време на затваряне и причини за костни аномалии

Черепът на новородено бебе съдържа няколко малки дупки - фонтанели. Навременността на затварянето им е един от показателите за здравето на бебето. Фонтанелите при новородени са зони с мека съединителна тъкан на главата на бебето, където няма костна тъкан. Лесно се опипват с ръце, поради което се изисква особено внимателно отношение към детето до момента, в който настъпи осификация и затваряне на физиологичните отвори. Фонтанелите са необходими, за да може главата на бебето, след като е променила конфигурацията си безопасно за здраве, да премине през родовия канал на майката.

 1. Какво представляват фонтанелите и къде се намират
 2. Време на осификация на фонтанелите
 3. Болезнени състояния, които предотвратяват затварянето на фонтанелите
 4. Заключение

Какво представляват фонтанелите и къде се намират

За да се улесни преминаването на доста голяма гладка на плода през родовия канал на жената, е необходимо да се коригира размерът на черепа по време на раждането на бебето. Именно за това са предназначени фонтанелите, които променят формата на черепа според индивидуалните характеристики на женското тяло. За пълна адаптация към родовия канал, един фонтанел не е достатъчен, тъй като има различни възможности за въвеждане на главата на плода в малкия таз на жената. Въз основа на физиологичната необходимост се образуват четири дупки с подвижна мембрана от съединителна тъкан.

Анатомично се различават следните фонтанели при новородено:

 • отпред (голям);
 • гръб (малък);
 • страничен клиновиден;
 • страничен мастоид.

Всяка от физиологичните дупки има различно местоположение и различни периоди на осификация. Най-големият е предният фонтанел. Неговите характеристики са както следва:

 • затваря се последно;
 • има най-големите размери - около 2,8 см след раждането на детето;
 • мястото, където се намира фонтанелът, се намира в сливането на челната и теменната кости;
 • има диамантена форма с максимално предно-задно измерение;
 • с редица заболявания може изобщо да не се затвори.

Предната фонтанела най-вече променя черепа на бебето по време на преминаването през родовия канал, поради което вътрематочното му образуване е от решаващо значение за успешния физиологичен вид на бебето.

Мястото, където се намира малкият фонтанел, се намира в областта на сливане на теменната и тилната кости. Формата му е по-близка до триъгълната, а максималният размер не надвишава 1,1 см. Страничните фонтанели - сфеноидна и мастоидна (мастоидна) - са разположени в областта на темпоралната кост: клиновидна отпред, където се получава сливане на челната и теменната кости; мастоиден - малко отзад, където темпоралната кост се присъединява към тилната. Размерът им не надвишава 1,3 см, а формата варира - по-често многоъгълна, по-рядко триъгълна или диамантена.

Време на осификация на фонтанелите

Времето на зарастване на физиологичния отвор в черепа варира значително в зависимост от размера и формата на фонтанелата. Процесът на осификация може да се забави при различни патологични състояния, както и поради генетичните характеристики на скелета на детето. По-долу е показана степента на затваряне на дупките в черепа, в зависимост от размера на фонтанела:

 • Предна (голяма) фонтанела. Расте последен. Минималният период, когато физиологичният отвор зараства, е 275 дни от момента на раждането на бебето. Обикновено тя трябва да се затвори напълно не по-късно от двегодишната възраст на бебето..
 • Задна (малка) фонтанела. Първо се затваря. Вече 35 дни след раждането костната тъкан го покрива напълно. Максималният период от време за затваряне на малкия фонтан е 65 дни от датата на раждане.
 • Странична клиновидна фонтанела. Обикновено затварянето на тази дупка се случва на второ място. Интервалите от време, когато клиновидната фонтанела се затваря, варират доста в рамките на първата година от живота на детето. Повечето учени смятат за нормално тази област да се вкостенява в рамките на седем месеца от раждането..
 • Странична мастоидна фонтанела. Периодите на нейното вкостяване варират доста сериозно в зависимост от характеристиките на формата на черепа на бебето. Често се затваря с клиновидната фонтанела. Обикновено обаче той може да остане отворен до година и половина. Ако след 18 месеца той все още е определен, тогава процесът на вкостяване вече се счита за патологичен.

Нормалното затваряне на фонтанелите не е един и същ процес за различните бебета, така че не бийте аларма, ако физиологичният отвор не е нараснал през първите 18 месеца. Въпреки това, дори голяма фонтанела трябва задължително да се затвори с 2,5 години. Ако процесът се забави, тогава трябва да се изключат различни патологични състояния..

Болезнени състояния, които предотвратяват затварянето на фонтанелите

Нормалната осификация на черепа често е показател за здравословното развитие на детето. Има обаче патологични процеси, чието прогресиране е лесно да се забележи от състоянието на фонтанелите. Външното изпъкване на отворения отвор сигнализира за високо вътречерепно налягане. Това се наблюдава при следните заболявания:

 • вродена хиперпродукция на цереброспинална течност;
 • хидроцефалия;
 • възпаление на менингеалните мембрани;
 • енцефалит;
 • вътречерепен кръвоизлив.

Всички патологични състояния, водещи до издуване на фонтанелата, сериозно забавят нейното затваряне. Голямата фонтанела прераства особено дълго време и с прогресирането на мозъчните заболявания може да остане незатворена в продължение на много години. И дори малка родничка до шестмесечна възраст може да не израства, което ясно показва проблеми в черепа на бебето.

Потънал фонтанел ускорява затварянето на отвора, но тази ситуация също не е нормална. Това състояние често сигнализира за дехидратация - липса на течност в тялото на бебето..

Проблемът може да доведе до електролитен дисбаланс и дисфункция на сърцето и бъбреците, което е изключително негативно за здравето на детето. Ето защо прибирането на фонтанелата и нейното ранно затваряне е причина за ранно обжалване пред педиатър или детски невролог.

Една от честите причини за късно затваряне на фонтанелата не са вродени аномалии, а придобито състояние. Недостигът на витамин D засяга състоянието на костната тъкан, което води до доста сериозно заболяване - рахит. Въпреки това, при това заболяване при дете се наблюдава не само късно вкостяняване на черепа, заболяването често се придружава от други скелетни лезии и забавяне на развитието.

Заключение

По този начин фонтанелата при новородени е своеобразен индикатор за нормалното здраве на бебето..

Времето на обрастване на естествени дупки в черепната кухина може да варира доста сериозно, но зоната на съединителната тъкан отвън трябва да бъде на едно ниво с костната тъкан. Но не бива да се притеснявате за мозъчна травма. Черупката, покриваща физиологичните отвори, е доста здрава. В неонаталната възраст именно тя помага да се наблюдава състоянието на централната нервна система, като се използва безопасен ултразвуков метод. След приключване на осификацията такъв преглед вече няма да е налице. При наличие на патологична пулсация или прекомерно изпъкване на фонтанелата, което значително забавя затварянето й, е необходима незабавна медицинска помощ. Често навременното посещение при специалист предотвратява сериозни заболявания в ранна детска възраст.

Малка фонтанела при новородено - норма или отклонение?

С раждането на първото им дете, неопитните родители имат много въпроси. Често, когато родилките, виждайки бебе за първи път, обръщат внимание на малка фонтанела, разположена на главата му. Тази публикация ще ви каже каква е нормата, в който случай малък фонтанел сигнализира за заболяване и ще се дадат съвети на младите родители..

 1. Целта на фонтана: какво означава
 2. Нормални медицински показатели
 3. Какво показва малкият размер на короната?
 4. Вероятни последици
 5. Препоръки за родители
 6. Заключение

Целта на фонтана: какво означава

След раждането на главата на бебето ясно се вижда малка мека зона - това е фонтанелата, която е скрита под мембраната. Докато бебето расте, то ще се вкостенява и затваря.

Малката фонтанела, известна още като корона, при новородено осигурява еластичността на черепа по време на раждането, позволява на детето безопасно да премине през родовия канал. Поради тази еластичност след раждането главата на бебето има удължена и сплескана форма, което първо може да изплаши родилката..

Това е временно явление и главата ще се върне в нормалната си форма в рамките на една година..

Фонтанелата е проектирана да регулира топлообмена в мозъка, да омекотява ударите в главата и да избягва гърчове. Когато телесната температура на бебето се повиши, благодарение на короната настъпва необходимото охлаждане на мозъка и неговите мембрани.

Нормални медицински показатели

След раждането всеки човек има 6 теми на главата си, но 4 от тях бързо се затягат, а останалите 2 могат да бъдат ясно видими. Те ще се стегнат, докато детето расте..

На възраст от един месец размерът на короната е около 30 mm в диаметър, но в същото време се счита, че короната е в диапазона от 25-35 mm. След 2 месеца фонтанелата трябва да се затвори с около 5 mm, а до шест месеца трябва да бъде с диаметър около 17 mm.

С нарастването на бебето фонтанелата намалява и е почти напълно обрасла до 12 месеца. По време на профилактичен преглед на дете, специалист не само измерва височината, теглото, главата и гърдите си, но също така изследва, сондира фонтанела.

Колко бързо се затваря короната зависи от индивидуалните характеристики, както и от това колко витамин D и калций постъпват в тялото на бебето. Д-р Комаровски подчертава, че периодът на свръхрастеж продължава от 3 месеца до 2 години.

При липса на тези елементи короната бавно се стяга, докато при достатъчно количество витамини короната се затваря своевременно.

Костите на черепа се развиват чрез увеличаване на централната област и разширяване на ръбовете в областта на шева. След като короната на главата расте заедно, черепът спира своя растеж и в главата се образува повишено налягане..

Какво показва малкият размер на короната?

Размерът на фонтана е един от визуалните показатели за здравето на бебето. В ситуации, когато е по-малко от допустимата норма, това може да показва някои заболявания, но само специалист може да установи точна диагноза или да я опровергае след поредица от изследвания. Малка или бързо разрастваща се фонтанела може да бъде характерна черта на тези състояния:

 1. Краниосиностозата е заболяване на костната система на детето, което не е често срещано явление. Това се случва, когато короната расте заедно заедно и това провокира повишаване на налягането в мозъка, деформация на главата, нарушен слух или зрение. Това заболяване може да бъде вродено или придобито.
 2. Рахитът забавя затварянето на фонтанелата. В повечето случаи тази функция се наследява. Ако родителите също бавно отглеждат кости заедно, бебето може да има същата характеристика. Рахитът често се появява при недоносени бебета, както и при бебета, които не получават витамин D в необходимото количество. Черепът на бебето продължава да расте, след като мембраната е обрасла. Ако фонтанелата се затваря бързо и детето не се притеснява от нищо, значи е здраво. За него са достатъчни 400 m.u. витамин D за 24 часа.
 3. Ненормално вътречерепно развитие. С микроцефалията детето изостава в развитието си, мозъкът му е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Това заболяване може да бъде провокирано от вродена инфекция с рубеола или херпес вирус. При левкомалация има омекотяване на мозъчната тъкан, което се случва в резултат на вродени заболявания, като сифилис.
 4. Неуспех в процеса на фосфорно-калциевия метаболизъм и общия метаболизъм.
 5. Болести на нервната система.

Д-р Комаровски, широко известен в педиатрията, казва, че има много вродени патологии, които възникват в резултат на нарушен метаболизъм и абсорбция на калций. Тези нарушения водят до крампи, чупливи кости, бързо втвърдяване на фонтанелата, физическа и психическа недостатъчност..

Ако има съмнение за рахит, е необходимо да дадете на детето 10 000 IU. на ден в продължение на 7 дни и след този период се върнете към обичайната доза. Освен това Комаровски препоръчва да се дава на детето калциев глюконат и да се прекарва възможно най-малко време под слънцето.

Вероятни последици

Всеки месец, започвайки от раждането на бебето, то трябва да се показва на педиатър и други специалисти. Превантивните прегледи ще ви позволят бързо да установите нарушенията и да започнете необходимото лечение. Ненавременното обръщане към специалист може да доведе до такива нежелани последици:

 • разрушаване на черепа;
 • развитие на страбизъм;
 • слепота;
 • изоставане в психомоторното развитие;
 • психически дисбаланс;
 • проблеми със слуха.

За лечение ще е необходима операция и колкото по-скоро бъде поставена правилната диагноза, толкова по-голяма е вероятността за излекуване на детето. Ето защо е изключително важно да се следи състоянието и размера на фонтанела, а в случай на отклонения от нормата, незабавно да се свържете със специалист.

Препоръки за родители

Ако детето има малка родничка, но специалистът не е поставил диагноза, тогава педиатрите съветват да се наблюдава детето и общото му състояние. Тревожен сигнал е плачът на бебе по време на сън, събуждане със силен вик - може би той е измъчван от главоболие поради високо кръвно налягане.

Наблюдавайте детето си, докато играе и се забавлява. Главата на бебето трябва да бъде защитена от удари, падания и хипотермия, тъй като малкият фонтан не е напълно способен да изпълнява функциите си.

На тези деца, които се хранят от шише, трябва да се дава по-малко мляко и да се избере такава адаптирана смес, която да съдържа по-малко витамин D. След шест месеца в диетата трябва да се включат допълнителни храни под формата на супи, картофено пюре и месо.

Защитете детето от течение и повреди, докато е у дома, при ниски температури е препоръчително да сложите капачка на главата на бебето.

Заключение

Неопитните родители са много скрупульозни и болезнени от факта, че първородният им не отговаря на медицинските критерии. Не се притеснявайте за това, тъй като всички деца са индивидуални. Свържете се със специалист, ако сте загрижени за вида и размера на фонтанелата. Ако бебето е диагностицирано с нещо, не се притеснявайте. Лекарят ще избере подходящото лечение, което да следва. Колкото по-скоро се открие патологията, толкова по-бързо и лесно ще бъде излекувано детето..

Оставете коментари и отзиви за статията, абонирайте се за нашия блог, споделете полезна информация с приятелите си в Интернет.

Малка фонтанела при новородено: струва ли си да се паникьосвате, причините и последствията от физиологичните особености, препоръките на педиатрите

При раждането всяко бебе има главичка на главата си, която е зона, която пулсира и не е покрита с черепни кости. Но временно се затяга от мембраната. Колкото и да се страхуват възрастните и другите, тази мембрана е доста здрава и здрава. Времето минава, а мембраната е обрасла с кости, фонтанелата се затяга. Но докато това се случва, родителите се чудят за размера на фонтанелата. Трябва ли новородено да има малък фонтан и какви са нормите. В крайна сметка се случва главата на бебето да е много малка, да не отговаря на стандартите. Но първо трябва да разберете дали наистина има разлики от стандартите на медицината..

Стандартни норми

Ако родителите не са забелязали, че бебето има достатъчно малка фонтанела, това може да доведе до сериозни проблеми. Това се отнася за проблеми със здравето и живота на детето. Но предимно родителите са доста млади, нямат опит, така че веднага изпадат в паника. За да избегнете подобни недоразумения, трябва да имате познания за нормите в размера на фонтанелата при котка.

Тези показатели могат да бъдат сравнени с размера на фонтана на вашето бебе:

 • До 30 дни - 30 мм;
 • До 60 дни - 24 мм;
 • До 4 месеца - 20мм;
 • До шест месеца - 16 мм;
 • 9 месеца - 14мм;
 • 11 месеца - 8мм.

Тези размери може да са малко по-различни, това не е задължителен стандарт. Когато има отклонения до 4 мм, тогава няма нужда да се притеснявате.

Но ако дете дори с такива грешки има много малка дадена част от главата, тогава тук трябва да се обърне внимание. Родителите трябва да приемат тези неща сериозно и да предприемат действия..

Основното нещо е да не чакате последствията. След това трябва да разберете причините за такива показатели..

Причини за малка фонтанела при кърмачета

Само квалифициран специалист определя защо бебето има малък фонтан. По този начин няма нужда да тичате около баби и съседи, за да разберете тези причини..

Когато лекарят изследва фонтанелата на детето, той има способността да определи причината за това явление.

 • Индивидуална особеност в структурата на главата на бебето. Тук родителите не трябва да се притесняват и да не се притесняват, защото няма опасност за здравето на детето.
 • Краниосиностозата е много рядко заболяване на костната и костната система на дете, при което се извършва много ранно затваряне на черепните конци. Наблюдава се повишаване на налягането, страбизъм, нарушение на слуха, нарушен скелетен растеж. Такова заболяване е вродено и се получава след прехвърляне на рахит или ако има нарушения на щитовидната жлеза.
 • Различни патологии в мозъка.

Тези заболявания се наблюдават много рядко, но ако фонтанелата е малка, тогава все пак си струва да се консултирате с лекар. Той ще обясни причините за това явление и ще даде практически съвети. Помага за обратен ефект.

Ефекти

Краниосиностозата се счита за много опасна. Тук е необходима операция. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-бързо бебето ще се възстанови. Ако размерът на фонтана отговаря на стандартите, тогава все още трябва да проверите неговия размер.

Има определени насоки за родителите да приведат размера на фонтанелата. Това се отнася за родители, които смятат, че бебето им има много малка фонтанела. Освен това педиатрите също трябва да дават такива консултации..

 1. Ако размерът на фонтанелата се различава от нормата, тогава трябва да се внимава детето да не си удари главата и да не падне.
 2. Ако бебето яде изкуствено хранене, тогава е необходимо да му давате по-малко мляко и нямаше много витамин D в смесите.
 3. Ако бебето е кърмено, също е необходимо да се дава по-малко мляко. Но кърменето не се отменя.

По този начин, ако бебето има малък фонтан, тогава няма причина за страх. Първо, трябва да разберете дали има отклонения, да идентифицирате техните причини. Освен това, за да осигурите на бебето прилични грижи и внимание.

Какво представлява и защо се нарича

Фонтанелата е малка област на главата на новородено бебе, която се намира на кръстовището на костите на черепа. Той е мек на допир, което се дължи на произхода му. Фонтанелата е остатъкът от формацията, която покрива мозъка на плода по време на вътрематочното му развитие..

Къде да намерите фонтанелата? Повечето майки, които неведнъж са били в отделенията след раждането, отговарят с увереност, че на тила и на короната. Междувременно всъщност има много по-меки зони по главата на новородено..

Освен това те представляват както широки пространства - директно фонтанели, така и тесни - шевове между костите на черепа.

Струва си да се отбележи, че формацията, която покрива тези области, е невероятно еластична. Под въздействието на вътречерепно налягане може да се издуе или да потъне, като постоянно пулсира. Такова пърхане наподобява биенето на вода през извор, благодарение на което тези зони получиха името си..

На пръв поглед изглежда, че са много уязвими места, така че младите родители се страхуват да докоснат главата в зоните, където се намират. Лекарите обаче уверяват, че повърхността на кожата на това място е достатъчно здрава, за да предпази бебето от механични повреди..

Къде се намира фонтанелата? Всичко зависи от вида му. Между другото, бебето има 6 fontanels на главата, а именно:

 • Несдвоени големи. Нарича се още предна или челна, тъй като се намира точно в горната част на главата. Това е зона с форма на диамант и обикновено се затваря до 2-годишна възраст. Размерът на голямата фонтанела през периода на раждането на бебето е средно 2,2 - 3,5 cm.
 • Несдвоени тилни. Трябва да се търси на мястото на свързване на двете теменни кости и тилната. Първоначално представляващ зона с форма на триъгълник, такъв фонтан обикновено пулсира не по-дълго от 60 дни от момента на раждането на детето, след което се затваря безопасно.
 • Сдвоени клиновидни. Съответно отговорът на въпроса колко са такива фонтанели е очевиден. Те са само две и те са разположени в предната част на черепа, където се сливат клиновидните, люспестите, теменните и челните кости. Визуално тези области са почти на нивото на очите, докато са толкова малки, че са почти невидими. Между другото, датите им на затваряне варират. Понякога се вкостяват в първите дни от живота на бебето, а понякога дори в утробата..
 • Сдвоен мастоид. Къде се намират? Такива фонтанели са зад ушите и те се затварят скоро след раждането на детето..

Трябва да се отбележи, че цялата тази информация е обобщена. Времето, когато този или онзи фонтан се отлага индивидуално, така че не бива да изпадате в отчаяние при най-малкото отклонение. Ако има въпроси, те трябва да бъдат обсъдени с педиатър..

Поради факта, че лекарите практически не забелязват кога всяка от малките фонтанели се затваря, говорейки за неокастенелите зони на черепа, те означават изключително голяма предна зона, в короната.

Веднага след като родителите разберат как изглежда фонтанелата, те веднага задават нов въпрос. Какви функции изпълнява? Педиатрите казват, че има няколко наведнъж:

 • Улесняване на процеса на раждане. Главата на бебето, което е в утробата, е доста голяма. За да премине спокойно през родовия канал, той се компресира на места, където има меки зони. Между другото, затова главата на новороденото изглежда малко удължена, но се възстановява много бързо. При липса на проблеми при раждането, такова изцеждане за здравето на трохите преминава без следа.
 • Терморегулация. Благодарение на такива зони тялото на бебето независимо контролира телесната му температура. Ако по някаква причина тя се издигне над 38 градуса и половина, тогава чрез фонтанелата се извършва топлообмен, като по този начин предпазва мозъка и неговите мембрани от прегряване. Когато фонтанелата е обрасла, регулирането на топлината се осигурява естествено.
 • Амортизация. Тази функция е изключително важна, тъй като малките деца често падат. И не само когато се научат да ходят, но и когато се обърнат, се опитват да седнат. Междувременно те не се страхуват от подобни падания, тъй като дори малка фонтанела може да се свие, предпазвайки главата от сериозни натъртвания..
 • Фокусиране върху възможни проблеми, заболявания. Не само времето, когато фонтанелата зараства, но и нейното състояние може да показва тяхното присъствие. Например при повишено вътречерепно налягане, което изисква консултация с невропатолог, може да се подуе.

Колкото и да е странно, но размерът на фонтанела пряко влияе върху отговора на този въпрос. Просто те са чисто индивидуални и могат да варират в широки граници (от 0,7 см до 3,5 см и тези цифри не са окончателни).

Освен това голямата фонтанела през първите месеци от живота на детето може не само да не се стегне, но и да се увеличи. Малък обикновено не се отнася.

Лекарите обясняват всичко с повишения растеж на мозъка, което води до такива промени..

За да успокоят родителите, лекарите предлагат статистика, илюстрираща времето, когато тези зони са затворени при деца. Според нея:

 • при 1% от новородените голямата фонтанела изчезва още на 3 месеца;
 • 40% - на 1 година;
 • 95% - на 2 години.

Също така е интересно, че процесът на костен растеж при момчетата е по-бърз, отколкото при момичетата. Как може да се обясни това? Неизвестно. Просто тази информация за пореден път доказва факта, че времето е индивидуално и всяко отклонение от нормата, според родителите, трябва да бъде обсъдено с лекаря..

Също така не трябва да се притеснявате от факта, че големите или малки фонтанели са се затворили преди време. Твърдението, че това силно ограничава растежа на мозъка и влияе негативно върху качеството на живот на новороденото, не е нищо повече от мит..

Учените отдавна са доказали, че в резултат на това растежът на мозъка и увеличаването на черепа се извършват поради съществуващите конци между костите и са фиксирани на възраст 18 - 20 години и дори по-късно.!

Трябва ли да изпадате в паника и кога

На въпрос какъв трябва да бъде фонтанелът за новородено дете, практикуващият лекар отговаря без колебание. Леко изпъкнал и мек. Не е трудно да го намерите в предната част на черепа, тъй като тази зона пулсира забележимо.

Интересното е, че ако бебето е спокойно, можете дори да го натиснете малко с пръст поради минималното напрежение на тъканите.

При крещене, плач на деца фонтанелата се напряга малко или дори изпъкналост и това не е повод за безпокойство, а нормата, предписана в книгите.

В същото време отклонение от него е прекалено изпъкнала фонтанела в покой, както и хлътнала. Във всеки случай не трябва да изпадате в паника, важно е просто да се консултирате с лекар своевременно..

Най-често последният, когато фонтанелът падне, диагностицира дехидратация. Кога може да се наблюдава?

 • При повишени температури.
 • В случай на отравяне, когато допълнително се диагностицират диария или повръщане.
 • С пост-зрелост през първите седмици от живота. В този случай, ако няма други проблеми, тази зона бързо се връща към нормалното..

Интересно е, че леко потънала фонтанела може да се счита и за индивидуална особеност на конкретно дете, например, ако при него не са открити болести.

Изпъкналата фонтанела, която се наблюдава в покой при бебето, също изисква повишено внимание. За какво може да свидетелства? Повишено вътречерепно налягане.

Привидно незначителен проблем, който се диагностицира при повечето деца, може да показва сериозно заболяване:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • вътречерепно кървене;
 • тумори.

Най-лошото от всичко е, че един от няколкото симптома се присъединява към изпъкналата фонтанела:

 • покачване на температурата;
 • повръщане, особено ако последното се е случило след падане на трохи;
 • страбизъм;
 • промяна в състоянието му, например сънливост или раздразнителност;
 • конвулсии, епилепсия;
 • загуба на съзнание.

В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, както и когато тези зони се издуват дълго време без други видими признаци.

Норми на фонтанелата при дете

Съществуват следните норми за размера на фонтана, според възрастта:

 • 11-12 месеца - 5 * 8 мм,
 • 9-10 месеца - 12 * 14 мм,
 • 8-9 месеца - 14 * 15 мм,
 • 7-8 месеца - 14 * 16 мм,
 • 6-7 месеца - 16 * 17 мм,
 • 5-6 месеца - 16 * 18 мм,
 • 4-5 месеца - 18 * 20 мм,
 • 3-4 месеца - 20 * 21 мм,
 • 2-3 месеца - 23 * 24 мм,
 • 1-2 месеца - 22 * ​​25 мм,

Малък фонтан при новородено: причини и последици

Всяко новородено има на главата си фонтанел - малка пулсираща област, непокрита от костите на черепа. Временно се затяга с мембрана, която въпреки всички страхове е достатъчно силна. С времето се втвърдява и всичко се влачи. Но до този момент родителите са много притеснени от размера на тази част от главата на бебето..

Какво да направите, ако от първите дни на живота новороденото има много малка фонтанела, която не отговаря на нормите? Първо, трябва да се уверите, че наистина се различава от медицинските стандарти..

Ако не забележите навреме, че детето има малка родничка, последиците от такава пропуск могат да имат сериозна опасност за живота и здравето на бебето. Много по-често обаче младите и неопитни родители изпадат в паника твърде рано. За да предотвратите това, трябва да знаете стандартите за нормалния размер на тази област на главата на бебето, за да ги сравните с показателите на вашето новородено:

 • до 1 месец - 30 мм;
 • 2 месеца - 25 мм;
 • 3 месеца - 22 мм;
 • 4 месеца - 20 мм;
 • 5 месеца - 18 мм;
 • 6 месеца - 17 мм;
 • 7 месеца - 16 мм;
 • 8 месеца - 15 мм;
 • 9 месеца - 14 мм;
 • 10 месеца - 12 мм;
 • 11 месеца - 8 мм.

Естествено, всички тези показатели идват с малка грешка и не са златният стандарт. Ако отклоненията от нормата са 3-4 мм, това не е страшно.

Но ако новороденото има малък фонтан, дори като се вземе предвид тази грешка, родителите трябва да помислят за това по-сериозно и да вземат определени мерки, за да избегнат неприятни последици.

Втората стъпка след сравняване на размерите е да се установи причината за това явление..

Защо бебето има малък фонтан може да се определи само от лекар, така че е безполезно да се опитвате да разберете чрез всезнаещите баби и съседи. След като педиатърът изследва проблемната област на бебето, той ще може да установи причината за явлението. Най-често те са:

 • индивидуална особеност на структурата на черепа на новороденото: в този случай родителите не трябва да се страхуват и да се притесняват, тъй като няма опасност за здравето на бебето;
 • краниосиностозата е доста рядко заболяване на костно-костната система на бебето, при което се диагностицира твърде ранно затваряне на черепните конци, високо кръвно налягане, увреждане на слуха, страбизъм, проблеми с растежа на целия скелет; болестта може да бъде вродена и придобита в резултат на рахит или аномалии в щитовидната жлеза;
 • различни аномалии в развитието на мозъка.

Въпреки факта, че тези заболявания се диагностицират рядко, въпреки това, малък фонтан при бебета е причина да отидете на консултация с лекар. Той ще изясни причината за тази патология, ще предпише подходящо лечение, ако е необходимо, ще даде съвет. Това ще помогне да се избегнат нежелани последици..

Родителите трябва да знаят до какво може да доведе малка фонтанела при раждането, ако не й обърнат внимание навреме. Краниосиностозата е особено опасна в това отношение:

 • деформация на черепа;
 • слепота;
 • страбизъм;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • увреждане на слуха;
 • психични разстройства.

Лечението на такова заболяване изисква хирургическа интервенция и колкото по-скоро се проведе, толкова повече шансове за възстановяване ще има детето. Ето защо е препоръчително да забележите малък фонтан от първите дни от живота му..

Дори ако при раждането тази част от главата на бебето ще бъде почти нормална по размер, трябва да я проверявате ежеседмично за съответствие с горните стандарти, за да не пропуснете опасна патология, водеща до такива сериозни последици.

Но дори ако лекарят не разкри нищо по време на прегледа, родителите се съветват да предприемат редица мерки, които ще избегнат всички опасни клопки, касаещи малката фонтанела при новороденото.

Няколко полезни съвета ще позволят на младите родители да стегнат размера на фонтанелата на бебето до нормални стойности, ако им се струва твърде малък. Тези препоръки трябва да се дават при консултации от педиатри (не въвеждат никакви ограничения без тяхното съгласие), ако не открият отклонения в развитието на мозъка.

 1. Тъй като размерът на фонтанелата все още се различава от нормалния, трябва да бъдете по-внимателни, за да сте сигурни, че бебето няма да падне и случайно се удари на това място. Той също трябва да бъде защитен от хипотермия..
 2. Ако детето е на изкуствени допълващи храни, намалете дозата мляко, което пие (заменете го в някои хранения с различна течност) и се уверете, че смесите не са обогатени с витамин D;
 3. Когато кърмите, кърмата също трябва да се дава в ограничени количества (но никога да не спира лактацията).

Ако бебето има малък фонтан, родителите не трябва да се плашат от това. Първо, трябва да се уверите, че отклонението действително се извършва. На второ място, трябва да посетите лекар, за да установите причината. На трето място, да се осигурят на трохите прилични и цялостни грижи, така че проблемът да изчезне неотменимо.

С какво малък фонтанел заплашва бебето? Трябва ли родителите да се паникьосват? Причините и последствията от тази физиологична особеност на бебето

Новороденото бебе има удължена форма на главата, която постепенно се превръща в обичайната кръгла форма. Това се обяснява със структурата на черепа: костите му са свързани с мембрана и ви позволяват да промените положението, за да преминете през родовия канал.

В тези части се виждат трапчинки, пет от които израстват малко след раждането. Най-голямата фонтанела на короната се затяга по-късно, отклоненията от нормата предизвикват безпокойство сред родителите.

В някои случаи при новороденото има малка фонтанела, която се стяга твърде бързо.

От какво зависи затварянето?

Скоростта на свръхрастеж определя фосфорно-калциевия метаболизъм, най-вече зависи от храненето на жената по време на бременност.

С достатъчно количество микроелемент в диетата си, бъдещото бебе затваря фонтанелата в нормални граници.

С излишък от консумация на витамини и храни, богати на калций, новороденото има малък фонтанел с плътна мембрана, времето за затваряне е значително намалено.

Наследствен фактор влияе: ако един от родителите е имал малка фонтанела, която не е повлияла неблагоприятно на нейното развитие, е много вероятно роденото дете да има подобна характеристика.

Храненето на бебето има значение - при кърмене се увеличава вероятността от ненавременно затваряне на фонтанела. Ефектът не е излишък на калций и витамин D, а дефицит, водещ до късен свръхрастеж и заболявания. Следователно кърмещата майка, ако има предпоставки за късно затваряне, трябва да приема витаминни комплекси.

Приети норми

При новородено бебе размерът на родницата обикновено е около 3 см в диаметър. Постепенно обраства, общоприети показатели:

ВъзрастРазмер на фонтанела
До 1 месец3 см
2 месеца2,5 см
3 месеца2,2 см
4 месеца2 см
5 месеца1,8 см
6 месеца1,7 см
7 месеца1,6 см
Осем месеца1,5 см
9 месеца1,4 см
10 месеца1,2 см
11 месеца8 см

Нормите не са точни, допустимо е отклонение нагоре или надолу от 3-4 мм. Ако размерът на родницата на бебето е малък, като се вземе предвид грешката, не трябва да правите прибързани заключения, а трябва да разберете причините.

Свръхрастежът се проверява от педиатър при редовни прегледи, трябва да се консултирате с него. Не можете да се ръководите от съветите на приятели.

Ако възникнат съмнения, по-добре е да посетите двама специалисти, допълнително се консултирайте с невролог.

Д-р Комаровски отбелязва, че свръхрастежът на фонтанелата се случва индивидуално, вариращ от 3 месеца до 2 години. Допълнителна информация за видеото. За повечето бебета затварянето настъпва след 8 месеца. Свръхрастежът настъпва на 5 месеца и е норма с добри общи показатели за развитие и растеж на бебето.

Бебе на 3 месеца с обрасъл фонтанел се счита за рядко. Страхът трябва да причини пълно затваряне на 2 месеца, ако е придружен от болезнено състояние на бебето, външни дефекти в структурата на черепа, нарушени психомоторни реакции. Децата с тези симптоми често имат сериозни увреждания в развитието..

Причини

Бебе може да се роди с малък фонтан, някои имат нормални размери, но прекалено бързо израстват. Основни причини:

 1. Индивидуални особености на развитието на черепа на бебето. Ако не пречи на мозъчния растеж, тогава не представлява опасност за здравето;
 2. Краниосиностозата е костно заболяване при дете, което провокира ранното сливане на черепните кости. Патологията е придружена от високо кръвно налягане, загуба на слуха, страбизъм, нарушения в развитието на костната система. Понякога заболяването се формира по време на вътрематочно развитие, бебето може да се роди с малък фонтанел или по време на растеж поради ендокринни нарушения, кръвни заболявания;
 3. Нарушено развитие на мозъка;
 4. Болести на нервната система;
 5. Неправилно усвояване на калция в организма, нарушен метаболизъм.

Само лекар може да идентифицира патологията. Тежките заболявания са рядкост и са необходими повече изследвания за потвърждаване на диагнозата. Ако има някакви съмнения, тоест има смисъл, посетете планиран ултразвук на главата, който се прави на бебета на 1 месец, за да се изключат различни патологии.

Фонтанелата на детето може да е малка, но шевовете на черепа растат нормално (процесът е завършен до 20-годишна възраст). С висока степен на тяхното вкостяване, лекарят допълнително предписва тест за урина за съдържание на калций. Той може да се обърне към ендокринолог, невролог, за да идентифицира хормонални нарушения, аномалии в развитието на централната нервна система.

Възможни последици

Какво може да заплаши малка фонтанела при раждането? Не е необходимо тя да се затваря бързо, ако това е индивидуална характеристика на детето. През първите 5 месеца той може да се увеличи поради бързия растеж и разширяване на мозъка. Ако фонтанелът на бебето вече се е втвърдил на три месеца, това не е задължително причината за заболяването. Важно е да се вземе предвид обиколката, пропорционалността на главата.

Твърде малкият непропорционален размер може да показва нарушено костно образуване или бавен мозъчен растеж. Аномалии, които са причинили бързото разрастване на фонтанелата при бебе, могат да доведат до:

 • Деформация на костите на черепа;
 • Загуба на зрение;
 • Страбизъм;
 • Изоставане в психическото и физическото развитие;
 • Нарушение на слуха;
 • Психични разстройства.

Промените са причинени от необичаен растеж на мозъка, в зависимост от това коя част се развива с големи нарушения. Навременната диагностика и операция ще помогнат да се избегнат сериозни последици. По-положителни резултати се наблюдават, ако го правите на дете до 6 месеца.

Препоръки

Ако бебето е родено с малък фонтан, е необходимо внимателно да се следи състоянието му, да се опишат подробно особеностите на поведението на педиатър. Ако често плаче насън, събужда се със силен писък, може да има главоболие поради повишено вътречерепно налягане. Трябва да проверите състоянието на фонтанелата при спокойно дете. Изпъкнала кожа, усеща се силна пулсация, напрежението са признаци на възможно повишаване на налягането.

Ако се открие заболяване, е необходимо стриктно да се спазват предписанията на лекаря. В много случаи страховете на родителите не се потвърждават. Необходимо е да се следват общи препоръки, редовно да се посещава педиатър и специалисти за преглед, съгласно графика.

Фонтанелата при бебето действа като амортисьор при падане, блъскане на главата. Това позволява на бебето да избегне мозъчно сътресение. С малък фонтан, функцията е намалена, необходимо е особено внимателно да се наблюдава детето, да се избягва нараняване на главата.

През първите месеци фонтанелата насърчава терморегулацията на мозъка, като помага да се избегне прегряване и гърчове. Няма нужда да носите шапка за бебето си в стая с комфортна температура.

Вашият педиатър може да препоръча ограничаване на профилактичния прием на калций и витамин D, за да забави затварянето на фонтанелата. Причината му не е излишък от вещества в организма, а неправилното им усвояване. Опасните редки заболявания, които изискват лечение, могат да причинят нарушен метаболизъм на калция. Липсата на калций и витамин D при намаляване на приема им може да доведе до рахит, ендокринни нарушения.

Има някои съвети за намаляване на количеството адаптирано мляко или кърма, като ги замените с вода. Недохранването е опасно за детето, особено през първите месеци, когато настъпва бърз растеж, формиране и развитие на костната и нервната система. Бебето се нуждае от хранителни вещества, от майчиното мляко допълнително получава витамини, които укрепват имунната система.

Не можете да правите предположения и да се опитвате сами да промените диетата на бебето, да предписвате витамини или специално да ги отказвате. Поради непознаване на медицината, взетото решение може да е погрешно и да повлияе негативно на състоянието на бебето. Ако имате някакви страхове и подозрения, трябва да се свържете с педиатър за разяснения.

Малка фонтанела при новородено - норма или отклонение?

С раждането на първото им дете, неопитните родители имат много въпроси. Често, когато родилките, виждайки бебе за първи път, обръщат внимание на малка фонтанела, разположена на главата му. Тази публикация ще ви каже каква е нормата, в който случай малък фонтанел сигнализира за заболяване и ще се дадат съвети на младите родители..

Целта на фонтана: какво означава

След раждането на главата на бебето ясно се вижда малка мека зона - това е фонтанелата, която е скрита под мембраната. Докато бебето расте, то ще се вкостенява и затваря.

Малката фонтанела, известна още като корона, при новородено осигурява еластичността на черепа по време на раждането, позволява на детето безопасно да премине през родовия канал. Поради тази еластичност след раждането главата на бебето има удължена и сплескана форма, което първо може да изплаши родилката..

Това е временно явление и главата ще се върне в нормалната си форма в рамките на една година..

Фонтанелата е проектирана да регулира топлообмена в мозъка, да омекотява ударите в главата и да избягва гърчове. Когато телесната температура на бебето се повиши, благодарение на короната настъпва необходимото охлаждане на мозъка и неговите мембрани.

Нормални медицински показатели

След раждането всеки човек има 6 теми на главата си, но 4 от тях бързо се затягат, а останалите 2 могат да бъдат ясно видими. Те ще се стегнат, докато детето расте..

На възраст от един месец размерът на короната е около 30 mm в диаметър, но в същото време се счита, че короната е в диапазона от 25-35 mm. След 2 месеца фонтанелата трябва да се затвори с около 5 mm, а до шест месеца трябва да бъде с диаметър около 17 mm.

С нарастването на бебето фонтанелата намалява и е почти напълно обрасла до 12 месеца. По време на профилактичен преглед на дете, специалист не само измерва височината, теглото, главата и гърдите си, но също така изследва, сондира фонтанела.

Колко бързо се затваря короната зависи от индивидуалните характеристики, както и от това колко витамин D и калций постъпват в тялото на бебето. Д-р Комаровски подчертава, че периодът на свръхрастеж продължава от 3 месеца до 2 години.

При липса на тези елементи короната бавно се стяга, докато при достатъчно количество витамини короната се затваря своевременно.

Костите на черепа се развиват чрез увеличаване на централната област и разширяване на ръбовете в областта на шева. След като короната на главата расте заедно, черепът спира своя растеж и в главата се образува повишено налягане..

Какво показва малкият размер на короната?

Размерът на фонтана е един от визуалните показатели за здравето на бебето. В ситуации, когато е по-малко от допустимата норма, това може да показва някои заболявания, но само специалист може да установи точна диагноза или да я опровергае след поредица от изследвания. Малка или бързо разрастваща се фонтанела може да бъде характерна черта на тези състояния:

 1. Краниосиностозата е заболяване на костната система на детето, което не е често срещано явление. Това се случва, когато короната расте заедно заедно и това провокира повишаване на налягането в мозъка, деформация на главата, нарушен слух или зрение. Това заболяване може да бъде вродено или придобито.
 2. Рахитът забавя затварянето на фонтанелата. В повечето случаи тази функция се наследява. Ако родителите също бавно отглеждат кости заедно, бебето може да има същата характеристика. Рахитът често се появява при недоносени бебета, както и при бебета, които не получават витамин D в необходимото количество. Черепът на бебето продължава да расте, след като мембраната е обрасла. Ако фонтанелата се затваря бързо и детето не се притеснява от нищо, значи е здраво. За него са достатъчни 400 m.u. витамин D за 24 часа.
 3. Ненормално вътречерепно развитие. С микроцефалията детето изостава в развитието си, мозъкът му е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Това заболяване може да бъде провокирано от вродена инфекция с рубеола или херпес вирус. При левкомалация има омекотяване на мозъчната тъкан, което се случва в резултат на вродени заболявания, като сифилис.
 4. Неуспех в процеса на фосфорно-калциевия метаболизъм и общия метаболизъм.
 5. Болести на нервната система.

Д-р Комаровски, широко известен в педиатрията, казва, че има много вродени патологии, които възникват в резултат на нарушен метаболизъм и абсорбция на калций. Тези нарушения водят до крампи, чупливи кости, бързо втвърдяване на фонтанелата, физическа и психическа недостатъчност..

Ако има съмнение за рахит, е необходимо да дадете на детето 10 000 IU. на ден в продължение на 7 дни и след този период се върнете към обичайната доза. Освен това Комаровски препоръчва да се дава на детето калциев глюконат и да се прекарва възможно най-малко време под слънцето.

Вероятни последици

Всеки месец, започвайки от раждането на бебето, то трябва да се показва на педиатър и други специалисти. Превантивните прегледи ще ви позволят бързо да установите нарушенията и да започнете необходимото лечение. Ненавременното обръщане към специалист може да доведе до такива нежелани последици:

 • разрушаване на черепа;
 • развитие на страбизъм;
 • слепота;
 • изоставане в психомоторното развитие;
 • психически дисбаланс;
 • проблеми със слуха.

За лечение ще е необходима операция и колкото по-скоро бъде поставена правилната диагноза, толкова по-голяма е вероятността за излекуване на детето. Ето защо е изключително важно да се следи състоянието и размера на фонтанела, а в случай на отклонения от нормата, незабавно да се свържете със специалист.

Препоръки за родители

Ако детето има малка родничка, но специалистът не е поставил диагноза, тогава педиатрите съветват да се наблюдава детето и общото му състояние. Тревожен сигнал е плачът на бебе по време на сън, събуждане със силен вик - може би той е измъчван от главоболие поради високо кръвно налягане.

Наблюдавайте детето си, докато играе и се забавлява. Главата на бебето трябва да бъде защитена от удари, падания и хипотермия, тъй като малкият фонтан не е напълно способен да изпълнява функциите си.

На тези деца, които се хранят от шише, трябва да се дава по-малко мляко и да се избере такава адаптирана смес, която да съдържа по-малко витамин D. След шест месеца в диетата трябва да се включат допълнителни храни под формата на супи, картофено пюре и месо.

Защитете детето от течение и повреди, докато е у дома, при ниски температури е препоръчително да сложите капачка на главата на бебето.

Заключение

Неопитните родители са много скрупульозни и болезнени от факта, че първородният им не отговаря на медицинските критерии. Не се притеснявайте за това, тъй като всички деца са индивидуални..

Свържете се със специалист, ако сте загрижени за вида и размера на фонтанелата. Ако бебето е диагностицирано с нещо, не се притеснявайте. Лекарят ще избере подходящото лечение, което да се следва.

Колкото по-скоро се открие патологията, толкова по-бързо и лесно ще бъде излекувано детето..

Оставете коментари и отзиви за статията, абонирайте се за нашия блог, споделете полезна информация с приятелите си в Интернет.

Малка фонтанела при новородено: какво да правя, какви могат да бъдат последиците

Малка фонтанела при новородено е област от неостеменена тъкан на черепа, която има размери, които не достигат нормалните параметри. Общо при нормално дете можете да намерите 6 такива структури, които имат специфична локализация и се затварят в рамките на определен период от живота.

В някои случаи малка фонтанела при бебе показва сериозна патология, а в някои е физиологична характеристика. Педиатър ще помогне на родителите да разберат причината за такива промени..

Норми

Най-важните за бебето и лекарите са предният и задният връх, които не само помагат в процеса на раждане, но и извършват терморегулация на цереброспиналната течност и мозъчната материя (чрез тези образувания се отделя излишната топлина). Най-голямата фонтанела при бебето е разположена в зоната на съчленяване на двете теменни и две челни кости и има диамантена форма. Много е лесно да го намерите и усетите, особено при новородено.

Задната корона съответства на кръстовището на тилната кост и двойка париетални, докато формацията изглежда като малък триъгълник. Обикновено при децата размерът му не надвишава 10 мм и свръхрастежът настъпва не по-късно от първите два месеца от живота..

При диагностицирането на заболявания най-голямо значение се отдава на предната корона..

Ето защо е много важно да се знаят неговите нормални показатели в съответствие с възрастта на детето (допустимо е разнасяне на стойности с 2 mm в посока на намаляване и увеличаване):

 • до 4 седмици размерът на фонтанела достига 28-31 мм;
 • на възраст от 2 месеца се наблюдава значително намаление - до 25-26 мм;
 • на 3-месечна възраст нормалните размери съответстват на 21-23 мм;
 • до 4-5 месеца показателите достигат 18-20 мм;
 • на 6 месеца нормалната ширина е 16,5-17 mm;
 • до 7 месеца живот тя намалява само с 1-1,5 см и става 15,5-16 мм;
 • на 8-9 месеца размерите не трябва да надвишават 15 mm;
 • на 10-месечна възраст детето има корона с 12 мм;
 • 11 месеца живот съответства на 8 мм.

По този начин най-голямата хрущялна формация на черепа на детето трябва да се затвори с една година или най-много с една година и половина. Дори ако, дори като се вземат предвид допустимите грешки, се регистрира малък фонтан при дете, това означава, че родителите и лекарят трябва да започнат диагностично търсене на причината за това състояние..

За това се провежда подробно проучване относно хода на бременността и ранния следродилен период, изяснява се естеството на диетата на майката и дали са приемани някакви превантивни или терапевтични лекарства.

Както за здрави, така и за новородени с много малък фонтанел, лекарят извършва пълен обективен преглед с оценка на общото, психоемоционалното и соматичното развитие. В някои случаи на детето се предписва консултация с невролог, специалист по инфекциозни болести и генетик за диференциална диагноза.

Също така, на деца с малък фонтан се препоръчва да се извършват такива допълнителни изследвания:

 • Компютърна томография на мозъка.
 • Електроенцефалография.
 • Ултразвуково изследване на веществото на мозъка.
 • Рентгенова снимка на черепните кости.

Причини за малък фонтан

Защо новороденото може да има малка фонтанела? От физиологични причини, наследствени особености на структурата на черепа и продължителен прием на витамини от майката по време на бременност.

В първия случай малката фонтанела е семейна характеристика, която е придружена от нормална обиколка на главата на бебето и пълноценно психосоматично развитие, съответстващо на възрастта.

Това състояние не е опасно и не изисква корекция или лечение. Използването на сложни витаминни препарати по време на бременност също може да доведе до факта, че детето ще има малък фонтанел от раждането си.

По правило последиците са само в ранното вкостяване на короната..

В редки случаи размерът на хрущялна формация, която не е достигнала нормалните нива, означава наличие на вродени дефекти, вътрематочни инфекции или неправилна доза витамин D3.

Най-честите патологични причини са:

 • Вродени малформации на мозъка (микроцефалия, левкомалация, микрополигирия и др.). Микроцефалията говори за недоразвитие на мозъка и че размерът му е много по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Среща се в случай на вродена рубеола, токсоплазмоза, херпесвирусна инфекция. Левкомалацията е фокално омекотяване на мозъчната тъкан, което най-често е следствие от вродени варицела, сифилис и др..
 • Краниосиностоза. Малка фонтанела при новородено може да бъде следствие от патологията на костната система, при която има ускорено вкостяване на черепа и конците на черепа, както и зоните на растеж на тръбните кости. Наблюдава се при рахит, заболявания на щитовидната и паращитовидните жлези.
 • Излишък на калций. Високата концентрация на калциеви и витамин D йони в периферната кръв често води до сериозни последици, една от които е недостатъчният размер на предната корона. Това обяснява защо предписването на витамин за профилактика на рахит трябва да бъде оправдано..

Това, което не се препоръчва на бъдещата майка, е да откаже генетични изследвания, скрининг на ултразвук и лабораторни изследвания по време на бременност.

Възможни последици

Опасен ли е малък фонтанел при новородено? Известно е, че всяко патологично състояние в кърмаческа възраст има свои собствени ранни или късни усложнения с различна тежест..

Най-типичните последици от малка фонтанела при новородено с краниосиностоза са деформация на черепните кости, страбизъм, при по-тежки случаи има слепота, загуба на слуха и забавено умствено, психическо и физическо развитие. Тази патология изисква хирургично лечение..

С вродени мозъчни дефекти в по-напреднала възраст децата страдат от дълбока умствена изостаналост, могат да имат фокални неврологични симптоми под формата на пареза на крайниците, нарушения на говора, зрението и слуха. Често те са диагностицирани с церебрална парализа..

Хиперкалциемията води до тежко увреждане на бъбреците, храносмилателния тракт и костната система, което води до скованост и контрактури на ставите.

Малка грижа за фонтанела

При потвърждаване на физиологичния генезис на намаляване на предната корона не се изискват специални действия от страна на родителите.

В някои случаи се препоръчва да се следват следните указания:

 • оптимизиране на обема и броя на кърменето;
 • инжектирайте витамин D само стриктно според показанията и в дозата, предписана от лекаря;
 • предпазвайте гъвкавата област на черепа от нараняване, хипотермия и прекомерна топлина.

Дори детето да е в добро здраве, то трябва редовно да посещава своя педиатър..

Малка фонтанела при новородено: какво означава това, последиците, мнението на Комаровски

Здравето на роденото дете е първото нещо, което притеснява всички родители. Има неща, които са особено обезпокоителни и плашещи, особено през периода на новороденото. Например това е пъпът и процесът на заздравяването му, както и фонтанелът, чийто размер и скорост на стягане също играят важна роля в развитието на бебето.

Нормалният размер на фонтанелата в съответствие с възрастта на бебето

По отношение на параметрите на короната при кърмачета е важно родителите да бъдат внимателни, но да не изпадат в паника по някаква причина..

Ако детето е родено с малък или, обратно, голям фонтан, трябва да се консултирате с вашия местен педиатър, за да вземете необходимите мерки, когато са необходими.

В противен случай пренебрегването на този въпрос може да предизвика сериозни последици за здравето..

Не всички отклонения в размера на фонтанелата обаче са патологии или нарушения в развитието на бебето..

Според общоприетите стандарти при новородено параметрите на фонтанела са от порядъка на 3 сантиметра и намаляват всеки месец..

Тези норми са доста индивидуални и зависят от характеристиките на тялото на детето, но има определени норми, по които може да се ръководи при сравняване на размера на фонтанела при бебе. Таблицата по-долу показва параметрите на короната в съответствие с възрастови показатели до 1 година:

Възраст, месециРазмер на фонтана, мм
0-1тридесет
225
322.
420.
петосемнадесет
617
7шестнадесет
8петнадесет
деветчетиринадесет
десет12
11-128

Тези таблици не са строги и е допустимо отклонение от тях с 3-4 см в двете посоки. Въпреки това, дори по-същественото отклонение не винаги е причина за нервност. Важно е да разберете причината, поради която размерът на короната не съответства на възрастта на бебето..

Какво определя затварянето на фонтанелата?

Има редица фактори, които могат да ускорят или забавят свръхрастежа на фонтанелата. Те включват:

 1. Наследственост. Малка фонтанела при новородено може да е резултат от генетична предразположеност и да получи бебето от един от родителите, който също е имал тази характеристика, която не е повлияла отрицателно на развитието.
 2. Диета на бременната жена. Той играе основна роля в метаболизма на калций-фосфор, който е отговорен за скоростта и времето на свръхрастежа на фонтанелата. Ако менюто на бъдещата майка беше балансирано и плодът получи витамини и минерали в необходимото количество, тогава такъв проблем като малък фонтан обикновено отсъства. Ако бременна жена е прекалила с витамини и продукти, съдържащи калций, фонтанелът на детето може да е малък. Освен това мембраната му ще бъде стегната, което води до по-бързо затваряне.
 3. Тип хранене. Кърмените бебета са по-склонни да получат късно затваряне поради недостиг на витамин D и калций. Майките, които кърмят, трябва да следят диетата си, за да получат достатъчно от тези елементи..

Защо фонтанелата на детето е малка?

Процесът на затваряне на фонтанелата продължава от 3 месеца до 2 години. При някои прераства в рамките на 6 месеца, при други окончателното изчезване на пулсиращата корона се наблюдава едва до двегодишна възраст.

Вероятни причини, поради които бебето се ражда с малък фонтан:

 1. Нюанси в черепната структура. Това означава, че бебето няма патологии и няма нужда да се притеснявате..
 2. Краниосиностоза. Болест, свързана с костната система на бебето. Това е рядко. В допълнение, трохите имат и други характерни симптоми. Болестта може да бъде вродена или придобита.
 3. Патологии на мозъчното развитие. Например, микроцефалия - недоразвитие на мозъка, левкомалация - заболяване, когато мозъчната тъкан е локално омекотена.
 4. Излишък на калций в организма.

Възможни последици

Родителите трябва да имат предвид какво означава много малка или голяма корона при едномесечно бебе и какво заплашва пренебрегването на този проблем и ненавременната помощ.

Не винаги малкият размер на короната при дете на 1 месец ще доведе до факта, че тя бързо се затваря.

Случва се, че през първите 5 месеца фонтанелът, напротив, се увеличава по размер заедно с растежа на мозъка.

Въпреки това, твърде големите отклонения от нормата надолу могат да провокират усложнения:

 • деформация на черепните кости;
 • влошаване на зрението или пълната му загуба;
 • страбизъм;
 • забавяне на темповете на умствено и физическо развитие;
 • проблеми със слуха;
 • психични разстройства.

Ако фонтанелата с нестандартен размер не се дължи на индивидуалните характеристики на организма, то това обикновено е свързано с аномалии в растежа на мозъка и формирането на костната система. Такива проблеми се решават хирургично, след като е установена точна диагноза. Ако извършите подобна операция преди навършване на 6-месечна възраст, вероятността от положителен резултат се увеличава.

Изпъкнала и хлътнала фонтанела

В допълнение към факта, че фонтанелата може да е нехарактерна за съответния размер на възрастта, тя може да бъде изпъкнала или хлътнала.

Във всеки от тези случаи трябва да се ръководите от обстоятелствата и съпътстващите симптоми..

Понякога изпъкналият или увиснал фонтанел не е нещо сериозно и се счита за нормално за конкретно бебе. В друга ситуация това показва патологичен процес..

Например, изпъкнала фонтанела често се наблюдава, когато:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • тумори;
 • вътречерепно кървене.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако изпъкналата фонтанела има следните симптоми:

 • топлина;
 • предишна травма на главата;
 • рефлекс на повръщане;
 • сънливост, раздразнителност;
 • страбизъм;
 • конвулсии;
 • загуба на съзнание;
 • фонтанелата се издува за дълъг период без други симптоми.

Що се отнася до потъването, то се наблюдава при дехидратация, причинена от:

 • повишаване на температурата;
 • повръщане;
 • диария.

Как да се грижим за малък фонтан?

Много родители по принцип се страхуват да докоснат фонтана, дори ако той е нормален и няма аномалии. Това обаче е прекомерно и неоправдано безпокойство.

За малка корона, когато се диагностицират проблеми, свързани с физиологията, също не се изискват специфични грижи. Като цяло, в конкретни случаи е необходимо да се придържате към редица съвети:

 • прегледайте и коригирайте броя на храненията с кърма и еднократния и дневния им обем;
 • въведете витамин D в диетата, но само с назначаването на педиатър и в предписаната доза;
 • избягвайте нараняване на черепа;
 • ако е възможно, изключете хипотермия и прегряване;
 • редовно ходете на преглед, дори ако детето е добре.

Какво казва д-р Е. Комаровски?

Известният детски лекар Комаровски има свое отношение към фонтанелата и мнение за ненужните грижи на новосформираните родители. Случаите, когато детето има вродено нарушение на костния метаболизъм, са редки.

Болестта се причинява от бързото усвояване на калция от костите. В този случай има спазми, крехкост на костната тъкан и бързо свръхрастеж. Главата на бебето ще расте независимо от затварянето на фонтанелата.

Ако това се е случило рано, но няма други симптоми, тогава няма причина да се притеснявате.

Никога не трябва да експериментирате с храненето, витамин D и калций. Важно е тялото на детето да получава тези вещества в оптималното количество, не твърде малко и не твърде много. Например дневният прием на витамин D е 400 IU. Само лекар може да го увеличи, ако подозирате рахит.

Що се отнася до паданията и нараняванията, децата с незатворена фонтанела имат много по-малък риск от сътресение на мозъка, отколкото тези, които вече са я затворили. Това е основната опасност от предсрочно затваряне. Просто трябва да предпазите детето си от падане..