Мнозина са чували фразата „Rh-конфликт“. Това е името на състояние, което се развива при жена по време на бременност, ако единият партньор има Rh-отрицателна кръв, а другият има Rh-положителна кръв. В какви случаи кръвта на партньорите от различен Rh тип води до проблеми и в кои не? Има ли надежден начин за предотвратяване на конфликта между кръвта на бъдещата майка и плода?

Какво е Rh фактор, защо трябва да се определя от партньорите?

Човешките еритроцити имат различни антигени на повърхността си. В зависимост от вида на антигена се различават 4 различни кръвни групи: O, A, B и AB. В допълнение към антигените, които определят кръвната група, еритроцитите могат да съдържат Rh (Rh) протеин. Този протеин е открит за първи път в кръвта на маймуни резус, след което е получил името си. Rh факторът присъства в кръвта на 85% от хората, а 15% не. Тази характеристика се предава генетично от родителите на децата и Rh факторите на майката и детето може да не съвпадат помежду си и да причиняват определени проблеми.

Как да разбера какъв тип кръв принадлежи към Rh фактора? Този анализ може да се направи в лаборатория. Кръвна проба се смесва със серум, съдържащ анти-резус антитела и наличието или отсъствието на Rh фактор се определя от получените резултати. Този анализ трябва да се направи за всички бременни жени, той помага да се оценят възможните рискове от развитие на Rh-конфликт.

Rh-конфликтна концепция

Двойка, при която мъжът има Rh-положителна кръв, а жената има Rh-отрицателна кръв, може да има деца със или без Rh фактор. Ако плодът има същата Rh отрицателна кръв като майката, тогава не възникват проблеми. Ако детето е наследило положителен резус фактор от баща си, тогава между него и тялото на майката може да възникне несъвместимост..

Кръвта на майката и плода се отделя поради плацентарната бариера. Чуждите протеини на Rh фактора обаче могат частично да влязат в кръвта на майката. Рискови фактори, които увеличават вероятността за кръвосмешение между майката и плода:

 • процедура за амниоцентеза;
 • вземане на хорионни вили за анализ;
 • всяко кървене по време на бременност;
 • тъпа травма на корема при майката;
 • извънматочна бременност;
 • спонтанен аборт или медицински аборт;
 • наличие на кървящи лезии по кожата на бебето по време на раждане (поради прилагане на форцепс или завъртане на плода в родовия канал).

В отговор на проникването на Rh фактора, майчиният организъм е сенсибилизиран, чиято имунна система започва да произвежда анти-резус антитела. Тези частици са в състояние да преминат през плацентата, да влязат в плода и да унищожат неговите червени кръвни клетки. Описаното явление се нарича Rh-конфликт и има следните симптоми:

 • иктерично оцветяване на кожата на новородено;
 • сънливост;
 • мускулна атония;
 • промени във вътрешните органи (черен дроб и бъбреци);
 • хемолитична анемия.

Последиците от отрицателния резус фактор при мъжа и положителния при жената

Обратната ситуация, при която съпругът е Rh положителен, а съпругата е Rh отрицателен, не представлява опасност нито за майката, нито за детето. В този случай не възниква сенсибилизация и Rh конфликтът не възниква по време на бременността. В този случай могат да се родят абсолютно здрави деца от двата Rh типа..

Особености на протичането на бременността и спецификата на раждането при резус-конфликт

Наблюдението на бременни жени с Rh отрицателна кръв е малко по-различно от стандартното. Анамнезата, по-специално предишните бременности, е от голямо значение. Всяка концепция, независимо от нейния резултат, било то спонтанен аборт, аборт по медицина или раждане, увеличава риска жената да развие резус конфликт. При съмнение за патология от бременна жена се взема кръв от вената и в нея се измерва титърът на антирезус антителата. В допълнение към кръвния тест, състоянието на развиващото се дете се наблюдава внимателно с помощта на ултразвук и прослушване на сърдечния ритъм на плода.

Новородените, родени от чувствителна майка, се преглеждат от педиатър и при необходимост се подлагат на медицински процедури, включително:

 • кръвопреливане;
 • интравенозни течности и електролити;
 • фототерапия.

Трябва да се отдаде голямо значение на предотвратяването на Rh-конфликт. За да направите това, веднага след раждането се взема кръв от новороденото за анализ. Ако детето е Rh положително, жената трябва да получи инжекция анти-Rh серум в рамките на 72 часа. Прилага се и след спонтанен аборт или аборт..

Жените с този тип кръв трябва да помнят, че с всяка следваща бременност рисковете за плода се увеличават значително, поради което е необходимо да се планира бременността добре. Можете да избегнете нежеланото зачеване, като използвате съвременни методи за контрацепция или като комбинирате няколко от тях..

Какво трябва да знаете преди зачеването. Rh фактор

От древни времена бременността се счита за естественото състояние на жените. Нека ви напомним, че абортът е забранен от закона и от Църквата, така че семействата често имат седем, осем или повече деца. Между другото, нашите предци са били много спокойни за това, че не са бременни и за детската смъртност. Времената са се променили. И днес бременността трябва да се третира отговорно..

Непланираната, но желана бременност изисква максимално внимание и от двамата партньори към настоящата ситуация. Партньори, не само жени, защото бъдещето на майчинството и бащинството е заложено в самото начало. Това е медицински преглед и много повече, но най-важното е промяна в предишния начин на живот.

Смисълът на статията е да даде съвети на тези, които тепърва планират бременност, да отговори на всякакви въпроси и да ги предпази от грешки..

И двамата партньори трябва да участват в планирането на бременност.

И така, вие сте взели решение да се подготвите за бременност предварително. Откъде да започнем и какво да направим за всеки партньор?

И двете

Първо трябва да разберете какъв Rh фактор имате и вашия партньор. Ако Rh факторът на жената е положителен, а на мъжа отрицателен, тогава не е нужно да се притеснявате, всичко ще бъде наред с вас и вашето неродено дете. Ако вашият резус фактор е отрицателен, а на съпруга ви положителен, тогава по време на бременност е възможно развитието на резус конфликт. Необходимо е да се направи кръвен тест за антитела към Rh фактора преди бременността. Образуването на специфични антитела в кръвта й е възможно, ако жената е претърпяла аборт, кръвопреливане или операция.

Rh факторът е антиген, открит в червените кръвни клетки на хора и резус маймуни (оттук и името). Според наличието или отсъствието на Rh фактор се различават Rh-положителни (около 85% от хората) и Rh-отрицателни (около 15% от хората) организми. Ако майката е Rh-отрицателна и плодът е положителен, може да има имунни усложнения, за да се избегне това, се прилага анти-Rh-гама глобулин.

Направете анализ за ХИВ, хепатит В и С, също така е необходимо да се извърши серодиагностика на такива инфекциозни и вирусни заболявания като токсоплазмоза, хламидия, цитомегаловирусна инфекция и др., Да се ​​определи реакцията на Вассерман (серодиагностика на сифилис).

Имайте предвид, че хроничната, вирусна или бактериална инфекция, която не е била излекувана навреме, е един от основните фактори за липса на бременност. Инфекциозният процес води до развитие на хроничен ендометрит, ендокринни и автоимунни нарушения, които причиняват аномалии в развитието на ембриона (плода), до смъртта му, дори при липса на пряк ефект върху плода.

Установено е, че интерферонната система е отговорна за имунитета на организма срещу вирусна инфекция. Интерфероните се секретират от клетките гостоприемници в отговор на инфекция, която ги е нахлула. Те блокират вирусната РНК, предотвратявайки размножаването на вируса и не засягат клетките гостоприемници. Всичко това позволява използването на интерферони при подготовка за планирана бременност..

Важен фактор за липса на бременност е промяната в имунния отговор на организма. Автоимунните реакции се развиват срещу собствените тъкани на тялото. Броят на автоантителата може да се увеличи след спонтанни аборти, тъй като има автоимунизация на хормона, който плацентата произвежда по време на бременност - човешки хорион гонадотропин (hCG), с хронична инфекция, след предишни ендокринни заболявания, с автоимунни заболявания (ревматизъм, системен лупус еритематозус дифузна токсична гуша, миастения гравис и др.).

Подготовката за планирана бременност при пациенти с хронична бактериално-вирусна инфекция се състои от следните етапи:

 • оценка на състоянието на репродуктивната система на съпрузите, корекция на установените нарушения;
 • изследване за идентифициране на инфекциозен агент - за това се извършва серодиагностика, отразяваща степента на активност на процеса;
 • изследване на имунитета, ако е необходимо - статус на интерферон, неговата корекция;
 • контрол и корекция на системата за кръвосъсирване (хемостаза), която се активира по време на хронична инфекция, като участва пряко в процесите на смърт и отхвърляне на яйцеклетката;
 • корекция на енергийния метаболизъм на двамата съпрузи чрез предписване на курсове на метаболитна терапия (т.е. терапия, основана на корекция на метаболизма).

Един от съпрузите има общи заболявания, които не са свързани с раждането, като: онкологични, ендокринни заболявания, дисфункция на сърцето, бъбреците, черния дроб и др., Изискват съвет от специалист. Това се прави, за да се предскаже развитието на плода. Използвайки получените данни, се определя нивото на общото (включително репродуктивното) здраве и при необходимост се провежда специално обучение, като се елиминира рискът да не се забременее.

Жена

Женското тяло изпитва значителен стрес по време на бременност и раждане. Сърцето, бъбреците и черният дроб работят за двама. Нервната, имунната и ендокринната системи са подложени на голям стрес. Първи приоритет е въпросът за поддържане на живота на веригата „майка - плацента - плод“. Това изисква нови източници на енергия. Дори и с напълно здраво и силно тяло, бременността е много сериозна тежест за тялото. Жената ще се възстанови напълно не по-рано от една година след раждането. И повторна бременност може да се препоръча не по-рано от 2 години след предишното зачеване. Преди зачеването се препоръчва да бъдете прегледани от акушер-гинеколог, да направите ултразвук на тазовите органи, както и вирусологичен (особено важно е да се определи наличието на антитела към вируса на рубеола; ако ги няма, направете ваксинация!) И хормонален преглед.

Човече

Здравето на бащата е също толкова важно за нероденото дете. Не трябва да се забравя, че заедно със способността за оплождане, сперматозоидите могат едновременно да бъдат отлична среда за размножаване на микроорганизми, включително вируси. Трябва да бъде прегледан от андролог и уролог за установяване на хроничен или остър простатит.

И последното нещо. Тази статия не трябва да ви плаши с изобилие от медицински термини..
Ако искате нероденото ви дете да се роди и да расте здраво, започнете да се подготвяте за това още преди зачеването..

Различен Rh фактор при родителите

Много хора нямат информация за това какъв Rh фактор на кръвта се дължи на липсата на нужда. Това обаче е важно да знаят всички жени, които планират бременност. Различен резус фактор при бъдещи родители без подходящо лечение може да доведе до тежки усложнения по време на раждането, по време на раждането и след раждането на бебето.

Какъв е Rh факторът на кръвта и какво е значението му при зачеването и раждането на дете?

При 85% от хората червените кръвни клетки на техните мембрани съдържат специален протеин, наречен Rh фактор. За първи път е открит от учени при изследване на кръвта при маймуната резус, а след това и при хората. Ако този протеин присъства в кръвта, тогава той се счита за Rh-положителен (Rh +), останалите 15% от населението имат отрицателен Rh (Rh -).

Имунната система произвежда антитела, които блокират Rh, те се „запомнят“ от имунната система и при многократен контакт с Rh-положителна кръв нейните „клетки на паметта“ отново произвеждат антитела, но в по-големи количества, което води до Rh-конфликт.

Тази опасност възниква по време на бременност, ако плодът е Rh-положителен, а жената е Rh-отрицателна, при условие, че вече е разработила анти-D антитела и имунната система е „запомнена“.

Възможно ли е да забременеете с различни или еднакви стойности за бъдещите родители?

Rh факторът се открива в кръвта на плода и хемопоезата започва скоро след имплантирането на яйцеклетката (ембриона) в матката. Това се случва на 5-та седмица от бременността, първо се образуват червени кръвни клетки в черния дроб, а от 3-тия месец червеният костен мозък се включва в кръвообращението, след това далакът. Следователно, Rh-принадлежността по никакъв начин не засяга процеса на зачеване, жената може да забременее. Проблемите започват от 2-рия месец, когато червените кръвни клетки се появяват в плода.

Rh положителен при жените и положителен при мъжете

Същият положителен резус при двамата родители е най-благоприятната комбинация за планиране на дете. Той ще има същата Rh + кръв с вероятност 75% и неговата Rh-положителна майка не може да образува антитела срещу антиген D, тъй като той е „неин“ за нейното тяло - както нейното собствено, така и нейното неродено дете. Следователно Rh конфликтът като такъв в този случай е невъзможен.

В 25% от тези случаи детето наследява отрицателен резус от своите баба и дядо. Но тъй като той няма антиген D и майката не може да има антитела, тогава конфликтът е изключен.

Rh отрицателен фактор при жените и мъжете

Липсата на D-антиген в еритроцитите на кръвта на двамата родители предполага в 100% от случаите една и съща кръв при нероденото дете. Дори ако майката има анти-Rh антитела в кръвта си от предишна бременност - раждане, аборти от Rh-позитивен мъж, тогава в този случай те няма да навредят на плода, тъй като неговите еритроцити не съдържат Rh протеин D. В този случай не може да има несъвместимост.

Жената има положителен резус, а мъжът е отрицателен

Вероятността за генетично предаване на Rh антигена, ако жената има положителен Rh фактор, а мъжът е отрицателен, е 50% / 50%. И в двата случая не може да има Rh конфликт по простата причина, че майката не може да има анти-Rh антитела, тъй като тя има D антигена в еритроцитите. Не трябва да се страхувате от такава разлика и можете да раждате без страх колкото пъти искате..

Майка има Rh - и Rh + от баща

В този случай ситуацията е съвсем различна. Детето наследява антигена D от мъж или се ражда без него със същата вероятност, т.е. 1: 1, следователно вероятността от Rh-конфликт при жени с Rh + кръв също е 50%.

Невъзможно е да се знае предварително какъв ще бъде Rh в плода, следователно критерият е определянето на анти-Rh антитела при жени в положение с Rh -, те започват да се произвеждат веднага след появата на първите еритроцити в плода.

Rh-конфликт по време на бременност

Условието за възникване на Rh-конфликт по време на бременност е висока концентрация на антитела срещу антиген D в кръвта в отговор на присъствието му в червените кръвни клетки на плода. Повишеното им производство се стимулира от „клетките на паметта“ на имунната система, когато в миналото такива антитела вече са се произвеждали по време на раждане, аборт, извънматочна бременност, ако плодът е бил и Rh-положителен.

Антителата преминават през плацентата и през съдовете на пъпната връв навлизат в кръвта на плода, където „улавят“ антиген D, възниква реакция антиген-антитела с образуването на токсични продукти.

Всичко това се случва на повърхността на еритроцитите, които се унищожават от това, настъпва тяхната хемолиза. Еритроцитите са кислородни носители на тъканите, поради което се развива общ дефицит на кислород - хипоксия. Освен това се появява интоксикация на феталния организъм с продуктите на разпадане на еритроцитите. Това е тест за крехкия организъм на плода, който може да има ужасни последици до смъртта му..

През периода на бременността на първото дете

Така че, Rh-конфликтът може да възникне само при Rh-отрицателната майка, ако плодът е наследил положителен Rh от бащата. По време на първата бременност имунната система на жената разпознава само „непознатия“ в тялото, „помни го“. Количеството произведени антитела е малко, те се неутрализират при преминаване през плацентата, така че няма конфликт.

Вероятността за резус-конфликт по време на първата бременност е около 10%. По правило това се случва при жени с хронични заболявания, когато тялото е отслабено и функцията на плацентарната бариера е намалена. Или в случаи на повишена реактивност на имунната система, когато антителата са свръхпродуцирани.

При следващи бременности

Ако Rh-отрицателна жена е имала поне една бременност от Rh-позитивен мъж в миналото, тя е потенциален "инициатор" на Rh-конфликт в следващата бременност. „Паметта“ на имунната система се включва веднага след като тя, благодарение на циркулиращите имуноглобулини, разпознава появяващия се D антиген и веднага се задейства механизмът на отхвърляне - производството на антитела.

Следователно такива жени са включени в специална група за наблюдение с редовен преглед, профилактика и лечение..

Каква е опасността от развитие на Rh-конфликт?

В резултат на Rh конфликта настъпва хемолиза - разрушаването на червените кръвни клетки на еритроцитите на плода, той развива хемолитична болест. Същността му се крие във факта, че поради хипоксия (липса на кислород) се нарушава функцията на всички органи и системи. В допълнение, с разграждането на хемоглобина на разрушените еритроцити се образува билирубинов пигмент - вещество, токсично за организма.

Тежестта и последиците от конфликта зависят от титъра на антителата в кръвта на майката; той може да има различна степен:

 • леко, когато няма масивен разпад на еритроцитите, анемията не се изразява, а в кръвта се увеличава само билирубин, детето се ражда с хемолитична жълтеница;
 • средно, проявяващо се с анемия (анемия) на плода с нарушена функция на органа, увеличен черен дроб, далак, не винаги е възможно да се спаси, а новородените се нуждаят от интензивна терапия;
 • тежка, когато се изразят хипоксия и интоксикация, се развива оток на мозъка и други органи, така наречената "ядрена" жълтеница, такъв плод често умира, настъпва спонтанен аборт.

Как да предотвратим опасна ситуация за майката по време на раждането на дете?

Не мислете, че Rh-отрицателните жени не трябва да раждат Rh-отрицателни мъже. Съвременната медицина е в състояние да определи Rh-принадлежността дори в плода, за да предотврати конфликта с лекарства. В идеалния случай трябва да се планира зачеване и двамата бъдещи родители трябва предварително да направят кръвен тест за Rh фактор, а жената и за антитела.

Профилактиката е както следва:

 • своевременна регистрация на жена за диспансерна регистрация - не по-късно от 4-та седмица;
 • редовно определяне в кръвен тест на титъра на антителата към D-антигена - поне веднъж месечно до 20 седмици от бременността, след това веднъж на всеки 2 седмици и седмично след 35-та седмица, титърът не трябва да надвишава съотношението 1:16;
 • с увеличаване на титъра на антителата, жената се пробива от околоплодната течност и се взема кръв от пъпната връв, за да се определи състоянието на плода, нивото на билирубин в кръвта;
 • ваксинация на жена с антирезусен имуноглобулин Rho (D) 300 μg на 28-та седмица от бременността, повторно приложение след 2 седмици, блокира производството на антитела;
 • ако е родено Rh-положително дете, жената се инжектира с имуноглобулин през първите 3 дни след раждането, за да се предотврати конфликт в случай на следваща бременност от Rh-позитивен мъж;
 • Rh-отрицателните жени се инжектират с имуноглобулин след извънматочна бременност, спонтанен аборт, аборт;
 • почивката между раждането трябва да бъде най-малко 6 години.

Когато титърът на антителата надвиши допустимото ниво, жената се хоспитализира в специализирано отделение, наблюдава се до самото раждане, извършват се всички необходими процедури - десенсибилизираща терапия, пункции и дори кръвопреливане на плода с развитие на хемолитична болест и анемия.

Прогнозата за носене на бременност

При бременни Rh-отрицателни жени, когато антитела в кръвта не се откриват, прогнозата за раждане на бебе е благоприятна.

Дали жената ще може да роди дете зависи от качеството на наблюдението и лечението, от нейното спазване на всички медицински предписания и накрая от състоянието на нейното здраве и наличието на заболявания.

Жените с отрицателен резус трябва винаги да „държат пръст на пулса“: да избягват нежелана бременност и аборт, да посещават редовно гинеколог, да се подлагат на преглед, да планират зачеване, след консултация с лекар.

Хареса ли ви статията? Споделете го с приятелите си в социалните мрежи:

Отрицателният резус фактор не забранява раждането?

Същността на Rh конфликта

„Страховете са оправдани, но са силно преувеличени“, казва Маргарита Аншина, специалист по реконструктивна ендокринология, д-р..

При зачеването настъпва сливането на женските и мъжките зародишни клетки - яйцеклетката и спермата. Всеки от тях носи 23 двойки хромозоми, състоящи се от гени - единици наследствена информация, всяка от които е отговорна за определена черта:

 • Цвят на очите
 • форма на ухо
 • форма на носа

включително за Rh фактора.

Природата е така подредена, че някои гени са по-силни (доминиращи), докато други, които са отговорни за една и съща черта, са по-слаби (рецесивни). Когато зародишните клетки се сливат по време на оплождането, два гена, отговорни за една и съща черта, се сближават, но потомството ще покаже чертите на най-силния от тях.

Известно е, че генът, отговорен за присъствието на Rh фактор ("Rh положителен ген", Rh +) е доминиращ, а генът, отговорен за неговото отсъствие ("Rh отрицателен ген", Rh -) е рецесивен. С комбинация от два Rh + гена или един Rh + и един Rh - ген, детето ще се роди Rh-положително.

Но с комбинация от два рецесивни гена, човек ще се роди Rh отрицателен. Това е доста рядко явление и следователно в света на Rh-отрицателни хора има не повече от 15% от населението..

На практика, ако Rh-положителната кръв попадне в тялото на Rh-отрицателен човек, тогава първият започва да произвежда антитела към Rh фактора, точно като че имунната система започва да се бори с появилата се инфекция. В същото време имунитетът се развива много стабилно - за цял живот.

Ако Rh-отрицателен човек се прелива многократно с Rh-положителна кръв, имунният отговор на организма ще бъде толкова мощен, че ще се развие Rh-конфликт, който може да има най-сериозни последици, включително до смърт..

Когато Rh-отрицателна жена е бременна за първи път с Rh-положително бебе, тялото й постепенно се имунизира, но резултатът от бременността е благоприятен с подходящ надзор. Ако забременее за втори път, тогава тялото й ще реагира със силна имунна атака върху плода..

В този случай са възможни усложнения под формата на спонтанен аборт, раждане на дете с тежка жълтеница и други подобни. Но това, подчертавам, е едва при второто раждане. Първото дете ще се оправи. Ако съпругата е Rh-позитивна, но съпругът не, изобщо не трябва да имат Rh-конфликт. Така че Rh факторът не винаги е рисков фактор ".

Резус конфликт е възможен:

 • с многократно преливане на Rh-положителна кръв на Rh-отрицателен човек;
 • в случай на повторна бременност при Rh-отрицателна жена от Rh-позитивен мъж, независимо от това как е приключила първата бременност;
 • по време на първата бременност при Rh-отрицателна жена от Rh-позитивен мъж, ако преди това е получила кръвопреливане от Rh-положителен донор.

Резус конфликтът е невъзможен:

 • при преливане на Rh-отрицателна кръв на Rh-позитивни хора;
 • по време на бременност при Rh-положителна жена от Rh-отрицателен мъж;
 • по време на бременност при Rh-отрицателна жена от Rh-отрицателен мъж и без предишно преливане на Rh-положителна кръв на нея.

Прочетете също:

Вградете Pravda.Ru във вашия информационен поток, ако искате да получавате оперативни коментари и новини:

Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen или в Yandex.Chat

Добавете Pravda.Ru към източниците си в Yandex.News или News.Google

Също така ще се радваме да Ви видим в нашите общности във ВКонтакте, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Как отрицателният резус-фактор влияе на мъжете

Отрицателен резус фактор се открива при приблизително 15% от хората, живеещи на нашата планета. Това са милиони мъже и жени на различни възрасти. Срещаме се с някои от тях всеки ден в магазина, на работа или на път за вкъщи. Може би някой от близките ви или дори вие самите е отрицателен резус фактор. Но какво означава това и за какви черти на характера или физиологични възможности е отговорен този биологичен признак??

Какво означава Rh фактор??

Rh факторът е специален протеинов антиген, който може или не може да присъства на повърхността на червените кръвни клетки - еритроцитите. Ако човек има този протеин в кръвта си, тогава те казват, че той има положителен Rh фактор (и съответно отрицателен при тези, които го нямат). В същото време самият Rh по никакъв начин не зависи от кръвната група или други характеристики на състава му..

Каква е особеността на мъжете с отрицателен резус фактор?

В мрежата можете да намерите много предположения и теории за това какви точно са качествата на силния пол, чиято кръв е лишена от антигенен протеин. По-специално се смята, че такива мъже се отличават с по-високо ниво на интелигентност, емоционална устойчивост и отвращение към студа. Можете дори да намерите твърдения, че се твърди, че такива хора са по-често от други, родени с червена коса по тялото..

За съжаление няма абсолютно никакви научни доказателства за достоверността на всички тези теории. Според руския лекар Андрей Звонков, който е специалист по трансфузиология, няма установени доказателства, че хората с отрицателен резус имат някакви различия от другите хора. Освен това този фактор по никакъв начин не може да повлияе на външния вид на човек, например цвета на очите или косата..

Но това, което е наистина интересно, е, че хората могат да бъдат „специални“ въз основа на наличието на една или друга кръвна група. Според д-р Звонков това е установено въз основа на статистически данни, получени по време на епидемията от чума през 14 век. Оказа се, че повечето от оцелелите от епидемията са имали втора кръвна група и това може да служи като потвърждение, че такива хора са по-устойчиви на това инфекциозно заболяване..

Резус фактор, съпруга +, съпруг - Какво заплашва?

 • 24 юли 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 17 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 12 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 14 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 13 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 16 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 13 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 3 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 14 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 13 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 11 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

20 февруари 2020, 19:49 [„Аргументи на седмицата“]

Човешката кръв е разделена на 4 групи и 2 вида Rh фактор. Най-често срещаната група е # 2 и Rh е положителна. Нещо повече, такава информация беше открита не толкова отдавна - преди 120 години. През 1900 г. австрийският лекар К. Ландщайнер научава за съществуването на различни видове кръв, за което през 1930 г. получава Нобелова награда. Сега това откритие спасява милиони животи всеки ден..

Да се ​​върнем към основната точка. Ако повечето хора все още имат поне някаква представа за кръвните групи, тогава не всеки знае за Rh фактора. Всъщност дори учените не можаха да разберат напълно защо е необходим този фактор. Но лекарите казват, че познаването на групата и Rh е жизненоважно. И има. Тъй като това знание позволява на лекарите да преливат кръв на пациенти, спасявайки живота им.

Предлагаме да разгледаме 4 основни въпроса, като използваме материала на нашата статия. Информацията ще бъде полезна за хора с отрицателен Rh фактор, тъй като в тялото им има определени характеристики, за които си струва да се знае.

Какво означава резус отрицателен??

Кой Rh фактор е по-добър?

 • Каква е опасността от отрицателен резус и какво трябва да знаят хората с този тип?
 • Особености на отрицателния резус при жените?
 • Интересни факти за Rh отрицателен кръвен фактор.

„Както показват статистическите данни: 40% от хората от бялата раса имат положителна кръвна група, докато азиатските нации са присъщи на отрицателните Rh. Само 27% от азиатците живеят с положителна кръвна група, а останалите 73% с отрицателна кръвна група. ".

„Първият тест за кръвопреливане е направен през 1600 г. Не успя. Не е изненадващо, че учените взеха течност от животни в опит да спасят своите пациенти. Но, както по-късно установява британският гинеколог Блъндел, подобно лечение е допустимо само с помощта на човешка кръв. Въпреки че четирима от 10-те му пациенти, получили кръвопреливане, оцеляха, той не спря и продължи да изследва..

Какво е Rh отрицателно?

Човешката кръв се състои от клетки: еритроцити, левкоцити, тромбоцити. На повърхността на еритроцитните клетки има протеин, той също е антиген - това е Rh. Но може и да не е така. Клетките, които имат протеин на повърхността си, са положителни, а тези, които нямат отрицателни.

80-85% от земното население живее с Rh положително, което значително опростява живота им. Защото, ако е необходимо кръвопреливане, то винаги ще бъде на разположение в центровете за лечение. Хората с отрицателна кръв трябва да бъдат по-предпазливи по отношение на здравето си, защото в света има само 15% от тях. Освен това има плашеща черта на пациентите с отрицателни показатели. Когато се прелива с положителна кръв, тялото може да предприеме атака срещу неизвестен протеин. Това ще доведе до смърт или сериозни усложнения. Също така, трябва да бъдете особено внимателни към бременните жени. Момичетата, които носят плод с противоположния Rh, излагат себе си и детето на смъртна опасност. Поради неправилната реакция на тялото към плода с други показатели. Много е важно да се регистрирате и да се подлагате на постоянни консултации с лекари.

Чрез докладване на точна кръвна картина при спешни случаи, Rh отрицателните хора имат шанс да оцелеят или да носят бебе. Незнанието - може да доведе пациента до смърт, ако лабораторията няма време да извърши анализа в критични ситуации. Призоваваме ви да планирате бременност, да бъдете бдителни в екстремни моменти от живота и да уведомите роднини за отрицателен резус.

Резус отрицателен и положителен, как да го разпознаем?

Всъщност резусът е свойство на кръвта и може да се анализира с помощта на цоликлон. За това се взема кръвта ви, смесва се със специален серум и се следи. Еритроцитите се слепват - кръвта е положителна, не - отрицателна. Невъзможно е да се правят грешки при подобни изследвания. Остриетата имат ново техническо оборудване, което означава, че точността на експеримента е гарантирана. Но се случи така, че биоматериалът загуби свойствата си или неопитни трениращи объркаха тапите. Също така, пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания имат повишено ниво на протеин и това допринася за изкривяването на резултатите..

Във всеки случай наличието на положителен Rh е много по-хубаво и безопасно от отрицателното кръвно тегло.

Rh отрицателен кръвен фактор, какво трябва да знае пациентът?

Помня! Отрицателният фактор не е присъда или смърт. Това е характеристика на тялото ви, с която можете да живеете пълноценно като всички останали. Но ви предлагаме да се запознаете с 5 задължителни правила. Като се придържате към тях, ще защитите живота си и ще спасите живота на другите. Това е уникална информация, няма да намерите подобни съвети в други източници, тъй като се консултирахме с терапевта Данилов. Б. С.

„Всеки лекар може да предпише кръвопреливане, на първо място терапевт, а процедурата ще се извърши от реаниматор. Моля и съветвам хората с отрицателен резус да дойдат и да дадат кръв за дарение. Това е много важно за пациенти в беда с отрицателен фактор. Мнозина влизат в безсъзнание, най-често просто няма достатъчно време за установяване на кръвната група. Следователно не за първи път си мисля, че кръвната Ви група трябва да бъде посочена почти в паспорта, а ако не, тогава татуировките са актуални сега. ".

Специалистът сподели визията си да направи живота по-безопасен и да насочи лекаря към вашата група, ако сте в безсъзнание:

  Татуировки. Това е популярно явление върху телата на много млади хора. Ето защо, защо не украсите ръката, китката си с малка и ясна индикация, че имате рядка кръвна група и резус. Този метод стана широко разпространен в чужбина и ако победите татуировка, оставете я да донесе не само красота, но и полза..

Дарете кръв, ако нямате инфекциозни заболявания и свежи релефни рисунки по тялото. Кръвта на човек с отрицателна група няма да спаси живот. Имате възможност да направите такъв акт - направете.

Приятелите и семейството трябва да знаят рядкостта на вашия случай. Предупредете ги, тъй като това са първите хора, които могат да дадат точна информация на лекаря за жертвата..

Гривни, верижки, висулки с гравиране, те също могат да предупредят лекаря за уникалността на състава на вашата кръв. Вземете метална гривна и вземете гравиране.

Бдителност и предпазливост. Банален, но валиден съвет - бъдете внимателни и дайте ясен отчет на действията си, за да не изпаднете изобщо под хирургическия нож.

Защо отрицателният Rh фактор е лош при жените?

Отрицателната кръвна група при жените всъщност е труден случай и може да донесе редица неудобства и опасности при планирането на бременност. Ако в тялото й се срещнат два противоположни резуса, ще възникне резус конфликт. Този процес започва през 3-ия месец на бременността, когато ембрионът освобождава своите червени кръвни клетки в кръвта на майката. Възможна е смърт на плода или майката. Отрицателният резус при жените може да не повлияе на плода по време на първата бременност, тъй като тялото не произвежда достатъчно антитела, но в бъдеще трябва да бъдете внимателни и да се консултирате с лекар. Бременни жени от партньори с една и съща кръвна група (отрицателна) - няма от какво да се страхувате.

Освен това е възможно да се извърши профилактика и да се забрави за страха и притесненията. За целта лекарите предписват специални лекарства за кръвни фактори. Един от тях е имуноглобулинът. Лекарството ще унищожи антитела с положителен Rh и няма да им позволи да влязат в контакт с един еритроцит.

Предписвайте лекарство, като се фокусирате върху:

 • 27-28 седмици от бременността.
 • След раждането на бебе с положителен резус фактор.
 • След цезарово сечение.
 • За кръвопреливане на жени.
 • Ако стомахът е бил наранен по време на бременност.

Понякога жените отиват в болница и прекарват там от 3 месеца на бременността до 9 месеца под строг надзор. Това се прави с цел предпазване на майката и плода от сблъсъка на техните фактори. Или когато антителата на майката вече са се развили срещу червените кръвни клетки на бебето.

Rh отрицателна кръв, интересни факти:

 • Чешки учени проведоха изследвания и направиха заключение. Rh-отрицателните мъже често страдат от психични разстройства, алергии.
 • Американският изследовател Брад Щайгер откри резултатите от последните тестове на хематолози. Той имаше въпрос: „Човекът произлиза от маймуна, всички примати имат Rh положителен, защо има хора с отрицателен? Възможно ли е техните предци да са били неземни? ".

Независимо от кого идваме, е необходимо да познавате организма си и неговите характеристики. Ето защо, ако не познавате Rh, задайте въпрос на родителите си или направете клиничен анализ. Помогнете и дарете кръв за даряване, тъй като няма толкова много Rh-отрицателни здрави хора и търсенето на кръвта им е много голямо.

Как Русия ще свали "супер ракетите" на Тръмп

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Подкрепете ни - единственият източник на разум в този труден момент

Остани с нас. Добавете ни към своите източници и се абонирайте за нашите социални мрежи.

Аргументи на седмицата → Най-четени

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

До какъв алчен саратовски комунист доведе къщата, която управляваше

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Как Русия ще свали "супер ракетите" на Тръмп

Резус имуноглобулин, аз и съпругът ми имаме отрицателен резус

Резус имуноглобулин, аз и съпругът ми имаме отрицателен резус

Здравейте! Съпругът ми и аз имаме отрицателна кръвна група, на 8-10 седмица бременността замръзна, преди два дни беше направен кюретаж и лекарят предписа антирезус имуноглобулин, за който тя не каза. Тя помоли съпруга си да го доведе, той реши да се консултира с майка си, тя каза, че не е необходима, и двете са отрицателни и ако е необходимо, тогава бременността не е от съпруга й, което е напълно изключено. Започнах да атакувам лекаря, защо ми трябва това лекарство, тя просто каза, че за следващата бременност имам нужда от предпазна мрежа. И замразената бременност не се дължи на резус, тя имаше ARVI, най-вероятно от болестта. Не знам как да обясня на съпруга си за какво е това лекарство. Наистина не се разбирам, може би не се обяснявам правилно. Тя оцеля след такава загуба и беше довършена с клевета. Имам 4 отрицателни. Може би във форума могат да ми кажат защо биха могли да предписват антирезусен имуноглобулин.

Последно редактирано от Metallica; 26.02.2016 в 12:34.

Каква е групата и резусът на съпруга?
Със съпруга ми имаме 4-, антирезусът е необходим, ако Rh факторът е различен. Те също искаха да ми го пробият, когато лежеше на опазване, те го обясниха, за всеки случай. Отидох при управителя и казах: какво друго може да има резус конфликт, ако и двамата имат 4-?! Тя порица лекаря.

Rh фактор

Ако имате проблем с Rh несъвместимост в семейството си, трябва да помолите Вашия лекар да Ви помогне да разберете как това ще повлияе на Вашата ситуация. По-долу е дадена най-общата информация по този много сложен проблем..

Повечето хора са Rh-позитивни; малцинството има отрицателно. Ако съпругът и съпругата имат един и същ резус фактор (положителен или отрицателен), или ако съпругата има положителен, а съпругът отрицателен, не възникват трудности..

Но ако Rh фактора на съпруга е положителен, а на съпругата отрицателен, са възможни трудности. В такава ситуация (в САЩ това се случва при около един брак на осем), някои деца ще наследят Rh-положително от баща си. Ако Rh-положително бебе расте в утробата на Rh-отрицателна майка, част от кръвта на бебето може да попадне в кръвта на майката през плацентата, особено по време на раждането. Тялото на майката може да развие защитни антитела, които унищожават чуждата кръв - точно както всеки от нас развива антитела, които унищожават бактериите от морбили, ако влязат в тялото за втори път. Но ако тялото на майката произвежда антитела срещу Rh-положителните клетки на бебето, тези антитела преминават през плацентата в кръвоносната система на бебето и започват да разрушават кръвните клетки там. Ако много кръвни клетки бъдат унищожени, бебето става анемично малко след раждането и вещество от разрушените кръвни клетки причинява жълтеница..

По време на раждането на първото дете тялото на майката няма време да създаде антитела или да ги прехвърли в тялото на детето, така че те да унищожат кръвните клетки там, но с всяко ново бебе чувствителността на майката към положителните кръвни клетки става все по-висока. Следователно всяко дете, което следва първото, може да очаква трудности. Ако обаче една майка е получила Rh-положителна кръвопреливане, тя може да развие антитела преди да се роди първото й дете..

Важно е да запомните, че само един брак на осем е между положителен мъж и жена с отрицателен резус фактор, но дори при такива бракове има само един на двадесет шанса детето да бъде в сериозна опасност. С други думи, това е по-скоро изключение, отколкото правило..

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Думата е предоставена на нашия експерт, трансфузиолог Андрей Звонков. По наше искане той отговори на най-интересните въпроси на нашите читатели, свързани с тази тема..

Минус или плюс?

Кажете ми колко често са хората с Rh отрицателни фактори и какво означава това?

- Rh факторът е специален вид протеин, който се намира на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити). Този протеин е в 80% от жителите на света. Такива хора се наричат ​​Rh-позитивни. Ако върху мембраната на еритроцитите няма протеин, той е Rh-отрицателен. Тези, съответно - 20%.

В същото време наличието на „отрицателна“ кръв не причинява особени неудобства на собственика му. Това не е болест или патология, а само един от вариантите на генетичното наследство.

Двоен риск

Преди година направих аборт, тогава не можех да си позволя да имам дете. Сега ситуацията се е променила и аз мечтая за бебе. Но имам отрицателен Rh фактор. Кажете ми, че абортът може да повлияе на бременността?

- За съжаление да. По време на аборт феталната кръв може да попадне в кръвта на майката. Антителата, произведени в отговор на това по време на последваща бременност, са в състояние да проникнат през плацентарната бариера в кръвния поток на нероденото дете, унищожавайки неговите червени кръвни клетки, заплашвайки живота му. Особено опасно е в това отношение да се прекъсне първата бременност, което може да доведе до безплодие..

Напоследък, за предотвратяване на Rh-конфликт, една жена е инжектирана с анти-Rh имуноглобулин след раждане или аборт. Ако такава профилактика не Ви е правена, това лекарство трябва да се прилага веднага след началото на бременността, последвала аборта. И редовно през цялата бременност трябва да вземате кръвен тест за наличие на анти-резус антитела.

Филтрирайте проблеми

Чух, че проблемът с Rh сенсибилизацията може да бъде решен с помощта на плазмафереза. Но могат ли бременните жени да правят това??

- Не само е възможно, но и е необходимо! Премахвайки антителата, разрушителни за плода, от кръвния поток или намалявайки тяхната концентрация, плазмаферезата (техника за пречистване на кръвта) е много ефективна профилактика на Rh-конфликт. Вярно е, че в случай че жената има така наречените пълни антитела в кръвта, които бавно се синтезират и по-трудно преминават през плацентарната бариера. Много по-трудно е да „извадите“ бременност с непълни антитела: те се синтезират за 10-14 часа и е невъзможно да се „прочиства кръвта“ всеки ден. Минимумът е за 1–1,5 дни. За да поддържат нормален титър на антителата, някои жени трябва да се подлагат на тази процедура през цялата бременност..

Плазмаферезата се превърна в истински спасител при лечението на токсикоза през първата и втората половина на бременността, както и при плацентарна недостатъчност, която е основната причина за вътрематочна хипоксия (кислородно гладуване) и забавяне на растежа на плода.

Анализирайте го!

В какви ситуации е необходимо да се определи Rh фактора на кръвта? И трябва ли да носите със себе си напомняне за това каква кръв имате за спешни случаи??

Евгения, област Воронеж.

- Този анализ трябва да се направи преди планирана операция, кръвопреливане и по време на планиране на бременност.

Но няма смисъл постоянно да носите със себе си напомняне за това каква кръв имате. Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването и социалното развитие, което работи във всички лечебни заведения у нас, преди всяко преливане на кръв, всеки човек, който дойде в болницата, задължително се преразглежда своята кръвна група и резус фактор, тъй като няма гаранция, че те са определени правилно.

Няма да има конфликт?

Имам отрицателен кръвен резус, а съпругът ми има положителен. Наскоро разбрах, че съм бременна. Казват, че с такава комбинация ме очакват големи проблеми. Вярно е?

- По време на първата бременност, специални проблеми при Rh-отрицателни жени (дори ако тя очаква раждането на Rh-положително бебе), като правило, не възникват, тъй като имунната система на майката за първи път се сблъсква с чужди за нея еритроцити и следователно фатални за плода в кръвта й все още се произвеждат малко антитела.

Всичко е много по-сериозно, когато такава жена забременее за втори път. В крайна сметка кръвта й сега съдържа защитни антитела („клетки на паметта“), останали от предишна бременност. Следователно, вероятността от Rh-конфликт (вид алергична реакция, когато тялото на майката започва да възприема плода като чужд елемент) се увеличава. Подобно развитие на събитията е изпълнено с много сериозни последици, до вътрематочна смърт на плода..

За щастие съвременните медицински технологии могат да решат този проблем. Въвеждането на специална ваксина - антирезус имуноглобулин помага за предотвратяването му, което потиска развитието и синтеза на антирезус антитела и помага на жената да издържи бременност и да роди здраво бебе.

Невероятен? Очевидното!

Детето ми има отрицателен Rh фактор в кръвта, докато аз и съпругът ми имаме положителна кръв. Съпругът ми все още ме дразни по този въпрос: те казват, от кого е тръгнала? Знам, че нищо не се случи. Но въпросът е преследван: как е могло да се случи това? В крайна сметка детето задължително ще наследи кръвта на родителите си. Не е ли?

- Не, не е така. Във вашата ситуация няма нищо свръхестествено. Обяснява се с факта, че човек с положителен резус фактор може да бъде носител на отрицателен резус ген, който се потиска от по-силен положителен ген..

Но когато този отрицателен ген присъства в кръвта на двамата родители, тогава, удвоявайки силата си, той може да бъде предаден на детето и да образува Rh със знак минус в него. Според статистиката при Rh-позитивните родители тази ситуация е възможна в 25% от случаите..

Не са необходими запаси?

Скоро ще имам голяма сърдечна операция. Но имам Rh отрицателна кръв. Казват, че в такива случаи трябва да отидете до станцията за кръвопреливане и да го дарите „в резерв“ - в случай на кървене. Заслужава ли си да го направите?

- Rh отрицателната кръв винаги е в недостиг. Но ако говорим за планирана операция, като вашата, лечебното заведение по правило предварително поръчва кръв за нея. Особено ако се очаква риск от кървене.

Трудна ситуация с Rh-отрицателна донорска кръв може да възникне в случай на спешна операция, когато човек е приет в болница след инцидент или друг инцидент. Тук не можете да мислите за това. Трябва да действаме. Как Свържете се със станции за кръвопреливане, разположени в големи (за предпочитане федерални) медицински центрове. Или потърсете подходящата кръв в медицинската мрежа на града. Ако не беше възможно да се реши този проблем по този начин, трябва да извикате за приятели и познати или да отидете до най-близката военна, пожарна и да потърсите доброволни донори с кръвния резус, от който се нуждаете.

Между другото, когато планирате операция, не забравяйте дали някога сте имали масивно кръвопреливане (кръвопреливане). В този случай трябва да бъдете особено внимателни при избора на донорска кръв. В противен случай при следващото кръвопреливане може да имате сериозни или дори животозастрашаващи проблеми, независимо от вашия Rh фактор.