Всички жени, които очакват бебе, трябва да бъдат изследвани за определяне на кръвната група и резуса. Това е необходимо, за да се идентифицират жените с отрицателна кръвна група по време на бременност възможно най-рано. Защо лекарите трябва да знаят Rh фактора на кръвта на бъдещата майка и какъв ефект има върху развитието на детето?

В тази статия ще разгледаме какъв е Rh фактор и Rh-конфликт, защо 1 отрицателна кръвна група е опасна по време на бременност и как да раждаме и раждаме здраво бебе, въпреки отрицателния Rh фактор на кръвта на майката.

Какво е Rh фактор и Rh конфликт

Rh фактор е специален протеин, който се намира на повърхността на кръвните клетки. Ако този протеин присъства в кръвните клетки, те казват, че Rh фактор е положителен и, когато е посочена кръвната група, те пишат буквите Rh и поставят плюс до него. Когато няма протеин върху кръвните клетки, тогава се счита, че Rh факторът е отрицателен и това се обозначава със знак минус. Бих искал да отбележа, че 85% от всички хора на планетата имат положителен резус фактор.

Има такова нещо като Rh-конфликт - това е ситуация, при която жената, носеща бебе, има отрицателна Rh кръв, а бъдещото дете има положителна. Например, ако една жена по време на бременност има отрицателна кръвна група 4, а бащата на бебето има 3 положителни, тогава има шанс детето да има положителен кръвен резус.

Това се дължи на факта, че наследяването на Rh фактора се извършва съгласно определени закони:

  • ако бащата и майката имат положителен Rh, тогава бебето също ще бъде положително;
  • ако и двамата родители имат отрицателен Rh фактор, тогава детето ще има същото;
  • ако единият от родителите има отрицателен Rh, а другият има положителен, тогава Rh на кръвта на бебето се определя с вероятност от 50% до 50%.

Ситуациите, когато жената по време на бременност има отрицателна кръвна група 1, 2, 3 или 4, а детето, което носи, са положителни, са опасни за здравето на бебето.

Каква е опасността, когато жената има отрицателна кръвна група по време на бременност

Майката и бебето в корема й са тясно свързани помежду си. Въпреки факта, че движението на кръвта на жена и бебе се случва през различни кръвоносни съдове, има възможност за смесване на кръвта поради някои фактори, например, когато плацентата се отдели. Защо ситуацията е опасна, когато кръвта на бебе с положителен резус фактор попадне в кръвта на жена с отрицателна кръвна група по време на бременност??

Имунната система на бъдещата майка ще възприема кръвните клетки на детето като чужди и ще започне да произвежда антитела срещу тях, които след това ще влязат в тялото на бебето и ще се опитат да унищожат "врага". В резултат на това в кръвта на детето се получава повишен разпад на червените кръвни клетки (червените кръвни клетки, които пренасят кислород), което води до увреждане на вътрешните органи на бебето поради кислороден глад. Най-засегнати са мозъкът, бъбреците, черният дроб, далакът. Това състояние се нарича фетална хемолитична болест. Ако Rh-конфликтът е тежък, тогава е възможна вътрематочна фетална смърт. В случаите, когато отрицателна кръвна група по време на бременност е довела до "лек" Rh-конфликт, бебето се ражда с анемия на новороденото или с жълтеница.

Смесване на кръвта на жена с отрицателен Rh фактор и кръвта на дете с положителен може да се случи и по време на раждането, по време на разкъсване на плацентата. В такива случаи лекарите говорят за хемолитична болест на новороденото. На тези бебета се прави кръвопреливане с отрицателен Rh фактор. Освен това тази операция трябва да се извърши в рамките на 36 часа след раждането на детето..

Ако жената има кръвна група 2 отрицателна по време на бременност, а бащата на детето й е положителен, тогава Rh конфликтът не винаги възниква. Има вероятност раждането на бебето да протече безопасно и без усложнения. И вече в процеса на раждане, кръвта ще се смеси и тялото на жената все още ще развива антитела към клетки с отрицателен резус фактор.

Ако жена с 4 отрицателна кръвна група по време на бременност за първи път не е имала Rh конфликт с дете или е протичала в лека форма, тогава има голяма вероятност с последващото раждане на бебето да има тежък Rh конфликт. Тъй като след първата бременност в тялото й вече са се образували антитела, които ще атакуват кръвните клетки с положителен Rh фактор.

Как да родим здраво бебе

Ако една жена има отрицателна кръвна група по време на бременност, това не е присъда за здравето и живота на бебето. В наше време медицинската наука направи големи крачки напред и отдавна са разработени лекарства, които помагат да се предотврати или намали степента на Rh-конфликт между майката и детето. Основното нещо, което една жена с отрицателен Rh фактор трябва да направи, ако иска да издържи и да роди здраво бебе, е да се регистрира за бременност в предродилна клиника навреме, да посещава редовно гинеколог, да взема всички необходими изследвания и, разбира се, да изпълнява всички нареждания на лекаря.

Когато бъдещата майка има отрицателна кръвна група по време на бременност, тя трябва да дарява венозна кръв веднъж месечно от самото зачеване на детето и до 32 гестационна седмица за определяне на антитела към Rh-положителни кръвни клетки. От 32 до 35 седмици от бременността жената дава кръв от вена два пъти месечно и след това седмично. Резултатите от тези тестове позволяват на гинеколозите да проследяват динамично концентрацията на антитела в кръвта на бременна жена и да забележат навреме началото на Rh-конфликта между майката и детето.

В днешно време има профилактична ваксина срещу Rh-конфликт, тя съдържа анти-Rh имуноглобулин. Ваксината се прилага на бременна жена в период от 27-28 седмици, ако антитела срещу Rh-положителни кръвни клетки не са открити в резултатите от нейния кръвен тест от вена. Лекарят трябва да вземе решение за мерки за предотвратяване на резус-конфликт, а бременната жена трябва стриктно да спазва неговите препоръки.

Rh конфликт по време на бременност - Несъвместимост по кръвна група и Rh фактор.

Rh-конфликт по време на бременност По-голямата част от хората (около 85%) имат Rh-положителна кръв. Това означава, че той съдържа Rh фактор протеин, който се намира на повърхността на червените кръвни клетки. Като правило, по време на първата бременност на Rh-отрицателна майка с Rh-положителен плод, конфликтът възниква сравнително рядко. Колкото повече раждания или аборти предшестват настоящата бременност, толкова по-голям е рискът от развитие на Rh-конфликт. Последицата от Rh-конфликта е сериозно вродено заболяване - хемолитична болест на новороденото (HDN). Тялото на майката „смята“ кръвта на бебето за чуждо вещество и започва да произвежда антитела, атакувайки кръвните клетки на бебето. При конфликт на резус по време на бременност плодът може да изпита анемия, жълтеница, ретикулоцитоза, еритробластоза. Rh-принадлежността на плода се формира в най-ранните етапи на бременността. Несъвместимостта може да се развие, ако Rh-отрицателната майка носи положителна.

Несъвместимост на кръвната група и Rh фактор. Бременност и резус-конфликт - въпроси за генетик, гинеколог.

Основните кръвни съставки, които влияят върху хода на бременността, са кръвна група и Rh фактор (Rh). На етапа на зачеването несъвместимостта на кръвната група и Rh фактора не се проявява по никакъв начин. Но може да възникнат проблеми по време на бременност. Това вече се влияе от съвместимостта на кръвта на баща и майка. Ето защо младите съпрузи трябва да помнят: ако жената има Rh-отрицателна кръв, първата й бременност трябва да завърши с раждането на дете. Групова несъвместимост на кръвта на майката и плода се развива, ако майката има група 0 (I), а плодът има A (II), B (III) или AB (IV). Феталните антигени А и В могат да проникнат в кръвта на майката по време на бременност, което води до производството на имунни алфа или бета антитела. Що се отнася до концепцията за несъвместимост на кръвните групи по време на бременност, това е много рядко явление. По-често има конфликт поради Rh фактора. Трябва ясно да се разбере, че несъвместимостта на партньорите може да има генетичен характер и може да бъде свързана с различия в кръвната група на бъдещите родители..

Може ли детето ми да има отрицателен Rh (кръвна група 2), ако съпругът ми и аз имаме кръвна група 2, Rh положителен? Или е имало грешка в нечий анализ?

Мъжките и женските зародишни клетки съдържат 23 двойки хромозоми, които носят гени, които са отговорни за формирането на дете. Сред тях има гени, отговорни за неговия Rh фактор. Това може да бъде. Човек с положителен резус фактор може да бъде носител на отрицателен резус ген (този ген се потиска от гена на положителен резус, така че когато и двата гена присъстват - резус положителен, но отрицателен може да се предаде на детето). В този случай и двамата родители са резус отрицателни носители, и двамата го предават на детето и в резултат той има отрицателен резус фактор.

Имам втора кръвна група и резус отрицателен. С какви проблеми мога да се сблъскам по време на бременност и по време на раждане?

За съжаление не пишете за това каква кръвна група има съпругът ви, дали сте имали предишна бременност.

Възможно е да имате проблеми по време на бременност, ако съпругът ви има кръвна група 3 или 4 и Rh фактор е положителен.

След това, ако детето наследява кръвната група или резус на бащата (а това не е 100%), тогава в кръвта ви могат да се образуват антитела, насочени срещу тази „чужда“ група или резус. По време на първата бременност с Rh-положителен плод те се формират само и рядко работят. По време на втората бременност (не като цяло, а именно втората бременност с Rh-положителен плод), тези антитела могат да действат срещу детето и да причинят усложнения на бременността до нейното прекратяване и хемолитична болест на новороденото. За да предотвратите навреме възможни неприятни последици, първо трябва да разберете групата на среза и Rh на съпруга и ако има причина за безпокойство, като се започне от 7-та седмица на бременността, да се определят антителата към Rh фактора и към антигените на кръвната група в кръвта. Ако се появят, лекуващият лекар ще предпише лекарства, които блокират действието им. Тези състояния се лекуват, ако са известни предварително..

Могат ли Rh позитивните родители да имат Rh отрицателно бебе? Факт е, че бях диагностициран с 4-та кръвна група (резус отрицателен), а баща ми и майка ми имат положителен резус. Има ли грешка в анализа?

Може би няма да навлизам в тънкостите на решаването на генетични проблеми. Изпращам ви таблица на възможните варианти на Rh фактори при деца с подходящи родители.

Напоследък често говорят за комбиниране на кръв при противоположни полове по време на зачеването на плода. Кръвната ми група е A 2 (+), а годеникът ми е 3 (-). Как това може да повлияе на здравето на нероденото дете?

Можете да прочетете статията „Кръвен конфликт“ на нашия уебсайт. Той описва с подробности какво може да се очаква с различни кръвни групи при партньори и са дадени таблици, в които са дадени възможните варианти на кръвната група и Rh фактор при дете и вероятността от развитие на конфликт.

Имам такъв въпрос, възможен е положителен резултат, т.е. здраво дете, ако жената има отрицателен Rh и е прекъснала бременността и след като на борда не е взела нищо, за да убие анти-тялото. Възможно ли е такава жена да има деца с мъж с положителен резус фактор? Възможно ли е професионално и млечно кърмене преди зачеването на следващия плод?

Да, но е необходимо да се предотврати развитието на Rh-конфликт чрез въвеждане на анти-Rh антитела.

Защо кръвната група на детето не съвпада с кръвната група на никой от родителите? ?

всяка черта на организма е кодирана от двойка гени. Тази двойка при дете се състои от един ген от всеки от родителите. Комбинацията от гени може да даде черта, различна от черта на родителите.

Въпрос: жена ми има кръвна група 0 (1) +, аз имам B (3) - каква е нашата вероятност за резус-конфликт по време на зачеването ?

Факт е, че ако жената има положителен резус фактор, конфликт на тази основа се изключва. Детето може да наследи Rh фактора на бащата и майката (50 до 50%). Вероятността от конфликт по кръвна група е 50%, но конфликт по кръвна група е изключително рядък.

Родителите ми са Rh положителни, кръвни групи 2 и 3. Имам 1 група Rh отрицателна. Четох, че това може да е 1% от 100. Родих дете с отрицателен резус в група 2. Кажете ми, какво ме заплашва с втора бременност, ако детето е Rh положително? По някакъв начин влияе на тялото ми, че родителите ми са Rh положителни, а аз отрицателни. И защо майка ми не е имала Rh-конфликт. Ако е възможно, обяснете всичко по-подробно.

Ако жена с Rh отрицателна кръв е бременна с плод, който е наследил Rh положителна кръв от баща си. Когато кръвта на майката влезе в контакт с плода, тялото на майката възприема плода като нещо чуждо и произвежда вещества (антитела), които допринасят за неговото отхвърляне. Това може да попречи на нормалния растеж и развитие на плода, да има пагубен ефект върху здравето на нероденото бебе..
Когато се роди жена с Rh-отрицателна кръв, дете с Rh-отрицателна кръв няма да има конфликт, тъй като не се произвеждат „вредни“ антитела. По време на първата бременност рядко се развива конфликт поради несъвместимост на кръвта на майката и плода по кръвна група и резус фактор, т.к. все още няма достатъчно антитела. По време на първата бременност рядко се развива конфликт поради несъвместимост на кръвта на майката и плода по кръвна група и резус фактор, т.к. все още няма достатъчно антитела. Същото се случва и при повторна бременност с Rh-положителен плод, при условие че предишното дете е имало отрицателен Rh. Често антитела (AT) се образуват още преди бременността в резултат на предишни кръвопреливания, без да се взема предвид Rh съвместимостта, спонтанни или индуцирани аборти, извънматочна бременност. Различни усложнения на бременността (токсикоза, повишено кръвно налягане, заплаха от прекратяване, инфекциозни и вътрешни заболявания на майката) влошават тежестта на състоянието и увеличават вероятността от развитие на конфликт. Жените, които са изложени на риск от развитие на конфликт, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от акушер-гинеколог по време на бременност. По време на бременността е необходимо да се определя нивото на Rh антитела в кръвта (веднъж месечно до 32 седмици от бременността, 2 пъти месечно от 32 до 35 седмици и след това седмично). Височината на титъра на антителата помага да се предскаже тежестта на състоянието на плода и новороденото и, ако е необходимо, да се вземат мерки за предотвратяване на развитието на усложнения.
Възможно е да се предотврати развитието на конфликт по време на многократни бременности чрез въвеждане на анти-Rh имуноглобулин веднага след първото раждане, с прекъсване на бременността при жени с отрицателен Rh, с преливане на несъвместима кръв. Обикновено това е част от рутинната практика на родилните болници, но когато избирате институция, в която ще раждате, е по-добре да зададете този въпрос.

Интересува ме проблемът с последиците от аборта в случай на Rh конфликт между майка и дете. Фактът, че многократната бременност е свързана с риск за здравето на детето, знам и какъв е рискът. Информация за лекарството (в инжекции), което се прилага веднага след аборт или след раждане с Rh конфликт, се изплъзна покрай мен, което свежда до минимум риска от последващи бременности. Бихте ли могли да назовете това лекарство, да обясните действието му и да отговорите на въпроса: може ли да се използва известно време след аборт.

Прав си, има такова лекарство - антирезусен имуноглобулин, който образува непатогенни имунни комплекси с антитела срещу еритроцитите и се елиминира от организма. Лекарството се прилага през първите 4 часа след раждането или аборта. Ако анти-Rh (D) антитела не са били прилагани профилактично, тогава те трябва да се прилагат по време на бременност.

Съпругата ми има следната ситуация: Родителите й имат кръвна група на баща 3+, майка има 2+, тя има 2+ кръвна група от раждането си. В момента тя е на 22 години и до момента всичко е наред. Тя забременя, в болницата ме изпратиха да тествам за групата и Rh. След експресния анализ те казаха, че 2+ и след пълен разширен 2-. Практически всеки месец са правили анализи и във всички случаи се оказва експрес 2+ и сканиране 2-. Как може да бъде това? И като цяло, има ли такива ситуации?

Препоръчваме ви да дарите кръв на независима лаборатория, тъй като точността на определяне на кръвната група и Rh фактора по време на бременност е много важна.

Съпругът ми и аз имаме положителни Rh фактори, а кръвните групи на съпруга ми са B (3), а аз имам A (2). В едно списание четем статията „Колкото по-малко антитела, толкова по-добре“. Имаме едно дете, но искаме още две. Въз основа на тази статия искаме да попитаме: Има ли конфликт, причинен от несъвместимост в кръвната група на майката и плода? Свързан ли е или не с Rh-конфликта? Кога се случва и как да се избегне? Ако въпреки това е неизбежно, тогава какви последици (отклонения) може да има детето заради него? Как да се определи наличието на ABO конфликт при бременна жена, къде и какви тестове трябва да се вземат? И все пак как да го избегнем (ако е, разбира се)?

Несъвместимостта на кръвта на майката и плода може да бъде не само за Rh фактора, но и за кръвни групи. Най-често несъвместимостта на кръвната група възниква, когато майката има първата, а плодът има втората или третата кръвна група. Проявите на този конфликт при плода и новороденото са същите като при резус-конфликта. За да се диагностицира заболяването, е необходимо да се определи нивото на анти-еритроцитни антитела в кръвта на майката със същата регулярност като нивото на анти-резус антитела. Ако се открият аномалии, трябва да се извърши десенсибилизиращо лечение.

Положителен Rh фактор при майката и отрицателен при бащата ще повлияе ли на здравето на нероденото дете? И дали бременността ще протече нормално?

В тази ситуация няма да има Rh конфликт, така че разликата между Rh факторите на майката и бащата по никакъв начин няма да повлияе на здравето на детето и хода на бременността.

Сестра ми и съпругът й имат 1-ва кръвна група (Rh фактор +), а дъщеря им също има 1-ва, но Rh фактор е. Възможно ли е това? И с какво е свързано?

Отговор: Кръвната група и Rh-принадлежността на човек се определят от наследствеността му. Всяка черта е кодирана от двойка гени. Признаците са доминиращи (те винаги се появяват, дори ако един ген е рецесивен, а другият е доминиращ) и рецесивни (появяват се само ако всеки ген от двойка е рецесивен). Rh положителен е доминиращият знак. Очевидно при всеки от родителите на вашата племенница знакът за положителен резус е кодиран така, че единият от гените е доминиращ - "+", а другият е рецесивен "-". Ето защо те са Rh положителни. И дъщеря им получи рецесивен ген от всеки от тях.

Съпругата ми има първата кръвна група, аз имам третата. И двете са Rh-положителни. Нашият син има първата кръвна група и е Rh положителен. Дъщерята, която е родена съвсем наскоро, има трета кръвна група, но отрицателен резус фактор. И родителите ми, и родителите на жена ми имат Rh-положителна кръв. Как може да се обясни тази ситуация, защото Rh факторът е наследствена черта?

Няма да ви посветя на тънкостите на науката - генетика, просто ще ви дам таблица на възможните детски кръвни групи, когато комбинирате кръвните си групи със съпруга / та. Просто ще кажа, че дори родителите ви да са Rh положителни, а вие и вашият съпруг също сте Rh положителни, има 50% шанс да имате отрицателен ген на Rh фактор в генетичния си състав..
Rh фактор - баща +, майка +, дете 75% +, 25% -
Кръвни групи баща В (111), майка 0 (1), дете 0 (1) или В (111)

Съпруга кръвна група 1 - съпруг 3+ може да има проблеми през втората бременност. ако е била прекъсната 1 бременност

Поради разликата в кръвната група и Rh фактора между вас и съпруга ви, имунен конфликт може да възникне по време на многократна бременност, ако плодът има кръвна група и / или Rh фактор на съпруга ви. Въвеждането на антирезусен имуноглобулин по време на прекъсване на бременността намалява риска от усложнения в последващото. По време на бременността е необходимо да се определя титърът на Rh антитела в кръвта (веднъж месечно до 32 седмици, 2 пъти месечно от 32 до 35 седмици и след това седмично).

Имам 1-ва кръвна група Rh отрицателна, съпругът ми е 3-ти положителен, имам херпес върху ДНК и имах 1-ва неразвита бременност. Може ли да има усложнения за мен и детето по време на втората бременност след лечение на херпес.

Поради разликата в кръвната група и Rh фактора между вас и съпруга ви, имунен конфликт може да възникне по време на многократна бременност, ако плодът има кръвна група и / или Rh фактор на съпруга ви. Въвеждането на антирезусен имуноглобулин по време на прекъсване на бременността намалява риска от усложнения в последващото. По време на бременността е необходимо да се определя титърът на Rh антитела в кръвта (веднъж месечно до 32 седмици, 2 пъти месечно от 32 до 35 седмици и след това седмично).
Херпесният вирус попада в човешкото тяло главно в детството и юношеството (90% от населението), където е неактивен. При неблагоприятни фактори на околната среда и / или отслабване на организма той се активира и се проявява с различни клинични симптоми. Лечението не може да унищожи вируса, но го връща обратно в "спящо" състояние, което не пречи на протичането на бременността, развитието на плода и новороденото. Въпреки това, по време на бременност е необходимо постоянно да се наблюдава нивото на антитела към херпесния вирус в кръвта, Следователно трябва да бъдете внимателно наблюдавани от Вашия лекар през цялата бременност..

Имам II кръвна група, Rh фактор е положителен, съпругът ми има I и Rh фактор е отрицателен. може ли този факт да причини някакви усложнения по време на зачеването и по-нататъшната бременност?

Конфликтът с Rh фактор и кръвна група, който се среща при различни стойности при майката и плода, не ви заплашва. Развива се, ако майката има Rh отрицателна кръв, а плодът има положителна кръв; и е изключително рядко, ако майката има първата кръвна група, а плодът има втората. Вашата ситуация е напълно противоположна. И без значение какъв е резусът (положителен или отрицателен) и кръвната група (втори или първи), бебето ви не трябва да има проблеми.

Имам въпрос относно Rh-конфликта. Моята приятелка е Rh отрицателна, кръвната група е IV (-), а аз имам II (+). Тя има дете от първия си брак, а също така е направила аборт в първия си брак. Четох, че може да нямаме общи деца поради Rh-конфликта и този аборт. Колко вероятно е да имате общо и здраво дете?

Преди планираната бременност, жена с Rh (-) кръв трябва да даде кръв, за да определи титъра на анти-Rh антитела, ако е необходимо, кръвта се "пречиства" от тези имуноглобулини, а след това по време на бременността нивото на тези антитела се проследява динамично.

Здравейте! Искам да задам въпрос. Имам отрицателен резус фактор, съпругът ми има положителен. Сега очаквам второто си дете, срокът е 25 седмици (първото момиче е на 4 години). Досега в кръвта не са открити Rh антитела. Каква е вероятността от появата им, как е опасно и как те могат да повлияят на по-нататъшния ход на бременността. Благодаря.

Вероятността от развитие на Rh-конфликт при всяка бременност е 10%. При Rh-конфликт антителата, прониквайки през плацентата към плода, причиняват разрушаването на кръвта му - хемолиза. Развива се дефицит на кислород на плода и неговото отравяне с продукти за разпадане на кръвта. Следователно, когато плодът развие антитела срещу Rh-конфликт, жената незабавно се изпраща за лечение в специална институция..

Имам отрицателен резус. Преди 4 години са направени 2 ранни аборта и цезарово сечение. По време на бременност няма антитела. Имуноглобулин не е прилаган. Какви са шансовете ми да имам второ дете здраво и какво мога да направя за това преди бременността?

Рискът от развитие на сенсибилизация при всяка бременност е

10% (с Rh-конфликт). Първите два аборта не са ви причинили сенсибилизация (късмет). По време на третата бременност сенсибилизация също не се развива. Съществува риск антителата да се развият по време на цезарово сечение, когато има масивен обмен на кръвен поток между майката и плода. Ако бебето е родено Rh отрицателно, тогава по време на следващата бременност е необходимо редовно да се наблюдава наличието на антитела към Rh фактора. Ако детето е Rh-положително, тогава проверката за антитела към Rh фактора трябва да започне преди бременността.

Дъщеря ми има кръвна група 2, Rh-отрицателна. Притеснявам се като за бъдеща майка. Докога може да ражда деца, да прави аборти?
Всяка бременност и аборт увеличава вероятността (риска) от Rh сенсибилизация с 10%. Затова е по-добре жените с отрицателен резус изобщо да не правят аборти. След края на бременността трябва да се прилага анти-Rh имуноглобулин. Следвайки тези правила, Rh отрицателната жена може да има толкова деца, колкото иска..

Имам 1-ва кръвна група Rh отрицателна, съпругът ми е 3-ти положителен, имам херпес върху ДНК и 1-ва бременност, която не се е развила. Може ли да има усложнения за мен и за детето по време на втората бременност след лечението на херпес.

Поради разликата в кръвната група и Rh фактора между вас и съпруга ви, имунен конфликт може да възникне по време на многократна бременност, ако плодът има кръвна група и / или Rh фактор на съпруга ви. Въвеждането на антирезусен имуноглобулин по време на прекъсване на бременността намалява риска от усложнения в последващото. По време на бременността е необходимо да се определя титърът на Rh антитела в кръвта (веднъж месечно до 32 седмици, 2 пъти месечно от 32 до 35 седмици и след това седмично).
Херпесният вирус попада в човешкото тяло главно в детството и юношеството (90% от населението), където е неактивен. При неблагоприятни фактори на околната среда и / или отслабване на организма той се активира и се проявява с различни клинични симптоми. Лечението не може да унищожи вируса, но го връща в „спящо“ състояние, което не пречи на протичането на бременността, развитието на плода и новороденото. Въпреки това, по време на бременност е необходимо постоянно да се следи нивото на антитела към херпесния вирус в кръвта. Следователно, трябва да бъдете внимателно наблюдавани от Вашия лекар през цялата бременност..

Здравейте ! Съпругата ми има кръвна група I и е резус отрицателна, а нейният гинеколог каза, че практически няма шанс да забременее. Дори това да се случи, ще има много трудна доставка. Така е ?

Кръвната група и Rh фактор не са свързани с възможността да забременеете. Това няма никакъв ефект върху родовата активност. Съпругът ви има вероятност да развие имунологичен конфликт по време на бременност (ако детето е Rh "+" или друга кръвна група). Но рискът от този проблем не надвишава 10%. Препоръчваме ви да говорите отново с гинеколога. Очевидно не сте се разбрали.

Съществува ли метод за прогнозиране на кръвната група и Rh фактор на детето въз основа на същите показатели на родителите? Трябва ли кръвта на един от родителите да е подходяща за директно преливане на детето им?

При хората има много кръвни групи - ABO, Rhesus, Kell, Duffy, Kidd, Lewis, Lutheran и т.н. Поради огромния брой комбинации, всеки човек е уникален по отношение на набор от различни системи от кръвни групи. В практическата медицина обикновено се вземат предвид само 2 системи: ABO - според която хората принадлежат към 1 (O), P (A), W (B) и 1U (AB) групи, Rh фактор - сред европейците, около 15% Rh " - "отрицателни и 85% Rh" + "хора. Кръвните групи се наследяват съгласно ясно определени генетични закони, които са доста сложни. Дори ако кръвните групи на родителите са еднакви, детето може да има различна (например Rh "+" родителите могат да имат Rh "-" дете. Ако бащата е група O (1), а майката е AB (1U), тогава детето ще бъде или A (P ), или B (W) групи и др.) Често се случва кръвта на родителите (единия или и двамата) да не намери дете за преливане. Методи за прогнозиране на кръвни групи, Rh фактор и други кръвни системи на дете съществуват отдавна, но те могат само да предскажат вероятността да имат дете с една или друга група. (При Rh "+" европейски родители вероятността за раждане на дете с Rh "-" кръв и с Rh "+" 97.75% С Rh "-" родители, вероятността за раждане на Rh + "дете е почти равна на 0.

Лечение на имуноконфликт по системата AB0 по време на бременност
Хемолитичната болест на плода и новороденото може да се развие в резултат на несъвместимост за еритроцитни антигени (повече от 4 вида). В 96% от случаите това е Rh-конфликт. Трудностите при лечението на ABO-конфликта се крият в диагностиката на хемолитична болест след раждане. По време на бременност можете да подозирате конфликт на добър ултразвук по косвени признаци. Лечението се определя от тежестта на анемията и нивото на билирубин по време на амниоцентеза и кордоцентеза. При тежки случаи се използва ранно доставяне или вътрематочна трансфузия на еритроцитна маса (от 18 седмици).