Не е тайна, че за всяка бременна жена по-здравословното дете е на първо място. Това е нормално, тъй като за всяка майка детето е най-ценното и обичано същество в живота си. Живеем в името на децата, така че цялата грижа за тях пада върху нашите плещи. Не е изненадващо, че въпросът с рентгеновото изследване по време на бременност представлява интерес за почти всяка бременна жена..

Колко безопасна е рентгеновата снимка по време на бременност? Колко може да навреди на растежа и развитието на плода? Какво да направите, ако бременността е открита само след рентгенова снимка?
Ще започнем нашата история с много кратка информация относно съществуващите различия между дете, което е в утробата, и възрастен. Тази информация е издадена от радиобиологията, тоест науката, която изучава ефектите на радиацията върху всички живи същества. Експерти в тази област твърдят и потвърждават, че всички видове радиоактивно излъчване са най-опасни за тези организми, чиито клетки по време на тяхното излагане са в стадий на активно деление. Активно клетъчно делене се наблюдава при всички деца, които са в утробата. От всичко това може да се направи само един извод: рентгеновото облъчване е много по-опасно за плода, отколкото за възрастен..
Какво да направите, ако бременността е открита само след рентгенова снимка?
В този случай продължителността на очаквания менструален цикъл играе много важна роля. Ако рентгеновата снимка е направена преди очаквания период на менструация, тогава бъдещата майка може да бъде спокойна за здравето на бебето си. Ако рентгеновото изследване е проведено след очаквания менструален цикъл, тогава бременната жена трябва да помисли два пъти и да се подложи на специален медицински и генетичен преглед. Само с негова помощ ще бъде възможно да се установи прогнозният риск за плода..
Колко рентгенови лъчи могат да навредят на растежа и развитието на плода?
Няма да скрием от вас, че рентгеновите лъчи през първия триместър на бременността са опасни. Това се обяснява с факта, че именно през първите три месеца от бременността се развиват най-важните системи и органи на тялото на детето. В резултат на това рентгеновите лъчи могат да предизвикат развитието на множество аномалии. Ако една жена се нуждае от рентгенова снимка много зле, тогава това е най-добре през втория триместър на бременността. В някои случаи се правят рентгенови лъчи независимо от гестационната възраст. Най-често това се случва при оказване на спешна помощ или при преждевременно прекъсване на бременността.
Доста често бременните жени се интересуват от въпроса за такъв план - колко силно се отразява отрицателният ефект на рентгеновите лъчи при изследване на фрактура на ръката или крака при майка?
По принцип този вид рентгенови изследвания са най-често безопасни, тъй като се извършват с екраниране на тялото. Въпреки това, най-добре е жените, претърпели този вид рентгенови лъчи, да се подлагат на ултразвуково сканиране не само на плода, но и на неговите органи. Това може да стане вече на дванадесетата седмица от бременността..
Дали може да се направи рентгенова снимка по време на кърмене?
Докато кърми, всяка жена може да си позволи да направи рентгенова снимка на която и да е част от тялото си. В този случай е напълно безопасно за бебето, тъй като рентгеновите лъчи нямат склонност да оказват влияние върху състава на кърмата..
Сега разполагате с необходимата информация и можете да си направите изводи сами.

Ако сте направили рентгенова снимка и сте установили, че сте бременна

желязо не беше позволено да се носи? обикновено се дават на всички жени

Дори преминах FLG, ние не отглеждаме нищо, ние се развиваме

Моля, кажете ми за колко време сте правили FLG? иначе и аз го правех за около 2-3 седмици

flg и аз също се притеснявам, въпреки че изглежда, че на ехографа всичко е наред.

Да, тя се обличаше като синя жилетка, тежка. Не искам аборт, много желано дете. След аборта може би въобще няма да мога да забременея. Вече съм на 32 години. Сега изчакайте и се притеснявайте до ултразвуковото сканиране на 20-та седмица, само там, според мен, се откриват патологии.

не се притеснявай толкова много!

за ултразвук отидете в МЦ при генетиците, кажете им, че сте правили рентгенова снимка на зъбите си за период от 3 седмици, те ще погледнат по-внимателно. Понастоящем мнозина не знаят за бременността и какво просто не правят, но раждат здрави деца. И на лекаря, разбира се, трябваше да се каже, те нямат право да настояват за аборт.

не се притеснявайте, тук много се дискутира за рентгеновите лъчи.

Аз също преди 11 години не знаех, че съм бременна и снимах FLG - нямаше отклонения. Забравете ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ходете добре и без токсикоза.

Варя, не се притеснявай и не се притеснявай

Рентгеновата снимка на зъба може да причини заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи, тонусът на матката, радиацията е опасна за това. След като плодът ви бъде фиксиран, тогава всичко е наред и няма да има проблеми. Вижте, дори тук във форума други „глупави същества“ успяват да пушат, пият и взимат наркотици и дори не се притесняват за това. Ще имате всичко Okkei :) Ако имаше някакви пороци, те вече са видими на 12 седмици, а вие имате, имате и ще ВСИЧКО добре! Как иначе? Разумна майка, желана бременност, не може да има "джамба".

Имах FLG на 4-5 седмици

Знаех, че съм в позиция, но не знаех, че това е невъзможно (не ми беше позволено да покривам корема си с каквото и да било. За да се регистрирате, трябва да имате под ръка резултата от флуорографията. Лекарят не каза нищо за това. Вече бяха 2 ултразвука. няма да бъде с нас.

За бърз отговор! и за добрите думи. Успокоих се. Наистина се надявам всичко да е наред!

не се притеснявайте, това не е радиация от атомна бомба

Освен това, престилката предпазва, добре, за такъв период като вашия, детето все още е в зигота - в черупка и не е прикрепено към тялото ви. Така че самата природа е замислила така, че мнозина да не знаят за бременността и да правят нещо (пият, премахват FLG, рентгенови лъчи и т.н.), но в същото време ембрионът е в собствена защита.

Рентгенови лъчи и бременност

Намерих тази статия
Рентгенови лъчи и бременност

Здравето на бъдещото поколение винаги е тревожило и ще продължава да тревожи родителите. В тази връзка въпросът за възможното въздействие на рентгеновата диагностика върху здравето на жената и нероденото дете винаги ще бъде актуален и изгарящ. За да се разбере този въпрос, на първо място е необходимо да се разбере как едно дете в утробата се различава от възрастен от гледна точка на радиобиологията - науката, която изучава ефекта на радиацията върху живите организми. И за начало малко теория от областта на радиобиологията, която отдавна дава отговори на много въпроси.

Известно е, че активно делящите се клетки са най-чувствителни към радиация. В момента на делене те са почти имунизирани срещу въздействието на много фактори на околната среда, включително радиация. При възрастен човек такива клетки са относително малко и увреждането им от малки дози радиация не винаги е изпълнено с последствия. При дете в утробата клетките на всички органи и тъкани се делят активно. Но и тук има някои „тънкости“. Природата е измислила доста умен начин за защита на оплодената яйцеклетка от възможни последици за човечеството. На ранен етап от развитието на ембриона работи принципът „всичко или нищо“. Това означава, че ако настъпи сериозно увреждане на зиготата през първата седмица от нейното съществуване, тогава бременността няма да се развие. От това може да се направи полугрешен извод, че излагането на радиация в ранните етапи на бременността не е опасно. Това не е напълно вярно. Да, не е опасно за здравето на нероденото дете, ако плодът оцелее. И ако не. Защо да рискувам? Освен това експертите силно препоръчват провеждането на рентгенови изследвания, свързани с излагане на радиация на половите жлези (изследвания на тазовата област, стомашно-чревния тракт, отделителната система) през първите 10 дни от менструалния цикъл (с изключение на случаите, когато проучването не може да бъде отложено по строги клинични показания)... И факт е, че през този период вероятността от бременност е най-ниска. Ако има съмнение за бременност, въпросът за допустимостта на рентгеново изследване се решава въз основа на предположението, че има бременност. Както виждате, по този начин се решава основният принцип на медицината - „не вреди“. Ето защо препоръчващият лекар трябва да провери времето на последната менструация за жена в детеродна възраст..

Но има ситуации, когато жената може да не знае за бременността и да се подложи на флуорография. Как да бъда? В този случай трябва да знаете, че ако флуорографията е била извършена преди падежа на очакваната менструация, тогава не бива да се притеснявате. В допълнение, дозата рентгеново облъчване със съвременна флуорография е малка и освен това посоката на излагане е далеч от матката. Няма доказателства, че съвременната флуорография води до увеличаване на честотата на фетални аномалии..

От 12 хиляди рентгенови кабинети в Русия, около 11 хиляди все още работят на оборудване от стар стил. Ето защо, ако флуорография (особено класическа, филмова) при бременни жени е била извършена след очаквания период на менструация, тогава се препоръчва генетично консултиране.

Така че, излагането на рентгенови лъчи трябва да се избягва по време на бременност. Тези проучвания при бременни жени се провеждат само в случаи на крайна необходимост, т.е. само за строги клинични показания. По отношение на сигурността също е по-правилно да се казва не „до какъв период“, а „след какъв период“. Всъщност в ранните етапи на бременността ембрионът и плодът все още са по-чувствителни към неблагоприятните ефекти. Втората половина на бременността е относително безопасна в това отношение, когато всички органи и системи вече са се формирали при нероденото дете, което означава, че има по-малък шанс за отрицателно въздействие на рентгеновите лъчи върху плода.

Бременните жени не трябва да участват в рентгенова диагностика. Става дума за подпомагане на деца и тежко болни роднини по време на проучването.

Рентгеновите изследвания се извършват независимо от гестационната възраст само в случаите, когато това е необходимо при оказване на спешна или спешна помощ или когато се решава дали да се прекъсне бременност.

Според нормативните документи се въвеждат допълнителни ограничения за жени под 45-годишна възраст, които работят с източници на лъчение: дозата, получена от плода за два месеца на неоткрита бременност, не трябва да надвишава 1 mSv. За това трябва да се извършват рентгенови изследвания на бременни жени (между другото този принцип се прилага за всички слоеве от населението), като се използват всички възможни методи за защита на органите извън зоната за изследване. Понякога има случаи, когато прогнозираното ниво на фетална експозиция надвишава 0,1 Sv (100 mSv). Такива случаи могат да възникнат, когато е необходимо да се повторят рентгенови изследвания (например флуороскопия) на храносмилателната система, пикочните пътища и тазовата област при тежки заболявания. В такива случаи лекарят е длъжен да предупреди пациента за възможните последици от вредното въздействие на радиацията върху плода и силно препоръчва прекъсване на бременността..

Понякога възникват въпроси от различен вид. Например, ще повлияят ли изображенията на фрактурата на ръката на майката върху здравето на плода? Не трябва, ако изследванията са направени правилно, с екраниране на тялото. Но след 12 седмици трябва да се направи задълбочен ултразвуков преглед на плода и неговите органи..

Има и въпроси относно излагането след раждането. Например, може ли да се направи рентгенова снимка на белите дробове, докато бебето кърми? Отговорът е очевиден. Рентгеновите лъчи са вредни само когато са пряко изложени на детето. Изследването няма да има никакъв ефект върху свойствата на млякото, така че изследването може да се извърши без страх от последствия.

И накрая, няколко думи за децата. За деца под 14-годишна възраст рентгеновите изследвания трябва да се извършват, като се използват диагностични методи с минимално облъчване и според строги клинични показания. Превантивни прегледи на деца не се провеждат. Изключени са изследователски методи, по време на които детето може да получи голяма ефективна доза лъчение (например флуороскопия). При малки деца защитата (например с оловна престилка) на цялото тяло е задължителна извън зоната на интерес.

Рентгенови лъчи по време на бременност: кога можете да диагностицирате

Рентгеновото изследване е ценна диагностична процедура, която помага да се визуализират органи и тъкани по неинвазивен начин (чрез проникване на лъчи през човешкото тяло).

Изследването се провежда за всички пациенти, но те предпочитат да не предписват рентгенови лъчи по време на бременност поради възможни неблагоприятни ефекти върху плода.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката
 2. Как рентгеновото въздействие засяга плода
 3. Рентгенови съвети за бременни жени
 4. Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени
 5. Алтернатива на рентгеновото изследване
 6. Видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката

Отговорните родители следят здравето си и здравето на детето си от момента на зачеването. След като научат за бременността, жените се опитват да се предпазят от негативното влияние на различни фактори след зачеването, включително рентгеновите лъчи.

За да разберете колко вредни са рентгеновите лъчи и кога са необходими, е важно да знаете основната информация за този тип диагноза..

Погълнатата доза радиация има собствена мерна единица - милизиверт (mSv). Неблагоприятната доза радиация, която може да навреди на детето, е 0,7 mSv = 700 μSV (микросиверт).

Това е доста значителна доза изследвания и е необходима много работа, за да се получи. Например за тази доза могат да се направят сто рентгенови изследвания на зъб..

При преминаване на рентгенова снимка си струва да изберете цифров рентгенов апарат, като в този случай дозата на облъчване ще бъде минимална. Попитайте вашия рентгенолог за информация относно оборудването. Снимка с доза до 60 μSV (0,06 mSV) е безопасна за възрастен и плод. Пример: дозата на радиация в Москва е 20 μSV, на места достига 35-40 μSV, например това са метростанции с гранит.

Струва си да се вземат предвид показанията за провеждане на изследването и фактът, че лъчението не трябва да надвишава максимално допустимата доза до 5 mSV / година (5000 mSV).

Що се отнася до рентгеновото изследване на други органи, например тазовите органи, тук лъчението се подава по-високо - 0,05-0,5 mSV.

Зависи от вида на апарата (цифров, филмов), изследвания орган и неговата плътност. Ето защо лекарите не препоръчват рентгенови лъчи за бременни жени..

Оборудването за облъчване, което може да се използва от бременна жена, не дава повече от 0,5 mSV на изхода, което означава, че е просто невъзможно да се получи тератогенна доза за плода по време на изследването..

Най-опасният период за детето е първите шестнадесет седмици от вътрематочното развитие, когато се формират системи и органи. В следващите периоди радиацията е най-малко опасна, така че не трябва да се притеснявате за нея.

Когато провеждате рентгенова снимка, трябва да вземете предвид степента на нейната вредност:

 • 1 степен - опасно изследване. Това включва облъчване на гръбначния стълб, бедрото, коремните и тазовите органи;
 • Степен 2 е по-малко опасно проучване, но също така трябва да се третира внимателно. Това е рентгенова снимка на ръката, крака, гърдите, главата. Рентгеновите лъчи на белите дробове и бременността са съвместими на по-късна дата;
 • Степен 3 - безопасно проучване по време на бременност, засяга диагностика на патологии на зъбите, носните синуси. Изследването се извършва по техника с най-ниска доза облъчване, следователно е най-безопасно.

Лекарите не правят рентгенови лъчи на 6 седмици от бременността и наистина през първия триместър, тъй като това е забранено от санитарни и хигиенни препоръки.

Изключение правят научните изследвания, когато е абсолютно необходимо да се запази живота и здравето на майката. Правят се рентгенови снимки, ако жената не иска да поддържа бременността.

Как рентгеновото въздействие засяга плода

Рентгеновите лъчи могат свободно да проникнат в човешкото тяло. Отразявайки от органи с различна плътност, те ви позволяват да получите изображение от черно-бели нюанси, които показват състоянието на вътрешните органи - нормално или патологично.

По време на преминаването на лъчите през клетките на човешкото тяло, рентгеновите лъчи нарушават целостта на ДНК веригата, прекъсват я, което допринася за освобождаването на свободни радикали.

Свободните радикали имат токсичен ефект върху тялото, но човек се справя добре с такова натоварване, този процес не причинява заболявания или отклонения.

Заплахата за тялото, която изследователите виждат, е, че клетките стават нежизнеспособни, дефектни.

Такива клетки имат повишен риск от мутация, което може да провокира тяхното злокачествено заболяване, т.е. злокачествено заболяване.

Преди нормалните клетки след излагане на рентгеново лъчение ще започнат да се делят необичайно, засягайки тялото.

Като се има предвид, че рентгеновите лъчи в началото на бременността просто ще уловят процеса на активно разделяне на феталните клетки, лекарите не съветват бременните жени да бъдат изложени на риск за пореден път..

Това може да провокира аномалии на плода, вътрематочни нарушения, деформации.

Лекарите отбелязват, че през първия месец на бременността основните системи и органи са заложени само в плода..

Това все още е дефектно сърце, бели дробове, нервна система или мускулно-скелетна система, но процесът на диференциация на клетките води до образуването им в тялото на бебето.

Ако тялото на майката е облъчено на 1 седмица от бременността, тогава феталните клетки чувствително ще реагират на такава експозиция и могат да придобият необичайни признаци.

През първите месеци на вътрематочното развитие при детето се формират надбъбречните жлези и сърцето, полагат се основите на имунната система.

Ако въздействате на такива клетки с рентгенови лъчи, това допълнително ще доведе до отслабване на здравето на бебето..

Вторият и третият триместър са по-безопасни по отношение на изследването. Рискът от патологии по време на вътрематочното развитие е намален, тъй като вече е настъпила диференциация на клетките, детето е формирало органи и системи, които през останалото време само растат, укрепват и развиват.

Лекарите отбелязват, че рентгеновите лъчи през втория и третия триместър също могат да бъдат опасни и да причинят аномалии в кръвта и храносмилателната система.

Трудно е да се определят патологиите, които рентгеновата снимка ще провокира, но лекарите се страхуват повече от недоразвитие на мозъка и патологии на нервната система - това завинаги ще направи детето инвалидно и социално пасивно в обществото.

След като са научили за възможния ефект на рентгеновите лъчи върху плода, бременните жени често отказват да учат, което е фундаментално погрешно..

Описаните отрицателни ефекти са възможни, а рискът от развитие на фетални аномалии е изключително незначителен.

Съвременното диагностично оборудване е безопасно. Обемните рентгенови инсталации, които дадоха голяма доза радиация, отдавна ги няма..

Сега има възможност за дозирано използване на рентгенови лъчи, правят се изследвания с ниски дози, които няма да повлияят на организма..

Това не означава, че рентгеновите лъчи на бременни жени могат да се правят винаги и колкото е необходимо. Изследванията на учените показват, че рентгеновите лъчи през първата седмица от бременността могат да прекъснат бременността, тъй като при облъчване на етапа на прикрепване към матката яйцеклетката става нежизнеспособна и не се развива по-нататък.

Често жените не знаят за бременността, отивайки на рентгеново изследване, така че следващата менструация не се възприема като нарушение на зачеването.

В същото време проучването все още не е завършено и дали си струва да обвиняваме рентгена за неуспеха на бременността, все още не е доказано..

Поради високата тератогенност на лъчите, лекарите предпочитат да отложат рентгена до по-късна дата..

Рентгенови съвети за бременни жени

Има няколко съвета, които ще ви помогнат да изчистите ефектите на радиацията от тялото си. Червеното вино и млякото се считат за ефективни срещу лъчите..

Разбира се, ще трябва да се откажете от червеното вино в деликатна позиция, но млякото по никакъв начин няма да навреди на бременната жена и ще помогне за премахването на свободните радикали. Лекарите дават следните съвети:

 1. Пийте мляко веднага след процедурата и няколко дни след нея. Изследванията са доказали, че млякото е в състояние да премахва токсините, поради което често се използва за целите на детоксикация, включително след рентгенови лъчи..
 2. Пресните сокове също ще бъдат полезни след облъчване. Не трябва да се купуват само сокове, а прясно изцедени. Най-добрите антиоксиданти са соковете от нар и грозде. Те са в състояние да възстановят молекулярната цялост и да неутрализират свободните радикали, които се отделят по време на рентгеновото изследване..
 3. Йодът е добро средство за премахване на последиците от радиацията. За да се ускори този процес, към храната се добавят храни, съдържащи йод - водорасли, храни с йодирана сол и др..
 4. За да облекчите интоксикацията, вземете "Polyphepan". По време на бременност това е разрешено лекарство, дори се препоръчва като средство срещу токсикоза. Лекарството има естествен състав, включва дървесен лигнин, който е в състояние да премахне радионуклидите от тялото.

Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени

Ако няма индикация за рентгенова снимка, това не трябва да се прави. Дори и с флуорографско изследване можете да изчакате, ако е дошло времето да направите нов скрининг.

Следователно, въпросът за честотата на снимките по време на бременност трябва да се разглежда от гледна точка на крайна необходимост и възможно намаляване на дозата..

Бременните жени не трябва да се страхуват от единични изстрели, например, ако една жена си счупи ръката - тук не можете да направите без рентгенова снимка на ръката. В стоматологичното лечение ще има безопасна и лъчева диагностика.

В същото време, ако има алтернатива на рентгеновите лъчи, по-добре е да се използват такива изследователски методи. Забранени са лъчеви сесии за лечение на онкологични патологии.

Алтернатива на рентгеновото изследване

Ако е необходимо да се правят рентгенови снимки за жени по време на бременност, не се отчайвайте - можете да изберете алтернативен преглед, който не вреди на детето.

Ако рентгеновите лъчи не са спешно необходими на 2 седмици от бременността, лекарят ще предложи ултразвук или ядрено-магнитен резонанс.

Ултразвукът е безопасен във всеки период от развитието на плода, така че се предписва на бременни жени без страх. Недостатъкът на ултразвука е невъзможността да се видят костите и трудностите при преминаването на газова среда.

Следователно ще бъде трудно да се види фрактурата, да се изследват храносмилателните органи. Лекарите по-често избират ЯМР - той дава висококачествено изображение и е безопасен по време на бременност.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка по време на бременност - основният въпрос за жените, които са изправени пред необходимостта от диагностика по време на бременността.

Лекарите казват, че рентгеновите лъчи са опасни само през първия триместър, а в по-късните етапи малки дози няма да навредят на детето. Следователно, когато диагностицират, жените трябва да бъдат избирателни в процедурата и да вземат предвид всички характеристики..

Бременност и рентгенови лъчи: опасно ли е и струва ли си да се прави

Като цяло рентгеновите лъчи не са толкова вредни, че да го изоставят напълно..
Особено ако го правите с използването на защитно оборудване. Радиационно чувствителните органи (очи, щитовидна жлеза, гениталии) по време на изследването трябва да бъдат покрити със специални яки и престилки.

Рентгеновите лъчи обаче са опасни ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА, особено ако коремът е облъчен по време на изследването..

Радиоактивното облъчване е много вредно за ембриона в ранните етапи на бременността (възможни са патологии на развитието, деформации, умствена изостаналост на детето и др.).

Ето защо е по-добре да направите всички необходими рентгенови лъчи преди бременността или да ги отложите за по-късно..

Ако въпреки това рентгеновото изследване е жизненоважно за вас, тогава го направете едва след четвъртия или петия месец от бременността. На третия и по-рано е по-добре да не го правите! Рентгенова снимка на зъб, дори и лъчението да е незначително. И като цяло е по-добре да излекувате зъбите предварително, преди зачеването. Излишната инфекция, която може да дебне в болен зъб, бременна жена не се нуждае от нищо.

Въпроси

Въпрос: Рентгенови лъчи по време на бременност?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Здравейте, на 6 април направих рентгенова снимка на кръстната кост и кръста. 2 снимки. Около този ден трябваше да започне менструация. Оказа се, че съм бременна. Връзката със съпруга й се осъществи на 24 март, т.е. Рентгенов прошол на 13-ия ден след полов акт. Менструацията беше от 14 до 20 март. Имам цикъл от 21-23 дни.Искам да разбера колко опасно е за детето, което очаквам на този етап от развитието на плода?

За съжаление има шанс рентгеновото изследване на този етап от бременността да повлияе на развитието на бебето. На такива ранни етапи обаче радиацията може по-скоро да доведе до спонтанен аборт, тъй като през този период действа принципът „всичко или нищо“. Ако бременността продължи и плодът се развие, най-вероятно той ще се роди здрав, но определено трябва да се подложите на ултразвуково сканиране на 8 седмици и биохимичен скрининг от 12 до 19 седмици.

Благодаря за отговора. Ако има спонтанен аборт в случай на рентгенова снимка, кога може да се случи? От рентгеновата снимка е изминала повече от седмица.

Обикновено спонтанен аборт се случва през първите няколко часа след масивна радиация..

Бременна съм в 35 седмица. На първото дете трябваше да му направят рентгенова снимка на гърлото (костите са заседнали). Направиха го три пъти, аз го държах. Веднъж без престилка, после пак ми позволяват да я облека. Как това може да повлияе на плода. Благодаря за отговора.

На този етап от бременността такова облъчване вече не може да причини раждането на вродени малформации у детето. Въпреки това, в бъдеще са възможни смущения в кръвоносната система, поради което ще е необходимо детето да бъде допълнително изследвано от хематолог след раждането..

Здравейте.Наистина се нуждая от вашата помощ! Аз съм на 26 години, тегло 58 кг. 12 дни преди овулацията, професионален преглед направи флуорография на белите дробове (без защитна престилка) -.10 μs.По време на зачеването (за 1 седмица) на 7-8 ден след зачеването, рентгенова снимка беше направена от линейка, коремна кухина (без защитна престилка) -1,5 mSv = 0,15 рад, направена е инжекция на аналгин и лидокоин - за да се изключи чревна непроходимост, не знаех за бременността. В момента периодът е 12 седмици. Утре отивам на планиран ултразвук. Четох, че рентгеновите лъчи по време на бременност влияят върху развитието на левкемия и други видове рак, много се притеснявам за бебето. Много се притеснявам. Благодаря Ви предварително за въпроса.

Абсолютно прави сте в началото на бременността, има правило „всичко или нищо“. Трябва обаче да се подложите на всички скрининги, за да определите състоянието на плода и да изключите аномалии в развитието. Пожелаваме ви здраво бебе.

На 25 седмица от бременността си изкълчих ръката, изпратиха ме на рентген, за да се уверя, че няма фрактура, сложих престилка. как това лъчение може да повлияе на детето?

Краткосрочното обучение на областта на ръцете по никакъв начин няма да повлияе на развитието на плода.

Здравейте! Такъв въпрос измъчва. Направиха рентгенография на гръдния кош на 3-годишно дете, сложиха предпазна престилка само отзад и той постоянно падаше, аз трябваше да държа сам престилката. Изобщо нямах престилка. Рентгеновите снимки са направени преди седмица, сега имам закъснение от 3 дни, може да съм бременна. Много се притеснявам за сегашното дете (чета го, пишат навсякъде, че престилката трябва да покрива от двете страни) и за евентуалното неродено дете. Благодаря предварително за вашия отговор!

В случай, че изображението е направено при обичайното облъчване за обикновена рентгенография, това няма да навреди на детето. На първо място, трябва да установите дали сте бременна. В случай, че забавянето продължава допълнително, в продължение на 5-6 дни, е необходимо да се провери нивото на hCG в кръвта (това проучване е по-точно от определянето на hCG в урината с помощта на експресния метод за изследване). Обикновено, в случай че неблагоприятни фактори, включително рентгеново лъчение, въздействат върху ембриона на толкова ранен етап, се задейства принципът „всичко или нищо“; ембрионът или умира, или продължава да се развива без патология.

Направих рентгенова снимка на главата през шестата седмица на бременността. какви са последиците? как това се отразява на здравето на детето?

Моля, изяснете дали на корема е носена защита (оловна престилка)?

Здравейте! Последните менструации бяха 27sens. овулация около На 11 октомври и на 13 октомври направих рентгенова снимка на червата, тези на втория ден след ПРЕДЛОЖЕНАТА овулация. Забавете два дни, тестовете показват бременност. Как ще се отрази рентгеновият ефект. Кажи ми! Това е първата ми бременност.

Не се безпокой. Регистрирайте се навреме, изпълнете всички заповеди на лекаря и се насладете на бременността си.

добър ден! Моля, помогнете ми да разбера. Много се притеснявам.Срокът на бременността е 9 седмици, по това време на първата ми дъщеря са направени рентгенови снимки на писалката 2 пъти - имаше съмнение за фрактура. Бях в тази стая, на разстояние около 3 метра от апарата зад защитна стена, до специалиста, който правеше рентгеновата снимка (нямаше други средства за защита нито при мен, нито при рентгеновия специалист). Сега полудявам при мисълта, че това може по някакъв начин да повлияе на развитието на бебето в утробата. Знам, че устройството беше цифрово. Моля коментирайте. Много ви моля Много благодаря.

В случай, че сте били зад защитна стена, не трябва да има причина за безпокойство, защото тази стена напълно предпазва от проникването на рентгенови лъчи в стаята, където сте били. Прочетете повече за рентгеновите лъчи в поредица статии, като щракнете върху връзката: Рентгенова снимка.

Здравейте! Направих флуорография през третата седмица на бременността и след това рентгенова снимка на белите дробове, но отдолу имаше престилка. Че по-късно научила, че е бременна. Как ще се отрази това на бебето?

Рентгеновите лъчи могат да имат ефект върху бързо делящите се клетки, но като се има предвид, че по време на стандартното изследване са използвани защитни методи и малка доза рентгенови лъчи, в този случай рискът не се счита за висок. За това трябва да информирате гинеколога, който виждате, за бременността, както и да се подложите своевременно на всички препоръчителни прегледи, които са необходими по време на бременност. За повече информация относно рентгеновите изследвания можете да получите информация в тематичния раздел на нашия уебсайт: Рентгенови лъчи

Помогнете ми, направих рентгенова снимка на зъб на 17 седмица от бременността, носеше се престилка от шията до коленете и още една на корема за всеки случай. Мога ли да нараня бебето? Благодаря.

Не се притеснявайте, в този случай нито вие, нито бебето сте в опасност. По време на рентгеновата снимка на зъба се използва минималната доза рентгенова снимка и в допълнение ви е осигурена надеждна защита по време на рентгеновата снимка. Моля, не се притеснявайте, няма риск. Можете да научите повече за рентгеновите лъчи в раздела: Рентгенови лъчи

Здравейте.Съпругата ми направи рентгенова снимка на дебелото черво седмица преди "тези дни", след което след закъснение се оказа, че е бременна, периодът беше 4-5 седмици. Степента на радиация (или как да го кажа) е 0,00610mSV. Направихме снимка на оборудването на Philips. Кажете ми колко е опасно? Какво да направим по-нататък?

При извършване на диагностично рентгеново изследване се използват минималните дози радиация, но като се има предвид, че изображението е направено в корема, съществува минимален риск. Препоръчвам Ви да информирате Вашия гинеколог за това, както и да се подложите своевременно на всички скрининги за бременност. Можете да научите повече за провеждането и назначаването на скринингови проучвания от тематичния раздел на нашия уебсайт: Скрининг. Можете да получите допълнителна информация за ефекта на рентгеновите лъчи в съответния раздел на сайта, като кликнете върху връзката: Рентгенова снимка

Добър ден! Зъбният пулпит е диагностициран на 20-та седмица от бременността. По време на лечението бяха направени 4 зрителни изображения на радиовизиограф (наведнъж). Престилката беше включена. Моля, кажете ми колко е опасно за плода и има ли висок риск от усложнения при бебето след раждането?

Не се притеснявайте, в такива ситуации се използва минимална доза рентгенови лъчи, които няма да имат вредно въздействие върху развиващия се плод и няма да причинят усложнения след раждането, особено като се има предвид, че е била носена защитна престилка. Можете да научите повече за пулпит от тематичния раздел на нашия уебсайт: Пулпит

Здравейте! Последното ми м беше на 6 ноември, на 24 ноември направих рентгенова снимка на сакро

лумбална зона 1 странично и 2 директно (доза 2,6 mSv общо), различните лекари говорят по различен начин. Рентгенологът каза, че това е 50 пъти по-малко от дозата, която може да се получи през цялата бременност! Какво е вашето мнение? Бременността е желателна, някои казват, че не е страшно, други да прекъсват!

В ранните етапи на бременността, когато плодът е изложен на неблагоприятни фактори (включително рентгенови лъчи), се задейства принципът „всичко или нищо“. Това означава, че плодът или умира, или продължава да се развива без патология. Огледайте се при гинеколог и направете ултразвук, в случай че оплодената яйцеклетка не е повредена, няма да има причина за прекъсване на бременността. Можете да прочетете повече за значението на ултразвука по време на бременност в нашата статия: Ултразвук по време на бременност.

здравей, направих рентгенова снимка на главата, рентгенова снимка на корема, след това направих интравенозна урография с въвеждане на радиоактивен изотоп на йод (или нещо подобно), след това разбрах, че съм бременна (3-4 седмици), моля, кажете ми колко опасно е и какво да правя?

В този случай рентгеновата експозиция е твърде висока и вероятността от фетални аномалии е много висока. Използването на радиоактивен йод допълнително влошава прогнозата, рискът от аномалии и мутации се увеличава до 10-15%. Препоръчва се да се прекъсне бременността, да се премине курс на рехабилитационна терапия и след това да се планира бременност след половин година. Ако искате да запазите бременността, препоръчва се скрининг и консултация с генетик. Прочетете повече за ефекта на рентгеновите лъчи върху тялото, като следвате връзката: Рентгенова снимка.

Здравейте, на 24 седмици паднах и получих тройна фрактура на глезена. Направих рентгенова снимка на крака, когато ме приеха в болницата, същия ден, отново след редукция и на 5-ия ден след редукция, при изписване. Във всички случаи се използват оловни престилки за защита на корема, гърдите и перинеума. Рентгеновият апарат беше цифров сименс. Кажете ми дали трябва да се страхувам за състоянието на плода?
Благодаря Ви предварително за отговора.

В този случай рискът е минимален, тъй като дозата на радиация в този случай е незначителна. Независимо от това, трябва да бъдете внимателно наблюдавани от лекуващия гинеколог, да се подлагате своевременно на всички прегледи и да следвате медицински препоръки. Можете да научите повече за рентгеновите лъчи в тематичния раздел на сайта: Рентгенови лъчи

Здравейте.
Бременността вероятно е 3-4 седмици. Бях рентгеново с дъщеря ми, сложиха оловна престилка, но аз застанах странично към машината, защото снимката беше направена отстрани и тя трябваше да държи ръцете си нагоре. Кажете ми как може да повлияе на бременността и какви тестове могат да се правят?

В тази ситуация радиацията се появява в най-ниската възможна доза, което не влияе върху хода на бременността. Независимо от това, уведомете лекуващия гинеколог за това и своевременно се подложите на скрининг. Прочетете повече за това в раздела на нашия уебсайт, като щракнете върху връзката: Прожекция

Здравейте! На 27 ноември 2013 г. претърпях медицински преглед от предприятието и ми направиха рентгенова снимка на белите дробове, гестационният период беше 8 седмици. Не знаех, че рентгеновите лъчи не са разрешени. Когато прочетох статията в интернет, бях ужасен (рентгенова снимка на белите дробове по време на бременност никога не трябва да се прави, тъй като това гарантирано води до фетални мутации и много негативни последици. Тази процедура е забранена за бременни жени.) Какво да правя.

За съжаление, тази ситуация не може да бъде коригирана, затова препоръчвам да предупредите лекуващия гинеколог за направената рентгенова снимка, да се подложите на първи и втори скрининг своевременно и лично да се консултирате с генетик. За повече информация по вашия въпрос можете да получите информация в тематичния раздел на нашия уебсайт: Рентгенова снимка

критичните дни бяха от 05.11.13. до 11.11.13г. На 20 ноември направих флуорография, защото отиваше в болницата, а в болницата на 29 ноември беше направена рентгенова снимка на дясната тазобедрена става. На 27 ноември използвах теста - той се оказа отрицателен, но не с цел да разбера дали е възможно да се направи рентгенова снимка (дори не мислех за опасността!), Само за да знам. Вчера 12/01/13 направих втори тест, т.к. усети промени в тялото, втората лента беше едва видима. Днес две отделни ивици. В паника съм! Детето е добре дошло. Искам да напусна. Лекарят каза, че апаратът е модерен, в цифри, облъчването е 0,113 от нещо, слаба доза и времето е малко (това е моят лекуващ лекар, а не гинеколог) и гинекологът започва да говори за аборт от кадифе. Толкова се притеснявам! Моля, консултирайте се. 05.12. Записах се за генетик, но се страхувам от информация. Благодаря!

За съжаление излагането на рентгенови лъчи не е безопасно в началото на бременността, тъй като делящите се клетки са много чувствителни към него. След консултация с генетик, препоръчвам ви отново да посетите гинеколог, за да определите по-нататъшни тактики за управление на бременността. Прочетете повече по този въпрос в тематичната поредица статии на нашия уебсайт, като кликнете върху връзката: Рентгенова снимка

Здравейте. Направиха ми рентгенова снимка на зъба на детето, държах го на ръце, не можех да сложа престилка. Бременна в 23 седмици. Моля, кажете ми дали това може по някакъв начин да повлияе на здравето на нероденото дете? Благодаря.

В тази ситуация рискът от всякакви последици е минимален, тъй като дозата на радиация е изключително малка. За това обаче трябва да информирате лекуващия гинеколог. Прочетете повече по този въпрос в тематичната поредица статии на нашия уебсайт, като кликнете върху връзката: Рентгенова снимка

Здравейте, моля, кажете ми, че съм много притеснен. Направих рентгенова снимка на гръдно-лумбалния отдел на гръбначния стълб на 12/2/13, след това, след 5 дни разбрах, че съм бременна (1-2 седмици), и в продължение на 4 дни ми инжектираха антибиотика цефазолин. Последните месеци бяха 11/9/13, моля, кажете ми колко опасен е и какво да правя, ние наистина искаме бебе?

За съжаление, в тази ситуация съществува риск, тъй като през първите седмици на бременността, когато настъпи интензивно клетъчно делене, излагането на рентгенови лъчи може да бъде опасно. Препоръчвам ви да уведомите лекуващия гинеколог и да продължите да наблюдавате. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка:

Здравейте, имаше съмнение за фрактура на крака, направихте ли рентгенова снимка без защитна престилка? Как може да бъде опасно?

Дозата на облъчване в този случай е минимална, така че не може да има особен риск, ако не сте бременна. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка:

Здравейте, аз съм на 25 години, първата ми бременност, за период от 15 пълни седмици, некомпетентен лекар ме изпрати на мамография и ултразвук на гърдата със съмнение за тумор, в резултат направиха шест снимки с недигитален рентгенов апарат от стар тип (това не беше мамограф, който Какия разбра, а обикновен рентген го позиционира като мамография). Коремът беше защитен с престилка, те казаха, че дозата е много малка, след което не можеха да ми кажат със сигурност. Тубусът беше голям, диаметър 25 сантиметра, не мисля, че това може да облъчи гърдата само локално. Какъв риск може да бъде плода? Какви фетални изследвания трябва да се направят и колко скоро да се види дали бебето е било облъчено? Предварително, благодаря

В тази ситуация трябва своевременно да се подложите на скрининг, ултразвук от втория триместър и да информирате лекуващия гинеколог за извършените изследвания. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Мамография

И все пак, какъв е процентът на риска и какви могат да бъдат отрицателните последици за плода в такъв момент (поднормено тегло или малформации?). Имам втори скрининг тази седмица, ще покаже ли наличието на промени толкова скоро? Ултразвукът все още не искаше да го направи, тъй като вече са направени четири ултразвука, два от които с интервал от седмица

В тази ситуация, за съжаление, има среден риск от вътрематочно увреждане на плода, тъй като са направени 6 рентгенови изображения едновременно и ефектът на рентгеновите лъчи върху делящите се клетки на плода е нежелан. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Рентгенова снимка

Здравейте. На 24 години съм. В началото на декември тя неуспешно падна и си счупи крака (областта на глезенната става). Рентгеновите изображения са правени няколко пъти (при допускане до травматология, по време на операция и седмица след операцията). Извършена е операция (остеосинтеза) с локална анестезия - проводима анестезия (както обясниха лекарите, тоест блокираха само рецепторите за болка на единия крак). След операцията й бяха дадени антибиотици, които не са посочени в картата, освен това тя взе болкоуспокояващи и лекарството Detralex. На 6 седмици след операцията на крака научих за бременността, периодът е 8-9 седмици. Гинекологът повдига въпроса за възможността за запазване на бременността, изпрати я за консултация при специалист по генетика. Генетикът обясни, че няма абсолютни индикации за прекъсване на бременността, но рискът от развитие на вродени малформации е висок. Моля, обяснете как точно всичко, което се е случило, може да повлияе на бебето и дали наистина има нужда от прекъсване на бременността. Бременността е желана, дългоочаквана. Бременност при брой 3 (първото - раждане без патологии, второто е извънматочно)

За съжаление, вземането на рентгенови лъчи, приемането на антибиотици и болкоуспокояващи може да има отрицателен ефект върху развитието на плода и може също да причини развитието на хромозомни аномалии в плода. За съжаление не е възможно да се предвиди развитието на определени нарушения, поради което в тази ситуация, при условие че бременността продължава, препоръчвам да продължите внимателно наблюдение от лекуващия гинеколог и своевременното преминаване на всички препоръчани диагностични тестове (скрининг, ултразвук, лабораторна диагностика).


Можете да получите допълнителна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Прожекция. Можете също така да получите допълнителна информация от следните тематични раздели на нашия уебсайт: ултразвук по време на бременност, календар на бременността

Добър ден.Подозирам, че съм бременна. Вероятно на 8-9-ия ден от предполагаемата бременност е направена рентгенова снимка на зъба с престилка. Колко е опасно?

Излагането на рентгенови лъчи е нежелано по време на бременност, тъй като влияе отрицателно върху развитието на ембриона по време на интензивно клетъчно делене. Въпреки това, като се има предвид, че е използвана защитна престилка и дозата на лъчение за рентгенови лъчи на зъба е минимална, рискът от нежелани последици е сведен до минимум. Можете да получите допълнителна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Рентгенова снимка. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Календар за бременност

Здравейте! случи се така, че през последния месец съпругът ми беше вкъщи само един ден, защото работи в друг град. и в този ден имахме няколко сношения през деня, но същия ден вечерта успях да падна от стълбата и около 22.00 часа отидохме в болницата. там ми направиха 4-5 рентгенови снимки на гръдния кош без защитна престилка. тестът показва бременност днес, трябва ли да се притеснявам? бременност е желана. Благодаря много предварително!

За съжаление, в тази ситуация съществува риск, затова препоръчваме лично да информирате лекуващия гинеколог за това, своевременно да се подложите на необходимите прегледи (ултразвук, скрининг), които ще ви позволят да определите по-нататъшните тактики за управление на бременността. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Вероятност за забременяване и в поредица от статии: Рентгенова снимка. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Календар за бременност

Здравейте! Паднах и счупих глезена на десния крак без изместване.Бременност 32 седмици как рентгеновите лъчи влияят върху плода и развитието на бременността? Бях с 3 парчета оловни престилки. Какво трябва да се направи, за да няма последствия?

В тази ситуация, предвид използването на защитни престилки, както и локализацията на фрактурата, рискът от нежелани последици е сведен до минимум, така че няма причина за безпокойство. Понастоящем не се изискват специални мерки. Препоръчваме ви да продължите да наблюдавате вашия гинеколог, както е планирано..

Здравейте! Направени са 4 рентгенови снимки на сакрума, за да се изключи фрактура. След 2 дни започна менструация. Възможно ли е да планирате бременност след края на тези периоди?

Може да се планира бременност, тъй като по време на фазата на овулация не се препоръчва рентгеново изследване, ако планирате бременност в текущия цикъл.

Учене по медицина, продължителност 7-8 седмици. Отидохме на практика в болницата, показаха ни рентгенова стая. Едно от устройствата беше включено, за да покаже принципа на работа, но естествено никой не беше рентгенов. Когато устройството щракна при включване, аз излязох. Опасна ли е тази ситуация? Притеснявам се за бебето.

В този случай не се притеснявайте, няма вероятност от увреждащ ефект върху плода.