Бебетата на възраст под 6 месеца плюят след хранене по физиологични причини. Този процес е естествена защита срещу преяждане. Но ако регургитацията е обилна, честа или придружена от други симптоми, струва си да разберете причината. Ще разберем защо детето плюе след хранене с формулата, кога не е опасно и кога си струва да посетите педиатър.

Регургитация и повръщане - да се научим да различаваме

Регургитацията и повръщането не са едно и също нещо. Вижте характеристиките на единия и втория процес, за да разберете разликата.

ХарактеристикаРегургитацияПовръщане
Връзка с приема на хранаВъзниква след храненеМоже да започне всеки момент
НаляганеОбикновено течността просто изтича от устата.Повърнато излиза под натиск, "фонтан"
Поведение на бебетоДетето не изпитва неприятни усещанияДетето се държи неспокойно: плаче, стене, навежда се

Повръщането е по-сериозен симптом, който може да показва инфекция в тялото на детето. В този случай се изисква посещение на лекар..

Нека разгледаме по-отблизо регургитацията. Помислете за причините за явлението и методите за справяне с проблема.

Защо бебето плюе след хранене с адаптирано мляко??

Има няколко причини бебето да се повръща след хранене. Нека анализираме всеки случай поотделно.

Поглъщане на въздух по време на хранене

Регургитацията е възможна поради аерография или поглъщане на големи количества въздух. Със сместа излизат мехурчета.

Дете поглъща въздух, ако:

 • той се храни много бързо;
 • бутилката има голяма дупка;
 • той е в грешна позиция по време на хранене.

За да избегнете аерография, хранете бебето си в полуседнало положение. Вземете бутилката с малка дупка, когато давате формулата на детето, правете почивки на всеки 10 глътки. Така въздушните мехурчета ще навлизат по-малко в стомаха и регургитацията ще се появява по-рядко..

Склонност към преяждане

Друга често срещана причина за регургитация е преяждането. Ако храната, която детето е яло, не се побира в стомаха, тогава тя излиза.

Оптималният обем на сместа за детето се определя от лекаря. Зависи от теглото и възрастта на бебето. Ако се окаже, че бебето плюе поради преяждане, увеличете интервала между храненията или намалете обема на формулата.

Неправилно избрана смес

Ако бебето ви плюе след всяко хранене, формулата може просто да не работи за него. В този случай си струва да изберете друг заедно с педиатъра. Обърнете внимание на бебешката храна със съставки, които облекчават коликите.

Вдишване на дим от цигари

Ако родителите пушат, те трябва да имат предвид, че цигареният дим предизвиква рефлекс на гърлото при децата. По време на хранене мама или татко дишат бебето, той усеща неприятна миризма, откъдето идва и плюенето.

Откажете се от лошия навик или пушете далеч от детето си!

Слабо развити мускули на долния храносмилателен сфинктер

Има хранителен сфинктер, където хранопроводът се свързва със стомаха. Това е клапан, който предотвратява движението на храната назад. С други думи, хранителният сфинктер предотвратява преминаването на храната от стомаха към хранопровода..

При малки деца мускулите на тази клапа са все още слабо развити, така че тази функция не се изпълнява. В това няма нищо лошо, сфинктерът ще работи напълно след шест месеца живот (в някои случаи дори по-рано).

Екология

Ако живеете в замърсена от околната среда зона, имайте предвид, че тази среда допринася за развитието на хранителни алергии. Това също може да причини регургитация..

Запек, подуване на корема, колики

Ако бебето има колики или запек, придружени от подуване на корема, това също може да е причина за регургитация. Поради въздушните мехурчета храната не се движи през храносмилателния тракт, така че има освобождаване.

За колики на бебето може да се даде копър вода, да се погали коремчето или да се постави топъл чаршаф върху него. Преди да нахраните бебето, поставете го на корема за 5 минути, след приключване го задръжте изправен, след което го поставете в креватчето. Това ще помогне на проблема.

Детето плюе, след като захрани сместа с фонтан - какво да прави?

Сега нека разберем защо детето много плюе след хранене с формулата. Причините могат да бъдат следните:

 • недоносено бебе - отхвърлянето на храна възниква поради факта, че органите на храносмилателния тракт не са напълно оформени;
 • грешен или твърде бърз преход към сместа;
 • заболявания или дефекти на храносмилателния тракт.

Ако регургитацията е честа, обилна и течността отива под налягане, "фонтан", тогава посещението при лекар е задължително. Този симптом може да показва сериозно нарушение..

често задавани въпроси

Често майките на форуми задават едни и същи въпроси относно плюенето на новородени. Отговорите на тях са събрани в този раздел..

Защо детето плюе след хранене със смес с извара?

Млякото, което е в основата на храните за кърмачета, се разлага в киселата среда на стомаха. Резултатът е суроватка и извара. Следователно, ако детето плюе с подобна смес, това означава само, че храната е достигнала до стомаха и отляво..

Причините за този процес не се различават от общите. Това може да бъде преяждане, неподходяща смес, поглъщане на големи количества въздух или друго.

Защо бебето плюе вода след хранене с адаптирано мляко??

С подсирена маса всичко е ясно. Но какво, ако бебето плюе вода след хранене с адаптирано мляко? Как да бъда в този случай?

Просто е. Това не е вода, а суроватка, която е резултат от разлагането на млякото. Просто е прозрачен и практически без мирис..

Кога да посетите лекар?

Регургитацията не е неестествен процес, но в някои ситуации е необходимо да отидете на педиатър. Ето ги.

 1. Ако регургитацията е честа, обемна.
 2. Ако бебето е неспокойно, плаче, извива се или стене по време на плюене.
 3. Ако бебето ви отслабва.
 4. Ако регургитация настъпи на 6-месечна възраст или повече.
 5. Ако детето има треска.
 6. Ако течността, която бебето е изплюла, има необичаен цвят или специфична миризма.
 7. Ако бебето плюе независимо от храненето.

Също така, във всяка ситуация, при която се появяват необичайни симптоми или поведение, консултирайте се с вашия педиатър.

Поради това, което бебето изплюва след хранене с адаптираното мляко?

Първите месеци след раждането тялото на детето се адаптира към новите условия за себе си, поради което функционирането на някои вътрешни органи става само по-добро. От особено значение за родителите е въпросът защо бебето понякога плюе след хранене с адаптирано мляко. Неприятното явление може да бъде свързано с обичайната физиология - незрялостта на храносмилателната система. Не бива обаче да се изключват опасни и патологични причини..

Честотата и честотата на регургитация при кърмачета

Приблизително 80% от родителите са изправени пред проблем като регургитация при бебе - особено през първите седмици от живота на бебето. След 3-4 месеца интензивността на връщането на храната намалява и до 8-9 месеца напълно изчезва. Максималната граница на периода на адаптация на храносмилателната система е 1 година. Ако бебето изплюе след хранене с адаптирано мляко на по-късна възраст, това се счита за отклонение..

Нормата за обема на несмляна храна е:

 • 2 ч.ч. след всяко хранене;
 • 3 ч.ч. с една регургитация на ден.

Дори оригването с фонтан се счита за приемливо, ако се случва не повече от 1 път на ден. Ако детето постоянно наддава, а регургитацията не е придружена от повръщане, няма причина за безпокойство.

Причини за плюене при дете

Ако бебето плюе след почти всяко хранене с адаптирано мляко, то трябва да се покаже на педиатър, за да се изключи наличието на сериозно заболяване. По-лесно е да се контролира храненето на "изкуствения", защото майката сама приготвя сместа и изчислява количеството храна. Хранителното отравяне обаче може да се добави към факторите, които влияят върху честотата и количеството на регургитация, ако шишето за хранене е слабо дезинфекцирано. В случай на непоносимост към някакви компоненти в продукта, винаги е възможно да се промени обичайната храна за специална смес от регургитация.

Прехранване

Основната причина за връщането на храната е неспособността на стомаха на детето да приеме големи количества храна. Нормата за всяко хранене трябва да се изчислява стриктно в съответствие с инструкциите на опаковката. Не забравяйте, че сфинктерът между хранопровода и стомаха не се затваря плътно, поради което се освобождава несмляната смес. Ако бебето е прехранено, не може да се избегне постоянна регургитация..

Аерофагия

Поглъщането на въздух по време на хранене е втората най-честа причина за регургитация. Мама трябва да обърне внимание на важни моменти:

 • зърното на бутилката трябва да бъде напълно напълнено с мляко при хранене;
 • дупката в зърното не трябва да е твърде широка.

Препоръчително е да си купите бутилки със специално зърно "анти-колики", което предпазва стомаха на бебето от случайно проникване на въздух.

Смес

Ако първоначално бебето е било изцяло на HS, след това е преминало към изкуствено хранене и регургитацията е започнала след хранене със сместа, тогава трябва да помислите за промяна на марката на продукта. Съвременните производители на формули твърдят, че продуктът е максимално адаптиран за майчиното мляко, но това не е напълно вярно. Сместа съдържа много вещества, които не се намират в майчиното мляко, което затруднява незрелия стомах да усвоява тежки храни. Когато избирате оптималния продукт, трябва да обърнете внимание на състава:

 • съдържание на калории не по-ниско от 64 kcal;
 • липса на захар, фруктоза и глюкоза - те провокират образуването на газове;
 • мазнини в рамките на 3-3,8 g.

Ако бебето плюе, можете да си купите антирефлуксна формула и да я дадете на бебето си преди основната храна. Количеството медицинско хранене зависи от индивидуалната порция храна - педиатърът ще посочи по-точни параметри след преглед на бебето.

Важно! Не се препоръчва да се използва антирефлуксна смес за повече от 3 месеца, поради което при липса на положителен ефект трябва да се консултирате с лекар.

Подуване на корема

Натрупването на газове и колики е много неприятно и болезнено състояние, при което детето изплюва много след хранене с адаптирано мляко. Естественият процес на придвижване на храната от стомаха към червата се забавя, което води до „връщане“ на храната. За да избегнете проблема, е необходимо бебето да се поставя по корем по-често - особено преди хранене. През деня са полезни леки масажи и добавяне на копър вода.

Запекът и спазмите могат да бъдат предизвикани от стегнати ластици на плъзгачи или тежко повиване. Повишен натиск се упражнява върху коремната кухина, което води до нарушаване на движението на храната през стомашно-чревния тракт. По-старото поколение съветва да приложите топла пелена на корема, но това е временна мярка, която не решава проблема. Можете да се консултирате с вашия педиатър, за да препоръчате бебешки капки, за да се отървете от коликите.

Екология

Неблагоприятната среда, която провокира алергични реакции, се счита за отрицателен фактор. Тютюнев дим, интензивни миризми на парфюми или хигиенни продукти, растения по време на цъфтежа - всичко това причинява липса на кислород, последвано от спазъм на хранопровода. Необходимо е да се изключат напълно всички алергени, в противен случай регургитацията ще изглежда като незначителна дреболия в сравнение със сериозните заплахи за здравето на бебето..

Трафик

След ядене възрастен може спокойно да започне да се занимава веднага, но за дете всяка дейност в рамките на един час е изпълнена с регургитация. По-добре е коремчето да осигури пълна почивка, така че бебето трябва да се държи в ръцете си с "колона" - това е "двигателният максимум", чиито граници не трябва да се преминават. Не можете да притеснявате детето, да се преобличате или да се къпете, когато то е яло. Всички манипулации се извършват на гладно..

Понякога самите бебета проявяват повишена активност: те се извиват с ръце и крака, дърпат пръстите си в устата си и постоянно се въртят. Ако е възможно, трябва да останете с бебето 15-20 минути след хранене, за да контролирате енергията на бебето. В интернет има съвети, че бебето трябва да се полага по корем след хранене, за да се предотврати колика. Този метод наистина помага при подуване на корема, но периодът е непосредствено преди хранене.

Патология

На пръв поглед безобидната регургитация може да бъде симптом на сериозно заболяване:

 1. Диафрагмална херния, при която част от коремните органи се премества в гръдния кош. Дефектът се открива само с медицински преглед.
 2. Пилорна стеноза - стесняване на сегмента на стомашно-чревния тракт на кръстовището на стомаха с дванадесетопръстника.
 3. Фенилкетонурията се характеризира с дефицит на ензими, необходими за нормалното храносмилане на храната.
 4. Адреногениталният синдром е придружен от недостатъчно функциониране на надбъбречната кора, поради което повръщането се увеличава.
 5. Постоянната регургитация е характерна за заболявания на централната нервна система, свързани с травма при раждане или патологии по време на вътрематочно развитие.
 6. С вродена хидроцефалия тревожността на бебето и хвърлянето на тила в съня се присъединяват към регургитацията.
 7. Обилната регургитация може да е признак на перинатална енцефалопатия - детето спи неспокойно, а честото повръщане "бие" фонтан.

Връщането на несмляна храна се наблюдава при инфекциозни заболявания, но основните симптоми са бледност на кожата, сънливост и повишена температура. Ако новороденото изплюе жлъчката след сместа, тогава може да се подозира повръщане..

Как да различим повръщането от регургитацията?

Преди да се чудите защо бебето плюе след хранене с адаптирано мляко, важно е да се научите да правите разлика между две различни състояния. Признаци на повръщане:

 • непосредствено преди атаката, дишането се ускорява, изпотяването се увеличава;
 • регургитация се случва няколко пъти и не зависи от приема на храна;
 • поради спазми в стомаха бебето става неспокойно и капризно;
 • обемът на повръщането е много по-голям, отколкото при обикновена регургитация.

Регургитацията не е толкова интензивна:

 • освобождаването на несмляна храна се наблюдава веднъж в рамките на 20-30 минути след хранене;
 • оригването може да бъде придружено от хълцане - така „се проявява“ въздухът, попаднал в стомашно-чревния тракт по време на хранене;
 • настроението на бебето не се променя, най-често то дори не разбира, че се е случило нещо „ненормално“.

Многократното повръщане води до дехидратация, което е опасно за крехкото детско тяло - в този случай не можете да направите без медицинска помощ.

Изплюване на фонтан - каква е опасността?

Само по себе си рефлекторното изпразване на стомаха не представлява заплаха за бебето, ако родителите са наблизо и контролират. Когато лежите по гръб, рискът от задавяне с повръщане се увеличава, така че не можете да оставите бебето си само за минута. Бебето няма да може да погълне течността, която е излязла, и ако попадне в дихателните пътища, несмляната смес провокира развитието на пневмония и отит на средното ухо. Препоръчително е да приспите бебето под ъгъл 30 °, като фиксирате позицията на гърба с възглавница.

Изплюва всеки ден след хранене - какво да се прави?

Основната причина за плюене при новородени, хранени с бутилка, е незрялостта на храносмилателната система и неспазването на правилната техника на хранене на майката. Ако обемът на повръщаното не надвишава нормата, няма причина за безпокойство - щом мускулите на храносмилателния тракт станат по-силни, неприятностите ще изчезнат.

Мама трябва да се придържа към важни правила при хранене:

 1. Не можете да повивате бебето преди ядене, дори ако бабата е казала, че „малкото е толкова по-спокойно и нищо не отвлича вниманието“. Стискането на корема е директен път към ежедневната регургитация.
 2. Бутилката е разположена под ъгъл 40-60 ° спрямо лицето. В оптимално положение главата на бебето е малко по-висока от тялото..
 3. Ако бебето плаче, не трябва да се опитвате да го успокоите с храна - така то поглъща въздух.
 4. Сместа трябва да е топла.

Ако регургитацията е придружена от тревожни симптоми, трябва да се свържете с вашия педиатър.

Предотвратяване на регургитация

Състоянието може да бъде свързано с много причини, поради което терапията се избира от лекаря след преглед на детето. Всяка майка обаче може да предприеме превантивни мерки:

 1. При преяждане се препоръчва да се съкрати времето за хранене или да се намали порцията.
 2. Веднага след ядене трябва да носите бебето "в колона".
 3. Главата на бебето не трябва да се изхвърля назад, когато се храни..
 4. Ако дишането през носа е затруднено, е необходимо да се отстранят слузта и изсъхналите корички от ноздрите на детето - тогава бебето не трябва да "поглъща" въздух с устата си.

Можете да намалите риска от изхвърляне на храна, ако често носите бебето изправено и водите активен начин на живот с него - прости упражнения и умерена физическа активност укрепват мускулите на стомашно-чревния тракт. Понякога е достатъчно да бъдете търпеливи - всичко останало природата ще направи сама. Веднага след като бебето стане малко по-силно, регургитацията ще престане да го притеснява..

Защо бебето плюе след хранене с адаптирано мляко?

Един от притесненията за младите майки, които новороденото бебе обслужва, е честата регургитация в рамките на час или час и половина след храненето. Обикновено се счита за един от рефлексите, които регулират храненето, освобождават тялото на бебето от излишната храна или погълнатия въздух. Това е защитна реакция, която предотвратява преразтягането на вентрикула на бебето. Тази неприятност обикновено изчезва на 7-8 месечна възраст..

Плюенето е доста често при бебетата.

Защо детето плюе

Повече от половината от всички бебета правят това поне веднъж на ден. Регургитацията се счита за вид повръщане, докато благосъстоянието на детето не се влошава.

Регургитация с изкуствено хранене

Най-често този проблем възниква при бебета на изкуствено или смесено хранене - бебето може да плюе след всяко хранене с формулата. Причините за това неприятно явление могат да бъдат различни: както физиологични, така и психологически, както и да показват сериозни заболявания на бебето..

Физиологични причини за регургитация

Доста често повръщането след хранене се обяснява със структурните особености на стомашно-чревния тракт на бебето:

 • хранопроводът е доста къс и сферичен;
 • неговата фуниевидна структура (разширява се нагоре);
 • стесняване на хранопровода в рамките на физиологичната норма;
 • лошо развитие на стомашния пилор (сфинктер), наподобяващ "отворена бутилка".

Мускулният слой в стомаха е все още много слаб, лигавицата е много чувствителна, поради което в отговор на перисталтичната вълна при новородени дъното на стомаха рязко се свива и с повишаване на налягането храната просто се изтласква обратно в хранопровода, оттам в устната кухина.

Структурата на храносмилателната система на бебето

Забележка. Ако бебето е недоносено, то може да има морфологична и функционална незрялост на храносмилателния тракт, както и перинатално увреждане на нервната система.

Функционалните причини за честата регургитация са:

 • прекомерно хранене на детето с изкуствена смес - стомахът е силно опънат;
 • безразборно хранене - желанието да се хранят „изкуствените“, както и бебетата - при поискване, докато сместа е по-тежък продукт за стомаха и се усвоява по-бавно;
 • гастроезофагеален рефлукс, поради което има неволен рефлукс на полусвоено съдържание от стомаха и дори червата;
 • аерофагия - след като бебето е погълнало много въздух, докато суче, въздушното мехурче се издига от стомаха и като че ли "изтласква" малко смес от него обратно в устната кухина (детето е в изправено положение);
 • метеоризъм, придружен от повишено образуване на газове в червата, които увеличават налягането в коремната кухина на детето и в резултат предизвикват регургитация;
 • грешен избор на изкуствена смес, алергични реакции към протеин от краве мляко в нея;
 • висока мобилност на бебето, особено след хранене, честа и рязка смяна на положението;
 • повиване твърде плътно, което води до застой на въздуха вътре в тялото.

Също така, регургитацията може да бъде причинена от сериозни храносмилателни разстройства:

 • дисбиоза, причинена от антибиотична терапия или нездравословна диета, водеща до тежки нарушения на микрофлората;
 • инфекциозни лезии, тогава бебето развива треска, летаргия, тревожност, диария, колики.

Нормален процес на регургитация

Сложният рефлексен акт на повръщане (регургитацията е един от видовете повръщане) изглежда като неволно пасивно изхвърляне на съдържанието на вентрикула на детето в устната кухина през хранопровода и фаринкса. Когато тонусът на долната част на хранопровода е намален, хранителната бучка не може да се движи нормално там, в хранопровода влизат кисели маси, които също могат да навредят на лигавицата на детския стомах. Регургитацията (известна също като гастроезофагеален рефлукс) е придружена от отделяне на въздух от гърлото. При бебетата изригващите маси наподобяват извара в консистенция с примеси на слюнка и стомашен сок, техният обем, като правило, е малък (до 3 ml). Нормалният физиологичен рефлукс не причинява рефлукс езофакиг (болезнено възпаление на хранопровода).

Как да различим повръщането от регургитацията

Според физиологичните норми, здраво новородено дете може да се повръща не много и не толкова често. В същото време настроението остава весело, игриво, бебето изглежда здраво.

Повръщането е сложен рефлекторен акт, при който участват много коремни мускули, както и диафрагмата, то е по-обилно от обикновената регургитация. Ако бебе повръща, това е опасен симптом, може да доведе до проблеми с дишането и сърцето. Повръщането често е оцветено в оранжево поради примеси на жлъчка. За разлика от обикновената регургитация, запушването, последвано от изригване на стомашно съдържимо, влошава състоянието на детето: то започва да дехидратира, плачещо настроение, жлъчката може да изгори ларинкса.

Повръщането е жълто

Какво трябва да алармира родителите

Честата постоянна обилна регургитация, след която бебето може дори да отслабне, може да е доказателство за патологии в развитието, те трябва да станат причина родителите да проявяват загриженост и бдителност. Може да се диагностицира:

 • анормална структура на стомашно-чревния тракт (пилорна стеноза - спазъм на стомашния сфинктер, водещ до постоянно преливане на стомаха, обикновено се лекува с операция, както и диафрагмална херния) се появява след около половин месец от живота);
 • перинатално увреждане на централната нервна система - последиците от тежка бременност, високо вътречерепно налягане, треперене на крайниците, родова травма;
 • тежки инфекциозни лезии (от хепатит до менингит), докато детето е летаргично, може да плаче монотонно дълго време;
 • генетични метаболитни нарушения като фенилкетонурия, галактоземия и др.;
 • бъбречна недостатъчност;
 • начален етап на отравяне.

Кога да посетите лекар

Ако родителите могат сами да се справят с обикновената регургитация на бебето, тогава някои случаи изискват намесата на педиатър. Ако е налице поне едно от следните явления, трябва да отидете в клиниката или да се обадите на лекар:

 • броят на регургитацията се увеличава рязко, интервалът между тях намалява;
 • бебето плаче жалко и силно, извива гръб, има треска;
 • бебето продължава да бъде хранено, но въпреки това отслабва;
 • детето повръща интензивно с жълтеникави маси;
 • той може да плюе след хранене и след навършване на една година;
 • може да се види, че детето е дехидратирано и иска да се храни веднага след атаката;
 • запек и намаляване на честотата на уриниране до по-малко от 10 на ден.

Детските лекари са разработили скала за оценка на интензивността на регургитацията, която ги оценява в точки. Например:

 • пълно отсъствие - 0 точки;
 • по-малко от 5 на ден, не повече от 3 ml - 1 точка;
 • повече от 5 пъти и повече от 3 ml - 2 точки;
 • повече от 5 пъти с половината количество храна на хранене - 3 точки;
 • постоянна регургитация в продължение на половин час след всяко хранене с малко количество - 4 точки;
 • връщане на почти целия обем на консумираната смес в половината от храненията на ден - 5 точки.

Ако родителите оценят състоянието на детето повече от 3 точки, бебето отслабва и расте неспокойно, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро, който ще определи защо детето изплюва след хранене с формулата и ще предпише обективно лечение за коригиране на патологиите.

Опасност от регургитация от фонтан

Доста често новородените бебета, след като изсмукват сместа, издават регургитация, наподобяваща интензивност на фонтан. След многократно повторение на такъв феномен родителите трябва незабавно да се свържат с педиатър - това състояние е опасно за бебето и дори може да доведе до смърт поради задавяне, особено ако бебето лежи по гръб.

Повръщането с фонтан при новородени бебета, които се хранят с изкуствена формула, показва сериозни нарушения в стомашно-чревния тракт (някои от тях се елиминират само чрез операция) или наличие на генерични билки (увреждане на шийните прешлени например), отравяне или началото на инфекциозни процеси в организма.

Повтарящ се подобен феномен е причина бебето да се покаже на детски невролог, за да се изключат патологии на развитието на нервната система на детето, нарушения на съня, повишено вътречерепно налягане и по-сериозни неврологични заболявания.

Плюенето с фонтан е много опасно за здравето на детето.

Какво да правите, когато повръщате

Ако детето плюе, трябва да го успокоите и да се успокоите, да изтриете лицето му със специална салфетка и да се преоблечете, ако е необходимо. Ако бебето ви е гладно, можете да преместите следващата храна малко по-близо..

При честа регургитация храненето на бебето се извършва в положение с повдигната горната част на тялото с 60 градуса, след насищане в продължение на половин час, трябва да се държи вертикално ("колона") за по-добро освобождаване на погълнатия въздух (по същата причина, понякога бебето започва да хълца, освобождавайки въздух от хранопровод).

Също така, при наличие на регургитация, родителите се съветват да правят на бебето лек масаж преди хранене, като го слагат в скута му на топла пелена и галят бебето по гърба и корема. Подобни влияния му позволяват да се отпусне, а също така изхвърля излишния въздух от коремната кухина..

Масажирайте преди хранене

Допълнителна информация. За такива деца е невъзможно да стискат корема по някакъв начин: изоставят стегнатото повиване, панталоните с ластик (заменете с плъзгачи на ремъци или гащеризони).

Сънят трябва да бъде организиран върху тънка възглавница от няколко сгънати пелени (или да се повдигне главата на креватчето с десетина сантиметра), за предпочитане от дясната страна, за да се намали притока на стомашно съдържимо на бебето нагоре към хранопровода.

Организацията на терапевтичното хранене помага да се справите с проблема с регургитацията със смес. Трябва да е по-често (броят на храненията се увеличава с 1-2 на ден), но трябва да се извършва на по-малки порции. В същото време родителите трябва да се уверят, че бебето консумира цялата хранителна норма за възрастта..

На повечето бебета с обичайна регургитация се предписват лекарствени смеси, които са обозначени в специализираните магазини с буквите AR и съдържат увеличен дял от сложния млечен протеин - казеин. Той е този, който предотвратява регургитацията поради бързото пресичане в стомаха, превръщайки изядената от детето смес в плътна маса. Подобен ефект оказва въвеждането на сгъстители в смеси: картофено или оризово нишесте или дъвка, които също допринасят за бързото придвижване на храната, изядена от стомаха, в червата..

Индустрията произвежда много марки специализирани антирефлуксни изкуствени смеси, които имат намалено съдържание на мазнини, което възпрепятства движението на храната от стомаха в червата, а също така намалява двигателната активност на тънките черва на новороденото.

Най-ефективните, от гледна точка на педиатрите, и популярни смеси от този тип са:

 • "Нутрилон антирефлукс";
 • "Фрисов";
 • Enfamil;
 • "Samper Lemolak";
 • Симилак;
 • Симилак Плюс;
 • Abbott Laboratories.

Предотвратяване на регургитация

При „алчни“ бебета, които се нахвърлят върху шишето си със сместа и го смучат много прибързано, е много важно да се предотврати развитието на привична регургитация поради постоянно поглъщания въздух. Необходимо е да ги държите по-често в колона и никога да не ги слагате на гърба веднага след ядене, а да ги поставите за малко на корема преди хранене. По време на сученето зърното трябва да бъде напълно напълнено със съдържанието на бутилката.

Почти 85 процента от здравите бебета изпитват оригване или така наречената регургитация след хранене през първите 2-3 месеца от живота. За тези бебета, които се хранят с адаптирано мляко, този процент е дори по-висок поради честото прехранване. Основната причина е анатомичната незрялост на стомашно-чревния тракт на новородените, така че този проблем отминава сам по себе си, когато детето расте. В същото време, честата упорита регургитация, особено с фонтан, може да показва сериозни здравословни проблеми за бебето, това е причина да се свържете с педиатър. Лечението се предписва от операция до хранителна корекция и преминаване към специални антирефлуксни смеси.

плюе: защо детето плюе

Здравейте момичета! Вашият съвет е много необходим! Ние сме на IV и детето непрекъснато повръща понякога дори фонтан! Първоначално опитахме сместа Nutrilak, сега решихме да опитаме със същото действие и на Бебето. Тъй като тя се възвръща много, то се появява само след 3 часа. Той плаче до сълзи и не може да се успокои. Можете ли да смените сместа? което е по-добре в това отношение?

Потребителски коментари

Имате нужда от специализирана смес против рефлукс! Ако просто прегледате марките, проблемът няма да бъде решен. Nutrilak Antirefluxny ни помогна много. Опитвам.

Опитайте специална антирефлуксна смес. Например, Nutrilak Antireflux! Повърнахме до 4 месеца, дадохме Nutrilak AR - помогна. След това постепенно премина.

Сместа на Frisovom помага добре, поставете я на корема преди хранене.

и къде в ufa можете да закупите тези смеси?

регургирахме поради факта, че те прехранваха (намалиха порцията, спряха да плюят)... след това на 7 месеца той отново започна да регургира (премина тестове, намери златист стафилокок и някаква пръчка), пиеше линекс и ентерофурил и спря да плюе.

Регургитацията е едно от най-честите явления при хранене на дете под една година, среща се при почти половината от децата на тази възраст.

Причините най-често се крият във факта, че стомахът на бебето е все още незрял или бебето е яло твърде бързо, поглъщайки въздух, е било превъзбудено по време на хранене или просто е преяло.

В повечето случаи, ако детето непрекъснато напълнява и не проявява тревожност, регургитацията ви заплашва само с допълнителни неприятности с измиване, а при изкуствено хранене педиатърът най-вероятно ще ви посъветва да преминете към по-плътни смеси.

Освен това има няколко прости съвета за намаляване на вероятността от регургитация..

- Хранете бебето си в спокойна обстановка, елиминирайте дразнители като ярка светлина и внезапен шум. Пуснете мека, мелодична музика (въпреки че вашето мъниче може да предпочете бял шум (например аудио запис на дъжд или шумолене на сърфа) или звук на прахосмукачка, работеща в съседната стая). Ако малко преди хранене бебето изкрещи, опитайте се първо да го успокоите и след това да го нахраните - това ще намали вероятността от поглъщане на въздух..

- След хранене, не забравяйте да държите бебето изправено, избягвайте движещи се дейности и не го разклащайте веднага след хранене.

- Ако хранете бебето си по шише, уверете се, че формулата не изтича твърде бързо. В противен случай сменете нипела с друг с по-малък диаметър на отвора.

- Поставете бебето за кратко по корем преди хранене.

- Дръжте правилно по време на хранене - с вдигната глава.

- При изкуствено хранене, спазвайте интервалите между храненията и наблюдавайте количеството изядена формула.

- Не давайте никаква напитка (вода) преди хранене и веднага след хранене.

Ако тези съвети не помогнат, не забравяйте да се свържете с вашия медицински специалист..

За съвет от квалифициран лекар по този въпрос, винаги можете да се свържете с нашата гореща линия: 8 800 200 18 88, от 9 до 18 часа в делнични дни.

Какво да правите, ако бебето ви плюе след хранене с адаптирано мляко?

Плюенето при бебета, хранени с шише, не е опасно, ако не са обилни и редки, докато бебетата продължават да наддават в съответствие с възрастовите норми, да се чувстват добре и да изглеждат здрави. Преди да предприемат действия, родителите трябва да разберат защо бебето изплюва след хранене с адаптирано мляко и да определят дали този симптом е признак на патологично състояние..

Защо бебето плюе след хранене с адаптирано мляко??

В повечето случаи детето връща сместа по физиологични причини, които нямат нищо общо с патологиите. В някои случаи такова явление е един от симптомите на заболявания на вътрешните органи и системи..

 • поглъщане на въздух по време на хранене (препоръчително е да смените бутилката);
 • детето се храни бързо и алчно (по време на хранене е по-добре да прави кратки почивки от 5-10 секунди);
 • прехранване (излишното количество смес, постъпващо в стомаха);
 • алергия (ако сместа не се побира, може да възникне алергична реакция, която е придружена от регургитация);
 • повиване твърде стегнато;
 • колики, запек, повишено производство на газ;
 • патологични процеси в храносмилателния тракт.

В какви случаи бебето трябва да се покаже на педиатър:

 • рязко увеличаване на обема на регургитация;
 • детето плюе по-често от обикновено;
 • по време на плюене бебето плаче, извива гръб, телесната му температура се повишава;
 • има загуба на телесно тегло;
 • детето понякога повръща (повръщането има жълтеникав оттенък поради примеси на жлъчка);
 • регургитация се случва дори след като бебето навърши една година;
 • след регургитация бебето пита за храна, има симптоми на дехидратация.

Какво да правите, ако бебето ви плюе след хранене с адаптирано мляко?

Въпреки факта, че в повечето случаи изплюването е естествен процес, характерен за бебета до 6-7 месеца, не всеки родител ще обича да пере дрехите си ежедневно поради петна и неприятна миризма на повръщане. Експертите най-често съветват да изчакате малко, докато всичко изчезне от само себе си. Но не всички майки и татковци са толкова търпеливи..

Понастоящем няма лекарства, които могат да намалят броя и обема на регургитация. Единственото нещо, което педиатърът може да посъветва, е да се вземат средства, които помагат за намаляване на образуването на газове, на основата на семена от копър и симетикон (например "Espumisan"). Поради намаляването на газовия натиск върху стените на стомаха, бебето ще плюе по-рядко. Можете също така да замените обичайната адаптирана смес с антирефлуксна (по-плътна).

Полезни съвети за родители:

 • носете бебето в „колона“ възможно най-дълго след хранене (колкото повече въздух излиза в изправено положение, толкова по-малко смес след това ще повърне);
 • за известно време обемът на сместа, който се дава едновременно, трябва да се намали (въпросът колко по-малко да се храни бебето се решава изключително с лекаря);
 • новородено може да се повива през нощта (повиването спомага за намаляване на нервната активност и намаляване на натиска върху стомашните стени);
 • опитайте се да гарантирате, че детето води активен начин на живот - ходете с него по-често, носете го в слинг, посещавайте басейна, курсове за масаж (това ще помогне за ускоряване на процеса на укрепване на мускулите на бебето, включително тези, които участват в храносмилането);
 • преди лягане се препоръчва да дадете на бебето залъгалка, можете да позволите на бебето да смуче пръст (смучещите движения стимулират храносмилателния тракт, въпреки че храната вече не навлиза в стомаха, в резултат преди това изядената смес се усвоява по-добре и не излиза навън).

Плюенето при дете не е причина за безпокойство. Ако бебето е започнало да прави това по-често, родителите определено трябва да се консултират с лекар. Ранното откриване на проблема ще помогне за бързото справяне с него. Специалистът ще установи причините за регургитация, ще предпише необходимите изследвания и ще даде препоръки за това как бързо да се справите с проблема, без да навредите на бебето.

автор-експерт: Святослав Алексеевич Моренов,

Сега всички знаете защо бебето плюе след хранене с адаптирано мляко. Надяваме се, че нашата статия ви е харесала. Споделете с приятели, оставете коментари - с удоволствие ще отговорим!

Регургитация на бебета от раждането до една година: нормата и отклоненията, каква е причината

Разликата между регургитация и повръщане

Повръщането и регургитацията са физиологични явления, които придружават бебетата в ранна детска възраст особено често. Практиката показва, че родителите не винаги са в състояние да различават едното от другото. Това е лесно да се направи.
При изплюване слузът излиза в малки количества, не трябва да мирише неприятно. В същото време детето не изпитва дискомфорт, може да продължи да лежи тихо и да се усмихва щастливо. Що се отнася до повръщането, нещата са малко по-сложни с него. С този проблем детето става неспокойно и летаргично. В същото време течността може да напусне устата на бебето не в малки количества, а в поток, наподобяващ фонтан.

Ако детето периодично плюе на шест или седем месеца, това не му пречи да наддава нормално, да расте и да проявява енергичност. При повръщане преди това силно и здраво бебе става слабо, то развива неприятна кисела миризма от устата. Може дори да започне да отслабва и да откаже да яде..

Важно! Защо бебето е започнало да повръща, не трябва да разберете сами. През първия час след откриването на симптом се препоръчва да се обадите на спешна помощ. Факт е, че бебетата много бързо се дехидратират. Всяко забавяне може да бъде фатално.


Повръщането и регургитацията са напълно различни неща.

Защо бебето плюе след хранене с адаптираното мляко??

Майките няма да се притесняват, че новородените понякога плюят. Те знаят, че ако това се случва рядко, тогава всичко е нормално. Тоест детето се развива нормално и наддава..


Мислейки върху въпроса защо след хранене с адаптираното мляко детето изплюва, трябва да е много сериозно, ако това се случва често, стомахът се подува и в корема се образуват газове. Трябва да знаете причините за това и да се опитате да предотвратите такова негативно явление. Това може да се случи, ако бебето бъде хранено с адаптирано мляко. Особено внимателно трябва да наблюдавате състава на фуражната смес, чистотата на бутилките и зърната..

Време е да разберем защо след хранене с адаптираното мляко детето изплюва?

Бебето плюе: норма или отклонение?

Обратното изхвърляне на храна при кърмачета се обяснява с физиологичните характеристики на храносмилателната им система..

Бебетата имат несъвършен сфинктер, мускулно влакно, разположено между стомаха и хранопровода, което трябва да се свие и да затвори стомаха. Ако това не се случи, храната се отхвърля в хранопровода. При децата сфинктерът е недоразвит, което води до връщане на млякото.

Освен това при новородените ъгълът на влизане на хранопровода в стомаха е тъп, докато при по-големите деца е остър. Тази особеност е и причината за връщането на съдържанието на стомаха в хранопровода, което провокира безкрайна регургитация..

В този случай причините за честата му регургитация могат да бъдат:

 1. Склонност към преяждане. Ако прехранвате бебето си, стомахът му ще се напълни и стомашните стени ще започнат да отхвърлят излишната храна. В такива случаи бебето плюе като фонтан.
 2. Храносмилателни функции. Бебето периодично изсмуква мляко или смес - отпива няколко глътки, след което се опитва да погълне това, което е попаднало в устата му. В момента, в който храната достига червата, се появяват перисталтични вибрации, които провокират изтласкването на съдържанието навън.
 3. Аерофагия. Процесът, при който бебето поглъща въздух с формулата. Това се дължи на разхлабено зърно към бутилката или неправилно оразмерено зърно. В същото време бебето плюе и хълца.
 4. Повишено образуване на газ. До 3-месечна възраст всички бебета страдат от колики, когато въздушните мехурчета активно притискат стените на червата и стомаха. Това също прави регургитацията по-честа..
 5. Хиперактивност. При прекалено възбудими, неспокойни деца, регургитацията се записва много често..

Подобно физиологично явление преобладава при недоносени бебета, тъй като техният стомашно-чревен тракт все още не може да функционира правилно..

Поради структурните особености на храносмилателната система на бебето, педиатрите казват, че отделянето на малко количество храна след хранене на бебето е физиологична норма. Характерна особеност е внезапната поява на регургитация, без специфични предшественици и без участието на коремните мускули.

Почти всяко малко дете плюе след хранене. Педиатрите свързват това явление с физиологичните особености на кърмачетата, поради структурата на органите на стомашно-чревния тракт. При деца под 3-4 месеца се наблюдава постепенно „узряване“ на хранопровода, сфинктера. Тази анатомична структура разделя стомаха и хранопровода.

В резултат на рязка промяна в положението на тялото на бебето (от хоризонтално към вертикално), съдържанието се изхвърля от стомаха в хранопровода. В резултат на това малко количество мляко се отделя обратно. Консистенцията на изплютата течност може да варира от течност до плътна с бучки, наподобяваща извара. Ако детето много плюе, това е причина да посетите лекар..

Плюенето при новородени под 3 месеца се счита за нормален вариант. Майките могат да забележат малко количество освободена храна, до 1 чаена лъжичка, след всяко хранене. Заедно с храната се връща и въздух, който се поглъща от бебето, докато смуче гърдата или шишето. Обикновено това може да се наблюдава до 3 месеца. В същото време детето се държи както винаги, нищо не го притеснява, то е весело и активно.

След раждането настъпва щастливо и тревожно време - първите седмици от живота на вашето бебе. Този период е един от най-трудните, защото бебето едва наскоро е преживяло стреса на раждането, а вие самите все още не сте възстановили напълно силите си. Сега вие тримата сте у дома с бебето и вие носите отговорност за грижите за него. Не става по-лесно всеки ден, защото всеки ден е допълнително „как?“ и защо?". И много знания, които получавате от личен опит.

Например, много хора имат въпрос дали детето трябва да плюе след хранене или не. Така трябва да бъде или той не е здрав?

Така че, нека разгледаме какво е оригване или регургитация. Еруктация - неволно изхвърляне на въздух и стомашно съдържимо от хранопровода, стомаха. Регургитацията е близка концепция към оригването. При кърмачета можем да наблюдаваме процеса на регургитация. В резултат на този процес част от храната, която детето е изяло, се освобождава навън, например, детето може да освободи част от млякото, което е консумирало веднага, или след кратък период от време. В същото време бебето не изпитва никакви неудобства..

През първите няколко месеца процесът на изплюване е съвсем естествен процес, той се дължи на: физиологичните характеристики на храносмилането, както и хоризонталното положение на стомаха и неговата форма, хоризонталното положение на детето и големия обем храна, който бебето получава. Прехранването е възможно, ако има голямо количество мляко, както и повишена смукателна активност на бебето.

Към около шестмесечна възраст регургитацията трябва да спре..

При честа регургитация трябва да преброите колко пъти това се случва и колко едновременно пикае детето. При количество от 12 или повече пъти детето има достатъчно мляко, но изплюва само излишъка.

Нормата на възраст от 1 до 4 месеца е регургитация след хранене в размер на няколко супени лъжици или "фонтан", веднъж на ден.

Не се притеснявайте, че детето е възвърнало всичко, което е изяло, бебето ви няма да остане гладно.

Ако регургитация не се случи с ръце: необходимо е да се обърне на стомаха, когато се прехвърля в креватчето, да се постави върху бъчвите.

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако се появи миризма и регургитацията се превърне в постоянен процес и често се появява между храненията..

Един проблем е особено остър при новородените бебета - регургитация. След всяко хранене бебето може да „върне“ до 2 чаени лъжички мляко.

Но какво, ако има други симптоми на заболявания и как да се определи развитието на патологията? Прочетете защо детето много плюе.

Оригване или лека регургитация на пияна вода, частици от неусвоена храна обикновено могат да се наблюдават при бебета на възраст под 1,5 години.

В допълнение към чувството на дискомфорт, честите процеси могат да сигнализират за наличие на заболяване..

Родителите не трябва да се паникьосват в следните случаи:

 1. Ако детето не е навършило 1,5 години и оригването с регургитация не е преминало, това е норма.
 2. Количеството освободена каша не надвишава 2 чаени лъжички.
 3. Ако детето е повърнало повече от 40 ml течност наведнъж.
 4. Случайна регургитация с много течност, провокирана от физическа активност.
 5. Детето е в добро настроение, бебето не плаче без причина.

За да избегнете физиологична регургитация, трябва да държите бебето в изправено положение след хранене в продължение на няколко минути.

Регургитацията възниква в резултат на неволно изхвърляне на малки порции от стомашно съдържимо първо в хранопровода, а след това във фаринкса и устната кухина. Често това е придружено и от изпускане на въздух. Най-често това състояние се наблюдава при кърмачета веднага или малко след хранене..

При нормално преминаване на храна от стомаха, новородено:

 • Не плаче след регургитация.
 • Не проявява раздразнителност и летаргия, но се държи както обикновено.
 • Увеличава теглото си постоянно.

Ако новороденото плюе твърде често, интензивно (като фонтан), в големи обеми (повече от три супени лъжици), това се случва веднага след всяко хранене, създава дискомфорт на бебето и води до загуба на тегло, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Съгласно стандартите, установени от педиатри и неонатолози, до 4-месечна възраст стомашно-чревният тракт при децата е напълно оформен, готов за пълна работа. Две чаени лъжички храна се считат за норма, доколко новороденото трябва да повръща след хранене. До 1-годишна възраст бебето престава да отхвърля храната. Апетитът на бебето през цялото време се определя индивидуално.

Кога веднага да посетите лекар?

Следните симптоми на регургитация трябва да предупреждават родителите и те да се консултират с лекар:

 • Фонтан повръща повече от два пъти на ден.
 • Регургитацията все още преследва бебето, дори ако то вече е на шест месеца.
 • Детето има висока температура, сънливост, летаргия.
 • Детето пикае повече от 10 пъти на ден.
 • Детето не наддава, печели или отслабва зле.

Изброихме всички възможни причини за регургитация при бебета, не забравяйте, че най-добрият начин да разрешите съмненията си е да посетите лекар.

Възможно ли е да се отървете от регургитация

Постоянният процес на регургитация носи много неприятни моменти не само на родителите, но и на бебето. Може да се уплаши много. За да предотвратите това и да намалите вероятността от оригване до минимум, можете да предприемете някои стъпки, които значително ще облекчат състоянието на бебето или дори ще предотвратят появата на неприятно явление..

За да предотвратите плюенето на бебето, често е достатъчно да следвате следните прости съвети:

 1. Организирайте правилния процес на прихващане на бебето към гърдата. Това е добър начин да се избегне попадането на въздух в стомаха и да се намали вероятността от проблеми, свързани с несъвършени храносмилателни органи, които са толкова податливи на бебета на възраст два или три месеца.
 2. Не позволявайте на бебето да преяжда. Младите майки са силно обезкуражени да предлагат на бебетата си гърдите си веднага щом забележат безпокойство от тяхна страна. Причините за капризите могат да бъдат различни. Най-добрият вариант е стриктното спазване на графика за хранене, който регламентира даването на бебе на гърда не повече от веднъж на всеки три до четири часа..
 3. Помогнете на бебето да изхвърли излишния въздух след хранене. За да направите това, трябва да притиснете бебето към корема си и да го носите изправено за около десет минути.
 4. При изкуствено хранене заменете обичайната млечна смес с лекарствена.
 5. Дръжте бебето в правилната позиция по време на хранене. Главата на бебето трябва да е над нивото на раменете. Позволено е да се използват специални възглавници за хранене, които могат лесно да бъдат закупени във всеки магазин за детски стоки.

Бебето плюе: норма или отклонение?

Плюенето с фонтан възниква поради:

 • незряла храносмилателна система през първия месец от живота на бебето;
 • поглъщане на въздух по време на хранене (неправилното кърмене определя защо бебето изплюва кърмата, но формулата не);
 • неврологична патология (перинатална енцефалопатия, вътречерепна хипертония);
 • преяждане;
 • запек или колики, които увеличават натиска върху перитонеума;
 • промяна на вида на храната (например при преминаване към изкуствено хранене);
 • вътрематочна хипоксия;
 • индивидуални характеристики на организма;
 • преумора;
 • неблагоприятна екология, провокираща алергични реакции на организма към храната.

Забележка! Правилното закрепване към гърдата или избирането на оптималното зърно за шишето (с малък отвор, който намалява притока на мляко и проникването на въздух) ще помогне да се предотвратят повечето от ситуациите, които принуждават бебето да отслабва храната..

Регургитацията е рефлекс, който облекчава бебето от излишната храна или въздух. Колко често новородените бебета плюят след хранене, отговорът на педиатрите е веднъж в рамките на един час.

Няма правилни и грешни позиции за хранене на бебето, майката и бебето трябва да намерят най-оптималната позиция за себе си. За да определите най-удобния начин за задържане на бебето, препоръчително е да овладеете различни техники на кърмене..

Основната позиция е "люлката". Мама слага бебето на платформата, оформена от ръката и корема, главата на бебето е в сгъването на лакътя. Втората ръка държи детето отстрани.

„Кръстната люлка“ изглежда подобно на предишната версия, но детето лежи от друга страна, получавайки опора за врата и раменете. Така бебето спокойно накланя глава, хваща гърдите. По-удобно е да се храни в полуседнало положение, облегнато на възглавници. Позицията ще осигури подкрепа за гърба, възможност за наблюдение на бебето по време на лактация.

В позицията „хващане на топката“ майката заема седнало положение, полага детето по протежение на страната на ръката, краката към стола. Предимството на местоположението се постига чрез добра опора, способността да се вижда лицето на бебето.

Лежането на една страна е удобно, за да нахраните недоносеното бебе през нощта в леглото или на дивана. Позата е идеална след цезарово сечение или сълзи по време на раждане.

Ако имате рефлукс или ушна инфекция, детето ви ще се чувства по-добре седнало. Позата Коала е подходяща за деца с къс френум на езика или намален мускулен тонус. Детето е седнало с прав гръб и повдигната глава на бедрото на майката.

Важно! При раждането няма проблеми с бебето - бебето е малко, тежи малко. Шест месеца по-късно обаче, трохите ще станат по-тежки. Задачата на майката е да се научи как да регулира позицията на ръцете и торса, да променя ъглите, да експериментира, да търси коя версия на позата е най-удобна, съветва д-р Комаровски.

Въпреки факта, че физиологичната регургитация не изисква лечение, всички родители искат да помогнат на бебето и бързо да го освободят от дискомфорта..

За да се намали интензивността на регургитацията, педиатрите препоръчват:

 1. Дръжте бебето в "колона" след хранене. Това ще помогне за по-бързо излъчване..
 2. Не хранете плачещо бебе. Когато плаче, бебето поглъща голям обем въздух.
 3. Изберете правилната формула и зърното за шишето, ако изкуствено храните детето си. Закупете специални антирефлуксни смеси, за да намалите отделянето на храна. Те се характеризират със своята плътност и вискозитет поради наличието на глутен и нишесте. Но не забравяйте, че такива смеси не трябва да се дават на здрави деца. И зърното трябва да съответства на възрастта на детето..
 4. Не си играйте с бебето веднага след хранене. Оставете го да стои изправен за 10 минути.
 5. Хранете бебето по-често, порциите трябва да са по-малки, но дневното количество храна не трябва да се променя.
 6. Подарете на детето си масаж и ежедневна гимнастика. Подобна дейност засяга укрепването на всички мускули (включително тези, които участват в работата на стомашно-чревния тракт).
 7. Яжте правилно по време на кърмене. Премахнете продуктите, които провокират увеличаване на производството на газ: зеле, бобови растения, хлебни изделия, ябълки.

За да се изключат колики и запек, е позволено да се дава на бебето чай на основата на копър и други билкови лекарства..

За да определи защо бебето плюе след хранене, майката трябва да обърне внимание на това как бебето суче гърдата или зърното на шишето. Ако гърдата не се закопчава правилно или в резултат на грешка при избора на зърното, бебето улавя въздух с мляко при хранене. Няколко минути след края на хранене той излиза с малко количество мляко..

Говорейки за регургитация при новородени след хранене, педиатрите свързват причините за това явление с грешен подбор на изкуствено хранене. Когато избирате адаптирано мляко като основен източник на храна, трябва да обърнете внимание на състава. Експертите препоръчват да се даде предпочитание на адаптивните смеси.

Други възможни причини, поради които бебето плюе след всяко хранене, включват:

 1. Преяждане - необходимо е стриктно да се спазва обема на сместа, предлагана на бебето, и броя на храненията на ден.
 2. Нарушение на техниката на хранене - заедно с формулата детето може да поглъща въздух, който излиза след хранене.
 3. Използваният биберон има бавен поток - бебето е принудено да суче интензивно, докато поглъща въздух.

Честата регургитация при кърмени бебета може да бъде свързана с неправилно прикрепване към гърдата. Такива грешки често се срещат при майките след първото раждане. Бебето не стиска добре зърното. В резултат между небцето и зърното остава пространство, през което въздухът влиза в храносмилателния тракт заедно с млякото. След хранене излиза и причинява регургитация..

Втората най-честа причина за регургитация при бебета е прехранването. Много майки смятат, че са с ниско съдържание на мляко и бебето им е недохранено. Трябва да се помни, че бебето яде точно толкова, колкото му е необходимо. Други често срещани причини, поради които детето редовно се възстановява, включват:

 • подуване на корема;
 • запек;
 • нарушение на диетата от страна на мама.

Ако детето плюе рядко и малко, не се паникьосвайте от това. Такива явления са особености на физиологията на децата през първите месеци от живота. Трябва обаче да можете да различавате плюенето от повръщането, което е изпълнено с дехидратация..

Когато едно дете плюе като фонтан, майката не се съмнява - това е повръщане. Повръщането при бебетата обаче може да излезе постепенно, в малък обем..

Ако детето често плюе поради несвързана патология, майката може да премахне това явление, като следва прости правила:

 1. Поставете върху корема преди хранене.
 2. Храненето на бебето трябва да се извършва в полу-вертикално положение..
 3. След като бебето яде храна, трябва да го вземете и да го държите в изправено положение, изчакайте, докато се появи оригването (отнема 5-20 минути).
 4. Изключете игрите с бебето: ротация, хвърляне, масаж, гимнастика. Къпането е разрешено час и половина след хранене.

Причини за аерофагия.

Сред причините можете да намерите външни влияния и нормалния ход на развитието на детето, както и патологични нарушения, които говорят за болест на бебето.

Причина за рефлуксОписание
Структурата на стомашно-чревния трактТакива анатомични характеристики могат да бъдат както наследствени, така и придобити.

Причината може да бъде диагностицирана с помощта на ултразвуково изследване. Структурните характеристики включват: съкратен хранопровод, недоразвитие на мускулите на ректума (сфинктера), стомахът е разположен вертикално.

В повечето случаи всички тези фактори са временни и изчезват с израстването на детето.

Какво може да препоръча лекар

Понякога се случва майката да разбере защо детето плюе след хранене, взема всички превантивни мерки, бебето е здраво и се развива нормално и регургитацията не спира. В този случай Вашият лекар може да препоръча лекарства. Най-често това са лекарства за подобряване на функцията на червата и премахване на спазми, например "Motilium", "Espumisan", "Cordinax" или "Riabal". След регургитация може да се предизвика от повишено производство на газ и запек. Понякога се предписва казеиново хранене, тоест добавки от сложен млечен протеин към кърмата или специални смеси. Може също да се препоръчат добавки за сгъстяване на млякото и задържането му в стомаха. Това може да бъде оризово нишесте, царевично нишесте или брашно от рожков. Най-добре е да ги смесвате с кърма, но се предлагат специални смеси за допълнително хранене. Не се отказвайте от кърменето, това обикновено влошава проблема още повече..

Доктор Комаровски за регургитация

Регургирането не винаги е безвредно по своя характер.В някои случаи уговорката с лекар е задължителна. Увеличаването на честотата или увеличаването на обема на регургитация, появата на кръв или жлъчка в слузта и повишената температура трябва да са причина за безпокойство..

Д-р Комаровски, както повечето специалисти, смята, че регургитацията на бебета е нормален физиологичен процес. Не причинява дискомфорт на бебето, въпреки факта, че се случва неочаквано. Подобно явление може да продължи, докато детето навърши седми или дори девети месец, когато завърши формирането на мускулната клапа, разделяща хранопровода и стомаха..

Ако бебето често плюе, д-р Комаровски предлага да се включат прости препоръки:

 1. Предотвратете поглъщането на въздух, докато хранете бебето. След хранене бебето трябва да получи вертикално положение на рамото на възрастен и лесно да потупва трохите с дланта на ръката си, позволявайки излишъкът от въздух да излезе.
 2. Използвайки изкуствено хранене, родителите трябва, след предварителна консултация със специалист, да приготвят смес с около. Адаптираният фураж съдържа безопасни сгъстители като оризово нишесте.
 3. След регургитация не хранете детето, храносмилателната система се нуждае от почивка.
 4. Ако детето започне да повръща през носа, е необходимо цялостно почистване на носните проходи, за да се предотврати бактериална атака..
 5. Забавляването на бебето след хранене също не си заслужава, необходимо е да се осигури на бебето най-комфортната и уютна обстановка - така вероятността от отслабване на излишната храна ще намалее.

Въпросът за регургитацията е загрижен за кърмачките, родителите на деца на изкуствено хранене. Важно е да се научите как да държите бебето, да разграничавате патологичните процеси от нормата, да храните правилно новороденото, да създавате подходящите условия след хранене. Експертният съвет ще ви помогне да разберете ситуацията.

Физиологични причини

Защо възниква регургитация и колко дълго може да продължи?

Ако детето няма сериозни здравословни проблеми, обикновено има две причини, поради които се появява регургитация:

 • анатомични особености на храносмилателния тракт;
 • особености на хормоналния фон.

При възрастен на изхода на хранопровода се намира клапан, който задържа храната в стомаха. При бебета такъв клапан се формира едва до края на първата година от живота. И преди това входът на стомаха е покрит с тънка гънка на лигавицата, която неефективно се справя със задържането на храна. Ако стомахът е пълен или веднага след хранене бебето заема хоризонтално положение, храната може частично да се хвърли в хранопровода и да влезе в устната кухина..

Втората причина, поради която възниква регургитация, е повишената концентрация на хормона гастрин в тялото на бебето. Дори по време на бременност плодът произвежда хормон в големи количества, причинявайки повишен апетит у бъдещата майка. Така че жената може да яде достатъчно храна, за да носи бебето си..

След раждането целият произведен гастрин остава в тялото на бебето, стартирайки собствена храносмилателна система. Хормонът насърчава производството на солна киселина и храносмилането на храната. Детето расте и се развива особено интензивно през първата година от живота, което обяснява защо концентрацията на гастрин остава висока. Голямо количество солна киселина ви позволява да боравите с огромно количество храна.

Повишената концентрация на хормона повишава тонуса на гладката мускулатура и провокира регургитация.

Без значение колко месеца регургитацията продължава (обикновено до 6-8 месеца), те трябва да спрат веднага щом бебето набере достатъчно телесно тегло. След това концентрацията на гастрин ще намалее..

Когато плюе трябва да притеснява мама

Обикновено майките сами различават регургитацията от повръщането, но в някои ситуации се изисква съвет от специалист. Причините за безпокойство са:

 1. Влошаване на цялостното благосъстояние на бебето: бебето често се изплюва, рядко уринира, започва да плаче, пищи, кълчи и кашля при хранене.
 2. Разлятото мляко има неприятен оттенък, мирис и съдържа примеси на жлъчка.
 3. Оригването е болезнено за новородено.

Редовното оригване изчезва в рамките на шест месеца, по-нататъшният процес на хранене протича без неприятни изненади.

Естествените процеси се различават от патологичните симптоми по редица признаци:

 • при регургитация няма повръщане;
 • обемът на отхвърлената храна е малък;
 • трохата изплюва храната 2-3 пъти на ден (колко новородено трябва да повръща след хранене, обикновено зависи от графика на хранене, диетата);
 • детето наддава нормално;
 • физиологичните процеси протичат постепенно, не изискват допълнително лечение.

Важно! Дори родителите с минимален опит няма да са трудни за определяне на повръщането. Регургитацията се случва веднъж, основният компонент на масата е млякото или водата. При повръщане количеството на отхвърлянето на храна се увеличава, отделянето става жълтеникаво поради жлъчката. Когато плюе, детето е весело и общително, с повръщане - плачещо и неспокойно.

Какви изследвания са необходими

Диагнозата обикновено започва с преглед на бебето. Най-често се изисква ултразвуково изследване, за да се установи по-точна диагноза. В половината от случаите това изследване ви позволява да разберете причината за проблема и да предпишете адекватно лечение. Най-често се свежда до препоръки за внимателно разтриване на изварата преди хранене на бебето или намаляване на честотата им..

Забележка. В онези редки случаи, когато регургитацията наистина е признак на патология, могат да бъдат предписани допълнителни диагностични процедури, например томография на коремните органи, рентгенови лъчи или гъвкава гастроскопия.

Особености на превенцията

Предотвратяването на регургитация при новородени трябва да започне на етапа на бременността. Ако бременността протича благоприятно и в къщата цари приятелска атмосфера, рискът от развитие на проблема намалява.


Ако бебето се чувства добре след оригване, няма причина за безпокойство.

Когато кърмите, трябва внимателно да наблюдавате как бебето вдига зърното. Той трябва да улови с уста не само себе си, но и ареолата. Ако храненето се извършва с бутилка, бутилката трябва да е пълна. В никакъв случай не трябва да влиза въздух в него. Дупката в зърното трябва да е малка..

Не по-малко ефективно ще бъде да легнете бебето върху корема преди хранене и да го погладите по посока на часовниковата стрелка за известно време. Това ще облекчи трохите от излишния въздух..

Може би изброените мерки няма да помогнат напълно да се избегне развитието на регургитация, но значително ще намалят вероятността от появата му..