Всички бебета, родени между 28 и 37 седмици, се считат за недоносени. Родителите на седеммесечни и осеммесечни бебета, естествено, се притесняват как правилно да се грижат за бебето, да го хранят, каква рехабилитация трябва да извърши, така че седеммесечното бебе да не изостава в развитието си и да има нормално здраве в бъдеще. Трябва да разберете, че всички деца, родени в рамките на 7-8 месеца, изискват специални, доста трудни, но доста изпълними, компетентни грижи. Медицинският патронаж, цялостното и редовно наблюдение, както и професионалното консултиране на такива бебета, съчетано с искреното желание на родителите да помогнат на детето си, значително намаляват резонансната картина от преждевременно раждане. Разбира се, раждането на 7 месеца променя началото на развитието на детето, но ще мине малко време и с подходящи грижи всички различия на такова бебе в сравнение с родените навреме със сигурност ще останат в миналото..

Описание

Плодът на 7 месеца е почти напълно оформен, което му позволява да живее извън утробата на майката. Въпреки това, неговите органи все още не са напълно развити, а системите за поддържане на живота все още не са напълно функционални. В този период само стомахът и червата на бебето са били напълно оформени. Бъбреците му са почти напълно развити, но започват да работят едва когато се роди детето. Също така през този период белите дробове на бебето се развиват активно. До 7 месеца плодът почти напълно заема цялото свободно пространство, което е в матката на майката. Главата на седеммесечно бебе е пропорционална на тялото, това е периодът, който е пиковият момент в развитието на мозъчната кора. Бебе на седем месеца може вече да реагира на болка по същия начин като възрастен, т.е. доносен плод. Освен това едно дете на 7 месеца вече може да вкуси храна..

Кожата на седеммесечно бебе все още е набръчкана и зачервена, но под нея вече се развива мощна мастна тъкан. На този етап от бременността мозъкът на плода се увеличава по размер. Детето създава нервни връзки, т.е. нервните му клетки се включват в пълна работа.

Причини за раждането на седеммесечни деца

Доста трудно е да се определи точната причина за раждането на деца на 7 месеца, тъй като в по-голямата си част тя не е изолирана, а сложна. Въпреки това, гинеколози и акушер-гинеколози, които практикуват повече от дузина години, са идентифицирали някои основни предпоставки за това. Причините за раждането на седеммесечни деца могат да бъдат както клинични и биологични, така и социално-икономически фактори. Основните причини за преждевременно раждане от майката са:

 • неадекватни условия на живот на жената, която очаква дете - нейната ненавременна жалба за медицинска помощ, неправилно балансирана диета на нейната диета, липса на нормални условия в ежедневието;
 • вреден / тежък труд - бременната жена трябва да помни, че съгласно трудовия кодекс на страната ни, тя има пълното право да се свърже с висшето си ръководство и да поиска да бъде прехвърлена на по-лек труд;
 • навици, които са опасни за здравето на бременна жена и плода - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, особено употребата на наркотици;
 • твърде късна бременност или твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • присъствието на бременна жена в миналото, спонтанен или медицински аборт;
 • различни клинични фактори, включително хронични заболявания на бъдещата майка;
 • проблеми в ендокринната система на бременна жена;
 • постоянен нервен шок.

В допълнение към горното, има и фактори за преждевременно раждане от страна на плода - те включват генетични или хромозомни патологии, както и имунологичния конфликт на плода с тялото на майката.

Какво е нормалното тегло за седеммесечно бебе

Според съвременните специалисти по акушерство и гинекология нормално теглото на седеммесечно дете трябва да бъде 1,5 килограма, а дължината на тялото му трябва да е 41 см.

По принцип всички тези деца, които се раждат между 28-37 седмици, тежат не повече от 2,5 килограма. Въпреки нормите, едно седеммесечно бебе може да има напълно различни тегла в тези граници - това зависи от много фактори. Съвременните експерти класифицират четири нива на недоносеност за бебе, което е родено преждевременно. Трябва да се има предвид, че грижите и развитието на такива бебета трябва да се извършват в съответствие със специфичното ниво, към което той принадлежи по отношение на теглото му при раждане:

 • Ниво I: 2000-2500 грама;
 • Ниво II: 2000-1500 грама;
 • Ниво III: 1500-1000 грама;
 • IV ниво: по-малко от 1000 грама.

Хранене за седеммесечно бебе

Бебетата на седем месеца са естествено с по-ниско телесно тегло от родените на термина. Съответно тялото на такива деца трябва да се развива с по-бързи темпове. Но от друга страна, при седеммесечните бебета храносмилателната система все още е незряла. Освен това те имат недостатъчно развити рефлекси за преглъщане и смучене..

Освен това недостатъчното производство на слюнка е пречка за нормалното функциониране на храносмилателната система - това е доста характерно за седеммесечните бебета. Също така капацитетът на стомаха на недоносеното бебе е по-малък от този на децата, родени навреме - съответно те плюят много по-често. Освен това кърмата не се усвоява напълно от детето поради намалената секреция на стомашен сок..

В някои съвременни родилни болници те практикуват допълнително хранене на седеммесечни бебета с изкуствени смеси. Трябва предварително да обсъдите този въпрос с вашия педиатър. Но когато решава как да храни седеммесечно бебе, майка му трябва да помни, че най-пълноценната и здравословна храна е нейното кърма!

Следователно майката на седеммесечно дете трябва да се опита да поддържа кърменето по всички възможни начини. Дори в случая, когато бебето е родено изключително слабо и не може да се храни самостоятелно, но се храни през сонда, все още е възможно да го нахраните с изцедена кърма.

Кога можете да вземете от болницата

Трябва да се отбележи, че при раждането по всяко време абсолютно всички бебета отслабват. Ясно е, че това е много по-забележимо, когато детето се роди преждевременно. Седеммесечно бебе по време на раждането може да загуби около 15% от телесното си тегло. Загубата на тегло сериозно засяга терморегулацията на тялото му, поради което такова дете се нуждае от специални условия за отопление. За тези цели днес в родилните болници се използва метод на инкубатор, който е доста ефективен, защото дава възможност да се създадат абсолютно тези физиологични условия, които са необходими за живота и нормалното развитие на седеммесечно дете..

Разбира се, бременна жена, която е заплашена от преждевременно раждане, има възможност да се свърже със специализиран родилен дом за помощ, който е специализиран специално за извършване на такова раждане, тогава трябва да направите това. В лечебни заведения от този вид кърменето на седеммесечни деца е най-често срещаното събитие и медицинският персонал на такова заведение разполага с всички практически умения, необходими за това. Ако това не е възможно, тогава така или иначе не трябва да се паникьосвате, тъй като всеки съвременен родилен дом има инкубатор за недоносени бебета, така че степента на преживяемост на седеммесечни и осеммесечни бебета днес е доста висока..

В кувьоза има най-подходящата среда за бебето, която му помага да не губи много енергия при дишане. Освен това компетентните специалисти, работещи в кувьози, ще помогнат на детето да наддаде на тегло, то ще бъде под постоянен надзор и т.н..

Ако говорим за това кога е възможно да вземем седеммесечно бебе вкъщи от болницата, то по този въпрос човек определено трябва да се подчинява на лекаря, който се занимава с недоносеното бебе. Когато бебето, забързано да се роди, придобие телесното тегло, необходимо за него, придобие абсолютно всички умения, необходими за нормалния живот (т.е. научи се да диша, плаче и суче пълноценно), тогава компетентен лекар ще напише само майката и бебето вкъщи!

Рехабилитация на дете, родено на седем месеца след изписване от болницата

Родителите на седеммесечни бебета са загрижени за рехабилитацията на такива деца у дома, т.е. как да се грижим за него, след като детето е у дома. Трябва да се отбележи, че при неусложнени случаи обикновено не се изисква специална програма за рехабилитация - с течение на времето природата и майчините грижи ще си свършат работата. Освен това при изписване от болницата истински квалифициран специалист определено ще даде на майката на преждевременно родено бебе основни подробни препоръки и съвети как правилно да се грижи за такова дете. Основните условия, които трябва да се спазват, са да се спазват точно тези препоръки, както и своевременно и редовно да се наблюдава бебето в клиниката. В този случай дете, родено на седем месеца в бъдеще, ще расте напълно здраво, пълноценно и по нищо няма да се различава от тези деца, които са родени точно навреме..

Дете се роди на 7 месеца. Бебе на седем месеца

7-месечният плод е вече напълно оформен организъм, който може да съществува извън корема на майката. Въпреки това, органите на този малък човек все още не са достатъчно развити, така че лекарите го срещат напълно въоръжен, за да има време да окаже необходимата помощ. На седмия месец мозъчната кора е окончателно оформена и плодът вече знае как да прави разлика между вкусовете и може да реагира и на болка.

Защо бебето може да се роди на 7 месеца?

Раждането на 7-месечно бебе има свои причини, а понякога и повече от една. Нека започнем с факта, че понякога гинеколозите или самата бременна жена правят грешки при изчисляването на времето, а дете, което „по документи“ минава като 7 месеца, всъщност се оказва абсолютно доносено.

Причините за раждането на 7-месечно бебе включват още неправилно управление на бременността, безотговорно отношение на бъдещата майка към нейното състояние и неспазване на медицинските препоръки. Лошите навици, от които бременната жена не си е направила труда да се отърве предварително, като пушене, алкохолизъм или наркомания, могат да провокират преждевременно раждане. Ако бъдещата майка до самия указ е работила на вредна работа или е била ревностна при физическо натоварване, това също може да доведе до раждането на 7-месечно бебе.

История на множество аборти (включително спонтанни аборти), както и спонтанни аборти и пропуснати бременности могат да доведат до преждевременно раждане. Разбира се, силните нервни шокове (например смъртта на любим човек или фалита на семейството) също могат да доведат до това детето ви да се роди по-рано от планираното. Възрастта на майката също влияе върху зрелостта: раждането на 7-месечно бебе може да бъде преживяно от млада ученичка или жена над 40 години.

Раждането на 7-месечно бебе: характеристики

Самият процес на раждане на 7-месечно бебе не се различава особено от раждането на обикновено дете, с изключение на това, че в раждането (или операционната, ако говорим за цезарово сечение) е дежурен повече медицински персонал, а повече родители са свързани с родилката Що се отнася до грижите за седеммесечно бебе, това зависи от степента на недоносеност, тегло и здравни показатели..

Например, при някои деца стомахът има достатъчен обем, за да поеме необходимото количество храна, което им е необходимо, за да наддават бързо, докато други трябва да ядат много малки порции. Раждането на 7-месечно бебе обаче определено не трябва да бъде пречка за кърменето, дори ако първо се храни през сонда. Майката на такова бебе трябва предварително да обсъди този момент с лекарите, за да не започнат да дават на бебето смес по собствена инициатива. Млякото може да се изцежда в стерилен съд и по същия начин може да се дава на бебето през сонда, докато то се научи да суче..

По правило 7-месечните бебета не се изписват от болницата след 3-5 дни като доносени бебета. Някои бебета прекарват месец или повече в болницата. И след завръщането си у дома, майката ще трябва да полага по-внимателни грижи за такова дете, за да може по-скоро да настигне връстниците си, доносени по височина, тегло и ниво на развитие.

Преждевременното раждане е раждане, което настъпва преди 37 гестационна седмица и ембрионът остава жизнеспособен. Преждевременното раждане може да настъпи спонтанно или да бъде предизвикано по медицински причини, ако съществува риск за живота на детето или майката.

От медицинска гледна точка бебето се счита за „недоносено“, ако раждането му настъпи преди 8-месечна бременност. Като цяло има разлика във времето на недоносените бебета: деца, родени между 7 и 8 месеца от бременността, деца, родени между 6 и 7 месеца от бременността, и деца, родени преди 6 месеца от бременността. Ситуациите са много различни и рискът е различен: колкото повече се ражда бебето, толкова по-голям ще бъде рискът за бебето.

ПРИЧИНИ могат да бъдат много различни, понякога дори няколко причини създават причина за раждането преди време. Въпреки това могат да бъдат идентифицирани три основни типа причини: медицински, случайни и социално-икономически..

Болести: захарен диабет, инфекции на пикочните пътища.
Работа в изправено положение повече от 6 часа на ден, работа на смени, носене на тежки товари, шум, тежки условия на работа, пушене, умора, преумора, стрес.
Пътувания.
Падания или автомобилна катастрофа.
Психологически фактори.

Нарушения в структурата на матката
Бактериални инфекции
Увреждане на плода
Многоводие
Многоплодна бременност
Преждевременно разкъсване на феталната мембрана.

УСЛОВИЯ ЗА ДЕТЕТО. Основните усложнения се появяват в първите дни след раждането. Те са по-често от раждането по-рано..

Дихателните усложнения възникват от незрялостта на белите дробове и дихателните контролни центрове. Дихателната недостатъчност е по-важно усложнение, което се среща в 60% от случаите. Може да се предотврати с лечение за бременна майка и дихателна подкрепа за новородено. Друго усложнение е паузата в дишането..
Неврологичните усложнения поради крехкост на мозъчните съдове (риск от кървене) могат да имат дългосрочни последици. Последствията могат да бъдат дихателна недостатъчност, нарушено мозъчно развитие, обучителни затруднения, хиперактивност и / или липса на внимание. Те трябва да бъдат идентифицирани възможно най-рано, за да се осигури нормален растеж и развитие..

Бебетата, родени между 7 и 8 месец от бременността, ще имат по-малко проблеми от тези, родени по-рано: някои дори могат да сучат и дишат (но това не означава, че рискът от проблеми с дишането е изчезнал). Тези недоносени бебета са най-устойчиви: те ще бъдат подкрепяни известно време в терапия, а след това, след като тялото им стане по-силно, те ще бъдат прехвърлени на майката.

Може да ви хареса също:

5 важни симптома, които не трябва да игнорирате по време на бременност (вижте Признаци за опасност по време на бременност)

Раждане - как да дишаме и да натискаме правилно

Как да облекчим раждането и контракциите народни средства

Какво трябва да се подготви за раждането на дете, списък до болницата

Какво да изберем, естествено раждане или цезарово сечение - плюсовете и минусите

40 седмици от бременността и раждането не започва (втора бременност)

Когато избирате поздравления за 7 месеца за момче на нашия уебсайт, опитайте се да изберете думи, така че те да бъдат изпълнени с любов, доброта и искреност, доколкото е възможно. В крайна сметка възприемането им от бебето ще зависи от това как възприемате тези думи. Би трябвало да можете да инвестирате в тях цялата си душа и всички емоции, които изпитвате в момента. Само тогава малкият ще бъде щастлив, а вие ще изпитвате истинска гордост не само за себе си, но и за момчето.

Трябва да кажа, че вече с трохи можете да отгледате човек. Именно в първите години от живота се формират характерът и принципите на светоусещането у детето. Можете да кажете, че той все още не разбира нищо и донякъде ще бъдете прави, но фактът остава - всички основни черти на характера са положени в главата му в ранното детство.

И така, какво ще споделите с момчето? Вие решавате кои думи ще бъдат изречени от вас. И само от вас зависи колко топло ще ги приеме героят на случая. Ние просто ще ви предоставим най-достойните и красиви поздравления според нас, за да имате от какво да избирате. Поемам инициатива!

7 месечно бебе -
Това не е коте за теб,
Това е възрастен мъж,
Той е и тактик, и стратег.

Той знае кога да крещи,
Така че тази майка идва по-рано.
Знае кога да се смее,
И кога да се бия със сестра ми.

Поглежда към монитора на татко -
Разширява съзнанието,
Знае как да грабне котка.
Като цяло, как да живеем в света.

Съвсем наскоро донесе одеяло
Вкъщи от болницата скърцаща бучка.
Днес от сърце поздравяваме
Ти, нашият 7-месечен ангел.

Оставете слънцето нежно да ви потупа по бузите,
Оставете птицата да ви изпее люлка,
Дните ще са светли, нощите ще са спокойни.
И нека има много победи в бъдеще!

Така че израсна от памперса
Нашето любимо дете.
Не се побира плъзгачи -
Сега има панталон.

Носи дънки на каишка,
Вози се в деним панама,
На краката ми са сръчни маратонки,
Вместо блуза - ветровка.

Какво да кажа - модерен човек.
Липсва само китарата.
Това ще порасне малко
И един ще се разходи.

7 месеца е щастливо число,
За бебе, за татко и за мама.
7 дни в седмицата, в дъга от цветове,
В света има седем чудеса, едно от тях е пред нас!

Нека по пътя ви няма ветрозащити,
Нека щастието изпълни душата.
Нека сред приятелки и познати
Ще останат само тези, които са най-добрите!

Ти си седеммесечно бебе,
Ти просто израстваш пред очите ни.
И в този славен момент
Забравете за плача и плача.

Забавлявайте се и се усмихвайте,
Моля, мама и татко.
Опитайте се да бъдете най-щастливите от всички,
Изпълвайки сърцата им със светлина!

Като на трон той седи
На висок стол.
Само дрънкалки с лъжици
В голяма тенджера.

Нашето бебе обича да играе
Кухненски прибори,
Вземете кашата с пръст
С доблестна сила.

Явно готвачът му
Става необходимо -
Цялата сметана ще бъде в сладко
И с храна наблизо.

Малкото е пораснало малко,
Изобщо не го разпознавайте.
Колко месеца е бебето?
Наистина цели 7.

Искам да пожелая днес
Здраво съм бебе.
Нови зъби, щастливи дни,
Щастие само за силен мъж.

Всички бебета, родени между 28 и 37 седмици, се считат за недоносени. Родителите на седеммесечни и осеммесечни бебета, естествено, се притесняват как правилно да се грижат за бебето, да го хранят, каква рехабилитация трябва да извърши, така че седеммесечното бебе да не изостава в развитието си и да има нормално здраве в бъдеще. Трябва да разберете, че всички деца, родени в рамките на 7-8 месеца, изискват специални, доста трудни, но доста изпълними, компетентни грижи. Медицинският патронаж, цялостното и редовно наблюдение, както и професионалното консултиране на такива бебета, съчетано с искреното желание на родителите да помогнат на детето си, значително намаляват резонансната картина от преждевременно раждане. Разбира се, раждането на 7 месеца променя началото на развитието на детето, но ще мине малко време и с подходящи грижи всички различия на такова бебе в сравнение с родените навреме със сигурност ще останат в миналото..

Описание

Плодът на 7 месеца е почти напълно оформен, което му позволява да живее извън утробата на майката. Въпреки това, неговите органи все още не са напълно развити, а системите за поддържане на живота все още не са напълно функционални. В този период само стомахът и червата на бебето са били напълно оформени. Бъбреците му са почти напълно развити, но започват да работят едва когато се роди детето. Също така през този период белите дробове на бебето се развиват активно. До 7 месеца плодът почти напълно заема цялото свободно пространство, което е в матката на майката. Главата на седеммесечно бебе е пропорционална на тялото, това е периодът, който е пиковият момент в развитието на мозъчната кора. Бебе на седем месеца може вече да реагира на болка по същия начин като възрастен, т.е. доносен плод. Освен това едно дете на 7 месеца вече може да вкуси храна..

Кожата на седеммесечно бебе все още е набръчкана и зачервена, но под нея вече се развива мощна мастна тъкан. На този етап от бременността мозъкът на плода се увеличава по размер. Детето създава нервни връзки, т.е. нервните му клетки се включват в пълна работа.

Причини за раждането на седеммесечни деца

Доста трудно е да се определи точната причина за раждането на деца на 7 месеца, тъй като в по-голямата си част тя не е изолирана, а сложна. Въпреки това, гинеколози и акушер-гинеколози, които практикуват повече от дузина години, са идентифицирали някои основни предпоставки за това. Причините за раждането на седеммесечни деца могат да бъдат както клинични и биологични, така и социално-икономически фактори. Основните причини за преждевременно раждане от майката са:

 • неадекватни условия на живот на жената, която очаква дете - нейната ненавременна жалба за медицинска помощ, неправилно балансирана диета на нейната диета, липса на нормални условия в ежедневието;
 • вреден / тежък труд - бременната жена трябва да помни, че съгласно трудовия кодекс на страната ни, тя има пълното право да се свърже с висшето си ръководство и да поиска да бъде прехвърлена на по-лек труд;
 • навици, които са опасни за здравето на бременна жена и плода - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, особено употребата на наркотици;
 • твърде късна бременност или твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • присъствието на бременна жена в миналото, спонтанен или медицински аборт;
 • различни клинични фактори, включително хронични заболявания на бъдещата майка;
 • проблеми в ендокринната система на бременна жена;
 • постоянен нервен шок.

В допълнение към горното, има и фактори за преждевременно раждане от страна на плода - те включват генетични или хромозомни патологии, както и имунологичния конфликт на плода с тялото на майката.

Какво е нормалното тегло за седеммесечно бебе

Според съвременните специалисти по акушерство и гинекология нормално теглото на седеммесечно дете трябва да бъде 1,5 килограма, а дължината на тялото му трябва да е 41 см.

По принцип всички тези деца, които се раждат между 28-37 седмици, тежат не повече от 2,5 килограма. Въпреки нормите, едно седеммесечно бебе може да има напълно различни тегла в тези граници - това зависи от много фактори. Съвременните експерти класифицират четири нива на недоносеност за бебе, което е родено преждевременно. Трябва да се има предвид, че грижите и развитието на такива бебета трябва да се извършват в съответствие със специфичното ниво, към което той принадлежи по отношение на теглото му при раждане:

 • Ниво I: 2000-2500 грама;
 • Ниво II: 2000-1500 грама;
 • Ниво III: 1500-1000 грама;
 • IV ниво: по-малко от 1000 грама.

Хранене за седеммесечно бебе

Бебетата на седем месеца са естествено с по-ниско телесно тегло от родените на термина. Съответно тялото на такива деца трябва да се развива с по-бързи темпове. Но от друга страна, при седеммесечните бебета храносмилателната система все още е незряла. Освен това те имат недостатъчно развити рефлекси за преглъщане и смучене..

Освен това недостатъчното производство на слюнка е пречка за нормалното функциониране на храносмилателната система - това е доста характерно за седеммесечните бебета. Също така капацитетът на стомаха на недоносеното бебе е по-малък от този на децата, родени навреме - съответно те плюят много по-често. Освен това кърмата не се усвоява напълно от детето поради намалената секреция на стомашен сок..

В някои съвременни родилни болници те практикуват допълнително хранене на седеммесечни бебета с изкуствени смеси. Трябва предварително да обсъдите този въпрос с вашия педиатър. Но когато решава как да храни седеммесечно бебе, майка му трябва да помни, че най-пълноценната и здравословна храна е нейното кърма!

Следователно майката на седеммесечно дете трябва да се опита да поддържа кърменето по всички възможни начини. Дори в случая, когато бебето е родено изключително слабо и не може да се храни самостоятелно, но се храни през сонда, все още е възможно да го нахраните с изцедена кърма.

Кога можете да вземете от болницата

Трябва да се отбележи, че при раждането по всяко време абсолютно всички бебета отслабват. Ясно е, че това е много по-забележимо, когато детето се роди преждевременно. Седеммесечно бебе по време на раждането може да загуби около 15% от телесното си тегло. Загубата на тегло сериозно засяга терморегулацията на тялото му, поради което такова дете се нуждае от специални условия за отопление. За тези цели днес в родилните болници се използва метод на инкубатор, който е доста ефективен, защото дава възможност да се създадат абсолютно тези физиологични условия, които са необходими за живота и нормалното развитие на седеммесечно дете..

Разбира се, бременна жена, която е заплашена от преждевременно раждане, има възможност да се свърже със специализиран родилен дом за помощ, който е специализиран специално за извършване на такова раждане, тогава трябва да направите това. В лечебни заведения от този вид кърменето на седеммесечни деца е най-често срещаното събитие и медицинският персонал на такова заведение разполага с всички практически умения, необходими за това. Ако това не е възможно, тогава така или иначе не трябва да се паникьосвате, тъй като всеки съвременен родилен дом има инкубатор за недоносени бебета, така че степента на преживяемост на седеммесечни и осеммесечни бебета днес е доста висока..

В кувьоза има най-подходящата среда за бебето, която му помага да не губи много енергия при дишане. Освен това компетентните специалисти, работещи в кувьози, ще помогнат на детето да наддаде на тегло, то ще бъде под постоянен надзор и т.н..

Ако говорим за това кога е възможно да вземем седеммесечно бебе вкъщи от болницата, то по този въпрос човек определено трябва да се подчинява на лекаря, който се занимава с недоносеното бебе. Когато бебето, забързано да се роди, придобие телесното тегло, необходимо за него, придобие абсолютно всички умения, необходими за нормалния живот (т.е. научи се да диша, плаче и суче пълноценно), тогава компетентен лекар ще напише само майката и бебето вкъщи!

Рехабилитация на дете, родено на седем месеца след изписване от болницата

Родителите на седеммесечни бебета са загрижени за рехабилитацията на такива деца у дома, т.е. как да се грижим за него, след като детето е у дома. Трябва да се отбележи, че при неусложнени случаи обикновено не се изисква специална програма за рехабилитация - с течение на времето природата и майчините грижи ще си свършат работата. Освен това при изписване от болницата истински квалифициран специалист определено ще даде на майката на преждевременно родено бебе основни подробни препоръки и съвети как правилно да се грижи за такова дете. Основните условия, които трябва да се спазват, са да се спазват точно тези препоръки, както и своевременно и редовно да се наблюдава бебето в клиниката. В този случай дете, родено на седем месеца в бъдеще, ще расте напълно здраво, пълноценно и по нищо няма да се различава от тези деца, които са родени точно навреме..

Недоносено бебе 7 месеца

Бебетата, родени от 22 до 37 седмици от бременността, се считат за недоносени. Недоносеното бебе на 7 месеца обикновено догонва връстниците си до тримесечна възраст. След като прочетете статията, ще разберете с какви последици могат да се изправят недоносените бебета..

През последните няколко десетилетия медицината се научи да спасява живота дори на дълбоко недоносени трохи, родени след 22 седмици. В същото време лекарите отбелязват, че бебетата, родени толкова рано, са много уязвими към усложнения. При недоносено бебе, родено на 7 месеца, последиците могат да се появят дори в училищна възраст или малко по-късно.

Смъртността от дефекти при деца, родени с тегло под 1 кг, е около 50%. Този показател намалява с увеличаване на теглото при раждане. Недоносеното бебе има по-голям шанс за оцеляване всяка седмица.

Състоянието на бебета, които са родени преждевременно, зависи преди всичко от това в коя седмица от бременността са родени. Тези трохи няма да оцелеят без медицинска помощ и специално оборудване. Но вече родените след 34 седмици обикновено се нуждаят от малко медицинска помощ..

Приблизителна прогноза за недоносени бебета

Недоносеното бебе, родено на 23 - 24 седмици, тежи не повече от 500 грама. Неговите органи все още не са напълно развити и не могат да работят. Веднага след раждането те влизат в инкубатора и се свързват с оборудването, което поддържа жизнените му функции..

Недоносените бебета не могат сами да сучат, да дишат и да поддържат постоянна телесна температура. Впоследствие се очаква те да бъдат постоянно наблюдавани от лекарите..

Недоносените бебета, които идват на този свят малко по-късно между 28-30 седмици, тежат около един и половина кг, а родените на 34-36 седмици около два кг. Последните, ако трябва да са в инкубатор, след това за кратко време (до няколко седмици) и до три месеца наваксват с развитието на навременно родени деца, които са родени с нормално тегло.

Недоносено бебе 7 месеца и по-рано: последици

Бебетата, родени преждевременно или с ниско тегло при раждане, са склонни към чести инфекции. Най-често срещаните здравословни проблеми включват:

Според експерти недоносените бебета са повече от десет пъти податливи на инфекции на дихателните пътища, особено през есента и зимата, отколкото бебетата, родени навреме. През първите месеци от живота до 35% от тях страдат от инфекции на дихателните пътища.

Трябва да се помни, че дете, родено преждевременно, има незрял имунитет, тъй като са необходими антитела за борба с инфекциите. Бебетата получават от мама само в края на бременността. Ето защо, недоносените бебета изискват специални грижи при процедурите за грижа за кожата..

Всяко пето недоносено дете има забавяне в развитието. Тези закъснения могат да се наблюдават през първите месеци от живота на бебето, но като правило в рамките на 2-3 години от живота те се изглаждат..

Рехабилитацията е от голямо значение, на което всички бебета, родени преждевременно, трябва да се подложат. Повечето недоносени седеммесечни бебета се развиват правилно, въпреки че някои от тях, най-често след петгодишна възраст, разкриват нарушения.

Изследвания, проведени в различни страни, показват, че след пет години живот, всяко пето недоносено бебе показва някакъв вид нарушения в развитието. Децата, родени преждевременно, често се справят по-зле в училище, особено през ранните години.

Те са по-слаби в решаването на математически задачи, имат затруднения с чужди езици, четене, концентрация. Повечето от тях изискват допълнителни дейности..
Също така при недоносени бебета има трудности в образованието. Те често имат емоционални разстройства, по-специално с концентрация..

С напредването на възрастта недоносените бебета наваксват развитието си. На 19-годишна възраст по принцип не се различават по нивото на интелигентност с връстниците си.

Причини за недоносеност

Причините за преждевременно раждане могат да бъдат разделени на такива, които зависят от майката и такива, които не зависят от начина й на живот. По време на бременност трябва да се избягват стрес, упражнения, консумация на алкохол и цигари.

Втората група фактори, на които жената не може да повлияе, включват:

Родителите на недоносени бебета, неочаквано за себе си, седят на емоционална люлка. Когато бебето се роди преждевременно, бъдещите майки и бащи нямат време да се подготвят за ролята си. Недоносеното бебе често нарушава идеите им за бебето..

Родителите чакат здраво бебе да суче от гърдите на майката и вместо това са изправени пред стъклото на кувьоза. За тях е по-трудно да установят връзка с детето, защото в този момент бебето е под грижите на медицинския персонал.

В същото време е доказано, че контактът с майката след раждането е много важен. Японски проучвания са установили, че недоносените бебета в кувьоз реагират положително с повишаване на ниската телесна температура, когато майка им ги докосне..

Родителите на недоносено бебе се тревожат естествено за здравето на бебето си и преценяват дали са готови да се примирят с възможни закъснения и заболявания.

Добър съвет за родителите на такива деца: трябва да приемете детето такова, каквото е, да се примирите с неговите характеристики и умения, да обградите бебето с топлина и любов. В крайна сметка той няма по-скъпи и няма да има никой.

Детето започна да заеква, какво да прави: заекване при деца

Какви са отклоненията при дете, родено на седем месеца?

Ако питате, защото имате такова дете, тогава, моят съвет към вас, не задавайте такива въпроси. Това може да създаде у вас състояние на прекомерно напрежение и безпокойство, докато майката или дори бащата на седеммесечно дете трябва да мислят повече за реалността (т.е. за това какво точно се случва с детето сега), а не за това какво може или не може да се случи. мога. В обикновените хора казват - „не се навивай“ и казват истината, само ще се влоши. Друг е въпросът, ако се опитвате да се подготвите за възможни сценарии и в същото време не сте подозрителен човек и не приемате всичко казано по-горе в отговорите присърце. Но имайте предвид, и аз казвам това като баща и човек, който е имал определени трудности при отглеждането на деца, всички възможни отклонения при децата могат да възникнат, както при доносени, така и при недоносени бебета, само с една разлика - степента на вероятност от определени неблагоприятни последици... Самите лекари разказаха на мен и жена ми за невероятни случаи в тяхната практика. А едно седеммесечно бебе може да порасне абсолютно без никакви отклонения. Повярвайте ми, има много такива случаи.

Е, ако питате просто от любопитство (т.е. няма нищо общо с вас и вашето дете), тогава мисля, че всички предишни отговори вече разкриха море от знания за вас за това.

Недоносено бебе

Родителите на бебета, родени преждевременно, са принудени да се сблъскат с различни проблеми, включително трудностите при кърменето на трохи в родилния дом и създаването на необходимите условия у дома, установяване на кърменето или избор на подходяща формула, редовни посещения при лекар и притеснения за бъдещото здраве на бебето. Винаги обаче трябва да помнят, че с повишено внимание към бебето и правилни грижи, те ще могат да помогнат на бебето бързо да „настигне“ връстниците си и да расте като здраво и весело бебе, което се потвърждава от популярните снимки „Преди и след“..

Можете да видите още подобни снимки в галерията със снимки в края на статията..

Кое бебе се счита за недоносено?

Официалната медицина класифицира бебетата като недоносени, ако са родени на гестационна възраст под 37 седмици. Такива деца имат по-ниски показатели за растеж и тегло, а органите са незрели.

Причини

Фактори, причиняващи преждевременно раждане, са:

 • Пренебрегване на медицинската помощ за бременност.
 • Наличието на лоши навици при бременна жена.
 • Недостатъчно или небалансирано хранене на жената по време на бременността.
 • Възрастта на бъдещата майка или бъдещ баща е под 18 и над 35 години.
 • Работа на бременна жена при вредни условия.
 • Бременни с ниско тегло (под 48 кг).
 • Живот на бъдещата майка в лоши условия на живот.
 • Пренасяне в неблагоприятна психологическа среда.
 • Аборт в миналото.
 • Многоплодна бременност.
 • Началото на гестоза по време на бременност.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Кратък интервал на раждане (по-малко от две години са изминали от предишното раждане).
 • Несъвместимост на кръвта на бебето и майката за Rh фактор.
 • Гинекологични възпалителни заболявания при майката.
 • Малформации на женските полови органи.
 • Екстрагенитални заболявания при бременна жена, като хипертония, пиелонефрит или захарен диабет.
 • Операции и наранявания при бъдещата майка.
 • Остри инфекции по време на бременност.
 • Генетични или хромозомни заболявания на плода.
 • Детска инфекция по време на вътрематочно развитие.
 • Тежки малформации на бебето.

Класификация на недоносените

Разделянето на степента на недоносеност се основава на гестационната възраст, в която е родено бебето, както и на такива физически параметри на малкото дете като тегло и дължина на тялото. Има такива степени на недоносеност:

 • Първият - дете се ражда на 36-37 седмица от бременността с телесно тегло от 2 до 2,5 кг и дължина на тялото от 41 до 45 см.
 • Второто - бебето се появява в период от 32 до 35 седмици, телесното му тегло е по-малко от 2 кг, но повече от 1,5 кг, а дължината на тялото е от 36 до 40 см.
 • Третото - бебето се ражда на 28-31 гестационна седмица с тегло от 1 до 1,5 кг и дължина на тялото от 30 до 35 см.
 • Четвърто - бебе се ражда преди 28 седмици от бременността с тегло по-малко от един килограм и дължина на тялото по-малко от 30 cm.

Най-необичайните и наистина вълшебни истории за оцеляването на недоносени бебета са тук:

Признаци

Външен вид

В сравнение с бебетата, родени в срок, недоносените бебета се различават:

 • По-тънка кожа.
 • По-малко или никаква подкожна мазнина.
 • Голям размер на главата спрямо тялото.
 • Голям корем и нисък пъп.
 • Незатворена малка фонтанела.
 • Много меки ушни миди.
 • Тънки нокти, които може да не покриват напълно фалангите на пръстите.
 • Отворена генитална цепка при бебета.
 • Тестисите, които не са имали време да се спуснат в скротума при момчетата.
 • По-късно отпадане на пъпната връв.

Тези признаци са колкото по-изразени, толкова по-висока е степента на недоносеност и при кърмачета с първа или втора степен много от тях може да отсъстват..

Анатомични и физиологични особености

Функционирането на органовите системи на недоносеното бебе се влияе от степента на недоносеност, тъй като колкото по-малък е бил плодът в утробата на майката, толкова повече органите му не са имали време да се оформят до състояние, което им позволява бързо да се адаптират към живота след раждането.

 • Дишането е по-често при недоносени бебета, отколкото при бебета, родени навреме, което е свързано с тесни горни дихателни пътища, по-гъвкава гръдна клетка и по-високо разположение на диафрагмата. Освен това белите дробове на малкото дете не са достатъчно зрели, което води до честата поява на пневмония и пристъпи на апнея..
 • Поради преждевременно раждане, кръвоносната система на бебето може да не е напълно оформена. Резултатът е различни сърдечни патологии, които влошават състоянието на трохите. И тъй като съдовите стени са по-крехки и пропускливи, бебето често има кръвоизливи..
 • Мозъкът, дори и с дълбока недоносеност, е напълно оформен, но пътищата в последните етапи на бременността все още се развиват, поради което при бебета, родени преждевременно, нервните импулси са лошо проведени до различни тъкани. Ако е засегната нервната система на бебето, двигателната му активност ще бъде намалена, както и мускулният тонус. Рефлексите при такова дете могат да бъдат депресирани или изобщо да липсват, често се наблюдават треперене.
 • Механизмите, които регулират производството и загубата на топлина в тялото, са слабо развити при недоносеното бебе. Преждевременно родените бебета губят топлина по-бързо и тя се произвежда в тялото им с големи трудности. Също така бебетата могат лесно да прегреят поради недоразвити и нефункциониращи потни жлези..
 • Храносмилателният тракт на недоносеното дете също работи по-зле от този на бебетата, родени на термина. Това се дължи преди всичко на недостатъчно производство на ензими и стомашен сок, както и на дисбиоза на чревната микрофлора. Освен това двигателната функция на стомашно-чревния тракт страда от нарушена проводимост на нервните импулси, което води до забавяне на движението на храната през червата..
 • Процесите на минерализация продължават в костите на недоносени бебета след раждането, което е причината за допълнителното приложение на калций на бебета. Тези бебета са по-склонни към развитие на рахит и тазова дисплазия..
 • Поради незряла бъбречна функция, недоносеното бебе бързо показва признаци на дехидратация или подуване, ако грижите за бебето са недостатъчни.
 • Ендокринната система в случай на недоносеност не работи правилно, поради което хормоните се освобождават в недостатъчно количество и жлезите бързо се изчерпват.

Последици от недоносеността и жизнеността

Степента на оцеляване на недоносените бебета зависи от продължителността на бременността и причините, които са провокирали раждането. Ако родените в период от 23 седмици оцеляват само в 20-40% от случаите, то бебетата с гестационна възраст 24-26 седмици оцеляват в 50-70% от случаите, а степента на оцеляване на бебетата, чийто период на развитие е повече от 27 седмици, надвишава 90%.

Бебетата, чието раждане е настъпило по-рано от очакваната дата, наддават на тегло и растат на дължина много интензивно. Много от тях догонват своите доносени връстници по тези показатели с 1-2 години, но има бебета, разликата между които с връстниците им се изглажда едва на 5-6-годишна възраст.

Недоносената анемия се развива по-бързо. Повишен е рискът от сепсис и гнойни инфекции на костите, червата или менингите при недоносени бебета. В по-напреднала възраст децата, родени преждевременно, са по-склонни да имат неврологични патологии, проблеми със зрението или слуха, чести ARVI и проблеми с гениталиите.

Жълтеницата при деца, родени преждевременно, е по-изразена и продължава по-дълго. Това физиологично състояние, резултат от разграждането на феталния хемоглобин, обикновено отзвучава до 3-седмична възраст, но при много недоносени бебета се изисква лечение, за което се използва предимно фототерапия.

Екстремна недоносеност

Това е името на състоянието на бебетата с тегло под 1 килограм. Те се раждат в по-малко от 5% от недоносените случаи, често не могат да дишат сами и се нуждаят от изкуствена и медицинска подкрепа. Дори такива бебета да се кърмят, процентът на увреждане и появата на различни усложнения при тези деца е много висок..

Дълбока недоносеност

Това състояние се отбелязва при кърмачета, чието телесно тегло по време на преждевременно раждане е 1-1,5 кг. За да оставите такива бебета, е необходимо да използвате механична вентилация, да им давате кислород, да инжектирате храна във вената и през тръба. За да може бебето да расте и да се развива по-бързо, му се прилагат аминокиселини, глюкоза, хормонални агенти и други вещества.

7 месеца

На този етап от бременността се раждат бебета с тегло 1,5-2 кг, но повечето от тях не могат да функционират самостоятелно. Малките се настаняват в кувьози с необходимата температура и влажност, извършват необходимите прегледи и осигуряват лекарствена подкрепа. След наддаване на тегло до 1,7 кг, бебето се прехвърля в креватчето, което се загрява. Когато детето напълнее до 2 кг, то вече не се нуждае от термична подкрепа.

Осем месеца

Бебетата, родени по това време, обикновено тежат 2-2,5 кг, могат да сучат и да дишат сами. Те имат повишен риск от пристъпи на апнея, така че бебетата се наблюдават известно време в болницата, но при липса на усложнения и бързо натрупване на тегло до нормалното, бебето се изпраща вкъщи с новоизградени родители..

Как живеят и се развиват недоносени бебета след раждането в съвременните перинатални центрове е описано във видеото:

Клиничен преглед

Недоносените бебета, изписани вкъщи, трябва да бъдат постоянно наблюдавани от педиатър..

Измерванията и изследванията през първия месец след изписването се извършват веднъж седмично, след това до 6-месечна възраст - веднъж на всеки две седмици и от 6 месеца до една година - ежемесечно. На малчугана се предписват прегледи от хирург, невролог, кардиолог, ортопед и офталмолог, а на възраст над една година - от психиатър, както и логопед.

С каква тежест изписват?

По правило майката се завръща у дома с новороденото бебе, след като теглото на бебето се увеличи до поне 2 кг. За изписването също е важно бебето да няма усложнения, да се установи терморегулация и бебето да не се нуждае от подкрепа за сърцето и дишането.

Характеристики на грижите

Бебетата, които са родени преждевременно, се нуждаят от специални грижи. Те постепенно се кърмят с помощта на новородени и педиатри, първо в родилния дом, след това в болницата и след това у дома под наблюдението на специалисти. Най-важните компоненти на грижата за бебето:

 • Осигурете оптимална стайна температура и влажност.
 • Осигурете рационално лечение.
 • Осигурете адекватно хранене.
 • Установете контакт с майката, като използвате метода на кенгуру.
 • Ограничете контакта с непознати след изписване.
 • Къпане и разходки с бебето след разрешението на лекаря.
 • Правете гимнастика с бебето и провеждайте курсове за масаж след разрешение на педиатър.

Няколко съвета как да избегнете проблеми в развитието на бебета, родени преждевременно, са описани във видеото:

Какво да направите, ако има обезпокоителни симптоми?

Ако мама се притеснява от нещо, определено трябва да потърси медицинска помощ. Ще е необходим специалист, когато:

 • Нежелание на бебето да суче или да яде от шише.
 • Пристъпи на повръщане.
 • Продължителна жълтеница.
 • Постоянен силен плач.
 • Спрете да дишате.
 • Силна бледност.
 • Болезнена реакция на дете на звуци, външен вид или докосване на възраст над 1,5 месеца.
 • Липса на взаимен поглед на възраст над 2 месеца.

Ваксинация: кога да се ваксинирате?

Допустимо е да се ваксинира недоносено бебе само когато бебето е достатъчно силно и телесното му тегло се увеличава.

BCG ваксинация в болница за деца с тегло под 2 кг не се прави. Показан е при наддаване на тегло до 2500 g, а ако има противопоказания, може да се отложи за 6-12 месеца. Времето за въвеждане на други ваксини трябва да се определя от педиатър, като се вземат предвид здравето и развитието на малкото дете.

Мнението на Е. Комаровски

Както знаете, популярен педиатър препоръчва отглеждането на деца през първата година от живота, така че бебетата да не прегряват. Комаровски винаги се фокусира върху честа вентилация, овлажняване на въздуха до 50-70% в детската стая и поддържане на температурата в помещението не по-висока от + 22 ° С.

За недоносените бебета обаче препоръките му се променят значително. Комаровски подкрепя колегите в мнението, че терморегулацията при такива бебета е слабо развита, следователно, по-високата температура на въздуха в помещението веднага след изписването (не по-ниска от + 25 ° C), е според него необходимост.

Докато бебето наддаде на тегло до 3000 g и възрастта му не е 9 месеца след зачеването, всички екстремни експерименти (в този случай понижаване на температурата на въздуха до препоръчителните индикатори на Комаровски за доносени бебета) са забранени.

Всичко, което родителите трябва да знаят за развиването на уменията на недоносеното бебе в продължение на месеци до една година

Развитието на недоносени бебета под една година се различава от развитието на родените навреме.

Дете, което се появява преди време, изисква специално внимание и грижи.

 1. Особености на развитието с недоносеност
 2. 1 месец
 3. 2 месеца
 4. 3 месеца
 5. 4 месеца
 6. 5 месеца
 7. 6 месеца
 8. 7 месеца
 9. Осем месеца
 10. 9 месеца
 11. 10 месеца
 12. 11 месеца
 13. 12 месеца
 14. Как изглежда ранно бебе?
 15. Недоносеност
 16. Височина и тегло на кърмачето в таблицата
 17. Височина и тегло по години (СЗО)
 18. Развитие и поведение след една година
 19. Относно храненето
 20. Съвети за родителите
 21. Мнението на д-р Комаровски

Особености на развитието с недоносеност

При кърмачета, които впоследствие са родени преждевременно, няма дихателни и смукателни рефлекси. При повечето недоносени бебета белите дробове не могат да дишат и при вдишване могат да се слепнат. И още: мускулният тонус е намален, недоразвитие на храносмилателната и отделителната система, инхибиране на реакцията към дразнещи фактори.

Отбелязва се, че децата, родени преждевременно, с подходящи грижи в подкрепяща среда, се развиват много по-бързо от връстниците в доносена възраст. Напредъкът в развитието се усеща забележимо до 3 месеца. За около година или година и половина практически няма разлики. И в особено трудни случаи, подравняването на развитието настъпва до две-тригодишна възраст.

1 месец

Критичният период в развитието на недоносеното бебе е първият месец от раждането. Детето е в неподвижно състояние, спи много. Мускулният тонус е изключително отслабен, смучещият рефлекс или напълно липсва, или е слабо изразен. Телесното тегло набира бавно. Ако бебето не е в състояние да суче само, то се захранва със сонда. Дишането се поддържа от вентилатор. Тактилният контакт с майката е много важен за развитието, така че бебето се възстановява много по-бързо.

2 месеца

Този месец се характеризира като слаб по отношение на развитието и възстановяването. Бебето се нуждае от засилено хранене. Те хранят бебето при поискване. Започва бързо натрупване на телесно тегло и скоро може да достигне нормата за двумесечна възраст. Едно от първите умения е умението да държите главата.

3 месеца

Теглото и височината на тялото са в нормални граници. Този месец са важни заниманията с детето, които не ви позволяват да останете дълго време в една позиция. По време на сън трябва да сменяте позата си често. Много е полезно да правите масаж и да галите бебето с леки движения. Има реакция на различни звуци и на светлина. Детето спи през повечето време.

4 месеца

Бебето самостоятелно повдига и държи главата си, издавайки звуци се опитва да тренира гласовия апарат, появява се концентрация на вниманието върху предметите. Повишеният мускулен тонус може да усложни до известна степен процеса на полагане. На този етап от развитието бебето трябва да бъде по-често на открито. Масажът и къпането продължават за успешно развитие.

5 месеца

Детето започва да се усмихва. Движенията все още са сковани и конвулсивни, което е свързано с повишен мускулен тонус. Акцентите на този месец са активната реакция на звукови и светлинни стимули, появяват се опити за задържане на дрънкалката. Психологическото развитие набира скорост. Хлапето е будно повече време от преди, изучава околните предмети, смее се силно. Краката и ръцете се движат активно.

6 месеца

Преломен момент в процеса на възстановяване и развитие на ранно бебе. Външните признаци на недоносеност напълно липсват. Той се смее енергично, опитва се да се преобърне по корем. Хлапето проявява интерес към околните предмети и играчки. Добър показател е увеличаването на телесното тегло с 2,5-3 пъти.

Забележка! Педиатрите съветват да се въвеждат допълнителни храни, като се започне с лъжица полутечна каша.

Активността на трохите се увеличава, може да се преобърне. Проявява общителност, отговаря с бръмчене.

7 месеца

Детето вече се опитва да пълзи по корем, активно се преобръща, качва се на четири крака и се поклаща, което означава, че се готви да пълзи на четири крака. Играе самостоятелно, манипулира играчки и предмети. Речта е обогатена с нови звуци. Можете да използвате лъжица при хранене.

Осем месеца

Детето се преобръща лесно. Някои все още се опитват да пълзят по ръцете си. Хлапето се опитва да седне самостоятелно, може да се изправи с опора, продължава да се опитва да пълзи и някой вече пълзи на четири крака. Радва близките с отделно произнесени срички. Бебето е уверено и контролира движенията на тялото си. Възприема при обръщение. Този месец се отличава с бързото психологическо развитие на бебето. Сега е много важно да общувате с него и да започнете да четете детски книги и стихове..

9 месеца

Вече е лесно да седнете от легнало положение, уверено стои на крака с опора. Сричките стават по-трудни, повишава се общителността. Детето може да играе самостоятелно, без да разсейва никого. Разбира прости молби, например дава ръка, играчка, маха с ръка при раздяла. Речевият апарат се развива по-интензивно, а речта се допълва от звукови срички. Хлапето разбира емоционалното оцветяване на речта, отправена към него, и се опитва да имитира тона.

10 месеца

Движенията на детето, ловко манипулира предмети, не само стои с опора, но вече стъпва над краката. Седи добре, но понякога се случва да падне, без да поддържа баланс. С интерес проследява движещи се обекти и хора. Той отговаря на името си, разбира произношението на името си в речта на родителите си, насочва погледа си към звука. Колкото по-често общувате с детето си, толкова по-бързо то ще овладее речта.

11 месеца

Хлапето активно пълзи, може да ходи по опората. Интересува се от сложни играчки, като пирамиди, както и от неща, които се движат, коли, инвалидни колички. Посочвайки към предмети, той може да ги нарича по свой начин, комбинация от звукови срички. Донася артикули при поискване.

12 месеца

Периодът, когато недоносените бебета по нищо не отстъпват на връстниците си, родени навреме. Особено тези, които принадлежат към 1-ва и 2-ра степен.

Движенията на бебето все още са ограничени, което е следствие от повишен тонус, но това преминава с течение на времето..

Недоносените деца могат да имат същото заболяване като доносените. Но що се отнася до отклоненията на слуховите органи, при "ранните" деца те са по-чести с 3%.

Детето чува още в утробата, реагира на гласове и външни звуци. Следователно проблемите със слуха не зависят от степента на зрялост на плода..

Причината може да е наследственост, болести, претърпени от майката по време на бременност, ако е приемала силни антибиотици, а също така засяга тютюнопушенето и употребата на алкохол и наркотици.

Внимание! За да се избегне преждевременно раждане, е много важно да се регистрирате при гинеколог. Наблюдението на здравето на майката и хода на бременността ще помогне да се елиминират рисковете от ранно раждане навреме.

Как изглежда ранно бебе?

Недоносеното бебе изглежда различно от доносеното бебе.

Външни характеристики на дълбоко недоносени бебета:

 • растеж по-малък от 45 cm;
 • непропорционално сгънато тяло, голяма глава и малки ръце и крака;
 • колкото по-рано се роди бебето, толкова по-нисък е пъпа;
 • по-червена кожа от нормалното дете;
 • пух по цялото тяло;
 • намален мускулен тонус;
 • отворена малка фонтанела на тила;
 • ушите са меки, силно притиснати към главата.

Наблюдава се и слабост на пигментацията на зърното, недостатъчно развитие на гениталиите.

Бебетата, родени на 33 - 34 гестационна седмица, изглеждат по-зрели. Кожата им е розова, няма пух по лицето и тялото, тялото е пропорционално сгънато. При деца с 1 и 2 степени на недоносеност, оформени уши, пигментацията на зърната е по-изразена, гениталиите са практически развити.

Недоносеност

Бебе се счита за недоносено, ако се роди преди 37 седмици..

4 степени на определяне на недоносеността при деца:

 1. Ако бебето се роди на 37-35 гестационна седмица, теглото при раждане е по-малко от 2500 g.
 2. За бебета, родени на 34-32 седмици, с тегло 1500-2000g.
 3. Ако детето е родено на 31-29 седмица от бременността с тегло под 1500 g.
 4. Това са бебета, родени в период от 28 седмици или по-малко. Тегло при раждане по-малко от 1000g.

Последните 2 степени се наричат ​​дълбока недоносеност. Такива деца се кърмят от обучен медицински персонал в специализирани центрове, оборудвани с цялото професионално оборудване, необходимо за грижа за бебетата..

Друг критерий за оценка на незрялостта на плода е телесното тегло, с което е родено детето. Степени, характеризиращи здравословното състояние на тегло на недоносено бебе:

 1. 2500 - 2001;
 2. 2000 - 1501;
 3. 1500 - 1001;
 4. от 1000 и по-малко.

Важно! Деца с 3 степени на недоносеност по тегло при раждане (ниско тегло при раждане) и 4 (екстремно телесно тегло) се нуждаят от специални грижи и грижи.

При определяне на степента на недоносеност се вземат предвид не само теглото и гестационната възраст, но и зрялостта на целия организъм като цяло. Има случаи, когато дете, родено 2000 кг, изпреварва повече това, което тежи 2500 г при раждането.

Внимание! Трябва да се отбележи, че растежът не винаги е признак за недоносеност. Този показател може да е нисък поради наследственост, например и двамата родители са ниски. Основният симптом е теглото и преждевременното раждане.

Височина и тегло на кърмачето в таблицата

Месец4 тегло / височина на групата3 тегло / височина на групата2 група тегло / височина1 групово тегло / височина
11050 гр. / 33,9 см.1400 г. / 38,7 см.1890 / 43,8 см.2400 гр. / 48,7 см.
21450 г. / 37,9 см.2050 г. / 42,7 см.2590 гр. / 48 см.3200 гр. / 52 см.
32150 гр. / 40 см.2750 гр. / 46 см.3390 гр. / 52 см.4000 гр. / 56 см.
42750 гр. / 44 см.3450 гр. / 50 см.4290 г. / 56 см.4900 гр. / 60 см.
пет3400 гр. / 48 см.4200 гр. / 54 см.5100 г. / 59 см.5500 гр. / 63 см.
64150 гр. / 52 см.5000 гр. / 57 см.5800 гр. / 62 см.6200 гр. / 65 см.
74650 гр. / 55 см.5900 гр. / 60 см.6400 гр. / 65 см.6900 гр. / 67 см.
85150 гр. / 58 см.6500 гр. / 62 см.7100 гр. / 67 см.7600 гр. / 69 см.
девет5600 гр. / 60 см.7000 гр. / 64 см.7600 гр. / 69 см.7900 гр. / 70 см.
десет6100 г. / 63 см.7500 гр. / 65 см.8000 гр. / 70 см.8200 гр. / 72 см.
единадесет6600 гр. / 65 см.8000 г. / 66 см.8400 г. / 71 см.8550 гр. / 73 см.
127150 гр. / 67,5 см.8350 гр. / 68 см.8800 гр. / 72 см.8950 г. / 74 см.

Височина и тегло по години (СЗО)

Една годинапо-ниска стойностнай-висока стойност
тегло (момче)7,712.0
тегло (разработка)7.011.5
височина (момче)71,080.5
височина (девствена)68.979.2

Развитие и поведение след една година

Педиатрите, наблюдаващи преждевременно родени деца, отбелязват особеността, че физическото развитие на такива бебета през годината не се различава от същите връстници с нормална дата на раждане. Но невропсихичното развитие се изравнява само с 2-3 години.

Характеристики на разработката след една година:

 • По-късно се формира реч, помощта на логопед може да улесни подобряването на качеството на произношението на думите.
 • Информацията се усвоява бавно, когнитивните способности се потискат, проблеми с концентрацията.
 • Трудна адаптация към всичко ново, което се случва наоколо, отнема много време, за да свикнете с непознати.

Характеризират се с висока степен на емоционална податливост, плачът е присъщ, склонен към детски стрес.

След година и месец бебето може да изминава кратки разстояния с подкрепа. Той вече играе без помощта на възрастни, знае името му и отговаря на него. Правят се опити да се върви по опората самостоятелно.

Детето добавя кубчета, пирамиди, знае как да слага пръстени на пръчка.

Първите независими стъпки - година и 2 месеца. Хлапето показва къде е мама, разпознава играчки по име и може да донесе.

Има разбиране за какво служат тези или тези предмети.

Във всеки случай, всяко недоносено бебе се развива със свои собствени характеристики и забавяне по-малко от 2 месеца не трябва да предизвиква безпокойство. Не трябва да бързате (например, да стъпвате на крака рано), развитието е постепенен процес и изисква търпение и издръжливост.

Относно храненето

Много е важно за недоносеното бебе да се храни добре. Много е важно да се организира правилното хранене.

Повечето бебета, родени преждевременно, не могат да сучат сами и следователно се хранят с тръба.

Бебетата, напълняли преди 1300-1800, се опитват да сучат сами. Ето защо лекарите се съветват да прилагат бебето на гърдата възможно най-често..

Внимание! Когато има противопоказания за естествено хранене, бебето се прехвърля на специална диета с адаптирана формула за деца, появили се след преждевременно раждане.

Такива смеси са предназначени да заменят майчиното мляко и да помогнат на бебето да получи полезни микроелементи и витамини, да расте и да наддава.

Характеристики на изкуственото хранене:

 • Повишена енергийна стойност. Тъй като бебето трябва да расте енергично и да наддава, той се нуждае от повишен прием на калории. В крайна сметка недоносените бебета първо трябва да настигнат връстниците си и едва след това да растат с тях наравно.
 • Наличието на фосфор и калций. Допълнителни елементи са необходими за костната система, само през първата година от живота и за бъдещите зъби. Много е важно съотношението на тези микроелементи да е оптимално. Производителите обръщат специално внимание на тези компоненти..
 • Повишено съдържание на протеин. Много важна съставка за наддаване на тегло.
 • Допълнителни бързосмилаеми въглехидрати, за да помогнат на тялото да произведе достатъчно енергия за развитие.
 • Витамините, минералите и микроелементите в сместа помагат на всички телесни системи да функционират оптимално.
 • Съдържа нуклеотиди, участващи в съзряването на чревната лигавица.
 • Полиненаситените мастни киселини допринасят за правилното развитие на централната нервна система.

Започвайки от 6-месечна възраст, недоносеното бебе се запознава с допълнителни храни, като се започне с оризова или елдова каша. Първо се добавя растително масло, след това може да се добави масло.

На тази възраст можете да въведете растително пюре с добавка на растително масло. На 8 месеца можете също да давате пюре от месо на малки порции 2-3 пъти седмично. Сега диетата се допълва с хляб от пшенично брашно, неподсладени бисквитки. Зеленчукова супа, яйчен жълтък разширяват менюто на детето.

Правилното хранене през първата година от живота на недоносеното бебе е ключът към успешния растеж и развитие.

Съвети за родителите

Много е важно родителите на „ранните“ малки деца да знаят как да се грижат за тези деца. Те трябва да разберат, че недоносените бебета имат много характеристики: развитие, хранене. Децата се нуждаят от постоянен медицински контрол, за да се изключат всички възможни усложнения на преждевременното раждане на ранен етап..

Съвети:

 1. Много е важно за недоносеното бебе да продължи да кърми. Естественото хранене с кърма ще укрепи здравето и имунитета на бебето, защото съдържа аминокиселини и протеини, които са толкова необходими за растежа и развитието. Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, тогава преди да изберете изкуствено хранене, задължително трябва да се свържете с вашия педиатър.
 2. Защото за недоносени бебета могат да бъдат подходящи само специално произведени формули. Допълнителните храни могат да се започват от 6 месеца на много малки порции, но пълноценни - само от 7 месеца, тъй като храносмилателната система все още не е напълно развита. Храненето трябва да се състои от малко количество храна, а честотата на хранене трябва да бъде 10-20 пъти на ден.
 3. Препоръчително е да закупите специална везна за наблюдение на наддаването на тегло. Колкото по-голям е той, толкова по-добре се развива бебето..
 4. Бебешките дрехи трябва да бъдат направени само от естествени материали, защото кожата на такива деца е много нежна и лесно уязвима. Размер за недоносени бебета може да се намери само в специализирани магазини..
 5. Не се допускат резки температурни промени. Водата за къпане трябва да е над 360С. Температурата в хола не е по-ниска от 250C. Влажността на въздуха трябва да бъде между 50% и 70%. Избягвайте хипотермия, къпете се в топла стая и увийте бебето в загрята кърпа.
 6. Разходката е разрешена за малко дете от 2000 г. и повече. Трябва да започнете с 10-15 минути на ден, с течение на времето, увеличавайки продължителността на времето, прекарано навън. През зимата, особено в студено време, не се препоръчва да се разхождате, ако детето тежи по-малко от 3000 г. Проветрявайте редовно стаята, въздухът в стаята винаги трябва да е свеж.
 7. Формирането на физически умения изисква специално внимание. Процесът ще се ускори чрез масаж и гимнастика, извършвани от специалисти. Те ще помогнат за укрепване на мускулите, ще предотвратят сколиозата.

Мнението на д-р Комаровски

В това видео ще разберете какво мисли Комаровски по този въпрос:

Обобщавайки, може да се отбележи, че недоносеното бебе не е диагноза. Медицината не стои неподвижна и все повече малки спасени животи се отчитат от специално оборудван персонал. С необходимите грижи и внимание бебето ще стане пълноценно и здраво..