След хирургическа интервенция неволно възникват страхове дали шевът може да се разпръсне след операцията. Всъщност такова усложнение, макар и рядко, все още се среща в медицинската практика. Самият пациент може да допринесе за разминаването на ръбовете на раната, пренебрегвайки инструкциите на лекаря.

Защо шевът се разпадна след операция?

Хирургичните конци са вътрешни и външни. Първите осигуряват здравината на тъканната връзка. Те се прилагат с кетгут, самопоглъщащ материал, получен от червата на животните. Външни, видими конци временно фиксират кожата за по-добро белези. Изработват се с ленени, копринени или синтетични здрави конци..

Тъй като тъканта се регенерира, външните шевове се отстраняват. Като правило премахването на нишките се случва 6-14 дни след операцията. Напълно съединителната тъкан расте заедно за 2-3 месеца.

Причини за разминаване на шевовете:

 • Ранева инфекция.
 • Вдигане на големи тежести или прекомерна физическа активност.
 • Проблеми с кръвообращението, свързани с атеросклероза или захарен диабет.
 • Нарушение на техниката за налагане и време за отстраняване на шевовете.
 • Намален имунитет, което забавя оздравителния процес.
 • Дългосрочна употреба на кортикостероиди.
 • Нараняване на областта на раната.

Възрастни и затлъстели хора, пациенти с рак, заразени с ХИВ и диабетици често се сблъскват с проблема с разминаването на конците. Обикновено раната трябва да изсъхне и постепенно да зараства. Ако се намокри, окървави и загнои, а тъканите около него болят, зачервяват и подуват, тогава шевът е възпален. Дехисценцията на шевовете може да бъде показана от болка, треска, ниска сърдечна честота и световъртеж..

Какво да правите след операцията, ако шевът е отворен?

При първия намек за възпаление на шев или дехисценция незабавно потърсете медицинска помощ. Най-добре е да се консултирате с хирурга, който ви е оперирал. Лекарят ще оцени общото състояние на раната, ще препоръча бактериална култура, кръвен тест.

Какво да направите, ако шевът е счупен

Следоперативният шев изисква специални грижи и внимание. Ако изведнъж е разпродадено, трябва да се свържете с хирурга, който е извършил операцията, възможно най-скоро. Той ще изследва раната, ще даде съвети за грижите за нея и евентуално ще елиминира последствията. В зависимост от състоянието на раната, лекарят може да я остави отворена и ще бъдете посъветвани да я почиствате, докато тя се излекува сама, или ще бъде зашита отново, но това се случва много по-рядко..

Раната ще трябва да се третира с антисептични средства за кожата (йодинол, брилянтно зелен разтвор, йодоперон, форисепт, алкохол и др.). Най-добрият дезинфектант на кожата е течността Costellani или фукорцин. Ако е необходимо, раната трябва да се изплакне с водороден прекис, да се изсуши и, както е посочено, да се превърже..

Най-често се прилага алкохолна превръзка или димексид, който се разрежда с физиологичен разтвор в съотношение 1: 3 и 1% диоксидин. Ако се установи нагнояване в раната, лекарят ще инсталира дренаж и евентуално ще премахне кожните конци, разположени в тази област, които сега ще се лекуват сами, т.е. чрез вторично намерение.

Мехлемът Левомекол, мехлемът от морски зърнастец и мехлемите, съдържащи пантенол, имат добър лечебен ефект. По време на лечебната фаза можете да смазвате шевовете с масло от бял трън. Това масло помага за разтваряне на белези и заздравява добре рани. Също така шевът е груб и ще стане спретнат. На този етап основното е да проявите търпение и да се запасите с положителна нагласа за дълго време на лечение и възстановяване..

Не забравяйте, че заздравяването и изсушаването на следоперативни шевове се насърчава най-добре от въздуха, а антисептиците ускоряват заздравяването. След два до три месеца ще бъде възможно да се използват мехлеми като Mederma или Kontraktubex, тъй като те не могат да се използват с отворена рана..

Какво трябва да знаете и правите, ако шевът се е разпаднал след операцията

Оперативната операция, разбира се, представлява опасност за тялото, тъй като е инвазивен (свързан с нарушаване целостта на кожата) метод на лечение. Усложнения след операция се срещат дори от опитни хирурзи. Заздравяването на рани след операция става чрез първично или вторично напрежение.

В първия случай има плътен контакт на гладките ръбове на чиста рана, които покълват с кръвоносни съдове. Процесът продължава 7-10 дни, след което върху кожата остава малък тънък белег..

Когато ръбовете на раната са неравни, те не се допират плътно, не зарастват добре, което допринася за развитието на бактериална инфекция и нагнояване. Това е вторично напрежение, което често се развива с локални нарушения на кръвообращението и намаляване на защитните сили на организма. В процеса на зарастване расте нова нежна тъкан, от която по-късно се образува белег. Процесът отнема няколко седмици или месеци..

Причини за несъответствие на следоперативните конци

Има няколко причини за несъответствието:

 • шевовете са премахнати преждевременно, все още не е настъпило пълно заздравяване;
 • след тежки физически натоварвания (вдигане на тежести, бягане, скачане);
 • поради кървене, натрупване на кръвни съсиреци в раната;
 • след инфекция на раната;
 • поради нарушено кръвообращение в тъканите;
 • поради намаляване на защитните сили на организма;
 • след технически неправилен шев.

Следните фактори допринасят за несъответствието:

 • наличието на патология при пациента, придружено от нарушен имунитет, например захарен диабет;
 • прием на лекарства, които намаляват имунитета, например глюкокортикоидни хормони (преднизолон, дексаметазон и др.) или цитостатици (лекарства, които се използват за лечение на рак); това включва и някои лечения (лъчева и химиотерапия);
 • наличието на заболявания при пациента, които допринасят за нарушаването на местното кръвообращение; той заличава ендартериит (възпаление на стените на малките артерии на крайниците), атеросклероза на съдовете на долните крайници, разширени вени;
 • пациентът има метаболитни нарушения, на фона на хранителни дефекти, заболявания, излишно телесно тегло или старост.

Какво заплашва разминаването на шевовете

Това най-често не е сериозно усложнение, хирурзите могат лесно да се справят с него. Усложненията включват дългосрочно образуване на белег: след дивергенция е вероятно раната да заздравее чрез вторично намерение, което увеличава риска от бактериални усложнения и влияе негативно върху състоянието на пациента.

След заздравяване чрез вторично намерение често остават груби прибрани или, напротив, изпъкнали белези. В открити области на тялото те представляват козметичен дефект, след излекуване могат да бъдат премахнати. За това се извършват козметични операции..

Коремната операция завършва със залагане на тъкани по слоеве. Когато всички шевове се разминават след коремна операция, съществува риск от развитие на сериозно усложнение - пролапс на вътрешните органи (евентрация). Това е рядко усложнение, което обикновено се появява при пациенти с диабет с намален имунитет, нарушения на кръвообращението, инервацията или метаболизма.

Понякога операцията на коремните органи завършва добре, но тогава вътрешният шев се разминава, като същевременно се поддържа и нормално заздравява външния. В този случай е възможно развитието на следоперативна херния - излизането на вътрешните органи под кожата.

Важно! След операцията е необходимо стриктно да се спазват всички препоръки на лекаря..

Признаци на разминаване на шевовете

Несъответствието на външния шев е невъзможно да не се забележи: краищата на раната се раздалечават и по-дълбоките тъкани и вътрешните органи стават видими. Несъответствието на фона на физическа активност не е придружено от промяна във външния вид на раната. Нарушаването на локалното кръвообращение се придружава от потъмняване на ръбовете на раната, инфекция - зачервяване, подуване, гнойно отделяне. Изцелението може да бъде само второстепенно.

След операции на коремните органи, на мястото на зарасналия кожен белег, понякога се появява издутина - мек тумор, който показва, че вътрешният шев се е отворил, вътрешните органи са излезли под кожата. С течение на времето хернията, образувана след операцията, достига значителен размер, така че е по-добре да се оперира възможно най-рано..

Важно е да запомните! Ако се появи дори леко безболезнено изпъкване в областта на шева, трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Първа помощ при разминаване на шевовете

Разминаването понякога се случва внезапно по различни причини. Това е много страшно за пациентите, но те трябва ясно да знаят как да си помогнат в тази ситуация:

 1. шевът след операцията се е разделил, но краищата са розови, няма отделяне - трябва да се постави стерилна превръзка и след това да се консултирате с хирург;
 2. раната е голяма, през нея се виждат вътрешни органи - трябва незабавно да се обадите на линейка; преди нейното пристигане трябва да сте в хоризонтално положение; някой от близките ви трябва да постави стерилна превръзка върху раната;
 3. след несъответствието вътрешните органи паднаха - те не могат да бъдат върнати сами; трябва незабавно да се обадите на линейка и преди тя да пристигне, покрийте раната със стерилна салфетка, вземете хоризонтално положение;
 4. внезапно се е образувала херния - тя също не може да се коригира независимо; трябва да се обадите на линейка и преди нейното пристигане да сте в хоризонтално положение.

Важно е да знаете! Невъзможно е да настроите падналите органи или херния сами - това често води до сериозни усложнения!

Полезно видео: Следоперативни шевове - време на зарастване

Медицинска помощ в случай на разминаване на следоперативни конци

Предоставянето на медицинска помощ зависи от причината за несъответствието и състоянието на пациента:

 • несъответствие на фона на физически стрес на пациента; с малка чиста рана с гладки розови ръбове се извършва операцията по изрязване на ръбовете, след което шевът се прилага отново; понякога лекарят предписва консервативно лечение: редовна смяна на превръзките, назначаване на местна или обща антибиотична терапия;
 • голяма заразена рана изисква първо консервативно лечение (локална и обща антибиотична терапия), а след това се решава въпросът за по-нататъшно лечение; тя може да бъде консервативна (по-дълга) или оперативна: ръбовете на раната се изрязват, нанася се шев. насърчава бързото заздравяване;
 • евентрация (незаразена рана): падналите органи се измиват с асептичен разтвор и се връщат назад, раната се зашива плътно на слоеве;
 • евентрация (съмнение за бактериално усложнение): след редукцията на вътрешните органи се извършва консервативно лечение и след него се извършва операция на шева;
 • несъответствие на вътрешните шевове и инцизионната херния: хернията се поставя внимателно и се решава въпросът кога ще бъде извършена планираната операция.

Важно е да запомните! Разминаването на конците след операцията най-често не е сериозно усложнение, но изисква незабавна медицинска помощ.

Ако шевът се отдели

Как мислите, какви чувства изпитва човек след разминаване на конци след операция? Разбира се, той се паникьосва. Затова основният съвет, който може да се даде на пациента, е да се опита да се успокои и да не изпада в отчаяние. Първата стъпка е да се „оцени щетата“ и да се изследва раната. След това, каквото и да видите, най-доброто решение би било да се свържете със специалист в близко бъдеще..

Видове хирургически конци. Хирургичните конци са вътрешни и външни. Вътрешните шевове са от съществено значение за здравината на връзката на плата. Външните се използват за краткотрайно фиксиране на кожата.

Основните причини за разминаване на шевовете. Въпреки факта, че разминаването на шевовете е доста рядко, има няколко причини, поради които може да възникне тази неприятност, като например:

 • диабет;
 • повишена физическа активност;
 • възраст в напреднала възраст;
 • лоши навици;
 • инфекция в раната;
 • хронични и инфекциозни заболявания при пациента и др..

Симптоми Едва ли някой може да не забележи разминаването на шева. Основните симптоми са зачервяване, подуване, остра болка, придружена от кървене и др. На този етап не е толкова важно да се установи причината за разминаването на шева. Основното е да разрешите проблема и да разберете какво да правите..

Действия в случай на разминаване на шевовете. На първо място, трябва да отложите паниката за по-късно. В състояние на стрес едва ли ще можете да се настроите на правилните действия. Не забравяйте, че разминаването на шевовете след операцията не се счита за сериозно усложнение. Но ако раната кърви и тъканите около нея са подути или зачервени, спешно трябва да се свържете с хирург или специализирана клиника. Най-доброто решение е незабавно да отидете на лекар. Той е този, който може бързо и ефективно да премахне тази неприятност. Като начало лекарят ще изследва състоянието на раната и едва след това ще реши дали са необходими допълнителни изследвания, компютърна томография или кръвен тест. За определяне на мястото на натрупване на гной най-често се използва компютърна томография.

Не забравяйте, че само квалифицирани специалисти могат да ви помогнат с навременна медицинска помощ. Не позволявайте на нещата да вървят по своя път и не се самолекувайте.

Какво ще се случи? Ако броят на несъответствията е малък и раната е плитка, след анестезия отново се налагат конци. Ако обаче в раната са започнали възпалителни процеси, препоръчително е да се изчака, докато тя напълно се излекува. За да се ускори този процес, раната трябва да се третира със специални мехлеми и разтвори - това допринася за бързото заздравяване на ръбовете. След като раната е напълно излекувана, нейните повредени ръбове се изрязват. След всички етапи се нанасят вторични конци върху областта на раната с изрязани повърхности.

За да се премахне инфекцията и възпалението, се препоръчва внимателно да се грижи за повредената област. Обикновено се предписва лечение на раната със специални антисептични средства. Не отлепвайте марлевата превръзка от кожата си. Препоръчително е просто да го накиснете в 3% разтвор на водороден прекис и той ще изчезне сам.

Всеки случай на разминаване на шевовете е много индивидуален. Следователно, лечението се предписва от хирурга, в зависимост от характеристиките на вашето тяло и размера на раната. Понякога лекарят смята, че най-доброто решение не е повторно зашиване, а оставяне на раната да зараства. В този случай хирургът съветва да се промие с хлорхексидин или водороден прекис. Ако обаче случаят е сериозен и раната е дълбока, специалистът ще зашие повторно.

Грижа за раната. Помните ли всички препоръки, които лекарят даде след първата операция? Те остават валидни. Не дръжте раната затворена през цялото време, тъй като няма да заздравее по-бързо. За ранно зарастване раната се нуждае от въздух. Следователно, понякога превръзката трябва да бъде премахната. След операцията на пациента често се предписват мултивитамини. Не забравяйте за тях, защото след операцията имунната система е отслабена, а витамините ще помогнат за укрепване на организма..

Разбира се, разминаването на шевовете не е най-приятният момент. Никой обаче не е имунизиран от подобна неприятност. Не забравяйте, че в повечето случаи несъответствието може да бъде избегнато, ако се спазват препоръките на лекаря. Поддържайте превръзката чиста, опитайте се да предотвратите попадането на инфекция в раната. Необходимо е не само да се следи хигиената, но и да се третират шевовете с антисептични лекарства. Тези прости съвети ще помогнат за предотвратяване на такава неприятност като разминаване на шевовете в бъдеще..

Какво да направите, ако шевът се е разпаднал след операция

След операцията мнозина изпитват безпокойство: ще се оправи ли всичко и ще се раздели ли шевът? На практика това се случва доста рядко, но никой не е имунизиран от такава неприятност. Най-често причината за разминаването на шевовете е неспазването на елементарните инструкции на хирурга. Има обаче и други причини. Днес д-р, пластичен хирург Gauer Любов Николаевна ще ни разкаже какво да правим в ситуация, когато след операцията внезапно е имало разминаване на шева.

Д-р Любов Гауер, пластичен хирург

Какво чувства човек след разпадането на шев? Разбира се, той е стресиран. Ето защо първият съвет, който може да се даде на пациент, е да не изпадате в паника по никакъв начин. Първата стъпка е да се изследва раната и да се оцени щетата. След това най-доброто решение би било незабавно да се свържете с хирург..

По каква причина? Хирургичните конци са разделени на два вида: вътрешни (необходими за здравината на тъканната връзка) и външни (използвани за временно фиксиране на кожата). Разминаването на шевовете е доста рядко. Основните причини за това могат да бъдат:

хронично заболяване при пациент;

превишаване на нормата за тегло;

инфекция на рани

липса на витамини, необходими на организма и др..

Симптомите на разминаване на шевовете са много прости. Възможна остра болка, кървене, подуване, зачервяване и др. Всъщност няма особено значение защо шевът се е разделил. На този етап е много по-важно да се реши проблемът: какво да се направи с него?

Какво да правя? Ако се е случила такава неприятност, не бива да се притеснявате прекалено много и да сте нервни. Разминаването на шевовете след операцията не се счита за сериозно усложнение. Ако обаче раната кърви и тъканите около нея са зачервени и подути, трябва спешно да се свържете с Вашия лекар, който ще помогне за отстраняването на този проблем. На първо място, специалистът ще оцени "мащаба на бедствието", тоест ще изследва състоянието на раната. В отделни случаи лекарят може да назначи допълнителни изследвания, като кръвен тест или компютърна томография. Последното е необходимо, за да се определи фокусът на натрупването на гной.

Ако по някаква причина изведнъж не можете да потърсите помощ от Вашия лекар, трябва да се свържете с клиниката, където е извършена операцията. Само квалифицирани специалисти могат да предпишат правилното лечение.

Ако раната е плитка, с малък брой несъответствия, след анестезия отново се налагат конци. Ако в раната са започнали възпалителни процеси, първо трябва да изчакате тя да заздравее. По това време раната се третира с определени разтвори и мехлеми, които допринасят за бързата регенерация на ръбовете на раните. Впоследствие повредените ръбове на раната се изрязват, така че да са ясни и да не са изкривени. След това се прилагат вторични конци върху областта на раната с несъответстващи повърхности..

В зависимост от размера на раната, лекарят прави присъда. Понякога хирургът решава, че е по-добре да не се зашива повторно, а да остави раната да зараства. Обикновено специалист в този случай съветва измиването на самата рана с водороден прекис или хлорхексидин. Ако раната е сериозна, тогава специалистът отново прилага шева. Всички препоръки, издадени след първата операция, остават в сила. Ако в раната се развие възпаление, може да се вземе решение тя да бъде зашита непълно. Отвореното място трябва да се третира като рана, а зашитото място да се третира като шев.

Препоръчва се внимателно поддържане на щетите за отстраняване на инфекция и възпаление. Грижите включват третиране на раната със специални антисептични средства. Не се опитвайте да издърпвате марлевата превръзка от кожата си. Това може да навреди на раната ви. Препоръчва се превръзката да се накисва в 3% разтвор на водороден прекис и тя ще отмине сама.

Много хора вярват, че колкото по-дълго държат раната затворена, толкова по-бързо ще заздравее. Това обаче съвсем не е така. За ранно зарастване раната се нуждае от въздух. Следователно превръзката трябва да се сваля от време на време..

След операцията човешкият имунитет най-често се отслабва, поради което на пациента често се предписват специални мултивитаминни препарати, които укрепват тялото.

За всеки случай. Разбира се, никой не е в безопасност от такава неприятност като дивергенция на шевовете. В много случаи обаче този проблем може да бъде избегнат. За да предотвратите разминаването на шевовете, трябва да следвате прости съвети. Първо, трябва да следвате всички препоръки на лекаря. На второ място, винаги трябва да следите чистотата на превръзката, така че да не попадне инфекция в раната, и да носите следоперативна превръзка. Също така се изисква да се третират шевовете с антисептици, да се следи хигиената. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не е нужно да се самолекувате. Тези на пръв поглед прости съвети ще помогнат за предотвратяване на такава неприятност като разминаване на шевовете в бъдеще..

Шевът е отворен

Здравейте. Преди месец тя отстрани бенката хирургически. Поставете на рамото, върху подвижната част. Шевът след премахването на шевовете започна да прераства, но се раздели. и сега на мястото на бенката има „дупка“. Премахнах шевовете на 11-ия ден (защото те вече започнаха да обрастват с тъканите си) Кажете ми, ще остане ли червен? Може би трябва да го зашиете отново и да ходите с шевове още малко?

Хронични заболявания: не

В услугата „Попитайте лекар“ се предлага онлайн консултация с хирург за всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Шевът боли след операция: причини, усложнения, първа помощ

Основните видове шевове

За да отговорите на този въпрос, трябва да изясните кои са основните видове шевове. Като правило това са:

 1. Вътрешен. Подобни конци се прилагат при наранявания в резултат на механично напрежение. Определени видове тъкани се използват за свързване на тъканите на мястото на разкъсване. Тези саморазбиращи се конци заздравяват достатъчно бързо. Често те се прилагат при жени след раждане на шийката на матката. В този случай не се изисква анестезия, тъй като тази част от гениталния орган е лишена от чувствителност.
 2. На открито. Те могат също да се прилагат с помощта на абсорбиращ материал. След раждането такива конци се правят при разкъсване или при дисекция на перинеума, както и след операции. Ако се използва обикновен материал, той трябва да бъде отстранен 5-7 дни след операцията.

Струва си да се има предвид, че саморазбираемите конци могат да заздравеят след няколко седмици. Всичко зависи от вида на материала и неговия състав.

Техника на хирургически шев

Хирургичният шев е най-лесният и качествен начин за свързване на тъканите за тяхното излекуване. Всеки лекар ще ви каже, че основната задача е да извършите внимателно процедурата. Важно е да поддържате ръбовете на раната равномерни, за да комбинирате здраво слоевете на органите.


Видовете техники зависят от материалите и инструментите, с които трябва да работите. Например ръчният шев се прави чрез просто зашиване на тъкани заедно с помощта на игла и държач. Хирургът не държи иглата в ръцете си. Взима го с пинсета или специален държач за игла. Биологични и синтетични конци, тел.

Но механичният шев е свързване на тъкани с помощта на апарат с метални скоби. Процедурата отнема по-малко време, но не е подходяща за всички наранявания.

Освен това могат да се разграничат видовете шевове, като се има предвид сложността на раната и нейната дълбочина:

 • непрекъснат интрадермален шев и прости нодуларни (прости рани с гладки ръбове, не оставят белези);
 • хоризонтален матрак U-образен шев (дълбоки рани, вътре в които може да се натрупа кръв или гной);
 • Донати шев (дълбоки рани, когато е необходимо да се свържат няколко слоя тъкан наведнъж, евентрация).

Добре изпълнената работа се характеризира с бързо заздравяване на рани и способността да се премахват нишките вече на 4-12-ия ден (в зависимост от местоположението и сложността).

Интересен факт! Според записите около 1000 г. пр. Н. Е. д. вместо конец по време на операции са използвани големи мравки. Те бяха докарани до раната, за да прищипят кожата с ухапване. Тогава те бяха убити, тялото беше отсечено и челюстите останаха.

Защо са шевовете

Зашиването на раната след екстирпация на зъбите обикновено е необходимо в следните случаи:

 • Най-често се налагат конци след екстракция на зъб на мъдростта - "осмиците" обикновено се считат за най-трудните по отношение на хирургичните интервенции и често изискват специален подход.
 • За профилактика на кървене - ако зъболекарят няма време и възможност да разбере надеждно дали пациентът има склонност към кървене (операцията трябва да се извърши спешно, тъй като няма време да се правят кръвни изследвания).
 • С екстирпацията на ударени и дистопични зъби, както и силно разрушени (когато короната всъщност вече не остава над повърхността на венците) или със значително извити корени. Във всички тези случаи се прави разрез на венците и подлежащите тъкани и следователно след приключване на операцията ще е необходимо зашиване на ръбовете на раната..

Денталният хирург затяга краищата на раната (поставя венечния клапан на място в областта на разреза) и ги зашива с кетгутов или полиамиден шев. В първия случай шевният материал се разтваря сам, във втория случай се изисква отстраняване на нишките от зъболекаря.

Необходимостта от зашиване след екстракция на зъб мъдрост се дължи на големия размер на горната и долната част на зъба. Освен това позицията на осмицата често е грешна, тя расте под ъгъл. Корените на кътника често са усукани и здрави. Понякога те растат до венците. За да извлече зъб на мъдростта от тъкан, хирургът реже венците.

В някои случаи фигурата осем трябва да бъде изрязана. След извършване на манипулациите, връзките, задържащи зъба, се нарушават, нервите, кръвоносните съдове, костите и меките тъкани се увреждат. Това прави раната след екстракция голяма и кървяща и трябва да бъде зашита. Зашиване на ръбовете на отвора:

 • насърчава сливането на тъканите;
 • предпазва раната от остатъци от храна;
 • фиксира кръвен съсирек (не пропуска патогенни бактерии в дупката);
 • спира кървенето.

Според статистиката вероятността от въвеждане на инфекция в рана след зашиване е намалена с 90%.

След резекция (отстраняване) на осмицата, хирургът извършва редица действия:

 1. Издърпва ръбове.
 2. Заедно разрезът поставя венечната клапа.
 3. Шие.

Процедурата отнема 10-20 минути.

Шевове след долна блефаропластика: основни усложнения

По време на операцията конците ще се нанасят възможно най-близо до линията на миглите. Следователно конците след долната блефаропластика ще бъдат почти невидими. Но това ще се случи само ако хирургът направи всичко както трябва..

Ако кожата на пациента е склонна към образуване на белези, тогава белезите след по-ниска подобна операция може да останат в пациента. Случи се така, че белезите останаха, след това след периода на рехабилитация на пациента могат да бъдат предписани определени козметични процедури, които ще помогнат да се справи с подобни проблеми.

Синтетична плетена полигликолидна нишка "MedPGA-R"

Аналози на такъв хирургичен материал са "Safil", "Polysorb", "Vikril".

Самопоглъщащи се конци след операция или след раждане могат да се прилагат с помощта на конеца MedPHA. Този хирургичен материал е направен на основата на полихидроксиацетилова киселина. Тези нишки са покрити с абсорбиращ се полимер. Това е необходимо, за да се намали извличането и капилярността, както и да се намали ефектът на рязане, който се появява, когато материалът преминава през тъканта..

Саморазбираемите конци, нанесени с конец MedPHA, се подлагат на хидролитично разграждане, което е строго контролирано. Трябва да се отбележи, че този материал е доста издръжлив. След 18 дни нишките запазват до 50% от своите якостни свойства.

Пълната резорбция на хирургичния материал настъпва само след 60-90 дни. В същото време реакцията на телесните тъкани към нишките "MedPHA" е незначителна.

Струва си да се отбележи, че такъв хирургичен материал се използва широко за зашиване на всички тъкани, с изключение на тези, които са под напрежение и също не се лекуват дълго време. Най-често нишките MedPGA се използват в гръдната и коремна хирургия, гинекологията, урологията, пластичната хирургия и ортопедията. Не се използва обаче върху нервни и сърдечно-съдови тъкани..

Предлагаме ви да се запознаете с: Колко кръв трябва да отиде след екстракция на зъба

Аналози на такъв хирургичен материал са "Safil Quick", "Vicryl Rapid".

"MedPGA-R" е синтетична нишка, направена на основата на полиглиглактин-910. Този хирургичен материал е покрит със специален абсорбиращ се полимер. Това намалява триенето, когато нишката преминава през тъканите на тялото, а също така намалява увличането и капилярността. Благодарение на този хирургичен материал могат да се прилагат саморазбираеми конци.

"MedPGA-R" е материал, който се поддава на хидролитично разлагане. Тези нишки са достатъчно здрави. След пет дни се запазват 50% от техните якостни свойства. Пълната резорбция се случва само на 40-50 ден. Трябва да се отбележи, че тъканната реакция към хирургичния материал "MedPGA-R" е незначителна. Освен това нишките не причиняват алергии.

Такъв материал се използва за зашиване на лигавиците, кожата, меките тъкани, както и в онези ситуации, при които е необходима краткосрочна подкрепа на раната. Има обаче и изключения. Такива нишки не се използват върху нервните и сърдечно-съдовите тъкани..

Аналози на такъв хирургичен материал са "Safil", "Polysorb", "Vikril".

"MedPGA-910" е абсорбираща нишка, направена на основата на полиглиглактин-910. Хирургичният материал също се обработва със специално покритие, което позволява да се намали ефектът "триене" при преминаване на материала през тъканите, както и да се намали капилярността и увличането.

Монофиламентът "PDO" се поддава на хидролиза. В резултат на този процес се образува дихидроксиетоксиоцетна киселина, която напълно се екскретира от тялото. 2 седмици след зашиването хирургичният материал запазва до 75% здравина. Пълното разтваряне на нишките настъпва в рамките на 180-210 дни.

Що се отнася до областта на приложение, хирургичният материал "PDO" се използва за зашиване и свързване на меки тъкани от всякакъв тип, включително за зашиване на сърдечно-съдовите тъкани на тялото на детето, които са обект на по-нататъшен растеж. Има обаче и изключения. Монофиламентите не са подходящи за зашиване на тъкани, при които се изисква опора за рани до 6 седмици, както и за тези, които са изложени на големи натоварвания. Не използвайте конци, когато инсталирате импланти, изкуствени сърдечни клапи, както и синтетични съдови протези.

Важно

Сериозни усложнения могат да се образуват и ако кожата на пациента е склонна към келоидни белези. Впоследствие с такива белези може да се справите само с помощта на професионална медицинска намеса..

Ако не спазвате препоръките на лекаря, конците след долната блефаропластика може да се разпаднат и ще трябва да се зашият отново. Това от своя страна може да доведе не само до увеличаване на продължителността на процеса на възстановяване, но също така могат да останат забележими белези по лицето на пациента..

Усложнения могат да възникнат и по време на блефаропластика. Важно е хирургът да спазва мярката по този въпрос, тъй като ако премахне твърде много мастна тъкан, това може да доведе до появата на депресии под очите на пациента.

Ето защо е важно хирурзите да приемат този въпрос много сериозно. Непрофесионалната работа на хирурга също може да доведе до асиметрия на очите, повишено сълзене или, обратно, сухота. Това може да е резултат от неправилна работа..

На кой ден се премахват шевовете след блефаропластика?

За да се оцени напълно резултатът от работата на хирурга и качеството на извършената работа, трябва да мине достатъчно време. Това може да бъде от 3 до 6 седмици. През този период клепачите ще могат да се възстановят напълно, белезите ще се разтворят и синините ще изчезнат..

 • Струва си да се каже, че клепачите няма веднага да станат нормални. Отначало ще има проблеми с подпухналостта и сухотата..
 • Буквално няколко дни след операцията трябва да се върнете на назначението на лекаря, за да може той да контролира целия следоперативен процес. В същото време шевовете трябва да бъдат премахнати..

По този начин пациентът може да премахне шевовете в рамките на няколко дни след операцията. След премахване на клепачите те веднага ще се почувстват много по-добре, защото нишките няма да стягат кожата.

По време на рехабилитационния период след операцията трябва да спите само с високо вдигната глава и да наблюдавате, така че главата ви да не се накланя. Вашият лекар може също да Ви предпише специални капки за облекчаване на болката. Също така, лекарите трябва да съветват как правилно да изплакнете очите..

Как да намажем шевовете след блефаропластика?

Разрезите след операцията трябва редовно да се смазват с мехлем. Ако са направени разрези на конюнктивата, тогава мехлемът трябва да се приложи върху долния клепач. Може също да причини замъглено зрение, но не трябва да спирате да използвате мехлема..

След операцията лекарите прилагат тънка медицинска превръзка или гипс върху мястото на разреза. Може да се премахне след няколко дни. Веднага след отстраняването на превръзката, мястото на разреза трябва да се смаже с антибиотичен мехлем.

Най-популярните мехлеми са Erythromycin, Levomekol, Sinyak-OFF. През първите две седмици изобщо не се препоръчва да се използва козметика; извършват се процедури като лифтинг, овлажняващи комплекси и лимфодренажен масаж.

Кога да премахнете конци

Филаментите могат да бъдат премахнати една седмица след операцията. Решението за оттегляне се взема от лекаря след преглед на пациента. Ако се установят усложнения или тъканта не е нараснала достатъчно, конците остават.

За да премахне шевовете, лекарят изрязва всеки сегмент със специални ножици и го извлича от венците с пинсета. Ако пациентът независимо открие, че шевовете са се разделили, трябва незабавно да се свържете със своя зъболекар. Лекарят ще вземе решение за раната след преглед на пациента. В някои случаи лекарят почиства дупката и отново изпраща тъканта.

Какво да направите, ако шевът е отворен

Лесно се забелязва разделен шев. Той събира около себе си много неприятни симптоми: остра болка; открито кървене или просто промяна в цвета на кожата; температура; оток; видима е отворена рана.

Самолечението е забранено. Само лекар има право да определи процедурата след преглед. Има два алгоритма:

Консервативен алгоритъмОперативен алгоритъм
Същносттаотстраняване на проблема без операцияповторна операция
Когато се прилагараната е малка и равномерна и не е на видимо мястомалка рана, но е необходим добър козметичен ефект; дълбока рана с кървене или нагнояване, евентрация
Процесраната непрекъснато се превръзва и дърпапочистване на раната и повторно зашиване

Друг проблем е, че шевовете могат да се разпаднат поради заболяване. В такива случаи хирурзите са почти безсилни. Те могат да зашият раната, но шансовете за успех са малки. Примерите включват пациенти със захарен диабет или съдови заболявания. Слабият имунитет също ограничава медицината.


Ако шевът ви се е разпаднал след операция и не знаете какво да правите, опитайте да следвате този план:

 • извикай линейка;
 • преминете през преглед от хирург;
 • определете с него причината за раздялата (не крийте нищо, дори да ви е много срам);
 • вземете планирана поръчка за лечение (вижте таблицата);
 • опитайте се да следвате всички указания.

Възстановяването до голяма степен зависи от адекватното поведение на пациента. Тежката физическа активност, нарушаването на ежедневието, нездравословното хранене и алкохолът не позволяват на раните да зарастват бързо.

Колко време нишките се разтварят след операцията?

За да разберете колко дни се абсорбират нишките, първо трябва да попитате вашия хирург какъв материал е бил използван за зашиване. Лекарят не само ще изясни информацията, която ви интересува, но също така ще ви посъветва колко време ще отнеме пълната резорбция на шевовете. Само специалист може компетентно да оцени този процес, като вземе предвид индивидуалните характеристики на пациента.

Но в общия случай, за да се ръководите от това колко дълго нишките се абсорбират, трябва да изглеждате като нишките, използвани по време на операцията:

 • Кетгутът започва да губи фиксиращите си свойства след месец, докато нишките окончателно се разтварят едва в края на 4-ия месец на зарастване на рани;
 • Lavsan често се използва в козметологията, тъй като материалът започва да се влошава още от 10-12 дни, но този процес може да отнеме до 1,5 месеца;
 • Vicryl има средна степен на резорбция: нишките губят силата си след 2-3 месеца.

В този случай си струва да се направи изменение за правилната грижа за следоперативната рана съгласно схемата, препоръчана от наблюдаващия хирург. Ако с него се работи неправилно и се пренебрегнат правилата за лична хигиена, заздравяването може да се забави и процесът на резорбция на шевовете може да се влоши..

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да изплакнете изваден зъб на мъдростта

Лесно е с кетгут - той се разтваря след 2 седмици. Синтетичните нишки издържат по-дълго. Понякога времето на престоя им върху венците надвишава времето на зарастване на тъканите. Ако нишките не бъдат отстранени, те ще се разтворят сами и ще излязат естествено. Пациентът може да ги изплюе или да ги погълне. Във втория случай нищо не застрашава човека, тъй като шевният материал не вреди на здравето. Той лесно се смила от храносмилателната система.

Ако след отстраняването на зъба на мъдростта не се планира премахване на шевовете, по-добре е да посетите лекар. Специалистът ще прецени как протича оздравителният процес на венците, има ли нужда от отстраняване на конци или да извърши допълнително лечение.

Болка на шева на фона на образуването на келоиден белег

Понякога, по време на образуването на следоперативен белег, се случва прекомерно разпространение на съединителната тъкан. Това води до образуване на изпъкнали, лъскави белези с яркорозов цвят, които са козметичен дефект и нарушават функциите на отделните органи. Причините за образуването на келоиди не са точно известни, смята се, че това се дължи на индивидуалните характеристики на образуването на съединителната тъкан.

По време на образуването на келоид може да се появи дискомфорт и дори болка в следоперативния шев. Келоидните белези са трудни за лечение. Избира се индивидуално, най-често се извършва операция за отстраняване на белег, последвана от консервативно лечение. Рецидивите често се развиват след всякакъв вид лечение.

Кога и как да се храните след шевове

Ако процедурата по вадене на зъб мъдрост е минала без усложнения, разрешено е да се яде след 2 часа. Препоръчително е да дъвчете храна от противоположната страна. За периода на нарастване на тъканите трябва да се избягва използването на твърди и остри парчета. По-добре е да се въздържате от горещи, пикантни, солени, кисели храни. В първите дни трябва да се ограничите до мека пюрета или течна храна..

За да укрепите тялото и да предотвратите развитието на инфекция, струва си да приемате витаминни препарати, да пиете сокове. По-добре е да правите храненията по-чести, но на по-малки порции.

След назначение на лекар

Лекарят може да вземе няколко решения в зависимост от състоянието на вашата рана и нейния размер..

Лекарят решава, че е по-добре да не се зашива повторно, оставя раната да зараства и предписва лекарства, които трябва да се грижат за раната:

 1. Зоната до раната трябва да се третира с йод, а самата рана да се измие само с хлорхексидин или водороден прекис.
 2. Нанесете лечебен мехлем върху раната, например "Спасител" или "Levomekol". Тези мехлеми ще ускорят зарастването и ще намалят бъдещите белези.
 3. Превръзка, ако е указана от Вашия лекар.

Повторно зашийте

Ако раната е твърде тежка, лекарят може да зашие отново. Трябва да се гледа по същия начин като обикновен шев: третирайте го с антисептик, превръзка, ако е необходимо. Не забравяйте: все още не можете да се пренапрягате, всички препоръки, дадени ви на първия шев, остават в сила.

Дренаж

Ако раната се възпали, ще бъде осигурен дренаж. Това означава, че раната няма да бъде зашита напълно. Отвореното място трябва да се превърже и да се третира като обикновена рана: с йод / брилянтно зелено, пероксид / хлорхексидин и мехлем, а зашитото място трябва да се гледа като шев.

Никой не е имунизиран от разминаването на шевовете, но това не отменя вашата отговорност. Не се пренапрягайте и пренебрегвайте препоръките на лекаря - това ще увеличи опасността и може би дори нежелани последици..

Ако въпреки това шевовете са разделени, основното правило е да не се самолекувате. Вашата основна задача е да получите възможно най-скоро помощта на квалифициран специалист и въз основа на това да вземете решения, като вземете предвид неговите препоръки.

Ако конците внезапно се разпаднат след операция, какво да направя? Първото нещо, което човек изпитва освен болка, е паниката. Спокойно, това се случва често. Огледайте раната и преценете щетите. Най-често краищата на лезията се отделят по време на инфекция, така че натиснете леко раната и проверете дали има гной.

Използвайки фенерче, погледнете вътре, какво се вижда отдолу - подкожни слоеве или вътрешни органи? Ако увреждането е повече от 3 см и през него се виждат червата, салниците и други органи, по-добре е да се обадите на линейка. Издърпайте краищата на раната с гипс, така че нищо да не падне.

Как да изплакнете устата си, ако лекарят не е посочил състава за изплакване

Най-често се изписва воден разтвор на хлорхексин за изплакване на устата. Не го бъркайте с алкохолен аналог! Процедурата се извършва 2 пъти на ден в продължение на 1 минута. Ако времето е ограничено, минималната продължителност на процедурата е 20 секунди. В противен случай лечебният ефект няма да се прояви. Обикновено курсът на изплакване е 10 дни.

Лекарството има антимикробно действие. По време на лечението на устната кухина се образува филм, който предпазва раната в продължение на няколко часа след процедурата.

Изплакването с разтвор на сода е популярно сред народните средства. 1 ч.л. содата се разтваря в чаша топла вода. Изплакнете устата с получения разтвор след хранене.

Как да почистите шевовете на рани

Не се препоръчва използването на памучна вата при обработката, тъй като нейните частици могат да останат върху раната и да причинят нейното възпаление. По-добре да използвате марлени кърпички. Конците се обработват веднъж на ден в продължение на пет до шест дни.

Превръзката трябва да се сменя всеки ден, докато нишките се отстранят. В поликлиниките и болниците превръзките се извършват в специално определени места (съблекални). Ежедневните процедури за превръзка насърчават по-бързото заздравяване на рани, тъй като въздухът изсушава конците.

След зашиване трябва внимателно да наблюдавате състоянието на раната. Тревожните сигнали включват навлажняване на превръзката с кръв, гной, поява на подуване около шева, оток, зачервяване. Изхвърлянето от раната показва, че в нея е попаднала инфекция, която може да се разпространи по-нататък.

Конците обикновено се отстраняват 7-14 дни, в зависимост от местоположението на раната. Процедурата е безболезнена и не изисква облекчаване на болката. Преди да премахнете шева, той се обработва, след отстраняване на нишките, шевът не се покрива с превръзка.

След отстраняване на нишките, шевът трябва да бъде обработен още няколко дни. Водни процедури могат да се предприемат за два до три дни. Когато миете, не трябва да търкате шева с кърпа, за да не повредите белега. След душ трябва да попиете шева с превръзка и да го обработите с водороден прекис, след което трябва да нанесете брилянтно зелено върху него.

 • направете, ако следоперативен шев

Предлагаме Ви да се запознаете с Носенето на контактни лещи след LASIK и други операции по рефрактивна хирургия

Съществува вероятност за разминаване на конците, независимо от вида на операцията, опита на лекаря или материала на конците. Тази статия ще ви покаже какво да правите, ако това се случи и как да го избегнете..

Разминаването на шевовете може да се определи само след задълбочен преглед. Причините могат да бъдат различни: неправилно лечение на гнойни рани, някакво внезапно движение или забранена за вас дейност (например опит за сядане / изправяне в зависимост от операцията), нагнояване в самите шевове.

Това е рядко явление, което се случва при тежки рани. Ако шевът се разпръсне, след заздравяването му ще остане по-груб и труден белег, така че бъдете внимателни и не пренебрегвайте инструкциите на лекуващия лекар, следвайте правилата за грижа за шева:

 1. Третирайте шевовете с антисептици (например просто брилянтно зелено), превръзвайте два пъти на ден.
 2. Смажете раната с пантенол или мехлем от морски зърнастец или масло от бял трън, те ще ускорят зарастването.

Условия за резорбция "MedPGA-910"

И така, кога се разтварят саморазбираемите конци, наложени с помощта на хирургическия материал "MedPGA-910"? Такива нишки имат висок индекс на якост. Те обаче също претърпяват хидролитично разграждане. След 18 дни хирургичният материал може да запази до 75% от якостните свойства, след 21 дни - до 50%, след 30 дни - до 25%, а след 70 дни нишките се резорбират напълно..

Този продукт се използва за зашиване на меки тъкани, които не са под напрежение, както и на тези, които се лекуват бързо, в пластични, гръдни и коремни хирургии, гинекология, урология и ортопедия. Не използвайте "MedPGA-910" при зашиване на нервни и сърдечно-съдови тъкани.

Признаци на разминаване на следоперативния шев

Шевът след операцията може да се отдели дори преди да се премахнат конците, ако се използва неразбираем шев материал. Един или повече симптоми могат да се появят още в болницата:

 • остра болка;
 • кървене;
 • забележимо подуване;
 • зачервяване;
 • хиперемия - кожата има треска;
 • краищата на раната се отдалечават един от друг;
 • видима е отворена рана.

Каним ви да се запознаете с цветни контактни лещи, специфики на подбора и носенето

В този случай лекарите ще се борят с проблема. Възможно е шевовете да бъдат премахнати и заменени с друг материал. Когато вече сте у дома, ще трябва да се справите сами с проблема.

В медицината има специален термин за диспергирана хирургична рана - евентрация. Събитието има 4 градуса:

 1. Първата степен се характеризира с разминаване на всички слоеве на коремната стена, с изключение на кожата - подкожна евентрация.
 2. Втората степен се нарича частично изхвърляне. Дъното на увреждането е стомахът, червата и други вътрешни органи.
 3. Третата степен е пълна евентрация, когато всички слоеве на коремната стена се разминават и чревни бримки или омент се приближават до ръба на раната.
 4. Четвъртата степен се нарича изкормване или истинска евентрация, когато вътрешните органи частично падат от раната. В резултат на това могат да възникнат чревни нарушения, частична обструкция и нагнояване..

Доста е лесно да се диагностицира събитието. На ранен етап се появява сухо или серозно отделяне върху суха марля, приложена върху лезията. Това предполага, че дълбоките слоеве на раната вече са се разделили, всичко се запазва само благодарение на залепената кожа.

 • остра болка;
 • кървене;
 • забележимо подуване;
 • зачервяване;
 • хиперемия - кожата има треска;
 • краищата на раната се отдалечават един от друг;
 • видима е отворена рана.

В медицината има специален термин за диспергирана хирургична рана - евентрация. Събитието има 4 градуса:

 1. Първата степен се характеризира с дивергенция на всички слоеве на коремната стена, с изключение на кожата - подкожна евентрация.
 2. Втората степен се нарича частично изхвърляне. Дъното на увреждането е стомахът, червата и други вътрешни органи.
 3. Третата степен е пълна евентрация, когато всички слоеве на коремната стена се разминават и чревни бримки или омент се приближават до ръба на раната.
 4. Четвъртата степен се нарича изкормване или истинска евентрация, когато вътрешните органи частично падат от раната. В резултат на това могат да възникнат чревни нарушения, частична обструкция и нагнояване..

Доста е лесно да се диагностицира събитието. На ранен етап се появява сухо или серозно отделяне върху суха марля, приложена върху лезията. Това предполага, че дълбоките слоеве на раната вече са се разделили, всичко се запазва само благодарение на залепената кожа.

Усложнения

След отстраняване на зъб на мъдростта човек може да развие усложнения, за които всички пациенти трябва да са наясно..

Първо, може да има обилно кървене. Както след всяка операция, може да се отвори кървене. Ако не е в изобилие, това е нормално и с времето ще изчезне. Ако тя е силна и интензивността не отслабва, това е усложнение, което трябва да се лекува.

На второ място, на венците се появява подуване, зачервяване, понякога тъканите придобиват синкав оттенък. Пациентът изпитва болка от докосване на венците, в някои случаи се появяват болезнени усещания без контакт с тъканите. Подуването се разпространява по бузата.

Трето, повишаване на температурата е възможно. В такава ситуация има вероятност от инфекция на рани и развитие на възпалителен процес..

Ако след екстракцията на зъб на мъдростта се появят усложнения, трябва незабавно да се свържете със своя зъболекар.

Причини за появата

Усложненията могат да бъдат причинени от редица причини:

 • в раната остана фрагмент от зъб на мъдростта;
 • излезе кост;
 • по време на отстраняването нервът е бил повреден (в този случай езикът, брадичката, устните и бузата на пациента изтръпват);
 • небрежно поведение на пациента, което води до увреждане на шева.

Предлагаме ви да се запознаете с: Колко дълго расте зъб на мъдростта и на каква възраст.

Причината за инфекция на дупката може да бъде загубата на кръвен съсирек. След това раната се отваря и нищо не ограничава достъпа на бактерии и остатъци от храна. Загубата на кръвен съсирек е възможна при енергично изплакване на устата.

Причината за излагането на костта е разминаването на шевовете. В редки случаи се получава нагряване на кръвен съсирек. Понякога инфекцията възниква поради използването на нестерилни инструменти по време на операцията.

Причини за разминаване на шевовете

Разминаването на конците след операцията може да се дължи на два фактора - лекарска грешка или усложнения. Нека разгледаме най-честите причини:

 1. Инфекциозна инфекция на рани.
 2. Натиск върху областта на шева (самият пациент провокира разкъсване, без да се вслушва в препоръките на лекаря).


Травма (случайно падане или дори сблъсък с друго лице).

 • Слабост на тъканите (причинена от допълнителни заболявания).
 • Липса на витамини, протеини, микроелементи.
 • Лоша работа, стегнат конец, нарушение на процедурната техника.
 • Но раните могат да се разпръснат и без тези условия. Говорим за риска, на който са изложени някои групи пациенти:

  1. Дебели хора. Кожата им е опъната на много места. Загубила е еластичност, не може да се стегне бързо.
  2. Диабет. Диагнозата носи много усложнения. Винаги е трудно за лекар да оцени риска.
  3. Лоши навици. Дори пушенето или алкохолът могат да имат способността да се счупят отново. Но не е достатъчно да се откаже пагубният им ефект върху времето за възстановяване. По правило тялото вече е достатъчно отровено.
  4. Възрастни хора. Тъканите им трудно се лекуват.
  5. Лошо хранене. Липсата на витамини и минерали е толкова вредна, колкото и алкохолът. Трябва да помислите за диетата.
  6. Онкология. Трудно е да се комбинират химиотерапия и укрепване на тъканите.
  7. Хронични заболявания, които постоянно причиняват кашлица, повръщане, запек.

  Предпазни мерки след отстраняване

  Ако пациентът е зашил венците след екстракция на зъба, той трябва да бъде изключително внимателен и да внимава да не повреди конците и да не извади конците преди време. Има общи препоръки, които пациентът трябва да следва:

  • Шевовете не трябва да се докосват с ръце или инструменти, импровизирани предмети и др..
  • През първите часове след операцията не трябва да ядете, да пушите или да изплаквате устата си.
  • Устната хигиена трябва да се спазва изцяло, за да се предотврати инфекция на рани и възпаление. Почистването и изплакването обаче трябва да се извършва изключително внимателно..
  • Невъзможно е в първите дни след операцията да се яде храна с контрастни температури и твърде твърда храна.
  • Можете да изплаквате устата си само според указанията на Вашия лекар и само със средствата, които той препоръчва. Най-добре е да не използвате готови води за уста от аптека или магазин, тъй като те могат да раздразнят раната.
  • В случай, че конците са нанесени с неразбираем шев материал, 7-8 дни след операцията, трябва да се свържете със своя зъболекар, за да ги премахнете. Невъзможно е да се опитате сами да премахнете нишките!

  Ако се спазват всички препоръки, заздравяването ще върви добре, но ако пациентът не следва медицински съвет, е възможно заразяване на раната с нагнояване на шевовете и развитие на възпалителен процес - и това ще изисква допълнително лечение.

  Полезна ли беше тази статия??

  Рейтинг: 4.3 / 5 - 157 гласа

  Споделете статията с приятелите си!

  Шевът в устната кухина не може да бъде скрит под специална превръзка, както при всяка друга операция. От човек се изисква да спазва определени предпазни правила, за да не повреди конци:

  • Не докосвайте нишките. Това се отнася не само за ръцете, но и за всякакви други предмети..
  • Отначало не можете да изплаквате устата си и да пушите.
  • Невъзможно е да се откажат хигиенни процедури, тъй като през този период е особено необходимо да се поддържат чисти зъбите. Но процедурата трябва да се извършва много внимателно, за да не се наруши целостта на шевния материал, да не се закачат ръбовете на раната, да не се предизвика кървене.
  • За да предотвратите повишаване на кръвното налягане през първия ден след операцията, не трябва да вземате гореща вана, да посещавате баня, сауна.
  • Алкохолът не трябва да се консумира в рамките на 24 часа след екстракция на зъб мъдрост.
  • Изплакнете устата си с рецептите, предписани от лекаря. Използването на конвенционални изплаквания може да раздразни увредените тъкани..
  • Не отваряйте устата си твърде широко, тъй като шевовете могат да се разпаднат.
  • Трябва да се избягват топли компреси на бузата. По-добре да се прилага лед. Това ще помогне за облекчаване на болката, насърчава бързото съсирване на кръвта.

  Премахването на зъб на мъдростта е изключително неприятна процедура. След операцията трябва временно да промените обичайния си начин на живот. Ако следвате предписанията на лекаря и бързо реагирате на възникващите отклонения от нормата, можете да преместите следоперативния период спокойно и с минимални загуби.

  Полезни съвети и съвети

  Много проблеми могат да бъдат избегнати, като вземете сериозно отговорностите си. Хирургът трябва внимателно да следи ръбовете на раната след операцията, да избере правилния тип конци и материали, да не дърпа конеца и да поддържа стерилитет..

  Пациентът от своя страна трябва да изпълни следните точки:

  • не дръжте раната затворена през цялото време;
  • приемайте антибактериални лекарства;
  • носете превръзка в определеното време;
  • не дърпайте превръзката;
  • уверете се, че превръзката е чиста;
  • слушайте лекаря;
  • се появи навреме за обличане;
  • не упражнявайте.

  Добре координираното сътрудничество между пациента и лекаря ще ви помогне бързо да се възстановите от операцията и да забравите за всякакви усложнения завинаги.

  В заключение

  Саморазбиращите се конци често се използват при зашиване на хирургични рани, които се намират в дълбоки тъканни слоеве, както и на повърхността на кожата. Например при трансплантация на органи.

  Същият хирургичен материал се използва за зашиване на рани и сълзи, получени по време на раждане. В същото време са проведени много изследвания. Резултатите им показват, че конците, направени от полигликолова киселина, напълно изчезват само след четири месеца, а материалът на основата на полиглактин след три месеца..

  Внимание

  В следоперативния период може да възникне хематом, тъй като кожата в тази област на очите е много чувствителна. Външно ще наподобява натъртване след нараняване. Този вид хематом ще изчезне сам, без никакви лекарства след няколко дни. В този случай дори не трябва да използвате специални мехлеми..
  Необходимо е също така да се съсредоточи върху факта, че подобна операция и последващият период на рехабилитация са почти безболезнени в своята цялост. Но може да има болка, ако едновременно с блефаропластика се извършва повдигане на вежди. Обикновено пациентите се ограничават само до обикновени аналгетици..

  Крайният резултат може да се види само след няколко дни или няколко седмици, когато отокът напълно отшуми и периодът на рехабилитация приключи. Очите ще изглеждат свежи и младежки. Онези малки уплътнения, които останаха и се появиха в областта на шева на долния клепач, ще се разтварят в следоперативния период без никакви проблеми.

  Предлагаме ви да прочетете Възпаление на окото - видове, симптоми, лечение

  Време за премахване на шевовете

  Когато конците се отстраняват след апендицит при възрастни, се обръща внимание на състоянието му. Заздравяването се показва от появата на коричка отгоре. Възможно е да се премахне шевът, ако е боядисан в еднороден цвят по цялата му дължина и няма несъответствия, уплътнения, възли.

  При нормални условия се отстранява 7-10 дни след апендектомия. Периодът на отстраняване зависи от скоростта на зарастване на повърхността на раната. Ако в него се открие гной, се поставя дренаж. За да направите това, вътре в раната се поставя тръба, чиито краища се извеждат навън.

  След процедурата пациентът се прибира вкъщи, където продължава своята рехабилитация. Пациентите са загрижени колко дълго заздравява шевът след апендицит. Пълното възстановяване на тъканите след апендектомия настъпва в рамките на шест месеца.

  Рехабилитационни центрове и разходи

  За рехабилитация и премахване на усложненията след ендопротезиране хората често избират клиники в чужбина, като предпочитат санаториуми или болници, например в Германия, Израел. Но на територията на Русия има и медицински центрове, където е възможно да се подложи на възстановяване след операция, да се излекуват патологии, възникнали след нея..

  Цената на рехабилитационните мерки след ендопротезиране на тазобедрената става в различни санаториуми може да се различава в зависимост от много фактори:

  • Местоположението на болницата. В санаториумите, разположени в живописни кътчета, цената на ден ще бъде много по-висока, отколкото в клиниките, разположени в покрайнините на града.
  • Услуги, предоставяни в клиниката. Колкото по-голям е списъкът с процедури, толкова по-висока е цената. Масажът, упражняващата терапия, класовете на специални симулатори (например велоергометър) са особено подходящи..
  • Комфортът на отделенията или стаите пряко влияе върху разходите за живот в рехабилитационните центрове.
  Име на санаториума, клиникатаАдрес на болницатаРазходи за живот за 1 човек / ден, в рубли
  Център за лечение и рехабилитацияМосква, магистрала Иванковское, 3От 3800г
  Клиника "К 31"Москва, ул. Лобачевски, 42 бл. 4От 4000
  Централен институт по травматология и ортопедия. Н. Н. Пирогова, Федерално държавно унитарно предприятиеМосква, ул. Приорова, 10От 2500
  Санаториум "Дюни"Приморско шосе, 38 км,

  От 3700г
  Рехабилитационен център за хора с увреждания "Преодоляване"Москва, ул. 8 март, сграда 6АОт 3500г

  Как да се грижим за себе си

  Опитните майки знаят как да ускорят процеса на възстановяване на външните конци след раждането, като имат в арсенала си много ефективни и доказани средства: кремове и гелове със специално предназначение, изплакване на ранени повърхности с отвари от билки и цветя (не забравяйте за лечебните свойства на лайка, градински чай, невен), използвайте антисептици и антибактериални сапуни без аромати и оцветители.

  Прочетете също как и как да лекувате шевове след раждане у дома?

  Сами можете да ускорите процеса на възстановяване и да подобрите общото състояние, като следвате прости правила:

  1. Уверете се, че работниците в клиниката извършват лечение на проблемната област с разтвор на калиев перманганат или други налични средства два пъти дневно.
  2. Не забравяйте да смените санитарните кърпи, ако е необходимо.
  3. Купете еднократно бельо за еднократна употреба или изберете меки и естествени материи.
  4. Ако искате бързо да върнете плосък корем, първо е забранено да носите стягащи бикини, които са склонни да оказват някакъв натиск върху органите и да нарушават кръвообращението.
  5. Не сядайте (особено на мека повърхност), за да елиминирате риска от разкъсване на ставата.
  6. Трябва много внимателно да следите чистотата на интимната зона, като използвате чиста течаща вода, антибактериален сапун (или душ гел).
  7. Ако не е възможно да вземете душ и да се измиете напълно, можете да закупите антибактериални мокри кърпички без мирис или прозрачен антисептичен спрей и да ги използвате в екстремни случаи..
  8. Необходимо е да не забравяте да изпразните, това ще помогне за облекчаване на малко натоварване и болезнени усещания.
  9. Важно е да се храните добре и да пиете много вода, за да предотвратите запек и други стомашно-чревни проблеми..
  10. Забравете за захарта, печените продукти и газираните напитки, тези храни забавят оздравителния процес на кожата.
  11. Лекуващият лекар е длъжен да даде своите препоръки на пациента относно грижите за увредените стави. Такива съвети трябва да се следват, за да се избегнат усложнения в бъдеще..
  12. Забравете за вдигането на тежести.

  Ако една жена се придържа към тези съвети, оздравителният процес ще бъде много по-бърз и безопасен. Но ако не слушате тялото си и игнорирате сигналите му по всякакъв възможен начин, можете да научите от собствения си опит за редица усложнения, които са възможни на този етап.

  Възможни негативни последици и усложнения


  Болка, физически дискомфорт, развитие на инфекции - възможни усложнения след разделяне на шева
  Ако пренебрегнете признаците на разминаване на шевовете, жената изпитва болка и дискомфорт и рискува да зарази раната. В бъдеще такъв шев ще изглежда неестетичен, кожата може да се деформира и ситуацията може да бъде коригирана само с помощта на пластична хирургия. В периода след раждането трябва внимателно да наблюдавате вашето благосъстояние и външния вид на шева. Ние изброяваме възможните отрицателни последици от разминаването на шевовете:

  • Болков синдром. При прекомерна чувствителност на нервните тъкани във влагалището и перинеалната област жената може да изпита силен дискомфорт. Ако при преглед на стола не се открие несъответствие на шева, на жената може да се предпише физиотерапия, отопление, кварциране на гениталиите след пълното свиване на матката.
  • Развитие на инфекция. Патогенните бактерии проникват в отворена рана, което води до нейното нагнояване, възпаление. В напреднали случаи инфекцията прониква в гениталния тракт, което води до развитие на гинекологични заболявания. Лечението обикновено изисква антибиотична терапия.
  • Кървене. Те се появяват най-често с механично нараняване на шева, което води до неговото разминаване. Необходимо е да се използват противовъзпалителни лекарства или да се променят, в противен случай след оздравяването ще се образува широк и плътен белег.
  • Разширяване на влагалището. Поради частично разминаване на шева, пренебрегнато от жена или лекари, обемът на влагалището може значително да се увеличи. Това понякога се отразява негативно на чувствата на жената и нейния партньор по време на полов акт..

  Лечение как да се ускори зарастването на следоперативни конци с мехлеми и други средства

  Как да се лекува лишей при човек не се страхуват от диагнозата

  В началния етап всеки опериран пациент трябва да научи етапите на обработка на конци, за да разбере кога е необходимо да се извършат необходимите действия (нанасяне на мехлем, почистване на раната и др.).

  Обработката на шев у дома се извършва, както следва:

  • превръзката се отстранява внимателно от шева, наложен в медицинско заведение (ако превръзката е суха, тя трябва да бъде леко напоена с водороден прекис);
  • анализирайте състоянието на следоперативната рана, за да изключите появата на гной, жлъчка, подуване и др. (с тази симптоматика трябва да се свържете с медицинско заведение);
  • ако има незначително количество кръв, трябва да се спре преди да се започне манипулация с превръзка;
  • първо се прилага водороден прекис, не трябва да съжалявате за течността, тя трябва обилно да навлажни раната;
  • необходимо е да изчакате, докато продуктът спре да контактува с шева (спира да съска), след което го избършете внимателно със стерилна превръзка;
  • след като с помощта на памучен тампон раната по краищата се обработва с брилянтно зелено;
  • мехлемите трябва да се прилагат само след като шевът започне да зараства малко, около 3-5 дни след изписването.

  За да ускорите зарастването на следоперативни конци, можете да използвате специални мехлеми. Те са насочени към ускоряване на регенерацията на тъканите, осигурявайки противовъзпалителен ефект. Популярни са следните мехлеми:

  1. Contractubex - лекува следоперативни конци, прилага се след около 5-7 дни от момента на приложението. Мехлемът се нанася върху проблемната зона 2 пъти на ден сутрин и вечер под формата на триене, докато се абсорбира напълно. Среден курс на терапия - месец.
  2. Актовегин. Раната зараства по-бързо с помощта на мехлема поради противовъзпалителния ефект. Основното предимство на лекарството е практическата липса на алергична реакция при пациентите, поради което лекарството може да се използва по време на бременност и кърмене. Трябва да се използва само по препоръка на специалист. Освобождаването има различни форми под формата на крем, мехлем, гел.
  3. Vulnuzan е евтино лекарство с противовъзпалителен, антисептичен, регенериращ ефект. Възможно е използване през периода на гнойно отделяне. Прилага се върху непосредствената област на лезията всеки ден, докато отделянето напълно изчезне.
  4. Levomekol е популярен мехлем за рани, ожулвания, пукнатини. Той се използва широко в следоперативната практика. Има антибактериални, противовъзпалителни, лечебни и регенериращи свойства. Има много положителни отзиви сред лекарите и пациентите. Може да се използва и по време на изтичане на гной, усложнения. Минус средства - не могат да се използват по време на бременност и кърмене.

  В допълнение към мехлемите, лекарите могат да препоръчат следните лекарства:

  1. Йодът е евтино и лесно за използване лекарство; можете да го наречете аналог на зеленината. Но да го използвате често, всеки ден не се препоръчва, струва си да вземете променлив курс с мехлеми, тъй като течността може да изсуши кожата много, което ще доведе до бавна регенерация.
  2. Димексидът е разтвор, широко използван в следоперативната практика. С помощта на лекарството можете не само да лекувате раната, но и да правите лосиони, компреси.
  3. Мирамистин е подходящ като антисептик. Може да се използва вместо водороден прекис. Смята се, че поради своите антимикробни свойства, лекарството е по-ефективно в терапията. Прилага се по време на лечението за почистване на раната.

  Ако следвате препоръките на лекаря, правилната последователност в изпълнението на процедурата за лечение, можете да постигнете бърз и ефективен резултат. Също така, не забравяйте да прочетете статията за това как да се отървете от белезите след операцията..

  Кога е показана лапароскопия?

  Лапароскопията се използва за операция с ниска травма за отстраняване или възстановяване на засегнатия орган. С негова помощ те извършват:

  • отстраняване на жлъчния мехур;
  • апендицит;
  • бъбреци;
  • Пикочен мехур;
  • уретер;
  • фалопиеви тръби;
  • цистоза на матката;
  • извънматочна бременност;
  • лечение на ендометриоза;
  • лечение на синдром на поликистозни яйчници;
  • херния;
  • миома;
  • адхезионни процеси;
  • спре вътрешното кървене.

  Освен това се извършва перитонеоскопия за идентифициране на множество патологии на коремната кухина на тазовите органи..

  Причини за лошо заздравяване на конци

  Лошото заздравяване на лапароскопски конци е възможно поради следните причини:

  • понижен имунитет;
  • намаляване на функциите на регенерацията на тялото;
  • хронични заболявания на ендокринната система;
  • хормонално нарушение;
  • наднормено тегло;
  • неспазване на препоръката на лекаря;
  • дисфункция на мускулната тъкан поради старост.

  Изброените причини влошават заздравяването на следоперативни конци, в резултат на това периодът на възстановяване е придружен от повишена болка.

  Защо бучката не се разтваря след инжекция в седалището?

  Причините, че след инжектирането се появиха подутина и натъртване и мястото на инжектиране се зачерви и не спира сърбежа, причинявайки силна болка, могат да бъдат следните:

  • Мускулен спазъм: при недостатъчно отпускане на седалището лекарството се разтваря неравномерно.
  • Недостатъчна дължина на иглата, в резултат на което лекарството навлиза в подкожния мастен слой, а не в мускула (такива ситуации се случват доста често, особено ако медицинският специалист няма много опит).
  • Натъртване или подуване се причиняват от твърде бързото прилагане на лекарството, поради което медицинските сестри са по-малко склонни да използват памучни инжекции.

  Можете да се отървете от зачервяване, натъртване или подуване за кратко време, следвайки препоръките на специалист и използвайки доказани лекарства..

  Заздравяване на рани и образуване на белези

  Шевът след апендицит е резултат от апендектомия. След операцията на коремната стена на пациента остава белег, който изисква грижи. Състои се от два шева: външен (козметичен) и вътрешен. Първият лекува по-бързо.

  След сливането на външния шев се образува твърд белег с дължина 12 см. Ако в следоперативния период не е имало усложнения, тогава върху кожата ще остане плосък белег. В противен случай белегът ще се увеличи и шевът ще стане изпъкнал..

  Вътрешният шев след апендектомия свързва тъканите на коремната стена и мезентерията. Образува се с хирургически самопоглъщащ се шев и не изисква специални грижи. Той се разтваря в рамките на 1,5 месеца.

  Белегът се вижда ясно през първите две седмици след операцията. Често оплакване на пациентите е, че шевът след апендицит е твърд и стегнат. Няма причина за тревога: това се дължи на образуването на съединителна тъкан.

  Характеристиките на белега зависят от начина на извършване на операцията:

  • При коремна класическа апендектомия дължината на белега е 7-8, а понякога 10-12 см. Заздравяването продължава 1-3 месеца и повече при усложнения. След окончателно излекуване остава видим белег. Първоначално е розов, но постепенно избледнява. Пълната регенерация на епителните клетки продължава една година.
  • По време на лапароскопия се прилагат 3 конца, дължината на всеки от тях е 1,5-2 см. Те заздравяват бързо, в рамките на 2-4 седмици.

  След лапароскопия се образува фин козметичен белег. В бъдеще можете да се отървете от него чрез лазерно отстраняване..

  Не може да се даде еднозначен отговор на въпроса колко боли шевът след апендицит. Особеност на белезите, останали след коремни операции, е болка при натискане, докосване и носене на тесни дрехи, дори след пълно излекуване.

  В допълнение към факта, че белегът боли след операцията, възникват и други неприятни усещания: сърбеж, подуване, чувство на стягане в областта на разреза.

  Защо шевът се разпадна след операция?

  Хирургичните конци са вътрешни и външни. Първите осигуряват здравината на тъканната връзка. Те се прилагат с кетгут, самопоглъщащ материал, получен от червата на животните. Външни, видими конци временно фиксират кожата за по-добро белези. Изработват се с ленени, копринени или синтетични здрави конци..

  Възрастни и затлъстели хора, пациенти с рак, заразени с ХИВ и диабетици често се сблъскват с проблема с разминаването на конците. Обикновено раната трябва да изсъхне и постепенно да зараства. Ако се намокри, кърви и нагрява, а тъканите около нея болят, зачервяват се и се подуват, тогава шевът е възпален..

  Признаци на нормален процес

  Процесът на зарастване на конците може да бъде придружен от следната клинична картина, която често се превръща в причина за безпокойство за пациента:

  • рани болят с болезнен характер;
  • влага в повърхността на раната;
  • подуване на корема;
  • уплътнение, образувано под шева;
  • сърбеж.

  Изброените признаци са нормална реакция на зарастване на белези, възстановяване на кожата. Така че новата плът расте.


  В бъдеще белезите след лапароскопия стават почти невидими

  шев на лицето

  Намерено (19 публикации)

  хирург 17 март 2019 г. / Ирина / Латвия

  ... тератом под ушната мида (на
  лице
  ). От самото начало
  шева
  оздравя някак странно... но къде беше операцията - назначиха нова -
  На
  25 април. Докторе, кажи ми какво е... влизане под ножа... обща анестезия... Анализи
  На
  хистологията / цитологията са били нормални. Надявам се... да отворя

  хирург 12 февруари 2012 г. / Алексей

  Здравейте! След една седмица шевът беше премахнат

  , след операция
  на лицето
  и малка подутина, образувана малко по-високо, не боли,
  На
  докосването е леко твърдо, бяло! Ще се разреши ли с времето или ще се наложи допълнителна намеса? Благодаря! отворен

  онколог 11 декември 2011 г. / Сергей / Нижни Новгород

  На лицето има бенка. Кой метод за премахване е по-добър: лазер или криохирургия? отворен

  11 декември 2011 г. / Анонимен

  ... Пластичният хирург изряза. Само скалпел. Оставил козметичен шев

  , което не се вижда. Когато се обърнах към обикновен хирург,...
  на лицето
  - това не е негова компетентност.
  На
  гърба ми беше изрязан от обикновен хирург. Две
  на лицето
  пластмаса за един ден. Бенките бяха...

  психолог 3 ноември 2011 г. / @ анонимен / Волгоград

  Добър ден! Имам такава ситуация: на лицето ми има бенка, наскоро лекарят каза, че трябва да се премахне. Имам комплекс - не знам как да кажа на младия си мъж... отворен (още 7 съобщения) Последни 5:

  4 ноември 2011 г. / Анонимен

  ... в пластичната хирургия. Обикновен хирург отказа да направи операция
  лице
  . Пластичният хирург прави козметика
  шева
  . Две бенки бяха отстранени, вероятно в рамките на 30 минути. козметичен хирург лепила...

  онколог 9 октомври 2011 г. / Елена / Луганск

  ... Приложена е диагноза "Базоцелуларен карцином", козметичен шев

  и
  На
  Ден 10 се премахва. Но вечер по време на пране
  шева
  избухна и започна нова рана. налагат нов
  шева
  … в такъв случай? Какво трябва да направите, за да избегнете силен белег
  на лицето
  отворен

  хирург 30 май 2010 г. / Иван / Ирбит

  Здравейте ! моля, кажете ми на моя
  ближе
  след разреза те казаха, че трябва да премахнете
  шева
  след шест дни нямам възможност да направя това, аз съм в друг град, можете да стреляте
  шева
  по късно
  На
  два дни? отворен

  дерматолог 16 февруари 2010 г. / Оля / 0

  язви са твърди в ръцете. Вече
  на лицето
  петната вече са изчезнали. НЯМА ЛЕКАР..., стомах и вътрешна част на бедрата се зачервяват,
  шева
  (Бях цезарово сечение) започна да се намокря много.... втори път и след операцията, това означава алергия
  На
  АНТИБИОТИКИ. и екзема като добавка или нещо... отворено

  хирург 18 януари 2010 г. / Наталия / 0

  ... докторе. Моля, помогнете ми да прекъсна
  лице
  епидермална киста, но след 3-4 месеца се образува отново, отидох в болницата, където... 22 януари ще бъде месец от операцията
  шева
  много голям, но съм много притеснен, защото под... отворен

  ортопедичен травматолог 10 август 2009 г. / Галина

  Здравейте! Моля, кажете ми как и с какво можете да се справите с шевовете
  лице
  ? (
  шева
  под брадичката и
  На
  глава) отворена

  хирургия на челюстта 27 май 2009 г. / Джулия

  Здравейте, докторе! Имам атерома
  лице
  под бузата (между бузата и брадичката). Отивам при нея... казват, че трябва да направите разрез само отвън и той ще остане малък
  шева
  1,0-1,5 см., Докато други казват, че е възможно да се изпълни за козметични цели... отворено

  Перинеум след раждане: прогнози за бъдещето

  При перинеални разкъсвания, както и при епизиотомия, шевовете се налагат веднага след раждането. За да се избегне възпалителен процес, е необходимо да се съчетаят раните възможно най-точно. Ако тъканите са лошо зашити, е възможно тяхното разкъсване, нагнояване и дълъг период на възстановяване. Процесът на заздравяване зависи от използваните конци. В редки случаи пациентите се оплакват от сърбеж в перинеума. Причината може да е алергична реакция към материали с конци.

  Процесът на възстановяване е индивидуален за всяка жена. За някои белезите спират да болят след 5-6 седмици, за други са необходими месеци. Много родилки не могат да разберат защо белезите сърбят. Освен ако няма силна болка, състоянието е нормално. Белегът сърби, докато зараства. За да облекчите сърбежа, трябва да се измивате по-често с хладка вода. Експертите препоръчват да се правят специални упражнения за свиване на Кегел, които помагат за възстановяване на вагиналните мускули.

  Някои жени се чудят какво лекарство ще помогне да се изгладят външните белези. Лекарите често предписват маз Kontraktubex, която започват да се мажат, след като шевът е заздравял. Прегледите на родилките показват, че гелът може да подобри козметичния ефект на белезите, да ги направи по-леки и по-малко забележими. При цезарово сечение козметичните разрези няма да бъдат видими външно след 8-12 месеца.

  Какви са шевовете

  По време на цезарово сечение се прави разрез на абсолютно всички тъкани на коремната кухина, започвайки от повърхността на кожата на корема, след това мастните клетки и мускулната тъкан и стените на матката се разрязват директно. Разрезът не трябва да е малък, за да не причини увреждане на бебето, докато го изваждате от матката.

  Има няколко възможности за извършване на тази операция. Те се различават един от друг в техниката на произведената кройка. Ако по време на трудова дейност е имало непреодолима сила, например: фетална хипоксия или тежко кървене при бъдещата майка, тоест всичко, което води до бърз труд, тогава лекарите избират телесно цезарово сечение. В този случай разрезът протича вертикално от пъпа до пубиса и се прави надлъжен разрез в матката. Това се нарича лапаротомия на долната средна линия..

  • Доставка след цезарово сечение
  • Секс след цезарово сечение
  • Превръзка след цезарово сечение

  Вертикален шев след цезарово сечение (снимка)

  Шевът от такъв разрез е много трудно да се скрие, фактът, че в бъдеще губи формата си и става по-широк, все още не е много приятен..

  Как бързо да се лекуват шевове след раждане: стандартни правила

  В повечето случаи вътрешните шевове не притесняват жената. Особено внимание се обръща на външни рани. За да излекувате шевовете по-бързо, трябва да се придържате към някои правила. Първите 3 дни трябва да се измивате с топла вода на всеки 2 часа. Извършвайте грижите със стерилна кърпа без власинки, само с попиване. Третирайте перинеума с брилянтно зелено или калиев перманганат, тези процедури се извършват в болницата от медицинска сестра. Сменяйте често следродилни подложки. Носете удобно бельо от естествени материали.

  За да се предотврати разпадането на шева, е забранено:

  • Седнете през първите 10 дни,
  • Вдигайте тежести за 60 дни, различни от вашето дете,
  • Правете секс за един месец,
  • Срешете шевовете.

  Породената жена може да седне след няколко дни, първо на едно седалище, след това напълно да се облегне на стол. Необходимо е да се осигури леко движение на червата. За целта стриктно наблюдавайте диетата, като избягвате запек. Също така не се препоръчва да се бръснете, докато завърши пълното образуване на белези. Подобна процедура може да причини силно дразнене на срамните устни, което от своя страна води до възпаление на конците, силен сърбеж и нагнояване..

  Методът за извършване на цезарово сечение засяга заздравяването на рани. Тази процедура се счита за операция на лента и синдромът на болката може да продължи няколко месеца..

  При спешна операция разрезът се прави вертикално, от пъпа до пубиса. В този случай стените на коремната преса са зашити, което прави периода на възстановяване доста дълъг. Хоризонталният шев с козметичен шев на раната е по-нежен. Този разрез изглежда много по-добре и е почти невидим след белези. След операцията се предписват болкоуспокояващи. Не можеш да легнеш. На следващия ден жената трябва да стане. Движението спомага за подобряване на кръвообращението, допринася за свиване на матката и по-добро заздравяване на родовите шевове.

  Ако подутините не изчезнат след инжекции дълго време: народни средства

  Доказаните народни средства също ще помогнат за справяне с дискомфорта след инжекция. Най-известният метод е да се приложи лист от бяло зеле. Той отвръща на удара, намазан с мед и нанесен върху подутината за поне 8 часа, или по-добре - през нощта.

  Алоето е отличен помощник в борбата с шишарките, чиито листа се охлаждат за 5 часа. След като извадите растението от хладилника, то трябва да бъде леко смачкано, докато сокът се освободи. Лист от алое, увит в тензух, нанесен за една нощ.

  Забележка! Не трябва да използвате младо растение като лек срещу подкожни уплътнения. Алое трябва да е на възраст поне 3 години.

  Мариновани краставици, натрошени червени боровинки или сурови картофи под формата на компрес също ще помогнат за облекчаване на болката и бързо разтваряне на туберкула от инжекцията..

  Развитие на ендопротезна инфекция

  Образуването на гноен процес на мястото, където е извършена артропластика на тазобедрената става, се счита за едно от най-опасните усложнения. Най-често е трудно за лечение, изисква големи материални разходи и като правило завършва с многократна операция.Симптоматично тази патология може да се прояви, както следва:

  • областта на хирургическия белег набъбва и се зачервява;
  • следоперативният шев е слабо обрасъл и ръбовете му се разминават, образувайки фистула;
  • гнойно или серозно отделяне започва да се откроява от следоперативната рана;
  • от раната се появява неприятна миризма;
  • пациентът се оплаква от болка в краката, тя може да бъде толкова силна, че е невъзможно да се опре на оперирания крак;
  • самата ендопротеза може да загуби стабилност.

  Тази инфекция се развива много бързо и при ненавременна или неадекватна терапия се превръща в хронична форма на остеомиелит.Лечението на такова усложнение е доста трудно. Най-често има нужда от премахване на доставената протеза и продължително лечение на инфекциозния процес. Само след пълно възстановяване се прави заместител на нов дизайн.За да се предотврати това усложнение в първите дни на следоперативната рехабилитация, на пациента се предписва курс на антибиотична терапия..

  Предпазни мерки

  Усложненията след смяна на тазобедрената става много по-лесни за предотвратяване, отколкото да се занимавате с трудоемко и продължително лечение, за да се отървете от тях. Незадоволителното развитие на ситуацията може да обезсили всички усилия на хирурга. Терапията не винаги дава положителен ефект и очаквания резултат, поради което водещите клиники предоставят изчерпателна периоперативна програма за профилактика на всички съществуващи последици.

  На предоперативния етап се извършва диагностика на инфекции в организма, заболявания на вътрешните органи, алергии и др. Ако бъдат открити възпалителни и инфекциозни процеси, хронични заболявания в стадия на декомпенсация, хирургичните мерки няма да започнат, докато идентифицираните огнища на инфекции не бъдат излекувани, венозно-съдови проблемите няма да бъдат намалени до приемливо ниво, а други заболявания няма да доведат до състояние на стабилна ремисия.

  Ако има предразположение към алергични реакции, този факт се изследва и взема предвид, тъй като изборът на лекарства, материали за ендопротезиране и вид анестезия зависи от това. Целият хирургичен процес и по-нататъшната рехабилитация се основават на оценката на здравословното състояние на вътрешните органи и системи, възрастовите критерии и теглото..

  • елиминиране на инфекциозен източник с лекарства, пълна компенсация за хронични заболявания;
  • назначаването на определени дози нискомолекулни хепарини за 12 часа за предотвратяване на тромботични събития; антитромботичната терапия продължава известно време след операцията;
  • приложение за няколко часа преди предстоящото заместване на тазобедрената става и за няколко дни с широкоспектърни антибиотици, активни срещу широка група патогени;
  • технически безупречна хирургическа интервенция, с минимална травма, избягваща значителна загуба на кръв и поява на хематоми;
  • избор на идеалната протезна структура, която напълно съвпада с анатомичните параметри на настоящата костна връзка, включително правилното й фиксиране под правилния ъгъл на ориентация, което в бъдеще гарантира стабилността на импланта, неговата цялост и отлична функционалност;
  • ранно активиране на отделението с цел предотвратяване на застояли процеси в крака, мускулна атрофия и контрактури, включване на ЛФК и физиотерапевтични процедури (електромиостимулация, магнитотерапия и др.), дихателна гимнастика, както и висококачествена грижа за хирургичната рана от първия ден;
  • информиране на пациента за всички възможни усложнения, разрешени и неприемливи видове физическа активност, предпазни мерки и необходимостта от редовно изпълнение на физиотерапевтични упражнения.

  Пациентът трябва да е наясно, че резултатът от операцията и успехът на възстановяването зависят не само от степента на професионализъм на лекарите, но и от него самия. След смяна на тазобедрената става е възможно да се избегнат нежелани усложнения, но само с безупречно спазване на препоръките на специалистите.

  Какво да правя

  Преди да предприемете някакви мерки по отношение на лечението на болки в белези, е необходимо да определите естеството на тяхното възникване. За да изключите сериозни патологии, трябва да се консултирате с лекар. По време на прегледа лекарят може да предпише противовъзпалителни и болкоуспокояващи или повторна операция. Ако дискомфортът причинява контакт с дрехите, тогава трябва да разрешите този проблем, като изолирате белега от триене.

  Белезите на коленете, сгъванията на крака или ръката могат да бъдат лекувани с омекотители и мехлеми за еластичност на кожата.

  Причини за болка по време на изцеление

  Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса защо боли нов белег. Причините могат да варират. Поведението и състоянието на белезите се влияят от външни фактори или следоперативни усложнения, които могат да се появят след няколко месеца:

  1. Белегът от апендицит или корема под шева може да боли поради образуването на херния, лигатурна инфилтрация, сраствания, микропукнатини. Решаването на гинекологични проблеми чрез операция също може да бъде придружено от подобни проблеми..
  2. Възпалението на лигатурата (конците на шева) е често срещано явление, което причинява болка дори няколко години след операцията.
  3. Честото натоварване на белега също може да провокира болка. Ако белегът е на петата, коляното, сгъването на ръката, пръста, седалището, тогава постоянното натиск или напрежение по време на флексия-екстензия може да повлияе на усещането в него.
  4. Триене на дрехи.
  5. Реакцията на белези на промяна в атмосферното налягане.
  6. Несъответствие на вътрешните шевове.

  Повторно прилагане

  Вътрешните шевове се разминават изключително рядко, за разлика от шевовете на перинеума, тъй като мускулите на шийката на матката и във влагалището са по-малко подвижни и не са обект на механични повреди. Това обаче може да се случи при преждевременно сношение например. Ако при самоизследване установите, че шевът изглежда подозрителен, причинява силна болка по време на ходене, трябва спешно да се свържете с гинеколога в предродилната клиника или болницата, от която сте изписани. Възможно е надеждно да се установи разминаването на шева само когато се изследва на лекарски стол. Препоръчително е да се свържете с акушер-гинеколог, който е взел раждането и който е добре запознат с анамнезата, за да извърши необходимите хирургични манипулации възможно най-скоро, като повторно зашива, ако е необходимо.

  Ако раната е излекувана и шевът изглежда добре изпълним, но има малки участъци от възпаление, лекарят може да предпише антибиотична терапия - лечение с антисептични разтвори, противовъзпалителни мехлеми или използване на ректални супозитории за вътрешни наранявания. Друг е въпросът дали раната е все още свежа, а шевовете вече се разминават. В този случай обикновено се предписва втора операция за зашиване. Ако това се е случило, докато все още е в болница, лекарят ще забележи несъответствието на шева по време на прегледа и ще зашие отново възможно най-скоро. В този случай се използва локална анестезия и практически няма болка. Процедурата за зашиване е подобна на първоначалната зашиване след раждане. Операцията отнема само около половин час. След процедурата се предписват стандартни мерки за предотвратяване на разминаването на шевовете и средства за дезинфекция и ранно заздравяване на рани. В ситуация, при която вече е настъпило пълно или частично разминаване на шева у дома, тъканите могат да се възпалят поради инфекция в отворената рана. Необходима е повторна дисекция с възможно частично отстраняване на възпалените области и нагнояване. Жената е под обща или местна упойка, болката обикновено липсва. Раната първо се измива старателно с антисептици, след което се дисектира и зашива отново в болнична обстановка, като се използват стандартни материали и техники за зашиване след раждането. Препоръчва се пациентът да остане в болницата под медицинско наблюдение в продължение на 5-6 дни преди зашиване, ако се използва не абсорбиращ се материал. По препоръка на лекар, в допълнение към стандартната грижа за шевовете, могат да се предписват антибиотици, за да се предотврати развитието на възпалителния процес. Болката след всички манипулации може да бъде доста интензивна с пълен разрез на шева или незначителна, с частично несъответствие и без усложнения след операцията. Появата на шева впоследствие зависи от качеството на работата на хирурзите и индивидуалните характеристики на кожата, но в повечето случаи многократното зашиване води до образуването на по-плътен белег, отколкото при една процедура. Периодът на пълно заздравяване е от 2 седмици до 2 месеца и зависи от индивидуалните характеристики на кожата, както и от наличието или отсъствието на възпаление след зашиване.

  Признаци на разминаване на шевовете


  Най-често шевът започва да се разминава в края на разреза
  Вътрешните шевове рядко се отделят. Това може да се случи, ако тялото отхвърли конци с индивидуална непоносимост към неговите компоненти. Разминаването на външните конци върху перинеума се случва по-често, обикновено в рамките на няколко дни след отстраняването на нишките. Жената може да почувства дискомфорт в тази област, да забележи подозрително отделяне. Подозирайки, че нещо не е наред, огледайте гениталиите с огледало. Ако външният шев не кърви или изглежда възпален, причината за безпокойство вероятно са гинекологични проблеми или повреда на вътрешните следродилни конци. Нека изброим признаците на разминаване на външния шев, което трябва да предупреди млада майка:

  • промени в цвета и консистенцията на вагиналното течение - появата на кръв или гнойни включвания;
  • зачервяване и подуване на гениталиите;
  • повишена телесна температура;
  • парене на мястото на раната;
  • остра болка в перинеума, утежнена от движение.

  Терапия след повторно зашиване

  След зашиване не можете да правите без използването на антисептични лекарства, които обработват раната, докато тя заздравее напълно 1-2 пъти на ден. Те включват:

  • зеленина;
  • разтвор на калиев перманганат;
  • разтвор на фурацилин;
  • Хлорхексидин;
  • водороден прекис;
  • Мирамистин;
  • алкохол за разтривки.

  С развитието на усложнения, бавно заздравяване на конци или след повторното им прилагане, лекарят може да предпише курс на лечение с използване на противовъзпалителни лекарства. Лечебният състав се импрегнира с марля и се фиксира с лен или мазилка, в контакт с перинеума. При вътрешни шевове тампон, намазан с лекарство, се вкарва във влагалището. Сменяйте подложката или тампона 1-2 пъти на ден според указанията на Вашия лекар. Често предписваните лекарства включват:

  • Левомекол маз. Предназначен за лечение на гнойни рани. Продължителността на лечението се определя индивидуално и продължава до спиране на отделянето на гной. По време на кърмене лекарството е противопоказано. Мехлемът се счита за високоефективен, резултатът обикновено се забелязва в рамките на няколко дни след началото на приложението. Цената на лекарството е около 150 r.
  • Мехлем на Вишневски (балсамов линимент). Специфичната миризма на този мехлем е позната на мнозина от детството - в съветското минало той е бил използван като външен противовъзпалителен агент навсякъде. Лекарството се счита за доста ефективно дори и днес, то не отстъпва позициите си, въпреки активното развитие на фармакологията. Съставът съдържа компоненти от естествен произход, които осигуряват характерна миризма - катран, рициново масло, ксероформ. Лекарството се счита за едно от най-безопасните, няма странични ефекти и е противопоказано само в случай на индивидуална непоносимост към компонентите. Цената на мехлема също е лоялна - около 30-50 рубли.
  • Солкосерил гел и мехлем. Едно от най-модерните средства за лечение на следродилни и други видове шевове. Активната съставка е от естествен произход, получена чрез химическа обработка на кръвта на телета. Използва се за лечение на рани без гнойно отделяне, подходящ за лечение на конци с признаци на възпаление, подуване, зачервяване. Страничните ефекти не са установени, противопоказание е алергия към компонентите на лекарството. Продължителността на лечението се определя индивидуално. Цената на лекарството е 400-450 рубли.

  Фотогалерия: средства за лечение и лечение


  Солкосерил гел е подходящ за премахване на зачервяване, подуване на шевовете


  Разтвор от брилянтни зеленчуци се нарича популярно брилянтно зелено


  В родилните болници шевовете се третират с разтвори на калиев перманганат, фурацилин, хлорхексидин, водороден прекис


  Левомекол маз се използва за лечение на гнойни рани


  В съвременните аптеки може да бъде проблематично да се намери оригиналният мехлем на Вишневски, но има налични аналози

  Прегледи на жени

  ушит. въпреки че шевът не е много голям. разпродадени, защото донесоха инфекция и дълго време не обръщаха внимание на оплакванията ми. Обърнах се към друг родилен дом (защото вече нямаше доверие в това. И постъпих правилно) се оказа, че всичко е много занемарено. образува "джоб" с голямо количество гной (вече!). първо излекува тази бяка. са били лекувани в продължение на 1,5 месеца. след това шевовете бяха преинсталирани. но уви. макар че вече съм виновен. трябваше да се грижиш за себе си и да вдигаш нищо по-трудно от чаша чай. Реших да се разходя с бебето в количката. Е, оставих ги от четвъртия, без асансьор, но когато ги вдигнах, се напрегнах. не отиде на третия шев. и сега е само пластмаса, но съм се разболял и сега не се комплексирам.

  неприятно за мен

  https://eva.ru/static/forums/153/2006_3/595985.html

  Няма нужда да шиете нищо. И вече никой няма да ви зашие, когато видях, че имам още повече, см 3 шевовете се разделиха, отидох на лекар, тя ми предписа лечение и аз направих всичко и всичко се разрасна от само себе си

  Алекса

  https://www.baby.ru/popular/razoselsa-sov-na-promeznosti/

  Имах го! С първото дете шевът се счупи, отиде при гинеколога, тя отново отряза стените (за да растат добре заедно) и отново зашие... След второто шевът също се раздели, но не много (просто имах пукнатини), не отидох никъде и така излекува...

  ツ ॐइॐ º Любов ล ล ツ ॐइॐ º

  https://www.baby.ru/popular/razoselsa-sov-na-promeznosti/

  Съветите за повторно шиене не се търкалят, решава лекарят. И все пак не винаги е възможно незабавно да зашиете отново, ръбовете трябва да бъдат обработени. Аз също преживях подобна ситуация, лекарят посъветва хлорхексидин да се измива, изсушава, след което се прилага Solcoseryl GEL (4 пъти на ден) в продължение на 5 дни. След епителизиране нанесете маз Солкосерил. И тогава дефектите могат да бъдат шлифовани с лазер или козметичен метод! бъдете здрави!

  Александра

  https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

  Бях прокълнат отново 3 месеца след раждането... преди това го мазах 4 пъти на ден с левомекол, банеоцин, след това метилуроцил и вмъкнах йодни супозитории (не помня името)... шевът беше направен козметичен... след 10 дни им беше позволено да седят.

  VER4EVI4

  https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

  Е, наистина ми е изчезнал един шев, намазах го с левомикол, не се разрасна идеално, но гинекологът каза, че не вижда смисъл в пластичната хирургия, защото все още спазми.

  Наталия Милова

  https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

  Но цял месец си спомнях шевовете! Докато нишките не паднаха! Заради тях всичко ужасно боли (беше прекалено стегнато или нещо такова). Измих го с калиев перманганат и след това с лайка и намазах с D-пантенол и някои други лечебни. Но как нишките отпаднаха - болката изчезна като ръка!

  Латика

  https://forum.materinstvo.ru/lofiversion/index.php/t26195–250.html

  Основни рискови фактори

  Хирургичната интервенция не изключва усложнения и сериозни. Особено ако са направени грешки по време на интра- и / или следоперативния период. Дори малки грешки по време на операция или по време на рехабилитация увеличават вероятността от незадоволителна артропластика на тазобедрената става. Съществуват и рискови фактори, които увеличават предразположението на организма към следоперативни последици и често се превръщат в тяхна причина:

  • напреднала възраст на човек;
  • тежко съпътстващо заболяване, например захарен диабет, ревматоиден артрит, псориазис, лупус еритематозус;
  • всякакви предишни хирургични интервенции на „родната“ става, насочени към лечение на дисплазии, фрактури на бедрената кост, деформации на коксартрозата (остеосинтеза, остеотомия и др.);
  • ре-ендопротезиране, тоест многократна подмяна на тазобедрената става;
  • локално възпаление и гнойни огнища в историята на пациента.

  Имайте предвид, че след подмяна на тазобедрените стави, възрастните хора са по-податливи на усложнения, и особено тези над 60. В допълнение към основното заболяване, възрастните пациенти имат съпътстващи патологии, които могат да усложнят хода на рехабилитация, например, да намалят устойчивостта към инфекция. Намален е потенциалът на репаративно-възстановителни функции, слабост на мускулно-сухожилната система, остеопоротични признаци и лимфовенозна недостатъчност на долните крайници.