Много хора знаят къде се намира фонтанелът при детето. Но малцина знаят какъв размер трябва да бъде, какво е значението му и до кога ще се затвори..

Повечето родители се страхуват да хванат бебето за главата, за да не повредят фонтанела.

Фонтанелата прилича на малка мека пулсираща зона на главата, под която мозъчната тъкан е разположена плътно. Фонтанелата е покрита с плътен филм с малък пух.

Кои са фонтанелите

Фонтанелата е един от външните показатели за нормалното развитие на детето..

Черепът на новородено бебе се състои от голям брой кости, които растат бързо и са свързани помежду си чрез конци. При новородено бебе шевовете все още не са зараснали.

Тези места, където няколко кости се свързват и образуват процеп с различни форми, се наричат ​​фонтанели..

Новороденото има не един фонтанел, който е най-големият (париетален), а цели шест. Две са разположени на средната линия на черепния свод, четири отстрани.

Фонтанелите на новороденото:

 • париетална (най-голяма);
 • задна (втора по големина);
 • сдвоени: мастоид;
 • клиновидна.

При повечето бебета се забелязват само първите два фонтана, останалите са затворени още при раждането или израстват през първите месеци.

Основата на фонтанелата е здрава съединителна тъкан, която с възрастта започва да се вкостенява от периферията до центъра, в резултат на което размерът на фонтанелата намалява, в крайна сметка фонтанелата е напълно обрасла.

Е. О. Комаровски: "Постепенното затваряне на фонтанелите е знак, който дава възможност да се прецени състоянието на метаболизма, растежа на детето и костната тъкан".

Париеталната (предна) фонтанела - най-голямата от всички, има ромбовидна форма, разположена между двете части на челната кост и теменните кости.

За да измерите размера на голямата фонтанела, начертайте линия между средните точки на противоположните ръбове. Размерът на по-голямата фонтанела е средно 2 cm.

Малката (задна) фонтанела е разположена в задната част на главата, тоест отзад на голямата, на кръстовището на теменната и тилната кости. Има формата на триъгълник с размер около 5 мм. Децата често се раждат със затворена малка фонтанела, за останалата част тя се затваря през първите два месеца.

Клинковите фонтанели са две сдвоени фонтанели, разположени във временните области.

Мастоидните фонтанели са разположени зад ухото. Затворете след раждането.

Защо се нуждаете от фонтанела

Функции на Фонтанел:

 1. Участва в поддържането на телесната температура. Охлажда мозъка при повишени температури.
 2. Осигурява оптимални пространствени условия за нормален мозъчен растеж през първите години от живота.
 3. Поради наличието на фонтанели, костите на черепа остават подвижни.
 4. Защитни: за свободното преминаване на главата на бебето през родовия канал, без да се уврежда мозъка, костите на черепа трябва да са подвижни. По време на раждането костите на черепа се „свиват“ малко, като литосферни плочи. Размерът на черепа е съобразен с размера на малкия таз на майката, така че главата на новороденото има удължена форма (сплескана от двете страни и удължена в предно-задната посока).
 5. Поради еластичността на фонтанелите, известно време след раждането, главата на бебето придобива нормална форма.
 6. Поради способността да се свива, фонтанелата може да действа като амортисьор в случай на случайно падане на детето (запазвайки възможността за еластична деформация на черепа).
 7. За да се оцени състоянието и функционирането на мозъка, за да се елиминира рискът от заболявания, на дете се дава невросонография (ултразвук на мозъка) на възраст от 1 месец. NSG се извършва с отворен голям фонтанел.

Има мит, че със затварянето на всички фонтанели растежът на черепа спира..

Фонтанелите не играят роля в растежа на черепа. Те заемат малка част от мозъчната част на главата. Тази роля принадлежи на шевовете, които остават отворени до 18-20-годишна възраст. В зряла възраст се наблюдава осификация на шевовете на черепа, сливането на костите помежду си.

Скоростта на развитие на черепните кости зависи пряко от скоростта на развитие на мозъка. Най-бързият растеж се прилага през първите две години от живота на бебето.

Когато фонтанелите се затварят

Датите на закриване на всичките шест фонтанели са индивидуални.

Следователно процентите на затваряне на фонтанела варират:

 • в голям фонтан нормалният размер варира от 0,6 до 3,6 cm;
 • размерът на малкия фонтан обикновено не надвишава 0,5-0,7 cm.

Крайната дата на закриване на фонтанелите също варира и е индивидуална за всяко дете..

Наблюденията на фонтанели при здрави деца показват следните резултати:

 • в 1% от случаите голямата фонтанела се затваря на три месеца,
 • на една година голямата фонтанела е затворена при около 40% от децата, а на две години при над 95% от децата.

При доносени бебета към момента на раждането само два от шестте фонтанела остават отворени..

Малкият фонтанел и парните, които са в района на храма, се затварят в рамките на 1-2 месеца. При половината от новородените обаче тези фонтанели са затворени още при раждането..

Голямата фонтанела (париетална) обикновено започва да се затваря на шест месеца, а по-близо до една година в нейната област се усеща само малка точка (трапчинка). Въпреки това, дори на 3 месеца и 14 месеца, пълното затваряне на фонтанелата може да бъде норма..

Специална формула за оценка на размера на фонтанелата: (Надлъжен диаметър на фонтанелата + Напречен диаметър на фонтанелата) / 2

Фонтанелата пулсира: какво да правя

Обикновено фонтанелата пулсира при всички деца..

Той пулсира поради колебания в цереброспиналната течност (ликвор). Тънката съединителна тъкан ви позволява да видите пулсацията на съдовете на мозъка.

Издутината на фонтанелата: какво да правя

Фонтанелата при здраво дете трябва да е малко по-висока или по-ниска от околните тъкани. Неговото прибиране или изпъкналост може да показва различни заболявания..

Изпъкналата фонтанела може да бъде свързана с повишаване на вътречерепното налягане в резултат на кръвоизлив, менингит, енцефалит, тумор. Спешна нужда от посещение на лекар.

Ако имате висока температура, която дълго се заблуждава, но след това се появява отново, повръщане, слабост, сънливост, конвулсии, трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

Фонтанелата може да се подуе, след като детето падне на пода..

Потъналата фонтанела също е опасна. Това се случва при тежка дехидратация поради висока температура, диария, повтарящо се повръщане (с ротавирус, ентеровирусни инфекции).

Можеш ли да докоснеш фонтанелата

Фонтанелата може да се пипа и глади. Но не можете да му оказвате натиск. Медулата („мозъкът“) е защитена от различни мембрани (пиа матер, паякообразна, твърда мозъчна обвивка), мембранна съединителна тъкан, тънък слой мазнина и кожа. Следователно е неправилно да се смята, че „можете да увредите мозъка“, когато докосвате фонтанела.

Какво влияе върху затварянето на фонтанелата

Фактори, влияещи върху затварянето на фонтанела:

 • наследственост;
 • гестационен период (при недоносени бебета фонтанелата се затваря по-дълго);
 • само дефицит на витамин D и калций (бавно затваряне на фонтанелата);
 • метаболитни нарушения;
 • болест;
 • Синдром на Даун (фонтанелата отнема повече време).

Приемането на витамин D, храненето на майката не влияе върху скоростта на затваряне на фонтанелата. Калцият и витамин D могат да повлияят на скоростта на затваряне на фонтанела само ако липсва такава. Следователно прекъсването на профилактичните добавки с витамин D може да навреди на детето..

Родителите трябва да обърнат внимание на фонтанела при следните патологии:

Рахит. Във фазата на "цъфтящ" рахит размерът на фонтанела не се променя, но може да има омекотяване на костните му ръбове.

Вроден хипотиреоидизъм.

Акондроплазия (грубо нарушение на развитието на костната тъкан).

Синдром на Даун.

Други вродени костни заболявания.

Горните заболявания се отразяват в размера и скоростта на растеж на фонтанелите: големи размери и късно затваряне. Родителите трябва да покажат бебето си на специалисти.

Увеличеният фонтанел през първите месеци от живота не винаги е признак на заболяване. Това понякога може да се случи в резултат на бързо развитие на мозъка..

По-ранното затваряне на фонтанелата може да бъде физиологична характеристика на детето, ако в същото време здравето му е нормално. В този случай е необходимо да се оцени обиколката на главата на детето: ако отговаря на стандартите, тогава детето се счита за здраво.

Има мит, че когато фонтанелата се затваря бързо, "мозъкът няма къде да расте", което води до умствена инвалидност. Черепът обаче расте поради конци, по-ранното затваряне по никакъв начин няма да навреди на растежа на мозъка.

Отклонението от нормалното затваряне на фонтанелата няма да бъде единственият симптом при наличие на патология.

Ако останалите параметри съответстват на възрастовите норми, тогава не трябва да се притеснявате.

Следните заболявания могат да причинят ранно затваряне на фонтанелата:

 • краниосиностоза;
 • мозъчни аномалии.

Връзката между малък фонтан от раждането и бързото му затваряне поради това също е мит..

Фонтанелите на новороденото не изискват специални грижи. Родителите не трябва да се страхуват да измият косата на бебето си, да се срешат със специална бебешка четка, да се намокрит след къпане с кърпа.

Не се притеснявайте за късно или рано затваряне на фонтанелите при вашето дете, ако бебето се чувства добре.

Когато фонтанелата прераства при новородени

Главна информация

Процесът на раждане на бебе е толкова деликатно „обмислен“ от природата, че осигурява всички моменти, за да може едно дете да се роди здраво. За да може малкото тяло да премине през родовия канал на майката, главата му приема продълговата форма и се изравнява малко отстрани. Бебето има пролуки между костите на черепа, които запълват плочите на съединителната тъкан. Тези интервали се наричат ​​фонтанели и родителите имат много различни въпроси за тях. Повечето от тях - а след раждането има шест фонтанела - бързо прерастват. Затова родителите често просто не забелязват, че са били толкова много от тях. Но основната - челната или голяма фонтанела (съкратено - BR) остава за по-дълъг период. В края на краищата неговата функция е също така да осигурява поглъщане на удари, предпазвайки от наранявания и фрактури по време на падане..

За това кога короната на новороденото е обрасла и как се случва този процес, това ще бъде обсъдено в статията по-долу.

Когато фонтанелата прераства при новородени?

Младите родители често се притесняват дали всичко върви добре и търсят информация кога голямата фонтанела е обрасла. Колкото по-голямо става бебето, толкова повече притеснения имат родителите за това. Но всъщност дори след като бебето навърши една година и короната остане, няма нужда да се притеснявате. Всъщност при децата този процес обикновено завършва преди 1,5 години. Но ако въпреки това има известно безпокойство относно факта, че процесът напредва със закъснение, по-добре е да посетите лекар, който ще помогне да се определи кога фонтанелата при дете е обрасла в един или друг случай.

В края на краищата можем да говорим не само за болестта, но и за определена особеност на развитието. Следователно, понякога отговорът на въпроса до каква възраст расте фонтанелата на детето не е толкова категоричен. Във всеки случай, когато посещава лекаря с бебето, майката трябва да му зададе всички въпроси за това колко трябва да расте фонтанелът на детето.

Каква трябва да е короната?

Лекарят оценява характеристиките на фонтанелата веднага след раждането на бебето, както и всеки път при месечни прегледи. Педиатърът винаги обръща внимание на размера на короната, скоростта на нейното намаляване, плътността на костите, които я заобикалят.

Какъв размер трябва да бъде фонтанелата при здраво бебе? При доносеното бебе размерите му са 2,5-3 см. Лекарят определя това, като палпира черепа и прави измервания между противоположните страни на ромба.

При недоносени бебета тези размери са по-големи - около 3,5 на 3,5 см. Но ако голямо бебе е родено на 41-42 седмици, короната може да е по-малка. Интересното е, че бебе на възраст от 1 месец може да има дори повече BR, отколкото по време на раждането. Работата е там, че през този период мозъкът активно расте и следователно костите се разминават малко.

Следователно е трудно да се определи какъв точно трябва да бъде BR при бебе на определена възраст. В някои източници обаче все още можете да намерите определени показатели:

 • на три месеца - 1,8-2 см;
 • за половин година - 1,8-1,6 см;
 • на девет месеца - 1,3-1,4 см;
 • за една година - 0,4-0,8 cm.

Но трябва да се разбере, че тези показатели са само приблизителна насока. Това се дължи на факта, че:

 • размерът на фонтанелата при всички деца е различен първоначално;
 • как се стяга фонтанелът при деца не зависи от неговия размер; големият може да отнеме до една година, малкият понякога не прераства до година и половина.

Но е много важно да се гарантира, че фонтанелите са на нивото на черепните кости, не са твърде напрегнати. Предполага се, че пружината ще потъне или ще набъбне малко, възможна е и нейната пулсация.

Също така е важно теменните и челните кости, заобикалящи короната, да са плътни и върху тях да няма зони на омекване..

Ако фонтанелът не се затвори - какво да правя?

Трябва да посетите лекар и да се консултирате с него, ако фонтанелът не е затворен до 18 месеца. Това състояние може да е нормално за бебе. Можем обаче да говорим за определени патологии..

БолестКак изглежда фонтанелата? ?Какви изследвания са необходими?Как да процедираме?
РахитЛипсата на калций води до омекотяване на костите, включително черепа. BR остава отворен за дълго време, краищата на костите са меки на допир. Детето става летаргично, често се изпотява по време на сън, тилът му става плешив. По китките и ребрата се появяват костни израстъци, отбелязва се изкривяване на подбедрицата.Необходим е преглед при педиатър, проба от урина по Сулкович, кръвен тест за фосфор, калций, алкална фосфатаза.Практикува се използването на терапевтични дози витамин D.
Вроден хипотиреоидизъмBR не прераства дълго време поради дефицит на хормони на щитовидната жлеза, които регулират, наред с други неща, растежа на костите. Загрижен за запек, гласът става назален, развиват се пъпни хернии. Фонтанелата не заздравява дълго време.Необходимо е да се консултирате с педиатър и детски ендокринолог, да проведете кръвен тест за TSH, T3 и T4, ултразвук на щитовидната жлеза.Заместителна терапия на щитовидната жлеза.
АкондродисплазияКостно заболяване, което води до нарушен растеж. Скелетът става непропорционален, главата е масивна и широка, крайниците са къси. Фонтанелата не заздравява дълго време. Необходима е консултация с генетик.Рентгеновата снимка на черепа се прави чрез PCR, за да се определи генната мутация.Използва се хормон на растежа соматотопин.
ХидроцефалияПоради повишеното налягане на цереброспиналната течност, черепните кости не могат да се "съберат". Фонтанелата се издига над костите, обиколката на главата се увеличава. Вероятна проява на припадъци, слухови и зрителни увреждания, забавяне на развитието.Показано наблюдение на детски невролог, ЕЕГ, ЯМР, ултразвук на мозъка.Предписвайте антиконвулсанти, диуретици, ноотропи. Понякога е посочена байпасна хирургия.

Какво да правите, ако фонтанелата прераства много бързо?

Ако бебето има много малък фонтанел, родителите трябва да покажат детето на специалисти - педиатър, ендокринолог, невролог. Понякога има случаи, когато фонтанелата заздравява при новородено още на 3 месеца. Това се случва рядко - в около 1% от случаите. Ако в същото време всички останали показатели на бебето са нормални, тогава не говорим за отклонения.

Въпреки това, в някои случаи твърде малкият BR може да е доказателство за патология. Таблицата по-долу показва възможните условия, при които фонтанелът на бебето е твърде малък.

БолестКак изглежда фонтанелата??Какви изследвания са необходими?Как да процедираме?
КраниосиностозаШевовете на черепа и фонтанелите растат заедно много рано и бързо. Вероятно деформация на черепа, челюстта, вторична хидроцефалия.Провеждане на ЯМР, КТ на главата, рентгенова снимка на черепа.Оперативна дисекция на конци.
Повишена функция на паращитовидните жлезиПоради нарушения обмен на калций и фосфор, съдържанието на калций в кръвта се увеличава. BR на бебето се затваря рано, болките в костите се тревожат, засягат се бъбреците и стомашно-чревния тракт, появява се аритмия.Извършва се кръвен тест за фосфор и калций, определя се съдържанието на парахормон в кръвта. Също така се правят рентгенови снимки на черепните кости, ултразвуково изследване на щитовидната и паращитовидните жлези.Хирургично лечение.
МикроцефалияПоради необичайното развитие на мозъка костите на мозъчната част на черепа спират да растат и растежът на лицевата кост продължава. Мозъкът остава недоразвит. Отчетено забавяне на развитието.Детето се наблюдава от невролог, извършва се електроенцефалография, ултразвук на мозъка. Консултацията с генетик е важна.Симптоматично лечение.

Какво да правите, ако детето има твърде голяма фонтанела?

Фонтанелата се счита за твърде голяма, ако размерът й надвишава 3,5 см. Но за незрели или недоносени бебета това може да е норма. В такива случаи големият фонтанел на детето се затваря до година и половина. Често на възраст от 3 месеца или повече, BR започва активно да намалява и до определената възраст постепенно се затваря.

В други случаи е наложително да се консултирате с детски невролог, да проведете ултразвук на мозъка и други необходими изследвания за изключване на хидроцефалия и повишено вътречерепно налягане.

Защо фонтанелът пулсира при бебе?

Тъй като мозъкът се доставя активно с кръв и неговите съдове са разположени близо до сърцето, тогава по време на притока на кръв има силен натиск и съответно треперене.

Такава пулсация се предава в цереброспиналната течност, в мембраните на мозъка и плочата, която покрива BR. Следователно, ако фонтанелата пулсира малко на 3 месеца или на друга възраст, това е нормално. Но ако BR пулсира много силно при дете, това може да означава развиващи се заболявания. Но в този случай, като правило, има и други неприятни симптоми - интоксикация, дехидратация, треска, повръщане и др. В такава ситуация трябва да се консултирате с лекар, да установите диагноза и да извършите правилното лечение.

Какво означава, ако фонтанелът е паднал в бебето?

Когато BR потъне, това е индикация, че бебето е недохранено или дехидратирано. Може да се наблюдава паднала фонтанела при дете поради загуба на течност:

 • с екстремна топлина;
 • поради прегряване, ако детето е увито твърде много;
 • в резултат на повишена температура или интоксикация на тялото;
 • след тежко повръщане или диария.

Много е важно загубата на течности да се замени незабавно. Ако бебето е прегрято, то трябва да се охлади и да му се даде течност. При чревна инфекция, проявяваща се с тежки симптоми, лечението се извършва в болница.

Ако фонтанелът стърчи - какво означава това?

Изпъкналостта (издигане над нивото на костите) на фонтанелата може да е доказателство за повишаване на вътречерепното налягане - симптом, характерен за менингит, енцефалит, тумори, вътречерепно кървене. Има и други възможни причини за това явление..

Родителите трябва да бъдат много внимателни и да извикат спешна помощ, ако освен изпъкнали фонтанели се наблюдават и следните признаци:

 • висока температура;
 • диария и повръщане при бебе;
 • нарушения на съзнанието;
 • изпъкналост след травма на главата;
 • страбизъм;
 • конвулсии.

При липса на такива симптоми и подуване за дълго време, също трябва да се потърси специалист. В такава ситуация може да е необходима ехография на мозъка при бебе. Норма ли е или не, резултатите от проучването ще покажат.

Имам ли нужда от специални грижи?

Не е необходимо да практикувате никакви стъпки за грижа за косата. Въпреки че плочата, която го покрива, е много тънка, тя е доста здрава. Следователно родителите могат безопасно да сресват бебето, да режат, да оглеждат главата му, да го къпят. Вярно е, че все още трябва да боравите с гребена внимателно, тъй като бебето може да изпитва неприятни усещания при резки движения.

заключения

Въпреки факта, че обикновено процесът на затваряне на BR се завършва с година и половина, понякога при здрави деца могат да възникнат определени отклонения. Следователно отговорът на въпроса кога трябва да се затвори фонтанелата при дете не винаги е еднозначен. Родителите трябва да бъдат предупредени за ситуацията, когато фонтанелата се затваря при бебета под 3 месеца. Ако родителите имат определени съмнения относно протичащия процес, относно това кога фонтанелата се затваря при детето, по-добре е да попитате педиатър.

Процесът на затваряне на BR настъпва по-бързо, ако бебето се храни добре и наддава бързо. Най-често кърмените бебета се затварят по-бързо.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Когато фонтанелата се затваря при новородени

Много млади родители, след като научиха за пулсиращата фонтанела на главата на новородено, се страхуват не само да сресат и измият главата на бебето, но дори да я докоснат. Тези страхове се задълбочават от митове, според които, ако фонтанелът се обработва неправилно при новородени, е възможно да се увреди мозъкът му. Разбира се, това не е единственият предразсъдък, който съществува около мистериозната част на главата на бебето..

Кои са истинските факти? И дали времето на затваряне на фонтанела наистина има значение при поставяне на сериозни диагнози при дете? Нека се опитаме да го разберем.

Какво представлява фонтанелата?

Костите в основата на черепа на новороденото са закрепени заедно с "конци", а самата костна тъкан е снабдена с голям брой кръвоносни съдове. Тази костна тъкан все още не е закостеняла, както при възрастен, но е мека, състояща се на някои места от "мембрани". Тези места са фонтанелите, които се намират в зоните, където няколко кости на черепа са свързани помежду си..

Повечето от нас са свикнали да мислят, че бебето има само една фонтанела на главата си, но всъщност има няколко или по-точно шест. Фонтанелата, за която всички знаят, се намира в самия връх на главата на бебето, между теменните и челните кости. Нарича се голям фонтан, защото е най-големият по размер: диаметърът му е около 3 см. Големият фонтанел съвсем не е с овална форма, както изглежда: той е ромб и вътре в него можете лесно да видите пулсацията.

Защо фонтанелата при кърмачета има пулс??

Отгоре фонтанелата е покрита със съединителна тъкан: тя е доста тънка, така че под нея можете да видите как цереброспиналната течност се колебае (течността постоянно циркулира в мозъчните вентрикули) и съдовете на мозъка пулсират. Пулсирането на фонтанелата не трябва да предизвиква безпокойство у родителите, тъй като това е физиологично здравословен процес.

Друга фонтанела при новородено, която обикновено се нарича малка, се намира зад голямата - там, където се срещат тилната и теменната кости. Има триъгълна форма и много по-малък диаметър от около 5 мм. Всъщност тази фонтанела често е затворена още при раждането. Бебетата, родени с пулсиращ малък фонтанел, ще отнемат около няколко месеца, за да се затворят..

На главата на детето има още няколко фонтанели: чифт от тях, с клиновидна форма, разположени симетрично в областта на двата храма, а другата двойка зад ушите на бебето. Сдвоените фонтанели се затварят малко след раждането на бебето.

Защо новороденото има фонтанели?

Всеки орган в човешкото тяло има свое уникално предназначение и системата на детето не прави изключение. Така че фонтанелите при кърмачета имат свои собствени лични функции..

 • Първо, фонтанелата помага на бебето да се роди, правейки костите на черепа меки и податливи, така че, ако е необходимо, да променят формата си и, свивайки се, да се движат през родовия канал. Неслучайно формата на главата на новороденото не е кръгла, а удължена, сякаш е малко притисната от двете страни. След малко ще забележите, че главата на детето постепенно променя формата си, приближавайки се по външен вид до нормален човешки череп. Костите на черепа ще станат по-плътни и с по-големи размери, а фонтанелите постепенно ще се стегнат.
 • Второ, докато има фонтанели, мозъкът на бебето може да расте и да се развива..
 • Трето, фонтанелата участва в терморегулацията на тялото, тоест помага да се поддържа телесната температура в норма. И когато температурата се повиши над 38 градуса, именно фонтанелът помага да се охладят мозъчните обвивки и самият мозък.
 • Четвърто, фонтанелата е естествен амортисьор: въпреки крехката си и на пръв поглед уязвима структура, той е този, който е в състояние да защити мозъка на детето, когато бебето падне.

Когато фонтанелата се стегне?

Колко време трябва да се затваря фонтанелата? Най-дългият срок е в голямата фонтанела: за различните деца отнема от 6 месеца до две години, за да я затворят. След раждането се променя не само конфигурацията на главата на бебето, но и формата на фонтанела и дори неговият размер. С постепенно закръгляване на главата, размерът на короната също ще намалее..

Малката фонтанела може или да е затворена при раждането на дете, или да се влачи след месец-два. Сдвоените фонтанели при доносени бебета рядко пулсират и ако останат, тогава само страничните, които се затварят доста скоро, в рамките на няколко седмици след раждането.

Понякога родителите се притесняват: защо при едно дете фонтанелата се чувства като малка точка и расте обрасъл скоро след раждането, докато при други може да се усети дори на две години? Няколко фактора могат да повлияят на времето на затваряне на фонтанелата..

 • Генетични характеристики. Времето на свръхрастежа на фонтанелата и нейният размер пряко зависи от наследствената предразположеност. Ето защо, ако искате да знаете колко бързо ще нарасне фонтанелата на вашето дете, попитайте родителите си (и родителите на вашия съпруг) колко бързо е протичал този процес при децата им..
 • Дата на раждане на детето. Недоносените бебета могат да изостанат леко физически от своите доносени връстници: не се притеснявайте, до двегодишна възраст ще забравите за тази разлика. Междувременно фонтанелата на преждевременно родено дете ще порасне още малко.
 • Нивото на витамин D и калций в тялото на бебето. Дългото свръхрастеж на фонтанелата може да е резултат от недостиг на калций, но прекомерното изобилие от този елемент кара кухината да прераства твърде бързо.
 • Прием на определени лекарства по време на бременност. Ако бременна жена приема калций и продукти, съдържащи калций по време на бременност, това също може да повлияе на времето за свръхрастеж на фонтанелата..

И ако не прерасне?

Заслужава ли си да се притеснявате и да посетите лекар, ако фонтанелата на новородено не се лекува дълго време?

Експертите казват, че всяко бебе има свой собствен момент на свръхрастеж на фонтанела: някой вече е роден с депресии с много малък диаметър, докато чужд фонтанел все още се усеща на две години. При условие, че детето се развива нормално и се чувства добре, и двете ситуации са нормални.

Разбира се, наличието на определени заболявания може да се отчете чрез промяна в размера на фонтанелата, но е невъзможно да се каже със сигурност за патологията само въз основа на това..

Кога да подозирате патология?

Има редица състояния, при които фонтанелата се затваря твърде късно при новородено. Но освен този симптом със сигурност има и други.

При рахит бавното прерастване на кухината е придружено от забележимо изоставане във физическото развитие на детето: неговата сърдечно-съдова и мускулно-скелетна система са слабо развити и имунитетът страда. Причината за това състояние често е преждевременно раждане, след което на недоносеното бебе не се дават профилактични дози витамин D.

С хипотиреоидизъм - вродена патология, когато щитовидната жлеза не е в състояние да изпълнява функциите си. Късното затваряне на фонтанелата е придружено от сънливост и летаргия при бебето, аномалии в развитието, хроничен запек.

При ахондроплазия (непропорционално нанизъм) забавянето на затварянето на фонтанелата е придружено от сериозни патологии при образуването на костна тъкан.

При синдром на Даун (хромозомна патология) фонтанелата също се затваря късно и има отклонения в психическото и физическото развитие на детето.

Фонтанелата при бебето се затвори твърде рано: какво означава това?

Времето на затваряне на фонтанелата не влияе върху формирането на мозъка и развитието на интелектуалните способности. Вярно е, че патологии, свързани с нарушен метаболизъм на калция в организма или хормонален дисбаланс, са рядкост. Но в допълнение към ранното затваряне на фонтанелата, те имат редица други очевидни признаци и тежък ход. При нормално здраве и развитие на детето времето на затваряне на фонтанелата няма значение.

Ако фонтанелата се промени

Но очевидните промени в "поведението" на фонтанелата са много важни, тъй като те могат да показват проблем.

Изпъкналата фонтанела при новородено може да е признак на сериозни проблеми - вътречерепен кръвоизлив, енцефалит или менингит. За всяко от тези заболявания е характерно повишаване на вътречерепното налягане - именно това води до издуване на фонтанелата. Не се паникьосвайте преди време и не поставяйте на детето си сериозна диагноза сами, тъй като изпъкналата фонтанела не е единственият признак на мозъчни патологии. Във всеки случай се свържете със специалист.

Какво трябва да бъде тревожен сигнал, освен изпъкнала фонтанела? Трудно е да се контролира треска, летаргия или, напротив - силен писък, конвулсии, припадъци, наранявания и падания от височина, внезапна поява на кривогледство или други симптоми, свързани със зрителния апарат. Всеки от тези признаци, придружен от подуване на фонтанела, трябва да е причина за спешно повикване на линейка.

Прибраната фонтанела при новородено може да бъде симптом на дехидратация в тялото на бебето. Загубата на течности и сериозната й липса могат да се усетят при силно повръщане, диария и много висока температура. Прибраната фонтанела често е придружена от суха кожа, могат да се образуват пукнатини по устните и детето става много летаргично. При такива симптоми е необходимо спешно да се извика линейка, за да се компенсира липсата на течност в тялото на детето чрез медицински методи. Преди да пристигне линейката, опитайте да запоите бебето с преварена вода от лъжица.

Горните състояния са сериозни и критични и промяната в състоянието на фонтанела не е единственият им признак. Ето защо, ако подозирате, че нещо не е наред, не бързайте да изпадате в паника и поверявайте диагнозата на фонтанелата на специалист при новородено: опитен лекар ще го направи само за няколко секунди. А вашата основна задача е да поддържате спокойствие и да следите развитието, общото състояние и настроението на детето. Ако забележите промени, които ви вълнуват, информирайте навреме педиатър за тях.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Фонтанелата при бебе: отговори на въпросите на родителите

Младите родители задават на лекаря много въпроси за своите малки. Особено често възникват въпроси за това защо децата се нуждаят от фонтанели на главата, какъв размер трябва да бъдат и кога трябва да се затворят. Майчинството помоли педиатър Алена Парецкая да отговори на най-честите въпроси за фонтанелите.

Какво представляват фонтанелите?

Фонтанелите се наричат ​​специални съединителнотъканни мембрани в областта на главата, които се образуват на кръстовището на костите на черепа. За разлика от главата на възрастен, която представлява единична кост в областта на мозъчната част на черепа, при новородените костите са отделени една от друга, те са свързани помежду си с подвижни шевове, в ставите на които се образуват фонтанели.

В областта на тези фонтанели мозъкът на детето е покрит само от самите мембрани на мозъка, както и мембрани от съединителната тъкан и отгоре от кожата. Обикновено по време на раждането детето има две фонтанели - предна или голяма фонтанела в областта на короната, която има формата на диамант, както и задна или малка фонтанела, с триъгълна форма, в задната част на главата, която се затваря през първия месец, а понякога дори в утробата.

При недоносени бебета тези фонтанели за раждане могат да бъдат големи, а в храмовете може да има и странични фонтанели. Те, заедно с малкия фонтан, трябва бързо да се затворят след раждането, но големият фонтанел ще се затвори много по-късно, на определена възраст. Регионът на предната фонтанела образува ставите на париеталните кости и челните кости, задният регион - костите на короната и тилната кост.

Какви са функциите на фонтанелите при децата??

Първоначалната и основна функция на фонтанелите е да им помага в процеса на раждане на бебе. Когато бебето е готово за раждане и началото на раждането, в процеса на отваряне на шийката на матката, главата се конфигурира - бебето първо преминава през родовия канал на майчината глава. В същото време костите на черепа, поради шевовете и фонтанелите, се припокриват леко, което придава на главата малко по-малък размер и обем, позволявайки й да премине през родовия канал гладко и без наранявания. При раждането на дете главата му може да не е изцяло плоска, леко удължена напред и нагоре и с яйцевидна форма. Ако нямаше роднички и конци, тогава щеше да има по-голяма вероятност от наранявания както на главата на плода, така и на родовия канал на майката..

След раждането на бебето зоната на фонтанела позволява на главата на бебето да нараства в обем, докато шевовете постепенно растат заедно. Също така фонтанелата действа като естествен амортисьор, тъй като децата понякога могат да удрят с главата си, а поради фонтанелата ударите омекват и течността вътре в главата може да се движи по-свободно. Освен това, поради активната работа на мозъка и повишения метаболизъм в него, мозъкът може да се нагрее доста. И тъй като терморегулацията при бебета е несъвършена, фонтанелата служи като един вид „прозорец“ за изтичане на излишната топлина.

Благодарение на наличието на фонтанелата, съвременните лекари имат възможност да изследват мозъка на детето, като използват ултразвук през него, тъй като ултразвуковите лъчи не проникват през костната тъкан и те проникват доста лесно през съединителнотъканната мембрана. Такова изследване на мозъка чрез фонтанелата се нарича невросонография (NSG или ултразвук на мозъка).

Какво определя размера на фонтанелата при раждането?

На първо място, размерът на фонтанелата зависи от нивото на метаболизма на калция и фосфора в тялото на бебето. И това ниво до голяма степен се определя от това как бременната жена се е хранила, докато е носила бебето. Ако тя е приемала големи количества мултивитамини, докато диетата й е съдържала много млечни продукти и вещества, съдържащи калций, фонтанелите на детето ще бъдат малки по рождение, костите ще са доста плътни, конците и фонтанелите бързо ще се затворят. Ето защо трябва стриктно да следвате препоръките на лекаря, когато приемате мултивитамини и минерални комплекси, не злоупотребявайте с храни с калций, тъй като това засяга както плода, така и стареенето на плацентата. Веднага след раждането е трудно да се прецени размерът на фонтанела, тъй като костите на черепа все още не са заели правилните си места, но след няколко седмици всичко ще стане по-ясно.

С излишък на калций и ранно вкостяване на костите на черепа преди раждането, костите и конците стават упорити и тогава главата ще бъде по-трудна за преминаване през родовия канал. Това може да доведе до образуване на кефалогематоми (кръвоизлив под надкостницата), вътремозъчен кръвоизлив и травма.

Естествено, размерът на фонтанелата зависи от срока на доставка. Ако бебето е доносено, фонтанелът ще бъде по-малък от този на недоносените и незрелите бебета. С недоносеността костите на черепа все още не са напълно осифицирани и между тях може да има големи пролуки в областта на шева и съответно размерът на фонтанелите също ще бъде по-голям. Динамиката на затваряне на фонтанела при такива деца ще има своя собствена.

Какъв размер трябва да бъде фонтанелата? Ако е повече или по-малко от нормата, какво означава и какво да правя?

Размерът на фонтанелата при децата зависи от възрастта и характеристиките на метаболизма, наличието или отсъствието на някакви неврологични или метаболитни заболявания (рахит, хидроцефалия, хипотрофия и др.). Ако говорим за здрави и нормално развиващи се бебета, размерът им на фонтанела има определена динамика на затваряне по възраст.

Средно при раждането дължината на фонтанела е приблизително 250-320 мм и поради подравняването на главата след раждането, тя може леко да се увеличи през първите седмици от живота. При здрави доносени бебета през този период размерът на фонтанелите може да се увеличи и след това постепенно да намалее, поради което е важно да се определи абсолютният им размер - дължината на фонтанелата не трябва да надвишава 3,2 cm.

Размерът на фонтанелата може да бъде по-голям от нормалния в случай на недоносеност, или в резултат на проблеми с осификацията на черепа, или в резултат на вродена или придобита хидроцефалия.

Ако при раждането има пълно затваряне на страничните и задните фонтанели, докато голямата фонтанела е с много малки размери, има съмнение за микроцефалия. Такива състояния изискват задълбочен преглед от невролог и допълнителни изследвания..

С бързо и прогресивно увеличаване на размера на фонтанелите с разминаване на шевовете на черепа, трябва незабавно да се консултирате с невролог, това е признак на повишено вътречерепно налягане и натрупване на течност в главата. При лезии на нервната система фонтанелите и конците могат да се затворят патологично бързо - това също изисква консултация с лекар.

При деца с органични мозъчни лезии размерът на фонтанела намалява на фона на много малко увеличение на обиколката на главата (или липсата му), което не дава място за мозъчен растеж. При хидроцефалията картината ще бъде обратната.

На каква възраст обикновено трябва да се затваря голямата фонтанела?

В периода от един до три месеца страничните и малките фонтанели трябва да се затворят, а размерът на големия фонтанел не трябва да надвишава 240-220 mm.

В периода от три до шест месеца размерът на голямата фонтанела намалява до 210-180 mm, като същевременно е важно да се разгледа и нарастването на обиколката на главата.

В периода от шест до девет месеца фонтанелата също намалява по размер до 160-140 mm, а на възраст от 9 до 12 месеца достига размер от 100-120 mm.

Обикновено големият фонтанел се затваря напълно на възраст от 12 до 18 месеца, за някои бебета (недоносени бебета, с рахит или проблеми с развитието), затварянето с 20-22 месеца е приемливо. Това до голяма степен зависи от индивидуалния темп на развитие..

Ако фонтанелата се затвори твърде рано, това е лошо.?

В редки случаи има възможности за затваряне на голямата фонтанела до шестмесечна възраст, след което се препоръчват консултации с детски невролог, за да се изключат краниостенозата и микроцефалията. Тези патологии пречат на нормалния растеж на мозъка и неговото развитие, което ще повлияе на умствените способности..

Понякога фонтанелата се затваря в рамките на 7-10 месеца, при нормалното развитие на децата това не е патология. Ако месечният ръст в обиколката на главата не страда, тогава нищо не пречи на развитието и растежа на мозъка и детето се развива по възраст.

Какво да правите, ако детето е на година и половина, а фонтанелата по никакъв начин не прераства?

Ако фонтанелата не се затвори добре след година, струва си да покажете детето на педиатър и да изключите от него рахит - заболяване, свързано с дефицит на витамин D и нарушение на вкостяването на скелета. Обикновено при правилно лечение всичко изчезва бързо..

Какво определя времето за затваряне на фонтанелите?

Често можете да чуете, че ранното затваряне на фонтанелата може да повлияе негативно на състоянието и развитието на детето, но това е вярно само отчасти. Ако това са индивидуални характеристики и размерът на главата в същото време се увеличава според възрастта, тогава всичко е наред. Но ако бързото затваряне на фонтанелата е придружено от забавяне на растежа на обиколката на главата, тогава затварянето на фонтанелата ще повлияе на растежа на мозъка, ограничавайки количеството свободно пространство вътре в черепа..

Ако фонтанелата се затвори късно, това ще означава ли недостиг на калций??

Това също е вярно само отчасти. Късното затваряне на фонтанела може да е индивидуална характеристика или може да е признак на недостиг на витамин D в организма, който помага за усвояването на калция от костната тъкан. Недостигът на витамин D води до развитие на рахит, а след това, освен фонтанелите, ще има нарушение на образуването на цялата костна тъкан с нарушения в структурата на ребрата, костите, зъбите, както и тревожност на детето, изпотяване, плешивост на врата и лош сън.

Рахитът е типичен за деца, родени в условия на недостатъчна слънчева активност (деца от северните ширини, деца, родени през есента и зимата), а за предотвратяване на това заболяване на бебетата се предписват капки витамин D. В бъдеще профилактиката се извършва чрез въвеждане на допълващи храни, обогатени с витамин D. Честото излагане на слънце, масажи, а в някои случаи и калциеви препарати са полезни..

Ако фонтанелата е повече от нормалното, това може да е признак за нарушен отток на церебрална течност от областта на страничните вентрикули на мозъка (в резултат на инфекции, кръвоизливи и други проблеми). В допълнение, големият размер на фонтанелата може да бъде резултат от метаболитни нарушения, хипофункция на щитовидната жлеза или с болест на Даун, с недоносеност.

Ако се съмнявате в размера на фонтанела, струва си да се подложите на пълен преглед от педиатър и да вземете кръвни тестове, както и урина за нивото на калций и фосфор. Ако подозирате по-сериозни патологии, са необходими консултации с невролог, ортопед и други специалисти. Важно е да се следи скоростта на увеличаване на обиколката на главата и нивото на психомоторно развитие, ако се открият промени, ще се предпише лечение.

При нормално развиващите се деца обиколката на главата е по-голяма от гърдите до четири месеца, след това те се сравняват и до шест месеца обиколката на гърдите преобладава над обиколката на главата.

Какво означава подута (изпъкнала) или хлътнала фонтанела??

Обикновено фонтанелата трябва да съответства на нивото на черепните кости. Когато бебето е изправено, то може леко да се наведе навътре, а когато крещи и плаче, може леко да се издуе. Когато докоснете фонтанелата, се усеща лека пулсация, която не се вижда от окото, поради преминаването на мозъчна артерия до нея.

Но ако фонтанелата се издува или потъва, това може да означава възможни патологии..

При прекомерно изпъкване на фонтанела трябва да сте нащрек. Ако това се случи в покой, докато в областта на фонтанелата няма видима пулсация, тя е непроменена при писъци, постоянно напрегната, трябва да се консултирате с невролог. Това може да е признак на хидроцефалия или повишено вътречерепно налягане..

Прибраната фонтанела обикновено се появява в резултат на тежка дехидратация на детето поради диария и повръщане. В случай на такива нарушения е необходимо незабавно посещение на лекар, а преди пристигането му е необходимо да се отпои детето, за да се възстанови водният баланс. Ако разпаяването е невъзможно, ще е необходима капкова инфузия на течност. Без лечение това състояние е опасно за нервната система..

Опасно ли е случайно да докоснете фонтанелата?

Фонтанелата, въпреки своята нежност и привидна крехкост, е доста силна формация и при докосване няма да бъдат повредени мозъчни структури. Следователно можете спокойно да докоснете фонтанелата, да я докоснете и да измиете главата на детето, да срешете косата, без да се страхувате от последствия.

Възможно ли е да отрежете косата на детето, ако фонтанелът не е напълно затворен?

Фонтанелата и подстригването не са взаимосвързани по никакъв начин, при подстригването не може да се повреди по никакъв начин, така че можете да извършвате всякакви процедури с косата на бебето. Самият фонтан не изисква специални грижи.

Майки на деца, които имат ранен растеж на фонтанела!

Потребителски коментари

Не се притеснявайте, всичко ще се оправи! Имам син, роден е със затворена фонтанела. До една година избягвахме калция, няма рахит... Въпреки че бяхме много уплашени

Недоносените бебета имат много висок риск! Родени сме на 32 седмици

Да, всичко ще се оправи! Той е ШАМПИОН, който имате)))

Няма за какво да се притеснявате. Но по-добре е да дадете отделно d3, а не мултитабове

Четвъртият мит. "Ако фонтанелата се затвори твърде бързо, мозъкът няма къде да расте и ще се развие умствена недостатъчност." Отдавна е доказано, че растежът на черепа се извършва не толкова за сметка на зоната на фонтанела, а за сметка на конците, следователно „ранното“ затваряне на фонтанелата изобщо не вреди на този процес.

Изведнъж информацията ще бъде полезна)

Инфа преди три години се оказа много полезна)) Вече се успокоих! Това със сигурност ли е?))

Големият фонтанел има максимален размер (от 2,2 до 3,5 см) по време на раждането. В първите дни след раждането, поради „изправянето“ на костите на черепа и междукостните конци, абсолютният размер на фонтанела може леко да се увеличи, но това не отразява истинския растеж на фонтанела, но е свързано с лека промяна във формата му. Впоследствие размерът на фонтанела започва да намалява непрекъснато, затварянето му настъпва в рамките на 6 до 18 месеца. Има случаи, когато затварянето на фонтанелата обикновено се случва по-рано (от 3 до 6 месеца) или по-късно (до 2 години)..

Размерът на голямата фонтанела и скоростта, с която тя се затваря, са генетично обусловени фактори. Все още никой не е успял да промени генетичното предразположение на човек. До тези заключения стигна специална комисия на СЗО, която през 1982 г. проведе световно статистическо проучване за зависимостта на физическото и психическото развитие на дете от размера на фонтанелата и скоростта на нейното затваряне..

Соф, те пишат, че не е нормално, когато фонтанелата расте заедно до 3 месеца, ако е по-стара, тогава всичко е наред!

Бързо сме обрасли, Вигантол днес започна да дава по 2 капки, преди това имаше аквадетрим, от който бяхме луди. Ако сега не мога да бъда приятел с Vigantol, тогава ще спра да го давам и аз. По някаква причина лекарите ни плашат, че не бива да позволяват на фонтанелата бързо да прераства, казват, че главата боли често и детето ще има много. Така че съм объркан. Ще реша с лекаря, който ви съветвам. Не се разболявайте)

Развивайки се нормално, затворихме на 5 месеца и дадохме жизненост до една година. Неврологът каза да даде.

Между другото, ако сте на сместа, тя съдържа витамин D в точното количество.

Sof, рахитът всъщност е много рядко заболяване, но ранно обраслият фонтанел е сериозен проблем. С ранен свръхрастеж мозъкът почти деформира черепа. Тогава ще е необходима сложна операция. Трудно е да се каже, не давайте витамин D, но не мога да кажа и дайте (тук само лекарят ще може да каже дали да се дава или не. Не съм давал моето, няма рахит.

Обрасли сме на около 5-6 месеца

И това по някакъв начин се отразява на по-нататъшното развитие..

Педиатърът ни каза, че дъщеря ми ще бъде метеорологична, т.к. фонтанела бързо обрасла

Фонтанелата на детето бързо обраства, причини за безпокойство

Фонтанелата е еластична зона между все още несрастените кости на черепа на новородено дете.

Какво е фонтанела

Вътре в утробата черепът на бебето все още не е придобил окончателната си форма. Едва след раждането на бебето то ще бъде напълно оформено. Когато детето премине през родовия канал, черепът променя формата си и главата се разтяга малко, така че е по-лесно да се движи. Това се дължи на факта, че костите на черепа все още не са напълно слети заедно. След раждането на бебето главата постепенно става кръгла, но ставите на костите в черепа не растат веднага и имат меки вдлъбнатини, те се наричат ​​фонтанели. Черепът става твърд с възрастта.

Форми, размери, функции на фонтанелите

Има шест фонтанела при раждането, но повечето от тях се затварят през първите няколко месеца от живота на бебето. Най-голямата фонтанела е разположена почти в центъра на главата, има диамантена форма. Не всички са с еднакъв размер, минимум 2 см, максимум 3.

Вторият се намира в задната част на главата и има формата на триъгълник, размерът му е максимум 5 мм. Не при всички деца е изразено, при някои се затваря в утробата.

Следващите 4 са подредени по двойки. Две във времевата част под формата на клинове от двете страни, а другите две зад ушите, наподобяващи форма на сърце. Те са много малки и се сближават почти веднага, следователно фонтанелът обикновено се говори в единствено число и означава голям.

Функции на фонтанелите

При раждането на дете и преминаването му през родовия канал, за да се предотвратят увреждания на мозъка, природата е замислила наличието на магически тъкани върху черепа, които са в кръстовището му. Те помагат за промяна на формата на главата по време на раждане, правейки костите на черепа гъвкави. Самите тъкани са защитени от мембрана.

Също така, фонтанелата е отговорна за терморегулацията на тялото, предотвратявайки прегряването на мозъка..
Изпълнява защитна функция срещу увреждане на мозъка в ранна детска възраст.
Функция на индикатора. По формата и външния вид на короната можете да определите дали детето се развива правилно.

Състоянието на фонтанелата се проверява в момента, когато детето е в хоризонтално положение, в покой, най-доброто време за дневен сън на детето.

Какво определя размера на фонтанелата при раждането?

Размерът на фонтанелите се влияе от вътрематочното развитие на бебето и степента на зрялост. Ако те са повече от нормалните, това може да означава недоносеност или хидроцефалия. Затворените фонтанели при раждането показват, че бебето може да има микроцефалия. Тоест главата не е пропорционално малка и следователно мозъкът.


Глава на новородено бебе: размер, форма на фонтанели

Отклонения от нормата:

Постоянна пулсация на фонтанелата, която не изчезва с възрастта

Фонтанелът е твърде голям

Извънгабаритна фонтанела може да бъде свързана с нарушено развитие на мозъка, обикновено се подозира хидроцефалия. Недоносените бебета също могат да имат същите проблеми, тоест фонтанелата е твърде голяма.

Късно затваряне на фонтанела

Изпъкнала фонтанела

Изпъкналата фонтанела може да се дължи на повишено черепно налягане. Той също периодично се подува поради нервното напрежение на трохите, със силен плач. Ако тази форма продължава да съществува през цялото време, трябва да се свържете с Вашия лекар.

Защо детето има потънала фонтанела

Може да падне или да потъне поради факта, че тялото на бебето няма достатъчно вода. Това е признак на дехидратация. В този случай бебето се нуждае от допълнителна вода, но не забравяйте да информирате лекаря за това..
Според състоянието на фонтанелата, обикновено лекарят може да направи заключение за здравето на бебето. Правилно ли се развива и всичко наред ли е. Трябва обаче да се има предвид, че фонтанелът прераства във всяко дете по различен начин или по-точно по различно време. Експертите са установили пряка връзка между периода на свръхрастеж на фонтанелата и наследствеността, но до 2 години всички големи фонтанели се затварят.

Причини за бързия растеж на фонтанелата

Ако фонтанелата на вашето дете се затвори по-рано от другите деца, това не е необичайно. Само затварянето на фонтанела преди детето да навърши три месеца се счита за патология. Фонтанелата може бързо да прерасне с голямо количество калций в тялото на бебето, което може да се наблюдава, ако майката, например, яде много храни, съдържащи калций.
Освен това при кърмените бебета фонтанелата обикновено се затваря по-бързо, отколкото при изкуствените бебета. В изключително редки случаи, ако фонтанелата се затваря преди навършване на тримесечна възраст, причината може да бъде в заболявания като микроцефалия (необичайно малък размер на главата и мозъка с нормални размери на останалата част от тялото) и краниосиностоза (твърде ранно сливане на черепните кости, придружено от малък размер на главата и увеличен интракраниален налягане).

В колко часа се затваря фонтанелата на детето?

Трябва ли да се притеснявате, ако бебето ви има малка фонтанела??

Предпазни мерки за ранно затваряне на фонтанела

Вашата обратна връзка е много важна за нас! Оценете статията!