Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Корк по време на бременност

По време на бременността почти всяка жена се опитва да разбере всички подробности за състоянието си, за да бъде напълно въоръжена. Терминът "лигавица" обикновено се чува по-близо до раждането. На един от прегледите гинекологът може да попита дали ви е оставила или не. Затова би било разумно да имате основно разбиране за това какво представлява коркът, защо е необходим и как изглежда..

 1. Какво представлява лигавицата, защо е необходима?
 2. Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?
 3. Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе
 4. Кога е време да отидете в болницата?
 5. Когато задръстването вече е излязло

Какво представлява лигавицата, защо е необходима?

По време на бременност шийката на матката отделя плътна, желеобразна слуз, за ​​да поддържа влагата и да предпазва повърхността на матката. Тази слуз се натрупва и блокира цервикалния канал, създавайки запушалка. Той затваря отвора на матката по време на бременност, за да предпази бактериите навън. Освен това той съдържа антитела, които убиват инфекцията. По този начин коркът предпазва развиващия се плод..

Преди раждането нивата на хормоните на жената се променят, по-специално прогестеронът намалява. В резултат на това шийката на матката става по-широка и щепселът просто пада. Следователно загубата на лигавицата може да бъде предвестник на раждането..

Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?

Обикновено това трябва да се случи малко преди раждането, на около 37 седмици. Тогава коркът излиза естествено.

Ранното преминаване на щепсела може да означава преждевременни промени в шийката на матката и следователно повишен риск от преждевременно раждане. Освен това загубата й потенциално излага бременната жена на риск от заразяване. Поради тези причини откриването на дебел лигавичен секрет през всяка седмица от бременността е причина да посетите Вашия лекар..

Интересно е да се знае: физическата намеса, като тазов преглед или полов акт, може да улесни освобождаването на щепсела.

При жените, които раждат за първи път, щепселът продължава по-дълго, отколкото при многородените жени, чак до самото раждане. Това е така, защото шийката на матката на тези, които все още не са раждали, е по-тясна и стегната. Понякога има дори ситуации, когато акушер-гинеколозите трябва сами да извадят щепсела, тъй като той не излиза сам. При многородните стените на шийката на матката са по-меки и по-широки, така че щепселът лесно се сваля.

Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе

Въпреки че много жени изобщо не забелязват, че имат щепсел, не е трудно да се разбере, че това е всичко в повечето случаи. Коркът се различава отчетливо от обикновения разряд, главно по своята плътност и обем. Ако нормалното отделяне при бременни жени е по-слабо и по-тънко, тогава коркът има плътна консистенция и обем от около две супени лъжици. Размерът му е около 4 см. Цветът на корк обикновено е бял, жълтеникав, бежов или кафяв. Често в него има кървави частици..

Обърнете внимание, ако слузта има неприятна миризма или е зелена! Това може да означава инфекция!

Щепселът може да излезе изцяло или на малки части за няколко дни. Поради това често се бърка с вагинално течение. Жените обикновено не изпитват никакви специални усещания по време на това събитие. Само няколко ноти се простират в долната част на корема.

Кога е време да отидете в болницата?

През 40-та седмица от бременността жените вече искат да раждат по-бързо и някои смятат, че освобождаването на щепсела трябва да ускори този процес. Това обаче не е така. Въпреки че се разказват много истории за това, няма доказателства за това твърдение. Ако е необходимо, лекарят ще има други начини да предизвика раждане. Като цяло трябва да позволите на бременността да се развие и да не бързате с нещата..

Изтичащата запушалка за слуз обикновено е знак, че тялото ви се подготвя за раждане, но не винаги. От освобождаването на щепсела до началото на раждането може да премине неопределено време - от няколко часа до няколко седмици. Трябва да отидете в болницата, ако изходът на тапата е придружен от други признаци на наближаващо раждане - контракции, изтичане на вода и т. Н. Ако раждането е все още далеч и лигавицата ви се е отдалечила, не трябва да изпадате в паника. Колкото и да е странно, тя може да расте отново.

Когато задръстването вече е излязло

Следващите ви стъпки след изваждането на щепсела зависят от това как изглежда и колко дълго сте бременна. Ако видите тапа на подложката или ако тя излезе по време на душа, опитайте се да я изследвате, за да можете по-късно да опишете размера и цвета на Вашия лекар. Тези данни ще ви помогнат да решите какво да правите по-нататък..

Моля, обърнете внимание: ако щепселът излезе с кървене, тогава има вероятност от усложнения като отлепване на плацентата. Такива знаци не могат да бъдат пренебрегнати.!

В случай, че коркът се е отдалечил за период под 36 седмици, препоръчително е да се подложите на преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред с детето..

Ако сте бременна повече от 37 седмици и не се притеснявате от други симптоми, включването не трябва да е причина за безпокойство. Просто се погрижете да сведете до минимум риска от инфекция на бебето, преди да се роди:

 • мийте се само под душа и отказвайте да плувате във ваната или още повече в реката;
 • измивайте се редовно, но използвайте само специални продукти за интимна хигиена;
 • правите секс изключително с помощта на презерватив.

След излизането на задръстването не трябва да напускате далеч от дома, тъй като по всяко време детето може да се роди. По това време вече можете да вземете чантата в болницата. Следете състоянието си и изчакайте други предвестници на раждането.

Както бе споменато по-рано, редовните контракции показват началото на раждането. Също така, сигурен признак е изливането на околоплодна течност. Те могат да се отлепят внезапно или с бавна струйка. Ако преди това не е имало контракции, тогава те трябва да започнат. Тези контракции ще станат по-силни, по-дълги и по-чести, тъй като шийката на матката се разширява при подготовка за раждане. Когато разширението достигне 10 см - можете спокойно да раждате!

Когато знаете какво да очаквате, е много по-лесно да оцелеете във всички тези събития. И дори да възникнат някои непредвидени ситуации, навременното свързване със специалисти ще помогне да се предотвратят всякакви усложнения, тъй като медицината вече е много развита. Следователно не трябва да се притеснявате за изхода на тапата..

Как да разберем, че щепселът се е откачил, какво да правя, ако се е случило и кога ще започне раждането?

Колкото по-близо до раждането, толкова повече вълнение обхваща бъдещите майки. Жените, които имат първата си бременност, изпитват специални преживявания: когато раждането започне, как да разберем кога започва - това са въпросите, които преследват бъдещите родилки..

Според по-опитни жени няма съмнение относно наближаването на раждането, ако лигавичната маточна запушалка се е отдалечила. Но тази улика повдига още повече въпроси - какво е образованието, как да разберем, че е заминало, как да не сбъркаме. Така че противоречивите знания не носят много скърби, ние ще се справим с тези въпроси от научна гледна точка..

Кога ще започне раждането?

Не трябва да се очаква бременна жена да забележи преминаването на тапата, която затваря изхода от шийката на матката. Често това се случва по време на ходене до тоалетната, така че жените просто не се фокусират върху усещанията. Ако щепселът се е отдалечил рязко, което се случва рядко, жената веднага започва да се притеснява - когато започне раждането. Те могат да започнат както след няколко часа, така и след няколко дни (и дори след 2 седмици). Излизането от лигавицата "запушване" не е отправна точка за определяне на началото на раждането.

По време на първата бременност

Последователността на раждането не влияе върху фактора на освобождаване на лигавицата, така че никой не може да предвиди колко дълго ще ражда жената, ако коркът се е отдалечил, независимо дали е 1-во раждане или 2-ро.

Тъй като може да минат няколко часа или няколко дни от момента, в който бучка слуз напусне до началото на раждането, този предвестник не показва ясно кога точно ще започнат.

Несъмненото начало на раждането се демонстрира от по-надеждни симптоми:

 • издърпва долната част на корема;
 • възникват нередовни контракции (остри болки в долната част на корема, излъчващи лумбалната и анусната област) около 6 часа преди началото на раждането;
 • появява се обилно лигавично отделяне от влагалището, вероятно с петна от кръв;
 • нередовните контракции се трансформират в редовни контракции с интервал от 10-15 минути.

Контракциите на маточната мускулатура са придружени от остра болка, само малка част от жените раждат безболезнено. Дори и при появата на очевидни признаци за започване на раждането е трудно да се каже след колко време ще се роди детето, тъй като продължителността на раждането е:

 • продължително - 18 часа или повече;
 • бързо - 4-6 часа за първата бременност и 2-4 за следващите;
 • бързо - по-малко от 4 часа за 1 доставка и по-малко от 2 часа за последваща.

Колко време да раждам многоплодни?

По същия начин е невъзможно да се предскаже кога ще започне раждането при втората бременност, ако щепселът се е отдалечил. Вярно е само, че продължителността на процеса на раждане при многородени жени обикновено е 1,5-2 пъти по-кратка, отколкото при родилките „новородени“. Изхвърлянето на слуз не е показател, който ви позволява да оцените подхода на труда..

Как да разберете, че щепселът се е откачил?

С наближаването на дългоочакваната дата жената все по-често се преодолява от съмнения - какво, ако пропусне някакъв важен знак преди да роди или не го разпознае, като например да разбере, че коркът се е отдалечил. Може да се каже едно нещо - не се притеснявайте и създайте нездравословна атмосфера на паника около раждането..

Напразно вълнение няма да помогне нито на жена, нито на дете и те са напълно способни да причинят вреда под формата на психосоматични разстройства.

Правилното поведение преди раждането е спокойно да се изчака началото на този физиологичен процес, без да се притеснявате кога ще започне раждането, ако щепселът се е отдалечил. Не е нужно да се притеснявате, ако бучката на слуз не се отдели. Може да не си отиде до самото раждане, няма от какво да се притеснявате.

Просто трябва да сте подготвени за факта, че раждането може да започне.

Как тапата се отделя преди раждането?

Ако бучка слуз въпреки това се отдели преди началото на раждането, процесът на отстраняването й от влагалището е индивидуален. Сравнете как щепселът излиза при различни бременни жени:

 1. За някои тя излиза на части - под формата на жилава слуз или малки лигавични бучки - в рамките на два до три дни. След това настъпва „затишие“ и раждането започва едва след 2 седмици.
 2. При други той „изскача“ в плътна бучка по време на уриниране. В този случай раждането може да започне и след няколко часа, и след няколко дни (7-14).
 3. В третия, изпускането на тапата се случва по време на освобождаването на околоплодната течност, тоест вече в процес на раждане.

Дали щепселът е излязъл по време на бременност или по време на раждане, или жената изобщо не е забелязала отделянето му, не е важно това, а как ще протече самият процес на раждане. За да не добавя усложнения към себе си, жената трябва да се притеснява възможно най-малко за дреболии. Това не означава, че трябва да принудите всички около нея да бързат с нея, както с малко дете. Трябва да се държите като възрастна жена и да не се надявате, че можете да поемете контрола върху процеса на раждане и по някакъв начин да му повлияете. Възможно ли е да се изчисли датата на раждане по деня на зачеването или по последния месец?

Изхвърлянето с кръв е нормално?

Не се паникьосвайте дори ако коркът с кръв се е отделил. Ако жената е във фаза на доносена или леко преждевременна бременност, тялото вече се подготвя за раждане.

Често кафявият щепсел се отделя, което също показва наличието на кръв в него. Появата на кръв в пренаталната слуз е доста физиологична, дори ако след излизането на тапата настъпи "латентна фаза" - пълно отсъствие на симптоми и несигурност кога ще започне раждането.

Какво да направите, ако излезе задръстване?

Как трябва да се държи жената, когато по време на душ вижда плътна, вискозна слуз или слузеста бучка на прането или във ваната? Най-важното е да се радвате, че бременността й е узряла и скоро, като правило, не по-късно от 14 дни, ще дойде раждането. Ето няколко съвета за акушер-гинекологи за това какво да правят, ако се е отделила лигавицата:

 • спокойно информирайте за това гинеколога, водещ бременността;
 • проверете готовността за изпращане в болницата (документи, медицински досиета, родилка и др.);
 • предупредете вашето домакинство за възможна доставка през следващите 2 седмици;
 • откажете дълги пътувания, ако има такива, и ако отсъствате, се върнете у дома възможно най-скоро;
 • до раждането откажете да се къпете, като го замените с душ;
 • препоръчително е да се откажете от секса, за да избегнете случайна инфекция.

Защо няма контракции?

Не знаейки за индивидуалните характеристики на отделянето на лигавичната маточна формация, много жени чакат да започнат контракциите. Но те, като правило, не идват веднага и жената се чуди защо коркът се е отдалечил, но няма битки.

От всичко казано по-рано става ясно, че излизането на тапата не е точен предвестник на раждането. Той дава само на жената време да се подготви - понякога няколко часа, понякога няколко дни.

Бучка слуз, която излиза, може да не е цяла коркова тапа, а само част от нея, отхвърлянето на която може да предизвика акушерски преглед. По време на проникването във влагалището може да се наруши целостта на лигавичната формация, поради което често се случва тапата да се е отлепила след изследване. Контракциите могат да започнат много по-късно, това е нормално..

Какво е щепсел по време на бременност?

За да се оцени необходимостта от предпазни мерки, препоръчани от акушер-гинеколозите след преминаването на лигавицата, е полезно да научите за свойствата на това вещество. Тапата, която покрива шийката на матката, е бучка от много вискозна цервикална слуз, която се образува в големи количества около края на 1 месец от бременността. Той запушва входа на матката и я предпазва от всякакви патогенни агенти по време на секс, докато се къпе във вана или езерце..

Обемът и външният вид на корка варират от 1 до 2 чаени лъжички и от полупрозрачен до кафеникав цвят. Нормално е, ако коркът е изчезнал на 39 или 40 седмици, когато раждането е на път да започне (не по-късно от 2 седмици по-късно). Но може да се случи и преди.

Коркът преди раждането: как заминава, как изглежда (снимка), колко време отнема коркът при първородни и многоплодни

Изхвърлянето на лигавицата е един от признаците за предстоящо раждане. Повечето жени забелязват този процес и започват да се подготвят за щастливо събитие. Може ли слузестата запушалка да се отдалечи незабелязано и каква роля е играла преди??

Сега нека се спрем на това по-подробно..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Количеството слуз е доста малко, около две супени лъжици. По консистенция прилича на желе или медузи. Цветът на корк може да варира леко. В някои случаи се допускат малки количества кръв.

Не всички жени забелязват освобождаването на тапата. За всяка бременна жена предшествениците на раждането могат да бъдат индивидуални - някой започва да дърпа стомаха, някой остава без вода, някой забелязва отделянето на лигавицата. Освен да се види самата желеобразна маса, не може да се забележи отделянето на лигавицата. Тоест, ако тя се е отдалечила в тоалетната и жената не я е усетила, тогава бременната жена може да не знае, че раждането ще започне скоро. В някои случаи слузът от шийката на матката излиза на части, а не на едно парче..

Как изглежда слизестата запушалка със снимка

Какво представлява лигавицата е показано на снимките по-долу:

Слизестата запушалка може да изглежда различно за всяка жена. Възможно е обаче да се характеризира според основните характеристики:

 • Последователност. Най-често коркът прилича на желе или желе. Плътността на такава маса е доста дебела, така че слизестата запушалка наподобява бучка. Формата се дължи и на факта, че секретът на лигавицата на шийката на матката се намира в цилиндричния цервикален канал. В някои случаи консистенцията може да се промени на по-течна страна и коркът да излезе на части - тогава той ще наподобява размазване на лигавицата.
 • Размерът. Приблизителният обем на тапата е 50 ml, а по размер не надвишава 2 см. Ако бременна жена забележи някакво лигавично отделяне в големи количества, това може да не е корк, а симптоми на възпалителен или инфекциозен процес. Именно малкият размер и желатиновата маса ви позволява да не бъркате корка с други секрети..
 • Цвят. Цветът на лигавицата може да варира. Естественият цвят на цервикалния секрет е от прозрачен до белезникавожълт. Разрешени са и промени към кафяви нюанси. Този параметър на корк може да бъде индивидуален за всяка жена, така че няма универсални критерии. Смяната на цвета се обяснява с особеностите на протичането на бременността, както и със здравословното състояние на жената. Ако някое заболяване е било прехвърлено през периода на бременността, това може да повлияе на състава и консистенцията на слуз. Както жълтата прозрачна маса, така и кафявата слуз се считат за нормални. Трябва обаче да знаете за патологичните състояния, за да се консултирате бързо с лекар в критични случаи. Коркът от тъмен или наситен цвят трябва да предупреждава. Естественият или ярък нюанс може да е доказателство за патологии, например, отделяне на плацента и заплаха от спонтанен аборт. Ярка алена тапа, в която присъства голямо количество кръв, също е лош симптом и изисква незабавна медицинска помощ. Такива условия са особено опасни, ако раждането е все още далеч. Обикновено лигавицата трябва да напусне няколко дни преди раждането на бебето..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Защо коркът се отлепва и колко време преди доставката

Времето, необходимо на преминаването на щепсела, зависи от различни причини. Този процес в повечето случаи е физиологичен и се случва няколко дни преди раждането поради комбинация от няколко обстоятелства. Основната роля в процеса на преминаване на корк се възлага на промени в хормоналния фон. Един от острите скокове се записва на 38 гестационна седмица - от този момент нататък жената трябва да се подготви за преминаването на корк и други предвестници на близко раждане. Следните са причините, които могат да доведат до изтичане на лигавицата:

 • Промяна в хормоналните нива. През целия период на бременността се произвежда прогестерон, който допринася за плътното затваряне на цервикалния канал. След 38 седмици този хормон не се произвежда, така че шийката на матката омеква и бавното му отваряне води до загуба на запушалката.
 • Освобождаването на околоплодната течност автоматично води до отхвърляне на лигавицата. Напрежение на вагиналните мускули или, обратно, тяхното отпускане. Например, по време на душ или интензивен секс.
 • Контракции. В този случай лигавицата ще се отдалечи непосредствено преди раждането, което се случва доста често..
 • Гинекологичен преглед. Изходът на щепсела се провокира от механични прониквания..
 • Инфекциозни заболявания в областта на гинекологията, като колпит или млечница, които са често срещани при бременни жени. В този случай изходът на щепсела може да е преждевременен и пациентът трябва спешно да се консултира с лекар..

По този начин преминаването на лигавицата може да започне да чака след 38 седмици. Най-често това се случва няколко дни преди раждането. Този показател е индивидуален за всяка жена и не зависи от броя на предишни бременности и раждания. При многородните и първородните коркът се появява приблизително еднакъв брой дни преди събитието и е придружен от същите симптоми. Единствената разлика е, че при бременни жени, които не раждат, диаметърът на шийката на матката е по-тесен, а стените на канала са доста плътни. Поради това коркът се държи по-здраво и по-често оставя на части или с отделяне на ивици кръв. Жените, които вече са родили, имат еластична повърхност на цервикалния канал. Епителът се разтяга добре, така че лигавицата запушалка често напуска изцяло и без кръв. Физиологично процесът на преминаване на щепсела трябва да бъде безболезнен..

Ако забележите, че задръстването е отпаднало, не е нужно да отивате бързо в болницата. Можете да имате от няколко дни до няколко седмици свободно време за тихи събирания.

Какво да правите, ако лигавичната запушалка се е отделила

Ако усетите промяна в количеството на изхвърлянето, трябва да решите какви са те. Ако отделянето е лигавица и няма признаци на патология, бременната жена трябва да изчака няколко дни преди естественото начало на трудовия процес. В някои случаи лигавицата може да бъде объркана с изхвърлянето на околоплодната течност. Безводният период за дете е много опасен, следователно, когато водата се оттича, жената се нуждае от спешна хоспитализация. Има няколко критерия за разграничаване на едно състояние от друго:

 • Час на отпътуване. Коркът оставя няколко дни преди раждането и водата често напуска директно по време на процеса на раждане. По правило контракциите се засилват, когато водата напусне. Ако една жена е вкъщи през този период, тя трябва да разбере, че раждането започва. С преминаването на запушалката, общото благосъстояние и честотата на контракциите в матката не се променят.
 • Цвят. Слизестата запушалка може да има бял, жълт, кафяв оттенък, както и малки ивици кръв. Амниотичната течност трябва да е с прозрачен цвят, но при патологични ситуации те стават жълто-зелени.
 • Последователност. Слизестата запушалка представлява бучка желе, а околоплодната течност е водна течаща течност.
 • Периодичност. Слизестата запушалка може да се отдели наведнъж на цяло парче или няколко пъти на порции. Амниотичната течност изтича постоянно, една жена забелязва мокро бельо, бързо пълнене на подложките на гащи, повишено отделяне при кашлица.

Процесът на отстраняване на щепсела може да бъде придружен от следните симптоми:

 • дърпащи и болки в долната част на корема;
 • чувство на дискомфорт;
 • влажно бельо или бързо пълнене на подложката.

Ако здравословното ви състояние не се е влошило, когато щепселът се откачи, трябва да изчакате естественото начало на раждането. Ако се появят болезнени усещания или по-чести контракции, жената трябва спешно да се консултира с лекар. Слизестата запушалка от шийката на матката оставя абсолютно всички бременни жени. Можете внимателно да наблюдавате и да изчаквате това събитие, за да осъзнаете предстоящия подход на раждането. Жените, които казват, че лигавицата им не се е откъснала, просто не са я забелязали.

Ако забележите, че лигавицата се е отлепила, лекарите препоръчват да следвате тези съвети:

 • Не се къпете, особено гореща. Опитайте се да се къпете само през няколко дни преди раждането. Измиването с отвари от лечебни билки (лайка, невен, кора от дъб) или калиев перманганат също е полезно.
 • От момента, в който щепселът се откачи, не плувайте в басейни и отворени водоеми и не сядайте на студено.
 • Опитайте се да се въздържате от секс или да бъдете нежни с него.
 • Обърнете повече внимание на личната хигиена - сменяйте по-често бельото си, мийте се със специални хигиенни продукти и предотвратявайте попадането на инфекция в гениталната област.
 • Станете по-внимателни и следете за други предвестници на раждането - преминаването на вода, увеличаването на труда. Ако се появят няколко признака на раждане, трябва да отидете в болница.
 • Подгответе се за пътуването си до болницата предварително. Сега вече знаете, че това ще се случи достатъчно скоро, затова не бързайте, събирайте нещата и документите си.

Какво трябва да знаете за отделянето на лигавицата

При увреждане на цервикалния канал общите статистически случаи могат да се променят. Например, лигавичната запушалка става червеникава поради възпаление или лющене от стената на цервикалния канал. Количеството дебела течност, която е лигавична запушалка, е доста малко - същото като при нормална овулация отделя секреторния слой на шийката на матката.

Отделянето на лигавицата е естествен физиологичен процес. Това показва началото на хормонални промени и не изисква медицинска намеса..

Дори лигавицата да излезе, детето е надеждно защитено в утробата, благодарение на плътната мембрана на феталния пикочен мехур. Ако амниотичната мембрана е повредена, рискът от инфекция става изключително висок. В този случай се изисква спешна хоспитализация и доставка..

Трябва също да знаете за опасни случаи, в които трябва да сте нащрек и да получите консултация със специалист:

 • един от случаите е, когато лигавицата запушалка и околоплодната течност са объркани. Основната разлика в усещанията е, че амниотичната течност изтича постоянно, а обемът на лигавицата обикновено не надвишава 50 ml. При всяко напрежение на коремните мускули водата започва да изтича по-интензивно. В този случай е необходима спешна хоспитализация..
 • Преминаването на щепсела много преди очакваната дата на раждане може да показва патологии, например отлепване на плацентата или преждевременно раждане.
 • Когато изхвърлянето на щепсела е придружено от отделяне на ярко алена кръв. Най-вероятно този процес не е нормален, тъй като отделянето на лигавицата трябва да става без кървене..

Когато коркът се отдели - как да разберем, как да се чувстваме, какво да правим

Един от тези признаци на ранно раждане е отделянето и излизането на лигавицата. Повечето никога не са чували за това явление до момента, в който са го срещнали лично..

Как изглежда тя? Кои са уникалните характеристики, които могат да бъдат разграничени? Как се откача щепселът, какви усещания са придружени от този процес? Кога да се роди, ако щепселът се е откачил по време на бременност? Отговорите на тези въпроси са по-долу в статията..

 1. Какво е корк
 2. Как да различим вагиналното отделяне от запушалката
 3. Как изглежда коркът?
 4. Срок на годност на корка
 5. Възможни заболявания, когато щепселът се свали
 6. Опасностите от счупване на щепсела твърде рано
 7. Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел
 8. Какво да правите, след като бучка слуз оставя
 9. Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела
 10. Кога ще започне раждането
 11. Полезно видео: как лигавицата напуска

Какво е корк


Всяка бъдеща майка опознава понятието „задръстване по време на бременност“ в края на последния триместър.

За повечето тя е непозната и често е придружена от страхове и спекулации. Бъдещата майка веднага се чуди какъв вид структура е и защо е необходима.

Слизестата запушалка е бучка от желатиново вещество. В основата си е плътна слуз, която затваря входа на маточната кухина. Основната му функция е защитна.

Той предотвратява проникването на инфекции, бактерии и други чужди тела в матката. Тази бариера започва да се формира от момента на зачеването и се запазва през целия перинатален период..

С наближаването на раждането тази формация се отделя и напуска тялото, отваряйки входа на матката.

Симптомите на процеса, появата на отделянето и продължителността са различни за всеки. Не всички жени са намерили в себе си щепсел, така че не се притеснявайте, ако изобщо не е съществувал.

Как да различим вагиналното отделяне от запушалката


За да различите вагиналното течение от запушалка по време на бременност, трябва да знаете как изглежда последното.

Много бъдещи твърдят, че объркването на тези 2 явления е почти невъзможно поради очевидната визуална разлика..

Някои не забелязват промени в естеството на вагиналното течение.

 • дебел;
 • плътен;
 • разположен в цервикалната област;
 • цветова гама от млечен до кафеникав.

Като правило жените са доста лесни за идентифициране на тапата..

Ако не е намерено, възможно е то да излезе директно по време на раждането на бебето..

Алармата е необходимо да се бие само когато изписването се състои от кръв и е придружено от болка. Всичко останало е вариант на нормалното развитие на процеса.

Как изглежда коркът?

Външният вид на желатинозната бучка преди доставката може да се определи само след нейното освобождаване. Това е закръглена маса от гъста слуз..

Цветът е разнообразен, от светъл до кафяв. Често съдържа капчици кръв, струни или е напълно розово.

Важно е да знаете, че появата на бучка е индивидуална. Напълно червеното оцветяване на слуз се счита за неприемливо..

Срок на годност на корка

Няма строга времева рамка за задръстванията. По правило този процес се случва приблизително 2-3 седмици преди началото на доставката..

За някои може да излезе месец или директно в деня на раждането. Това не е отклонение.

Важно е да се разбере, че включването е много индивидуален процес..

Възможни заболявания, когато щепселът се свали

В повечето случаи този процес протича безсимптомно. Следователно възниква въпросът как да разберем, че щепселът се е отдалечил.

Това обикновено се случва сутрин, докато отивате до тоалетната. Една жена открива доста голямо количество лигавични секрети по бельото си.

Ако те съответстват на времето на освобождаване и външния вид, тогава си струва да се говори за факта, че лигавичната бариера се е отклонила от шийката на матката.

Понякога този процес може да бъде придружен от леки дърпащи усещания в долната част на корема, но те не носят силен дискомфорт на жената.

Симптоми, за които трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро:

 • силна болка в корема;
 • голямо количество кръв;
 • гадене;
 • повръщане;
 • загуба на ориентация в пространството;
 • загуба на съзнание.

Опасностите от счупване на щепсела твърде рано

Понякога се случва тази формация да напусне тялото много по-рано от датата на падежа. Това е тревожен сигнал, който изисква незабавна хоспитализация в болница..

Ранното освобождаване на защитна слуз се счита за по-малко от 37 гестационна седмица. Не във всички случаи това показва възможна патология, но понякога ранното преждевременно раждане започва по този начин..

Трябва да знаете какво да правите, ако коркът се е отлепил рано:

 • успокойте се и предотвратете паническите атаки;
 • посетете лекар възможно най-скоро;
 • ако е необходимо, отидете в болницата.

Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел

Прозрачният корк, с различни нюанси от млечен до кафеникав, се счита за правилен. Това зависи от индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена..

Въпреки факта, че процесът е физиологичен и не надхвърля нормата, лекарите винаги са помолени да докладват кога се е случило и какъв вид слуз е бил.

Това е важно, тъй като външно може да бъде доста точно да се предскаже кога ще настъпи раждането..

Признак, че раждането на бебе ще настъпи през следващите няколко дни, е наличието на кървави включвания в слузта.

Какво да правите, след като бучка слуз оставя

Намерила тапа доста често, една жена изпада в паника и не знае как да постъпи. Трябва ли да бягам в болницата или да стоя вкъщи, трябва ли да говоря с лекаря, мога ли да се движа? Тези и много други въпроси притесняват бъдещата майка.

Освобождаването на защитния щепсел от влагалището на жената е предвестник на непосредственото начало на процеса на раждане.

Инцидентът трябва незабавно да бъде докладван на лекаря. Въз основа на съпътстващите симптоми той ще може да отгатне кога да очаква раждане и как да продължи..

Какво можеш да правиш:

 • контролира по-нататъшното състояние на тялото;
 • Вземи си душ;
 • анализирайте редовността и интервала от време между маточните контракции, ако те са започнали;
 • да се опаковат;
 • проверете необходимите документи.

Какво да не се прави:

 • да се къпете;
 • инжектирайте лекарства или чужди тела във влагалището;
 • повдигайте тежки предмети;
 • занимавайте се с прекомерна физическа активност.

Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела


Веднага след като защитната бучка се оттегли, основните препоръки и правила трябва да се спазват през 3-ти триместър на бременността:

 1. Осигурете правилната психо-емоционална нагласа. Трябва да се опитаме да се отървем от страха, който се появява при всяка бременна жена. Раждането е нормален физиологичен процес, който природата е замислила. Струва си да замените всички негативни нагласи с положителни, като изучавате положителни примери за лесна доставка.
 2. Осигурете адекватно хранене. Това е важно не само на финалната линия преди раждането на дете, но и през целия период на вътрематочно развитие. Здравословното състояние на майката и детето до голяма степен зависи от пълнотата на диетата..
 3. Участвайте в приемливи упражнения и гимнастика за бременни жени. След като щепселът се свали, трябва да обърнете внимание на дихателните форми на обучение..

Разделянето и освобождаването на бучката не е причината за почивка в леглото. Следователно не е необходимо да се ограничавате напълно от обичайния начин на живот..

Ако общото състояние на организма позволява, не трябва да въвеждате резки ограничения във вашите дейности..

Винаги трябва да имате документи и телефонен номер за комуникация, така че дългоочакваният процес на раждане да не бъде изненадан.

Кога ще започне раждането


Като правило, след като коркът е преминал, точната дата на доставка не може да бъде определена. Тя е индивидуална за всяка жена и зависи от редица фактори..

Скоростта, с която детето започва да се ражда, се влияе от възрастта на майката, теглото на нероденото дете, какви раждания са в ред, наследствеността.

Обикновено това се случва в рамките на около няколко седмици след излизането на бучката..

Признак за по-бързо започване на раждането са кръвни ивици в лигавицата..

Като правило, след този симптом, жената се изпраща в болницата през следващия ден - два. Въпреки това, дори и при тези симптоми, бебето може да седи в утробата за още една седмица..

Ако след запушване на лигавицата амниотичната течност се оттегли, посещението на перинаталния център не може да бъде отложено. Това е сигнал, че раждането вече е започнало и срещата с бебето е близо..

Вероятността за ранно раждане след преминаване на щепсела е по-висока при многородени жени.

Отделянето и излизането от защитата на матката е физиологичен и нормален процес през последните седмици от перинаталния период. Това е знак, който информира, че бебето вече е започнало пътуването и дългоочакваната среща скоро ще се състои.

Не се страхувайте от това явление и паника. Важно е да информирате лекаря навреме и да следвате общите препоръки за жените преди раждането..

Ако коркът се е отдалечил твърде рано и е придружен от тревожни прояви, скоростта на насочване към специалисти играе решаваща роля за поддържане на бременността и здравето на бъдещата майка..

Тапата я няма. Когато раждането започне. Признаци и усещания, контракции при първородни и многоплодни, особено при раждане

Един от признаците, които сигнализират за скорошно раждане, е изхвърлянето на лигавицата. Трябва да знаете кога е в състояние да се отдалечи, както и какво е външно, защото това ще позволи на жената да предвиди навреме началото на раждането, ако е необходимо, да промени начина си на живот, за да бъде напълно готова за тях.

Какво представлява лигавицата

По време на бременност се образува лигавица. Това е бучка с лигавична структура и вискозна консистенция, която на пръв поглед наподобява бялото яйце в сурова форма. В цервикалния канал се образува и се намира лигавична запушалка, която свързва влагалището със стерилната маточна кухина.

Когато ембрионът е въведен и плътно прикрепен към маточната кухина, шийката на матката претърпява омекотяване и подуване на стените си под въздействието на хормони. Клетките на маточната шийка активно започват да произвеждат цервикална слуз. С течение на времето той представлява все по-плътен съсирек на външен вид, който е в състояние напълно да затвори отвора в маточната кухина отстрани на женската вагина..

Коркът има защитна функция: тялото на жената в позицията е най-податливо на различни инфекциозни заболявания и не позволява на микроорганизмите да проправят пътя в матката. Това може да се случи дори при къпане на бременна жена в домашна баня..

Също така в състава на слуз има готови антитела, които активно се борят в случай на проникване на патогенен патоген. Съставът на лигавицата се обновява през цялата бременност, тъй като клетките продължават активно да произвеждат цервикалния си секрет. Благодарение на това коркът изпълнява всички свои необходими функции..

По-близо до настъпването на естествения край на бременността, концентрацията на хормона естроген се увеличава, което спомага за омекотяването на тази слуз, така че тапата става по-водна и излиза сама. Това се случва средно няколко дни преди началото на раждането..

Отбелязването на корк може да бъде резултат от:

 • чести прегледи при гинеколог;
 • прекомерно свиване на вагиналните мускули по време на полов акт при бременна жена;
 • физическа активност и други фактори.

Отхвърлянето на лигавицата изобщо не показва пълна загуба на защитни свойства, тази функция се притежава и от феталния пикочен мехур и околоплодната течност, която го запълва.

Но експертите все пак препоръчват да се въздържате да се намирате във водни тела, да се къпете: инфекциите през този период по-лесно проникват в матката.

Функции на цервикалната слуз

Тайната, която клетките на цервикалния канал произвеждат, има различен цвят, обем и консистенция в зависимост от деня на менструалния цикъл. В началото се произвежда много малко течност, може да липсва напълно при жената.

През този период средата във влагалището е кисела, вредна за сперматозоидите. По време на овулацията и преди нея производството на цервикален секрет се извършва възможно най-активно, течността става по-прозрачна, обемът й се увеличава. Това създава благоприятна среда за проникване на сперматозоиди в яйцеклетката.

Това е времето, когато бременността е най-вероятна. С наближаването на края на цикъла слузът променя консистенцията си на по-вискозна, по-плътна. Това се дължи на намаляване на количеството естроген. рН спада обратно към киселинната страна, възпрепятствайки преминаването на спермата.

Основната функция се счита за защитна - създава се вид бариера, която пречи на матката да попадне в нея патогенни агенти от влагалището.

Също така, в определени дни от цикъла, той улеснява проникването на сперматозоиди за оплождането на яйцеклетката.

Алкалната природа на слузта предпазва сперматозоидите от вагиналната среда, която е кисела при физиологични условия. Има вид скрининг на сперматозоиди, които не са достатъчно подвижни и следователно нямат достатъчно жизненост за оплождане.

Цвят на лигавицата

Няма общи параметри. В литературата се казва, че физиологичната лигавична запушалка се характеризира с прозрачен цвят, но практикуващите гинеколози твърдят, че цветовите промени могат да бъдат от бежово до леко кафяво. В такива случаи не се наблюдават патологии на бременността..

Жените често забелязват ивици кръв в извадения щепсел. Не трябва да се притеснявате и незабавно да се свържете с гинеколог в тази ситуация: появата им е свързана с нараняване на малки съдове в цервикалната област, когато тапата е отделена. Това може също да показва предстоящото скъсяване и съзряване на шийката на матката за раждане..

Сила на звука

В повечето случаи обемът на освободената коркова тапа е малък, приблизително равен на 50 ml. Слузта се отделя като плътна бучка, тя не се разпространява и не се абсорбира в тъканта, така че жените обикновено я виждат веднага на бельото си. Размерът на освободената тапа е около 2 cm.

Последователност

Структурата на лигавицата е вискозна и дебела. Неговото разделяне е доста трудно да се пропусне: на бельото ще се вижда желеобразна бучка, която се различава от обичайното отделяне от жена. Това ще се различава от изливането на околоплодната течност непосредствено преди раждането..

Признаци на освобождаване от раждането

Премахването на запушалка от цервикалния канал на бременна жена е предвестник на ранно раждане. Често лигавицата излиза по време на събуждане на жената, по време на сутрешни водни процедури и посещение на тоалетната. Тялото е отпуснато сутрин..

Слизестата запушалка може да се отдалечи в един момент, докато жената осъзнава, че нещо е паднало от влагалището. След това върху бельото се намира бучка слуз, която е различна по размер и консистенция от ежедневното отделяне. Когато отделяте щепсела, жената може да изпитва дискомфорт, усещане за разтягане в лумбалната област или матката.

В някои ситуации се оказва, че цервикалната слуз се отделя постепенно в продължение на няколко дни. При събиране на анамнеза се оказва, че отделянето от гениталиите е станало по-обилно и по-често. Самата бременна жена може да не придава никакво значение на това, мислейки, че коркът все още не се е откъснал.

За да ви убедим, че щепселът ще изпадне, можете да проведете прост тест: ако жената кашля и не се появи ново отделяне, тогава не трябва да бързате в болницата.

Как работи първородният

При определен процент от жените, които трябва да раждат за първи път, щепселът изчезва на по-късна дата, това може да се случи директно на един от етапите на раждането. Луменът на шията им е тесен, а стените му са по-плътни в сравнение с жените, които не очакват бебе за първи път.

Коркът при първородните често оставя с кръвни ивици, но в същото време наличието на негативни симптоми под формата на болка, тежестта на жените често не се отбелязва. Може да се отделя както постепенно на части, така и в един съсирек.

Как се справят многородните хора

При жени с анамнеза за една или повече бременности стените на цервикалния канал имат по-рехава структура. Тяхната лигавична запушалка се освобождава най-често наведнъж, докато рядко се наблюдават примеси или ивици кръв.

Разлики между корк и амниотична течност

Някои жени, особено тези, които не са раждали, объркват процеси като изтичане на околоплодна течност и отделяне на лигавичен съсирек.

Не трябва да се бърка изходът на лигавицата и изтичането на околоплодната течност. Ако тапата се е отлепила, това не означава непосредствена близост до раждането, докато изливането на вода показва началото на раждането

Трябва да можете да разграничите тези състояния, защото по-нататъшните им тактики са напълно различни:

Параметър за оценкаБунгАмниотична течност
Когато тръгваНяколко дни преди началото на ражданетоВ началото на раждането
ПоследователностВискознаВоднисти
ЦвятЛигавично бежово, евентуално кръвни ивици или кафеникав оттенъкОбикновено водите са прозрачни
ПериодичностЕдновременно или на порции в продължение на няколко дни на малки съсирециИма симптом на кашлица, постоянно изтичане
По-нататъшни действияНаблюдениеНасочете се към родилния дом

Колко време ще започне раждането, след като коркът напусне

Началният процес на отстраняване на запушалката от цервикалния канал е сигнал за големи хормонални промени в тялото на бременна жена. Броят на естрогените непрекъснато се увеличава, докато количеството на хормона прогестерон при бременни жени намалява. Тези промени са необходими, за да се подготвят родовите пътища и матката за предстоящото раждане..

Тапата я няма, но не се знае кога ще започне раждането, тъй като всичко се случва много индивидуално за всяка жена.

Следователно при някои раждането се развива няколко часа след фиксираното изпускане на щепсела и някои бременни жени могат да дойдат в болницата три седмици след отделянето на плътен съсирек.

Какво да правите, след като щепселът излезе

Слизестата запушалка може да бъде отстранена от шийката на матката както преди непосредственото раждане, така и преди тях. Поради тази причина трябва да обърнете внимание на допълнителни симптоми. Ако след изтичането на лигавицата няма неприятни симптоми под формата на нарастваща болка в долната част на гърба, както и в долната част на корема, тогава трябва да се отпуснете.

Невъзможно е да се пропусне началото на раждането, дори и да започне през нощта. Ако горните симптоми започнаха да притесняват, най-вероятно това показва началото на раждането. Трябва да започнете да събирате родилния дом, след като се обадите на лекаря у дома.

Тапата я няма (когато раждането започне, жената трябва да знае, за да реагира навреме) и следователно трябва да се спазват редица правила:

 1. Напълно ограничете водните процедури във всякакви водни басейни, не се къпете дори у дома. Необходимо е да се ограничите само до измиване под душа, докато струята на струята не трябва да бъде насочена директно към входа на зоната на чатала.
 2. Въздържайте се от полов акт. Мъжката тайна може да съдържа микроорганизми и други вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на нероденото бебе..
 3. Бъдете по-внимателни за чистотата на бельото, сменяйте го по-често, за да предотвратите проникването на провокатора на инфекциозния процес в матката.
 4. Измивайте се поне два пъти на ден, спазвайки първото правило.

Това е необходимо, за да не проникне инфекция през омекотената шийка, която е най-уязвима в последните етапи на раждането на дете. Контракциите започват независимо от желанието на бременната жена, така че жената трябва да е готова да отиде в родилния дом по всяко време.

Тапата я няма (когато раждането започне, нито един акушер няма да каже) - което означава, че жената трябва да събере всички документи и други неща за родилния дом, тъй като това често е предвестник на ранно раждане.

Има ли случаи, когато коркът не се отлепва

Щепселът съществува в тялото на всяка бременна жена, поради което отстраняването му от цервикалния канал също се случва задължително при всички. При негово отсъствие носенето би било почти невъзможно поради факта, че инфекцията постоянно ще прониква по възходящия път в маточната кухина.

Някои жени просто не забелязват момента на заминаването ѝ. Най-често лигавицата се освобождава сутрин: когато отивате до тоалетната и също се случва по време на вземането на душ. Има ситуации, когато лигавицата се появява непосредствено преди раждането на бебето. Това не е патологично състояние..

Кога да посетите лекар

Има няколко ситуации, в които помощта на специалист ще бъде необходима за поддържане на здравето както на жената, така и на детето:

 1. Ако има съмнение, че лигавичен съсирек се е отделил от цервикалния канал и дори повече от месец преди очакваната дата на раждане. Тази ситуация е опасна, тъй като матката ще остане в незащитено състояние дълго време, има висок риск от възпалителни процеси на фона на бременността. Това може също да показва началото на преждевременно раждане..
 2. Подозрително оцветяване на лигавицата. Например, аленият цвят може да показва в полза на началото на кървенето поради отлепване на плацентата. Тук може да се нуждаете от спешна помощ от специалисти, така че най-доброто решение би било да отидете в родилен дом. Също така, лигавицата може да получи такъв цвят поради преглед на стол от гинеколог. Шийката на матката е доста деликатна, така че всяко невнимателно движение може да причини микротравми на лигавицата с увреждане на малки капиляри, в резултат на което лигавичната запушалка придобива червен оттенък поради накисването на тази бучка с кръв.

За бъдещата майка е важно да поддържа позитивно отношение по време на цялата си бременност, да слуша тялото си.

Ако симптомите се появят след отпадане на щепсела, които смущават или причиняват дискомфорт, тогава е по-добре да се консултирате с гинеколог.

Само той е в състояние да оцени състоянието на бременната жена, да каже по-точно кога ще започне раждането, а също така да поеме всички възможни рискове за здравето на нероденото дете.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова