Оказа се, че пия контрацептиви, докато съм бременна. Какво е следващото?

Трябва да знаете, че хормонални лекарства се предписват на бременни жени в случаите, когато са имали нарушения, свързани с хормони преди зачеването. Тогава има нужда от лекарствена подкрепа за нормалното производство на вещества, които поддържат плода. Акушерите могат също да предписват хормонални лекарства в началото на срока, за да предотвратят спонтанни аборти. Гестагените вършат добре тази работа..

Приемането на контрол на раждаемостта, знаейки, че зачеването е настъпило, е глупаво. Това не трябва да се прави. Друго нещо е, когато жената не знае за настъпването на бременността и продължава да приема противозачатъчни хапчета. И това се случва, ако тя пропуска редовни срещи. Тогава естествено възниква въпросът за ефекта на такива лекарства върху състоянието на плода, за възможността за развитие на отклонения в него. В този случай трябва да се има предвид, че проучванията не са разкрили връзка между употребата на контрацептиви по време на настъпване на бременността и дефекти при кърмачето. Вероятността за тяхното възникване е еднаква за онези майки, които не са приемали контрацептиви преди бременността, и тези, които са заченали дете, докато са ги приемали. Това важи и за заплахата от самостоятелен аборт..

Акушерите предупреждават: такива хапчета не увреждат нероденото бебе, ако се приемат през първия месец на бременността. Въпреки това, вече от 5-6 седмици от периода, когато плодът формира гениталиите, е абсолютно невъзможно да се позволи на такива лекарства да влязат в тялото. Те водят до появата на нарушения в развитието на бебето. Лекарите съветват онези представители на по-слабия пол, които забременеят случайно, докато приемат орални контрацептиви, да се свържат възможно най-скоро с антенатална клиника. Акушерът ще ви насочи към ехографски преглед, кръвен тест и след това ще предложи варианти за развитие на ситуацията.

Що се отнася до умишленото използване на противозачатъчни хапчета за прекъсване на бременността, това е абсолютно неприемливо! Спонтанен аборт просто няма да се случи. Ако не искате да раждате, най-добрият вариант е медицинският аборт..

Не знаех, че е бременна и.

Какво съм направил!

 • Пушене
 • Алкохол
 • Контрацептиви
 • Ваксинации
 • Антибиотици
 • Простуда и чревни инфекции


„О, какво направих. Не знаех, че съм бременна! " Често в първите дни след зачеването жената не знае, че в нея се ражда нов живот. Това означава, че тя рискува да наруши едно или повече от специалните правила на здравословния начин на живот за бременни жени: не пийте, не пушете, избягвайте инфекции и лекарства. Нека видим колко добре са оправдани тези страхове..
И в това ще ни помогне експерт - акушер-гинеколог от най-висока категория Галина Лазарева.

Страх №1: Пушене

Пушенето е лош навик. И, разбира се, бъдещото бебе едва ли ще се възползва от цигара, изпушена от нищо неподозираща бременна жена. Но наистина ли боли?

Ако една жена, която очаква бебе, изпуши няколко десетки цигари на ден през цялата бременност, тогава последиците за плода могат да бъдат сериозни. Ако обаче сте казали категорично „не“ на пушенето, след като сте научили за бременността, тогава няколко цигари няколко дни след зачеването не са причина за паника. Според лекарите допълнителният риск в този случай е малък..
Основното нещо е да се откажете от пушенето по-бързо.!

Страх №2: алкохол

Нека бъдем реалисти - редовната консумация дори на малки дози алкохол по време на бременност далеч не е безобидна. Етиловият алкохол, съдържащ се във всички алкохолни напитки, може да преминава през плацентата и неговото хронично излагане наистина може да има отрицателно въздействие върху развитието на плода, включително забавяне на развитието и провокиране на деформации. Това изобщо не означава, че няколко чаши вино, изпити от жена през първите дни на бременността, със сигурност ще доведат до сериозни последици: няма нито критичен риск, нито причина за паника..

Феталните патологии се наблюдават при хронична консумация на алкохол и не са следствие от еднократна „либация“.

Коментар на специалист

Нито едно от изброените „нарушения“ не е строго противопоказание за носене на бременност и не изключва възможността за раждане на абсолютно здраво бебе.
По правило всички съмнения помагат да се разсеят скрининг за първия триместър (Ултразвуково изследване на апарат от експертен клас), което се прави на 11-13 седмица от бременността. Това проучване ви позволява да идентифицирате или изключите почти всички сериозни малформации..


Страх №3: контрацепция

Ако бременността изненада, тогава не е изненадващо, че нищо неподозиращата жена продължи да приема противозачатъчните хапчета. Такива случаи изобщо не са необичайни..

Но не се тревожете - има много изследвания, които доказват, че няма връзка между честотата на малформации в плода и употребата на противозачатъчни хапчета по време на бременност. Важно „но“: това се отнася само за първия месец от бременността, след това детето започва да развива гениталиите и на този етап приемът на хормонални лекарства вече е много нежелателен.

Коментар на специалист

„Приемът на контрацептиви през първите седмици на бременността не е индикация за прекъсване на бременността.
Това обаче е причина за по-нататъшно изследване, за да се изключи възможността за отрицателно въздействие върху хода на бременността..
Много важно: веднага щом една жена разбере, че очаква бебе, приемането на хапчетата трябва незабавно да се спре..

Развитието на плода започва само 7-14 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка (яйцеклетката) е прикрепена към стената на матката. Това означава, че преди този период повечето от вредните ефекти не биха могли да причинят вреда на бъдещото бебе..


Страх №4: ваксинации

Ако по стечение на обстоятелствата рутинната ваксинация съвпадна с непланирана бременност, тогава, разбира се, ще се притеснявате. Но лекарите казват, че повечето съвременни ваксини (включително ваксината срещу кърлежовия енцефалит, която е много актуална през пролетно-летния сезон) нямат доказан тератогенен ефект върху плода..
С други думи, повечето ваксини не са опасни - в САЩ някои лекари дори препоръчват бременните жени да си правят ваксини срещу грип и тетанус. Важно е обаче да се разбере, че ваксинацията предизвиква индивидуална реакция при всеки човек, и не забравяйте да се консултирате с лекар..

Коментар на специалист

„Ваксинацията като цяло не е специфично противопоказание за раждането на дете..
Ако обаче жената е получила някакви ваксинации след зачеването, е необходимо да информира отговорния лекар за бременността. Факт е, че някои инфекции - например морбили, паротит, рубеола - имат тератогенен ефект. Но това е причина да се свържете с лекар по инфекциозни болести. Този специалист ще назначи тестове, за да покаже, че инфекцията е активна. Въз основа на техните резултати той ще може със сигурност да каже дали рискът за плода е висок или е необходимо профилактично лечение, а също така е възможно динамично наблюдение..


Страх №5: антибиотици

Веднага щом научите за бременността, веднага ви става вътрешно студено от страх - "Пих антибиотици!" Но толкова ли е ужасно приемането на тази група лекарства? Повечето съвременни антибиотици не са забранени по време на бременност, стига да има основателна причина за използването им и това е отбелязано в инструкциите за употреба на тези лекарства. Вашият лекар много добре знае кои антибиотици са разрешени и кои са строго противопоказани за бременни жени..

Коментар на специалист

„Повечето съвременни антибиотици не са противопоказани по време на бременност..
Наистина сериозно противопоказание за носене е приемът на лекарства с доказан тератогенен ефект - като правило това са лекарства, насочени към лечение на сериозни заболявания (например химиотерапия).

Както и да е, ако в началото на бременността е било използвано някакво сериозно или "подозрително" лекарство, е необходимо да се обърне внимание на гинеколога върху това. В този случай той ще ви изпрати при генетик, който ще може подробно да обясни всички рискове и при необходимост да назначи допълнителен преглед..


Страх №6: настинки и чревни инфекции

Няма съмнение, че бременността не е най-подходящото време за заболяване, но тук малко зависи от нас. Дори да сте знаели, че сте бременна, е малко вероятно да сте имали възможност да се „откажете“ от вируса, това все още не е цигара. Смята се, че вирусните инфекции (ARVI), особено грипът, могат да причинят малформации - лекарите казват, че в този случай принципът на принципа „всичко или нищо“ работи - вирусът или няма ефект и бременността се развива нормално, или се случва спонтанно много ранен спонтанен аборт.

„Всъщност няма надеждни данни за възможността за инфекция на плода и тератогенния ефект на ARVI..

Прехвърлената болест обаче може да има отрицателен ефект върху тялото на майката и, разбира се, си струва да информирате Вашия лекар за това..

Що се отнася до чревните инфекции и отравяния, те не представляват непосредствена опасност за плода, тъй като са локализирани в червата. Отрицателните последици за плода могат да провокират екстремна дехидратация и много тежка интоксикация.

Коментар на специалист

„ТОРС и чревни инфекции са причина за допълнителни изследвания и по-нататъшно динамично наблюдение.

Важно е да знаете: въпреки факта, че почти всички изброени ефекти не са строги противопоказания за носене на бременност, те трябва да бъдат докладвани на Вашия лекар, така че той да разполага с пълна информация и да може да взема решения въз основа на реалната картина. Не трябва да забравяме, че отговорността за носенето на бременност е разделена поравно между пациента и лекарите. Това означава, че половината успех е във вашите ръце.!

Бременност, докато приемате контрол на раждаемостта и как това заплашва детето

Противозачатъчните хапчета (орални контрацептиви или OC) са един от най-популярните методи за контрацепция сред жените в детеродна възраст. Това е така, защото те са 99% ефективни при идеална употреба и 91% ефективни при 1, което е по-ефективно от презервативите. Независимо от това, понякога има случаи на бременност, докато ги приемате, което обикновено се случва поради пропуснати хапчета или влиянието на други лекарства, например някои антибиотици. За щастие повечето проучвания показват, че това не трябва да навреди на нероденото бебе или да повлияе на резултата от бременността..

Бременност с контрацепция

възможно ли е?

Често срещан въпрос сред жените в детеродна възраст е: "Мога ли да забременея, ако използвам контрацептиви?" Отговорът е ДА. В допълнение към методите за стерилизация, т.е. вазектомия при мъжете и лигиране на фалопиевите тръби при жените, всички други методи не могат да бъдат гарантирани на 100%. Ефективността на оралните контрацептиви е около 99%, когато се използва според указанията. Това означава, че не можете да пропуснете приема на хапчета или да ги приемате с други лекарства, които намаляват ефективността. Но на практика идеалното използване е малко вероятно, така че всъщност те защитават с 91%.

Какво влияе върху ефективността на оралните контрацептиви?

Пероралните контрацептиви могат да бъдат неефективни, ако се използват неправилно. Ето няколко причини:

 • Пропускане на хапчето. Пропускането на една таблетка (особено комбинацията) вероятно няма да освободи яйцето ви. Основното нещо е да го вземете веднага щом си спомните. Но ако е изминал повече от един ден, тогава вероятността се увеличава, особено в зависимост от вида на хапчетата. Научете повече за това как да действате в този случай и колко таблетки да вземете в тази статия..
 • Прием на хапчета по различно време. 24 часа след като сте приели последното хапче, ефектът му започва да отслабва. Това се дължи на факта, че OC съдържат минимални дози активни вещества, което е важно за предотвратяване на странични ефекти. Дори ако сте приели мини напитката 3 часа или 12 часа по-късно (в зависимост от лекарството) от предния ден, може да овулирате.
 • Ефект на взаимодействие. Има някои лекарства, които правят противозачатъчните хапчета по-малко ефективни. Това са някои антибиотици, лекарства за ХИВ и жълт кантарион. Ако трябва да вземете някое от тези лекарства, кажете на Вашия лекар, че приемате добре и използвайте различен метод на контрацепция, докато приемате тези лекарства.
 • Повръщане или диария. Повръщането през първите 2 часа след приема на хапчето може да попречи на усвояването му от храносмилателната система. 2 Следователно ще трябва да дозирате възможно най-скоро. Подобен ефект може да възникне в резултат на диария..
 • Противозачатъчни хапчета генерици. Генеричните лекарства са лекарства със същите вещества в състава, но под различно наименование без марка или без патент, което ги прави по-евтини. Можете да спестите пари за генерични лекарства, но може да не получите достатъчно хормони за потискане на овулацията. В повечето случаи тези лекарства действат добре, но понякога те могат да бъдат по-малко ефективни..

Признаци на бременност по време на прием на орални контрацептиви

Те са трудни за идентифициране, тъй като много от страничните ефекти на контрацепцията са подобни на признаците на бременност. Единственият сигурен начин да разберете дали сте бременна или не е да направите тест за бременност. Жените, които използват орални контрацептиви, понякога нямат менструация. В допълнение, хормоните понякога се чувстват зле, може да се появи леко отделяне, мазане в средата на цикъла. Като се има предвид това, няма начин да се разбере дали това е страничен ефект от контрацепцията или зачеването. Противозачатъчните хапчета също могат да причинят чувствителност на гърдите, повишено обоняние и промени в настроението. Ако приемате ОК и подозирате бременност, посетете Вашия лекар или направете тест за бременност у дома, за да избегнете усложнения.

Какво да правите, ако забременеете, докато приемате ОК?

Изследванията показват, че приемането на орални контрацептиви в началото на бременността не вреди на плода. Това е добра новина. Вярно е, че въпреки това някои изследвания показват, че са възможни преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или вродени проблеми с пикочните пътища, но всичко това е много рядко. 3

По принцип повечето контрацептиви (OCs и IUDs) намаляват вероятността от извънматочна бременност (когато оплодената яйцеклетка не е вградена в матката). Но ако по време на тяхната употреба е настъпила бременност, тогава рисковете от тази патология са по-високи от тези, които не са използвали тези средства. 4 Извънматочната бременност е сериозно и животозастрашаващо усложнение и изисква незабавна медицинска помощ..

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако подозирате бременност, е домашен тест за бременност. Ако получите положителен резултат, незабавно спрете приема на противозачатъчните хапчета. В случай на отрицателен резултат, консултирайте се с лекар за съвет. Може да искате да спрете да приемате хапчетата така или иначе, тогава трябва да се използва друга форма на контрацепция, като презерватив, докато получите потвърждение от Вашия лекар..

Опитът на други жени

Взето от англоезичен сайт:

„Три месеца по-късно забременях с хапчета. Приемах ги всеки ден, без да пропускам доза. Не разбирам какво се случи. Не пиех други лекарства и пиех хапчетата по едно и също време всеки ден. Единственото, за което се сещам, е, че понякога обичам да пия малко бира. (Алкохолът не влияе върху ефективността на контрацептивите, това е възможно само в случай на повръщане - бел. Ред.) Във всеки случай имам син и той е просто благословия за нас ".

„Забременях, докато приемах орални контрацептиви и получих извънматочна бременност. По това време тя се подлагаше на антибиотична терапия за лечение на синузит и съм сигурен, че това беше причината. Сега ще бъда по-внимателен, ако трябва да пия други лекарства. ".

„Забременях, докато пиех хапчетата. И това е след 20 години използване на орални контрацептиви! Да, няколко дни пропусках хапчета, докато бяхме на почивка. И все пак беше изненадващо, защото ако сте на хапчета дълго време, по принцип не можете да овулирате веднага. Предполагам, че го направих! Детето ни е прекрасно и сме много щастливи, че станахме родители ".

Каква вреда за детето е противозачатъчната по време на бременност

Доказано е, че презервативът е един от най-надеждните контрацептиви, но сексът в него не винаги носи на партньорите подходящото удоволствие, така че понякога е препоръчително да се прибегне до алтернативни методи за контрацепция. Жените могат да пият хапчета, за да предотвратят зачеването, но все пак имат шанс да забременеят. Много момичета продължават да използват орални контрацептиви по време на бременност, просто не знаейки, че вече са „в интересна позиция“..

Механизъм за контрацептивни хапчета

По време на бременността тялото на жената произвежда хормони - естроген и прогестерон, които помагат да се спре овулацията и да се предотврати узряването на яйцеклетката в яйчника. Същото се случва и при прием на орални контрацептиви (OC), тъй като те също съдържат необходимите хормони, макар и синтетично получени.

Хормоналните контрацептиви изпълняват следните задачи:

 • предотвратява навлизането на еякулат в матката, причинявайки свиване на шийката на матката;
 • забавят развитието на яйцеклетката в яйчника, така че овулационният период не идва.

Оралните контрацептиви са високо ефективни, но трябва да посетите гинеколога си, преди да ги използвате. Специалистът ще избере необходимия вид таблетки, като вземе предвид възможните противопоказания и странични ефекти.

Има два вида хормонални хапчета:

 1. Мини напитки - инхибират овулацията и причиняват удебеляване на цервикалната слуз, съдържат простаген. Трябва да пиете едновременно от първите дни на менструалния цикъл, без да пропускате доза.
 2. Мощен OC - съдържа естроген, който напълно спира началото на овулацията поради незрялата яйцеклетка.

Надеждност

Според последните изследвания в областта на здравеопазването, OC предпазва от нежелана бременност в почти сто от сто случая. Надеждността е 97-99,7%. Но хапчетата не могат да предпазят от всякакви болести, предавани по полов път. Ако една жена излиза с няколко партньори, по-добре е да използвате презервативи, за да се предпазите. Хормоналните лекарства са по-подходящи за двойки, които не бързат да имат деца.

Причини за нежелана бременност

Дори ако пиете контрацептиви, следвайки инструкциите на лекаря, все пак съществува риск от забременяване. Това се случва по редица причини, свързани с характеристиките на човешкото тяло..

Пропускане на хапче

С право е обявен за най-честия виновник за нежелана бременност. Експертите настоятелно препоръчват да се пие строго по една таблетка всеки ден, по едно и също време.

На практика момичетата често забравят или по някаква причина извън техния контрол пропускат приема на лекарството. Прескачането заплашва, че яйцеклетката може да узрее и да попадне от яйчниците в матката.

Прием на антибиотици

Бактерицидните лекарства могат да притъпят ефекта на хормоналните контрацептиви. По-добре е да спрете антибиотичната терапия по време на приема на контрацептиви, в противен случай рискът от зачеване на дете ще бъде доста висок. Или можете да използвате бариерни методи за контрацепция по това време.

Алкохол

Известно е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху човешкото здраве като цяло. Жените, особено младите момичета, определено не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки. Пиенето на алкохол, дори в малки количества, може да намали ефекта на противозачатъчните хапчета.

Лошо храносмилане

Преди да приемат орални контрацептиви, момичетата трябва да бъдат изследвани за заболявания на стомашно-чревния тракт.

Не приемайте хапчета, ако откриете следните симптоми на храносмилателни разстройства:

 • диария, диария;
 • киселини, подуване на корема;
 • гадене, повръщане;
 • запек;
 • чести оригвания, болка и усещане за тежест в корема.

Отнема от 3 до 5 часа, докато хапчето се усвои от тялото. Ако през това време се нарушат признаци на лошо храносмилане, например повръщане, тогава има вероятност хапчето да не работи правилно.

Други причини

Много представители на красивата половина на човечеството се измъчват с различни диети, пият чайове за отслабване, различни билкови чайове. Докато приемате хапчета, по-добре е да откажете такива чаени партита, тъй като съществува риск контрацептивът да се отдели от тялото заедно с вредните вещества. Най-добре е изобщо да не се използва традиционна медицина, особено отвари и тинктури, по време на приема на ОК.

Други фактори, които могат да доведат до бременност, дори ако приемате противозачатъчни, включват:

 1. Използването на лекарства за микози, припадъци и възпаления. По аналогия с антибиотичната терапия ефектът на контрацептива може да притъпи.
 2. Секс в първите дни на използване на противозачатъчни хапчета - ефектът от хапчетата може да не дойде веднага, така че е по-добре да се предпазите допълнително с презервативи през първата седмица от курса.
 3. Неправилна доза - правилните дози на хормона ще бъдат определени от специалист, свържете се с вашия гинеколог преди терапия. Избирайки грешно лекарство и сгрешили с дозировката, лесно можете да забременеете.
 4. Депресивни настроения, стрес, блус - ще намалят ефективността на хормоналните лекарства. Депресията е най-редкият виновник за всички тези причини за бременност, когато приемате контрол на раждаемостта. Но ако има такъв, струва си да се пият едновременно успокоителни, след консултация с лекар..

Симптоми на бременност при прием на ОК

Три седмици - толкова трае хода на контрацептивната хормонална терапия. В края на терапията жената може да наблюдава отделяне, което прилича на менструално кървене. Минава седмица и зацапването изчезва, след което можете отново да използвате OK.

Тревожността засяга момичетата само в случаите, когато няма изхвърляне в края на курса.

След това трябва да разгледате по-отблизо основните симптоми на бременността:

 • гърдата се е увеличила, има усещането, че сутиенът е станал малък;
 • потъмняване на зоната около зърната (потъмнява);
 • безразличие към всичко наоколо, постоянно желание за сън, умора;
 • свръхчувствителност на зърната;
 • чести нощни позиви за използване на тоалетната;
 • повръщане, гадене, запек;
 • базалната температура е над нормалната и не отслабва дълго време;
 • появата на горчивина в устата след хранене;
 • апетитът рязко се повишава или изчезва напълно;
 • либидото се увеличава;
 • появява се обрив по кожата;
 • притеснен от повишена раздразнителност.

Възможно е изброените ефекти да бъдат причинени от прием на хормонални контрацептиви, но не бива да се ласкаете за това.

За оплождането може да се съди въз основа на комплекс от симптоми. Не бийте алармата, ако теглото ви рязко се е увеличило, появят се акне, гадене. По-добре е да направите ултразвуково сканиране, да вземете кръвен тест и да направите тест за бременност, за да сте сигурни, че има плод в утробата..

Някои момичета не обръщат внимание на признаците на бременност, докато продължават да пият хапчета и мислят, че това ще доведе до спонтанен аборт. Това мнение е погрешно, в най-добрия случай бременната жена ще излезе с хормонални нарушения, но няма да работи за прекъсване на бременността.

Други възможни причини за забавянето

Липсата на менструация след края на курса на прием на орални контрацептиви не трябва да разстройва. Хормоните в противозачатъчните хапчета могат да причинят менструация. Менструацията може да дойде с един или повече дни закъснение.

Струва си да се притеснявате, ако сте имали сексуален контакт 5-7 дни преди да започнете да приемате хапчетата или ако нарушите процедурата за използване на ОК.

Правила за кандидатстване ОК

Струва си да се съгласите с експертите: хормоналните хапчета са много надеждни и почти никога не се провалят. Опаковката обикновено съдържа 21 хапчета, но има опаковки от 28 таблетки, те трябва да се пият стриктно ежедневно, за предпочитане по едно и също време.

Има и други правила за прилагане на ОК, например:

 1. Идеалният първи ден за прием е първият ден от Вашия период. Можете да използвате хормонални контрацептиви на следващия ден след аборт, няма противопоказания за това.
 2. Трябва да приемате хапчета по време на хранене, за да не провокирате повръщане или чревно разстройство.
 3. След като сте започнали курса на използване на ОК, първите 7-14 дни допълнително трябва да бъдат защитени с презервативи.
 4. След като изпиете последното (21-во хапче), трябва да спрете да приемате ОК за 7 дни, след това започва нов курс, на 8-ия ден, не по-късно.
 5. Обърнете внимание на появата на зацапвания по време на 7-дневната почивка. Ако те не са там, тогава трябва да отидете на тест за бременност и да бъдете прегледани от гинеколог (може би е настъпило зачеване).
 6. Винаги използвайте презервативи през седмичната почивка.
 7. В случай на диария, диария, повръщане - допълнително трябва да изпиете 1 таблетка, след 10-12 часа от момента на последния прием, след което се връщаме към обичайния график на употреба на ОК.
 8. Забравяйки да пиете хапчета в продължение на 2 дни подред, струва си да спрете по-нататъшния прием за една седмица, след това да започнете отново, като използвате презервативи през първите дни.
 9. Ако ОК се използват паралелно с други лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите съвместимостта на лекарствата.
 10. Опаковка от 28 таблетки трябва да се пие непрекъснато, без да се прави седемдневна пауза между дозите.

Схема за анулиране на OC по време на бременност

Когато се появят признаци на бременност на фона на използването на ОК, не трябва да изпадате в паника, особено ако жената е решила да напусне детето. Контрацептивите няма да навредят на плода, няма да повлияят на здравето на бебето.

След като научите за оплождането, трябва незабавно да спрете да пиете комбинирани хормонални хапчета и да отидете на гинеколог.

Но не всички момичета обръщат внимание на симптомите на зачеването и продължават да приемат контрацептиви по-нататък. В такива ситуации има вероятност да навредите на ембриона, но всичко зависи от продължителността на употребата на хапчетата..

След спиране на използването на ОК трябва да мине време, за да се възстанови репродуктивната функция.

Колкото по-дълго момичето пие хапчетата, толкова по-дълго ще трябва да чака началото на овулацията и възстановяването на функцията на яйчниците..

Кога е показан абортът

Използването на ОК определено няма да навреди на здравето на детето през първите 35 дни от момента на зачеването. По-близо до 6-та седмица на бременността ембрионът образува гениталии, тогава не трябва да пиете хапчета, но не е необходимо да правите аборт.

Изкуственото прекъсване на бременността е показано за:

 • наличието на хронични и инфекциозни заболявания при бременна жена;
 • тератогенни ефекти (вредни физични или химични фактори) върху ембриона;
 • стрес, депресия.

Последици за жената и плода

Необходимо е да спрете приема на контрацептиви по време на бременност, тъй като зачеването вече е настъпило и няма нужда да продължите да приемате хапчета. Комплексните орални контрацептиви (КОК) не представляват сериозна заплаха за плода. Учените не са открили пряка връзка между употребата на хормонални лекарства и усложненията на бременността.

Дългосрочната употреба на КОК (в продължение на няколко години) понякога може да доведе до безплодие - това е единствената отрицателна последица за жените, която е възможна с хормонални хапчета..

Важно е да запомните, че COC:

 • не водят до спонтанни аборти;
 • не предизвикват инхибиране на развитието на ембриона.

Отзиви

Повече от година пия Ярина, помага, не съм открил странични ефекти. Чудесен начин да се предпазите от непланирано зачеване, най-доброто все още не е измислено.

Консултирах се с гинеколог, преди да започна да използвам хормонални лекарства. Лекарят изписа Новинет, пия от 5 месеца, наддадох малко, не открих други странични ефекти.

Преди използвах спирала, но научих от приятели за „вълшебните“ хапчета на Джес. След разговор с лекаря реших да се предпазя с хапчета, но постоянно забравях да ги приемам. Резултатът е две ленти върху тестото. Със съпруга ми решихме да родим, роди се здраво момиченце, въпреки че все още пих хапчета в продължение на три седмици, докато разбрах за бременността. Можете да разберете предлежанието на плацентата по време на бременност на връзката.

Видео

Видео за ефективността на хормоналните контрацептиви.

Бременност, докато приемате противозачатъчни - мит или реалност?

Бременност, докато приемате противозачатъчни - мит или реалност?

За съжаление понякога настъпва бременност, докато се приемат противозачатъчни, макар и не много често. Но все пак, ако съществува проблем, не можете да го отстраните - той трябва да бъде решен. Първо трябва да разберете защо е възможна бременност, ако жената приема противозачатъчни лекарства? Какви фактори водят до факта, че неподозиращата жена един „хубав“ ден с изненада установява, че е бременна?

Освен това си струва да поговорим и за това какво трябва да направи жената в подобна ситуация? Необходимо ли е да се прекъсне бременността или бебето има шанс да се роди здраво? Но нека поговорим за всичко по ред. И нека започнем разговора точно с това как понякога жената се оказва, че забременява, докато приема противозачатъчни хапчета.

Ако тестото има две ленти

Много жени купуват желаната кутия с противозачатъчни хапчета, задават ежедневно „напомняне“ по телефона и с чиста съвест забравят за такъв проблем като защита. Въпреки това, в някои случаи само използването на контрацепция е просто - просто недостатъчно. В какви случаи и ще бъдат обсъдени допълнително.

Днес противозачатъчните хапчета се считат за едни от най-ефективните контрацептиви. Тези данни се потвърждават и от медицинската статистика - там се казва, че от 100 жени, които пият противозачатъчни, нито една не забременява..

На практика обаче картината е съвсем различна - около всяка двадесета жена, използваща хормонални контрацептиви, чува от своя гинеколог шокиращата новина, че е бременна. Но какво да кажем за медицинската статистика? В крайна сметка според нея вероятността от бременност е нищожна.

Всъщност вината за такава неочаквана бременност не са лошите противозачатъчни хапчета, а онези фактори, които значително отслабиха или напълно намалиха тяхната ефективност. Няма толкова много такива причини, така че си струва да ги запомните всички - това ще ви помогне да не влезете в бъркотия..

Прекъсване между хапчетата

Една от най-честите причини е нарушение на времето на противозачатъчните хапчета. На практика повечето противозачатъчни хапчета изискват не повече от седем дни между края на един курс и началото на втория курс. Дори един ден отсъствие е много критичен и значително увеличава риска от непланирана бременност. В такъв случай яйчниците на жената започват да функционират както обикновено, което означава, че те ще започнат да произвеждат пълноценни яйцеклетки, готови за оплождане..

Това може да се случи, ако една жена пропусне последното хапче от опаковката, а вие вземете първото хапче от новата опаковка в същия ден, както винаги. Така почивката се увеличава точно с един ден, което в този случай е критичен период от време.

Приблизително същото се случва, ако след седемдневна почивка жената забрави да вземе хапче в първия ден от началото на нов курс. Или в случай, че една жена забрави да вземе хапче в един от обичайните дни на курса - всичко това е много опасно с настъпването на непланирана бременност.

За да се намали рискът от това намаляване на ефективността на противозачатъчните хапчета, лекарите препоръчват следното. Ако една жена е забравила да вземе последното хапче от курса, не чакайте, а веднага започнете да приемате следващата опаковка. И в случай, че хапче е пропуснато в средата на курса, следващото хапче трябва да се вземе възможно най-скоро.

Освен това, не забравяйте да обърнете внимание колко време е минало между приема на хапчетата - в случай че този интервал е по-малък от дванадесет часа, ефективността на противозачатъчните хапчета изобщо не намалява. Но в случай, че изтече повече време, рискът от непланирана бременност е много голям. Ето защо през следващите седем дни не забравяйте да използвате допълнителни методи за защита срещу нежелана бременност - например презервативи.

Друга ситуация, при която жената трябва да бъде особено внимателна, е всяко заболяване, придружено от повръщане или диария. За да навлезе необходимата доза хормон в тялото, е необходимо да са минали поне три часа след приема на хапчето. Ето защо, в случай, че започнете да повръщате или диария, бъдете подготвени за факта, че ефективността на противозачатъчните хапчета значително ще намалее..

Често в такава ситуация жените предпочитат да пият друго хапче. Лекарите обаче не препоръчват горещо да се прави това. Има много голям риск жената да има предозиране на хормони. Следователно, единственият разумен изход, който ще помогне за намаляване на риска от непланирана бременност, е използването на други контрацептиви до края на менструалния цикъл - свещи, кремове, презервативи..

В някои случаи възниква непланирана бременност по време на прием на орални контрацептиви поради факта, че в този момент жената приема определени фармакологични лекарства, които са склонни да отслабят ефекта на контрацептивните хапчета. Ето защо, в случай че жената се разболее от нещо, независимо дали става въпрос за остра инфекция на дихателните пътища или възпалено гърло, и лекарят ще предпише каквито и да било лекарства, не забравяйте да го предупредите за това..

Не забравяйте обаче да внимавате. Този ефект на лекарствата, който намалява ефективността на контрацептивните лекарства, може да продължи цял месец, след като спрете да приемате лекарства. По правило различни групи антибактериални лекарства, противогъбични и антиконвулсанти имат подобен ефект..

Вашият лекар най-вероятно ще Ви каже как определено лекарство ще повлияе на ефективността на контрацепцията. За съжаление обаче лекарите често не смятат за необходимо или просто забравят за това. Следователно жената трябва да играе на сигурно място и поне в рамките на месец след края на лечението ще се погрижи за допълнителен метод за защита - презервативи, супозитории.

Също така, ефективността на противозачатъчните хапчета може да бъде повлияна отрицателно от различни билкови инфузии и чайове, включително чайовете за отслабване, така обичани от всички. Следователно, в случай че жената е защитена с орални контрацептиви, тя трябва да откаже да приема билки. Или по това време тя трябва да се откаже от този метод на защита. Ето защо е толкова опасно да се самолекувате и да приемате каквито и да е лекарства без лекарско предписание..

Бременност, докато приемате противозачатъчни - мит или реалност?

Забавена менструация по време на прием на орални контрацептиви

Друг проблем, с който се сблъскват периодично жените, които използват орални контрацептиви, е забавянето на менструацията, когато приемат противозачатъчните хапчета. Разбира се, първото нещо, което идва на ум на жената е, че е забременяла. Това обаче далеч не винаги е така, защото противозачатъчните хапчета съдържат хормони, макар и в минимални дози..

И ефектът на тези хормони върху женското тяло, по един или друг начин, но влияе върху работата на репродуктивната система. И затова случаите, когато жената има закъснение, не са толкова редки. Често менструацията започва едва на третия или дори на четвъртия ден, почивка между курсовете на прием на хапчета.

Ето защо, в случай, че не сте пропуснали противозачатъчни хапчета, не сте приемали други фармакологични лекарства и се чувствате добре - не се паникьосвайте твърде много - продължете да приемате противозачатъчните хапчета, сякаш периодът ви е започнал навреме, както винаги.

Има обаче няколко различни ситуации, в които жената трябва да бъде нащрек и да се увери, че не е бременна. По принцип всички тези случаи вече са описани подробно по-горе, но не пречи да се споменат още веднъж:

 • Жената е имала незащитен полов акт около седмица и половина преди да започне да приема противозачатъчни хапчета.
 • Жената пропусна да вземе едно или повече противозачатъчни хапчета.
 • Жената била болна и приемала някои фармакологични лекарства.

В този случай жената трябва да спре да приема противозачатъчни, докато не е сигурна, че не е бременна..

Бременност след прием на контрол на раждаемостта

И накрая, последният проблем, който много притеснява жените, е бременността след прием на противозачатъчни хапчета. По правило много млади жени, които планират да станат майки в бъдеще, използват противозачатъчни хапчета. Ето защо за тях въпросът как приемът на тези хапчета ще повлияе на възможността за настъпване и успешен ход на бременността.

Като правило не възникват проблеми, дори ако бременността е настъпила по време на прием на контрацептиви. Хиляди бебета, родени в резултат на такава бременност, са живи доказателства, че тези малки дози от хормона, които са част от оралните контрацептиви, не причиняват вреда на бебето..

Ако една жена умишлено е отказала да приема лекарства, за да забременее, тя трябва да знае, че продължителността на бременността за всяка жена е изключително индивидуална - от няколко месеца до няколко години. Това обаче е вярно дори ако жената изобщо не е приемала контрацепция..

Лекарите имат такова понятие като "рикошетен ефект", наричан още "бременност при отмяна". Същността на този ефект е изключително проста - след премахването на контрацептивното лекарство женският хормонален фон се променя леко и вероятността от забременяване се увеличава значително. Има дори подобен метод за лечение на безплодие - на жената се предписват противозачатъчни хапчета и след известно време те се отменят. И толкова много жени бързо забременяват.

Понякога обаче има и обратна реакция - в случай, че жената в продължение на много години приема контрацептиви, в тялото й се развива определен процес на свикване с постоянния прием на определени дози хормони. По правило такъв критичен период е времева линия от три години - след това е възможно известно потискане на репродуктивната функция на жената..

Ето защо гинеколозите настоятелно препоръчват на жените, които пият противозачатъчни, да правят едномесечна почивка на всеки три месеца. В този случай рискът от пристрастяващ ефект е почти нулев. За съжаление обаче най-често самите жени предписват контрацептивни лекарства, така че най-често не става въпрос за някаква цикличност..

Но все пак, в случай че два или три цикъла подред след отмяна на прекратяването на употребата на контрацептиви, не можете да забременеете, това не е причина за паника - не бива да алармирате. Но след шест месеца опити бременността не настъпва, жената наистина трябва да потърси съвет от гинеколог