Хормоналните контрацептиви са уникално откритие на ХХ век, което направи пробив в съвременните методи за защита.

Въпросът дали едно момиче или жена може да забременее, докато пие противозачатъчни днес, е чисто риторичен..

Начинът на работа на контрацептивите е доста прост. Определена комбинация от хормони блокира процеса на овулация. В резултат на това узряването на яйцеклетката и освобождаването й от яйчника става невъзможно..

Съответно мъжките гамети са неактивни, тъй като те просто няма какво да оплодят..

Под въздействието на прогестогенни компоненти вискозитетът на цервикалната слуз се увеличава, което значително намалява активността на сперматозоидите.

В същото време се наблюдава намаляване на перисталтиката на фалопиевите тръби и матката, докато ендометриалният слой изтънява.

Дори ако най-оживеният сперматозоид успее да измисли и оплоди яйцеклетката (което е изключително съмнително), тя пак няма да може да се закрепи върху стените на матката. Следователно шансовете за забременяване са нулеви..

На противоположния въпрос, възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни, всеки опитен лекар ще отговори - това е невъзможно.

Струва си да се отбележи, че ефективността на оралните контрацептиви (OC) директно зависи от правилната и систематична употреба на лекарството, избрано от специалист..

Какви са оралните контрацептиви?

Днес фармацевтичните производители предлагат широка гама от контрацептивни лекарства с различни свойства..
Някои орални контрацептиви са успешно използвани за лечение на гинекологични заболявания. Това се дължи на спомагателните ефекти, които имат лечебните свойства на таблетките..

По отношение на вида на хормоните в състава на средствата, има две основни контрацептивни групи:

 • комбинирани орални контрацептиви (КОК) - се състоят от два вида: прогестини (прогестерон) и естрогени;
 • прогестинови (гестагенни, гестагенни, мини-пили) лекарства - те се състоят от прогестинови хормони.

Принадлежността към един или друг тип е задължително посочена в инструкциите за употреба, приложени към таблетките.

Най-популярни са COC (комбинирани фондове). Всеки вид обаче има определени индикации и противопоказания. Следователно едно и също момиче може да използва и двата типа, но в различни ситуации или периоди..

COC имат разлики:

 • еднофазна - количеството хормони е равно;
 • двуфазни - имат два подтипа, всеки с различна комбинация от хормони;
 • трифазни - имат три подтипа, с различна комбинация от хормони.

Всеки комбиниран орален контрацептив трябва да съдържа един хормон от типа гестагени и един вид естроген.

Изключение правят контрацептивните "мини-хапчета", състоящи се само от един вид прогестин.

Как да ги изберем и приложим правилно?

Много жени подхождат към избора на орални контрацептиви не само неправилно, но и напълно безотговорно.

В повечето случаи жените разчитат на опита на своите приятели, познати или на наличната информация от Интернет..

Важно е да се разбере ясно! Лекарство, което е идеално за една жена, може да е напълно изключено за друга. Следователно изборът на контрацептивно лекарство със сигурност трябва да бъде съгласуван с гинеколога.

Сами по себе си, съдържащите естроген контрацептиви, правилно подбрани от гинеколог за определена жена, са един от най-ефективните начини за защита срещу нежелана бременност.

За да изберете правилно подходящите хапчета, лекарят може да предпише редица от следните тестове:

 • общ анализ на кръвта;
 • вагинална цитонамазка;
 • пълен преглед по линията на гинекологията;
 • изследване на млечните жлези за наличие на патология;
 • направете ултразвук на тазовите органи;
 • изследване на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците за признаци на възможни заболявания;
 • основният анализ е тест за хормони.

След като разгледа получените резултати, лекарят уверено ще може да избере лекарството, което е подходящо за здравословното състояние, както и индивидуалните характеристики на вашето тяло..

Тази процедура за избор на контрацептив се препоръчва, така че да няма непредвидени сериозни последици от приемането на контрацептив.
Особено внимание се обръща на избора на таблетки за бременни поради възможните негативни ефекти на някои таблетки върху плода.
За да премахне влиянието на хормоните върху детето, лекарят ще избере най-щадящия метод на защита.

По същия начин те подхождат към избора на контрацептив за жени по време на менопаузата. С правилния избор на контрацептивно лекарство ще бъде възможно не само да се избегне бременност, но и да се премахнат или отслабят неприятните симптоми на менопаузата.

Контрацептивните лекарства имат таблетна форма за освобождаване в опаковки от 21 или 28 броя. По отношение на броя на таблетките се планира режим на дозиране.

Ако в опаковката има 21 таблетки, тогава лекарството се приема точно 21 дни. Това трябва да бъде последвано от интервал от седем почивни дни, който обикновено съвпада с менструацията. На 8-ми ден започнете да приемате следващата опаковка от използвания продукт.

Решението за пушещи жени над 35 години може да бъде само прогестинови орални контрацептиви (мини-хапчета)

Ако в опаковката има 28 таблетки, тогава лекарството се приема без прекъсване, пийте 1 бр дневно.
За да се увеличи максимално ефективността на контрацептива, се препоръчва да се приемат хапчетата по едно и също време на деня..

Ако използвате контрацепция през първия месец, най-добре е да започнете да приемате противозачатъчни хапчета в самото начало на МК. Тоест, вземете първото хапче в първия ден от цикъла си..

Ефективността на този метод на приложение се дължи на факта, че в този случай допълнителна защита от други контрацептиви (презервативи и др.).

Ако започнете да приемате контрацептив седмица след началото на менструацията, това може да доведе до загуба на ефективност.

Нещо повече, още около месец ще има риск от забременяване след приемане на контрацептивни хапчета, без да се спазва това правило. По тази причина има много известни случаи на бременни жени..

Съответно, доста често можете да чуете недоволство от недостатъчния ефект на контрацептивите.

Например една жена пиеше противозачатъчни хапчета Regulon и беше възмутена от факта на зачеването..

При изясняване на обстоятелствата обаче се оказа, че приемът на тези орални контрацептиви не е причина за бременност..

Трябва да приемате такива хапчета всеки ден по едно и също време.

Факторът на непланираното оплождане е елементарно неспазване на инструкциите за употреба..

Таблица на най-добрите лекарства

Име на лекарствотоХарактеристика:
НовинетПреди започване и на всеки 6 месеца от употребата на Novinet се препоръчва общ медицински и гинекологичен преглед, нисък процент на бременност
БелараУпотребата по време на бременност и по време на кърмене е противопоказана
РегулонИма благоприятен ефект върху липидния метаболизъм, нормализира менструалния цикъл, има благоприятен ефект върху кожата (особено при наличие на акне вулгарис).
ЯринаMC се регулира, болезнено кървене се наблюдава по-рядко, интензивността и продължителността им намаляват, рискът от желязодефицитна анемия, рак на ендометриума и яйчниците намалява.
Джес®Показания: контрацепция, лечение на умерено акне (акне вулгарис), лечение на тежък предменструален синдром (ПМС)

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Както показва практиката и потвърждава медицинската статистика, оралните контрацептиви са по-ефективен начин за предотвратяване на нежелана бременност, като гарантират 100% резултат..

Следователно въпросът каква е възможността жените да забременеят, докато приемат контрацептивни контрацептиви, може да изглежда донякъде провокативен..

И все пак, според експерти, са регистрирани от 0,3 до 0,8% от случаите на непланирана бременност. Следователно, струва си да говорим за причините за началото на зачеването по-подробно..

Надеждна алтернатива на контрацептивите, съдържащи естроген Mini-pili

Причини за шанс за оплождане с контрацептиви

Няколко фактора всъщност допринасят за намаляване на ефективността на лекарствата. Ако вземете необходимите мерки, гарантирано ще можете да избегнете нежелана бременност..

Причини за повишен риск:

 • преди да започнете първия курс за предотвратяване на зачеването - не забравяйте да започнете да приемате противозачатъчни хапчета в комбинация с допълнителна защита;
 • ако през първите 7-14 дни ще приемате само контрацептиви, като правите незащитен секс без презерватив, тогава съществува реален риск от забременяване (състоянието е от значение само за първия цикъл);
 • при следващото приемане са пропуснали противозачатъчните хапчета - ако жената е пропуснала едно хапче за интервал от повече от 12 часа, тогава защитният ефект намалява и рискът от зачеване се удвоява;
 • неграмотен избор на контрацептив - например, ако едно момиче пие хормонални хапчета с минимален набор от хормони, предназначени за употреба по време на кърмене, тогава вероятността да забременее по време на прием на контрацептиви е много висока;
 • разстроен стомах - ако след изпиване на лекарството имате повръщане или диария в рамките на 3 часа, тогава ефектът от противозачатъчните хапчета намалява;
 • комбинацията от орални контрацептиви с някои други лекарства или традиционна медицина намалява ефекта от контрацепцията;
 • за тези, които пият алкохол в комбинация с противозачатъчни хапчета, е важно да запомните, че алкохолът неутрализира ефекта на хормоните, но увеличава шансовете за нежелано зачеване.

Мнозина се интересуват дали една жена може да забременее, докато прескача или между приема на противозачатъчни хапчета.
Ако са пропуснати две (или повече) таблетки, трябва да удвоите дозата (2 таблетки на ден), за да влезете в обичайния график. В този случай се препоръчва да се използва допълнителна защита за една седмица.
Ако по време на тази почивка настъпят менструации, тогава трябва да направите седемдневна почивка и да започнете следващия пакет.

Подобна ситуация, ако има разлика от 36 часа или повече между хапчетата.

Няма странични ефекти

Не се приема едновременно

За да се повиши ефективността на контрацептивните лекарства, лекарите препоръчват на организма да развие подходящ навик да приема хапчета..

Когато се използват COC (комбинирани средства), малките времеви пропуски не са критични, но са нежелани.

Ако приемате лекарства, съдържащи само прогестерон, препоръчително е да ги пиете едновременно. Лекарството спира да действа след 26 часа.

Изберете най-подходящото време за себе си, например, вземете през нощта. Можете да използвате будилника, за да не забравите със сигурност.

Имаше повръщане, диария и не изпихте друго хапче

За да се запази ефективността на контрацептива срещу нежелана бременност, се препоръчва да се извършат следните действия:

 • ако повърнете в рамките на три часа след последния прием на контрацепция, тогава трябва да вземете хапчето със същия номер от друга опаковка възможно най-скоро или следващото, когато приемате еднофазно лекарство;
 • ако повръщането се случи по-късно от 3-4 часа, тогава не е необходимо повторно приемане, тъй като активните вещества вече са осигурили защита срещу зачеване;

Подобни стъпки трябва да се предприемат при диария. Но ако диарията не спира дълго време, тогава се препоръчва да спрете приема на лекарството за 7 дни.

В комбинация с други лекарства

Когато се комбинират орални контрацептиви с други лекарства, ефективността на контрацепцията значително намалява.
Това важи особено за едновременната употреба с барбитурати, антибиотици, противогъбични или антиконвулсанти.

Няма нищо трудно да ги вземете.

Ако е необходимо да се комбинират контрацептиви и използвани лекарства, препоръчително е да се използват допълнителни защитни средства (например презерватив).

Няма значение какво лекарство използвате Белара, Ярина или Новинет, но ще се нуждаете от одобрението и препоръките на гинеколог.

Как правилно да спрете да използвате хормонални хапчета

Отказът от лекарството може да се дължи на различни причини:

 • при планиране на дете;
 • при смяна на контрацептиви;
 • със влошено здравословно състояние:
 • преди операция.

Ако се планира операция, ще трябва да направите месечна почивка, за да предотвратите тромбоза.
За да се предотвратят болки или странични ефекти след спиране на употребата на контрацептивното лекарство, трябва стриктно да се спазват следните препоръки:

 • отказът от ОК е неприемлив без консултация с лекар;
 • необходимо е да завършите целия си цикъл на лекарството, не можете да се откажете, без да завършите курса на приложение;
 • не се допуска рязък отказ, препоръчва се плавно прекратяване по схемата, установена от гинеколога.

Планиране на бременността

Ако партньорите мислят за попълване на семейството, то този момент е не само най-важното решение в живота им, но също така изисква компетентен подход и голяма отговорност.

Много хора смятат, че е достатъчно да се направи просто действие - да се откажат от контрацептивите за контрол на раждаемостта. В края на краищата, ако не се предпазите, една жена може да забременее веднага..

Изисквайте систематичен подход

Възможно е да е така. Но ако искате оплождането да дойде със сигурност, тогава трябва да вземете предвид някои важни фактори:

 • възраст на жената;
 • продължителността на приема на лекарството;
 • здравен статус;
 • наличието на патологии или хронични заболявания.

Когато планирате дете, препоръчително е непременно да дойдете на консултация с лекуващия гинеколог и да разчитате изцяло на неговия професионализъм.
Лекарят ще предпише да се подложи на преглед, най-вероятно не само за жената, но и за нейния партньор.

В някои случаи бременността може да настъпи само с помощта на помощни средства. Често се използва изкуствено стимулиране на процеса на овулация.

Не забравяйте, че фразата „да не забременееш без да се използва защита е невъзможно“ за мнозина е без значение.

Зачеване след приключване на приема на лекарството

Каква е вероятността да забременеете бързо след прием на противозачатъчни хапчета, пряко зависи от продължителността на използването на тези средства.

Ако пием хормонални лекарства дълго време, то постепенно тялото ни се отби от независима дейност. Тоест спира да произвежда хормоните естроген и прогестерон.

Има проста формула, която лекарите обикновено използват - скоростта на оплождане е 3 регенериращи месеца за 1 година употреба на контрацептиви.

Ако използвате контрацепция за по-малко от 6 месеца, възможно е понякога да се получи обратна реакция. Женската клетка може да се държи като "гладна" клетка. В медицината този феномен се тълкува като "концепция за отмяна" или "отскок ефект".

Това означава, че има голяма вероятност да забременеете при първия акт, дори на следващия ден след спиране на употребата на контрацептиви..

Нуждаем се от отговорен подход към приемането на ОК

Има дори практика, при която безплодието се лекува чрез създаване на ефект на изкуствен рикошет..

Има случаи, когато дори след пет години употреба на наркотици, жените са успели да забременеят след първия незащитен акт буквално в рамките на две седмици.

Много зависи и от възрастта. Медицинската практика показва, че момиче след 22-23 може да забременее по-бързо, без да използва контрацепция.

При продължителна употреба на контрацептиви в тази възраст може да отнеме не повече от година за възстановяване на овулаторния цикъл.

Но жените над 30 години ще отнемат два пъти повече време, за да забременеят без предпазители..
Такава несигурност във времевите параметри се дължи на факта, че контрацептивите могат да причинят проблеми с червата или обостряне на гинекологични патологии..

Каква е вероятността да забременеете без контрацептиви?

Безспорен факт - най-големият процент нежелана бременност настъпва поради незащитен полов акт.
В същото време се отбелязва следната тенденция. Ако партньорите постоянно използват незащитен сексуален контакт, тогава се извършва оплождане:

 • 40% - в рамките на три месеца след началото на полов акт;
 • 65% - максимум след шест месеца;
 • 90% - след 1,5-2 години.

Продължителността на времето зависи от много фактори..

MC катастрофира

Мнозина вярват, че практикуването на полов акт в дните на овулация с презерватив е достатъчно, за да се предотврати зачеването..

Статистиката обаче показва, че при определен набор от обстоятелства можете да забременеете всеки ден, дори по време на менструацията..

Какво да правим в случай на нежелано торене

Всички знаят какво е токсикоза и колко трудно е за повечето жени. Мнозина се страхуват, че лошото здраве може да повлияе на професионалните дейности и да наруши всички планове..

Какво да правите, ако бременността настъпи при такива обстоятелства и дори по време на периода на прием на противозачатъчни хапчета.

Самият факт на използване на ОК не трябва да е решаващ по въпроса за напускане на детето или аборт. Всеки гинеколог ще потвърди, че контрацептивите не са пречка или противопоказание за бременност.

По-добре е да вземете решение за задържане на детето или не през първите седмици на бременността.

Последици от ОК за тялото на майката и детето

Неочаквана бременност при използване на орални контрацептиви поражда много опасения у жените.
Жената е победена от постоянно чувство на безпокойство:

 • как използваните лекарства ще повлияят на хода на бременността;
 • какъв ефект могат да имат контрацептивите върху развитието на дете, внезапно бебето се ражда с патология, физически или умствени увреждания.

Съставът на препаратите е подбран по такъв начин, че съдържащите се в него хормони да не са в състояние да навредят на здравето на майката и детето. Бременността при тези обстоятелства се наблюдава по същия начин, както обикновено.

Препоръки на лекарите към жените

Общи препоръки за жени, приемащи орални контрацептиви:

 1. Ограничете броя на цигарите или напълно премахнете навика за пушене.
 2. Спазвайте стриктно инструкциите за употреба на лекарството.
 3. Ако имате оплаквания относно приема на ОК, трябва да се консултирате с лекар.
 4. В случай на внезапна, локализирана, тежка цефалалгия, пристъпи на мигрена, болка в гърдите, остро зрително увреждане, повишаване на кръвното налягане до критични стойности, лекарството трябва да се спре незабавно.
 5. Периодът на адаптация е 3 цикъла, ако менструацията е нередовна, усеща се състояние на дискомфорт, тогава трябва да се свържете с вашия гинеколог, за да смените лекарството с по-високо ниво на естроген.
 6. В първите цикли на прием на ОК се разрешават оскъдни интерменструални зацапвания, можете да изпиете 1 маса. (допълнително) от следващата опаковка, когато приемате КОК - пийте по 1 таб., посочено на същия ден.
 7. Ако кървенето продължава на по-късна дата (след 3 цикъла), след това посетете гинеколог, необходимо е да се установи причината.
 8. В случай на болка (или напрежение) в млечните жлези се препоръчва да се комбинира ОК с витамин Е.
 9. При галакторея (отделяне от млечните жлези) вземете направление за изследване или променете метода на контрацепция.
 10. При липса на менструация продължете да приемате ОК по обичайната схема и посетете лекар за зачеване или "аменорея след хапче".

За автора: Боровикова Олга

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета

Въпреки съвършенството и високата цена на оралните контрацептиви, те не осигуряват 100% гаранция за защита. Затова момичетата се интересуват дали е възможно да забременеете, като приемате противозачатъчни хапчета. Има няколко причини за това, които трябва да се разберат..

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Бременността по време на прием на противозачатъчни хапчета се появява по ред причини, въпреки че това се случва само при 30% и най-често, ако не се спазват правилата за използване на лекарства. Първо, нека разберем как възниква зачеването, защото не винаги е възможно да забременеете, когато използвате орална контрацепция, а само по време на овулация.

В този момент тялото на жената произвежда специални хормони, а лекарствата увеличават естрогена в кръвта. В резултат на това производството на FSH се блокира, поради което овулацията в тялото не настъпва. Има два основни вида лекарства: първият увеличава количеството естроген и увеличава вискозитета на секретите; втората усложнява преминаването на сперматозоидите в матката, което е напълно ненадеждно.

Ако едно момиче забременее, докато приема контрол на раждаемостта, причината е следната:

 • прескачане на времето за приемане;
 • неправилен избор;
 • странични ефекти под формата на гадене.

Колко вероятно е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Ако се обърнем към статистиката, тогава около 25% от момичетата са изправени пред този проблем и най-често поради пропускане на времето за прием или лечение с антибиотици. Със сигурност можем да кажем, че процесът се контролира напълно от жена и изборът на лекарства трябва да бъде само под наблюдението на лекар..

Причини, поради които може да настъпи бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Оралните контрацептиви и бременността са несъвместими неща, ако се спазват инструкциите. Причини, когато всичко върви "не по план":

 1. Нередовност. Лекарствата трябва да се приемат навреме. Приемът на лекарства, отложен за повече от половин ден, няма да има желания ефект.
 2. Повръщане след прием на контрацептив. Ако момичето повърне по-малко от 3 часа след приема на хапчето, тогава трябва спешно да вземете друго. Направете същото при диария..
 3. Традиционни методи на медицината. Много билки са естествени антибиотици, така че ефектът на таблетките е притъпен. По време на лечение с народни средства, трябва допълнително да използвате бариерния метод на контрацепция.
 4. Простуда. Много лекарства, предназначени да ускорят възстановяването, имат антибактериален характер, за което вече е известно, че притъпява ефекта на оралните контрацептиви.
 5. Кървене и обилно отделяне между периодите. Ако жената изпитва такива явления, тогава през първите две седмици от курса е необходимо допълнително да се предпази по време на полов акт.
 6. Използването на некомбиниран орален контрацептив също намалява производството на хормони в незначителни количества. Това ни позволява да говорим за ниската ефективност на такива средства..
 7. Стрес, липса на сън. Понякога емоционалният стрес засяга работата на лекарствата, в резултат на което хормоналният фон на момичето става нестабилен.
 8. Алкохол. Първо, той може да предизвика повръщане и прочистването на стомаха предотвратява усвояването на таблетката. На второ място, често след пиене на алкохол, момичетата имат кървави петна..

Правила за приемане на орални контрацептиви

Как да приемате противозачатъчни хапчета по време на бременност в ранните етапи и преди това да се случи, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, преди да започнете курса. Също така, правилата са посочени в инструкциите за всяко лекарство. Лекарството се изисква в определен час и не може да бъде пропуснато. Ако пропуснете, трябва да вземете хапче през следващите 12 часа и след това да следвате стандартния график..

Първото хапче трябва да се приема на 2-4 ден от цикъла. Отначало ще трябва да използвате допълнителни средства за защита по време на полов акт, тъй като в началото на курса лекарството в тялото не е имало време да се активира. Седмица след приема на първата опаковка хапчета, трябва да започнете да приемате втората, като периодично се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси или възможни странични ефекти.

Признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Докато приемате контрол на раждаемостта, можете да забременеете, докато симптомите и признаците на това състояние може да са нестандартни за нормалното планирано зачеване:

 • болезнени усещания в гърдите, тежест;
 • гадене, повръщане;
 • ниска ефективност, апатия и понижен тонус на тялото;
 • промяна във вкусовите предпочитания;
 • размазване на кафяви вагинални секрети;
 • забавяне на менструацията.

Такива симптоми при прием на противозачатъчни хапчета показват бременност, освен ако не се изключат други патологични състояния. За да сте сигурни, по-добре е незабавно да направите тест за съдържанието на hCG в урината или да отидете в антенатална клиника.

Тест за бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Възможна е ситуация, когато момичето е пило контрацептиви и е забременяло, но не се е получило веднага. Често в ранните етапи тестът не показва положителен резултат, въпреки че плодът вече се формира и расте. Това се случва поради факта, че хормонът на детето HCG влиза в тялото на жената един от първите, но се появява в кръвта едва на 10-12 седмици.

Колкото по-дълго е закъснението, толкова по-точни ще бъдат анализите и тестовете.

По изключение менструално кървене може да има до 2-ия месец на бременността. Ако има някакво подозрение, препоръчително е да посетите лекар, особено ако не са спазени правилата за употреба на лекарства.

Как противозачатъчните хапчета влияят на бременността?

Безсмислено е да приемате контрацептиви по време на бременност. Ако плодът вече се развива, тогава употребата на контрацептиви няма да го повлияе по никакъв начин и няма да причини дефекти до 5 седмици. Но на 6 седмици се формират гениталиите на детето, които са много чувствителни към въздействието на такива лекарства..

В някои случаи гинекологът специално предписва хормони на жена, ако нейният произход е нестабилен.

Какво се случва, ако пиете контрацептиви по време на бременност?

Гинеколозите не смятат употребата на орални контрацептиви по време на развитието на плода за противопоказание. Тъй като количеството на хормоните, секретирани от лекарството, не е толкова голямо, че да навреди на детето и бъдещата майка. Това също не е причината за аборт, но се препоръчва да спрете приема на контрацептиви с установена бременност възможно най-скоро..

Извънматочна бременност по време на прием на противозачатъчни хапчета

Извънматочна или въображаема бременност при прием на контрацептиви е изключително рядко, както се вижда от многогодишни изследвания. Таблетките намаляват риска от извънматочна бременност, възпаление и тумори с 30%. Също така, лекарствата помагат за възстановяване на нормалната менструация след хормонално нарушение или операция и предотвратяват развитието на кисти.

Последици от бременността при прием на противозачатъчни хапчета

Когато използвате контрацептиви, не трябва да се притеснявате за по-нататъшното развитие на бременността, ако спрете да приемате контрацептиви навреме. В този случай момичето не е заплашено от стерилитет. Напротив, след прекратяване на курса, работата на яйчниците се увеличава, което увеличава шанса за многоплодна бременност. Основното нещо е незабавно да определите състоянието си, да отидете на лекар и да откажете лекарства, особено хормонални.

Заключение

Всяко момиче, което се интересува дали е възможно да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета, трябва да знае, че съществува такава възможност, въпреки че това е просто изключение от правилото. Обикновено се случва, когато не се спазват предписанията на лекаря или поради нестабилен хормонален фон..

За да избегнете проблеми с употребата на орални контрацептиви, трябва редовно да се консултирате с Вашия лекар и да слушате реакциите на тялото си..

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета

Можете ли да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета? Изглежда глупав въпрос, защото всички медии и лекари твърдят, че оралните контрацептиви са най-надеждната защита срещу нежелана бременност..

Въпреки това, в някои ситуации все още е възможно да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета. Нека да разгледаме тези ситуации, между другото, има информация за всички тях в инструкциите за контрацептиви, но повечето жени са просто мързеливи, за да се запознаят с толкова голямо количество информация..

Със сигурност смятате, че първият отрицателен фактор е "грешният" избор на орален контрацептив с "грешната" концентрация на хормони. Въобще не. Всички съвременни контрацептиви имат почти еднакъв състав. На младите момичета се препоръчват лекарства с ниски дози със съдържание на етинил естрадиол от 0,02 mg и това е достатъчно, за да блокира овулацията. Да, приемането на контрацептиви, съдържащи естроген, води до факта, че доминиращият фоликул в яйчника не се формира, жената става, като че ли, временно стерилна. Но има хапчета с различен ефект - няма 100% гаранция, че блокират началото на овулацията, но определено допринасят за удебеляването на цервикалната слуз, което пречи на сперматозоидите да продължат да излизат от влагалището. Тези хапчета, или както ги наричат ​​още, мини-хапчета, са по-малко надеждни от комбинираните хапчета, споменати по-горе, но имат по-малко странични ефекти. Така че, приемът на мини-хапчета не води до намаляване на количеството кърма и затова се препоръчва за кърмещи жени. Също така приемът им по-рядко води до проблеми със сърдечно-съдовата система и поради това те се предписват по-често на жени над 35 години, особено на тези, които пушат повече от 10 цигари на ден. Но тъй като има малък риск от забременяване, прием на противозачатъчни хапчета от този тип, лекарите препоръчват мини-пиене само по строги показания, за онези жени, които имат леко намалена плодовитост, което е точно същото, наблюдавано при кърмене и жени след 35 години.

1. В инструкциите за всяко ОК пише, че те трябва да се приемат едновременно, но ако забавянето е повече от 12 часа, тогава контрацептивният ефект ще бъде намален, което означава, че можете да забременеете, като вземете противозачатъчни.

2. Друга ситуация е, ако жената повръща по-малко от 3 часа след приема на хапчето. В този случай се препоръчва незабавно да вземете друго хапче, тъй като първото не се абсорбира напълно. Същите стъпки трябва да се предприемат при многократна диария. Между другото, жените със "слаб" стомашно-чревни проблеми се препоръчват да използват вагинален пръстен или специална мазилка..

3. Надеждността на таблетките може също да намалее поради взаимодействието им с други лекарства и дори някои традиционни лекарства. Сред лекарствата антибиотиците са най-честата причина за неуспех. Сред средствата на традиционната медицина - жълт кантарион. Нещо повече, влиянието му продължава още 2 седмици след последната доза. Така че, без самолечение, ако използвате хапчета, за да се предпазите. Ако Вашият лекар Ви предписва лечение, не забравяйте да споменете Вашия метод на контрацепция, може да се наложи да използвате бариера (презерватив или вагинална капачка) или химическа контрацепция (спермициди) по време на лечението. Също така трябва да действате във всяка ситуация, при която съществува риск от намаляване на контрацептивния ефект.

Ефективността може да бъде намалена, ако жената има редовен интерменструален поток и кървене. С всичко това първите три месеца от приема на лекарството вече са преминали, когато подобна реакция на организма е нормална (възниква пристрастяване към лекарството). Друг важен момент е, че можете да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета, ако не се предпазите допълнително през първите 7-14 дни от приема на противозачатъчните. В следващите цикли няма такова ограничение, само в първия.

Ако бременността настъпи по време на прием на противозачатъчни хапчета, каква е заплахата? Приемът през първите 3-4 седмици всъщност не заплашва нищо и в никакъв случай не служи като причина за аборт. Ако обаче менструалното кървене не се появи в интервала между приема на хапчетата (седемдневна почивка), тогава не трябва да започвате следващата опаковка, докато не сте сигурни, че не сте бременна. Това може да се направи с помощта на кръвен тест за hCG (най-надежден) или тест за бременност. Между другото, в някои случаи менструацията, докато приемате хапчета, наистина може да не е или менструацията идва много оскъдна и завършва бързо. Това е нормална реакция на хапчета, често това се случва при прием на лекарства с ниски дози, в резултат на което ендометриумът на матката просто не нараства до дебелината, когато започва нейното отделяне - менструация.

Така че забременяването, докато приемате противозачатъчни хапчета, е възможно само в изключителни случаи. Всичко във вашите ръце. Производителите дават гаранция за небременност (при спазване на инструкциите) почти 100 процента.

Бременност, докато приемате контрол на раждаемостта и как това заплашва детето

Противозачатъчните хапчета (орални контрацептиви или OC) са един от най-популярните методи за контрацепция сред жените в детеродна възраст. Това е така, защото те са 99% ефективни при идеална употреба и 91% ефективни при 1, което е по-ефективно от презервативите. Независимо от това, понякога има случаи на бременност, докато ги приемате, което обикновено се случва поради пропуснати хапчета или влиянието на други лекарства, например някои антибиотици. За щастие повечето проучвания показват, че това не трябва да навреди на нероденото бебе или да повлияе на резултата от бременността..

Бременност с контрацепция

възможно ли е?

Често срещан въпрос сред жените в детеродна възраст е: "Мога ли да забременея, ако използвам контрацептиви?" Отговорът е ДА. В допълнение към методите за стерилизация, т.е. вазектомия при мъжете и лигиране на фалопиевите тръби при жените, всички други методи не могат да бъдат гарантирани на 100%. Ефективността на оралните контрацептиви е около 99%, когато се използва според указанията. Това означава, че не можете да пропуснете приема на хапчета или да ги приемате с други лекарства, които намаляват ефективността. Но на практика идеалното използване е малко вероятно, така че всъщност те защитават с 91%.

Какво влияе върху ефективността на оралните контрацептиви?

Пероралните контрацептиви могат да бъдат неефективни, ако се използват неправилно. Ето няколко причини:

 • Пропускане на хапчето. Пропускането на една таблетка (особено комбинацията) вероятно няма да освободи яйцето ви. Основното нещо е да го вземете веднага щом си спомните. Но ако е изминал повече от един ден, тогава вероятността се увеличава, особено в зависимост от вида на хапчетата. Научете повече за това как да действате в този случай и колко таблетки да вземете в тази статия..
 • Прием на хапчета по различно време. 24 часа след като сте приели последното хапче, ефектът му започва да отслабва. Това се дължи на факта, че OC съдържат минимални дози активни вещества, което е важно за предотвратяване на странични ефекти. Дори ако сте приели мини напитката 3 часа или 12 часа по-късно (в зависимост от лекарството) от предния ден, може да овулирате.
 • Ефект на взаимодействие. Има някои лекарства, които правят противозачатъчните хапчета по-малко ефективни. Това са някои антибиотици, лекарства за ХИВ и жълт кантарион. Ако трябва да вземете някое от тези лекарства, кажете на Вашия лекар, че приемате добре и използвайте различен метод на контрацепция, докато приемате тези лекарства.
 • Повръщане или диария. Повръщането през първите 2 часа след приема на хапчето може да попречи на усвояването му от храносмилателната система. 2 Следователно ще трябва да дозирате възможно най-скоро. Подобен ефект може да възникне в резултат на диария..
 • Противозачатъчни хапчета генерици. Генеричните лекарства са лекарства със същите вещества в състава, но под различно наименование без марка или без патент, което ги прави по-евтини. Можете да спестите пари за генерични лекарства, но може да не получите достатъчно хормони за потискане на овулацията. В повечето случаи тези лекарства действат добре, но понякога те могат да бъдат по-малко ефективни..

Признаци на бременност по време на прием на орални контрацептиви

Те са трудни за идентифициране, тъй като много от страничните ефекти на контрацепцията са подобни на признаците на бременност. Единственият сигурен начин да разберете дали сте бременна или не е да направите тест за бременност. Жените, които използват орални контрацептиви, понякога нямат менструация. В допълнение, хормоните понякога се чувстват зле, може да се появи леко отделяне, мазане в средата на цикъла. Като се има предвид това, няма начин да се разбере дали това е страничен ефект от контрацепцията или зачеването. Противозачатъчните хапчета също могат да причинят чувствителност на гърдите, повишено обоняние и промени в настроението. Ако приемате ОК и подозирате бременност, посетете Вашия лекар или направете тест за бременност у дома, за да избегнете усложнения.

Какво да правите, ако забременеете, докато приемате ОК?

Изследванията показват, че приемането на орални контрацептиви в началото на бременността не вреди на плода. Това е добра новина. Вярно е, че въпреки това някои изследвания показват, че са възможни преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или вродени проблеми с пикочните пътища, но всичко това е много рядко. 3

По принцип повечето контрацептиви (OCs и IUDs) намаляват вероятността от извънматочна бременност (когато оплодената яйцеклетка не е вградена в матката). Но ако по време на тяхната употреба е настъпила бременност, тогава рисковете от тази патология са по-високи от тези, които не са използвали тези средства. 4 Извънматочната бременност е сериозно и животозастрашаващо усложнение и изисква незабавна медицинска помощ..

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако подозирате бременност, е домашен тест за бременност. Ако получите положителен резултат, незабавно спрете приема на противозачатъчните хапчета. В случай на отрицателен резултат, консултирайте се с лекар за съвет. Може да искате да спрете да приемате хапчетата така или иначе, тогава трябва да се използва друга форма на контрацепция, като презерватив, докато получите потвърждение от Вашия лекар..

Опитът на други жени

Взето от англоезичен сайт:

„Три месеца по-късно забременях с хапчета. Приемах ги всеки ден, без да пропускам доза. Не разбирам какво се случи. Не пиех други лекарства и пиех хапчетата по едно и също време всеки ден. Единственото, за което се сещам, е, че понякога обичам да пия малко бира. (Алкохолът не влияе върху ефективността на контрацептивите, това е възможно само в случай на повръщане - бел. Ред.) Във всеки случай имам син и той е просто благословия за нас ".

„Забременях, докато приемах орални контрацептиви и получих извънматочна бременност. По това време тя се подлагаше на антибиотична терапия за лечение на синузит и съм сигурен, че това беше причината. Сега ще бъда по-внимателен, ако трябва да пия други лекарства. ".

„Забременях, докато пиех хапчетата. И това е след 20 години използване на орални контрацептиви! Да, няколко дни пропусках хапчета, докато бяхме на почивка. И все пак беше изненадващо, защото ако сте на хапчета дълго време, по принцип не можете да овулирате веднага. Предполагам, че го направих! Детето ни е прекрасно и сме много щастливи, че станахме родители ".

Признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Защо не е ясно веднага, че жената е бременна?

Всяко момиче избира свой собствен метод за контрацепция, който счита за най-надежден. Но всеки от тях не е без недостатъците си. На женските форуми можете да прочетете много интересни истории, когато двойките избягват сношение в дните на овулация, спазват всички правила за прием по схемата, но получават признаци на бременност, когато приемат противозачатъчните хапчета Джес или Джанин. Защо се случи? Кой е виновен?

Гинеколозите отбелязват, че са били лекувани с бременност с всички методи за защита, но всеки случай е имал своя история, по някаква причина или друго лекарство не е дало резултат. Повечето момичета са сигурни, че с помощта на всякакви хапчета е най-надеждно да се предпазят и те пият всичко. Оттук и проблемите.

Без да се задълбочават в механизма на действие на таблетките, те блокират действието на другите с някои хормонални лекарства. В резултат на това спермата достига целта си, а момичето има разочарование и първите признаци на бременност при прием на контрацептиви. Но те не обръщат внимание на новите симптоми, приписвайки ги на колебания в хормоналния фон.

Важно: Статистиката потвърждава, че ОК (орални контрацептиви) са 100% надеждни, при едно условие - планиран прием.

Никой няма да гарантира за надеждността на този метод на контрацепция, ако тялото все още не се е адаптирало (първата опаковка хапчета) и в определени дни жената е забравила да ги приема и този път съвпада с овулацията. Само във филмите можете да мислите за насладите от секса, забравяйки за предпазните мерки. В реалния живот бременността настъпва по време на прием на противозачатъчни хапчета и трябва да се обърне внимание и на новите симптоми. Но жените се държат нехайно, разчитайки изцяло на „магически хапчета“.

Освен това женското тяло е много сложно, периодът на „свикване“ с оралните контрацептиви е различен за всички. Има случаи, когато е имало необяснимо гадене, метеоризъм, лошо храносмилане и други нетипични усещания. След тази адаптация е лесно да пропуснете първите признаци на бременност, когато приемате контрацепция. Особено трудно е да разберете какво не е наред с вас, когато цикличността се колебае и забавянето е често явление..

В такива случаи трябва да имате под ръка система за тестване на аптеки, но те могат да дадат неправилен резултат в ранните етапи:

 • фалшиво положителни;
 • фалшиво отрицателен.
Причината - хормоналният фон е модифициран. Въпреки че тестовият реактив е предназначен да разпознае хормона на бременността или hCG, при ниска концентрация тестът е погрешен и дава фантомни ленти. Само след посещение на гинекологичния кабинет и отговор на лабораторния кръвен тест за hCG ще има по-точен отговор.

Какво да не правите, докато приемате орални контрацептиви?

Оралните контрацептиви съдържат синтетични молекули, подобни на женските хормони, така че те действат подобно на това, което се случва в тялото. Хормоналните контрацептиви са предназначени да блокират функцията на доминиращия фоликул, за да предотвратят образуването на яйцеклетка по време на овулация.

Всеки знае, че естрогенът и прогестеронът се редуват и лекарствата на тяхна основа влияят върху общата концентрация на хормони в организма. Могат ли контрацептиви да се пият неконтролируемо, без консултация с лекар? Гинеколозите казват, че е възможно, ако се консултирате с фармацевт, но обхватът на фармацевтичния пазар е голям. Но дистрибуторът в аптеката не може да вземе предвид онези характеристики на организма, които са посочени в медицинската карта..

Тогава е безполезно да търсите отговорните за вашата бременност, докато приемате противозачатъчни, като говорите за симптомите във форумите. Само лекуващият лекар е в състояние да избере най-добрия вариант:

 • с максимален контрацептивен резултат;
 • с обща корекция на хормоналния фон;
 • няма странични ефекти.
С грешен избор не само не е изключена бременността, но и можете да навредите на собственото си тяло. Понякога жените се оплакват, че теглото се увеличава поради подуване на тъканите, има обилни периоди и склонност към разширени образувания. Спешно трябва да се откаже от използваното лекарство, ако това се наблюдава, като се свържете с лекарите за ново назначение.

Моля, обърнете внимание, че не се препоръчва:

 • хормоналните хапчета трябва да бъдат отменени в средата на цикъла, за да не провокират общ дисбаланс;
 • внезапно преминете към друго лекарство без пауза;
 • приемайте противозачатъчни хапчета в продължение на много години без прекъсване;
 • не обръщайте внимание на пропуснатите дни без хапчета;
 • продължете неконтролиран сексуален живот, като използвате контрацептиви, които случайно са попаднали под ръка;
 • правете големи почивки, като правите добре.
Според статистиката, докато приемате орална контрацепция, вероятността от бременност не е по-висока от 2-3%. Признаците на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, са подобни на често срещаните симптоми..

Внимание: Контрацептивният ефект се наблюдава от първите дни на използване на циклично лекарство. Забавянето с началото на приема на ОК за 3-5 дни, считано от началото на менструацията, е приемливо. По-добре е обаче да се дублира 1-ви цикъл с други бариери в дните на овулация. Безполезно е да започнете да пиете хапчета в края на менструацията си - хормоналният фон вече е формиран. Но има опаковки от 21 и 28 таблетки, инструкциите описват подробно как и кога да ги пиете, от кой ден да започнете.

Прием на хапчета, когато можете да забременеете?

 1. Грешен избор на лекарство. Въпреки че имат приблизително същото ниво на активен хормон, има мини-хапчета, които действат локално. Те увеличават обема на цервикалната слуз, предотвратявайки спермата да достигне до „местоназначението“.
 2. Честите пропуски в графика водят до факта, че нормалният хормонален фон се възстановява.
 3. Нарушаването на графика на хапчетата е основната причина, поради която има признаци на бременност при прием на противозачатъчни хапчета Dimia, Regulon или Lindinet.
 4. При заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от диария и повръщане, активното вещество на контрацептива няма време да се абсорбира в кръвта. Ефективността на хапчетата ще бъде ниска или изобщо не е ефективна.
 5. Използването на лекарства, антибиотици и алкохол, които блокират действието на синтетичните хормони. Взаимодействието с други лекарства и ефектът на органичните съединения върху активния компонент на таблетките е написано в инструкциите, но рядко се проучва докрай. Силен чай и кафе, някои билки и чайове за отслабване също имат подобен ефект..

Съвет: Ако не беше възможно да вземете друго хапче навреме, изпийте го по-късно и след това вземете други хапчета строго според графика. По-добре е да ги пиете сутрин, носете хапчета със себе си в чантата си, в таен джоб, така че при спешни случаи да са винаги с вас.

При спазване на всички препоръки вероятността за забременяване е практически нулева. Статистиката на "полетите" на ниво от 3% във всеки отделен случай има свои причини.

Психологически и медицински аспект на ефекта на таблетките върху плода

Има мит, че ако сте се предпазили с лекарства и е настъпила бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, ще има признаци на патологии в плода. Според гинеколозите обаче, ако зачеването вече е настъпило, това не влияе върху развитието на ембриона. Но няма смисъл да пиете противозачатъчни хапчета, а само прекалено люлее хормоналния фон.

Съвет: Ако има подозрение, че е настъпило оплождане, трябва да се подложите на аптечно тестване и вече в кабинета на гинеколога да обсъдите дали „двулентовият приятел на момичетата“ е прав.

Всеки лекар ще обясни, че ако една жена е взела контрацептиви, тогава не е необходимо да правите аборт от страх, че детето ще бъде дефектно. Това са фалшиви страхове, приемането на мултивитамини с фолиева киселина ще намали риска от патологии до минимум, освен ако не са генетично определени.

Полезно е да си припомните признаците на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета:

 • забавяне и отсъствие на менструация;
 • леко уголемяване на гърдите, сутиенът става малък;
 • потъмняване на ореолите;
 • умора, сънливост и апатия;
 • повишена чувствителност на зърната, болка при контакт;
 • проблеми с храносмилането, гадене сутрин, понякога повръщане;
 • желание да се използва тоалетната през нощта, възможни са проблеми със запек;
 • вкусовите предпочитания се променят, появяват се странни „гурме” желания;
 • има повишена базална температура;
 • повишено влагалищно отделяне;
 • промени в апетита;
 • обриви по кожата, повишена пигментация;
 • познатите миризми дразнят;
 • сексуалното желание се увеличава значително;
 • странен послевкус след ядене или метален вкус на гладно.

Важно: Акнето, мазната коса и склонността към напълняване са често срещани признаци на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета. Въпреки това, човек може да прецени новата ситуация само ако има сбор от симптоми и необичайни усещания..

Някои момичета са затворени от заблуда. Те вярват, че ако продължите да приемате противозачатъчните им хапчета, можете да провокирате спонтанен аборт. Въпреки това, освен хормонален дисбаланс, не очаквайте никакви резултати, ако яйцеклетката е успяла да имплантира в маточната стена. А при здраво момиче дори Постинор не винаги създава условия за спонтанен аборт..

Дори да има кървене, не е факт, че матката се е изчистила, често гинекологът трябва да я остъргва допълнително, за да избегне некротични процеси в утробата. За да изясните дали сте бременна или не, можете само в лекарския кабинет след кръвен тест за hCG.