Около 20-30% от жените, докато очакват бебе, изпитват вагинално кървене. Всеки втори такъв случай завършва с аборт. Това се дължи на факта, че жените често грешат кървенето по време на бременност за внезапни периоди, особено в ранните етапи..

Как да различавате периодите от кървенето по време на бременност?

Кръвта, излизаща от влагалището по време на бременност, трябва да е причината да се търси съвет. В повечето случаи това явление е изпълнено с усложнения, най-лошото от които е спонтанното прекъсване на бременността. Въпреки това, дори преди да се свърже със специалист, жената може да проведе самодиагностика, да определи възможно кървене по време на бременност в ранните етапи..

За да направите това, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Маточното кървене по време на бременност винаги е придружено от болезнени усещания, когато инфекцията попадне, отделянето става тъмно на цвят.
 2. С течение на времето интензивността на кървенето се увеличава.
 3. Появяват се допълнителни симптоми: повръщане, гадене, сърцебиене.
 4. При кървене състоянието бързо се влошава: замайване, студена пот, бледа кожа, възможна е загуба на съзнание.

Кървене по време на бременност - причини

Кървенето по време на бременност може да бъде провокирано от причини от различен произход и характер. В този случай патологията се развива на всеки етап от бременността. Жените обаче са изложени на по-голям риск рано и късно в бременността. Ако в началото на бременността незначителното кървене при бременни жени често се причинява от процеса на имплантиране и не се счита за сериозна заплаха, тогава дори зацапването на освобождаване от отговорност става причина за безпокойство на лекарите на по-късна дата..

За да се определи точната причина, факторът, провокирал нарушението, се извършва цялостен преглед на бременната жена. Възможните причини включват:

 • заплахата от спонтанен аборт;
 • извънматочна бременност;
 • отлепване на плацентата.

Кървене в началото на бременността

Кървене, което се появява внезапно по време на ранна бременност, лекарите често свързват причините за развитието му с възможната заплаха от прекъсване на бременността. Невъзможността за имплантиране, генетична несъвместимост, резус-конфликт често причиняват прекратяване на току-що започнала бременност. В повечето от тези случаи спонтанно прекъсване настъпва до 5 седмици. В същото време самата жена може дори да не подозира за бременност, приемайки зацапване за извънредно месечно.

Прекъсването на бременността обаче често е придружено от появата на допълнителни симптоми, които карат жената да бъде предпазлива и да се консултира с лекар..

Вагиналното течение се придружава от:

 • тежко гадене;
 • повръщане;
 • схващащи болки в долната част на корема, в лумбалната област, сакрума;
 • леко повишаване на телесната температура;
 • главоболие и световъртеж.

Кървене в средата на бременността

Кръв, внезапно излизаща от гениталния тракт по време на бременност, винаги предизвиква паника у бъдещата майка. Тази ситуация изисква диагностика и медицински контрол. Според експерти най-честата причина за тази симптоматика е частично или маргинално предлежание на плацентата. В такива случаи мястото на детето се намира близо до фаринкса на матката или частично преминава към него. Прекомерният стрес разкъсва тъканта на плацентата, което провокира появата на кръв от влагалището.

Сред възможните причини за частично отлепване на плацентата лекарите наричат:

 • гинекологични заболявания;
 • генитални инфекции;
 • многоводие;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • физически упражнения;
 • стресови ситуации;
 • повишен тонус на матката;
 • обостряне на хронични заболявания.

Кървене по време на късна бременност

В по-късните етапи на бременността кървенето е по-рядко, но те не могат да бъдат напълно изключени (кървене по време на бременност). Дори незначително кървене не трябва да се пренебрегва от жената. В такива случаи, за да се намали рискът от преждевременно раждане, на жената се дава пълна почивка и легло..

Говорейки за възможните причини за кървене в края на бременността, експертите наричат ​​много фактори, които действат като провокиращи.

Сред основните причини трябва да се отбележи:

 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетална хипоксия;
 • гестоза;
 • обостряне на хронични патологии.

Кървене по време на бременност без болка

В някои случаи появата на кръв от гениталния тракт по време на периода на изчакване за детето може да бъде вариант на нормата. Така че, някои жени отбелязват наличието на менструация дори при потвърден факт на бременност. Това се наблюдава през кратки периоди от време и е свързано с непълно установен хормонален фон. Към 2-3-ия месец на бременността обаче това приключва. Такова кървене по време на бременност в ранните етапи от развитието на ембриона не е придружено от други симптоми, не засяга благосъстоянието на жената и е приемлив вариант на нормата.

Кървене и болка при бременни жени

В повечето случаи червените, кървави отделяния в началните етапи на бременността се провокират от дефицит на прогестерон. Това състояние е предвестник на възможно спонтанно прекъсване на бременността. Ако една жена внезапно кърви от гениталния тракт по време на бременност, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, да се обадите на линейка. Не във всички случаи обаче зацапването е придружено от болка и дискомфорт..

Появата на кървене може да се дължи на наличието на редица други патологии:

 • ерозия на шийката на матката;
 • миома на матката;
 • миома.

Какво да правим с кървене по време на бременност?

Ако има кръв по време на бременност, независимо от изобилието и продължителността на това явление, е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Колкото по-рано жената посети болницата, толкова по-големи са шансовете за успешен резултат..

Изборът на терапевтичен режим директно зависи от причината, която е причинила нарушението:

 • ако кръвта е следствие от наличието на полип в маточната кухина, тогава не се изисква медикаментозно лечение;
 • ако има опасност от спонтанен аборт, жената се изпраща в болница, където се вземат цялостни мерки за предотвратяване на спонтанен аборт;
 • при откриване на ерозивни лезии на шийката на матката лекарите предприемат тактика за изчакване.

Кървене при бременни жени - първа помощ

Само лекар може да окаже квалифицирана помощ при кървене от гениталния тракт. Следователно, основната задача на доболничния етап е бързата доставка на жена в болницата. Първата помощ обаче също играе важна роля. Няма да е възможно да спрете кървенето сами по време на извънматочна бременност, но можете да намалите рисковете от неговите последици.

Когато кървенето внезапно се отвори по време на бременност, трябва да действате по следния начин:

 1. Да сложи бременната жена в леглото.
 2. След изпразване на пикочния мехур поставете лед в долната част на корема.
 3. Не предлагане на храна или напитки (може да се наложи спешна операция).
 4. Транспортирането на бременна жена се извършва на носилка и с повдигнат глава.

Лекарства, които спират кървенето по време на бременност

В повечето случаи хапчетата за кървене по време на бременност са безсилни. Можете да ги използвате за кратко кървене..

Като лекарства се използват:

 • Викасол;
 • Етамзилат;
 • Дицинон.

Ако кървенето по време на бременност не спре дълго време и се засили, лекарите в болницата провеждат хемостатична комплексна терапия, като използват:

 1. Декстран разтвори, HES, желатинол - за възстановяване на обема на кръвта.
 2. Магнезиев сулфат - 25% разтвор, папаверин - за намаляване на контрактилната активност на матката.
 3. Аскорбинова киселина, пентоксифилин - за профилактика на фетална хипоксия.

Кърваво отделяне по време на бременност

Зацапването по време на бременност често кара жените да изпадат в паника. Те обаче не винаги показват сериозни проблеми при бъдещата майка и дете..

Защо се появяват зацапвания - ние го разбираме заедно с гинеколога Олга КРАВЦОВА.

„Внимание! Тази статия е само с информационна цел и не може да служи като основа за самодиагностика. Ако сте бременна, ако имате някакви обезпокоителни симптоми, веднага се обърнете към Вашия лекар!

Кървавото отделяне на всеки етап от бременността най-вероятно е опасен симптом. Обаче акушер-гинекологът от Регионалния клиничен център за здраве на миньорите (Кузбас) Олга Кравцова ни обясни, че отделянето (включително розово и кафеникаво) може да бъде както проява на патология, особено ако е придружено от болка, гадене, повръщане или сърбеж, така и вариант на нормата.

Зацапване или кървене?

Световната здравна организация счита всяко зацапване преди 22 седмици от бременността за кървене. На практика лекарите все още отделят един от друг. Олга Кравцова казва, че отделянето от кървене се различава според следните критерии:

Брой. Мерната единица е дневна подложка. Ако имате нужда от повече от едно, изписването вече може да се счита за кървене..

Цвят. Богат яркочервен цвят показва началото на кървенето, тъмно червен - че кървенето е свършил, кафяв - че е свършил.

Продължителност. С кратък епизод те говорят за кървави отделяния, с дълъг епизод, за кървене.

Каква е причината за кървенето

Дори ако се чувствате добре и бременността ви протича добре, не забравяйте, че някои действия могат да причинят кървене. Изненадващо, дори храната понякога може да действа като такъв провокатор. Олга Кравцова припомни, че например цитрусовите плодове повишават тонуса на матката и по този начин могат да причинят кървене. Във всеки случай лекарите препоръчват за всеки случай по време на бременност да се избягват:

 • активен спорт и вдигане на тежести;
 • "Луд" секс;
 • стрес;
 • пътуване със самолет, особено през първия и последния триместър;
 • пада.

Любителите на алкохола, тютюна и наркотиците също са изложени на риск. Така че, ако имате някакви вредни зависимости, опитайте се да се откажете от тях поне по време на бременност..

Жените, страдащи от хронични заболявания, също са изложени на риск:

 • с ерозия на шийката на матката;
 • със сърдечно-съдови заболявания;
 • с заболявания на матката (ендометриоза, миома);
 • с анамнеза за повтарящ се спонтанен аборт.

„И накрая, акушерите се притесняват от емоционално лабилни жени. Вярно е, че 99% от бременните жени и наистина всички жени по света могат да бъдат изпратени към последната категория. Така че фразата „спокойствие, само спокойствие“ става все по-актуална от всякога, особено в ситуация, когато зацапването не е ужасен симптом, а често срещано, нормално физиологично явление..

Когато зацапването е нормален вариант

На различни етапи от бременността зацапването ще предизвика страх у пациента, но ще остави лекаря спокоен. Това се случва най-често през първия триместър..

3 седмици. На този етап е възможно леко или умерено кървене, което лекарите наричат ​​имплантация. Причинява се от укрепването на оплодената яйцеклетка, което понякога леко уврежда съдовете на маточната стена. Вариант на нормата през този период се счита за лека дърпаща болка в долната част на корема.

4 седмици. Накрая яйцеклетката се фиксира, което причинява изобилна плътна прозрачна или леко белезникава тайна - понякога с примеси от кръв.

10 седмица. Обикновено изтичането на този етап е течно, водно и без мирис. Но понякога може да се появи изобилна размазваща кървава тайна. Причинява се от механични микроувреждания на стените на матката, които са се разхлабили до десетата седмица. Увреждането им е възможно по време на гинекологичен преглед, полов акт или поради ерозия на шийката на матката.

Като цяло, според Олга Кравцова, през първия триместър зацапването е доста често явление. Това се дължи преди всичко на хормонални промени, твърде активно кръвоснабдяване на гениталиите с повишаване на тяхната чувствителност, както и разхлабване на епитела на маточната кухина. През втория и третия триместър нормалната кървава секреция се среща много по-рядко..

25-36 седмици. По-често през този период отделянето е умерено или обилно, светло или бяло на цвят с изразена кисела миризма. Кръвните съсиреци понякога могат да говорят не толкова за гинекологични проблеми, колкото за тежък запек или хемороиди.

36-40 седмици. Кръвни съсиреци в таен сигнал, че щепселът скоро ще се откачи и раждането ще започне.

Когато зацапването е опасно

Логичният отговор е „във всички останали случаи“. Кървавото отделяне на различни етапи от бременността може да показва:

инфекциозни или полово предавани болести;

извънматочна или замразена бременност;

ерозия на шийката на матката;

"Гинекологът, д-р Нана Тетруашвили и професор, лекар от най-високата категория Вера Сиделникова в своята работа" Съвременни принципи на лечение на кървене през първия и втория триместър на бременността "пишат, че кървенето може да провокира и резус-конфликт - когато имунитетът на Rh-отрицателна майка развива антитела към Rh-позитивния плод.

Според Олга Кравцова кафявата тайна на 8 гестационна седмица е много опасна. Обикновено придружава отделянето на ембриона на плода от стените на матката, последвано от прекъсване на бременността.

Кафяво и розово отделяне

Най-често именно тайната кръв плаши бременната жена. В този случай изхвърлянето на кафяви и розови цветове се нарича едно и също - кърваво. Те носят същата опасност като кървенето..

 • Кафяво отделяне. Този цвят на тайната в ранните етапи е основен симптом на извънматочна бременност с отхвърляне на яйцеклетка. При бременни жени с нормални показания през първия триместър кафявият мехлем може да показва заплашен спонтанен аборт. Олга Кравцова казва, че секрецията на слуз с богати нюанси по-близо до кафявото може да означава и хематом на маточната стена. В по-късните етапи (до 36 седмици) обилната кафява вискозна тайна може да показва отлепване на плацентата или нарушаване на нейната работа. Много тежко отделяне на кафяви нюанси след 36 седмици от бременността изисква хоспитализация, тъй като може да сигнализира за разкъсване на матката.
 • Розово отделяне. Според Олга Кравцова в средния и късния стадий тайна на розов цвят със средна интензивност може да показва отлепване на плацентата..

Трябва да кажа, че по време на бременност жената може да има отделяне на различни цветове и консистенции: бяло, жълто, зелено, дебело, воднисто, лигаво - и някои от тях са много по-опасни от кървенето. Може да се окажат симптом... Въпреки че - това е съвсем различна история и за това - в друга статия. бъдете здрави!

7 причини за кървене по време на бременност

Кървенето по време на бременност може да бъде много плашещо, но загубата на кръв не винаги означава спонтанен аборт. Кървенето по време на бременност, особено през първия триместър, е по-често, отколкото си мислите. Ето защо е важно да знаете защо се случват и какво да правите..

Според проучвания около 25% от интервюираните жени потвърждават, че са имали кървене по време на бременност, а 8% са имали доста тежко. Повечето случаи са възникнали между 5 и 8 седмици и са продължили не повече от 3 дни.

От тези, които са имали кървене, само 12% от жените са преживели спонтанен аборт. Еднократно кървене се наблюдава при много жени, но има и такива, които го имат периодично през цялата бременност. Изписването по време на бременност може да изглежда като капчици, ивици или изхвърляне, подобно на менструацията ви.

Кървене по време на бременност: Трябва ли да кажете на Вашия лекар

Да. Всяко кървене по време на бременност трябва незабавно да бъде съобщено на гинеколога.

Всяко вагинално отделяне на кръв преди 24 седмици от бременността се счита за потенциален риск от спонтанен аборт. След 24 седмици това се нарича пренатално кървене..

Тези, които имат отрицателен Rh фактор, определено трябва да посетят лекар в рамките на 72 часа след кървене, тъй като има съмнения, че кръвта на детето може да се смеси с вашата. Ако се получи смесване, тялото на майката може да започне да произвежда антитела срещу резус-положителната кръв на бебето.

Rh положителният е много по-често срещан от отрицателния резус. За първата бременност смесването на кръв няма никакви последици, но при следващи бременности тялото може да реши да атакува непозната материя с антитела, ако бебето е Rh положително отново.

По-долу са най-честите причини за кървене по време на бременност. Не всички от тях са страшни и опасни. По време на бременност се появяват леки спазми и усещания за дърпане и това е нормално. Но ако кървенето е придружено от силна болка и спазми, незабавно потърсете медицинска помощ..

Имплантно кървене

При имплантационно кървене, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката, могат да се появят малки петна или ивици кръв. Това обикновено трае само ден или два и се случва по време на периода на имплантиране или по време на периода, в който вашият период е трябвало да започне.

Някои жени погрешно смятат, че това са само леки менструации и не разбират, че са бременни..

Пробивно кървене

Някои жени имат така нареченото пробивно или межменструално кървене по време на периода, в който е трябвало да има менструация. По този начин такова отделяне се появява съответно на 4, 8, 12 седмици. Често те са придружени от усещания, които обикновено изпитвате с менструацията си, тоест болки в гърба, спазми, тежест в долната част на корема, усещане за подуване и загуба на сила..


Разбира се, поради факта, че сте бременна, вашият период не идва, въпреки че ви се струва, че трябва. По време на бременността хормоните предотвратяват секрецията, но понякога, когато нивата на хормоните все още не са достигнали своя връх и не могат да спрат менструацията, се получава „пробив“ - пробивно кървене.

Това може да продължи до 3 месеца и след това плацентата поема отговорността за производството на хормони от яйчниците. Има жени, които имат пробивно кървене почти през цялото време на бременността, и под постоянното наблюдение на лекарите, те свободно раждат здрави бебета.

Заплашен спонтанен аборт или спонтанен аборт

Според изследванията една трета от всички бременности завършват със спонтанен аборт (медицинският термин е спонтанен аборт). Звучи плашещо, но не се отчайвайте, тъй като този брой включва спонтанни аборти много рано, първите 12 седмици, когато жената може дори да не осъзнае, че е била бременна изобщо.

Спонтанен аборт от този тип често се случва поради увреждане на плода, т.е. тялото на жената отхвърля нежизнеспособния плод.

Ако сте прекрачили границата от 14-16 седмици, можете да се успокоите.

Най-разумно е да се въздържате от обявяване на бременността си пред целия свят, докато не се достигне двумесечният период. Вие, разбира се, може да избухнете от емоции и радост, но в случай на спонтанен аборт, ще бъде двойно по-болезнено да съобщите отново за неуспешна бременност. Емпатията е важна, но понякога може само да влоши мъката ви по разбити мечти да бъдеш майка..

Признаци на спонтанен аборт са кървене, спазми, болки в кръста и корема. Жените често казват, че „не се чувстват бременни“, когато имат спонтанен аборт или кървене. Основните признаци на бременността изчезват - гадене, болезненост в гърдите и подут корем.

Ако кървите и чувствате всичко по-горе, съществува риск да сте загубили бебето си. Ако кървите, но не чувствате, че бременността е приключила, има голяма вероятност да има опасност от спонтанен аборт, но като цяло бебето е добре.

Спонтанен аборт може да се случи и без кървене, което често се нарича „замразена бременност“, когато плодът умре, но все още е в капан в тялото ви. В този случай признаците на бременност ще изчезнат, но сърдечният арест на плода може да се определи само чрез ултразвук. Може да е необходима кюрета за отстраняване на мъртъв плод.

Кървене след полов акт

Кървенето след секс е една от най-честите причини за кървене по време на бременност. Той е напълно безвреден и се причинява от повишено кръвоснабдяване и омекотяване на шийката на матката. Въпреки че това кървене не представлява сериозно безпокойство, все пак трябва да съобщите за това на Вашия лекар. Бъдете подготвени за много личен въпрос дали сте правили секс наскоро.

Това не означава, че трябва да спрете да правите секс, но може да се наложи да убедите партньора си, че няма да навреди на бебето, че е надеждно защитен в матката, която се намира много по-високо от вагината..

Извънматочна бременност

Ектопична бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена извън матката, обикновено във фалопиевата тръба.

Възможно е да имате силна болка в долната част на корема от едната страна или болка при търкаляне, както и слабост и гадене. Болката може внезапно да изчезне, ако тръбата се счупи, но ще се върне след няколко часа или дни и усещането ще бъде още по-лошо.

Това е доста опасна ситуация. Ектопичната бременност може да разруши фалопиевите тръби и да причини вътрешно кървене, което може да доведе до безплодие. Може да се наложи да премахнете фалопиевата тръба и да прекратите бременността, но това не означава, че ще имате проблеми със зачеването в бъдеще, при условие че вторият ви яйчник и фалопиевата тръба са здрави.

Плацентарно кървене

Друг въпрос, който може да чуете при назначението на Вашия лекар, е дали сте направили сканиране и как се намира плацентата.

Безболезненото вагинално кървене може да е резултат от необичайно поставяне на плацентата. Понякога плацентата се намира много ниско на стената на матката, а понякога точно над шийката на матката. Това се нарича предлежание на плацентата и се среща при около 0,5% от бременностите..

Предлежанието на плацентата неизбежно ще доведе до кървене в даден момент от бременността - обикновено след 20 седмици. Има различна степен на тежест на това състояние, но всички те изискват повтарящи се ултразвуци за точна диагноза. За да предотвратите заплаха за бебето, може да бъдете посъветвани да останете в леглото, да предложите индукция или цезарово сечение, ако плацентата продължава да се прикрепва към шийката на матката.

Друга причина за кървене по-късно през бременността е отлепването на плацентата, когато плацентата е частично или напълно отделена от маточната стена. Това се случва при около 1 на 200 бременности. Симптомите включват обща силна болка и обилно кървене. Кървенето може да бъде видимо или скрито в матката, която е стегната, стегната, твърда на допир и много болезнена.

Ако пушите, имате високо кръвно налягане, бъбречни проблеми или прееклампсия, имате висок риск от отлепване на плацентата. Това състояние изисква спешна хоспитализация и в зависимост от тежестта на кървенето може да ви бъде предписана почивка в леглото, индукция или цезарово сечение..

Миома на матката

Маточните фиброиди са маси от втвърдени мускули и фиброзна тъкан, които могат да се намират във или извън стените на матката. Те могат да бъдат както проблемни, така и безпроблемни по време на бременност - това, на първо място, зависи от местоположението на миомата и от това дали тя се увеличава или не..

Няма единодушие сред лекарите по този въпрос, но е известно, че хормоните, произведени по време на бременност, могат да причинят както намаляване, така и увеличаване на миома..

Миомата се отстранява най-добре преди бременността, тъй като е вероятно да доведе до извънматочна бременност, обилно кървене по време на бременност или спонтанен аборт.

Много жени обаче раждат без никакви усложнения. Ако имате миома, важно е да посетите специалист, за да разберете вашата конкретна ситуация и да определите следващите стъпки. Избягвайте самолечението по интернет, тъй като въпросът е сериозен и не трябва да се доверява на експерти по дивана.

Ами ако кървя

Ако сте бременна повече от 20 седмици, незабавно посетете лекар, ако имате кървене. В никакъв случай не използвайте тампони, ако имате кървене по време на бременност; винаги вземайте подложка.

Ако кървенето е незначително и не ви боли, все пак говорете с Вашия лекар или медицинска сестра. Ако кървенето е силно (течение или съсиреци) и е придружено от коремни спазми, болки в гърба и болки, подобни на менструация, незабавно се обадете на линейка..

Разбираемо е, че сте разстроени, но се опитайте да запазите спокойствие и не забравяйте, че кървенето се появява по време на бременност, това не е аномалия..

Кръвта принадлежи на вас, а не на бебето, така че продължаването на напълно здрава бременност и раждането на здраво дете е възможно и най-вероятно. Не се изненадвайте, ако с подобни оплаквания в ранните етапи (до 12 седмици), ви се препоръчва просто да гледате и да чакате..

Какво да направите, ако се случи спонтанен аборт

Ако имате спонтанен аборт, за съжаление нищо не може да спре или предотврати този процес. Загубата на дете винаги е болка, разочарование и депресия, но най-доброто, което можете да направите, е да се грижите за себе си, физически и емоционално. Не сте виновни, че сте загубили детето си и не можете да промените нищо, но има неща, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно физически:

 1. Почивка на легло.
 2. Парацетамол / Панадеин (лекарство за облекчаване на спазми по време на менструация).
 3. Нагревателна подложка или бутилка топла вода на корема.
 4. Чай и партньорска подкрепа.

Заедно със секретите могат да излязат различни бучки тъкан, неразвит плод, но скоро кървенето ще спре. Ако кръвта не спира, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че в повечето случаи кървенето по време на ранна бременност настъпва спонтанно и след това бременността продължава здраво.

Кървене по време на бременност

Никой няма да спори, че бременността е най-прекрасният период в живота на всяка жена, но не забравяйте, че това е период на изключителна отговорност, внимание и, за съжаление, безпокойство, преди всичко, относно състоянието на вашето здраве. Тялото е това, което ни дава първите сигнали, че нещо не е наред. Пренебрегването им, разбира се, не си струва: по-добре е да играете отново безопасно с лекар, отколкото да навредите на здравето и бебето си.

Има ли кървене по време на бременност? Доста често срещано явление по време на бременност е кървенето в ранните му стадии. Среща се при повече от 20% от жените. И като правило в половината от случаите той изчезва сам и не посочва нарушения. Но в останалата половина от случаите кървенето е опасно, тъй като може да завърши със спонтанен аборт. Сигнал за това е появата на тъмни кръвни съсиреци..

Във всеки случай, ако през първия триместър една жена има зацапване или кървене, тогава тя трябва да се консултира с лекар, но в същото време да се опита да не изпада в паника, защото кавгата е не по-малко опасна за бременната жена. Гинекологът трябва задължително да разкаже подробно за цвета на отделянето, естеството на болката, интензивността, има ли температура и дали боли да отидете до тоалетната.

Ако лекарят ви е прегледал и е решил да ви приеме в болница, това отново не е причина за притеснение: може би просто иска да ви прегледа по-подробно..

Причини за кървене по време на бременност

Причините за кървене в началото на бременността могат да бъдат хормонален дефицит (например липса на някои хормони), извънматочна бременност и възпаление на шийката на матката. Те могат да се появят и поради имплантиране на ембрион в шийката на матката. Между другото, в последния случай жената се чувства абсолютно нормално, нейното отделяне е с бледорозов оттенък.

Кърваво отделяне може да се появи след полов акт: ако има дразнене на шийката на матката и вагиналната лигавица. В този случай не трябва да се страхувате: този вид кървене не е ужасно нито за бебето, нито за майката..

Но има и по-сериозни причини за кървене. Те са много опасни както за мама, така и за бебето..

Първо, спонтанен аборт може да е причината. Най-често зацапване зацапване е придружено от спазми болки в долната част на корема. Можете да спасите бременността, ако отидете навреме на лекар и най-добре - докато има опасност от прекъсване на бременността, отидете в болницата, за да бъдете под постоянен медицински контрол. Когато е заплашен спонтанен аборт, се препоръчва почивка в леглото, максимално спокойствие и липса на стрес.

На второ място, зацапването може да се появи и поради кистозен дрейф - състояние, когато започва пролиферацията на плацентарната тъкан. Кървенето в такива случаи е обилно, но безболезнено. В този случай се извършва остъргване и хормоналният статус се следи за около шест месеца..

Друга причина за кървене са хромозомни аномалии или други дефекти, които, за съжаление, са несъвместими с живота на плода. Бременността така или иначе ще завърши със спонтанен аборт. След спонтанен аборт, жена непременно трябва да се консултира с лекар, за да предотврати развитието на пост-хеморагичен шок. Обикновено в такива ситуации се прави диагностичен и терапевтичен кюретаж на матката, така че в нея да не останат остатъци от яйцеклетката, плацентата, спуканите съдове. След това - жената ще се подложи на преглед, за да установи истинската причина за спонтанен аборт.

Кървенето може да възникне, ако жената не е забелязала спонтанен аборт. В този случай, след отхвърлянето на яйцеклетката, след известно време започва кървене, причинено от остатъците от ембриона и неговите мембрани в маточната кухина. В такава ситуация трябва незабавно да се консултирате с лекар! Той спешно ще направи кюретаж.

yulka_mamulka

Много добра статия, кървене по време на B.

Този пост е публикуван от super_mom_yulka_mamulka 17 април 2013 г.

83 546 прегледа

Кървене по време на ранна и късна бременност. Кървенето по време на бременност е най-честата патология. И това е не просто патология, но и сериозно усложнение, за което, уви, не всяка бременна жена е наясно. Това се дължи предимно на широко разпространеното погрешно схващане, че по време на бременност може да има периоди. Но всъщност не трябва да има нормално кървене по време на бременност. Много рядко (в 3% от 100 случая) някои бременни жени имат малки петнисти кръвоизливи в самото начало на бременността, когато жената все още не знае за бременността си. Това се случва по време на прикрепването на яйцеклетката към матката и като правило съответства на датата на очакваната менструация. Само в този случай кървенето е нормално. В други случаи всяко кървене се разглежда като патология.

Причини за кървене по време на бременност

Кървенето може да се появи както в началото, така и в края на бременността. В зависимост от това колко дълго е настъпило кървенето - рано или късно, възможно е да се приеме патологията, която е причинила кървенето.

Кървенето в началото на бременността (преди 12 гестационна седмица) може да показва:

- за спонтанен аборт, който е започнал;

- за извънматочна бременност;

- за неразвиваща се „замразена” бременност;

- за кистозния дрейф.

Кървенето в края на бременността (след 12 седмици) може да се дължи на отлепване на плацентата или превия.

Трябва да се отбележи, че ако кървенето

възникнали по време на бременност, това не означава, че е свързано именно с патологията на плода. Причината за това може да бъде обостряне на гинекологични заболявания при бъдещата майка - ерозия на шийката на матката, миома на матката, полипи на цервикалния канал и т.н. Кървенето може да бъде причинено и от обща травма на гениталиите..

Кървенето по време на бременност може да бъде с различна интензивност - размазване, умерено или обилно със съсиреци. Доста често кървенето е придружено от болка. Болката може да бъде силна и остра, да се разпространява в целия корем. Често те приличат на родилни болки, както се случва например при спонтанен аборт. Или може да има леко осезаеми дърпащи болки в долната част на корема. В допълнение към болката и кървенето, налягането на бременната жена намалява, пулсът се ускорява и се появява слабост. Но поради естеството и интензивността на болката и кървенето диагнозата не може да бъде поставена, тъй като при една и съща патология при различните жени тези показатели се различават.

Ако кървенето е незначително, това не означава, че трябва да лежите у дома и да изчакате, докато те преминат. Всяко кървене по време на бременност е причина за спешно лечение с гинеколог. Такива състояния могат да бъдат опасни както за живота на плода, така и за майката..

Диагностика на причината за кървене по време на бременност

За да се установи точната причина за кървене, е необходимо да се прегледа гинеколог и редица диагностични изследвания в болница или родилно заведение.

По време на прегледа лекарят взема тампон от влагалището. Бременна жена прави общ и биохимичен кръвен тест, коагулограма, кръвен тест за ХИВ, хепатит, сифилис; общ анализ на урината. Тя се определя от кръвната група и резус фактора.Задължителна е ехографията на тазовите органи и плода..

За да се диагностицира причината за кървене в края на бременността, обикновено не се изискват допълнителни изследвания, поради високото съдържание на информация на ултразвук.

Лечение на кървене по време на бременност

Когато диагнозата се потвърди, се показва "замразена" бременност или кистозен дрейф, както в случай на спонтанен аборт, кюретаж на маточната кухина. След кюретаж се предписват хормонът Окситоцин и кръвоспиращите лекарства за намаляване на матката. Кървавото отделяне след кюретаж спира след една седмица.

При извънматочна бременност хирургично лечение. Извършва се лапароскопия или лапаротомия и засегнатата фалопиева тръба се отстранява или яйцеклетката се изцежда от тръбата.

При предлежанието на плацентата, ако отделянето е незначително, се предписват спазмолитици, капкомери с магнезий, бета-адреномиметици (Ginipral), антитромбоцитни средства (Trental или Curantil) и витамини за поддържане на бременността. При предлежанието на плацентата кървенето може да продължи до раждането. През цялото това време се предполага, че една жена е в болницата. При достигане на пълния срок (38 седмици от бременността) се прави цезарово сечение. Ако кървенето е обилно, се извършва цезарово сечение по спешност, дори ако плодът е недоносен. За да се попълни загубата на кръв, се извършва инфузионна терапия (преливане на прясно замразена плазма и еритроцитна маса).

Ако се подозира отлепване на плацентата, се извършва спешно цезарово сечение, независимо от продължителността на бременността и жизнеспособността на плода. Успоредно с това се провежда инфузионна терапия.

Всички жени с Rh-отрицателна кръв веднага след кюретаж, операция за извънматочна бременност и цезарово сечение се инжектират с анти-Rh D-имуноглобулин, за да се предотврати Rh-конфликт между майката и плода, когато феталната кръв влезе в кръвта на майката.

Всички бременни жени, които имат кървене и са успели да поддържат препоръчаното сексуално въздържание и емоционален мир. Много лекарства, които се предписват в болницата, трябва да се използват след изписване, дори ако няма кървене, за да се предпазите от многократната заплаха от прекъсване на бременността. Ако кървенето се появи отново, бременната жена също трябва незабавно да се консултира с гинеколог.

В рехабилитационния период, след спиране на кървенето, се използват успокоителни - тинктури от майчинка или валериана. Препоръчайте немедикаментозно и физиотерапевтично лечение - акупунктура, ендоназално поцинковане и т.н..

Що се отнася до традиционната медицина, в допълнение към тинктурите от майчина и валериана, които се използват много дълго време в акушерството, е по-добре да не се използват други билки за кървене, тъй като в повечето случаи те са неефективни, а в най-лошия случай са вредни по време на бременност и могат допълнително да влошат ситуацията.

Усложнения на кървенето по време на бременност:

- спонтанни аборти, които не се повлияват от лечението;

- антенатална фетална смърт;

- инфекциозни усложнения, септичен шок, който възниква поради наличието на тъканни остатъци от мъртъв плод в маточната кухина;

- при голяма загуба на кръв може да се развие хеморагичен шок, който може да бъде фатален;

- хориокарцином - рядък злокачествен раков тумор, който може да възникне след кюретаж за кистозен дрейф.

Предотвратяване на кървене:

- естествено семейно планиране - не аборт;

- ограничаване на физическата и сексуалната активност по време на бременност;

- своевременно лечение на хронични гинекологични заболявания (особено генитални инфекции) преди бременност;

- репродуктивна функция до 35 години.

Консултация с лекар относно кървене по време на бременност

1. Възможно ли е да се използват някои лекарства за спиране на кървенето у дома?

Не можете, трябва спешно да се консултирате с лекар.

2. Колко бързо можете да забременеете отново след изстъргване?

След 3-6 месеца, след преглед и подходящо хормонално лечение.

3. Има ли менструация по време на бременност??

4. Може ли да възникне кървене по време на бременност поради секс??

5. Легнете, за да спестите на 5 седмици. Кървенето не изчезна и имаше спонтанен аборт, въпреки че тя пие хормони. Кажете ми, може би дозата на хормоните е била недостатъчна?

Може би, но едва ли. Трябва да разберете защо имате спонтанен аборт след прегледа. Лекарят вероятно е предписал хормони, за да компенсира липсата на прогестерон в организма, което често се случва при спонтанни аборти. Но спонтанен аборт може да възникне и поради генетични дефекти на плода (в 75% от случаите) и тогава хормоните нямат нищо общо с това..

6. Как да разберем от естеството на кръвоизлива - това е спонтанен аборт или замразена бременност?

По някакъв начин само лекар определено може да установи след преглед и ултразвук.

7. Имам предлежание на плацентата. Няма повече кървене. Добре ли е да правите секс?

Не можеш. Необходимо е да се въздържате от полов акт до раждането.

8. Получих зацапващо кървене след седмично закъснение на менструацията. Какво е?

Направете тест за бременност и се обърнете към вашия гинеколог. Или е бременност, или дисфункция на яйчниците.

9. Може ли да има кървене поради банята?

Винаги ли е кървенето опасно в началото на бременността??

Кървавите вагинални секрети по време на бременност, особено в ранните етапи, винаги са много притеснителни за жените. И това като цяло е правилно. Кървенето в такава ситуация може да бъде симптом на доста сериозни заболявания и патологии. Опасно ли е обаче кървенето в началото на бременността??

Разбира се, че не. Кървавото отделяне може да бъде причинено от редица причини, някои от които изобщо не са опасни. По-долу е дадено подробно обяснение на всички причини, които могат да причинят кървене по време на бременност..

Кървене в началото на бременността: имплантационно кървене

Имплантационното кървене се счита от някои специалисти за един от първите признаци на бременност. Във всеки случай, преди да настъпи имплантацията, не може да има други признаци, тъй като оплодената яйцеклетка не е влизала в контакт с тялото на майката преди и като че е спряна в матката.

По време на имплантацията яйцеклетката, която прониква в лигавицата на матката, може да увреди малък кръвоносен съд, което да доведе до леко кървене през първия месец на бременността. Повече за имплантирането на ембриони →

Обикновено имплантацията се случва около 25-28 дни от цикъла, т.е. приблизително когато следващата менструация трябва да започне. Именно с менструалното кървене имплантацията най-често се бърка, защото обикновено жената просто не знае за бременността през този период.

Естеството на изхвърлянето през този период обаче се различава значително от месечното. Разрядът е много по-малко обилен и обикновено трае 1-2 дни. Няма увеличаване на кървенето, както при менструацията.

Пробивно кървене

Пробивното кървене е кървене, което се получава в резултат на хормонален пробив в менструалния цикъл. Поради рязка промяна в хормоналните нива в началото на бременността, във връзка с леки хормонални нарушения, в някои случаи се появява кървене, съвпадащо по отношение на менструацията, но много по-малко изобилно от менструалното.

Такова кървене може да се повтори не само през първия месец, но и още няколко пъти. Поради това някои жени дори не знаят за бременността си до 3-4 месеца. Всъщност това обяснява защо е невъзможно да се ориентирате в диагнозата на бременността само при забавяне на менструацията, винаги трябва да обърнете внимание на няколко признака.

Пробивното кървене също не представлява особена опасност и не е симптом на заболяването..

Инфекции и ерозия като причини за ранно кървене

Инфекциозните и възпалителни процеси в шийката на матката и цервикалния канал също могат да причинят кървене в началото на бременността. В този случай размазващият секрет ще се появи след всяко травмиращо действие: секс, преглед от гинеколог, физическо натоварване и т.н..

Тази група причини за кървене по време на бременност може да включва например ерозия на шийката на матката. Тази фраза крие увреждане на лигавицата на шията, което може да бъде вродено или придобито в резултат на различни заболявания на наранявания.

В повечето случаи заболяването протича безсимптомно и не причинява неудобства на пациента. В някои случаи обаче се появяват кървене и болка..

Ерозията не засяга по никакъв начин бременността, развитието на плода или раждането. Ето защо някои лекари твърдят, че няма нужда да се лекува по време на бременност. Други експерти настояват, че все пак си струва да се лекува ерозия. Решението, разбира се, все пак ще бъде самата жена. Проучете информацията, преценете плюсовете и минусите и вземете решение: дали да лекувате ерозията незабавно, или да изчакате до края на бременността.

При инфекция няма избор. Ако кървенето е причинено от инфекциозно заболяване, то трябва да се лекува. При това възможно най-бързо. Почти всички инфекции имат отрицателно въздействие върху развитието на плода. В най-неприятните случаи промените могат да направят плода нежизнеспособен и да доведат до спонтанен аборт..

Обикновено инфекциите се препоръчва да се лекуват преди бременността, но това не винаги се прави. И никой не е имунизиран от инфекция след зачеването..

Риск от спонтанен аборт

Най-сериозната и неприятна причина за кървене и в същото време, за съжаление, не на последно място рядкост, е заплахата от спонтанен аборт. Зад тази фраза се крие цяла плеяда от причини и диагнози, някои от които оставят на бъдещите родители поне призрачна надежда за запазване на бременността, някои са изречение.

За съжаление, или за щастие, зависи от коя страна гледате: повечето ранни спонтанни аборти се случват през първите 4 седмици, когато жената просто не знае за бременността си. От една страна, в този случай надеждата за запазване на бременността пада, а от друга, жената все още не е свикнала и дори не е започнала да свиква с идеята, че ще стане майка.

Шансовете за оцеляване на плода също са минимални, ако генетичните аномалии са причина за спонтанен аборт. В такава ситуация тялото на майката отхвърля нежизнеспособния плод. Спонтанният аборт често започва след смъртта на плода.

Различни хронични и инфекциозни заболявания на майката, аномалии в структурата на матката, хормонални смущения, резус-конфликт и така нататък също могат да станат причина за заплахата от спонтанен аборт. Рискът от изправяне пред заплаха от спонтанен аборт се увеличава с възрастта, както и при многоплодна бременност. Жените, които пушат, пият и употребяват наркотици, също са изложени на риск..

Какво да правим с кървене?

Както можете да видите, кървенето не винаги показва сериозни заплахи и заболявания. Това обаче не означава, че когато се появят кървави отделяния, можете да си позволите да се отпуснете и да не се притеснявате..

Във всеки случай трябва да се потърси лекар. Едва ли жената ще успее да си направи диагноза, без да направи грешка. Заслужава ли си да рискувате детето си и здравето си, а не рядко и живота си.

Ако въпреки това се окаже, че говорим за заплаха от спонтанен аборт, тогава зависи от това колко бързо жената стига до лекаря дали ще бъде възможно да се поддържа бременността. Освен това, ако кървенето не бъде спряно навреме, не само ембрионът, но и бременната жена могат да страдат..

Когато се появи кърваво отделяне, трябва да се обадите на линейка и да легнете. Мирът е най-важната препоръка, която в никакъв случай не бива да се нарушава..

Да стигнете до болницата самостоятелно също не се препоръчва. Разходките и пътуванията в обществения транспорт са много сериозна тежест, ако подозирате, че има заплаха от спонтанен аборт.

Когато жената бъде откарана в болница, първата стъпка е да се предприемат мерки за спиране на кървенето. След това те ще направят тестове и ще проведат необходимите изследвания, за да установят причината за заплахата от спонтанен аборт. Въз основа на получените данни ще бъде предписано лечение.

В зависимост от тежестта на състоянието на жената може да й бъде позволено да се прибере вкъщи за лечение или да й бъде предложено да остане в болницата. Не бива да отказвате. Малко хора успяват наистина да поддържат спокойствие у дома. И не всички процедури могат да се правят у дома.

Основното в тази ситуация е да не бъдете нервни. Прекомерната нервност може да влоши ситуацията. Като правило, ако жената се обърне своевременно към лекар, бременността може да се запази..

Кървене по време на бременност: първа помощ, методи на лечение

Кървенето е често усложнение при бременност. Бъдещите майки се страхуват ужасно от такъв симптом, въпреки че зацапването не винаги сигнализира за предстоящ спонтанен аборт. Естеството на освобождаването от отговорност, допълнителни прояви, се различава. Необходимо е да се консултирате с лекар дори при малки кръвоизливи, това е важно за здравето, развитието на бебето и живота на майката. Информацията за проблема ще ви помогне да проучите по-добре тялото си, да откриете своевременно опасни признаци.

Причини за кървене по време на бременност

Кървенето е сериозна заплаха за плода и жената. В това състояние трябва спешно да се свържете с лекар. Няма значение цвета на изхвърлянето или неговата консистенция. Почти 20% от бременните жени се сблъскват с този проблем. Без медицинска помощ това може да доведе до смърт..

 • замразена бременност;
 • кистозен дрейф;
 • гинекологични заболявания;
 • разширени вени на влагалището;
 • отлепване на плацентата;
 • механична травма на корема;
 • твърде активен полов акт;
 • извънматочна бременност;
 • въвеждането на яйцеклетката в маточната стена;
 • ниско съдържание на хормона - прогестерон;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • фетални малформации;
 • многоплодна бременност;
 • руптура на матката.

Понякога причините за кървенето са медицински манипулации, извършвани недостатъчно внимателно. В резултат на това се отделя малко количество кръв, като околоплодната течност.

Класификация и симптоми на кървене

Медицинската класификация се основава на причините за кървене:

 • физиологични (развиват се поради преструктуриране на работата на вътрешните органи и системи, не са опасни за ембриона или жената);
 • патологични (те сигнализират за неправилен ход на бременността, има заплаха за здравето, необходима е медицинска помощ).

Симптомите на кървене зависят от причината за тяхното развитие. Кървавото отделяне в началните етапи често е от физиологичен произход, не е придружено от допълнителни негативни симптоми. Кървенето с ерозия, полипи на цервикалния канал, миома също не са придружени от допълнително влошаване на здравето. Изписването ще бъде продължително и обилно с липса на прогестерон. Те са подобни по признаци на менструацията..

В случай на спонтанен аборт, жената се притеснява от:

 • виене на свят;
 • обща слабост;
 • гадене;
 • болка под формата на контракции в лумбалната област;
 • леко повишаване на температурата.

Кървенето по време на спонтанен аборт е от различно естество, могат да се наблюдават съсиреци. При извънматочна бременност разкъсването на матката представлява сериозна опасност за жената. Има вероятност от вътрешно кървене, много по-късно започва отделянето от външните полови органи. Началото се характеризира с остра болка в корема с връщане в аналната област. Значителната загуба на кръв може да доведе до шок и смърт..

Разпределението на кръв в късните етапи на раждането на дете не винаги се проявява с ярки симптоми. Например при предлежанието на плацентата само кървенето издава това сериозно състояние. Отлепването на плацентата е придружено от лошо здраве, напрежение в мускулите на матката, болка в корема.

Кървене в началото на бременността

До 15 седмици могат да се получат кръвоизливи от различно естество. Повечето жени погрешно отделят тъмните секрети през втората седмица на бременността за менструация. Но това е резултат от въвеждането на яйцеклетката в маточната стена. Има леко отхвърляне на лигавичния слой, което провокира отделянето на кръв. Такова имплантационно кървене понякога се появява по-късно, например на 5 седмици. Не е опасно, няма голяма кръвозагуба.

В ранните етапи кървенето може да бъде свързано с неточен полов акт. Ако такива ситуации са чести, към тях се присъединяват и други неприятни усещания, тогава съществува риск от прекъсване на бременността.

До 28 седмици съществува сериозен риск от спонтанен аборт - спонтанен аборт. Причините могат да бъдат различни:

 • усложнения след инфекциозни патологии;
 • анормална структура на репродуктивните органи;
 • травма;
 • заболявания на ендокринната система;
 • постоянен стрес;
 • наследствени патологии на ембриона;
 • непоносима физическа активност;
 • маточно кървене до 8 седмици.

В ранните етапи съществува опасност от смърт на плода (замразена бременност). Малка загуба на кръв, болки в долната част на корема се присъединяват. При такава диагноза е необходима хоспитализация с кюретаж..

В края на първия месец има шанс за малко отделяне. Това може да не е свързано с развитието на патология. Може би по това време менструацията е трябвало да започне. Хормоните, които регулират бременността, естествено ще спрат менструацията ви. Разпределението може да продължи в определено време до втория триместър. Жената няма да гадае за бременността си.

На ранен етап се полага хемопоетичната система, възможен е имуноконфликт между плода и майката. Съществува риск от кървене, като сигнал за предстоящ спонтанен аборт. При повишено кървене, поява на съсиреци и болка, трябва спешно да отведете жената в болница, за да предотвратите спонтанен аборт.

През втория месец може да се развие извънматочна бременност, кървенето ще бъде основният симптом. Поради запушването на фалопиевите тръби яйцеклетката не е в състояние да проникне в маточната кухина. Остава да се развие в тръбата. Това опасно състояние не се лекува, то се решава чрез операция..

Появата на кръв се дължи на повишено кръвоснабдяване на растящата матка. Това е възможно при разширени вени, образуване на полипи на цивилния канал. Бременната жена не изпитва дискомфорт, лечението не се провежда преди раждането.

Невъзможно е самостоятелно да се определи причината за появата на кървави отделяния в ранните етапи на бременността. Трябва незабавно да се свържете с лекар.

Кървене в края на бременността

Първите 12 гестационни седмици представляват заплаха за здравето и развитието на ембриона, късната бременност се характеризира с рискове за здравето на жената.

Често появата на кръв през втората половина на бременността е свързана с патология на плацентата. Почти 5% от жените имат необичайно предлежание на плацентата. Това се случва след 28 седмици или с началото на раждането. Характеризира се с неочакван старт. При пълна липса на болка се отделя червена кръв. Понякога има рецидив с отделяне на кръв под формата на няколко капки. Непълна презентация може да бъде открита при ултразвуково сканиране, така че е задължително да присъствате на планирани прегледи.

Друга причина за развитието на кървене в края на бременността е отлепването на плацентата. Това сериозно усложнение има няколко причини:

 • обостряне на пиелонефрит;
 • Резус-конфликт между плода и майката;
 • възпаление на ендометриума в хроничната фаза;
 • тежка бременност;
 • декомпенсация на хипертония.

Отслабването на плацентата може да доведе до смърт на плода и развитие на тежка анемия при жената. Ако не потърсите помощ, това може да доведе до отстраняване на матката.

Причини за кървене, несвързани с бременността

Някои причини за появата на кръв от гениталиите не са свързани с настъпването на бременността. Те трябва да бъдат идентифицирани и предотвратени преди зачеването..

Новообразуванията в репродуктивните органи могат да причинят кървене. Например, цервикалните полипи имат хлабава структура. Минималното въздействие върху тях причинява капилярно кървене. Злокачествените тумори също причиняват подобни симптоми. Разпределенията ще бъдат размазващи, кафяви. Това е причина да посетите лекар..

След трансвагинален ултразвук могат да се появят зацапвания с различен нюанс. Ако те не изчезнат след 1-2 дни, трябва да се оплачете на лекаря. Има шанс да получите микротравми по време на изследване или наличие на кръв в матката дори преди изследването. Трябва да разберете причината, да вземете необходимите мерки.

Друга причина, която няма нищо общо с раждането на дете, са инфекциозните заболявания на репродуктивната система. Кървенето е симптоматично:

 • генитален херпес;
 • сифилис;
 • хламидия;
 • цитомегаловирусна инфекция;
 • трихомониаза;
 • вирусен хепатит.

Инфекцията с полово предавани инфекции увеличава риска от спонтанен аборт. Необходимо е своевременно да се подложите на диагностика и лечение.

Кога да се обадите на лекар

По време на бременност има няколко състояния, когато трябва незабавно да се обадите на линейка. Забавянето или смущението ще струва смъртта на плода или смъртта на жената.

Наберете спешно 112 или 103 за следните симптоми:

 • внезапно напрежение на коремните мускули;
 • силна коремна болка (неочаквана или нарастваща);
 • повишено образуване на газове в червата;
 • повръщане;
 • гадене;
 • запек;
 • тежка слабост, загуба на съзнание;
 • втрисане, рязко намаляване на кръвното налягане;
 • треска, треска, чести пулси;
 • трептене или воал пред очите;
 • главоболие в слепоочията или тила;
 • повишено кръвно налягане;
 • повишена възбудимост, нервност;
 • конвулсии.

Хроничните заболявания често се обострят при бременни жени. Някои изискват медицински контрол. Необходимо е да се обадите на лекари, ако състоянието на жената се влоши с бъбречна колика, бронхиална астма, захарен диабет, оток на Квинке.

Какво да кажа на лекаря

Трябва да се подготвите за пристигането на лекарите. Те ще се нуждаят от набор от документи от антенаталната клиника, най-новите тестове. Необходимо е да се говори за времето на появата на негативни симптоми, наличието на допълнителни признаци. Ако бременната жена не е в състояние да направи това, тогава членовете на семейството или роднините трябва да обяснят на лекарите състоянието на жената..

Първа помощ при тежко кървене

При обилна загуба на кръв трябва да следвате този план:

 • обадете се на линейка по мобилен телефон 112 или 103;
 • лягайте, повдигнете краката си с възглавница или одеяло;
 • изпийте 2 таблетки но-shpa и екстракт от валериана (друго билково успокоително);
 • поставете студено в долната част на корема (бутилка лед, замразени храни), предварително увийте с кърпа.

Няма нужда да се мият или да се използват тампони. За лекарите ще бъде по-лесно да определят причината за кървенето по цвета и обема на отделянето. Не пийте хормони на основата на прогестерон. Това може да спре кървенето, но ще затрудни диагнозата..

Какви прегледи трябва да се направят

За да се установи причината за появата на кръв по време на носене на дете, жените се подлагат на диагностичен преглед. Комплексът от дейности включва:

 • класически тестове за урина и кръв;
 • анализ на цитонамазка за флора от влагалището;
 • ултразвуково изследване на тазовите органи;
 • кръвни тестове за ХИВ, болести, предавани по полов път;
 • лапароскопия (при съмнение за извънматочна бременност);
 • кръвен тест за hCG при съмнение за спонтанен аборт;

Също така, кръвната група и Rh факторът се определят, за да открият наличието на Rh конфликт.

Какво лечение може да предложи лекарят

Планът за лечение се изготвя въз основа на причината за заболяването и етапа на развитие на патологията. Ако започне спонтанен аборт, тогава лекарите се опитват да спрат кървенето, да спасят плода. Според резултатите от ултразвук се определя жизнеспособността на плода, възможността му за по-нататъшно нормално развитие.

С благоприятни прогнози се предписват:

 • хемостатични агенти - Ditsynon;
 • спазмолитици за намаляване на тонуса на мускулите на матката - No-shpa;
 • ректални супозитории с папаверин;
 • хормонални агенти - Duphaston;
 • за поддържане на здравето - витамини Актиферин, фолиева киселина, Аскорутин, Йодомарин, Малтофер.

Ако се случи спонтанен аборт, се прави медицинско остъргване на лигавичния слой на маточната кухина, за да се премахне напълно яйцеклетката. Остатъци, които не са отстранени, ще изгният и ще замърсят тялото. Не забравяйте да извършите остъргване за кистозен дрейф, замразена бременност. Мускулите на матката се редуцират от хормоналния агент Окситоцин. Кърваво отделяне след всички манипулации приключва в рамките на 7 дни.

При диагностициране на отлепване на плацентата се прави спешно цезарово сечение във всеки гестационен период. В същото време се провежда специална терапия, насочена към попълване на загубите на кръв и хранителни вещества в организма.

По време на предлежанието на плацентата загубата на кръв е малка. Те използват лекарства за облекчаване на спазми, капково магнезия, лекарства, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци - Курантил, Трентал, витаминни комплекси.

Кървенето с предлежание на плацентата може да продължи дълго време, преди началото на раждането. През цялото време жената ще е в болницата. Тя ще направи цезарово сечение на 38 седмици.

При запазване на плода след кървене е необходима психологическа почивка. Трябва да се въздържате от полов акт. Повечето лекарства, предписани в болницата, трябва да се приемат дълго след завръщането си у дома. Това ще помогне да се избегне повторение на патологията..

По време на възстановителния период е добре да приемате тинктура от майчинка или валериана. Само тези билки се използват успешно в акушерската практика. Други са неефективни или вредни по време на бременността.

Опасно е да използвате рецепти от традиционната медицина сами, дори ако това е билков чай. Някои билки повишават тонуса на матката, провокират преждевременно започване на раждането.

Колко дълго може да продължи кървенето по време на бременност

Продължителността на кървенето зависи от причините за появата му. Например, имплантационното кървене продължава от 2 часа до 2 дни.

Продължителни кръвоизливи се появяват с предлежанието на плацентата. Процесът обикновено отнема няколко седмици. Обикновено жената се оставя да бъде държана в болница. Този сложен случай изисква постоянен медицински контрол..

Предотвратяване на кървене

За да избегнете кървене по време на бременност, трябва да следвате прости правила за профилактика:

 • планирайте появата на деца, отказвайте аборт;
 • да роди планирани деца под 35 години;
 • лекуват хронични гинекологични патологии преди зачеването;
 • избягвайте прекомерно физическо натоварване, емоционални сътресения, активен секс;
 • своевременно да се подлагате на профилактични прегледи при гинеколог.

Терапията за кървене по време на бременност има добра прогноза. Има шанс да запазите плода, ако се обърнете навреме към лекари, спазвате всички препоръки и срещи..