Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ядейки домати по време на бременност, бъдещите майки често мислят за полезността или вредата от този зеленчук в тяхното положение. Някои твърдят, че доматите са много полезни по време на бременност, аргументирайки убеждението си с богат витаминен състав. Други, напротив, препоръчват да се ограничат, а в някои случаи дори да се изключат доматите от диетата на бременна жена..

Нека разгледаме по-отблизо този въпрос, като вземем предвид всички характеристики на този не прост, както може да изглежда на пръв поглед, зеленчук. Дълго време доматите твърдо заеха своето почетно място на нашите трапези и са най-използваната съставка в повечето национални кухни. И това е напълно разбираемо, тъй като минералният и витаминен състав на доматите е много впечатляващ..

На първо място, полезните свойства на доматите се определят от високото съдържание на глюкоза, фруктоза, цинк, йод, манган, магнезий и желязо. Съставът на витамините, съдържащи се в доматите, също е много впечатляващ - A, B, B2, B6, K, PP, E. Несъмнените ползи за организма, всеки от тези елементи, са съвсем очевидни. Но не само богатият минерален и витаминен състав е цялата полза от доматите. Доматите са мощен антиоксидант и заемат почетно място сред естествените антиоксиданти, познати на съвременната наука. Поради своите антиоксидантни свойства, доматите допринасят за успешната борба на организма в случай на рак, подпомагат стабилното функциониране на сърдечно-съдовата система на човека. Жените знаят и отдавна оценяват факта, че доматите допринасят за добри резултати в борбата срещу признаците на стареене, запазвайки красотата и младостта на кожата. Всичко това се дължи на присъствието в състава на доматите - ликопен, който се характеризира с много мощен противораков ефект.

Действието на ликопена се дължи на защитата на здравите клетки в тялото от разпадането и вредното въздействие на болезнените клетки, чрез унищожаване на болезнените клетки. Действието на ликопен се засилва няколко пъти от растителни масла, например слънчогледово или маслиново. Широко известни са антидепресантните свойства на доматите, които допринасят за ефективното стабилизиране на нарушенията във функционирането на нервната система. Освен това, поради високото съдържание на сератонин в доматите, употребата на този зеленчук спомага за подобряване на настроението, енергичността и ефективността. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на доматите се дължат на съдържанието на фитонциди в тях.

Доматите заемат специално място в много диети поради ниското си съдържание на калории. Всъщност сто грама доматена каша съдържа само 23 kcal. Именно този факт определя популярността на доматите сред тези, които искат да загубят излишни килограми..

Не трябва да се забравя, че по време на бременността е необходимо да бъдете особено внимателни по въпроса за храненето и по-специално използването на доматите. Високото съдържание на различни киселини, например ябълчна, лимонена, оксалова, обяснява тази специална грижа. В крайна сметка, разбира се, тези киселини имат благоприятен ефект върху тялото на бременна жена, но само в естествено органично състояние. Максималната полза от хранителните вещества, съдържащи се в доматите, е възможна само при правилната комбинация на тези зеленчуци с други храни. По принцип доматите по време на бременност се консумират най-добре изключително пресни и без термична обработка. Винаги когато е възможно, най-добре е да ядете домати по време на бременност през сезона, когато те масово растат в градините и лехите в нашата област. Консервирането и термичната обработка на доматите насърчава превръщането на киселините от органично състояние в неорганично състояние, като по този начин значително губи полезни свойства, а в някои случаи е възможно обостряне на различни заболявания.

Възможно ли е домати по време на бременност?

Могат ли да се използват домати по време на бременност? Експертите имат общо мнение за ползите от доматите по време на бременност, но със задължителното спазване на някои важни условия. Фактът за наличието на значителен витаминно-минерален коктейл в състава на доматите е научно обоснован, което, разбира се, служи като важен източник на фибри, органични киселини, минерали, така необходими за жена, която е бременна. По отношение на ефекта си върху организма на бременна жена, доматите могат да имат леки сложни диуретични и седативни ефекти. Мултивитаминният състав на доматите активно компенсира липсата на витамини от групи В, С, РР. Могат ли да се използват домати по време на бременност зависи от сезона. Така че, използването на оранжерийни домати обикновено се изключва по време на бременност. Препоръчва се да се използват само пресни домати по време на масовото им узряване, когато зеленчукът е израснал естествено и има естествен витаминен състав. Друго важно условие е използването на домати изключително пресни без термична обработка и още повече без консервиране и кисели краставички, кетчупи и доматени пасти, само пресни. Може да се използва с растителни масла под формата на салати.

Ако искате домати по време на бременност?

Храненето е ключовата връзка между бъдещата майка и бебето. Правилно подбраната диета е много важна за формирането и развитието на детския организъм. Ако искате домати по време на бременност, трябва да вземете предвид сезона, сезонността на тези зеленчуци в нашия район. Това е много важно, тъй като доматите извън високия сезон - оранжерийни или вносни, като правило, не са подходящи за консумация от бременни жени. Ако искате домати по време на бременност, тогава в ограничени количества, използването им ще бъде само от полза. Допустимият прием на тези зеленчуци е не повече от три средни домата на ден. Предвид значителното съдържание на киселина в пулпата на доматите, например лимонена, ябълчена, оксалова, тези зеленчуци трябва да се консумират ограничено и само сурови, като се избягва топлинна обработка. Витамините и минералите, съдържащи се в доматите, са много разнообразни и съответно при умерена консумация ще донесат големи ползи както на бъдещата майка, така и на детето..

Ако сте привлечени от домати по време на бременност?

Много жени споделят своя опит по въпроса какво са привлечени от доматите по време на бременност. Този факт има научна основа. Голямо съдържание на полезни елементи, отличен вкус, разнообразие от възможности за използването му при готвене и консервиране. Има достатъчно причини да наречем доматите най-популярният и любим зеленчук от мнозина. Дори някои хора да не използват чисти домати, всеки яде ястия с домати. И в случай на бременност, гастрономическите навици на бъдещата майка не се отменят и може би дори напротив, се появяват нови. Следователно е разбираемо, че жените са привлечени от домати по време на бременност. Употребата на домати по време на бременност допълва нуждата от организма на жената и нероденото дете от витамини и минерали. Всичко това допринася за правилното развитие на плода и благосъстоянието на бременната жена. Сред хората има суеверие, че жената е привлечена от домати по време на бременност. Твърди се, че този факт предсказва на жена, че ще има момче. Съвременните жени, носещи бременност, в по-голямата си част възприемат това суеверие като „даващо дълбока древност“ и не го приемат сериозно. В крайна сметка, доматите, дори с богатия си витаминен и минерален състав, не могат да повлияят на пола на бъдещото дете..

Пресни домати по време на бременност

Зрелите и пресни домати по време на бременност ще запълнят тялото на жената с много минерали, например магнезий, натрий, калций, калий, сяра, фосфор, витамини от група В, С. Съдържащите се киселини - фолиева, ябълчена, лимонена - допринасят за пълното развитие на детето. Каротинът и ликопенът стабилизират работата на сърдечно-съдовата система, нормализират кръвното налягане на бъдещата майка. Мекото слабително действие на доматите ще реши проблемите със запека, които често притесняват бременните жени. Ликопенът е ефективен антиоксидант, неговата ефективност се увеличава значително, ако доматите се консумират заедно с растителна мазнина, например слънчогледово или зехтин под формата на салата. По цвета на пресните домати можете да определите нивото на съдържание на каротеноиди в зеленчуковата каша. По този начин плодовете с максимално съдържание на каротин и ликопен имат яркочервено-оранжев наситен цвят. Пресните домати по време на бременност са едни от най-ценните в диетата на бременна жена, при условие че се консумират изключително пресни и по време на масовото им узряване. Една от предпоставките е умерената консумация на пресни домати по време на бременност, която не надвишава три средни плода на ден. В противен случай максималната полезност на доматите може да доведе до голяма вреда, не забравяйте за това. Трябва също да обърнете внимание на факта, че се намират значително количество полезни витамини и минерали, а именно в кората и обвивката на семената, следователно, за да се получат ползи, е необходимо да се ядат пресни домати по време на бременност с кората.

Солени домати по време на бременност

Експертите настоятелно препоръчват да се изключат осолените домати по време на бременност от диетата на жената. И тази препоръка има доста основателни причини. Маринованите и осолени домати са противопоказани в някои случаи за обикновените хора, камо ли жените, които носят бременност. Солта се използва при мариноване на домати в големи количества, което не може да не предизвиква безпокойство. По принцип солта във всяка консервирана храна, домати или краставици винаги има тенденция да се натрупва в тялото. Това рано или късно води до проблеми със сърдечно-съдовата система, бъбреците и уролитиазата. По време на периода на бременността това може да има много негативни последици, както за детето, така и за бъдещата майка. Солените домати по време на бременност могат да провокират рязка промяна в кръвното налягане. Повярвайте ми, няма полза от това! В допълнение към солта, оцетът много често се използва при осоляване на домати - изключително нежелана съставка по време на бременност. Оцетът влияе отрицателно върху състава на кръвта на бременна жена, стомашно-чревния тракт и провокира появата на киселини. Нуждаят ли се от всичко това бъдещата майка и нейното дете? Ясно е, че осолените домати по време на бременност трябва да бъдат изключени от диетата на бъдещата майка. бъдете здрави!

Полезни ли са доматите за бременност??

Полезни ли са доматите за бременност? Невъзможно е да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като ползите от доматите по време на бременност, разбира се, са доста значителни, но при определени условия за тяхното използване. А именно, ограничаване на консумацията на не повече от два или три средни домата на ден в суров вид. Вниманието по този въпрос за бъдещите майки няма да е излишно. Като цяло употребата на домати има няколко противопоказания за обикновения човек и още повече за бременната жена. Доматите имат доста силен диуретичен ефект. Това трябва да се вземе предвид от жена, която е бременна. При заболявания на бъбреците, жлъчния мехур, уролитиазата, доматите не трябва да се злоупотребяват. Възможно е значително обостряне на тези заболявания. Бременната жена вече изпитва значително натоварване на всички вътрешни органи, а доматите допринасят за още по-значително увеличение на това натоварване. Това е особено важно, ако бременната жена преди това е имала проблеми с изброените заболявания. Използването на домати е категорично противопоказано при хора, които са диагностицирани с артрит. По правило това е заболяване на възрастните хора, но в момента случаите на това заболяване са чести при по-младите жени. През последния триместър на бременността и преди раждането доматите не трябва да се ядат често, с оглед на възможните алергии при детето.

Ползите от доматите по време на бременност

Ползите от доматите по време на бременност, предвид многобройния витаминен и минерален състав, имат както положителни, така и отрицателни аспекти. И така, нека първо разгледаме положителния ефект на доматите върху тялото на жена, която носи бременност. На първо място, нека отбележим ефективните свойства на доматите като антиоксиданти. Отдавна е известно, че доматите имат леко слабително действие, което ще попречи на бременната жена от възможен запек, което при това състояние не е необичайно. Витамините и минералите, съдържащи се в доматите, ще се погрижат за стабилното функциониране на сърдечно-съдовата система на бъдещата майка. Ликопенът е мощен антиоксидант с противоракови ефекти и се намира във високи дози домати. Неговите антиоксидантни и противотуморни свойства ще са от полза не само за бременните жени, но и за всички останали. Действието на съдържащите се в доматите киселини се дължи на активното обновяване на кръвта и нормализирането на метаболитните процеси в организма на бременна жена. Не е тайна, че тези проблеми притесняват жените през цялата бременност. Няма да е излишно да припомним, че максималната полза от доматите по време на бременност е възможна само когато тези зеленчуци се консумират сурови. Доматите заслужено се считат за естествени антидепресанти и са се доказали при лечението на нарушения на нервната система. Серотонинът ще допринесе за доброто настроение и ще добави сила и бодрост на бъдещата майка. Ефектът на противовъзпалително и антибактериално средство се дава на доматите чрез фитонциди. Ясно е, че ползите от доматите по време на бременност са значителни и многостранни. Въпреки това, при използването на домати по време на бременност, както и във всичко останало, трябва да има мярка. Консервираните или термично обработени домати могат да причинят различни усложнения по време на бременност. По-добре би било да се въздържате от консумация на консервирани и задушени домати. Ако няма противопоказания за ядене на домати, бременната жена може да яде не повече от два или три домата на ден, но само сурови.

Защо искате домати: 5 причини да ядете домати по време на бременност

Бъдещите майки понякога впечатляват с гамата си от кулинарни предпочитания. Или бременните жени искат краставици с мед, след това банани с хляб. Но такива екзотични желания не се посещават от всички, много по това време са привлечени от съвсем стандартни продукти. Вярно е, понякога в значителни количества. Така че, някои бременни жени не знаят мерките, когато доматите са в хладилника.

 1. Бременни вкусове: защо искате домати
 2. Защо трябва да ядете домати по време на бременност
 3. Свойства: каква е ползата от домат
 4. Консервирани, мариновани и осолени домати: полза или вреда
 5. Възможно ли е домати по време на бременност (видео)

Бременни вкусове: защо искате домати

Ако бъдещата майка иска домати през сезона, тогава това желание е напълно разбираемо и правилно. Оранжерийните домати, отглеждани в района, където живее жената, ще бъдат здравословни и вкусни както в оригиналния им вид, така и като компонент на салати и други ястия. Но през зимата купуването на домати в магазин, ясно обработени химически, не е здравословна храна за бременна жена..

Дърпа бъдещите майки обикновено са на домати и сол. Но тук е необходима умереност. Колко неща на ден за ядене? Не повече от три медиума, отново на сезон - и ако ги поръсите със сол, тогава много малко.

И така бременните жени искат домати, защото:

 • Те не са хранителни, като същевременно насищат добре;
 • Вкусът е приятен и много бременни жени изпитват повишаване на вкусовата чувствителност;
 • Витамин С, който е достатъчен в доматите, е необходим за укрепване на имунната система и може би организмът на бъдещата майка го „иска“.

Още веднъж: полезни са пресни, домашно приготвени, сезонни домати. Техните полезни свойства са неоспорими, но внесените домати от рафтовете не могат да бъдат свързани със здравословна храна, като консервирани домати. Маринованите домати са твърде солени, така че бременните жени не трябва да се увличат.

Защо трябва да ядете домати по време на бременност

Първо, този продукт е хранителен. Той има само 20 килокалории / 100 г, така че не трябва да очаквате повишаване на теглото поради два или три домата на ден. На второ място, съставът на витамини и минерали в домата е впечатляващ..

Доматите съдържат:

 • Витамини от група В, витамини А, С, РР;
 • Изобилие от калий, натрий и магнезий, фосфор и калций, желязо и сяра;
 • Фолиевата киселина полезна за всички бременни жени.

Фактът, че доматите съдържат много желязо и калий, предполага, че те са полезни за хемопоетичната система. Калцият и фосфорът ще помогнат за развитието на костната система на детето. А витамин С в домата укрепва имунитета на бъдещата майка, предпазва я от настинки.

Свойства: каква е ползата от домат

Витаминно-минералният коктейл в доматите е наистина полезен за жена, която носи дете. Доматът въздейства върху организма по такъв начин, че може да има лек диуретичен ефект, а също така да действа като естествено успокоително. И много жени подчертават, че искат домати точно в стресов период..

В доматите има ликопен, който е антиоксидант, а той от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Калият също допринася за това.

5 причини да ядете домати за бременни жени:

 • Доматеният сок може да понижи кръвното налягане;
 • Доматите подобряват бъбречната функция, нормализират функционирането на половите жлези;
 • Доматите регулират метаболизма;
 • Доматите нормализират дейността на храносмилателния тракт;
 • Те са в състояние да повишат общия тонус на тялото в случай на депресия, неразположения.

Между другото, доматите се използват не само вътре. Те ще бъдат полезни за жени с някои заболявания. Например разширени вени. В този случай пулпата от домати се прилага върху подутите вени и това се прави през нощта..

Консервирани, мариновани и осолени домати: полза или вреда

Маринованите домати са едни от най-популярните домашни шивачки. И да се каже, че това не е оправдано би било погрешно. Например консервираните домати съдържат повече от същия ликопен, най-естественият антиоксидант, отколкото пресните. Половин чаша валцувани домати има три пъти повече от същия ликопен, отколкото един пресен домат.

И така, в мариновани домати:

 • Има оцет, който в умерени количества има благоприятен ефект върху организма - той също така повишава апетита, а също така може да намали активността на опасните бактерии;
 • Има тирамин и серотонин - те помагат в борбата с депресивните състояния;
 • Бета-каротин - облекчава умората;
 • Те имат противовъзпалителен ефект, тъй като доматите съдържат естествения антибиотик кверцетин;
 • Има витамин К, който укрепва костите и зъбите;
 • Холинът повишава нивата на хемоглобина;
 • Алфа-томатинът инхибира растежа на раковите клетки;
 • Германийът, съдържащ се в консервацията, нормализира имунната система.

Мариновани или консервирани домати могат да бъдат закупени в магазина, просто трябва да знаете правилата за подбор. И това е прозрачен саламура в буркан, наличие на плодове с един и същи цвят и размер, липса на различни добавки и консерванти в състава. Идеален състав - домати, вода, оцет и подправки.

Интересните факти, които си струва да се споменат, са, че например италианците, гърците и испанците имат изключително ниска смъртност от инфаркти. Но основата на средиземноморската кухня е представена, наред с други неща, от термично обработени домати..

Но умереността е добра във всичко. Не можете буквално да ядете домати в консерви, тогава те определено са вредни. Но няколко парчета мариновани домати за вечеря ще бъдат подходящи. По-добре е да не пиете саламура за бременни жени, колкото и да го искате.

Възможно ли е домати по време на бременност (видео)

Доматите са достъпен, вкусен и здравословен продукт. Опитайте се да ядете пресни домати през сезона и мариновани домати през студения сезон. Но закупените в магазина домати са прекалено обработени с химия и, разбира се, не са полезни за бъдещата майка..

Вкусни рецепти за здравословна бременност!

Какви са ползите и вредите от пресните домати и всички негови производни по време на бременност: възможно ли е да се пие сок, да се ядат осолени и бъчви домати

Доматите са много популярни. Бери, но при готвене се отнася до зеленчуци, съдържа много полезни елементи, витамини, е част от повечето кулинарни ястия. Доматеният сок, осолените домати и маринованите домати са само минимумът от известните методи за приготвяне на този продукт..

 1. Домати по време на бременност
 2. Ако постоянно искате домати по време на бременност
 3. Защо доматите са полезни по време на бременност
 4. Кой трябва да ограничи употребата на домати
 5. Мога ли да ям домати по време на бременност: ползи и вреди
 6. Прясно
 7. Доматен сок
 8. Консервирани осолени
 9. Солени бъчви
 10. Мариновани в оцет
 11. Как да изберем здрави домати
 12. Полезно видео

Домати по време на бременност

По време на бременност жената е предпазлива по отношение на диетата, тъй като някои храни могат да имат отрицателен ефект върху тялото и плода. Могат ли да се ядат домати, когато се носи дете? В каква форма и количество?

Ако постоянно искате домати по време на бременност

Жените, които са в интересна позиция, често изпитват нови вкусови предпочитания към определени продукти и ястия. Това се дължи на факта, че чувствителността на рецепторите на тялото рязко се увеличава, както и рязкото желание да се яде нещо специфично, сигнализира за липса на някои вещества или витамини.

Бременната жена изпитва жажда за домати по няколко причини:

 1. Продуктът се насища добре и е с ниско съдържание на калории.
 2. Приятен вкус.
 3. Той има много витамини: A, C, E и други важни микроелементи.

Пресни зеленчуци, през сезона, не само могат да се консумират, но и са необходими. Доматите, особено от вашия собствен парцел, са здравословен и разрешен продукт.

Защо доматите са полезни по време на бременност

Доматите са източник на важни витамини и минерали:

 • органичните киселини в състава имат положителен ефект върху метаболизма и хемопоезата;
 • ликопен и калий - естествен антиоксидант, стабилизира работата на сърдечно-съдовата система;
 • повлияват положително функционирането на бъбреците и гениталните жлези;
 • пресните домати помагат при гастрит с ниска киселинност, повишават тонуса на тялото, насърчават развитието на паметта и помагат при запек;
 • доматен сок понижава кръвното налягане, стабилизира храносмилателния тракт;
 • консервираният продукт подобрява чревната микрофлора;
 • борба с разширени вени, за това е необходимо да се подготви мехлем от зеленчуци и да се прилага през нощта;
 • нискокалоричното съдържание ви позволява да не напълнявате;
 • фосфор, калций допринасят за нормалното развитие на костната система на детето;
 • витамин С - укрепва имунната система;
 • имат диуретичен ефект;
 • подобряват състоянието на кожата на лицето;
 • фолиевата киселина предотвратява образуването на дефекти.

Кой трябва да ограничи употребата на домати

Въпреки всички положителни свойства, има ограничения: родилките с жлъчнокаменна болест трябва да използват домати с повишено внимание, тъй като киселините в състава могат да провокират болка.

Не можете да приемате доматен сок дълго време, той може да провокира образуването на камъни в бъбреците.

Пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците трябва да изключат от диетата осолени, мариновани, консервирани домати. Същите препоръки за хипертонични заболявания.

Мога ли да ям домати по време на бременност: ползи и вреди

Тялото на бременна жена претърпява масивни промени и преструктуриране в работата на системите, необходими са много повече сила, витамини, кислород. Много храни са в списъка на забранените, защото могат да повлияят негативно на плода. Доматите са в разрешения списък. Но е важно да се вземе предвид вида на препарата: пресен, осолен, маринован, доматен сок. Как да използвате този продукт?

Прясно

По време на сезона на узряване на зеленчуци могат да се консумират пресни домати от градината (не оранжерия!), Те се предлагат в няколко разновидности:

 1. червен.
 2. Черен.
 3. Жълто.
 4. Розов.

Такъв продукт ще бъде от полза за цялото тяло. В първия триместър на бременността доматите елиминират отлично симптомите на токсикоза, увеличават производството на стомашен сок и предотвратяват желанието за повръщане. Най-добре се консумира в няколко клина с капка масло и малко сол. Такава рецепта ще помогне срещу дехидратация и загуба на полезни микроелементи от тялото..

През втория и третия триместър също е разрешено приемането на пресни домати, но трябва да се изключи солта, за да се избегне оток. Можете да готвите постни салати с домати и други зеленчуци, с добавка на олио.

Доматен сок

Доматеният сок, приготвен от пресни зеленчуци, перфектно помага за стабилизиране на настроението, успокояване, лесно смилаем и не ви кара да се чувствате тежки.

Съдържа полезни вещества: йод, цинк, калций, фолиева киселина, желязо и витамини В, С, Е, D.

Напитката допринася за насищането на организма с витамини, предотвратявайки дефицита. Той има и други положителни свойства:

 • подобрява работата на сърдечно-съдовата система;
 • понижава вътреочното налягане;
 • участва в производството на серотонин, подобрявайки настроението;
 • премахва подуването на корема;
 • помага при запек;
 • предотвратява тромбоза;
 • укрепва имунната система;
 • профилактика на онкологични заболявания.

Ако бременна жена рядко иска сок от домати, това може да означава недостиг на витамини, токсикоза, възможни проблеми с черния дроб или бъбреците. За да се изключат здравословни проблеми, се препоръчва консултация с лекар.

Противопоказания за употреба:

 • гастрит;
 • язва на стомаха;
 • Панкреатит;
 • спазми на стомашно-чревния тракт;
 • храносмилателни проблеми;
 • алергия.

Забранено е приемането на напитката заедно с храна, богата на протеини (риба, месо), картофени изделия и хлебни изделия, това допринася за образуването на камъни в бъбреците.

Ако се използва правилно, доматеният сок ще бъде само от полза..

Консервирани осолени

Солените консервирани домати по време на бременност трябва да бъдат изключени от диетата. Солта задържа течността в организма, подпомага образуването на отоци, провокира развитието на уролитиаза и заболявания на сърдечно-съдовата система. Тези проблеми се отразяват негативно на бъдещата майка и дете. Дори след раждането продуктът трябва да се консумира внимателно.

Солени бъчви

Доматите-варели също са в забранения списък. Въпреки разликата в метода на приготвяне, основният принцип е същият и количеството сол също е, следователно е по-добре да се изключи консумацията, докато се чака бебето.

Мариновани в оцет

Доматите, приготвени с оцет, са забранени по време на бременност. Оцетът е нежелан компонент, съставка допринася за появата на киселини, има отрицателен ефект върху стомашно-чревния тракт и състава на кръвта. Тези негативни фактори влияят и върху детето..

Как да изберем здрави домати

В магазините и пазарите има широка гама от домати. Има много разновидности, така че изборът на правилния продукт не е лесен. Но спазвайки основните правила, можете лесно да закупите висококачествена и здравословна съставка:

 • доматите трябва да имат еднакъв цвят. Богата сянка показва степента на зрялост;
 • външен вид - гладък, без повреди и вдлъбнатини. Повредените зеленчуци могат да носят инфекции. Изберете среден по размер;
 • миризмата е ароматна и свежа;
 • доматът трябва да е еластичен на допир, но не твърде твърд и без меки вдлъбнатини;
 • не купувайте голяма сума наведнъж, срокът на годност на продукта е кратък - няколко дни;
 • твърди вени, светлозелен оттенък на пулпата показва наличието на химически добавки или обработка;
 • съхранявайте при командна температура на пряка слънчева светлина. Те губят вкуса си в хладилника. Ако продуктът е презрял, тогава можете да го поставите на студено. Незрелите плодове трябва да се съхраняват в хартиен плик..

Разбира се, най-добрият продукт е сезонен, отглеждан на собствен парцел. Но, за съжаление, не всеки има такава възможност..

Доматите са източник на витамини и положително настроение. Консумирайки пресната съставка, бъдещата майка ще получи много полезни микроелементи и ще успокои атаките на токсикоза. Златното правило за вземане на продукт е мярка.

Няколко домата на ден, при липса на противопоказания и алергии, ще бъдат само от полза. Важно е да запомните, че продуктът е богат на пресни витамини. По време на топлинната обработка съставката губи своите полезни свойства.

„Бременни“ хранителни навици и половите отношения на бебето

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Таракашка
Създаден преди 19 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 28 минути

Автор: Мама О
Създаден преди 4 часа

Автор: Ksunechka_G
Създадено преди 1 час

Автор: TusЯ
Създадено преди 1 час

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 2 часа

Автор: Джой Гастел
Създадено преди 1 час

Автор: Criss91
Създаден преди 16 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създадено преди 1 час

Автор: Kotik_obormotic
Създаден преди 20 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Възможно ли е да ядете домати по време на бременност?

За бъдещата майка е важно да знае за опасностите и ползите от всички продукти. Наистина, понякога от невежество и невежество възникват неприятности, следствие от които могат да бъдат болести. Ами яденето на домати, по-специално осолени? Можете ли да ги ядете без страх? Нека разберем.

Полезни свойства на доматите

Доматите са многогодишно растение от семейство пасленови. Плодът на домат се счита за зрънце, но при готвенето доматите се класифицират като зеленчуци..

Доматите съдържат много органични киселини (ябълчена и лимонена), които имат положителен ефект върху процесите на хематопоезата и метаболизма. Тези зеленчуци са богати на пресни витамини. Но оранжерийните домати не са толкова полезни и дори могат да причинят алергии поради обработка с химически торове. Повечето от витамините в тези зеленчуци се унищожават от температурата..

Ликопенът в доматите е антиоксидант, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. За това помага и високото съдържание на калий в доматите..

Между другото, ликопенът ще се усвоява по-добре в червата при взаимодействие с мазнините. Ето защо салатите с домати, подправени със слънчогледово или зехтин ще донесат повече ползи..

Пресни домати или сок от тях са полезни при гастрит с ниска киселинност. Те повишават общия тонус на тялото със слабост и депресия, подобряват паметта, предотвратяват запек.

Доматеният сок има способността да понижава кръвното налягане. Те регулират метаболизма и нормализират дейността на стомашно-чревния тракт. Освен това доматите подобряват функционирането на нашите бъбреци и половите жлези. Консервираните домати съдържат млечна киселина, която има благоприятен ефект върху чревната микрофлора.

Доматите помагат и при разширени вени. За тази цел доматената каша се прилага върху подутите вени. Трябва да се прави през нощта.

Домати по време на бременност: правила за употреба, ползи и вреди

С настъпването на бременността жените често сменят вкусовите си предпочитания. И ако единият иска херинга с лук, а другият иска сладко с черен хляб, тогава мнозина започват да мечтаят за домати. В същото време диетолозите предупреждават за прекомерна консумация на домати и поради това възниква въпросът дали бъдещите майки имат право да ядат домати. Как да го направя правилно за максимална полза?

Какви са ползите за бременните жени?

Доматите са плодове, които съдържат много витамини. Това са предимно аскорбинова киселина, витамини Е и К, РР, фолиева киселина. Сочната пулпа съдържа много минерали:

 • калий;
 • желязо;
 • магнезий;
 • мед;
 • цинк;
 • сяра.

Освен това червенолистните домати са богати на органични киселини, глюкоза, ликопен. Като се вземе предвид съотношението и количествените показатели на витамини и минерали, продуктът е напълно одобрен за хранене на бременни жени, можете да ги ядете, но с някои ограничения. Ползите от доматите по време на бременност са големи и е трудно да се оспорят. Аскорбиновата киселина в плодовете помага за укрепване на имунната система.

Естествената защита на тялото по време на бременността е в депресивно състояние, тя е отслабена и следователно външната подкрепа няма да навреди. Естествено, яденето на домати няма да може напълно да предпази жената от грип или ТОРС, но ще я подкрепи изчерпателно. И дори болестта да се случи, възстановяването ще бъде по-бързо..

Токоферолът укрепва кръвоносните съдове, прави стените им по-еластични, което има положителен ефект не само върху кръвообращението на бременната жена, но и върху кръвообращението в системата "майка-плацента-плод" и следователно детето получава повече хранителни вещества и кислород. Витамин PP е полезен при преумора, умора, тъй като спомага за попълване на енергийните резерви на организма. Също така се смята, че помага за понижаване на нивата на холестерола..

Витамините от група В и особено фолиевата киселина са важни за бебето не по-малко, отколкото за майка му. Фолиевата киселина участва в образуването на нервната система на детето и нейният дефицит може да доведе до малформации на нервната тръба. Витамин К, с който доматите са толкова богати, е необходим за подобряване на съсирването на кръвта. Той също така участва в образуването на костната тъкан на бебето..

Трудно е да се надценят ползите от минералния състав. Калият, магнезият, желязото са необходими за образуването на кръв и правилното функциониране на нервната система. Същите тези минерали са необходими за поддържане на нормална мускулна функция и предотвратяване на припадъчна активност. Йодът допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Магнезият е двойно полезно вещество. И бебето, и майката се нуждаят от него. Поради лекия си ефект върху нервната система, магнезият е силно препоръчителен за бременни жени. Ето защо, доматите могат спокойно да се нарекат естествено успокоително и храна на "добро настроение".

Но основното предимство на доматите е наличието на ликопен в плодовете. Това уникално природно вещество е мощен антиоксидант. Също така придава на доматите червения цвят. Именно ликопенът намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания и онкологични тумори. Нищо чудно, че опитните онколози съветват жените да ядат по-често пресни домати, за да избегнат рака на гърдата.

Ликопенът намалява прекомерния апетит, което ще ви помогне да не преминете, дори ако имате силно желание да ядете. Ефективно се бори срещу вредните микроби, които обитават червата, нормализира киселинността на стомашния сок.

Разбира се, пресните смлени домати са най-здравословните. Оранжериите се отглеждат с помощта на химически торове, които ускоряват растежа им. Освен това всички термично обработени домати губят по-голямата част от полезния си състав..

Възможни вреди и противопоказания

Въпреки всички предимства на доматите, има ситуации, в които трябва да внимавате с тях. Умерено ядат домати по време на бременност, жени с предварително диагностицирани хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур. В случай на проблеми с панкреаса е по-добре да откажете доматите - те са твърде тежки за храносмилане в случай на ензимен дефицит. Не злоупотребявайте с домати за жени с хипертония, както и с артрит.

Жените, които често имат проблеми с работата на червата и стомаха, определено трябва да се консултират с лекаря си относно диетата си. Органичните киселини в състава на доматената каша могат да бъдат провокатори на болка при холелитиаза. Ето защо жените с такава диагноза се съветват да се откажат изобщо от доматите, като избират други зеленчуци за хранене..

Прекомерното използване на плодове и сок от него също е вредно. Смята се, че твърде много доматен сок при продължителна и систематична употреба може да причини камъни в бъбреците. Алергиите към домати са рядкост, но това може да се случи при бременна жена. С настъпването на бременността работата на имунната система се променя и дори продукти, които преди това не са причинили отрицателна имунологична реакция, може да станат алергени именно през периода на бременността..

Ако откриете кожен обрив, гадене, коремна болка след консумация на продукта или ако се развие диария, спрете приема на домати и се консултирайте с лекар.

Са осолени?

Солените домати са силно свързани с бременността. Смята се, че бъдещите майки просто неконтролируемо ядат мариновани домати. Всъщност жаждата за тях е наравно с другите храни. Ако искате да ядете такъв продукт, тогава трябва да изберете леко осолени домати. Позволено 1 плод на седмица. Не можете да включвате осолени домати във вашата диета всеки ден..

Солените и мариновани домати, независимо дали са големи домати или чери домати, са строго забранени за жени с високо кръвно налягане, отоци и патологично наддаване на тегло. Солта задържа вода в тялото, което провокира бъбречни усложнения, още по-тежки отоци, влошаване на гестозата и повишаване на кръвното налягане.

Консервираните храни обикновено не се препоръчват за хранене на бъдещи майки за нито един период. Това увеличава тежестта върху бъбреците и консервантите, които са част от маринатата от фабричното производство, могат да бъдат опасни за развитието на плода и раждането на бебето..

Правила за безопасна употреба

Безопасното използване на такива вкусни плодове като домати е възможно на всеки етап от бременността. По-добре е да изберете пресни домати, освен това, отглеждани през сезона, смлени домати. Ако навън е студен сезон и не можете да намерите смлени домати, по-добре е да замените този плод с всеки друг, тъй като внесените домати не съдържат нищо друго освен вреда. Пулпата и тънката кора добре абсорбират нитратите, азотните съединения и бременната жена няма нужда от тях.

Когато избирате домати за хранене на бъдещата майка, е по-добре да изберете средно големи екземпляри, не най-красивите, лъскави и червени, но естествени, отглеждани в леглата. Месестите и тежки домати обикновено са с парников произход. Те не ви подхождат. Плодовете, които са твърде узрели с напукани кожи, са повишен рисков фактор. Те лесно и бързо размножават патогенни бактерии, които могат да причинят тежко и опасно хранително отравяне за бременна жена..

Жена в ранна бременност също може да направи салата с домати, добавяйки към нея лук, краставици и пресни билки. Използването на такова ястие позволява на мнозина да намалят проявите на токсикоза, гадене.

През 2-ри и 3-ти триместър на бременността доматите могат да бъдат обилно подправени с растително масло. В този случай ястието ще се превърне и в отлична профилактика на запек, хемороиди..

Жената може да си позволи доматен сок по всяко време. По-добре е да го направите сами от узрели плодове. Магазинният сок, който се продава в опаковки или кутии, със сигурност съдържа консерванти, а евтиният продукт може да съдържа и аромати и багрила. Такива напитки са изключително вредни и влияят негативно на здравето на жената и нейното бебе..

Домашният сок може да се приема чист или да се смесва с други зеленчукови сокове като сок от цвекло или моркови. Разумното количество доматен сок е не повече от 3-5 чаши на седмица. Вместо мариновани и мариновани домати е по-добре да изберете домати в собствения си сок. Препоръчително е също да не ги купувате готови, а да ги направите сами. Доматите, добавени към зеленчукови яхнии, печени или варени, няма да имат същите предимства като пресните..

Традиционната медицина приписва друга употреба на доматите. Бременните жени могат бързо да намалят проявите на разширени вени, ако пулпата от зрял домат се нанесе върху краката като лосион. На какво се основава подобна препоръка на традиционните лечители, официалната медицина не знае и затова е доста трудно да се коментира доколко ефективен е методът..

Ако говорим за това кои домати са по-здравословни за бременна жена, тогава си заслужава да се споменат червените. Те са по-богати на ликопен от жълтите или кафявите. Но за жени, които имат натоварена алергична история и страдат например от алергии към някои зеленчуци, плодове и червени плодове, е по-добре да намалят количеството ликопен. Те са по-подходящи за жълти домати, кафяви.

В противен случай самата бременна жена има право да избира кои домати да яде. Всичко зависи от финансовите възможности, времето на годината, региона на пребиваване и наличието или отсъствието на индивидуални противопоказания.

За храна, опасна за бременни жени, вижте следващото видео.

Трябва ли бременните жени да ядат домати?

По време на бременност вкусовите предпочитания към храната често се променят, искате да ядете храни, които не са разрешени, когато носите дете. Доматите по време на бременност са полезни, ако спазвате мярката.

Пресните домати по време на бременност са полезни в салатите

Съдържание

 • Домати по време на бременност
 • Възможно ли е да имате домати през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър
 • Каква е опасността от консервирани заготовки
 • Защо бременните жени искат домати
 • Солени домати по време на бременност
 • Интересни факти

Вреди на доматите по време на бременност

Необходимо е тези зеленчуци да се използват внимателно в храната за хора, които имат жлъчнокаменна болест, тъй като органичните киселини могат да влошат болката. Ако доматен сок се консумира дълго време, това може да причини образуването на камъни в бъбреците. При наличие на бъбречни и сърдечно-съдови заболявания консервираните домати, както и осолените и мариновани домати, трябва да бъдат изключени от менюто. Същото се изисква и от хипертонията..

Възможни вреди и противопоказания

Въпреки всички предимства на доматите, има ситуации, в които трябва да внимавате с тях. Умерено ядат домати по време на бременност, жени с предварително диагностицирани хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур. В случай на проблеми с панкреаса е по-добре да откажете доматите - те са твърде тежки за храносмилане в случай на ензимен дефицит. Не злоупотребявайте с домати за жени с хипертония, както и с артрит.

Жените, които често имат проблеми с работата на червата и стомаха, определено трябва да се консултират с лекаря си относно диетата си. Органичните киселини в състава на доматената каша могат да бъдат провокатори на болка при холелитиаза. Ето защо жените с такава диагноза се съветват да се откажат изобщо от доматите, като избират други зеленчуци за хранене..

Прекомерното използване на плодове и сок от него също е вредно. Смята се, че твърде много доматен сок при продължителна и систематична употреба може да причини камъни в бъбреците. Алергиите към домати са рядкост, но това може да се случи при бременна жена. С настъпването на бременността работата на имунната система се променя и дори продукти, които преди това не са причинили отрицателна имунологична реакция, може да станат алергени именно през периода на бременността..

Ако откриете кожен обрив, гадене, коремна болка след консумация на продукта или ако се развие диария, спрете приема на домати и се консултирайте с лекар.

Знаете ли дали бременните жени могат да ядат домати??

Диетата на бременната жена трябва да включва зеленчуци, които обогатяват тялото с полезни и основни витамини. Това е важна връзка в развитието на детето, което е невъзможно без хранителни вещества и микроелементи..

Домати и техните свойства

За да разберете дали бременните жени могат да ядат домати, е необходимо да разгледате свойствата на зеленчука. Той е на първите редове в класацията сред най-богатите на витамини храни. А именно доматите съдържат следното:

витамини А, К, Е, РР и група В.

Всички тези елементи са изключително необходими по време на бременност, поради което бъдещата майка не трябва да се колебае да яде домати или не..

Домати и бременност

И така, какви са ползите от доматите за бременни жени, в допълнение към насищането на тялото с витамини (които могат да се получат в обогатен комплекс от лекарства)? Техните свойства позволяват да се нормализира метаболизмът, който е необходим на бъдещата майка за пълноценното функциониране на чревния тракт. Ако доматите са полезни за бременни жени, това е преди всичко положителен ефект върху храносмилането..

Не са много майките, които знаят, че излишните килограми, натрупани по време на бременност, са нарушен метаболизъм. Ако бременна жена се грижи за храносмилането си, има домати, които може, тогава само коремът й ще порасне и след раждането бързо и лесно ще се върне в предишната си форма.

Ако бременна жена яде домати, тогава тя намалява риска от рак до минимум. Съдържащият се в доматите антиоксидант предотвратява появата на ракови клетки и унищожава съществуващите. И здравите клетки ще бъдат надеждно защитени.

Доматите предпазват бременната жена от сърдечни и съдови заболявания, нормализират работата на много органи и подобряват съсирването на кръвта. Всичко това е безценно по време на бременност и раждане..

И още едно важно свойство на доматите, което е необходимо за бременните жени, е предотвратяването на запек. Също така доматите действат успокояващо, имат положителен ефект върху нервната система и подобряват настроението..

Доказано е, че доматите за бременни са един вид антидепресанти. Ако бъдещата майка използва домати редовно, тогава тя не се притеснява от притеснения и притеснения..

Вреди на доматите

За съжаление има и противопоказания за употребата на домати. И това се отнася не само за бременни жени, но и за всички хора като цяло. Но защо бременните жени не могат да ядат домати? Според по-старото поколение, доматите, поради своя червен цвят, могат да причинят алергии при дете. Но това е само мит, който няма доказателства за съществуване..

А сега за противопоказанията. Бременната жена не трябва да яде домати, ако има чернодробни, пикочни или жлъчни заболявания. Факт е, че доматите съдържат органични киселини, които могат да обострят хроничните заболявания, което води до много тъжни последици. За да изясните този въпрос, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който ще каже дали бременна жена може да яде домати или не.

Ядене на домати

След като разберете дали доматите са полезни за бременни жени, трябва да помислите как най-добре да ги консумирате. Най-добрият вид храна за бъдещата майка е суровият зеленчук през летния сезон. Бременните жени трябва да се въздържат от консумация на консерви, варени, пържени и печени домати, те не могат да се ядат. След обработката те губят всички свои свойства, които се превръщат от полезни във вредни. Ако по някаква причина е невъзможно бременните жени да ядат домати, то поради съдържанието на неорганични киселини в тях след термична обработка.

Много е важно да можете да комбинирате домати с други зеленчуци. Например любимата салата от краставици и домати е комбинация от неподходящи продукти. За да извлечете максимума от доматите за бременна жена, трябва да ги смесите с билки, зеле или зелен грах. Също така можете да приготвите гарнитура от варени картофи с добавка на домат. Оказва се вкусно и много здравословно.

Но на първо място, пресните домати са полезни за бременна жена, която трябва да се яде 1-2 на ден. Това ще е достатъчно, за да обогатите тялото си с необходимите витамини и елементи. Ако бременна жена наистина иска домати, тогава не трябва да се ограничавате, особено като знаете за техните ползи.

Доматите имат много полезни свойства, които помагат на бременните жени да носят здраво бебе, без да навредят на собственото си здраве. Това е много важно за всяка бъдеща майка, която внимателно следи работата на тялото си..

Бременни вкусове: защо искате домати

Ако бъдещата майка иска домати през сезона, тогава това желание е напълно разбираемо и правилно. Оранжерийните домати, отглеждани в района, където живее жената, ще бъдат здравословни и вкусни както в оригиналния им вид, така и като компонент на салати и други ястия. Но през зимата купуването на домати в магазин, ясно обработени химически, не е здравословна храна за бременна жена..

Дърпа бъдещите майки обикновено са на домати и сол. Но тук е необходима умереност. Колко неща на ден за ядене? Не повече от три медиума, отново на сезон - и ако ги поръсите със сол, тогава много малко.

И така бременните жени искат домати, защото:

 • Те не са хранителни, като същевременно насищат добре;
 • Вкусът е приятен и много бременни жени изпитват повишаване на вкусовата чувствителност;
 • Витамин С, който е достатъчен в доматите, е необходим за укрепване на имунната система и може би организмът на бъдещата майка го „иска“.

Още веднъж: полезни са пресни, домашно приготвени, сезонни домати. Техните полезни свойства са неоспорими, но внесените домати от рафтовете не могат да бъдат свързани със здравословна храна, като консервирани домати. Маринованите домати са твърде солени, така че бременните жени не трябва да се увличат.

Свойства: каква е ползата от домат

Витаминно-минералният коктейл в доматите е наистина полезен за жена, която носи дете. Доматът въздейства върху организма по такъв начин, че може да има лек диуретичен ефект, а също така да действа като естествено успокоително. И много жени подчертават, че искат домати точно в стресов период..

В доматите има ликопен, който е антиоксидант, а той от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Калият също допринася за това.

5 причини да ядете домати за бременни жени:

 • Доматеният сок може да понижи кръвното налягане;
 • Доматите подобряват бъбречната функция, нормализират функционирането на половите жлези;
 • Доматите регулират метаболизма;
 • Доматите нормализират дейността на храносмилателния тракт;
 • Те са в състояние да повишат общия тонус на тялото в случай на депресия, неразположения.

Между другото, доматите се използват не само вътре. Те ще бъдат полезни за жени с някои заболявания. Например разширени вени. В този случай пулпата от домати се прилага върху подутите вени и това се прави през нощта..

Възможно ли е да се ядат пресни плодове

По време на носенето на дете за жена тези домати, които са били събрани в собствената й градина, са особено полезни:

 • червен;
 • розово;
 • жълт;
 • черен.

Ползите от доматите няма да бъдат еднакви на различните етапи на бременността. В началото на срока солените плодове ще ви позволят да се справите с проявите на токсикоза. Доматите могат да се консумират пресни или подправени с малко количество растително масло. Продуктът стимулира производството на стомашен сок, което има положителен ефект върху апетита. От началото на третия триместър броят на плодовете, изядени на ден, се намалява, тъй като те допринасят за появата на отоци по тялото.

През първия триместър можете също да ядете домати в собствения си сок. Основното нещо е да не го злоупотребявате. Преди появата на отоци е допустимо да се ядат мариновани домати в малки количества. От втория триместър на жените е разрешено да ядат консервирани домати само в екстремни случаи, например когато наистина искат солено.

Забраната за мариновани домати в средата на срока се дължи на факта, че аспиринът за разреждане на кръв често се добавя към саламурата по време на процеса на готвене. Това може да провокира преждевременно раждане и обилна загуба на кръв..

Можете да изберете всякакви сортове на този зеленчук

През третия триместър консумацията на домати от всякакъв вид трябва да се третира внимателно. Не е позволено да добавяте малко сол към салати, съдържащи зеленчуци. Солта задържа течност в тялото, което увеличава риска от отоци. Преди да родите, не трябва да се отказвате от пресни плодове. Те нормализират храносмилателния процес и предотвратяват запек. Ако желаете, можете да направите доматена салата или да пиете свой доматен сок.

Възможно ли е да ядете осолени домати по време на бременност?

Вредно е за бременни жени да ядат солена храна, включително домати. Всъщност за бъдещите майки нормалната бъбречна функция е гаранция за здравословно благополучие. Това означава, че прекомерният стрес върху бъбреците може да се превърне в неприятности за нея. Разумно е да намалите изцяло солта през втория и третия триместър на бременността, за да избегнете подуване. Диетолозите препоръчват на бъдещите майки да използват морска сол за храна, която представлява килер с микроелементи и съдържа йод..

Така че, пресните домати за бременни жени могат и трябва да се консумират, но с осолените домати трябва да бъдете внимателни.

Специално за beremennost.net Елена ТОЛОЧИК

Консервирани, мариновани и осолени домати: полза или вреда

Маринованите домати са едни от най-популярните домашни шивачки. И да се каже, че това не е оправдано би било погрешно. Например консервираните домати съдържат повече от същия ликопен, най-естественият антиоксидант, отколкото пресните. Половин чаша валцувани домати има три пъти повече от същия ликопен, отколкото един пресен домат.

И така, в мариновани домати:

 • Има оцет, който в умерени количества има благоприятен ефект върху организма - той също така повишава апетита, а също така може да намали активността на опасните бактерии;
 • Има тирамин и серотонин - те помагат в борбата с депресивните състояния;
 • Бета-каротин - облекчава умората;
 • Те имат противовъзпалителен ефект, тъй като доматите съдържат естествения антибиотик кверцетин;
 • Има витамин К, който укрепва костите и зъбите;
 • Холинът повишава нивата на хемоглобина;
 • Алфа-томатинът инхибира растежа на раковите клетки;
 • Германийът, съдържащ се в консервацията, нормализира имунната система.

Мариновани или консервирани домати могат да бъдат закупени в магазина, просто трябва да знаете правилата за подбор. И това е прозрачен саламура в буркан, наличие на плодове с един и същи цвят и размер, липса на различни добавки и консерванти в състава. Идеален състав - домати, вода, оцет и подправки.

Интересните факти, които си струва да се споменат, са, че например италианците, гърците и испанците имат изключително ниска смъртност от инфаркти. Но основата на средиземноморската кухня е представена, наред с други неща, от термично обработени домати..

Но умереността е добра във всичко. Не можете буквално да ядете домати в консерви, тогава те определено са вредни. Но няколко парчета мариновани домати за вечеря ще бъдат подходящи. По-добре е да не пиете саламура за бременни жени, колкото и да го искате.

Искам домати по време на бременност

Защо по време на бременност жените ядат домати с такова удоволствие, докато чакат бебето, обяснява състава на зеленчука.

 • често се чувства уморен;
 • преживяване на промени в настроението;
 • понякога губи апетит;
 • липсва витамини и минерали.

Доматите и особено доматеният сок лесно попълват витамините и повишават жизнеността. В допълнение, кръвното налягане се нормализира, подуването на корема изчезва и дори паметта се подобрява (влошаването на което всички бременни жени се оплакват от първия триместър).

Интересно наблюдение: казват, че ако бъдещата майка е привлечена от домати, това е знак за момче. Лекарите не намират връзка между пристрастяването към определени храни и пола на детето, но самите жени често свидетелстват: знак по неизвестни причини често действа. Да вземат под внимание!

Възможно ли е домати по време на бременност (видео)

Доматите са достъпен, вкусен и здравословен продукт. Опитайте се да ядете пресни домати през сезона и мариновани домати през студения сезон. Но закупените в магазина домати са прекалено обработени с химия и, разбира се, не са полезни за бъдещата майка..

Вкусни рецепти за здравословна бременност!

Интересни факти

Знаете ли, че плодът от домат всъщност е зрънце? И италианците измислиха много красиво име за този вкусен продукт - "златна ябълка".

Когато доматите дойдоха в Европа, първоначално те бяха в немилост - бяха считани за отровни. Днес рядко срещате човек, който не би одобрил зеленчукова салата с домати: всеки знае както страхотния вкус, така и несъмнените ползи от продукта.!

Любовта към доматите е безкрайна: днес има 10 хиляди разновидности домати и животновъдите заплашват да не спират дотук.

Очаквате ли бебе? Това е чудесна причина да пирувате по-често със сочни пресни домати. Хранете се за здравето си и нека винаги да имате отлично здраве и добро настроение!

Действително видео

5 опасни храни по време на бременност

Малко вода - какво е това и какво е опасно за бебето