„Гърбът боли силно след раждане“ - подобно оплакване, за съжаление, често може да бъде чуто от млади майки. Не трябва да пренебрегвате неприятните симптоми, считайки ги за нормална последица от минала бременност и раждане. Всички промени в женското тяло по време на раждането на бебето са предвидени от природата и теоретично трябва да бъдат безболезнени и обратими. Ако имате болки в гърба след раждане, определено има причина за това. Нека да видим какво причинява дискомфорт в различни области на гърба и как да се справим с него..

Причини за болки в гърба след раждане

Има много причини за болки в гърба в следродилния период. На първо място, това са проблеми с гръбначния стълб, които са съществували още преди бременността и жената може дори да не знае за тях. Бременността и раждането провокират влошаване на незначителни отклонения и в резултат на това се появява болка. По време на бременността на детето тялото претърпява множество промени: от очевидните (увеличаване на телесното тегло и изместване в центъра на тежестта) до скрити от очите ни - хормонални промени, изместване на вътрешните органи и костите, омекотяване на хрущялните стави. Раждането, дори без операция и анестезия, може да причини различни деформации и прищипвания в гръбначния стълб. А грижата за новороденото често се превръща в онази „последна сламка“, която води до рязко влошаване на състоянието на гърба.

След раждането естествените промени в тялото се случват в обратен ред. Тялото отново свиква с нормалната си маса, мускулите се възстановяват, центърът на тежестта се променя, нивото на прогестерона намалява, което съответно води до намаляване на еластичността на хрущялните стави и връзки. Рехабилитацията отнема най-малко шест месеца, а по-често една година или повече. Не бива обаче да се примирявате с болката, както с нещо неизбежно..

Болки в гърба след раждане и възможните последици от тях

Ако гърбът ви боли след раждане, не отлагайте решението на този проблем. Лошата стойка може да доведе до задържане на течности в тялото и съответно до увеличаване на телесното тегло. Спиналните "изкривявания" понякога причиняват лактостаза (болезнена стагнация на млякото) и дори следродилна депресия - поради прищипани нервни окончания в прешлените.

Проблемите с гърба могат да бъдат отправна точка за появата на заболявания на много вътрешни органи: сърце, стомах, бели дробове, жлъчен мехур, матка, яйчници.

Какво да направите, ако гърбът ви боли след раждане (долната част на гърба, опашната кост, лопатките)?

В случай на остра болка или постоянен дискомфорт в гърба ще е препоръчително преди всичко да се консултирате с невролог, който да изключи сериозни проблеми с гръбначния стълб, например възпаление, прищипване на междупрешленните дискове или заболявания на нервните окончания и мускулите. Лекарят може да се ограничи до съвети относно използването на скоба след раждането или специална скоба. Ако подозирате междупрешленна херния - изпъкване на междупрешленния диск извън горния и долния прешлен - ще бъдете посъветвани да направите MRI (магнитен резонанс) сканиране на гръбначния стълб. Това проучване е безопасно за кърмещи майки. С помощта на ЯМР се правят слоеви снимки на мускули, прешлени, нервни корени.

По-достъпна опция за преглед е рентгеновата снимка, но тя не е толкова информативна и безвредна за здравето.

Ако е необходимо, ще се предпише лечение: лекарства, физиотерапия, курс на мануална терапия. Моля, обърнете внимание, че е невъзможно да се стегне с междупрешленна херния, това е сериозно заболяване, което понякога дори изисква хирургическа намеса.

Ако ЯМР не разкрие никакви проблеми, лекарят може да приеме, че болестите на вътрешните органи са причина за болките в гърба. След това ще бъдете посъветвани да се подложите на ултразвуково сканиране и да вземете биохимичен кръвен тест и общ тест на урината. С помощта на тестове се определя наличието на проблеми във функционирането на бъбреците, панкреаса, черния дроб, а ултразвукът ни позволява да идентифицираме структурни промени във вътрешните органи.

Лечение на дърпане и остра болка в гърба

Когато лекувате болки в гърба след раждане, трябва да се придържате към препоръките на лекаря. Употребата на лекарства е противопоказана при кърмачки, тъй като повечето от тях влизат в бебето чрез мляко. Основните методи за лечение в следродилния период са гимнастика, масаж, физиотерапия (електрофореза, магнитотерапия, дарсонвал), мануална терапия, акупунктура.

Ако се появи остра болка, ограничете физическата активност, заемете удобна поза, което улеснява. Стоенето и седенето увеличават болката, в идеалния случай е по-добре да лежите повече по гръб, с крака, свити на 90 ° в коленете. Навийте на руло и поставете възглавница или одеяло под коленете си за по-лесно позициониране.

Може да се използват болкоуспокояващи като парацетамол, кетонал, диклофенак и нимезил, ако болката е толкова силна, че вече не може да се толерира. В бъдеще обаче не забравяйте да се консултирате с лекар.!

Профилактика и облекчаване на болки в гърба след раждане

За да предотвратите или облекчите болката след раждането, опитайте да следвате тези насоки:

 1. Избягвайте упорита работа поне първите 5-6 месеца след раждането. Необходимо е време за възстановяване на мускулите на гърба и корема, а прекомерните натоварвания са изпълнени с появата на болка в гръбначния стълб.
 2. Контролирайте теглото си. Колкото повече излишни килограми имате, толкова по-трудно е за гръбначния стълб и толкова по-трудно е тялото да се възстанови от раждането..
 3. Хранете бебето си в удобна поза. За много майки това е хранене на бебето, докато лежи настрани. Ако ви е по-удобно да се храните, докато седите, използвайте висок стол, който има добра опора на гърба. По-добре е да поставите краката си на малка табуретка или тахта.
 4. Спете на твърд матрак. Меката повърхност на матрака отпуска мускулите, което от своя страна допринася за деформацията на гръбначния стълб. И ако вече са се появили проблеми с гърба, мекият матрак може само да ги влоши. По-добре е да използвате достатъчно твърда и еластична ортопедична възглавница или възглавница, която да поддържа шийните прешлени..
 1. Правете специфични упражнения за гърба. Гимнастиката трябва да е насочена към укрепване на мускулите на гърба и корема. Фокусирайте се не върху тежестта на упражнението, а върху редовността на упражнението.
 2. Избягвайте резки движения. Движете се плавно:
 • издигайки се от легнало положение, обърнете се настрани, сгънете колене, подпрете се на ръката си и чак тогава седнете и станете;
 • за да вдигнете дете или нещо тежко от пода (например кофа с вода), вместо да се навеждате, опитайте се да клякате с прав гръб или коленичете;
 • не носете тежки неща на протегнати ръце, опитайте се да се уверите, че основното натоварване пада върху краката;
 • когато почиствате с прахосмукачка, подпрете ръката си на крака си - това ще помогне за намаляване на натоварването на гръбначния стълб.
 1. Бъдете внимателни, когато избирате количка или количка за вашето бебе. Има само едно важно изискване за количката: дръжката трябва да е над талията ви. Но при носителите всичко е малко по-сложно - има много и не всички са полезни за майки и деца. Слингът е най-подходящ за облекчаване на гърба и най-вече слингов шал. Той осигурява различни възможности за навиване и перфектно разпределя теглото на бебето върху тялото на майката.
 1. Улеснете ежедневието си. Дълго обработваната швабра и четка, робот-прахосмукачката ще избегне накланяне при почистване. Ако пазаруването за цялото семейство е на вашите плещи, използвайте раница вместо чанта или чанти.
 2. Обърнете внимание на височината на детските мебели и други предмети. Детското креватче, масата за преобличане и ваната трябва да са с правилната височина за вашата височина. При извършване на рутинни операции, майката не трябва да преразтяга гърба си. Регулирайте височината на дъното на креватчето, използвайте стойка за бебешката вана.
 3. Разходете се повече и, ако е възможно, посетете басейна. Такива натоварвания ще възстановят и укрепят мускулите на гърба..

Надяваме се, че болките в гърба ще станат във вашия живот само временна последица от бременността и раждането. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

Възстановяване след раждането: защо боли кръста и как да се справим с болката

По време на бременността тялото на жената е напълно възстановено, за да роди и роди дете. Хормоналният фон се променя, нарастващата матка измества вътрешните органи. Костната система също е настроена за предстоящото раждане: връзките омекват, тазовите кости се раздалечават. Всичко това се отразява на състоянието на долната част на гръбначния стълб и мускулите на гърба. Ето защо много млади майки изпитват дискомфорт, дори болки в кръста. Упражненията и самоуважението ще ви помогнат да се възстановите по-бързо. Трябва обаче да се помни, че някои състояния изискват лечение..

Причините, поради които боли гърба

Има много причини, поради които жената има болки в кръста след раждането. Повечето от тях са свързани с физиологичното преструктуриране на организма по време на бременност и подготовката му за раждане. Начинът на живот преди и след раждането също влияе. Доста често болките в гърба също са патологични..

Физиологични причини

Под въздействието на хормона прогестерон, връзките и хрущялните тъкани омекват, така че костите могат свободно да се разпръснат, а плодът преминава безопасно през родовия канал, без да среща препятствия. Понякога това води до факта, че прешлените дори по време на бременност "увисват", прищипвайки нервните окончания. Обратният процес на конвергенция на костите и възстановяване на хрущялната тъкан е доста дълъг, причинява дискомфорт, някои жени изпитват болезнени усещания.

Освен това има и други причини, поради които боли кръста:

 1. Обикновено жената наддава 10-13 килограма по време на бременност. Това е доста голям скок в теглото за 9 месеца. Мускулите на гърба и корема са разтегнати, гръбначният стълб е подложен на допълнителен стрес. След раждането мускулите постепенно се възстановяват, гръбначният стълб се връща в предишното си положение и дискомфортът изчезва.
 2. Позата на бъдещата майка се променя. Жената държи гърба си, наведена назад и нагоре, което води до пренапрежение на мускулите на гърба, повишено натоварване на лумбалния отдел на гръбначния стълб и болка в тази област.
 3. В процеса на самото раждане съотношението на тазовите кости претърпява значителни промени, за да улесни преминаването на бебето през родовия канал. И така, срамните кости и тазобедрените стави се разминават, опашната кост се отклонява назад. Те не приемат веднага предишната си позиция. Процесът на възстановяване често е болезнен..
 4. След раждането разпределението на натоварването върху гръбначния стълб отново се променя и това се случва рязко. За да „свикнат” с предишното положение, мускулите на гърба и гръбначния стълб трябва да се напрягат, от което гърбът боли.
 5. Често запекът, който е чест спътник на наскоро родилите жени, причинява болки в гърба. Когато правите стол, дискомфортът също изчезва.

След 1-2 месеца след раждането тялото на жената се възстановява, ставите се връщат на първоначалното си място, мускулите и връзките се нормализират, болката постепенно изчезва. През този период е важно да следите стойката си, да не напрягате гърба си. Веднага щом има дискомфорт в лумбалната област, който заплашва да се развие в болка, по-добре е да оставите всичко и да си починете малко..

Видео: Д-р Сперлинг за причините за болки в гърба след раждане

Патологични причини

Ако имате болки в гърба, не чакайте, докато те изчезнат сами. По-добре е незабавно да посетите лекар, който ще установи истинската причина за техния произход. Често след раждането долната част на гърба боли поради някакво заболяване:

 • наранявания и натъртвания на гръбначния стълб, получени преди бременността и не притесняващи дълго време, често се влошават след раждането на дете;
 • обостряне на сколиоза или остеохондроза, което доведе до процеса на раждане;
 • междупрешленна херния и възпаление в лумбалната част на гръбначния стълб;
 • изместване на прешлените по време на раждане, прищипване на нервни окончания, изстискване на кръвоносни съдове;
 • въвеждането на епидурална анестезия;
 • заболявания на други органи: черва, пикочно-половата система, при които болката се дава в долната част на гърба;
 • влошено бъбречно заболяване.

Често болките в гърба са резултат от психо-соматични проблеми, които често се появяват след раждането. Следродилната депресия засяга общото състояние на жената, включително появата на болка в лумбалната област. В този случай трябва да се свържете с психолог.

Как да предотвратим болки в гърба

Профилактиката започва по време на бременност. Още по това време трябва да изпълнявате упражнения, насочени към укрепване на мускулите на гърба. Трябва да избягвате появата на излишни килограми, ако е необходимо, спазвайте специална диета. През третия триместър не трябва да се пренапрягате, тъй като точно в този момент се случва подготовката за раждане, има голям риск от „слягане“ на прешлените, прищипване на нервните окончания.

След раждането на бебето спазването на прости правила ще помогне да се избегнат усложнения:

 1. Когато вдигате тежести, не се навеждайте. Обектите трябва да се вземат от седнало положение. В този случай натоварването ще бъде правилно разпределено, не само на гърба..
 2. Когато се грижите за дете, трябва да осигурите на гърба си максимален комфорт. Така че, детско креватче, вана, маса за повиване трябва да бъдат настроени така, че да отговарят на височината ви, за да не се навеждате отново.
 3. Първите 1-2 месеца след раждането е препоръчително да спите на твърдо легло. Не е лошо, ако по-късно това стане навик, защото твърдото легло е най-добрият вариант за здравето на гърба..
 4. Трябва да се помни, че наднорменото тегло е допълнително натоварване на гръбначния стълб. Правилно подбраната диета ще ви помогне да загубите излишните килограми, натрупани по време на бременност.
 5. През първите месеци след раждането много майки трябва да носят бебето си на ръце дълго време. По-добре е да използвате прашка, която не само ще улесни процеса, но и ще осигури добра опора за мускулите на гърба..
 6. Когато хранете бебе (няма значение, от гърдата или от шише), трябва да изберете удобна поза, така че гърбът да не изпитва допълнителен стрес и да не се уморява. За това е подходящ мек стол, ролката може да се постави под гърба в лумбалната област. Много жени смятат, че кърменето в легнало положение съвсем не е неудобно..
 7. Разходките на чист въздух ще бъдат полезни както за мама, така и за бебето. Движението тонизира мускулите, допринася за ранното им възстановяване. За това бягането изобщо не е необходимо. Спокойната разходка с количка в парка или площада не само ще помогне за облекчаване на стреса, но и ще подобри настроението ви.

Ако гърбът ви боли, трябва да преразгледате рутината и навиците си. Често майките носят бебето буквално по корем, изтласквайки го напред. Този навик се е формирал по време на бременност и изглежда удобен. Всъщност това е лош навик. Лумбалната част на гръбначния стълб силно се огъва напред, мускулите на гърба, така напрегнати по време на бременност, изпитват допълнителен стрес, пренапрегват се, жената изпитва болки в кръста. Това положение води до изкривяване на гръбначния стълб, изместване на прешлените, прищипване на нервни окончания, поява на междупрешленни хернии.

Видео: Упражнения за облекчаване на болки в долната част на гърба

Какво да правите, ако се появи болка

Трябва да се помни, че хапчетата и мехлемите носят само временен ефект, облекчавайки болката, но не премахвайки нейната причина. Това означава, че болката ще се връща всеки път, когато лекарството свърши. Освен това не трябва да се използват лекарства, ако жената кърми след раждане..

Ако причината за болките в долната част на гърба не е свързана със заболяването, на първо място е необходимо да се обърне внимание на ранното възстановяване на опорно-двигателния апарат. Непосредствено след раждането е препоръчително да се носи специален корсет, който да помогне на мускулите на гърба и гръбначния стълб да заемат правилната позиция. Терапевтичната гимнастика ще помогне за укрепване и възстановяване на мускулите, което е желателно да се извършва дори по време на бременност с цел профилактика и в продължение на 1-2 месеца след раждането на детето.

За облекчаване на болката лекарите обикновено предписват физикална терапия и масаж за възстановяване на кръвоснабдяването и укрепване на мускулите на гърба и връщане на гръбначния стълб в правилната позиция. Апликатори (например апликатор на Ляпко или апликатор на Кузнецов), чието действие е насочено към подобряване на микроциркулацията в тъканите, се справят добре с болки в долната част на гърба.

Защо ме боли гърбът след раждането?

Майките често имат болки в гърба след раждането. Освен това дискомфортът може да продължи доста дълго. Това забележимо помрачава радостта от общуването с детето..

Болката в гърба след раждането е лека и може да бъде силна. Тялото на жената е силно отслабено, така че болките в гърба допълнително подкопават здравето й. Наложително е да се консултирате със специалист, тъй като причините може да са различни.

Лечението на гърба, който боли след раждането, зависи от диагнозата. Ето защо не трябва да се справяте сами с проблема. Но превантивните мерки изобщо няма да навредят.

Причините за промените, които фигурата на майката претърпява по време на бременност

Причини за дискомфорт

След раждането ще бъде полезно да разберете защо гърбът ви е започнал да боли. Факт е, че по време на бременност женското тяло е възстановено, така че бебето да е по-удобно. През последния триместър хрущялните стави стават много меки, което улеснява раждането на бебето. В резултат лумбосакралният гръбначен стълб страда много, така че гърбът боли след раждането..

Поради хормоналния дисбаланс, разтегнатите хрущялни стави и връзки се възстановяват много бавно и причиняват дискомфорт на жената. Има няколко причини, поради които се чувства болка в гърба и лопатките след раждането..

 1. Силно напрежение в мускулите на гърба. По време на раждането на бебето мускулите на псоаса се отпускат, за да може плодът да излезе. В резултат на това има хипертоничност на мускулите на лопатките. Освен това причинява болка..
 2. Остеохондрозата, сколиозата и други проблеми също причиняват дискомфорт. Ситуацията се влошава, когато жената е имала неправилна стойка дори преди бременността. По време на бременността позата се изкривява още повече, мускулите и връзките се приспособяват и връщането към нормалното е доста болезнено..
 3. След миналото раждане гърбът може да бъде много болезнен поради междуребрена невралгия, която възниква поради нервен стрес или хипотермия, и измъчва жената дълго време.
 4. Болести на вътрешните органи.
 5. Междупрешленна херния.

След раждането целият гръб може да бъде много болезнен, но и долната част на гърба в частност. Има и няколко обяснения за това явление:

 • възпаление на долната част на гръбначния стълб;
 • родова травма: бебето преминава през родовия канал, което може да причини изстискване на кръвоносните съдове, прищипване на дискове, изместване на прешлените;
 • проблемите, които са съществували преди бременността, се влошават, така че могат да доведат до силна болка;
 • промени в хормоналните нива;
 • разтегнати тазови мускули;
 • деформация на лумбалните мускули: поради бързия растеж на корема, връзните тъкани на долната част на гърба се съкращават и силно се напрягат, така че жената изпитва болки в гърба след раждането.

Профилактика на патологията

Обикновено жените, които са се сблъсквали с болки в гърба след раждането, се интересуват какво да правят с проблема. Но е по-добре да предотвратите патологията, отколкото да я излекувате. Има няколко ефективни метода за превенция. Най-добре е обаче да се консултирате с Вашия лекар, който ще Ви каже подробно какво да правите, за да не ви започне след раждането кръста или целия гръб да боли..

Не понасяйте в никакъв случай, консултирайте се с лекар

 1. В продължение на поне 6 месеца от деня на раждането на бебето, изключете тежките физически натоварвания, не носете тежки товари. Мускулите на гърба и корема трябва да имат време да се възстановят, в противен случай съществува риск от увреждане.
 2. Следете теглото си през цялата бременност. Дори няколко излишни килограма могат да причинят силен дискомфорт..
 3. Отделете време да правите терапевтични упражнения. Ако започнете класове, не спирайте. Важна е редовността, а не интензивността. Опитайте се да правите гимнастика всяка сутрин.
 4. Станете от леглото нежно, не рязко. Превъртете се настрани, сгънете коленете и седнете на ръба.
 5. За да предотвратите болки в гърба след раждане, хранете бебето си правилно. Седнете на удобен стол, сложете осман под краката си, наклонете главата назад. Опитайте странично хранене на вашето бебе. Така мускулите ще бъдат в спокойно състояние..
 6. Изберете внимателно леглото си. Най-добре е да закупите твърд матрак, който е полезен за гръбначния ви стълб. Поставете малка ролка под коленете си.
 7. За да предотвратите болки в гърба в лумбалната област и лопатките след раждането, лекувайте ги внимателно. Опитайте се да не се навеждате отново, регулирайте височината на масата за преобличане, ваната и креватчето, така че да ви е удобно. Ако трябва да вдигнете нещо от пода, клекнете или коленичете. Когато почиствате апартамента, не се навеждайте, когато работите с прахосмукачка или кърпа.

Разбира се, можете да прочетете отзиви за това какво да правите, ако гърдата на жената боли силно след раждането. Но само лекар трябва да дава подробни препоръки. Може би посещението при специалист ще предотврати сериозни проблеми, така че не се колебайте.

Как да се справим с проблема

И така, какво да направите, ако гърбът ви започне да боли след раждането. Помощ ще бъде предоставена от хиропрактор. Вижте остеопат или ръководство, ако се усеща дискомфорт поради отделянето на опашната кост и други кости. Специалистът може да ви насочи за ЯМР за проверка за наличие или отсъствие на дискова херния.

В някои случаи ще трябва да се подложите на ехография на вътрешни органи, рентгенови лъчи и други изследвания, за да разберете защо след раждането имате болки в гърба в областта на двете лопатки или кръста.

Често се използват физиотерапевтични упражнения, различни физиотерапевтични манипулации. По време на кърмене лекарственото лечение се използва рядко..

Понякога се предписват противовъзпалителни мехлеми. Те се използват локално и в малки курсове. След раждането не боли да правите специални упражнения за гърба..

 1. Опрете ръцете си на облегалката на един стол, разтворете краката си с изправени колене на ширината на раменете. Поставете едната длан върху корема, а другата върху долната част на гърба. Опитайте се да стегнете мускулите на долната част на гърба, сякаш психически ги принуждавате да се изправят..
 2. Застанете с гръб към стената. Задните части, раменете и задната част на главата трябва да се допират. Трябва да стоите в това положение няколко минути..
 3. Наведете раменете си, спуснете ръцете и докоснете брадичката си до гърдите си. Първо трябва да издишате, а след това да вдишате, да вдигнете главата си, да изправите раменете си и да освободите ръцете си назад. Упражнението се повтаря няколко пъти..

След раждането, освен редовните упражнения за гърба, масажът няма да навреди. Това е най-приятното лечение, но може да се започне най-малко 2 седмици след раждането на бебето..

Масажът и самомасажът ще помогнат добре

Масажът има следните свойства:

 • ускорява възстановяването на организъм, който е изчерпан по време на бременността на детето и раждането му;
 • подобряване на кръвоснабдяването на ставите;
 • възстановяване на мускулния тонус;
 • укрепване на лигаментния апарат.

Ако сте откъснали гърба си след раждането, масажът ще бъде особено полезен. Процедурата ще намали силния дискомфорт. Важно е да се подходи отговорно към избора на специалист по масаж. За белите пъпки по лицето на новородено.

За автора: Боровикова Олга

Болки в гърба след раждане

След раждането на бебето младата майка въздъхва с облекчение: всичко е назад - както дълготрайната бременност, така и раждането, от което толкова се е страхувала. Сега само живейте и се радвайте! И това е вярно, само с едно изменение: всичко тепърва започва - и трудните грижи за новороденото, и често - всякакви усложнения след раждането.

Според статистиката всяка втора жена изпитва болка от различно естество и локализация в следродилния период. И много често това са болки в гърба след раждане..

Кой е виновен?

Оплакванията за болки в гърба след раждане не са необичайни и по принцип в това няма нищо изненадващо. Причините за такава болка при младите майки са достатъчно, а краката на повечето от тях растат от периода на бременността.

Най-често срещаните и "законни" са многобройните промени, които тялото на майката претърпява по време на бременността, раждането и след тях. На първо място, това е прекомерно разтягане на мускулната тъкан и костно разминаване. Тъй като плодът и матката растат, коремните мускули се разтягат все повече и повече, вътрешните органи се движат все по-далеч, връзките, които ги държат, се разтягат, много от които са прикрепени към гръбначния стълб и това причинява болки в гърба след раждането.

Преразтягането на коремните мускули скъсява мускулите в долната част на гърба, принуждавайки ги да бъдат напрегнати и причинявайки болка, която се увеличава с мускулно напрежение (огъване, клякане, вдигане на тежести).

Много органи, поради "бременни" промени, заемат грешна позиция. Така че, бъбреците, разположени на лумбално-илиачния мускул в коремната кухина, по време на бременност и след раждане могат да се обърнат или да се спуснат. Това причинява тъпа болка в долната част на гърба, която може да излъчва надолу към перинеума или крака..

Какво можем да кажем за несъответствието на костите преди раждането и при самото раждане: бедрата и срамните кости се раздалечават, а опашната кост се движи назад - така природата предпазва бебето от възможни раждания. Естествено, всички тези процеси не са безболезнени и през целия период на възстановяване новосформираната майка може да изпитва болка, включително в гърба. Често те са причинени от родова травма (по-специално, разместване на ставите), която нетренираните жени все още не могат да избегнат..

Всеки знае, че позата се променя по време на бременност, която трябва да се възстанови след раждането. Огромна роля играе и колосалният стрес върху гръбначно-сакралния регион, който младата майка изпитва за първи път след раждането на детето. Храненето, къпането, преобличането, носенето на бебе, количките и чантите, почистването и други задължения само влошават ситуацията, а гърбът боли още повече след раждането. Ако в същото време позата на майката е била далеч от идеалната дори преди бременността, тогава проблемите с гърба и кръста са практически неизбежни..

Болките в гърба след раждане: причини, методи на лечение, профилактика

Болезнените усещания продължават много дълго, понякога няколко месеца не изчезват. Те са леки, преминават бързо или обратно, достатъчно силни, за да създадат дискомфорт. Причините могат да бъдат напълно различни. Ето защо професионалните съвети са толкова важни.

Възможни причини

Експертите идентифицират следната група от най-често срещаните фактори.

 • Наднормено тегло по време на бременност.
 • Вътрематочният растеж на бебето води до разтягане на мускулите. В процеса на кърмене на бебето вътрешните органи започват да се раздалечават, правейки място за плода. Връзките, които държат вътрешните органи, са под силно напрежение. Повечето от тези връзки са прикрепени към прешлените, което допринася за появата на болка в гръбначния стълб..
 • По време на бременността мускулите в долната част на гърба значително се съкращават. След - остава напрегнатото състояние на мускулите, което причинява болезнени усещания при вдигане на дете или тежести, както и при леки навеждания или клекове.

 • Дискова херния - новообразувана или влошена след раждане.
 • Активното изместване на вътрешните органи, които са склонни да се върнат на предишното си местоположение, е отговорно за това защо гърбът боли след раждането. Най-често са виновни бъбреците, които се разгъват или падат, което причинява тъпа болка в долната част на гърба, излъчваща се в крака или перинеума.
 • Разминаване на костите преди раждането и в самия процес. Такова несъответствие служи за предпазване на бебето от възможна травма при раждане, но гърбът на майката започва да боли..
 • Хормонални промени. Повишеното количество прогестерон омекотява хрущялите, ставите, помага да се адаптира към промените в тялото на жената. Прешлените започват да "увисват", прищипвайки нервните корени.
 • Родова травма. Те включват несъвместимост на ставите..
 • Смяна на позата.
 • Когато се появят проблеми със стомаха или белите дробове, жената изпитва болезнени усещания в областта на лопатките.
 • Почти всички тези причини изчезват с възстановяването на физическото състояние и здравето на жената. Възстановителният период е индивидуален и зависи от характеристиките на организма на млада майка.

  Профилактика на болки в гърба след раждане

  Има няколко насоки за предотвратяване на болки в гърба след раждане. Основни съвети как да предотвратите проблеми с гърба:

  • редовни упражнения по време на бременност, насочени към подготовка на тялото за раждане;
  • носенето на специален корсет по време на бременност, който помага за правилното разпределение на натоварването върху гръбначния стълб и намалява риска от неговите заболявания;
  • използването на ортопедични стелки за избягване на плоскостъпие и лумбално претоварване;
  • спазване на правилното хранене, което ви позволява да не напълнявате и още повече да не претоварвате гръбначния стълб;
  • използването на ортопедични възглавници и матраци както по време на бременност, така и след раждане, което ще помогне за намаляване на стреса върху гръбначния стълб по време на почивка;
  • избор на количка за детето, като се вземе предвид удобството за майката Дръжката на количката трябва да е по-висока от талията на жената. Това ще осигури правилното положение на ръцете и нормалното разпределение на натоварването върху гръбначния стълб по време на разходки;
  • намаляване на времето, прекарано в седнало положение, тъй като това положение е изключително вредно за гръбначния стълб, особено след раждането, когато тъканите трябва да бъдат възстановени. Не трябва да седите повече от 30 минути без почивка..

  Най-често дискомфортът в кръста след раждането е физиологичен проблем, който отшумява сам по себе си. Ако това предизвиква безпокойство, тогава трябва да посетите лекар и той ще ви каже какво да правите, когато се появи болка..

  Къде да отида за помощ

  Често има случаи, когато болката не изчезва никъде, а само се усилва. Не трябва да се самолекувате, за да не навредите на собственото си здраве. 7-10 дни след раждането млада майка трябва да посети лекар, където е необходимо да се информира за наличието на болезнени симптоми в гърба.

  Лекарят предписва преглед за установяване на причината, след което се насочва към съответния специалист: ортопед, хиропрактор. За да се провери за наличие или отсъствие на междупрешленни хернии, се предписва ЯМР. Понякога за диагностика са необходими резултати от ултразвук и рентгенови лъчи.

  Въз основа на получените резултати специалистът диагностицира причината за болки в гърба при жена след раждане, предписва курс на терапия и дава препоръки за възстановяване.

  Ако жената е претърпяла цезарово сечение, тогава първото посещение трябва да бъде при гинеколога. След преглед и изслушване на оплакванията лекарят дава указания на невролог, уролог.

  След резултатите от изследването тези специалисти, ако е необходимо, назначават преглед от ортопед. Ако болката в гърба е придружена от висока температура, е възможно вътрешно възпаление.

  Намаляване на периода на физиологична болка

  За да могат естествените болки, възникнали след раждането на дете, да изчезнат възможно най-скоро, трябва да се спазват определени правила. Също така, ако няма противопоказания, е полезно да се прави възстановителна гимнастика. Общи правила за минимална рехабилитация:

  • не можете да вдигате тежести и да сте физически претоварени в продължение на шест месеца след раждането;
  • по време на работа с дете е невъзможно да се позволи появата на товар на гърба. Когато бебето е голямо, желателно е бебето да бъде носено от някой друг;
  • минимизирайте наклонностите и, ако е възможно, ги заменете с клекове с прав гръб, тъй като в този случай няма да има натоварване в долната част на гърба;
  • бебето трябва да бъде хранено легнало или със специална възглавница за хранене - това ще намали натоварването на гръбначния стълб;
  • използване на ортопедичен матрак;
  • носенето на специална скоба след раждането.

  Също така е полезно да се изпълняват определени упражнения. Ако няма противопоказания, тогава се започва от 4 дни след раждането..

  1. В легнало положение трябва внимателно да повдигнете таза на височина 15 см. Повторете упражнението до 15 пъти. Трябва да се движите много внимателно и плавно.
  2. Не моята позиция, краката са свити в коленете и бавно ги накланяте от едната към другата страна, без да повдигате гърба и краката.
  3. Лежейки на твърда повърхност по гръб, трябва напълно да отпуснете всички мускули и да останете в това положение поне 10 минути.

  Допуска се и лек самомасаж на мускулите на лумбалната област. Това ще им позволи бързо да облекчат пренапрежението и да ускорят процеса на възстановяване..

  Решения на проблема

  Има няколко доказани метода за справяне с болки в гърба. Те включват.

  • Лекарства. Това включва не само използването на болкоуспокояващи, но комплекси от микроелементи с високо съдържание на калций, както и витаминни комплекси. Приемането на всяко лекарство стриктно, както е предписано от Вашия лекар.
  • Мануална терапия. Един прост масаж може да облекчи симптомите, но няма да има лечебен ефект.

  Показанията за насочване към хиропрактор са.

  • Главоболие, причинено от остеохондроза.
  • Обостряне на хронична болка в кръста, причиняваща изтръпване на стъпалото, подбедрицата, тазобедрената става.
  • Ограничено движение във всяка част на гръбначния стълб.
  • Дискомфорт и болезненост под лопатките.

  Трябва да се отбележи, че всяко лекарствено лечение е противопоказано за кърмачка по време на кърмене. Лекарството, получено от майката, ще попадне в тялото на бебето чрез мляко и може да навреди на здравето му. Ето защо за кърмещите майки те използват:

  • лечебна гимнастика;
  • физиотерапия;
  • акупунктура;
  • противовъзпалителните мехлеми се използват само локално и на кратък курс;
  • жените, чиито деца са хранени с бутилка, могат да използват болкоуспокояващи, да правят инжекции, но само по препоръка на лекар.

  Когато гърбът боли през първите дни след цезарово сечение, това се счита за нормално и жената не трябва да се притеснява твърде много. Веднага след операцията, поради анестезия, родилката може да не усеща, че я боли. Тъй като ефектът от упойката изчезва, долната част на корема, лумбалната област може да бъде много болезнена. След операцията жената може да има болезнен пулсиращ разрез..

  Продължителността на лечението и неговите методи се избират от лекуващия лекар. Не се препоръчва да се самолекувате. Само специалист може правилно да определи от какво боли гърба и да предпише курс на лечение.

  Какво казва локализацията на болката??

  Защо боли кръста? Това е свързано с увеличаване на телесното тегло на жената, повишена лумбална лордоза (огъване на гръбначния стълб напред), продължително мускулно напрежение в лумбалната област, разтягане на мускулите на предната коремна стена.

  Болката в опашната кост се обяснява с разтягане на сухожилно-лигаментните структури на сакрококцигеалния гръбнак, връзките, свързващи срамните кости. В допълнение, травма на перинеума по време на раждане, сублуксация на опашната кост има ефект..

  Болката в лопатките най-често се причинява от компенсаторно увеличаване на гръдната кифоза (огъване на гръбначния стълб назад), особено на фона на остеохондроза на гръбначния стълб.

  Физиотерапия

  Необходимо е да добавите няколко движения към упражненията за възстановяване на пресата, които ще помогнат за възстановяване на мускулите на гърба, премахване на болезнени симптоми.

  • Притиснете гърба си към стената. Задната част на главата, раменете, задните части трябва да са в близък контакт със стената. Постойте няколко минути. Правете по няколко пъти на ден.
  • Разтворете краката на ширината на раменете. Едната длан опира в горната част на стомаха, а другата в долната част на гърба. Стегнете мускулите на кръста няколко пъти, опитвайки се да ги изправите психически. Направете 3 - 5 пъти. 2 - 3 комплекта на ден. Стегнете мускулите бавно, не бързайте.
  • Стой изправен. Мърляв. Спуснете ръцете напред. Докоснете брадичката си до гърдите си. В това положение издишайте. При вдишване - повдигнете главата си, изправете се, вземете ръцете си назад. Изпълнете няколко пъти в 3 серии.

  Възстановяването на правилната стойка на жената ще бъде добра помощ в лечебната гимнастика. Трябва да пазите гърба си, не се мърдайте.

  Какво да правя?

  Ако имате тежък пристъп, първо се обадете на Вашия лекар. Докато чакате, слушайте тялото си и заявете симптомите - усещате ли изтръпване или изтръпване? Болката ясно ли е локализирана или е широко разпространена в гърба? Повишена ли е температурата, излъчва ли болката към долните крайници? Има ли покритие на езика?

  Ако усещанията за болка са остри или почти никога не отшумяват, ще ви е необходима консултация с невролог, който ще разбере дали причините се крият в сериозни проблеми с гърба, има ли огнища на възпаление, прищипване на междупрешленните дискове.

  Тези прости упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката. Докато ги правите, трябва да отпуснете мускулите на издишване и да натоварите вдишването..

  • Застанете с гръб към стената, облегнете се на нея, леко повдигнете крака, огъвайки се в колянната става. Повдигането се извършва за 20 секунди, ние почиваме по същия начин. Повторете 15 пъти.
  • Ако боли отдясно, огъваме се наляво и обратно. Страничните завои ще помогнат за облекчаване на излишното мускулно напрежение. Наведете се, останете в това положение за 20 секунди, починете същото количество. Повторете 15 пъти.
  • Когато гърбът ви боли силно след раждането, когато се навеждате напред, изправете се изправени. Поставяме палците на дланите в сакралната област. Ние огъваме гръбначния стълб с едновременно натискане на пръста. При вдъхновение сме в това положение за 10 секунди. Отпускаме мускулите на гърба и се навеждаме плавно назад, но максимално. В същото време оставяме пръстите в същото положение, но не натискаме. Упражнението се изпълнява за около 7 секунди. Повторете 5 пъти.

  Лекарства и масаж

  Ако синдромът на болката се появи поради раздалечени кости, може да са необходими услуги на компетентен хиропрактор. Прегледите на обикновения масаж в този случай говорят за неговата безполезност. Не забравяйте да получите одобрението на Вашия лекар за мануална терапия!

  Болката, която е ясно локализирана в бъбреците, може да се облекчи чрез прием на диуретици. Стана ли непоносимо усещането за болка? Можете да използвате болкоуспокояващи - парацетамол, диклофенак. Когато използвате каквито и да било лекарства след раждането, не забравяйте първо да попитате лекаря за разрешение!

  Не знаейки защо боли кръста след раждането, е строго забранено да се затопля кръста, да се използват затоплящи компреси или мехлеми.

  етнонаука

  Ако гърбът на жената боли силно след раждането, можете да използвате рецепти на традиционната медицина. Използвайки народни средства, можете да премахнете или облекчите пристъпите на болка. Добре доказан.

  • Билкови инфузии, като жълт кантарион. За приготвяне на запарката се вземат 2 с.л. л. изсушени листа. Налейте 0,5 литра вряла вода. Настоява 6 - 7 часа. Прилагайте 2 пъти на ден по чаша. Не се препоръчва кърмещите майки да използват инфузии.
  • Компреси, триене.
  • Вълнени продукти. Има специални колани, якета, които не само затоплят гърба, но и правят лек масаж.

  Болкотерапия

  Ако след раждането гърбът боли силно, жената трябва да се консултира с лекар и да се подложи на препоръчаните от него прегледи. Лечението е възможно само след установяване на точна диагноза.

  Медицинска помощ

  Задачата за облекчаване на синдрома на болката е трудна при кърмене, тъй като лекарствата, получени от майката, могат да навредят на бебето. Ето защо в кратък курс се използват противовъзпалителни и затоплящи мехлеми през нощта (само по препоръка на лекар!).

  Ако бебето бъде прехвърлено на изкуствено хранене, курс на противовъзпалителна терапия, болкоуспокояващи и витаминни препарати се предписва през устата, интрамускулно и локално (под формата на мехлеми и гелове).

  При липса на противопоказания се препоръчва:

  • физиотерапия (електротерапия, магнитотерапия);
  • масаж на гърба с акцент върху проблемната зона;
  • рефлексотерапия според хармонизиращата техника.

  Помощта на хиропрактор има добър ефект.

  Домашни мерки и гимнастика

  Какво трябва да направи жената сама, за да намали болката? Дискомфортът в гърба ще бъде отслабен чрез носенето на превръзка след раждането и развитието на правилния двигателен стереотип. Научете повече за носенето на скоба след раждането →

  В седнало положение се препоръчва да поставите малка възглавница под долната част на гърба, поставете краката си на опора. Легнал по гръб, можете да използвате валяк в областта на подколенната ямка.

  Препоръчително е да избягвате огъването, по-добре е да клякате, като държите гърба изправен. Добре е да се научите как да кърмите бебето си, докато лежи настрани с помощта на възглавница.

  Упражнението е от съществено значение като лечебна и превантивна мярка преди и след раждането. Особено са посочени упражнения за разтягане и укрепване на мускулите на гърба. Затова лекарите често приветстват часовете по йога. Упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно, седалището и долните крайници също са ефективни. Лекарят ще ви помогне да изберете необходимия комплекс.

  Жената трябва да овладее методите за самомасаж. Полезни дълги разходки на чист въздух, басейн.

  Защо родилките страдат от гърба

  Възглавници и фотьойли за майки

  И така, цялостно физиологично преструктуриране, подготовка на тялото за раждане, процес на решаване от бременност, възстановяване и връщане на тялото към предишните му показатели - всичко това са стресове на физиологично ниво, които жената изпитва почти една година, докато бременността, раждането и следродилния период продължават.

  Таблица. Физиологични причини.

  ЗащотоСпецификации
  "Потъване" на прешленитеПричината, илюстрираща омекотяването на връзките и хрущялите под въздействието на прогестерон. Този хормон прави костите по-меки, за да се разпръснат по-добре по време на раждането, освобождавайки плода. Поради това прешлените "увисват". Понякога това се случва дори по време на бременност, тъй като тялото се подготвя за раждане почти от първите дни. В същото време нервните окончания се прищипват и болката в лумбалната област продължава, докато хрущялната тъкан възвърне предишната си структура и прешлените няма да си дойдат на мястото.
  ТеглотоДруга физиологична причина, свързана с факта, че обикновено през девет месеца на бременността, теглото на жената се увеличава средно с 12 кг.
  Напълняването спомага за разтягане на мускулните тъкани в гърба и корема, създавайки повишено натоварване на гръбначния стълб.

  Възстановяването на мускулния тонус се случва постепенно, заедно с това болката изчезва.

  Промени в позатаСъщо физиология, произтичаща от изместването на телесното тегло. Тъй като жената трябва да "носи" уголемен корем отпред, тя се отклонява все повече назад, което причинява постоянно напрежение на гръбначните мускули и синдром на болка, който продължава известно време след раждането.
  Промяна на местоположението на коститеВ допълнение към структурата на костите, тяхното местоположение се променя. Костите на пазвата и таза образуват проход за плода, разширявайки се значително. В този случай опашната кост започва да се връща назад. За да се върнат в предишното положение и да се затворят, костите се нуждаят от известно време, през което е нормално да изпитват болка.
  Преразпределение на товараКогато доставката е извършена, товарът се преразпределя отново и това се прави внезапно. Мускулите се напрягат, „свиквайки“ с нова позиция за тях, така че кръстът също боли.
  ЗапекКакто вече беше отбелязано, болката може да причини заболяване или стомашно-чревни проблеми. Тъй като раждането често причинява запек, докато изпражненията се уталожат, долната част на гърба, включително, може да бъде болезнена поради тях..

  Профилактика на заболяванията

  Тези, чийто гърб започва да боли веднага след раждането, веднага и силно, след изписване от болницата трябва да потърсят помощ от лекар. Той ще предпише лечение въз основа на причината за болката. Останалите майки трябва целенасочено да намалят натоварването на гърба, защото докато детето расте, то само ще расте. За това ви трябва:

  Не трябва да излизате сами от входа с такава количка: тя е тежка дори без деца!

  • Удобно организирайте място за грижа за бебето. Жената не трябва да се навежда до леглото или пелената. Най-добрият начин да измиете бебето си е да използвате пластмасова вана със сгъваеми метални „крачета“. В бъдеще, когато детето се научи да седи, ще бъде възможно да го къпете в обикновена баня, но вече няма да има нужда от постоянна подкрепа..
  • Ограничете тежкото вдигане, ако е възможно. Това е полезно не само за гърба, но и за ранното възстановяване на тазовите органи. Можете да отложите времето на ходене с бебето до момент, в който бащата може да спусне количката или детската столче за кола. Много семейства оставят количката или поне нейното шаси в специална количка или в кола, паркирана близо до входа. Някой преговаря със съседи от първия етаж за съхранение на количка.
  • Ако решите да практикувате бебешки слинг, трябва да се консултирате със специалист как правилно да навиете шала. В случай на неправилни действия, съществува риск от силно натоварване на гърба. Ако болката вече ви притеснява, ще трябва да се откажете от слинга, както и от ергономичната чанта, "кенгуру", хипсед и други видове носители "на себе си".
  • Научете как правилно да вдигате тежести. За да направите това, не е нужно да се навеждате, а да клякате. Трябва да се изкачите, като се бутате с главата надолу, а не за сметка на кръста.
  • Отървете се от излишните килограми. Това ще облекчи кръста и гръбначния стълб..
  • Намалете до минимум напрежението на гърба си по време на домакински задължения. По-конкретно, закупете подова кърпа със система за извиване.
  • Спете на плосък, достатъчно твърд матрак. Ортопедичната възглавница също ще ви бъде полезна.
  • Ако лекарят даде зелена светлина, изпълнете набор от физически упражнения, насочени към укрепване на мускулите на гърба, облекчаване на напрежението във всичките му части, укрепване на коремната преса, което ще помогне за компенсиране на натоварването.
  • Направете курс на масаж или мануална терапия.

  На посещение на лекар

  Експертите казват, че не може да се толерира болка в гърба. Ако усещанията са неудобни, повтаряйте от ден на ден, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Преди да отидете на специалист (обикновено невролози, травматолози или ортопеди участват в гърба, но най-вероятно ще трябва да започнете с терапевт), трябва да се съсредоточите върху трите показателя за болка, които са описани по-горе. Това ще помогне на лекаря да диагностицира по-бързо..

  При първата среща лекарят ще предпише подходящо средство за облекчаване на болката, но диагнозата ще бъде поставена само след прегледи

  Много млади майки не могат да намерят време да отидат в болница, така че трябва да се самолекуват. Ако домашните методи помогнаха, това е много добре, но при първата възможност все пак си струва да отидете на лекар.

  Необходима е спешна консултация със специалисти, ако:

  • Болката продължава повече от три дни и не отшумява.
  • Облекчаващите болката изобщо не помагат.
  • Болката е толкова силна, че е трудно да станете от леглото, да отидете до тоалетната - т.е. изпълнете най-простите стъпки.
  • Болката е придружена от рязка загуба на тегло, изтръпване на която и да е друга част от тялото, излъчва се в слабините или задните части.
  • В миналото една жена е страдала от рак.

  На рецепцията специалистът ще събере анамнеза за болестта и живота на пациента (важно е да се вземе предвид колко трябва да се движи жената, колко време трябва да прекара в седнало положение, дали се занимава с физическо възпитание и др.), И ще проведе ръчен преглед. В допълнение, лекарят може да предпише:

  • Рентгенов;
  • ултразвукова процедура;
  • ЯМР, КТ;
  • общи и биохимични изследвания на кръв и урина.

  Патологии, които могат да причинят болка след раждането

  Често при бременни жени и жени, които са родили, основата на гърба боли поради съществуващо заболяване. В този случай не бива да обвинявате всичко във физиологията и да чакате, докато тялото се възстанови, а болките отшумят сами. Трябва да посетите лекар и да установите истинската причина за болката.

  След края на раждането причините могат да бъдат следните.

  1. Травми на гръбначния стълб или натъртвания, които са били налични преди бременността или по време, но засега жената не се притеснява. Те могат да ескалират и да причинят болка..
  2. Процесът на обостряне на съществуващата сколиоза или остеохондроза, настъпил по-рано, преди бременността, активиран от процеса на раждане.

 • Диагностицирани хернии, възпалителни ефекти в областта на лумбалния прешлен.
 • Травматично раждане, което е причинило изместване на прешлените в процеса на изхода на плода или прищипване поради промяна в местоположението на гръбначните сегменти на нервните окончания и компресия на кръвоносните съдове.


  Изместване на гръбначния диск

 • Епидурална анестезия, използвана за улесняване на раждането.
 • Болести на органи, разположени в червата, пикочно-половата система, бъбреците, възникващи или влошени, преминаващи от хронична в остра форма.


  Болката при заболявания на вътрешните органи може да излъчва към гърба