Бременността е един от най-трудните периоди в живота на жената, тъй като настъпват промени във всички нейни телесни системи. Млечните жлези се подуват, произвеждат се нови хормони, костите се разминават, матката (матката) се увеличава. За да бъде удобно бебето в утробата на майката да се развива, стойността му се увеличава 500 пъти.

Раждането на бебе е естествен процес, но е голям стрес. След като дойде възстановяването, органите се спускат надолу и мускулите на матката се свиват до нормални параметри. Но понякога се случва, че свиването на матката след раждането не се случва.

Какво е нормално

Матката след раждането на бебе е голяма рана. Най-наранено е мястото, където е прикрепена плацентата. По вътрешните стени има големи кръвни съсиреци, парчета от плацентата и мембраните. Ако актът на раждането е преминал без усложнения, то в рамките на три дни той се изчиства. По време на периода на зарастване се произвежда специална тайна на раната, която се нарича още лохии..

В началото има отделяне с примес на повече кръв. Четири дни по-късно цветът на лохиите се променя и става серозно-кървав. След три седмици те се проясняват. След месец и половина лохиите престават. Регенерацията на тъканите продължава още три седмици.

Прикрепването на плацентата отнема много повече време, за да се излекува. Инволюцията продължава до края на следродилния период. Женското тяло по това време непрекъснато се променя.

Ако процесът протича без никакви патологии, тогава той продължава 1,5-3 месеца. Матката намалява значително по размер през първите 24 часа. След раждането на бебето фаринкса е с диаметър до 12 см, ръка свободно преминава в него, за да се отстранят остатъците от плацентата. Но след 24 часа размерът значително намалява и само няколко пръста могат да бъдат вкарани вътре. В края на третата седмица каналът е напълно затворен.

Не само видовете се променят, но и теглото на матката. След раждането тя тежи приблизително един килограм. След още една седмица - половин килограм, след 14 дни - пада до 300 грама. В края - 50 грама, така че всичко се връща към обичайните си параметри.

Също така се случва, че матката не се свива след раждането. Това може да се дължи на ниско кръвно налягане или атония. Тези отклонения са много опасни за здравето на жените. Те провокират кървене и други усложнения..

Причини за забавяне на инволюцията

Има много фактори, които предизвикват дългосрочно възстановяване, включително:

 • високо тегло при новородено;
 • трудности, възникнали по време на процеса на раждане или по време на бременност;
 • местоположение на плацентата;
 • здравословното състояние на родилката;
 • многоплодна бременност;
 • лошо протичаща трудова дейност;
 • тялото на родилката е силно отслабено;
 • плацентата беше прикрепена ниско.

Матката се свива лошо след раждането при момичета, които се държат пасивно, т.е.движат се малко.

Ако изобщо не се свие

Тялото на всяка майка е индивидуално и никой лекар не знае как ще се държи след раждането. За някои жени всичко е перфектно, но отклонения от нормата се случват и когато матката не се свива след раждането.

Това може да се дължи на следните причини:

 • По време на бременност или раждане е настъпило прегъване;
 • Имаше травма на родовия канал;
 • По време на носенето на детето е имало многоводие;
 • Ако има възпаление на репродуктивната система;
 • Има доброкачествени образувания (фиброми);
 • В случай на нарушение на съсирването на кръвта.

За да си помогнете, след раждането на бебето върху дъното на корема се поставя ледена подгряваща подложка. Студът временно спира кървенето и ускорява свиването.

В продължение на няколко дни лекарите провеждат постоянен преглед на родилката. Състоянието на гениталния орган се определя чрез палпация и също така се определя способността да се намалява самостоятелно. Ако матката е голяма след раждането, родилката се оставя в болницата. Разтоварването вкъщи ще се осъществи, след като намалее до необходимите параметри.

Как да постигнем необходимите обеми

В родилния дом, за да накарат мускулите да се свиват, се използват инжекции "Окситоцин" или "Простагландин". Активните вещества на тези лекарства дават стимул за съкратителната активност. В някои случаи гинекологът предписва външен масаж, който се прави през стената на перитонеума.

Друг ефективен метод е прихващане на бебето към гърдата. В много родилни домове, веднага след като бебето се роди, то се прилага върху гърдата на майката. Също така, гинеколозите препоръчват на младите майки да се движат повече..

При естествено раждане майката може да лежи по корем. Лекарите съветват дори да спите върху него, тъй като стимулира заздравяването.

С раждането на бебето жената има много грижи, но не е нужно да забравя за себе си. Трябва да се измива два пъти на ден с топла вода. За външни шевове се изисква обработка със слаб разтвор на манган, йод, брилянтно зелено.

Редовно уриниране

Често самите жени са виновни за здравословното си състояние, тъй като не знаят какво да направят, за да свият матката след раждането на бебето. Уринирането играе огромна роля при компресията. Често родилките игнорират желанието и издържат до последно. Това е вредно, тъй като уринирането допринася за свиването на маточните мускули. Затова майките трябва да използват по-често малката тоалетна..

Майките, които имат външни и вътрешни шевове, също трябва да изпразват пикочния си мехур възможно най-често. Мнозина ще твърдят, че е болезнено и неудобно, но лекарите съветват това да се прави, тъй като стимулира свиването..

Последният метод

В редки случаи, ако след всички методи той не е намалял, проблемът се решава чрез почистване на кухината. Има много причини за това поведение на тялото ви. Това понякога се случва, когато:

 • натрупа се голям брой лохии;
 • остават парченца от плацентата и кръвни съсиреци.

Това причинява възпаление, което се разпространява във всички органи на женската система. Случва се, че почистването не носи положителни резултати, тогава се предписва операция за отстраняване на гениталния орган, в противен случай последиците от кървенето ще бъдат тъжни.

Рядко се използва хирургическа интервенция. Жените, които нямат сериозни патологии и следват препоръките на лекарите, след раждането на бебе се чувстват добре и нямат здравословни проблеми.

За бързо възстановяване

Съществува специално разработена следродилна гимнастика за намаляване на женската репродуктивна система. С негова помощ процесите са по-бързи. Положителните страни на зареждането са също настроението и енергията..

Жените трябва да обмислят правилата за прилагане:

 • трябва да практикувате редовно в добре проветриво помещение;
 • дрехите не трябва да възпрепятстват движението;
 • упражнения върху празните черва и пикочния мехур;
 • не забравяйте да се придържате към препоръчаното темпо;
 • движенията трябва да са бавни, без задържане на дъха, постепенно увеличаване на натоварването:
 • движения от един и същи тип могат да повлияят отрицателно на здравето, така че те трябва да бъдат разнообразни, така че да участват всички мускулни групи;
 • упражнението трябва да бъде час или един и половина преди хранене и след хранене;
 • не забравяйте да пиете много течности, в противен случай производството на мляко може да намалее;
 • станете от легнало положение чрез завой встрани.

Развлекателната гимнастика трябва да се прави 10-12 седмици след раждането на детето.

Препоръчително е да го направите от първия ден на следродилния период. Мама иска да се движи повече.

Примери за упражнения

Движенията са бавни и плавни, тъй като скоростта и рязкостта са противопоказани през този период:

 • Легнете по гръб и сгънете крака в коленете. Ръце в долната част на корема. Вдишайте бавно с носа, издишайте бавно и в същото време кажете „ха-а-а-а“. Вдишвайки, коремчето трябва да се повдигне. Когато издишвате с ръце, изтеглете от пубиса до пъпа и по долната част на корема. Не огъвайте торса по време на екзекуцията.
 • По време на второто упражнение легнете настрани. Главата, гърдите и таза са на една линия. Можете да поставите малка възглавница под врата си. Горната част на ръката се поставя в долната част на корема. Движенията са същите като при първия вариант. По време на тренировка си представете как се свиват мускулите. След това легнете по корем и сложете възглавница под него. Внимавайте да не създавате натиск върху гърдите. Вдишайте отдолу на корема. При издишване кажете „ха-а-а“ и насочете таза нагоре.
 • Трети пример, седнете удобно и стиснете дупето, опитвайки се да ги свържете заедно. По време на мускулното напрежение трябва да изглежда, че те са намалели по размер..

Упражненията за контракция на матката след раждането могат да помогнат:

 • подобряване на сексуалния живот;
 • укрепване на стените на влагалището;
 • са отлична профилактика на хемороиди.

Ако родилката има сълзи или е направен разрез на перинеума, не може да се прави гимнастика. След това регенерацията на тъканите се забавя и конците заздравяват от 7 до 10 дни, но в тези случаи е разрешено да се прави комплексът на Кегел. Той насърчава бързото заздравяване на рани и тонизира маточните стени.

При цезарово сечение тялото се възстановява по-дълго. Тази процедура е еквивалентна на хирургическа операция, така че е нежелателно да се прави гимнастика в първите дни след раждането..

След като лекарят позволи на младата майка да стане и да ходи, е необходимо да ходи повече. При движение мускулите ще бъдат укрепени, ще се подобри кръвообращението и ще се активира работата на стомашно-чревния тракт. Комплексите за упражнения за цезарово сечение са забранени, докато шевът не заздравее.

Заключение

По този начин, ако женското тяло е лошо възстановено след раждането, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той може да предпише лекарства, които да й помогнат да се свие. Трябва да се спазват всички медицински препоръки. Без подходящо лечение това ще провокира сериозни нарушения и възпалителни процеси в репродуктивната система..

Какво да направите, ако матката се свива лошо след раждането

В продължение на четиридесет седмици, докато жената носи бебе под сърцето си, цялото й тяло претърпява глобални промени, вариращи от промени в хормоналните нива и завършващи с промяна в местоположението на жизненоважни органи. Най-големите метаморфози все още се случват с матката - като се е увеличила повече от петстотин пъти по време на бременността, след раждането тя ще трябва да се върне към предишния си размер. Това се случва, макар и по-бързо от разтягането, но въпреки това процесът е относително дълъг. Не очаквайте пълно свиване на матката след раждането още първия ден. Може дори да забележите, че много жени, които вече са родили, изглеждат бременни още няколко дни..

Процесът на връщането му към предишния му размер започва веднага след раждането на детето. Колко се свива матката след раждането, е трудно да се каже. Този процес е придружен от изтласкването от седалката на детето и остатъците от кръв и протича по различен начин за всички жени..

Тъй като лошото свиване на матката след раждането зависи от много фактори, невъзможно е да се определи колко дълго ще продължи във всеки даден случай. Един от най-значимите ефекти върху матката е окситоцинът, който се произвежда, когато жената кърми бебето си. Ето защо, ако матката не се свие след раждането, лекарите препоръчват да се обърне специално внимание на установяването на лактация..

Смята се, че в средната матка може да отнеме един и половина до два и половина месеца, за да се върне към размера си преди бременността. Въпреки това, тя губи повече от половината от масата си през първата седмица след раждането. Контракцията на матката след раждането не е безболезнен процес, тя може и трябва да бъде придружена от болка в долната част на корема. В същото време усещанията са доста подобни на контракциите, тъй като мускулите на матката правят контрактилни движения.

Ако матката не се свие след раждане, те говорят за атония, а бавното, лошо свиване на матката след раждането се нарича хипотония. Лекарите не често се сблъскват с пълна парализа на маточната мускулатура, но хипотонията може да доведе до кървене или други усложнения, така че е доста опасно за родилката. Ако матката не се свие, тя се нуждае от помощ..

Защо матката не се свива след раждането

Лекарите са склонни да твърдят, че не е толкова трудно да се отговори на въпроса колко се свива матката след раждането при всяка конкретна жена. За да направите това, трябва да анализирате колко фетуси е имало при тази бременност, какви са били особеностите на нейния ход и раждане, как е била разположена плацентата, към коя стена на матката и в коя част е била прикрепена, колко е тегло на детето, колко здрава е била жената и т.н..

Въз основа на гореизложеното можем да заключим, че ако сте страдали от прееклампсия, токсикоза и други усложнения на бременността, ако бебето е много голямо или има няколко такива, ако плацентата е била твърде ниска или е имало факт, че плацентата е предлежала, ако раждането е било твърде слабо и продължително, ако една жена е изтощена и постоянно лъже след раждане, тогава рискът от лошо свиване на матката след раждането е много голям.

Ако една жена е страдала от многоводие, огъване на матката, възпалителни процеси на матката и придатъците, миома или недоразвитие на матката, нарушения на съсирването на кръвта и травма на родовия канал, тогава е напълно възможно матката след раждането изобщо да не се свива.

Ако очното дъно на матката е меко, тогава рискът от атония и хипотония е голям..

Матката не се свива след раждането

Веднага след като детето се роди и плацентата е отхвърлена, върху стомаха на жената се прилага ледена нагряваща подложка, тъй като студът насърчава вазоконстрикцията, което увеличава интензивността на маточните контракции и насърчава отстраняването на остатъци от кръв от женското тяло. Скоростта на свиване на матката след раждане непрекъснато се проверява от лекарите в болницата, докато дойде времето на изписване.

Струва си да се отбележи, че в случай на лошо свиване на матката след раждане, жената не трябва да се надява на бързо изписване. Ако матката не се свие сама след раждането, лекарите й помагат с интрамускулни или интравенозни лекарства като окситоцин. Възможно е да се въздейства и с помощта на масаж, провеждан през коремната стена.

Най-важният фактор, влияещ върху скоростта на свиване на матката, е кърменето, което трябва да се установи възможно най-скоро..

Защо лошото свиване на матката след раждането е толкова опасно? Ако матката не се свие достатъчно, в нея остават лохии., кръвни съсиреци, които могат да блокират изхода от фаринкса на матката. Резултатът може да бъде различни заболявания, чийто основен симптом е появата на неприятна миризма на отделяне. Ето защо, когато всички други методи за свиване на матката са неефективни, лекарите прочистват жената. Струва си да се отбележи, че напоследък почистването се извършва по-често и често е обща предпазна мрежа, тъй като докато жената е в болница, лекарите са отговорни за нейното здраве..

За съжаление може да се случи и матката да не се свие след раждането, въпреки всичките ви усилия и усилията на медицинския персонал, който отговаря за вас. Ако нито настинката, нито лежането по корем, нито физическата активност, нито прочистването и инжектираните лекарства водят до намаляване размера на матката, лекарите са принудени да вземат сериозно решение за необходимостта от операция. В такава ситуация дори е възможно да го изтриете..

Преди да предприемете подобни мерки, по-добре е жената да се консултира с повече от един гинеколог. Посетете доверен лекар или посетете множество специалисти. Ако мнението на всички се съгласи, че матката трябва да бъде премахната, тогава не си струва да се отлага, за да не се провокира развитието на инфекциозни заболявания около този орган.

По този начин лошо свиващата се матка след раждането може да бъде сериозен проблем за скорошната майка. Връщането му в предишния си размер е много важен процес, който изисква голямо внимание на всички странични ефекти, които се появяват в процеса на възстановяването му. Ако след напускане на болницата забележите, че естеството на отделянето се е променило драстично, например, ако те имат неприятна миризма, незабавно посетете вашия гинеколог. Ако количеството на отделянето е твърде малко, това може да означава липса на маточни контракции, ако отделянето стане подобно на кървене, това е сигнал, че жената се нуждае от спешна помощ от медицинския персонал..

Матката не се свива след раждането

По време на 9 месеца от бременността матката се увеличава по размер повече от 500 пъти и след раждането постепенно се връща в предишното си състояние. Този орган претърпява най-големи промени в сравнение с цялото тяло на жената. Но всичко това не се случва за една нощ.

Непосредствено след изгонването на плацентата в следродилния период матката започва да се свива, намалявайки по размер. В този процес той се пречиства от кръв и останки от детско място. При различните жени връщането на матката в предишното й състояние се случва по различен начин и може да отнеме различни интервали от време. Освен това има редица фактори, които насърчават или възпрепятстват по-бързото свиване на матката. По-специално, всеки знае, че когато бебето суче гърда, в тялото на жената се отделя хормон окситоцин, който тонизира матката, засилвайки нейната контрактилна активност.

Средно са необходими 1,5-2,5 месеца, за да се върне матката до нейните предбременни размери. Матката се свива най-активно през първите дни след раждането, като през първата седмица губи около половината от теглото си. Този процес е придружен от схващащи болки в долната част на корема, по-изразени и интензивни след многократно раждане. Но се случва, че матката след раждането не се свива или свива много бавно. По-точно, най-често се открива намалената способност на матката да се свива (маточна хипотония), а пълната парализа на маточните мускули (атония) е по-рядка.

Хипотонията е потенциално опасна за жената, тъй като причинява следродилно кървене и редица други усложнения.

Защо матката не се свива след раждането?

Гинеколозите идентифицират няколко фактора, които влияят върху свиването на матката в следродилния период:

 • особености на хода на бременността и раждането;
 • брой плодове;
 • местоположение на плацентата;
 • тегло на детето;
 • здравословното състояние на родилката и така нататък.

И така, свиването на матката може да настъпи по-бавно, ако бременността е била многоплодна, протичала с усложнения (гестоза, нефропатия, хипертония), превия или ниско прикрепване на плацентата, тялото и нервната система на жената са изтощени, бебето е достатъчно голямо, раждането е било слабо, жената след раждането на практика не се движи. Слабо или изобщо не, матката се свива след раждането при наличие на следните фактори:

Защо матката не се свива след раждането?

Дългоочакваната бременност, събирането на зестра за бебе винаги е решаващ момент в живота на жената. За да може всичко да протече безопасно, е необходимо предварително да получите отговори на много въпроси. Един от тях е колко бързо настъпва инволюцията на матката и защо матката в някои случаи не се свива след раждането?

По време на бременността цялото тяло на жената претърпява промени. На първо място, те се отнасят до органите на гениталната област: млечните жлези и матката, чийто обем се увеличава приблизително 50 пъти. В периода след раждането той се връща в първоначалното си състояние. Но се случва, че матката не се свива след раждането. Каква е причината за развитието на патологично състояние? Какво да правя? Нека се опитаме да го разберем.

Следродилна матка

В родовия процес има 3 периода:

 1. период на разкриване;
 2. период на изгонване на плода;
 3. последователен период.

Обикновено първият период на раждането отнема от 12 до 14 часа за първородни и 6-8 часа за многоплодни. Вторият период трае 15 до 45 минути. Третият период отнема до 30 минути при липса на кървене. Ако последващият период е придружен от кървене, тогава се предприемат мерки за неговото спиране незабавно, без да се чака интервал от половин час.

В следващия период се отделя плацентата или мястото за деца, чиито размери са средно 20-25 см в диаметър. На мястото на отделената плацента се образува ранева повърхност.

Следродилният период се характеризира с отделяне на съсиреци от слуз и кръв от маточната кухина. Обикновено прочистването се извършва в рамките на 72 часа след раждането на бебето. Основната роля в прочистването на маточната кухина играят фагоцитите и протеолитичните ензими, които разграждат остатъците след раждането.

Лохиите през първите 3 дни са кървави, след това стават серозно-кървави. В края на 3-та седмица те се проясняват и след 6 седмици изчезват. Повече за лохиите след раждането →

Възстановяването на ендометриума настъпва за 21 дни, а на мястото на закрепване на плацентата - за 6 седмици.

Колко дни се свива матката след раждането?

Пълната инволюция (връщане към първоначалния размер) на органа настъпва след 6-8 седмици. Най-активно матката намалява по размер през първите дни след раждането.

Шийката на матката след раждане има отвор 10-12 см. След 24 часа този размер е 3-4 см, след 72 часа - 1-2 см. Пълното затваряне на фаринкса настъпва 21 дни след раждането.

Матката претърпява най-големи промени в следродилния период. Теглото на матката веднага след раждането е около 1000 грама. След седмица органът ще намалее наполовина и след 8 седмици ще се върне към първоначалната си стойност (50 грама), намалявайки още 20 пъти.

С развитието на патологично състояние матката не се свива след раждането или нейното свиване настъпва много бавно. Опасни са следродилните усложнения, които, ако не се осигури навременна медицинска помощ, могат да доведат до смърт поради голяма загуба на кръв..

Матката не се свива: каква е причината?

Има редица причини, които могат да доведат до развитие на патологично състояние:

 • многоплодна бременност;
 • ниско прикрепване или представяне на плацентата;
 • големи плодове;
 • бременност, усложнена от съпътстваща патология;
 • слабост на труда;
 • обездвижване на жена в ранния следродилен период;
 • анатомични характеристики като кривина или недоразвитие;
 • нараняване на родовия канал;
 • анамнеза за възпалителни заболявания на матката или яйчниците;
 • миома;
 • многоводие;
 • нарушения на кръвта, включително намалена способност за съсирване на кръвта.

Динамика на маточната контракция в нормалния следродилен период

В следващия период дъното на матката по време на изследването се намира на нивото на пъпа. Всеки ден пада в рамките на 1,5-2 см. До 6-ия ден дъното е на 4-5 см над пазвата.

Ако свиването на матката изостава от нормата с 24 или повече часа, това е патология и изисква медицинска намеса.

Ако матката се свива бавно

В този случай се извършва ръчно изследване на органната кухина, за да се отстранят остатъците от мембраните и кръвните съсиреци. Освен това се предписват утеротонични лекарства, като окситоцин, метилергобревин.

На 3-ия ден след раждането жената се подлага на ултразвук на тазовите органи, който може да покаже разширяване на кухината поради:

 • натрупване на кръвни съсиреци в него;
 • остатъци от мембраните или плацентата;
 • ранно затваряне на маточния фаринкс.

Като лечение е необходимо да се извърши кюретаж на маточната кухина. В случай, че не може да се постигне свиване на органа, те прибягват до хирургическа интервенция.

Ако матката се свива бавно, могат да се следват прости насоки:

 • кърмете (по време на кърмене се произвежда окситоцин, който допринася за свиването на матката);
 • физическа дейност;
 • своевременно изпразване на пикочния мехур;
 • хигиена, която намалява риска от инфекция;
 • лъжете и спите по корем.

Причини за субинволюция на матката

Субинволюцията на матката е намаляване на способността на мускулната мембрана на органа да се свива.

Сред причините, които могат да доведат до патологично състояние, са:

 1. Хормонални нарушения.
 2. Анатомични причини.
 3. Инфекциозни агенти.

Хормонални нарушения

Сред хормоналните причини, водещи до субинволюция, основната е дефицитът на пролактин.

Пролактинът е хормон, който определя производството на мляко от млечните жлези на жената. Нормалните нива на хормоните водят до производството на окситоцин, който е отговорен за контрактилитета на матката. Доказано е, че производството на пролактин е по-високо при жени, за които е желателна бременност и бебе.

Ако пролактинът не се произвежда достатъчно, тогава нивото на окситоцин намалява и матката се свива по-зле.

Анатомични причини

По анатомични причини може да възникне субинволюция поради:

 • наличието на остатъци от мембраните или лобулите на плацентата;
 • извиване на матката;
 • запушване на външния фаринкс със съсиреци;
 • преждевременно затваряне на шийката на матката.

Ако в маточната кухина има остатъци от плацентата или феталните мембрани, те пречат на нормалното свиване на органа поради липсата на възможност за съдова тромбоза.

Завоят на матката помага да се забави отделянето на кръвни съсиреци и слуз навън поради натрупването им на мястото на извивката.

Ако затварянето на външния фаринкс е настъпило преждевременно, отделянето на маточната кухина, тъй като не може да се изпразни, се натрупва и разтяга стените на органа.

Инфекция

Първият вариант на инфекциозна лезия е инфекция по време на раждане или добавяне на инфекция в ранния следродилен период при липса на стерилитет. Но най-често инфекциозните причини за субинволюция на матката са свързани с наличието на заболяване по време на бременност..

Следродилният ендометрит е продължение на хорионит или възпалителен процес в мембраните. Инфектираната матка е отпуснат орган, който не реагира на утеротонични лекарства. Повече за следродилния ендометрит →

Всяка инфекция изисква диагностика и антибактериално лечение, в зависимост от патогена в болница под лекарско наблюдение.

Ами ако матката не се свие след раждането? Основното нещо е да не изпадате в паника. Раждането в болница може да намали риска от усложнения след раждането.

Причините, които могат да доведат до субинволюция, са различни. Във всеки случай, когато матката се свива бавно, жената е под лекарско наблюдение, докато заплахата от усложнения отмине..

Автор: Ирина Кулешова, акушер-гинеколог,
специално за Mama66.ru

Лошо свиване на матката след раждане

 • 11 ноември 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 16 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 11 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 13 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 12 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 16 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 13 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 2 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 13 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 12 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 4 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Лошо свиване на матката след раждане

След раждането матката се свива слабо: възможни причини и особености на лечението

Бременността е труден период за женското тяло. На първо място, хормоналният фон се променя, млечните жлези постепенно се подуват, матката расте. Струва си да се отбележи, че може да се увеличи с около 500 пъти. В следродилния период матката постепенно се свива.

Тялото на всяка жена е уникален механизъм. Необходим е определен период от време, докато матката се свие до първоначалния си размер. Има много фактори, които могат да повлияят на този процес. В някои случаи матката се свива лошо след раждането.

Какви са причините? Как да се справим с него?

Състояние на органа

След раждането матката всъщност е много голяма рана. Този орган е най-силно увреден именно на мястото, където е била фиксирана плацентата. Тук има много запушени съдове..

Освен това по вътрешните стени на гениталния орган има парчета от плацентата и мембраните, както и големи кръвни съсиреци. При нормално възстановяване през първите три дни матката просто се изчиства.

На този етап извънклетъчната протеолиза е от особено значение - разтваряне на патогенни бактерии с помощта на протеолитични ензими, както и фагоцитоза. Тези процеси допринасят за производството на ранен секрет, който също се нарича лохии..

През първия ден отделянето е кърваво. На четвъртия ден лохиите стават серозно-кървави. След три седмици те се проясняват. След около месец и половина отделянето почти напълно спира..

Възстановяването на тъканите в маточната кухина се случва в рамките на три седмици. Мястото, където е била прикрепена плацентата, заздравява много по-дълго. Възстановяването продължава до края на следродилния период. По това време в женското тяло настъпват някои промени..

Но какво да направя, ако матката не се свие след раждането?

Колко време отнема на матката да се свие?

Възможно ли е да се определи дали матката се свива лошо след раждането или нейното възстановяване протича нормално? На първо място, струва си да обърнете специално внимание на времето. Обикновено маточната контракция настъпва в рамките на 1,5–3 месеца. Най-активният орган намалява по размер през първия ден.

След раждането на бебето фаринкса на матката е с диаметър около 11-12 сантиметра. Това ви позволява да вмъкнете ръка в кухината на органа, за да премахнете остатъците от плацентата. След един ден каналът значително намалява. В резултат на това само два пръста могат да бъдат вкарани в маточната кухина, а след друг ден - един.

Органният канал ще се затвори напълно едва в края на третата седмица.

Променя ли се теглото на матката?

Теглото на матката също намалява. Веднага след раждането органът тежи около 1 килограм. След седмица тази цифра намалява до 500 грама. И след две - до 300 г. До края на следродилния период теглото на матката е 50 грама.

По това време органът е напълно намален до първоначалния си обем. Въпреки това, в някои ситуации след раждането матката не се свива добре. Това може да се дължи на хипотония или атония. И двете състояния са опасни за здравето на жените..

Подобни явления могат да доведат до кървене или редица по-сериозни усложнения..

Лошо свита матка след раждане: причини

Има много фактори, влияещи върху процеса на свиване на матката. Този списък включва:

 1. Голямо тегло на новородено бебе.
 2. Трудности, които могат да възникнат по време на раждане и по време на бременност.
 3. Брой плодове.
 4. Местоположение на плацентата.
 5. Здравословното състояние на родилката и др..

Матката се свива лошо след раждането при онези жени, които:

 • Бременността беше сложна, например, придружена от такива аномалии като нефропатия или хипертония.
 • Повече от един плод се е развил в матката.
 • Плацентата беше прикрепена ниско.
 • Плодът беше достатъчно голям.
 • Тялото е силно изчерпано.
 • Трудовата дейност беше слаба.

След раждането матката се свива слабо при тези, които се държат пасивно и практически не се движат.

Ако матката изобщо не се свива..

Има ситуации, когато органът изобщо не се свива. То може да бъде причинено и от различни фактори. Матката не се свива, ако:

 1. По време на бременност или раждане е настъпило нейното огъване.
 2. Имаше нараняване на родовия канал.
 3. По време на бременност са наблюдавани полихидрамниони.
 4. Има възпалителен процес не само на придатъците, но и на самата матка.
 5. Присъстват доброкачествени тумори - фиброми.
 6. Нарушено съсирване на кръвта.

При наличие на такива патологии матката не се свива след раждането. Какво да правя в такива случаи? Към кого да се свържете?

Медицински прегледи

Почти веднага след раждането в долната част на корема за млада майка се поставя голяма нагревателна подложка с лед. Това ви позволява временно да спрете кървенето, както и да ускорите процеса на свиване на матката. В продължение на няколко дни лекарите провеждат редовен преглед на родилките. Размерът и състоянието на органа се определят с палпация.

Това ви позволява да определите скоростта на свиване на матката. С такъв преглед лекарят може да разкрие ниската способност на органа да намалява самостоятелно размера си. При това явление дъното му остава меко. Ако след раждането матката се свива лошо, тогава жената остава в болница.

Изписването у дома ще се случи само след като лекарят се убеди в намаляването на размера на органа..

Матката се свива лошо след раждането: какво да правя?

Ако лекарят, след като прегледа жената, забележи много бавно свиване на матката, тогава се предписват специални лекарства за терапия. Обикновено това е "Окситоцин" или "Простагландин". Активните им вещества стимулират съкратителната активност на органа. В допълнение, гинекологът може да предпише външен масаж на родилката, провеждан през коремната стена..

Ако след раждането матката не се е свила, тогава си струва по-често да прилагате бебето на гърдата. Естественото хранене на бебето стимулира този процес.

Поради тази причина много млади майки слагат бебето си на гърдата, докато са още в родилната зала. В допълнение, лекарите препоръчват да се движите възможно най-много. Ако раждането е било естествено, тогава жената може да лежи по корем.

Експертите дори препоръчват да се спи на него. Благодарение на това матката се свива много по-бързо..

Нова майка не бива да забравя за личната хигиена. След раждането жената трябва да се измива с топла вода два пъти на ден. Ако има външни шевове, те също трябва да бъдат внимателно обработени. Обикновено се препоръчва да се използва слаб разтвор на калиев перманганат..

Уриниране и свиване на матката

Често поради вина на жената матката се свива лошо след раждането. Какво да правя в такива случаи? Съкратителната активност на органа се влияе от редовното уриниране. Много родилки просто не изневеряват на тази стойност..

Освен това много жени в процеса на уриниране могат да изпитат дискомфорт и болка, които възникват от наложените вътрешни шевове. В резултат на това повечето жени в раждането се опитват да използват тоалетната възможно най-малко. Не е правилно. Уринирането ускорява процеса на свиване на матката.

Ето защо специалистите препоръчват по-често изпразване на пикочния мехур, въпреки болката и дискомфорта..

Ако всичко друго се провали..

Ако матката на майката не се свива и изброените по-горе методи не помагат, тогава почистването на кухината на органа може да реши проблема. Има много причини за развитието на това явление..

В някои случаи матката спира да се свива нормално, ако в кухината й се натрупат повече следродилни изхвърляния - лохии. В кухината на органа може да има и парчета от плацентата и кръвни съсиреци..

Те често блокират фаринкса на матката..

Без почистване на кухината на органа, такива натрупвания могат да причинят възпалителен процес. В същото време тя ще се развива не само в матката, но и извън нея. Ако почистването не е помогнало, тогава последиците за жената могат да бъдат ужасни..

За да се възстанови размерът на матката, лекарите могат да предпишат операция. В най-лошия случай се извършва операция и органът се отстранява. Специалистите прибягват до такива мерки в редки случаи..

Здравите жени, които следват препоръките на лекарите, се чувстват добре след раждането на бебето. Матката им се свива добре и няма проблеми.

В заключение

Сега знаете защо матката се свива лошо след раждането. За да ускорите този процес, трябва да следвате всички препоръки на специалисти.

В специални случаи гинекологът може да предпише специални лекарства.

Не забравяйте, че бавното свиване на матката е опасно явление за родилката, което може да причини сериозни смущения в отслабеното тяло. В някои случаи се изисква отстраняване на орган.

За да се избегне подобна патология в бъдеще, лекарите препоръчват бременните жени да не мързелуват и да не избягват малки физически натоварвания. Поради тази причина бъдещите майки трябва да са по-често на открито. Освен това вечерна разходка може да подобри съня. Освен това бременната жена може да изпълнява специален набор от упражнения и дори да плува..

Матката не се свива след раждането

По време на 9 месеца от бременността матката се увеличава по размер повече от 500 пъти и след раждането постепенно се връща в предишното си състояние. Този орган претърпява най-големи промени в сравнение с цялото тяло на жената. Но всичко това не се случва за една нощ.

Непосредствено след изгонването на плацентата в следродилния период матката започва да се свива, намалявайки по размер. В този процес той се пречиства от кръв и останки от детско място..

При различните жени връщането на матката в предишното й състояние се случва по различен начин и може да отнеме различни интервали от време. Освен това има редица фактори, които насърчават или възпрепятстват по-бързото свиване на матката..

По-специално, всеки знае, че когато бебето суче гърда, в тялото на жената се отделя хормон окситоцин, който тонизира матката, засилвайки нейната контрактилна активност.

Средно са необходими 1,5-2,5 месеца, за да се върне матката до нейните предбременни размери. Матката се свива най-активно през първите дни след раждането, като през първата седмица губи около половината от теглото си.

Този процес е придружен от схващащи болки в долната част на корема, по-изразени и интензивни след многократно раждане. Но се случва, че матката след раждането не се свива или свива много бавно..

По-точно, най-често се открива намалената способност на матката да се свива (маточна хипотония), а пълната парализа на маточните мускули (атония) е по-рядка.

Хипотонията е потенциално опасна за жената, тъй като причинява следродилно кървене и редица други усложнения.

Защо матката не се свива след раждането?

Гинеколозите идентифицират няколко фактора, които влияят върху свиването на матката в следродилния период:

 • особености на хода на бременността и раждането;
 • брой плодове;
 • местоположение на плацентата;
 • тегло на детето;
 • здравословното състояние на родилката и така нататък.

И така, свиването на матката може да настъпи по-бавно, ако бременността е била многоплодна, протичала с усложнения (гестоза, нефропатия, хипертония), превия или ниско прикрепване на плацентата, тялото и нервната система на жената са изтощени, бебето е достатъчно голямо, раждането е било слабо, жената след раждането на практика не се движи. Слабо или изобщо не, матката се свива след раждането при наличие на следните фактори:

Мекото дъно на матката показва ниска способност за свиване, което гинекологът може да установи при изследване на родилката.

Ако матката не се свие след раждането

Състоянието на матката и нейната контрактилна активност се проверяват дори в болницата и то повече от веднъж. Веднага след раждането се поставя студена подгряваща подложка върху корема на майката, за да спре кървенето и да ускори контракцията на матката..

Жената не се изписва от болницата, докато матката не започне да се свива нормално. Ако тя не е в състояние да се справи сама, тогава лекарят ще предпише на жената лекарства, които подобряват контрактилната активност на матката (обикновено окситоцин или простагландини), както и, вероятно, масаж на очното дъно на матката, който се извършва през коремната стена.

За да се увеличат контракциите и да се ускори възстановяването на матката по размер след раждането, е много важно незабавно да се установи кърменето (хранене при поискване) и, ако е възможно, да има достатъчно движение. Препоръчва се по-често да лежите по корем.

Ако матката не се свие след раждането, остатъците от плацентата и лохиите могат да се задържат в нейната кухина, а вътрешният фаринкс на матката може да се запуши с кръвни съсиреци, което води до развитие на възпалителен процес в матката и, вероятно, дори отвъд.

Следователно, с неефективността на описаните действия в случай на слаба съкратителна активност на матката, жената се изпраща да прочисти.

Горчиво е да призная, но много често лекарите правят това единствено поради презастраховане: вероятно за мнозина вече не е тайна, че повечето от тях не се интересуват от здравето на майката и детето, а се стремят да нормализират състоянието си само по време на престоя си в болницата, така че ако нещо се случи се откажете от отговорността.

Не е изключена обаче ситуация, когато матката изобщо не се свива след раждането и никакви мерки не подобряват състоянието на родилката. В този случай може да се наложи операция и дори отстраняване на матката..

Така че винаги е необходимо да имате „своя“ гинеколог, на когото имате доверие по всички въпроси и може да се консултира с него, ако е необходимо.

Но в повечето случаи съкратителната активност на матката може да се засили чрез споменатите методи..

Специално за beremennost.net - Елена Кичак

Матката не се свива след раждане: причини и действия!

По състоянието на съкратителната активност на миометриума гинеколозите преценяват колко добре протича постнаталния период. Ако матката се свива нормално, тогава жената се справя добре..

Ако процесът протича по-бавно от необходимото или практически липсва, това показва сериозни проблеми със здравето на жената..

Ако след раждането матката се свива лошо, възможно ли е да направите нещо самостоятелно и в какъв случай?

Намаляването на скоростта на свиване на матката обикновено се нарича субинволюция. Инволюцията се диагностицира от гинеколог и се лекува в стационар.

Когато матката се свива нормално, някои усилия от страна на жената могат да ускорят свиването на матката..

Ако има хипотония (намалена мускулна активност) или атония (почти пълно спиране), лекарят трябва да коригира тази ситуация.

От какво обикновено зависи свиването на матката и как да се ускори процесът

Контракцията на матката започва веднага след изгонването на плода. Освен това този орган се намалява най-активно веднага след раждането. Дейността му зависи от:

 • от плодовитостта на бременността;
 • естествеността на раждането;
 • кърмене на бебето;
 • двигателна активност на жената.

При жени, които са родили повече от едно дете, органът може да се свива по-бавно. След естественото раждане матката възвръща размера си с 6 седмици, след оперативно раждане с 8 седмици.

При кърмещите майки съкратителната активност на миометриума е по-висока, отколкото при не-кърмещите майки..

Жените, които са започнали гимнастически упражнения в първите дни след раждането, наблюдават по-добра контрактилна активност на маточните мускули от тези, които пренебрегват подобни упражнения.

По свиването на матката лекарите преценяват хода на следродилния период. Ако свиете този орган нормално, тогава жената е добре. В този случай можете да ускорите свиването на матката, като активно приложите бебето към гърдата, изпразвате пикочния мехур възможно най-често, правите упражненията, препоръчани от физиотерапевта в болницата, периодично напрягате и отпускате задните части, правите упражнения на Кегел.

Много жени питат какво си струва да пиете, за да ускорите свиването на матката след раждането? Има хомеопатични лекарства, които повишават активността на мускулите на матката, билкови лекарства, но при нормална активност на миометриума, не е необходимо да се приемат.

Трябва да бъдете особено внимателни, когато приемате лечебни билки и сокове от горски плодове, когато кърмите бебето си. Например, калината се счита за добър естествен стимулатор на контрактилната активност на матката. Но тази богата на витамини и минерали храна може да причини алергии при дете..

Ето защо, преди да го използвате, задължително трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Ако има нарушения на съкратителния процес, очевидно е, че в тялото протичат патологични процеси, които трябва да бъдат идентифицирани и елиминирани..

Причини за субинволюция

Причините, поради които има забавяне на свиването на плодния орган, могат да бъдат разделени на три големи групи:

 • хормонални нарушения;
 • анатомични дефекти;
 • инфекции.

Липсата на синтез на пролактин се счита за една от водещите причини за субинволюция. Този хормон е отговорен за производството на мляко и също така стимулира синтеза на окситоцин, хормон, който активира съкратителните движения на миометриума. Пролактинът се произвежда на рефлекторно ниво в момента на дразнене на зърната на жената (в процеса на смучене на гърдата на бебето).

Централното регулиране на мозъчната кора е от голямо значение за производството на хормони, с други думи, ако детето е желано, пролактинът се произвежда по-ефективно (в по-големи количества).

По анатомични причини, акушер-гинеколозите включват прикрепване към маточната стена на плацентата, огъване на шийката на матката, недоразвитие на матката, запушване на външната ос на цервикалния канал и други дефекти.

Прикрепването на част от плацентата към лигавицата на гениталния орган е често явление и значително намалява способността на мускулите да се свиват.

Останалите причини, като се има предвид, че жената е успяла сама да роди и роди бебе, са по-скоро в областта на теорията. Те могат да се появят, но на практика не са често срещани.

Инфекцията след раждането не е необичайна. Най-често това е следствие от продължаването на инфекциозния процес, започнал преди зачеването или в гестационния период..

Например, следродилният ендометрит става следствие от прехвърленото възпаление на мембраните (хорионит).

При възпалителни процеси, засягащи стените на матката, нейните мускули стават отпуснати и вече не са в състояние да реагират адекватно на стимулацията с окситоцин.

Причини като голямо тегло на плода или мястото на закрепване на плацентата не могат да бъдат независима причина за атония на матката. Те са само спомагателни фактори при наличие на други нарушения..

Средства, които засилват съкратителната активност на миометриума

Ако по време на гинекологичен преглед акушер-гинеколог диагностицира субинволюция на матката, жената не се изписва от болницата. Възможно е да се изписва новоотсечената майка само след като лекарите се убедят, че този генитален орган се свива с приемлива скорост. Ако е необходимо, свиването на матката се стимулира с лекарства. Може да се приложи:

 1. Хормони (Oskitocin, Hyphotocin, Sandopart);
 2. Утеротонизиращи агенти на базата на алкалоиди от ергот (ерготамин, ерготал, метриклавин и други.
 3. Хипофизни препарати (питуитрин, гипофизин, питон и други).

Лекарствата за свиване на матката след раждане се приемат в болнични условия, обикновено под формата на инжекции, под наблюдението на лекар. Трябва да се има предвид, че някои от тях (алкалоиди от ергот) инхибират млечната секреция.

Билкови лекарства и хомеопатични лекарства за борба с инволюцията

При хипотония на матката могат да се използват билкови лекарства: билкови отвари, екстракти и инфузии, както и хомеопатични гранули. Препоръчителните билки за свиване на матката след раждане са:

 • екстракт от хитозен писмо;
 • овчарска тревна трева;
 • Билка възел (воден пипер);
 • тинктура от листа на берберис;
 • екстракт от коприва.

Фармацевтичната индустрия предлага билкови хомеопатични лекарства в гранулирана форма, съдържащи микродози билкови екстракти. Те включват Hamamelis, Sabina, Sekale (на базата на алкалоиди от ергот), Millefolium (на базата на билката бял равнец).

Фитопрепаратите могат да се предписват под формата на инжекции за засилване на маточните контракции след раждането. Например, Spherophysin (алкалоид на сферофизата на физиологичен разтвор) е одобрен за употреба, когато Pituitrin е противопоказан. Показан е при загуба на маточен тонус, добре стимулира обратното му развитие. Всички продукти, включително билкови продукти, трябва да бъдат одобрени от лекуващия лекар.

Как бързо да подобрим контракцията на матката след раждането - упражнения, пози и други съвети

Бременността е един от най-трудните периоди в живота на жената, тъй като настъпват промени във всички нейни телесни системи. Млечните жлези се подуват, произвеждат се нови хормони, костите се разминават, матката (матката) се увеличава. За да бъде удобно бебето в утробата на майката да се развива, стойността му се увеличава 500 пъти.

Раждането на бебе е естествен процес, но е голям стрес. След като дойде възстановяването, органите се спускат надолу и мускулите на матката се свиват до нормални параметри. Но понякога се случва, че свиването на матката след раждането не се случва.

Какво е нормално

Матката след раждането на бебе е голяма рана. Най-наранено е мястото, където е прикрепена плацентата. По вътрешните стени има големи кръвни съсиреци, парчета от плацентата и мембраните. Ако актът на раждането е преминал без усложнения, то в рамките на три дни той се изчиства. По време на периода на зарастване се произвежда специална тайна на раната, която се нарича още лохии..

В началото има отделяне с примес на повече кръв. Четири дни по-късно цветът на лохиите се променя и става серозно-кървав. След три седмици те се проясняват. След месец и половина лохиите престават. Регенерацията на тъканите продължава още три седмици.

Прикрепването на плацентата отнема много повече време, за да се излекува. Инволюцията продължава до края на следродилния период. Женското тяло по това време непрекъснато се променя.

Ако процесът протича без никакви патологии, тогава той продължава 1,5-3 месеца. Матката намалява значително по размер през първите 24 часа. След раждането на бебето фаринкса е с диаметър до 12 см.

, ръка свободно преминава в нея, за да отстрани остатъците от плацентата. Но след 24 часа размерът се намалява значително и вътре могат да се вмъкнат само няколко пръста..

В края на третата седмица каналът е напълно затворен.

Не само видовете се променят, но и теглото на матката. След раждането тя тежи приблизително един килограм. След още една седмица - половин килограм, след 14 дни - пада до 300 грама. В края - 50 грама, така че всичко се връща към обичайните си параметри.

Също така се случва, че матката не се свива след раждането. Това може да се дължи на ниско кръвно налягане или атония. Тези отклонения са много опасни за здравето на жените. Те провокират кървене и други усложнения..

Причини за забавяне на инволюцията

Има много фактори, които предизвикват дългосрочно възстановяване, включително:

 • високо тегло при новородено;
 • трудности, възникнали по време на процеса на раждане или по време на бременност;
 • местоположение на плацентата;
 • здравословното състояние на родилката;
 • многоплодна бременност;
 • лошо протичаща трудова дейност;
 • тялото на родилката е силно отслабено;
 • плацентата беше прикрепена ниско.

Матката се свива лошо след раждането при момичета, които се държат пасивно, т.е.движат се малко.

Ако изобщо не се свие

Тялото на всяка майка е индивидуално и никой лекар не знае как ще се държи след раждането. За някои жени всичко е перфектно, но отклонения от нормата се случват и когато матката не се свива след раждането.

Това може да се дължи на следните причини:

 • По време на бременност или раждане е настъпило прегъване;
 • Имаше травма на родовия канал;
 • По време на носенето на детето е имало многоводие;
 • Ако има възпаление на репродуктивната система;
 • Има доброкачествени образувания (фиброми);
 • В случай на нарушение на съсирването на кръвта.

За да си помогнете, след раждането на бебето върху дъното на корема се поставя ледена подгряваща подложка. Студът временно спира кървенето и ускорява свиването.

В продължение на няколко дни лекарите провеждат постоянен преглед на родилката. Състоянието на гениталния орган се определя чрез палпация и също така се определя способността да се намалява самостоятелно. Ако матката е голяма след раждането, родилката се оставя в болницата. Разтоварването вкъщи ще се осъществи, след като намалее до необходимите параметри.

Как да постигнем необходимите обеми

В родилния дом, за да накарат мускулите да се свиват, се използват инжекции "Окситоцин" или "Простагландин". Активните вещества на тези лекарства дават стимул за съкратителната активност. В някои случаи гинекологът предписва външен масаж, който се прави през стената на перитонеума.

Друг ефективен метод е прихващане на бебето към гърдата. В много родилни домове, веднага след като бебето се роди, то се прилага върху гърдата на майката. Също така, гинеколозите препоръчват на младите майки да се движат повече..

При естествено раждане майката може да лежи по корем. Лекарите съветват дори да спите върху него, тъй като стимулира заздравяването.

С раждането на бебето жената има много грижи, но не е нужно да забравя за себе си. Трябва да се измива два пъти на ден с топла вода. За външни шевове се изисква обработка със слаб разтвор на манган, йод, брилянтно зелено.

Прочетете също как тазовите кости се различават и кога се сливат след раждането

Редовно уриниране

Често самите жени са виновни за здравословното си състояние, тъй като не знаят какво да направят, за да свият матката след раждането на бебето. Уринирането играе огромна роля при компресията. Често родилките игнорират желанието и издържат до последно. Това е вредно, тъй като уринирането допринася за свиването на маточните мускули. Затова майките трябва да използват по-често малката тоалетна..

Майките, които имат външни и вътрешни шевове, също трябва да изпразват пикочния си мехур възможно най-често. Мнозина ще твърдят, че е болезнено и неудобно, но лекарите съветват това да се прави, тъй като стимулира свиването..

Последният метод

В редки случаи, ако след всички методи той не е намалял, проблемът се решава чрез почистване на кухината. Има много причини за това поведение на тялото ви. Това понякога се случва, когато:

 • натрупа се голям брой лохии;
 • остават парченца от плацентата и кръвни съсиреци.

Това причинява възпаление, което се разпространява във всички органи на женската система. Случва се, че почистването не носи положителни резултати, тогава се предписва операция за отстраняване на гениталния орган, в противен случай последиците от кървенето ще бъдат тъжни.

Рядко се използва хирургическа интервенция. Жените, които нямат сериозни патологии и следват препоръките на лекарите, след раждането на бебе се чувстват добре и нямат здравословни проблеми.

За бързо възстановяване

Съществува специално разработена следродилна гимнастика за намаляване на женската репродуктивна система. С негова помощ процесите са по-бързи. Положителните страни на зареждането са също настроението и енергията..

Жените трябва да обмислят правилата за прилагане:

 • трябва да практикувате редовно в добре проветриво помещение;
 • дрехите не трябва да възпрепятстват движението;
 • упражнения върху празните черва и пикочния мехур;
 • не забравяйте да се придържате към препоръчаното темпо;
 • движенията трябва да са бавни, без задържане на дъха, постепенно увеличаване на натоварването:
 • движения от един и същи тип могат да повлияят отрицателно на здравето, така че те трябва да бъдат разнообразни, така че да участват всички мускулни групи;
 • упражнението трябва да бъде час или един и половина преди хранене и след хранене;
 • не забравяйте да пиете много течности, в противен случай производството на мляко може да намалее;
 • станете от легнало положение чрез завой встрани.

Развлекателната гимнастика трябва да се прави 10-12 седмици след раждането на детето.

Препоръчително е да го направите от първия ден на следродилния период. Мама иска да се движи повече.

Примери за упражнения

Движенията са бавни и плавни, тъй като скоростта и рязкостта са противопоказани през този период:

 • Легнете по гръб и сгънете крака в коленете. Ръце в долната част на корема. Вдишайте бавно с носа, издишайте бавно и в същото време кажете „ха-а-а-а“. Вдишвайки, коремчето трябва да се повдигне. Когато издишвате с ръце, изтеглете от пубиса до пъпа и по долната част на корема. Не огъвайте торса по време на екзекуцията.
 • По време на второто упражнение легнете настрани. Главата, гърдите и таза са на една линия. Можете да поставите малка възглавница под врата си. Горната част на ръката се поставя в долната част на корема. Движенията са същите като при първия вариант. По време на тренировка си представете как се свиват мускулите. След това легнете по корем и сложете възглавница под него. Внимавайте да не създавате натиск върху гърдите. Вдишайте отдолу на корема. При издишване кажете „ха-а-а“ и насочете таза нагоре.
 • Трети пример, седнете удобно и стиснете дупето, опитвайки се да ги свържете заедно. По време на мускулното напрежение трябва да изглежда, че те са намалели по размер..

Упражненията за контракция на матката след раждането могат да помогнат:

 • подобряване на сексуалния живот;
 • укрепване на стените на влагалището;
 • са отлична профилактика на хемороиди.

Ако родилката има сълзи или е направен разрез на перинеума, не може да се прави гимнастика. След това регенерацията на тъканите се забавя и конците заздравяват от 7 до 10 дни, но в тези случаи е разрешено да се прави комплексът на Кегел. Той насърчава бързото заздравяване на рани и тонизира маточните стени.

При цезарово сечение тялото се възстановява по-дълго. Тази процедура е еквивалентна на хирургическа операция, така че е нежелателно да се прави гимнастика в първите дни след раждането..

След като лекарят позволи на младата майка да стане и да ходи, е необходимо да ходи повече. При движение мускулите ще бъдат укрепени, ще се подобри кръвообращението и ще се активира работата на стомашно-чревния тракт. Комплексите за упражнения за цезарово сечение са забранени, докато шевът не заздравее.

Заключение

По този начин, ако женското тяло е лошо възстановено след раждането, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той може да предпише лекарства, които да й помогнат да се свие. Трябва да се спазват всички медицински препоръки. Без подходящо лечение това ще провокира сериозни нарушения и възпалителни процеси в репродуктивната система..

Как протича процесът на свиване на матката след раждане?

Колко дълго се свива матката след раждането? Този орган има наистина необичайни качества: по време на бременност матката се разширява до значителни размери, след раждането на бебето, тя достига до нормални параметри. Какъв период от време ще отнеме този процес, нито един специалист не може да каже, всичко зависи от анатомичните особености на организма. Известни са причини, методи и лекарства, които могат да повлияят на този период.

Главна информация

За да разберете какво допринася за най-доброто свиване на матката след раждането, трябва да разберете какви промени претърпява тялото като цяло. През първите седмици вътрешната повърхност на стените на матката изглежда като непрекъсната рана.

Страната, към която е била прикрепена плацентата, е особено засегната. В този район се появяват голям брой спукани съдове. Органната кухина съдържа кръвни съсиреци и частици от плацентата.

Почистването на маточната кухина и най-активното й свиване настъпва в рамките на 3 дни след раждането. При нормалното състояние на тялото се активират такива механизми като междуклетъчна протеолиза - улавяне на бактерии от протеолитични вещества - и фагоцитоза - разтваряне на бактериални клетки от левкоцити.

В резултат на това се появява характерно отделяне след раждането, като в първите дни има вид на алена кръв. След 3 дни те стават по-прозрачни. 21 дни след раждането, лохиите се озаряват и придобиват по-течна консистенция, след 6 седмици те постепенно изчезват.

Периодът на свиване на матката приключва.

Що се отнася до размера на органа, веднага след раждането теглото му е около 1 кг, входът се разширява до 10 см. След 7 дни теглото на органа ще намалее до 300 г, 2 месеца след раждането теглото на матката ще бъде 70 г. За възстановяване на епителната лигавица, поне 3 седмици, ще са необходими 4-6 седмици, докато плацентата излекува напълно.

Много е важно да се проследи продължителността на свиване на матката в конкретен случай и да се сравни със стандартните показатели. Ако изписването приключи 1,5 месеца след раждането и няма дискомфорт, свиването на матката е завършило нормално.Ако лохиите са приключили по-рано или по-късно, трябва да се консултирате с лекар..

Ултразвукът ще ви помогне да определите дали всичко е наред с тялото ви.

Средният размер на матката на небременна жена е 7 * 5 см, до 40-та седмица от бременността се разширява толкова, че дъното й достига до долната гръдна кост. След раждането тя постепенно придобива първоначалните си размери..

Признаци на нормата

Всяка млада майка трябва да знае признаците на нормалния ход на следродилния период, които показват здравословно състояние на вътрешните органи. Това означава, че няма нужда да се притеснявате и цялото ви внимание може да бъде насочено към детето. Признаците за нормално свиване на матката след раждане включват:

 • лека болка в млечните жлези;
 • дискомфорт в долната част на корема;
 • появата на кървави отделяния, които след това стават кафеникаво-прозрачни.

Диарията след раждането може да се появи в рамките на 1-4 дни, в други случаи това може да е симптом на хранително отравяне или предозиране на някакви лекарства.

Тези признаци са най-силно изразени през първите 14 дни, тъй като през този период процесът на маточна контракция е най-изразен. До края на 6-та седмица тези прояви трябва да изчезнат..

Болката по време на свиване на матката може да се толерира, но при висока чувствителност е показано назначаването на спазмолитици и аналгетици: инжекции No-shpy, Ketoprofen, Lidocaine. Ако интензивността на болката не намалее след 7 дни след раждането, трябва да се консултирате с лекар, тъй като такива усещания не се считат за нормални.

Поради индивидуалните характеристики на тялото, следродилният период при някои жени може да бъде съкратен или удължен с 1-2 седмици. Ако свиването на матката продължава по-дълго от 8 седмици, говорим за патология.

Ускорено темпо

Жените, чието изписване след раждането приключва след месец, са щастливи от този обрат на нещата. Никой от тях обаче не се замисля какви здравни последици може да има намаляването на продължителността на периода на възстановяване..

Най-често ускоряването на маточната контракция след раждането води до развитието на следните усложнения: кръвни съсиреци, частици от плацентата и мембраните, отпадъчни продукти на плода и мъртъв ендометриум не могат да се отделят от тялото за толкова кратко време.

Това означава, че съдържанието остава в маточната кухина, което води до нагнояване и възпаление..

Ранният край на възстановителния период може да повлияе на състава и количеството мляко, което може да не е толкова приятно за детето, че да откаже да кърми.

Рискът от нова бременност се увеличава, докато тялото не е готово за това. Като се вземат предвид всички фактори, може да се разбере, че намаляването на продължителността на периода на възстановяване не се счита за норма..

За да се предотврати това, е необходимо да се поддържа нормалното свиване на матката: спазвайте режима на работа и почивка, хранете се правилно, разхождайте се на чист въздух, кърмете бебето. Възможността за използване на каквито и да е лекарства се оценява от лекуващия лекар.

Случаите на съкратен период на свиване на матката са по-редки, много повече жени са изправени пред продължителен курс на този период.

Причини за бавно свиване

Ако свиването на матката е лошо, отделянето след раждането ще премине дори 2 месеца след раждането на бебето. В такива случаи е необходимо да се ускори свиването на матката след раждането и освобождаването на съдържанието на нейната кухина. Жената трябва да посети лекар, който ще предпише правилното лечение..

По препоръка на лекар можете да започнете да правите упражнения и да използвате традиционни методи. Ако в първите часове след раждането една жена дълго време няма лохии и характерни болки в долната част на корема, говорим за липса на маточна контракция.

В този случай лекарят може да предпише инжекции или хапчета, които могат да започнат този процес..

За стимулиране на свиването на матката след раждане и предотвратяване на кървене се предписва хормонално лекарство - окситоцин. Използва се като капкомери и инжекции. Първите се предписват най-често след цезарово сечение или с отслабване на тялото по време на раждане..

Често се използват средства от групата на окситоцина, хормонът не се инжектира в чиста форма, а в комбинация с вещества, които усилват или отслабват ефекта на активния компонент. Те включват ергометрин, динопростон, питуитрин.

Всяко лекарство се предписва само след потвърждаване на лошото свиване на матката чрез диагностични методи. Мненията се различават относно необходимостта от приложение на окситоцин. Някои лекари смятат, че процесът трябва да започне под въздействието на естествените механизми..

Ето защо някои специалисти се обръщат към билковите препарати..

Има много народни средства, които помагат за свиване на матката. С тях обаче не трябва да се злоупотребява, всички средства трябва да се използват само след консултация с Вашия лекар. 4 с.л. л. сухи листа от коприва се заливат с 0,5 литра вряща вода, настояват се 3 часа, охлаждат се и се филтрират. Лекарството се приема по 0,5 чаша 3 пъти на ден.

Цветята на белите агнета се заливат със студена вода и се оставят за една нощ. Такова лекарство се приема 3-4 пъти на ден, по 100 мл. 2 с.л. л. Листата на овчарската торбичка се заливат с 1 чаша вряща вода, оставят се 12 часа на топло място, филтрират се и се пият през деня. Сухите листа на полевия буркан се заливат с вряща вода в размер на 1 чаша вода за 2 супени лъжици. л. сурови материали.

Настоявайте през деня и приемайте по 1 ч.л. 5 пъти на ден.

Гераниум червен често се използва при лоши контракции на матката. 1 ч.л. листата на това растение се заливат със студена преварена вода, оставят се 12 часа и се пият на няколко стъпки.

Традиционните методи са добри, тъй като помагат за активиране на собствените защитни сили на организма и му позволяват да се възстанови без лекарства, които могат да се отделят с кърмата и да навредят на бебето.

В някои случаи механизмът на маточната контракция след раждане се задейства от вътрешен масаж, лекарят го прави на всеки 2 часа през първия ден след раждането. Специалистът притиска леко матката, стимулирайки нейното свиване.

Процедурата може да бъде много болезнена, но ползите от нея са безценни. Хомеопатичните лекарства насърчават по-бързото възстановяване на тялото без използване на хормони и химикали.

Най-ефективните лекарства се считат за: Hina, Millefolium, Sabina, Ergot.

Препоръчителни упражнения

С разрешение от лекуващия лекар могат да се изпълняват прости упражнения 1-2 дни след раждането.

Те не отнемат много време и усилия, но помагат за намаляване на риска от увеличаване на продължителността на периода на възстановяване. Жената трябва да легне на равна повърхност и да се отпусне..

Краката, затворени заедно, се изтеглят и удължават с бавно темпо. Всяко упражнение се изпълнява 10 пъти. Допринася за свиването на матката чрез често прищипване и отпускане на пръстите на краката.

Следващото упражнение ще бъде такова: жената трябва да лежи на хоризонтална повърхност, да изпъне крака и да се опита да придърпа чорапите си към себе си. Дихателната гимнастика също допринася за свиването на матката след раждането. Трябва да се извършва 4-5 пъти на ден: жената лежи на пода и повдига краката си, свити в коленете.

Дишането трябва да бъде равномерно и дълбоко. Коремните мускули трябва да участват в процеса. Коремната стена трябва да се издига при вдишване и да се спуска при издишване. В този случай е необходимо да се масажира долната част на корема с леки движения на ръцете..

Докато издишвате, стиснете тазовите мускули и издърпайте пъпа нагоре.

Такава гимнастика трябва да включва упражнения на Кегел, които включват последователно свиване и отпускане на мускулите на влагалището и ректума. Упражнението с фитбол трябва да се прави възможно най-често. Заредете на нехлъзгащ се под. Жената сяда на топката и притиска мускулите на влагалището.

В същото време трябва да вдигнете крака си и да го задържите в тежест 10 секунди. Извършете същите движения с втория крак. Седейки на голяма топка, трябва да започнете да въртите таза и да се люлеете от една страна на друга.

Изпълнението на специална гимнастика е забранено, ако има шевове, в този случай ще трябва да изчакате 1-2 месеца.

По време на възстановителния период след второто и изкуствено раждане

В някои случаи периодът на възстановяване протича малко по-различно. Жената трябва да знае предварително за тези характеристики, за да не се страхува от възникналите трудности..

След второто раждане матката обикновено се свива по-интензивно, което е придружено от силна болка в долната част на корема и в областта на млечните жлези.

Болката може да бъде толкова силна, че лекарят да вземе решение за предписването на лекарства за болка. Не трябва да избирате сами лекарствата, тъй като активните вещества, отделяни с мляко, могат да навредят на детето.

С някои отклонения от нормата, свиването на матката продължава дори след прекратяване на бременността в късните етапи, тъй като тялото не е готово за внезапния край на бременността. В такива случаи се използват средства, които ускоряват свиването на матката..

Друга опасна последица от изкуственото раждане е кървенето, което трябва да бъде спряно възможно най-рано. Продължителността на периода на възстановяване на тялото след изкуствено раждане се определя от продължителността на прекъснатата бременност.

Периодът на свиване на матката може да отнеме от 3 до 14 дни, ако операцията е минала без последствия.

Женското тяло остава голяма загадка и до днес. Матката е орган с невероятни свойства: само тя може да се увеличи няколко пъти и бързо да се върне към предишния си размер. За да се ускори процесът на възстановяване, е необходимо да се изпълняват специални упражнения и да се приемат лекарства, препоръчани от лекаря..