Добър ден, читатели! На различни етапи от бременността акушер-гинекологът насочва към ултразвук. Изслушвайки при прегледа „детето се развива седмица по-бързо чрез ултразвук“, жената не трябва да изпада в паника. Трябва да разберем защо това се случва.

Защо детето се развива седмица по-бързо чрез ултразвук?

Статистиката показва, че по-често несъответствието в термините не е отклонение, а несъответствие между размера на установения „акушерски период“ на плода. Разминаването с 1-2 седмици е лесно обяснимо. Жената отчита бременността от деня на зачеването, а лекарят от първия ден на последната менструация. Според таблицата на Келер се изчислява денят на раждането: от първия ден на цикъла +280 дни (266 дни от бременността +14 - очакваният период на овулация за зачеване). Изчисленията се правят въз основа на средните параметри на месечния цикъл от 28 дни.

Гинекологът се фокусира върху универсални изчисления, следователно по отношение на бременността може да се отклони съответно със 7-14 дни и броя на ражданията. За първия ултразвук бременната жена се изпраща на 8-12 седмици, измерва се CTE - дължината на плода в cm, посочва се датата на раждане. Малко същество расте, развива се. От средата на третия триместър, с помощта на ултразвук, ще се прогнозират данни: за размера на плода, неговия ствол и гръден кош, около обиколката на главата.

Тази информация ще даде по-точно описание на развитието. Превишаването на определени стойности и талията на бременната жена над 100 см ще даде сигнал, че плодът е голям. Приблизителната маса се изчислява, като се използва формулата въз основа на характеристиките, показани по време на ултразвуковата процедура.

Теглото на детето е голямо: какво да правя?

Теглото на дете над нормата в дадена гестационна възраст дава право да се предполага, че то ще се роди голямо. Препоръчително е да се преразгледа диетата, да се добави физическа активност за бременни жени, да се плува.

Правилното хранене

Много дами в „интересна позиция“ ядат кифлички и лакомства, мислейки, че детето не е вредно. Грешното поведение води до увеличаване на теглото на плода и следователно до трудно раждане. Хранете се правилно, направете разнообразно меню за всеки ден, правете ежедневни разходки на чист въздух.

Витамини

Не е необходимо да "биете аларма", ако ултразвукът потвърди, че детето се развива по-бързо с 1-2 седмици, тоест хипотетичното тегло е с наднормено тегло, пропорционално се развиват части от тялото и вътрешните органи. Навременното посещение на антенаталната клиника, витамините, добре подбраната храна помагат за подготовката за раждането на силен мъж.

Една от причините за голям плод може да бъде наследствеността. Ако това не е първото дете в семейството и по-големите деца са родени големи или родителите са претеглили много, когато са се родили, тогава няма нужда да се притеснявате. Вероятността за раждане на голямо дете е голяма.

Цезарово сечение

При първородна жена огромен плод съобщава за трудно раждане, което ще доведе до външни и вътрешни разкъсвания. За да се сведат до минимум усложненията, лекарите предлагат цезарово сечение. Ако родилката е диагностицирана с тесен таз, тогава се изисква раждане чрез цезарово сечение.

Болести

Причината детето да се развива по-бързо от термина е диабет при един от родителите им. Повишеното ниво на глюкоза причинява повишена секреция на инсулин в тялото на трохите. Хормонът инсулин е растежен фактор. През цялата бременност е необходимо да бъдете наблюдавани от ендокринолог и да се придържате към назначенията му. Тази патология води до усложнения (затлъстяване, метаболитни нарушения), включително вътрематочна смърт на плода.

Не по-късно от 32 седмици бременните жени с диабет трябва да бъдат хоспитализирани в патологичното отделение. След прегледа специалистите ще решат времето за доставка. При късна гестоза, полихидрамнион, ниска кръвна захар, лекарят ще повдигне въпроса за извикване на преждевременно раждане с инсулинова терапия.

Развитието със седмица по-бързо чрез ултразвук може да се окаже едематозна форма на хемолитична болест - несъвместимост на Rh фактора на бебето и бременната жена. Майката има отрицателен резус фактор, а плодът има положителен резус фактор, наследен от бащата. При дете този факт може да се прояви чрез прекомерно натрупване на течност в кухините, разширяване на вътрешните органи (черен дроб, далак), анемия, жълтеница. Имайте предвид, че несъответствието на Rh факторите не винаги води до сериозни последици..

Какво казват другите?

На форумите загрижените бъдещи майки, които научиха на ултразвуково сканиране, че бебе в стомаха се развива седмица по-бързо, питат: каква е заплахата, за какво да се подготвим по време на раждането, дали ще се роди голямо бебе?

Майки, чието дете е изпреварило развитието си чрез ултразвук, дават примери, че е родено посредствено. Някой имаше малки сълзи или други незначителни проблеми.

Ето цитати от кореспонденцията:

 1. „Пригответе се да раждате голям„ малък човек “, изчислете бременността по месеци.
 2. Имам IVF, знам със сигурност деня на оплождането, знам периода както на ембрионалния, така и на акушерския. Но на ултразвук те поставят 1,5 седмици по-дълго от акушерството.
 3. При ултразвуково изследване бременността е диагностицирана с интервал от 7 дни. Те не се броят от зачеването, а от последния ден на менструацията..
 4. Таблиците за термини са средни. Бях със 7 дни преди първото и второто проучване. Лекарят каза, че развитието е нормално, а несъответствието от 8 дни е лека грешка.
 5. Дадоха ми разлика от 14-15 дни за всички ехографи, пророкуваха, че ще се роди герой. Ражда: 49 см, тегло 2900 гр.
 6. На 20 седмици интервалът изпреварва акушерството, а на 32 - измерванията са по-малки от стандартните. Тя роди след 69 дни, тегло 3300 g.
 7. Срок + 12 дни чрез ултразвук. Гинекологът каза, че е по-добре да издържите, отколкото да не информирате.
 8. Аз имам две деца. И двата пъти някои данни изпреварваха няколко дни, но децата се родиха навреме, но не много.
 9. Всичко е индивидуално. Оловото се определя от 8 дни. Плодовете се смятаха за по-големи. Ражда EKS на 37 седмици преждевременно с тегло 3640 g.
 10. Първото ултразвуково изследване е проведено на 12 седмици, диагностицирано - 13.
 11. Така беше и със сина ми, предсрочно. Роден е на 38 седмици средно 3500g, 54 cm, развил се нормално ".

Кореспонденцията във форумите е само с информационна цел. След като научихте за бременността, трябва да се регистрирате, за да носите здраво дете под компетентен медицински контрол.

Тестовете ще потвърдят, че бременността протича добре. Ако здравето на жена в „интересно положение“ или нейното неродено дете е застрашено, лекарят ще диагностицира и ще предпише курс на лечение или превантивни мерки. Наблюдаващият лекар няма да позволи бременност след термина, което води до наднормено тегло.

Плодът се развива по-бързо от срока

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Всичко беше ултразвукът. 4400 родени

Джулия, 41 почти на PDR. 40 седмици и 5 дни.

така беше с дъщеря ми, предсказаха, че ще родя 3.800-4 или дори повече, родих нормално 4 дни преди PDR 3.480 и 51см

Може би ранна овулация? По време на бременността си пиех витамини всеки ден, те определяха крайния срок навреме, в продължение на 41 седмици лекарите решиха, че е време да "пушат" родиха 3250 грама. 52 см.)))

При мен беше така. Ултразвукът винаги е повече от менструация и овулация. Тя роди на 38,6 седмици. но изобщо не беше голям. 3260 и 51 см. Можете просто да раждате по-рано.

тя го преброи и за мен и тогава един добър узист обясни, че в устройствата има американска програма, тя брои + 2 седмици

1 ние приемаме: взехме витамини роди на 38 седмици 4100.2 ние вземе: не взе, раждане в PDR 3950.

Не, всичко е наред. Единственото нещо, което я родих, беше цялото зелено, инжектирането беше зелено, а вътре в плацентата беше като зелена кал. Но лекарят каза, че детето отдавна е готово да изпълзи, но матката ми не се отваря.
Но нищо ужасно. Сега се разработва с гръм и трясък, всичко е направено в продължение на 11 месеца, но ние сме само на 8.

И при мен е същото. Според М, един срок, според ултразвук друг, повече от 1-1,5 седмици. Гуиня каза, че е добре. По-добре е да се прекалява, за да не се подминава?

Всичко е наред. Може би това беше и ранна овулация

Зад графика. Каква е причината за забавянето на развитието на плода

Синдром на вътрематочно забавяне на растежа: форми на аномалии, характерни признаци, причини и препоръки на акушер-гинеколог.

Диагнозата на синдрома на забавяне на растежа на плода (FFP) винаги тревожи бъдещите майки. Защо бебето се развива бавно и как лекарите могат да помогнат в такава ситуация?

Физиология на развитието на плода в утробата

В продължение на девет дълги месеца бебето расте и набира сили, подготвяйки се за раждане. През цялото това време той „живее“ в стомаха на майката, съществуващ за сметка на ресурсите на нейното тяло.

До момента на раждането дихателните органи на плода не функционират. За първи път белите дробове на бебето ще "работят" по време на първия дъх - веднага след раждането. До този момент снабдяването на плода с кислород е през плацентата. Кислородът от майчината кръв постъпва във феталната кръв през ворсите на плацентата. Въглеродният диоксид постъпва в кръвта на майката от кръвта на плода през плацентата.

Възрастният трябва да поеме въздух, за да насити клетките и тъканите на тялото с кислород. Кислородът, който се съдържа във вдишания въздух, ще запълни белите дробове и през стените на най-малкия елемент на дихателната система - алвеолите - ще проникне в малък кръвоносен съд, капиляра. В кръвния поток молекулите на кислорода ще бъдат „уловени“ от носителя, хемоглобина, и ще доставят източник на сила до всяка клетка на тялото.

Бебето получава кислород в "готов за употреба" вид - разтворен в кръвта. Вдишването и издишването, както и обмяната на газове на нивото на белите дробове, се извършва от майката. Плацентата е отговорна за качеството и скоростта на газообмена между майката и бебето. Плодът расте и се развива много бързо, метаболизмът му е интензивен, което означава, че нуждата от кислород винаги е висока.

Храносмилателната функция на плода по време на вътрематочно развитие също се замества от плацентата. Чрез плацентата (както чрез обичаите) хранителните вещества се доставят на бебето от тялото на майката. Плацентата произвежда ензими, които разграждат хранителните вещества. Протеините, мазнините и въглехидратите в кръвта на майката се улавят от въсичките на плацентата, претърпяват ензимна обработка и се доставят на плода в състояние, подходящо за асимилация от организма. Някои продукти от разграждането на протеини и въглехидрати (аминокиселини, глюкоза), както и неорганични соли и вода, проникват в плацентата чрез дифузия. От майка до плода през плацентата преминават витамини и минерали, необходими за развитието и жизнените функции на растящото тяло на бебето.

По този начин развитието на плода зависи изцяло от хранителните вещества от тялото на майката. Закуската, обядът и вечерята на бъдещата майка се обработват в храносмилателния й тракт, полезни за работата на организма вещества - протеини, мазнини, въглехидрати, витамини - се абсорбират в кръвта и се доставят в плацентата с приток на кръв. Плацентата завършва храносмилането и изпраща „здравословно меню“ на бебето. Оказва се, че плацентата в крайна сметка е отговорна за снабдяването и качеството на храната..

Причини за забавяне на растежа на плода

През първата половина на бременността, особено през първия триместър, всички хранителни вещества и кислород, които влизат в тялото на бебето, се използват за „изграждане“ на органите и системите на плода. След 20-та седмица започва интензивен растеж на плода, увеличаване на масата. Лекарите, които наблюдават вътрематочното развитие на малко лице, знаят критериите за скоростта и пропорцията на наддаване на тегло и растеж на бебето на всеки етап от бременността..

При недостатъчно снабдяване с кислород през плацентата плодът развива хипоксия - кислороден глад. Хипоксията забавя вътрематочното развитие на плода и дори може да причини смъртта му. Условия, които нарушават доставката на кислород до плода, в същото време често причиняват забавяне на отделянето на въглероден диоксид през плацентата. В резултат на това възниква вътрематочна асфиксия (нарушение на дихателната функция на плода), при която бебето страда от липса на кислород и излишък на въглероден диоксид в тялото. Ако причината за асфиксия не бъде отстранена, плодът може да умре..

Нарушение на феталния газообмен може да възникне при редица заболявания на майката, както и при различни промени в плацентата и пъпната връв. Недостатъчното доставяне на кислород до плода може да бъде следствие от анемия (състояние, характеризиращо се с липса на хемоглобин - основният носител на кислород), сърдечни дефекти, пневмония, треска (грип, ARVI с висока температура), токсикоза и други заболявания на бъдещата майка.

Такива промени в плацентата водят до кислородно гладуване на плода, което намалява зоната на газообмен между организмите на майката и бебето - така наречената дихателна повърхност на плацентата. Тези промени включват кръвоизливи в тъканта на плацентата, "бели инфаркти" - области на мъртва плацентарна тъкан. Кръвоизливи и инфаркти в плацентата често се образуват с тежка гестоза на бременността (тези усложнения се проявяват по-често от появата на отоци и повишено кръвно налягане), бъбречни и сърдечно-съдови заболявания на майката.

Обменът на фетален газ е нарушен при преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена. Колкото по-голям е размерът на ексфолираната област на плацентата, толкова по-лоши стават условията за газообмен на плода..

Нарушение на доставката на кислород до плода и отстраняването на въглероден диоксид от тялото му се случва, когато кръвообращението в пъпната връв е нарушено.

Подобни нарушения се случват, когато истинският пъпна връв е затегнат, с продължително компресиране на областта на пъпната връв между частите на плода, стената на матката.

В случай на някакви смущения в кръвния поток в майчините съдове, кръвообращението на плацентата или вените на пъпната връв, заедно с газообмена, се нарушава снабдяването с хранителни вещества. Бебето, ограничено в кислорода и храненето, започва да изостава в развитието; колкото по-дълго са "прекъсванията" в доставката на храна и обмен на газ, толкова по-изразено е изоставането в растежа и развитието на бебето.

Рационалното хранене по време на бременност също е от голямо значение - не само за здравето на бъдещата майка, но и за растежа на бебето. Монотонното или неадекватно хранене може да причини забавено или нарушено развитие на плода. Не по-малко важно за пропорционалния растеж и тегло на бебето е наличието на витамини в диетата на бременна жена. Липсата на витамини и минерали в менюто на бъдещата майка може да доведе до забавяне на растежа и развитие на вътрематочни аномалии.

Важна роля в развитието на феталното недохранване играе въздействието на неблагоприятни професионални (вредно производство), социални (лоши условия на живот, недостатъчно хранене) и фактори на околната среда, както и тютюнопушенето, наркоманията и злоупотребата с алкохол.

Основната и най-честа причина за недостатъчното снабдяване на плода с кислород и хранителни вещества е плацентарната недостатъчност. Това е името на патологичното състояние на бременността, характеризиращо се с нарушение на скоростта и нивото на притока на кръв в системата "майка-плацента-плод". В резултат на влошаване на кръвообращението в плацентата страдат както газообменът, така и метаболизмът на хранителните вещества, което означава, че бебето изпитва систематичен недостиг на жизненоважни продукти, които осигуряват нормалното му развитие. Именно фетоплацентарната недостатъчност най-често води до състояние, наречено синдром на забавяне на растежа на плода.

Опасно забавяне на развитието. SZRP градуса

Синдромът на забавяне на растежа на плода (FGRP) е патологично състояние на бебето, характеризиращо се със забавяне в растежа и развитието спрямо гестационната възраст.

Има два вида забавяне на растежа на плода - симетричен и асиметричен. Симетричната форма се характеризира с пропорционално (равномерно) изоставане на дължината и теглото на плода от нормата, съответстваща на гестационната възраст. Тази форма се наблюдава в 10-30% от случаите и често се развива в ранните етапи на бременността (до 16 седмици). Основните причини за симетричната форма на вътрематочно забавяне на растежа са хромозомни и генетични аномалии (синдром на Даун, фенилкетонурия - вродено заболяване с метаболитни нарушения на аминокиселината фенилаланин и др.), Вродени фетални малформации (дефекти на сърцето, кръвообращението и нервната система). Често вътрематочната инфекция води до симетрична RRP, по-често - вирусна (рубеола, херпес, цитомегаловирус). Друга причина за еднакво забавяне на растежа е гладуването, недостигът на витамини, тютюнопушенето, алкохолизмът или наркоманията на майката. И накрая, болестите на бъдещата майка, придружени от хронична хипоксия, са от голямо значение: сърдечни дефекти, астма, белодробен емфизем, бронхиектазии, дихателна недостатъчност.

Асиметричната форма на FGRP се характеризира с неравномерно развитие на плода, например:

 • изоставане в теглото на фона на нормална дължина на плода;
 • изоставане в развитието на органите на гръдния кош и коремната кухина с нормалното развитие на главата;
 • комбинация от тези два вида.

Асиметричната форма на FGR се наблюдава по-често през втората половина на бременността (след 20-та седмица), когато започва интензивният растеж на плода. Този формуляр представлява 70-90% от всички случаи. Най-честите причини за развитието на тази форма на FGRP са гестоза на бременни жени, диабет и сърдечно-съдови заболявания на майката, анемия, патология на плацентата, често кървене по време на бременност, многоплодна бременност.

Оценка на състоянието на плода и критерии за неговото развитие

Има признаци, по които лекуващият лекар и дори самата бъдеща майка може да подозира влошаване на състоянието на бебето, свързано с нарушаване на доставката на кислород и хранителни вещества.

Движенията на плода характеризират състоянието му. Мама може да подозира влошаване на състоянието на плода със значително постоянно намаляване на броя и силата на движенията. Обикновено честотата на феталните движения при 32 гестационна седмица е 90-100 за 12 часа, след това постепенно намалява и до края на бременността се намалява до 40-50 движения за 12 часа. Критична честота, която позволява да се подозира влошаване на благосъстоянието на плода поради хипоксия, е 10-20 движения за 12 часа. Характерът на движенията на бебето: дълги или къси, единични или многократни, слаби или силни - също ще помогне на лекаря да определи промените в плода. Мама може да определи промяна в характера на движенията, без да брои: тя просто ще забележи, че движенията се появяват много по-рядко или, обратно, по-често.

Препоръчително е да броите движенията по едно и също време на деня за един час (сутрин от 8 до 9 часа, от 9 до 10 и т.н.). Рязко увеличаване или намаляване на движенията на плода и още повече - пълното отсъствие на движения по време на процеса на наблюдение може да показва неблагоприятно здравословно състояние на бебето.

Друг критерий за растежа и развитието на плода е увеличаването на размера на матката. Всеки етап от бременността съответства на определена височина на маточното дъно; с напредването на бременността се увеличава и коремната обиколка. И двата показателя се записват при всеки лекар. Липсата на растеж на матката в динамика показва патологичното състояние на плода (това е особено важно на 26-36 седмици от бременността).

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Плодът е с 2 седмици преди растежа, раждайки по-рано?

 • 20 декември 2017
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 14 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 9 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 10 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 9 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 23 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 13 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 10 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 10 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 10 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 8 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Плодът се развива по-бързо от термина: какво означава напредъкът в развитието??

След преминаване на следващия ултразвук, много бъдещи майки започват да се чудят какво да правят, ако плодът се развива по-бързо от срока? Всъщност явлението, когато плодът се развива по-бързо от срока, в повечето случаи не представлява никаква опасност, ако жената е под наблюдението на специалисти и следва всички техни препоръки.

Ако лекарят по време на следващия преглед е отбелязал, че има напредък на плода в развитие, тогава причината за това може да бъде наследственост или различни патологии. Последните включват разнообразни ендокринни заболявания на бъдещите родители (най-често захарен диабет).

Експертите наричат ​​бебе с големи размери, което значително надвишава нормите, установени за определен период от бременността. Същата концепция се отнася за вече родени трохи, чието тегло е повече от 4 килограма. За да се определи, че има напредък в развитието на бебето в утробата, ще помогне специален ултразвуков преглед, който се извършва редовно на различни етапи от бременността. Лекарите наричат ​​това отклонение от нормата, както и забавяне на развитието..

Но бъдещата майка не трябва да изпада в паника, ако плодът се развива по-бързо от срока. Основното е да бъдете постоянно наблюдавани от добър специалист и да не се отказвате от следващия ултразвуков преглед. Колкото по-скоро се идентифицират признаците на голям плод, толкова повече шансове ще имат лекарите да повлияят на това явление и да намалят рисковете, които то носи за майка и бебе. Освен това в повечето случаи се оказва съвсем просто да се направи това. Например, жената трябва само да промени диетата си и да започне да се занимава със специални физически упражнения, дори без да приема никакви лекарства..

Някои жени по принцип отказват ултразвук, вярвайки, че тази процедура е вредна за плода. Всъщност е много по-опасно да се избегне подобен преглед и по този начин да се пропусне възможността да научите за проблемите, възникнали по време на бременността, и да ги премахнете..

Ако се установи, че плодът се развива по-бързо от срока, тогава причините за това трябва да се търсят в различни области. На първо място, подобно явление може да се окаже грешка на лекарите, които неправилно са определили гестационната възраст и датата на предполагаемото раждане..

В допълнение, честа причина за това може да бъде не само наличието на захарен диабет при един от родителите или неправилното му лечение при бъдещата майка, но и особеностите на диетата й в „интересна позиция“. Често жената в последните месеци на бременността започва активно да използва любимите си лакомства, мислейки, че това няма да повлияе на детето по никакъв начин. Това поведение е подвеждащо и може да доведе до бързо наддаване на тегло на плода..

Най-големият проблем, който може да доведе до напредването на развитието на плода, е трудният труд. Може да бъде изключително трудно да родиш голямо бебе сам. Ето защо в такива случаи лекарите често препоръчват цезарово сечение. В противен случай жената може да очаква множество външни и вътрешни разкъсвания, както и други подобни проблеми..

По-сериозни последици могат да застрашат майката и детето, ако в резултат на развитието на хемолитична болест се е увеличил параметърът на плода. Експертите го свързват с несъвместимостта на Rh фактора на бременна жена и бебе. В този случай детето може да се сблъска с жълтеница, анемия и прекомерно натрупване на течности в тялото. В допълнение към външните параметри, при такъв проблем могат да се увеличат и вътрешните органи на плода..

Ако една жена вече е родила голям плод, тогава може би напредъкът в развитието е наследствен за това семейство. В този случай бъдещата майка изобщо не трябва да се притеснява, че това явление по някакъв начин ще повлияе негативно на здравето на бебето..

Дори ако ултразвукът показа, че плодът има напредък в развитието, тогава жената изобщо не трябва да се притеснява. Основното нещо е внимателно да следвате всички препоръки на Вашия лекар. Благодарение на това по правило не възникват сериозни усложнения по време на бременност и по време на раждане..

Плодът е с 2 седмици преди развитие.

Това добро или лошо е?

 • 1
 • 2
 • >
 • край >>

Цитат
Раиса Власова:
плодът е с 12 дни преди развитието.

какво мислят те? за вашия период? или по дата на зачеването?

Цитат
какво мислят те? за вашия период? или по дата на зачеването?

Това е проблемът, лекарите обикновено го обмислят с 28-дневен цикъл, за мен не беше така и пукаше, всички ми писаха, че се разхождам около палачинка, а цикълът ми беше 35 дни или дори повече.
Цитат
Катрина Востротина:
Че в самото начало те силно надцениха термина ТОЧНО по размер? И не до датата на вашия период.

Моят размер е надценен. Имам стандартен цикъл от 29 дни.
Цитат
Катрина Востротина:
какво мислят те? за вашия период? или по дата на зачеването?

Това беше дадено от ултразвуковата машина, след всички измервания. В компютъра се въвежда датата на първия ден от последната менструация, след това всичко се измерва и в резултат на това устройството издава заключение. Дадоха ми - бременност 24 седмици и 3 дни, месечно 22 седмици и 6 дни, а лекарят обикновено брои от зачеването, т.е. 21 седмици и 3 дни. Ако вземем изчисленията на лекаря и резултатите от ултразвука, тогава разликата е 3 седмици.

Цитат
Раиса Власова:
Това беше дадено от ултразвуковата машина, след всички измервания. В компютъра се въвежда датата на първия ден от последната менструация, след това всичко се измерва и в резултат на това устройството издава заключение. Дадоха ми - бременност 24 седмици и 3 дни, месечно 22 седмици и 6 дни, а лекарят обикновено брои от зачеването, т.е. 21 седмици и 3 дни. Ако вземем изчисленията на лекаря и резултатите от ултразвука, тогава разликата е 3 седмици.

Добре. всичко е ясно.. имам едно и също нещо. Мислех, че съм единственият. Най-лошото е, че по отношение на времето, когато ме поставиха на ултразвуково сканиране, дори не бях в града. Тоест не можах да забременея. Не знаех как да обясня на съпруга си къде е такъв термин

Голям плод по време на бременност: причини, раждане или цезарово сечение

Сред населението има мнение, че голямото тегло на плода говори за здраве и сила, но само майките, които са родили "герои" и лекарите знаят с какви трудности трябва да се сблъскат по време на раждането и след раждането на дете. Според статистиката раждането на голямо дете се отбелязва при 5-10% от всички раждания.

Определение на понятията

Те казват за голям плод или макрозомия, когато неговите фетометрични показатели за вътрематочно развитие значително надвишават установената норма за конкретна гестационна възраст или теглото на новороденото е 4 кг или повече. В допълнение към теглото на детето се взема предвид и неговата височина, така че при нормално бебе височината е в рамките на 48 - 54 cm, докато дължината на плода с голямо тегло е 54 - 56 cm, а в някои случаи достига 70 cm.

Ако теглото на дете при раждането е 5 кг или повече, тогава те говорят за гигантски плод. Гигантските бебета са по-рядко срещани от големите бебета и имат раждаемост 1/3000.

Причини

Защо детето се ражда голямо се обяснява с много причини, които могат да се дължат както на характеристиките на тялото на жената, така и на индивидуалните характеристики на бебето, развиващо се в матката. Тези фактори включват:

Генетично предразположение

Отбелязва се, че наследствеността също играе роля при раждането на голямо дете. Физически развити и високи родители имат по-голяма способност да раждат голямо бебе.

Увеличена продължителност на бременността

Обикновено бременността продължава от 38 до 41 седмици (вижте калкулатора за бременност). Ако гестационната възраст надвишава горната граница на нормата, те говорят за продължителна бременност, която може да бъде вярна и невярна. При истинска зрялост детето се ражда с очевидни признаци на зрялост: суха кожа без оригинално смазване, нейното набръчкване, водите имат зеленикав или сивкав оттенък и броят им намалява. Такива явления се обясняват със стареенето на плацентата, образуването на множество калцификации в нея и намаляване на нейните функции. Липсата на кислород и хранителни вещества води до развитие на плацентарна недостатъчност, хипоксия и дори недохранване на плода.

Захарен диабет при жена

Раждането на голямо дете (или на ултразвук повече от гестационната възраст) може да се дължи на съществуващия захарен диабет при майката или развитието му по време на бременността (гестационен диабет). Бебетата при жени с диабет се раждат с редица характерни черти, наречени диабетна фетопатия. Голямото тегло на плода е следствие от хормоналната буря и постоянните скокове в нивото на глюкозата в кръвта на жената. Характерен признак на диабетната фетопатия е прекомерното наддаване на тегло на бебето след 20 седмици от бременността на фона на развитие на многоводие. Съответно, въпреки че детето се ражда голямо, първоначално е нездравословно. Бременните жени със захарен диабет се хоспитализират не по-късно от 32 седмици, преглеждат се и решават времето и методите на раждането.

Rh-конфликтна бременност

Една от причините, които определят размера на плода по-дълго от срока, е Rh-конфликтна бременност. Това усложнение на бременността възниква, когато жена с отрицателен Rh фактор носи дете с положителен Rh фактор. В резултат на това нероденото дете развива хемолитична болест, която се характеризира с анемия и жълтеница, а при изключително тежки форми към тях се добавя подпухналост, която се нарича оточна форма на хемолитична болест. В същото време течността се натрупва в кухините на плода (стомах, гръден кош), а черният дроб и далакът се увеличават значително по размер. Масивен оток и хепатоспленомегалия и определят голямото тегло на детето.

Характеристики на плацентата

Структурните и функционални характеристики на плацентата също могат да провокират образуването на голямо бебе (вижте също степента на зрялост на плацентата). Често при раждането на дете с голямо телесно тегло плацентата е голяма и дебела (5 см или повече). Дебелата и масивна плацента насърчава интензивния метаболизъм на хранителни вещества и микроелементи, което ускорява развитието на плода. В допълнение към увеличаването на обема на циркулиращата кръв и интензивното кръвоснабдяване на детето, има изблици на плацентарни хормони, което косвено влияе върху метаболизма в тялото на майката и засилва растежа и развитието на бебето.

Последващи бременности, завършващи с раждане

Отбелязана е пряко пропорционална връзка между броя на ражданията и теглото на родените деца. След второто, третото и така нататък ражданията се образува голям плод, който е с около 30% по-голям от размера и теглото на първородния. Лекарите обясняват този факт с два момента..

 • Първо, важен е психологическият фактор, жената, която носи второ / трето дете, е запозната с процесите на бременност и раждане, е по-балансирана и спокойна..
 • На второ място, големият размер на бебето при следващите бременности се дължи на по-добрите условия за вътрематочно хранене поради развитата кръвоносна мрежа в маточната стена..
 • Също така условията за вътрематочен растеж и развитие на второто дете са много по-добри поради по-голямата разтегливост на матката и незначителната устойчивост на коремните мускули.

Естеството на диетата на бременна жена

Не на последно място ролята в увеличаването на теглото на детето играе храненето и начинът на живот на жената, особено след 20-та седмица от бременността (вижте как да не напълнявате по време на бременност). Физическо бездействие, нарастващ корем, страст към висококалорични храни (консумация на печени изделия, сладкиши, тестени изделия) води не само до натрупване на мастна тъкан в бъдещата майка, но също така провокира макрозомия в плода (вижте какво е възможно и какво не по време на бременност).

Затлъстяване

Прекаленото тегло на бъдещата майка също играе роля. Това се дължи не само на нерационалното хранене на бременната жена, но и на нарушен липиден метаболизъм в тялото й, което провокира нарушение на метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите в плода, вътрематочно увреждане на черния дроб и панкреаса и активирането на компенсаторни реакции в плацентата. Всички тези фактори допринасят за бързия растеж и увеличаване на теглото на плода. В случай на затлъстяване от 1-ва степен, голям плод се ражда при 28% от бременните жени, при 2-ра степен вероятността за голямо дете се увеличава до 32%, а при 3-та степен до 35%.

Прием на лекарства

Неконтролираната консумация на определени лекарства от бременна жена, които подобряват маточно-плацентарната циркулация на кръвта и активират анаболните процеси (например гестагени, актовегин), също допринасят за увеличаване на теглото.

Други фактори

Възрастта на жената (под 20 или по-възрастна от 34), наличието на възпалителни процеси в репродуктивната система, нарушения на цикъла също могат да повлияят на размера.

Големи плодове: признаци и диагноза

Ако една жена има голям корем по време на бременност, това не е непременно доказателство за голямо бебе. Многоплодната бременност и многоводието трябва да бъдат изключени (много бременни жени пренебрегват да се подлагат на ултразвук в толкова важен период от живота).

До 38 седмици от бременността, а понякога дори и по-рано, клиничните прояви на голям плод са обективни данни, получени по време на посещение при акушер-гинеколог. При всяко посещение в антенаталната клиника се измерва телесното тегло на бременна жена, увеличение от 500 грама. седмично, на фона на отсъстващ оток и други признаци на гестоза, кара лекаря да подозира голямо тегло при бебето.

В случай на голям плод по време на бременност, признаците се определят от размера на корема на жената (обиколката и височината на маточното дъно), доказателство за това са превишаващите размери: Коремна обиколка повече от 100 см и височина на маточното дъно повече от 40.

Очакваното тегло на плода се изчислява по формулата: Охлаждаща течност, умножена по WDM.

Тъй като бебе с голямо тегло заема повече място вътреутробно, вътрешните органи на жената са подложени на по-голямо компресиране и нарушаване и изпитват значително натоварване. В резултат на това бременната жена отбелязва често уриниране, киселини в стомаха (рефлукс на стомашно съдържимо в хранопровода), запек и задух. Голямата матка притиска долната куха вена, което може да причини припадък в хоризонтално легнало положение. Увеличава се натоварването върху опорно-двигателния апарат, което се проявява с болка в краката, кръста, гръбначния стълб и ребрата. Възможна е поява или влошаване на хода на разширени вени на краката. Също така има голяма вероятност от стрии на корема и повишен тонус на матката..

Ултразвукът е от голямо значение при диагностицирането на голям плод, с внимателно измерване на фетометричните данни на плода и определяне на очакваното му тегло. Измерва се обиколката на главата и корема, дължината на бедрената кост и раменната кост. Голяма глава и значителен размер на корема, увеличаване на черния дроб и далака, идентифицирането на течности в телесните кухини показва едематозна форма на хемолитична болест.

Ходът на бременността

Бременността при жени с голям плод обикновено протича без усложнения. Всички описани усложнения (припадък, проблеми с храносмилателния тракт и задух) се развиват до 38 - 40 гестационна седмица с голям плод. Има голяма вероятност от развитие на плацентарна недостатъчност и прогресивна хипоксия в резултат на несъответствие на маточно-плацентарния кръвен поток и бързо нарастващото тегло на детето. Характеристиките на управлението на бременността включват:

 • задълбочен преглед за изключване на многоводие и многоплодна бременност;
 • изключете захарен диабет - провеждане на тест за толерантност към глюкоза и консултация с ендокринолог;
 • изчисляване на прогнозното тегло на плода според данните от ултразвука и размера на корема на бременната жена;
 • физиотерапия;
 • корекция на диетата (изключете лесно смилаемите въглехидрати и огнеупорните мазнини);
 • отмяна или ограничаване на приема на лекарства - анаболни стероиди.

Ходът на труда

"Как да раждам, ако е голям плод?" - питат се бъдещите майки. Отговорът не е ходът на раждането, който с големи размери има свои собствени характеристики. Спонтанното раждане на дете със значителни размери често се усложнява от следните обстоятелства:

Клинично тесен таз

Това усложнение се развива, когато плодът има голяма глава и дори при пълно разкритие (10 см) на маточния фаринкс, той не напредва, което се нарича несъответствие между размера на главата и таза на жената. Характерно е, че размерът на майчиния таз може да е в нормалните граници, но раждането все още е трудно дори при добри и силни контракции. Ако има и анатомично стесняване на таза (размерът на таза се съкращава с 1 - 1,5 см или повече), се повдига въпросът за цезарово сечение.

Несвоевременно изливане на води

Ранното изтичане на вода (преди отварянето на гърлото с 8 см) се дължи на високото положение на главата на бебето, поради големия си размер, то не може да притиска входа на малкия таз и да се движи, а разграничаването на водите отпред (фетален пикочен мехур) и отзад не настъпва. Ранното изливане на вода е опасно поради загубата на пъпната връв или малки части на детето (крак, дръжка). В допълнение, това усложнение забавя процеса на отваряне на маточния фаринкс, което удължава 1-ия етап на раждането и изтощава родилката. Ако безводният интервал продължи 12 часа или повече, рискът от вътрематочна инфекция на бебето и матката е голям. В случай на пролапс на пъпната връв или на част от плода е показано незабавно оперативно раждане.

Аномалии на родовите сили

Раждането с голям плод често се усложнява от аномалии на раждането. Продължителният ход на труда води до намаляване на интензивността и честотата на контракциите (развива се слабост на работната сила, както първична, така и вторична). Детето започва да страда, повишава се вътрематочната хипоксия (първо се увеличава сърдечната честота на плода - тахикардия, след това се забавя - брадикардия), което също е индикация за цезарово сечение.

Заплаха от руптура на матката

Бутащият период на раждане на голямо бебе също е изпълнен с опасност. В процеса на преминаване на главата на плода през родовия канал, той е конфигуриран, т.е.приема форма, която е удобна за преодоляване на равнините на малкия таз (костите на черепа, "наслоени" една върху друга). При непропорционален размер на главата на бебето и таза на майката, долният маточен сегмент е преразпънат, което заплашва да се спука.

Образуване на фистула

Поради продължителното стоене на главата на бебето в същата равнина на таза, меките тъкани на родовия канал (шията и влагалището) се компресират, но освен тях се компресират пикочния мехур и уретрата отпред и анусът отзад. Това води до нарушено кръвообращение в тъканите, исхемия и след това некроза (некроза). Следродилната некротична тъкан се отхвърля и се образуват пикочно-половите и / или ректовагиналните фистули.

Разкъсана срамна артикулация

Затруднено преминаване на главата на бебето може да увреди срамната артикулация (разкъсване на връзките и разминаване на срамните кости), което често, особено в тежки случаи, изисква хирургическа намеса след раждане (вж. Симфизит по време на бременност).

Закачаща дистоция

Раждането с плод с голямо тегло може да бъде сложно и трудно да се премахнат раменете, което е характерно за деца с диабетна фетопатия (размерът на раменния пояс е много по-голям от размера на главата). В тази ситуация се предоставят специални предимства, които могат да доведат до фрактури на ключицата, раменната кост или шийните прешлени..

Кефалогематома или мозъчен кръвоизлив в плода

Развитието на такива усложнения се дължи на аномалии в работната сила, нарушение на утероплацентарния кръвен поток и последваща фетална хипоксия. С конфигурацията на главата настъпва прекомерно изместване на черепните кости и рязко компресиране на тях, което причинява кръвоизлив в мозъка или под надкостницата.

Управление на труда

В случай на диагностициране на голям плод, как ще бъде раждането: оперативно (цезарово сечение) или през вагиналния родов канал (спонтанно раждане) зависи от много фактори. Провеждането на планирано цезарово сечение се дължи на следните индикации:

 • голям размер на плода при родилки под 18 и над 30 години;
 • комбинация от седалищно представяне и голямо дете;
 • продължителна бременност с голямо бебе;
 • анатомичен тесен таз, независимо от формата и степента на стесняване и голямото тегло на детето;
 • аномалии в развитието на матката, миоматозните възли и голям плод;
 • индикации, изискващи изключване на персистиращ период (сърдечно-съдови патологии, висока късогледство) и голямо дете;
 • високо тегло на плода и обременена акушерска история (раждане на неподвижно дете в миналото, повтарящи се спонтанни аборти, безплодие и използване на асистирани репродуктивни технологии).

Цезарово сечение за спешни показания се извършва при всякакви усложнения при раждането (слабост на контракциите, заплашващо разкъсване на матката, неправилно поставяне на главата и др.).

През първите 2 часа след раждането (ранен следродилен период) съществува голям риск от развитие на хипотонично маточно кървене, което се причинява от продължително раждане и прекомерно разтягане на матката.

Когато съставяте план за раждане през естествения родов канал, вземете предвид:

 • раждането трябва да се извършва под наблюдението на състоянието и контракциите на детето;
 • по време на раждане поддръжката на партограмата е задължителна (съставяне на график, отчитащ времето на всеки период на раждането, отварянето на маточния фаринкс, интензивността на контракциите);
 • при раждане, отново измерете размера на таза;
 • адекватно и навременно облекчаване на болката и въвеждането на спазмолитици;
 • в напрегнатия период, профилактичното приложение на редуциращи агенти, за да се предотврати слабостта на опитите;
 • ранна диагностика на клинично тесен таз;
 • предотвратяване на кървене през следващия период и през първите 2 часа след раждането.

Децата, родени с тегло 4 кг или повече, са изложени на висок риск от заболеваемост и смъртност в ранна неонатална възраст (до 28 дни от живота), развитие на родова травма (цефалогематома, мозъчен кръвоизлив, фрактури на рамото, ключица), асфиксия, развитие на метаболизма нарушения и патологии на централната нервна система.

Въпрос отговор

Необходима ли е хоспитализация преди раждането за бременност с голям плод??

Да, на всички жени с диагноза голямо дете се препоръчва да отидат в болницата предварително, на 38 - 39 седмици. Лекарят внимателно ще измери размера на таза и корема, ще оцени състоянието на бременната жена (наличие на екстрагенитални заболявания и усложнения на бременността), готовността на шийката на матката (зрялост) и ще изготви план за раждане. И ако има доказателства, решението на въпроса за планирано цезарово сечение и подготовка за него.

Как да предотвратим развитието на голям плод?

На първо място, необходимо е да се придържате към балансирана диета от първите дни на бременността. Храната трябва да съдържа необходимото за бременна жена количество протеини, мазнини и въглехидрати. Бъдещата майка трябва да се откаже от преяждането, прекомерния ентусиазъм за сладкиши, печени изделия, мазни и пържени храни и ако състоянието позволява, да се ангажира със специална гимнастика за бременни и да избягва физическо бездействие (често и продължително лежане и седене).

Имам първата бременност и голям плод. Със сигурност ще си направя цезарово сечение?

Не, абсолютно не е необходимо, особено по време на първото раждане при млади жени. Най-често бременността и раждането на голям плод при млади здрави жени протичат без усложнения и завършват безопасно.

Размер на плодовете. Големи плодове

Големи плодове

Големият корем по време на бременност още не означава. Че със сигурност ще имате голямо бебе. Но има няколко признака, по които това може да се определи с висока степен на надеждност..

През първия триместър, на около 8-12 седмици от бременността, бъдещата майка се подлага на първото планирано ултразвуково сканиране. По време на това проучване специалистът определя гестационната възраст, измерва дължината на плода в сантиметри или по-точно неговия кокцигеално-темен размер (CTE). От този момент нататък мъничкото същество ще придобие специфична форма за вас. Предстоят още няколко месеца, през които бебето ще се развие, ще стане по-силно и ще се подготви за раждане..

Диагностика на размера на плода

Възможно е да се правят прогнози за размера на плода едва от средата на третия триместър. Лекарят ще обърне внимание на увеличаването на обема на корема ви. Ако размерът на талията ви надвишава 100 см, лекарят ще заподозре, че вашият герой расте. И той определено ще ви изпрати на ултразвуково сканиране, което ще определи размера и обиколката на главата на плода, както и размера на корема и гърдите му. След това лекарят ще изчисли прогнозното тегло на плода, като използва формула, която отчита всички тези параметри.

Контролирайте се: претегляйте се всяка седмица и спазвайте графика за напълняване. И не забравяйте да го носите със себе си, когато отидете на среща с Вашия лекар. До 20-та седмица можете да добавяте не повече от 700 g седмично, в периода от 20-ти до 30-ти - около 400 g, а след 30-та - само 300-350 g.

Общото наддаване на тегло през цялата бременност е индивидуално и зависи от вашата конституция. Разберете вашата цена. Тънките жени по време на раждането могат да наддават до 15 кг. Ако имате средна физика, тогава увеличението трябва да бъде 10-12 кг. Ако ви смятат за „мръвка“, бъдете особено бдителни: горната граница на наддаването на тегло е около 7 кг. Не прекалявайте, за да не съжалявате по-късно!

Размери на плода по седмици

Лекарят ще определи размера на вашия таз по време на първото посещение, след регистрация. Необходимите параметри (има пет) се измерват с помощта на пелиметър в легнало и странично положение, както и по време на вагинално изследване. Ако поне един от размерите е по-малък от нормата с 1,5-2 см, те говорят за анатомично тесен таз. Среща се при 5-7% от жените.

Показанието за цезарово сечение е функционално (клинично) тесен таз. Такава диагноза се поставя, когато има несъответствие между размера на главата на плода и таза на бъдещата майка. Тези случаи представляват само 1-2% от всички раждания. Но се случва анатомично тесният таз да е функционално достатъчен за естествено раждане.

Диаграма на размера на плода (CTE) по седмици

Седмица на бременносттаТегло на плодовете, gCTE на плода, cm
20.32025
2470032
28130037
322000 г.42
34275047
40350053

Голямо дете

Голямо дете може да се роди поради някои заболявания на бъдещата майка или поради неправилното й поведение по време на бременност.

Неправилно формулираната диета може да повлияе неблагоприятно на здравето на плода. Най-често голямо бебе се ражда от онези жени, които не смесват храната правилно и обичат големи порции. За да се храните правилно, следвайте нашите препоръки за ежедневното меню..

Наследствеността е вторият най-влиятелен фактор, водещ до развитието на голям плод. Ако вие или съпругът ви сте родени големи, пригответе се за раждането на герой.

Захарният диабет на бременна жена причинява повишаване нивото на глюкозата при бебето, което стимулира прекомерната секреция на инсулин в тялото му. Известно е, че този хормон е растежен фактор. В този случай ще ви е необходим постоянен медицински контрол. Следователно ще трябва да отидете в болницата предварително, не по-късно от 32-та седмица. Лекарите ще следят нивата на захар в кръвта и урината и ще ви помогнат навреме.

Наблюдението на бременността също води до наднормено тегло на плода. В крайна сметка той продължава да расте, въпреки пропуснатата най-добра дата за раждане. Вашият наблюдаващ лекар ще се опита да предотврати това и да предприеме необходимите мерки навреме.

Здравословно хранене

Харесвате ли хлебчета и ден без бисквитки и шоколад? Не забравяйте, че излишъкът от въглехидрати води до наднормено тегло. Във вашата позиция и двамата се оправяте. В същото време на бебето липсват хранителните вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. И излишните грамове се оставят настрана. Повярвайте ми, по-добре е да следите това сега, отколкото да се занимавате с бебето с наднормено тегло, когато се роди..

 • Яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Направете салати, добавете билки и подправете с растително масло.
 • Избягвайте пържените храни. Преминете към яхнии, варени и печени ястия.
 • Ограничете солта (това е прекрасна профилактика на отоци!) И подправките.
 • Запазете маслените ролки за по-късно. Купете ръжен хляб или пълнозърнесто пшенично брашно.
 • Пригответе разнообразни напитки с пресни плодове. Сварете неподсладени компоти, изцедете сокове, направете коктейли.
 • Не забравяйте за ферментиралите млечни продукти. Те подобряват функционирането на червата, обогатяват организма с калций и протеини.

Следвайте тези прости правила - и вашето бебе ще расте здраво дори преди раждането. И раждането ще бъде успешно!