Тази тема е много вълнуваща и деликатна. Винаги е трудно и радостно да се говори за това. Но също така е невъзможно да се мълчи, тъй като неразвитата бременност, за съжаление, днес не е такава рядкост..

Неразвиваща се бременност (пропусната бременност) е бременност, при която ембрионът или плодът спонтанно спират своето развитие, докато са в утробата. Най-често нещастието се случва в началото на бременността (през първия триместър). Но поради редица причини това може да се случи през втория и дори през третия триместър..

Ако вярвате на статистиката, тогава около 15% от бременностите приключват преждевременно поради тази причина. Жените с инфекциозни заболявания (херпес, токсоплазмоза, хламидия, цитомегаловирус и други), които пушат, злоупотребяват с алкохол или приемат наркотици, са много нервни или приемат антидепресанти, в миналото са имали аборт, както и жени на възраст над 40 години са особено изложени на риск от замръзване на плода., с хормонални нарушения и други. Но като цяло всяка жена може да се сблъска с неразвиваща се бременност - невъзможно е да се предскаже.

Лекарите поставят благоприятна прогноза за бъдещето за жени, които имат избледняване на плода. Но проблемът често се крие във факта, че дълго време бременната жена дори не подозира какво се е случило. Признаци на неразвиваща се бременност могат да се появят само 5-8 дни след избледняването и дори тогава не винаги.

Ако жената редовно посещава гинеколог, той със сигурност ще установи несъответствие между размера на матката и гестационната възраст: в този случай матката ще бъде много по-малка от нормата. При проследяване на нивото на hCG незабавно ще се забележи спад в концентрацията на хормона хорион гонадотропин. По време на ултразвуково сканиране подозренията за замръзване на плода ще причинят липса на сърдечен ритъм и двигателна активност. Но ако трагедията се е случила през периода, когато планираната ехография не е била планирана, а следващото посещение на лекар е планирано само след 2-3 седмици, тогава само собствените й чувства могат да й помогнат да идентифицира неразвита бременност. Ето защо бременната жена винаги трябва да слуша тялото си и при най-малките тревожни симптоми да се свърже с гинеколог.

В много ранните етапи жената трябва да бъде предупредена от рязкото изчезване на признаци на бременност, които са се проявявали активно преди това. Ако гърдите са подути и болят, ако се появи сънливост, умора, гадене и след това всичко внезапно спре или изчезне, тогава с голяма степен на вероятност може да се прецени, че нещо се обърка.

Зацапването на кървене се счита за лош признак през цялата бременност, което освен всичко друго може да показва спиране в развитието на ембриона. Вероятността от неблагоприятен изход се увеличава с повишаване на телесната температура до 38 градуса и по-висока, поява на студени тръпки, дърпащи болки в долната част на корема и в лумбалната област.

Ако плодът е замръзнал в момент, когато вече е бил видим доста голям корем, тогава той може леко да намалее по размер. На по-късна дата избледняването ще бъде показано от липсата на смущения за продължителен период от време..

Винаги, когато се случи нещастие, жената може да се чувства много зле без видима причина, както й се струва..

Описаните признаци на неразвиваща се бременност могат да се появят поотделно или в комбинация, няколко наведнъж или да липсват изобщо - във всеки отделен случай всичко се случва по различни начини.

Искрено се надяваме тази информация да остане завинаги теоретична и непотърсена за вас. Но ако не дай Боже се е случило по различен начин, тогава не се обезсърчавайте: 80-90% от жените носят безопасно следващата бременност. Освен това шансовете за успех се увеличават, ако бременността се планира предварително, подложи се на необходимите прегледи и се подготви правилно за майчинството (и бащинството също).

Неразвиваща се бременност

Причини, признаци, лечение на пропусната бременност

Неразвиващата се бременност е патология, при която по някаква причина ембрионът (или плодът) спира да се развива и умира.

Има много причини за тази патология. През първия триместър това са сериозни хромозомни "счупвания". По всяко време - инфекции, липса на прогестерон и излишък на андрогени, антифосфолипиден синдром - когато детето умре поради образуване на кръвни съсиреци в съдовете. Освен това причините за пропусната бременност могат да се крият в различни токсични ефекти върху плода. Радиацията, употребата на лекарства, забранени за бъдещи майки, пушенето, употребата на алкохолни напитки могат да причинят загуба на бременност или тежки малформации на плода.

Как да разпознаем замразена бременност

1. Спиране на растежа на hCG или неговото намаляване. HCG е хормонът, произведен от хориона. И относно динамиката на увеличаване на hCG могат да се направят различни важни изводи. Въпреки това, растежът на hCG обикновено не се контролира при всички жени, тъй като това на практика не е необходимо. Само в случаите, когато има висок риск от спонтанен аборт. Например, по време на зачеването с IVF или с повтарящ се спонтанен аборт. Нивото на hCG се определя чрез кръвен тест. Но тестът за бременност също ще помогне да се направят някои изводи. Признаци за пропусната бременност могат да се проявят при отрицателен тест за бременност (поради ниски нива на hCG). Този симптом обаче е по-силно изразен в много ранните етапи на бременността..

2. Липса на растеж на матката. Този симптом може да бъде забелязан от лекар по време на гинекологичен преглед, когато се разкрие несъответствие между размера на матката и гестационната възраст. Или при измерване на дължината на матката на дивана със сантиметрова лента - обикновено такива измервания се извършват от втория триместър на всяка бременна жена при планирано посещение при гинеколог. Може да се подозира замразена бременност, ако дъното на матката е ниско.

3. Рязко изчезване на признаци на токсикоза. Те обикновено изчезват постепенно, до втория триместър на бременността. Ако ембрионът умре, гаденето изчезва почти моментално. Млечните жлези могат да бъдат меки, безболезнени, което е необичайно за бременността.

4. Кървави, размазващи секрети от гениталния тракт, болки в долната част на корема. Обикновено тези симптоми се появяват още с началото на спонтанен аборт. Все пак не е факт, че с тези признаци детето вече е мъртво..

5. Намаляване на базалната температура. Някои бъдещи майки измерват температурата в ректума преди и по време на бременност. Този метод, който не е много точен, може да помогне да се определи овулацията, бременността и да се наблюдава нейното развитие. По време на бременността базалната температура обикновено е над 37 градуса. Но неговият спад не може да се разглежда като абсолютен признак на замръзналост.

6. Липса на сърдечен ритъм при плода при ултразвук или ембриона в яйцеклетката. Ако детето няма сърдечен ритъм на 5-6 седмица от бременността, това може да означава смърт на ембриона.
Има случаи, когато ембрионът не се намира в яйцеклетката, тоест той умира в много ранен стадий, когато все още не се вижда по време на ултразвук. Тази патология се нарича анембриона..

7. Липса на движения на плода. Примипарите усещат движенията на плода всеки ден от 20 седмици на бременността, многоплодни - от 18-та седмица. При липса или спиране на движенията жената спешно се изпраща на ултразвук.

Дали да се прекъсне бременността и по какъв начин

Неразвиваща се бременност, какво да правя - аборт или да изчакам спонтанен аборт? В чужбина лекарите са възприели тактика на изчакване. Жена седмично, в някои случаи дори по-често, прави ултразвуково сканиране и посещава гинеколог, за да разпознае навреме началото на възпалителния процес - основата за хирургична интервенция. У нас абортът обикновено се препоръчва незабавно, ако няма признаци на начален спонтанен аборт..

По правило лекарите "лекуват" неразвитата бременност в ранните етапи чрез вакуумна аспирация, тоест изсмукване на съдържанието от матката с помощта на специална канюла. Тази интервенция може да се извърши с локална анестезия, без обща анестезия. Друга възможност е да се предизвика спонтанен аборт с лекарства. Жената приема лекарства, дадени от лекар, и след 1-3 дни има спонтанен аборт. Тази процедура е ефективна в ранните етапи. Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-вероятно е спонтанният аборт да бъде непълен и ще трябва да направите вакуумна аспирация.

Ако се докаже неразвиваща се бременност чрез преглед, се препоръчва остъргване, ако плодът е вече доста голям и не преминава през канюлата (аспирация с вакуум не е възможна). Изстъргването (популярно "почистване") винаги се извършва в болница. Продължителността на престоя в болницата след процедурата е до няколко часа, ако няма усложнения.

Какво да правим след замразена бременност

При липса на противопоказания, на жената се препоръчва да приема орални контрацептиви най-малко 3-6 месеца. Смята се, че те спомагат за възстановяването на хормоните и надеждно предпазват от бременност. Ако има противопоказания за прием на хапчета, се препоръчва бариерна контрацепция (презерватив). Детето трябва да бъде планирано след преминаване на лечение (ако е необходимо), но не по-рано от 3 месеца след замразеното, в противен случай съществува голям риск от повторение на ситуацията.

Що се отнася до медицинския преглед, лекарите го смятат за задължителен само ако неразвиващата се бременност се повтори повече от 2 пъти (ако ембрионът спре да се развива през първия триместър на бременността). Тъй като в този случай най-често случайните хромозомни аномалии стават вина, което е почти невъзможно да се избегне. Трябва да се отбележи, че хромозомните аномалии стават все по-чести, колкото по-възрастна е жената..

Ако ситуацията се повтори. Необходимо е да се подложите на преглед за установяване и отстраняване на причината за избледняване на бременността. Жената трябва да премине кръвни изследвания, цитонамазки за различни инфекции и вирусни заболявания, да се подложи на ултразвук на тазовите органи, да премине тестове за определени хормони, да премине кръвна коагулограма и анализ за антитела към фосфолипиди, да отиде на консултация с ендокринолог.

При планиране на бременност й се предписва повишена доза фолиева киселина и калиев йодид.

Защо бременността не се развива в ранните етапи. Надеждни признаци на пропусната бременност. Неразвиващи се прояви на бременност

Неразвиваща се бременност - за съжаление все по-често подобна диагноза започва да засенчва щастливото съществуване на бременните жени. Случва се така, че една много желана и дългоочаквана бременност замръзва, спира да се развива. Според статистиката в живота на около 20% от жените, които очакват бебе, се случва такава трагедия, която може да се случи по всяко време. Всяка жена, диагностицирана с това, трябва да може да оцелее в такова ужасяващо събитие. Тази статия ще представи симптомите, причините и всички други аспекти на пропусната бременност..

В процеса на изследване на причините за избледняване на бременността беше установено, че през определен период от време бременността е най-уязвима:

 1. Първите 12 дни от развитието, през този период настъпва имплантация.
 2. След това на 3 седмици започва периодът на ембриогенеза, който продължава до 8 седмици.
 3. Всички 12 първи седмици, когато се формира плацентата, също са уязвим период.
 4. На 20-24 седмица настъпва формирането и развитието на най-важните функции на плода.

Симптоми на неразвита бременност

 • В началото на бременността един от симптомите е спиране на растежа на hCG (човешки хорион гонадотропин). Този хормон се произвежда от хориона и могат да се направят различни заключения въз основа на неговите показатели. По време на бременността растежът на този хормон обикновено не се следи. Но можете да направите това сами, като дарите кръв за анализ на hCG. Също така ще бъде от значение да се направи тест за бременност, при замразена бременност той ще бъде отрицателен.
 • Рязко спиране на признаците на токсикоза. Признаците постепенно изчезват в рамките на 2 месеца и когато ембрионът умре, гаденето веднага спира.
 • Подуването на млечните жлези спира, ако подуването е придружено от болка, те също спират.
 • Спиране на растежа на матката. При всеки планиран преглед гинекологът, водещ бременността, измерва размера на матката. Ако размерът не съответства на срока, има съмнения, че бременността е спряла в развитие. Ниско разположеното дъно на матката може също да показва замръзване на плода..
 • Болезнените усещания в долната част на корема и червеното или червено-кафявото отделяне от гениталния тракт също могат да показват началото на спонтанен аборт, но този случай не винаги означава, че плодът е починал.
 • Липса на сърцебиене при преглед и ултразвук. В ранните етапи до 6 седмици ембрионът може да се счита за мъртъв, ако при ултразвук не се открият сърдечни ритми. Анембрионията е патология, когато плодът умира в много ранен стадий, когато дори ултразвукът не го поправя. Това се обозначава с празно оплодено яйце..
 • Отсъствие или спиране на движенията. От 18 до 20 седмици всяка бременна жена вече трябва да започне да усеща движенията на бебето си. Ако те не се наблюдават, жената спешно се изпраща на ултразвуково сканиране и те правят същото с тези, чийто плод се е преместил, но през деня жената престава да усеща треперене.

Причини за пропусната бременност

Благоприятното развитие на бременността зависи от много аспекти и отклонението дори в един от тях често води до непоправими последици. Причините за избледняване на бременността могат да бъдат свързани с:

 • Попадането на инфекция в тялото на майката. Болести, които една жена е имала в миналото и с настъпването на бременността за първи път се влошават, това могат да бъдат вирусни, бактериални и гъбични заболявания. Матката може да е била заразена в миналото и яйцеклетката може да не успее успешно да се прикрепи към засегнатата матка и бременността да се провали. Или инфекция, проникнала в кръвния поток през гениталиите, стига до ембриона, това води до смъртта му.
 • Хормонален фон. Хормоналният фон се променя значително с настъпването на бременността и има моменти, когато тези колебания отиват в грешната посока. Така че хормонът прогестерон може да се произвежда в недостатъчни количества. Повишените нива на мъжките хормони също могат да повлияят неблагоприятно на успешния ход на бременността..
 • Ендокринни нарушения. Ендокринната система е тясно свързана с хормоналната система. Ако поради хормонален дисбаланс бременната жена има проблеми с теглото, прекомерно увеличаване или намаляване, това се отразява на функционирането на щитовидната жлеза. Състоянието на бременността зависи от правилното му функциониране..
 • Имунологична несъвместимост между плода и майката. Когато един от родителите има отрицателен Rh в кръвта, плодът може да наследи тази черта. Тази комбинация от обстоятелства често води до факта, че майчиният организъм вижда чуждо тяло в развиващия се ембрион. Това води до отхвърляне на плода..
  Лоши навици. Те включват не само тютюнопушене и алкохолни напитки, но и нездравословна, нездравословна диета или хранителни дефицити. Бременността до голяма степен зависи от тези фактори. Кръвообращението в плацентата, храненето на плода и неговото развитие пряко зависят от начина на живот на майката.
 • Дългосрочната депресия, постоянното стресово състояние е пряко свързано с развитието на бебето.
 • Също така в риск са жени с анатомично деформирана матка.
 • Жените, които са претърпели няколко аборта в бъдеще, също могат да се сблъскат с такъв проблем като неразвиваща се бременност..
 • Според статистиката бременността, настъпила с помощта на IVF, често завършва с избледняване, отколкото с естествено оплождане..

Усложнения от пропусната бременност

Последиците са, когато мъртвият плод остава в тялото на жената за дълго време.

 1. Може да е ендометрит. В този случай възниква възпаление на маточната лигавица..
 2. Разграждането на плода може да доведе до сепсис и перитонит.

Начини за премахване на неразвиваща се бременност

Когато тази ужасна диагноза се потвърди, възниква въпросът как да се реши този проблем. Има няколко възможности за по-нататъшни действия..

 • Изчакайте. След смъртта на плода нивото на hCG в кръвта започва да пада, което след известно време води до изхвърляне на плода от тялото. Но дълго чакане е изпълнено с последствия, така че след няколко дни се обмисля друг вариант..
 • Прекъсване с лекарства. Тази опция е възможна до 8 седмици. Пациентът приема лекарството и след известно време настъпва спонтанен аборт.
 • Вакуумна аспирация. Почистването с вакуум е операция, когато бременността е замръзнала за дълго време и заплашва с усложнения за тялото на жената.
 • Кюретаж или изстъргване се използва в същите случаи като вакуум.
  Последните два варианта се извършват под местна или обща анестезия..

Профилактика на пропусната бременност

За да сведете до минимум вероятността от преждевременно прекъсване на бременността, трябва да следвате някои правила..

 1. Откриване на причината за замръзване на плода - патогенетични фактори.
 2. Необходимо е да се премахнат тези фактори или да се сведе до минимум проявата им при бъдеща бременност.
 3. Подредете психическото и емоционалното състояние. Няма нужда да сте срамежливи или да се страхувате да посетите психолог. Положителното отношение е от съществено значение за здравословната бременност. Вземете успокоителни, ако е необходимо.
 4. Посещенията при гинеколога трябва да бъдат редовни.

Нова бременност. Когато можете?

След бременност с тъжен край, някои жени не могат дълго да се опомнят, взимат решение за нова. Но има и такива, които виждат своето „спасение“ в нова бременност. Такива жени почти веднага задават въпроса "кога вече е възможно?".
След неразвита бременност, тялото на жената се нуждае от рехабилитация с течение на времето. Трябва да изчакате тялото да се възстанови и да стане по-силно. Това ще отнеме от шест месеца до година и половина..
Струва си да отделите това време, за да разберете причината за избледняването на миналата бременност, да се включите активно в възстановяването и лечението на тялото.

заключения

Естествено, след такъв удар на съдбата всяка жена си задава въпроса: „защо точно с детето ми? Защо точно с мен? " Не се закачайте за това, защото природата знае по-добре какво да прави. Фактори като естествения подбор, борбата за съществуване са движещите сили на еволюцията и те се отнасят за всичко, включително и за хората.!

В 90% от случаите, след една пропусната бременност на ранен или късен етап, можете да забременеете отново. И ще бъде завършено с дългоочаквана и навременна среща с мило бебе.

Струва си да се помни, че планирането на бременност е не по-малко важен период от самата бременност. Много зависи от качеството на планирането. Струва си да обърнете специално внимание на този период и старателно да се подготвите за настъпването на дългоочакваната ситуация..
Жената в позиция е длъжна да бъде внимателна и внимателна към състоянието си. Трябва да вземете всички тестове навреме, да следвате препоръките на лекарите и, разбира се, вашата интуиция..

Никога не трябва да губите надежда! Първата среща с бебе си заслужава всички проблеми, през които ни води животът!

Колко са красиви бременните жени! Но понякога неумолимата съдба носи на техните плещи ужасни и непоносими изпитания..

Една от тях е неразвита бременност, смърт на неродено бебе..

Това може да се случи на всеки етап от бременността. Тази патология се среща в 10-20% от случаите..

Кризисните периоди се подчертават, когато плодът е най-уязвим от негативно влияние:

 • 7-12 дни развитие (период на имплантиране);
 • 3- развитие (период на ембриогенеза);
 • първата (образуване на плацентата);
 • 20 - развитие (формиране на най-важните функции на плода).

Най-опасни са първите дни и седмици от развитието на бебето. В ранните етапи на своето развитие плодът е най-чувствителен към увреждащи, разрушителни фактори.

Какво трябва да алармира бременна жена?

Диагностика на заболяването

Знаци и симптоми

В повечето случаи спирането в развитието на детето не се усеща от бременни жени и не е придружено от изразени симптоми.

В ранните етапи:

 • изчезване;
 • повишен апетит;
 • намаляване на болката в гърдите.

По-късна дата:

 • появата на кървави секрети;
 • повишена телесна температура;
 • дърпащи болки в гърба.

Тези сигнали могат да придружават нормалния ход на бременността. Само специалист може най-накрая да потвърди смъртта на ембрион чрез ултразвук и изследвания. Кой е виновен за проваленото майчинство?

Причини

Като правило пропуснатата бременност е резултат от съвкупност от нещастни обстоятелства и фактори.

Причините могат да бъдат разделени на няколко групи..

Генетика. Понякога, по време на формирането на ембрион, настъпват различни промени в хромозомите, генетични нарушения (по-голям или по-малък набор от хромозоми).

Причината за това може да е наследствено предразположение, употребата на наркотици, алкохол, живеещи в екологично несигурни райони..

Генетичните нарушения са най-важните причини за тази патология (до 70% от всички случаи). „Грешните“ гени могат да идват и от двамата родители.

Инфекции. Инфекциозните заболявания на бъдещата майка са втората най-честа причина за неразвита бременност:

 • вирусен - ентеровирус;
 • бактериални - микоплазми, стрептококи, гонококи, хламидии, уреаплазмоза.

В резултат на наличието на някаква инфекция при бременна жена, придобита или хронична, яйцеклетката се заразява.

Инфекцията може да възникне по три начина:

 1. С възпалителния процес на лигавицата на матката и нейните придатъци (ендометрит, салпингоофорит) микробите проникват в яйцеклетката. В този случай самата матка на жената не е готова за раждане на дете, яйцеклетката не е прикрепена достатъчно плътно, последвано от нейното отхвърляне.
 2. При възпалителни процеси в самата вагина (гъбички) бактериите проникват в яйцеклетката през шийката на матката. Появява се инфекция на ембриона и околоплодните води, което е изпълнено с разкъсване на самия фетален пикочен мехур.
 3. С прехвърлените вирусни инфекции (, ARI,) микробите проникват в яйцеклетката с приток на кръв през плацентата. Доставката на кислород и хранителни вещества за нероденото бебе значително се влошава

При заразяване плодът спира да се развива, детето умира.

Не забравяйте, че бременността е придружена от силно потискане на целия имунитет. Може да започне обостряне на всички латентни инфекциозни заболявания при жената.

Затова е много важно да се лекуват всички латентни инфекции навреме, преди да планирате майчинството и да направите всичко възможно, за да не настинете, докато сте бременна..

Имунология. Понякога жената може да има различни предразполагащи фактори, които могат да причинят смъртта на ембриона. Това е появата на защитни антитела към хормона, произведен от яйцеклетката (антифосфолипиден синдром), несъвместимост на имунното ниво на бащата и майката.

Имунологичната несъвместимост може да се изрази чрез повишено образуване на тромби. Във всички случаи храненето на ембриона се нарушава, развитието му спира и настъпва смъртта на плода.

Ендокринология. Патологичното състояние на ендокринната система на бременна жена може да провокира смърт на плода. Може да има много причини за нарушаване на правилното функциониране на ендокринната система и хормонални нарушения..

Най-често срещаните са:

 • повишено количество мъжки полови хормони (хиперандрогенизъм). В 20% от случаите по време на бременност има рязък скок в нивото на мъжките хормони.
 • повишено количество хормон, който стимулира производството на мляко (хиперпролактинемия).
 • нарушение на правилното развитие на яйчниците (), което засяга менструалния цикъл и производството на женски полови хормони.
 • неправилно функциониране на щитовидната жлеза (дегенерация, затлъстяване).
 • недоразвитие на репродуктивните женски органи (инфантилизъм).

В случай на нарушения на ендокринната система в организма, хормонът се произвежда в недостатъчно количество, което е отговорно за подготовката на цялото женско тяло за бременност. Ембрионът, който е слабо прикрепен към матката, получава недостатъчно количество хранителни вещества и умира.

Рисковата група включва жени, които водят неправилен начин на живот, който е вреден за състоянието на бременността. Постоянен стрес, пренапрежение, дългосрочна депресия. Работете в неподходящи условия (висока влажност, постоянна задух).

Всичко това може да доведе до появата и отделянето на плацентата, което нарушава снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества и в резултат на това смъртта на нероденото бебе..

Претърпени са множество аборти. Възрастта на жената (в случай на първата), характеристиките на анатомичната структура на матката (седло,) - всичко това се отнася до провокиращите фактори за появата на патология по време на бременност.

Според наблюденията на експерти, бременността, в сравнение с естествената, има по-голям шанс да замръзне и да завърши със смъртта на ембриона.

Какво очаква жена, която е имала една или повече неуспешни бременности, какво казват лекарите за това?

Последиците от пропусната бременност

По правило преобладаващото мнозинство от жените имат всички шансове да заченат дете отново и да го направят безопасно.

Според статистиката това е 80-90% от всички жени, които са изправени пред пропусната бременност.

Ако зачеването е завършило със смърт на плода в два или повече случая на бременност, тогава неразвитата бременност отива в категорията „привична“.

В този случай, за безопасно носене на бебето, е необходим щателен преглед и на двамата съпрузи..

Бременност след заболяване

Планирането на следващата бременност е разрешено шест месеца след неуспеха.

Тази почивка е насочена към пълното възстановяване на хормоналния статус, репродуктивните функции на организма и включва следните задължителни прегледи:

 • Ултразвук на тазовите органи;
 • PCR диагностика (откриване на урогенитални инфекции);
 • кръвен тест за нивото на автоантитела;
 • кръвен тест за откриване на титъра на антителата към;
 • определяне на нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта.

Този списък може да има много повече елементи. За всяка жена се прилага индивидуален план за преглед, който се предписва от гинеколог.

Но как се лекува неразвитата бременност, какво правят лекарите в този случай?

Лечение на неразвита бременност

Ако при бременна жена се открие замръзнал плод, лекарите разработват тактики за провеждане на мерки за раждане въз основа на всеки конкретен случай.

Спонтанен. Малко след смъртта на ембриона нивото на плацентарните хормони на жената рязко намалява, което води до спонтанен спонтанен аборт.

С помощта на лекарства. В ранните стадии на замразена бременност (до 8 седмици) лекарите могат да използват лекарството-антагонист мифепристон (прогестерон) в комбинация с мизопростол (аналог на простагландин Е1). След като тези две лекарства влязат в тялото, ембрионът се отхвърля, неговият спонтанен аборт.

Оставете съобщение и вашите контакти в коментарите - ние ще се свържем с вас и заедно ще направим публикацията по-добра!

Замразена или неразвиваща се е бременност, при която смъртта на ембриона или плода е настъпила преди развитието, но не развива съкратителна активност и няма симптоми на външно кървене. В този случай яйцеклетката може да се задържи в маточната кухина в продължение на много седмици и дори месеци..

информация Замразената бременност се среща при 45-90% от всички спонтанни аборти в ранните етапи. В ревизията на Международната класификация на болестите X тази патология се нарича "спонтанен аборт".

Има 2 варианта на тази патология:

 1. . В този случай ембрионът изобщо не е положен или се абсорбира (открива се преди -), докато феталната торбичка може да расте известно време преди началото на спонтанен спонтанен аборт поради останалия кръвен поток.
 2. Смърт на ембриона (преди) или плода (-).

Причини

Причините за смъртта на плода са разнообразни и често се преплитат. Основните са следните:

 1. Инфекция. Но тук са възможни 2 опции:
  • При остра инфекция в началото на бременността ембрионът се уврежда директно от инфекциозни агенти.
  • Наличието на хронично възпаление води до нарушаване на процеса на въвеждане на яйцеклетката в стената на матката и нарушаване на нейното кръвоснабдяване. Всичко това води до първична плацентарна недостатъчност и в крайна сметка до фетална смърт..
 1. Хормонални нарушения Смята се, че изразените нарушения на хормоналния статус на жената водят до безплодие и бременността е възможна само при изтрити форми на патология, но най-често завършва с прекъсване в един или друг момент. Основните форми на хормонални нарушения, водещи до замразена бременност, включват:
  • с дефектна функция на жълтото тяло, производството намалява (основният хормон, който поддържа бременността);
  • повишено производство на андрогени (мъжки полови хормони);
  • (особено повишаване нивото на нейните хормони);
  • невроендокринни синдроми.
 1. развитие на гениталиите, които пречат на нормалния растеж и развитие на ембриона.
 2. Хромозомни аномалии. Възникват в резултат на нарушение на процеса на сливане на майчиния и бащиния материал.
 3. Нарушения на системата за кръвосъсирване. Това включва антифосфолипиден синдром, когато в тялото на майката се произвеждат антитела към тромбоцитите и се появява тромбоза в съдовете, които хранят яйцеклетката.
 4. Социално-биологични фактори: през последните десетилетия се наблюдава значително влошаване на екологичната среда (различни видове замърсяване, например радиация и химикали); лоши условия на живот (небалансирана диета, дефицит); разнообразие от професионални рискове, които могат да засегнат както преди началото на бременността, така и в началните етапи; възрастта на майката.

Симптоми

В ранните етапи (преди) основната клинична проява ще бъде изчезването на субективни симптоми (сутрешно гадене и повръщане, слюноотделяне). В по-късен период тези симптоми губят своята значимост, тъй като обикновено те вече трябва да преминат и отсъствието или спирането на усещането излиза на преден план. На 3-6 дни след спиране на развитието на ембриона има омекване на млечните жлези и отделяне на мляко от тях.

опасно Когато мъртъв плод е в матката повече от 4 седмици, някои жени показват признаци на обща интоксикация (слабост, неразположение, треска), свързани с инфекция на яйцеклетката.

Признаци като отсъствие, външен вид от гениталния тракт (като знак за началото) се появяват най-често само 6 седмици след като ембрионът е спрял развитието си.

Диагностика

ЗнакРанен срокКъсна дата
Намаляване на цианозата на влагалището и шийката на матката4-5 седмици след смъртта на ембрионаСлед 6-8 седмици
Намаляване или изоставане на матката по размерПо-характерниПо-малко типично
Отваряне на цервикалния каналНе1-2 см
от цервикалния канал, когато се гледа в огледалатаПо-често отсъства, но много рядко може да има незначителни сакралниАко в маточната кухина има мъртъв плод за повече от 4 седмици -
-знациНяма ембрион в яйцеклетката след бременност или не се открива
 • отсъствие;
 • несъответствие на плода;
 • ненормално положение на плода;
 • изразени промени в.
(хорион гонадотропин) в кръвтаНамалено 8 пъти в сравнение с нормалната бременностНамален 3 пъти

Лечение

Лечението на замразена бременност включва 2 основни точки:

 • внимателно отстраняване на мъртвата яйцеклетка от маточната кухина;
 • противовъзпалителна терапия.

Методът за евакуация на яйцеклетката зависи от гестационната възраст:

 • До 14-16 седмици, инструментално изпразване на маточната кухина () или. Полученият материал трябва да бъде изпратен за хистологично изследване. Освен това в редица случаи е възможно да се определи защо ембрионът е спрял да се развива.
 • За период от повече от 16 седмици в амниотичната кухина се инжектират специални разтвори, а венозно се инжектират лекарства, които стимулират маточните контракции. След инцидента се извършва остъргване.

допълнително Напоследък има работи по употребата на хормонални лекарства в. Те включват 2 групи лекарства: (причиняват отлепване на феталния пикочен мехур) и (насърчават отстраняването на съдържанието на маточната кухина).

Тази техника, разбира се, е по-щадяща за жената, но е трудно да се получи материал за изследване и съществува риск от усложнения от приема на тези лекарства.

Ефекти

Всички последици от замразена бременност могат да бъдат разделени на две групи:

 • възникващи на фона на неразвиваща се бременност и в близко бъдеще след отстраняване на яйцеклетката;
 • възникващи по-късно.

Ако говорим за първата, тогава най-често те са инфекциозни по природа и зависят от това къде са стигнали патогените:

 • Когато процесът е локализиран само в матката, може да се развие остър ендометрит. И след лечението на неразвита бременност, поради факта, че възпалената матка не е в състояние адекватно да се свие, кръвните съсиреци се задържат в кухината и ще се изисква многократно остъргване.
 • При продължително присъствие на мъртъв ембрион или плод в маточната кухина може да се развие перитонит, ако инфекциозни агенти навлязат в коремната кухина, или сепсис, ако попаднат в кръвта.
 • Ранните последици включват и тежки нарушения в коагулационната система при жените, което е свързано с проникването на токсични продукти в кръвта..

Що се отнася до втората група, те преди всичко зависят от причината за избледняването и правилния подход към нейното лечение и рехабилитация. Възможността за последваща бременност и нейният резултат ще зависи от това. Според данни от изследвания, по време на рехабилитация в следоперативния период бременността настъпва в 85% от случаите и завършва с раждане в 70%, без възстановително лечение - съответно в 83 и 18%..

Заключение

В заключение трябва да се отбележи, че колкото и тежка да е тази загуба, това не е момент в историята, а само тъжен етап. Всичко ще се оправи, основното е да се грижите за здравето си.

Какво трябва да знае всяка жена за замразена бременност

Неразвиващата се бременност може да настъпи рано и преди 28 седмици от бременността. Но най-опасният период е първият триместър на бременността..

Срокове на замразена бременност

Повечето бременни жени не развиват бременност преди 12 седмици. Но след 12 и до 28 седмици е по-рядко..

Замразена бременност може да настъпи както с първата бременност, така и след втората и третата успешно завършена бременност.

Защо замразената бременност е опасна?

Опасността от замразена бременност е, че ако плодът след смъртта е в тялото на жената за дълго време, се развива интоксикация (отравяне) на тялото на бременната жена. Телесната температура започва да се повишава, в маточната кухина се появяват неприятни или болезнени усещания. Жената изпитва слабост в цялото тяло, неразположение, често замаяност и сънливост.

Ако ембрионът след смъртта е в маточната кухина повече от седем седмици, това води до DIC синдром (дисеминирана вътресъдова коагулация).

Коагулиращите свойства на кръвоносната система губят способността си да коагулират кръвта и в резултат се отваря масивно кървене от маточната кухина - усложнение на неразвиваща се бременност. Появата на кървене може да доведе до смърт (освен ако, разбира се, не предоставите квалифицирана медицинска помощ на бременна жена).

В някои случаи - случаи, които са успешни за здравето на жената, тялото на бременната жена е в състояние да отхвърли самия плод, след като спре да се развива - жената започва спонтанен аборт.

В някои случаи неразвитата бременност може да премине за доста дълъг период от време без никакви симптоми или признаци.

Признаци на замразена бременност в ранните етапи

Но все пак има няколко признака, по които можете да определите началото на неразвиваща се (замразена) бременност.

В ранните етапи на бременността, със смъртта на плода или яйцеклетката, базалната температура намалява - телесната температура, която се измерва в ректума. С помощта на базалната температура се определят хормонални колебания. С растежа на хормона температурата се повишава. Следователно бременността напредва. Понижението ни казва друго..

- Стойностите (човешки хорионгонадотропин) спират да нарастват. В динамика растежът на хормона спира или леко се увеличава в сравнение с нормативните показатели - което показва патологията на развитието на нормално протичаща бременност.

- Кафявото или кървавото отделяне от гениталния тракт е първият сигнал, че нещо се е объркало по време на нормална бременност. Необходимо е незабавно да се свържете с лекуващия лекар, за да поставите правилната диагноза и да предпише подходящо лечение за бременна жена.

- Появата на общо неразположение, сънливост или чувство на студ в тялото, придружено от мускулни тремори. Редица такива признаци показват отравяне на тялото с продукти на гниене, които отиват директно в кръвта на майката.

- Повишаване на телесната температура. Повишаването на температурата показва, че в тялото на бременна жена започва възпалителен процес и тялото вече не може да се справи самостоятелно. Необходима е незабавна медицинска помощ.

- Спиране на уголемяването на млечните жлези. Хормонът прогестерон намалява и следователно увеличаването (подуването) на млечните жлези намалява или изчезва.

- Болка в долната част на корема от различно естество (болка, рязане, дърпане, пробождане или спазми). Обикновено болките започват да притесняват жената на петия или седмия ден след смъртта на нероденото бебе.

При жени с ранна токсикоза (гадене, повръщане) - рязко, бързо, без никаква причина, прекратяването му също показва отклонение в хода на развитието на прогресивна бременност.

- Изоставане в растежа в размера на матката (размерът на маточната кухина не съответства на зададения период на бременност). За да направи това, лекуващият лекар, всяко посещение на бременната жена, следи динамиката на растежа на маточната кухина..

Най-надеждният и точен знак е спиране или отсъствие на сърдечен ритъм на плода, което се записва на ултразвуков апарат.

- През втория триместър признак на замразена бременност е прекратяването (отсъствието) на движение на нероденото бебе. Именно за тези цели лекарите назначават бременна жена, която да следи двигателната активност на бебето си през деня. С помощта на движение можете да прецените състоянието на плода.

Защо възниква неразвита бременност??

Лекарите идентифицират три основни причини за тази патология..

1. Генетична (хромозомно счупване) патология на плода

Генетични аномалии се появяват в началото на бременността, шест до осем гестационни седмици. Но понякога плодът може да живее и да се развива до по-късно от бременността. В ембриона има патологично образуване на вътрешни органи или системи. Хромозомните увреждания водят до спиране на развитието и смъртта на ембриона.

Аномалия в развитието на плода може да възникне както при напълно здрави родители, така и да бъде наследена от един от родителите. При условие, че единият от родителите има определена генетична промяна. Често мнозина дори не подозират за генетиката си, тъй като на пръв поглед са абсолютно здрави. Само когато са изправени пред проблеми по време на зачеването или бременността по време на бременност - те научават за това.

Би било възможно да се идентифицира генетична патология при очевидно здрави родители чрез даряване на кръв за анализ на кариотипирането.

Анализът се изпраща веднъж в живота. Кариотипирането на съпрузите показва пълния набор от хромозоми в гените. От уроците по биология в училищната програма всички знаят, че жените имат набор от хромозоми, равен на 46 XX, а мъжете - 46XY. Понякога наборът от хромозоми се променя. Това води до невъзможност за размножаване..

2. Инфекциозни заболявания на съпрузите.

Най-опасните и сериозни инфекциозни заболявания са рубеола, херпесна инфекция, CMV (цитомегаловирусна инфекция), токсоплазмоза и инфекции, предавани по полов път: трихомониаза, гонорейна инфекция, уреаплазмоза, хламидия и микоплазмоза. За редица латентни инфекции в тялото на жената е необходимо да се изследва преди началото. В случай, че например се установи, че жената няма имунитет срещу рубеола на морбили, препоръчително е бъдещата майка да се подложи на ваксинация, тъй като при откриване на инфекции, предавани по полов път, преминете към пълния курс на лечение и за двамата съпрузи. След това планирайте предстоящата си бременност.

Тези фактори също могат да повлияят на хода на бременността..

Липсата на прогестерон или излишъкът от мъжки полови хормони в тялото на бременната жена може да провокира замразена бременност. Жените, които произвеждат твърде много или твърде малко инсулин (захарен диабет) или тиреоиден хормон, са изложени на много по-висок риск от пропусната бременност.

Има и косвени причини за пропусната бременност..

Те включват:

4. Нарушаването на системата за кръвосъсирване води до нарушаване на маточно-плацентарния кръвен поток, до образуване на кръвни съсиреци и увреждане на плацентата и нейното неправилно развитие и функциониране, следователно ембрионът или вече плодът ще получи недостатъчно количество хранителни вещества, което ще доведе до забавяне на развитието и смъртта му.

5. Пиене на алкохолни напитки и пушене, които лесно проникват в ембриона през кръвта. Влиянието на алкохола и тютюнопушенето е особено вредно в ранните етапи на бременността, когато се полагат бъдещите органи на бебето.

6. Затлъстяването или липсата на телесно тегло по време на бременност е друг предразполагащ фактор за настъпване на замразена бременност.

При повишено или недостатъчно телесно тегло настъпва хормонално нарушение. Така че стероидните хормони се натрупват в мастната тъкан, които пречат на развитието и раждането на нероденото дете. При липса на тегло, тялото на жената, напротив, не е в състояние да произвежда необходимото количество хормони и необходими вещества - за развитието на нормална бременност. Има риск от спонтанен аборт.

7. Използването на лекарства преди планиране на бременност или по време на бременност, които могат да провокират неразвита бременност. Определена група лекарства има опасна способност да се натрупва в тъканите на ембриона, причинявайки патологичното му развитие..

Химикалите имат вредно въздействие върху ембриона. Например, ако жената работи на опасна работа и трябва да влезе в контакт с пари от вредни вещества.

8. В случай на бременност, настъпила в хода на програмата за ин витро оплождане, рискът от пропусната бременност е няколко пъти по-висок. Тъй като жените с проблеми със зачеването или бременността вече се подготвят за процедурата.

9. Многоплодната бременност е риск от замразена бременност, тъй като тялото на бременна жена е заредено с два или дори три пъти повече товар. При многоплодна бременност е по-трудно да се диагностицира началото на смъртта на един от плодовете в ранните стадии..

За да се намали вероятността от замразена бременност, бъдещите майки и татковци трябва да направят своевременен преглед на тялото преди планирането на бременността.

Замразена бременност: признаци и причини

Как да намалим вероятността от спонтанен аборт.

Игор Макаров доктор на медицинските науки, професор, доктор от най-висока квалификационна категория

Какво трябва да знаете за замразена бременност, как да намалите вероятността от спонтанен аборт - казва доктор по медицина, професор Игор Макаров.

При неразвиваща се бременност, която се нарича още „замразена бременност“, настъпва смъртта на ембриона / плода, но няма клинични признаци на спонтанен аборт.

Причини за пропусната бременност

Причините за пропусната бременност са различни. По този начин, спирането на развитието на ембриона / плода може да се дължи на възпалителния процес в резултат на действието на различни микроорганизми. Най-честите причинители на възпаление са: стрептококи, стафилококи, Е. coli, Klebsiella, вирус на рубеола, цитомегаловирус, херпес симплекс вирус, Coxsackie вирус, микоплазма, хламидия, трепонема, микобактерии, токсоплазма, плазмодия, гъбички (млечница).

Хроничните инфекциозни заболявания при жената най-често не водят директно до вътрематочна смърт на плода, но причиняват определени нарушения, които допринасят за това. Например, в резултат на прякото влияние на инфекциозен фактор, в плода се образува сърдечен дефект, който предотвратява по-нататъшното му нормално развитие. Не винаги и не всяка инфекция води до смърт на ембриона. Ефектът на инфекцията в този случай зависи от пътя на нейното проникване, участие в инфекцията на плода и околоплодните мембрани, вида и активността на патогена, броя на проникващите микроорганизми, продължителността на болестта на майката, активността на защитните сили на организма и други фактори.

Микроорганизмите могат да проникнат в матката от долните части на репродуктивната система, заразявайки околоплодните води, които след това се поглъщат от плода. Инфекцията може да се разпространи през амниотичните мембрани и по-нататък до плода, причинявайки увреждане на вътрешните му органи, което от своя страна е причина за смъртта му. Инфекцията може да достигне до плода и от хронични огнища на възпаление във фалопиевите тръби и в яйчниците.

Смъртта на ембриона / плода може да се дължи на нарушение на имунната връзка, като се има предвид, че яйцеклетката е наполовина чужда за майчиния организъм. В този случай се активират реакции на отхвърляне, насочени към въздействие върху яйцеклетката и отстраняването й от матката. Неразвиващата се бременност може да бъде причинена от различни хромозомни аномалии: в първите седмици на бременността са налице хромозомни промени в случаите на спонтанен аборт, c - c c - с възрастта вероятността от хромозомни аномалии се увеличава. Причините за развитието на хромозомни аномалии също са неблагоприятни външни фактори. Спирането на растежа и развитието на ембриона / плода може да причини тромботични усложнения поради генетични дефекти в системата за коагулация на кръвта при бременна жена. Най-често срещаните сред тях са: мутация на фактор V на Лайден, мутация на протромбин G202110A, мутация на метилтетрахидрофолат редуктаза, полиморфизъм на ген на плазминогенен активатор, полиморфизъм на тромбоцитни рецептори.

Нарушенията на системата за кръвосъсирване, причинени от антифосфолипиден синдром, също определят неблагоприятното развитие на ембриона / плода. В ранните етапи на бременността не е изключена ролята на директния увреждащ ефект на антифосфолипидните антитела върху структурите на яйцеклетката с последващ спонтанен аборт. При тази патология се нарушава процесът на имплантиране на яйцеклетката. В допълнение, при антифосфолипиден синдром се наблюдава намаляване на образуването на кръвоносни съдове на плацентата и намаляване на нейната функция, което може да причини пропусната бременност. Друга причина за нарушено развитие на ембриона и плацентата при антифосфолипиден синдром е тромбозата и увреждането на маточно-плацентарните съдове.

Сред причините за спонтанен аборт също се различават хормонални промени. Нарушеното образуване и намалената функция на жълтото тяло в яйчника води до намаляване на прогестерона и неадекватна подготовка на матката за имплантиране на яйцеклетката. В тази връзка се нарушава образуването на маточно-плацентарното кръвообращение, което води до намаляване на кръвоснабдяването на ембриона / плода и неговата смърт. Често такива нарушения се случват при прекомерно натрупване на мъжки полови хормони в тялото на жената (синдром на Stein-Leventhal, адреногенитален синдром), с намалена или повишена функция на щитовидната жлеза.

Колкото по-кратък е гестационният период, толкова по-висока е чувствителността на ембриона / плода към действието на увреждащите фактори. Въпреки това, той намалява неравномерно по време на вътрематочното развитие. Разграничават се критични периоди по време на бременност, при които яйцеклетката, ембрионът, плодът са особено уязвими към неблагоприятни ефекти: период на имплантиране, период на ембриогенеза, период на формиране на плацентата (до 12 седмици), период на формиране на най-важните функционални системи на плода

Клинични признаци на застинала бременност

Разграничават се редица последователни нарушения, характерни за неразвиваща се бременност: намаляване и спиране на маточно-плацентарната циркулация на фона на увреждане на структурите на плацентата; спиране на маточно-плацентарната циркулация; нарушение на структурата на вътрешния слой на матката (ендометриума), причинено от наличието на мъртви елементи на яйцеклетката в маточната кухина.

Клиничните признаци на неразвиваща се бременност могат да бъдат изключително оскъдни на фона на спирането на увеличаването на размера на матката и несъответствието им с гестационната възраст. Въпреки това, матката може да бъде с нормални размери, може да бъде намалена и дори може да бъде увеличена, ако е пълна с кръв по време на отделянето на яйцеклетката.

Известно време след смъртта на ембриона / плода пациентът може да се почувства бременна. С течение на времето обаче субективните признаци на бременността постепенно изчезват. Периодично се отбелязват зацапващи петна от гениталния тракт и коремни спазми. Хорион гонадотропин в кръвта на жената, като правило, е на изключително ниско ниво или дори напълно липсва.

Диагностика на неразвиваща се бременност

Най-надеждната идентификация на неразвиваща се бременност може да се основава на резултатите от ултразвуково изследване при липса на сърдечен ритъм на плода. Един от най-често срещаните видове пропуснати бременности е анембрионията, т.е. липсата на ембрион в кухината на яйцеклетката след седмици на бременността. В този случай яйцеклетката е по-малка, отколкото трябва да бъде, и ембрионът не се визуализира.

В други случаи на неразвиваща се бременност, според ултразвуковото изследване размерът на яйцеклетката съвпада или изостава в развитието си, ембрионът може да бъде визуализиран, но без сърдечен ритъм. Често може да се открие ретрохориален хематом, който представлява натрупване на кръв на мястото на отделяне на яйцеклетката от маточната стена.

При по-дълъг престой на мъртвия ембрион в матката визуализацията на ембриона е невъзможна, няма признаци за жизнената му активност. Размерът на матката изостава от гестационната възраст, има деформация на яйцеклетката с размити контури.

Отстраняване на мъртвата яйцеклетка

Смъртта на ембрион / плод не винаги е придружена от спонтанното му изхвърляне от матката. Често се наблюдават случаи, когато мъртва яйцеклетка се задържа в матката за неопределено дълго време. Причината за това забавяне може да бъде: първично плътно прикрепване на яйцеклетката към маточната стена по време на имплантацията, неадекватност на реакциите на имунно отхвърляне на мъртвата яйцеклетка, намаляване на контрактилната активност на матката.

Когато мъртъв ембрион е в матката повече от 4 седмици, елементите на разлагането на яйцеклетката влизат в майчиния кръвен поток, което може да причини масивно кървене при опит за прекъсване на бременност. Следователно, преди кюретаж на матката е необходимо да се извършат изследвания на състоянието на кръвосъсирващата система и, ако е необходимо, да се проведе подходящо лечение..

След задълбочен преглед и подходяща подготовка на жена (провеждане на терапевтични и превантивни мерки, насочени към намаляване на риска от развитие на възможни усложнения), е необходимо да се прекъсне замразена бременност. За тази цел се извършва инструментално или медикаментозно разширяване на шийката на матката и инструментално отстраняване на съдържанието на матката. Също така е възможно да се използват специални лекарства за неоперативно отстраняване на яйцеклетката от матката. Непосредствено по време на аборта или веднага след неговото завършване е необходимо ултразвуково сканиране, за да се гарантира, че части от плода и плацентата са напълно отстранени. След отстраняване на яйцеклетката при неразвиваща се бременност, независимо от избрания метод за прекъсване, препоръчително е да се проведе противовъзпалително лечение.

Във всеки случай, при неразвиваща се бременност, се изисква задълбочен преглед, за да се идентифицират възможните причини за прекъсване на бременността с последващо елиминиране или отслабване на действието.

Как да намалим вероятността от смърт на ембриона?

За да се намали вероятността от действието на възможни увреждащи фактори в хода на бременността, е необходимо да се проведе скринингов преглед на пациенти, планиращи бременност, както и жени в ранните етапи на бременността за урогенитална инфекция. Също така е важно да се провеждат медицински и генетични консултации, за да се идентифицират високорисковите групи за вродена и наследствена патология. При наличие на ендокринни причини за спонтанен аборт трябва да бъде избрана подходяща коригираща хормонална терапия.

Също така е важно да се идентифицират различни автоимунни нарушения и тяхната корекция. Повторната бременност е възможна, когато идентифицираните причини за смърт на ембриона / плода се елиминират и след необходимото лечение. С нова бременност се извършва ултразвуково изследване, определяне на маркери в кръвта на възможни нарушения на развитието на плода, включително: α - фетопротеин, хорион гонадотропин, тест PAPP-A в най-информативен план. Според индикациите се извършва и инвазивна пренатална диагностика, включително хорионна биопсия, амниоцентеза или кордоцентеза за определяне на хромозомни и редица моногенни фетални заболявания. Освен това те извършват терапевтични и профилактични мерки, насочени към елиминиране на инфекциозния процес, провеждат специфична противовъзпалителна терапия в комбинация с имунокоректори, коригират нарушенията в системата на кръвосъсирването и предотвратяват плацентарната недостатъчност от седмици на бременността.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.