С наближаването на рождения ден на бебето в тялото на майката настъпват огромен брой промени. Пролапсът на корема е един от тях. Как правилно да разпознаем този знак и какво да направим за бъдещата майка?

 1. Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената
 2. Защо се появява пролапс на корема преди раждането??
 3. Когато настъпи пролапс на корема
 4. Коя седмица за първи път се случва пропускът
 5. Когато се появи пролапс на корема при многородна жена
 6. Може ли стомахът да не слезе преди раждането??
 7. Как се получава пропуск
 8. Какво се случва с матката?
 9. Промяна в тазовите кости
 10. Промени в позицията при спускане на корема на бебето
 11. Усеща ли се абдоминална птоза?
 12. Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането
 13. При първородни
 14. В многороден
 15. При многоплодна бременност
 16. С патологии на матката
 17. Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне
 18. Кога да отида в болницата
 19. Полезно видео

Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената

Пролапсът на корема говори за подготовка на бебето за раждане. Този процес е свързан с физиологичния пролапс на матката и постепенното формиране на детето в желаното положение. Най-често коремът спада на 36-38 седмица от бременността. Има редица признаци, които показват този процес. Много е важно да ги разпознаете правилно и навреме, тогава за жената ще бъде по-лесно да се подготви психически и физически за раждането..

Защо се появява пролапс на корема преди раждането??

Този процес показва пълната готовност на детето да се роди. Когато дъното на матката се измести надолу, главата на плода заема правилната позиция на раждане в областта на таза и е насочена надолу. Така при появата на родилни болки той започва да се движи към изхода в удобна за себе си позиция и в правилната анатомична посока..

Когато настъпи пролапс на корема

Терминът зависи на първо място от това какво дете ще има жената и характеристиките на нейната анатомична структура на тялото. При първичните животни този процес може да се случи много преди очакваната дата на раждане..

Коя седмица за първи път се случва пропускът

Според статистиката при жените, които очакват първото си дете, пролапсът на маточното дъно настъпва 2-4 седмици преди раждането..

Средният срок е 38 седмици от бременността. Трябва да се има предвид, че тези данни са осреднени и всяко женско тяло е индивидуално. Например при пациенти с тесни тазови кости пролапсът може да не се случи изобщо..

Когато се появи пролапс на корема при многородна жена

При жените, които очакват второто и следващите си деца, стомахът може да потъне след няколко дни или в деня на самото раждане. Това се дължи на намаляване на мускулния тонус на предните стени на перитонеума. Матката не може да бъде задържана напълно от тях, както се случва при първородни жени..

Може ли стомахът да не слезе преди раждането??

Това се случва сред жени, които очакват близнаци или с многократна бременност. Също така, неспаднал корем се наблюдава при жени с големи плодове или с тесни тазови кости. В този случай лекарите често прибягват до цезарово сечение..

Как се получава пропуск

Матката започва да се спуска постепенно, това се дължи на големия размер на плода, както и на времето, необходимо за заемане на удобна позиция в тазовата област и подготовка за раждане.

Стените му омекват, а шията постепенно се скъсява и разширява.

Какво се случва с матката?

Няколко седмици преди раждането дъното на матката започва постепенно да се спуска в областта на таза. Невъзможно е визуално да се определи това; само гинеколог може да запише този процес по време на следващия преглед на бременна жена. Обикновено преди раждането дъното на матката трябва да е на височина 5 см от влагалището. Тогава шийката на матката започва да се разширява постепенно, като по този начин се подготвя за по-нататъшното преминаване на детето.

Промяна в тазовите кости

По време на бременността матката на жената расте с плода, оказвайки по-голям натиск върху гърдите. Когато се спусне, тазовите кости се разширяват, като по този начин поставят матката в себе си. Разширяването на тазовите кости е нормален физиологичен процес, при жени с тесни бедра може да не е толкова очевиден. В последния случай неопуснатата матка е често срещана преди раждането..

Промени в позицията при спускане на корема на бебето

В началото на този процес детето заема удобна поза (най-често „с главата надолу“) за по-нататъшно движение по родовия канал. Често лекарите са изправени пред нарушение на нормалното положение на детето (стъпало или напречно предлежание). Ако бебето е разположено през матката, тогава органът се увеличава по ширина, а не по дължина, пропуск не се случва преди раждането. В този случай жената се подлага на спешно цезарово сечение..

Усеща ли се абдоминална птоза?

Всяка жена може да усети този процес. Поради постоянно нарастващата матка през последните месеци, бременните жени често се сблъскват с киселини, затруднено дишане и т.н..

След като коремът падне, за жената става по-лесно да диша. В този случай възникват редица други неприятни признаци:

 • поради натиска на матката върху тазовите органи желанието за уриниране може да зачести;
 • поради натиск върху ректума, запекът е често срещан;
 • киселини преминават;
 • жената може леко да отслабне;
 • при ходене може да се почувства силен натиск в перинеума;
 • седенето става трудно поради силен натиск в срамната област.

Трябва да се отбележи, че при много жени процесът на изместване на матката с плода надолу протича без видими симптоми. Хората около нея или лекарят могат да забележат това при следващия преглед..

Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането

Процесът на раждане е индивидуален, поради което няма консенсус относно това колко дълго след пролапса ще започне трудовата дейност.

При първородни

При жените, които очакват първото си дете, този процес обикновено се случва 2-3 седмици преди раждането. Това се дължи на факта, че мускулите на перитонеума все още са достатъчно силни и могат да задържат голямата матка. Ако коремът не падне до 38-та седмица, тогава на жената се препоръчва да прекарва повече време в изправено положение, да прави леки физически упражнения, които ще помогнат да се вземе бебето в удобна поза и да се подготви за раждане..

В многороден

При втората и следващата бременност пролапсът на порасналата матка настъпва директно в деня на раждането или няколко дни преди тях. Както е описано по-горе, това се дължи на отслабване на мускулните мускули на перитонеума (детето не може да заеме удобна и правилна пренатална позиция, поради което изместването става много кратко преди раждането). Детето ще може да се спусне и да се прикрепи към стените на малкия таз още в началото на раждането (с първите активни контракции). Има случаи, когато при жените по време на втората бременност коремът потъва седмица или няколко дни преди раждането. Това предполага, че след предишния труд, мускулите все още са в добър тонус и могат да държат главата на бебето.

При многоплодна бременност

Пролапсът при многоплодна бременност също се случва няколко седмици преди очакваната дата на падежа. В същото време процесът на изместване на корема надолу не е много очевиден поради факта, че органът вече е доста впечатляващ по размер, следователно изместването му не дава голямо облекчение за жената. В повечето случаи тези бременни жени се подлагат на цезарово сечение..

С патологии на матката

В зависимост от степента и вида на патологията може да настъпи пролапс на корема или не.

Ако аномалиите не са сериозни (ерозия и др.), Тогава се появява подготовка за раждане, както при здрави родилки..

В случай на сериозни патологии, времето може да бъде определено само от лекуващия лекар по време на редовни прегледи.

Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне

Преминаването на лигавичната запушалка е друг предвестник на началото на раждането. Този процес обаче не винаги може да протича паралелно с понижаването на очното дъно на матката. Съсирекът от слуз плътно запушва шията и я предпазва от проникването на патогенна микрофлора. Тя може да напусне няколко седмици преди раждането и по време на тях. Често лекарите го получават самостоятелно в самото начало на раждането.

Кога да отида в болницата

Ако жената е забелязала признаци на увиснал корем в себе си, не се паникьосвайте. Просто трябва да подготвите всички неща за болницата и да наблюдавате появата на следните признаци. Други признаци за започване на раждането са:

 • изтичане на околоплодна течност;
 • по-чести контракции (много е важно да не ги бъркате с тренировъчни).

Също така, следните признаци са причината за посещение в болницата:

 • отделяне на съсирек от слуз с кървави изхвърляния;
 • дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • влошаване на състоянието на бременна жена.

Когато коремът се движи надолу, е много важно да информирате лекаря, който наблюдава жената през цялата бременност. Той ще проведе преглед и ще определи степента на дилатация на шийката на матката и готовността й за раждане.

В някои случаи, ако срокът все още е много малък, на жената може да се даде специална лигавица на шийката на матката, която ще предотврати преждевременно раждане. Много е лесно да определите потънал корем в себе си: достатъчно е да поставите ръката си в областта между гърдите и горната част на корема, ако дланта е напълно поставена в тази празнина, тогава процесът наистина се е случил.

Ако пролапсът е придружен от силна болка или повишаване на мускулния тонус на матката, това е причината за извънредно посещение на лекар.

Пролапсът на корема е един от признаците за началото на раждането. За всяка жена този процес протича индивидуално. Средно се смята, че матката трябва да бъде спусната няколко седмици преди раждането; при многородени сроковете се намаляват. Благодарение на този процес детето заема правилната и удобна поза, като по този начин се подготвя за по-нататъшно раждане..

Колко дни преди раждането стомахът обикновено потъва и от какво зависи??

Пролапсът на корема по време на бременност от бъдещи майки е напълно разумно разглеждан като първият признак за предстоящия подход на раждането. Но не всички жени, особено примипарите, са сигурни, че могат да разпознаят точно момента на коремен пролапс..

В тази статия ще говорим за това колко време преди раждането трябва да очаквате пролапс на корема и защо се случва..

Механизъм за спускане

Матката е много еластичен орган; по време на бременност тя се увеличава почти 500 пъти. Именно тези темпове на растеж са физиологично способни да осигурят достатъчно пространство вътре в органа, необходимо за растежа и развитието на бебето..

Голяма матка с бебе вътре, почти половин килограм плацента и фетален пикочен мехур, изпълнен с околоплодна течност, осезаемо „накърнява правата“ на съседните органи, които всеки ден, поради увеличаването на размера на бебето, матката, има все по-малко пространство в коремната кухина.

За разлика от репродуктивния орган, коремната кухина не може да се увеличи по време на бременност, обемът му е фиксиран. В резултат на това репродуктивният орган притиска чревните бримки, упражнява притискащ ефект върху долната част на стомаха, поради което стомашният сок се хвърля в хранопровода. Пикочният мехур и уретерите изпитват неудобства, репродуктивният им женски орган се свива отгоре. Матката свива жлъчния мехур, панкреаса.

Да имаш органи в тесни условия е като да оцелееш в трудни условия. Те се адаптират, но вече не могат да функционират нормално, въпреки че дисфункциите изглеждат компенсирани.

Поради натиск върху диафрагмата се нарушава нормалното дишане, жената не може да поеме дълбоко пълно въздух, страда от задух дори при малко физическо натоварване, ходене.

Тя страда от киселини, независимо от диетата, нарушен е изтичането на жлъчка, проблемът със запека и повишеното образуване на газове е характерен за почти всяка бъдеща майка, а почти 100% от жените в третия триместър на бременността имат често уриниране.

В последния месец на бременността бебето, подчинявайки се на необяснимите сигнали на женското тяло, започва да заема правилното положение в матката, подходящо за последващо преминаване през родовия канал.

Главата се притиска към изхода от коремната кухина в малкия таз, докато плодът е изцяло поставен в маточната кухина на ниво по-ниско, отколкото през всички предходни месеци на бременността.

Матката става по-издължена, овална, дъното й, с понижаването на бебето, също пада по-надолу. Поради това коремът изглежда по-ниско, има чувството, че линията на пъпа "гледа надолу".

Коремът обикновено пада или 3-4 седмици преди раждането, или по-късно. При някои жени бебето се притиска към изхода към малкия таз само седмица преди раждането..

Това зависи от степента на подготвеност на женското тяло и подобен показател на плода, тъй като той се приближава до очакваната дата на раждане..

Коремът може изобщо да не слезе надолу с позиции на плода, различни от нормалното положение на главата - с тазовата позиция на бебето, когато задните части са представящата част, с напречното или наклоненото положение на трохите спрямо изхода от маточната кухина.

Диагностични показатели и симптоми

За да разбере дали е настъпил пролапс на корема, бременната жена трябва по-често да се гледа в огледалото. Огледалото трябва да е с пълна дължина. Някои жени правят снимки на своето отражение на мобилните си телефони всяка седмица, за да следят как расте коремът им. Такава „галерия“ от снимки ще ви помогне бързо да разберете, че стомахът ви е спаднал. В този случай коремът визуално ще има малко по-малък размер, отколкото седмица по-рано. Също така, формата му леко се променя..

Когато възникне пропуск, предположенията могат да бъдат тествани с помощта на прост ръчен тест. Ако между долната линия на млечните жлези и най-високата точка на репродуктивния орган - дъното на матката, жената може лесно да постави собствената си длан, не би трябвало да има съмнение - пролапсът се е състоял.

Освен това, почти веднага след пропуска, могат да се наблюдават следните промени в благосъстоянието:

 • става осезаемо по-лесно вдишване и издишване, задухът намалява или изчезва напълно;
 • ребрата не болят толкова, колкото преди;
 • движението на трохите става по-малко болезнено, бебето е предимно „хвърлено” и е активно в долната част на корема, а не под ребрата, както беше преди;
 • позивите за уриниране стават по-чести и по-лоши;
 • симптомите на симфизит (болка в срамната кост, срамната артикулация) са по-изразени;
 • запекът става по-чест и по-силен;
 • ходенето става все по-трудно.

Често в този момент се наблюдава засилване на тренировъчните битки, при които мускулите на матката се напрягат и се отпускат напълно спонтанно. Подобни контракции не показват началото на раждането. Не е нужно да се страхувате от тях.

Какво влияе върху времето?

Пролапсът на корема след 36 седмици от бременността се счита за съвсем нормален и навременен..

Ако бъдещата майка забележи, че коремът е променил формата си и е започнал да се намира по-ниско по-рано, наложително е да информирате лекуващия лекар за вашите чувства и наблюдения. Това е важно, за да се изключи вероятността от преждевременно раждане, да се намалят съответните рискове..

Процесът на спускане на корема е много индивидуален и зависи от много причини. Ключовата роля се дава на представянето на плода. Но конституцията на тялото на бременната жена и размерът на таза й, състоянието на мускулната тъкан на корема също влияят.

Основният въпрос, който си задават жените и лекарите, чийто корем преди посочените дати и не са мислили да спаднат, означава ли това, че раждането може да бъде отложено, че бременността ще стане след термина?

Отброяването на седмиците до раждането на бебето не винаги зависи от момента на падане на корема. Когато жената носи близнаци или тризнаци, пролапсът е физиологично невъзможен или е толкова незначителен, че ще бъде нереалистично да се определи на око.

Ако бъдещата майка носи голямо или гигантско бебе, чието очаквано тегло преди раждането се оценява на 4 килограма или повече, също няма нужда да се чака пролапс на корема.

Жена с многоводие няма да забележи значителна промяна - матката й е увеличена повече от нормалното поради излишък от обема на околоплодната течност.

При първородни и многоплодни

Подготовката на тялото за предстоящото раждане по време на втората, третата и всяка следваща бременност винаги протича по-бързо, отколкото по време на първата. Това се отнася за абсолютно всички аспекти - узряване на шийката на матката, ход на латентния период, както и пролапс на корема.

По този начин при жените, които очакват първото си дете, коремът започва да потъва по-рано, отколкото при многородени.

Опитните майки, след проявата на такъв симптом, обикновено не трябва да чакат дълго във времето - симптомът се появява седмица или две преди раждането на бебето, а понякога дори няколко дни. В акушерството има случаи, когато стомахът на многородна жена потъва само с появата на родилни болки.

Във всеки случай раждането започва не само когато бебето притиска главата към изхода към малкия таз. Трябва да бъдат изпълнени многобройни условия - нивото на окситоцин трябва да се повиши, а прогестеронът да падне, в клетките на матката трябва да се образува достатъчно количество протеин от актомиозин, връзките, задържащи матката, трябва да се отпуснат максимално под въздействието на хормона релаксин, шийката на матката трябва да стане по-мека, изгладена, съкратена. Само ако всички горепосочени условия са изпълнени, трудовите болки започват.

Трябва да оцените състоянието си по сложен начин, да обмислите всички съпътстващи симптоми - "предвестници".

Те включват повишена болка в гърба, болки, тежест, отделяне на лигавица, запушваща цервикалния канал, безсъние, „синдром на гнездене“, повишена тревожност, безпричинна тревожност, промени в настроението, промени в характера на вагиналното течение.

Ако има такива, раждане след пролапс, многородна жена може да очаква през следващите дни или дори часове. Бременна жена в очакване на раждането на първото си дете може да чака по-дълго - от 2 до 4 седмици. Отнема повече време за омекотяване на шийката на матката, подготовка на родовия канал при носене на първата бременност.

Как да разберете местоположението на бебето в корема, ще научите от следващото видео.

Кога да се роди, ако коремът ви е потънал по време на бременност

Кога да се роди

С настъпването на деветия месец на бременността се появяват предшественици на предстоящото раждане - задух, затруднено ходене, постоянно желание за използване на тоалетната, оригване и киселини. Колко стомаха намалява преди раждането може лесно да се изчисли - ако храносмилателните проблеми вече не се измъчват, дишането е по-лесно и пътуванията до тоалетната се повтарят много по-рядко, значи е време да се приготвите за болницата.

Този симптом показва, че бебето е в най-удобната поза преди предстоящото раждане. Ако игнорирате симптомите, лесно е да пренебрегнете изцяло отпускането на корема (обикновено член на семейството или приятел случайно го забелязва).

Как да разбера, че коремът е паднал

Лесно е да проверите дали стомахът е паднал - опитайте се да поставите дланта си между стомаха и гърдите. Ако това се получи, стомахът потъва. Ако не, все още не е дошло времето за раждане..

Може да се види и визуално - коремът е малко по-нисък от обикновено. Понякога обаче дори опитен лекар не е в състояние да каже със сигурност дали е паднал или не..

Следните признаци показват пропуск:

 • Формата на корема става по-издължена.
 • По тялото се появяват повече стрии, отколкото по време на бременност.
 • Коремът е станал по-стегнат и еластичен. При палпация лекарят веднага може да забележи това..
 • Талията започна да се появява малко.

Понякога тези признаци се появяват частично или изобщо не се появяват. В този случай основният симптом винаги присъства - жената започва да се чувства по-комфортно..

Въпреки подобрението в общото състояние, се появяват и негативни симптоми. Бъдещата майка може да почувства нарастваща болка в долната част на корема, има дискомфорт в лумбалната област. Най-лошото нещо, което трябва да направите, е да посветите цялото време на лежане на дивана или леглото. Струва си да се движите повече, поне да се занимавате с домакински задължения. Разхождайте се всеки ден на чист въздух със собствено темпо.

Кога да чакаме раждането, ако коремът на първородните започне

Ако жената планира да роди за първи път, тя ще покаже този симптом 3 седмици преди, а понякога дори месец преди раждането. При първородените жени обаче всичко е индивидуално и е възможно симптомът да се появи по-рано или по-късно от предвидения период. Според статистиката, ако това се случи на 37 седмици, раждането се планира на около 39-40 седмици, ако 35 - по-рано. Но това не означава, че ще има някакви проблеми. Този симптом няма нищо общо с патологичните процеси в тялото на жена и дете..

Има ситуации, когато бременността наближава 40 седмици, а пролапсът все още не е настъпил. Трябва да прекарвате повече време в състояние на дейност - да правите прости домашни или да ходите на фитнес за бременни жени. Не забравяйте да се разхождате на чист въздух всеки ден.

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал в многоплоден

Втората и третата бременност по правило са много по-лесни и чрез пролапса на корема е възможно точно да се предскаже датата на предвиденото раждане.

В някои случаи са възможни грешки, но те са незначителни и не оказват влияние върху цялостната картина на бременността. По време на втората и всяка следваща бременност лекарят може приблизително да предскаже датата на раждане въз основа на минали медицински доклади..

Защо коремът не спада

Ако терминът наближава, но коремът не е спаднал, това не е причина за безпокойство. Тялото на всяка жена е уникално и липсата на коремен пролапс не може да показва наличието на някакви аномалии. Чрез пролапс на корема в много случаи можете само приблизително да предскажете датата на раждане и не повече.

Според статистиката това явление отсъства при многоплодна бременност, многоводие или ако детето е достатъчно голямо. Такива фактори могат да му попречат да заеме правилната позиция, но това не означава, че раждането ще бъде сложно. Всичко е чисто индивидуално.

Какво да направите, ако коремът ви падне надолу

Когато коремът вече е спаднал, не трябва да се прави нищо. До последния месец на бременността съберете всички необходими неща в болницата и изчакайте да започнат контракциите. Не забравяйте за минимална физическа активност, тъй като без тях са възможни силни болки в лумбалната област и други неприятни прояви..

Ако коремът е потънал по време на бременност, това е предвестник на предстоящо раждане. Но дори това да не се случи, няма причина за безпокойство. Пролапсът на корема не се среща при всички жени и не може да говори за наличие или отсъствие на патологични процеси. Основното нещо е да си приберете нещата в болницата и да не бъдете нервни, особено заради дреболии. Трудовете ще започнат скоро, независимо дали забелязвате пролапса или не..

Кога да раждате, ако коремът ви е надолу

Започвайки от 36-та седмица на бременността, бъдещите майки забелязват определени промени в телата си. Появяват се първите предшественици, показващи скорошното стартиране на процеса. Мнозина се страхуват да пропуснат момента на започване на раждането или да потърсят помощ, когато стане късно. За да избегнете излишни нерви и притеснения, по-добре е да обърнете внимание на симптомите, един от които е коремен пролапс.

Колко дни преди раждането коремът потъва

Първият е стомахът преди раждането. Мнозина се интересуват от това колко време отнема. Всяка жена и нейното тяло са индивидуални. Дори второродено дете може да забележи отличителните черти през периода на носене на бебета. Ето защо е невъзможно да се каже еднозначно колко седмици преди раждането коремът на бременната жена ще слезе..

Независимо от това, специалистите разполагат с определени статистически данни и норми. По време на бременност коремният пролапс, започващ от 36 седмици, е нормален. Ако коремът спадне с 33 седмици, това е предвестник на преждевременно раждане. В този случай е по-добре да се консултирате с вашия акушер-гинеколог и, ако е необходимо, да отидете в болницата.

Мнозина все още се интересуват колко време остава преди раждането, ако стомахът е спаднал на 36 седмици. Примипарас може спокойно да ходи с този знак две или повече седмици преди доставката..

Пролапс на корема при многороден, този предвестник може да се появи след една седмица или дори няколко дни. Ако коремът на жена, която вече има опит, е спаднал, това означава, че остава още седмица преди раждането (понякога няколко дни)

Има и случаи, когато спускането на корема преди раждането настъпва в последния момент. Тоест, плодът се обръща вече в процеса на настъпване на контракциите и раждането. Най-често този процес се следи отблизо от лекарите. В случай на неправилно положение на плода (не с главата, а с краката напред), специалистите решават да извършат операция (цезарово сечение).

Пролапс на корема преди раждането, какво е това?

Около месец преди дългоочаквания процес, хормонът релаксин се произвежда активно в тялото на жената. Помага за отпускане на сухожилията и съединителните тъкани. Поради ефекта на хормона, тазът на бременната жена се разширява леко, което улеснява по-лесното раждане.

През този период се появяват симптомите. Пролапсът на корема преди раждането настъпва преди всичко и сигнализира за готовността на организма да възпроизведе бебе.

Причината за пролапса на корема е свързана с готовността на матката за "X часа". Долната му част се увеличава, така че най-често коремът спада бързо на 38 седмици.

Птозата се характеризира с промяна в положението на плода - и това е напълно естествено явление. Тоест, той е обърнат с главата надолу. Когато матката е достатъчно увеличена, главата на трохите може да се спусне безпрепятствено. Тазовите кости фиксират този процес и задържат плода до началото на раждането и раждането..

След пролапс на корема раждането настъпва в рамките на 10-14 дни. Разбира се, тези цифри са средни и има изключения..

Нежният пол, носещ бебе под сърцето, на 39 седмици започва да се притеснява, че стомахът все още не е спаднал. Някои просто не знаят как да определят, че стомахът е спаднал преди раждането или нямат представа как изглежда този симптом..

Признаци на коремен пролапс преди раждането

Понякога е трудно за първородна жена да усети момента и дори да забележи увиснал корем. Може да има различни причини - това са:

 • невежество и липса на опит;
 • наднормено тегло;
 • прекомерно подуване на краката, ръцете и цялото тяло.

Можете да определите кога коремът е започнал да пада, като използвате маркировките на стената. Всичко, което трябва да направите, е да поставите марка на нивото на пъпа си. По-добре е да правите това в продължение на 33 седмици. В този случай можете не само да уловите момента, в който коремът спадне преди раждането при първородни, но и да избегнете преждевременен симптом. В края на краищата, ако този предвестник е настъпил на 33 седмици и се появят и допълнителни симптоми, е вероятно да дойде преждевременно раждане..

Чрез проверка на този знак можете лесно да разберете дали коремът е спаднал и дали си струва да се подготвите за раждането. Обикновено пъпа става малко по-висок и започва да се издува напред..

За да не се тревожите напразно и спокойно да прехвърлите бременността, струва си да запомните няколко характерни признака, които ще помогнат да се определи пролапса на корема преди раждането.

Много е лесно да се провери дали коремът е спаднал преди раждането. Достатъчно е просто да се погледнете отвън. Дори околните забелязват как изглежда походката на бременна жена след отпадане. През този период жената започва да се движи по-бавно, изпъквайки корема си напред. „Гордата походка“ облекчава натоварването на гърба.

Ако периодът на бременност е 38 седмици и момичето започне да диша много по-лесно, киселини изчезват и дланта започва да се побира между гърдите и стомаха - най-вероятно пропускът вече е настъпил.

Много хора забелязват, че 39 седмици от бременността се характеризират с чести посещения на тоалетната. Именно спуснатият корем упражнява натиск върху пикочния мехур - това е поредното потвърждение на пренаталния, завършен знак.

В допълнение към честото уриниране, едно момиче може да страда от запек. В този случай срещата предписва специална диета с много пресни плодове и слабителни зеленчуци (цвекло, сливи, банани и др.).

Понякога може да има болезнени усещания, тежест в долната част на гърба и долната част на корема.
Трохата рита по-малко. Тъй като той набра необходимата маса, просто му става неудобно да бъде активен. Освен това бебето пести енергия за предстоящото събитие..

В случай на намаляване на броя движения с понижен стомах, трябва да бъдете изключително внимателни. Поне бебето трябва да ви удря по 10 пъти на ден. Ако броят на движенията не достигне десет, побързайте да се обърнете към специалист, направете тест и преглед. Липсата активно показва липса на кислород за плода и това е изпълнено с негативни последици по време на раждането и патологии в бъдеще.

Колко трябва да падне стомахът преди раждането?

Важен е и такъв фактор като: „точно колко коремът е потънал“. Позицията в долната част на корема може да е очевидна не само при бременност, но и за околните. Колко сантиметра стомаха се спуска директно зависи от положението на матката. Ако стане 4-6 см по-ниско, тогава разстоянието между гърдите и спуснатия корем може да бъде измерено с помощта на женска длан..

Най-често, ако коремът на момичето е спаднал на 38 седмица от бременността, струва си да започнете да събирате чантата в болницата. Това показва, че дългоочакваното събитие ще започне много скоро. Също така си струва да се отбележи, че жените практически не изпитват болка, когато коремът падне преди раждането..

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал при второто дете?

Жените с опит трябва да бъдат по-внимателни към този знак. Всъщност, доста често периодът, когато коремът трябва да слезе надолу, директно се пресича с началото на раждането. Това се дължи на наличието на опит и по-голяма подготвеност на тялото..

Тренировъчните контракции, започнали след пролапса на корема, отделянето на лигавицата, изпускането на коластра от гърдите, може да показват близкото начало на труда.

Тренировъчните контракции от реалните могат да бъдат разграничени чрез преброяване на интервала между тях и болезнените усещания. Ако стомахът потъне, лигавицата излиза веднага с околоплодната течност и започват реални контракции (интервалите постепенно намаляват, болката не намалява дори след топъл душ или смяна на положението) - бременната жена трябва да се обади на линейка и да отиде в родилния дом възможно най-скоро. „Време X“ вече дойде.

Ако изведнъж забележите кървави отделяния по бельото си, не трябва да мислите колко преди раждането спада. Трябва незабавно да посетите специалист, който ще предприеме подходящи мерки.

Има ситуации, когато не всеки има долна част на стомаха. В този случай не трябва да оставяте всичко да върви от само себе си. Ако сроковете вече наближават (38-39 седмици), трябва да се консултирате с професионалист. Естественото състояние на нещата е задължително спускане на корема преди раждането..

Причини, поради които стомахът не е спаднал преди раждането

Плодът не променя позицията си, матката и коремът не се спускат в няколко случая, а именно:

 1. Ако многоплодна бременност, бебетата просто нямат време да заемат позицията - дори на 38 седмици.
 2. Причината, поради която стомахът не потъва, е и много вода..
 3. Ако теглото на плода е голямо, тогава главата просто не може да бъде фиксирана от тазовите кости. Тоест бебето се обърна, но пропускът така и не се случи.
 4. Плодовете могат да бъдат разположени неправилно - наклонено или напречно. В този случай коремът не стърчи, а е по-удължен отстрани..

Момичетата започват забележимо да се изнервят и да се чудят: "Възможно ли е да се роди, ако коремът не е спаднал?" Лекарите се стремят да помогнат на пациентите си да раждат активно и пълноценно бебе сами (избягвайки операция).

Ето защо те препоръчват да се правят някои манипулации за насърчаване на пролапса на корема и нормалното раждане. Най-ефективно е увеличаването на физическата активност..

Бременната жена трябва да ходи повече, да се занимава с домакински задължения (прах, почистване, гладене, готвене на вечеря).

Колко се спуска коремът преди да роди? Ако коремът е спаднал, колко остава преди раждането?

Краят на бременността е много важно и дългоочаквано събитие за всяка майка. Вече са уморени от състоянието на Мечо Пух, когато е трудно да се обърнат, да закопчаят обувките си и да останат на крака дълго време. Но основното е, че ще минат само няколко дни и можете да видите любимия си, толкова скъпо бебе, да го прегърнете и да го целунете. Междувременно майките се опитват да открият в себе си симптоми, които да им подскажат, че раждането е точно зад ъгъла. Затова ще се опитаме да разберем: доколко коремът спада надолу преди раждането, защото за всяка бременна жена този въпрос е от значение.

Плод на любовта

Колкото по-дълъг е периодът на бременността, толкова повече физиологични промени също се чувстват - идва времето, когато коремът спадне преди раждането.

При бъдещата майка поривът за дефекация и уриниране се усеща все по-ярък, в долната част на гърба тя изпитва болезнена болка, при ходене - тежест. Не е страшно. Наближава времето на раждането.

В края на бременността коремът достига големи размери, мама диша тежко, усещайки чести киселини. Едновременно с това, че натоварването върху тялото се увеличава, се увеличава чувството на дискомфорт.

Матката вече може лесно да „потиска“ всички вътрешни органи, а на ултразвуковата снимка можете да видите как поддържа диафрагмата, което кара сърцето да лежи отстрани. Вечер бременна жена просто пада от краката си, много е уморена и няма начин да помогне на това. Остава само да бъдете малко търпеливи. Още малко и ще започне раждането и след облекчаване на болката ще дойде. Мама веднага ще забрави за страданието, което е претърпяла, щом види малката си топка щастие.

Когато коремът падне

Колко дни преди раждането коремът потъва? В този процес всичко се случва строго индивидуално. Обикновено понижаването се извършва около седмица преди очакваната дата на падежа. Понякога коремът издава звук след десет до четиринадесет дни. Но е невъзможно да се каже за колко стомаха намалява до раждането, с точност 1-2 дни, всички тези цифри са приблизителни. От практиката е известно, че има случаи, когато бъдещата майка е усещала потъване само няколко часа преди раждането на детето. Много рядко потъването се случва колкото месец преди щастливо събитие. Някои бременни жени изобщо не усещат потъването. В този случай те трябва да обърнат внимание на други признаци за наближаване на раждането..

И все пак, колко корема потъва преди раждането? Разглеждайки напълно различни случаи, може да се каже, че средно това се случва на 37-38 седмици. Лекарите вярват, че бременността вече е доносена, бебето (или бебетата) е напълно оформено, бъдещата майка може да се подготви за раждане със спокойно сърце.

Първо и последващо раждане

Всички бъдещи майки, носещи тази титла за първи път, си задават въпроса: колко дни преди раждането коремът потъва? При първородните всичко това се случва в периода от полумесец до месец. Но отново тези условия са строго индивидуални. При една бременна жена коремът може да спадне на 35-та седмица, в друга - на 37-та седмица. Но това още нищо не означава. Пропускът не е индикация, че раждането ще започне утре или вдругиден. Според статистиката средният период е 2-3 седмици. Никой лекар няма да даде гаранция за началото на раждането на определена дата..

Колко време коремът се спуска преди раждането, когато бременността не е първа? Ако бременността е втората, третата и по-нататък, тогава коремът пада малко по-късно, отколкото когато жената се готвеше за раждането на първото си дете. Докато чака второто бебе, майката трябва да бъде подготвена за факта, че раждането ще започне преди края на две седмици, защото обикновено коремът пада няколко дни (но не повече от седмица) преди началото на раждането.

Коремът потъна. Как да го разберем?

И така, колко време отнема на корема да потъне преди да роди? Вече разбрахме, че това се случва след около две до четири седмици. Бъдещото бебе се спусна малко по-надолу, защото активно се подготвя за появата си на този свят. Сега той има ново, по-удобно място, разположено по-близо до изхода от тялото на майката. Той е точно в положението, в което ще се роди. Главата на бебето е плътно притисната към входната зона в малкия таз на майка му.

За една жена този период ще бъде белязан от нови впечатления и усещания. Тя отбелязва, че коремчето е променило формата си и изглежда е станало малко по-малко. За бъдещата майка е много по-лесно да диша и да се храни, защото представящата част на плода потъна, в резултат на което белите дробове, диафрагмата и стомаха бяха освободени.

Асистентска длан

Матката вече има повишена възбудимост, тя реагира все повече и повече на всякакви стимули. Жената може да изпита тонично напрежение на матката след около месец и половина. Отначало това е само няколко пъти седмично, по-късно - 2-4 пъти. С наближаването на падежа в матката на бъдещата майка може да възникне много напрежение за дълго време, а самата тя ще бъде твърда.

Сега за жената не е толкова трудно да разбере колко време отнема коремът да потъне преди раждането. Но ако тя все още има съмнения относно това, изобщо не е трудно да се провери това. Достатъчно е да сложите дланта си върху частта от тялото, разположена между гърдите и корема. Следователно, ако дланта пасва, коремът потъна. Сега органите на жената могат да функционират свободно, освен това киселините на бременната жена изчезват, защото бебето не оказва натиск върху стомаха на майка ми.

И все пак защо коремът не потъва?

В медицинската практика има случаи, когато раждането вече е на носа, а коремът все още не пада. Често многоплодната бременност или многократните раждания при жената са самата причина той да остане на мястото си..

Бъдещите майки, които не са приятелски настроени към физическото възпитание, не посещават различни спортни центрове, са любовници на неразвитите мускули на коремната стена. Такива жени не могат да бъдат сигурни, че коремът им ще спадне с времето. Необходимият процес в тях може да се случи непосредствено преди началото на раждането. Така че въпросът "Ако коремът потъне, колко време ще отнеме да роди?" абсолютно без значение за тях. Всичко ще се случи с малка промяна в обичайния сценарий. Ако няма патология, не е страшно.

Когато бебето в утробата на майката е много голямо или майката има тесен таз, също е безполезно да се пита дали коремът е слязъл надолу, колко остава преди раждането, тъй като тази част от тялото не отива надолу преди раждането, което води до операция - цезарово сечение напречно сечение.

Коремът потъна. Какво да направя за бъдеща майка?

Основното е, че не е нужно да изпадате в паника, защото ще мине още малко време и една жена ще види лично бебето си, най-скъпото същество за нея в целия свят.

Тъй като пролапсът на дъното на матката е предвестник на раждането, бъдещата майка трябва да започне подготовка за най-важното събитие в живота си. Трябва да информирате вашия акушер-гинеколог за всички промени. Той ще определи очакваната дата на раждането и, ако е необходимо, пренатална хоспитализация.

Може би до този момент бъдещата майка не е взела решение за избора на болница за майчинство и лекар, който ще извърши раждане, което означава, че е време да го направим сега.

Ако коремът е спаднал, колко остава до раждането е известно само на Природата. Следователно всички необходими неща за комфортен престой в родилния дом за мама и бебе трябва вече да са готови.

Полезно е да освежите в паметта цялата информация, която жената е научила в класната стая в училището на бъдещите майки. По-добре е да не се отдалечавате от дома, препоръчително е да сте близо до роднини или близки приятели. Ако мама иска да се разхожда сама, тя трябва да има мобилен телефон и данни на човек, който ще може да я заведе в болницата.

И времето, и времето не се ускорява

Ако стомахът е спаднал, колко време ще отнеме да се роди? Бъдещата майка вече е способна да изпитва болки в кръста и фалшиви контракции. Това се счита за нормално. От една страна, бременната жена може да изпитва дискомфорт, от друга, това потвърждава, че тялото й се движи към появата на нов живот..

Когато стомахът потъне, след колко време раждането, лекарят може да каже, и тогава ще бъде много приблизително. Но лекарят е в състояние да оцени ситуацията от професионална гледна точка. Освен това, със специалист, жената ще може да обсъди целия процес на раждане. Не трябва да отказвате болницата, предлагана от него. Но можете да опитате със специална превръзка, която да поддържа корема.

любовна мелодия

Факт е, че малък човек в тялото на майката през третия триместър на бременността, непосредствено преди раждането, може да запомни звуците на света около него. По-добре е жената да слуша мелодична музика през този период, което ще й причини положителни емоции. Това ще развие концентрацията на внимание на малчугана, музикалната памет, ще стимулира развитието на неговата реч и интелигентност..

И така, колко седмици преди раждането коремът потъва и защо това се случва, вече разбрахме. Сега най-важното за всяка бъдеща майка е да изчака раждането на нейната кръв. Трудът ще дойде много скоро и тогава ще дойде дългоочакваното облекчение. Всички мъчения, които една жена ще изтърпи, ще бъдат забравени много бързо. Те ще се изплатят напълно с несравнимо щастие, когато очите на любимото й бебе за първи път погледнат в светлия и красив свят.!

Как да разберем, че бременната жена има спуснат корем преди раждането?

Желанието да видите детето си възможно най-скоро е присъщо на всички бъдещи майки. Особено се "влошава" в последните етапи на бременността, когато бъдещите майки започват ревностно да следват всички промени във външния си вид, да изслушват всяка "позивна" на тялото си. Те наблюдават всичко, включително корема, който също може да предупреждава за предстоящо раждане. И така, от древни времена е било обичайно да се наблюдава пролапс на корема, който се случва на около 36-37 седмици от бременността (ако това е първото раждане). Ако забележите, че коремът ви е по-нисък от обикновено, можете да се настроите за появата на бебе след 2-4 седмици. При многородящите жени често се наблюдава пролапс на корема, непосредствено преди самото раждане..

Как точно да забележите дали коремът е спаднал или не?

За да не се замислите, трябва да се наблюдавате известно време в огледалото. Докато спускате корема си, ще забележите ясни промени във формата му - ще ви се струва, че е станал по-малък. Също така ще забележите падането му под ребрата (за това трябва да знаете точно на какво ниво е било наскоро). Заедно с това ще забележите, че най-накрая ви е станало по-лесно да дишате, има, което се обяснява с понижаването на представящата част на плода, което води до края на „окупирането“ на диафрагмата, стомаха и белите ви дробове и най-накрая можете да дишате пълноценно и да забравите за задуха... Болката в ребрата също ще изчезне, бебето вече няма да ви наранява в черния дроб и движенията му вече няма да ви причиняват дискомфорт.

Заедно с облекчението на дишането обаче ще се появят и нови неприятни моменти, които са нормален пренатален феномен:

 • болката в областта на срамната кост ще се увеличи;
 • поради факта, че увисналият плод започва да притиска малкия таз, дърпащите болки ще започнат да ви притесняват (може да изглежда така, сякаш тазовите кости са започнали да се разминават);
 • при ходене може да започнете да изпитвате силна болка;

Кога да се роди, ако коремът е спаднал: акушерски подход към предвестниците на раждането

Бременните жени винаги следят промените в телата си с особено внимание. Някои започват да се притесняват, че стомахът е спаднал, други се притесняват, че това все още не се е случило на 38-39 седмица от бременността.

Като правило коремният пролапс е един от предвестниците на раждането. Във връзка с това възниква въпросът, колко дни или седмици преди раждането коремът потъва? Терминът е индивидуален за всяка жена.

Има много причини, поради които това не се случва. Но това не означава, че тялото на жената не се подготвя за раждане. За акушер-гинеколозите понятието „коремен пролапс“ е не само предвестник на раждането, но и показател за пропорционалността на тазовия пръстен към параметрите на главата на бебето.

Когато коремът падне по време на бременност: малко физиология

След 37 седмици от бременността в мозъчната кора на жената започва да се образува „доминанта на раждането“. От този момент започва подготовката на тялото за процеса на раждане..

Произвежда се хормонът релаксин, който помага за отпускане на съединителната тъкан и сухожилията. Под въздействието на този хормон ставните стави на тазовия пръстен на жената започват малко да се "разминават", особено този процес се изразява в срамната артикулация. Благодарение на тези процеси тазът на жената се адаптира към предстоящото раждане..

Много жени, които вече са на 35-36 седмици, се интересуват колко време преди раждането коремът потъва..

В началото на 37 седмици настъпва образуването на долния сегмент на матката. Тази област анатомично съответства на провлака на матката, но през последните седмици от бременността започва да се увеличава значително по размер. Поради това долната част на матката се увеличава, в резултат на което главата на плода свободно се спуска и е фиксирана към костите на малкия таз.

Такава промяна в положението на плода води и до промени в положението на матката: дъното й пада значително.

След спускане на главата до входа на малкия таз, положението на центъра на тежестта на жената се променя. Жената развива походка, която акушерите наричат ​​„горда походка“. Тъй като основният товар пада върху долната част на гърба, една жена ходи с изправен гръб, леко повдигайки главата си, тя често държи долната част на гърба си с ръка.

Какви са признаците, че можете да разберете, че стомахът е спаднал?

Жената не винаги може да забележи разликата във височината на очното дъно на матката, тъй като това разстояние може да бъде незначително (няколко см) и не винаги да се различава от окото. Съществуват обаче и редица други признаци, по които е възможно надеждно да се определи, че стомахът е спаднал.

Субективни знаци

 • Изчезването на киселини.

Не е тайна, че повечето бременни жени, особено през третия триместър на бременността, страдат от киселини..

Това се дължи на растежа на матката и нейния натиск върху всички органи на коремната кухина, по-специално върху стомаха.

В резултат на такъв натиск съдържанието на стомаха все повече се изхвърля в хранопровода, което причинява чувство на киселини..

 • Намаляване на задуха.

Намаляването на задуха се случва по следната причина: увисналата матка престава да притиска толкова силно диафрагмата. Благодарение на това дишането се извършва без усилие и задухът престава да безпокои.

 • Повишено уриниране.

Поради факта, че главата на детето се спуска в малкия таз, възниква прекомерен натиск върху пикочния мехур, който се намира в анатомична близост до матката. Бременната жена отбелязва, че е станала много по-вероятно да изпитва желание за уриниране.

Това се дължи на увеличеното натоварване на тази част на гърба през този период..

Обективни признаци

 • Намаляване на дихателната честота.

Свързва се с по-лесно дишане и по-малко задух.

 • Намаляване на сърдечната честота.

Белите дробове и сърцето са органи, чиято работа силно си влияе. Следователно, с изчезването на задух, натоварването на сърцето също намалява, което се проявява с леко намаляване на пулса.

 • Промени във височината на дъното на матката.

Ако измервате разстоянието от срамната артикулация до най-високата точка на матката (дъното), тогава можете да определите, че това разстояние е намаляло с 3-4 cm.

 • Главата на плода е плътно притисната към входа на малкия таз.

Този знак се определя само от акушер-гинеколог, той поставя ръката си върху главата на плода и определя, че тя е фиксирана към тазовите кости.

 • Преместване на центъра на тежестта, което променя походката на жената.

Колко време да ражда, ако коремът е спаднал?

Не може да има точен отговор на този въпрос, тъй като процесите на подготовка за раждане са индивидуални за всички жени и отнемат различно време. Но като цяло има някои особености:

 • При първородните, от момента, в който коремът е потънал, и началото на раждането, обикновено отнема повече време, отколкото при многоплодните.

Това се дължи на факта, че прекурсорите, които се развиват при първични бременни жени, продължават по-дълго, тъй като настъпва формирането на родова доминанта. Обикновено, след понижаване на корема, жените започват раждане след 2 седмици..

 • Предшествениците на раждането при многородени жени могат да се появят само няколко дни преди раждането, поради което след понижаване на корема може да мине по-малко време преди началото на раждането (около 1 седмица).

Тези числа са много относителни, тъй като зависят от много фактори..

В какви случаи коремът не се спуска преди раждането?

Някои жени нямат пролапс на корема преди раждането поради редица причини:

 1. Ненормално положение на плода (наклонено или странично).

При тази патология няма фиксиране на главата на плода към тазовите кости, следователно няма признаци на коремен пролапс. Коремът на такива бременни жени има специална форма: той е изпънат отстрани..

Значително увеличаване на количеството на околоплодните води пречи на маточното дъно да се спуска надолу. Главата на детето в такива случаи често не е фиксирана към тазовия пръстен. Амниотичната течност с тази патология не е разделена на предна и задна.

Ако главата на детето надвишава размера на таза на жената, тогава няма плътно фиксиране към костите, в резултат на което главата е, като че ли, разположена над таза, което предотвратява коремния пролапс.

 1. Някои фетални заболявания.

Увеличението на главата на плода с хидроцефалия също пречи на плътното му фиксиране към тазовите кости.

 1. Грешна позиция на главата на плода.

Акушерите наричат ​​тази категория патологии „асинклитично вмъкване“, което означава промяна в позицията на главата на плода.

Това се случва при следните условия:

 • Позиции на удължаване на главата (фронтална, фронтопариетална).

Обикновено главата на детето е огъната, но с увеличаване на ъгъла между шията и брадичката на плода възникват екстензорни състояния. В краен случай, поставянето на лицето е, когато бебето е обърнато към тазовите кости..

 • Антеропариеталната и задната теменна асинклитизъм е патология, при която главата на детето се вкарва при накланяне към една от страните (надясно или наляво).

заключения

Пролапсът на корема преди раждането е важен признак за готовността на жената за раждане. Но акушерите придават голямо значение на тази функция по друга причина: коремът пада, ако размерите на главата на плода и тазовия пръстен са сравними.

По този начин тази характеристика трябва да се третира с повишено внимание, тъй като тя отразява много физиологични процеси преди раждането: образуването на долния сегмент на матката, фиксиране на главата към тазовите кости, адаптация на тазовия пръстен, правилно положение на главата.