По време на 9 месеца от бременността матката се увеличава по размер повече от 500 пъти и след раждането постепенно се връща в предишното си състояние. Този орган претърпява най-големи промени в сравнение с цялото тяло на жената. Но всичко това не се случва за една нощ.

Непосредствено след изгонването на плацентата в следродилния период матката започва да се свива, намалявайки по размер. В този процес той се пречиства от кръв и останки от детско място. При различните жени връщането на матката в предишното й състояние се случва по различен начин и може да отнеме различни интервали от време. Освен това има редица фактори, които насърчават или възпрепятстват по-бързото свиване на матката. По-специално, всеки знае, че когато бебето суче гърда, в тялото на жената се отделя хормон окситоцин, който тонизира матката, засилвайки нейната контрактилна активност.

Средно са необходими 1,5-2,5 месеца, за да се върне матката до нейните предбременни размери. Матката се свива най-активно през първите дни след раждането, като през първата седмица губи около половината от теглото си. Този процес е придружен от схващащи болки в долната част на корема, по-изразени и интензивни след многократно раждане. Но се случва, че матката след раждането не се свива или свива много бавно. По-точно, най-често се открива намалената способност на матката да се свива (маточна хипотония), а пълната парализа на маточните мускули (атония) е по-рядка.

Хипотонията е потенциално опасна за жената, тъй като причинява следродилно кървене и редица други усложнения.

Защо матката не се свива след раждането?

Гинеколозите идентифицират няколко фактора, които влияят върху свиването на матката в следродилния период:

 • особености на хода на бременността и раждането;
 • брой плодове;
 • местоположение на плацентата;
 • тегло на детето;
 • здравословното състояние на родилката и така нататък.

И така, свиването на матката може да настъпи по-бавно, ако бременността е била многоплодна, протичала с усложнения (гестоза, нефропатия, хипертония), превия или ниско прикрепване на плацентата, тялото и нервната система на жената са изтощени, бебето е достатъчно голямо, раждането е било слабо, жената след раждането на практика не се движи. Слабо или изобщо не, матката се свива след раждането при наличие на следните фактори:

Как бързо да подобрим контракцията на матката след раждането - упражнения, пози и други съвети

Бременността е един от най-трудните периоди в живота на жената, тъй като настъпват промени във всички нейни телесни системи. Млечните жлези се подуват, произвеждат се нови хормони, костите се разминават, матката (матката) се увеличава. За да бъде удобно бебето в утробата на майката да се развива, стойността му се увеличава 500 пъти.

Раждането на бебе е естествен процес, но е голям стрес. След като дойде възстановяването, органите се спускат надолу и мускулите на матката се свиват до нормални параметри. Но понякога се случва, че свиването на матката след раждането не се случва.

Какво е нормално

Матката след раждането на бебе е голяма рана. Най-наранено е мястото, където е прикрепена плацентата. По вътрешните стени има големи кръвни съсиреци, парчета от плацентата и мембраните. Ако актът на раждането е преминал без усложнения, то в рамките на три дни той се изчиства. По време на периода на зарастване се произвежда специална тайна на раната, която се нарича още лохии..

В началото има отделяне с примес на повече кръв. Четири дни по-късно цветът на лохиите се променя и става серозно-кървав. След три седмици те се проясняват. След месец и половина лохиите престават. Регенерацията на тъканите продължава още три седмици.

Прикрепването на плацентата отнема много повече време, за да се излекува. Инволюцията продължава до края на следродилния период. Женското тяло по това време непрекъснато се променя.

Ако процесът протича без никакви патологии, тогава той продължава 1,5-3 месеца. Матката намалява значително по размер през първите 24 часа. След раждането на бебето фаринкса е с диаметър до 12 см, ръка свободно преминава в него, за да се отстранят остатъците от плацентата. Но след 24 часа размерът значително намалява и само няколко пръста могат да бъдат вкарани вътре. В края на третата седмица каналът е напълно затворен.

Не само видовете се променят, но и теглото на матката. След раждането тя тежи приблизително един килограм. След още една седмица - половин килограм, след 14 дни - пада до 300 грама. В края - 50 грама, така че всичко се връща към обичайните си параметри.

Също така се случва, че матката не се свива след раждането. Това може да се дължи на ниско кръвно налягане или атония. Тези отклонения са много опасни за здравето на жените. Те провокират кървене и други усложнения..

Причини за забавяне на инволюцията

Има много фактори, които предизвикват дългосрочно възстановяване, включително:

 • високо тегло при новородено;
 • трудности, възникнали по време на процеса на раждане или по време на бременност;
 • местоположение на плацентата;
 • здравословното състояние на родилката;
 • многоплодна бременност;
 • лошо протичаща трудова дейност;
 • тялото на родилката е силно отслабено;
 • плацентата беше прикрепена ниско.

Матката се свива лошо след раждането при момичета, които се държат пасивно, т.е.движат се малко.

Ако изобщо не се свие

Тялото на всяка майка е индивидуално и никой лекар не знае как ще се държи след раждането. За някои жени всичко е перфектно, но отклонения от нормата се случват и когато матката не се свива след раждането.

Това може да се дължи на следните причини:

 • По време на бременност или раждане е настъпило прегъване;
 • Имаше травма на родовия канал;
 • По време на носенето на детето е имало многоводие;
 • Ако има възпаление на репродуктивната система;
 • Има доброкачествени образувания (фиброми);
 • В случай на нарушение на съсирването на кръвта.

За да си помогнете, след раждането на бебето върху дъното на корема се поставя ледена подгряваща подложка. Студът временно спира кървенето и ускорява свиването.

В продължение на няколко дни лекарите провеждат постоянен преглед на родилката. Състоянието на гениталния орган се определя чрез палпация и също така се определя способността да се намалява самостоятелно. Ако матката е голяма след раждането, родилката се оставя в болницата. Разтоварването вкъщи ще се осъществи, след като намалее до необходимите параметри.

Как да постигнем необходимите обеми

В родилния дом, за да накарат мускулите да се свиват, се използват инжекции "Окситоцин" или "Простагландин". Активните вещества на тези лекарства дават стимул за съкратителната активност. В някои случаи гинекологът предписва външен масаж, който се прави през стената на перитонеума.

Друг ефективен метод е прихващане на бебето към гърдата. В много родилни домове, веднага след като бебето се роди, то се прилага върху гърдата на майката. Също така, гинеколозите препоръчват на младите майки да се движат повече..

При естествено раждане майката може да лежи по корем. Лекарите съветват дори да спите върху него, тъй като стимулира заздравяването.

С раждането на бебето жената има много грижи, но не е нужно да забравя за себе си. Трябва да се измива два пъти на ден с топла вода. За външни шевове се изисква обработка със слаб разтвор на манган, йод, брилянтно зелено.

Редовно уриниране

Често самите жени са виновни за здравословното си състояние, тъй като не знаят какво да направят, за да свият матката след раждането на бебето. Уринирането играе огромна роля при компресията. Често родилките игнорират желанието и издържат до последно. Това е вредно, тъй като уринирането допринася за свиването на маточните мускули. Затова майките трябва да използват по-често малката тоалетна..

Майките, които имат външни и вътрешни шевове, също трябва да изпразват пикочния си мехур възможно най-често. Мнозина ще твърдят, че е болезнено и неудобно, но лекарите съветват това да се прави, тъй като стимулира свиването..

Последният метод

В редки случаи, ако след всички методи той не е намалял, проблемът се решава чрез почистване на кухината. Има много причини за това поведение на тялото ви. Това понякога се случва, когато:

 • натрупа се голям брой лохии;
 • остават парченца от плацентата и кръвни съсиреци.

Това причинява възпаление, което се разпространява във всички органи на женската система. Случва се, че почистването не носи положителни резултати, тогава се предписва операция за отстраняване на гениталния орган, в противен случай последиците от кървенето ще бъдат тъжни.

Рядко се използва хирургическа интервенция. Жените, които нямат сериозни патологии и следват препоръките на лекарите, след раждането на бебе се чувстват добре и нямат здравословни проблеми.

За бързо възстановяване

Съществува специално разработена следродилна гимнастика за намаляване на женската репродуктивна система. С негова помощ процесите са по-бързи. Положителните страни на зареждането са също настроението и енергията..

Жените трябва да обмислят правилата за прилагане:

 • трябва да практикувате редовно в добре проветриво помещение;
 • дрехите не трябва да възпрепятстват движението;
 • упражнения върху празните черва и пикочния мехур;
 • не забравяйте да се придържате към препоръчаното темпо;
 • движенията трябва да са бавни, без задържане на дъха, постепенно увеличаване на натоварването:
 • движения от един и същи тип могат да повлияят отрицателно на здравето, така че те трябва да бъдат разнообразни, така че да участват всички мускулни групи;
 • упражнението трябва да бъде час или един и половина преди хранене и след хранене;
 • не забравяйте да пиете много течности, в противен случай производството на мляко може да намалее;
 • станете от легнало положение чрез завой встрани.

Развлекателната гимнастика трябва да се прави 10-12 седмици след раждането на детето.

Препоръчително е да го направите от първия ден на следродилния период. Мама иска да се движи повече.

Примери за упражнения

Движенията са бавни и плавни, тъй като скоростта и рязкостта са противопоказани през този период:

 • Легнете по гръб и сгънете крака в коленете. Ръце в долната част на корема. Вдишайте бавно с носа, издишайте бавно и в същото време кажете „ха-а-а-а“. Вдишвайки, коремчето трябва да се повдигне. Когато издишвате с ръце, изтеглете от пубиса до пъпа и по долната част на корема. Не огъвайте торса по време на екзекуцията.
 • По време на второто упражнение легнете настрани. Главата, гърдите и таза са на една линия. Можете да поставите малка възглавница под врата си. Горната част на ръката се поставя в долната част на корема. Движенията са същите като при първия вариант. По време на тренировка си представете как се свиват мускулите. След това легнете по корем и сложете възглавница под него. Внимавайте да не създавате натиск върху гърдите. Вдишайте отдолу на корема. При издишване кажете „ха-а-а“ и насочете таза нагоре.
 • Трети пример, седнете удобно и стиснете дупето, опитвайки се да ги свържете заедно. По време на мускулното напрежение трябва да изглежда, че те са намалели по размер..

Упражненията за контракция на матката след раждането могат да помогнат:

 • подобряване на сексуалния живот;
 • укрепване на стените на влагалището;
 • са отлична профилактика на хемороиди.

Ако родилката има сълзи или е направен разрез на перинеума, не може да се прави гимнастика. След това регенерацията на тъканите се забавя и конците заздравяват от 7 до 10 дни, но в тези случаи е разрешено да се прави комплексът на Кегел. Той насърчава бързото заздравяване на рани и тонизира маточните стени.

При цезарово сечение тялото се възстановява по-дълго. Тази процедура е еквивалентна на хирургическа операция, така че е нежелателно да се прави гимнастика в първите дни след раждането..

След като лекарят позволи на младата майка да стане и да ходи, е необходимо да ходи повече. При движение мускулите ще бъдат укрепени, ще се подобри кръвообращението и ще се активира работата на стомашно-чревния тракт. Комплексите за упражнения за цезарово сечение са забранени, докато шевът не заздравее.

Заключение

По този начин, ако женското тяло е лошо възстановено след раждането, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той може да предпише лекарства, които да й помогнат да се свие. Трябва да се спазват всички медицински препоръки. Без подходящо лечение това ще провокира сериозни нарушения и възпалителни процеси в репродуктивната система..

Какво да направите, ако матката се свива лошо след раждането

В продължение на четиридесет седмици, докато жената носи бебе под сърцето си, цялото й тяло претърпява глобални промени, вариращи от промени в хормоналните нива и завършващи с промяна в местоположението на жизненоважни органи. Най-големите метаморфози все още се случват с матката - като се е увеличила повече от петстотин пъти по време на бременността, след раждането тя ще трябва да се върне към предишния си размер. Това се случва, макар и по-бързо от разтягането, но въпреки това процесът е относително дълъг. Не очаквайте пълно свиване на матката след раждането още първия ден. Може дори да забележите, че много жени, които вече са родили, изглеждат бременни още няколко дни..

Процесът на връщането му към предишния му размер започва веднага след раждането на детето. Колко се свива матката след раждането, е трудно да се каже. Този процес е придружен от изтласкването от седалката на детето и остатъците от кръв и протича по различен начин за всички жени..

Тъй като лошото свиване на матката след раждането зависи от много фактори, невъзможно е да се определи колко дълго ще продължи във всеки даден случай. Един от най-значимите ефекти върху матката е окситоцинът, който се произвежда, когато жената кърми бебето си. Ето защо, ако матката не се свие след раждането, лекарите препоръчват да се обърне специално внимание на установяването на лактация..

Смята се, че в средната матка може да отнеме един и половина до два и половина месеца, за да се върне към размера си преди бременността. Въпреки това, тя губи повече от половината от масата си през първата седмица след раждането. Контракцията на матката след раждането не е безболезнен процес, тя може и трябва да бъде придружена от болка в долната част на корема. В същото време усещанията са доста подобни на контракциите, тъй като мускулите на матката правят контрактилни движения.

Ако матката не се свие след раждане, те говорят за атония, а бавното, лошо свиване на матката след раждането се нарича хипотония. Лекарите не често се сблъскват с пълна парализа на маточната мускулатура, но хипотонията може да доведе до кървене или други усложнения, така че е доста опасно за родилката. Ако матката не се свие, тя се нуждае от помощ..

Защо матката не се свива след раждането

Лекарите са склонни да твърдят, че не е толкова трудно да се отговори на въпроса колко се свива матката след раждането при всяка конкретна жена. За да направите това, трябва да анализирате колко фетуси е имало при тази бременност, какви са били особеностите на нейния ход и раждане, как е била разположена плацентата, към коя стена на матката и в коя част е била прикрепена, колко е тегло на детето, колко здрава е била жената и т.н..

Въз основа на гореизложеното можем да заключим, че ако сте страдали от прееклампсия, токсикоза и други усложнения на бременността, ако бебето е много голямо или има няколко такива, ако плацентата е била твърде ниска или е имало факт, че плацентата е предлежала, ако раждането е било твърде слабо и продължително, ако една жена е изтощена и постоянно лъже след раждане, тогава рискът от лошо свиване на матката след раждането е много голям.

Ако една жена е страдала от многоводие, огъване на матката, възпалителни процеси на матката и придатъците, миома или недоразвитие на матката, нарушения на съсирването на кръвта и травма на родовия канал, тогава е напълно възможно матката след раждането изобщо да не се свива.

Ако очното дъно на матката е меко, тогава рискът от атония и хипотония е голям..

Матката не се свива след раждането

Веднага след като детето се роди и плацентата е отхвърлена, върху стомаха на жената се прилага ледена нагряваща подложка, тъй като студът насърчава вазоконстрикцията, което увеличава интензивността на маточните контракции и насърчава отстраняването на остатъци от кръв от женското тяло. Скоростта на свиване на матката след раждане непрекъснато се проверява от лекарите в болницата, докато дойде времето на изписване.

Струва си да се отбележи, че в случай на лошо свиване на матката след раждане, жената не трябва да се надява на бързо изписване. Ако матката не се свие сама след раждането, лекарите й помагат с интрамускулни или интравенозни лекарства като окситоцин. Възможно е да се въздейства и с помощта на масаж, провеждан през коремната стена.

Най-важният фактор, влияещ върху скоростта на свиване на матката, е кърменето, което трябва да се установи възможно най-скоро..

Защо лошото свиване на матката след раждането е толкова опасно? Ако матката не се свие достатъчно, в нея остават лохии., кръвни съсиреци, които могат да блокират изхода от фаринкса на матката. Резултатът може да бъде различни заболявания, чийто основен симптом е появата на неприятна миризма на отделяне. Ето защо, когато всички други методи за свиване на матката са неефективни, лекарите прочистват жената. Струва си да се отбележи, че напоследък почистването се извършва по-често и често е обща предпазна мрежа, тъй като докато жената е в болница, лекарите са отговорни за нейното здраве..

За съжаление може да се случи и матката да не се свие след раждането, въпреки всичките ви усилия и усилията на медицинския персонал, който отговаря за вас. Ако нито настинката, нито лежането по корем, нито физическата активност, нито прочистването и инжектираните лекарства водят до намаляване размера на матката, лекарите са принудени да вземат сериозно решение за необходимостта от операция. В такава ситуация дори е възможно да го изтриете..

Преди да предприемете подобни мерки, по-добре е жената да се консултира с повече от един гинеколог. Посетете доверен лекар или посетете множество специалисти. Ако мнението на всички се съгласи, че матката трябва да бъде премахната, тогава не си струва да се отлага, за да не се провокира развитието на инфекциозни заболявания около този орган.

По този начин лошо свиващата се матка след раждането може да бъде сериозен проблем за скорошната майка. Връщането му в предишния си размер е много важен процес, който изисква голямо внимание на всички странични ефекти, които се появяват в процеса на възстановяването му. Ако след напускане на болницата забележите, че естеството на отделянето се е променило драстично, например, ако те имат неприятна миризма, незабавно посетете вашия гинеколог. Ако количеството на отделянето е твърде малко, това може да означава липса на маточни контракции, ако отделянето стане подобно на кървене, това е сигнал, че жената се нуждае от спешна помощ от медицинския персонал..

Колко дълго се свива матката след раждането??

По време на бременността в женското тяло се случват много промени: млечните жлези се подуват, хормоналните промени се чувстват и, разбира се, бебето расте и с това матката се увеличава по размер.

Този орган е уникален по своите свойства, тъй като по време на бременност матката увеличава обема си повече от 500 пъти. Е, след раждането на дете то започва постепенно да намалява..

Как се свива матката?

След раждането отвътре матката е огромна рана и е максимално увредена в областта, където е била прикрепена плацентата, там има голям брой тромбирани съдове. Освен това на вътрешната повърхност на матката има остатъци от мембраните и кръвни съсиреци..

Обикновено маточната кухина трябва да се почисти през първите 3 дни. В този процес се отрежда значителна роля на фагоцитозата (фагоцитите са левкоцити, способни да разтварят бактериите) и извънклетъчната протеолиза (разтваряне на бактерии с помощта на протеолитични ензими).

Освен това, ако говорим за възстановяване на епитела на маточната кухина (вътрешната мембрана), то това се случва след около 3 седмици, мястото на прикрепване на плацентата се възстановява по-близо до края на следродилния период.

И тази статия разказва за заплитането на пъпната връв около врата.

Колко време ще отнеме?

Обикновено свиването на матката отнема средно месец и половина до два и половина. Освен това, най-активното намаляване на обема на матката се случва в първите дни след раждането..

И така, веднага след раждането размерът на маточния фаринкс в диаметър е около 12 см и това позволява, ако е необходимо, да се вкара ръка в матката, за да се отстранят остатъците от плацентата.

След първия ден обаче входът на цервикалния канал се стеснява до степен, че само два пръста могат да влязат в него, на третия ден - един. Изцяло външният маточен фаринкс ще се затвори около третата седмица..

Струва си да се има предвид, че процесът на свиване на матката е придружен от малки схващащи болки в долната част на корема и те са най-изразени и интензивни след многократно раждане.

Ако тези контракции са много болезнени, тогава след консултация с лекар могат да се използват определени болкоуспокояващи или спазмолитици за намаляване на болката, но е по-добре да се направи без тях..

Въпреки това се случва някои родилки да не свиват матката след раждане (атония) или да се свиват, а изключително бавно (хипотония).

И двата варианта са опасни за здравето на жената, тъй като могат да причинят следродилен кръвоизлив или редица други усложнения.

Матката не се свива: каква е причината?

Сред най-честите фактори, влияещи върху забавянето на маточната контракция след раждането на дете, гинеколозите разграничават:

 • броят на плодовете, носени от жена;
 • местоположение на плацентата;
 • трудности, възникнали по време на бременност или раждане;
 • голямо тегло на детето;
 • здравословен статус на жената и др..

Така например, свиването на матката се случва по-бавно при жени, чиято бременност е:

 • множествени или сложни (хипертония, нефропатия и др.);
 • ако е имало ниско прикрепване на плацентата;
 • плодовете бяха достатъчно големи;
 • тялото на майката беше силно изчерпано;
 • трудовата активност беше слаба;
 • след раждането жената се държеше много пасивно и на практика не се движеше.

Матката може изобщо да не се свие след раждане в случай на:

 • неговото огъване;
 • наранявания на родовите пътища;
 • нейното недоразвитие;
 • възпалителни процеси в придатъците и самата матка (включително в миналото);
 • миома (доброкачествен тумор);
 • многоводие по време на бременност;
 • нарушения на кръвосъсирването и др..

И тази статия е за домашно раждане.

Ако матката се свива бавно

Веднага след раждането на детето се поставя студена подгряваща подложка върху корема на новосформираната майка, това помага за спиране на кървенето и ускоряване на маточната контракция.

В продължение на няколко дни, че родилката ще бъде в родилния дом, лекарите непрекъснато ще проверяват състоянието на матката и нивото на нейното свиване.

Освен това жената не трябва да бъде изписана от болницата, докато лекарят не се увери, че матката се свива с нормална скорост..

Ако гинекологът види, че матката сама по себе си не може да се свие, той предписва на жената специални лекарства, които усилват нейната съкратителна активност (простагландини или окситоцин), както и, ако е необходимо, външен масаж на очното дъно на матката, който се извършва през предната коремна стена.

Кърменето е основният импулс за ускоряване на свиването на матката, затова ви съветваме да започнете да кърмите бебето си възможно най-скоро..

Също така се препоръчва да се движите много (ако е възможно) и да лежите по-често по корем, а още по-добре - да спите върху него. Не трябва да се пренебрегват правилата за лична хигиена, а именно редовно измиване, третиране на рани и т.н..

Редовното изпразване на пикочния мехур има значителен ефект върху нивото на свиване на матката. Жените често не обръщат дължимото внимание на този факт, още повече, че след раждането са имали вътрешни шевове, защото тогава уринирането носи много болезнени усещания. Въпреки болката обаче, трябва да се опитате да ходите до тоалетната възможно най-често..

Ако всички горепосочени методи не са имали желания ефект и матката все още не се свива, почистването може да е изходът от ситуацията. Факт е, че лохиите (отделянето след раждането) могат да останат в маточната кухина или част от плацентата, или маточната фаринкса може да се запуши от образували се кръвни съсиреци.

Без прочистване, всичко това неизбежно ще ви доведе до развитието на възпалителния процес, докато, евентуално, не само в самата матка, но и извън нея. Ако това не помогна, за съжаление последиците за жената стават още по-сериозни: тя ще трябва да се подложи на операция или в най-лошия случай дори да премахне матката..

Но за щастие здравите жени, които следват всички препоръки на лекарите, като правило нямат сериозни проблеми с контракцията на матката след раждането. Затова внимавайте и бъдете здрави.!

И тази статия е за тренировъчните контракции по време на бременност..

В този раздел https://puziko.online/planirovanie-beremennosti има много полезна информация за планирането на бременността.

Експертен коментар

Можете да научите повече за нашите експерти тук.

Най-бързото свиване на орган се случва веднага след раждането на дете. Средната дължина на плодовете е 40-50 сантиметра. В утробата детето е в сгънато състояние: краката са притиснати към тялото. Дължината на матката преди раждането е 35-38 сантиметра, а след раждането незабавно се съкращава. Вместо две трети от растежа на плода, размерът на матката става сравним с главата на новородено.

Хормоналният фон на жената се променя. Производството на хормони на растежа спира. Вместо тях се синтезират вещества, насочени към възстановяване на организма.

Човешкото тяло несъмнено е уникално. Но по отношение на други бозайници. Основните процеси са типични реакции и следродилният период не е изключение..

Контракциите на матката са индикатор за хода на следродилния процес. Само по размера на матката може да се прецени общото състояние на жената след раждането. Когато матката се свие нормално, тогава всичко върви както трябва. Ако има забавяне на свиването на матката, не е нужно да правите скъпи изследвания, за да разберете, че следродилният период протича със сериозни смущения. И имунни, и хормонални.

След раждането чрез цезарово сечение, контрактилитетът на матката е значително по-нисък, отколкото след вагинално раждане.

Динамика на маточната контракция в нормалния следродилен период

След излизането на плацентата височината на маточното дъно се определя на нивото на пъпа. Всеки следващ ден от следродилния период очното дъно на матката пада с 1,5-2 см. До изписването от родилното отделение - на шестия ден - височината на дъното на матката трябва да бъде не повече от 4-5 см от пазвата.

Забавянето на маточната контракция за поне един ден се счита за патология.

Причини за субинволюция на матката

Причините за забавянето на маточната контракция могат да бъдат хормонални нарушения, анатомични дефекти, инфекциозни агенти.

Хормонални нарушения

Липса на пролактин, хормон, отговорен за производството на мляко. Дори при жени, които не кърмят по време на раждане, първоначалните показатели на пролактина - основния родителски хормон - остават на доста високо ниво през първия ден от следродилния период..

Освобождаването на пролактин предизвиква незабавното освобождаване на окситоцин, хормон, който свива мускулите на матката. Пролактинът се произвежда рефлекторно, когато зърната са раздразнени. Следователно при кърмещи жени маточната контракция настъпва много по-бързо..

Липсата на пролактин води до намаляване на контрактилитета на матката. Централното регулиране на мозъчната кора е от голямо значение. При желаното дете производството на пролактин е значително по-голямо.

Анатомични причини

Остатъците от плацентата, прикрепени към стената на матката, не позволяват да се свие. Както човек не може да движи ръката си в гипс, така и матката не може напълно да се свие, ограничена от прикрепена лобула на плацентата.

Блокирането на външната шийка на матката, извиването на матката и друга мъдрост са по-теоретични. При нормална контрактилност тези фактори са без значение. Човек издишва въздух с еднакъв успех, независимо дали има собствена челюст или фалшива. Така че съдържанието на матката свободно напуска кухината си с мускулна контракция.

Инфекция

Следродилната инфекция често е продължение на процес, започнал по време на бременността. Инфекцията при стерилни условия е невъзможна.

Следродилен ендометрит се развива след претърпян хорионит - възпаление на мембраните. Възпалената вътрешна повърхност на матката не реагира на стимулация с окситоцин. Матката става отпусната, контракциите стават отпуснати.

Защо матката не се свива след раждането?

Дългоочакваната бременност, събирането на зестра за бебе винаги е решаващ момент в живота на жената. За да може всичко да протече безопасно, е необходимо предварително да получите отговори на много въпроси. Един от тях е колко бързо настъпва инволюцията на матката и защо матката в някои случаи не се свива след раждането?

По време на бременността цялото тяло на жената претърпява промени. На първо място, те се отнасят до органите на гениталната област: млечните жлези и матката, чийто обем се увеличава приблизително 50 пъти. В периода след раждането той се връща в първоначалното си състояние. Но се случва, че матката не се свива след раждането. Каква е причината за развитието на патологично състояние? Какво да правя? Нека се опитаме да го разберем.

Следродилна матка

В родовия процес има 3 периода:

 1. период на разкриване;
 2. период на изгонване на плода;
 3. последователен период.

Обикновено първият период на раждането отнема от 12 до 14 часа за първородни и 6-8 часа за многоплодни. Вторият период трае 15 до 45 минути. Третият период отнема до 30 минути при липса на кървене. Ако последващият период е придружен от кървене, тогава се предприемат мерки за неговото спиране незабавно, без да се чака интервал от половин час.

В следващия период се отделя плацентата или мястото за деца, чиито размери са средно 20-25 см в диаметър. На мястото на отделената плацента се образува ранева повърхност.

Следродилният период се характеризира с отделяне на съсиреци от слуз и кръв от маточната кухина. Обикновено прочистването се извършва в рамките на 72 часа след раждането на бебето. Основната роля в прочистването на маточната кухина играят фагоцитите и протеолитичните ензими, които разграждат остатъците след раждането.

Лохиите през първите 3 дни са кървави, след това стават серозно-кървави. В края на 3-та седмица те се проясняват и след 6 седмици изчезват. Повече за лохиите след раждането →

Възстановяването на ендометриума настъпва за 21 дни, а на мястото на закрепване на плацентата - за 6 седмици.

Колко дни се свива матката след раждането?

Пълната инволюция (връщане към първоначалния размер) на органа настъпва след 6-8 седмици. Най-активно матката намалява по размер през първите дни след раждането.

Шийката на матката след раждане има отвор 10-12 см. След 24 часа този размер е 3-4 см, след 72 часа - 1-2 см. Пълното затваряне на фаринкса настъпва 21 дни след раждането.

Матката претърпява най-големи промени в следродилния период. Теглото на матката веднага след раждането е около 1000 грама. След седмица органът ще намалее наполовина и след 8 седмици ще се върне към първоначалната си стойност (50 грама), намалявайки още 20 пъти.

С развитието на патологично състояние матката не се свива след раждането или нейното свиване настъпва много бавно. Опасни са следродилните усложнения, които, ако не се осигури навременна медицинска помощ, могат да доведат до смърт поради голяма загуба на кръв..

Матката не се свива: каква е причината?

Има редица причини, които могат да доведат до развитие на патологично състояние:

 • многоплодна бременност;
 • ниско прикрепване или представяне на плацентата;
 • големи плодове;
 • бременност, усложнена от съпътстваща патология;
 • слабост на труда;
 • обездвижване на жена в ранния следродилен период;
 • анатомични характеристики като кривина или недоразвитие;
 • нараняване на родовия канал;
 • анамнеза за възпалителни заболявания на матката или яйчниците;
 • миома;
 • многоводие;
 • нарушения на кръвта, включително намалена способност за съсирване на кръвта.

Динамика на маточната контракция в нормалния следродилен период

В следващия период дъното на матката по време на изследването се намира на нивото на пъпа. Всеки ден пада в рамките на 1,5-2 см. До 6-ия ден дъното е на 4-5 см над пазвата.

Ако свиването на матката изостава от нормата с 24 или повече часа, това е патология и изисква медицинска намеса.

Ако матката се свива бавно

В този случай се извършва ръчно изследване на органната кухина, за да се отстранят остатъците от мембраните и кръвните съсиреци. Освен това се предписват утеротонични лекарства, като окситоцин, метилергобревин.

На 3-ия ден след раждането жената се подлага на ултразвук на тазовите органи, който може да покаже разширяване на кухината поради:

 • натрупване на кръвни съсиреци в него;
 • остатъци от мембраните или плацентата;
 • ранно затваряне на маточния фаринкс.

Като лечение е необходимо да се извърши кюретаж на маточната кухина. В случай, че не може да се постигне свиване на органа, те прибягват до хирургическа интервенция.

Ако матката се свива бавно, могат да се следват прости насоки:

 • кърмете (по време на кърмене се произвежда окситоцин, който допринася за свиването на матката);
 • физическа дейност;
 • своевременно изпразване на пикочния мехур;
 • хигиена, която намалява риска от инфекция;
 • лъжете и спите по корем.

Причини за субинволюция на матката

Субинволюцията на матката е намаляване на способността на мускулната мембрана на органа да се свива.

Сред причините, които могат да доведат до патологично състояние, са:

 1. Хормонални нарушения.
 2. Анатомични причини.
 3. Инфекциозни агенти.

Хормонални нарушения

Сред хормоналните причини, водещи до субинволюция, основната е дефицитът на пролактин.

Пролактинът е хормон, който определя производството на мляко от млечните жлези на жената. Нормалните нива на хормоните водят до производството на окситоцин, който е отговорен за контрактилитета на матката. Доказано е, че производството на пролактин е по-високо при жени, за които е желателна бременност и бебе.

Ако пролактинът не се произвежда достатъчно, тогава нивото на окситоцин намалява и матката се свива по-зле.

Анатомични причини

По анатомични причини може да възникне субинволюция поради:

 • наличието на остатъци от мембраните или лобулите на плацентата;
 • извиване на матката;
 • запушване на външния фаринкс със съсиреци;
 • преждевременно затваряне на шийката на матката.

Ако в маточната кухина има остатъци от плацентата или феталните мембрани, те пречат на нормалното свиване на органа поради липсата на възможност за съдова тромбоза.

Завоят на матката помага да се забави отделянето на кръвни съсиреци и слуз навън поради натрупването им на мястото на извивката.

Ако затварянето на външния фаринкс е настъпило преждевременно, отделянето на маточната кухина, тъй като не може да се изпразни, се натрупва и разтяга стените на органа.

Инфекция

Първият вариант на инфекциозна лезия е инфекция по време на раждане или добавяне на инфекция в ранния следродилен период при липса на стерилитет. Но най-често инфекциозните причини за субинволюция на матката са свързани с наличието на заболяване по време на бременност..

Следродилният ендометрит е продължение на хорионит или възпалителен процес в мембраните. Инфектираната матка е отпуснат орган, който не реагира на утеротонични лекарства. Повече за следродилния ендометрит →

Всяка инфекция изисква диагностика и антибактериално лечение, в зависимост от патогена в болница под лекарско наблюдение.

Ами ако матката не се свие след раждането? Основното нещо е да не изпадате в паника. Раждането в болница може да намали риска от усложнения след раждането.

Причините, които могат да доведат до субинволюция, са различни. Във всеки случай, когато матката се свива бавно, жената е под лекарско наблюдение, докато заплахата от усложнения отмине..

Автор: Ирина Кулешова, акушер-гинеколог,
специално за Mama66.ru

Как бързо да подобрим контракцията на матката след раждането - упражнения, пози и други съвети

Бременността е един от най-трудните периоди в живота на жената, тъй като настъпват промени във всички нейни телесни системи. Млечните жлези се подуват, произвеждат се нови хормони, костите се разминават, матката (матката) се увеличава. За да бъде удобно бебето в утробата на майката да се развива, стойността му се увеличава 500 пъти.

Раждането на бебе е естествен процес, но е голям стрес. След като дойде възстановяването, органите се спускат надолу и мускулите на матката се свиват до нормални параметри. Но понякога се случва, че свиването на матката след раждането не се случва.

Какво е нормално

Матката след раждането на бебе е голяма рана. Най-наранено е мястото, където е прикрепена плацентата. По вътрешните стени има големи кръвни съсиреци, парчета от плацентата и мембраните. Ако актът на раждането е преминал без усложнения, то в рамките на три дни той се изчиства. По време на периода на зарастване се произвежда специална тайна на раната, която се нарича още лохии..

В началото има отделяне с примес на повече кръв. Четири дни по-късно цветът на лохиите се променя и става серозно-кървав. След три седмици те се проясняват. След месец и половина лохиите престават. Регенерацията на тъканите продължава още три седмици.

Прикрепването на плацентата отнема много повече време, за да се излекува. Инволюцията продължава до края на следродилния период. Женското тяло по това време непрекъснато се променя.

Ако процесът протича без никакви патологии, тогава той продължава 1,5-3 месеца. Матката намалява значително по размер през първите 24 часа. След раждането на бебето фаринкса е с диаметър до 12 см, ръка свободно преминава в него, за да се отстранят остатъците от плацентата. Но след 24 часа размерът значително намалява и само няколко пръста могат да бъдат вкарани вътре. В края на третата седмица каналът е напълно затворен.

Не само видовете се променят, но и теглото на матката. След раждането тя тежи приблизително един килограм. След още една седмица - половин килограм, след 14 дни - пада до 300 грама. В края - 50 грама, така че всичко се връща към обичайните си параметри.

Също така се случва, че матката не се свива след раждането. Това може да се дължи на ниско кръвно налягане или атония. Тези отклонения са много опасни за здравето на жените. Те провокират кървене и други усложнения..

Причини за забавяне на инволюцията

Има много фактори, които предизвикват дългосрочно възстановяване, включително:

 • високо тегло при новородено;
 • трудности, възникнали по време на процеса на раждане или по време на бременност;
 • местоположение на плацентата;
 • здравословното състояние на родилката;
 • многоплодна бременност;
 • лошо протичаща трудова дейност;
 • тялото на родилката е силно отслабено;
 • плацентата беше прикрепена ниско.

Матката се свива лошо след раждането при момичета, които се държат пасивно, т.е.движат се малко.

Ако изобщо не се свие

Тялото на всяка майка е индивидуално и никой лекар не знае как ще се държи след раждането. За някои жени всичко е перфектно, но отклонения от нормата се случват и когато матката не се свива след раждането.

Това може да се дължи на следните причини:

 • По време на бременност или раждане е настъпило прегъване;
 • Имаше травма на родовия канал;
 • По време на носенето на детето е имало многоводие;
 • Ако има възпаление на репродуктивната система;
 • Има доброкачествени образувания (фиброми);
 • В случай на нарушение на съсирването на кръвта.

За да си помогнете, след раждането на бебето върху дъното на корема се поставя ледена подгряваща подложка. Студът временно спира кървенето и ускорява свиването.

В продължение на няколко дни лекарите провеждат постоянен преглед на родилката. Състоянието на гениталния орган се определя чрез палпация и също така се определя способността да се намалява самостоятелно. Ако матката е голяма след раждането, родилката се оставя в болницата. Разтоварването вкъщи ще се осъществи, след като намалее до необходимите параметри.

Как да постигнем необходимите обеми

В родилния дом, за да накарат мускулите да се свиват, се използват инжекции "Окситоцин" или "Простагландин". Активните вещества на тези лекарства дават стимул за съкратителната активност. В някои случаи гинекологът предписва външен масаж, който се прави през стената на перитонеума.

Друг ефективен метод е прихващане на бебето към гърдата. В много родилни домове, веднага след като бебето се роди, то се прилага върху гърдата на майката. Също така, гинеколозите препоръчват на младите майки да се движат повече..

При естествено раждане майката може да лежи по корем. Лекарите съветват дори да спите върху него, тъй като стимулира заздравяването.

С раждането на бебето жената има много грижи, но не е нужно да забравя за себе си. Трябва да се измива два пъти на ден с топла вода. За външни шевове се изисква обработка със слаб разтвор на манган, йод, брилянтно зелено.

Редовно уриниране

Често самите жени са виновни за здравословното си състояние, тъй като не знаят какво да направят, за да свият матката след раждането на бебето. Уринирането играе огромна роля при компресията. Често родилките игнорират желанието и издържат до последно. Това е вредно, тъй като уринирането допринася за свиването на маточните мускули. Затова майките трябва да използват по-често малката тоалетна..

Майките, които имат външни и вътрешни шевове, също трябва да изпразват пикочния си мехур възможно най-често. Мнозина ще твърдят, че е болезнено и неудобно, но лекарите съветват това да се прави, тъй като стимулира свиването..

Последният метод

В редки случаи, ако след всички методи той не е намалял, проблемът се решава чрез почистване на кухината. Има много причини за това поведение на тялото ви. Това понякога се случва, когато:

 • натрупа се голям брой лохии;
 • остават парченца от плацентата и кръвни съсиреци.

Това причинява възпаление, което се разпространява във всички органи на женската система. Случва се, че почистването не носи положителни резултати, тогава се предписва операция за отстраняване на гениталния орган, в противен случай последиците от кървенето ще бъдат тъжни.

Рядко се използва хирургическа интервенция. Жените, които нямат сериозни патологии и следват препоръките на лекарите, след раждането на бебе се чувстват добре и нямат здравословни проблеми.

За бързо възстановяване

Съществува специално разработена следродилна гимнастика за намаляване на женската репродуктивна система. С негова помощ процесите са по-бързи. Положителните страни на зареждането са също настроението и енергията..

Жените трябва да обмислят правилата за прилагане:

 • трябва да практикувате редовно в добре проветриво помещение;
 • дрехите не трябва да възпрепятстват движението;
 • упражнения върху празните черва и пикочния мехур;
 • не забравяйте да се придържате към препоръчаното темпо;
 • движенията трябва да са бавни, без задържане на дъха, постепенно увеличаване на натоварването:
 • движения от един и същи тип могат да повлияят отрицателно на здравето, така че те трябва да бъдат разнообразни, така че да участват всички мускулни групи;
 • упражнението трябва да бъде час или един и половина преди хранене и след хранене;
 • не забравяйте да пиете много течности, в противен случай производството на мляко може да намалее;
 • станете от легнало положение чрез завой встрани.

Развлекателната гимнастика трябва да се прави 10-12 седмици след раждането на детето.

Препоръчително е да го направите от първия ден на следродилния период. Мама иска да се движи повече.

Примери за упражнения

Движенията са бавни и плавни, тъй като скоростта и рязкостта са противопоказани през този период:

 • Легнете по гръб и сгънете крака в коленете. Ръце в долната част на корема. Вдишайте бавно с носа, издишайте бавно и в същото време кажете „ха-а-а-а“. Вдишвайки, коремчето трябва да се повдигне. Когато издишвате с ръце, изтеглете от пубиса до пъпа и по долната част на корема. Не огъвайте торса по време на екзекуцията.
 • По време на второто упражнение легнете настрани. Главата, гърдите и таза са на една линия. Можете да поставите малка възглавница под врата си. Горната част на ръката се поставя в долната част на корема. Движенията са същите като при първия вариант. По време на тренировка си представете как се свиват мускулите. След това легнете по корем и сложете възглавница под него. Внимавайте да не създавате натиск върху гърдите. Вдишайте отдолу на корема. При издишване кажете „ха-а-а“ и насочете таза нагоре.
 • Трети пример, седнете удобно и стиснете дупето, опитвайки се да ги свържете заедно. По време на мускулното напрежение трябва да изглежда, че те са намалели по размер..

Упражненията за контракция на матката след раждането могат да помогнат:

 • подобряване на сексуалния живот;
 • укрепване на стените на влагалището;
 • са отлична профилактика на хемороиди.

Ако родилката има сълзи или е направен разрез на перинеума, не може да се прави гимнастика. След това регенерацията на тъканите се забавя и конците заздравяват от 7 до 10 дни, но в тези случаи е разрешено да се прави комплексът на Кегел. Той насърчава бързото заздравяване на рани и тонизира маточните стени.

При цезарово сечение тялото се възстановява по-дълго. Тази процедура е еквивалентна на хирургическа операция, така че е нежелателно да се прави гимнастика в първите дни след раждането..

След като лекарят позволи на младата майка да стане и да ходи, е необходимо да ходи повече. При движение мускулите ще бъдат укрепени, ще се подобри кръвообращението и ще се активира работата на стомашно-чревния тракт. Комплексите за упражнения за цезарово сечение са забранени, докато шевът не заздравее.

Заключение

По този начин, ако женското тяло е лошо възстановено след раждането, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той може да предпише лекарства, които да й помогнат да се свие. Трябва да се спазват всички медицински препоръки. Без подходящо лечение това ще провокира сериозни нарушения и възпалителни процеси в репродуктивната система..

Контракция на матката след раждане

Как се свива матката след раждането

Контракцията на матката след раждането настъпва в рамките на няколко седмици. А скоростта на възстановяване на тялото и възвръщането на предишната му фигура, подобряване на благосъстоянието зависи от това колко ефективно се случва това..

Матката след раждането е кървящ орган с тегло около 1 кг. Височината на дъното на стойката му намалява приблизително до нивото на пъпа. През първите 20-30 минути след раждането родилката се поставя по корем със студена подгряваща подложка. Това е необходимо, за да се засилят контракциите на матката. Когато матката се свие, останките от ендометриума излизат от нея. И е добре, ако този процес протича бързо, тъй като в противен случай може да има риск от инфекция на вътрешните органи.

За да се избегне това, родилката трябва внимателно да спазва личната хигиена. Не забравяйте да се миете поне 2 пъти на ден. И често сменяйте дамските превръзки.

Забелязано е, че след раждането матката се свива слабо при жени, които по някаква причина рядко кърмят бебетата си. Тъй като по време на кърмене от бебе, хормон се освобождава в големи количества при жените, което допринася както за производството на мляко, така и за свиването на матката.

Освен това в много родилни болници се прилагат интрамускулни инжекции на окситоцин два пъти на ден в рамките на 3 дни след раждането, което също спомага за ускоряване на възстановяването на матката. Това е особено необходимо за жени, които имат различни усложнения по време на бременност и раждане. Ако е имало гестоза, многоплодна бременност, многоводие и др..

Също така лекарите препоръчват на жените да носят превръзка след раждането. Ако го нямате, завържете матката с пелена.

След изписване от болницата и обикновено това се случва в продължение на 5 дни (след цезарово сечение по-късно), лохиите (следродилни изхвърляния) стават по-малко обилни, по-мазни. И всеки ден стават все по-малко, озаряват се и трябва напълно да изчезнат за 30-40 дни. Колко дълго се свива матката след раждането е много индивидуално. Някои жени се възстановяват много бързо. Кървавото отделяне напълно спира след 2 седмици и стомахът приема форми преди бременността.

Но понякога се случва една жена изведнъж да започне силно да кърви. В този случай трябва спешно да потърсите медицинска помощ. Това може да има 2 обяснения: или парчетата от плацентата остават в матката (което не трябва да бъде, след раждането лекарят и медицинската сестра изследват мястото на бебето за неговата цялост), или това е маточна хипотония. Вторият вариант е най-вероятен. Но защо матката не се свива след раждането или не е достатъчно ефективна? Най-вероятно въпросът е в трудния ход на бременността и раждането. По-рано споменахме критериите за риск.

Ако изведнъж започнете да кървите, обадете се на линейка. Самолечението не е най-добрият вариант. Ако проблемът е маточната хипотония, ще бъдат предписани лекарства, които я намаляват (окситоцин) и хемостатични (например виказол). Определено се препоръчва да се направи ултразвуково сканиране, тъй като ако причината за кървенето е плацентарен полип, е необходимо остъргване на маточната кухина. Освен това жената се нуждае от изследвания на кръв и урина. Ако се открие възпалителен процес, не можете да правите без антибиотици.

По този начин, нека лекарят реши какво да прави, ако матката не се свие след раждането. Традиционната медицина не е най-добрият избор в тази ситуация..