Всяка майка знае, че най-здравословната храна за новородено е майчиното мляко. Това е не само емоционална връзка между майката и детето, но и помощ за следродилно възстановяване на родилката. Но понякога, поради различни причини, жената не може да кърми, тогава изкуствена млечна формула ще свърши работа. Реакцията на бебето към такова хранене не винаги е положителна. Ето защо е важно да разберете въпроса как да разберете, че сместа не е подходяща за кърмаче..

Какво да търсите при избора на бебешка храна

Преди да купите млечна формула за бебе, на първо място, когато четете информацията на буркана, трябва да погледнете възрастта, на която е разрешено да давате на детето тази храна:

 1. В случай, че бебето е родено преждевременно, изберете продукти с маркировка "0"; подходящ е и за новородени бебета.
 2. Буркан, маркиран с такъв, е подходящ за деца на възраст до шест месеца.
 3. От 6 месеца до 12 месеца се препоръчва да закупите смес с изобразената двойка.
 4. За всички възрастни бебета, навършили една година и повече, млечната формула, маркирана с цифрата "3", е подходяща за хранене.

Освен всичко друго, мама трябва да обърне внимание на срока на годност на продукта. В никакъв случай не трябва да купувате продукт, който има оставащи няколко седмици до изтичане на срока му на годност.

Когато избирате, трябва да се фокусирате върху качеството, а не върху цената на сместа..

Състав

Когато приготвяте изкуствено мляко за деца, е задължително да се консултирате с педиатър. Има няколко вида адаптирано мляко:

 1. Нормална храна. Класифицира се според възрастта на детето, варираща от силно адаптирана (от първите дни от живота) до една година. Основното хранене се произвежда в суха и течна консистенция, в него преобладава протеиновият компонент (на базата на суроватка или казеин). Освен това млечната смес има разлики в биологично активните добавки, които съставляват нейния състав..
 2. Лечебна или терапевтична храна. Използва се само по указание на лекар. Той има няколко подвида:
 • хипоалергичен;
 • антирефлукс;
 • ферментирало мляко;
 • използване на нишесте или пребиотици в състава (подходящи за недоносени бебета).

Често лечебното хранене с формула е подходящо за кърмачета със състояния като фенилкетонурия, муковисцидоза и цьолиакия.

Марка на производителя

Препоръчително е да спрете избора си върху продукти на известни производители, които са се доказали положително от дълго време..

Когато купувате изкуствено хранене, не забравяйте да обърнете внимание на страната на производителя. Факт е, че смес от една и съща марка, но произведена в различни страни, може значително да се различава по качество..

Как да разберем дали адаптираното мляко е подходящо за бебе

Не е трудно да се определи, че изкуственото хранене е подходящо за бебето. С правилната формула бебето ще се радва на процеса на хранене и ще суче активно от шишето. Ако храната се усвоява добре, детето спи за времето, необходимо за възрастта му, без да проявява безпокойство. Кожните реакции не се появяват, честотата на изпражненията е нормална, без неприятна миризма. Освен това стабилното наддаване на тегло при новородени е отличен показател за правилния подбор на млечната формула..

Какви са симптомите, които могат да определят, че храната не е подходяща за детето

Има няколко признака, че бебешкото мляко на прах не е подходящо за бебета. Те могат да се появят след първите хранения. Има обаче моменти, когато симптомите се появяват след няколко седмици кърмене. Храносмилателната система на новородените все още не е оформена и е много уязвима. За да намалите възможността от неприятни последици, когато приготвяте мляко, трябва внимателно да следвате инструкциите на опаковката..

Ако всички условия за въвеждане на изкуствено хранене в диетата на бебето са изпълнени, но все пак се появят неприятни симптоми, не се паникьосвайте. Необходимо е да се разбере каква реакция към сместа се е проявила и след това да се вземат подходящи мерки. Признаците, че бебешката храна не е подходяща за бебе, се разделят на няколко групи:

 1. Храносмилателни разстройства.
 2. Недостатъчно наддаване на тегло.
 3. Кожни реакции.
 4. Нестабилност на поведението.
 5. Регургитация.

Кожни реакции

Бърз начин да разберете, че млякото на прах не е подходящо за хранене на бебе, е реакция върху кожата. Често бузите на трохите се зачервяват, което е признак на диатеза. Обривът може да се разпространи в други части на тялото на новороденото, люспест, сърбящ и понякога улцерозен обрив.

С такива признаци трябва да сте сигурни, че бебето не е приемало лекарства и нови храни през последните дни. А всички материали в контакт с тялото му, включително спално бельо, дрехи или памперси, са дишащи и не причиняват дискомфорт на детето.

В случаите, когато горните фактори не оказват влияние върху състоянието на кожата на бебето, а всичко е свързано с храненето, не е необходимо незабавно да сменяте формулата. Препоръчително е да изчакате няколко седмици и да позволите на тялото да свикне с новата храна. В противен случай, когато симптомите само се влошават, е необходимо спешно посещение на педиатър.

Лошо храносмилане, проблеми с изпражненията

Разстройството на храносмилането и изпражненията са най-честите признаци, че изкуственото мляко не е подходящо за вашето бебе. Всеки от тези проблеми обаче се случва не само поради грешната смес..

Нарушаването на изпражненията може да бъде временно, но ако изпражненията на бебето стават по-чести до 5 пъти на ден или повече, има остра миризма и се виждат бучки неразградена храна, тогава това е причина да се свържете с педиатър.

Запекът също носи огромен дискомфорт на бебето. В единични случаи лекарствата, предназначени за деца от раждането, ще се справят перфектно с проблема.

Отклонения в теглото

Здравословното развитие на новороденото се отразява в редовното наддаване на тегло. Наддаването на тегло за новородено през първите месеци е много важен процес. Ако бебето набира недостатъчно тегло, това провокира развитието на различни патологии..

В случая, когато се извършва изкуствено хранене, като се вземат предвид всички препоръки и правилни порции, но детето не добавя добре тегло, това е пряк знак, че родителите трябва да заменят млечната формула.

Промяна в поведението

Друга причина родителите да сменят бебешкото мляко на прах е проявата на повишена сълзливост и раздразнителност на бебето..

Чревни колики

Повишеното безпокойство на бебето по време или след хранене, къркорене и подуване показват, че бебето има чревни колики. Появата на чревни спазми може да бъде предизвикана от неправилна техника на хранене.

За да се избегне проникването на излишен въздух в тялото на детето, препоръчва се бебето да се положи върху корема преди хранене и след това да се задържи известно време с колона. В това положение бебето ще възвърне излишния въздух. Ако препоръките не помогнат, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Регургитация

Когато новороденото се храни, поглъща въздух. Известно време след хранене бебето го оригва заедно със сместа. Ако регургитацията се повтаря често и в големи обеми, бебето се нуждае от помощта на педиатър. Специалистът най-вероятно ще предпише лекарствена смес.

Какво може да бъде заменено

Ако изкуственото хранене се оказа неподходящо, на първо място е необходима консултация с лекар, за да се изключат други фактори в проявата на неприятни реакции.

Когато здравето на детето е нормално, предвид симптомите, майката избира нова млечна формула:

 1. За дете, което има чести запеци, храненето с ферментирало мляко е подходящо.
 2. В случай на разхлабени изпражнения се препоръчва да се купува сухо мляко, съдържащо нишесте в големи количества.
 3. Ако има кожни обриви, бебето трябва да бъде лекувано с антихистамини и след това да се определи към кой хранителен компонент бебето е алергично.
 4. Бебе, което лошо наддава, се препоръчва да премине към формули без лактоза.

Как да разберем, че сместа не е подходяща за бебета

Проблемите с изкуственото и смесеното хранене често са свързани с непоносимост към кравешки протеин при кърмачета. За да изберете тактика за отстраняване на проблема, е необходимо да определите коя се е превърнала в истинската причина за нарушаването на благосъстоянието на бебето: алергия към млечния протеин или неговата непоносимост. Съществуват редица правила, чиято цел е да разрешат въпроса как да разберете, че сместа не е подходяща за бебето..

Бебе с шише

Възможни проблеми със смесеното хранене

Смесеното хранене означава хранене на бебето след кърма с адаптирано мляко или мляко от селскостопански животни като крава или коза. Проблемите, възникващи по време на добавките, могат да бъдат различни, в зависимост от това какво точно се дава на детето..

Когато се използва мляко от говеда, най-честите стомашно-чревни разстройства при новородени са:

 • запек;
 • регургитация, от която детето се задушава;
 • подуване на корема поради изразено образуване на газове;
 • чревни спазми;
 • дерматит.

Храненето с краве мляко заплашва запек. Това се обяснява с факта, че когато се пресира в стомаха, образува една голяма бучка. След като премине през дванадесетопръстника, а след това тънките и дебелите черва, млякото се превръща в плътни бучки изпражнения, които освен болка създават и трудна дефекация.

Козето мляко е подсирено, за разлика от кравето, с по-малки зърна, което намалява риска от запек. Но регургитацията с такъв продукт причинява много неудобства на детето. Майчиното мляко и адаптираната млечна формула остават течни дори след втасване, което прави плюенето безопасно. Преминаването на бучките от извара от козе мляко през дихателните пътища може да бъде опасно. Заседнали в носните проходи или по стените на фаринкса, те значително затрудняват дишането на бебето.

Опазване на краве мляко

Млечната формула, адаптирана за възрастта на всяко дете, се приготвя на основата на краве мляко. Поради специална обработка, тя не се превръща в една голяма бучка под въздействието на стомашния сок. Следователно, адаптираното мляко не създава проблеми със запек, когато се дозира правилно..

Важно! Наличието на краве протеин в млечната формула причинява дискомфорт в корема и дерматит при деца с непоносимост към краве протеини.

Идентифициране на непоносимост към смес

Преди да бързате да сменяте сместа, трябва да се уверите, че тя наистина не се побира. Непоносимостта към формулата обикновено е резултат от неспособността на организма да разгражда кравешки протеин. Ако бебето развие някакви кожни реакции или проблеми с храносмилането, важно е да се уверите, че майката подготвя порцията правилно:

 1. Съотношението вода към сухо вещество трябва стриктно да съответства на пропорциите, посочени на опаковката. Много майки, мислейки си, че добавяйки повече мерителни лъжици към шишето, те ще направят сместа по-здравословна и по-питателна, са в голяма грешка. Нарушаването на пропорциите по време на готвене почти винаги причинява дерматит и проблеми в храносмилателния тракт. Твърде много протеини и мазнини при неправилно приготвена порция натоварват прекомерно черния дроб и бъбреците.
 2. Количеството изпита смес не трябва да надвишава обема, деклариран на опаковката за всяка възрастова група. Преяждането може да причини метеоризъм в червата и коремна болка.
 3. Подготовката на сместа за бъдеща употреба, особено нейното съхранение на водна баня през нощта, води до чревни инфекции. Можете да храните бебето си само с прясно приготвена порция, тъй като това е място за размножаване на растежа на патогенни бактерии. По същата причина е необходимо внимателно да измивате бутилката, зърното и всичките му гънки след всяка употреба, като използвате твърда четка или четка..

Ако всяка порция винаги се приготвя от майката според правилата и детето не преяжда, но в същото време има очевидни проблеми с храносмилането, струва си да помислите как да разберете, че тази конкретна смес не е подходяща за детето.

Какви са симптомите

Неприятните симптоми, свързани с реакция на млечен протеин, могат да бъдат по две причини:

 • алергия към протеини от краве мляко;
 • непоносимост към млечни протеини.

Ако симптоматиката е свързана именно с алергична реакция, тогава детето ще трябва да се откаже от млечните продукти за цял живот. Нетърпимостта най-често изчезва с възрастта. До тригодишна възраст повечето негативни реакции, произтичащи от приема на мляко, изчезват поради чревното съзряване и увеличаването на количеството и качеството на жлъчните ензими.

При непоносимост към протеини се появяват следните симптоми:

 • силна болка в корема;
 • диария;
 • повръщане.

Ако бебето има алергия, могат да се появят симптоми, характерни за непоносимост, основният отличителен критерий са кожните реакции. Именно дерматитът става причина за посещение на алерголог.

Когато се появят знаците

Алергична реакция се появява в рамките на 15 минути след приема на сместа и може да се забави за дълго време. С свързаната с възрастта непоносимост към млечния протеин първите симптоми ще се появят веднага след като първите изядени капки попаднат в дванадесетопръстника, тъй като тя е първата, която реагира с неспособността на наличните ензими да разграждат продукта.

Отнема 3-4 седмици за диагностициране на алергична реакция. За да постигнете надежден резултат, трябва:

 • изключете млечния протеин от храната за дълго време;
 • наблюдавайте изчезването на дерматит и стомашно-чревни смущения в рамките на 3-4 седмици;
 • веднага след като симптомите изчезнат напълно, дайте еднократна порция, съдържаща предполагаемия алерген - мляко;
 • когато се появят здравни проблеми, които са изчезнали по-рано, те се диагностицират като алергични към кравешки протеин.

Важно! Децата, които не само са изкуствено, но и кърмят, могат да показват признаци на алергия. Ако кърмещата майка яде извара, сирене или друг млечен продукт, протеинът ще попадне в нейното мляко и след това в храносмилателния тракт на новороденото..

Безопасна алтернатива на неподходящата смес

Популярният лекар Евгений Комаровски в своите лекции казва, че при наличие на негативни реакции към протеина на кравето мляко, почти винаги (в 90% от случаите) проблемът ще се повтори с използването на козе мляко. Соевите смеси могат да причинят подобни симптоми в 50% от случаите. Това е така, защото протеинът от краве мляко е много подобен по структура на козе и соев протеин. Устойчив е на високи температури, поради което кипенето няма да намали тежестта на реакциите от страна на стомашно-чревния тракт и кожата..

Единственият изход ще бъде сместа, в която протеинът присъства в разделена форма. Има производители, които, докато все още са в производство, използват специални ензими, за да превърнат протеина в хидролизат. Такава смес ще бъде спасение за алергични бебета. Родителите ще трябва да изберат предпочитаната марка.

Важно! По-разумно е да се спрете не на рядък и модерен производител, а на марката, която може лесно да бъде закупена по всяко време във всеки детски магазин.

Признаци за добра усвояемост на сместа

За да разберете дали сместа е подходяща за бебе или не, трябва да наблюдавате състоянието на детето не само след изпиване на следващата порция, но и за дълго време, в динамика.

Родителите трябва да разберат, че чревните колики не зависят от това дали бебето е кърмено или изкуствено хранено. При голям процент от децата първите колики се появяват на възраст от 3 седмици и изчезват от само себе си до 3 месеца. Не е трудно да ги разграничим от непоносимост към смес. Признаци на колики са:

 • пронизващ плач, различен от това как детето иска ръка или съобщава за глад;
 • липса на пряка връзка с приема на храна;
 • появата на болка в корема по едно и също време;
 • продължителността на плача може да продължи до 1,5-2 часа;
 • невъзможност за успокояване на бебето с бутилката с адаптирано мляко или майчината гърда.

Чревните колики са свързани с възрастта особености на развитието на червата. Ако в допълнение към болката бебето не страда от нищо (без повръщане или диария), тогава сместа не е виновна, трябва да бъдете търпеливи и да живеете до 3-месечна възраст.

Можете да сте сигурни, че сместа е подходяща за детето, ако са отбелязани следните факти:

 • след по-голямата част от храненията бебето е в добро настроение;
 • няма обриви по кожата;
 • няма честа, повтаряща се регургитация;
 • детето напълнява според нормите, предписани за неговата възраст.

Интересно! Това е наддаването на тегло и увеличаването на дължината на тялото, което показва, че бебето яде продукт, който се усвоява добре от тялото. В този случай не трябва да се избира нова смес, търсенето може да бъде спряно.

Ситуации, изискващи медицинска консултация

Ако дете, което е на кърма или смесено хранене е диагностицирано с алергия към млечен протеин, е необходимо не само да се търсят хипоалергенни формули на базата на разделен протеин, но и да се коригира диетата на кърмещата майка. Диетата й не трябва да съдържа млечни продукти под никаква форма.

В този случай ще се изисква лекар, за да подбере правилно комплекс от лекарства, съдържащи калций за една жена, тъй като важен микроелемент няма да влезе в тялото й естествено поради диета. Не трябва допълнително да пренебрегвате употребата на калций. Периодът на кърмене е известен с факта, че женското тяло е изчерпано от неправилно и неадекватно хранене. За да запазите зъбите си здрави и костите непокътнати, е необходим прием на калций след консултация с лекар.

Когато бебе, особено новородено, има кожни реакции, трябва да се свържете със специалист. Това не винаги може да бъде реакция на храна. Съществуват значителен брой сериозни диагнози, клиничната картина при които започва именно със зачервяване на кожата. Ето защо, за всякакви промени в тялото на детето, трябва да се консултирате с лекар.

Медицинската статистика твърди, че само 2% от населението на света е алергично към млечен протеин. В същото време почти половината от децата страдат от непоносимост към млечната формула на възраст от една година. Това предполага, че млякото много рядко е виновно за лошото здраве на бебето. Най-често причината за появата на негативни симптоми е майката, която прехранва детето и приготвя смес с нарушение на пропорциите.

Как да разберем, че смес не е подходяща за дете

Въпреки важността на естественото хранене на бебетата за техния имунитет и бъдещо здраве, има няколко обективни причини, поради които майките не могат да кърмят бебето си. И тогава крайните продукти трябва да бъдат избрани много внимателно, тъй като често се случва те да причинят нежелани реакции в малък организъм. Трябва да знаете признаците и симптомите, по които е лесно да се разбере, че сместа не е подходяща за детето. Тогава ще можете да реагирате навреме и да смените неподходящия продукт с този, който ще се хареса на бебето и няма да предизвика негативни реакции..

 1. Видове и характеристики на изкуствените смеси
 2. Как да разберем, че смес не е подходяща за дете
 3. Как да изберем правилния продукт
 4. Какви грешки да се избягват

Видове и характеристики на изкуствените смеси

Изкуственото хранене е разработено за деца, като се вземат предвид техните нужди и възраст, включва различни витаминни добавки, макро и макро елементи, а майките ще трябва да избират смес от голям асортимент.

Струва си да знаете какви видове продукти обикновено се предлагат днес за продажба:

 1. Основна храна (суха и течна) с подразделение на силно адаптирани формули, предназначени за бебета от раждането до шест месеца и други за бебета от 4 месеца до една година. Такива продукти са създадени на базата на сложен протеин казеин, получен чрез подсирване на мляко или произведен от суроватка, а протеините са преобладаващите компоненти в тях. Също така някои смеси съдържат активни хранителни добавки.
 2. Ако бебето не е напълно здраво, тогава педиатърът може да предпише специална лечебна храна за него. По правило това са продукти, съдържащи пребиотици, пробиотици и други вещества, които имат терапевтичен и профилактичен ефект при такива детски заболявания като муковисцидоза, храносмилателни разстройства, наследствени ферментопатии, свързани с метаболитни нарушения. Подвидове на такава храна - ферментирало мляко, антирефлукс, хипоалергенна смес.

Когато избирате продукти за кърмаче, трябва да знаете какви вещества трябва да бъдат в сместа и чието присъствие е нежелано и дори вредно..

Задължителни компоненти на състава:

 • протеини (суроватъчните протеини се усвояват в организма по-бързо от протеините на казеина) в количество 1,4-1,7 g на 100 ml;
 • мазнини, предимно от растителен произход (3-3,7 g)
 • витамини и минерали, чието ниво трябва да е с 20% по-високо от това в майчиното мляко;
 • аминокиселини, от които бебетата се нуждаят, но липсват в кравето мляко.

Заедно с това, млечната формула не трябва да съдържа:

 • соев протеин (това е ГМО);
 • в смеси за бебета до 3 месеца - нишесте, провокиращо колики и метеоризъм;
 • глюкозата, както и фруктозата и захарта, които могат да нарушат всички видове метаболизъм, причиняват увеличаване на образуването на газове в червата;
 • токсична палмитинова киселина, открита в палмовото масло.

Когато тези съставки са включени в диетата, тази смес не е подходяща за бебета..

Как да разберем, че смес не е подходяща за дете

Когато готовата храна не е подходяща за новородено или по-голямо бебе, могат да започнат проблеми с храносмилането, докато добре подбраната храна се усвоява по-бързо и по-добре. В същото време бебето, чувствайки се сито, спи добре, бързо наддава, винаги е в добро настроение.

По принцип признаци, че сместа не е подходяща за бебета, се появяват почти веднага след употребата на неподходящ продукт и се изразяват в следните нарушения:

 1. Незадоволително смилане на храната. Този факт се посочва от честа регургитация, затруднено изхождане или диария. Фекалиите могат да имат светъл цвят - бял или жълт и да имат отблъскваща, гнила миризма. Честотата на диарията понякога достига 5 пъти на ден и неразградените бучки могат да се видят в разхлабени или пастообразни изпражнения.
 2. Често влошаването на храносмилането е придружено от повишено образуване на газове и болезнени крампи в корема на бебето, така че детето трябва периодично да масажира тази област и след хранене да я държи вертикално за няколко минути, за да избегне обилна регургитация. Ако ситуацията е трудна за овладяване и бебето често и в големи количества откъсва храната заедно с въздуха, посещението при лекар става необходимост. Коликите могат да бъдат причинени от неподходяща храна или грешен метод на хранене..
 3. Може да се появят и симптоми на алергия - в случай на диатеза при бебето, бузите се зачервяват, появяват се сърбящи, люспести обриви по лицето и тялото. Вероятно появата на алергичен ринит и задух, поради които детето не може да спи нормално, започва да плаче и да е капризно.
 4. Съвсем естествено е, че при неподходящо хранене детето става недостатъчно тегло - то може да остане на място и дори да намалее. Такива проблеми с теглото показват, че храната не се усвоява напълно. Това заплашва развитието на много разстройства и заболявания и родителите, след като са получили полезни препоръки от педиатър, трябва спешно да сменят изкуствената смес с друга.
 5. Промяна в поведението на бебето. Каквито и да са отклонения в работата на детското тяло, всички те водят до промени в поведението на бебето. Детето има лошо настроение, много плаче, може да крещи и да бъде капризно, като се дразни без видима причина. Всъщност предпоставката за това състояние е болка, тежест и дискомфорт в корема или неприятен сърбеж. От друга страна, бебето може да стане летаргично, вяло и да не се интересува от храна и играчки. Такива крайности говорят сами за себе си и се определят от негативни чувства и влошаване на благосъстоянието..

Как да изберем правилния продукт

Дете, което е напълно изкуствено или смесено хранене, се нуждае от висококачествено хранене и за да отговори на нуждите на детското тяло, майките трябва да слушат разумни съвети от онези, които са се сблъскали с подобен проблем:

 1. Не можете да разчитате на интуицията си и сами изберете сместа, първо говорете с Вашия лекар - той ще Ви помогне при избора, като знае характеристиките на детето.
 2. Когато купувате продукти, трябва да се интересувате от срока на годност. Дори ако, съдейки по цифрите, храната може да се използва още няколко седмици, по-добре е да предпочетете друга, по-свежа..
 3. Винаги трябва да обръщате внимание на състава на бебешката храна. Какво трябва да се включи в него и какво трябва да се избягва е написано в началото на статията..
 4. По отношение на адаптираните млека за кърмачета е необходимо да се направи избор в полза на най-добрите продукти от известни производители, доказали се от положителната страна..
 5. Препоръчително е постоянно да храните бебето с една и съща храна, следователно, ако детето харесва сместа и не причинява негативни явления, можете да закупите няколко опаковки от продукта наведнъж.

По отношение на спазването на детската възраст:

 • Пакети с нулева маркировка обикновено се избират за новородени и недоносени бебета;
 • този символично показва възрастта от 0 до 6 месеца;
 • от половин година до една година е необходимо да закупите продукти с маркировка "2";
 • по-големите деца се нуждаят от смеси с числото "3" като маркер.

Ако родителите могат да разберат, че формулата не е подходяща за детето, те ще могат да предотвратят проблеми със здравето на бебето и в бъдеще да го хранят само с висококачествена храна..

Какви грешки да се избягват

Родителите трябва да разберат, че прехвърлянето на дете на адаптирани храни винаги е стресово състояние за бебето и негативните прояви могат да засегнат дори няколко седмици след началото на храненето.

За да се избегнат нарушения, е важно да се спазват някои правила:

 • Придържайте се към определен хранителен план - за изкуствени деца е необходим график и храненето при поискване често причинява смущения в храносмилателния тракт.
 • Не е нужно веднага да сменяте една смес с друга при най-малката промяна в благосъстоянието на бебето - не е необходим нито един ден, за да се адаптира тялото, а честата смяна на продуктите може да донесе нови проблеми.
 • Груба грешка е преминаването от изкуствено хранене към краве, пълномаслено мляко, тъй като не всички вещества в него са полезни за кърмачета.
 • Не можете самостоятелно да прехвърлите новородено на медицински продукти - това може да направи само лекар, в съответствие с наличните показания.
 • Приготвянето на смеси от сух прах трябва да се извършва, като се вземат предвид препоръките за концентрация. Следвайте внимателно всички изисквания от инструкциите на опаковката.
 • Лекарите не съветват безконтролно да дават на деца смеси на базата на ферментирали млечни продукти или постоянно да подлагат храната на не винаги подходяща термична обработка.

Знаейки всички горепосочени нюанси и как да разберете, че сместа не е подходяща за детето, можете да храните бебето с адаптирана диета с високо качество и достатъчно дълго време, като избягвате негативни реакции и лошо здраве на бебето.

Как да разберем, че смес не е подходяща за дете?

Изборът на формула за бебе играе важна роля за развитието и функционалното осигуряване на тялото с полезни и необходими елементи. Как да разберете, че сместа, предложена от педиатъра, е била подходяща за детето, как сами да изберете продукт за бебето.

Състояние на бебето

Има списък с признаци, по които може да се предположи как тялото ще „възприеме“ нов продукт.

Сместа не е подходяща и изисква подмяна, ако:

 • Детето е раздразнително и неспокойно, както през деня, така и през нощта;
 • Печели лошо;
 • Стомахът ръмжи;
 • Апетит под нормалното;
 • Разстройство на изпражненията;
 • Алергични реакции - обрив по тялото;
 • Обилна регургитация.

По време на хранене детето отказва да яде, остава гладно и следователно не се развива напълно. Важно е да разгледате отблизо процеса на хранене на бебето, за да направите обективни заключения..

Внимание! Ако детето повърне с фонтан, тогава тялото не получава хранителни вещества, като в този случай е просто необходимо да смените сместа, за да осигурите пълното развитие на малкото.

Промяната в консистенцията на изпражненията също не е добър знак. Освен това, когато има честа диария, има включвания с бял цвят, което показва неефективното усвояване на компонентите на млечната формула от тялото на бебето.

Понякога се случва така, че детето категорично отказва да използва сместа, която е изяло с удоволствие преди седмица. Да, случва се сместа с течение на времето вече да не е подходяща за растящото тяло, като се вземат предвид физиологичните нужди на бебето.

Критерии за избор на продукт за хранене на бебето

Ако детето получи първата смес в болницата, тогава не се препоръчва да я сменяте в началото. Сместа трябва да съответства на възрастта на бебето, да съдържа необходимите елементи за пълното развитие на растящия организъм.

Преди да закупите продукт, е важно да проверите срока на годност, липсата на нишесте и захароза в състава. Количеството протеин трябва да бъде в диапазона от 21 до 12 g / 1 L от крайния продукт.

Важно! Не по-малко важен е ценовият диапазон, първоначално трябва да вземете такава смес, която семейството да може по-късно да закупи без проблеми.

Допълнителните храни трябва да се въвеждат постепенно, като се наблюдава реакцията на тялото. Приблизителна схема е следната - през първия ден 10 g, през втория 20 g 2 пъти на ден, 3 дни 30 g 3 пъти на ден и така докато дозата достигне 70 g.

Алергия към сместа - какво да правя?

При наличие на обриви по тялото, когато се въвежда нова допълваща храна, това показва, че сместа не е подходяща за детето. Какво трябва да направят родителите? На първо място, разтворете по-малко количество сух прах в същия обем вода, за да намалите тежестта върху храносмилателната система..

На второ място, ако алергичните прояви са причинени от дисбиоза, добавете ферментирала млечна смес към ежедневната диета, за да възстановите чревната микрофлора.

Внимание! Обикновено детето плюе след хранене 2 пъти, когато се появят алергии, този процес зачестява, колкото по-продължително хълцане се появява след хранене.

На трето място, трябва да покажете детето на специалист, за да определите дали обривът е точно свързан със сместа, а също и да изберете хипоалергичен състав за по-нататъшно хранене на трохите.

Алтернатива може да бъде смес на основата на козе мляко, която е подходяща за бебета, съдържа необходимото количество протеини и мазнини, не предизвиква алергични реакции.

Опитни съвети

Педиатрите съветват често да не сменят сместа, а да го правят само под наблюдението на специалист. Промяна в диетата - стрес за детското тяло, може да си струва за първи път да наблюдавате трохите, да намалите концентрацията на състава, преди да се втурнете да купите нов буркан.

За да коликите по-малко притесняват бебето след ядене, трябва да го задържите с колона, да му дадете възможност да повръща два пъти, да правите ежедневни масажи, леко погалване на корема и т.н..

Необходимо е да се избират смеси, като се вземе предвид тяхното функционално предназначение:

 • Силно адаптирани - от раждането;
 • По-малко адаптирани - често съдържат казеин и не са подходящи за консумация през първите 3 месеца от живота на детето;
 • Частично адаптиран, без биологични добавки, подходящ от 2-месечна възраст.

Лечебните смеси са хипоалергенни, обогатени с желязо, ферментирало мляко, с нишесте, протеини, ниско съдържание на мазнини, за недоносени бебета, за бебета с ниско тегло.

Изборът на правилната смес е отговорна стъпка както за родителите, така и за педиатъра, за да се избегнат здравословни проблеми в бъдеще, да се осигури пълно развитие, като се вземат предвид всички нужди на бебето..

Признаци, че формулата не е подходяща за вашето дете

Храненето е важен аспект в развитието на бебето - бъдещото физическо и психо-емоционално здраве на бебето зависи от това как менюто отговаря на нуждите на бебето. Нарушенията в количеството и качеството на диетата могат да доведат до продължително закъснение на бебето, загуба на мускули и дори деменция.

Такива условия са опасни, както в самото начало на живота на децата, така и на по-късен етап от тяхното развитие. Дори майката да не може да кърми, изкуствената храна трябва да е идеално съчетана. В същото време има също толкова важен проблем и понякога възрастните се питат как да разберат, че сместа не е подходяща за дете.?

Изборът на адаптирано мляко за бебета по възраст и здраве

Изкуствените продукти могат да бъдат разделени на възрастови смеси, съответстващи на възрастта на бебето:

 1. Бебе на възраст до шест месеца трябва да закупи хранителни формули, които съдържат концентриран комплекс от основни протеини, мазнини, минерали и витамини, както и аминокиселини. Освен това, съдържанието на калории в продукта трябва да бъде най-малко 65-73 единици. В същото време съставът не трябва да съдържа излишна течност, тъй като по това време образуването на бъбречната система се случва при деца. Също така е желателно съдържащите се протеини да са суроватка, по-лесно и бързо се абсорбират в тялото на детето..
 2. От шест месеца до една година, "втората формула" е от значение за децата, обогатена с въглехидрати и протеини - това се дължи на растежа на бебето и увеличаването на неговата активност, а тези компоненти позволяват да се изградят мускулите на бебето и да му се осигури енергия.
 3. Децата на 12 месеца се нуждаят от актуализиран състав, в който акцентът трябва да бъде поставен върху макро, микроелементи, витамини и съединения, необходими за развитието на здравословна чревна среда. Важно е за развитието на имунната му система..

Когато сместа не е подходяща за новородено, това може да се дължи на наличието на детски заболявания, включително лошо храносмилане, дефицит на определени ензими или ниското им ниво в организма, метаболитна патология.

Възрастови ограничения

Може би това е първото нещо, на което младите родители обръщат внимание. Факт е, че дори кърмата променя своя състав с течение на времето, като се адаптира към нуждите на детето. Производителите на бебешки храни също се опитват да променят формулата на формулата, като осигуряват на бебето всичко необходимо. Маркировките ще ви помогнат да намерите правилния буркан на рафта на магазина..

 • "0", "Pre", "Pre" - за ниско тегло при раждане и недоносени бебета.
 • "1" - от 0 до 6 месеца.
 • "2" - от 6 месеца до една година.
 • "3" и "4" - по-стари от една година.

Проблеми с кърменето

Ами ако бебето няма да кърми? Потърсете отговора в нашата статия.

Отидете на статия

Как да разберем, че сместа не е подходяща за дете: симптоми и признаци

Дори неопитни родители по принцип могат да контролират ситуацията, тъй като е възможно да се разбере, че сместа не е подходяща за детето от благосъстоянието, поведението и настроението на бебето.

Типични признаци, че сместа не е подходяща за бебета:

 1. Първият симптом на хранителни алергии е дразнене, сърбеж по кожата, обриви по нежната бебешка кожа. С развитието на диатеза лицето на бебето се зачервява, но може да се появи обрив на всяка част на тялото.
 2. Отклоненията в телесното тегло на бебето могат да станат забележими. Ако той не набира необходимите грамове на месец, това е повод да помислите за закупуване на по-питателна храна..
 3. Очевидните признаци са свързани с храносмилателни разстройства. В тази връзка бебето може да изпита обилна регургитация, повръщане с несмлени частици храна и неприятна миризма. Освен това се появяват чревни разстройства - това може да е диария или обратно, затруднено изпразване.
 4. Поради неподходящо хранене не са необичайни болезнени спазми в корема на детето, подуване на корема поради натрупване на газове.

Храните за кърмачета не са подходящи за бебета, дори когато детето изглежда прекалено развълнувано и раздразнено, хвърля истерики и е капризно. Обратната реакция е слабост, летаргия, липса на интерес към неща, които преди това са го привличали. И в двата случая причината е една и съща - неподходящо хранене, в резултат на което бебето е физически зле.

Нарушения в храносмилателния тракт

Бебешкият стол повече от три пъти на ден говори за нарушения в храносмилателния тракт. Това се проявява под формата на диария, запек, промени в цвета. Във фекалиите майката може да види бели бучки, тази смес не се усвоява напълно, или обратно, бебето яде много и храната не се обработва напълно. Всичко това предполага, че тази храна не е полезна за бебето..

Но не бързайте да отхвърлите сместа и да я замените с друга. Това е много стрес за малък организъм. Необходимо е да се наблюдава бебето и неговото хранене. Ако неприятните симптоми са изчезнали, тогава можете да продължите да храните бебето, ако не, трябва да се консултирате с лекар.

Съвети за родителите за това как да изберете формула за вашето бебе

Когато купувате адаптирано мляко за кърмаче, първо трябва да се консултирате с лекар и също така да вземете предвид редица важни нюанси:

 • когато купувате адаптирано мляко, трябва да изхождате не от достъпните разходи, а от качеството на продукта;
 • нежелателно е често да се променя храненето на бебето, особено ако това му подхожда;
 • продуктите, на първо място, трябва да са пресни, така че винаги трябва да обръщате внимание на срока на годност и да не купувате храна, ако останат няколко седмици преди да приключи.

Възрастните трябва да знаят, че основното нещо във висококачествената млечна смес е съставът и той не трябва да съдържа такива компоненти като:

 • нишестени вещества, които причиняват коремна болка и образуване на газове;
 • прости и сложни въглехидрати, които провокират метаболитни нарушения;
 • палмово масло, считано за токсично поради съдържащата се в него киселина;
 • соев протеин.

Независимо дали бебето е на смесено хранене или на изкуствено хранене, изпълнението на изброените изисквания е важно, за да се избегнат проблеми с благосъстоянието на бебето..

Експертите казват, че винаги е по-разумно да изберете състав с голям брой различни компоненти, например обогатен с олигозахариди, полиненаситени мастни киселини, различни видове аминокиселини и витамини.

Освен това децата се нуждаят само от адаптиран протеин, който няма негативен ефект върху бъбреците, функцията на червата и хормоналната система..

Майките и татковците трябва да помнят, че всяка смес трябва да се приготвя съгласно инструкциите на опаковката, като се избягват свободи в количеството и концентрацията. И обикновено е неприемливо да прехвърляте бебето на превантивна или терапевтична смес самостоятелно - това може да причини повече вреда, отколкото полза.

Ако храненето не се побира, трябва да се избере нов продукт с лекаря. При тежки симптоми на алергия лекарят ще предпише антиалергични лекарства, след което ще препоръча прехвърляне на бебето на хипоалергенни смеси.

В случай на диария, обикновено се предписва да се готви храна от сухо мляко, съдържащо нишесте. Ферментиралите млечни смеси са подходящи за бебета, страдащи от запек, а ако бебето е с поднормено тегло, е необходимо да го прехвърлите на храни, които не съдържат млечна захар, което пречи на нормалното храносмилане и усвояване на храната.

Връщайки се към въпроса как да разберем, че сместа не е подходяща за детето, повтаряме - не е толкова трудно, защото поведението и състоянието на бебето се променят забележимо. А внимателните родители едва ли ще пропуснат очевидните признаци, че бебето е разстроено, в лошо настроение и здравето му се е влошило. По-добре е да не допускате такива моменти, тъй като е много по-трудно да се поправят такива грешки..

Какво да правите, ако храната не е подходяща?

Важно! Трябва да се помни за периода на адаптация на бебето към нов тип хранене. Ако отрицателните реакции към определен вид смес продължават повече от три дни, трябва да се преразгледа храненето на детето..

На първо място, струва си да се свържете с педиатър и да изключите други причини за безпокойство за бебето. Ако детето е здраво, лекарят, въз основа на симптомите, които притесняват бебето, ще помогне да се определи изборът на нова смес:

 • Ако новороденото страда от запек, ферментиралата млечна смес е подходяща за него..
 • Ако изпражненията са разхлабени, лекарят ще препоръча смес с високо съдържание на нишесте..
 • При наличие на обриви, педиатърът трябва преди всичко да предпише антихистамини и също така да определи кой компонент от сместа тялото на детето е реагирало с алергии.
 • Ако бебето не наддава добре при стриктно спазване на графика за хранене и нормите, лекарят най-вероятно ще предложи преминаване към смес без лактоза.

По този начин, само след като бъде установена причината за безпокойството на бебето, лекарят може да даде своите препоръки за избора на нова формула. Въз основа на получените препоръки за родителите ще бъде по-лесно да направят избор, като отдадат предпочитание на една или друга марка. Когато се направи изборът, новият продукт трябва да се въвежда постепенно, като се започне с малки дози, като се наблюдава реакцията на бебето.

Трудности при хранене

Но поради много обстоятелства не всички майки могат да разчитат на ценно мляко. А някои умишлено отказват кърменето, защото искат да запазят фигурата си. Много хора губят мляко известно време след раждането по различни физиологични причини..

Чревни колики

Тревожност по време на хранене или след ядене (детето крещи, дръпва крака, притиска ги към корема си), къркорене в стомаха, подуване на корема - всичко това са признаци на чревни колики. Не само лошо подбраната смес може да доведе до появата им. Поглъщането на излишния въздух може да бъде честа причина за тези проблеми..

За навременното изхвърляне на газове, легнете детето по корем, преди да ядете, след хранене си струва да го държите с колона, така че бебето да възстановява излишния въздух. Ако тези мерки не помогнат да се отървете от чревни колики, потърсете Вашия лекар. Той ще ви каже дали трябва да смените сместа.

Консултации с лекари

Ако е минало известно време и сместа все още не е избрана, е необходимо да се консултирате с педиатър относно формулата за новородени. Как да изберем правилния от разнообразието от бебешки храни на пазара днес? Педиатрите препоръчват предварително да разберете каква формула се дава на новороденото в родилния дом и как е реагирал на нея. Също така трябва да бъдете тествани за алергии при вашето дете. За да изберете правилната формула за новородени, прегледите на педиатър трябва да бъдат взети на сериозно. Така че, в случай на чревна дисбиоза, педиатрите препоръчват да се дава на бебето млечна смес "Nutrilon Comfort", "Nan ферментирало мляко", "Bifidus". Ако детето има синдром на регургитация и повръщане - "Нутрилон Ар (антирефлукс)", "Симилак Изовок", "Бабина кошница за деца с регургитация и запек." С ниско телесно тегло и бавно наддаване на тегло, както и ако детето е родено преждевременно, педиатрите препоръчват такива млечни формули като "Nutrilon Pre", "Nan Pre", "Enfalak", "Hipp Pre". Префиксът „pre“ показва, че продуктът е предназначен за отслабени деца. При тежка форма на детска алергия към протеини от краве мляко и лактоза, със синдром на малабсорбция, с отслабен следоперативен период, педиатрите препоръчват смеси от "Frisopel", "Pepti-Junior", "Portagen", "Humana GA" и "Hipp GA". В случай на чревни инфекции, както и с намалена активност на лактазния ензим в червата, склонност към диария, изберете млечната смес "Бабината кошница без лактоза", "Al 110", "Nan" и "Nutrilon" без лактоза. За новородени без отклонения в здравето педиатрите препоръчват да се избират адаптирани млечни формули, тоест близки по състав до майчиното мляко. Това са много популярни продукти - като "Нутрилон", "Фрисолак", "Нестоген", "Нан", "Агуша", "Бона", "Нутрилак", "Бабушкино Лукошко".

Видове продукти

Всяка майка, която попада в тази ситуация, естествено има въпрос: как да избере смес за новородено? На руския пазар има много видове млечни формули. Първо трябва да разберете как се различават в края на краищата. Основната разлика между всички видове смеси е възрастта на детето. Формулата за новородени има определен състав, за по-големите деца вече е различна. Това не е изненадващо, защото нуждата на организма от микроелементи и различни витамини се променя с растежа на бебето. Смесите се различават по консистенция. Течните смеси са по-удобни, защото са готови за употреба и изискват само нагряване. Но изборът на течни смеси все още е привилегия на големите градове, тъй като те имат кратък срок на годност и изискват определени транспортни условия. Сухите смеси са представени в почти всеки супермаркет и магазин за детски храни в голямо разнообразие. Лесно се съхраняват и приготвят. Сухите млечни смеси се различават по състав. По-голямата част от адаптираните млека за кърмачета се основават на краве мляко, но има и козе мляко, както и соя, с добавка на бифидобактерии и пробиотици. Има голямо разнообразие от храни за кърмачета. Как да изберем правилния, зависи от майките да решат въз основа на собствения си опит и наблюдение на поведението на детето.

Как да разбера дали сместа не е подходяща

Кой определи как сместа не е подходяща за детето? Синът ми беше почти на месец, преди няколко дни започна да я храни със смес, защото нямаше достатъчно мляко. Изглежда всичко е наред, освен че синът започна да повръща мляко. Преди това не беше така, максимално оригване след хранене. Някой веднъж небрежно спомена някъде тук във форума, че това може да е знак, че сместа не е подходяща за детето. Как беше?

Потребителски коментари

Имахме обрив от сместа точно по тялото, от втората диатеза. Сега храня неженените, всичко е наред. излезе. като. Когато сместа не е подходяща, тя се показва, така че не се притеснявайте, не пропускайте този момент.

Крещях като жертва... Смених го, успокоих се.

Синът плюе бурно, ако се опита да качи или да пукне.

Може би просто преяжда

Не съм в темата. Много преди историята, но моето мързеливо малко дупе също ядеше малко и имах малко мляко. Слава Богу, умният педиатор беше... не предложи веднага сместа. Ако все още искате настоящите пазачи. Имам лайффак, сега всичко е готино при нас и кг и яде гърди като прахосмукачка. Скачането на мляко обикновено означава, че се яде добре

И какъв живот, ако не тайна?) Бих искал да запазя охраната

Като цяло ще ви разкажа една история, може би е близо до вас. Имах ченге и след като лекарят дойде при охраната, накратко, не беше редно да кандидатствам и това... трябва капачки за зърната, те са малки... купихме. Дъщеря ми започна да се храни като норма, след това страдаше с тази наслагване в продължение на една седмица и реши да ги ***, ще измъчвам дъщеря си и ще кандидатствам. По принцип поради това имаше много малко мляко... защото тя не взе ореол в устата си. Отидохме на контрола за 2 седмици, увеличение от 0 кг. Само кг. Може да ви накара да разберете, че бебето не се храни достатъчно. Писъците и виковете не са индикатор. (Между другото). Като цяло от ваканция излезе лекар, при когото ни посъветваха да отидем, лекар от God Real... прегледа това... така че той разказа всичко добре. По принцип схемата е тази, бебето има дясна гърда за 15 минути, втора гърда за 15 минути. след това изцедете мляко 40 мл през ден и давайте веднага след хранене. След това започвате да се храните от последната гърда вляво 15 и още 15 (така излиза млякото отзад). Отначало, разбира се, няма да има изразени 40 мл... изчакайте 2-3 дни. Изпийте 2-3 литра вода. 2 стана повече мляко. Яжте добре също. Направих, както каза лекарят, но като цяло изпомпвах дори когато бебето спеше. Например, това е алкохол за 2 часа, аз го изпомпвах през този час и изчаквам, докато тя стане и нахрани бутилката и гърдата. Като цяло лекарят каза, че сте супер 200 грама на седмица. Моето сега е гадно като прахосмукачка, набра сила и енергия))) като цяло, ако решите да премахнете сместа си, пишете ми за този лайффак, ще ви кажа всичко. Смесената храна или дори в бъдеще отказът от gv е морално труден ((

Все още не сме имали скачане, скокът е показател, че бебето е пълно на 100%. И токът ми след тази система понякога започваше да повръща

Освен това е важно да се храни на всеки 2 часа, през нощта, да се люлее 3 часа. В идеалния случай се храните по всяко време и се събуждайте на всеки 2 часа, ако спите.

О, не ме устройва (((кърмя само с една гърда, а след сина ми изобщо няма какво да изцеждам и пия само един горещ чай 2 литра, вероятно плюс вода, шипки и чай за кърмене)) вече изглежда като аквариум

Аз също нямах какво да изразя... Аз също седях и плачех. 2-3 дни и разпръсна лакътя, докато тя спеше изцедено мляко. Чиста вода поне 2 литра))

За 1 седмица от 20 мл до 120

Колко дълго спиш? Колко често кърмите? Записвам?

Разбира се, имам две, но между другото едната винаги е повече. Тялото не е глупак, така или иначе можете да разпръснете едната гърда

Давам го при поискване, не го записвам, но би било необходимо (може да поискате половин час, а може и да не си спомняте три часа, по различен начин. И ние спим почти през цялото време, без да броим събуждането, за да „изкрещя“ от проблеми с корема)

Е, изтеглете приложението, например безплатна грижа за бебето. Е, 3 часа дофига, ако няма достатъчно мляко, или се събудете, или изпомпвайте на всеки час поне капка, но го правете често често. И аз бях такъв... о, той спи 5 часа добре... и тогава станаха такива проблеми с теглото.

99,9%, че можете да ускорите лакът и да се храните напълно.

Проблеми с корема. Помислих си, че това са колики... или нещо друго, но се оказа, че тя обича мръсна пелена, много чиста и иска да яде, или по-скоро просто да си играе с цичето... което между другото също увеличава лактите. Нека Дап лъже искам цици

Благодаря ви много, ще се опитаме)) трябва някак да опитаме. Лесно е със сместа, смесих всичко с добро, дори в този случай не е нужно да се придържате към диета, но все пак майчиното мляко няма да замести нищо, бих искал да запазя gv

Измъчвайте себе си и детето си една седмица и всичко ще се получи. Всички лекари се смесват наведнъж... и след това сто проблема. По-добре е да оставите сместа на ръба, ако няма напредък след седмица

Синът ми има обрив по Nutlilon. similak излезе напълно..

3 опции, 1. Или прехранвате (дори ако дадете нормата, написана в банката, това е насока, за всяко дете е необходим индивидуален подход). 2. Поглъща въздух при хранене, това е грешката на бутилката. 3. Адаптация, адаптация към сместа трае 2-3 седмици, по това време и диария, и запек и регургитация са норма. През този период само алергии показват, че сместа не е подходяща.

Давам му 30 или 60 мл в зависимост от ситуацията и след това го храня от гърдата. Има мляко, но става малко до вечерта по някаква причина... Ден и нощ изобщо не давам сместа. Точно сега се събудихме за нощно хранене, повръщаше мляко след гърда, въпреки че ядох малко. Той легна настрани, вдигна лице нагоре и повърна, задавен, естествено ((уплашен

До вечерта имам същото малко мляко), но синът ми вече е написал 1300)

О, колко добре, ммм)) моята също изглеждаше по-тежка, но просто не знам колко, на педиатър само следващата седмица

Няма везни у дома?) Претеглете се, след това заедно с детето)

Да, претеглихме така, но грешката може да бъде много голяма. Ако им вярвате, тогава синът от 4 кг беше преди седмица) бяха изписани с тегло 2800

Е, нека грешката от 200-400 грама) все още е написана добре.

Моят повърна като фонтан от всички с изключение на един.

Ако изплюе около супена лъжица, това е в рамките на нормалното, ако повече или с фонтан, тогава сместа не е подходяща и трябва да се смени

Изплюва малко дотук, благодаря, ще продължим да наблюдаваме)

Имахме това с Нана и Нутрилон. Преминахме на симилак, спряхме

Може би само прехранване?
Много деца плюят, аз плюя от тези смеси като фонтан на пода.
Запазете колона?

Ето, оригването е добре всеки път. Да, и аз му давам 30-60 мл и след това го храня от гърдите си, ако той може да преяде в този случай, дори не знам.

Започна алергия на окото на син на приятел на капене