Може ли стомахът да боли през първата седмица на бременността??

Да, може би оплакванията от болки в корема са много чести..

За да разберете защо стомахът боли през първите седмици на бременността, ще трябва да подходите към въпроса от разстояние..

В средата на менструалния цикъл доминиращият фоликул узрява в яйчника, той се разкъсва и яйцеклетката се освобождава. Понякога една жена съзрява едновременно два доминиращи фоликула и настъпва двойна овулация, след което се раждат близнаци.

Разкъсването на фоликула е придружено от изтичане на малко количество кръв в коремната кухина, докато доминиращата яйцеклетка получава свобода, улавя се от върсите на маточната тръба и се изпраща в матката. Оплождането трябва да настъпи веднага след разкъсването на фоликула, има само 48 часа за успешно зачеване.

Кръвта, излята върху перитонеума по време на овулация, причинява болка, тези болки в средата на цикъла могат да бъдат без зачеване, гинеколозите ги наричат ​​овулаторни. Те са вариант на нормата и те преминават сами. Жените отбелязват с тях, че имат стомашен колит отдясно или отляво, често свързвайки болката със зачеването. Тази болка в яйчниците на 1 седмица от бременността не е необходима, но е възможна. Не бива да ви тревожи твърде много..

Защо яйчниците болят през първите седмици на бременността, разбрахме, но усещанията в корема през първите дни от зачеването могат да бъдат свързани не само с овулацията.

Ако бременността наистина е настъпила, болката след зачеването в корема може да бъде причинена от прилив на кръв към матката, тя се увеличава по размер и се закръгля, превръщайки се от много плътна в малко мека. Формата му се променя. Преди зачеването матката е с крушовидна форма; при наличие на бременност тя се закръгля. Този прилив на кръв може да предизвика усещания, които жените описват като импулси в корема..

Първата седмица на бременността се характеризира със сериозни промени в гениталиите и това е придружено от напрежение в лигаментите, които фиксират матката в малкия таз. Тогава тялото се адаптира, коремната болка в първите седмици на бременността намалява с нейното прогресиране. Като правило болката от напрежението на връзките изчезва в легнало положение и е по-обезпокоителна при резки движения.

И накрая, след зачеването, стомахът може да боли поради наличието на гинекологични и полово предавани болести. Ако по време на незащитен полов акт, например гонорея, възникне инфекция, ще има болка и отделяне, които нямат нищо общо със зачеването и произтичат от възпаление на гениталиите.

Възможни хирургични причини за коремна болка и това може да бъде опасно (напр. Остър апендицит).

Обобщаване:

- Първите признаци на бременност, може ли стомахът да боли? Да, може би това не е патология.

- В повечето случаи болката през първите седмици на бременността не представлява опасност за майката и детето и е от физиологичен характер..

- След зачеването стомахът може да боли не само поради бременност, но и поради други, включително много сериозни заболявания, така че болката в стомаха е причина за консултация с лекар.

Може ли стомахът да боли през първите дни след бременността??

Много бъдещи майки си задават въпроса: може ли стомахът да боли в първите дни на бременността? Да, по много причини. Някои болки са естествени и не са причина за безпокойство, но има симптоми, при които трябва спешно да се консултирате с акушер. Във всеки случай е почти невъзможно да определите сами причината за болката, по-добре е да се консултирате с лекар, на когото имате доверие.

И така, болките в ранните дни на бременността са:

 • физиологични;
 • патологични;
 • негинекологичен характер.

Болката в началото на бременността е физиологична. Те приличат на менструални периоди, когато коремът се дърпа. Поясничната област също може да боли. Освен това е възможно кърваво отделяне. Ако болката не се влоши, се отделят само няколко капки кръв, няма нужда да се притеснявате.

Какво причинява физиологична болка при бременни жени??

Факт е, че в рамките на една седмица след оплождането ембрионът се движи целенасочено през маточната тръба, стремейки се към матката, която се готви да го приеме. Матката по това време, поради влиянието на хормоните, набъбва, става по-обемна. Връзките, използвани за закрепването му в малкия таз, също се подуват и разтягат малко.

Ще отнеме само седмица след зачеването и оплодената яйцеклетка ще проникне в ендометриалния слой. В резултат на този естествен процес се появяват микроувреждания на лигавицата (понякога на кръвоносните съдове). Именно поради това стомахът се дърпа в началото на бременността. Началото на бременността се характеризира с имплантационна болка.

В допълнение към всичко това, хормоналният баланс при бременна жена се променя към увеличаване на нивото на прогестерон в кръвта. В този случай долната част на корема също може да боли..

Бременността е основно преструктуриране на цялото тяло от първите седмици след зачеването. Промените в жизнената дейност на всички органи и системи водят до разклащане, което не може да не причини известен дискомфорт.

Ето защо няма причина за паника, но е по-добре да не губите бдителност и все пак да се консултирате с лекар.

Има патологични болки. От момента на въвеждане на ембриона в матката и свързаните с това имплантационни прояви, човек трябва да се наблюдава много внимателно. Последващата болка при бременна жена може да бъде тревожен сигнал.

Жената трябва да бъде предупредена в ранните етапи на спазмираща болка, което може да показва контракции на матката и следователно заплаха от спонтанен аборт.

Когато се появи остра болка и кървави отделяния, размазващи розово или ярко червено, както по време на менструация, е необходимо спешно да се обадите на линейка. Това състояние е реална заплаха от спонтанен аборт. Особено безпокойство трябва да имат отделените фрагменти от ендометриума, т.е. активното отделяне на яйцеклетката.

Преди пристигането на екипа на линейката е показана строга почивка в леглото. Не се самолекувайте: не прилагайте лед или топла загряваща подложка, не приемайте лекарства. Можете да вземете само хапче за упойка (No-shpa).

Заплаха от спонтанен аборт поради промени в хормоналните нива

Една от вероятните причини за заплаха от спонтанен аборт е липсата на хормон прогестерон, който се произвежда от яйчниците и активно подпомага бременността през първия триместър. Прогестеронът е предназначен да потиска контракциите на мускулите на матката. Изписват се изкуствени аналози на прогестерон (най-често Duphaston или Utrozhestan).

Хормоналният баланс може да бъде нарушен и да доведе до заплаха от спонтанен аборт, ако жената отделя излишно количество мъжки хормони - андрогени. Те потискат женските полови хормони (прогестерон и естрагон) и могат да провокират многократни спонтанни аборти.

В ранните етапи на бременността се предписват лабораторни изследвания, включително тестове за хормони, с цел регулиране на хормоналните нива.

Мутационни промени в ембриона

Друга причина, поради която плодът може да бъде отхвърлен, са мутационните промени в яйцеклетката. Те могат да възникнат поради наследствени причини или поради еднократна външна експозиция. Нежизнеспособният плод умира поради законите за естествен подбор. Няма да е възможно да се предотврати подобен спонтанен аборт..

Наследствените проблеми и генетичните нарушения, които могат да повлияят на хода на бременността, се изследват от съвременните генетични центрове.

Несъвместимост, структурни характеристики на матката и промени в жълтото тяло

Друга често срещана ситуация е заплахата от спонтанен аборт поради женска и мъжка генетична несъвместимост или несъответствието на Rh факторите на родителите. В този случай матката ще възприеме плода като чуждо тяло и следователно ще го отхвърли..

Някои жени имат свои собствени характеристики: матката може да има двурога или седловидна форма. Това се наблюдава в резултат на ненормалното му развитие и може да доведе до факта, че за яйцеклетката е доста трудно да имплантира и да остане в ендометриума..

Причината, поради която стомахът се дърпа в началото на бременността, е кистата на жълтото тяло. Жълтото тяло е образувание, което временно е възникнало на мястото на бившия фоликул и е проектирано да произвежда същия прогестерон, докато плацентата се оформи напълно. Процесът на нейното развитие може да протече с отклонения: възможно е натрупване на течност в жълтото тяло, което ще доведе до увеличаване на неговия размер.

Трябва да се има предвид, че такава киста сама по себе си не е опасна патология и не застрашава бременността. Само разкъсването му може да доведе до кървене и силна болка. За да се предотврати това, жените с това образование се съветват да избягват интензивни и продължителни натоварвания още в ранните етапи на бременността..

Извънматочна бременност

Ектопичната бременност може също да причини ранна болка в долната част на корема..

За съжаление, при някои жени оплодената яйцеклетка по някаква причина не достига матката и е фиксирана наполовина (във фалопиевата тръба). Увеличавайки се, ембрионът започва да разширява тръбата, като по този начин провокира болезнени усещания. Кървенето започва, когато тръбата се спука. Това е придружено от световъртеж, гадене, повръщане, припадък.

При извънматочна бременност е практически невъзможно да се избегне операция (само в много ранен стадий е възможно да се направи медицински аборт). Патологията, открита навреме, ще спаси фалопиевата тръба от разкъсване и усложнения. Поради това е необходимо внимателно да наблюдавате състоянието си, особено ако подозирате бременност..

Негинекологични болки

Подуването на корема също може да провокира болка, тъй като чревното разстройство по време на бременност не е необичайно..

Могат да се появят по-сериозни причини от негинекологичен характер. Например, апендицит, пиелонефрит, цистит също се проявяват със симптоми на болка. Трябва да запомните това и да наблюдавате локализацията и естеството на болката при бременна жена..

Трябва да посетите акушер-гинеколога навреме, като разкажете за всичко, което ви тревожи. Лекарят ще ви помогне да се справите с болката и ще предоставите навременна помощ или ще ви насочи към необходимите специалисти.

Издърпва стомаха в началото на бременността: как да разпознаем заплаха?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Въпреки това, има моменти, когато болката не трябва да бъде проблем. И така в какви случаи дърпащите болки - ясен знак за заплаха? Ще разберем тази статия.

Защо има болки в ранна фаза

Практиката показва, че голямо разнообразие от признаци могат да показват началото на зачеването. Това се отнася за такива явления като подуване на гърдите, токсикоза, повръщане, замаяност, главоболие, повишена чувствителност към миризми и дори придърпващи болки в долната част на корема. Често се случва в ранните етапи долната част на корема да се дърпа като преди менструация. В същото време много майки предполагат, че менструацията скоро ще премине и не обръщат внимание на този симптом..

За много жени дискомфортът в долната част на корема преминава почти неусетно, така че те не изпадат в паника и водят нормален живот. Също така се случва, че болките са доста интензивни и е просто невъзможно да не ги забележите. Ако едно момиче вече е направило тест за бременност, такъв неприятен симптом я кара да се чуди дали всичко е наред с бебето..

Характерът на болката в долната част на корема е индивидуален за всяка жена. За някои дърпащите болки са толкова незначителни, че не изпитват особен дискомфорт и не виждат причина за притеснение. При други коремът в началото на бременността боли и дърпа доста забележимо, което ви кара да мислите за наличието на проблеми с раждането на бебе.

Във всеки случай експертите признават такива усещания в началния период като норма, което се обяснява с промени в хормоналния фон. Тялото на бременна жена е настроено да носи дете, така че преструктурирането улавя всички системи.

При дърпане болките не са опасни по време на бременност?

Дърпащите болки в началото на бременността са физиологични и патологични. Физиологичната болка не представлява заплаха за бременността. При такива болки долната част на корема се дърпа временно, а не за постоянно (ако си почивате, тогава болките ще спрат); болката има дърпащ характер, няма остри и схващащи болки. В допълнение към усещането за дърпане, няма кърваво отделяне; след прием на no-shpa или използване на супозитории с папаверин, интензивността на болката преминава; болката може лесно да се толерира, няма нарастване на болката; няма рязко намаляване на кръвното налягане; няма повишаване на сърдечната честота и желание за повръщане.

Сред безопасните причини за болезнени усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката и тъй като кръвообращението в нея започва да се увеличава.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Въпреки това, ако дори такива дърпащи болки ви причиняват страх и безпокойство, можете да се консултирате със специалист!

Опасни дърпащи болки по време на бременност

Патологичната болка, при липса на навременна медицинска помощ, често заплашва бременността. След това помислете за признаците на опасни болки в дърпането:

 • Рисуващи болки в долната част на корема са придружени от болка в лумбалната област;
 • Заедно с болката се появяват спазми в корема и дискомфорт. Дърпащата болка може да бъде придружена от кървави изхвърляния (това вече е явен симптом на започващ спонтанен аборт);
 • Има слабост, общо неразположение, замаяност;
 • Издърпва долната част на корема, има болка и натиск в ануса или затруднено уриниране.

Понякога постоянно се появяват дърпащи болки поради тонуса и хипертоничността на матката. Те не могат да бъдат пренебрегнати във всеки случай, тъй като те също могат да причинят спонтанен аборт, така че това да не се случи, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно това ще бъде последвано от хоспитализация и курс на консервационна терапия..

В никакъв случай не отказвайте хоспитализация! В края на краищата лекарят трябва редовно да ви наблюдава, състоянието на детето!

Причини за патологична болка в ранните етапи

Често се случва, че в ранните етапи на бременността болката се появява отдясно или отляво, дава се в долната част на гърба и се разпространява в цялата коремна област. Ако в същото време дискомфортът е доста солиден и не изчезне в рамките на няколко минути, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива. Условия, при които болката непрекъснато се увеличава, се считат за особено опасни. Дори ако болката е спряла, но след това дискомфортът отново се е върнал, трябва незабавно да отидете в болницата. Всяка минута закъснение може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и живота на бебето..

Отлепване на яйцеклетката от маточната стена

Това е доста често срещано явление, което се случва на различни етапи от бременността. В този случай яйцеклетката, в която се намира ембрионът, се отклонява от стената на гениталния орган. С навременното приемане в болницата е възможно да се спаси животът на плода. Но в същото време може да възникне състояние, при което заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане ще продължи през целия период. Жената може да се нуждае от хоспитализация и постоянен медицински контрол.

Болести на пикочно-половата система

Полово предаваните инфекции и други инфекциозни патологии са друга причина, която може да провокира дърпаща болка в долната част на корема в ранните етапи. За да се изключи такова състояние, се препоръчва планирането на бременността да е ранна регистрация на бъдещата майка. Ако инфекцията бъде открита своевременно, има по-голям шанс за нейното успешно излекуване и предотвратяване на опасни последици за жената и детето..

Неразвиваща се бременност

Според медицинската статистика ранното замръзване на плода е доста често срещано явление, което може да провокира дискомфорт и усещания за дърпане в долната част на корема. В този случай плодът спира развитието си в определен момент. Причините за неразвиваща се бременност са от най-разнообразно естество. Това могат да бъдат хромозомни патологии, прехвърлени вирусни и бактериални инфекции, лоши навици на родителите и много други..

Киста на жълтото тяло на яйчника

По време на настъпването на бременността в женското тяло може да се образува киста на жълтото тяло на яйчника. Този временен орган се образува на мястото на разкъсан фоликул. Той временно отговаря за синтеза на хормона прогестерон, докато се образува плацентата. Понякога, при нехарактерно развитие на този временен орган, жената може да изпитва дискомфортни усещания. Това състояние обикновено не е животозастрашаващо за плода. Веднага след като се образува плацентата, тези неприятни усещания трябва да спрат..

Цистит

Ако бременна жена има болки и болки в долната част на корема, спазми и често уриниране, това може да показва състояние като възпаление на пикочния мехур. Това заболяване се среща при момичета на фона на увреждане на отделителната система от различни патогенни микроорганизми поради структурните особености на женската пикочно-полова система. По време на раждането на бебето имунитетът на бъдещата майка е отслабен, поради което циститът през този период е доста често явление. Необходимо е да се лекува тази патология под строг медицински контрол, което ще помогне да не се навреди на майка и бебето..

Спонтанен аборт

Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да показва началото на спонтанен аборт. Лекарите различават три вида спонтанен спонтанен аборт:

 • Заплашен спонтанен аборт - процесът все още не е започнал, но има голям риск. Жената усеща тежест в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума има леки усещания за болка.
 • Започнал спонтанен аборт - при който болковите усещания се усилват, стомахът боли непоносимо и към тях се присъединяват кървави отделяния. При спонтанен аборт тези симптоми се влошават още повече..

На тези два етапа процесът е обратим, ако жената получи квалифицирана помощ своевременно. Но ако има пълен спонтанен аборт, лекарите вече са безсилни, тъй като има пълно или частично експулсиране на плода от маточната кухина. Болката в такава ситуация е много силна и може да има и силно кървене. Тогава стомахът рязко спира да боли, но това не е причина да се отпускате. В повечето случаи лекарят взема решение за кюретаж на маточната кухина, за да предотврати развитието на възпалителен процес или инфекция.

Извънматочна бременност

Също така, на ранен етап от раждането на дете се появява дърпаща болка поради факта, че в някои случаи ембрионът е фиксиран на грешното място (в маточната тръба) - това явление се нарича извънматочна бременност. Тъй като в тази ситуация е засегната само една от тръбите, тя ще я изтегли - надясно или наляво. Ектопичната бременност е сериозна и опасна патология, изпълнена с усложнения и повторение, водеща до загуба на плодовитост и дори заплаха за живота на жената.

Първите симптоми на извънматочна бременност съвпадат с маточна бременност: забавена менструация, обща слабост, сънливост и подуване на млечните жлези. Патологичната имплантация не се проявява в началото. Жената може също да изпита токсикоза, гадене, повръщане и световъртеж. По-късно могат да се появят зацапвания от гениталиите.

Прекъсната тръбна бременност е придружена от симптоми: остра болка в долната част на корема, излъчваща се в ануса, краката и кръста; след появата на болка се забелязва кървене или кафяво зацапване от гениталиите; има намаляване на кръвното налягане; слабост; ускорен пулс; загуба на съзнание. Трудно е да се диагностицира извънматочна бременност в ранните етапи, но е важно да се определи наличието на извънматочна бременност, да се извърши операция и да се елиминира кървенето.

Съвременните диагностични методи позволяват използването на ултразвуково оборудване и тестове за определяне на нивото на прогестерон за установяване наличието на извънматочна бременност. Всички медицински усилия са насочени към защита на фалопиевата тръба.

За да се избегнат сериозни последици от извънматочна бременност, е необходимо да се наблюдава лекар при първото съмнение за бременност.

Дърпаща болка по време на бременност, не свързана с бременността

Понякога причините, обясняващи защо долната част на корема се дърпа по време на нормална бременност, не са свързани с гинекологията, но в същото време изискват не по-малко внимателно внимание към себе си, тъй като те също са опасни за здравето на майката и детето. Нека разгледаме основните:

 • Проблеми с храносмилателния тракт - докато носите бебе, могат да се появят чести запеци, хронична дисбиоза, метеоризъм, разхлабени изпражнения и други чревни разстройства. С тези оплаквания трябва да се консултирате с лекар, който ще помогне не само да коригира храненето, но и, ако е необходимо, да избере безопасни лекарства за нормализиране на храносмилането.
 • Възпаление на апендицит или остър панкреатит. Заедно с това може да има повръщане и гадене. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава бременната жена се оперира и не се нанася вреда на здравето на майката и детето..
 • Нарушения в пикочно-половата система - бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур. Може да изпитате болезнено и често уриниране, причинено от цистит. Възпалителните лезии на пикочния мехур могат да причинят вътрематочна инфекция на плода и преждевременно започване на раждането. За да избегнете тези проблеми, трябва да посетите уролог. Прочетете повече за цистита по време на бременност в статията.
 • Инфекциозни и възпалителни процеси в яйчниците, уретрата, влагалището и матката.

Ако има съмнение за наличието на една или повече от тези патологии, бъдещата майка трябва да потърси помощта на специалисти, самолечението в този случай може само да влоши състоянието

Как да премахнете дърпащата болка по време на бременност

 • В спешни случаи, с разрешение на лекаря, можете да вземете No-shpa и да легнете 30 минути.
 • В случай на поява на каменисти усещания в корема, можете (с разрешение на лекаря!) Да поставите папаверинови ректални супозитории. Това лекарство ви позволява да отпуснете мускулите, когато се появят тонус и спазми, с правилната дозировка, папаверинът е безвреден за плода.
 • Следете правилното хранене. При грешен прием на храна в края на бременността, той често дърпа от лявата или дясната страна на корема. Причина - метеоризъм поради прекомерно хранене.
 • Прекарвайте възможно най-много време на открито, без да се налага да се движите много.
 • Не е нужно да се пренапрягате. Работата трябва да се редува с почивка. Освен това не правете работа, която изисква дългосрочно вдигане на ръце, тъй като това може да се отрази на състоянието на бременната жена..
 • Ако възникнат някакви болезнени усещания, тогава трябва да легнете, да се отпуснете и да вдигнете краката си върху възглавницата.
 • Ако болката все още не изчезва, тогава тя се появява, след това се обадете на линейка или посетете Вашия лекар.
обратно към съдържанието ↑

Когато не можете без медицинска помощ

Всеки дискомфорт, който изпитва бъдещата майка, причинява нейните страхове и безпокойство, но, както знаете, в такава ситуация е изключително нежелателно да се притеснявате. Ето защо, когато дърпаща болка в долната част на корема се появява в ранните етапи на бременността, струва си да посетите гинеколог, за да установите причината за това състояние. Има обаче симптоми, при които жената трябва незабавно да се консултира с лекар:

 • произтичащите от това болки в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;
 • появили се схващащи болки с всякаква интензивност;
 • има продължително гадене и повръщане, стомашно-чревно разстройство и липса на апетит;
 • появата на всякакви кървави отделяния;
 • след приемане на no-shpa или използване на свещи с папаверин, усещанията не се променят по интензивност или изобщо не изчезват;
 • кръвното налягане спадна рязко, пулсът се увеличи и се появи желание за повръщане;
 • издърпва долната част на корема, болка в ануса или затруднено уриниране;
 • болезнени усещания се усещат в определена област отдясно или отляво. За да разсеете страховете и тревогите, в този случай е по-добре да направите ултразвук;
 • болките в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;

Гинеколозите съветват бременните жени да търсят съвет при най-малкия дискомфорт, дори ако алармата се окаже фалшива. В случай на патология, мерките, взети навреме, често помагат за поддържане на бременността..

Издърпва стомаха през първите седмици на бременността

Защо долната част на корема се дърпа през първите седмици на бременността?

Дърпа стомаха през първите седмици на бременността за много бъдещи майки. Това е един от признаците на оплождане на яйцеклетките. Защо може да има такава болка? Когато яйцеклетката и спермата се сливат, се образува зигота, която започва да се движи по маточните тръби към матката. По-нататък той прониква в кухината си, расте и се развива. Обикновено това пътуване отнема 6-7 дни. Най-голямата вероятност за оплождане възниква по време на периода на овулация, който започва на десетия ден от цикъла. Оказва се, че яйцеклетката навлиза в матката няколко дни преди началото на менструацията. И ако се появи болка, тя може да се окаже така, че да е неясно дали това е симптом на непосредственото начало на менструацията или тя дърпа стомаха в началото на бременността при жена. По време на имплантирането на яйцеклетката тя си подготвя място за „кацане“: остъргва епитела на матката. Поради нарушаването на целостта на епителния слой и появата на чуждо тяло там (зиготата се възприема от организма по този начин), матката се дразни, поради което на най-ранния етап от бременността стомахът се дърпа малко.

Но такива усещания говорят не само за интересна ситуация, но и за заплаха от спонтанен аборт. По време на оплождането яйцето на жената се превръща в чуждо тяло за нея и тялото се опитва по всякакъв възможен начин да се отърве от него. Имунитетът на жената обаче намалява през този период, което означава, че борбата с чуждо тяло става неефективна, което позволява на оплодената яйцеклетка да проникне в маточната кухина и да се закрепи там. Но консолидацията му и по-нататъшното му съществуване могат да бъдат възпрепятствани от много фактори (инфекциозни заболявания, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лоша екология, минали гинекологични заболявания и др.). Поради тези фактори мускулният тонус на матката е силно повишен, което може да доведе до изместване на плода от неговата кухина. По този начин, ако плодът бъде отхвърлен в ранните стадии, тогава жената няма да разбере, че е била в положение: първоначално матката боли и след това започва кървене. Тя ще реши, че всичко това са признаци за настъпване на менструация..

Болещите болки може изобщо да не са свързани с бременност и предменструален синдром. Те могат да се появят поради приема на хормони, стрес, възпаление, различни заболявания и т.н..

Но ако със сигурност знаете, че долната част на корема ви дърпа през първите седмици на бременността и болките са спазми и често иррадиират в долната част на гърба, това трябва да е сериозно тревожно. Особено ако има зацапване. В този случай, за да запазите плода, трябва незабавно да отидете в болницата..

Но не винаги си струва да се притеснявате от такава болка, защото най-често това е нормално явление. Няма причина за безпокойство, ако тези болки се появяват периодично и не преследват постоянно, не са твърде силни и бързо преминават и най-важното е, че няма изхвърляне от влагалището. В тази ситуация не се предписва сериозно лечение, жената ще бъде посъветвана да облекчи болкоуспокояващи, успокоителни, както и добър сън, отдих на открито и леки упражнения (тежката физическа активност е противопоказана).

Но все пак, за да не се притеснявате за здравето на бъдещото дете, трябва да се консултирате с лекар. Трябва да се прегледате от гинеколог и да направите ултразвуково сканиране. Факт е, че такива болки могат да бъдат не само поради повишения тонус на матката, но и поради наличието на извънматочна бременност.

Причини за болка през първите седмици на бременността

През първите седмици на бременността в тялото на майката настъпват сериозни промени, които често са придружени от болки с различна локализация. В същото време някои бъдещи майки изпитват усещания, подобни на тези, които придружават менструално кървене, някой може да изпитва неприятни крампи в областта на слабините, някой може да изпитва болка в лумбалната област. Нещо повече, в повечето случаи дискомфортът е физиологичен. Но има ситуации, когато болката през първите седмици на бременността сигнализира за сериозни проблеми. Как да разпознаем заплаха?

Физиологична болка

Има няколко естествени причини за болка през първите седмици на бременността. Те придружават началото на бременността и не изискват медицинска помощ. Те включват следните фактори.

Имплантация на яйцеклетка. Настъпва около седмица след зачеването. Когато въвеждането на зиготата в ендометриума е придружено от увреждане на лигавицата или кръвоносния съд, бъдещата майка изпитва болка и дори може да наблюдава леко кървене (буквално няколко капки). Външно усещанията наподобяват предменструална болка, ако не знаете за бременността, тогава е лесно да объркате това с нормалната менструация.

Промяна в хормоналните нива. Основната основна причина за болката е повишеното ниво на прогестерон в кръвта. Под въздействието на хормона връзките започват да се разтягат, центърът на тежестта се променя, матката се увеличава. Болката в този случай се появява в лумбалната област, след 20 седмици обикновено спира. Под въздействието на прогестерон и естроген гърдите се уголемяват. Това може да доведе до физиологична болка в областта на гърдите. Също така, хормоналните промени могат да провокират метеоризъм, при който изтръпващите болки се локализират в пъпа и запек, придружени от подуване и къркорене в корема, сърбеж или усещане за парене в ректума. Състоянието ще помогне за облекчаване на диетата, а употребата на лаксативи е противопоказана..

Изместване на вътрешните органи. Налягането на растящата матка, комбинирано с действието на хормони, влияе върху състоянието на червата - мускулите му се отпускат, самият орган се изтласква от матката. В този случай болката може да се усети в лявата страна и за да ги неутрализирате, е достатъчно да практикувате чести фракционни ястия.

Във всички случаи, описани по-горе, няма да е излишно да посетите лекар, но само с превантивна цел, тъй като такива болки преминават с течение на времето без лечение..

Извънматочна бременност

Ектопичната бременност е състояние, при което яйцеклетката се имплантира не в матката, а в една от фалопиевите тръби. Такива тесни канали не са предназначени за носене и когато яйцето започне да надвишава диаметъра на тръбата по размер, притиска стените, разширява ги и може да доведе до разкъсване. Резултатът е кървене, гадене, повръщане, силна болка, световъртеж и припадък.

Това състояние изисква спешна хирургическа намеса. Симптомите могат да продължат от 6 до 12 седмици.

Хипертоничност на матката

Хипертоничността на матката не се счита за независимо заболяване, това е само симптом, който показва някои патологии на бременността. Хипертонията се проявява като дърпаща болка в долната част на корема, напомняща менструална болка и излъчваща в долната част на гърба. В същото време матката се напряга, втвърдява, но в ранните етапи няма да можете да го определите сами. Ето защо, ако усещате дърпащи болки през първите седмици на бременността, трябва да посетите гинеколог, дори ако ви се струва, че няма причина за безпокойство.

Хипертоничността на матката се отразява отрицателно на бъдещото бебе, тъй като това състояние провокира нарушаване на кръвоснабдяването на плода и в резултат на това кислороден глад, растеж и забавяне на развитието. В тежки случаи това може да доведе до спонтанен аборт..

Замразена бременност

Понякога резултатът от зачеването е нежизнеспособен ембрион. Плодът спира да се развива и умира, а майчиният организъм го изхвърля. В този случай матката се свива, има остри болки в долната част на корема и кървене. В този случай се изисква медицинска помощ, но не за детето, на което вече не може да се помогне, а за майката. Гинекологът изследва матката и, ако е необходимо, кюретаж.

Отлепване на яйцеклетката

Болката в първите седмици на бременността понякога показва заплаха от спонтанен аборт, провокиран от отделянето на яйцеклетката. Тя може да бъде придружена от кървене, чиято интензивност зависи от степента на патологията..

В ранните етапи на отделянето плодът може да бъде спасен. За да направите това, при първите признаци на кървене трябва да се обадите на линейка и да заемете легнало положение, преди да пристигне лекарят. Трябва да поемете контрола върху емоциите си и да се опитате да бъдете възможно най-спокойни. При лечение на патология също се препоръчва пълна почивка..

Киста на жълтото тяло

Кистата на жълтото тяло е новообразувание, което възниква поради натрупването на течност на мястото на спукания фоликул. Това може да причини дърпащи болки в долната част на корема от засегнатия яйчник. Като правило не се изисква лечение. Просто трябва да избягвате физическа активност, за да предотвратите разкъсване на кистата. Ако израстъкът е повреден, това може да причини обилно вътрешно кървене..

Струва си да се помни, че болката през първите седмици на бременността може да не е свързана с гестационния процес. Те възникват с развитието на инфекциозни заболявания, обостряне на хронични заболявания. И дори да сте сигурни в здравето си, ако изпитвате болка, посетете Вашия лекар, поне за да сте сигурни, че всичко е наред..

Стомахът боли през първите седмици на бременността

Не е необичайно стомахът да боли през първите седмици на бременността. Това се дължи на преструктурирането на организма, което протича на физиологично и хормонално ниво. Не всеки, дори здраво и втвърдено тяло, може бързо да се адаптира към драматичните промени, които съпътстват всяка бременност. Болката е сигнал от тялото, което означава, че има нарушение в жизнените процеси, което трябва да се елиминира или поне да се сведат до минимум проявите му.

Не забравяйте, че леката дърпаща болка в долната част на корема може да бъде един от признаците на бременност. За някои тези усещания се проявяват значително, с постоянно повишаване на температурата, за други - почти неусетно, скрити. Този симптом ви позволява да разпознаете бременността дори преди спиране на менструацията и дори преди закупуване на редовен тест за бременност. Не забравяйте, че тялото на всяка майка е специално и следователно реакциите са строго индивидуални.

Болки в стомаха: търсене на причината

Честа причина за болка е естественото преструктуриране на тялото, което преминава в режим „за двама”. По това време коремът на жената постепенно се увеличава и връзките в коремната област отслабват тонуса си, за да не възпрепятстват растежа. По време на този на пръв поглед напълно нормален процес може да се появи болка в корема. Тези болки не са причина за безпокойство, тъй като тялото ви се оказа по-чувствително към хормонални и физически промени. Дискомфортът от тази етиология (причина) се проявява по-често при жени с нисък праг на болка, докато жените с висок праг може изобщо да не изпитват болка.

Рационалното хранене е ключът към здравето и безпроблемната бременност

Не забравяйте, че матката по време на уголемяването може да „изтласка“ останалите органи, разположени в тазовата област. Един от тези органи (между другото най-дългият и най-големият) е червата. Когато е изместена, болката ще излъчва (дава) главно в лявата страна. За да сведете до минимум този дискомфорт, рационализирайте диетата си. Не трябва да съдържа тежка, несмилаема храна. Например тлъсти меса (говеждо, свинско), бобови растения, черен хляб и др. Също така се опитайте да ядете често, но малко по малко, тоест частично, това ще намали натоварването на червата и ще нормализира процеса на храносмилане като цяло поради активното (но не и увеличено!) Производство на ензими. В случай на "тежест" в червата, не използвайте лаксативи, освен ако не са предписани от лекар с указание за точната дозировка и честота на приложение.

Често причината за "кипящата" болка в средата и долната част на корема е метеоризмът, тоест натрупването на газове в червата. Причината за образуването на газове е свързана както с недохранване, така и с увеличаване на секрецията на определени хормони. За да разграничите основния проблем - изключете от диетата такива храни като:

 • зеле (всички видове)
 • бобови растения
 • млечни продукти
 • някои зеленчуци (моркови, лук, целина, гъби, ряпа)
 • черен хляб
 • газирани напитки

Матката може да потиска жлъчния мехур, но това е добър сценарий. Ако се притеснявате от болка в дясната страна и определено можете да проследите увеличаване на дискомфорта след хранене или, обратно, по време на дълги почивки между храненията, работата на жлъчния мехур се нарушава. По-често тя просто се увеличава и е достатъчно да се коригира диетата - изключване на мазни, пикантни, пушени храни и въвеждане на чести, но малки хранения.

Хипертоничността на матката е изключително болезнено състояние, което не може да се обърка с друго

Млечницата е възпалително заболяване, причинено от гъбична инфекция. По-често жените (и не само бременните жени) с намален имунитет и които не спазват елементарни хигиенни правила стават жертви на болестта. Болката в корема е неразделен симптом на млечница, която може да се зарази както през първите седмици на бременността, така и на по-късна дата. Също така характерен симптом е наличието на бели, сиренести секрети от влагалището. Лечението на такова заболяване включва задължителна употреба на противогъбични лекарства, тъй като основната причина за заболяването е гъбична инфекция. Не забравяйте, че само лекар може да намери безопасно за вас лекарство..

В ранните етапи хипертоничността на матката не е необичайна, което е придружено от силна болка в долната част на корема и понякога кървене. Тези показания са недвусмислена причина за извикване на линейка и хоспитализация на бременна жена, тъй като синтетичните аналози на хормоните задължително се използват при лечението на такива нарушения. И както знаете, хормоните са „тежка артилерия“ в медицината и следователно дозата им трябва да бъде внимателно проверена от лекаря въз основа на данните на жената (тегло, възраст, гестационна възраст).

Ако в първите седмици на бременността стомахът боли, тогава с голяма вероятност ще се появят съпътстващи симптоми - гадене, повръщане, главоболие, слабост, раздразнителност. Всеки от тези признаци може да бъде както вариант на нормата, така и проява на патологичен процес в организма и следователно обжалването при гинеколог в случай на болки в корема по всяко време е задължително. Не трябва да се занимавате със самодиагностика и самолечение, тъй като можете да навредите не само на здравето си, но и на здравето на вашето бебе.

Не можете да лекувате, можете да го улесните

Болката в корема през първите седмици, според статистиката, по-често е признак на физиологично преструктуриране на тялото, а не на патологични процеси. Самият факт на наличието на каквато и да е болка не е благоприятен за бъдещата майка, тъй като дискомфортът ще провокира стрес и в резултат на това влошаване на състоянието на жената. Така че, въпреки факта, че назначаването на лечение е прерогатива на лекарите, никой не забранява да облекчава болката сам, ако в процеса не се използват лекарства или други несигурни методи..

Плуването е не само безопасно, но и полезно за бременни жени

Ще ви предложим редица най-безопасните основни методи за облекчаване на болката, до които жената може да прибегне почти по всяко време..

 1. Избягвайте тежестта и стреса в долната част на гърба, тъй като напрежението в мускулите на гърба и кръста може да провокира болка в коремната област поради изкълчвания на връзките и фасцията.
 2. Легнете и се отпуснете, измислете нещо приятно. В същото време поставете дланта си върху болезнената област (само ако дланите са топли). Ако няма начин да легнете, просто се отпуснете, затворете очи, поемете дълбоко въздух и издишайте 7-8 пъти.
 3. Ако сте на закрито - отворете прозорците, разхлабете тесни дрехи (яка, колан, колан).
 4. Плувайте, ако е възможно. Постепенното развитие на мускулите във водата е чудесен начин да помогнете на тялото да се адаптира към физиологичните промени..

Коремна болка по време на ранна бременност: причини, лечение

По време на ранна бременност жените периодично имат болки в стомаха. Невъзможно е да не се обърне внимание на такова състояние, тъй като то може да бъде причинено от сериозни фактори, сред които са патологии от различно естество. За да се избегнат здравословни проблеми, е необходимо да се определи причината за болезнените усещания. Самолечението по време на бременност е особено опасно, така че трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

 • 1 Естеството на болезнените усещания
  • 1.1 Физиологична болка
  • 1.2 Патологична болка
   • 1.2.1 Гинекологични и акушерски
   • 1.2.2 Негинекологични
 • 2 Лечение
  • 2.1 Помощ при физиологична болка
  • 2.2 Лечение на патологии
 • 3 Заключение

Коремна болка, която се появява по време на бременност, може да бъде първият признак на сериозно заболяване. Пренебрегвайки дискомфорта, жената се излага на опасност, тъй като причините, които са го причинили, могат да се превърнат в заплаха за здравето на майката и нероденото дете..

Естеството на такава болка в ранните етапи на бременността може да бъде физиологично или патологично. Гинекологът трябва да определи естеството на дискомфорта при изследване и вземане на анамнеза.

В ранните етапи на бременността в тялото на жената настъпват естествени физиологични промени, които могат да причинят болка в корема от първите дни на забавянето:

 • Оплодената яйцеклетка, прониквайки във вътрешната лигавица на матката, води до микроувреждане на ендометриума и кръвоносните съдове на това място. Процесът причинява лека болка, сравнима с тази, която някои жени изпитват през периода си. Успоредно с това могат да се появят незначителни зацапвания.
 • Под въздействието на хормоните съединителната тъкан омекотява. С увеличаване на матката, връзките, задържащи я в желаното положение, се разтягат, което причинява дискомфорт.
 • Нарастващата матка влияе върху относителното положение на коремните органи, което води до болка. Стомахът "боли", усещанията не са много интензивни.
 • Естественият (не повишен) тонус на матката в началото на бременността понякога причинява дърпащи болки в долната част на корема.

Физиологичните усещания са най-често слабо изразени, могат да бъдат придружени от прозрачно или млечно отделяне, без мирис, еднакво обезпокоителни както през деня, така и през нощта.

Болката от този характер не е опасна за майката и нероденото дете..

Патологичната коремна болка през първия триместър е усещане, което се причинява от развитието на някакви заболявания. Говорим за заплахата от прекъсване на бременността и неуспехи, свързани с репродуктивното здраве на жената, или аномалии в работата на други органи и системи на тялото..

Ако стомахът ви боли по време на ранна бременност по тези причини, трябва да вземете спешни мерки.

Сред причините за болката, свързани с гинекологията и акушерството, се различават следните:

 • Отлепване на яйцеклетката. Това се случва за периоди до дванадесет седмици и често причинява спонтанен аборт. В същото време коремът се „дърпа“, болката се излъчва в долната част на гърба. Жената може да открие, че кръвта се размазва, цветът на отделянето е кафяв, кървав.
 • Хипертоничност на матката. Проявява се чрез дърпане, понякога схващаща болка, евентуално кърваво отделяне.
 • Киста на жълтото тяло. За производството на хормона прогестерон в женското тяло се образува специална жлеза, която намалява в случай на небременност. Ако е настъпило оплождане, жълтото тяло остава активно. Когато в нея се образува киста - кухина с течност - жената изпитва болка отдясно или отляво, в зависимост от това в кой яйчник е. Най-често тази патология протича без освобождаване от отговорност и не представлява голяма опасност..
 • Избледняване на ембриона (плода). Характеризира се със симптоми като силна болка, кървене.
 • Извънматочна бременност. Това се случва, когато яйцеклетката е проникнала не в маточната кухина, а във фалопиевата тръба. Проявява се с остри болки с висока интензивност, кървене, внезапно изпотяване и слабост.

Болката, която се появява при жените в коремната област през първия триместър, не винаги е свързана с раждането на плода. Сред причините, които не са свързани с бременността, се различават следните:

 • Болести на храносмилателната система. Ако една жена е имала хронични заболявания преди началото на бременността, тогава в процеса на раждане на плода те могат да се влошат.
 • Бъбречна патология. Тъй като размерът на матката се увеличава и поради хормонални промени може да се появи цистит, пиелонефрит. Болката е локализирана в срамната област, излъчва се в долната част на гърба.
 • Апендицит. Характеризира се с остра пронизваща болка вдясно, треска, гадене, повръщане.

Силната и постоянна коремна болка, съчетана с кървене, треска, гадене и повръщане, изисква незабавна медицинска помощ в началото на бременността..

Няма терапия, която да е обща за различните видове болки в началото на бременността. Лечението се основава на причината за дискомфорта.

Предписаните лекарства действат за облекчаване на симптомите и спиране на заболяванията..

Ако лекарят е диагностицирал, че усещанията за болка са от физиологичен характер и не представляват опасност за майката и плода, той дава следните препоръки:

 • използване на Drotaverin (No-Shpa) за облекчаване на спазъм;
 • намалена физическа активност;
 • спазване на диетата;
 • минимизиране на стреса и безпокойството;
 • премахване на преумората.

Когато се идентифицират акушерски патологии, лекарят взема решение за амбулаторно или стационарно лечение:

 • Хипертоничност на матката. Предписвайте спазмолитици (таблетки Drotaverin, No-Shpa, ректални супозитории Papaverin), хормонални лекарства, успокоителни (валериана, майчинство). Препоръчва се психоемоционална и физическа почивка.
 • Киста на жълтото тяло. Патологията не се нуждае от лечение, но изисква контрол и наблюдение.
 • Болести на отделителната система. Тъй като в ранните етапи на бременността ембрионът не е защитен от плацентарната бариера, но органите на бъдещия организъм вече се полагат, употребата на лекарства, особено антибактериални, е крайно нежелана и понякога невъзможна. Препоръчително е да се спазва питейният режим с увеличаване на обема на течността (вода, чайове, сок от червена боровинка), разрешено е лечение с билки. Решението за използване на пеницилинови антибиотици в случай на тежка форма на заболяването се взема от лекаря.
 • Болести на храносмилателната система. Лечението на тази група заболявания в началото на бременността е ограничено поради потенциалния риск за развитието на плода. Основните препоръки са рационално хранене, нормализиране на начина на живот, използването на някои билкови препарати, разрешени през този период. Приемането на лекарства, ако са предписани, трябва да се извършва под наблюдението на гастроентеролог и гинеколог.

Когато се появят симптоми на „остър корем“, лекарят взема решение за консервативно лечение и възможна хирургическа интервенция.

Болките в корема, които тревожат жената в началото на бременността, не винаги са опасни, но не могат да бъдат пренебрегнати.

Ако усещанията са интензивни, ножови, режещи по природа и се съчетават със симптоми като зацапване, треска, повръщане, трябва незабавно да се консултирате с лекар.