Положението на матката е от съществено значение за диагностиката на гинекологични заболявания. Ако гениталният орган леко се измести по време на менструалния цикъл, това не се счита за признак на патология, но ако матката е разположена ниско през цялото време, тогава това положение означава, че се развива патологичен процес, това е особено опасно по време на бременност.

Понятието за нормата

Ако редовно и правилно изследвате шийката на матката, ще забележите, че тя е доста подвижна, местоположението и структурата й се променят в зависимост от фазата на менструалния цикъл, което позволява планиране на бременността.

За да се определи местоположението на шията, изследването трябва да се извършва ежедневно..

 1. Първо трябва да си измиете ръцете, да ги третирате с антисептик, можете да нанесете смазка на водна основа.
 2. Заемете удобна поза - за да определите точно дали шията е ниска или висока, по-добре е да седнете на ръба на банята или стола, разтворете краката си възможно най-широко.
 3. Внимателно вкарайте 1-2 пръста във влагалището, палпирайте шийката на матката.

Ако шийката на матката е близо до изхода от влагалището - какво означава това? Ниското положение означава, че овулацията все още не е настъпила, което означава, че зачеването е невъзможно.

Органът пада под нормата в началото на бременността поради повишено отделяне на прогестерон.

Необходимо е внимателно да се диагностицира местоположението на шията, да се подрязват ноктите, да не се правят резки и прибързани движения. Ако подозирате бременност, самоизследването трябва да бъде спряно.

Ниско местоположение

Матката е в нестабилно, окачено състояние, мускулите на тазовото дъно държат органа. При отслабване на техния тонус, поради чести аборти или трудно раждане, при наличие на кисти, миома или миома, той се измества надолу - това означава, че пролапсът е започнал, без своевременно лечение, може да настъпи пълната му загуба.

Матката е разположена ниско - как се развива болестта.

 1. В началния етап изместването на матката спрямо анатомичните граници е почти незабележимо, няма симптоми на заболяването, само лекар може да направи изводи за наличието на патология.
 2. На етап II матката пада доста ниско, което означава, че при силно натоварване, вдигане на тежести може да настъпи частична загуба.
 3. На етап III се диагностицира непълен пролапс, което означава, че разместените органи могат да се усетят независимо.
 4. На етап IV матката е разположена много ниско, което означава, че е напълно пролапирала.

Признаци

Ако матката е разположена ниско до входа на влагалището, тогава се появяват характерни симптоми, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Табели, указващи ниско местоположение:

 • постоянна болка при дърпащ, притискащ характер с различна степен на интензивност, може да излъчва към сакралния или лумбалния отдел на гръбначния стълб;
 • има усещане за наличие на чуждо тяло във влагалището;
 • жената се притеснява от честото желание за изпразване на пикочния мехур, възниква дискомфорт по време на уриниране и полов акт;
 • ако органът е разположен ниско, обемът на отделянето се увеличава, понякога има петна от кръв в левкорея.

Запек, болезнени и обилни периоди, неуспех на цикъла, повтаряща се млечница, чести възпалителни процеси на тазовите органи стават спътници на ниско място.

Патология по време на бременност

Колко опасно е ниското положение на матката по време на бременност? Ако матката е разположена ниско, тогава това не е пряко противопоказание за бременност, гинекологът по правило оценява позицията на органа поотделно и наблюдава движението на маточното тяло по време на бременността. В случай на твърде нисък пролапс се предприема набор от мерки за запазване на бременността.

Последици от ниско разположената матка при бременни жени:

 • ранен спонтанен аборт;
 • увеличаване на вероятността от инфекциозни патологии;
 • усложнения от проктологичен характер - запек, колит, метеоризъм, фекална инконтиненция;
 • задръствания, разширени вени - развиват се поради нарушен кръвен поток;
 • тъй като плодът расте, матката ще продължи да се измества, ще потъне много ниско, което е изпълнено с нейната загуба.

Ако матката е ниска, това означава, че жената ще трябва да остане в леглото след 12 седмици до края на бременността. Жените с подобна диагноза често имат тежки усложнения след естествено раждане, така че лекарите препоръчват цезарово сечение..

Лечение

Едно от най-добрите и ефективни средства е превръзката, която поддържа мускулния орган в естествено положение, намалява натоварването на други органи, гръбначния стълб и допринася за равномерното разпределение на теглото..

Основни терапевтични методи:

 • Гимнастика на Кегел - упражнения, насочени към укрепване на мускулите на таза, корема, седалището;
 • инсталирането на песар е прост метод за лечение, пластмасов пръстен надеждно фиксира органа в желаното положение;
 • обикновено се извършва хирургична корекция след раждане.

Като допълнителни методи за лечение на небременни жени можете да използвате билката дим - залейте 5 g натрошени суровини с 400 ml вода, оставете за 8 часа, прецедете. Вземете 70 ml три пъти дневно 30 минути преди хранене. Помагат и седящите вани с дрога - 5 с.л. л. билки, налейте 5 литра вода, варете в продължение на четвърт час на слаб огън, охладете до 35 градуса. Продължителността на процедурата е 15 минути. Възможността за използване на алтернативна медицина определено трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар..

Местоположението на матката е индикатор, който трябва да се наблюдава, особено по време на бременност и менопауза. Често матката може да бъде ниска, ако жената е имала много раждания. С навременното посещение на лекар можете да излекувате болестта с консервативни методи, гимнастика. В напреднал стадий, хирургическа интервенция, ще се изисква дългосрочно възстановяване.

Ниско разположение на матката по време на бременност

Матката е орган, наречен "второ сърце" на жената. Изпълнението на неговата репродуктивна функция ще зависи от функционалното състояние на органа..

Доста рядка патология сред жените в репродуктивна възраст е ниското местоположение на матката (пролапс). Обикновено засяга жени в зряла възраст над 50 години. Но болестта е "подмладяваща", тоест започва да се среща сред по-млади пациенти, които все още искат да използват репродуктивния си потенциал.

Позицията на гениталния орган е много важна за по-нататъшното носене на плода. За да определи дали положението на матката е нормално, или има някакви отклонения в нейното местоположение, само квалифициран специалист - гинеколог.

Причини

Има много причини за развитието на тази патология и във всеки случай е необходимо да се съберат подробно гинекологичната и фамилната анамнеза. Тези данни често дават ясно да се разбере какъв е тласъкът за пролапса на органа..

Основните причини, водещи до ниското положение на матката:

 • Наранявания на органа или неговия лигаментен апарат, включително в процеса на предишно раждане. Матката и нейните придатъци имат мощен апарат, с помощта на който органът (връзките) са окачени, закрепени (връзки, които фиксират окачената матка) и поддържащият апарат (тазовото дъно).
 • Конституционни характеристики (астенична конституция на тялото)
 • Хормонален дисбаланс, когато има нарушение на производството на полови стероиди - женските полови хормони естроген. Известно е, че тези хормони поддържат мускулния тонус на самата матка и ако те са дефицитни, тя губи своята еластичност и способност за свиване..
 • Морфологични особености на структурата на съединителната тъкан (дисплазия). Това е генетично обусловено състояние, което кара съединителната тъкан да загуби своята сила и да стане прекалено еластична.
 • Вродени малформации на гениталните органи.
 • Прекомерният физически труд, вдигането на тежести може да бъде провокиращ фактор за разтягане или дори разкъсване на лигаментния апарат на органа.
 • Склонност към запек, което води до постоянно напрежение и повишено вътрекоремно налягане.
 • Често реализиране на репродуктивен потенциал (големи раждания).
  Характеристики на хода на интранаталния период: бърз труд, раждане на голям плод, дълбоки разкъсвания на перинеума.
 • Хирургични интервенции върху гениталните органи.

Що се отнася до категорията жени в позиция, трябва да се разбере, че лекото пролабиране на гениталния орган по време на бременност не е патологично. Това обикновено се случва в ранните етапи на бременността, когато производството на естроген спада значително, но синтезът на прогестерон се увеличава.

Друг е въпросът, ако пролапсът на матката при жена е диагностициран още преди началото на бременността и прогресивното увеличаване на органа поради растежа на плода може да влоши състоянието. В този случай е необходимо подробно наблюдение на положението на матката през цялата бременност..

Ефекти

Ако една жена се е отнасяла сериозно към проблема си и е спазвала всички предписани препоръки при подготовка за бременност, тогава вероятността бременността да протече безопасно е доста висока.

Но може да има изключения, като правило, за тези бременни жени, които са били лоялни към съвета на специалист. Последиците могат да бъдат следните:

 • Възходяща инфекция на гениталния тракт по време на бременност;
 • Спонтанен аборт в началото на бременността;
 • Преждевременно раждане;
 • Проктологични усложнения - фекална инконтиненция, запек.

Лечение

Носенето на плод от жена, която дори преди началото на бременността е с ниско местоположение на матката, трябва да бъде под строгото наблюдение на специалисти от антенаталната клиника.

Такива жени трябва стриктно да спазват всички препоръки на лекаря:

 • Чести хигиенни грижи за интимната зона. При ниско положение на матката рискът от инфекция се увеличава, което е особено опасно по време на бременност.
 • Премахване на прекомерното физическо натоварване върху тялото, вдигане на тежести с тегло над 10 кг.
 • Борба с наднорменото тегло.
 • Почивката в леглото в края на бременността.

Има много насоки в решаването на този проблем, сред тях има консервативни и хирургични методи. Но не всички от тях могат да се използват от бременна жена..

Консервативните методи, които могат да се използват при бременни жени, са терапевтични упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Той трябва да бъде стриктно съгласуван с лекаря и се извършва не повече от 1-2 пъти на ден, в зависимост от гестационната възраст и индивидуалните особености на тялото на бременната жена. Включва такива гимнастически комплекси:

Упражнения на Кегел. Техниката на този комплекс се състои в активно и синхронно компресиране на мускулите на тазовото дъно, последвано от тяхното отпускане. Продължителността на всяко стискане и отпускане трябва да бъде не повече от 5 секунди, интервалът между сетовете е 10 секунди. Общата продължителност на комплекса трябва да бъде не повече от 10-15 минути на ден. Можете да го правите веднъж на ден или да го разделяте за 5 минути два пъти на ден. Упражнението трябва да се изпълнява след изпразване на пикочния мехур, в изправено положение, ежедневно. Продължителността на курса ще се определя индивидуално.

Имитация на велосипед. Лежейки по гръб, на гимнастическа подложка, трябва да сгънете краката си в тазобедрената и колянната става, да извършвате плавни движения на краката като каране на колело, без да дърпате. Продължителността на упражнението е средно 5-10 минути, това ще зависи от субективните чувства на бременната жена.

Коляно-лакътна позиция. Доста популярно упражнение, което се използва не само за постигане на главата на плода, но и за укрепване на мускулите на перинеума. В допълнение, това упражнение подобрява притока на кръв към матката, като по този начин я снабдява с кислород, нормализира нейния тонус.

Техника: на гимнастическа постелка първо коленичете, а след това, плавно премествайки центъра на тежестта към предмишниците, се облегнете на ръцете си. След като заемете стабилна позиция, преместете центъра на тежестта напред и останете в това положение за 15-20 минути, като същевременно наблюдавате състоянието си. Упражнението може да се прави два пъти на ден - сутрин и вечер.

Комплект от упражнения по Юнусов - укрепване на мускулите на тазовото дъно, сфинктера на ректума и пикочния мехур.

При бременни жени с противопоказания за хирургично лечение те прибягват до определяне на песар. Това е гумен пръстен. Има много модификации, за всяка жена тя се избира индивидуално и не позволява на матката да потъне допълнително. Както всички устройства, той има своите предимства и недостатъци.

Предимства от поставянето на песар:

 • Лесен за използване;
 • Предоставя възможност за отлагане на хирургичната корекция;
 • Нисък риск от генитална травма;
 • Постигане на желания ефект.
 • Честа подмяна поради риск от възпаление и образуване на язви под налягане на шийката на матката (2 пъти месечно);
 • Дискомфортни усещания;
 • Трудности в интимния живот.

Превръзка за бременни жени - доказа се като помощно средство в случай на ниско положение на матката. Продължителността на носенето отнема по правило много време и се избира от лекар, като самата превръзка. Препоръчително е да носите този продукт 12 часа на ден, да го сваляте преди лягане.

Хирургично лечение на ниското местоположение на матката при бременни жени или не се извършва, или рядко се извършва при строги показания по спешност. По-добре е да започнете да лекувате тази патология преди бременността. Планирането на бременността е ключът към раждането на здраво потомство.

Плацентата е ниска

Бременната жена трябва да бъде подготвена за факта, че в нейното състояние могат да възникнат отклонения от нормалното носене на дете. След като чухте от лекаря за такива проблеми, не трябва да се паникьосвате, а стриктно и стриктно да спазвате всичките му цели.

Един пример за усложнение при здравословна бременност е ниската плацента. Какво е това, защо възниква и как заплашва вашето бебе? Нека се опитаме да разберем заедно.

Ролята на плацентата в развитието на плода

Плацентата е мостът между майката и плода. Лекарите го наричат ​​временен орган, който снабдява тялото на детето с кислород, всички вещества, необходими за неговото развитие, и премахва ненужните компоненти. Плацентата също произвежда хормони за напредване на бременността и предпазва бебето от инфекции. С една дума, този орган служи като инструмент за развитието и храненето на детето от тялото на майка му..

Когато бременността протича нормално, плацентата се развива на 6 см от вътрешната страна на шийката на матката. Ако плацентата е ниска, тогава лекарите диагностицират "ниска плацентация".

Какво е ниска плацентация?

Какво представлява предлежанието на плацентата? Това е едно от отклоненията от нормалния ход на бременността. Представяне или ниска плацентация се случва, когато плацентата е в долната част на матката. В това положение той може напълно или частично да блокира цервикалния канал..

Кървенето може да е симптом на предлежанието на плацентата. Това се случва в резултат на разтягане на долната част на матката през втората половина на бременността. Понякога плацентата дори започва да се лющи - и тогава се получава много силно кървене. Това състояние представлява заплаха както за майката, така и за детето, но не се среща много често. Ако кървенето не може да бъде спряно, тогава може да започне преждевременно раждане. В някои ситуации, дори ако останат няколко седмици преди очакваната дата на раждане, те прибягват до цезарово сечение, за да спасят и двата живота.

Видове презентация

Плацентата превия в медицината е разделена на 4 вида:

  Плацентата е разположена в дъното на матката. В същото време остава възможността за естествено раждане..

Ниска плацентация: всеки милиметър е от значение

Очното дъно на матката е разположено... отгоре. Именно там, по-близо до дъното (т.е. отгоре), трябва да се прикрепи плацентата. Но това не винаги се случва и в около 15% от случаите бъдещите майки ще разберат по време на рутинен ултразвуков преглед за ниското местоположение на плацентата.

Каква е заплахата и възможно ли е да се направи нещо?

Къде е ниското местоположение на плацентата?

Обикновено те казват за ниска плацентация, когато от фаринкса на матката до ръба на плацентата останат 5,5–6 см. Лекарят вижда този резултат дори при планираното ултразвуково сканиране на 12 седмици и прави бележка за това в картата на бъдещата майка. За толкова кратко време това всъщност няма значение, защото плацентата расте и се движи до 36-та седмица от бременността.

Защо ниското местоположение на плацентата е опасно?

Лекарите имат две причини за безпокойство.

Лошо кръвоснабдяване на долната част на матката в сравнение с горната. Колкото по-лошо е кръвоснабдяването на плацентата, толкова по-малко хранителни вещества получава бебето..

Натискът, който растящият плод оказва върху плацентата - в крайна сметка никой не е отменил силата на гравитацията! Компресираната плацента не само не изпълнява напълно функциите си, но може и да се ексфолира, което вече ще се превърне в пряка заплаха за бременността.

”Но, както вече подчертахме, до 22-24 седмици всичко това не е от основно значение..

Ниска миграция на плацентата

По време на бременност плацентата се движи и това не е изненадващо.

Първо, това е жив орган, в който някои области могат да отмират, а други да растат..

На второ място, той трябва да отговаря на хранителните нужди на детето, което означава, че трябва да се увеличава по размер, докато бебето расте..

На трето място, той се прикрепя към стената на променящия се размер на матката и нейното положение се променя заедно с нейното разтягане.

Възможно е да се предвиди движението на плацентата въз основа на мястото на нейното закрепване, което лекарят отбелязва по време на първия ултразвук.

„Най-благоприятното местоположение е на задната стена на матката, която е по-близо до гръбначния стълб. Тя се простира по-малко по време на бременност и най-вероятно до средата на срока плацентата ще има време да се издигне до безопасна височина.

Най-неблагоприятното местоположение е отдолу и отпред - именно тази част от матката се простира най-вече и плацентата може просто да няма време да „пълзи“ по-високо.

Защо плацентата се прикрепя толкова ниско?

Причината всъщност е една - увреждане на ендометриума на матката на тези места, където нормално трябва да се прикрепи плацентата. Но това може да бъде причинено от различни обстоятелства. Между тях:

белези след цезарово сечение или други операции върху тялото на матката;

увреждане на тъканите след аборт или премахване на новообразувания;

промени в ендометриума след инфекциозни заболявания;

големи новообразувания (например миома на матката), които сами по себе си не пречат на бременността, но „заемат най-добрите места“;

малформации на тялото на матката (например седло или двурога матка);

многоплодна бременност (близнаци могат да имат както общи, така и отделни плаценти, а във втория случай един от тях често е прикрепен твърде ниско).

Ясно е, че не можете по никакъв начин да оправите формата на матката или белега след операцията, но този, който е предупреден, вече е въоръжен! Сега знаете, че не трябва да пропускате планиран ултразвук на 12-та седмица от бременността..

Ниска плацентация при 12 гестационна седмица. Какво следва?

Нищо! За кратък период от време дори не най-успешното местоположение на плацентата не влияе по никакъв начин на хода на бременността. Вслушайте се в препоръките на лекаря (те могат да се отнасят до ограничаването на физическата активност и допълнителния прием на комплекс от витамини и минерали), внимателно наблюдавайте здравето си, незабавно се свържете с предродилната клиника за кървави отделяния и болки в долната част на корема (това обаче трябва да се прави по всяко време и положение на плацентата).

”И не пропускайте следващия ултразвук - той обикновено е насрочен след 10 седмици!

Ниска плацентация при 22 гестационна седмица. Какво следва?

Най-вероятно по време на следващия преглед лекарят заявява, че плацентата вече е мигрирала по стената на матката и вече не можете да се страхувате от хода на бременността си. Ако плацентата все още се намира в самото гърло на матката, тогава, уви, ще трябва да предприемете някои мерки.

Ограничете физическата активност. Дори специални набори от упражнения за бременни жени могат да ви навредят сега, да не говорим за бягане, скачане, вдигане на тежести...

Откажете интимността, поне от традиционните й форми с дълбоко проникване. Не нарушавайте отново зоната на матката, към която е прикрепена плацентата..

Опитайте се да си почивате повече, ако можете да легнете, легнете (помните ли, че гравитацията работи срещу вас сега?) Поставете малка възглавница под краката си по време на сън.

„Но най-важното правило е да не се притеснявате! Шансовете са много големи, че ситуацията ще се промени до 36-та седмица от бременността.!

Ниска плацентация при 36 гестационна седмица. Раждане с ниска плацента

„Ако нямате късмет и плацентата все още е в самия край на фаринкса на матката (припомнете си, критичната цифра е 5,5 см), тогава най-вероятно ще имате планирана хоспитализация и цезарово сечение..

Много жени са в настроение за естествено раждане и се притесняват, че „всичко се обърка“. Но в този случай хирургичната интервенция е напълно оправдана: обемната плацента предотвратява „придвижването на бебето към изхода“, което сериозно забавя и усложнява раждането, а освен това (и това е най-опасното) може да се ексфолира преди време. Докато детето не се е родило и не е поело първия дъх, плацентата и пъпната връв също са негови дихателни органи, без тях бързо настъпва хипоксия, бебето буквално се „задушава“ дори в утробата. Трагична ситуация, изискваща спешна намеса и резултатът може да бъде много по-лош, отколкото при планирана операция!

И накрая, при граничното положение на плацентата - същите 5,5-6 сантиметра, когато е възможно и естествено раждане, но все пак съществува риск от неблагоприятно развитие на ситуацията, лекарят може да пробие феталния пикочен мехур в самото начало на раждането.

”Когато амниотичната течност се излее, главата на бебето бързо потъва към маточния фаринкс и притиска и отблъсква плацентата.

Такова решение обаче е възможно само ако бебето е разположено правилно; ниска плацентация и седалищна презентация - недвусмислени индикации за оперативна доставка.

Не забравяйте, че без значение как протича бременността ви, основното е здравето на майката и бебето. Съвременното акушерство може да се справи с най-предизвикателните ситуации, най-важното е да запазите спокойствие и да следвате препоръките на Вашия лекар.!

По време на бременност матката е ниска

Ниското разположение на плацентата по време на бременност е патология, която се наблюдава при 15-20% от родилките.

Когато плацентата е прикрепена спрямо цервикалния фаринкс на ниво от 6 см и по-долу, тогава това местоположение на плацентата по време на бременност се нарича нормално. Това се открива главно по време на ултразвук и не носи никаква опасност със себе си. Ако до края на бременността всичко е нормално, плацентата се издига по-високо.

Не изпадайте в паника преди време, тъй като само при пет процента от родилките ниското местоположение на плацентата по време на бременност се запазва до тридесет и втората седмица, докато само при една трета от тях плацентата остава на същото място през тридесет и седмата седмица.

Ако след двадесет и осем седмици от бременността плацентата все още е ниска, тогава в този случай говорим за предлежание на плацентата. Тъй като в този случай маточният фаринкс, макар и частично, се припокрива от плацентата.

Ниска привързаност на плацентата по време на бременност се открива по презумпция, само когато се роди следродилното, можем да говорим за окончателната диагноза. В такива случаи разстоянието от ръба, където мембраните са се разкъсали до плацентата, е не повече от 7 сантиметра. Лекарите препоръчват да се изследва влагалището с огледала.

Една от причините за предлежанието на плацентата е възпаление на матката след раждането и след аборт в миналото, което е довело до нарушаване на структурата в маточната лигавица, снабдена с кръвоносни съдове, и стените на матката, състоящи се от мускули, и затруднения поради това имплантиране на оплодено яйце. По-малко вероятно е да бъде втвърдено яйце (вече оплодено) в долната матка.

Кървенето възниква поради: отделяне на плацентата от маточната стена и отваряне на пространствата между ворсите, които възникват поради маточните контракции, неспособността на плацентата да следва частите на матката, които се движат. Кървенето по време на раждане или бременност е основният симптом на предлежанието на плацентата. Кървенето, като правило, е характерно за страничното представяне и по-често за централното представяне. След това, когато плацентата е ниска по време на бременност, кървенето се появява в средата и началото на периода на ерекция..

Лечение на предлежанието на плацентата, включително ниско разположени

Пациентката се изпраща в болница, където те осигуряват почивка и стриктно следят дали тя изпълнява почивка в леглото. В същото време се използват лекарства, които намаляват контрактилната активност на матката, както и лекарства, които подобряват съсирването на кръвта, дават не повече от 500 mg на ден аскорбинова киселина. Преливането на кръв се извършва, за да се предотврати спад на хемоглобина, независимо от отсъствието или наличието на анемия. Дори ако кървенето е спряло, пациентът не се изписва от болницата. Цезарово сечение се извършва, ако се установи диагнозата на цялостно предлежание на плацентата и ако кървенето се повтори в края на бременността. Отварянето на мембраните е ефективно при частично представяне. Ако мястото на кървене остане некомпресирано от представящата част, дори след отваряне на феталния пикочен мехур, лекарите могат да използват устройство за индукция на труда, което, когато е сгънато, се поставя зад цервикалната ос (вътрешно) и се пълни със стерилна течност.

Надяваме се, че сте получили достатъчно информация за местоположението на плацентата по време на бременност. Не забравяйте да се консултирате и да бъдете наблюдавани от Вашия лекар.

Ниска плацентация: какво заплашва, превантивни мерки, доставка

Плацентата е разположена ниско - стотици жени чуват тази диагноза през втория триместър. Тази патология може да бъде много опасна в някои случаи, в други тя преминава без никакво лечение и не носи проблеми. Нека да разберем каква е плацентата, какво е нейното нормално местоположение и патологично, каква патология заплашва и как да се избегнат проблеми.

Плацентата е временен орган, чрез който тялото на майката пренася необходимите за живота вещества в тялото на детето, премахва всичко ненужно и дава кислород. Освен това плацентата произвежда хормони, необходими за прогресирането на бременността и предпазва от инфекции. Обикновено плацентата започва да се развива на разстояние най-малко 6 см от вътрешната ос на матката (вътрешната част на шийката на матката), в противен случай лекарите диагностицират „ниска плацентация“ и това заплашва редица проблеми по време на бременността, като кървене и анормално представяне на плода. които често водят до оперативно раждане, а в тежки случаи дори до смърт на майката и детето.

Защо се наблюдава ниско предлежание на плацентата при бременна жена? Тази патология е по-характерна за жени на възраст над 30 години, които многократно са раждали и са правили аборти. Повтарящите се възпалителни процеси, новообразувания на матката водят до деградация на тъканите и оплодената яйцеклетка няма друг избор, освен да търси най-благоприятното място за развитие, а това може да е само вътрешният фаринкс. Ниското разположение на плацентата има множество причини и всяка жена, която се грижи за здравето си и която иска да има деца в бъдеще, трябва да разбере, че всяко гинекологично заболяване, всякаква намеса в матката може да доведе до такива опасни последици в бъдеще.

Но не всичко е толкова лошо, плацентата често е ниска до третия триместър, но до 32 седмици тя се издига сама, това се дължи на растежа на матката. Според статистиката само 5 процента от жените имат тази патология до самото раждане. Освен това не всеки, дори ниското местоположение на плацентата по време на бременност, дори запазено през последния триместър, е много опасно за жена и дете и служи като абсолютна индикация за цезарово сечение. Мястото на бебето може да не покрива напълно вътрешния фаринкс, а само да го докосне с ръб, в такива случаи опитен лекар ще може да отведе жената при раждане по естествен път.

Управлението на бременността с ниска плацентация винаги е много внимателно. Жената ще трябва многократно да се подлага на ултразвуково сканиране, да ограничи физическата активност и да спре да прави секс. Дълго време повишеният тонус на матката може да провокира отслабване на неправилно разположена плацента, от там кървене и евентуална смърт на плода в резултат на остра хипоксия, ако отлепването на плацентата е голямо. Кървенето може дори да провокира гинекологичен преглед на шийката на матката, поради което, без особена причина, лекарите се опитват да не извършват прегледи на стол.

Подчинявайте се на лекарите си и се надявайте на най-доброто. Много жени раждат сами или със секцио на здрави бебета с ниско предлежание на плацентата.

Процесът на получаване на хранителни вещества за детето се осъществява чрез временен орган - плацентата. Плацентата има формата на диск, с тегло 500 g и диаметър около 15 cm. Правилното закрепване на плацентата е отгоре, където се намира маточното дъно. Има достатъчен брой кръвоносни съдове, благодарение на които прикрепването на плацентата и снабдяването с кръвен поток се осъществява по най-добрия възможен начин..

Ниското прикрепване на плацентата се нарича частично или цялостно предлежание на плацентата, когато изходът от матката се затвори или долният ръб на плацентата е по-малък от 6 см над фаринкса на матката. Опасността от това състояние е, че по време на раждането е необходимо неизбежно тежко кървене, поради което е необходимо цезарово сечение.

Ниската плацентация при бременност означава, че плацентата е близо до изхода от матката и докато бебето расте и се движи, натискът върху него става по-силен. Всяко внезапно движение на бременната жена може да причини кървене. Освен това долните части на матката не са адекватно снабдени с кръвоносни съдове, което не позволява на детето да получава пълноценно хранителни вещества и кислород..

 • аборт;
 • отстраняване на миоматозни възли;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • многоплодна бременност;
 • инфекции;
 • възпаление;
 • многоплодни усложнения при раждане;
 • аномалии във функцията на матката.
 • резки движения;
 • всякакъв физически стрес;
 • нервна преумора;
 • полов акт.

Препоръчва се позиция с повдигнати крака: това насърчава по-доброто кръвообращение в плацентата и тя се издига. От момента на откриване на предлежанието на плацентата е необходимо да се наблюдава нейната миграция с помощта на ехографско изследване. Нежелателно е да пътувате с транспорт, да кръстосвате крака, трябва да внимавате да легнете и да станете, а понякога трябва да кашляте с повишено внимание. Всяка степен на кървене е причина да посетите лекар.

По време на раждането матката се напряга и свива, нейният обем рязко намалява, така че съдовете, свързващи плацентата и стената на матката, може да не издържат. Тогава плацентата се ексфолира преди време и започва кървенето.

С развитието на бременността матката расте и плацентата се движи, така че проблемът с ниската плацентация може да бъде решен от само себе си и в 9 от 10 случая на диагноза раждането протича нормално.

Трябва да говорим за възможния риск, ако разстоянието между плацентата и шийката на матката е по-малко от 6 см, тогава лекарят предписва пиърсинг на феталния пикочен мехур. Ако местоположението на плода е неправилно, се предписва цезарово сечение. Ако изходът от матката е затворен, тогава е необходимо цезарово сечение на 38 гестационна седмица.

Лечението, насочено към коригиране на придружаващите усложнения във връзка с предлежанието на плацентата, се основава на използването на спазмолитици: no-shpy, baralgin. Те действат успокояващо на матката и помагат на плацентата да се позиционира. Ниското разположение на плацентата не вреди на детето и неговото развитие.

Въз основа на материали от otzachatija-dorodov.ru

Ниското разположение на плацентата по време на бременност е патология, която се наблюдава при 15-20% от родилките.

Когато плацентата е прикрепена спрямо цервикалния фаринкс на ниво от 6 см и по-долу, тогава това местоположение на плацентата по време на бременност се нарича нормално. Това се открива главно по време на ултразвук и не носи никаква опасност със себе си. Ако до края на бременността всичко е нормално, плацентата се издига по-високо.

Не изпадайте в паника преди време, тъй като само при пет процента от родилките ниското местоположение на плацентата по време на бременност се запазва до тридесет и втората седмица, докато само при една трета от тях плацентата остава на същото място през тридесет и седмата седмица.

Ако след двадесет и осем седмици от бременността плацентата все още е ниска, тогава в този случай говорим за предлежание на плацентата. Тъй като в този случай маточният фаринкс, макар и частично, се припокрива от плацентата.

Ниска привързаност на плацентата по време на бременност се открива по презумпция, само когато се роди следродилното, можем да говорим за окончателната диагноза. В такива случаи разстоянието от ръба, където мембраните са се разкъсали до плацентата, е не повече от 7 сантиметра. Лекарите препоръчват да се изследва влагалището с огледала.

Една от причините за предлежанието на плацентата е възпаление на матката след раждането и след аборт в миналото, което е довело до нарушаване на структурата в маточната лигавица, снабдена с кръвоносни съдове, и стените на матката, състоящи се от мускули, и затруднения поради това имплантиране на оплодено яйце. По-малко вероятно е да бъде втвърдено яйце (вече оплодено) в долната матка.

Кървенето възниква поради: отделяне на плацентата от маточната стена и отваряне на пространствата между ворсите, които възникват поради маточните контракции, неспособността на плацентата да следва частите на матката, които се движат. Кървенето по време на раждане или бременност е основният симптом на предлежанието на плацентата. Кървенето, като правило, е характерно за страничното представяне и по-често за централното представяне. След това, когато плацентата е ниска по време на бременност, кървенето се появява в средата и началото на периода на ерекция..

Лечение на предлежанието на плацентата, включително ниско разположени

Пациентката се изпраща в болница, където те осигуряват почивка и стриктно следят дали тя изпълнява почивка в леглото. В същото време се използват лекарства, които намаляват контрактилната активност на матката, както и лекарства, които подобряват съсирването на кръвта, дават не повече от 500 mg на ден аскорбинова киселина. Преливането на кръв се извършва, за да се предотврати спад на хемоглобина, независимо от отсъствието или наличието на анемия. Дори ако кървенето е спряло, пациентът не се изписва от болницата. Цезарово сечение се извършва, ако се установи диагнозата на цялостно предлежание на плацентата и ако кървенето се повтори в края на бременността. Отварянето на мембраните е ефективно при частично представяне. Ако мястото на кървене остане некомпресирано от представящата част, дори след отваряне на феталния пикочен мехур, лекарите могат да използват устройство за индукция на труда, което, когато е сгънато, се поставя зад цервикалната ос (вътрешно) и се пълни със стерилна течност.

Надяваме се, че сте получили достатъчно информация за местоположението на плацентата по време на бременност. Не забравяйте да се консултирате и да бъдете наблюдавани от Вашия лекар.

Ниска плацентация: какво заплашва, превантивни мерки, доставка

Плацентата е разположена ниско - стотици жени чуват тази диагноза през втория триместър. Тази патология може да бъде много опасна в някои случаи, в други тя преминава без никакво лечение и не носи проблеми. Нека да разберем каква е плацентата, какво е нейното нормално местоположение и патологично, каква патология заплашва и как да се избегнат проблеми.

Плацентата е временен орган, чрез който тялото на майката пренася необходимите за живота вещества в тялото на детето, премахва всичко ненужно и дава кислород. Освен това плацентата произвежда хормони, необходими за прогресирането на бременността и предпазва от инфекции. Обикновено плацентата започва да се развива на разстояние най-малко 6 см от вътрешната ос на матката (вътрешната част на шийката на матката), в противен случай лекарите диагностицират „ниска плацентация“ и това заплашва редица проблеми по време на бременността, като кървене и анормално представяне на плода. които често водят до оперативно раждане, а в тежки случаи дори до смърт на майката и детето.

Защо се наблюдава ниско предлежание на плацентата при бременна жена? Тази патология е по-характерна за жени на възраст над 30 години, които многократно са раждали и са правили аборти. Повтарящите се възпалителни процеси, новообразувания на матката водят до деградация на тъканите и оплодената яйцеклетка няма друг избор, освен да търси най-благоприятното място за развитие, а това може да е само вътрешният фаринкс. Ниското разположение на плацентата има множество причини и всяка жена, която се грижи за здравето си и която иска да има деца в бъдеще, трябва да разбере, че всяко гинекологично заболяване, всякаква намеса в матката може да доведе до такива опасни последици в бъдеще.

Но не всичко е толкова лошо, плацентата често е ниска до третия триместър, но до 32 седмици тя се издига сама, това се дължи на растежа на матката. Според статистиката само 5 процента от жените имат тази патология до самото раждане. Освен това не всеки, дори ниското местоположение на плацентата по време на бременност, дори запазено през последния триместър, е много опасно за жена и дете и служи като абсолютна индикация за цезарово сечение. Мястото на бебето може да не покрива напълно вътрешния фаринкс, а само да го докосне с ръб, в такива случаи опитен лекар ще може да отведе жената при раждане по естествен път.

Управлението на бременността с ниска плацентация винаги е много внимателно. Жената ще трябва многократно да се подлага на ултразвуково сканиране, да ограничи физическата активност и да спре да прави секс. Дълго време повишеният тонус на матката може да провокира отслабване на неправилно разположена плацента, от там кървене и евентуална смърт на плода в резултат на остра хипоксия, ако отлепването на плацентата е голямо. Кървенето може дори да провокира гинекологичен преглед на шийката на матката, поради което, без особена причина, лекарите се опитват да не извършват прегледи на стол.

Подчинявайте се на лекарите си и се надявайте на най-доброто. Много жени раждат сами или със секцио на здрави бебета с ниско предлежание на плацентата.

Патология или характеристика: ниско положение на главата на плода

При следващия ултразвуков преглед или при среща с гинеколог, бъдещите майки ще научат за такава диагноза като ниското положение на главата на плода. Обикновено се поставя от 22 до 35 седмици от бременността, което е много страшно за жените, които очакват потомство..

По време на нормалния ход на бременността плодът потъва няколко седмици преди раждането, но понякога това се случва на по-ранен етап. Не трябва да се паникьосвате и да се притеснявате в тази ситуация, ниското местоположение на плода не принадлежи към патологията. Това най-вероятно е характеристика на определено женско тяло..

Въпреки това, с такава функция, гинеколозите не изключват рисков фактор за преждевременно раждане, поради причината, че главата на бебето притиска шийката на матката, допринасяйки за нейното отваряне. Често бременните жени изпитват болезнена болка в долната част на корема, което не трябва да е причина за притеснение..

Друга опасност е, че при ниско положение на главата на бебето съществува заплаха от кислороден глад, което ще се отрази негативно на развитието на детето. Важно! През този период бъдещата майка трябва да бъде под наблюдението на лекар и да бъде изключително внимателна..

Заплахата от прекъсване на бременността може да бъде:

 • болезнен и продължителен тонус на матката;
 • скъсена шийка (по-малко от 2 см);
 • кървави отделяния, които са симптоми на отлепване на плацентата.

В този случай лечението на жената се провежда стационарно с употребата на лекарства, за да се запази бременността и детето. В някои случаи шийката на матката се зашива или върху нея се поставя специален пръстен, който прави възможно привеждането на бебето до датата на раждане, определена от гинеколога.

Бременната жена сама не може да определи ниското положение на бебето си. Според лекарите тя може да подозира това (постоянни дърпащи болки в долната част на корема, тонус на матката, зацапване), но само специалист може да диагностицира позицията на плода след прегледи.

В акушерството има два метода за определяне на положението на плода. С метода за ръчен преглед опитен гинеколог може да определи положението на бебето и колко далеч е тялото на бебето от входа на цервикалния канал. Ултразвуковата диагностика по време на бременност ще помогне не само да се установи положението на главата на бебето, но и да се определи състоянието на шийката на матката.

Според фолклора ниското положение на главата на бебето показва раждането на момиченце. Лекарите-гинеколози опровергават това предположение, тъй като този факт не се потвърждава от нищо. Местоположението на бебето зависи само от индивидуалните характеристики на бъдещата майка.

Лекарите, след като открият тази характеристика, не предписват никакви лекарства или лечение. Въпреки това, за да се намали дискомфортът на бременните жени, е необходимо да се вслушате в препоръките и съветите на опитни акушер-гинеколози, които са както следва.

Намалете физическата активност:

 • откажете обучение и посещения на фитнес зали;
 • не вдигайте тежести;
 • не ходете на високи токчета.

Откажете се от полов акт, тъй като по време на полов акт матката е силно намалена, което допринася за отварянето на цервикалния канал.

Емоционален мир, който допринася за протичането на бременността без притеснения и притеснения. Препоръчва се също така да се приемат успокоителни (валериана, майчинка), които не увреждат бебето..

Носете превръзка - специална медицинска превръзка, която ще поддържа корема на бременната жена и ще предотврати появата на бебето преждевременно. Превръзката може да бъде закупена във всяка аптека или медицинска служба, а продавачът ще ви помогне да изберете превръзката според размера и предназначението. Носенето на превръзка предотвратява честите контракции на матката и намалява натиска на главата на бебето върху шийката на матката.

Бандажът трябва да се носи само през втория период на бременността и да се носи изключително в хоризонтално положение с отпуснати мускули на тялото.

При слабо представяне на детето има възможност за обостряне на хемороиди. Лекарите настоятелно препоръчват:

 • преразгледа диетата;
 • яжте храни с високо съдържание на фибри;
 • има често и малко по малко;
 • пийте достатъчно течности;
 • физическата активност трябва да е малка.

Тъй като слабото представяне на плода притиска пикочния мехур, бременните жени изпитват често уриниране. В този случай лекарите препоръчват:

 • пийте на малки порции;
 • ограничаване на приема на течности непосредствено преди лягане.

Ниското представяне на плода не е присъда за преждевременно раждане. Бъдещите майки трябва да се вслушат в препоръките на гинеколога, да изпълнят всички изисквания и също така задължително да се обърнат към специалисти в случай на сериозни проблеми.

Въз основа на материали от oberemennostiirodah.ru

Какво е слабо представяне на плода по време на бременност и опасно ли е?

Местоположението на плода в матката винаги е индивидуално - може да се окаже, че детето е твърде ниско в утробата на майката. Тази статия ще ви разкаже какво е ниско представяне на плода и дали е опасно по време на бременност.

Слабото представяне на плода е доста често срещано в акушерската практика. Обикновено това клинично състояние се открива през втория триместър на бременността, когато плодът вече е достатъчно голям.

Има няколко начина да се определи колко ниско е бебето в матката. Първият е ръчен. Използва се от лекарите в продължение на много векове, започвайки от древността. Акушер-гинеколог провежда такова проучване.

По време на тази диагностична процедура лекарят ще прецени къде се намира главата на бебето. Ако е разположен твърде ниско, се прави заключение за наличието на ниско предлежание на бебето в матката. Опитен лекар също определя позицията на плацентата, както и към коя маточна стена се прикрепя предимно. Плацентата може да бъде прикрепена към предната, задната или страничната стена на матката.

Също така е възможно да се определи ниско представяне на плода чрез ултразвуково изследване. В този случай специалистът по ултразвук определя не само локализацията на основните големи части от тялото на бебето, но и измерва техния размер. Ако детето е разположено твърде ниско в матката, това задължително се преценява и включва в медицинския доклад.

Ниското положение на плода в матката може да се дължи на първоначално ниско хорионно имплантиране. В този случай оплодената яйцеклетка не се прикрепя към дъното на матката, а започва да се спуска отдолу. Също така, това разположение на плода може да бъде улеснено от анатомични дефекти в структурата на матката при бременна жена или нейните хронични заболявания на репродуктивните органи..

Ходът на бременността с ниско предлежание на плода може да бъде различен. Една жена ще изпитва множество неудобни симптоми, докато другата толерира периода на раждане на дете съвсем спокойно. Развитието на бременността зависи от множество фактори.

В някои случаи бъдещата майка може да изпита болезненост в корема. Обикновено се развива след повдигане на някои тежки предмети или след бързо ходене. Като правило, в покой този симптом се развива много по-рядко..

Ако болезнеността в корема е придружена от кървене от гениталния тракт, това може да бъде много опасно. В такава ситуация бременната жена не трябва да се колебае да потърси медицинска помощ. Ако изпитвате силна схващаща болка в корема, не трябва да правите никакви активни движения. По-добре по това време да легнете на дивана и да се опитате да дишате дълбоко.

Бременността, протичаща с ниско предлежание на плода, може да бъде усложнена от появата на периодично малко кървене от гениталния тракт. В този случай жената обикновено забелязва появата на тъмночервено или кафяво отделяне на бельо..

Ако тази ситуация се повтаря отново и отново, бъдещата майка трябва задължително да информира своя акушер-гинеколог за това..

Повтарящото се, дори леко кървене може да доведе до развитие на анемично състояние. Анемията е изключително неблагоприятна патология както за самата бременна жена, така и за нейното бебе. В такава ситуация доставката на кислород до жизненоважните органи на детето намалява, което впоследствие се отразява негативно на неговото развитие..

При ниска фетална презентация е много важно да се следи хода и развитието на бременността. Бъдещата майка, чиито лекари определят такава характеристика, трябва да изготви разширен набор от препоръки. Бременната жена трябва да ги наблюдава до самото раждане..

Бременността с ниско предлежание на плода може да е нормална. Неговият ход до голяма степен зависи от начина на живот, който бъдещата майка води, както и от първоначалното й състояние. Ако женското тяло е било отслабено още преди началото на бременността, тогава вероятността от развитие на усложнения по време на раждането на дете се увеличава.

При бременност, която настъпва с развитието на слабо представяне на плода, е много важно да се намали рискът от преждевременно раждане. Много жени, които са диагностицирани с ниска форма на плода, могат да се сблъскат със заплахата от прекъсване на бременността. Ако лекарите са установили такова състояние, бъдещата майка може да бъде хоспитализирана в болница. Основната цел на терапията е да поддържа бременността възможно най-дълго..

За да може бебето да се роди жизнеспособно, то се нуждае от определено време за вътрематочно развитие. През това време белите дробове окончателно се формират в плода и дори малко сърце започва да функционира. Ако жизненоважните органи на бебето по време на спонтанното ранно започване на раждането все още са непълно оформени, съществува реална заплаха за живота му в новото местообитание. Такова недоразвитие на органите също застрашава образуването на сериозни дефекти в развитието на детето..

При слабо представяне на плода инфекцията е опасна. Важно е да се разбере, че колкото по-близо е бебето до външните полови органи, толкова по-голям е рискът от възможна инфекция да попадне в маточната кухина. Много е важно бъдещите майки, които имат слабо представяне на плода по време на бременност, да спазват правилата за лична хигиена..

Ако заплахата от преждевременно раждане е твърде висока, а гестационната възраст все още е кратка, може да се инсталира специален задържащ пръстен за бременна жена - той се вкарва в гениталиите и осигурява допълнително фиксиране на бебето в матката.

Този метод ви позволява да носите бременността до момента, в който детето може да се роди вече жизнеспособно.

Много често срещан проблем, с който много бременни жени с лице с ниска презентация е появата на хемороиди или запек. Колкото по-голямо става бебето, толкова повече матката притиска ректума. Това механично изстискване прави пътуванията в тоалетната нередовни. Някои жени дори съобщават, че имат болка по време на дефекация..

За да се справи с тези неблагоприятни симптоми, бъдещата майка трябва внимателно да следи диетата и режима на пиене. Растителните фибри, които се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете, ще помогнат за нормализиране на движението на храната през червата. Зеленчукова салата, подправена с растително масло, може да бъде чудесно допълнение към основното ви хранене. Редовният прием на фибри ще помогне за подобряване на изпражненията.

Въз основа на материали от www.o-krohe.ru

Женското тяло е поразително различно от мъжкото. Това твърдение е добре известно, но не всеки човек може да си представи колко се различават. Но в женското тяло, ако е необходимо, се появяват нови органи и когато нуждата от тях изчезне, те изчезват безследно. Невероятно наистина?

Ситуацията, изискваща от жената такива невероятни способности, е проста и очевидна - бременността. Този период се характеризира с развитието дори на 2 временни органа: жълтото тяло и плацентата. Вярно е, че те не се появяват едновременно, а последователно.

И двата органа са от голямо значение за развитието на бебето и поддържането на бременността. И, за съжаление, и двамата могат да имат различни патологии. Това е отделяне на плацентата и различен брой съдове на пъпната връв и ниско разположена плацента. Последното, между другото, е най-често срещаното. Какво означава ниска плацента? Въпросът е труден, първо трябва да разберете какво представлява плацентата.

Още преди бременността, в средата на менструалния цикъл, започва да се развива жълтото тяло - органът, отговорен за производството на прогестерон, който е необходим за подготовката на ендометриума за имплантиране на оплодено яйце, както и за самото имплантиране и поддържане на бременността. Жълтото тяло се образува на мястото на фоликула, който пусна зряла яйцеклетка във фалопиевата тръба.

По-нататъшната съдба на жълтото тяло зависи от това дали зачеването е настъпило или не. Ако яйцеклетката не е била оплодена, тогава тя излиза с кръвта по време на менструация и жълтото тяло постепенно се разгражда, т.е.разтваря се. Ако настъпи оплождане, тогава жълтото тяло остава активно още 4 месеца - до завършване на развитието на плацентата.

И откъде идва плацентата и защо е необходима? Плацентата се развива след имплантиране на яйцеклетката. По това време той вече разполага с приличен запас от клетки, които след имплантацията се разделят на 2 части: от едната плодът впоследствие ще се развие, от другата - мембраните и всъщност плацентата. Интересна подробност: мъжката част от ДНК на яйцеклетката е отговорна за развитието на плацентата и мембраните..

Плацентата се развива напълно до 16 гестационна седмица. От този момент нататък тя започва да произвежда прогестерон вместо жълтото тяло. Освен това именно плацентата е естествената бариера между тялото на майката и детето, тя филтрира всички токсини, лекарства и други вещества, които не са твърде полезни за плода, от кръвта, постъпваща в плода..

Впрочем самият обмен между двата организма се осъществява именно през плацентата. Както можете да видите, значението на плацентата за поддържане на бременността е трудно да се надцени..

Обикновено плацентата е прикрепена към задната част на матката, по-близо до нейното дъно. Струва си да се отбележи, че матката е обърнат съд, а дъното й е разположено отгоре. Това е най-оптималното място за плацентата. Това обаче не винаги е така. В някои случаи плацентата е прикрепена към предната стена. Което също не е патология.

Ниското разположение на плацентата по време на бременност е много по-опасно. Ако плацентата е разположена ниско, тя се подлага на по-силен натиск от страна на плода и при всяко външно въздействие рискът от увреждане на плацентата или нейното отлепване се увеличава. Освен това на по-късните етапи активно движещо се дете може също да увреди плацентата или да изстиска пъпната връв.

Друг недостатък на ниското разположение на плацентата е, че долната част на матката не е толкова добре снабдена с кръв, колкото нейното дъно. Всичко това е изпълнено с фетална хипоксия - остра липса на кислород. Ниско е такова разположение на плацентата, когато между долния й ръб и маточния фаринкс има по-малко от 6 см.

Ако плацентата е разположена ниско, но по протежение на задната стена на матката, най-вероятно ситуацията ще се изправи сама и плацентата мигрира в по-високо положение. Предната стена има голяма склонност към разтягане и миграцията също е характерна за нея, но посоката на миграция е обратна: обикновено плацентата се движи в обратна посока, надолу към шийката на матката.

Още по-сложна и опасна патология на местоположението на плацентата е нейното частично или пълно представяне. Представянето е състояние, когато плацентата частично или напълно запушва фаринкса на матката. Повече за предлежанието на плацентата →

Ниската плацента по време на бременност може да се дължи на редица причини. Най-често - различни видове увреждания на лигавицата на матката. Това може да бъде възпаление и инфекциозни заболявания, както и последиците от предишни аборти и спонтанни аборти, особено ако е извършено кюретаж. Белезите на матката след цезарово сечение и други гинекологични операции също могат да попречат на яйцеклетката да се фиксира в горната част на матката.

Причината за ниското местоположение на плацентата по време на бременност може да бъде патологии на развитието на матката, включително недоразвитие на матката или неправилната й форма. Освен това ниската плацента се среща при многоплодна бременност..

Като правило ниско разположената плацента не съобщава за никакви симптоми. В някои случаи могат да се появят дърпащи болки в долната част на корема или кървене. Това обаче вече са симптоми на отлепване на плацентата, а не само ниска плацентация..

Тази патология може да бъде открита само по време на ултразвуково изследване. Съответно е повече от необходимо своевременно да се подложи на ултразвуково сканиране за бременни жени..

Ами ако плацентата ви е ниска? Препоръките са доста прости. На първо място, не се притеснявайте много. В по-голямата си част жените с тази патология носят дете без проблеми и го раждат сами. За да направите това, обикновено е достатъчно да слушате лекаря и да правите каквото той каже. Е, излишното вълнение е малко вероятно да има положителен ефект върху бременността..

При ниска плацента ще е необходимо пълно отхвърляне на сексуалната активност и трябва да се избягват прекомерни физически натоварвания. Няма да е възможно да бягате, скачате, да вдигате тежести. Причините за отказ да правят секс не са ясни на всички, но всичко е съвсем просто. Плацентата с тази патология е много близо до шийката на матката, понякога 2-3 см, а ритмичните тремори, напрежение, свиване на матката по време на оргазъм могат да причинят отлепване на плацентата. Същото важи и за физическата активност..

Имайте навика да използвате възглавница под краката си, когато лежите. И, разбира се, не пропускайте планирани посещения при лекар и ако гинекологът ви посъветва да отидете да спестите, не пренебрегвайте този съвет.

Какво може да се направи, за да се предотврати ниско поставяне на плацента? Преди всичко трябва да се избягват абортите и спонтанните аборти. Освен това е много важно да се лекуват всички инфекциозни и възпалителни процеси своевременно и дори преди бременността. За съжаление не можем да поправим конструктивните характеристики на матката..

Ниската плацента обаче не е причина за паника. Първо, дори при такава патология е лесно да се издържи детето без вредни последици, и второ, до 34 седмици, местоположението на плацентата не е стабилно. Лесно може да се промени на по-благоприятен. Така че, ако сте били диагностицирани с "ниска плацента", трябва да се настроите на най-доброто и да следвате препоръките на лекаря, тогава всичко ще бъде наред: бебето ще се роди навреме, естествено и без усложнения..