всеки знае, че дори здравият възрастен трябва да посещава по-малко тълпи от хора, да стои далеч от кашлица и кихане, да се откаже от влажни и лошо проветриви помещения, да ходи повече на чист въздух. майки с деца, това важи на първо място!

но ако сте кърмачка и сте настинка? вие се храните при поискване, постоянно общувате с бебето и е възможно да тренирате да спите заедно с бебето... прекарвате всичките 24 часа в близък контакт с бебето и не трябва да се говори за някакво "избягване на кихаща майка".
Какво да правя?

първо се успокойте и се настройте за самовъзстановяване.

докато майката все още дори не подозира за настинката си, тялото на бебето вече започва да развива "антитела" срещу чужди "антигени" на майчиния вирус, получени чрез мляко.
следователно в никакъв случай не спирайте кърменето и не кипете кърмата (като по този начин не пречите на способността на имунитета на бебето да се бори с вируса). Пропускам абсолютните противопоказания за НВ, когато има сериозна патология на бъбреците, сърдечно-съдовата система поради инфекция. говорим за банална ARI, ARVI.

второ, за МАМА и за предпочитане за тези, които са в контакт с детето, ВЕДНАГА НОСЕТЕ и носете марлева превръзка с 2-3-часово преместване на нова.

трето, лекувайте се с това, с което сте били лекувани по време на бременност)
(слава Богу, ако сте успели никога да не кихате или кашляте веднъж на 9 месеца).
Ще изброя какво можете (аз се лекувах сам).

 • грипферон (капки за нос), други интерферонови препарати - виферон (ректални супозитории) 3 000 000 IU 2 пъти на ден
 • ароматни масла от иглолистни дървета (вдишване, върху марлена превръзка)
 • топла обилна напитка (отвара от шипка, чай с мляко или кондензирано мляко, компотите от сушени плодове са добри)
 • храна, богата на витамини и микроелементи (месни бульони, мразени супи, зърнени храни - овесени ядки, елда, ориз с тиква, варени или задушени зеленчуци - тиквички, патладжан, чушки, домати)

ако детето ви има реакция на нещо под формата на алергични обриви, колики, газове и т.н., естествено, изключете.
горните продукти са полезни за майката и не трябва да причиняват дискомфорт на бебето.

Понякога се случва. лекували сте се, лекували сте се. но бебето... получи "настинка", най-вероятно от вас ((

имахме този ход на събитията съвсем наскоро.
ние сме на 3,5 месеца. IGV. носене на дръжки. сън на ставите.
Настинах". и зарази любимото си бебе. Само в момента разбирам, че ако следвах описания по-горе алгоритъм на действия, щях да успея да избегна това. МОМИЧЕТА, ВИНАГИ НОСЯТ МАСКА!!

няколко дни след мен Мася „вдигна щафетата“ под формата на малка кашлица. не придаваше голямо значение на това, защото съгрешиха на сух въздух в стаята (внезапно включиха отоплението). на следващия ден вечерта се добави често кихане, след това зачервяване на окото и сополи...
в тези минути само си мислех, че би било по-добре да се разболея милион пъти, отколкото за собственото си дете.
Обаждам се на нашия педиатър - той не отговаря.
извън прозореца - душ.
скача електричество.
модемът изгаря - аз съм без интернет. (беше вчера)
какви бяха номерата на клиниките в телефона - обадиха се - "няма рецепция на сеното"...
Накрая се обаждам на моя педиатър!
обяснете ситуацията.
записва час само за тази сутрин.
запали свещта на Виферон за през нощта.
нямаше температура.
няма антипиретици.
спал от 22 до 2 часа сутринта.
след това яде, ходи, яде отново, люлее се по ръцете и се усмихва в отговор, пищи... до 5 сутринта.
и тогава е време да станете.
ARI се потвърждава на рецепцията.
предписани лазолван, називин и продължете с виферон.
избирателна активност следващия вторник.

сега сме много по-добри. остана само кашлицата. Ще пиша след пълно възстановяване.

МАМИИ, АПЕЛИРАМ ВАС С ИСКАНЕ ДА БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЗА ВСЯКИ СИМПТОМИ НА ДЕЦАТА ВИ! МНОГО Е ВАЖНО.

Желая на вас и вашите деца само щастливи и здрави дни.

Ако мама се разболее по време на кърмене, ще се разболее ли бебето?

Един от належащите въпроси от момента на раждането на бебето е следният: ако майката се разболее по време на кърмене, ще се разболее ли бебето. Трудности възникват, когато храната е изградена върху пазачите. Необходимо е да се вземат предвид всички нюанси предварително, за да се премисли схема за хранене за новородено или лечение.

Болезненото състояние не зависи от сезона

Ако мама се разболее

Можете изведнъж да се разболеете по всяко време на годината. Кърмещите майки, които кърмят, са податливи на настинки. Причината е, че дихателната система работи с повишени натоварвания, които отиват за производството на мляко. В резултат на това имунната система отслабва и инфекциите по-бързо навлизат в тялото..

Основният въпрос в случай на негативно развитие на събитията е дали новородено дете може да се зарази с ARVI от майка по време на кърмене. Съвременните изследвания и препоръките на СЗО показват необходимостта от запазване на този метод на хранене на кърмачета.

Важно! В 90% от случаите няма да се налага да ограничавате контакта с детето. Няма нужда от кипене на мляко или други методи за дезинфекция.

Болести, несъвместими с хепатит В

Има редица ситуации, в които ще е необходимо временно или окончателно да се откаже HV и да се премине към хранене с адаптирано мляко. Отбиването е необходимо поради вида или тежестта на заболяването.

Важно! Необходимо е да се откаже напълно храненето (преминаване към адаптирано мляко) само след консултация с педиатър.

Ако майката на новородено бебе е болна, тя също трябва да бъде изследвана. Болести, несъвместими с HV:

 • инфекциозни в остра форма на протичане (токсични вещества от микроорганизми могат да попаднат в млякото);
 • гноен мастит;
 • период на възстановяване след операция (ефектите на анестезия, лекарства, антибиотици).

Допуска се възможността за частично запазване на храненето с кърмата. Трябва да се прави често изпомпване, ако лекарят разреши. Препоръчва се процедурата да се повтаря на всеки 3-4 часа, за да се предотврати застоя на течности в гърдите. В някои случаи това не се прави, за да се храни новороденото, а за да се премахнат страничните ефекти или да се намали производството на мляко в бъдеще. След като майката се възстанови напълно, бебето в 90% от случаите може да се върне към обичайния начин на хранене..

Как да продължите да кърмите

Ако причината за развитието на болестта не е инфекция или опасен вирусен тип патоген, тогава можете да продължите да кърмите за период на лошо здраве на майката. Когато настинката настигне с пазачи как да не зарази бебето е въпросът, който възниква първо. Обикновените остри респираторни инфекции няма да навредят, следователно, за да не се зарази детето, е достатъчно да се използва медицинска маска.

Как да храните бебето си с мляко

90% от вирусите и бактериите се предават по въздуха капчици или след контакт. За да се сведе до минимум вероятността новороденото бебе да се разболее (да се зарази), се препоръчва, в допълнение към използването на марлена маска, да се проветрява стаята.

Мокрото почистване и използването на хигиенни артикули за еднократна употреба също помагат бебето да бъде здраво и да кърми. Също така е необходимо да измиете добре ръцете си, преди да взаимодействате с малкото дете. Кърменето може да продължи, ако в програмата за лечение не се използват антибиотици или други лекарства, които не са безопасни за бебето.

Важно! Препоръчително е да се съгласите с педиатър за оптималния график на хранене, тъй като режимът може леко да се измести.

Списък на правилата за лечение

За да се намали инфекцията до нула, се препоръчва да се следват няколко прости правила:

 • организира процеса на лечение по такъв начин, че да изтече определено време между приема на лекарството и директния контакт с бебето (в повечето случаи максималната концентрация на лекарството в кръвта се записва 1,5-2 часа след приложението);
 • интервалите за хранене трябва да се увеличат до 4-5 часа (използва се за допълнително хранене на смес или допълнителни храни по възраст);
 • по време на периода, в който тече основната фаза на лечението, майката трябва внимателно да наблюдава състоянието на детето;
 • кърменето трябва да се спре, ако бебето реагира негативно: появява се обрив, сърбеж или подуване.

Ако лечението включва прием на антибиотици, тогава за този период ще трябва да прехвърлите детето на сместа. Трябва да продължите да изцеждате мляко. За да подобри микрофлората, педиатърът може да предпише курс на пробиотици за детето..

В случай, че една жена е успяла да настине 3-6 месеца след началото на храненето (зрял етап на лактация), не е необходимо рязко спиране на процеса на хранене. След консултация с лекар ще можете да намерите оптималния график. Причината е, че майката може да изпитва стрес, в резултат на което млякото ще бъде загубено частично или напълно.

Важно! Жената не трябва самостоятелно да отказва лекарства, предписани за лечение, тъй като това действие може да доведе до различни усложнения.

Вентилацията намалява бактериите във въздуха

Какви лекарства са разрешени

След консултацията ще стане ясно дали майката се разболее по време на кърмене, дали бебето ще се разболее. В повечето случаи обикновената настинка или острата хрема не са вредни за здравето на новороденото. Има лекарства, които са одобрени за прием без ограничение при кърмене, но включването им в програмата за възстановяване трябва да се извършва от лекар. Ако настъпи настинка по време на хранене на бебе, как да се възстанови и лекува, решава специалистът.

Студено с HS

Съвременните изследвания показват дали бебето може да се зарази директно от майка с настинка с пазачи. В резултат на това почти 90% останаха здрави. Само онези, чиито родители нарушиха препоръките на лекарите, започнаха да се разболяват в лека форма.

Важно! Разкрито е, че болна майка няма да зарази дете чрез контакт или хранене. Причината е, че респираторният вирус не влияе върху състава на млякото.

ТОРС с кърмене

Изисква се предварително да се знае какво да се прави, ако кърмещата майка на бебето е болна не от обикновена настинка, а от ARVI. В тази ситуация в организма има патогени, които могат да проникнат в млякото. Контактът ще бъде заразен за детето, когато майката не спазва правилата:

 • не забравяйте да използвате медицинска маска;
 • майчините ръце;
 • извършвайте мокро почистване и проветряване ежедневно.

Ако температурата се повиши, препоръчително е да се изпомпва, основното време за грижа за бебето трябва да е наблизо (татко, баба).

Внимание! Кърменето може да продължи, ако не се приемат антибиотици..

Необходимо е да си измиете ръцете по време на настинка

При лечението на ARVI в кърменето се използват следните лекарства: Viferon, Grippferon. Курсът на лечение, дозировката и продължителността се определят от резултатите от медицински преглед..

Отговорът на въпроса възможно ли е да заразите дете с настинка директно чрез кърмата е отрицателен в 90% от случаите. Детето няма да се зарази от майката по време на контакт, ако тя правилно изпълнява процеса на лечение и следва инструкциите на лекаря. Препоръчва се на болна жена да остане в леглото, за да не се простуди допълнително или многократно или да получи усложнения. За да не боли гърдата при пълно или частично спиране на gv, се извършва редовно изцеждане.

Най-ефективните начини за предпазване на бебетата от настинки. Как да запазите бебето си в безопасност?

И така, имаше неприятност - един от членовете на домакинството се разболя или друг вирус се разхожда из града. И в това, изглежда, няма нищо необичайно, особено през есенните и пролетните периоди. Но ако вкъщи има бебе, трябва да се вземат всички мерки, за да не се разболее от настинка. Такива малки деца много по-трудно понасят дори обикновен хрема, така че всичко трябва да се направи, за да не се разболее бебето. Как да не заразим новородено с настинка? Обикновено е достатъчно спазването на някои правила и простата профилактика на заболяването..

 • Някои общи правила за предпазване на дете от болести
 • Ако мама се разболее
 • Капки за нос чесън и лук
 • Как да предпазим детската стая от вируси?
 • Превантивни мерки на обществени места
 • Профилактика на настинки при дете

Някои общи правила за предпазване на дете от болести

 1. Най-лесният начин е да изолирате бебето от болния член на семейството. Това обаче не винаги е лесно. Ако апартаментът е едностаен или майката е болна, временно изолиране на детето няма да работи. Следователно болният човек трябва да е у дома с маска и да я сменя редовно;
 2. Опитайте се да не се събирате със семейството си или да каните гости по време на обостряне на инфекциозни заболявания. Колкото повече бактерии има у дома, толкова по-лесно е вашето бебе да ги вземе. Дори ако всички гости са здрави, дайте им маски;
 3. Разхождайте се често с бебето на чист въздух. Но! Не ходете на места с много хора;
 4. Мийте ръцете и лицето си често, когато се приберете у дома. Останалата част от семейството трябва да направи същото. Внимавайте за ястията, които детето яде - винаги ги стерилизирайте. Бельото, на което бебето спи, и кърпата винаги трябва да са чисти. Патогените лесно растат в мръсната тъкан;
 5. Можете да предпазите бебето си от вируси във въздуха с помощта на накълцан чесън и лук в чиния в детската стая. Разбира се, миризмата ще бъде тежка, но детето ще бъде защитено;
 6. Ако бебето вече е започнало да души, трябва да направите всичко, за да не се разболее повече. Почистете носа на детето си от слуз, ако то вече е в състояние да си издуха носа, уверете се, че го правите редовно. Използвайте антисептични капки за нос. Не капвайте кърма, както мнозина съветват. Може да влоши проблема..

Ако мама се разболее

Предотвратяването на настинки при кърмачета ще бъде много трудно, ако майката е болна, тъй като тя е постоянно в контакт с детето, как да го предпазим от инфекции? Не забравяйте да наблюдавате здравето си по време на вирусни епидемии и ако чувствате, че сте започнали да се разболявате, трябва да се лекувате навреме.

Важно: Дори и да сте болни, не спирайте да кърмите бебето си. Инфекцията не се предава чрез кърмата, но самата тя насища детето с необходимите елементи и укрепва имунитета му. Няма по-добро средство за профилактика на настинки при деца.

Въпреки това, по време на заболяване, поради липса на течност в тялото на майката, количеството произведено мляко може да намалее. За да предотвратите това, не забравяйте да пиете много течности, за да попълните водния баланс в тялото..

Когато лекувате, не бързайте да купувате първите прахове от ARVI, които попаднат в аптеката. Много лекарства са противопоказани за кърмене, тъй като те могат да проникнат в тялото на бебето с мляко. Вземете лекарства само след консултация с Вашия лекар.

Капки за нос чесън и лук

Ако все още не сте се разболели сериозно, но вече чувствате леко неразположение и имате хрема, направете капки чесън, за това изцедете сока от чесъна. Не забравяйте да го разреждате с вода в съотношение 10 към 1, в противен случай ще получите изгаряне на лигавицата. Погребвайте продукта в носа 5 пъти на ден. Такива превантивни мерки ще ви помогнат да не се разболявате повече и да не заразявате бебето си..

Капките лук могат да се използват вместо чесън. Залейте ситно настъргания лук с вода, оставете сместа да се влива за един час. Прецедете, така че да остане само каша, и я смесете с мед (една четвърт чаена лъжичка е достатъчна). Капете това лекарство в носа си по същия начин, както бихте направили за разтвор на чесън..

Как да предпазим детската стая от вируси?

Добре е, ако бебето има отделна стая, но в едностаен или малък апартамент е трудно да се изолира детето. Отделете място за бебето във вашата спалня, но не забравяйте да спазвате условието: не приспивайте бебето в леглото ви, ако някой от родителите е болен.

Как да не заразим бебето с настинки и други вирусни заболявания, като сме в една стая с него? Ето няколко съвета:

 1. Проветрявайте редовно зоната, за да предотвратите въздушни инфекции. Отворете прозорец в стаята няколко пъти за поне 15 минути. Разбира се, бебето не трябва да е на закрито по това време - по това време можете да излезете на разходка с него;
 2. Правете често мокро почистване. В идеалния случай трябва да миете подове и да избърсвате повърхности два пъти на ден - сутрин и вечер. Ако сте много болни, добавете хлор към водата за измиване;
 3. Следете температурата в спалнята. Както прегряването, така и хипотермията са еднакво вредни за бебето. Нормалната температура за поддържане здравето на бебето е около +22 градуса;
 4. И разбира се, ако вече сте болни, лекувайте се възможно най-силно и бързо, за да не разпространявате бактерии из апартамента. Ако изброените превантивни мерки не помогнаха и бебето започна да се разболява, заведете го на педиатър. Възрастен може бързо да се възстанови от заболяване за 2-3 дни, използвайки домашни методи или аптечни прахове, но бебетата се разболяват по-дълго и по-силно.

Превантивни мерки на обществени места

Разходките на чист въздух са полезни за децата, така че те ще растат здрави и силни. Но, ако е ясно как да предпазим бебето от настинки у дома, тогава публично е по-трудно да се направи това, особено когато майките са толкова заети с ежедневието, че се опитват да комбинират разходката с детето с пътуване до магазина, пощата, банката, химическото чистене, фризьора и т.н..

Разбира се, никой не забранява да води малко дете на обществени места, особено ако няма възможност да го оставите за малко вкъщи. Не забравяйте, че всяко претъпкано място е източник на инфекции и ще бъде трудно да предпазите бебето си от настинки и грип. При възрастните имунитетът е по-силен, отколкото при кърмачетата. Докато болестта просто няма да се придържа към вас, бебето веднага ще вземе инфекцията.

Ако решите да разберете как да не заразите бебе, на първо място, научете просто правило - не вземайте детето си със себе си на обществени места, опитайте се да решите делата си по различно време. Този съвет е особено важен по време на сезонните епидемии от грип и ТОРС..

Най-малкото кихане на бебето и инфекцията е почти неизбежна. Трябва да се внимава особено, ако детето е под една година. По това време са необходими редовни посещения в детската клиника и просто не е възможно да се намери по-добро място за натрупване на различни инфекции - в крайна сметка родителите преди всичко водят болни деца на това място.

Дори ако ви е позволено да не се правите с бебе, пак ще прекарате известно време в коридора с останалите посетители. Какво да направите в такава ситуация и да намалите рисковете от инфекция:

 1. Не забравяйте да се консултирате със здравния си посетител за информация относно честотата на децата. Ако разберете, че в града е започнала епидемия, по-добре не довеждайте детето си на рутинен преглед, особено ако е здраво. Изчакайте 1-2 седмици, докато пиковата честота отшуми. По правило тази информация не е тайна и много служители на лечебни заведения охотно се съгласяват с такава задача;
 2. Ако не е възможно да изчакате известно време и да дойдете в клиниката по-късно и се страхувате, че бебето ще се зарази от други деца и ще се разболее, можете да използвате просто и ефективно средство за защита. Смажете носа на бебето с редовен оксолинов мехлем. Разбира се, това не е панацея за болести, но това лекарство ще издържи на такъв тест като опашката за посещение на лекар в поликлиника.

Профилактика на настинки при дете

Не е тайна, че е по-добре изобщо да избягвате болестта, отколкото да я излекувате. Често, ако профилактиката на настинки при новородени не успее, острите респираторни инфекции при бебета могат да доведат до сериозни усложнения, включително сърдечни шумове, астма, чернодробни и бъбречни заболявания и дори загуба на зрение или слух. Последствията са сериозни, така че имунитетът на детето трябва да бъде укрепен от самото начало. Как да го направим:

 1. Давайте на бебето витамини редовно през цялата година. През лятото това могат да бъдат пресни плодове и зеленчуци под формата на пюре. Ако кърмите, не забравяйте да ядете колкото се може повече витамини. През зимата можете да използвате препарати с витаминни и минерални комплекси в състава;
 2. Отличен превантивен метод е закаляването. Разбира се, не е нужно да търкате бебето със сняг или да го обличате твърде лесно за разходка, но контрастният душ е добър начин за укрепване на естествения имунитет на детето;
 3. За по-големите деца спортуването е добре. Упражненията са много полезни за организма. Изпратете детето си в секция за плуване или фигурно пързаляне, вие сами ще забележите, че то ще боледува по-рядко;
 4. Ефективно средство срещу болестите е ваксинацията. Ваксинациите ще ви позволят да развиете имунитет към специфични заболявания, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди процедурата.

Ако бебето вече е заразено, не му давайте силни лекарства, особено без препоръка на лекар. Давайте на детето си повече топли напитки: мляко, компот, плодова напитка. Напитките могат да се комбинират с прием на витамини. Ако бебето има висока температура, свалете го, като му дадете парацетамол. И, разбира се, не отлагайте посещението си на лекар..

Бебе, защитено от инфекциозни заболявания с превантивни мерки, ще бъде здраво и весело. Достатъчно е да следвате прости препоръки и да намалите контактите на здраво дете с непознати по време на сезонни обостряния на заболяванията. Не забравяйте за собственото си здраве, защото винаги сте близо до бебето.

Как да не заразим бебето с настинка: защита на дете от вируси

Един от най-популярните въпроси за педиатър е: "Ако една майка е болна от настинка, как да не зарази бебе?" Повечето квалифицирани лекари отговарят: "Няма начин".

Трябва да се помни, че имунитетът при деца се формира до 10-годишна възраст, а при новородено практически не съществува. Затова никой няма да дава гаранции, че детето няма да се разболее..

Можете значително да намалите риска, като използвате здравия разум и прости насоки. Достатъчно е да се изяснят няколко точки относно инфекциите..

Настинките са заразни или не

Спорен момент дали бебето може да настине от майка, защото с кърмата получава и антитела, които предпазват от инфекции.

Всяко инфекциозно заболяване е заразно в една или друга степен. Дори да няма очевидни симптоми, човек може да бъде носител на патогена. Ето защо родителите трябва да помислят как да не заразят малко дете с настинка..

Настинката се нарича ARVI и ARI.

ARVI е остра респираторна вирусна инфекция. От името става ясно, че това са заболявания, причинени именно от вируси. Те трябва да се лекуват с антивирусни лекарства, а не с антибиотици, както погрешно вярват много обикновени хора.

ОРЗ е остро дихателно заболяване. Общ термин, който включва няколко заболявания, причинени както от вируси, така и от бактерии.

Как да не заразим бебе с настинка

За да не заразите дете с настинка, трябва да следвате съветите на педиатрите:

 1. Ако мама е болна, тя трябва да е по-малко близо до бебето. Може би трябва да помолите роднини да помогнат да се преоблекат, да се къпят и да ходят с детето. Ако намалите комуникацията до минимум, поне през първите дни на заболяването, новороденото може да не е заразено.
 2. Човек, който е настинал, няма нужда да е в друга стая. Но да вземате бебето на ръце, камо ли да го целувате, категорично не се препоръчва.
 3. Болен член на семейството трябва да бъде излекуван възможно най-скоро. Възрастните не трябва да понасят настинки на краката си, по-добре е да лежат няколко дни, като се държат на разстояние от бебето и личните му вещи.
 4. Има правила за посещение на клиниката, които трябва да се спазват: носете медицинска маска, както за себе си, така и за детето си, не забравяйте да измиете добре ръцете си след посещение на лекар. В днешно време има детски зали в детските отдели, но родителите не трябва да се отпускат. Възрастният трябва да се увери, че бебето има възможно най-малко контакти с други деца, тъй като те могат да бъдат носители на инфекция.

Добре ли е да кърмите по време на настинка

Всички майки все още се намират в болницата и се чудят как да не заразят бебе, докато кърмят. Тялото на новороденото е много слабо, всички органи са уязвими към различни инфекции.

Ако кърмещата майка е болна от настинка, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако можете да продължите храненето, когато започне лечението. По време на кърмене могат да се използват природни лекарства за настинка. Но ако лекарят предпише антибиотици, кърменето ще трябва да бъде изоставено за известно време..

Също така, майката трябва особено внимателно да спазва хигиенните правила: лекувайте млечните жлези преди хранене, използвайте маска.

Някои източници казват, че бебето трябва да слага кърма в носа си, за да се предпази от инфекции. Това е погрешно схващане. Кърмата може да бъде подходяща среда за болестотворни организми. По-добре е редовно, сутрин и вечер, да капете специални бебешки разтвори за изплакване на носа. Те се продават във всяка аптека и са евтини..

Как да предпазим детската стая от вируси

За да не заразите бебето с настинка, трябва:

 1. Поддържайте чиста стая. Всеки ден се изисква мокро почистване. Подът се измива, рафтовете се избърсват от прах, препоръчително е също да се борави с бебешките играчки. Можете да добавите специални препарати с антибактериален ефект към водата, но без остра миризма.
 2. Проветрявайте стаята по всяко време на годината, независимо от времето. Въздухът не трябва да е остарял. Но избягвайте течения. По-добре да напуснете стаята за 15 минути.
 3. Спазвайте температурния режим. Оптималната температура е 20-22 градуса. В твърде топла стая бактериите се разпространяват по-бързо. Студеният въздух може да доведе до хипотермия. При кърмачетата терморегулацията е несъвършена и намаляването на стайната температура може да предизвика настинки..
 4. Не влизайте в стаята, където е бебето с горно облекло. Свалете не само якета и палта, но и се преоблечете в чисти домакински дрехи.
 5. Измийте ръцете си, след което ги третирайте с антисептик.
 6. Използвайте медицински маски.
 7. Закупете йонен овлажнител или кварцова лампа. Но педиатрите, особено работещите в болници, силно препоръчват да не се злоупотребява с кварцизацията. В този случай всички микроби се убиват и имунитетът на бебето няма да може да се развие естествено..
 8. Много сайтове препоръчват да се изолира болен член на семейството. Но това е практически невъзможно.
 9. Сменяйте постелките си често. Чудесно е, ако бебето спи в креватчето си. Това е по-малко вероятно да се зарази. Но някои деца изпитват дискомфорт без майка и следователно спят в леглото на родителите си..
 10. Стерилизирайте прибори и играчки, използвани от бебета: бутилки, залъгалки и гризалки.

Съвети, непотвърдени от резултатите

Има няколко противоречиви съвета:

 • оставете чинийката с лук и скилидки чесън в детската стая. Много популярно изявление, но си струва да се обмисли. Острата миризма е неприятна за всички, а бебето може да причини алергии, дразнене на дихателните пътища;
 • използвайте арома лампа с иглолистни масла. Несъмнено много полезно нещо, но не бива да се използва дълго и само в присъствието на възрастен. Необходимо е да се наблюдава реакцията на бебето.

Как да повишим имунитета на детето си

В тялото на детето през първите месеци от живота преобладават майчините антитела и хормони. Следователно имунитетът на детето трябва да се справя с постъпващите вируси, но поради несъвършена работа той не винаги успява.

Следователно си струва да го увеличавате постепенно и по възможност да не прибягвате до лекарства..

Начини за повишаване на имунитета на бебето

Въздушни бани

По време на разходката детето получава такъв необходим и важен елемент като витамин D и се втвърдява. В допълнение към ходенето е важно от раждането да научите бебето си да е на закрито с леки дрехи..

Бебетата се поставят разголени на леглото преди всяко хранене, докато са още в болницата..

Физическа дейност

За децата от първите дни от живота са достатъчни леки упражнения сутрин. Сгънете и разгънете ръцете и краката, обърнете внимание, че са включени всички стави. Внимателно обърнете отзад настрани, след това върху корема и обратно настрани. Постепенно увеличавайте времето и количеството упражнения.

Това ще помогне не само за развитие на имунитет, но и за укрепване на мускулния корсет. От 4-5 месеца бебетата обичат да посещават басейна. Можете да отидете в клиниката или да посетите здравни центрове, където има басейни за деца, плитки, с по-топла вода, където вместо белина се използва йонизация на водата за дезинфекция.

Масаж

Универсално лекарство. През първата година педиатрите препоръчват поне три курса: на 3 месеца, така че детето да започне да се преобръща; след това на 6 месеца, когато започва да се опитва да седне; на 9 месеца - подготовка за ходене.

Често броят на свободните места в клиниките е ограничен, така че майката може сама да прави масажа: леко поглаждане, разтриване на дланите и краката, гъделичкане. Тесният контакт успокоява малкия човек, а стимулирането на активните точки кара белите дробове да работят, насищайки тялото с кислород, като по този начин повишава имунитета.

Камера Speleo

Много ефективен начин. Изкуствен аналог на солената пещера. Това е помещение, в което се изсипва каменна сол; сол също се раздробява чрез вентилацията..

Цялата процедура протича под наблюдението на специалист. Предписва се на деца над 6-месечна възраст, тъй като рискът от спазъм на дихателните пътища е висок..

Витамини и имуномодулатори

По този въпрос мненията бяха разделени. Дори преди 20 години почти всички деца са получавали глутаминова киселина. Тази аминокиселина е отговорна за правилното функциониране на нервната система. Предписан е и витамин D. В момента глутаминовата киселина е изоставена и се предписва само ако има недостиг. Лекарите спорят за имуномодулаторите.

Препаратите от интерферон действат в тяхната роля. Въпреки че имунолозите се застъпват за лекарствена терапия, много педиатри смятат подобни мерки за неоправдани и понякога вредни..

Струва си да се прибегне до един или друг метод само след консултация с лекар и преминаване на тестове. Децата с вродени патологии изискват особено внимателно отношение. В този случай е необходимо да се получат препоръки не само от педиатър, но и от специализиран лекар, както и от невропатолог. Само с помощта на интегриран подход може да се постигне положителен резултат.

Предотвратяване на настинки

Ето някои основни правила:

 1. Яжте здравословни храни, за да намалите шансовете си да се разболеете..
 2. Не забравяйте за личната хигиена.
 3. Опитайте се да избягвате големи тълпи, особено по време на епидемии.
 4. Разходките с бебе на оживени места трябва да са кратки.
 5. Не вземайте бебето със себе си излишно в клиниката, търговските центрове и обществени места.
 6. Не позволявайте на непознати хора (състрадателни баби, активни майки и любопитни деца) да вземат детето ви на ръце, да го целуват или да му дават нещо.

Спазването на тези насоки ще намали риска от заболяване за вас и вашето дете..

Може ли новородено или бебе да се зарази с ARVI: симптоми, лечение и профилактика на заболяването

Рядко се наблюдават настинки при деца под една година и при новородени. Когато носи дете, майката напълно защитава плода с помощта на защитните сили на тялото си. След раждането детето се адаптира към околната среда, много системи, които не са работили в пренаталния период, започват да функционират независимо. В рамките на шест месеца бебето, което майката кърми, получава антитела срещу много патогени с мляко. Независимо от това се случват случаи на инфекция на такива трохи. Как да разберем, че бебето е болно? Как да се справим с причината и симптомите на заболяването? Какви лекарства са разрешени през първите месеци от живота?

Студено, тя е ARI, тя е ARVI

Настинката при бебета (увреждане на дихателните пътища) е рядко, но неприятно явление. Името "студено", подобно на обичайното "ARI", не е съвсем правилно. Дихателната система не се възпалява поради хипотермия, въпреки че допълнителното натоварване на имунната система допринася за активирането на патогени. Първите симптоми могат да се появят след контакт с носителя на вируса или (много по-рядко). По-точно, диагнозата ARVI ще бъде, ако заболяването е причинено от вирус. Основните признаци на патология са хрема, кашлица и болки в гърлото..

Групата ARVI включва следните заболявания:

Може ли бебето да се разболее? Причини за инфекция

Като правило децата рядко се разболяват през първите месеци от живота. Това се дължи на факта, че по това време новородените бебета получават антитела в кърмата (с кърмене). След 4-5 месеца тялото на бебето започва да произвежда собствени антитела, които са в състояние да го предпазят от вируси и бактерии. Бебетата, които се хранят от шише от раждането, са по-склонни да се разболеят от вирусни респираторни заболявания, тъй като дори съвременните балансирани смеси, подобни по състав на майчиното мляко, не са в състояние да повишат имунитета на бебето (препоръчваме да прочетете: как можете да повишите имунитета на често болно дете?).

Ако болна майка кърми бебето си, няма нужда да се отказвате от естественото хранене. Кърмата съдържа антитела, произведени от тялото на майката към патогена; когато се прехвърли в смес, детето ще спре да ги получава.

Симптоми на ТОРС

Клиничната картина на заболяването в началния стадий често се заличава, без проява на характерни признаци. Много родители приписват симптомите на никнене на зъби, промяна на времето или капризи на бебето. Ако детето е настинка, се появяват следните симптоми:

Лечение на бебета

При първите признаци на вирусно заболяване трябва да се консултирате с педиатър. Лечението се подбира индивидуално, като се отчита хода на заболяването и възрастта на детето. Самостоятелното приложение на лекарства е строго забранено. Дозировката на лекарствата и продължителността на лечението се определят от лекаря.

Струва си да се отбележи, че бебетата не трябва да се ваксинират, докато лекуват настинка. След пълно възстановяване трябва да минат 4 седмици. Това време е необходимо за възстановяване на защитните функции на тялото. Ваксинацията по време или непосредствено след заболяване е допълнителна тежест за имунната система. Ваксинацията може да причини значителна вреда на здравето на бебето (вижте също: възможно ли е да ходите с детето непосредствено след DPT ваксинацията?).

Симптоматична терапия

Лечението на бебето с лекарства е възможно само след консултация с педиатър. Лечението е насочено главно към премахване на проявите на заболяването:

 • Хрема. Разтвори на основата на морска сол (Aqualor, Aquamarine) или физиологичен разтвор се използват за измиване на носните проходи 2-3 пъти на ден. В някои случаи се предписват вазоконстрикторни капки, по една капка във всяка ноздра. Продължителността на терапията с капки не трябва да надвишава 3 дни. За отстраняване на слуз се използват круша или специални аспиратори. Не капвайте кърма в носа на бебето (препоръчваме да прочетете: защо кърмата да не капе в носа на бебето?). Има антисептично действие, но когато попадне върху лигавицата, се превръща в отлична среда за размножаване на патогени.
 • Топлина. Необходимо е да се съблече бебето и да се премахне пелената. Забранено е увиването на бебето (така че да се изпоти), тъй като терморегулацията му е несъвършена, обвиването ще доведе до повишаване на телесната температура и евентуално конвулсии. Можете да избършете кожата на бебето си до една година с топла чиста вода, без да добавяте алкохол или оцет. Тези вещества лесно проникват през порите в тялото, причинявайки интоксикация. Необходимо е да се събори температурата след повишаване до 38 градуса, с лоша толерантност - над 37,5 градуса. Позволено е използването на лекарства на базата на парацетамол (Cefekon D, Efferalgan) или ибупрофен (Nurofen) под формата на сироп или ректални супозитории. Когато се използва, дозировката трябва да се спазва стриктно. Не давайте лекарства с аналгин и аспирин (препоръчваме да прочетете: дозировка на Analgin в таблетки за деца).
 • Кашлица. Кашлицата е ефективен начин за отстраняване на храчките от дихателната система. Рефлексът за кашлица при деца не е достатъчно развит, следователно, за да се определят причините за появата и лечението, е необходимо да се консултирате с лекар. Муколитичните средства се използват за разреждане на вискозни храчки..

Антивирусна и имуномодулираща терапия, предписана от лекар

За лечение на остри респираторни вирусни инфекции при кърмачета се използват антивирусни лекарства, съдържащи интерферон (Viferon, Grippferon). Като правило средствата се използват под формата на сироп или ректални супозитории. Супозиториите се абсорбират в червата, действат по-бързо и не засягат храносмилателната система. Те се борят активно с вирусите и допринасят за бързото възстановяване. Когато се използват лекарства, е необходимо да се спазва предписаната схема на лечение, тъй като производството на допълнителни антитела води до намаляване на собствените му. За възстановяване на защитните функции се предписват витаминни комплекси.

Режим и грижи: давайте вода, овлажнявайте, не прехранвайте

Терапията предвижда спазване на правилата за грижа за бебето:

 • Осигурете на детето си много течности. Месечните бебета трябва да получават топла преварена вода или по-често да се прилагат върху гърдите. Бебето ще получи всички необходими вещества от майчиното мляко. На деца над 6 месеца могат да се дават неподсладени (разредени) плодови напитки и компоти. Течността е от съществено значение за отстраняване на токсините от тялото.
 • Овлажнявайте въздуха в стаята. Влажният, хладен въздух (оптималната температура е 21-22 градуса) помага за изтъняване на слузта в долните дихателни пътища и носа и предотвратява изсушаването и образуването на корички. За овлажняване можете да използвате специални устройства или да закачите мокри памперси. Стаята се почиства ежедневно с мокро почистване, за да се премахнат микробите. Извадете меките играчки и килими от стаята, за да не се натрупва прах.
 • Не прехранвайте. Не е нужно да храните бебето си, ако нямате апетит. Силите на тялото са насочени към борба с инфекциозните агенти, храносмилането на храната ще отнеме необходимата енергия. Ако детето не откаже да яде, диетата му трябва да бъде балансирана. С кърменето често трябва да прилагате бебето към гърдата.

Профилактика на ARVI при кърмачета

Обикновената настинка без подходящо лечение може да доведе до сериозни усложнения. Родителите трябва да обърнат повече внимание на профилактиката на заболяванията, за да сведе до минимум възможната вреда за здравето на бебето. Дори на етапа на планиране на бременността, преди раждането на дете, всички членове на семейството трябва да се подложат на необходимата ваксинация, след появата на бебето, да следят здравето си и да избягват ТОРС. Необходимо е да облечете детето правилно, за да не настине.

Ограничете контактите

Укрепване на имунитета (хранене, втвърдяване, ходене)

Балансираната диета, съдържаща всички основни витамини и минерали, помага за укрепване на имунната система. При кърмене майката трябва да обърне внимание на диетата си. Процедурите за закаляване и ежедневните разходки при всяко време имат благоприятен ефект върху организма, укрепвайки защитните сили. За втвърдяване можете постепенно да намалявате температурата на водата при плуване, да прилагате контрастни душове и да осигурявате постоянен достъп на чист въздух до стаята.

Контакт с болен член на семейството

В случай на заболяване на любим човек е необходимо да се сведе до минимум контактът му с новороденото. За да се намали рискът от инфекция, пациентът трябва да носи маска и да я подменя възможно най-често. Родителите трябва да се уверят, че всички гости измиват ръцете си със сапун, преди да взаимодействат с бебето. Не можете да целувате лицето и ръцете на бебето, тъй като повечето вируси се предават чрез слюнка.

Симптоми и лечение на настинки при бебета, профилактика: как да не се зарази бебе

 • Първи признаци
 • Промяна в поведението и външния вид
 • Как да се лекува бебе?
 • Подобряване на назалното дишане
 • Какво да правим с възпаление на ухото?
 • Народни средства за защита
 • Възможно ли е да кърмите?
 • Предотвратяване
 • Как да предпазим детето от болест, ако мама е болна?

За съжаление настинките при много малки деца са доста чести. Тяхната опасност е, че ако бъдат диагностицирани късно, те могат да бъдат доста трудни и да бъдат придружени от опасни усложнения. Тази статия ще ви разкаже за основните симптоми на настинка и нейното лечение при кърмачета, а също така ще научите за профилактиката на настинките в детска възраст..

Първи признаци

Бебетата са доста склонни към настинки. Това до голяма степен се дължи на факта, че терморегулацията все още не работи добре при новородени и кърмачета. Промяната в температурата може да допринесе за бързото хипотермия на тялото на детето, което като правило води до развитие на заболявания.

Симптомите на настинка могат да варират. Тежестта им зависи от различни фактори:

 • възрастта на детето;
 • наличието на съпътстващи заболявания;
 • недоносеност при раждане;
 • изходен имунитет.

Обикновено първите неблагоприятни симптоми на настинка се появяват няколко дни след хипотермия. Отслабените деца обаче могат да се разболеят достатъчно бързо. Такова бързо развитие на неблагоприятни симптоми при тях се влияе от намаления имунитет..

Настинката се проявява при кърмачетата по различни начини. Най-честите симптоми са както следва:

 • Хрема. Обикновено е лигав. Някои бебета имат хрема, която може да бъде доста тежка и дори изтощителна..
 • Запушване на носа. Натрупването на слуз в носните проходи допринася за факта, че носното дишане на бебето е нарушено. Като правило този симптом може лесно да се забележи отвън - детето започва да диша активно през устата..
 • Зачервяване в гърлото. Обикновено цялата стена на фаринкса става яркочервена. На фона на такова възпаление за бебето става трудно да погълне. Обикновено зачервяването в гърлото на бебето продължава през целия остър период на настинка..
 • Кашлица. В повечето случаи се появява едновременно с хрема, но може да закъснее с 1-2 дни. Като правило, кашлицата с настинка е суха. В някои случаи, особено когато се присъедини бактериална инфекция, естеството на кашлицата се променя - тя се намокри от храчки.
 • Повишена телесна температура. Възпалителният процес, провокиращ хипотермия, бързо се проявява с повишена температура. Неговите числа определят тежестта на заболяването. В разгара на болестта телесната температура на бебето може да достигне 37-38,5 градуса.
 • Разстройство на изпражненията. В някои случаи при настинка бебето може да има диария. Този симптом се появява като правило, ако на фона на настинка се появи ARVI или друга вирусна инфекция.

Промяна в поведението и външния вид

Болното бебе също променя поведението. Родителите могат също така да подозират, че бебето се е простудило от характерните признаци на промяна в обичайното си настроение. Така че, болното бебе обикновено има намален апетит. Бебето започва да изоставя майчината гърда.

Бебето лесно се възбужда или, обратно, става твърде летаргично. При настинка сънят също се нарушава. Детето започва да спи неспокойно, често се събужда.

Външният вид на детето също се променя. Кожата обикновено пребледнява. На фона на висока телесна температура трохите могат силно да зачервят бузите си. В същото време очите се помътняват..

Треската може да бъде придружена от обилно изпотяване. Кожата на вашето бебе става лепкава на допир. Това е особено забележимо в областта на косата и на врата. Силната хрема кара бебето да диша по-често.

Родителите могат да забележат този симптом съвсем просто, като насочат вниманието си към движенията на гърдите на бебето. Той ще се издига и спада с доста висока честота. Обикновено този симптом се проявява при много малки деца, както и с увеличаване на задуха.

Понякога е трудно за млади и неопитни родители на бебета, които все още не са навършили 2 месеца, да разграничат настинката от другите заболявания. Бащи и майки на по-големи деца могат да „отпишат“ симптомите на настинка при никнене на зъби.

Често се случва, че те самостоятелно започват да лекуват трохите, без дори да се обадят на лекар у дома. Абсолютно невъзможно е да се направи това. Симптомите на настинка при бебета наистина са доста лесни за объркване с други опасни инфекции. Не всички заболявания имат един и същ алгоритъм на лечение.

За да не се забави лечението и да се постави правилната диагноза, е много важно родителите винаги да се консултират с педиатър. Само след елиминиране на редица сериозни детски инфекции настинката може да се лекува у дома.

За всяко влошаване на състоянието на детето е много важно незабавно да се свържете с педиатър.

Как да се лекува бебе?

Лекарят трябва да изготви схема за лечение на бебето. Преди пристигането на специалист родителите преди всичко трябва да се успокоят. Важно е да запомните, че прекалено тревожното родителско поведение може бързо да се разпространи върху бебето. Той ще стане по-тревожен и напрегнат..

По време на острия период на заболяването не трябва да храните бебето насила. Такова хранене може да провокира повръщане при детето, а в някои случаи дори да допринесе за още по-голямо повишаване на телесната температура. Д-р Комаровски смята, че на болно бебе трябва да се дава достатъчно количество течност. Можете да давате на детето си малко вода - средно ½ чаена лъжичка на всеки 20-30 минути. В бъдеще режимът на пиене ще се определя от педиатър, който ще преглежда болното бебе..

Гледайте как е облечено детето ви. Ако кожата на бебето ви е прекалено гореща и яркочервена, не бива да го повивате прекалено много. В такава ситуация лекарите обикновено препоръчват да изберете по-малко топла долна тениска. Увиването на детето твърде плътно само ще влоши състоянието му..

Ако в детската стая е хладно и кожата на бебето е студена на допир, тогава покрийте бебето с одеяло. По време на студени тръпки бебето е склонно да става бледо и летаргично..

Случва се така, че много майки при висока телесна температура започват да търкат бебетата си с разтвор на оцет или алкохол. Това не си струва да се прави. Оцетната киселина може да навреди на кожата. Обикновената топла вода (28-35 градуса) е подходяща за триене на кожата.

За да успокоите бебето си, вземете го на ръце. Опитайте се да задържите главата на бебето малко по-високо от тялото му. В това положение бебето става малко по-лесно да диша..

Ако телесната температура на детето се повиши, не го къпете. Всички водни процедури трябва да бъдат обсъдени с лекар. Още за първи път, когато телесната температура на трохите остава доста висока, се изключват дългосрочните бани. Те могат да допринесат за нарушаването на терморегулацията при бебето, което може да влоши състоянието му..

Подобряване на назалното дишане

За да се подобри носното дишане, е необходимо да се почисти носа на детето от натрупаната там слуз. За това можете да използвате специални устройства или малки памучни шнурове - турунди. Те се продават в почти всяка аптека. Трябва също така да почиствате носа си преди всички хранения..

За да почистите носа на бебето, навлажнете памучен тампон и го поставете в ноздрата на около 7 мм. След това с леки, но уверени движения трябва да го превъртите няколко пъти и след това да го издърпате. Подобни действия се извършват и с другата ноздра..

Ако слузта е гъста и оставя доста зле, тогава можете да капнете 2 капки преварена вода или физиологичен разтвор в носа си. След това трябва да повторите процедурата с почистване на ноздрите с памучни турунди.

Масажирането на крилата на носа също може да подобри носното дишане. Извършва се с поглаждащи движения от моста на носа до основата на носа. Много е важно да се консултирате с педиатър, преди да извършвате какъвто и да е масаж..

Можете също така да подобрите носното дишане с помощта на лекарства. Едно от тези лекарства е Интерферон. Успешно се използва от лекарите за лечение на обикновена настинка дори при най-малките пациенти. При настинки това лекарство обикновено се използва до 5 пъти на ден. Средната продължителност на лечението обикновено е 3 дни.

Какво да правим с възпаление на ухото?

Ако бебето често търка ухото и освен това много плаче, това може да е сигнал за родителите, че на фона на настинка има отит на средното ухо. Това е доста лесно да се провери. За да направите това, родителите трябва да приложат малко натиск или да дръпнат ухото на ухото. Ако детето има възпаление в ухото, то то ще реагира на това действие много бурно.

Важно е да се отбележи, че е невъзможно лечението на отит на средното ухо самостоятелно при бебе. Накапването на различни алкохолни разтвори, сокове и други народни средства може да допринесе за прогресирането на болестта, както и за развитието на опасни усложнения.

При първите признаци на болка в ухото трябва незабавно да покажете детето на лекар. След преглед на бебето, лекарят ще определи наличието или отсъствието на признаци на отит на средното ухо и, ако е необходимо, ще предпише противовъзпалителни лекарства.

Такива средства обикновено се накапват с пипета или се прилагат с помощта на турунда, напоена с лечебен разтвор. Като правило лекарствата за лечение на отит на средното ухо при бебета се прилагат 3-4 пъти на ден. Общата продължителност на лечението се определя индивидуално, въз основа на възрастта на детето и тежестта на заболяването..

Народни средства за защита

Имайте предвид, че при избора на този метод на лечение трябва да бъдете много внимателни. Човек не трябва да се доверява безразсъдно на народните методи. Преди да изберете това или онова лекарство, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар. Редица народни рецепти могат да предизвикат алергична реакция у бебето..

Сред голям брой различни методи можете да намерите много полезни. Един от тях е отвара от лайка. Може да се използва, ако конюнктивата на очите е възпалена на фона на настинка при бебето. В този случай очите на детето стават червени, с добре различима повърхностна мрежа от кръвоносни съдове..

За да приготвите разтвора, ще ви трябва 1 супена лъжица цветя от лайка. Това количество растителни материали трябва да се излее с чаша вряща вода. Трябва да се влива в продължение на 45-60 минути, след което се прецежда. След това получената инфузия се охлажда до комфортна температура.

За изтриване на възпалените очи на бебето се използват памучни тампони, потопени в бульон от лайка. Можете да правите тази процедура 3-4 пъти на ден. Ако възпалението продължава, тогава в този случай може да са необходими специални лекарствени мехлеми. Те вече са изписани строго от лекар, тъй като имат редица противопоказания за употреба..

Възможно ли е да кърмите?

При настинка не трябва да лишавате бебето от естествено кърмене. Ако майката на бебето не е болна, тогава може да се направи кърмене. Важно е само да не бъдете прекалено ревностни с това, а също и да не насилвате бебето. При кърмене тялото на детето получава всички хранителни вещества, необходими за неговото развитие, както и защитни антитела - имуноглобулини.

Децата, които вече получават допълнителни храни, имат малко по-различна ситуация. Като правило, в разгара на настинка, бебето просто отказва дори любимата си храна. Наистина става доста трудно да се храни бебето, но все пак трябва да го направите.

За най-бързо възстановяване болното бебе просто се нуждае от протеини. Те са структурните компоненти на имуноглобулините. Важно е да се следи количеството протеинови храни, включени в диетата на децата..

Режимът на пиене е основен компонент на лечението. За да може тялото на детето бързо да се отърве от токсините, които се появяват в тялото в периода на остро възпаление, то се нуждае от вода. Можете да допълвате бебето с обикновена преварена вода. Деца, които вече са пили плодови напитки и сокове преди настъпването на настинка, могат да продължат да получават тези напитки. Родителите трябва да следят температурата на водата или компота, който дават на бебето си.

Напитката трябва да е топла и в никакъв случай студена. Соковете и плодовите напитки не трябва да са кисели. Най-добрата напитка за хранене на дете все още се счита за обикновена преварена вода..

Предотвратяване

В сезона на настинките и респираторните заболявания е много важно родителите на бебета да спазват превантивни мерки. Простите правила ще им помогнат да предпазят бебето си от настинки. Повечето вирусни респираторни заболявания са въздушно-капкови. Най-малките вируси оцеляват достатъчно добре при неблагоприятни условия и се предават чрез дишане от родителите на бебето.

За да предпазят детето от настинка, родителите трябва да се придържат към следните препоръки:

 • Поддържайте чистотата в къщата и особено в детската стая. За да направите това, мокрото почистване трябва да се извършва редовно в детската стая. По време на сезонните вирусни инфекции и настинки можете да използвате специални продукти, съдържащи антимикробни компоненти. Когато избирате такива продукти, обърнете внимание, че те са безопасни за използване в детските стаи..
 • Следете хигиената на бебето. Здравата бебешка кожа помага да се предпазите от много заболявания. Къпете бебето си според препоръките на вашия педиатър.
 • Внимавайте за обработката на детски ястия. Всички съдове, които са предназначени за бебето, трябва винаги да бъдат чисти и добре изсушени. В лошо обработените прибори микробите се установяват доста лесно, което може да причини заболяване на детето..
 • Спазвайте правилата за лична хигиена. Родителите също трябва да помнят да си мият ръцете със сапун и вода. Особено важно е да не забравяте за тази точка по време на грип и сезонни настинки. Спазването на това просто правило ще помогне да не се зарази бебето с опасни за него инфекции..
 • Не забравяйте графика на излъчване. В стаята, където е бебето, трябва да се поддържа необходимият микроклимат. Опитайте се да изнесете детето си от стаята, когато проветрявате. Не оставяйте новородено бебе в стая с отворен прозорец. Това може да провокира хипотермия и настинки..
 • Следете температурата в детската стая. Оптимално е 24 градуса. Уверете се, че температурата в стаята не пада под 20 градуса.
 • Помнете влажността. Твърде сухият въздух в стаята е опасен за бебето, тъй като може да провокира сухота на нежната лигавица на дихателните пътища. За да създадете оптимална влажност в детската стая, можете да използвате специални устройства - овлажнители.
 • Продължавайте да кърмите. Учените вярват, че бебетата, които получават кърма, имат по-добри показатели на имунитета, отколкото техните връстници, които ядат готова формула. Кърмата е отличен източник на имуноглобулини, които предпазват тялото на детето от различни инфекции.
 • Спазвайте препоръчаната от педиатъра ежедневна рутина. Редовното спазване на рутината е необходимо на детското тяло за оптималното му представяне и растеж..
 • Не забравяйте да се разхождате. Те са необходими на тялото на детето, за да го втвърди. За разходки с бебето си изберете удобни топли дрехи, в които бебето няма да е прекалено горещо. Опитайте се да покриете врата и лицето на бебето от силен вятър.

Как да предпазим детето от болест, ако мама е болна?

Този въпрос е доста сложен, но е много разпространен на практика. За да се намали вероятността от инфекция на бебето, болна майка трябва да се придържа към следните препоръки:

 • В острия период на заболяването си струва да се намали максимално контактът с детето.
 • Преди да вземе дете на ръце, жената винаги трябва да си измива ръцете със сапун и вода..
 • Ако причината за заболяването е вирусна инфекция, тогава не трябва да пренебрегвате носенето на обикновена марлена маска. Трябва да се сменя на всеки 2 часа..
 • Необходимо е лечението да започне своевременно. Жената също не трябва да отлага търсенето на медицинска помощ. При висока температура не трябва да ходите в клиниката. В такава ситуация би било по-рационално да се обадите на лекар у дома..
 • Не забравяйте за проветряване на стаята. Болна майка може да доведе до разпространение на вируси в целия апартамент. За да се намали броят на микробите в жилищната зона, той трябва да се проветрява..
 • Укрепването на имунната система си заслужава не само бебето, но и майка му. Изключително важно е една жена, която има бебе, да спи достатъчно, да се храни добре и качествено и, ако е необходимо, да получи витамините, предписани от нейния лекар..

Редовните разходки на чист въздух и спазването на ежедневието са важни помощници за укрепване на имунната система.

За информация за това какви средства трябва да се използват за предотвратяване на настинки при бебета, вижте следващото видео.