Може би никой няма да се ангажира да твърди, че пушенето е вредно за всяка млада жена. Но когато тя е на място, щетите, причинени от никотина, се увеличават непропорционално. В крайна сметка неродените деца страдат най-много от навика да се задъхват..

Всички токсични вещества проникват до детето през плацентата. Освен това нито опитът, нито броят на изпушените цигари играят особена роля - едно вдишване е достатъчно за това. Всъщност плодът пуши заедно с майката. Но причинената вреда е несравнима: концентрацията на всички тези вещества в тялото на детето е много по-висока, отколкото в кръвта на майката! Между другото, една цигара съдържа около 2500 химикала: никотин, катран, въглероден оксид, бензопирен и дори някои радиоактивни вещества просто убиват развиващия се организъм..

Последиците от тютюнопушенето по време на бременност

Можете да си представите какво се случва в момента, когато майката се влачи: околната среда на плода става дим вместо нормалния прозрачен, детето започва да кашля и да се задушава. Започва съдов спазъм и настъпва кислороден глад. Това води до факта, че жените, които пушат по-често от другите, раждат недоносени бебета с тегло под 2500 g, както и с намалени други параметри (дължина на тялото, обиколка на главата и гърдите). Поради това те често се разболяват и бавно се развиват..

Има мнение, че е невъзможно да се откаже от пушенето по време на бременност, тъй като тялото се изчиства чрез плода, което е още по-лошо за него. В такива случаи лекарите съветват броят на пушените цигари да се намали до минимум. Но проучванията показват, че това все още не води до намаляване на никотина в тялото на жената. Има и различна информация за това колко дълго пушенето е най-вредно. В този контекст може да се каже само едно: пушенето е изключително вредно и опасно за вас и вашето бъдещо дете! Независимо от термина и други фактори, любяща адекватна майка просто е длъжна да се откаже от този навик!

Ами ако не сте знаели, че сте бременна и продължите да пушите? Не се отчайвайте. Никога не е късно да се откажете. Проучванията показват, че жените, които се отказват от пушенето в ранните месеци на бременността, са намалили риска от раждане на болно бебе до минимум. Отказът от пушене дори през последния месец може значително да помогне за доставянето на достатъчно кислород на вашето бебе..

Така че, раждането на здраво дете е възможно само ако то не пуши с майка си. И дали можете да се откажете от навика, който го убива, и ще зависи единствено от това колко се интересувате от раждането на здраво бебе. Наясно ли сте с факта, че носите отговорност за живота на някой друг?

Ако се откажете от пушенето в началото на бременността, каква ще е опасността от никотин за плода и дали той може да бъде сведен до минимум: последиците от тютюнопушенето

Повечето бебета, родени от пушилки, се раждат преждевременно. Теглото им е значително по-ниско от децата, родени от майки без лоши навици. Бебетата на пушачите се развиват в пъти по-бавно, изпитват лишаване от кислород през целия период на бременността.

 1. Как тютюнопушенето влияе върху плода
 2. Пристрастяването към никотина по време на бременност: основните рискове за плода и майката
 3. Опасно ли е да се откажете от пушенето по различно време
 4. През първия триместър, можете ли да напуснете
 5. Как да напуснем през второто тримесечие
 6. Как да не пушите през третия триместър и по време на кърмене
 7. Ефектът на никотина върху плода и плацентата
 8. Как цигарите влияят на храненето на плода
 9. Ако пушите слаби цигари
 10. Усложнение на раждането
 11. Възможно ли е да се откажете от пушенето незабавно без вреда
 12. Болести, причинени от тютюнопушенето
 13. Полезно видео

Как тютюнопушенето влияе върху плода

Пушенето е вредно за всяка жена, особено ако бременността е потвърдена.

Правилното решение е да се откажете от никотиновата зависимост. Трябва да се разбере, че нероденото дете често страда от този негативен навик..

Пристрастяването към никотина по време на бременност: основните рискове за плода и майката

Пушащото момиче има редица нарушения в тялото:

 • неправилно кръвообращение;
 • стесняване на кръвоносните съдове;
 • промени в работата на сърцето, дихателните органи и др..

Това се случва и с плода. Липсва му кислород и други хранителни вещества, необходими за развитието.

На първо място, след пушенето на майката страдат следните органи на бебето, развиващи се в утробата:

 • бели дробове;
 • репродуктивни органи;
 • мозък;
 • имунитет.

Бебетата, родени от майки, които пушат, са с поднормено тегло и имат вродени аномалии, като конско стъпало или цепнатина.

Веществата, съдържащи се в цигарите, влияят негативно на тялото на майката, тя става податлива на инфекции, провокатори на преждевременно раждане и различни патологии на плода.

Опасно ли е да се откажете от пушенето по различно време

Днес има две мнения за това дали е опасно да се откажете рязко от пушенето по време на бременност или не. Някои експерти смятат, че е необходимо да се откажат от пушенето постепенно, докато други са привърженици на рязкото избавяне от никотиновата зависимост. В първия случай опасността се крие във факта, че момичето, знаейки за интересното си положение, продължава да вдишва отровни изпарения. Във втората липсата на никотин в кръвта провокира жената в нервен срив. И двете могат да причинят спонтанен аборт..

Жената трябва да се откаже от пушенето навреме, за да не се отрази негативно на детето си.

През първия триместър, можете ли да напуснете

По време на планирането на бременността една дама по принцип не трябва да има лоши навици. Ако те все пак се проведат, жената все още не подозира за зачеването, което се е случило и продължава да пуши. В никакъв случай не трябва да мислите за аборт поради това..

През този период не се случи нищо непоправимо. Всичко, от което една жена се нуждае, веднага след като разбере за положението си, е незабавно да се откаже от цигарите. Когато зиготата се имплантира в ендометриума на матката, плодът и тялото на майката стават едно цяло. След този период всички промени, които настъпват при майката, по един или друг начин, касаят бебето.

Как да напусна през втория триместър

Пушенето е най-пагубният навик. Ако не е било възможно да го откажете в началото на бременността, трябва да сте подготвени за факта, че детето ще има някакъв вид смущения. Именно поради високия риск трябва да се вземат всички мерки, за да се отървете от никотиновата зависимост. Важно е да се има предвид рискът от спонтанен аборт и усложнения при бременност. Лекарите казват, че трябва да се откажете от цигарите постепенно и за предпочитане под наблюдението на специалист, той ще разработи подходящ метод за избавяне от пристрастяването.

Как да не се пуши през третия триместър и по време на кърмене

Необходимо е да се откажете от никотиновата зависимост възможно най-скоро. При наличие на зависимост най-важното е да се научите на самоконтрол и да не посягате към кутия цигари по време на възникнали трудности, лошо настроение или проблеми и няма значение колко дълго се случва това.

Идеално е да се откажете от цигарите преди 12-та седмица. Не е лесно за жена, която пуши около десет цигари на ден за определен период от време, да се откаже от никотина и следователно, ако идеята да се откаже от пушенето е възникнала едва през третия триместър, по-добре е да го прави постепенно.

За да не се пуши през третия триместър на бременността, е необходимо да се осъзнае, че това е вредно за нероденото дете. Не бива да рискувате здравето на бебето си за няколко вдишвания.

По отношение на въпроса за лактацията, заслужава да се отбележи, че тютюнопушенето влияе върху качеството на млякото и неговия обем. В резултат на тютюнопушенето тялото на бебето няма да получи достатъчно витамини, необходими за развитието на вещества, те ще бъдат усвоени от никотина.

Ако никотинът навлиза ежедневно в тялото на детето, могат да се наблюдават следните последици:

 • загуба на апетит;
 • нарушение на съня;
 • забавено развитие;
 • чревни затруднения;
 • алергия;
 • предразположение към злокачествени тумори.

Ефектът на никотина върху плода и плацентата

През първите седмици на бременността се полагат всички основни органи на бебето. Ето защо е важно нероденото бебе да получи всички необходими хранителни вещества, по-специално кислород в пълен размер. Никотинът е отрова, която по време на бременност влияе негативно както върху тялото на майката, така и върху тялото на детето. Нещо повече, ако тялото на жената "защитава" имунната система, тогава плодът защитава плацентата. Степента на усложнения и здравословни проблеми пряко зависи от количеството цигари, изпушени от жена. Заплахата от отлепване на плацентата е опасна; нейната вероятност се увеличава с 25%, ако жената пуши 10 цигари на ден. Ако тя е пушач с дългогодишен опит, тогава вероятността се повишава до 65%.

Как цигарите влияят на храненето на плода

Начинът на хранене на бебето зависи от притока на кръв. Пушенето блокира кислорода и свива кръвоносните съдове. В резултат на това настъпва кислороден глад, който е изпълнен със сериозни последици за нероденото дете. Хлапето няма достатъчно хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развие правилно и пълноценно.

Ако пушите слаби цигари

Леките цигари не се различават от силните. Единствената разлика е в количеството. Ако пушите две по-леки цигари, това е почти същото като пушенето на една силна. Всеки прием на никотин в организма вреди на бъдещата майка и бебето и затова изобщо няма значение какъв вид цигари пуши жената.

Усложнение на раждането

Пушащата майка увеличава риска от спонтанен аборт средно с 30%. Усложненията при раждането след пушене по време на бременност са раждането на бебе с поднормено тегло. Най-лошата последица от тютюнопушенето е раждането на все още дете.

Възможно ли е да се откажете от пушенето незабавно без вреда

Експертите са убедени, че отказвайки се от вредния навик веднага, жената увеличава шанса да има здраво потомство. Лекарите настояват за контролирано избавяне от зависимостта, ако жената реши да се откаже от пушенето за повече от 4 месеца.

Болести, причинени от тютюнопушенето

Зависимостта от тютюн се отразява негативно на майката. Струва си да се отбележи нездравословен цвят на кожата, дрезгав глас, лоши зъби. Има много сериозни заболявания, например:

 • остеохондроза;
 • безсъние;
 • разширени вени;
 • нарушения на кръвообращението;
 • остеопороза;
 • нарушения в работата на сърцето;
 • безсъние и др..

Много пушачи оправдават навика си с това, че отказването от цигарите ще доведе до стрес и по този начин ще навреди на детето. Да, това отчасти е вярно. Имайте предвид обаче, че вредата, причинена от никотина, е много по-сериозна от стреса от отхвърлянето. Погрешно е да се смята, че скъпите цигари са с високо качество и следователно по-малко вредни. Не е нужно да мислите, че ако намалите броя на изпушените цигари или степента на сила намалява, тогава детето ще диша по-лесно.

В случай, че едно момиче планира да има бебе или види две ленти на теста, първото нещо, което трябва да направи, е да се откаже от пушенето. Майка трябва да предпази нероденото си бебе от първите дни и да направи всичко, за да го предпази от вредното въздействие на отровен дим.

Пушенето по време на бременност: истина и митове

Митове за пушенето по време на бременност

В името на лошия навик в обществото има много митове, свързани с тютюнопушенето и неговата „безопасност“.

Мит 1.
Бременната жена не трябва внезапно да се отказва от пушенето, тъй като отказът от цигари е стрес за тялото, опасен за дете в утробата.
Вярно:
Всяка доза отрова, която идва със следващата цигара, е още по-голям стрес за плода, което може да доведе до необратими последици..

Мит 2.
Пушенето през първия триместър е безопасно.
Вярно:
Излагането на тютюнев дим е най-опасно през първите месеци, когато се полагат основни органи.

Мит 3.
Бременните жени могат да пушат електронни цигари.
Вярно:
Никотинът, съдържащ се в патрона, все още навлиза в кръвта, макар и в по-малки количества, следователно за жените в положението на електронни цигари те са толкова вредни, колкото обикновените..

Мит 4.
Ако пушите леки цигари или намалите броя на цигарите на ден, тогава няма да има почти никаква вреда.
Вярно:
В този случай вредният ефект ще намалее, но не много: пушач, който е ограничил дозата си на никотин, ще се опита да го „набави“ с по-дълбоки вдишвания, което ще увеличи обема на дим, попаднал в белите дробове.

Мит 5.
Ако приятел пуши и роди силно бебе, тогава нищо няма да ви се случи.
Вярно:
Може би познатият просто е имал голям късмет, но с голяма степен на вероятност здравето на детето й е било подкопано от вътрематочните ефекти на никотина и други отрови и въпреки че този ефект все още не е забележим, рано или късно проблемите ще се почувстват.

Ефектите от тютюнопушенето върху майката и детето

Пушенето вреди на нероденото дете по няколко начина.

Първо, тютюневият дим съдържа много токсични вещества: никотин, въглероден окис, циановодород, катран, редица канцерогени, включително диазобензопирин. Всеки от тях отровява плода, достигайки до него чрез майчината кръв.

На второ място, когато пушите в организма, количеството на витамини от група В, витамин С и фолиева киселина значително намалява. Липсата им може да провокира развитието на дефекти в централната нервна система и да доведе до редица други усложнения, до спонтанен аборт..

Отровните елементи действат върху плода не само директно. Под тяхно влияние съдовете на плацентата се стесняват, поради което детето не получава необходимото количество кислород и хранителни вещества, което води до изоставане в растежа и развитието.

Дългосрочните изследвания разкриха редица тъжни модели, свързани с тютюнопушенето по време на бременност:

• Пушачите са по-склонни да имат малки бебета (до 2,5 кг). Всяко трето новородено с ниско тегло е от майка, която пуши. Дори сред тези, които пушат малко и рядко, средно бебетата се раждат със 150-350 грама по-леки, както и по-малки на ръст и с по-малка обиколка на главата и гърдите.

• Вероятността от спонтанен аборт, преждевременно раждане и смърт на новородено значително се увеличава. Кутия цигари на ден увеличава този риск с 35%. Комбинацията от два лоши навика: пушене и пиене на алкохол, го умножава по 4,5 пъти. Пушенето причинява поне всяко десето преждевременно раждане.

• Пушащите майки имат 25-65% по-голям шанс за преждевременно отлепване на плацентата, 25-90% (в зависимост от броя на цигарите) - предлежание на плацентата.

• Пушачите са 4 пъти по-склонни да имат деца с хромозомни аномалии, тъй като отровите действат върху ембриона и на генетично ниво.

• Бременните жени, които пушат, са 3-4 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани със забавяне на растежа на плода.

• Децата са с 30% по-склонни да развият затлъстяване или диабет до 16-годишна възраст, ако майките им пушат по време на бременност.

• Последиците от тютюнопушенето на бременна жена засягат детето поне 6 години. Проучванията на СЗО показват, че такива деца започват да четат по-късно, изостават в умственото и физическото развитие в сравнение с връстниците си и преминават по-зле интелектуални и психологически тестове..

Потомците на родители, които пушат, са няколко пъти по-склонни да започнат да пушат, отколкото тези, чиято майка изобщо не пуши или отказва цигари, докато носи дете.

На бъдещата майка силно се препоръчва не само да изостави напълно цигарите, но да помоли пушачите от обкръжението си да не ги използват в нейно присъствие - димът, вдишван по време на пасивното пушене, също може да повлияе на положението й по лош начин.

Ако горните данни не ви се струват страшни, помислете, че те говорят само за вредата, причинена от тютюнопушенето, докато много малко са жените, които могат да се похвалят с отлично здраве и идеални условия за раждане. Всички фактори (здраве, минали заболявания, обща физическа и психическа годност, условия на околната среда, лоши навици) се сумират и влияят върху развитието на плода. И ако се стремите да раждате живо и здраво дете, защо вие сами застрашавате живота му??

Пушенето по време на бременност: това, което всеки трябва да знае?

Статии за медицински експерти

Бременността е радостно събитие в живота на жената, но за някои жени това се превръща в истинско предизвикателство при опит да се откажат от пушенето. Със сигурност е най-добре изобщо да не започнете да влачите. И ако сте опитен пушач и е толкова трудно да се „откажете“, дори да сте в интересна позиция?

Статистиката е такава, че пристрастяването към цигарите все повече се разпространява сред жените, а възрастта на първото запознаване с тютюна става все по-млада..

Чувайки лекарското „не“ на тютюнопушенето по време на бременност, повечето жени все още прекаляват. Извинението за бъдещите майки-пушачи са "подпухнали уши" и повишена нервност, както и отзиви за тези, които пушат спокойно през цялата бременност и нищо не се е случило с детето. Съществуващите данни от повече от 300 проучвания от цял ​​свят обаче са съгласни относно сложните неблагоприятни ефекти от тютюнопушенето по време на бременност. Отрицателните факти от пристрастяването включват:

 • раждането на недоносено бебе;
 • повишен риск от перинатална смъртност;
 • новородено с поднормено тегло;
 • физически патологии;
 • рискът от спонтанен аборт;
 • състояние на прееклампсия, което представлява заплаха за живота на бебето и самата жена (признаци - силно подуване, наличие на протеин в урината, високо кръвно налягане);
 • рискът от вродени заболявания;
 • забавено проявление на негативното влияние на тютюна - психически, интелектуални разстройства и др..

Защо пушенето по време на бременност е опасно??

Неблагоприятните промени при бременни жени, които пушат, се свеждат до патологии: в майчиното тяло, по време на вътрематочното формиране на бебето, при кърмачета и растящи деца.

Тялото на майката и тялото на детето са едно - когато жената направи още едно влачене, бебето е заобиколено от димна завеса, което води до вазоспазъм и кислороден глад. Лекарите отбелязват промени в плацентата при бременни жени, които злоупотребяват с цигари. В този случай плацентата придобива по-закръглена форма и става по-тънка. Увеличаването на броя на спонтанните аборти, броят на неонаталните епизоди на смъртност и фактите за забавяне на развитието на новородените се дължат на ранното откъсване и ситуации с големи инфаркти на плацентата поради негативния ефект на никотина.

Резултатите от тютюнопушенето преди зачеването, по време на бременността и след раждането:

 • увеличаване на броя на спонтанните аборти на бременността и спонтанния труд;
 • честотата на недоносени бебета с поднормено тегло;
 • нарушения, свързани с процеса на кърмене;
 • по-ниски адаптивни фактори и повишена честота на неонатални заболявания;
 • риск от вродени дефекти;
 • забележимо изоставане при бебета психически и физически.

Известни са факти за неблагоприятното въздействие на тютюнопушенето по време на бременност върху системата за периферно кръвоснабдяване на бъдещата майка, както и за намаляване на дихателната активност на плода. Вредното въздействие на въглеродния окис и никотина върху вътрематочното развитие на плода се отнася до намаляване на способността на хемоглобина да пренася кислород. В резултат на това артериалният спазъм на матката нарушава функцията на плацентата.

Вреда от тютюнопушенето по време на бременност

Малко известен факт е, че тютюневите канцерогени действат потискащо върху функционирането на репродуктивната система на плода. Момичетата имат намаляване на предлагането на яйцеклетки, а момчетата в по-късен живот могат да имат проблеми с потентността.

Трудно е да се подцени вредата от тютюнопушенето по време на бременност за самата майка:

 • процесът на носене е по-труден;
 • случаите на ранна токсикоза са чести, както и състоянието на гестоза;
 • влошени проблеми, свързани с разширени вени, замаяност, лошо храносмилане (запек);
 • никотинът причинява дефицит на витамин С.

Бих искал да отбележа, че недостатъчното количество витамин С в организма на майката води до такива проблеми като: неуспех на метаболитните процеси и функционирането на имунитета, нарушена абсорбция на протеини и депресивни състояния.

Пушенето по време на бременност води до фетална токсичност с тютюнев дим. Хлапето неволно става пасивен пушач. Такива деца често са склонни към зависимости, като тютюн и алкохол, още в юношеството. Най-лошото е, че новородените често страдат от „никотинов глад“, тоест дори в утробата те формират вредно пристрастяване. Пристрастяването се проявява по различни начини: капризи и лош сън, първият дъх при раждането, последван от състояние на задушаване.

Как пушенето е вредно по време на бременност?

Пасивното или активно пушене прави детето пушач още в утробата на майката, а концентрацията на канцерогени от тютюневия дим в развиващото се бебе е много по-висока и продължава по-дълго, отколкото в кръвта на майката. Доказано е, че вторичният дим увеличава риска от развитие на синдром на деменция.

Майчинството означава грижа, любов, способност да се мисли за щастието и здравето на бъдещото дете. Някои жени обаче не са в позиция нито на ужасите за далечни проблеми, нито на информация за вредните компоненти на тютюна не ги възпират от вредното пристрастяване. И все пак те трябва да знаят колко вредно е пушенето по време на бременност. Това знание не се появява от нищото, но отразява данни от изследвания на учени от цял ​​свят за ефекта на никотина върху хода на бременността и развитието на ембриона:

 • способността за забременяване при пушачи е значително намалена - при жените има затруднение в движението на яйцеклетката във фалопиевите тръби и инхибиране на действието на хормоните, а при мъжете сперматозоидите губят своята подвижност;
 • броят на родените момчета намалява - доказано е, че мъжкият ембрион е по-трудно да свикне с условията за оцеляване. Пасивното пушене например намалява с една трета възможното раждане на син;
 • дете на пушащи родители е обречено на проблеми, свързани с репродуктивната функция;
 • пушенето на бъдещата майка прави детето пристрастено към никотина;
 • пушенето по време на бременност заплашва с преждевременно отлепване на плацентата, което води до усложнения на раждането с голяма загуба на кръв или спонтанен аборт;
 • децата на майките, които пушат, са недоносени, изостават в развитието от своите връстници;
 • дефекти в развитието, появяват се различни патологии - лице, крайници, вътрешни органи;
 • тютюневият дим нарушава белодробната функция при дете, което се провокира от липсата на повърхностноактивно вещество;
 • злоупотребата с цигари често причинява синдром на внезапна детска смърт;
 • бебетата на майките, които пушат, са най-податливи на различни заболявания.

Как тютюнопушенето влияе на бременността?

Силното пушене по време на бременност влияе върху теглото на жената. Телесното тегло на пушача е по-малко поради намаляване на апетита в резултат на пристрастяване и намаляване на обема на консумираната диета.

Учените са установили, че броят на спонтанните аборти директно зависи от броя на изпушените цигари от бъдещата майка. Детската смъртност при раждане на майки, които пушат, се увеличава с 30%, а рискът от неблагоприятен ход на труда при пушачите се удвоява. Преждевременното раждане е друга неблагоприятна последица от тютюна.

Как тютюнопушенето влияе на бременността и броя на тиоцианатите? Ежедневното пушене на до двадесет цигари води до увеличаване на тиоцианата в кръвта на майката и съответно на бебето, което се определя от анализа на кръвния серум. Повишеният тиоцианат причинява ендотелна дисфункция, която е основният фактор в патогенезата на белодробната хипертония и хроничните обструктивни белодробни процеси..

Въздействие на тютюнопушенето върху бременността

Лекарите са включили понятието "синдром на фетален тютюн", за да определят степента на влияние на никотина върху бебето. Подобна диагноза при деца се диференцира, ако:

 • бъдещата майка пуши над пет цигари дневно;
 • имаше тежка хипертония при жена по време на бременността;
 • новороденото на 37 седмици показва симетрично забавяне на растежа;
 • тъпи усещания за вкус и мирис, има стоматит;
 • наблюдава се повишено съсирване на кръвта;
 • има нарушение на хемопоезата;
 • намален имунитет;
 • отбелязва се преждевременно стареене на кожата (образуване на бръчки);
 • антидиуретичен ефект.

Отрицателният ефект от тютюнопушенето върху бременността се отнася преди всичко до нарушения на структурата на тъканите на плацентата, която става по-тънка, теглото й значително намалява в сравнение с нормата. Под въздействието на никотина плацентата придобива заоблена форма, претърпява промени в кръвоснабдяването. Тези патологични процеси често допринасят за преждевременното отхвърляне на плацентата, обширни кръвоизливи в нейната тъкан и смърт на плода..

Канцерогените на тютюневия дим активират спазъм в маточните артерии, което води до дисфункция на плацентарната циркулация и в резултат на това недостатъчно снабдяване на плода с кислород, което причинява забавяне на растежа. Повишеното съдържание на въглероден диоксид в кръвта може да доведе до ембрионна хипоксия.

Важно е да се отбележи, че пушенето по време на бременност намалява усвояването на витамини В, С и фолиева киселина, което е изпълнено с проблеми с полагането на централната нервна система при бебето..

Влияе ли тютюнопушенето на бременността??

Новината за раждането на живота не винаги кара жената да се откаже от цигарите. Много бъдещи майки предпочитат да намалят броя на цигарите / кутиите, които пушат и само.

Реакцията на бебето в корема на майката е проследена от учените, които са извършили ултразвуковата диагностика. Оказа се, че едва когато бременната жена възнамерява да пуши, детето започва да се свива и гримасира.

Ако все още се съмнявате дали пушенето влияе на бременността, трябва да се обърнете към опита на медицинските представители. Учени от цял ​​свят изучават въздействието на тютюневия дим върху майките и бебетата. В допълнение към физическите патологии, недоразвитие, интелектуални и психически проблеми, пушенето по време на бременност заплашва с трудности в социалната реализация в бъдеще. Затвореното, неблагоприятно пространство, в което е било бебето по време на развитието, оставя своя отпечатък на подсъзнателно ниво за цял живот.

Спомнете си, че цигареният дим се състои от приблизително 800 компонента, тридесет от които са токсични - въглероден окис, никотин, кадмий, живак, кобалт и др. Следователно интоксикацията с тютюн е постоянен спътник на всички майки, които пушат, и техните деца..

Пушене и планиране на бременността

Планирането на зачеването означава готовност на двойката да стане родител. С този подход както мъжът, така и жената осъзнават важността на създаването на здравословни, пълноценни условия за развитие за бъдещото бебе. Съпрузите умишлено проверяват състоянието на тялото си, отърват се от съществуващите проблеми, подреждат емоционалното си състояние.

За такива хора става очевидно, че пушенето и планирането на бременност са несъвместими неща. И двамата бъдещи родители трябва да се откажат от негативния навик възможно най-рано. В крайна сметка способността за репродуктивни функции при пушачите е намалена почти два пъти. При мъжете качеството на спермата намалява значително, а при жените броят на яйцеклетките намалява. Както се оказа, за пушачите е по-трудно да забременеят дори с IVF, а броят на опитите се удвоява.

Изхождайки от факта, че мъжкото тяло се отървава от никотина по-бързо от женското, тогава зачеването може да се планира три месеца след отказването от тютюнопушенето, при условие че само бъдещият татко е бил пушач.

Кога да планирате бременност след пушене?

Няколко проучвания съобщават, че прочистването на кръвта се извършва след осем часа след пушенето. За пълното отстраняване на никотиновите токсини от тялото ще са необходими до шест месеца.

Преди бременността трябва да се откажете от цигарите поне месец предварително, защото никотинът значително намалява шансовете за възможно зачеване. Трябва да се отбележи, че използването на никотинов пластир или дъвка за борба с пристрастяването към тютюн е възможно само преди зачеването..

Много е казано за отрицателното въздействие на тютюнопушенето върху женския организъм - сърдечни и белодробни заболявания, чернодробни проблеми, намалена защитна сила и т.н. Колко време ще трябва да се възстанови една жена от зависимост? Всичко зависи от интензивността на тютюнопушенето, състоянието на системите на организма, правилното хранене и емоционалната стабилност. Как протича бременността след пушенето зависи от наличието на хронични заболявания, причинени от зависимост.

Пушене преди бременност

Пристрастяването към никотина е често срещана причина за безплодие. Учените са установили, че яйчните клетки са по-малко жизнеспособни при пушачките. Това се дължи на полицикличните ароматни въглеводороди, постъпващи в органите и системите чрез тютюнев дим. Способността на жената да забременее намалява средно наполовина, което се определя от честотата и броя на изпушените цигари.

Жените с пристрастяване към цигарите по-често страдат от смущения в менструалния цикъл, нямат настъпване на овулация и скоро се запознават с менопаузата.

Пасивното пушене преди бременност, особено когато бащата също е податлив на негативен навик, допълнително намалява шансовете за успешно оплождане. Пушачите от мъжки пол имат проблеми с потентността, качеството и жизнеността на спермата.

Пушенето в началото на бременността

Ти пушеше и не знаеше, че си бременна. Новината за нов живот във вас носи радост и загриженост за възможна вреда. И тук природата се погрижи за бъдещото бебе. Зачеването настъпва приблизително на четиринадесетия ден от цикъла. Първата седмица се характеризира с липса на комуникация между майката и ембриона, която се развива поради своите сили и резерви. Въвеждането на ембриона в ендометриума на матката се извършва едва през втората седмица от срока, а след закъснението жената научава за бременност.

Тютюнопушенето в началото на бременността нарушава всички физиологични процеси в тялото на майката, влияе негативно върху полагането на вътрешните органи и системи на бъдещото бебе.

По-лесно е да забравите за пристрастяването в началото на бременността, отколкото да го направите по-късно..

Пушенето в началото на бременността

Пристрастяването към никотина пречи на „узряването“ на органите на бъдещото бебе, замествайки здравите клетки с болни. Появата на дефектни клетки се причинява от тютюневите токсини. Максималната вреда от никотин се нанася на костния мозък, което изисква трансплантация след раждането на бебето.

Бъдещата майка може да не подозира за настъпването на бременността или да се утешава с оправдания: отказването от тютюнопушенето ще бъде стресиращо за бебето, през първите две седмици няма връзка между тялото на майката и ембриона.

Както и да е, пушенето в ранните етапи на бременността е егоизъм и безотговорност към вашето дете. Гинеколозите-акушерки единодушно казват, че е по-добре да забравите за цигарите още преди зачеването. Ако бременността не е била планирана, тогава бъдещата майка трябва да се отърве от зависимостта веднага след получаването на добрата новина.

Пушенето в началото на бременността

Тютюнопушенето се счита за най-вредно в ранните етапи на бременността, когато всички органи и системи на бебето са „заложени“. Едно вдишване доставя на ембриона значително количество вредни вещества - никотин, бензопирен, въглероден оксид. Никотинът провокира фетална хипоксия поради излагане на въглероден окис, който прониква през плацентарната бариера в кръвта на развиващото се дете и образува карбоксихемоглобин с хемоглобин.

Наличието на никотин в тялото на бъдещата майка значително отслабва притока на кръв в съдовете на плацентата, като по този начин намалява снабдяването на плода с храна. Спонтанният аборт, повишеното вагинално кървене са чести странични ефекти от ранната употреба на тютюн.

Пристрастяването към цигарите в началото на бременността е изпълнено с възможността за развитие на мутации при новородено - "цепнато небце" или "цепнатина на устната". Небето се формира точно между шестата и осмата седмица..

Ако не сте знаели за живота, който се е зародил във вас и сте продължили да пушите, тогава трябва да се отървете от лошия навик възможно най-скоро. В идеалния случай изобщо не се запознава с цигарите или не се отказва от зависимостта до момента на зачеването.

Пушенето в първите дни на бременността

Дори пасивното пушене, на първо място, има отрицателен ефект върху тялото на жената, влошавайки състоянието на белите дробове и имунната система. Пушачките жени са най-податливи на респираторни заболявания, което е напълно ненужно по време на бременност.

Смята се, че в първите дни след зачеването няма връзка между майката и ембриона. Следователно тютюнопушенето в ранните дни на бременността не вреди на бъдещото дете. По правило повечето майки научават за новата си позиция след две или дори пет седмици след зачеването, продължавайки да пушат.

Ако не можете да водите напълно здравословен начин на живот, тогава никотинът присъства в кръвта ви, което има отрицателен ефект върху вашите органи и системи. Броят на пушените цигари ежедневно също има значение..

Гинеколозите препоръчват да се отървете от пристрастяването към тютюна възможно най-бързо, за да избегнете затруднения с вътрематочното развитие на бебето и усложнения по време на бременност, както и по време на раждането.

Пушене през първите седмици на бременността

Много жени пушачи, често не подозиращи за бременност, продължават да пушат дозата си никотин. Важно е незабавно да се откажете от негативната зависимост, след като потвърдите факта на зачеването.

Плацентата става дом за бъдещия живот през всичките девет месеца, като осигурява на детето всичко необходимо за пълноценно развитие - кислород, хранителни среди, защитни антитела. Формирането на плацентарната тъкан завършва до края на дванадесетата седмица след зачеването, а пушенето през първите седмици на бременността внася различни нарушения в естествения процес. Ембрионът страда от кислороден глад, отровен е от тютюневите токсини.

Пушене на 5 седмица бременност

През петата седмица от бременността плодът се развива активно:

 • разделяне на клетките на групи, за да образуват различни органи;
 • произходът на прототипа на бъдещата нервна система (нервна тръба);
 • полагане на най-сложния орган - мозъка;
 • сърцето започва да бие;
 • кръвоносната система се развива.

На снимките ембрионът прилича на скарида с зачатъци на бронхите, щитовидната жлеза и панкреаса, черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези..

От гореизложеното става ясно, че пушенето на 5-та седмица от бременността е повече от безотговорно действие. Бъдещата майка трябва да помни, че началото на бременността е особено опасно поради възможността за спонтанен аборт. Жената трябва внимателно да следи здравето си: да приема витамини, да се храни правилно, да не преохлажда или прегрява, да забрави за лекарствата и лошите навици.

Избягването на тютюн и алкохол ще предпази вашето мъниче от промени в структурата на ДНК и вродени деформации..

Хормоналният пик настъпва точно през петата седмица след зачеването. Ембрионът вече има връзка с тялото на майката чрез пъпната връв и черпи жизнени ресурси благодарение на храненето и кислорода от майката.

Тютюнопушенето по време на бременност допринася за проникването на отровен тютюнев дим върху бебето, причинявайки задушаване и тежка интоксикация. Такива бебета след раждането имат никотинова зависимост, те могат да спрат дишането и спонтанната смърт..

През този период плацентата се формира активно и пристрастяването на майката може да наруши естествения физиологичен процес. Последиците могат да бъдат ужасни - промени в кръвоносната система на плацентата, ранно отлепване, кървене и спонтанен аборт.

Пушене на 6 седмица бременност

През шестата седмица бебето прилича на попова лъжичка с тъмни точки на местата на бъдещите очи и ноздри. Започват да се появяват очертанията на крайниците и вдлъбнатините на мястото на ушите. Ултразвукът открива ембрионалния пулс и кръвта започва да циркулира в развиващото се тяло.

Каква е вредата от тютюнопушенето на 6-та седмица от бременността? Представете си затворено пространство, където са концентрирани около четири хиляди токсични компоненти. Заплахата за нероденото бебе се носи от тютюнев дим, съдържащ:

 • стесняване на кръвоносните съдове никотин;
 • въглерод, причиняващ дефицит на кислород;
 • силен канцероген - бензен;
 • циановодород, използван при плевели от плъхове;
 • формалдехид.

Сега осъзнайте, че ограниченото пространство е вашата утроба с нарастващ нов живот, който е принуден да абсорбира всички отровни изпарения. Най-тъжното е, че в тази ситуация бебето просто няма право на избор..

Пушене на 8 седмица бременност

Майките трябва да осъзнаят, че пушенето на 8-та седмица от бременността може да причини патологии при формирането на носоглътката на бебето. Много хора са чували за такива проблеми като „цепнатина на устната кухина“ и „цепнатина на небцето“, но малко хора знаят, че такива вродени деформации се решават чрез сложни хирургични процедури. Затова майките, които пушат, не трябва да продължават да търсят оправдания, но се препоръчва да се отървете от никотиновата зависимост..

Пушенето по време на бременност лишава ембриона от достатъчно кислород и причинява дисфункция на кръвоносната система на майката. Тези факти водят до промени в психичното развитие на бебето, които често водят до синдром на Даун след раждането..

Пушене на 10 седмица бременност

Най-вече отровите от тютюневия дим увреждат ембриона на първия етап от развитието, когато са заложени всички жизненоважни органи и системи. Бебето в утробата на майката изпитва двойна доза никотинова интоксикация и дори малки и деликатни зараждащи се органи не са в състояние да издържат на разрушителния дим.

Така се раждат слаби бебета с вродени патологии, податливи на всякакви рани. Не напразно някои гинеколози приравняват тютюнопушенето в 10 гестационна седмица на престъпление. Рискът от спонтанна смърт на бебе нараства и шансовете за възпроизвеждане на здраво бебе обикновено са нулеви.

В края на десетата гестационна седмица ембрионът навлиза във феталния стадий, когато започва активният му растеж. Въпреки факта, че рискът от вродени дефекти е най-висок през първите девет седмици от развитието, тютюнопушенето на 10 гестационна седмица може да повлияе отрицателно на по-нататъшното формиране на вътрешните органи на бебето. Формирането на нервната система продължава с развитието на рефлекси (движение на устните, смучещ рефлекс). Черният дроб, бъбреците, мозъкът, диафрагмата също са на етап подобряване на тяхната функционалност..

Пушенето на мама по време на бременност причинява непоправими физиологични и психически увреждания на здравето на нероденото бебе. След раждането детето може да има болни бели дробове, сърдечни заболявания, интелектуални затруднения, психични разстройства.

Тютюнопушене на 12 седмица бременност

Дванадесетата седмица завършва първия триместър на бременността. Полагането на всички органи в плода вече е настъпило, мозъкът е практически оформен. Скелетът на детето достига фазата на осификация, характеризираща се с образуването на костна материя. На този етап от вътрематочното развитие тимусната жлеза (тимусът) активно функционира, допринасяйки за натрупването на Т-лимфоцити (в бъдеще необходими за борба с инфекцията) и щитовидната жлеза, която синтезира йодотирозин и регулира метаболитните процеси. Развитието и растежа на тъканите продължава под въздействието на хормоните на щитовидната жлеза.

Пушенето в 12 гестационна седмица ще бъде абсолютно неподходящо, тъй като до 14 седмици жизненоважните системи на тялото на бебето са активно заложени. Ефектът на никотина се отразява преди всичко в естественото развитие на органите. Намерените в цигарите канцерогени могат да причинят физически аномалии и психични проблеми. Има голяма вероятност от спонтанен аборт в резултат на отхвърляне на плацентата поради нарушения в кръвоносната система на плацентата.

Пушене на 16 седмица бременна

Шестнадесетата гестационна седмица е ускореното образуване на нервни клетки на невроните, което започва да се формира от петата седмица. Сега всяка секунда се появяват пет хиляди нови клетки. Хипофизната жлеза е включена в работата. На шестнадесетата седмица започва да се произвежда хемоглобин, храносмилателната функция се добавя към хематопоетичната функция на черния дроб..

Дишането продължава през пъпната връв, така че пушенето на 16-та седмица от бременността не предвещава нищо добро, с изключение на следващите проблеми.

Всеки етап от вътрематочното развитие е уникален, създаден от природата, за да маркира или подобри функциите на системите на нов организъм. Вашето бебе вече е доста активно: може да прави лица, да плюе, да преглъща и суче и да обръща глава. На ултразвука можете да уловите негодуванието му от постъпващата никотинова отрова - гримаси, изстискване на прасеца.

Тютюнопушене на 18 седмица бременност

За период от осемнадесет седмици мозъкът продължава да се формира, при детето се образува мастна тъкан. Имунната система набира сила, която започва да произвежда вещества, които помагат в борбата с вирусите и инфекциите. Бебето в корема на майката улавя проникващите светлинни и звукови вибрации.

Ако продължите да пушите на 18-та седмица от бременността и не можете да се справите по никакъв начин със себе си, тогава детето има колосална интоксикация от никотин. Пристрастяването е фактор, който увеличава риска от вродени аномалии.

Елиминирането на никотиновата зависимост при опитни пушачи в идеалния случай трябва да се случи до дванадесетата седмица от развитието на ембриона. Майчинският инстинкт, силата на волята или спонтанното изоставяне на пристрастяването могат да помогнат.

Пушене на 23 седмица бременност

Двадесет и третата седмица е периодът от началото на формирането на мастния слой в ембриона и активния растеж. Развитието на кръвоносните съдове на белите дробове показва тяхната подготовка за дихателната функция. Бебето показва дихателни движения, но белите дробове не се отварят. Малко количество околоплодна течност попада в дихателната система на бебето, което не причинява никаква вреда и бързо се абсорбира. "Тренировките" за дишане включват около шестдесет движения с почивка от тридесет до шестдесет минути. Този процес се нарушава от тютюнопушенето на 23 гестационна седмица, което причинява хипоксия. Има мнение, че пушената от майката цигара кара бебето да не диша до половин час.

Пушенето по време на бременност през шестия месец провокира преждевременно раждане. Кърменето на такова новородено е сложен процес и се характеризира с голяма вероятност за смърт на бебето. Усложнение при майките, които пушат, може да бъде мъртвородено бебе, отлепване на плацентата с обилно кървене.

Пушене на 30 седмица бременна

Лекарите вярват, че премахването на вредното пристрастяване към тютюна дори на тридесетата гестационна седмица ще помогне на бебето да натрупа необходимото тегло. През този период на развитие се появява мастен слой, причиняващ натрупването на калций, желязо, протеини, антитела. Детето има периоди на сън и будност, а особеностите са заложени в нервната система и психическото състояние.

Пушенето на 30 гестационна седмица често причинява ранно отлепване на плацентата, което води до преждевременно раждане. Тези усложнения се разрешават чрез операция и са опасни с възможна смърт на плода. Никотинът на този етап провокира състояние на недохранване - несъответствие между физическото развитие на органите на бебето и периода на бременността.

Тютюнопушене на бременност от 33 седмици

Тридесет и третата седмица от бременността приближава дългоочакваното събитие по-близо до раждането на бебето. Майките, които пушат, трябва да знаят, че в този момент се извършва образуването на белодробни алвеоли и черният дроб придобива изразени лобове и клетките му се подреждат в строг ред, който определя изпълнението на важни физиологични функции от основната химическа лаборатория на тялото. В панкреаса идва моментът на самостоятелно производство на инсулин. Завършва се „настройката“ на всички вътрешни органи на бебето.

Става ясно, че тютюнопушенето на 33 гестационна седмица няма да е от полза за бебето. Никотинова интоксикация, недостатъчен прием на кислород и хранителни вещества, забавяне на развитието, дисфункция на органи, вродени патологии - всичко това са последиците от тютюневия дим.

Отслабването на плацентата и преждевременното раждане също са резултат от тютюнопушенето по време на бременност на 33 седмица. Това патологично състояние представлява сериозна заплаха за живота на бебето и е изпълнено с тежка загуба на кръв за майката..

Пушенето през първия месец на бременността

Първите месеци след зачеването се характеризират с най-голяма уязвимост на ембриона, тъй като се раждат всички основни системи на нероденото бебе.

По правило жената разбира за бременността не по-рано от четири до пет седмици. Тялото чака хормонално разклащане, променят се хранителните навици, наблюдават се емоционална нестабилност и редица физиологични промени (вагинално отделяне, подуване на зърната, гадене и др.) Някои жени изпитват отвращение към цигарения дим през този период. Но също така се случва, че процесите на преструктуриране не засягат желанието да се направят няколко вдишвания..

Пушенето се счита за много опасно през първия месец на бременността поради заплаха от спонтанен аборт. Ембрионът не получава достатъчно кислород, процесът на физиологично формиране на органи и системи е нарушен. Пасивното вдишване на тютюнев дим е не по-малко вредно, така че научете домакинството си да излиза във въздуха..

Пушене на 5-тия месец от бременността

До петия месец на вътрематочното развитие бебето има добре развити крайници и с удоволствие ги проверява в движение. Активността на плода се заменя с периоди на спокойствие. Бебето е в състояние да кашля и хълца, което бъдещите майки са в състояние да уловят. Бебето натрупва кафяви мазнини в утробата, които поддържат постоянна телесна температура. Мастният слой под кожата осигурява на бебето защита от хипотермия и вещества, участващи в жизненоважни процеси. В кожата се образуват потни жлези.

Пушенето на мама на 5-ия месец от бременността може да доведе до колосални смущения в фините природни процеси. При недостатъчно снабдяване с кислород поради действието на никотиновите токсини се нарушава естественият ритъм на развитие.

По това време преждевременното раждане, което може да провокира активно злоупотреба с тютюн, ще бъде абсолютно нежелателно. Бебе на пет месеца е напълно неподготвено да срещне света около себе си и шансовете му за оцеляване са незначителни.

Пушене на 6-ия месец бременност

Плодът на шестия месец от развитието има стройно тяло, лишено от мастни натрупвания, с развити крайници. Потните жлези започват да се появяват в кожата, очите все още са затворени. Този период се характеризира и с образуването на папили в езика, но бебето се научава да различава вкусовите нотки при достигане на двадесет и осмата седмица.

Мъдрата природа замисля последователното формиране на нов живот със създаването, развитието и може да се каже „узряването“ на органите. Всеки етап от бременността е фин физиологичен процес, който пушенето по време на бременност е в състояние да направи отрицателни промени. Вътрешните системи на бебето са толкова лесно уязвими и никотиновата отрова лесно прониква през плацентарната бариера.

Бебето вече е развило изражение на лицето и реагира негативно на тютюнопушенето при майката на 6-ия месец от бременността, което лекарите успяха да заснемат по време на ултразвуково сканиране. Някои бебета правят лица, правят гримаси, дори задържат дъха си само при мисълта на майките си за цигара.

Тютюнопушене на 8-ия месец бременност

Систематичното тютюнопушене на 8-ия месец от бременността увеличава риска от възможни усложнения от този период - маточно кървене, пренатално състояние, спонтанен аборт и др. Пристрастяването на майката към цигарите влияе върху развитието на бебето в утробата. Сред патологиите при кърмачето има ниско тегло, случаи на спонтанна смъртност през първите дни от живота след раждането.

Когато майката поеме още веднъж, бебето, което се намира в затворено и запълнено с дим пространство, кашля и запушва, сърцето му започва да бие по-често, а липсата на кислород го лишава от възможността да се развива напълно до момента на раждането.

Пушене на 9-ия месец бременност

Последният месец на бременността е подготвителен, когато детето добавя около 250g на седмица и се спуска по-ниско в тазовата кухина. Появяват се първите тренировъчни контракции, кратки и безболезнени. През този период за жената става по-лесно да диша..

Пушенето на 9-ия месец от бременността се характеризира със следните усложнения:

 • отделяне на плацентата и тежко кървене, което е индикация за цезарово сечение;
 • възможно обостряне на хипертония;
 • късна токсикоза;
 • преждевременно раждане;
 • рискът от мъртвородено бебе се увеличава.

Пушене през последния месец на бременността

За съжаление нарастване на броя на бъдещите майки, които пушат, се случва във всички страни. Увеличаването на броя на неомъжените жени, влошаването на социалните условия са причините за злоупотребата с цигари и алкохолни напитки. Освен това бъдещите майки не се спират от предупреждения за възможен спонтанен аборт или усложнения по време на бременността..

Тютюнопушенето през последния месец на бременността нарушава периферното кръвоснабдяване на жената, което от своя страна причинява хипоксия при кърмачето (липса на кислород). Поради тази причина може да възникне недоразвитие на плода, рискът от недоносено бебе се увеличава..

Канцерогените на тютюневия дим имат патологичен ефект върху психиката на нероденото дете. Факт е, че цигарените токсини провокират недостатъчен приток на кръв към мозъка на ембриона. Така се появяват аномалии на нервната система и психични разстройства. Някои проучвания показват връзка между тютюнопушенето по време на бременност и синдрома на Даун при бебе след раждането.

Сърдечни дефекти, назофарингеални дефекти, ингвинална херния, страбизъм - това е списък с често срещани проблеми при бебета, чиито майки са обичали да пушат по време на бременността.

Пушенето през първия триместър на бременността

Рентгеновите лъчи, пиенето на алкохолни напитки, приемането на лекарства и пушенето през първия триместър на бременността причиняват непоправима вреда на бебето. За да се разбере с какво е свързано това, е необходимо да се припомнят етапите на вътрематочното формиране на детето..

През първия месец започва полагането на сърцето, белите дробове, мозъка и образуването на пъпната връв, чрез което се извършва снабдяването с храна и отстраняването на отпадъчните продукти. Вторият месец се характеризира с формиране на крайници и растеж на мозъка. Стомахът и черният дроб се развиват, отбелязва се развитието на други органи. През третия месец бебето започва да се движи, което изобщо не се усеща поради ниското си тегло (около 30g) и размера (около 9cm). Този етап е формирането на репродуктивната система.

Ще бъде излишно да ви напомня за важността на протичащите процеси, забраната на тютюнопушенето по време на бременност, балансираното хранене, спазването на всички предписания на лекаря и употребата на витамини.

Пушенето през втория триместър на бременността

Четвъртият гестационен месец е периодът на активен вътрематочен растеж на бебето. Въжето на пъпа е увеличено и удебелено, за да получи повече кръв и храна. През периода на четвъртия и петия месец ще се появи наддаване на тегло от около два килограма. Бъдещата майка ще започне да усеща първото движение в стомаха си. През шестия месец се изискват още повече хранителни вещества, така че жената трябва да има балансирана и редовна диета..

Пушенето през втория триместър на бременността, когато плацентата е напълно оформена и функционира, провокира недостатъчно снабдяване на бебето с кислород. Това допринася за развитието на хронична или остра хипоксия, която нарушава естествения растеж и развитие на бебето. Може да настъпи ранно узряване на плацентата, промени във формата и изтъняване на стената. Поради тези причини съществува заплаха от спонтанно раждане и смърт на бебето..

Пушенето през третия триместър на бременността

Пушенето по време на бременност представлява риск както за бъдещата майка, така и за бебето. Пушената цигара води до вазоспазъм в кръвоносната система на плацентата, което причинява кислороден глад на плода. Следователно дори пасивното пушене на последния етап от развитието на бебето му причинява непоправима вреда. Децата на майките, които пушат, са склонни към затлъстяване, настинки, алергични реакции, диабет.

Пушенето през третия триместър на бременността може да провокира ранно раждане в резултат на отлепване на плацентата. Отхвърлянето на плацентата от стените на матката трябва да се случи само след раждане, поради което преждевременното изхвърляне на плацентата е патология, която представлява заплаха за живота на бебето. Това състояние се определя от кървене, което влошава състоянието на жената..

Друга неприятност за дългосрочно пушещите майки е гестозата, която също причинява редица усложнения поради промени в съдовата система на плацентата - нарушено ембрионално развитие, преждевременно раждане..

Пушенето в края на бременността

Лекарите казват, че винаги е по-добре да забравите за пушенето по всяко време на бременността, отколкото да упорствате в неблагоприятната си зависимост. Отказът от тютюн дори през последния месец може да намали риска от възможни усложнения при жената и нейното бебе..

Какъв е рискът от тютюнопушене в края на бременността? На първо място, фетално недохранване, което се проявява с несъответствие между характеристиките на физическото развитие и периода на бременността. Съдови спазми, водещи до намаляване на притока на кръв към матката и ограничаване на хранителните вещества, постъпващи в бебето, причиняват недохранване.

Поглъщането на въглероден окис в майчиното тяло е фактор, причиняващ недостиг на кислород при бебето. Новородените с този синдром изостават в теглото си, наддават трудно и се нуждаят от интензивна терапия и специални грижи..

Тютюнопушенето по време на бременност, което наближава своето завършване, причинява забавяне в образуването на отделни органи на бебето - черен дроб, бъбреци, мозък. Тези майки са по-склонни да имат мъртвородени деца или да умрат през първите седмици от живота. Здравните специалисти са запознати със синдрома на внезапната детска смърт, при който смъртта настъпва без видима причина, често насън.

Удоволствието от никотина преди близко раждане често провокира гестоза, развитието на която преди еклампсия застрашава живота на майката и бебето. Гестозата се характеризира с промени в съдовата система на плацентата, което причинява инхибиране на развитието на плода, отлепване на плацентата, провокиращо преждевременно раждане.

Последиците от тютюнопушенето по време на бременност

Доста е трудно да се предвидят всички негативни явления от активно и пасивно пушене по време на бременността, тъй като някои от патологиите при дете се появяват след години.

Пушенето на четири цигари на ден вече е сериозна заплаха под формата на преждевременно раждане. Пушенето по време на бременност драстично увеличава рисковите фактори за перинаталната смъртност.

При децата, с увеличаване на интензивността на майчиното пушене, се наблюдава намаляване на дължината на тялото, обиколката на главата и размера на раменния пояс. Ефектите от тютюнопушенето по време на бременност се простират до застояло физическо, интелектуално и емоционално развитие. Децата, чиито майки пушат в позиция, са най-податливи на бронхит и пневмония.

Тежките аномалии при вродени бебета, които се развиват, когато майката пуши, включват:

 • дефекти в развитието на нервната тръба (дисрафизъм);
 • сърдечно заболяване;
 • нарушения във формирането на назофаринкса;
 • ингвинална херния;
 • страбизъм;
 • психични отклонения.

Злоупотребата с тютюн засяга появата на тризомия (болест на Даун).

Бременност и пушене: как да се откажете?

Несъвместими понятия са бременност и тютюнопушене. Как да се откажа от пристрастяването? Оказва се, че не е толкова трудно. Ако издържахте първите двадесет и четири часа, тогава на практика спечелихте. Остава да се контролираш при срещи с приятели, в моменти на нервно напрежение, нарастваща скука и т.н..

Дамите, за които дневната норма е била повече от десет цигари дневно, не се препоръчва рязко да се откажат от пушенето. Бременността е стресираща за организма и промените в установения начин на живот, който включва тютюнопушенето, могат да добавят стрес към физическото и емоционалното състояние. Бързото отказване от тютюна може да намали сърдечните контракции и да активира мускулната контрактилитет, което е изпълнено със спонтанен аборт. Ето защо, ако сте опитен пушач, удължете процеса на „отказване“ от цигарите навреме (приблизително три седмици). Намалявайте количеството тютюнопушене всеки ден и развийте навика да не довършвате цигарата си до края - задоволихте никотиновия си глад с няколко вдишвания и достатъчно.

Пасивно пушене по време на бременност

Токсините от цигарите попадат в човешкото тяло чрез тютюнев дим. Самият пушач абсорбира не повече от 20% вредни вещества, той освобождава останалите канцерогени в околния въздух, отравяйки странични наблюдатели. Един час пасивно пушене е достатъчен, за да получите доза никотин, която провокира заболявания на белите дробове и сърдечно-съдовата система, която развива зародиш на раковите тъкани.

Фактор, влияещ върху преждевременното раждане и липсата на кислород в плода, е пасивното пушене по време на бременност. Проникването на цигарен дим в плода увеличава риска от развитие на пневмония, бронхит, астма след раждането. Децата, чиито майки по време на бременност неволно вдишват тютюнев дим, по-често страдат от алергии, имат отслабена имунна система.

Пушене на хашиш или марихуана по време на бременност

Марихуана - смес за пушене, направена от изсушено растение "Cannabis sativa" с основния химичен компонент - делта-9-хидроканабинол, който насърчава промяната на съзнанието.

Хашишът е вещество, получено чрез пресоване на билката канабис с основната съставка делта-9-тетра-хидроканабинол. Поради своя психоактивен ефект хашишът се счита за по-силно лекарство от марихуаната..

Ефектът от психотропните продукти обаче е подобен: повишен пулс, отслабване на тонуса и разширяване на бронхите, зачервяване на очите. Наркотичните вещества влияят на „центровете за удоволствие“ в човешкия мозък, което води до временно чувство на еуфория. Възвръщаемостта ще дойде под формата на проблеми с паметта, нарушена координация на движенията, токсична психоза и други промени.

Пушенето на хашиш по време на бременност често провокира продължително раждане. Отрицателният ефект на веществото върху бебето се отнася до забавен растеж и развитие, намаляване на плодовитостта в зряла възраст, проблеми с нервната система и зрението.

Проучванията показват, че децата на майки, които са предпочели да пушат марихуана по време на бременност, показват изкривени реакции на зрителни дразнители, имат засилване на треперенето (активни движения на крайниците в резултат на мускулни контракции) и крещят. Всички тези факти могат да показват наличието на проблеми в нервната система..

Ефектите от марихуаната върху растящите деца и ученици сочат към:

 • поведенчески разстройства;
 • намалено възприемане на езика;
 • затруднена концентрация;
 • слабост на паметта и трудности при решаване на зрителни проблеми.

Пушене и алкохол по време на бременност

Пушенето и алкохолът по време на бременност са взривоопасна смес, двойна заплаха за живота и здравето на детето.

Злоупотребата с алкохолни напитки увеличава вероятността от поява на различни видове аномалии при бебето. Алкохолът, който е проникнал в плода, остава във плода два пъти по-дълго, отколкото в кръвта на майката. Дори умерената консумация на алкохол по време на бременност няма да гарантира липса на психически, физически аномалии при новородено.

Пушенето по време на бременност и пиенето на алкохол са фактори за спонтанен аборт, преждевременно раждане и усложнения по време на раждането.

Едновременният ефект на етанол, ацеталдехид и никотин върху ембриона, особено в ранните етапи, може да наруши синтеза на протеини и да доведе до непоправими промени в ДНК, причинявайки мозъчни патологии.

Тютюнопушенето по време на бременност е умишлено налагане на нечия воля върху формирането на нова личност; същото като предлагане на дете на цигара или изстрел водка. Ако все още не разбирате какво е за бебето във вас с дима от тютюн, огледайте се около себе си, намерете в непосредствената си среда човек, който не може да понася цигарен смог, и го наблюдавайте по време на бухането ви. Най-вероятно горкият ще затаи дъх за известно време, лицето му ще се изкриви в гримаса, той ще започне да размахва ръце близо до носа си, изразявайки недоволство по всякакъв възможен начин. Но този човек има избор - той може да се отдалечи от вас, което вашето неродено дете не може да направи.