Храносмилането на новороденото е така подредено, че след хранене то често се изплюва. Това плаши родителите, но в повечето случаи тревогите са напразни. Регургитацията е нормален процес при бебета под една година. Ако бебето яде, бързо наддава, е активно, тогава не трябва да се притеснявате и да бягате на лекар. Нещата стоят по различен начин, когато детето плюе фонтан. Това е признак на сериозни патологии, свързани със стомашно-чревния тракт, проблеми с централната нервна система и неврология. Ако подобни явления се повтарят редовно, това е причина да се консултирате с лекар..

Защо бебето плюе като фонтан след хранене?

Според статистиката 80% от бебетата плюят след хранене. Причината за това са структурните особености на вътрешните органи на новородените..

Процесът на смилане на храна при кърмачета е подреден малко по-различно, отколкото при възрастни. Малкият размер на стомаха не позволява на детето да яде много. Ако бебето е яло твърде много, излишната храна „излиза“ по време на плюене.

Също така, това явление може да се наблюдава, ако бебето поглъща въздух, докато яде..

Процесът на регургитация изобщо не зависи от това дали бебето яде кърма или адаптирано мляко. Експертите казват, че дете на възраст под 5 месеца трябва да повръща не повече от 2 чаени лъжички храна. Колкото по-голямо става бебето, толкова по-малко трябва да бъде сумата.

Ако новородено плюе като фонтан след хранене, това е причина за безпокойство. В отделни случаи причината може да е преяждането, но ако това явление е трайно, трябва да посетите вашия педиатър.

Причини за регургитация при кърмачета

Причините за изплюване от фонтан при новородени са физиологични и патологични. Когато не трябва да се притеснявате:

 1. Хлапето е яло. Ако бебето яде кърма, за майката е важно да поддържа необходимия интервал от време между храненията. Ако бебето е изкуствено, струва си да изучите инструкциите за сместа: за да я развъждате правилно, обърнете внимание на възрастта на бебето и допустимите норми на консумация на бебешка храна.
 2. Бебето поглъща въздух по време на хранене. Това явление се нарича aerofigia. Възниква, когато бебето се храни в неудобно положение, не хваща правилно зърното или се изрязва твърде голяма дупка в зърното за бутилка.
 3. Умора. Ако бебето е играло дълго време, не е спало, след хранене със сигурност ще има изход от излишното мляко или смес.
 4. Метеоризъм или запек. След хранене бебето развива вътрекоремно налягане, изважда се несмляна храна. Това явление често се наблюдава при кърмачета. Ето защо е толкова важно кърмещите майки да спазват диета, да премахват от диетата храни, причиняващи газове и подуване на корема..
 5. Никнене на зъби.
 6. Непоносимост към лактоза. Напоследък случаите са доста чести. Стомахът на бебето не е в състояние да усвоява лактозата, бебето плюе като фонтан. Ако възникне подобен проблем, ще трябва да преминете към смеси без лактоза.

Често плюенето от фонтан се проявява при недоносени бебета поради недоразвитие на вътрешните органи.

Сериозните заболявания могат да бъдат причините за обилна регургитация:

 1. Перинатална енцефалопатия. Патологията е свързана с тежка бременност, травма по време на раждане. В допълнение към плюенето с фонтан, детето ще изпитва тремор на крайниците, тежка тревожност, сини назолабиални гънки.
 2. Хидроцефалия. Хлапето изплюва почти всичко, което е яло. Има забавяне в развитието, бебето е неспокойно, постоянно плаче и мускулният тонус е налице. Това заболяване прогресира бързо, следователно, колкото по-рано родителите посетят лекар, толкова по-добре за здравето на бебето..
 3. Аномалии в развитието на храносмилателната система. Повечето от тези заболявания се лекуват с операция. Задължителна е консултация с терапевт, гастроентеролог, хирург. Свързани симптоми: запек или диария, повръщане.
 4. Наследствени заболявания. Новороденото може да плюе с бъбречна недостатъчност или диабет.
 5. Стафилококова инфекция. С помощта на тестове лекарят бързо ще открие проблема. В този случай не можете да правите без лечение с наркотици..

Ако причините за обилна регургитация при бебета са от физиологичен характер, тогава не трябва да се притеснявате. Веднага след като бебето порасне, проблемът ще изчезне от само себе си.

Разликата между плюенето на фонтан от повръщането

Как да различим обилната регургитация от повръщането:

 1. Повръщането възниква внезапно. Този процес не е пряко свързан с приема на храна. Регургитацията настъпва само след като детето е яло..
 2. Настроението на бебето не се променя след изплюване. Той все още остава весел и весел.
 3. В повечето случаи бебетата имат температура след повръщане..
 4. Повърнатото има характерна неприятна миризма и цвят.
 5. При повръщане, няма запушване.
 6. След повръщане диафрагмата на детето ще се смеси, то започва активно да хълца.

Повръщането е рефлекторен акт. Когато се появи, се появява гадене, мускулите на пресата и диафрагмата се свиват, цветът на кожата се променя и се появява изпотяване. Ако бебето има тези признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Когато имате нужда от съвет от експерт

Има ситуации, когато не можете да се справите без помощта на специалисти. Ето защо младите родители трябва да знаят за какви симптоми трябва да посетите лекар:

 1. Детето плюе обилно (повече от 3 чаени лъжички) след първите шест месеца от живота.
 2. Едногодишно дете има чести оригвания с неприятна, неприятна миризма.
 3. Малкото дете плюе като фонтан повече от 2 пъти на ден.
 4. Детето започва да се дехидратира, уринира по-малко от 10 пъти на ден.
 5. Хлапето не наддава добре, изостава във физическото и умственото си развитие.
 6. Общото състояние се влошава: повишава се телесната температура, отбелязва се слабост, сънливост, диария или запек.
 7. Ако детето плюе "извара". Това означава, че млякото вече е усвоено, но не е усвоено от стомаха..

Педиатърът няма да се справи с проблема. Родителите определено трябва да получат съвет от гастроентеролог, да се изследват, да направят ултразвук.

Профилактика: как да се намали количеството на регургитация

Ако бебето много плюе, могат да се приложат следните превантивни мерки:

 1. За да помогнете на храната да се усвои, след като нахраните бебето, трябва да я носите в "колона" (изправена), а не да се разстила по корема.
 2. Ако майка кърми бебето си, трябва да се уверите, че бебето улавя не само зърното, но и ареолата. В същото време хлапето трябва да диша през носа, а не през устата..
 3. За бебета, които се хранят от шише, трябва да закупите специални бутилки против колики. Те ще помогнат на бебето да не улавя въздух при хранене.
 4. След хранене не навивайте плътно малчугана, като по този начин свивате стомаха му.
 5. Преди лягане храненето на новородено е нежелателно..

В случай на внезапна регургитация, бебето трябва да бъде фиксирано в изправено положение, така че да не се задави и да се задави.

Родителите се интересуват от въпроса: "Какво да направя, ако бебето плюе като фонтан?" В повечето случаи проблемът е физиологичен и не трябва да притеснява родителите.

Но ако към плюенето се добавят и други симптоми: температурата се повишава, бебето става нервно, възниква диария или запек, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво да правите, ако дете плюе фонтан?

Плюенето при новородени се счита за естествен процес. В някои случаи това явление може да бъде объркано с повръщане, което не е норма. Дете може да плюе като фонтан поради няколко причини, някои от които са лесни за отстраняване, докато други изискват адекватна терапия, предписана от лекар. Самолечението е неприемливо.

Как да различим: регургитация или повръщане при бебе?

Регургирането на мляко от фонтан при новородени се счита за нормален физиологичен процес. Това явление обикновено се появява през първите 6 месеца след раждането. Някои новородени могат да плюят във фонтан поради поглъщането на големи количества въздух, докато смучат майчината гърда..

Също така, причината за изплюване от фонтан при кърмени новородени може да се крие в преяждане, активност или ненавременен преход от хоризонтално в изправено положение..

Мама не трябва да се притеснява, ако:

 1. Бебето се повръща с майчиното мляко, извара или смес.
 2. Обемът на изтичане не надвишава 30 ml.
 3. Масата няма силна неприятна миризма.
 4. Бебето плюе като фонтан, докато яде или веднага след това.
 5. За бебето няма загуба на тегло.

Повръщането от своя страна е изригването на цялото съдържание на стомаха. Единичният припадък не е повод за безпокойство. Ако повръщането не спира през целия ден, има неизправности в температурните показатели, летаргия, настроение, бледа кожа на бебето, може да се предположи наличието на патология в тялото на детето:

 • отравяне;
 • чревна обструкция;
 • заболявания на централната нервна система;
 • метаболитни нарушения;
 • заболявания на дихателните пътища от инфекциозен тип.

За да се избегне регургитация, мама трябва да държи бебето си изправено след хранене..

Защо детето плюе?

Когато кърмите или от шише, коремчето на бебето трябва да се проверява за натрупване на газове. Ако е мека, всичко е наред, но ако се проследи твърдостта, тогава е необходимо да се помогне на бебето, като се извърши лек масаж или се използва тръба за изход на газ. Понякога това помага да се предотврати плюенето на бебето като фонтан..

При кърмене

Докато е естествено хранено, бебето може да се храни с кърма по желание. По този начин, когато се появи и най-малкото безпокойство, кърмещата майка поставя бебето на гърдата, което води до преяждане. Дългите почивки между храненията също могат да бъдат причина..

Гладното бебе е в състояние неправилно да улови зърното на майката, в резултат на което при изсмукване на мляко въздухът навлиза в стомаха, провокира оригване. Има моменти, когато бебето няма време да погълне нормално продукта на майката, който бързо се освобождава в големи количества.

При хранене с адаптирано мляко

Бебето може да плюе фонтан, когато се храни с адаптирано мляко поради:

 1. Преяждане.
 2. Зърната върху бебешко шише, което не отговаря на възрастта на бебето.
 3. Поглъщане на въздух по време на хранене, който след това излиза с частици храна.
 4. Неправилно избрана адаптирано мляко за кърмачета.

Преди да закупите бебешки продукт, трябва да се консултирате с педиатър, който ще ви помогне да направите избор, като вземете предвид индивидуалните характеристики на тялото на бебето и неговата възраст.

Обезпокоителни прояви с регургитация

Ако бебето често плюе фонтан след хранене, може да настъпи дехидратация. Това води до липса на телесно тегло, поява на неспокоен сън, настроение, летаргия в трохите. Ако бебето плюе мляко във фонтан, но това състояние не му носи много дискомфорт, горните признаци отсъстват, мама не трябва да се притеснява. След това нека разгледаме няколко патологични причини, които провокират честа регургитация и други болезнени симптоми..

Перинатална енцефалопатия

Увреждането на ЦНС може да възникне вътреутробно, при раждане или в неонаталния период. Това състояние се характеризира с:

 • късен плач на новородено;
 • обилна регургитация;
 • нарушение на двигателната активност;
 • капризност;
 • слаб смучещ рефлекс или пълното му отсъствие;
 • нарушен сън;
 • тремор на брадичката;
 • мускулна дистония / хипертоничност.

Перинаталната енцефалопатия може да бъде открита от неонатолог още от първите минути от живота на бебето.

Хидроцефалия (воднянка на главата)

Хидроцефалията е натрупване на течност в главата. Придружено от:

 • намаляване на вътречерепното налягане;
 • гадене / повръщане;
 • главоболие;
 • неизправности във функционирането на зрителната система;
 • аномалии в централната нервна система.

При наличие на тази патология бебето започва да ходи по-късно от връстниците си..

Други заболявания на централната нервна система

Други патологии на централната нервна система включват:

 • свръхвъзбудимост;
 • увреждане на диафрагмен нерв;
 • конвулсии.

В този случай най-често бебето плюе с фонтан, в масите се намира несмляна храна.

Стомашно-чревни аномалии

Повръщане или регургитация от фонтан може да възникне, когато:

 • пилороспазъм;
 • чернодробни патологии;
 • стеноза, пилорна стеноза;
 • къс хранопровод с вроден характер;
 • диафрагмална херния;
 • chalazi cardia.

Наличието на такива заболявания може да се посочи от липсата на изпражнения, загуба на тегло, регургитация по време на първите хранения след раждането на трохите, което се случва поради невъзможността за усвояване на храната.

Инфекциозни заболявания

Сред инфекциозните заболявания се отличава не само ARVI, но и:

 • менингит;
 • хепатит;
 • енцефалит;
 • хранително отравяне;
 • сепсис.

Инфектираното дете има влошен апетит и след хранене повръщането е най-често. Наличието на слуз в повръщаното сигнализира за чревна дисбиоза или инфекциозни патологии на стомашно-чревния тракт.

Наследствени заболявания

Честото повръщане или обилна регургитация може да се появи с адреногенитален синдром, фенилкетонурия, галактоземия.

Бебето изплюва кърмата, но адаптираното мляко не

Майчиното мляко е идеален продукт за новородени, който насища тялото на детето с всички необходими микроелементи. Някои бебета обаче страдат от непоносимост към лактоза, поради което всяко прихващане към гърдата е придружено от регургитация и дори повръщане. В този случай на помощ ще дойде адаптирано мляко без лактоза, чийто избор трябва да бъде съгласуван с педиатъра. Необходимо е да се следи количеството храна, консумирано от кърмачето.

Грешна организация на GW

Мама трябва правилно да организира GW, като се придържа към някои препоръки:

 1. Поставете гърдата в устата на бебето, ако то не е хванало зърното напълно. В този случай главата на бебето не трябва да се отмята назад, а раменете не трябва да се огъват.
 2. Хранете бебето при поискване.
 3. Заменете едната гърда с друга, ако се появи болка.
 4. Не трябва да правите рязък преход от GW към IV.
 5. Не отстранявайте гърдата от бебето, по-добре е да изчакате, докато то се насити напълно, след което бебето ще освободи зърното самостоятелно.
 6. Не изцеждайте мляко след хранене, което може да доведе до повишена лактация, в бъдеще - до мастопатия, мастит.
 7. Не давайте на бебето малко вода. Майчиното мляко действа като храна и напитка за новороденото.
 8. Не изплаквайте гърдите след всяко прилагане на бебето, това ще доведе до нарушаване на микрофлората, изсушаване на кожата, пукнатини.
 9. Не злоупотребявайте със сладкиши, чай с краве мляко, ядки, за да увеличите калоричното съдържание на продукта от гърдата. Тези действия няма да доведат до желания резултат, но могат да навредят на стомашно-чревния тракт на децата..

Кърменето трябва да е забавно както за бебето, така и за мама.

Високо съдържание на мазнини в кърмата

Съществува мнение, че съдържанието на мазнини в кърмата зависи от съдържанието на калории в храната, консумирана от кърмачка, но това не е така. Дневните периоди и сезонността влияят върху ефективността на продукта майка. „Обратното“ мляко се счита за по-мазно, появява се след 30 минути. единично кърмене.

На мама се препоръчва да се придържа към балансирана диета с преобладаване на млечни продукти, месо, нискомаслена риба, бобови растения, зеленчуци, плодове и сини сливи. Също така е разрешено да се яде масло, груб хляб или печено от ръжено брашно, както и растителни мазнини..

Намаляване на регургитацията с НВ

За да се облекчи състоянието на бебето, е необходимо да се следи количеството консумирана от него храна, да се прилага правилно върху гърдите на майката и след това да се държи около 10-15 минути. изправен.

Антирефлуксна бебешка храна

За да намалите регургитацията от фонтан при кърмачета, трябва да закупите специална формула за кърмачета, съдържаща сгъстител за храна. Плътната консистенция на продукта ще намали вероятността от този проблем..

Важно! Въпреки естествения състав на такива продукти, използването му трябва да бъде съгласувано с педиатър..

Как да изберем смес?

Съставът на млечната формула трябва да бъде максимално подобен на майчиното мляко, да съдържа пре-, пробиотици, нуклеотиди. Силно не се препоръчва да се избират продукти с добавка на соя, нишесте, захароза. Бебешката храна трябва да бъде закупена въз основа на възрастта на бебето, след консултация с лекар.

Предотвратяване на регургитация

За да се предотврати регургитация, трябва да се вземат следните превантивни мерки:

 1. Поставете главата на бебето над цялото тяло при хранене.
 2. Преди кърмене поставете бебето на корема.
 3. Също така, преди да смучете кърмата, трябва да направите на бебето лек масаж, като го погалите по корема и гърба.
 4. В края на храненето дръжте трохичката вертикално.

Спазването на тези прости препоръки ще помогне да се спаси детето от неприятно явление..

Когато имате нужда от помощ от специалист?

Ако мама не е в състояние самостоятелно да идентифицира причината за регургитация, трябва да потърсите медицинска помощ. Също така, не отлагайте посещението при педиатър в случай на някакви болезнени симптоми. Ако е необходимо, лекарят ще насочи детето за допълнителни изследвания, след което ще предпише подходящата терапия.

Лечение на явлението

Като лечение на регургитация се използват:

 • промяна в положението на тялото на бебето;
 • корекция на диетата на децата с помощта на специални сгъстители;
 • медикаментозна терапия;
 • хирургическа интервенция.

Силно обезкуражено е да предписвате лекарства на детето сами..

Плюенето с фонтан може да бъде вариант на нормата или признак на патологичен процес в тялото на бебето. Във всеки случай не пренебрегвайте това явление, защото в противен случай то може да доведе до сериозни последици. За да определите и премахнете причината за развитието на такова състояние, трябва да се свържете с вашия педиатър.

Бебето плюе като фонтан след хранене

Как да лекуваме плюенето с фонтан при деца и защо се случват

Плюенето при кърмачета след хранене е много често. Обикновено се обяснява със слабостта на сфинктера, входа на стомаха. Стомахът на бебетата също се сравнява с бутилка без корк, от която се излива съдържанието, ако се прехвърли в хоризонтално положение.

Става ясно защо детето плюе като фонтан след кърмене или адаптирано мляко. Това е бързо прехвърляне на бебето в хоризонтално положение или активни действия с негово участие. Под второто имаме предвид масаж, гимнастика, смяна на памперс, хвърляне на бебе и други действия от страна на родителите. Също така, това може да включва полагане върху корема. Или ако бебето вече знае как да се преобърне и го прави веднага след хранене.

Регургитацията след хранене с формула се дължи на неподходящо хранене (може да има смисъл да се смени формулата), твърде голяма дупка в шишето, което кара детето да поглъща много въздух, докато пие, и прехранване. Лекарите съветват майките да не нарушават препоръчаните количества храна и честотата на хранене. Отворът на зърното трябва да отговаря на изискването за „бавен поток“. Препоръчително е да отглеждате детето с колона поне 1-2 пъти на хранене, така че да освободи погълнатия въздух. Няма да е излишно да повдигнете част от леглото, около 30 градуса, така че торсът на бебето да е леко повдигнат. След хранене трябва да държите бебето „в колона“ поне 20 минути. Ако това е новородено с много слаби мускули на врата, можете да подпрете главата му на рамото си. Така че и той, и родителят са по-удобни. Вземете за правило да не храните бебето си, когато то плаче. Тъй като при плач и писък въздухът се поглъща много по-активно.

Подобни препоръки са дадени за кърмещи жени. С изключение на детето да не прехранва. Почти невъзможно е да се прехранва с майчиното мляко, защото то се усвоява много добре. Понякога се случва, че в позиция "колона" детето има силна регургитация, буквално от устата му избухва фонтан заедно с въздуха. Ако това явление не е често - не трябва да ви плаши. Ако кърмите при поискване, бебето ще изцежда всичко, което е изплюло, или дори повече. Но ако бебето плюе след всяко хранене с фонтан и в същото време е изкуствено хранено, тогава вече се очертава проблем... В крайна сметка е невъзможно да се определи колко точно е изплюло бебето. Колко смес трябва да даде и кога да компенсира този обем.

Какво да правим, когато повдигаме фонтан при деца

На първо място е необходимо да се изключат сериозни заболявания и малформации на стомашно-чревния тракт. След това неврологични заболявания. Не забравяйте да заведете детето на рутинен преглед при невролог на 1-3 месеца. Ако детето е на 1 месец и след хранене редовно плюе с фонтан, докато мускулният му тонус е повишен или намален, има конвулсии, потрепвания и т.н. - първо трябва да лекувате основното заболяване. И срещу регургитация, използвайте лекарствена терапия. Заедно с уплътнители, които се добавят към кърмата или антирефлуксната формула. Бих искал да отбележа, че кърменето не трябва да се спира при никакви обстоятелства. Това няма да помогне за решаването на проблема, а само ще го влоши и ще доведе до нови усложнения..

Така че, медикаментозното лечение може да се състои в приемането на следните групи лекарства.

1. Антиациди. Тези, които възрастните приемат с повишена киселинност на стомаха и киселини. "Фосфалугел", "Маалокс" и други подобни. Дозировка: на възраст 6 месеца - 1 чаена лъжичка след хранене, от 6 до 12 месеца - 2 чаени лъжички. Лекарството се дава в продължение на три седмици.

2. Лекарства, които стимулират стомашно-чревната подвижност. Курсът на лечение е 10-14 дни. Те имат много странични ефекти, поради което в случай на кърмачета те трябва да се използват, когато е строго необходимо. Най-малко страничен ефект се дава от Motilium. Трябва да приемате лекарства от тази група в размер на 0,25 mg на kg тегло 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.
Целта на лекарството е да ускори преминаването на храната през стомаха.

3. Н2-рецепторни блокери. Те се използват за постоянна обилна регургитация, риск от дехидратация. Лекарствата са Ранитидин (5-10 mg на kg телесно тегло) и Famotidine (1 mg на kg телесно тегло). Възможната продължителност на лечението е до 3 месеца. Анулирането на лекарството става постепенно.

Що се отнася до немедикаментозните мерки, при кърмене се препоръчва да се изцеди определено количество мляко преди хранене и да се добави сгъстител "БИО-оризов бульон" към него. Можете да предложите изцедено мляко с тази добавка от лъжица, спринцовка или бутилка. Последният вариант е най-малко предпочитан, тъй като детето може да откаже да продължи да суче. За дете над 1-2 месеца е възможно да се използва оризова каша без млечни продукти. Добавя се 1 чаена лъжичка към млякото (на базата на пълна порция). Поради използването на сгъстител, храната се задържа по-добре в стомаха.

Антирефлуксните смеси се продават с уплътнител под формата на смола от рожкови (Frisovom 2, Nutrilak AR, Humana AR и др.) И оризово нишесте (Semper Lemolak, Enfamil AR). И двете са терапевтична храна и не трябва да се използват за хранене на деца, които не страдат от обилна регургитация..

Формули, съдържащи смола, обикновено се прилагат на малки порции в началото на храненето. Конкретната доза се определя емпирично. Тоест, първо на детето се дава тази антирефлуксна смес, след това обичайната. Този вид смес се използва 3-4 седмици.

Смесите от оризово нишесте са по-малко ефективни, но могат да се използват по-дълго време. Препоръчва се при лека регургитация.

Ако вашето бебе се повръща като фонтан след хранене, но повече от веднъж, но това не прилича на повръщане, не бързайте да се свържете с педиатър. Наблюдавайте първо. Ако детето се чувства добре и спи, напълнява, расте, опитайте се да се ограничите до нелекарствени мерки: променете диетата, задръжте детето изправено по-дълго, не прехранвайте, въвеждайте допълващи храни според възрастта.

Детето плюе като фонтан

Всички майки на новородени се сблъскват с такъв проблем, когато детето плюе с фонтан. Не бива да изпадате в паника в такава ситуация, без първо да разберете причината за реакцията на организма. Ако е тривиална, мама ще се справи сама с проблема. Защо това се случва и как да се помогне на бебето, ще бъде разгледано по-долу..

Възможни причини

Всички деца се повръщат след хранене. Това се дължи на физиологичните специфики на тялото на новороденото. Стомашно-чревният тракт все още не е развит и се състои от малък стомах, къс удебелен хранопровод, слаб сфинктер, лошо задържащ обратния поток на храната.

Без значение колко добре бебето може да се прихване за гърдата, по време на хранене, то все още поглъща малко въздух, който се събира в стомаха. Колкото повече е, толкова по-силен е натискът върху стените. Това не пречи на някои деца да се наслаждават на процеса на хранене, докато други правят почивки поради дискомфорт. Ако едно дете изригне като фонтан и го прави често, трябва да потърсите друга причина.

При кърмачето през първите месеци от живота храносмилателната система е несъвършена. Малката камера е способна да абсорбира само определено количество кърма или адаптирано мляко. Излишният продукт просто не се побира в него и се излива през слабия сфинктер обратно в хранопровода и след това навън. При силно преяждане детето ще изплюе фонтан след хранене..

Тази ситуация е поправима, като тази, когато бебето чака дълго време за храна и след това започва да поглъща мляко твърде бързо. Това е по-характерно за недоносените бебета, които се характеризират със слаб смучещ рефлекс и проблеми с дишането. Други причини, водещи до плюене от фонтан при бебе, са по-сериозни и изискват незабавна реакция..

Фактори, стимулиращи обилната регургитация

ЗащотоХарактеристика:
Смяна на мощносттаКогато бебето бъде прехвърлено на смесено или изкуствено хранене, тялото може да реагира не само с обилна регургитация, но дори и с повръщане. Това вече е признак на отравяне с некачествен продукт или алергия към сместа.
ЗапекАко бебето е изпразнено лошо, останалата храна от стомаха не е в състояние да навлезе в пълното черво. Следователно храната трябва да се връща обратно в хранопровода, провокирайки повръщане.
ИнфекцииМикробите и бактериите пречат на храносмилането. Най-често новородените страдат от стафилококи. Може да присъстват и заболявания като менингит, хепатит, сепсис. Те се характеризират с висока температура, бледност на бебето, сънливост
ДисперсияКогато бебето не смила добре дори майчиното мляко, то ще бъде отхвърлено от обилна чешма. Това може да се дължи на вродена непоносимост към лактоза или некачествена течност в гърдите. Във втория вариант всичко зависи от диетата на майката.
Вътрематочна хипоксияБебетата, които са претърпели лишаване от кислород по време на перинаталния период или по време на раждане, страдат от спазми на вратаря. Това усложнява процеса на хранене, което често води до обилна регургитация.
Патологии на нервната системаБебето може да повърне поради сериозни нарушения в централната нервна система. Обилната регургитация в този случай е придружена от други симптоми:
• с хидроцефалия, малкото дете отхвърля всякаква храна; докато той постоянно плаче, хвърля глава насън;
• ако бебето има перинатална енцефалопатия, то спи лошо, държи се неспокойно.
Последицата от родовата травма може да бъде недоразвитие на централната нервна система, мозъчно-съдов инцидент и други патологии. Основният симптом на заболяването е обилна регургитация на мляко след всяко хранене.

Бебето повърна подквасено мляко

Причините за изливането на мляко включват индивидуалните характеристики на детския организъм. Поради неблагоприятната екология все повече се раждат бебета с аномалии в развитието на диафрагмата, хранопровода, стомаха и сфинктера. За тях всяко хранене е придружено от подобна реакция. В този случай само медицинската намеса ще помогне..

Как да се оправи ситуацията

Някои бебета, след като са изпили повече мляко, се държат спокойно, въпреки факта, че стомахът им е подут. Други започват да хълцат, но не се оригват, така че ще им пречат коликите.

Забележка! Независимо от това как се държат бебетата, на бебето трябва да му бъде позволено да повръща след всяко хранене. Понякога си струва да прибегнете до това, докато ядете..

Как да освободите стомаха си от въздуха

Метод No.Описание
1Те държат бебето в изправено положение, така че главата му да лежи на рамото на майката. Потупвайки внимателно по гърба, чакайки детето да се отърси от възрастта *
2Мама сяда на бебето в скута си, държейки го за гърба. Леко поглажда корема на бебето

* Бакшиш. На рамото трябва да се постави памперс или салфетка, ако бебето изведнъж изплюе мляко.

Изчаква се стандартна оригване

Някои деца се оригват бързо, други не винаги успяват. Можете да помогнете тук, като направите следното:

 • бебето беше държано леко изправено;
 • след това го сложете в леглото за минута;
 • отново вдигнат.

Такива манипулации ще помогнат на въздуха да се придвижи от вентрикула към хранопровода. Ако няма изригване, натрупаният въздух ще провокира болка в корема или ще предизвика обилна регургитация при следващото хранене..

Как да намалим регургитацията с НВ

Ако новороденото плюе като фонтан и това се случва често, докато бебето е здраво, майката е в състояние да поправи ситуацията, като следва следните правила:

 • не е нужно да поставяте малкото на гърдите веднага след сън; препоръчително е първо да го положите по гръб и да направите лек масаж на корема, като се движите по посока на часовниковата стрелка;
 • майката трябва да помогне на бебето да хване правилно зърното заедно с ареолата; докато носът е оставен възможно най-отворен, за да може бебето да диша свободно;

Важно! Важно е правилно да държите бебето на ръце, докато суче. Горната част на торса му трябва да е под ъгъл 45-60 °.

 • ако бебето се храни на шише, дупката в зърното е малка, за да се намали дебитът на адаптираното мляко;
 • след хранене помогнете на бебето да изригва въздух по един от описаните по-горе начини, като отделите за това поне 20 минути;
 • не повивайте бебето на месец след хранене; ако бебето е преминало към плъзгачите, ластиците не трябва да са стегнати;
 • след хранене детето се приспива от дясната страна; в този случай главата трябва да бъде повдигната с 20-30 ° (поставете малка плоска възглавница или пъхнете матрака).

Обилната регургитация все още не е индикатор за сериозен проблем. Бебето може да се чувства добре, да бъде активно и да наддава. На 6-ия месец подобни прояви обикновено спират..

Кога да се притеснявате

Преди да подаде аларма, мама трябва да се научи да разпознава къде е обичайната (макар и обилна) регургитация и къде повръщането..

Признаци

РегургитацияПовръщане
• млякото или адаптираното мляко изтичат от устата на тънка струйка веднага след хранене, а не след час или повече;
• регургитацията се предизвиква от рязка промяна в положението на тялото;
• няма коремни спазми;
• коремните мускули не се свиват
• голям обем маса се отделя от хранопровода;
• повръщането се повтаря няколко пъти, независимо от приема на храна;
• жлъчката излиза с храната, което придава на масата характерен мирис и цвят;
• преди да повърне, дишането на бебето се ускорява, то се изпотява много;
• стомашни спазми правят бебето неспокойно и плачещо

Ако всички трикове на майката за установяване на регургитация не са дали положителен резултат, трябва да се консултирате с педиатър. Има няколко причини за безпокойство:

 • обилна регургитация се наблюдава най-малко 2 пъти на ден; особено ако не зависи от храненето;
 • често отхвърляне на масите през носа;
 • бебето постоянно има поднормено тегло;
 • регургитацията е придружена от силно повръщане;
 • ако в същото време бебето има треска;
 • отхвърлената маса има неприятна миризма на извара;
 • съдържа примеси от кръв или жлъчка;
 • бебето рядко уринира, слабо е и сънливо;
 • ако обилната регургитация е започнала след 6 месеца и не спира след една година.

Колкото по-често бебето плюе с фонтан, толкова по-големи са рисковете от развитие на патологии в стомашно-чревния тракт. Следователно не може да се мине без сериозен преглед и последваща терапия..

Лечение на бебета

След като откри истинската причина, поради която детето изплюва кърмата с фонтан след хранене, педиатърът изготвя поетапен план за терапия. Първата стъпка в тази посока е лечението на позата и е описано по-горе..

Преразглеждане на храненето

Ако бебето продължава да плюе, те преминават към следващия етап - хранителна терапия. Той се основава на следните принципи:

 • за детето се избира индивидуален режим на хранене - той може да бъде по-често, но на по-малки порции;
 • струва си да се опитате да въведете смесена диета - преди кърмене дайте на бебето малко терапевтична антирефлуксна смес (20-40 ml); съдържа сгъстители, така че е по-вискозна по консистенция от течността в гърдите;
 • понякога лекарите препоръчват изцеждане на мляко, добавяне на дъвка или нишесте към него и хранене на бебето от шише.

Всеки момент на медицинско хранене трябва да бъде съгласуван с лекаря, както и избора на специализирани смеси, които изключват регургитация..

Здравеопазване

Третият етап при решаването на проблема е медикаментозната терапия, която се предписва от педиатъра индивидуално. Специални лекарства, приемани по определена схема, ще помогнат за подобряване на храносмилателната подвижност. Въпреки че понякога е достатъчно да дадете на бебето средство за предотвратяване на образуването на газове.

Ако болестите са довели до обилна регургитация, тези фактори се елиминират първо. Понякога се изисква сложно лечение заедно с гастроентеролог и невропатолог..

Забележка! При необичайно развитие на вътрешните органи и други сериозни отклонения е необходима хирургическа интервенция.

Обилната регургитация, дори с фонтан, може да се счита за норма, ако се появява рядко, няма придружаващи симптоми и не причинява дискомфорт на бебето. Няма да навреди да обсъдите този проблем с педиатър. В крайна сметка основната причина може да е по-сериозна, изискваща медицинска намеса..

Патологии на централната нервна система и малформации на храносмилателната система, диафрагмална херния, дефицит на лактоза, дори често срещани инфекции са сериозни фактори, които възпрепятстват развитието не само физически, но и психически.

ПОМОГНЕ. РАЗПАДАНЕ НА ЧЕСТИН.

Момичета, помогнете ми неопитни. Какво означава бебето да повърне като фонтан? Колко cm приблизително е дължината на струята на този фонтан? ?? детето повърна обилно два пъти (((ние сме в гу. Ние сме месец!

 • Първи трудности (необичайно поведение и явления)
  • 1. Колики
  • 2. Регургитация и повръщане
  • 3. Зъби (устна кухина)
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Физическо развитие
 • Изкуствено хранене
 • Примамка
 • Режим
 • Грижа за кожата и къпане
 • Ваксинации и манту
 • Лекарства и витамини
 • Педиатър (ръст, тегло)

Потребителски коментари

фонтан - когато регургитацията практически не пада върху лицето / шията на детето. Тук през първия месец го направих няколко пъти, а сега от време на време изплюва обилно (най-вече когато се дръпне силно с дрънкалка). Струва си да се притеснявате, ако бебето изплюе след всяко хранене и в големи количества (съпоставимо с изяденото количество)

от хранене до хранене 5-6 пъти... това, което са яли, изригват в рамките на 4 часа...

защо ти трябва дължина в см? Някак си не го измерих... просто много.

Регургираме от раждането с фонтан, тоест много и обилно, дори повръщането понякога изглеждаше... продължи до 4 месеца, това, което те просто не направиха... въведоха допълнителни храни, регургитацията спря.

моята се откъсна като от чешмата с високо налягане, струята може да отлети с 20 см

Съжалявам, че се изкачвам. Колко пъти на ден бихте могли да сравните с фонтан? Как мина теглото? Вербуван?

Повтарях почти всяко хранене, плюех по време на хранене, когато сучех, а след това този фонтан както през устата, така и през носа ми, можеше да се повръща час след хранене, насън, след като този фонтан удари отстрани на леглото, тогава се уплаших, можех да се задавя просто започнах да спя заедно, за да мога да видя детето, беше трудно.

Ако се притеснявате за вашата, кажете на педиатър, причините могат да бъдат много. Ако фонтанът се повтаря, отидете при невролога и хирурга.

След хранене детето изригна с фонтан: какво да прави?

За кърмачето храненето е едно от най-важните условия за нормален растеж и пълноценно развитие. За съжаление обаче понякога процесът на хранене е помрачен от трудности и неприятности. Един от най-често срещаните проблеми в ранна възраст е регургитацията. Притеснява изключително младите майки. Особено когато дете плюе като фонтан. Как да помогнете на бебето си, когато да посетите педиатър?

Какво е регургитация при деца?

Плюенето при кърмачета е доста често срещано явление, което се случва поради незрялостта на храносмилателните органи. Същността му се крие във факта, че малко количество мляко или смес след хранене се изхвърля обратно. Плюенето най-често се случва след хранене (обикновено в рамките на петнадесет минути). Като правило се среща при деца през първите месеци от живота..

Ако регургитацията е незначителна и не притеснява детето, ако бебето расте и се развива добре в съответствие с възрастта, тогава родителите не трябва да се притесняват за това. Най-вероятно бебето скоро ще надрасне този проблем. Но ако детето изплю фонтан, тогава си струва да го наблюдавате по-внимателно. Най-добре е да се свържете с педиатър, който ще ви помогне да определите причината за този проблем и ще предложи възможни решения..

Защо детето плюе?

Причините за това явление могат да бъдат много различни. Най-често те са физиологични и с развитието на тялото на трохите, регургитацията преминава сама. В този случай това е вариант на нормата.

Има обаче патологични причини и тогава това се превръща в истински проблем, който не може да бъде решен без медицинска помощ. Ако едно дете плюе с фонтан, това е знак, който изисква най-внимателно внимание. Ние изброяваме основните фактори, влияещи върху появата на това явление при децата.

Физиологични причини

Първо трябва да се споменат физиологичните причини за регургитация при кърмачета. Най-често срещаните фактори са:

 • Ако детето е на месец, то изплюва фонтан, най-вероятно поради аерофагия. Това е може би най-честата причина. Същността му се крие във факта, че детето поглъща малко количество въздух по време на хранене, което провокира регургитация след хранене. Обикновено се случва, когато бебето се храни неспокойно и прибързано, или техниката на правилно прикрепване към гърдата е нарушена. Като правило това явление се появява в рамките на 5-10 минути след хранене..
 • Прехранването е друга често срещана причина за регургитация, включително от фонтан. Детето просто яде повече от възрастта му. На майката може да изглежда, че бебето още не е яло и тя продължава да го храни. Излишъкът от храна и провокира регургитация по време на хранене или веднага след хранене.
 • Ако детето изплюе фонтан, тогава може би просто е било преуморено. Прекалено дългото или активно събуждане често провокира този проблем през първите месеци от живота.
 • Чревните колики нарушават нормалния поток на храна през стомашно-чревния тракт и могат също да причинят регургитация при бебета. Проблемът трябва да изчезне, когато телесните системи узреят.
 • И друга причина за плюенето като фонтан през първите седмици от живота е забавянето в развитието по време на бременност. Характерно е за бебета, които са родени преждевременно. В този случай регургитацията от фонтан може да продължи до два месеца живот..

Регургитация от фонтан и патология

Освен физиологични причини обаче има и патологични. Те са много по-рядко срещани и са свързани с по-сериозни нарушения или вродени аномалии. Нека ги характеризираме по-подробно:

 • Лошо храносмилане, причинено от неправилно хранене. Ако бебето получи адаптирана формула, тогава причината може да е, че тя просто не му подхожда. Ако детето плюе като фонтан след кърмене, тогава трябва да обърнете внимание на храненето на кърмещата майка. Храненето с нискокачествени храни може да причини сериозни храносмилателни разстройства в трохите.
 • Неврологичните патологии също могат да причинят регургитация от фонтан. Само специалист може да ги определи и да предпише лечение..
 • Вродени аномалии на храносмилателната система. Те са изключително редки, но тяхната вероятност също трябва да се вземе предвид при поставяне на диагноза..

Как да разграничим разликата между регургитация и повръщане?

Регургирането на фонтана често се бърка с повръщане. Тези симптоми обаче показват различни заболявания и състояния. И ако детето повърне като фонтан, тогава може да повърне. Ето защо е важно да можете да правите разлика между тях:

 • При регургитация здравословното състояние и общото състояние на детето не се променят. При повръщане обикновено има други симптоми: лош апетит, летаргия.
 • При регургитация млякото или сместа остават непроменени. При повръщане храната има време да се извие и да се усвои частично.
 • Регургитацията обикновено се случва веднъж след хранене на малко количество. И ако обикновено това е нормален физиологичен процес, тогава повръщането винаги изисква медицинска помощ. Особено когато става въпрос за кърмачета.

Предотвратяване на регургитация при деца

За да предотвратите регургитация, трябва да следвате няколко прости изисквания. На първо място, това се отнася до правилното закрепване към гърдите. Устата трябва напълно да улови не само зърното, но и ареолата.

Преди хранене трябва да разнесете бебето на корема или да направите малко гимнастика, а след това да ходите с бебето на ръце за кратко, като го държите в „колона“. Ако бебето се храни на шише, може би си струва да изберете различно шише, което предотвратява навлизането на въздух..

За да предотвратите задушаването на бебето от отпадналото мляко насън, трябва да го поставите върху цев и да поставите памперс или кърпа под матрака, така че главата да е повдигната.

Обикновено тези мерки са достатъчни, за да помогнат на бебето. Детето повърна фонтан, въпреки всички усилия и това се повтаря редовно? По-добре е да потърсите помощ от специалист.

Кога да посетите специалист?

Ако обилната регургитация на фонтана се случи веднага след хранене, това може да е признак на деформация на вътрешните органи. Следователно храната не преминава в хранопровода. Това може да се покаже чрез регургитация след всяко хранене..

Ако след хранене минат повече от два часа, това може да е признак, показващ нарушена функция на стомаха. Обикновено в такава ситуация няма достатъчно ензими за нормално храносмилане на млякото..

Ако детето изплюе сместа с фонтан, струва си да се свържете с педиатър, за да вземе друга, по-подходяща храна.

Лечение

Лечението на регургитация при деца обикновено е сложно. Той включва няколко етапа и зависи от причината:

 • Нормализиране на ежедневието и храненето. Майка и бебе получават само храна, която могат да усвоят.
 • Въвеждането на лекарствени смеси, които нормализират процеса на храносмилане. Също така към диетата се добавят ензими и полезни бактерии, за да се предотврати.

Лекарството се използва, ако други мерки не са помогнали. Обикновено педиатрите предписват лекарства за подобряване на функцията на червата и намаляване на спазмите.

Ако се появи регургитация поради вродени аномалии, тогава хирургичната интервенция е задължителна. Не се страхувайте от това, защото всичко се свежда до проста операция, която въпреки това помага да се поддържа здравето на трохите.

По този начин, ако бебето плюе с фонтан, това може да бъде както вариант на нормата, така и доста тревожен симптом, който във всеки случай не трябва да се пренебрегва..

Обилна регургитация при кърмачета: причини, лечение и разлика от повръщането

Регургитацията е нормален физиологичен процес за новородени, който е свързан с характеристиките на тялото на бебето. Представлява неволно изхвърляне на кърма или адаптирано мляко заедно с въздух от стомаха в устата. Това явление е характерно за всяко дете в ранна детска възраст. Регургитацията започва спонтанно и идва в рамките на 15-30 минути след хранене.

Регургитацията при новородени се случва около три пъти на ден, докато обемът не трябва да надвишава 5 ml приета храна. При повечето новородени те изчезват в рамките на 4-7 месеца след раждането, при някои те не приключват до една година.

Понякога бебетата имат обилна регургитация и регургитация с фонтан. Причините за този процес са различни. Това може да бъде често преяждане, храносмилателни разстройства и дори малформация на стомашно-чревния тракт. Във всеки случай, ако повръщате с фонтан, трябва да се консултирате с лекар..

Причини

Основната причина за регургитация е неуспехът на храносмилателния тракт при кърмачета. През първите месеци от живота тялото на новородените се адаптира само към нови условия и нова храна, което води до различни реакции. В този случай обаче регургитацията не трябва да надвишава горепосочените норми за обем..

Друга често срещана причина е аерофагия или поглъщане на въздух при хранене. Това се дължи на неправилна организация на хранене, когато бебето не хваща правилно зърното или шишето. За кърмещата майка е важно да установи хранене, тъй като неправилно организираният процес води до проблеми. И това не е само регургитация. С това хранене бебето не получава необходимото количество кърма и не яде.

Регургитацията е характерна за недоносени бебета с неразвит смучещ рефлекс, преглъщане и дишане. Проблемът изчезва, тъй като тялото се развива и свиква с нови условия.

Нарушенията в работата на храносмилането, патологията в развитието на вътрешните органи и нервната централна система са причините за регургитация от фонтан, които се обединяват в една група, наречена дисфагия. Дисфагията се проявява по различни начини:

 • Подуване на корема, газове и колики при новородени. Газовете и коликите са често срещани при кърмачетата, особено през първите месеци от живота. Причините се крият и в недоразвитието на храносмилането. Ако обаче метеоризмът се наблюдава често и коликите при бебето причиняват силна болка, трябва да се консултирате с лекар;
 • Аномалии в развитието на нервната централна система. Като правило това е повишено вътречерепно налягане. В този случай проблемите не са в работата на храносмилателните органи и е необходимо да се подложите на задълбочен преглед от невропатолог;
 • Патология на развитието на храносмилателните органи, включително хранопровода и стомаха, включително чревна непроходимост, стеноза и други заболявания;
 • Храносмилателни разстройства - диария или запек при кърмачета. Стомашните разстройства при новородени често се появяват поради неправилно хранене на кърмачка. Много храни, особено през първите два до три месеца от живота на бебето, влияят негативно на благосъстоянието..

Прекомерното хранене, излишният прием на храна и твърде честото хранене водят до регургитация. Педиатрите съветват да се храни бебето при поискване и да не се принуждава да яде.

Обилна регургитация или повръщане?

Важно е да се разграничи патологията от нормата. Много кърмещи майки преувеличават проблема, докато други, напротив, не забелязват нарушения в развитието. При новородените е доста трудно да се направи разлика между силна регургитация и повръщане, но тези явления показват различни проблеми. Нека разгледаме отличителните черти на тези явления:

 • Обемът на регургитация не трябва да надвишава 5 ml наведнъж, повръщането може да се появи в неограничен обем;
 • Повръщането се появява само веднъж след хранене, повръщането може да се повтори;
 • При регургитация храната излиза в първоначалния си вид, докато повръща, млякото се усвоява частично. Подсирено мляко или храна с кисела миризма - признаци на повръщане;
 • Когато плюе, благосъстоянието на бебето не се влошава. Ако детето повръща, то често отказва храна, спи неспокойно и не се чувства добре;
 • Плюенето става само в рамките на половин час след хранене, повръщането може да бъде по всяко време;
 • Само повръщането може да тече като фонтан!

По този начин регургитацията с фонтан е повръщане. Причините за това заболяване често се крият в неправилната диета на кърмещата майка, твърде мазна, пикантна или солена храна, некачествени продукти. Освен това новородените често имат алергична реакция, която може да се прояви под формата на повръщане. В този случай хипоалергенната диета ще помогне при кърменето..

Ако кърмещата майка е установила диета и е изключила от менюто продукти, които дразнят бебето, а повръщането продължава във фонтан, спешно трябва да се консултирате с лекар. Честото и обилно повръщане може да показва необичайно развитие на вътрешните органи на бебето..

Кога да подадете аларма

Предлагаме таблица на интензивността на регургитацията, чиито показания ще помогнат на млада майка да определи степента на опасност от процеса.

С интензивност от три точки включително, наложително е да се консултирате с лекар и да започнете лечението!

РезултатБроят на изплюване на удариОбемът на една регургитация
1до 5 пътидо 3 мл
2до 5 пъти3-5 мл
3над 5 пътипо-малко изядена храна за хранене
4след всяко хранене3-5 мл
петповече от 6-7 пътиповече изядена храна за хранене

Има и признаци, които показват аномалии в развитието. На първо място, това е загуба на тегло или поднормено тегло. Как правилно да се изчисли теглото на новородените до една година, вижте тук. Честа и обилна регургитация, повръщане с фонтан, придружено от писъци и плач, нарушение на изпражненията и лош дъх. Специално внимание трябва да се обърне, ако регургитацията продължава след една година..

Как да помогнете на вашето бебе

 • Ако има признаци на патология, не забравяйте да се консултирате със специалист. Само той ще идентифицира проблема и ще предпише правилното лечение. Не се самолекувайте, това може само да влоши ситуацията!
 • Не оставяйте бебето си да лежи нито при повръщане, нито при повръщане! Вземете бебето изправено и задръжте около 15 минути. Направете това след всяко подаване. Това ще улесни излизането на въздух;
 • Настройте храненето на вашето бебе. Уверете се, че бебето улавя както зърното, така и ареолата. Неправилното захващане на зърното създава проблеми и на майката. Резултатът са пукнатини и ожулвания по зърната, които са болезнени и понякога причиняват инфекциозни заболявания!;
 • Ако бебето ви е смесено или се храни с адаптирано мляко, дръжте бутилката правилно под ъгъл от 45 градуса. Не можете да държите бутилката хоризонтално! Уверете се, че зърното е пълно и че възможно най-малко въздух преминава през отвора в бутилката;
 • Правилното хранене на кърмещата майка е ключът към доброто здраве, нормалния растеж и развитие. За повече информация относно храненето по време на кърмене вижте връзката https://vskormi.ru/mama/chto-mojno-est-kormiaschei-mame/;
 • Постоянно наблюдение на новороденото от лекари. Подлагайте се на редовни прегледи и прегледи;
 • Поставете бебето на корема преди хранене. Периодично можете да масажирате корема с леки поглаждащи движения;
 • Опитайте се да кърмите само. Кърменето ще осигури на организма на детето витамини и елементи, необходими за пълноценно развитие и растеж. Кърмата ще укрепи имунната система, ще предпази от заболявания;

Понякога, за да разрешите проблема, трябва да приемате лекарства и специални лекарствени смеси. Лекарства и подходяща смес се предписват от лекар! В екстремни случаи, ако други методи не са имали желания ефект, се изисква хирургическа интервенция.