1. Промени в хормоналната система 2. До какво може да доведе нервният стрес по време на бременност? 3. Какво да правя?

Бременността е вълшебен и в същото време труден момент в живота на жената. Всяка бъдеща майка, освен радостта от предстоящата среща с бебето си, изпитва страхове и неврози. Това е разбираемо - в края на краищата жената не знае какво е с бебето си в стомаха, дали е добре за него, дали той ще се развива правилно, а също така се притеснява как ще се промени нейният жизнен път с появата на нови отговорности и допълнителна отговорност.

Още от момента на зачеването започва да се развива нов човек, който носи със себе си глобални промени в тялото и живота на жената.

Невъзможно е да бъдете на сто процента подготвени за този етап, особено ако бременността е първа. Бъдещата майка обаче трябва да направи всички процедури, препоръчани от лекарите, и просто да спре да мисли за възможното лошо, да се предпази от негативно влияние отвън, тъй като всичко това може да доведе до изключително негативни последици. В тази статия ще отговорим защо бременните жени не трябва да бъдат нервни..

Промени в хормоналната система

Без значение как една жена се опитва да се предпази от неприятности, все още могат да се случат нервни сривове по време на бременност. И причината е в самото тяло.

По време на периода на бременността настъпват значителни хормонални промени, които засягат благосъстоянието и настроението.

Дори в ранните етапи на бременността, тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за трудния период на бременност и раждане:

 • Хипофизната жлеза, която отговаря за ендокринната система, се увеличава 2-3 пъти. В тази връзка образуването на ооцити се възпрепятства, процесът на овулация спира;
 • През първия триместър производството на пролактин се увеличава с 5-10 пъти, което е отговорно за лактацията;
 • Повишава се концентрацията на окситоцин, под въздействието на което се извършва раждането и освобождаването на кърмата;
 • На мястото на яйцето се образува нова ендокринна жлеза, тя се нарича жълто тяло на бременността. Именно в него се съдържат полови хормони (прогестерон и естрогени), които са отговорни за имплантирането и развитието на плода..

В допълнение към тези основни хормонални промени, има много други процеси в тялото, които са отговорни за формирането на плода. Разбира се, такова натоварване оказва значително влияние върху психическото състояние на бременната жена..

До какво може да доведе нервният стрес по време на бременност?

Както виждаме, самият факт на бременността е най-силният стрес за организма. Но освен това, по време на работа жените периодично се сблъскват с проблеми и несъгласия в личния си живот също са възможни. Всичко това не допринася за спокойствие и провокира раздразнение, нервно изтощение, безсъние и постоянен стрес. Да бъдеш нервен по време на бременност обаче е вредно и строго забранено. Всяка жена трябва да знае, че последиците от стреса могат да бъдат много тъжни:

 1. В ранните етапи на бременността, когато плодът е все още много слаб, силен стрес и постоянно състояние на тревожност могат да доведат до спонтанен аборт.
 2. Дете, чиято майка се притеснява и плаче много по време на бременност, е два пъти по-вероятно да има забавяне в развитието, отколкото децата, чиито майки са били емоционално спокойни.
 3. Високото ниво на тревожност при бременна жена влияе върху качеството на съня - бъдещото бебе ще се събужда много, ще плаче по-често, което допълнително изостря нервността на майката.
 4. Силният емоционален стрес, особено през първия триместър, води до отделянето на голямо количество адреналин в кръвта. Под негово влияние настъпва вазоконстрикция и бебето ще получава по-малко хранителни вещества и кислород.
 5. Стресовите ситуации и раздразнителността по време на бременност увеличават риска от сърдечни заболявания на бебето. Ако бъдещата майка трябваше да бъде изплашена или изплашена, докато носеше плода, тогава съществува вероятност от повишаване на нивото на кортизол (в медицината се нарича „хормон на стреса“), което впоследствие може да доведе до проблеми в сърдечно-съдовата система на новороденото, а кортизолът също допринася за образуването на излишна глюкоза в кръв, последиците от които са кислороден глад.
 6. В резултат на изследване беше доказано, че нервните преживявания на последния етап от бременността често са причина за асиметрията на ръцете, краката, лактите, пръстите на бебето..
 7. Стресът по време на бременност провокира негативни промени в нервната система на плода, което пряко влияе върху паметта, възприятието, мисленето. Тези деца често са склонни към умствена изостаналост..
 8. Силните преживявания и страхът по време на бременност водят до възбудимост и страх на бъдещото бебе, неговата пасивност, невнимание и слаб самоконтрол. Такива деца са по-склонни към депресия от другите, плачат постоянно и по-често се лекуват с антидепресанти.
 9. Също така е изключително вредно да бъдете нервни и много разстроени през втория и третия триместър на бременността - вероятността от преждевременно раждане е висока.
 10. Силният емоционален стрес може да повлияе на предлежанието на плода - което причинява трудности по време на раждането.

Изпитването на всякакви негативни емоции по време на бременност е много вредно и има негативни последици за бъдещия човек..

Намирайки се в утробата, детето практически от първите месеци започва да усеща състоянието на майката, впоследствие да чува звуци и гласове.

Веднага след като научи за бременността, жената трябва да разбере защо не трябва да се нервира, да осъзнава възможните последици и да се стреми да осигури на себе си и бъдещото си бебе комфортни условия, мир и позитивност. Как да го направим - ще разкажем по-долу..

Какво да правя?

И така, поздравления - бременна си и разбираш защо не трябва да се нервираш по време на бременност..

Въпреки възможните и необходими промени в тялото, които са придружени от токсикоза, сълзливост - бременността е най-прекрасното време за чакане на вашето бебе.

За да си осигурите удобен лагер - използвайте нашите съвети:

 1. Планирайте времето и ресурсите си. Ясното разбиране на вашите възможности и ограничения в ежедневието и работата ви помага да се успокоите и ви дава възможност да живеете без суетене.
 2. Научете повече за вашето състояние. Бременността винаги е придружена от тревожност, особено ако е първата. Прочетете повече литература, общувайте с жени в положение, както и с тези, които вече са родили. Можете да се регистрирате във форумите и да чатите там.

Не забравяйте - не можете да проверите народни средства и съвети, дадени ви без консултация с лекар!

 1. Потърсете подкрепа. Обградете се с хора, които могат да ви помогнат и подкрепят в трудна ситуация. Чувствайте се свободни да покажете страха и плача си - вие вече сте майка и имате пълното право да изразявате емоциите си. Нека вашите близки се научат да ви успокояват.
 2. Говорете с нероденото си бебе. Комуникацията с вашето бебе в утробата допринася за формирането на тясна емоционална връзка, вие ще започнете да разпознавате и приемате друг важен човек в живота си..
 3. Поглезете се повече. Без причина отидете в ресторант, купете нови дрехи или посетете фризьор. Едно момиче винаги трябва да се харесва. Ако сте били изнервени или плачете, моля ви. Всички тези прости трикове могат да помогнат за намаляване на безпокойството и самоприемането..
 4. Не хващайте няколко неща наведнъж. Най-важното сега е вашето дете. Всичко друго може да почака.
 5. Яжте здравословни храни. Правилното хранене не само ще ви помогне да поддържате себе си във форма, но и ще ви даде тласък на сила и енергия, от които тялото ви се нуждае сега, и ще укрепи здравето ви. Можете да ядете не препоръчани храни в малки количества, ако наистина искате..
 6. Спи и почивай повече. Нищо не възстановява спокойствието като почивка и здрав сън. Защитете се от закъснял бизнес - лягайте по-рано.
 7. Обградете се с позитивни и приятни хора. Не дръжте около себе си онези, които могат да ви обидят или да имат негативна представа за живота.
 8. Мечта. Можете да говорите на глас, по време на комуникацията с вашето бебе. Кажете му най-смелите си мечти, представете си времето, когато те ще се сбъднат.

Сега знаете как да не бъдете нервни по време на бременност и как да се справите с безпокойството и раздразнението. Опитайте се да се насладите на периода на раждане на вашето бебе - защото времето ще мине много бързо и скоро ще вземете бебето си на ръце. Повярвайте ми, всичките ви притеснения, страхове и сълзи са нищо в сравнение с щастието да станете майка.!

Какво се случва, ако се изнервите по време на бременност?

В съзнанието ни има определен колективен образ на бременна жена: сладка, пълничка дама с добър апетит и променливо настроение. И ако първите три признака изглеждат очевидни в това състояние, тогава обяснението на промените в настроението понякога може да бъде доста трудно. Но това явление има доста просто обяснение..

Защо нервната система става по-малко стабилна при бременни жени??

Самият факт на бременност може да развълнува всеки. Освен това през този период хормоналният фон на жената се променя значително, което причинява внезапни промени в настроението. Прекалената емоционалност е дори един от първите признаци на бременност. Това е особено забележимо в ранните етапи, когато тялото само се възстановява и свиква с новото си състояние. Кои са основните виновници в сълзите на бъдещите майки?

 • Хипофизата, жлезата, отговорна за работата на ендокринната система, се увеличава два до три пъти с настъпването на бременността.
 • През първите три месеца след зачеването производството на пролактин, хормонът, отговорен за лактацията, се увеличава 5-10 пъти.
 • Повишава нивото на окситоцин, така нареченият хормон на любовта и привързаността, който е отговорен за производството на кърма и стартира процеса на раждане.
 • А за имплантирането на плода и по-нататъшното му развитие се увеличава производството на полови хормони - пролактин и естроген.

Фактори, провокиращи повишена нервност по време на бременност

И без това нестабилната нервна система се разбива допълнително от преживявания, които не напускат жената от момента, в който на теста се появят две ивици до самото раждане. Информираността за новата й позиция, промяна в обичайната рутина на живота, нарастваща отговорност за живота и здравето на бебето, усложнения по време на бременност и дори резултатът от всеки анализ правят жената повече или по-малко нервна. Страхът от раждането и промените, които ще настъпят в живота с появата на нов член на семейството, също могат да лишат от спокойствие дори и най-уравновесения човек. Бъдещите майки, които очакват първото си дете, са особено податливи на тези преживявания..

Начинът на живот, който жената е водила преди бременността, също влияе върху състоянието на нейната нервна система..

Оказват отрицателно въздействие върху здравето на нервната система:

 • заседнал начин на живот;
 • недостатъчен престой на чист въздух;
 • липса на сън;
 • систематично преумора;
 • злоупотреба с антибиотици по време на заболяване;
 • излъчване от компютър.

Тези фактори могат да причинят хормонални смущения в тялото на жената и по време на бременност те ще напомнят за себе си с повишена нервност. Също така, стресът за тялото ще бъде рязка промяна в навиците преди зачеването или с настъпването на бременността. Следователно подготовката за бременност трябва да започне дълго, за предпочитане шест месеца преди планираното зачеване. Това ще ви позволи не само да преминете през всички необходими изследвания, но и постепенно да върнете нормалния си начин на живот и да премахнете моменти, които могат да навредят на нервната система..

Влияние на емоционалните преживявания:

- на дете

В началото на бременността излишните притеснения на жената могат да доведат до спонтанен аборт..

 • Силните емоционални преживявания генерират много адреналин. Попадайки в кръвта, това води до вазоконстрикция и поради това бебето получава по-малко кислород и хранителни вещества. Това е много опасно за здравето му, особено през първия триместър, по време на формирането на органи и системи на трохите.
 • Страхът или други негативни емоции, изпитани от бъдещата майка, водят до повишаване нивото на кортизол („хормон на стреса“) в кръвта. Може да причини заболявания на сърдечно-съдовата система на бебето. В допълнение, този хормон насърчава потока на излишната глюкоза в кръвта, което причинява кислороден глад. Децата, чиито майки са изпитвали страх по време на бременност, са по-възбудими и страшни, се характеризират със слаб самоконтрол, невнимание и пасивност. Те са по-склонни да страдат от депресия и да плачат повече..
 • Честият стрес и безпокойство по време на бременност удвоява риска от забавяне на развитието на бебето в бъдеще..

10 причини, поради които бременните жени не трябва да бъдат нервни

Бременността е чудесно време, когато една майка се готви да се срещне с бъдещото си бебе. В този момент обаче жената често е в състояние на повишена емоционалност, когато дори дреболия може да предизвика сълзи и истерия. Учените са доказали, че честият и продължителен стрес по време на бременност може да навреди на бъдещата майка и нейното бебе. Защо бременните жени често са нервни и защо е опасно? Как да се справим със стреса? Всяка жена, която се готви за майчинство, трябва да знае за това..
Причини за повишена нервност при бременни жени

 • промени в хормоналните нива, които провокират прекомерна емоционалност, раздразнителност, сълзливост;
 • прояви на токсикоза: гадене, промяна във вкусовите предпочитания;
 • физически дискомфорт, особено през последния триместър на бременността.
 • несигурност относно бъдещето, финансови проблеми, отношения с бащата на детето;
 • вълнение, свързано с хода на бременността и предстоящото раждане.

Очевидно бъдещите майки имат много причини за безпокойство. Но експертите предупреждават, че бременните жени трябва да се опитват да бъдат възможно най-малко нервни. Защо стресът по време на бременност е опасен?

10 причини да избягвате стреса по време на бременност

 1. Силните нервни преживявания могат да доведат до спонтанен аборт. Отрицателните емоции засягат хормоналния фон на жената, който е изпълнен с маточна хипертоничност. В първия триместър това може да провокира спонтанен аборт, в последния - преждевременно раждане..
 2. Стресът и нервите по време на бременност отслабват имунната система, което увеличава честотата на настинките, допринася за обостряне на хроничните заболявания.
 3. Жените, които са постоянно нервни по време на бременност, имат повече деца с увреждания в развитието..
 4. Прекомерната раздразнителност и безпокойство на бъдещата майка могат да причинят проблеми със съня при новородено.
 5. Адреналинът, отделен в кръвта по време на стрес, свива кръвоносните съдове, което води до фетална хипоксия (липса на кислород). Хроничната хипоксия може да причини органни патологии, неврологични проблеми и вътрематочно забавяне на растежа.
 6. Нервността на бременна жена причинява повишаване на нивото на "хормона на стреса" (кортизол) в плода. Това увеличава риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система на нероденото бебе..
 7. Постоянният стрес по време на бременност причинява асиметрия в разположението на ушите, пръстите и крайниците на плода.
 8. Раздразнителността и нервността на бъдещата майка често водят до нарушения във формирането на нервната система на ембриона, поради което в бъдеще ще страдат такива мозъчни функции като мислене, памет, възприятие, внимание..
 9. Отрицателните преживявания се предават на бебето в утробата, поради което то може да се роди прекалено възбудимо и импулсивно или, напротив, страхливо, плахо, инертно.
 10. Неуравновесеното емоционално състояние може да причини промени в предлежанието на плода, което причинява затруднения по време на раждането, до необходимостта от цезарово сечение.

Стресът, който изпитва мама, може да има различни последици за бебетата в зависимост от пола. При момичетата това може да доведе до бърз ход на раждането и отсъствие на рефлексен плач, а при момчетата - преждевременно разкъсване на околоплодната течност и началото на раждането..

Превенция и управление на стреса

Какво да направите, за да се успокоите и да спрете да се изнервяте от дреболии, като по този начин вредите на здравето на нероденото бебе? Нека назовем няколко прости и ефективни инструмента:

 1. Дихателни упражнения. За да се успокоите, трябва да използвате дълбоко, премерено дишане. Благодарение на него се получава оксигенация на мускулите и органите на цялото тяло. Това води до нормализиране на кръвното налягане, премахване на мускулното и емоционално напрежение..
 2. Фитотерапия. Маточина, мента, валериана, майчинка имат релаксиращ ефект. Можете да направите чай от тези билки, да добавите отвара към ваната.
 3. Ароматерапия. Етеричните масла от борови иглички, цитрусови плодове, сандалово дърво ще помогнат на бременната жена да се успокои.
 4. Изпълнима физическа активност. Това може да бъде набор от упражнения за бременни жени или просто ходене на чист въздух..
 5. Медитацията и автотренингът са начини да контролирате физическото и психологическото си състояние, базирани на техниката на самохипноза. За да научите как да се отпуснете и да се настроите по позитивен начин, са достатъчни 10-15 минути на ден.
 6. Масаж. Бъдещата майка може да масажира врата, главата, ушите, ръцете, краката. Има успокояващ ефект и помага за облекчаване на напрежението..
 7. Правилното хранене. Често повишената нервност по време на бременност се причинява от липса на витамин В. Необходимо е редовно да се ядат храни, богати на този витамин: мляко, сирене, извара, покълнали зърнени храни, бобови растения, черен дроб, билки, зеленчуци.
 8. Положителна среда: За да избегнете излишен стрес, опитайте се да общувате повече с позитивни, приятелски настроени хора..
 9. Да правиш нещо, което обичаш, хоби е от полза. Ако няма такъв, можете да се научите как да правите ръкоделие, да шиете, да плетете. Повтарящите се движения ви позволяват да се концентрирате, да отвличате вниманието от неприятните преживявания.

Очакването на бебе е един от най-красивите моменти в живота на жената. Опитайте се да се откажете от негативните преживявания и да се насладите напълно на новия живот, който расте.
Ако ви е трудно да се справите сами с негативни емоционални преживявания, страхове и тревоги за предстоящото раждане или изпитвате твърде силни промени в настроението, можете да потърсите професионална помощ от перинатален психолог. За това опитен специалист, психолог, арт терапевт и опитна майка Грибина Екатерина Сергеевна приема в клиниката "За раждането". По ваш избор можете да потърсите индивидуален съвет или да се присъедините към групата за подготовка за раждане и майчинство "Училището на мама". След като сте намерили вътрешен баланс, можете още повече да се насладите на този приятен период от живота си - бременността и да запазите бебето си здраво..

Щастливата и спокойна майка е ключът към раждането на здраво бебе!

Който имаше нервна и стресираща бременност?

Кой беше много нервен, до сълзи и често, по време на B и какви деца имаше по-късно? здрави ли са или нервите ви се отразяват на децата? Стресът е много силен, искам да кажа, не обикновен нерв „Закъснях за маникюр“ или „съпругът ми не ми купи портокали, разопакова се.“ Наистина силни стресови ситуации интересуват, истерики за дълъг период. Моля ви да пишете само до точката, без да морализирате, че не трябва да се нервирате. Ситуациите са различни.

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Ще ви разкажа за бременността на майка ми с брат ми. Цялата бременност й беше на нервите. Имаше много стрес от външни обстоятелства. Братът се роди нервно дете и до ден днешен е някак зле?

Цялата първа бременност е стресираща. Ражда на 27 седмици, не знам, може би това е свързано..

Бях много притеснена, бях изнервена, много се биех със съпруга си. Но стресът и мъката не са директни, но аз самият съм нервен и подозрителен. Детето се роди здраво и не как не му се отрази.

С дъщеря ми имахме просто ужасна бременност, сълзи, стрес, скандали, битки, в резултат на токсикоза и отлепване на плацентата в продължение на 28 седмици. Тя е родена много преждевременно, хиперактивна и е страдала от нея до 8 години. А сега е просто злато, а не дете))) Умен, отличен ученик...

Вашите истерици, на първо място, могат да причинят влошаване на кръвоснабдяването на плацентата и в резултат на това фетална хипоксия. Лекарите също често казват, че стресът на майката може да причини слаб труд, може да се наложи стимулация. Стресът със сигурност не е гаранцията за всичко това. Но развитието на невроза ви е гарантирано и след раждането заплашва с депресия. А депресираната майка е най-лошата майка за бебе. Ако имате проблеми и не можете да се справите със стреса, посетете психолог! Има безплатни, те ще ви помогнат. Вашето бебе се нуждае от вас здрави и щастливи.

Работя с психолог срещу заплащане. Не помага. Работата е в хормоните и докато те са извън мащаба, никой психолог няма да помогне. Е, след раждането това е друга тема. Сега въпросът за възможна вреда на детето, докато е в утробата

Мисля, че трябва да смените психолог) Особено ако той оправдава липсата на резултата от работата си с вашите хормони))) Хормоните са хормони, всички те играят шеги по време на бременност. Също така реагирам агресивно от време на време. Но периодичната агресия не е същото като когато жената е стресирана през цялото време. Писах ви за рисковете от увреждане на детето по-горе. Ти решаваш)

Психологът не каза нито дума за хормоните, аз вече така мисля. Преди Б бях много устойчив на стрес

Може би ситуацията преди бременността е била различна по отношение на стресора. Е, хормоните със сигурност преувеличават ситуацията, но не я правят едновременно и безнадеждна!)

Веднъж бях много стерилен за Бременност - детето се бореше много, дори се изплаши... реши да не се изнервя повече

Като цяло прочетох в някоя умна книга, че когато бременна жена е стресирана за дълъг период, детето свиква да получава определен хормон в утробата
И след раждането такава възможност изчезва и той вика като жертва
Надявам се, че книгата е написана неправилно ?

Тоест, все още има връзка ?!
Имам подобна ситуация
Не когато плачеш и си тръгваш, а когато нищо не изчезва и се влошава само за дълго време
Благодаря за въпроса
Много интересни мнения ?

Бях като орехче през цялата бременност. дори да си спомняш тези истерии е страшно и безумно неудобно. Дори понякога летях да се бия. Изваждах всяка седмица куфари от 7-ия етаж))))) Е, направих доста други неща за цялата бременност... всички също казаха, че това ще се отрази на дъщеря ми... ъъъ ъъ ъф, тя е здрава и беше много весела. Тя се усмихна на всички)))) и сега дори аз завиждам на нейната психика, здрав разум и всеобщ мир! скоро е на 7 години))) всеки ден благодаря на Бог за нея.

Прочетох го с усмивка))) благодаря за съвета)

Детето също беше засегнато от това как (((, беше нервно от раждането си

Тя е плакала и е била стресирана от 12 седмици до 42, била е изплашена от непотвърдени диагнози, поради което се е скарала с всички свои роднини. Дъщерята се роди хиперактивна, изобщо не спеше нито ден, нито нощ. Досега електрическа метла, дневният сън беше отменен от 1,4 години.

Дори спокойните бременни жени имат електрически метли)) Добре, че всичките ви нерви вече са зад вас!))

Нерви и бременност: до какво могат да доведат ненужните притеснения

Повечето бременни жени знаят, че всяко емоционално преживяване влияе върху състоянието на бебето. Тясна физиологична връзка с него се проявява на нивото на всички органи и системи. Какво се случва, ако се изнервите по време на бременност? Нарушаването на ритъма на дишане и сърцето, промени в нивото на хормоните, активността на нервната система при майката веднага ще повлияе на детето.

Гестационният период е много труден в емоционално отношение. Тревожността при жената възниква поради много външни причини: характеристиките на хода на бременността, нейните усложнения, необходимостта редовно да се подлагат на диагностични изследвания. Винаги има повече или по-малко изразена тревожност за състоянието на детето, а за края на срока - за предстоящото раждане. Всичко това се влошава от промени в ендокринната система. Дисбалансът на хормоните прави жената по-плачлива, неспокойна, подозрителна, раздразнителна. Защо да не сте нервни по време на бременност? Какво да направите, за да избегнете излишен емоционален стрес?

Влиянието на емоционалните преживявания върху хода на бременността

Всички жени трябва да бъдат нервни по време на бременност, невъзможно е напълно да се изключат ситуации, които причиняват емоционални изблици. Но само интензивните и дългосрочни преживявания могат да повлияят отрицателно на състоянието на майката и детето. Ежедневните проблеми не причиняват значителни промени в тялото на бременна жена, задействат се компенсаторни механизми.

Нервните стресове по време на бременност много бързо водят до нарушения в емоционалното състояние: плач, раздразнителност, раздразнителност, депресия. При продължително излагане на стрес може да се развие депресия. Всичко това се отразява негативно на хода на бременността, тъй като има връзка между това, което изпитва жената, и състоянията в работата на телесните системи. Повече за депресията по време на бременност →

Защо бременните жени да не са нервни? Тъй като дългосрочният емоционален стрес може да предизвика редица усложнения:

 • Спонтанно прекъсване на бременността. Ако сте нервен в началото на бременността, вече съществуващият риск от спонтанен аборт се увеличава. Колкото по-интензивен е стресовият фактор (психологическа травма), толкова по-опасна е ситуацията.
 • Ранно отделяне на околоплодната течност. Продължителните емоционални преживявания водят до стрес, който се проявява на всички нива (психическо, физиологично). В резултат на това целостта на пикочния мехур може да бъде нарушена..
 • Ненормално прекратяване на развитието на плода. Най-опасната седмица е 8. По това време стресовите обстоятелства могат да доведат до избледняване на бременността..

По този начин продължителните и интензивни емоционални преживявания са опасни за протичането на бременността. Продължителното излагане на стрес или внезапно травмиращо събитие може да предизвика аборт.

Последиците от емоционалната нестабилност по време на бременност

Ако се изнервите много по време на бременност, това ще доведе до следните проблеми:

 • Кръвното налягане ще се повиши, сърдечната честота ще стане по-бърза, неравномерна. Това ще доведе до промени в съдовете на плацентата и плода, а след това - до плацентарна недостатъчност. В резултат на това детето не получава достатъчно кислород и хранителни вещества и започва да изостава в развитието си..
 • Проявите на токсикоза ще се увеличат.
 • Сънят-будност ще бъде нарушен, ще се развие хронична умора, депресия.

Да си нервен по време на бременност е опасно, защото е изпълнено с нежелани последици за здравето на детето..

След раждането той може да прояви:

 • емоционална възбудимост, повишена тревожност и свръхчувствителност към външни дразнители, метеорологична зависимост;
 • нарушения в съня и будността, в тежки случаи, водещи до забавяне на психическото и физическото развитие;
 • недостатъчно наддаване на тегло;
 • податливост към астматични заболявания.

Децата на неспокойни майки са по-склонни да се мятат и да се обръщат в стомаха, да бутат, ритат.

Справяне с емоционален дистрес по време на бременност?

Тъй като е почти невъзможно да не сте нервни по време на бременност, трябва да се опитате да намалите интензивността и продължителността на преживяванията.

Емоционалното състояние е по-лесно да се контролира, когато влиянието му върху процеса на носене на дете и здравето му е ясно.

Следват няколко съвета за предотвратяване на промени в настроението:

 • Планиране. Изготвянето на план (дневен, седмичен, месечен) прави бъдещето по-предсказуемо, сигурно и намалява тревожността.
 • Информация за бременността. Комуникацията на форуми за млади майки, четене на статии, книги за раждането на дете значително намалява нивото на тревожност на бъдещата майка. Става ясно какво стои зад всички процеси, промени в тялото.
 • Подкрепа на любим човек. Помощта от роднини винаги е по-ефективна от която и да е друга. За повечето жени подкрепата на съпруга е важна. Често близките жени (майка, сестра, приятелка), които вече са родили деца, стават добри помощници в борбата с тревожността и безпокойството..
 • Контакт с детето. Дори с бебе в стомаха можете да си взаимодействате: поглаждате, говорите, пеете песни. Всичко това помага да се установи емоционален контакт с него, да се успокои..
 • Търсете положителни емоции. Трябва да намерите време за нещо, което доставя удоволствие: книги, филми, разходки, общуване с позитивни хора, вкусна храна. Можете дори да го запишете в план, тогава изпълнението ще бъде по-вероятно..
 • Спазване на режима на деня. То трябва да включва добър сън, включително дневен, пет хранения на ден на малки порции, разходки на чист въздух. Между другото, при физическо натоварване, дори при светлина, производството на хормона на щастието се увеличава, затова ходенето, леките танци могат бързо да повишат настроението.

Ако една жена има нервна работа, по време на бременност си струва да се разработи защитен механизъм: да не приема всичко присърце, да не се свързва емоционално с изпълнението на задълженията. Акцентът трябва да се постави върху функционалния компонент на дейността: какво трябва да се направи, как, кога. Повечето служители се отнасят към бременните колеги по-нежно от останалите.

Всяка бъдеща майка трябва да знае защо не трябва да се изнервяте по време на бременност. Продължителният стрес, психологическата травма влияят отрицателно върху състоянието на жената, процеса на раждане и здравето на детето. Можете да предотвратите емоционален стрес, като следвате прости указания. В тежки случаи, когато не можете да си помогнете сами, трябва да потърсите помощ от специалист (психолог, психотерапевт). Приемането на успокоителни е възможно само по указание на лекар.

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru

Защо бременните жени не трябва да плачат и да бъдат нервни, как нервността влияе върху плода, как да се намали раздразнителността?

Животът е подреден по такъв начин, че всичко добро и желано да има страничен, понякога неприятен, но неотменим съпровод. Раждането на нов живот не прави изключение - радостта от майчинството е донякъде засенчена от физиологични и психо-емоционални проблеми.

Раздразнителността на жените по време на бременност дразни околните, но на първо място самата жена страда от собствения си нестабилен психо-емоционален фон.

Тя осъзнава, че нейните роднини страдат от промененото й състояние, разбира всичко, но не може да се справи с внезапни промени в настроението, с емоции, странни желания, чувства се виновна и се раздразнява още повече..

„Всичко по нервите!“, Или Защо бременните жени са толкова раздразнителни?

Вълнуващо очакване за раждането на дете, грижовни близки, бременна жена, светеща от голямата мистерия на природата... По някаква причина тези идилични картини се оказват далеч от реалността.

Често жената, която носи дете, е нервна и стресирана през цялото време, тъй като тялото се възстановява, за да осигури нормален растеж, развитие и защита на нов живот. Това обяснява раздразнителността по време на бременност, плачливост, експлозии на емоции, сантименталност..

Лекарите отбелязват редица причини, които могат да нарушат баланса:

 1. Хормонален фон: променящите се нива на прогестерон, естроген, особено в началото на бременността, причиняват раздразнителност, промени в настроението. Прогестеронът, който е отговорен за предменструалния синдром, се произвежда в по-големи количества, когато настъпи бременност, ендокринната система не издържа на всички промени, естрогенът добавя проблеми към невротрансмитерите, които предават сигнали към мозъка. Истерики, подозрителност, депресия, кикот, умора, сънливост, фобии по това време - „заслугата“ на хормоните.
 2. Физическо състояние: развиващият се плод „пришпорва“ апетита, токсикозата през първия триместър отстъпва и в 2 часа сутринта бъдещата майка усеща детето, а в същото време - тежестта в корема, натиск върху коремните органи, храносмилателни проблеми, киселини, запек и други „наслади“ Тялото продължава да се адаптира към развиващия се плод и неговите нужди, като работи за двама. В третия става още по-трудно. Отокът, повишеното тегло, отново започналата токсикоза, нарастващият натиск върху всички органи на настроението не се подобряват.
 3. Психологично състояние: хормоните провокират увеличаване на всички емоции, така че в рамките на 3 тримесечия жената ще трябва да премине през тревожност за детето и неговото здраве, страх от загуба на бебе или семейство и приятели, хипохондрия. С тенденция към неврастения, раздразнителността по време на бременност ще се засили, съществуващите хронични заболявания могат да се влошат.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОДРОБНО: Причини за депресия в късна бременност


Нервността е свързана с метеочувствителност, лунни цикли и темперамент на детето. Обясненията могат да бъдат намерени много различни, най-важното е, че трябва да се отнасяте към бременна жена с разбиране и търпение, заобиколена от грижи. Важно е да подкрепите и успокоите бъдещата майка, ако зачеването е било неочаквано, нежелано, таткото не иска да чуе за бебето, ако жената не е законно омъжена. Вълнението и безпокойството за вашата съдба и бъдещето на бебето са разбираеми и оправдани, но заслужават ли тези грижи здравето на трохите?

ИНТЕРЕСНО: възможно ли е бременните жени да плетат?

Публични места

Цял проблем за бъдещите майки е посещението в клиниката за рутинни прегледи. Безкрайни опашки, задух през лятото, студ през зимата, невежи медицински сестри и посетители могат да откарат на бял огън всеки, а не само бременна жена с хормонални промени.

В края на краищата тя трябва периодично да се тества, да се подлага на необходимите прегледи, да прави това, което лекарят предписва. Как да издържим на тези тестове и да не навредим на детето, ако ситуацията се развие така?

В края на краищата е невъзможно да прекарате всички месеци на бременността само със семейството. За такъв случай с невъзможни условия трябва да си намерите индивидуален гинеколог, вероятно в частна клиника.

Тук, разбира се, ще излезе по-скъпо, но унизителните опашки за преминаване на тест за урина или кръв сред десетки пенсионери ще бъдат избегнати, което означава, че нервите ще останат в ред..

Също така ще бъде по-лесно с гинеколог, когато можете да си уговорите среща за определено време.

Проблемът с ненужния престой в лечебните заведения ще изчезне сам по себе си, когато този престой се ограничи до консултации. А обслужващите частни клиники са много по-приятелски настроени и културни.

Възможно ли е да се стабилизира психологическото състояние на бременна жена?

Не всеки знае как да обича себе си и когато тялото се промени в очакване на дете, то се замъглява, става непривлекателно, трудно е да не се изнервите. От любов към себе си бъдещата майка трябва да продължи да се грижи за тялото си, примирявайки се с неговото състояние и слушайки живота, който набира сила.

Постепенно всичко ще се нормализира и жената ще празнува всяка промяна с все по-голяма гордост в себе си, способността си да донесе нов човек на този свят. Грижата за семейството и приятелите е най-добрият антидепресант и успокоително, но понякога, за да стабилизирате психологическото състояние, трябва да прибегнете до медицина. Струва си да запомните няколко правила, които ще ви помогнат да се справите с внезапни изблици на гняв, раздразнителност и да намерите мир:

 • към всичко трябва да се отнасяте с хумор, да се усмихвате по-често и да помните само приятното;
 • да не слушате съветите на непознати, техните прогнози, никой не може да знае по-добре от лекуващия лекар за състоянието на бъдещата майка;
 • повечето патологии се откриват по време на изследванията, лекарят ще ви каже какво трябва да се направи, за да може бебето да се роди здраво;
 • не трябва да продължавате да говорите за болезнено раждане, необичайна бременност и раждане на болни деца в семейството - любящите роднини винаги преувеличават и медицината има тенденция да се развива;

 • можете да създадете свои собствени зони на гняв, негодувание и комфорт: да бъдете тъжни на този стол (не повече от 5 минути), на този - да сте ядосани на съпруга или децата си (не повече от 3 минути), а в тази стая - да чувствате мир и радост;
 • зоната на комфорт трябва да бъде защитена, като не допуска нежелани звуци, миризми, емоции;
 • трябва да се научите да се контролирате и ако не се получи, не позволявайте на вината да ви гризе.
 • Наистина близки хора никога няма да обвиняват бъдещата майка за нейните капризи, изблици на гняв, истерия или нервност. По-добре е жената да не прикрива недоволството си, да не се депресира от мисълта как се е променила, а да поиска съвет от близките си, да говори откровено за страховете и благополучието.

  Лекарят решава дали бъдещата майка се нуждае от специални лекарства, за да нормализира състоянието си. Не трябва да приемате дори онези лекарства, които обикновено се приемат без страх без негово разрешение, това може да повлияе неблагоприятно на развитието на детето..

  Спортни натоварвания

  Как да спрем да се изнервяме по време на бременност, като се занимаваме с физическа активност: има специални програми, предназначени да подредят тонуса на тялото и нервната система на бъдещата майка.

  Как да се справим със стреса през месеците чакане:

  Йога е една от най-популярните практики. Освен че подобрява кръвообращението, метаболизма, нормализира хормоналния баланс и тренировките за дишане, това източно учение ще ви помогне да се отпуснете, да се развеселите, да поемете контрол над емоциите и да увеличите концентрацията. Бременната жена трябва да се обърне за помощ към специалист и да изготви индивидуална програма за обучение. Те трябва да са системни, тъй като кратките и непериодичните ще се превърнат в стрес за тялото през такъв период. По-добре да започнете от втория триместър. Има специални групови класове, в които ще бъдете постоянно под наблюдението на треньор.

  Йога за бременни жени е чудесно средство за облекчаване на стреса

  Не се препоръчва да взимате самостоятелни решения относно тренировките, ако бременността е трудна, има токсикоза, хипертоничност на матката, анемия и др..

  Бременността гимнастика и плуване също са чудесни начини за справяне със стреса..

  Най-лесният и безопасен, най-ефективен метод за справяне с палавите нерви са спокойните разходки в тих район, за предпочитане в гората.

  Танцът е лек за стрес

  Активният начин на живот няма да ви позволи да се потопите в депресия и да допринесе за производството на ендорфини - хормони на радостта.

  Избягвайте силни натоварвания, дискомфорт и в случай на болка след тренировка незабавно се свържете с Вашия лекар.

  Как майчината нервност и негативните преживявания влияят върху плода?

  От първите дни на бременността здравето на бебето трябва да бъде основното за майката. Отговаряйки на въпроса защо човек не трябва да бъде нервен, лекарите честно казват на бременните жени, че последиците за детето могат да бъдат непредсказуеми. Каквито и събития да се случат, не можете да им позволите да влияят на психологическото състояние. Много хора знаят, че раздразнителните майки рискуват да родят психически неуравновесено бебе, което да я измъчва с капризи. Постоянната емоционална нестабилност, раздразнителност, стрес могат да причинят:

  ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: защо бременните жени не трябва да вдигат тежки предмети?

  • спонтанен аборт през първите седмици;
  • преждевременно раждане;
  • кислородно гладуване на плода поради стесняване на кръвоносните съдове с рязко отделяне на адреналин;
  • малформации на сърдечно-съдовата система, до които води кортизолът;
  • диабет (хормонът на стреса кортизол повишава кръвната захар);
  • асиметрия на тялото на бебето (лекарите свързват това явление с постоянното нервно напрежение на майката през първата и втората трета от бременността);
  • патологии на развитието на мозъка, което води до умствена изостаналост;
  • сложно и преждевременно раждане, мъртво раждане;
  • емоционална нестабилност, ниско ниво на самоконтрол, нервни заболявания на детето в бъдеще.

  Акушерите смятат, че бързото раждане и липсата на писъци в първата минута от живота на едно момиче и бързо, с преждевременно разкъсване на околоплодната течност, големи пропуски при ражданията на момчетата са свързани със силни негативни преживявания на бременната жена. В резултат на експлозия на емоции, раздразнителност, новороденото и майка му могат да страдат, последиците понякога стават необратими (кървене, асфиксия, травма).

  ИНТЕРЕСНО: възможно ли е бременните жени да боядисват косата си?

  Какво съветват психолозите

  Първият съвет, който психологът вероятно ще даде, е да приемете проблема и неговото разрушително въздействие върху семейството и нероденото бебе. С този подход всички следващи стъпки със сигурност ще дадат резултати. Ето някои насоки за действие:

  Обяснете на вашия съпруг и други членове на семейството възможно най-кратко това, което чувствате сега, а също така откровено поговорете за всички взаимни претенции. Кажете ни защо се нуждаете от специални грижи сега, но не манипулирайте семейството си, като изисквате невъзможното. Не отблъсквайте помощта на близки и не се опитвайте да управлявате всички въпроси сами. Един час дневен сън, докато съпругът ходи на хранителни стоки, а бабата се разхожда с по-голямото дете, е в състояние да върне жизненост, което означава - спокойствие.

  Научете се да управлявате яростта си. Дихателните практики помагат да се справите добре с тази задача. Когато емоциите се компресират в стегната пружина, започнете да дишате: 3 кратки, но мощни вдишвания и едно дълго, спокойно вдишване. Дръжте със себе си малка топка, възглавница или плюшено животно

  В пристъп на гняв хвърлете предмета на безопасно място, освобождавайки цялата негативна енергия. Закачете ярки и сладки снимки с бебета в апартамента и си представете, че скоро и вашето дете ще дойде на този свят. Превключете вниманието си от досадния предмет или ситуация към вашето бебе: говорете с него, започнете да го галите по корема. Това автоматично ще събуди нежност и тъпа агресия. Използвайте утвърждения - многократни повторения на фрази, които подсилват определена настройка в подсъзнанието

  Например: „Мога да се контролирам“, „Уверена съм“, „Не искам да се карам със съпруга си“, „Бременността ми върви чудесно“, „Аз отговарям нормално на коментари“ Казвайте тези думи всеки ден в спокойна обстановка пред огледалото, концентрирайте се върху чувствата си и желания ефект.

  И най-важното нещо. Не прибягвайте до самолечение със седативи, дори ако изглежда, че обичайната валериана или майчинка няма да навреди. Когато преодоляването на проблема изглежда невъзможно, не се колебайте да се свържете със специалист - психотерапевт или психолог. Той определено ще помогне за разрешаването на вътрешния ви конфликт, като работи чрез всички негативни емоции и страхове. Също така, ако е необходимо, той ще ви насочи към друг лекар за комплексна терапия: невропатолог, психиатър, ендокринолог.

  Важно е бременните жени да се грижат за емоционалната си сфера. Не е необходимо агресията да се пренебрегва и потиска

  Важно е да се научите как да се справяте със силни, сложни и неприятни емоции, като същевременно оставате възможно най-стабилни. Най-добрата помощ от близките е да не осъждате, да не обезценявате чувствата на жената и да не се страхувате от изблици на агресия. Задачата на всички членове на семейството е да изслушват и подкрепят бъдещата майка.

  Специално за beremennost.net - Елена Кичак

  Влияние на стреса върху бременността

  Говорейки за това защо бременните жени не трябва да бъдат нервни, лекарите посочват най-вероятните последици от дразненето. Това е както фетална хипоксия, така и риск от развитие на вътрематочна патология поради вазоспазъм, което води до умствена изостаналост, развитие на психични и нервни заболявания в детска или юношеска възраст, аутизъм, имунна недостатъчност.

  ИНТЕРЕСНО: какви успокоителни могат да се използват от бременни жени в ранния и късния стадий?

  Носенето на дете вече е сериозен стрес за организма и ако то се нагрява от външни причини, тогава рискът от ранно прекъсване, спонтанни аборти, прееклампсия през последните седмици с високо кръвно налягане, гадене и нарушаване на работата на пикочно-половата система става изключително голям. Следродилната депресия, принуждаваща родилките да навредят на себе си и на бебето, се появява по-често при жени, които са прекалено раздразнителни. Необходимо е да се държите под контрол през цялата бременност, да не сте нервни и да не се поддавате на влиянието на негативни емоции заради себе си, здравето си и заради бебето.

  Витаминна терапия

  Стресът и нервността при бременни жени често са резултат от липсата на витамини, микро- и макроелементи. Проблемът може да бъде решен с помощта на правилното хранене и витаминно-минералните комплекси..

  Основният елемент е аскорбиновата киселина. Всички клетки и тъкани се нуждаят от него за нормално функциониране. Витамин С се съдържа във всички зеленчуци и плодове. Лидери са чушките, черното френско грозде, брюкселското зеле, магданозът.

  Витамин Е работи в тандем с витамин С, за да образува антиоксидантен комплекс. Намира се в говежди черен дроб, спаначени листа, бадеми, зехтин и слънчогледово масло.

  За нормалното функциониране на нервната система на майката и нейното формиране в детето са необходими витамин В6 и магнезий. Последният се съдържа в банани, спанак, бадеми, кашу, орехи. Витамин В е богат на боб, говежди черен дроб, свинско, агнешко, шам-фъстъци, корен от целина.

  Витаминно-минералните комплекси могат да се приемат само след лекарско предписание. Забранено е да се пие наркотици неконтролируемо.

  Как да успокоим кърмачките

  Най-добре е напълно да изоставите всички лекарства в ранните етапи на раждането на бебето, по това време се формира плацентата и лекарствата, както знаете, са склонни да се абсорбират в кръвта и да преминат през защитната обвивка към плода.

  Най-добре е да вземете естествени успокояващи мерки:

  • разходете се на чист въздух;
  • помислете какво се случва с нови мисли;
  • успокой се;
  • медитирайте;
  • слушайте приятна музика, най-добре класическа;
  • изпийте чаша топъл зелен чай;
  • поговорете по интересна тема.

  Ако стресовата ситуация е сериозна, можете да потърсите помощта на успокоителни. Но преди да започнете да ги приемате, важно е да се консултирате с Вашия лекар..

  Най-често срещаното успокоително днес е Novo-Passit, предлага се под формата на таблетки и тинктури. Билковите съставки са включени в състава на лекарството и поради това лекарството е разрешено да се използва от бременни жени.

  Внимание! Важно е да се вземе предвид един момент: тинктурата Novo-Passit съдържа алкохол и затова е по-добре да изберете формата на лекарството в таблетки, за да се изключи възможно увреждане на плода.

  Ползи от Novo-Passit:

  • помага за облекчаване на психическия стрес;
  • елиминира чувството на безпокойство и безпокойство;
  • облекчава раздразнителността, сълзливостта;
  • нормализира работата на сърдечната система;
  • отпуска мускулите.

  Както всички лекарства, това успокоително трябва да се използва под наблюдението на лекар и само в променена дозировка. Не можете да използвате Novo-Passit неконтролируемо, тъй като лекарството има и свои противопоказания..

  Същото се отнася и за друго лекарство - Persen, което съдържа огромен списък от билкови растения:

  • екстракт от валериана;
  • мента;
  • лимонов балсам.

  Агентът влияе върху скоростта на реакцията, поради което не е препоръчително да се използва преди шофиране, както и да се използва в случай на хипотония. Преди употреба трябва да се запознаете с всички показания и странични ефекти на лекарството..

  По време на бременност през 1-ви триместър, когато всички системи и органи се формират в ембриона, е невъзможно да се приемат успокоителни, за да се сведе до минимум заплахата от спонтанен аборт.

  По това време е за предпочитане да се успокоите по естествен начин:

  • разходки на чист въздух;
  • билкови чайове.

  Разходката в парка ще успокои и ще облекчи стреса, като в същото време ще реши проблема с движението, който е необходим на тялото. Когато се възхищавате на природата и мислите за бебе, напрежението ще се изпари и настроението ще се повиши от само себе си. След завръщането си у дома си струва да изпиете чаша витаминен чай, съдържащ успокояващи билки и плодове:

  • мента;
  • лимонов балсам;
  • лайка;
  • листа от коприва;
  • Липов цвят;
  • глог.

  Купете билкови препарати в аптека или се съберете сами. Варете чай в пропорция: 1 супена лъжица от колекцията на литър преварена вода, оставете до 5 минути. За да увеличите витамините в напитката, добавете листа от боровинки, касис и малини, бреза. Консумирайте чаша в продължение на две седмици сутрин и вечер, подсладете за вкус.

  В същото време не забравяйте, че не се препоръчва да приемате мента, която влияе на хормоналния фон, както и шипки..

  Ако не можете сами да се справите с проблемите, тогава трябва да се консултирате с лекар, който ще се споразумее за необходимите лекарства.

  Народни успокоителни

  Повечето хапчета за сън без рецепта се препоръчват от лекарите като превантивна мярка. Някои от тях са доста безопасни и имат допълнителни предимства. Във всеки случай жената трябва да уведоми лекаря за намерението си да използва този или онзи транквилизатор..

  Като народни средства, разбира се, трябва да използвате различни билкови чайове и също така да следвате следните препоръки:

  • наспи се;
  • да се хранят добре;
  • разходка;
  • разпределя домакинските задължения;
  • обърнете внимание на половинката си;
  • спокойни старейшини.

  Трябва да спите в предписаното време поне осем часа. Яжте преди и след раждането, без диета. Въведете храна, богата на витамин "В" в диетата, включително месо и черен дроб, млечни и кисело млечни продукти, бобови растения и различни ядки, използвайте мултивитаминен комплекс.

  Ходете повече, оставяйки детето на съпруга си, който по-късно ще обърне специално внимание, или на родителите. Разделете домакинската работа между любимите хора, не се стремете да правите всичко сами. Спокойно отговорете на съветите на майки и баби.

  Особености на приема на успокоителни

  Гинеколозите не предписват хапчета за сън на жени през първите 3 месеца от бременността, дори ако се считат за безопасни. По това време се извършва полагането на всички органи и системи на плода. Всеки отрицателен ефект на лекарствата може да доведе до малформации.

  През 2 и 3 триместър лекарствата за сън се предписват с повишено внимание. По-често това са хомеопатични препарати и билкови лекарства. Ако възникнат някакви нежелани реакции, трябва да спрете приема на лекарства и да информирате гинеколога.

  Всяко успокоително трябва да бъде избрано индивидуално, няма универсално лекарство за всички бременни жени и кърмещи бебета. Лекарствата не действат незабавно, особено когато се отървете от следродилната депресия. Приемът на билкови лекарства и лекарства трябва да бъде систематичен.

  Всяко успокоително трябва да се приема в малки дози. Трябва да слушате тялото, да оценявате реакцията на бебето, което в никакъв случай не трябва да става сънливо или да започне да страда от разстроен стомах.

  С участието на специалист, опитайте различни лекарства, уверете се, че те са безвредни, положителен резултат. След това вземете отпуснатите средства без страх и живейте пълноценен, радостен живот за себе си и околните.

  Когато избухне?

  Според експертите през първия триместър възбудимостта, напротив, намалява.

  Много жени стават потиснати и разсеяни. Бременните жени изпитват постоянна сънливост. Всички тези фактори имат благоприятен ефект върху здравето. Спокойното състояние води до отпускане на матката.

  Атаките на вълнение и нови преживявания започват през втория триместър. През този период бременната жена изпитва психически стрес..

  Тогава се появяват тревожност, подозрителност, нервност и раздразнителност. Инхибираното състояние се заменя с повишена възбудимост.

  Тук ще разберете дали е възможно за бременни жени. Прочетете нашата статия.

  И тук е възможно за безалкохолна бира по време на бременност.

  бременните жени не трябва да бъдат нервни: безсънни нощи след раждането на бебетата.

  Според канадски изследователи, дете, родено от майка, която е раздразнителна и депресирана по време на бременност, често страда от астма през първите години от живота си..

  В резултат на изследване, което увеличава риска от астма при децата, техните майки са компресирани по време на бременност и през първите години от живота на детето. Освен това британски учени са установили връзка между безпокойството по време на безсъние по време на бременност и бебето им през първите месеци от живота му..

  Дете, което не може да заспи, е раздразнително, плаче постоянно, притеснява се още повече и ядосва родителите си. Ето защо, ако родителите искат да спят повече или по-малко спокойно през първите месеци от живота и развитието на вашето дете,