Изключително нежелателно е бременните жени да приемат каквито и да било лекарства, особено антибиотици. Но когато се открие инфекция, използването им се превръща в шанс за информиране и раждане на здраво дете. Гинеколозите смятат Wilprafen за практически безопасен по време на бременност, препоръчва се от СЗО като най-добрият начин за борба с хламидиите.

Описание и указания за употреба

Активната съставка на лекарството е Йозамицин. Принадлежи към групата на макролидите. Името е дадено от химическата формула, тъй като тези вещества съдържат от осем атома от лактоновия цикъл.

Макролидите са включени в списъка на най-малко токсичните антибиотици. Това означава, че отрицателното въздействие върху тялото е минимално. Така че, джозамицинът практически няма ефект върху чревните бактерии, от него няма дисбиоза.

Предимно вътреклетъчни инфекции инхибират този клас антибиотици. Дозите от 500 mg Vilprafen, предписани по време на бременност, имат бактериостатичен ефект, тоест намаляват активността на бактериите. Големи концентрации водят до тяхното унищожаване, тоест проявяват бактерициден ефект. Лекарствата от този клас също проявяват противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства..

Йозамицин се абсорбира в кръвта от храносмилателната система за около час. Пресича плацентата, преминава в кърмата.

За раждането на здраво бебе

Лекарството се предлага в три форми:

 • твърди таблетки - съдържат 500 mg антибиотик, имат овална форма с ивици, бяла обвивка;
 • разтворимите таблетки могат да се използват при алергии към други компоненти на конвенционалните таблетки, ако е невъзможно да се погълнат цели, Vilprafen Solutab съдържа 1000 mg джозамицин, вкусът му е сладък, има аромат на ягода, по-лесно е да се приема по време на бременност, опаковката обикновено съдържа две плочи за 5 или 6 таблетки;
 • Вилпрафен суспензия - тъмни флакони, съдържащи 300 mg активна съставка на 10 ml, тази форма е удобна за деца, но в Русия е много трудно да се придобие.

Лекарството успешно се бори с много видове инфекции:

 • грам-отрицателни (Helicobacter pylori, гонококи, менингококи);
 • грам-положителни (дифтерийни бактерии, стафилококи, стрептококи);
 • вътреклетъчни (уреаплазма, хламидия);
 • анаеробни (клостридии, пептококи и някои други).

Инструкцията за употреба на Vilprafen предоставя широк спектър от показания, ако няма бременност.

Предписва се при инфекции:

 • УНГ органи (синузит, отит на средното ухо);
 • дихателна система (бронхит, пневмония);
 • зъболекарски;
 • офталмологичен;
 • кожа (фурункулоза, акне, абсцеси);
 • пикочно-полова (пиелонефрит, гонорея, уретрит);
 • храносмилателна система (свързана с Helicobacter pylori - язви, гастрит).

Същите инфекции могат да бъдат лекувани за бременни жени, ако лекарят прецени, че е възможно. Най-често назначението се прави, когато се открие хламидия, на второ място е уреаплазма, която може да се лекува с други антибиотици.

Основните причини за назначаването на Vilprafen 500, както и противопоказанията по време на бременност, са посочени в таблицата.

Общо за всички тримесечия:

чернодробни и бъбречни заболявания;

свръхчувствителност към макролиди;

алергия към съставките на таблетките.

Уреаплазма. Пикочно-полова инфекция. Може да се предава по домакински или по полов път. Може да не се появи дълго време, активирайки се с намаляване на имунитета. Симптомите са болезнено уриниране, повишена температура. Може да има отрицателен ефект върху бременността, но изследванията и рецензиите все още не са достатъчни, поради което при уреаплазма някои лекари предпочитат да предписват Вилпрафен за предотвратяване на спонтанен аборт, полихидрамнион или фетална хипоксия.

Трахома. Очна инфекция, подобна на конюнктивит. Предава се чрез контакт с домакинството.

Срок (триместър)ЗащотоПротивопоказания
първо (не по-рано от 10 седмици)Хламидия урогенитална. Характеризира се с отделяне с остра неприятна миризма, болка при уриниране. Заразяването се случва по-често при полов контакт, в 70% от случаите бактерията „живее” в организма тайно. Тази инфекция десетократно увеличава риска от спонтанен аборт, може да причини многоводие, гестоза, фетални малформации.
втората (обикновено от 20-22 седмици)
трето

По-рано 10 седмици през първия триместър на бременността, Vilprafen не се предписва, тъй като органите на ембриона се формират преди този период. След това, вече в процес на растеж и развитие, рискът от използване на антибиотици е рязко намален и можете да започнете лечение.

Трябва внимателно да следвате предписанията на гинеколога

Ако лечението на уреаплазма може да бъде отложено за по-късна дата, тогава хламидията изисква незабавни действия. Следователно, при него лекарят може да предписва хапчета от 10 седмици. Подобни мерки могат да се предприемат и при други инфекциозни заболявания - бронхит, пневмония, синузит, отит на средното ухо.

Противопоказания и странични ефекти

Отзивите за употребата на Vilprafen по време на бременност са предимно положителни. Но само лекар може да предпише антибиотици. Рискът от употребата му трябва да се прецени спрямо риска от инфекция. Вземат се предвид и противопоказанията..

При бременни жени противопоказанията за назначаването на Wilprafen ще бъдат:

 • чернодробни нарушения, при които неговото функциониране или отделянето на жлъчка е нарушено, тъй като 80% от лекарството се екскретира от организма с жлъчка;
 • алергична реакция към други макролиди и по-специално към джозамицин;
 • алергична реакция към допълнителни съставки на таблетките.

Назначаването на Vilprafen по време на бременност изисква да се вземе предвид наличието на допълнителни съставки в неговия състав.

 • микрокристалната целулоза е структурообразуващ компонент, безвреден за организма;
 • магнезиевият стеарат свързва компонентите заедно, играе ролята на пълнител;
 • силициев диоксид гарантира запазването на формата на хапчетата;
 • само за разтворима форма се добавя докузат натрий, за да може таблетката да се диспергира.

Най-опасните компоненти на Vilprafen не само по време на бременност, посочени в инструкциите:

 • хидроксипропил целулозата е стабилизатор, който предотвратява промени в химичните свойства на компонентите, влизането им в реакции помежду си, високите концентрации допринасят за развитието на рак, повишаване на холестерола (въпреки че таблетките съдържат много малко количество от веществото, те не се препоръчват до 16-годишна възраст, при стомашни проблеми);
 • Полисорбат 80 се съдържа само в таблетки, емулгирайки тяхната структура, това е най-силният алерген в състава, високите концентрации могат да причинят промени в производството на хормони.

Когато приемате Vilprafen, включително Solutab, по време на бременност, може да има последствия, причинени от странични ефекти. В тези случаи антибиотикът се заменя с друг, най-често азитромицин..

 1. За около една среща от 100 се появяват неприятни усещания в стомаха, възможно е гадене.
 2. Много по-рядко, около един на хиляда, се развиват повръщане, диария.
 3. Още по-рядко можете да получите стоматит, запек, чернодробна дисфункция, алергични реакции. Слухът е нарушен, което изчезва с намаляване на дозата.
 4. Алергичните реакции се проявяват чрез обрив, ангиоедем.
 5. Много рядко се развива млечница.

Всъщност приемът на Vilprafen по време на бременност носи много, много ниска вероятност от развитие на усложнения и това се потвърждава от прегледите на жените. В същото време медицински изследвания показват, че инфекциите са се превърнали в основна причина за спонтанни аборти, преждевременно раждане и усложнения при бременни жени..

Дори възпалението на дихателната система, храносмилането, да не говорим за урогениталните, причинено от инфекции, се превръщат в причини за спонтанни аборти. Инфекцията може да бъде в тялото, без да се проявява по никакъв начин, включително резултатите от теста. При бременни жени имунитетът е драстично отслабен и тогава започват проблеми.

Изписването на Vilprafen 500 от лекар също ще помогне да се избегне замразена бременност, хориоамниоцит и инфекция на плода. Последното води до ранна детска смъртност, която достига 27%, а мъртвородените в тази ситуация достигат 17%.

Предписване на необходимото лечение

Бебето може да се зарази по време на раждане. Уреаплазмата може да причини пневмония или менингит в перинаталния период. Има усложнения след раждането при майката, свързани с възпалителни процеси на матката, коремната кухина, сепсис.

В същото време няма информация за токсичния ефект на джозамицин върху плода, поради което се предписва доста често.

Инструкции за употреба

Самостоятелното приложение на Vilprafen по време на бременност, дори през 3 триместър, е абсолютно невъзможно. Дозата, честотата на приема, продължителността на курса се избират от лекаря строго индивидуално, в зависимост от диагнозата, възможните нежелани реакции и други характеристики.

Вземете лекарството от аптека с рецепта. Цената за опаковане на обикновени таблетки е около 560 рубли, разтворими - около 670 рубли. Количеството и в двата случая е едно и също - 10 броя.

За инфекции, които се предават по полов път, и двамата партньори трябва да бъдат лекувани. Имунитетът срещу вътреклетъчни вредни микроорганизми не е развит. Следователно е възможно повторно заразяване на бременна жена, ако нейният партньор е болен или носител на инфекцията.

Според инструкциите за употреба на Vilprafen по време на бременност и съдейки по прегледите, средният период на употреба е около две седмици. Обичайната доза е 500 mg три пъти дневно. Таблетките се поглъщат цели, измиват се с обикновена вода, между храненията. Разтворимите първо се разреждат в около 20 ml вода, отнема около три минути, за да се разтвори.

"Забравеното" хапче се пие веднага щом се запомни. Но не и със следващия! Прекъсването на курса значително намалява възможността за възстановяване..

Освен това може да се предпише витаминно-минерален комплекс. Това е от съществено значение за поддържане на здравето. Въпреки че рискът от развитие на кандидоза е минимален, антибиотичните лекарства могат да бъдат предписани в края на курса на антибиотично лечение..

Най-безопасният период за предписване на Wilprafen по време на бременност е края на 2-ри триместър. По-ранна употреба е възможна, ако е посочена, но не по-рано от 10 седмици.

 1. Уреаплазмозата се лекува заедно с метронидазол, курсът е най-малко 10 дни. Възможно е да се използват имуностимуланти, противогъбични супозитории.
 2. При хламидия лекарството се използва за намаляване на активността на бактериите. Други антибиотици се дават заедно и се сменят всяка седмица. Продължителността на курса се определя чрез контролни анализи.

Прегледите за употребата на Vilprafen Solutab или конвенционалните таблетки потвърждават широкото им използване по време на бременност.

Намерен в цитонамазки от хламидия на 16 седмици. Надявам се да се излекувам и че всичко е наред с бебето. Предписва този антибиотик, в допълнение към него Viferon, Terzhinan. След това отново трябва да преминете тестове.

Видях Vilprafen по време на бременност от 24 седмици, от уреаплазмоза, 10 дни. Тя роди нормално, здраво момче. Всичко се получи.

Лекувах уреаплазма с този антибиотик. След курса веднага станаха добри удари. Предписваха и ензими и противогъбични лекарства, вече не помня кои.

За автора: Боровикова Олга

Антибиотик Astellas Wilprafen (Josamycin) - преглед

Видях бременна. рефлектира върху детето

Здравейте!

Искам да ви разкажа за това как взех антибиотика "Вилпрафен".

ИСТОРИЯ:

По време на бременността тя се разболя (настинка). Първото нещо беше гърлото ми. В началото използвах различни изплаквания (сол, сода, невен), но след седмица само се влоши. Започнах да имам силна дълбока кашлица.

Седмица по-късно кашлицата стана много силна, суха. Кашлях като заклет пушач или туберкулоза. Разбрах, че не мога да се възстановя сама и си уговорих среща с терапевт.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ЛЕКАР:

Терапевтът изследва състоянието ми, изслуша кашлицата ми и реши да предпише антибиотици. Тъй като бях бременна (2-ри триместър), той ми предписа антибиотика JOSAMYCIN (500 mg), тъй като точно това вещество може да се използва по време на бременност.

Отидох в аптеката и открих само един антибиотик с такава активна съставка - "VILPRAFEN".

ВИЛПРАФЕН:

Купих опаковка от 10 таблетки с доза 500ml за 450r. Опаковката изглежда така:

Вътре в опаковката има инструкции. Както се оказа, това лекарство има широк спектър на действие..

Включително има инструкции за периода на бременността

Вътре в блистер с големи таблетки:

Таблетките не са много лесни за поглъщане, но е необходимо известно привикване.

Пих това лекарство според указанията на лекаря и след 3 дни се оправих. След 10 дни почти напълно се възстанових. Кашлицата изчезна и лекарството не предизвика никакви странични ефекти.

Бременността протече добре и бебето се роди навреме. и дълго време си мислех, че нямам странични ефекти. НО както се оказа, нищо не остава незабелязано.

Детето започна да има проблеми със зъбите си. Първите зъби израснаха точно на 6 месеца и всичко беше наред до 1-годишна възраст. Детето имаше 8 зъба (нормални). Тогава детето започна да има проблем с горните предни зъби и те започнаха да се чупят пред очите ни. Зъбите се натрошаваха и чупеха, вярвахме, че това се дължи на факта, че детето често пада. На 1,5 години детето изобщо не е останало от 2-те си предни зъба. След 1 месец на венците над зъбите се появи фистула (пъпка с гной) и двата зъба трябваше да бъдат отстранени.

Проблемите не свършиха дотук, след това следващите предни зъби (номер 2) също започнаха да се рушат точно пред очите ни. Можем да кажем, че емайлът е паднал директно с чаши. Започнах да мия зъбите на детето си всеки ден и да прилагам крем Rox през нощта. Зъболекарят на рецепцията каза, че ако млечните зъби се счупят толкова бързо и често, това е ДИСПЛАЗИЯ на зъбния емайл. Това не е излекувано и прочетох причините, поради които едно дете може да има това. Не взех предвид наследствения фактор, тъй като второто дете няма нищо подобно. И. научих, че дисплазия може да възникне, ако се използват антибиотици по време на бременност. И в този момент се сетих за силния антибиотик Вилпрафен. Явно го взех точно когато се полагаха зъбите на детето (не се учудвайте, мляко и кътници се полагат в утробата!). В резултат на това сега се опитвам да спася горните зъби на детето, защото не мога да си представя как детето ще се научи да говори без 4 горни предни зъба!

На снимката дете е на 2 години. 2 предни зъба вече са премахнати, а следващите вече са без емайл, счупени и започнаха да пожълтяват.

Какво да си пожелаем след това? Разбира се, по-добре е да не пиете антибиотици, НО ако се разболеете, тогава няма друг изход. Това е единственият антибиотик, който може да се използва от бременни жени и следователно няма избор. Затова бъдете внимателни и се опитайте незабавно да пиете лакто-бифидо бактерии, ако пиете антибиотици, така че ефектът от приема да бъде възможно най-малък. Съветвам ви да вземете предвид моя опит и внимателно да гледате зъбите на малко дете!

Мисля, че това е ефективно лекарство, но може да се приема само според указанията на лекар в случай на спешност.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ:

+ ефективно при лечение

+ веществото джозамицин е антибиотик, одобрен за бременни жени

МИНУСИ:

- антибиотикът носи не само възстановяване, но и вреда на организма

-детето започва да има дисплазия на емайла на млечните зъби, проявяваща се на възраст след 1 година

ИЗХОД:

Лекарството, което ми помогна да се възстановя от бронхит по време на бременност, но засегна зъбите на бебето.

Сега купуваме само тази бебешка паста

"Wilprafen" по време на бременност: инструкции за употреба

На бъдещите майки не се препоръчва да приемат каквито и да било лекарства без надзора на лекар, включително лекарства с антибактериално действие. Но ако една жена е диагностицирана с инфекция, използването на антибиотик често помага да се роди здраво бебе без проблеми. В такива ситуации те се опитват да прибегнат до относително безопасни и ниско токсични лекарства, едно от които е Wilprafen. Експертите на СЗО признават употребата му по време на бременност и дори наричат ​​това лекарство едно от лекарствата по избор за жени в позиция, диагностицирана с хламидия.

Характеристики на лекарството

"Vilprafen" представлява група макролидни антибиотици и се произвежда само в една форма - покрити таблетки. Те се характеризират с изпъкнала продълговата форма, бял цвят и наличие на белези от двете страни. Един блистер се продава в една опаковка, съдържаща 10 таблетки. Средната цена на такъв пакет е около 500 рубли (2019), продава се лекарство с рецепта. Трябва да го съхранявате у дома на място, защитено от светлина при температура не по-висока от 25 градуса.

Основният компонент на "Vilprafen" е антибактериалното вещество джозамицин. Дозировката му е 500 mg на таблетка. Освен това съставът на лекарството включва съединения, които го правят плътно и осигуряват дългосрочно съхранение (до 4 години от датата на освобождаване). Това са талк, метилцелулоза, титанов диоксид, натриева кармелоза, полисорбат и някои други вещества..

Как?

Попадайки в червата, джозамицинът започва да се абсорбира активно и достига максималната си концентрация в кръвта един час след приема на хапчето. С кръвта се пренася в почти всички тъкани, включително започва да се отделя с храчки, слюнка и слъзна течност. Метаболизмът на антибиотиците се осъществява в черния дроб, по-голямата част от джозамицин напуска тялото на жената с жлъчка.

Основният терапевтичен ефект на лекарството е да инхибира размножаването и растежа на патогенни микроорганизми. Това действие (наречено бактериостатично) се дължи на факта, че джозамицин блокира рибозомите в клетките на инфекциозните агенти. Това нарушава синтеза на протеинови молекули, което предотвратява разпространението на микробите в тялото..

Вилпрафен има доста широк спектър на действие срещу вредните микроби. Лекарството е ефективно срещу такива често срещани грам-положителни патогени като Staphylococcus aureus, Clostridium, дифтериен бацил, Streptococcus, пневмокок, Listeria и други.

Таблетките засягат и множество грам-отрицателни микроби, включително гонококи, хемофилус инфлуенца, Helicobacter pylori, менингококи, бордетела и други бактерии. Не по-малко ценно е действието на "Vilprafen" върху вътреклетъчните патогени, включително уреаплазма, хламидия и микоплазма.

Микробите рядко са нечувствителни към джозамицин. Дори ако други макролиди не действат върху тях, Wilprafen обикновено се справя с инфекцията. Активността на таблетките е намалена само срещу ентеробактерии. Това обаче е повече плюс, отколкото недостатък, тъй като лекарството не инхибира полезните микроорганизми, живеещи в червата..

Характеристики на употреба по време на бременност

Въпреки че лекарите смятат "Wilprafen" за безопасно лекарство за бъдещи майки, те се опитват да го избягват в ранните етапи от назначаването му, за да не повлияят на полагането на важни органи на бебето. Работата е там, че ефектът на таблетките върху плода през 1-ви триместър не е проучен достатъчно, тъй като не са провеждани изследвания върху бременни жени. И въпреки че статистиката показва, че жените понасят подобно лекарство предимно добре, раждайки здрави бебета, въпреки това през първия триместър лечението с такъв антибиотик е допустимо само в случаите, когато не може да се направи без него..

Що се отнася до употребата на "Vilprafen" през 2 и 3 триместър, той се счита за относително безвреден, но не можете да приемате хапчета без лекарско предписание, особено за профилактика. Лекарят, който наблюдава жена, докато носи бебе, трябва да вземе предвид показанията и възможните рискове, както и да определи необходимата доза и продължителност на курса на лечение.

Неприемливо е да приемате лекарството сами, по съвет на приятели или „за всеки случай“. Тъй като джозамицин по никакъв начин не влияе на състоянието на матката и раждането, възможно е да се пие по указание на специалист до самото раждане, например на 37 седмици.

Когато се използва при бременни жени?

Най-честата индикация за назначаването на "Vilprafen" на жена в положение е хламидия. Лекарството ефективно лекува такова заболяване, което е опасно както за самата жена, така и за бебето, развиващо се в нейната утроба. В организма на бъдещата майка хламидията може да провокира цервицит, артрит, салпингит, уретрит, конюнктивит и други възпалителни процеси. По време на бременността те могат да причинят заплаха от прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност и преждевременно раждане. Освен това тези микроорганизми могат да проникнат в плода вътреутробно или да заразят бебето по време на раждането..

В случай на спонтанни аборти, „замразена“ бременност, многоводие, недостатъчно тегло на детето и подобни проблеми, на първо място трябва да бъдете изследвани за хламидия. При някои бременни жени инфекцията протича безсимптомно и се открива едва след провеждането на рутинни тестове. В този случай болестта също трябва да бъде лекувана незабавно, за да се предотвратят последици, опасни за бебето. Най-добре е да се отървете от него на етапа на планиране, тогава жената няма да трябва да пие антибиотик на ранна дата, така че нищо няма да застраши бебето.

Хламидията не е единствената причина за назначаването на Vilprafen. Други показания за прием на такива хапчета са:

 • бронхит;
 • синузит;
 • фарингит;
 • дифтерия;
 • отит;
 • ларингит;
 • ангина;
 • скарлатина;
 • пневмония;
 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • лимфангит;
 • гонорея;
 • уреаплазмоза;
 • микоплазмоза;
 • сифилис;
 • абсцес на кожата;
 • фурункулоза;
 • еризипела;
 • флегмон;
 • инфекция от изгаряне;
 • зъбна инфекция;
 • пептична язва, причинена от Helicobacter pylori.

При повечето от тези заболявания "Wilprafen" се използва, ако други антибиотици (пеницилини, цефалоспорини) са неефективни или жената има непоносимост. Във всеки случай, преди да вземете антибактериално лекарство, е необходим медицински преглед, а в някои случаи и определяне на чувствителността на патогена.

Противопоказания

Таблетките са забранени за пациенти със свръхчувствителност към някой от техните компоненти и не трябва да се използват при алергии към макролидни антибиотици. Друго противопоказание за лечение с "Wilprafen" е чернодробно заболяване, в резултат на което функцията на този орган е нарушена. Ако жената вече пие някакви лекарства, това може да повлияе и на приема на „Вилпрафен“, намалявайки неговата ефективност или увеличавайки риска от вредни ефекти върху тялото на пациента.

Такива таблетки не трябва да се комбинират с много други антибиотици, антихистамини и други лекарства, отбелязани в анотацията. Ако на пациента са предписани супозитории или други местни лекарства, тяхната съвместимост трябва да се провери с лекаря..

Странични ефекти

Отрицателните симптоми по време на приема на "Vilprafen" се появяват рядко. Така че, храносмилателният тракт на някои жени реагира на хапчета с дискомфорт в корема, разхлабени изпражнения, гадене, загуба на апетит, повръщане и подобни явления. В редки случаи лекарството провокира алергична реакция, като оток на Квинке или дерматит. Сред много редки нежелани реакции пациентите съобщават за жълтеница, чернодробна дисфункция и увреждане на слуха..

Тези симптоми са по-склонни да се появят при високи дози, така че е важно да следвате точно предписания от Вашия лекар план за лечение..

Инструкции за употреба

Дозировката на лекарството за конкретна бременна жена се избира от акушер-гинеколог. Може да бъде 1-2 грама на ден, по-рядко - 3 грама. Най-често срещаната схема, според която лекарството се пие по една таблетка (500 mg) три пъти на ден.

Диетата не влияе върху времето на приемане на "Вилпрафен". Ако една жена е забравила да вземе хапче навреме, тя трябва да се приеме веднага щом се запомни, но дозата не може да се удвои. Продължителността на лечението може да бъде от 5 дни до 3 седмици. Не трябва да прекъсвате курса по-рано, отколкото е предписал лекарят, дори ако симптомите на заболяването вече не притесняват.

Ако спрете да пиете Vilprafen твърде рано, това ще ви попречи да се отървете напълно от инфекцията и може да провокира рецидив на заболяването в бъдеще..

Отзиви

Жените, които са имали шанс да приемат "Wilprafen", докато чакат дете, оставят предимно добри отзиви за такъв антибиотик. Те отбелязват високата ефективност на таблетките и рядката поява на странични ефекти. Сред недостатъците на лекарството са големият размер на таблетката и високата цена. Лекарите също говорят за това лекарство предимно положително, потвърждавайки неговата безопасност за плода и добър ефект при лечението на урогенитални инфекциозни заболявания.

"Вилпрафен Солутаб"

Този антибиотик е аналог на "Wilprafen" по отношение на активната съставка и се произвежда от същия производител. Основната му разлика, която може да се определи от името на лекарството, е способността да се разтваря таблетката във вода, за да се получи ягодова суспензия. Това е особено търсено при предписване на лекарства за деца и хора, които трудно поглъщат покрити таблетки.

Друга важна разлика е по-високата доза на таблетка (1000 mg). В противен случай това е същото лекарство като обичайното "Wilprafen". Тези лекарства имат едни и същи индикации, възможни нежелани реакции и режими на дозиране. В същото време разтворимият антибиотик струва малко повече (около 650 рубли за 10 таблетки от 2019 г.), но по отношение на милиграмите, придобиването на такъв аналог се оказва по-изгодно.

Аналози

Ако е невъзможно да се използва "Vilprafen" по някаква причина, лекарят може да го замени с друго лекарство с подобен ефект. Най-известният и изследван макролиден антибиотик е "Еритромицин", така че може да се използва като алтернатива на джозамицин. Не по-малко ефективен и "Азитромицин", който също се счита за безопасен за бъдещите майки. Предписва се както за урогенитални инфекции, така и за бактериални инфекции на дихателните пътища..

Вилпрафен по време на бременност

Вилпрафен се предписва доста често по време на бременност. Това антибактериално лекарство се използва за освобождаване на бъдещата майка от бактериални инфекции, които са се развили в тялото й, като се възползва от слабостта на имунната система. Такива лекарства, въпреки потенциалната им опасност за бременно и развиващо се бебе, могат да се предписват, но само по решение на лекаря и под негов строг контрол.

Ефектът на лекарството върху плода

Вилпрафен принадлежи към антибактериалните средства от групата на макролидите, предлага се в две дозирани форми - таблетки, покрити със специална обвивка, която предпазва активното вещество от въздействието на стомашния сок. Втората форма - таблетки, които имат способността да се разтварят под въздействието на течност (името на лекарството, в същото време, има префикс Solutab).

Активната съставка на това лекарство е джозамицин. Той има способността да се бори с различни заболявания:

 • отит на средното ухо;
 • синузит;
 • тонзилит;
 • ларингит;
 • фарингит;
 • бронхит;
 • коклюш;
 • пневмония;
 • бронхопневмония;
 • акне;
 • пиодермия;
 • лимфаденит.

В допълнение, лекарството активно се бори срещу инфекции на пикочно-половата система като сифилис, уретрит, гонорея, уреаплазма, хламидия.

Особености на употребата на лекарството при бременни жени в различни периоди:

1 триместър: до 10 седмици от бременността лекарството не се предписва, до този момент настъпва полагането и формирането на всички органи и системи на тялото на бебето. Последиците за детето могат да бъдат най-неприятни, антибиотикът може да причини смущения в процеса на клетъчно делене в ранните етапи на бременността.

Поради факта, че Vilprafen влияе отрицателно върху плода, той е способен да причини нарушения на черния дроб, бъбреците и други системи, само лекар може да го предпише през този период на бременност и само по здравословни причини. Сред аналозите на лекарството вече може да се използва азитромицин (например за лечение на хламидия).

2-ри триместър: след началото на 20 гестационна седмица антибактериалният състав е одобрен за употреба от бременни жени. За такова лечение обаче трябва да присъстват строги медицински показания, потвърдени от анализи..

3 триместър: през този период лекарството се използва само когато тялото на майката не може самостоятелно да се бори с инфекцията. И присъствието му в организма създава реална заплаха за вътрематочна инфекция на плода. Като цяло, употребата на лекарството в късните етапи не се препоръчва, поради високия риск от повишен тонус на матката и началото на преждевременно раждане..

Каква е опасността от уреаплазмоза по време на бременност

Уреаплазмозата е заболяване, което може да причини много неприятности на човек и може да струва живота на развиващия се плод. бактериите на този патоген могат да живеят дълго време в тялото на здрав човек, но по време на отслабването на имунната система, което задължително се случва по време на бременност, болестта става активна.

Важно! Активното размножаване на бактерии, с проникването им в маточната кухина, може да увеличи риска от инфекция на плода поради тежко възпаление. Тази ситуация е опасна за живота на бебето, поради което изисква незабавно започване на медицинска терапия..

Преди няколко години уреаплазмозата не се лекуваше толкова ефективно, колкото днес, следователно присъствието й при бременна жена почти винаги водеше до аборт.

Стартиралите етапи на уреаплазмоза могат да предизвикат следните последствия:

 • избледняване на хода на бременността;
 • появата на патологии в развитието на бебе;
 • спонтанен аборт (когато инфекцията настъпи в ранните етапи на бременността);
 • преждевременно раждане (когато инфекцията настъпи през 2 и 3 триместър);
 • многоводие;
 • безплодие на жена;
 • недохранване (включително кислород) на плода;
 • развитието на неонатална пневмония при бебе;
 • появата на сраствания във фалопиевите тръби.

Случаите, когато уреаплазмозата не е повлияла хода на бременността и развитието на плода, са много редки, най-често това заболяване протича с негативни последици.

За да се идентифицира патологията, е достатъчно да се проследи появата на характерни симптоми:

 • прозрачно вагинално отделяне с недостатъчен обем;
 • болка в долната част на корема;
 • появата на дискомфорт по време на уриниране;
 • възпалителни процеси, развиващи се в матката и придатъците.

Как да приемате, за да не навредите

Как да приемате Vilprafen по време на кърмене и бременност, за да не навредите на бебето? На първо място, назначаването на лекарството трябва да се извършва само от лекар, и второ, трябва да пиете хапчетата според схемата на дозиране, която той е предписал, или да следвате инструкциите.

При кърмене на бебе, както и по време на бременност, употребата на антибиотици е възможна само по препоръка на лекар, само когато ползата за майката е по-висока от потенциалния риск за бебето.

Показано е, че Wilprafen се приема, независимо от приема на храна. Таблетката трябва да се поглъща и да се храни с достатъчно течност, да се дъвче или да се смачква по друг начин, не се допуска.

Лекарят ще определи конкретните дози на антибиотика, като обръща внимание на тежестта на инфекцията, индивидуалните характеристики на здравословното състояние на жената. По правило курсът на лекарствената терапия продължава от 8 дни до 12 дни..

Забранено е преждевременното прекъсване на хода на терапията, това може да доведе до развитие на резистентни форми на бактерии, да влоши хода на заболяването и да изисква използването на други, по-"тежки" антибактериални средства.

На бременна жена се предписват 1000-2000 mg от лекарството, разделени на 2 или 3 дози. Ако хапче е пропуснато, то трябва да се вземе веднага щом стане очевидно. Приемът на лекарството обаче в момента, в който идва следващата доза (едновременно изпиване на 2 таблетки) не е разрешен.

Ефективността на джозамицин може да бъде намалена, ако пациентът пие едновременно пеницилинови антибиотици или антиациди. Ако човек се подлага на антикоагулантна терапия, дозата трябва да се намали, за да не се провокира риск от кървене..

Странични ефекти

По време на употребата на антибактериални средства, за бременни жени, както и за други пациенти, има риск от развитие на негативни симптоми, причинени от ефекта на активното вещество върху тялото.

Странични ефекти:

 • органи на стомашно-чревния тракт: болка в епигастриума, гадене, храносмилателни разстройства, нарушена чернодробна функция;
 • алергични реакции: развитие на стоматит, вагинална кандидоза, обрив, уртикария, ангиоедем.

Противопоказания

Не всеки пациент може да използва антибиотик; за някои категории пациенти това лекарство е строго забранено.

Противопоказания за употреба:

 • лична непоносимост или свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
 • неуспех на черния дроб;
 • бременност (лекарството се използва само по указание на лекар);
 • период на кърмене на бебето;
 • предишни силни алергични реакции към макролиди.

Аналозите на Vilprafen

Може ли Vilprafen да се приема по време на бременност, как Vilprafen влияе върху плода? На всички тези въпроси може да се отговори от гинеколог, който наблюдава жена и взема решение за назначаването на такава лекарствена терапия..

Vilprafen Solutab по време на бременност не винаги е подходящ за медикаментозна терапия, но няма пълни аналози на това лекарство на руския фармацевтичен пазар.

Независимо от това, има редица аналози, които са одобрени (по препоръка на лекар, използвани само след началото на втория триместър) за употреба при бременни жени. Например лекарства с активна съставка еритромицин се използват за лечение на урогенитални, дихателни, очни и други също толкова опасни инфекции.

Кларитромицин е полусинтетичен антибиотик, принадлежащ към групата на макролидите. Той е високо ефективен срещу инфекции, засягащи органите на пикочно-половата, дихателната система, кожата и меките тъкани. Тази активна съставка е част от такива лекарства като Klacid, Klabaks, Fromilid. Въпреки факта, че лекарството е в състояние да проникне през плацентарната бариера, то се предписва по време на бременност (само при условие, че ползите за майката са по-високи от рисковете за здравето на бебето).

Terzhinan е локален препарат под формата на вагинални супозитории. Използва се за лечение на инфекции, предавани по полов път. Terzhinan съдържа неомицин, антибиотик с антимикотичен ефект. Като правило лекарството се използва през последните гестационни седмици, за да се прочисти родовия канал.

Genferon е комбиниран агент, съдържащ таурин, интерферон, бензокаин. Използва се за лечение на бактериални, вирусни патологии (кандидоза, цистит, хламидия, салпингит, микоплазмоза).

Жените, които се подлагат на антибиотична терапия, докато все още не очакват бебе, често задават въпроса кога е възможно да забременеете след приема на Vilprafen?

Всяко лекарство се екскретира извън тялото за определен период от време, запазвайки потенциална опасност за плода. Всяко лекарство се различава в периода, от който тялото се нуждае, за да се възстанови напълно от тератогенните ефекти на лекарството. За да защитите себе си и нероденото дете, експертите препоръчват да планирате бременност не по-рано от шест месеца след края на лекарствената терапия.

Вилпрафен по време на бременност - този широкоспектърен антибиотик безопасен ли е за майката и плода?

Според руските лекари през последните години се наблюдава увеличение на броя на бременните жени, страдащи от урогенитални инфекции. Проблемът се влошава от асимптоматичното хронично протичане на заболяването и недостатъчната ефективност на терапията. Последното е свързано с повишаване на устойчивостта на патогенните микроорганизми към широко използваните антибиотици. За лечение на генитална инфекция при бременни жени лекарите все по-често предписват антибактериално лекарство като Wilprafen..

Вилпрафен е лекарство за лечение на бактериални инфекции при бременни жени

По време на бременността жената е най-уязвима към различни инфекции, които могат да повлияят негативно на растежа и развитието на плода. Следните инфекции се диагностицират най-често при бъдещата майка:

 • придобити в общността респираторни;
 • заболявания на пикочните пътища;
 • заболявания на долната и горната част на гениталния тракт.

Според различни източници до 50% от всички полово предавани болести са хламидиална инфекция. Следващата най-честа диагноза е бактериално възпаление, причинено от микоплазма. И двата вида микроорганизми заемат междинно положение между вирусите и класическите бактерии и принадлежат към групата на вътреклетъчните бактерии.

В повечето случаи такива заболявания при бременна жена се откриват още на етапа на усложнения, тъй като най-често те са асимптоматични. Многобройни проучвания за ефекта на гинекологичната инфекция върху хода на бременността доказват, че хламидиите и микоплазмите са причина за следните патологии:

 • заплахата от спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • вътрематочна инфекция на плода;
 • инфекция на бебето по време на раждане.

В допълнение, урогениталната хламидия може да причини следните заболявания у самата бременна жена:

 • уретрит;
 • възпаление на шийката на матката и фалопиевите тръби;
 • увреждане на лигавицата на матката;
 • реактивен артрит;
 • конюнктивит.
Всяка година в Русия се увеличава броят на хората с хламидия, включително бременни жени

При системна инфекция на организма с хламидия могат да бъдат засегнати: мозъкът, сърцето, черният дроб и храносмилателния тракт. Според статистиката около половината от жените с безплодие имат тази инфекция. Всяко десето заразено новородено има хламидия.

Проблемът при избора на антибиотична терапия е, че хламидиите и микоплазмите са устойчиви на широкоспектърни антибиотици от групите аминопеницилини и цефалоспорини, които са одобрени за бременни жени. Според препоръките на чуждестранни и местни експерти тетрациклините и макролидите са антибиотиците, които са първи избор при лечението на урогенитални инфекции. Но първите не се използват за лечение на бременни жени и имат висока честота на странични усложнения..

Принцип на действие, състав, форми на освобождаване

Сред макролидите Европейската служба на СЗО и Министерството на здравеопазването на Руската федерация разпределят антибиотик като Wilprafen, чието активно вещество е джозамицин. Йозамицин се препоръчва от СЗО като предпочитано лекарство за лечение на урогенитален хламидия при бременни жени и е включен в списъка на основните лекарства, ежегодно одобрен от правителството на Русия.

Вилпрафен в нормални концентрации инхибира растежа и размножаването на микроорганизмите, а при високи концентрации ги унищожава. Въпросният антибиотик има широк спектър на действие, който включва следните бактерии:

 • стафилококи;
 • стрептококи;
 • причинителят на антракс;
 • причинителят на дифтерия;
 • гонококи;
 • хемофилус грип;
 • микоплазма;
 • хламидия.

Йозамицин принадлежи към второто поколение макролиди и се сравнява благоприятно с еритромицин, тъй като практически не влияе върху ефективността на други лекарства, когато се приема едновременно. Лекарството бързо навлиза в системната циркулация, достигайки максималната си концентрация в рамките на шестдесет минути. В допълнение, проучванията показват, че активното вещество се събира вътре в клетките, поради което Vilprafen е активен срещу 95% от щамовете на хламидия и микоплазма.

Антибиотикът се предлага под формата на филмирани таблетки, диспергиращи се таблетки (Vilprafen Solutab) и суспензии. Вилпрафен е лекарството по избор при лечението на хламидиална инфекция при бременни жени

Може да се приема от бременни жени, ефект върху плода

Както беше отбелязано по-горе, в официалните инструкции се посочва, че Wilprafen се препоръчва от Европейската служба на СЗО за лечение на хламидии при бременни жени. Но също така съдържа информация, че антибиотикът може да се използва в гестационния период само по указание на лекар, който ще вземе предвид съотношението риск / полза. Общите принципи на антибиотичната терапия при бъдещи майки са да се ограничи употребата на антибиотици, когато е възможно. Това важи особено за първия триместър, тъй като в този период настъпва развитието на основните системи на плода.

Джозамицин се използва за лечение на бременни жени от 70-те години на миналия век. Но не са провеждани мащабни проучвания за неговата безопасност по основани на доказателства медицински стандарти. Категорията за безопасност на лекарството по време на бременност не е установена от FDA.

В чуждестранни медицински източници, които заслужават доверие, има малък брой публикации за изследването на употребата на Wilprafen за бъдещи майки. В същото време руските бази данни съдържат достатъчен брой статии, посветени на този въпрос, но базирани на проучвания върху няколко групи бременни жени. Тези статии заключават, че Wilprafen е доста безопасно лекарство за бъдещи майки..

Показания за употреба при бременни жени

Също така руските експерти отбелязват, че употребата на Josamycin значително намалява броя на инфекциозните усложнения при бъдещи майки и плодове и намалява риска от спонтанен аборт..

По принцип Wilprafen може да се предписва на жени, които очакват бебе със следните инфекциозни заболявания:

 • уретрит, хламидия, гонорея, микоплазмоза, възпаление на шийката на матката и фалопиевите тръби;
 • язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, причинен от Helicobacter pylori;
 • фарингит, тонзилит, синузит, бронхит;
 • фурункул, абсцес, инфекции на рани и изгаряния.

Разбира се, на първо място, Josamycin се предписва на бременни жени със заболявания на пикочно-половата система. При заболявания на горните и долните дихателни пътища избраните лекарства са аминопеницилини и цефалоспорини. Но ако жената има индивидуална непоносимост към тези лекарства или някакви ограничения при тяхната употреба, тогава може да се използва Wilprafen.

В какви случаи се използват таблетки, суспензия

Най-често този антибиотик се предписва на бременни жени под формата на таблетки. Суспензията е предназначена главно за деца и тежко болни пациенти, които имат проблеми с преглъщането. Диспергиращите се таблетки са най-модерната форма на Wilprafen. Те могат да се приемат и от хора с дисфагия (нарушение на акта на преглъщане). Тези таблетки се разтварят бързо в устата и се абсорбират добре в стомашно-чревния тракт. Вярно е, че цената им е по-висока. Диспергиращи се таблетки Vilprafen Solutab могат да се приемат дори от хора с нарушено преглъщане

Противопоказания и странични ефекти

Въпреки факта, че Vilrafen е доста безопасен антибиотик, той не може да се използва от бъдещи майки в случай на свръхчувствителност към компонентите на лекарството и бъбречна патология в тежка форма..

Когато приемате това лекарство, трябва да се има предвид, че то може да причини редица нежелани реакции:

 • стомашно-чревни нарушения: повръщане, гадене, диария, липса на апетит;
 • алергии: обрив, уртикария;
 • нарушения на изтичането на жлъчка;
 • нарушения на слуха;
 • кандидоза.

Ако се появят такива ефекти, е необходимо да се консултирате с лекар, който ще промени режима на терапия или ще избере друг антибиотик.

Взаимодействие с други лекарства

За да се избегне намаляване на ефективността на лекарството и появата на негативни реакции, не се препоръчва съвместната употреба на Vilprafen с други макролиди или бактерицидни антибиотици. Също така, с голямо внимание е необходимо да се комбинира терапията с Йозамицин с приема на имуносупресора Циклоспорин, тъй като в този случай рискът от токсично бъбречно увреждане се увеличава..

Характеристики на приложението

Схемата на лечение с Wilprafen по време на бременност се избира само от опитен специалист, който взема предвид вида на заболяването и неговата тежест, вида на инфекциозния агент, индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка. Обичайната стандартна доза е един до два грама от лекарството за една до три седмици. Освен това дневната доза трябва да бъде разделена на три дози на равни части. Специализирани източници описват лечението на урогенитална инфекция при бременни жени чрез използване на Vilprafen 500 mg два пъти дневно в комбинация с витамини, адаптогени и симптоматични лекарства в продължение на дванадесет дни.

В случай на предозиране могат да се появят болезнени симптоми, описани в раздела за страничните ефекти. Особено внимание трябва да се обърне на появата на продължителна тежка диария, която може да провокира смъртоносен псевдомембранозен колит. Според инструкциите Vilprafen не влияе върху способността на бременната жена да се занимава с дейности, свързани с повишено внимание и шофиране..

По въпроса за необходимостта от възстановяване на чревната микрофлора след курс на антибактериална терапия с пробиотици, трябва да използвате препоръките на лекаря. Повечето експерти напоследък отбелязват неподходящото приемане на пробиотици за кратки курсове на антибиотично лечение.

Структурни и функционални аналози

Въпреки факта, че Джозамицин се използва повече от четиридесет години, по-често той започва да се предписва през последното десетилетие. Това се дължи на повишената устойчивост на бактериите към пеницилини, цефалоспорини и такъв широко използван макролид като еритромицин. Но последният все още е най-изследваният от макролидите. По-модерният азитромицин е малко по-нисък от него в това. Съществуват и проучвания за безопасността на употребата на Спирамицин по време на бременност. Вилпрафен в много случаи може да бъде заменен с един от горните антибиотици.

Еритромицин се използва повече от шейсет години и се счита за безопасен по време на гестационния период. Но в началото на века се появиха резултатите от проучванията за възможната тератогенност на това лекарство. Така шведските експерти отбелязват повишен риск от сърдечно-съдови аномалии при новородени, чиито майки са били лекувани с еритромицин. Но според Американския департамент по осигуряване на качеството на лекарствата му е определена категория В с висока безопасност, която азитромицин също има.

Местните и чуждестранните лекари имат богат опит в използването на азитромицин за лечение на бъдещи майки. Успешно се използва при лечение на респираторни заболявания и инфекции на гениталния тракт..

Глобалното признание за безопасността на употребата на азитромицин по време на бременност е показанието му като лекарство по избор при лечението на хламидиална инфекция при бременни жени в Насоките на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията при полово предавани болести и Европейските насоки за управление на C трахоматис.

А.П. Никонов, Р.А. Чилова

„Съвременни аспекти на безопасността на употребата на азитромицин и други макролиди по време на бременност“

Спирамицинът, от друга страна, се предписва главно за токсоплазмоза, тъй като лекарството създава високи концентрации в плацентата и околоплодните води.

Таблица: Вилпрафен и други макролиди, разрешени по време на бременност

За какви заболявания се предписва по-честоОграничения на приложениетоОтрицателни реакцииФорми за освобождаванеЦена, търкайте
ВилпрафенУрогенитална хламидия и микоплазмоза.
 • индивидуална непоносимост;
 • бъбречна патология.
 • разстроен стомах и черва;
 • алергични кожни реакции.
 • хапчета;
 • диспергиращи се таблетки;
 • окачване.
От 500 за 10 таблетки (500 mg).
Еритромицин
 • заболявания на дихателните пътища;
 • инфекции на пикочно-половата система;
 • възпалителни кожни заболявания.
 • свръхчувствителност към лекарството;
 • бъбречни заболявания.
 • диспептични разстройства;
 • нарушена чернодробна функция;
 • виене на свят;
 • конвулсии;
 • разстройство на съзнанието.
 • хапчета;
 • инфузионен разтвор;
 • мехлем.
От 67 за 10 таблетки (250 mg).
Азитромицин
 • инфекции на дихателните пътища;
 • заболявания на УНГ-органите;
 • урогенитални инфекции;
 • гнойно възпаление на кожата и меките тъкани.
 • свръхчувствителност;
 • бъбречни и чернодробни заболявания.
 • главоболие, раздразнителност, сънливост;
 • болка в гърдите, сърцебиене;
 • диария, гадене;
 • кожни обриви, сърбеж.
 • капсули;
 • хапчета;
 • окачване.
От 76 за 3 таблетки (500 mg).
Спирамицин
 • УНГ инфекции;
 • заболявания на ставите, костите, кожата с бактериална природа;
 • токсоплазмоза.
Индивидуална непоносимост.
 • гадене, диария;
 • обрив, сърбеж.
Хапчета.От 230 за 10 броя.

Фотогалерия: Опции за замяна на Wilprafen

За щастие членовете на моето семейство никога не са имали нужда от Вилпрафен. Но аз, разбира се, споделям официалното мнение за употребата му в случай на урогенитални инфекции, които могат да повлияят на хода на бременността. Не трябва да се допускат усложнения и разпространение на инфекцията. Но основният въпрос е различен. Според безмилостната статистика основният път на заразяване е сексуален. Освен това болестта може да се предаде чрез различни видове незащитени сексуални контакти с носител на инфекцията. Повечето лекари оценяват вероятността от инфекция в такава ситуация на 50%. Твърдението, че дадено заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува, се вписва добре в урогениталните инфекции. Методите за превенция са доста стандартни и се състоят в избягване на случайни и безразборни сексуални отношения. Но приятел гинеколог отбелязва, че дори при един партньор инфекция може да бъде открита при бременни жени. В повечето от тези случаи причината за инфекцията остава неясна. Затова той силно препоръчва на всички жени, които сериозно се занимават с планирането на дете, да преминат подходящи прегледи на етапа на планиране. Ако се открие опасна инфекция, жената ще трябва да се подложи на лечение. За щастие съвременната медицина има повече възможности за терапия в ежедневието, отколкото при носене на дете. По този начин необходимостта от използване на антибиотици по време на бременност ще изчезне от само себе си и няма да има нужда да се притеснявате отново..

Видео: опасността от хламидия за бременни жени

Прегледи на жени

Пих от микоплазма на 16 седмици, но не ми помогна, предписаха го отново (пийте, докато се отровите, очевидно). Детето не беше засегнато, ако има второ дете, ще попитам по-добре петима лекари, няма да погълна нищо излишно. Всички микоплазми бяха изчезнали след раждането без никакво лечение.

соинаолга

http://forum.littleone.ru/showpost.php?p=96555476&postcount=6

Изписаха ми Wilprafen. Прогледах. Зад него предписаха Курантил да пие, за да се избегне плацентарна недостатъчност. Решете сами дали искате да се лекувате или не. И ако нямате пълно доверие на Вашия лекар, консултирайте се някъде другаде.

момиче_Възраст

https://forum.materinstvo.ru/index.php?view=findpost&showtopic=138169&p=5658420

Изписаха ми Vilprofen след 28 седмици от бременността (имаше лоши намазки), пих курса (много се притеснявах или не), но бебето се роди навреме и всичко е наред. Сега сме на 7 месеца. Здраве за вас и вашето masiku.

саглар

https://forum.materinstvo.ru/index.php?view=findpost&showtopic=138169&p=5578213

Сега лекувам хламидия с вилпрафен. Намериха тази слуз в кръвта. Назначен 5 дни за три парчета. Но лекарят веднага каза, че това лечение е да се предотврати развитието на инфекция. По-глобално ще лекуваме след раждане и хранене. И такова лечение по никакъв начин няма да засегне плода! Има курсове, които са малко по-дълги - по 10 дни. Не се страхувайте, потърсете медицинско лечение, всичко ще се оправи с Лала!

Тоня Шевцова

https://www.baby.ru/community/view/73449/forum/post/141406455/

Ако е необходимо да се лекува инфекция по време на бременност, медицината предлага набор от антибиотици: аминопеницилини, цефалоспорини и макролиди. Само опитен лекар може да предписва такива лекарства въз основа на задълбочен анализ. Wilprafen е доста добре известно и безопасно лекарство за бременни жени и плода. Но също така трябва да се използва с повишено внимание, следвайки медицински препоръки..