Репродуктивните дисфункции при жената могат да бъдат свързани с произволни фактори, включително аномалии в структурата на матката. Всички отклонения в структурата на този орган влияят върху вероятността от бременност, успеха на нейния ход и благоприятния резултат от раждането. Едно от тези отклонения е двурогата на матката..

Двурога матка - какво е това?

За да отговорите на въпроса какво представлява двурогата матка при жените, трябва да сте наясно с нейната структура и форма. Обикновено матката е мускулен орган с една кухина вътре. В тази кухина плодът се носи при зачеването. Въпреки това, с двурога вътрематочното пространство е разделено на две части. Степента на сложност на аномалията и нивото на нейното въздействие върху зачеването и носенето на плода зависят от характеристиките на такова раздвоение..

Има три степени на разделяне на този орган в кухината:

 1. Пълна - ясно изразено разделение на две независими матки. Те могат да имат обща шийка, която преминава във влагалището, или могат да имат отделна шийка и да бъдат допълнени от частична вагинална преграда.
 2. Непълно - разделението се случва само в горната трета на органа, а долната му част образува единична кухина.
 3. Седло - с такава аномалия матката има една кухина, но горната й част се отличава със силна депресия, насочена в органа.

От изброените степени на сложност зависи от това как изглежда двурогата матка при жената и колко тежки могат да бъдат последствията от това отклонение.

Симптоми на двурога матка

Много жени не знаят за наличието на това заболяване, живеят пълноценен живот и се информират за проблема само след щателен преглед от гинеколог. Повечето други пациенти обаче могат да се оплакват от симптоми като:

 • обилна менструация с двукрака матка, преминаваща в кървене;
 • болезненост на менструацията;
 • упорито безплодие;
 • спонтанни аборти, повтарящи се няколко пъти.

Такива признаци изискват незабавна медицинска помощ за систематично лечение на патологията..

Причини

Двурогата матка не може да се появи при здрава жена на фона на някои други заболявания или аномалии. Тази аномалия се формира дори в маточния период, когато възниква образуването на този орган при дете. Тъй като матката се появява в резултат на обединението на мюлеровите канали, тяхното частично сливане води до образуването на две кухини, рога. Такова отклонение в плода също не се случва без причина. Улеснява се от негативни фактори, засягащи жената по време на бременност. Те включват:

 • излагане на радиация;
 • прием на мощни лекарства, които могат да повлияят на хода на бременността и физическото развитие на плода;
 • тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици;
 • инфекциозни процеси, причинени от грип, морбили, токсоплазмоза, рубеола, сифилис и други заболявания;
 • ендокринни патологии (особено захарен диабет и повишено производство на хормони от щитовидната жлеза);
 • сърдечни дефекти;
 • липса на витамини;
 • психическо претоварване.

Плодът може да образува двурога матка по време на бременността на майката само през първите седмици и месеци на бременността. На по-късна дата това явление е изключено..

Двурога матка и бременност

При успешно зачеване бременността при пациент с двукамерна матка може да протече без отклонения или да бъде усложнена от нарушения в развитието на детето и спонтанни аборти в началния триместър. В крайна сметка неправилната структура на органа допринася за:

 • липса на кръвоснабдяване на ембриона поради неспособността на плацентата да изпълнява всичките си функции;
 • необичайно разположение на плацентата, което води до нейното отделяне;
 • ивико-цервикална недостатъчност;
 • нарушение на контрактилитета на мускулатурата на органа;
 • седалищно представяне на детето, което се нуждае от хирургическа интервенция по време на раждането.

В допълнение към изброените елементи трябва да се има предвид и наличният размер на кухината. В края на краищата, разделянето на матката на две части значително намалява обема на всяка от тях, така че растежът на ембриона ще бъде възпрепятстван от ограниченото свободно пространство.

Проблемът с плацентарната недостатъчност се решава в клиника чрез предписване на лекарства, които ускоряват метаболизма. Такива лекарства подобряват притока на кръв и ускоряват усвояването на полезните микроелементи през плацентата. Ако жената има проблеми с мускулната контрактилитет (повишен тонус на матката, заплашващ спонтанен аборт), лекарите препоръчват редовен прием на спазмолитици под наблюдението на специалист. Но най-добрият начин за решаване на проблема е да се отстрани аномалията навреме, за да се осигури нормална бременност..

В допълнение към основните последици от болестта, засягащи хода на носенето на плода, е необходимо да се вземат предвид и особеностите на ефекта върху бременността на всяка от формите на отклонение в структурата на органа. Например, при пълно разделяне на двурогата матка и бременност, прегледите на повечето пациенти създават оптимистична прогноза. Всъщност при това заболяване жената образува две отделни матки, във всяка от които може да се развие пълноценен ембрион (или в две наведнъж). Въпреки това, нормалният растеж на плода може да бъде повлиян отрицателно от намален обем вътрешно пространство, поради което ходът на бременността трябва постоянно да се наблюдава от гинеколог..

Седловидната матка също се характеризира с редица усложнения, най-сериозното от които е ненормално представяне на плода, водещо до смущения по време на раждането. Този проблем най-често се проявява при бременни жени с тесен таз, следователно седловидната версия на двурогата матка изключва вагинално раждане и включва раждане чрез цезарово сечение. За разлика от тази форма на отклонение, пълното разделяне на органа в комбинация с таз с нормален обем може да не изисква хирургическа интервенция по време на раждането, която ще протече естествено без последствия.

Разглежданите усложнения и повишеният риск от редовни спонтанни аборти изискват внимателно наблюдение и своевременно насочване към специалист през първите седмици след зачеването, в противен случай ще бъде много трудно да се поддържа бременността и да се носи детето до късно. Следователно трябва да направите тест за бременност с двурога матка, дори ако имате менструация (особено в случаите, когато отделянето е различно от нормалното). Такива предпазни мерки ви позволяват да потърсите медицинска помощ навреме и да се погрижите за запазването на бременността и правилното развитие на вашето бебе..

Поради трудността на зачеването, много семейни двойки се интересуват от въпроса за секса с бременна жена с двукрака матка. Тези въпроси се основават на мнението на хората, които твърдят, че определени позиции по време на полов акт могат да увеличат шанса за зачеване. Това е вярно, тъй като неправилната форма на органа пречи на нормалното преминаване на сперматозоидите към яйцеклетката и нейното оплождане, което означава, че трябва да намалите обратния поток на сперматозоидите. Това може да стане чрез използване на специална поза за зачеване с двукрака матка: легнал по гръб и повдигнал таза (препоръчително е да поставите удобна възглавница под дупето).

Диагностика

За да поставят окончателна диагноза и да установят степента на сложност на аномалията, лекарите провеждат задълбочен преглед на пациентите, включително:

 1. Интервю с жена, за да разберете оплаквания от изобилието и болезнеността на менструацията, безплодието или спонтанните аборти.
 2. Ултразвуково изследване.
 3. Рентгеново изследване с въвеждане на контрастни вещества в маточната кухина, което помага да се очертаят ясно формата и границите на органа.
 4. Хистероскопия на двурогата матка - изследване с ендоскоп, поставен директно в кухината на органа.

Последният метод е най-ефективен при поставяне на диагноза, тъй като ви позволява да покажете изображение на екрана на компютъра, внимателно да изследвате вътрешната повърхност на матката и да запишете резултатите под формата на снимки или видео файлове..

Лечение на двурога матка

Пълното излекуване на това заболяване е възможно само чрез хирургичен метод, тъй като просто не е възможно да се промени формираната структура на органа с физиотерапевтични процедури, лекарства или народни методи. И опитите за забременяване и поддържане на бременност в повечето случаи ще доведат до спонтанни аборти. Освен това не забравяйте, че почистването на двукрака матка след спонтанен аборт е по-трудна и травмираща процедура от аборт при жена с нормална матка. Заздравяването на раневата повърхност и възстановяването на всички функции ще бъде по-бавно и по-болезнено и всеки спонтанен аборт ще бъде усложнен от труден период на рехабилитация.

Ето защо медицински център "Клиника К + 31" препоръчва да не се отлага лечението и да се проведе пълен курс под наблюдението на специалисти. Лечението в нашата клиника се извършва по следната схема:

 1. Обстоен преглед на пациента.
 2. Хирургическа корекция на органа - предполага внимателно изрязване на делителната преграда, последвано от възстановяване на повредената стена чрез пошарово зашиване на всички мембрани.
 3. Назначаване на спомагателни медикаменти и физиотерапевтично лечение под постоянното наблюдение на лекуващия специалист.

Знаейки колко опасна е двукраката матка и доколко намалява шанса за нормално носене на плода, жените са щастливи да извършат операция, след която раждат пълни, здрави деца.

Профилактика и прогноза с двукрака матка

Рискът от спонтанен аборт при бременни жени с двурога матка е 70%, а останалите 30% от пациентите носят плода само поради навременното предписване на лекарства, насочени към намаляване на тонуса и осигуряване на ембриона с хранителни вещества. Но дори когато го носите на по-късна дата, много фактори ще повлияят на препоръчаната доставка. Всякакви патологии, анормално представяне на плода, липса на тонус на матката и други проблеми вече са причина за хирургическа интервенция и цезарово сечение при най-малката заплаха от неуспех.

Този риск може да се избегне след корекция на маточната кухина, което намалява риска от аборт от 70% на 10%, значително увеличавайки шанса за нормално развитие на бебето. Следователно ползите от хирургията се обясняват сами по себе си..

След корекция, ние настояваме за профилактично поставяне на вътрематочно устройство до 8 месеца. Тази предпазна мярка предотвратява развитието на бременност до пълно възстановяване и насърчава ранното заздравяване на вътрешните мембрани на матката..

След като изучихте предоставения от нас материал, вие сами ще разберете какво представлява двурогата матка, независимо дали е лоша или не, и ще можете да изберете оптималната схема на действие за вас. Препоръчваме спешно посещение на медицински център с цел възстановяване на пълноценна маточна кухина в случаите, когато не можете да забременеете или да носите плод. Ако зачеването вече е извършено и кухината, в която се намира ембрионът е с достатъчен размер, може да не е необходима операция. Все пак трябва да се свържете с нашите гинеколози, които ще направят пълен преглед, ще предпишат поддържащо лечение (ако е необходимо) и ще придружат вашата бременност до самото раждане..

Какво представлява двурогата матка? Колко опасна е тази диагноза?

Матката е специален орган на женската репродуктивна система, който е необходим за развитието на плода през цялата бременност. Диагнозата "абсолютно безплодие" се поставя само при липса на този орган. Всички останали части на репродуктивната система не са толкова важни за естественото майчинство..

Какво точно представлява матката?

Матката принадлежи към мускулните органи. Намира се в тазовата област. В небременно състояние (нормално) е с размер на кибритена кутия. Матката е кух орган, съставен от 3 основни слоя:

 • периметрия (външна) - обхваща тялото на органа, граничи с перитонеума и пикочния мехур;
 • миометриум (мускул) - е средният слой. Служи за разтягане и намаляване на размера на органа, участва в раждането по време на контракции на матката (контракции);
 • ендометриум (вътрешен) - той расте отново всеки менструален цикъл. Служи като място за прикрепване на ембриона, играе огромна роля в развитието на бебето. Ако бременността не настъпи, умира от матката и излиза с примес на кръв (менструация).

По време на специален период от живота на жената - бременност, матката е способна да се разтяга много, много пъти. Този орган е единственият в тялото, който има такава еластичност. Съгласете се, трудно е да си представите мека кибритена кутия, в която бихте могли да набутате новородено дете. И ако е близнаци, или тризнаци?

Видове двукрака матка

Матката, както всички други органи на тялото, може да има аномалии в своето развитие, структура и местоположение. Обикновено този орган се състои от шийката на матката, която граничи с влагалището, тялото на самата матка и нейното дъно (всъщност това е най-горният й полюс). Правилно оформеният мускулест орган има плоско дъно. Но с такава патология като двурога матка, дъното е разделено на две части. Ако го погледнете отпред (директно), ще получите впечатлението, че матката има рога.

Тази патология има няколко форми..

 1. Един от рогата може да е недоразвит, малък. В този случай бременността може да протече по различни начини. Когато ембрионът се имплантира в голям рог, развитието на бебето може да бъде абсолютно нормално и да не се различава от растежа на дете в нормална матка. Но ако бъдещият плод се прикрепи към недоразвития рог, възниква патология като извънматочна бременност. Ембрионът няма достатъчно място за пълен растеж. В тази ситуация съществува заплаха за живота на жената (руптура на орган, обилно вътрешно кървене, болков шок). Плодът в 100% от случаите умира в ранните стадии.
 2. Два равномерно развити големи рога. В този случай двурогата матка понякога е придружена от друга патология - преграда в матката. Но ако това не се случи, жената може да има независима бременност, успешно раждане на здрав плод и физиологично раждане. Но дори при този тип нарушение на анатомията възникват трудности по отношение на зачеването и раждането..
 3. Оседлайте матката. При тази патология очното дъно на матката също е неравномерно, но амплитудата (височината) на рогата не е толкова изразена. Когато се гледа отпред, органът прилича на седло. Дъното от десния до левия полюс изглежда като вълна надолу. При такова нарушение плодът често заема неправилно положение - напречно или наклонено, което води до трудно раждане. В съвременния свят такава бременност се ражда чрез цезарово сечение..

Причини за образуване на двукрака матка

Тази анатомична патология е доста рядка (около 5 жени от 1000). Причината за нарушаването на структурата на органа се крие в неправилното му формиране на етапа на ембриогенеза (когато жената все още се е формирала в утробата на майка си). Матката при неродените момичета започва да се формира от около 11 до 14 седмици от бременността. Преди това неговият рудимент е само двукрака формация. Но с правилния растеж на органа, очното дъно на бъдещата матка започва да се изравнява и в крайна сметка приема нормална форма. Понякога не става. Защо? Виновни са външните фактори:

 • лоши навици на бъдещата майка (алкохол, тютюнопушене, наркомания);
 • прием на лекарства на този етап от бременността, които влияят неблагоприятно върху плода;
 • инфекциозни заболявания (рубеола, грип, сифилис, токсоплазмоза);
 • радиация;
 • отравяне с химикали;
 • липса на витамини (особено фолиева киселина);
 • стрес;
 • вредни условия на труд.

Всички тези негативни влияния имат много вредно въздействие върху развитието на плода..

Признаци на двурога матка

Жените, страдащи от тази патология, често не знаят, че имат необичайна форма на орган. Понякога това се разкрива само по време на планиране на бременност или вече при нейното начало..

Но понякога собствениците на двукрака матка все още страдат от неприятни симптоми. Най-често срещаните са:

 • алгодисменорея (болезнена менструация) - поради необичаен растеж на ендометриоидната тъкан и неравномерното й ексфолиране от репродуктивния орган;
 • опсоменорея (оскъдни краткосрочни периоди) възникват поради нарушение на кръвоснабдяването на матката, кислородно гладуване на органа;
 • хиперполименорея (обилна продължителна менструация), образувана в резултат на разширяването на кръвоносните съдове близо до увредения орган;
 • дисфункционално маточно кървене (зацапване между менструациите);
 • спонтанен аборт (чести спонтанни аборти - спонтанни аборти);
 • преждевременно раждане;
 • първичното безплодие е патология, при която гинекологичната история на жената никога не е имала бременност, въпреки активното планиране.

Всички горепосочени симптоми трябва да алармират жена или майката на младо момиче. Те трябва да бъдат лекувани със специално внимание и да потърсят съвет от акушер-гинеколог.

Диагностика на двурогата матка

Само за диагностика на оплакванията на пациента, гинекологът няма да е достатъчен. В този случай са необходими специални методи за изследване. Лабораторните тестове също няма да покажат нищо..

Единственият начин да се подозира аномалия в развитието на матката при назначение на лекар е да се сондира органът и да се измери неговият размер и ъгли.

Процедурата се извършва по следния начин: на гинекологичен стол се вкарва специален инструмент във влагалището на жената, разширяващ стените на органа. Освен това шийката на матката постепенно се изтласква. След това през шията в кухината на органа се вкарва сонда (тънка пръчка), която измерва разстоянието от входа на матката до дъното ѝ. Има определени норми. Ако разстоянието се намали, струва си да се мисли за патология. Тази диагностична процедура е абсолютно безболезнена и се извършва амбулаторно..

Надеждни диагностични методи

Най-информативните изследователски методи включват:

 • Ултразвук на тазовите органи - на него можете доста добре да видите анатомичната патология на структурата на матката. Лекарят използва трансабдоминални (през коремната стена) и трансвагинални (през вагината) сензори;
 • хистероскопия (същността на този метод е да се изследва матката отвътре с помощта на специален апарат - хистероскоп);
 • хистеросалпингография (HSG) - след въвеждането на контрастно вещество през шийката на матката, течността запълва маточната кухина и придатъците на органите. В хода на това се прави рентгенова снимка, на която ясно се виждат контурите на репродуктивните органи;
 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) - снимките ще покажат как дъното на матката неравномерно (вълнообразно) изпъква над равнината на други органи;
 • лапароскопията е най-надеждният, но вече хирургичен начин за изследване на патологията. Въпреки всичките му предимства и минимално инвазивната хирургия, жената ще трябва да отиде в гинекологична болница, за да я използва.

Окончателната диагноза "двурога матка" и нейните подвидове се поставят само въз основа на съвременни диагностични методи..

Лечение на двурога матка

Не си струва да разчитате на консервативна терапия (използването на лекарства) за тази патология, независимо от вида. Нарушаването на анатомията се лекува само с хирургичен метод. Но доста често се случва това да не се изисква. Основният показател, за да не се прибягва до операция, е успешна бременност и нормално носене на плода..

Ако една жена страда от безплодие от няколко години, вината за която е двурога матка, е необходимо да се промени нейната структура. Операцията при тази патология не е трудна, не трябва да се страхувате. Гинекологът-хирург ще коригира очното дъно на матката, ще премахне (ако има такава) преградата и основният женски орган ще може напълно да изпълнява функциите си. След операцията жената трябва да бъде защитена от възможна бременност от 6 месеца до 1 година.

Може ли операцията да не помогне?

Рядко се случва операцията да не донесе желания резултат, а бременността все още да не настъпи. В този случай жените не трябва да се отчайват напълно, за да станат щастлива майка. В днешно време има отлични възможности да раждате вашето генетично здраво бебе. За това си струва да се прибегне до сурогатното майчинство. Същността му се състои във факта, че от вас ще бъде взето яйце, сперма от съпруга ви. В съвременна лаборатория ще се извърши оплождане. Полученото бъдещо бебе (все още ембрион) ще бъде засадено в матката на друга жена по време на развитието.

Двурога матка и бременност

Ако една жена успее да забременее с тази патология, тя трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си. Най-важното е да се регистрирате в антенаталната клиника навреме и да бъдете под строгото наблюдение на гинеколозите. Често поради невниманието на бъдещата майка се случват спонтанни аборти и преждевременни раждания. Но ако лекарите наблюдават жената през всичките 9 месеца, успешен резултат - раждането на здраво доносено бебе е практически гарантирано. Също така е важно да изберете оптималния метод за раждане с акушер-гинеколога. Няма нужда да чакате до самото раждане. И мама, и бебе ще бъдат по-удобни и по-безопасни, ако всичко върви по план.

Усложнения с двукрака матка

Основните усложнения възникват по време на бременност и планиране. Те включват:

 • безплодие;
 • неправилно разположение;
 • рискът от развитие на фетоплацентарна недостатъчност;
 • представяне (пълно и непълно) на плацентата;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • дълъг безводен период при раждане;
 • слабост на труда;
 • кървене в началото на бременността;
 • сложен процес на раждане (врастване на плацентата);
 • патология на следродилния период.

Заключение

Двурогата матка е вродена малформация, която не винаги е сериозна патология за стандарта на живот на жената. Най-важното е да диагностицирате нарушението навреме и или да го излекувате, или да го оставите както е, ако не носи страдание.

Мили момичета, момичета, жени! Грижете се за здравето си, не пренебрегвайте профилактичните прегледи от гинеколог! Много по-лесно е да се победи която и да е болест в зародиш, отколкото да се бориш с коварна болест с години..

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Двурога матка - причини и лечение

Вродена патология на вътрешните женски органи - двурога матка. Същността на диагнозата е, че маточната кухина, вместо да бъде непокътната, се е разцепила на два "рога", които са свързани в долните отдели. Двурогата матка е от 3 вида, всеки от които изисква специално внимание и постоянна консултация или преглед от гинеколог. Ненормалната структура на матката поражда въпроси, отговорите на които ще бъдат в тази статия. Причините, последиците, възможностите и раждането с такава диагноза са разгледани по-долу..

Причини за двурогата матка

Струва си да се помни, че бременността е разделена на три тримесечия. Най-важният първи, тъй като през този период плодът започва да се развива, органите растат и всички възможни патологии незабавно се предават с негативно влияние както на външната, така и на вътрешната среда.

 1. Наследственост чрез майката. Ако някой от близки роднини или майката има двукрака матка, има голяма вероятност от предаване на болестта.
 2. Интоксикация, излагане на токсични вещества на майчиния организъм. Никотинът, алкохолът, наркотиците в излишък, наркотиците водят до фетални заболявания.
 3. Психични травми, стресови ситуации, неврози също влияят върху състоянието на бебето.
 4. Ендокринни заболявания, сърдечни прагове, инфекциозни заболявания.
 5. Усложнения на бременността: липса на кислород за развитието на плода.
 6. Излагане на радиация.

Всички тези фактори провокират нарушение на сливането на мюлеровия канал. Матката на бъдещото момиче расте от тези тъкани, но влиянието на горните неща не позволява сливането да стигне до края, което оставя два рога вместо една маточна кухина. В допълнение, двурогата матка често води до други заболявания: проблеми на отделителната система, диагноза на тесен таз, при която бременността е противопоказана не чрез цезарово сечение.

Видове двукрака матка

Видовете могат да бъдат идентифицирани по степента на разклонение на "рогата". Видът на двурогата матка пряко влияе върху възможността за раждане на здрав плод и независимо раждане..

 • Пълната двурога матка има два изразени клона, в долната кухина на практика няма лумен, а ъгълът между кухините зависи от анатомичните особености на тялото. И двата процеса приличат на две ниши на нормална матка, но единият от рогата може да е елементарен.
 • Следователно, ако оплодената яйцеклетка се закрепи в грешната ниша, има голяма вероятност от спонтанен аборт. Малкият рог няма да може да се разтегне до размера на плода, а също така няма да осигури материалите, необходими за развитие. Освен това, ако плодът остане в нишата на маточната кухина, готов за работа, тогава има голяма вероятност бременността да бъде успешна..
 • Непълната двурога матка представлява два рога, но между тях има пролука в долната част на маточната кухина. Този вид практически не се различава от първия, но тук и двата рога често са с еднаква форма. Плодът може също така да се развива успешно изключително в една кухина..
 • Оседлайте матката. Тя се различава по изрезка в долната част на органа (горната част), поради което двурогата не се появява толкова ясно, но кривината, заедно с други заболявания на репродуктивната система, води до спонтанен аборт.

Бременност с двукрака матка

Без подходящо внимание и наблюдение има голяма вероятност от спонтанен аборт. При такава диагноза е трудно да забременеете, тъй като яйцеклетката може да се закрепи върху преградата в матката или в по-слабо развит рог, поради което няма да има развитие на плода или структурата на маточната кухина ще провокира спонтанен аборт. Така че, когато оплодената яйцеклетка е фиксирана върху преградата, по време на следващата менструация ембрионът се екскретира заедно с кръвта. На това място няма кръвоносни съдове, които да осигурят на детето всичко необходимо. Ако бременността бъде потвърдена, но плодът е закрепен в елементарен, слабо развит рог, тогава ще настъпи ранен спонтанен аборт. Малката кухина не е в състояние да осигури живот.

Въпреки това жените раждат здрави деца, дори с двукрака матка. За това е необходимо не само да изчакате, докато плодът се фиксира в желания рог, но и да се подлагате на постоянен преглед от акушер-гинеколог. Дори най-развитият рог може да не се справи с пълното раждане на децата, поради което бременната жена трябва спешно да бъде хоспитализирана, за да спаси детето и майката. Цезарово сечение помага да се запази ембрионът непокътнат, както и да се спаси животът или моралното здраве на майката.

Симптоми на двурога матка

Поради аномалия в развитието, матката носи някои последици. Това не може да се нарече клинична симптоматика, но такива неща трябва да предизвикват подозрение. На тяхна основа се появява основно подозрение за поставяне на диагноза, а след това, след преглед от гинеколог, се прави окончателна присъда..

 1. Нарушение на менструалния цикъл, мъчителни болки по време на менструация - алгодисменорея. Във връзка с това във всеки случай трябва да се консултирате с лекар..
 2. При успешна бременност стомахът може да стърчи в една посока, поради факта, че само един рог се увеличава по размер.
 3. Голям брой спонтанни аборти при предишни бременности, безплодие

Диагностика на двурогата матка

Рутинен преглед при гинеколог не е достатъчен за това. За да идентифицирате точно проблема, трябва да проведете пълен преглед, но преди това се уверете, че в маточната кухина има преграда. След това, когато се изследва в гинекологичен стол, лекарят определя наличието на преграда и предписва пълен преглед.

 • Ултразвукът на таза се извършва както трансвагинално, така и коремно. Необходима е оценка на всички системи, свързани с носенето на плода: пикочните пътища, бъбреците и репродуктивната система. С леко отклонение може да има неточности, ще трябва да използвате 3D ултразвуков формат.
 • Лапароскопията е хирургичен преглед. След малък разрез на корема в двурогата матка се вкарва гъвкав шнур с камера, който ви позволява да оцените състоянието на кухината.
 • ЯМР ви позволява да оцените възможностите и състоянието на всички слоеве на матката.
 • Рентгеновата снимка ви позволява да оцените формата на двурогата, да видите изображението на органа.
 • Хистеросалпингография - изследване с контрастни вещества и рентгенови лъчи.
 • Хистероскопия - изследване с ендоскоп. Оценява преградата, размера на кухините, формата на матката, производителността на тръбите.

Лечение на двурога матка

При невъзможност за носене (2-3 последователни аборта), безплодие и потвърждаване на диагнозата се предписва операция. Хирургът или премахва вестигиалния рог, оставяйки една кухина на матката, или премахва преградата между еквивалентните рога, или изглажда неравностите на дъното.

Двурога матка

Двурогата матка при жените е често срещана вродена аномалия на гениталните органи, която се характеризира с разделяне на кухината на чука на две части от преграда. В повечето случаи се открива след десетата седмица от бременността с помощта на ултразвукова диагностика. Аномалията се характеризира с маточно кървене, болка в долната част на корема, безплодие или спонтанен аборт. Двурогата матка се среща при 0,1-0,5% от жените.

Причини за развитие

Образуването на патология може да бъде повлияно от негативни фактори през първия триместър на бременността, когато органите в плода се развиват. Вредните фактори включват злоупотреба с алкохол или наркотици, тютюнопушене, недостиг на витамини, психични проблеми по време на бременност, захарен диабет, хипертиреоидизъм или сърдечни дефекти на майката.

Инфекциозни агенти като рубеола, грип, морбили, сифилис и други заболявания оказват неблагоприятно въздействие върху ембриона. Двурогата матка може да се образува поради хронична фетална хипоксия или по време на бременност, придружена от токсикоза. Също така аномалията може да се комбинира с други патологии, например с дефекти на пикочно-половата система.

Освен това причините за развитието на двукрака матка включват:

 • Излагане на радиация.
 • Интоксикация със съединения от тежки метали.
 • Прием на мощни лекарства, които влияят върху хода на бременността и физическото развитие на плода.
 • Прекомерно психическо претоварване.

Образуването на двурога матка в плода е възможно само през първите седмици и месеци на бременността. На по-късна дата тази патология не се развива..

Анатомични особености на двурогата матка

В зависимост от размера на разделението на маточната кухина на две части, има 3 вида аномалии:

 1. Пълна. Патологията се характеризира с разцепване и изхвърляне на рогата в областта на маточно-кръстните връзки. Изразеното разделение води до образуването на отделни ниши, които приличат на две еднороги матки, разположени почти една до друга. Бременността в този случай може да протече нормално при задълбочаване на един от рогата..
 2. Непълна. Патологията е придружена от разцепване на кухината в горната част на органа и образуване на плитък отвор между двата рога. Размерите и формите на двата рога често са еднакви.
 3. Седло. В областта на маточното дъно се образува депресия, която прилича на седло. Зачеването в този случай е възможно, но ако жената има съпътстващи аномалии, тогава може да настъпи спонтанен аборт. Патологията в комбинация с тесен таз може да провокира неправилно положение на плода, което изключва естественото раждане.

Симптоми

Двурогата матка често протича без изразени клинични признаци. Понякога жената има маточно кървене, болка по време на менструация. Често при такава диагноза настъпва спонтанен аборт. Това се дължи на неправилно кръвоснабдяване на плода и липса на пространство. Спонтанният аборт обикновено се случва през първия триместър. Също така е възможно бременността и раждането да преминат без усложнения..

При наличие на затворен рог пациентът се оплаква от нарушение на изпражненията, нарушения на уринирането, гнойни вагинални секрети, които се появяват на фона на възпалителен процес и инфекция.

Често при двурога матка при пациенти се разкриват аномалии в местоположението на плацентата, което заплашва с кървене и преждевременното му отлепване. Наличието на анормална структура на матката увеличава риска от седалищно предлежание на плода или води до истмично-цервикална недостатъчност. Понякога двурогата матка провокира нарушения на контрактилната активност на матката и кървене след раждане. При неправилно разположение на плода в матката на жената се показва цезарово сечение.

Диагностика на патологията

Наличието на двурога матка може да се посочи от оплакванията на пациента - болка в долната част на корема по време на менструация, прекомерно кървене, безплодие, спонтанни аборти. По време на прегледа гинекологът изследва маточната кухина. С негова помощ лекарят определя формата на матката и наличието на аномалия.

Двурогата матка се открива по време на ултразвукова диагностика на малкия таз. Резултатите от ядрено-магнитен резонанс, хистероскопия, лапароскопия и рентгенова снимка на проходимостта на фалопиевите тръби също помагат за потвърждаване на диагнозата. ЯМР се използва в случаите, когато резултатите от ултразвуковите методи не са напълно ясни. Също така е препоръчително да се проведе ЯМР, за да се изясни наличието на малформация на матката при жена с обширен адхезивен процес на коремната кухина.

Лечение

Оперативна интервенция с двурога матка се извършва с безплодие или след 2-3 спонтанни аборта. По време на операцията хирургът възстановява маточната кухина. Хирургическата практика включва отстраняване на цялата преграда на маточния рог.

Стандартната интервенция при наличие на аномалия е метропластиката (операция на Strassmann). Извършва се под упойка чрез коремен разрез или лапароскопия. В резултат на операцията се отстранява дефектът в структурата на матката, което няколко пъти увеличава шансовете за нормално раждане и раждане на здраво бебе..

В 98% от случаите операцията дава положителен резултат. Усложненията възникват в 2% от случаите. Най-често срещаните са:

 • Силно кървене.
 • Развитие на инфекциозни заболявания.
 • Перфорация на матката.
 • Въздушна емболия.
 • Белодробен оток.

След операцията е възможно образуването на сраствания. За да ги предотвратите, хормоните трябва да се приемат в продължение на 3 месеца след операцията. На пациента се въвежда и вътрематочно устройство. Ако лечението е успешно, тогава една жена шест месеца по-късно може да планира бременност. Хирургичната корекция на анормалната структура на матката намалява риска от спонтанен аборт от 90 на 30%.

Дисекцията на преградата често се извършва с помощта на лазер. Основните му предимства са точността на дисекцията и липсата на кървене. Основният недостатък на операцията е високата цена..

Ако пациентът има плацентарна недостатъчност, предписват й се лекарства, които ускоряват метаболизма. Такива лекарства подобряват вискозитета на кръвта и ускоряват абсорбцията на микроелементи през плацентата. Ако жената има повишен тонус на матката, което заплашва от спонтанен аборт, препоръчва се ежедневно приемане на спазмолитици под наблюдението на лекар..

Прогноза

При изразено разцепване на маточната кухина се увеличава вероятността от преждевременно раждане или спонтанен аборт. Управлението на бременността при жени с двурога матка предполага предотвратяване на спонтанен аборт, кървене и развитие на истмично-цервикална недостатъчност.

При пациенти с недостатъчен обем на маточната кухина е възможно да се роди дете благодарение на съвременните репродуктивни технологии, а именно ин витро оплождане със сурогатно майчинство.

Предотвратяване

Тъй като диагнозата на двурогата матка се дължи на вътрематочна аномалия, на жената по време на бременност се препоръчва да избягва приема на антибактериални лекарства, да се откаже от алкохола, наркотиците и цигарите и да не стои твърде дълго на пряка слънчева светлина. Важно е да се излекуват съществуващите инфекциозни заболявания, които могат да провокират спонтанен аборт.

Редовният преглед от гинеколог ви позволява да откриете патология на ранен етап и да предотвратите усложнения. Преди да планирате бременност, трябва да се подложите на пълен преглед. Ако се открият хронични заболявания, е необходимо да се премине курс на лечение. Също така е полезно да приемате фолиева киселина и витаминни комплекси.

Какво означава двукрака матка и възможно ли е да забременеете

Двурогата матка е вродена патология, при която органът се разделя на два рога, но в същото време се присъединява в долната част. Това обикновено се случва поради непълно сливане на мюлеровите канали и при момичетата в утробата се образува необичайно развит орган. Тази патология е доста рядка; тя се диагностицира само при 0,5% от жените. Това обаче не означава, че те няма да могат да забременеят. Шансовете за зачеване, както и за раждане и раждане на здраво бебе са запазени..

Какво означава „двурога матка“??

В повечето случаи при такава аномалия има една шийка и вагина. В най-редки случаи лекарите диагностицират бифуркация на шията и наличие на преграда във влагалището..

Понякога само един рог се оказва ембрионален, в него може да се фиксира оплодено яйце. В този случай бременността ще бъде подобна на извънматочна. Тъй като плодът расте, тази област ще бъде склонна към разкъсване, което ще доведе до коремен кръвоизлив. Това е много опасно, поради което се препоръчва предварително да се преминат всички необходими прегледи, което ще позволи своевременно да се диагностицира наличието на патология и да се вземат мерки в случай на извънредна ситуация..

Когато няма дефекти в двата рога, тогава в тях могат да се появят едновременно менструални цикли и да се развие бременност, която ще завърши с успешно раждане..

Причини за образуване на патология

Подобно отклонение се формира дори през периода на вътрематочно развитие в момент, когато се формират вътрешните органи. За това има редица причини:

 • ефектът върху развиващия се плод на токсини (употребата на лекарства без медицински съвет, тютюнопушенето, употребата на алкохолни напитки);
 • стресови ситуации, неврози, психологически стрес през периода на раждане на бебе;
 • сърдечни заболявания при майката;
 • инфекция със сериозни инфекциозни заболявания като рубеола, морбили, токсоплазмоза и др.
 • сложна бременност, при която се развива тежка токсикоза, липсва кислород, необходим за пълноценния растеж и развитие на детето.

Видове маточни дефекти

Един от основните признаци на нарушение е бифуркацията на маточната кухина, която постепенно расте заедно надолу. Въпреки това, въз основа на начина на разделяне, експертите разграничават три основни типа аномалии:

 • двурога матка;
 • седло;
 • непълна.

Когато органът се разделя на два рога, се разбира, че разминаването върви в противоположни посоки. И започва от нивото, където се намират маточно-кръстните връзки. В този случай ъгълът между рогата може да има различна стойност. С достатъчно изразена преграда между частите, органът образува две отделни кухини, които са близо една до друга. Това може да допринесе за факта, че бременността ще се развие и ще продължи само в една кухина..

При седловидна аномалия се отбелязва малка депресия, която по своята форма наподобява седло. Зачеването в този случай е напълно възможно, но при наличие на допълнителни патологии може да възникне спонтанен спонтанен аборт..

Ако раздвояването на органа не е завършено, тогава се образува малко разстояние между частите, но тези части са сходни по форма и размер.

Симптоми

Обикновено при такова отклонение не се наблюдават симптоми. Някои жени обаче могат да имат интерменструално кървене или алгодисменорея (менструални нарушения, при които по време на менструация са налице спазми или дърпащи болки). Понякога може да се развие безплодие или да възникнат спонтанни аборти. Но въпреки всичко това, в повечето случаи бременността и раждането протичат без никакви усложнения. Тоест бременността с двукрака матка е напълно възможна.

При такава аномалия бебето често се носи в една от двете части на матката. Но понякога две яйца наведнъж, които са били оплодени, могат да се прикрепят и в двете части наведнъж. При тази патология бременността често е свързана със заплаха от спонтанен аборт, поради което е необходимо внимателно наблюдение от лекарите..

Често при такова отклонение в ранните етапи се случва спонтанен аборт. Това обикновено се свързва с малкия размер на маточната кухина и лошото кръвоснабдяване в нея, което подпомага жизнената дейност на ембриона..

Също така при тази патология често се открива неправилно представяне на детето, което може да доведе до появата на кървене или да допринесе за ранно отлепване на плацентата. В допълнение, отклонението може да доведе до други опасни условия:

 • може да настъпи промяна в контрактилитета на мускулите на матката;
 • появата на кървене след раждане;
 • увеличава се рискът от преждевременно раждане на бебе;
 • седалищно представяне;
 • истмично-цервикална недостатъчност.

Диагностика на двурогата матка

Специалист често може да диагностицира такова отклонение въз основа на оплакванията на пациента за нередовност на менструалния цикъл, наличие на кървене или невъзможност за забременяване, както и възникване на спонтанни аборти.

В този случай се изисква да се извърши пълен гинекологичен преглед, при който е необходимо да се проучи състоянието на матката и да се определи нейната анатомична форма и двурога структура. Следните методи могат да се използват за потвърждаване на диагнозата;

 • провеждане на ултразвуково изследване на таза;
 • провеждане на лапароскопия;
 • направете ядрено-магнитен резонанс;
 • използвайте хистеросалпингография или ултразвукова хистеросалпингоскопия.

Какво трябва да знаете за характеристиките на носенето на дете с такава диагноза

Когато се сблъска с такъв проблем, всеки пациент трябва да е наясно с всички свойства на отклонението. Първо, при наличие на симптоми, които показват такава характеристика на маточния орган, трябва да посетите гинеколог и да се подложите на пълен преглед.

Само гинеколог може да определи колко силно е развита патологията и може да каже как да забременеете с двукрака матка и как това ще повлияе на ембриона. Има много различни нюанси, които могат да направят свои собствени промени в процеса на раждане на дете и раждане..

Според експерти в повечето случаи подобна аномалия не пречи на нормалното развитие на плода. Пациентът обаче трябва да бъде под специалното наблюдение на лекар..

Трябва да се отбележи, че при такова нарушение бременността може да носи риск не само за ембриона, но и за майката. Следователно лекарят преценява размера на клоните, тяхната дебелина и дължината на преградата, след което може да направи заключения относно по-нататъшния ход на бременността.

Най-опасният период с такава аномалия е първият триместър. Точно по това време се определя мястото, където ще бъде прикрепен ембрионът..

Ако кухината на рога има достатъчно място и няма нарушение на кръвообращението, тогава ембрионът ще се формира нормално. В противен случай може да възникне спонтанен аборт..

Освен това може да има и други отклонения, които се формират на по-късна дата. Те включват:

 • преждевременно стареене на плацентата;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • неправилно представяне на детето.

При такива показания гинекологът може да препоръча цезарово сечение много преди очакваната дата на раждане. Такива мерки са необходими за спасяване на живота на бебето и здравето на майката..

Двурогата матка е сериозна аномалия и как ще протекат бременността и раждането зависи от много различни фактори. Въпреки това много жени все още раждат здрави бебета, но в същото време не трябва да се забравя за редовните посещения при лекар и изпълнението на всички негови препоръки..

Трябва да се отбележи, че двурогата може да има отрицателно въздействие върху процеса на имплантиране. Всичко зависи от това къде е прикрепено оплоденото яйце. Ако се имплантира в преградата, бременността няма да се развие, тъй като там няма кръвоносни съдове и плодът няма да получи хранене. В този случай настъпва зачеване, но бременността не продължава и след това ембрионът се отстранява от маточната кухина по време на настъпването на следващата менструация. В този случай може да настъпи леко забавяне, въпреки че жената може да не е наясно със своята ситуация..

Раждане с патология

Жените, които носят бебе, на което е диагностициран подобен проблем, трябва винаги да бъдат под наблюдението на акушер-гинеколог. Често се налага антенатална хоспитализация. Понякога лекарят решава да бъде приет в болницата още на 26 или 27 гестационна седмица..

При диагностициране на нарастващата фетална хипоксия (ако състоянието не може да бъде коригирано) се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение. В този случай пациентът има висок риск от развитие на следродилен кръвоизлив, ендометрит и хематоми..

Възможността за естествено раждане съществува дори при тази диагноза, въпреки наличието на аномалии в развитието на шийката на матката и влагалището. Такъв родов процес обаче обикновено е придружен от увреждане на гениталните тъкани. След раждането пациентка с подобно отклонение изисква специално внимание, тъй като има повишен риск от забавено свиване на матката.

Може ли това отклонение да бъде излекувано?

Доста често при двукраката матка жените са изправени пред проблеми със зачеването или спонтанни аборти. Тогава операцията може да помогне. По време на тази процедура е възможно да се възстанови една маточна кухина..

По време на операцията хирургът може да премахне вестигиалния рог или преградата, които пречат на плода да расте и да се развива правилно. Най-често използваната на практика е операцията или лапаротомията на Strassmann. С него дъното на матката се дисектира с помощта на напречен разрез и след това преградата се изрязва. След всички манипулации хирургът зашива черупката на органа. Тази операция се счита за стандартна. След процедурата жената трябва да постави вътрематочно устройство за около шест до осем месеца..

След операцията рискът от спонтанен аборт и развитие на други патологии по време на бременност значително намалява и жената има шанс безопасно да забременее, да роди и да роди здраво бебе.

Двурога матка: симптоми и лечение

Двурогата матка е дефект на вътрешните полови органи на жената, при който матката се разделя на два дяла. В долната част тези лобове се сливат в една шийка.

Как изглежда двурогата матка?

В зависимост от това колко обширна е раздвоението, има три вида двукрака матка:

 • Пълно разделяне - разминаването започва точно зад врата. Ъгълът на дивергенция варира в зависимост от анатомичните особености. На практика няма празнина между двете кухини. Един от рогата може да е недоразвит.
 • Непълна - кухината се развива на нивото на горната трета на органа. Между кухините има пролука, двата рога са плитки, формата най-често е еднаква.
 • Седловидна матка - характеризира се с наличието на прорез в дъното на органа, така че матката изглежда като седло. Често придружени от други дефекти на репродуктивната система.

Защо двурогата матка е опасна?

Опасността от двукраката матка е, че е изключително трудно да се идентифицира. Ако органът функционира нормално, жената научава за дефекта само при първото ултразвуково сканиране по време на бременност. Двурогата обаче може да има изключително сложни последици..

При някои жени се наблюдава безплодие при двурога матка. Обяснява се с лоша проходимост на отворите на фалопиевите тръби поради деформация на органите. Обструкцията често се превръща в причина за извънматочна бременност. Яйцеклетката може да не бъде имплантирана поради неправилната форма на матката, както и твърде тънкия слой на ендометриума.

Най-опасното усложнение е атрезия на лумена на един от рогата. В него се образува кухина, затворена от всички страни. Промените в ендометриума се случват в цикъл и след следващото отхвърляне на неговите частици, менструалната кръв се натрупва в кухината. Резултатът от това състояние е нагнояване, ендометрит и разрушаване на стените на органа..

Хематометърът - натрупване на менструална кръв - също произтича от трудностите при отстраняването му от деформиран орган. В резултат на стагнация се образува маточна инфекция, която може да се усложни от гноен перитонит и дори сепсис.

Друго опасно свойство на двурогата матка е склонността към кървене. В резултат на загуба на кръв се развива анемия и дисфункция на важни органи..

Секс с двукрака матка

Формата на матката по никакъв начин не влияе на усещанията по време на полов акт. Възможно е да забременеете с двурога матка, въпреки че зачеването е трудно, така че сперматозоидите не трябва да изтичат от влагалището. За зачеване е по-добре да изберете класическата позиция с възглавница, поставена под сакрума. След акта не трябва да ставате веднага, по-добре е да легнете няколко минути с повдигнати нагоре крака.

Сексът по време на бременност може да повлияе неблагоприятно на бременността, особено през втория и третия триместър. Необходимо е допълнително да се консултирате с акушер-гинеколог за това. Повечето лекари препоръчват да се откажат от секса от втория триместър до раждането, но има и изключения.

Двурога матка и бременност

Степента на усложнения е 70%. Възможно е спонтанно прекъсване. Сред причините за спонтанен аборт:

 • Недостатъчен обем на матката (един от рогата, в който се развива ембрионът) в сравнение с развит орган;
 • Високо ниво на контрактилна активност;
 • Анатомични и функционални дефекти на маточната стена в зоната на бифуркация;
 • Недостатъчно кръвоснабдяване;
 • Цервикална недостатъчност в резултат на промяна в ъгъла между рогата на матката.

При двурога матка закрепването на яйцеклетката към стените й е трудно. Следователно при успешно оплождане всъщност не настъпва бременност. Менструацията настъпва навреме или с малко закъснение, плодът се екскретира заедно с кръвта.

Ако плодът все още е фиксиран, има голяма вероятност от замръзване и спонтанен аборт на ранна дата. Успешната бременност не изключва фетални аномалии.

В един от рогата се имплантира оплодено яйце. Имплантацията на мястото на бифуркация на преградата или в непосредствена близост до шийката на матката се счита за най-малко успешна. В свободния рог настъпват всички промени в ендометриума, характерни за бременността. Няма радикални разлики между бременността в десния или левия сегмент, ако те са равни по отношение на развитието.

Възможно е развитие на два ембриона в различни рога. Това се случва при едновременна овулация и в двата яйчника. В тази ситуация най-често децата се раждат преждевременно или възниква спонтанен аборт..

Рискът от спонтанен аборт остава на по-късни етапи, като се увеличава с разтягане на стените на матката и свиване на плода. В допълнение са възможни ранни отлепвания на плацентата, изтичане на околоплодна течност, седалищно предлежание..

При всяка форма на двурог има вероятност за извънматочна бременност. Това се дължи на непълноценността на отворите на тръбите на матката, което не може да осигури нормалното освобождаване на яйцеклетката. Успешното раждане и раждане с двукрака матка е възможно само под постоянен медицински контрол и спазване на всички препоръки на лекаря.

IVF с двукрака матка

Двурогата матка не е противопоказание за IVF. В един от маточните рога се трансплантира изкуствено оплодена яйцеклетка. Операцията преди бременност е показана само за матката с преграда. Преди да планирате ин витро оплождане, трябва да се подложите на преглед и да разберете възможните рискове.

Двурога матка и раждане

Антенаталната хоспитализация е задължителна. За някои жени болничният престой е показан още на 26 - 27 седмица. По това време с двурога матка е възможна фетална хипоксия. Ако се открие, се предписва спешно цезарово сечение.

Понякога жените с тази патология имат право да раждат сами. Този процес е придружен от разкъсвания на перинеума и шийката на матката, което изисква епизиотомия - разрез в перинеума за отстраняване на детето без нараняване. След раждането често се развиват ендометрит, хематометър, маточно кървене. Контракцията на матката е бавна, необходима е допълнителна стимулация.

Причини за двурогата матка

Патологиите на вътрешните генитални органи се формират в ембриона поради нарушение на механизмите на неговото развитие. Това се случва под въздействието на външни и вътрешни рискови фактори. Външни включват:

 • Пушене, консумация на алкохол от майката по време на бременност, наркомания;
 • Прием на лекарства, забранени за бременни жени;
 • Контакт с йонизиращо лъчение;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Чести стрес.

Вътрешен рисков фактор е наследствеността. Ако една жена или нейните близки роднини имат тази аномалия, има голяма вероятност да се родят дъщери с подобна патология..

Образуването на матката в плода се случва след сливането на мюлеровия канал. Това е сдвоен канал със слята дистална част. Вътрешните полови органи възникват от неговите тъкани. Тези причини водят до факта, че сливането не се случва напълно. В зависимост от това къде е завършило, се развива определена форма на патология..

Симптоми на двурога матка

Няма изразени клинични прояви на двурога матка. При момичетата преди пубертета дефектът не се появява по никакъв начин. След узряването някои момичета изпитват болка по време на менструация и прекомерно отделяне.

По време на бременност се забелязва още един признак - стомахът с двукрака матка може да стърчи в една посока. Това се случва, когато ембрионът е в един рог. Въпреки факта, че вторият рог също е изпълнен с околоплодна течност, неговият обем все още е много по-малък.

Диагностика на двурогата матка

По време на прегледа в гинекологичния стол лекарят определя наличието или отсъствието на вагинални прегради и удвояване на маточната шийка. Деформацията на самата матка се определя чрез бимануален преглед.

След преглед пациентът се насочва към ултразвуково сканиране, което се извършва както коремно, така и трансвагинално. Анализира се анатомията на репродуктивната система, бъбреците и пикочните пътища. Това се дължи на връзката между развитието на тези системи в ембрионалния период. При лека деформация резултатите от двуизмерния ултразвук може да са ненадеждни. В този случай на жената се възлага 3D изследване..

За изясняване на диагнозата може да се наложи обикновена рентгенография. Той дава подробно изображение на органа и ви позволява да определите вида на двурога.

Понякога се предписва хистеросалпингография - изследване на маточната кухина с помощта на контрастно вещество. Техниката се основава на използването на рентгенови лъчи. Резултатът може да не даде пълна картина на структурата на атрофирали или рудиментарни процеси на матката.

Необходима е хистероскопия, за да се оцени формата на матката, преградата, пропускателната способност на отворите на тръбите и качеството на ендометриума. Матката се изследва с ендоскоп. Това е тънко миниатюрно устройство със светлинен елемент и камера, която показва изображение на монитор. Ендоскопът се вкарва в маточната кухина през цервикалния канал.

Може да се наложи ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс) за двурога матка, за да се изследва всеки слой на матката и правилното развитие на други органи. Като алтернатива понякога се прави CT (компютърна томография).

В трудни случаи се предписва лапароскопия на двурогата матка. Това е минимално инвазивно хирургично проучване, по време на което се прави пункция в перитонеума. В него се вкарва тръба с камера и крушка. Чрез този сензор лекарят получава снимка на монитора. Техниката ви позволява да изследвате състоянието на придатъците, матката и пикочните пътища.

Диагностичните задачи не са само да определят тежестта на дефекта. Важно е да разберете:

 • Възможно ли е нормално функциониране на органа извън бременността;
 • Възможна ли е бременност и нормално носене на плода;
 • Необходима ли е операция и ще допринесе ли тя за придобиване на плодовитост от пациента.

Двурога операция на матката

Тази патология може да бъде елиминирана само чрез операция. Операция се предписва, ако пациентът желае да има деца и е доказал невъзможност за носене (2 - 3 спонтанни аборта в анамнеза). Целта на операцията е да се създаде единична кухина в матката чрез премахване на преградата между процесите или рудиментарния рог.

При преградена матка най-често се извършва операция на Strassmann. Хирургът разрязва коремната стена, след което разрязва маточното дъно. След това той дисектира преградата между рогата на матката и зашива обвивката на органа. След това върху перитонеума се прилагат конци.

Предимството на операцията е нейната простота. Недостатъкът е наличието на белези по матката. Това води до влошаване на разтягането му по време на бременността и усложнения при раждането..

Премахването на преградата в двурогата матка също се извършва съгласно хистероскопския метод. Същността на техниката е разтягане на матката с разтвор на натриев хлорид преди изрязване на преградата. След това хирургът започва постепенно да дисектира преградата между рогата на матката в посока от най-близката до шийката на матката зона до дъното. Изрязването се извършва със специален хирургически инструмент - оптични ножици.

Предимствата на техниката са минималната вероятност от кървене и липсата на белези. Минуси - изтъняване на маточния ден, което може да доведе до разкъсване на матката по време на раждане. Статистиката за успешна доставка след тази операция е 80%. По време на бременност руптурите на матката са редки.

Третият вариант е хистерорезектоскопска метропластика. Извършва се по същия принцип, но с помощта на електрически коалесциращ електрод. Електроударът елиминира риска от голяма загуба на кръв и ускорява операцията. Често хистерорезектоскопската хирургия се извършва най-точно, тъй като по време на разреза течността и кръвните съсиреци постоянно се отстраняват от маточната кухина. Това ви позволява да получите максимален изглед на оперираната зона..

Хистерорезектоскопичната метропластика също се извършва с помощта на лазерен лъч. За това се използва въглероден диоксид или аргонов лазер. Принципът на действие в този случай е един и същ. Има само един недостатък на такава операция - вероятността от увреждане на непроменената лигавица на матката.

Контролът на хистероскопските и хистерорезектоскопските операции се извършва лапароскопски. Това дава следните възможности:

 • Точно определяне на аномалията и естеството на деформацията на органите;
 • Определяне на дебелината на преградата и дъното на матката;
 • Установяване на посоката на разреза;
 • Избягване на перфорация на стената;
 • Изместване на чревни бримки за предотвратяване на увреждане;
 • Лесно спиране на кървенето при случайно увреждане на маточната стена и бързо зашиване на дупката.

Операциите на седлови матки се извършват с достъп през влагалището без разрези.

След операция на двурогата матка

Отнема около шест месеца, за да се възстанови напълно от хирургичната корекция. В някои случаи вътрематочно устройство се вкарва в жените. Вероятността от усложнения по време на бременност при оперирани пациенти е 25%. Въпреки това, дори и с такава статистика, жената се нуждае от специално засилено наблюдение..

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!