Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Двурогата матка и бременността са спешен проблем на акушерството и гинекологията, тъй като именно тази патология причинява една трета от случаите на спонтанен аборт при жени с малформации на матката.

Двурогата матка е вродена аномалия. Матката започва да се формира от мюлеровите канали на ембриона от около 6-та седмица на бременността. Поради генетични или тератогенни причини сливането на тези канали не се случва, което води до раздвоение на горната част на матката и тогава момичето се ражда с двурога матка - двурога матка. А за възрастните жени двурогата матка, бременността и раждането са верига от проблеми с раждането на деца.

Код на ICD-10

Кървене с двурога матка по време на бременност

Основната причина за кървене с двурога матка по време на бременност е плацентата превия, която е резултат от имплантиране на яйцеклетката не в областта на задните и страничните стени на тялото или дъното на матката, а в ендометриума на долната му част.

След имплантацията - от 3-та седмица на бременността - започва образуването на плацентата, а вътре в тъканите на маточната стена протича процесът на васкуларизация, тоест образуването на допълнителни кръвоносни съдове. Ако ембрионът се е установил твърде ниско в матката, тогава плацентата (която е завършена до 13-та седмица от бременността) може да затвори вътрешния си фаринкс. В резултат на това бременната жена има зацапване или кървене (с болка в долната част на корема). И това е основният предвестник на аборта..

Кървенето с двурога матка по време на бременност най-често се появява след 6-8 гестационна седмица и се наблюдава при почти 35% от бременните жени. И частично предлежание на плацентата се отбелязва средно при 40-45% от случаите на бременност с двукрака матка.

Ако кървенето с двукрака матка по време на бременност се случи на по-късна дата (след 30-32 седмици), тогава нейната етиология се дължи на факта, че настоящата част на плацентата не може да се разтегне, тъй като размерът на матката се увеличава и започва да се ексфолира.

Двурога матка и замразена бременност

Замразена бременност - тоест прекратяване на развитието на плода и смъртта му - ако бременна жена има пълна или непълна двурога матка, е естествен неблагоприятен резултат, ако яйцеклетката е прикрепена не към стените на матката, а към преградата.

Факт е, че тъканите на тези прегради нямат кръвоносни съдове, което означава, че ембрионът не може да се развива нормално и умира

В допълнение, преграда в двурога матка - когато ембрионът се намира близо до нея - може просто да попречи на естествения процес на растеж на плода поради недостатъчно свободно пространство в матката..

Двурога седловидна матка и бременност

Двурогата седловидна матка и бременността са най-благоприятните от разглежданите варианти за тази патология. Това обаче може да доведе и до усложнения..

Акушерите отбелязват, че този тип двукрака матка също може да доведе до спонтанен аборт (макар и много по-рядко, отколкото при пълна или непълна двукрака матка), и избледняване на плода и преждевременно раждане. Така че при 15-25% от бременните жени с двурога седловидна матка раждането започва много по-рано от датата на падежа. И това увеличава не само общата перинатална заболеваемост на новородените, но и риска от смърт при недоносени бебета..

Също така тази вродена патология на матката засяга положението на плода и най-често лекарите посочват напречно или косо предлежание, при което трябва да се направи цезарово сечение. И след естествено раждане, такава матка се свива много зле и кърви дълго време.

Двурога матка и бременност с близнаци

Бременността с близнаци с анатомична структура на матката, в този случай - при наличие на двурога матка, няма пряка причинно-следствена връзка. В крайна сметка зачеването на близнаци е резултат от оплождането на два фоликула, които са узрели едновременно.

Въпреки това, според някои доклади, бременността с близнаци (единични или смесени) по-често се развива при жени с анатомични патологии на структурата на матката. В същото време такава патология като пълна бифуркация на матката е водеща - тоест, когато преградата на двукраката матка достига до вътрешния фаринкс или цервикалния канал с образуването на две отделни кухини.

Двурогата матка и бременността с близнаци се считат от акушер-гинеколозите за много висок риск от аборт. Има дори разкъсвания на матката. А раждането след 32-34 седмици от бременността с близнаци е 90%.

В резултат на многогодишни клинични наблюдения е установено, че вероятността за оплождане на две яйцеклетки с двурога матка или пълното й раздвояване е само един случай на милион.

В случай, че двукраката матка и бременността - по отношение на способността за раждане и раждане на дете - са взаимно изключващи се понятия, жената може да се подложи на операция за възстановяване на маточната кухина. Това е отворена (с дисекция на коремната кухина) или хистероскопска метропластика. По време на тази хирургическа интервенция преградата се дисектира и матката се „реконструира“ в една кухина. В почти 63% от клиничните случаи репродуктивните възможности на матката са напълно възстановени.

Двурога матка и бременност: особености и усложнения

Сред патологиите, които възникват в процеса на вътрематочно развитие, двурогата матка е доста често срещана: тя се открива при около 0,5% от жените в детеродна възраст. Тази патология влияе ли върху способността за зачеване? Повечето експерти твърдят, че двурогата матка и бременността - в смисъл на възможността да забременеят - не са взаимно изключващи се понятия. Много жени, имащи такъв анатомичен дефект на гениталния орган, забременяват и раждат. Целият смисъл тук е колко е деформирана маточната кухина..

При пълна двурога матка в нейната кухина има преграда (понякога две трети от дълбочината на кухината), която разделя матката на две части и плодът може да се развие в една от тях. При непълна двурога матка се наблюдава леко разделяне на кухината в горната й трета. И така наречената седловидна (или дъгообразна) двурога матка има само леко вдлъбнатина в дъното на кухината.

Трябва да се отбележи, че бременността с някой от трите вида двурога матка е свързана с усложнения и изисква допълнително медицинско наблюдение. Рисковете са такива неблагоприятни резултати като обичайни спонтанни аборти (спонтанните аборти достигат до 45-50% от случаите) и пропуснатите бременности (около 5%).

Двурогата матка и бременността имат и други усложнения. Това е ненормално представяне на плода и преждевременно раждане. Седалищно предлежание на плода се регистрира при 50% от бременностите с частична двурога матка. И при 40% има предлежание на крака, което усложнява хода на раждането и заплашва новороденото с асфиксия.

Броят на преждевременните раждания в присъствието на двурога матка варира от 25% до 35%. Лекарите обясняват това с повишено преразтягане на матката, която има неправилна форма. Поради това раждането започва преди време. Друг фактор, който провокира преждевременно раждане, е неспособността на провлака и шийката на матката да издържат на вътрешно налягане и да задържат растящия плод до датата на падежа (това се нарича истмично-цервикална недостатъчност на матката). Така че цезарово сечение става в 65-70% от случаите единственият изход..

Бременност и двурога матка

Какво представлява двурогата матка?

С двукраката матка репродуктивният орган не винаги се справя с предназначението си - носенето на плод. Причините често са вродени аномалии, когато все още вътре в утробата, по време на формирането на ембрион през първия триместър, маточната кухина е разделена на две секции с преграда в средата.

Различават се няколко вида в зависимост от степента на разделяне:

 • двурогата седловидна матка прилича на сърце и се дължи на наличието на малка депресия, която не пречи на зачеването;
 • пълна двурога - придружена от почти абсолютно разделяне на кухината на две части, във всяка от които е възможно оплождане на яйцеклетката;
 • непълно разделяне се характеризира с развитие на лека преграда в горната част.
Развитието често се влияе от инфекциозни процеси в пикочната система, лоши навици или използването на силни лекарства.

Характеристики на патологията

В случай на пълен двурог орган, разделянето може да се формира неравномерно. Ако например зачеването е настъпило в десния рог, който е с по-малък размер, тогава развитието на ембриона става невъзможно. Патологията се характеризира с извънматочна бременност, ще настъпи разкъсване и ще започне кървене. И обратно, ако - в левия рог, който е достатъчно оформен, тогава бременността ще настъпи без значителни отклонения.

Структурен дефект може да бъде придружен от различни трудности по различно време:

 • предлежанието на плацентата се причинява от припокриването на цервикалния фаринкс, като по този начин това място предотвратява естественото раждане на дете;
 • преждевременното стареене на плацентата представлява опасност за формирането на бебето, развива се хипоксия и липсват хранителни вещества;
 • косо или напречно предлежание на детето, причинено от намален размер на кухината.

Основната опасност е развитието на преждевременно раждане, рискът от хипертония или цервикална недостатъчност се увеличава, когато фаринкса започне да се отваря преди време, което често води до използване на цезарово сечение.

Защо двукраката матка е опасна по време на бременност

Бременността с близнаци в разделена кухина е придружена от висок рисков фактор, както за живота на бъдещата майка, така и за бебетата в утробата. Женското тяло изпитва двойно натоварване, поради което е необходимо постоянно наблюдение през целия 9-месечен период.

Аномалията при формирането на няколко ембриони е опасна поради неправилно представяне на деца, което показва по-голяма вероятност цезарово сечение да се използва като алтернативно средство за възникване на нов живот.

Основната характеристика с такава патология е трудова дейност предсрочно, до 37 седмици. Раждането се предшества от изтичането на околоплодната течност и незрялостта на шийката на матката провокира допълнителна стимулация. Децата на този етап вече са напълно оформени и готови за самостоятелен живот, но независимо от това, наблюдението на специалистите трябва да остане непроменено през първите седмици.

Раждане с двукрака матка

Матката е двурога и бременността съчетава рисковете от бременност и преждевременно раждане, но според статистиката повечето случаи завършват с успешен резултат. Отговорът на въпроса зависи от вида на патологията и съпътстващите заболявания: „Кой, как е ходил по време на бременност с двукрака матка“, тъй като съществува естествен страх от неизвестното.

Аномалията трябва да се открие рано, по време на ултразвуковото изследване. В същото време лекарите разбират, че е необходимо да се вземат предвид всички възможни фактори, които определят целия деветмесечен период.

Основните характеристики на двурогата матка са предлежанието на плода и раждането преди време, така че трябва внимателно да се подготвите за този резултат. След няколко седмици специалистите поставят жената на консервация, за да реагира навреме на симптомите на ранен труд и да осигури на бебето подходящи грижи.

Следродилната фаза също е опасна за родилката, има заплаха от лошо свиване и намален тонус на матката. Когато има твърде малко кръв, изтичането от кухината се нарушава, има риск от инфекциозни и възпалителни процеси.

Деформирана кухина на репродуктивния орган може да се превърне в пречка за зачеването. Следователно най-доброто решение ще бъде планираната бременност, при която всички дефекти и заболявания ще бъдат излекувани. Но началото на зачеването с ненормална структура на гениталния орган не трябва да предизвиква страх и безпокойство. Още след 30-та седмица лекарите силно препоръчват да отидете в болницата за съхранение, за да избегнете усложнения по време на началото на раждането или да приложите своевременно цезарово сечение..

Възможно ли е да забременеете с двукрака матка

Какво означава

Развитието на органа протича с аномалии, ако имаше конкретни причини за това. Най-често това означава някакъв травматичен външен ефект върху ембриона.

С двукраката матка е възможно да се издържи и да се роди здраво бебе под постоянен медицински контрол

Отрицателните фактори, които могат да повлияят на образуването на матката, включват следните заболявания на майката по време на бременност:

 • рубеола;
 • токсоплазмоза;
 • сърдечно заболяване;
 • Остри респираторни инфекции и грип в тежка форма;
 • диабет;
 • полово предавани инфекции.

Образуването на органа се влияе отрицателно от недостиг на витамини и липса на микроелементи, алкохолизъм и тютюнопушене на майката, тежка токсикоза, която причинява фетална хипоксия, стрес по време на раждането на дете. Също така, причината за анормалното развитие на репродуктивните органи е генетично предразположение..

Под въздействието на тези фактори мюлеровите канали на органа не растат напълно, причинявайки различни видове двуроги, като:

 • седловидна матка;
 • удвоен орган с два развити процеса и обща шия;
 • двурога матка с преграда, пълна или непълна.

Двурогата понякога се придружава от удвояване на цервикалния канал. Има изолирана бифуркация или отвор в горната трета на вагиналната тръба. В някои случаи матката изглежда като еднорога, тъй като вторият й процес е недоразвит или атрофиран. Видът на аномалията зависи от времето на негативното влияние - колкото по-рано е възникнала, толкова по-тежка ще бъде патологията.

В повечето случаи отклонението не пречи на бременността.

На въпрос дали е възможно да забременеете с такова отклонение, лекарите отговарят положително. Проблеми могат да възникнат при носене на бебе. Всичко зависи от тежестта на патологията. Дори ако тялото на матката е разделено и двата рога са добре дефинирани, едноплодната бременност вероятно ще доведе до здраво бебе..

Признаци и диагноза на двурога матка

До момента на зачеването жената може да не знае, че има дефект в репродуктивните органи. Но понякога се появяват тревожни симптоми, предупреждаващи за възможно отклонение. Те включват:

 • болезнени усещания преди и по време на менструация;
 • зацапване между периодите;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • обилна менструация, изискваща хемостатици.

Ако тези симптоми са налице, трябва да посетите гинеколог. В същото време не може веднага да се каже, че пациентът има вроден дефект. Подобни симптоми са възможни и при други заболявания на репродуктивните органи. Отклоненията се откриват от гинеколог по време на ръчен преглед. За да потвърди диагнозата, той ще предпише ултразвуково сканиране и, ако е необходимо, хистеросалпингография и ЯМР.

Защо патологията е опасна?

Нормалното тяло на матката е кухо, без прегради и разделяне на "отделения". Това ви позволява да носите и раждате бебе. Дефектът може да причини проблеми с бременността, въпреки че не пречи на самото зачеване. Но жените с разделена матка също имат възможност да станат майки..

При силно разцепване на органа е възможно образуването на хематоми поради нарушение на изтичането на менструална кръв в анормално разположения рог. Ако съдържанието се зарази, съществува риск от нагнояване с последващо развитие на перитонит и септично отравяне на кръвта.

Силното кървене по време на менструация също не е безопасно. Те са в състояние да провокират развитието на анемия. Също така, жена в подобно състояние може да наблюдава слабост, замаяност, гадене..

Най-често проблемите възникват след началото на зачеването. Бъдещата майка с дефект в структурата на репродуктивния орган изисква специално медицинско наблюдение. Тъй като плодът се развива в един от рогата, тъй като размерът му се увеличава, възниква проблем с липсата на пространство и в резултат - хипертоничност. Поради отклонението са възможни спонтанни аборти в края на първия и втория триместър.

Други възможни усложнения:

 • ниска фиксация на яйцеклетката, което води до развитие на предлежанието на плацентата;
 • неправилно разположение на плода поради липса на място в маточния рог;
 • нарушена циркулация на ембриона, което причинява хипоксия и дефицит на хранителни вещества;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • пълно отслабване на плацентата в дългосрочен план, което е опасно за живота на майката и детето.

При пълно представяне, ако ембрионът е фиксиран близо до вътрешната ос на цервикалния канал, жената няма да може да роди сама, ще се наложи цезарово сечение.

Сложен тип патология е двурогата матка с атрофиран или рудиментарен рог. В тази зона не се развиват функционално пълноценни тъканни слоеве, необходими за раждането на бебе. Ако оплодената яйцеклетка е фиксирана там, ембрионът няма да бъде жизнеспособен, ще се наложи аборт. Но в повечето случаи двурогата матка не е придружена от нарушение на образуването на нейните тъкани. Следователно, под постоянното наблюдение на лекар, носенето на бебе е напълно възможно..

За да следи състоянието на плода, бъдещата майка се подлага на ултразвуково сканиране на всеки три седмици за откриване на мускулни спазми и други възможни проблеми.

Ако съществува заплаха от преждевременно раждане, се препоръчва цезарово сечение след 26 гестационна седмица, за да се спаси живота на бебето. Ако бъдещата майка доведе плода до точното време, въпросът за естественото раждане се решава в зависимост от положението на бебето, неговото представяне, наличието на аномалии в развитието.

Хирургична корекция на дефекта

Лекарите препоръчват хирургическа интервенция за такова отклонение, ако пациентът вече е имал два аборта подред или ако е регистрирано безплодие. Същността на операцията е да се създаде една маточна кухина. Обикновено е достатъчно да се елиминира остатъчният рог или разделителният преграден елемент..

Навременната корекция значително увеличава шансовете за жени да имат здраво бебе

Понякога се извършва частично отстраняване на стената на мястото на разцепване и се създава „правилно“ дъно. След операция се поставя вътрематочно устройство за осем месеца.

За хирургическа интервенция се използват съвременни щадящи техники - хистероскопия и лапароскопия. Те намаляват вероятността от образуване на следоперативни последици. Те са и малко травматични, което увеличава шансовете за успешно забременяване след отстраняване на спиралата и раждане на здраво бебе..

Ако е била извършена хирургична корекция, рискът от спонтанно прекъсване е намален до 30%, дори в трудни случаи, когато шансът да информира бебето е бил само 10%.

Но дори и тези пациенти, които няма да получат помощ от операцията, имат шанс да имат собствено дете, използващо процедурата за ин витро оплождане по програмата за сурогатно майчинство. Консултация с опитен гинеколог ще ви помогне да разберете всички необходими подробности.

За да се елиминира рискът от прекъсване на бременността, трябва да се извърши пълен гинекологичен преглед преди планирането му. Но дори и да са открити отклонения в структурата на матката, това не е изречение. Със своя достатъчен капацитет раждането на дете е напълно възможно. Постоянният медицински контрол ще помогне да се идентифицира всеки проблем навреме и да се отстрани.

Откриха двурога матка и бременност: възможно ли е да се роди бебе, да се зачене от само себе си

Двурогата матка е една от доста редките аномалии в структурата на женските полови органи. Обикновено жената научава за такава вродена патология само на етапа на планиране на зачеването или по време на бременност, когато се подлага на ултразвуково изследване.

Особеността на структурата на такава матка се крие в разделянето на нейната кухина на два рога, които са свързани в долната й част. Бременност и раждане са възможни само при навременна диагноза.

Характеристики на двурогата матка

Тази аномалия в развитието се среща при не повече от половината от процента на жените, но въпреки това сред всички вродени аномалии в структурата на главния женски орган тя е най-честата.

Двурогата се образува в ембриона на 10-14 седмици от развитието, в резултат на този процес кухината му е разделена на две ниши. В повечето случаи, когато матката е разделена на два рога, една вагина и една шийка се задържат. Понякога те също могат да бъдат разделени с дял. Една от кухините може да остане в зародиш и ако яйцеклетката е прикрепена в този участък, по време на нейния растеж рогът може да се спука и да започне кървене..

Ако и двете кухини се развиват нормално, тогава във всеки рог може да настъпи нормална бременност и раждането ще протече без усложнения..

Причините за образуването на двурога матка в ембриона могат да бъдат следните отрицателни фактори:

 • интоксикация на тялото на бъдещата майка с алкохол, наркотици, никотин, мощни лекарства;
 • неправилна диета, липса на витамини;
 • ендокринни проблеми, като диабет или заболяване на щитовидната жлеза;
 • възпалителни процеси с инфекциозна етиология;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система и други.

Също така, причината за развитието на аномалията може да бъде тежка токсикоза през първите седмици на бременността и фетална хипоксия..

В зависимост от естеството на отделянето на кухината се различават пълни, непълни и седлови двурози..

И ето повече за това как матката се променя по време на бременност.

Лесно ли е да забременеете

Въпреки структурните аномалии, матката запазва репродуктивната си функция, така че способността на жената да зачене дете остава в пълен размер. Проблемите с бременността с двурога обикновено са свързани с факта, че тази патология на развитието на плода често се комбинира с други аномалии в развитието на пикочно-половата система. При бифуркация на маточната кухина при жените често се диагностицира наличието на полипи върху лигавицата му.

Но дори в случая, когато е настъпила бременност, могат да възникнат проблеми с по-нататъшното му развитие. Зависи от това колко силно изразено е разцепването, както и от вида на патологията.

Представяне на плода в нормален орган

Обикновено двурогата матка се диагностицира при първото планирано ултразвуково сканиране на 10-11 седмица от бременността, но има случаи, когато жената се обръща към гинеколог за безплодие и по време на прегледа тази аномалия се открива при нея. Ако няма други причини, които пречат на зачеването, лекарят може да препоръча хирургична операция за разделяне на матката..

Хирургичната интервенция се извършва по метода на лапароскопия или лапаротомия, след което шансовете на пациента за забременяване се увеличават няколко пъти.

Ако зачеването е настъпило, но яйцеклетката е прикрепена в рудиментарната част на двурогата матка, тя трябва да бъде отстранена хирургически, тъй като това заплашва същите усложнения като извънматочната бременност.

За какво да се подготвим, ако бременността е в десния, левия рог

Лекарите казват, че без значение в коя част на двурогата матка е фиксирана оплодената яйцеклетка, това не засяга процеса на раждане на дете. Но това е вярно само ако и двете части са еднакво развити. Според наблюдения най-често бременността настъпва в десния рог..

Проблемите при носенето на дете с двурога не зависят от това коя част от имплантацията на ембриона е била извършена, а от степента на развитие на рога. Ако той, с прикрепеното оплодено яйце, няма достатъчно хранене за развитието на нероденото дете и броят на капилярите и кръвоносните съдове е по-малък от нормата, може да настъпи спонтанен аборт..

Основният проблем при бременност с патология е, че с растежа на ембриона количеството свободно пространство в рога намалява, докато самата матка започва да се разтяга. В този случай плодът може да заеме грешна позиция и плацентата има риск да се прикрепи твърде ниско.

Има ли особености с преграда в двукрака матка

Възможността за зачеване, ходът на бременността и рискът от усложнения зависят от това как точно се е формирала аномалията. Основната роля тук играе степента на отделяне на кухините от преградата, според тази характеристика те се различават:

 • с преграда, когато и двете кухини са напълно отделени една от друга;
 • непълна двурога матка, в която преградата оставя процеп между кухините;
 • седловидна, когато кухините практически не са отделени и има малка депресия в органа.

Максималният риск за бременност е двурога матка с преграда, тъй като ембрионът може да се прикрепи към нея.

Ако непълна преграда бъде диагностицирана с ултразвуков преглед, тогава гинеколозите използват тактика за ненамеса, докато се появят усложнения. Много жени с тази патология раждат успешно без никакви усложнения..

Ако в матката има пълна преграда, съществува голям риск от избледняване на бременността, особено ако ембрионът е прикрепен към нея. Това се дължи на факта, че преградата е лишена от кръвоносни съдове, така че плодът не може да получи нормално хранене..

Вижте видеото за характеристиките на преградата в матката:

Възможни усложнения

В някои случаи жената може да не знае за наличието на аномалии в структурата на матката и че тази патология е причина за безплодие. Тя може дори да не знае, че е настъпило успешно оплождане, тъй като често, когато ембрионът е фиксиран върху преградата на двурогата матка или в рудиментарния рог, настъпва спонтанен аборт на 4 - 5 седмици, което се приема като нормална менструация, която започва с малко закъснение..

Най-сериозното усложнение на бременността е развитието на ембриона в неразвит рог с непълна двурога матка. В началния период раждането на детето протича без никакви усложнения, но когато ембрионът достигне размера на кухината, рогът се разкъсва и обилното кървене започва като извънматочна бременност. Обикновено това явление се проявява на 6-8 седмица от бременността..

Анатомичните аномалии под формата на двукрака матка могат да провокират следните патологии по време на раждането на дете:

 • Спонтанни аборти по различно време. При двурога матка обикновено се наблюдават други патологии на развитието, по-специално повишена възбудимост на мускулната стена на матката, което провокира преждевременно раждане и спонтанен аборт.
 • Неправилно фиксиране на плацентата. Тази патология води до кървене, което само по себе си не е свързано със заплахата от прекъсване на бременността, но лекарите са принудени да направят аборт по медицински причини, за да спасят жената от смърт поради тежка кръвозагуба. Най-често плацентата с матката на седлото е фиксирана на дъното или над вътрешното гърло на шийката на матката.
 • Патологията в процеса на фиксиране на плацентата може да доведе до нейното отделяне и силно кървене или до замразена бременност.
 • Структурната аномалия може да доведе до недостатъчно затваряне на шийката на матката, което е изпълнено с преждевременно отваряне и ранно раждане. Това състояние изисква постоянно внимание на лекарите и редовен ултразвуков преглед на състоянието на шийката на матката, за да има време за поставяне на кръгови шевове, ако не се отваря своевременно..
 • С развитието на бременност в двурога матка детето може да заеме неправилна позиция, тъй като няма достатъчно място да се обърне. Ако в края на бременността се диагностицира глутеална или напречна позиция на плода, лекарите препоръчват, за да се избегнат усложнения по време на раждане, да се извърши цезарово сечение.

Но в много случаи бременността и раждането с двурога матка преминават без никакви усложнения и се открива аномалия на нейното развитие при планирано цезарово сечение или ръчен преглед след.

Вижте видеото за това как да премахнете маточната преграда:

Ако бременността е замръзнала, кога да планирате втората

Тази патология най-често се появява, когато яйцеклетката е фиксирана към преградата с пълен или непълен двурог на матката.

Обикновено след замразена бременност, особено ако се е повторила, не се препоръчва на жената да продължава да се опитва да забременее до хирургична операция за отстраняване на преградата. Подобна процедура в медицината се нарича операция Strassmann..

Периодът на възстановяване, в зависимост от индивидуалните особености на тялото на жената, може да продължи от шест месеца до една година, след което след преминаване на задълбочен преглед пациентът може да планира зачеване.

Двурога матка и бременност.

Ако имате двукрака матка и бременността протече и завърши добре, тогава може да не знаете за нея.
Такъв е случаят в повечето случаи. Доста голям брой случаи на безплодие и спонтанен аборт се дължат именно на такава анатомична характеристика..
Двурога матка - аномалия в развитието на матката, свързана с нарушена ембриогенеза, т.е. нарушение на процеса на полагане на гениталиите.
Обикновено матката в процеса на вътрематочно развитие преминава през етапи от двулуменна формация до нормален орган с една кухина. Степента на двурога може да бъде различна: - седловидна матка; непълна двурога; пълно удвояване.
Това зависи от нивото на разделение на матката на рога. Най-слабо изразената аномалия е при седловидната матка. Когато матката е напълно двурога, има два отделни рога, които се затварят в шийката на матката. От степента на двурогост зависи до каква степен това ще повлияе на репродуктивната функция на жената.
Проблеми с зачеването обикновено не възникват. По-нататъшната съдба на бременността зависи от много фактори, започвайки от мястото на имплантиране на яйцеклетката.
Обикновено тази патология е придружена от промени в пикочно-половата и ендокринната системи, които също могат да направят бременността проблематична..
С по-нататъшното развитие на бременността са възможни спонтанни аборти или преждевременни раждания поради недостатъчна циркулация на плацентата, предлежание на плацентата, изстискване на растящия плод от маточната преграда, некомпетентност на мускулите на шийката на матката.
При жените с двурога матка раждането се извършва най-често чрез цезарово сечение, тъй като подобна структура на матката може да бъде причина за преустановяване на координацията на раждането и родовата травма на майката и детето. Двурога матка и бременност с надеждни признаци на прекратяване по времето, когато плодът вече е жизнеспособен (26-28 седмици) - индикация за спешно цезарово сечение.
Възможно е да се подозира наличието на двукрака матка при жена с дисменорея, безплодие и повтарящи се спонтанни аборти. В диагностиката се използват ултразвук, хистероскопия, хистеросалпингография, лапароскопия. При необходимост се извършва хирургична корекция на бикарпус ендоскопски операции за възстановяване на анатомичната структура на маточната кухина.
Всичко по-горе не е аксиома. Едно трябва да бъде законът за жените, които имат двурога матка и вече са забременели - постоянен надзор на лекар и насочване към него при най-малката промяна в състоянието.
Настоящото ниво на медицински изделия и прегледи ви позволява да контролирате изцяло хода на такава бременност и да вземете навременни мерки за нейното запазване..

Двурога матка и бременност. Какво е това, причините за жените, как изглежда, какво означава, лошо ли е, възможно ли е да забременеете

Човешкото тяло е универсално и невероятно. Някои хора обаче се раждат с органи, които се различават по структура от нормата, но не губят напълно функциите си. Те включват двурогата матка при жените. Бременността в този случай е възможна, но представителките на нежния пол трябва да знаят за особеностите на нейния ход.

Определение за двурога матка

Патологията се наблюдава при 0,4 - 0,5% от жените. По време на растежа на плода в тялото на майката, от 6 до 15 седмици, се формират гениталните органи. В това участват каналите на Мюлер, които се състоят от 2 прикрепени части. Ако в този момент възникне провал, тогава репродуктивният орган на плода ще бъде непълно оформен. След това има патологични аномалии, дефекти на шийката на матката, вагината.

Двурогата е също съпътстващо нарушение на развитието на матката. Има неправилна форма, раздвоена в различни посоки отгоре и стеснена от една кухина надолу. Външният вид на органа не засяга вътрешната му структура. Следователно по отношение на своите функции той е пълен.

Двурогата матка и неусложнената бременност са много възможна ситуация.

Характеристиките и опасността от раждането на дете за здравето на жената обаче зависят от степента на модификация на този орган. Има моменти, когато 1 рог не се развива напълно. Ако ембрионалната яйцеклетка се прикрепи в нея, тогава тя ще се спука и ще има интраабдоминално кървене.

Когато и двете части на гениталния орган са добре развити, това се случва:

 • пълен цикъл;
 • бременност, която завършва щастливо с раждането.

Видове двурога матка (характеристики и основни усложнения)

Лекарите определят тези видове двукрака матка, въз основа на различни възможности за нейното разделяне:

 1. Пълна - разделена на 2 рога, между които има преграда. Започва от сакро-маточните връзки и се влива във влагалището.
 2. Седло - лека промяна. В горната част има седловидна депресия, но вътре в органа няма промени. Най-благоприятна гледка.
 3. Непълна - отворът между маточните кухини е плитък, което има различен обхват.

Дори в медицинската практика има и други промени в структурата на женския орган. Във всички случаи е възможно зачеване и раждане на дете. При седловидна форма оплождането е най-вероятно, но може да настъпи спонтанен аборт..

Причините за нарушаването на структурата на органа

Патологията се полага дори по време на вътрематочното развитие на момичето. Причините за появата на аномалия при плода включват промени в тялото на бъдещата майка през първите 3 месеца. бременности, които засягат пълното формиране на бебето.

Те включват:

 • различни интоксикации (алкохолни, никотинови, медикаментозни);
 • липса на витамини, добро хранене;
 • фетална хипоксия;
 • психични разстройства и постоянен стрес;
 • хронична токсикоза;
 • заболявания на ендокринната система (захарен диабет);
 • сърдечно заболяване.

Появата на патология по време на бременността се провокира от инфекциозни заболявания, като:

 • дребна шарка;
 • сифилис;
 • рубеола и грип;
 • токсоплазмоза.

Поради тези причини съществува вероятност от едновременна патология на отделителната система..

Симптоми и признаци, показващи анормална структура на матката

Когато преглежда жена, гинекологът няма да може веднага да забележи патологията. Това може да се определи в случай на спонтанен аборт или диагностика на безплодие. Също така е възможно да се установи отклонение по време на бременност, особено когато то е прекъснато. Няма достатъчно място за бебето в 1 рог, а втората част го притиска.

Плацентата често може да бъде необичайна, което води до:

 • откъсване по-рано от падежа:
 • позиция на плода, плячка напред;
 • преждевременни контракции;
 • мускулът на матката не се свива достатъчно добре;
 • продължително кървене след раждане.

Независимо нежният пол може да се притеснява за състоянието си, когато възникнат такива явления:

 1. Болки и болки в долната част на корема.
 2. Маточно кървене.
 3. Обилно отделяне по време на менструация.
 4. Алгодисменорея - възниква поради анормален растеж на ендометриума и неравномерно лющене.

В този случай трябва да се свържете с гинеколог-акушер за точна диагноза..

Методи за диагностициране на двукрака матка (вероятност за бременност)

Важно е лекарят да установи правилно диагнозата при изследване на пациента, тъй като признаците на тези патологии са много подобни на други нарушения.

Диагностика на аномалии на матката с помощта на лапароскопия.

Необходимо е да се използват такива съществуващи методи за проучване:

 • хистероскопия - ендоскопска диагностика на матката благодарение на специална оптична система, вкарана през вагината;
 • ултразвуково изследване на малкия таз - използва се интравагинален или коремен апарат;
 • лапароскопия - извършва се с помощта на апарат с ендовидео камера през 5 - 6 мм отвори в перитонеума;
 • сондиране - помага да се определи формата на гениталния орган;
 • ЯМР;
 • хистеросалпингография.

Възможно ли е да се зачене дете с патология

Двурогата матка и бременността са чести явления. Органът е модифициран, но това не засяга процеса на оплождане. Трудности могат да възникнат, когато има огромно отклонение от нормалното си състояние.

Двурогата матка и бременността са чести явления. Органът е модифициран, но не влияе на процеса на оплождане.

За успешното раждане на бебето е важно да имате:

 • необходимата зона за поставянето му в майката;
 • еластичност на стените на органа за създаване на необходимата среда.

Мъжката репродуктивна клетка свободно навлиза във фалопиевите тръби и се среща с женската там. Настъпва оплождане. Ембрионът може да бъде фиксиран в един от рогата (понякога и в двата). В случай на имплантиране на ембриона в преградата възникват трудности. Тя е недостатъчно снабдена с кръв и поради това такива условия за развитието на бебето са нежелани..

Най-благоприятната форма за създаване на нов живот е седлото. Развитието на плода протича без усложнения. Матката не предотвратява това. Патологията често е придружена от други заболявания и такива особености на организма, които не предоставят възможност за бременност.

Може да не се случи в случаите, когато има:

 • полипи и огъване;
 • заболявания на пикочната и ендокринната система;
 • хормонален дисбаланс.
Визуално представяне на полипи в матката.

Изходът от ситуацията може да бъде изкуствено осеменяване. Преди това трябва да преминете задълбочен преглед и курс на лечение в предродилната клиника.

Характеристики на хода на бременността (изписване, ултразвук, бременност)

Много е важно една жена да знае вече за патологията на матката по време на планирането на бременността. Тъй като раждането на бебе зависи от степента на промяна в репродуктивния орган на бъдещата майка. След зачеването е необходимо да се наблюдава от гинеколог и да се следват всички негови препоръки. Използвайки различни диагностични методи, лекарят ще може да предотврати възможни усложнения..

Наред с други симптоми на бременност, бъдеща майка с двурога матка има кървави отделяния, които не трябва да присъстват през този период от живота. Ако аномалията е слаба, тогава шансовете за раждане на здраво бебе са големи..

През първите 3 месеца от развитието на бебето зацапването е:

 • тъмно;
 • светлина;
 • ярък.

Често в този случай се извършва хоспитализация. Гинеколозите препоръчват на жената да почива, почивка в леглото, за да се избегне аборт.

Първите признаци за това са:

 • кървене - ако ембрионът се е прикрепил отстрани или отдолу на матката;
 • болка - когато плодът е нисък.

Таблица 1. Характеристики на раждането на дете с двукрака матка.

Един вид аномалияХодът на бременността
СедлоНосенето на бебето върви добре, без развитие на усложнения.
НепълнаПатологичен ход. Необходима е допълнителна медицинска помощ.
ПълнаНесъвместими. Необходимо е предварително да се нормализира структурата на матката.

Предполагаеми усложнения по време на бременност

Двурогата матка по време на бременност при жени може да повлияе на развитието на плода и да причини такива усложнения:

 1. Преждевременно раждане - гениталният орган с неправилна форма не е толкова еластичен и не се разтяга добре.
 2. Плацента превия - възниква, когато плодът е ниско.
 3. Цервикална недостатъчност - прекъсване на раждането на дете по всяко време поради факта, че шийката на матката е много слаба и не може да задържи плода вътре. Разкрива се много преди датата на падежа.
 4. Отлепване на плацентата, тъй като при такава структура на организма кръвта циркулира слабо.
 5. Спонтанен аборт през първия триместър - ембрионът не е прикрепен правилно, тъй като вътрешният слой на такава матка е много тънък.
 6. Изтичане на околоплодна течност.
Едно от усложненията по време на бременност с двурога матка може да бъде предлежанието на плацентата.

От 7 до 9 месеца може да се появи обилно кървене. Това се дължи на факта, че мястото на бебето няма време да придобие обем заедно с увеличаването на матката. Следователно тя започва да се лющи. Това провокира началото на раждането на бебе преди точното време. В този случай се прави цезарово сечение..

Двойна бременност с двукрака матка

Двурогата матка и бременността с близнаци са много редки. Това се случва, когато две оплодени яйцеклетки са прикрепени едновременно и всяка е прикрепена към различни части на гениталния орган. След това се нуждаете от постоянно и внимателно наблюдение на състоянието на бъдещата майка от страна на гинеколога. Първият триместър е особено опасен и е препоръчително да се прекара в болница.

Често раждането на бебе завършва с раждането му на 32 - 33 седмици.

Бременност със седловидна двукрака матка

С форма на седло, бременността е най-благоприятна. Промяната в структурата на женския орган не води до усложнения на детето, ако е незначителна. Неправилното прикрепване на ембриона обаче може да бъде повлияно отрицателно. Ако поради извитата форма това се е случило отстрани или на друго място, тогава е вероятно отлепване на плацентата или спонтанен аборт..

Ако прикрепването се е случило на преградата, носенето на бебето не е възможно. В крайна сметка тази част от матката не изпълнява пълните си функции и плодът не се развива правилно.

Какво ще се случи, ако в десния, левия рог, замръзнал, втори, носещ със септум, кървене, отделяне

Двурогата матка и бременността от дясната или лявата страна са нежелана комбинация, тъй като не позволяват на яйцеклетката да се увеличи по размер.

Следователно детето е в грешна позиция, което води до това представяне:

 • тазова;
 • наклонен;
 • напречно.
По време на бременност жените с двурога матка често имат седалищно предлежание..

Според лекарите няма разлика в коя част от матката е фиксиран ембрионът. Това не засяга състоянието на бъдещата майка. За да избегнете спонтанен аборт, се нуждаете от адекватно хранене за плода. И къде ще бъде фиксиран, няма значение.

Опасността се крие във факта, че стените на недоразвития рог могат да се спукат, ако плодът е в него. В този случай се получава вътрешно кървене. След това се извършва спешна операция.

Раждане с двурога матка, възможни усложнения

Бъдещите майки с двурога матка трябва да бъдат наблюдавани от акушер-гинеколози. Най-често на 25 - 27 седмици преди раждането те са хоспитализирани, тъй като почти никой не успява да доведе детето до 40 седмици с такава патология. Дори и с лека форма на седлото, това практически не работи..

След задълбочен анализ на състоянието на майката, акушер-гинеколозите решават възможността за самостоятелно раждане. Структурата на матката не позволява на мускулите да се свиват добре, което води до дискоординация. Съществува риск както за майката, така и за бебето. В тази връзка е препоръчително да се извърши цезарово сечение.

Хематометърът е феномен след раждането не само с маточни патологии.

След раждането могат да възникнат и усложнения:

 1. Инволюцията на матката се забавя. Това води до възпаление в него (следродилен ендометрит).
 2. Изтичането на лохии и кръв от кухината на гениталния орган е нарушено. Това води до натрупване на секрети и образуване на хематоми. След това трябва да оперирате жена.

IVF с двурога матка (характеристики)

IVF с двурога матка не е противопоказан, а напротив, е добра алтернатива. В почти 50% резултатът е положителен, ако развитието на плода се случи в големия рог, но не си струва да се изключва възможността за аборт.

Също така мненията на експертите са разделени при наличието на преграда в органа. Някои считат за необходимо да го премахнат преди процедурата за ин витро оплождане, за да увеличат шансовете за положителен резултат. Други се придържат към версията, че след разделянето настъпват възпалителни процеси на ендометриума, което не дава възможност за успешно завършване на имплантацията.

Трябва да запомните за усложненията, които се появяват при 25% от желаещите да използват IVF:

 • раждане, което настъпва преди точното време;
 • висока вероятност за перинатална патология при деца;
 • недоносени бебета, които не оцеляват.

Нежеланите последици в женското тяло се дължат на:

 1. Много по-малък обем на маточната кухина и лоша циркулация.
 2. Слаби мускули по стените.
 3. Повишен тонус на черупката.
 4. Патологична инервация на гениталния орган.
 5. Отклонение над нормата на ъгъла между тялото и шийката на матката.

По време на IVF се засажда 1 ембрион, поради което в повечето случаи яйцеклетката се намира в един рог. Но в коя е разположена (вдясно или вляво), това не засяга носенето на бебето.

В бъдеще опасността за женското тяло и бебето остава и дори значително се увеличава. Всъщност в процеса на разтягане на стените на матката съществува риск от дефектно изпълнение на техните функции. Това провокира недостатъчно снабдяване на бебето с кислород, неправилното му положение.

Под редовното наблюдение на майката и бебето от гинеколога бременността и раждането могат да вървят добре. Те се занимават с такова планиране на бременността в репродуктивните центрове.

Извършва се строг контрол:

 • плацентарен кръвен поток;
 • сърдечна дейност и подвижност на бебето;
 • тонус на матката.

Съвети от форуми, лечение

Двурогата матка не е болест, но има дефект на органа, поради което лечението се състои само в хирургическа намеса. Резултатът от операцията е единична, пълна маточна област. Не се изисква обаче във всички случаи..

По време на операцията:

 • Премахва се 1 рудиментарен рог;
 • частично отстраняване на маточната стена на мястото на бифуркация и образуването на ново дъно;
 • изрязва се пълна или непълна преграда.

Операцията се извършва по следните начини:

 1. Лапароскопски - под анестезия се прави широк разрез на коремната стена.
 2. Хистероскопски и лазерни - степента на нараняване при хирургическа интервенция е значително намалена, рискът от усложнения намалява.
 3. Лапароскопия - лекарят провежда всички необходими манипулации с анестезия през малка дупка в матката.

След метропластиката усложненията намаляват до 30%.

Отзивите от форумите на жени, претърпели операция, и тези, които не са го направили, потвърждават положителния резултат и дават оптимизъм:

 1. Татяна, на 37 години. „След 8 години неуспешни опити да стана майка, реших да се подложа на операция. След нея вече имам 3 прекрасни бебета. Съветвам всички, които имат нужда, да не се страхуват от скалпела ”.
 2. Людмила. „Сестра ми роди 2 здрави сина без хирургична корекция на органа“.
 3. Вероника, на 28 години. „Няма нужда да се отчайвате, ако за първи път не сте успели да станете майка. Необходимо е незабавно да бъдете наблюдавани от лекар и да следвате всички негови препоръки. Усетих радостта от майчинството от втория опит. Успех на всички ".
 4. Наталия. „Научих, че имам двурога матка, когато родих дъщеря си и сина си. Дори не знаех за това преди ".

Когато е необходима операция

Хирургия за коригиране на формата на матката се използва в такива случаи:

 • с многократен спонтанен аборт (след 2-3 аборта);
 • дългосрочен проблем със зачеването;
 • когато част от органа е силно недоразвита (менструалният поток не излиза от него, съществува голям риск от възпалителни процеси, придружени от силна болка).

По време на хирургичното лечение се коригира формата на женския генитален орган. След като се извърши, в маточната кухина се зашива спирала, която едновременно ще предотврати появата на сраствания. Препоръчително е да се използва хормонална терапия в продължение на 90 дни.

Планирането на бременността вече е разрешено след 6-9 месеца.

Операция на Щрасман

Операцията на Шрасман е основният метод за премахване на патологията на матката при нежния пол.

Това означава:

 1. Женският орган се дисектира напречно.
 2. Изрязване на преградата с ножица.
 3. Зашиване на мембраните на матката (шевовете се прилагат в надлъжна посока).

След него спиралата е задължително инсталирана за 7-8 месеца. Ранната бременност след операция може да разруши матката. В бъдеще шансовете на жената да стане майка се увеличават значително. Около 60% от всички жени впоследствие възстановяват плодовитостта.

Въпреки трудностите по време на зачеването и възможните усложнения, двурогата матка дава на жената шанс да почувства радостта от майчинството.

Медицинската практика показва, че може да има втора успешна бременност. Патологията не се превръща в присъда за жена, която иска да създаде пълноценно семейство. Ако следвате всички препоръки на гинеколога, тогава положителен резултат е гарантиран..

Видео за двукраката матка

Всичко, което момичетата и жените трябва да знаят с диагноза двурога матка във видеото:

Дизайн на статията: Агеева Пелагея