Заплитането на пъпната връв за повечето бременни жени звучи като ужасно изречение. Всъщност нещата не са толкова лоши. Състоянието, разбира се, има свои характеристики и опасности, но за щастие повечето бременности с такава диагноза завършват съвсем безопасно.

Пъпната връв се състои от три големи съда, които са покрити отвън с мембрани, съединителна тъкан, а между съдовете има желеобразно вещество (желе на Уортън), което ги предпазва от компресия.

Чрез пъпната вена бебето получава богата на кислород кръв от майката, а метаболитните продукти отиват в тялото на майката през пъпните артерии.

Уникалната структура на пъпната връв позволява да издържа на доста силни натоварвания - усукване, разтягане.

Пъпната връв се счита за нормална от 55 до 70 см, с дължина по-малка от 55, пъпната връв се счита за къса, повече от 70 см - дълга.

Само абсолютно късата пъпна връв е опасна за детето, тъй като дължината му не е достатъчна за раждането на бебе. В този случай може да се получи нараняване на пъпната връв, отлепване на плацентата, което ще доведе до остра фетална хипоксия и нейната смърт..

Ако при ултразвук се открие абсолютно къса пъпна връв, жената се ражда само чрез цезарово сечение.

Дете може да бъде уловено от пъпната връв с една част от тялото или няколко наведнъж (около крака и шията, багажника и шията). Пъпната връв може да направи една или повече бримки около органа.

Какви са причините

Бебето, което расте в корема на майката, прави много движения безкрайно. И колкото по-малък е той, толкова по-сложният "pas" е в състояние да изпълнява - има много места.

С увеличаването на масата матката все повече ограничава движенията си и рискът от заплитане е минимален..

Колко опасно е заплитането на пъпната връв?

Ако държавата не беше изпълнена с опасност, едва ли щяхме да я обсъдим. Така че има опасност. Но също така е невъзможно да се нарече заплитането с пъпната връв абсолютно бедствие. Всичко зависи от определена комбинация от фактори.

Например, не стегнатото заплитане на нормалната пъпна връв около врата или крака не застрашава живота на бебето.

Докато плътното заплитане около крайник или заплитането на абсолютно къса пъпна връв може да доведе до вътрематочна фетална хипоксия.

По-често, в отговор на намаляване на доставката на кислород, бебето предприема активни стъпки и се освобождава от бримките.

Ако оплитането е стегнато и бебето не успее самият проблем, то не получава достатъчно кислород и може да страда - ситуацията изисква спешна медицинска намеса.

Възможно ли е да подозирате, че нещо не е наред?

От момента, в който майката усети първите движения на детето, основната й задача е да слуша.

Внимателните майки са в състояние да разпознаят настроението на бебето по силата и интензивността на движенията. Детето казва на майка си буквално всичко - че се е събудило, че иска да яде, че не би навредило да излезе на разходка.

И ако изведнъж бебето се разболее, то определено ще каже на майка си за това, най-важното е, че тя го чува.

Те знаят как се държи в тревожни ситуации, как реагира на гласа на мама и татко, като цяло те отгатват настроението на бебето по неговото поведение.

Мама със сигурност ще усети всякакви промени в състоянието на бебето.

Ако има хронична липса на кислород, активността на плода намалява, той става по-летаргичен, опитва се да се адаптира към променящите се условия, като пести пестеливо получената енергия. Друго нещо е, когато хипоксията се развива бързо..

Детето буквално е възмутено от промяната в условията и говори много силно. Насилственото поведение има две цели - да информира мама, че има проблеми, и да се опита да ги реши сам..

Ако опитите са неуспешни и плачът не се чува, започва втората фаза - декомпенсация - няма повече сила за активно съпротивление, движенията се забавят.

Диагностика

Диагнозата на къса пъпна връв се поставя веднага след ултразвуково изследване на бременната жена. Това е единственият начин да видите и измерите дължината на пъпната връв..

За да определи състоянието на бебето, лекарят може да предпише допълнителен доплер тест - метод, който ви позволява да измервате и оценявате кръвния поток в съдовете на пъпната връв, в плацентата, както и в артериите на мозъка на плода.

Необичайните показания на доплер показват, че детето се нуждае от помощ.

В случаите, когато заплитането на връвта нарушава състоянието на плода, получените данни се различават значително от нормата. При остра хипоксия първо се наблюдава увеличаване на сърдечната честота, след това значително намаляване.

Информационното съдържание на CTG е високо, с правилен запис и спазване на всички критерии.

Раждане с преплитане на пъпната връв

В повечето случаи жената се доставя през вагиналния родов канал; оперативното раждане се прибягва само в случаите, когато състоянието на плода страда.

При естествено раждане, веднага щом главата на бебето се появи от гениталния тракт, бримките на пъпната връв се отстраняват от шията и тогава раждането обикновено продължава.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода

Заплитане на пъпната връв на шийката на плода: профилактика, диагностика, раждане

Заплитането на пъпната връв около шийката на плода е една от най-честите патологии при бременни жени. Средно всяка пета бъдеща майка е изправена пред тази неприятна, а в някои случаи дори и опасна ситуация..

Съществува поверие, че заплитането на пъпната връв около врата се дължи на факта, че една жена по време на бременност се е занимавала с конци: тя е завързвала възли, шила или плела. Вярвайки в това популярно вярване, много бъдещи майки отказват да приготвят зестра за децата си. Разбира се, няма зависимост и не може да бъде. По-скоро, напротив - ръкоделието действа успокояващо и по никакъв начин не може да предизвика заплитане на пъпната връв. Причината за това явление е хронична фетална хипоксия, която може да бъде причинена както от начина на живот на бременната жена (редки разходки, ниска физическа активност), така и от различни патологии (желязодефицитна анемия). Друга причина за появата на заплитане и възли на пъпната връв, която може да бъде още по-опасна, е много дългата пъпна връв. Може да бъде с дължина до метър. Според наблюденията на лекарите по-често се открива дълга пъпна връв при онези жени, чиито майки и баби също са имали тази особеност..

Защо е опасно оплитането на пъпната връв около шията на плода? Често тази диагноза се поставя при второто планирано ултразвуково сканиране (на 20-22 седмици). По това време не е нужно да се притеснявате, детето все още е относително малко и може да се навива и да се отпуска по няколко пъти на ден. Друго нещо е, ако се постави диагноза за двойно заплитане на връвта (три пъти, няколко пъти) около врата по-късно от 32 седмици от бременността. В този случай жената се наблюдава по-внимателно. В допълнение към стандартния ултразвук се извършва доплерография и (или) CTG. Ако има признаци на остра фетална хипоксия (жената може да почувства рязко увеличение или, напротив, намаляване на активността на плода), изследването диагностицира патологични промени в сърдечната честота, се прави цезарово сечение. Но като правило еднократното заплитане на шията с пъпната връв не носи никакви проблеми. И, разбира се, това не служи като причина за хирургично раждане..

По време на бременност и многократно заплитане на шията с пъпната връв обикновено не е опасно, тъй като, намирайки се в утробата на майката, плодът не диша с белите дробове, кислородът навлиза в тялото чрез кръвта. Проблеми могат да възникнат само при много стегнато заплитане, тъй като това може да попречи на нормалното кръвоснабдяване на тялото. В допълнение, възлите на пъпната връв са опасни. Те могат да бъдат верни или неверни. За възлите на пъпната връв на ултразвук, разширените вени по него често се заблуждават. Това са фалшиви възли, които не са опасни. Кой точно възел се осъществява - фалшив или истински, се разкрива само по време на раждането на детето. И тук, сякаш има заплитане на пъпна връв, много зависи от опита, действията на акушерката и лекаря, който ражда. Първо, при такива патологии контракциите не могат да бъдат изкуствено стимулирани. На второ място, в задачата на мед. работниците включват ускоряването на втория етап на труда (периода на изгнанието). В повечето случаи се прави епизиотомия. По време на раждането лекарят и акушерката наблюдават много внимателно сърдечната дейност на плода, използвайки акушерски стетоскоп и / или кардиотокография (CTG). При проблеми в първия стадий на раждането се извършва спешно цезарово сечение. Ако шийката на матката на жената е напълно разширена, има опити, но слаби, детето се изважда с форцепс или се използват други акушерски техники за ранното му раждане. Задачата на акушерката е внимателно да премахне бримките при раждането на дете, в случай че се забележи пъпната връв, преплетена около врата.

Несъмнено такива патологии се нуждаят от повишено внимание от страна на гинеколозите и самата бъдеща майка към собственото състояние и двигателната активност на детето. Но в повечето случаи всичко завършва щастливо с раждането на здраво дете. Въпреки че има трудни ситуации, в които се изисква професионален медицински подход. Никога не е вредно да играете безопасно и да се консултирате с няколко специалисти.

Профилактиката на различни патологии на пъпната връв е редовно изследване (и особено кръвен тест - за ранно откриване на желязодефицитна анемия и започване на прием на лекарства за попълване на дефицита на желязо в организма), следвайки всички разумни препоръки на лекаря. Препоръчва се правилен начин на живот - ежедневни разходки на чист въздух с добро здраве и по-малко стрес. Опитайте се да не се карате с никого, намирайки се в интересна позиция, да не гледате драми, трилъри, ужаси по телевизията, тъй като при всяко безпокойство в организма се образува хормонът адреналин, който постъпва в тялото на детето чрез кръвообращението и има възбуждащ ефект върху него: бебето се издига физическа активност и тя може да се заплете в пъпната връв.

Следвайки тези препоръки, вие минимизирате риска от получаване на тази патология..

Участие на 32 седмици

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Имаше заплитане, нищо, тя роди)

Заплитането често се случва, при раждането на главата акушерката веднага изважда пъпната връв от врата и това е всичко. Вече не си спомням колко са родени с преплитане.

На 38 заплитането беше разплетено

Преди раждането не беше, не знам уви... на 38 седмици казаха, че не се разтварят, най-вероятно е на Цезар... и това не е факт... но разгадано

Застанах в поза на котка... попитах... и на ча 32 токът може да излезе още 5 пъти

По-малко, но има... не се притеснявайте твърде много... правете упражнения и попитайте дъщеря си

заплитането не е причина за ks, ако лекарите с ръце са с вас и ако не дай Боже има заплитане при раждането, те сами го разнищват, но детето просто се нуждае от повече кислород, имах трети с преплитане, седмица преди ks се оказа и Аз също бях на раждане, не се разплитах, но имах планирано за всяко ченге, така че просто гледам малко по-често с узист и това е всичко.

Родих с 2 заплитания, бях 16 часа без вода, радвам се, че дъщеря ми като цяло е жива и здрава. има малки съдове поради хипоксия, зрение, логопедията страда малко, но като цяло е нормално! Бог е близо!

объркан, тогава още повече само

едно от заплитанията все още беше стегнат възел ((след това синът ми имаше червено петно ​​на тила за около година. След това бях показан на жителите като чудо на природата)) и като чудо, че детето се роди живо и здраво)) и лекарят 1,5 години по-късно въпреки безумното натоварване, аз си спомних този факт през целия този ден и всичките си анализи)) педиатричният интензивен лекар, присъстващ в КС, каза, че още 2 дни и всичко ще бъде... но не само във възела, но и в фактът, че IUI беше на последния етап - започна белодробен оток... така че вече не вярвам на узисти, вярвам само на професионални лекари и CTG. като цяло вътрематочната диагностика е изключително трудна поради факта, че детето не може да се види - да се види цветът на кожата, цветът на ноктите, да се чуе дали хрипове, дали души и т.н. Не можете да вземете кръвен тест на дете, така че никога не можете да бъдете 100% сигурни, винаги е по-добре да играете на сигурно

В моя родилен дом заплитането на пъпна връв не е индикация за ks!

Коварен цикъл. Заплитане на пъпната връв

Защо е опасно да се оплита пъпната връв около шията на плода? Особености на управлението на раждането по време на заплитане.

Нина Абзалова, акушер-гинеколог, д.м.н. пчелен мед. науки

Часовникът тъкмо започваше, когато в спешното отделение прозвуча настойчиво обаждане. На прага на родилния дом стоеше бременна жена, придружена от съпруга си и жена на средна възраст (свекърва, както стана ясно по време на разговора). Всички бяха много развълнувани.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Както се оказа, жената пристигна след претърпяване на ултразвуков преглед в предродилната клиника. Без излишни предговори Юлия (така се казваше бременната жена) каза: „Съгласна съм на цезарово сечение, роднините сега ще донесат необходимите неща“. „Чакай, чакай, нека първо разберем“, отговорих и поканих Джулия в стаята за прегледи. Оказа се, че бременността на Юлия в момента е 36 седмици и ултразвукът разкрива заплитане на пъпна връв около шията на плода. Този факт много притесни бременната жена и нейното семейство, затова те решиха да отидат в родилния дом без забавяне..

Пъпната връв (или пъпната връв) е орган, който функционира само по време на бременност и изпълнява изключително важна функция на комуникация между майката и плода. Основният компонент на пъпната връв са съдовете - една вена, през която артериалната кръв тече от майката към плода, доставяйки всички вещества и кислород, необходими за жизнената дейност, както и две артерии, чрез които венозната кръв на плода отстранява отпадните продукти от метаболизма и въглеродния диоксид в тялото на майката.

Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално желеподобно вещество - желе от вартон, което поради своята консистенция играе важна защитна роля - предпазва съдовете от изстискване. Средно дължината на пъпната връв е 50-60 см, дебелината е 1,5-2 см. Ако дължината на пъпната връв е повече от 70 см, тя се счита за дълга, ако е по-малка от 40 см, тя се счита за къса. Увеличаването на дължината на пъпната връв може да доведе до различни патологични състояния, като заплитане на пъпната връв около врата, багажника, феталните крайници, образуването на пъпни връзки, които от своя страна се делят на истински и фалшиви. Важно е да се отбележи, че около една пета от всички родени деца се раждат с преплитане на пъпната връв и това не винаги води до нарушения във вътрематочното състояние на плода. Факт е, че, намирайки се в матката, бебето не диша с бели дробове до момента на раждането, следователно изстискването на врата, което винаги плаши бъдещите майки, не е опасно за него. Проблеми могат да възникнат в случаите, когато притока на кръв е нарушен поради напрежение или изстискване на пъпната връв поради многократно или стегнато заплитане.

Какво показа ултразвукът?

Според данните от ултразвуковото изследване е установено, че няма признаци на хипоксия (т.е. липса на кислород) при плода; по време на доплер анализ (проучване, при което се определя скоростта на кръвния поток в основните съдове на матката и плода) не са открити нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Плодът съответства на 36 гестационна седмица, има признаци на заплитане на единична връв около врата на плода. „Уау, когато ми направиха ултразвуково сканиране на 32 седмици, те не казаха нищо за заплитането“, каза Юлия. „Напълно възможно е тогава да не е съществувало и изобщо не е необходимо да остане до раждането“, отговорих аз.

Всъщност на практика често има случаи, когато според ултразвука е установено заплитане на пъпна връв и детето е родено без него. Това може да се дължи, първо, на факта, че петлите на пъпната връв според ултразвука са били разположени близо до феталната шийка, но не е имало заплитане като такова, и второ, по време на фетални движения, заплитането на връвта е било самоликвидирано (разбира се, това се случва, като правило, с едно заплитане).

Предразполагащите фактори за образуването на заплитане на пъпната връв са повишената двигателна активност на плода, която може да бъде причинена от вътрематочна хипоксия (т.е. липса на снабдяване с кислород), полихидрамниони, повишен адреналин в кръвта на майката поради стрес. Естествено е, че в по-голямата част от случаите дълга пъпна връв води до заплитане на различни части на плода.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е така, "сгъната" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: ще има ли операция?

Мина около месец, аз вече бях успял да забравя за онова посещение на Джулия, когато на следващия часовник бях поканен да прегледам идващата бременна жена. Пристигайки в спешното отделение, отново се срещнах с Юлия и нейния съпруг. Оказа се, че в продължение на 3 часа жената се тревожи от дърпащи болки в долната част на корема, които преди час станаха редовни и по-интензивни. При преглед беше установено, че Джулия е влязла в процеса на раждане - шийката на матката се отваря с 3 см, околоплодните води не се изливат.

Родилката е на 24 години, истинската бременност на Джулия е първа, не е имало гинекологични заболявания, аборти и аборти. Последният ултразвук е направен на 39 седмица от бременността, според неговите данни, оплитането на връвта около феталната врата е запазено. Приблизителното тегло на плода е 3400, гестационният период в момента е 40 седмици. При аускултация (слушане на сърдечни тонове на плода през предната коремна стена със специална тръба - акушерски стетоскоп), сърдечният ритъм на плода е ясен, ритмичен, сърдечната честота е 144 удара в минута, което е нормално (нормалната сърдечна честота на плода е 120-160 удара в минута). Контракции по време на пристигане на слаба сила, след 10 минути, с продължителност 30 секунди. След попълване на историята на раждането и настаняване на Юлия в пренаталното отделение, тя незабавно е записана с CTG (кардиотокограма). Провеждането на КТГ при раждане е абсолютно безвреден и информативен метод за определяне на вътрематочното състояние на плода и неговата реакция на съкратителната активност на матката, което определя тактиката на управление на раждането за всеки пациент - тя може да роди по естествен път или в интерес на плода, необходимо е раждане чрез цезарово сечение. В случая с Юлия дадените CTG зависят от това кой вариант за управление на раждането ще бъде избран. За щастие не са открити патологични промени на CTG. Джулия много искаше да роди сама. Тъй като тя имаше всички шансове за това, те решиха да извършат раждане през вагиналния родов канал под строго наблюдение на плода.

Когато се преплита с пъпна връв, е много важно да се следи както състоянието на плода, така и хода на процеса на раждане при майката, тъй като по време на раждането заплитането с пъпната връв може да доведе до редица усложнения.

Най-честото усложнение, което възниква при преплитане на пъпната връв, е появата на фетална хипоксия, която възниква в резултат на притискане на съдовете на пъпната връв, когато тя е изтеглена или плътно заплетена около тялото, шията или крайниците на детето. Доста често това се случва в момента, когато плодът започва да се движи по родовия канал..

При многократно заплитане на пъпната връв се образува къса пъпна връв, която, първо, може да попречи на плода да се движи по родовия канал, и, второ, разтягането с всяка контракция, може да доведе до преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена (обикновено плацентата е отделена от маточната стена) след раждането на плода), което води до необходимостта от спешно хирургично раждане.

В редки случаи при многократно заплитане на пъпната връв около шията на плода могат да възникнат усложнения като разширителни вложки на главата на плода, което може да затрудни раждането на дете по естествен път. Факт е, че при нормално вкарване на плода в таза на майката главата е в състояние на умерено огъване (в този случай брадичката на плода е притисната към гърдите, което позволява на главата правилно да се вкара в тазовата кухина и да премине без затруднение през родовия канал в най-"изгодното" т.е. в най-малкия размер) - в това положение той преминава през родовия канал в най-малкия и най-удобен размер. Примките на пъпната връв, разположени на шията, пречат на главата на бебето да се огъва, което води до факта, че главата е инсталирана в таза на майката не с тила, а с короната, челото или дори лицето, което може да доведе до значителни затруднения при раждането на плода и в резултат на това травма.

По справедливост трябва да се каже, че горните усложнения се случват доста рядко и при навременна и правилно предоставена помощ не водят до неблагоприятни последици за майката и плода..

Раждане с преплитане на пъпната връв

Изминаха 4,5 часа от приемането на Джулия. Контракциите бързо зачестиха, станаха по-силни и по-дълги. По време на втори преглед на стола се установи, че шийката на матката се отваря със 7 см, извършва се амниотомия (инструментално отваряне на феталния пикочен мехур) - изливат се 250 ml бистра прозрачна околоплодна течност. Според CTG данни и редовно слушане на сърдечни тонове с акушерски стетоскоп на плода, състоянието му е задоволително. Джулия отказа предложената лекарствена анестезия, като каза, че се чувства съвсем нормално.

Когато пъпната връв е преплетена, принципите на управление на труда имат редица важни моменти:

 • вътрематочното състояние на плода се наблюдава внимателно чрез CTG и чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода през предната коремна стена;
 • когато се появят признаци на фетална хипоксия, тактиката ще зависи от периода на раждането, когато се появят тези признаци. Ако признаци на фетално страдание се появят в първия стадий на раждането (периодът на дилатация на шийката на матката), когато краят на раждането е все още далеч, се прави цезарово сечение, ако феталната хипоксия се открие през втория период (периодът на фетална експулсия), тогава за ранното завършване на раждането, когато главата избухне, се извършва дисекция перинеум (епизиотомия), при раждането на главата, без да се чака раждането на цялото тяло на детето, петлите на пъпната връв се отстраняват, ако е възможно.

Щастлив край

Вече беше дълбока нощ, от всички родилки в родилното отделение остана само Юлия - всички останали вече бяха безопасно раждали. Разширението на шийката на матката на Юлия беше завършено, тя обиколи отделението, като отбеляза, че по време на контракцията е усетила умерено чувство на натиск върху ректума. "Това е много добре, това означава, че главата на бебето постепенно започва да потъва в таза, скоро ще се появят опити и ние ще родим", казах..

След 15 минути при родилката се появи ясно изразено желание да се бута по време на контракцията. На монитора на CTG апарата по време на контракцията се появиха тревожни признаци - с повишаване на тонуса на матката, сърдечната честота на плода намаля. Необходимо е да завърши раждането възможно най-скоро и да премахне бебето, за щастие главата на плода вече е била близо до равнината на излизане от таза.

Интравенозно чрез специален катетър се извършва въвеждането на лекарство, което подобрява съкратителната способност на матката. Джулия беше на масата за раждане и главата на плода се придвижи достатъчно бързо по родовия канал. Родилката се напъваше с всички сили и безспорно следваше командите на акушерката. Още от родовия канал се появи задната част на главата на бебето и след дисекцията на перинеума, която Джулия дори не усети, се роди главата и шийката на плода, преплетена с две бримки на пъпната връв. Акушерката ловко и бързо извади пъпната връв от шийката на матката и бебето се роди напълно. Но изненадите не свършиха дотук - пъпната връв, която следваше бебето, беше дълга повече от 1 метър, а в средната трета от него имаше истински възел от пъпна връв! Новороденото момиченце изкрещя силно и беше предадено на детски неонатолог.

Възлите на пъпната връв се класифицират като верни и неверни. Фалшивият възел е удебеляване на пъпната връв поради разширени вени или локално увеличаване на дебелината на желето на Wharton и е получило името си само поради външната прилика с възела; не представлява никаква опасност за бебето. Истински възел се формира в началото на бременността, когато плодът е все още много малък и връзката между размера на плода и маточната кухина му позволява да се плъзне в примката на пъпната връв. Предразполагащият фактор за образуването на истински пъпна връв е увеличаването на дължината му, причините за това отклонение все още не са точно установени, но генетичната предразположеност е ясно проследена (ако майката е имала дълга пъпна връв, вероятно дъщерята ще има тази функция по време на раждането). Опасността на възела е, че той може да се стегне и да доведе до намаляване или прекратяване на кръвоснабдяването на плода, но, за щастие, това не се е случило, а истинският възел е само „находка“, която не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на плода. Тъй като е изключително трудно да се установи наличието на пъпна връв по време на бременност, следователно те обикновено ще разберат за неговото присъствие след раждането, както се случи с нашия пациент.

Теглото на момичето е 3450 г, височината му е 51 см. Резултатът по Apgar веднага след раждането е 7 точки, след 5 минути - 8 точки. На 5-ия ден след раждането Даша (така се казваше бебето) и майка й бяха изписани у дома.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Заплитане на пъпната връв на 32 седмица от бременността - какво да правя?

Пъпната връв е истински скъп живот, защото благодарение на нея бебето получава всички най-необходими хранителни вещества и кислород от майката, а също и с помощта на пъпната връв отпадъчните материали се отстраняват навън. Но се случва и този най-важен комуникационен канал да заеме заплашителна позиция.

В ранните етапи на бременността бебето е много просторно в стомаха на майката и се движи много активно: прави салта и преврат. Докато се върти около оста си, пъпната връв може да се навие около врата и тялото му, след което да се развие. В този случай няма заплаха за детето..

По време на бременността матката расте заедно с бебето и има все по-малко място за различни видове салта. След 34 седмици вече не е възможно бебето да се преобърне. Ако до този момент пъпната връв не е имала време да се разплете и да лежи в примка около врата, тогава в този случай също няма от какво да се притеснявате, няма да може да се стегне, тъй като това изисква не ротационни, а транслационни движения.

Заплахата възниква, когато бебето, по време на опити, се движи по родовия канал. Когато пъпната връв се изтегли, веригата може да се затегне и тогава съществува риск от остър недостиг на кислород (хипоксия). Пъпната връв може да бъде увита около врата или торса няколко пъти. И, разбира се, колкото повече цикли, толкова по-сериозна е ситуацията..

Рискът се увеличава с преждевременна бременност: малко бебе може да се върти в стомаха до самото раждане. Полихидрамнионът също така разполага с оплитане: такова дете първоначално има много маневреност, която продължава по-дълго от обикновено. Дължината на пъпната връв също е от голямо значение. Обикновено до края на бременността тя трябва да е равна на растежа на бебето, но ако е по-дълга, опасността се увеличава.

Примките на шията са добре дефинирани на третия ултразвук, който се прави на всички бъдещи майки на 37-38 седмица. Ако по това време няма заплитане на пъпна връв, е малко вероятно да се появи по-късно, а ако има, тогава е малко вероятно да се разплете. По време на раждането, използвайки електрокардиограма (CTG), лекарите могат да разпознаят хипоксия, която може да се появи по различни причини, включително заплитане. Специални сензори, които са прикрепени към корема на майката, записват сърдечния ритъм на бебето.

Обикновено трябва да бъде 140 удара в минута. Ако детето няма достатъчно кислород, пулсът първо се увеличава до 160-180 удара, а след това спада до 140. Взема се предвид и естеството на сърдечния ритъм: страховете причиняват тъп или неравен ритъм. Лекарите получават същите данни със стетоскоп, като слушат бебето през стената на корема на майката..

Плътното заплитане на пъпната връв по време на раждане заплашва бебето с остра хипоксия, а след раждането - с асфиксия, което може да доведе до спиране на дишането. Но лекарите знаят как да помогнат на бебето. Когато главата му се появи навън, акушерката веднага се опитва да я разхлаби с пръст. Когато детето се роди изцяло, тя бързо отвива пъпната връв и бебето за първи път извива. Ако оплитането е твърде стегнато, жената може да бъде изпратена за спешно цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв

Бъдещата майка винаги се притеснява от протичането на бременността без никакви усложнения, бебето се развива систематично и според показанията. Ето защо не е изненадващо, че такова относително отклонение от нормата, като заплитане на пъпна връв на плода, кара бременната жена да се тревожи. Ситуацията се влошава от всякакви плашещи истории за клюки за това колко опасно и нежелано е заплитането за едно дете. Да, наистина, заплитането с пъпната връв се счита за усложнение на бременността, но с правилната тактика на нейното управление, с рационален подход към решаването на възникналия проблем, оплитането се оказва не толкова плашещ фактор. Съвременната медицина вече знае как да прави почти чудеса: лекарите осигуряват оптимално управление на бременността при наличие на заплитане и успешно завършват процеса на раждането, без да навредят на майката и бебето. Което още веднъж потвърждава популярната мъдрост, че дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв, освен плацентата, е основната „връзка“ между майката и детето. Чрез пъпната връв плодът получава кислород, всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пъпната връв е напълно оформена от около 14 гестационни седмици и обикновено дължината й е около 40-60 сантиметра. В същото време дължината на пъпната връв вече се определя генетично: т.е. нейните показатели ще бъдат еквивалентни на тези на пъпната връв, която по едно време е била свързана с бременната жена с майка си. И така, заплитането на пъпната връв е типично точно когато дължината му надвишава нормата и достига над 70 сантиметра. Но дори и в този случай заплитането не винаги се случва - рискът му се увеличава при наличие на повишена двигателна активност на плода, причината за която може да бъде липсата на тестван от него кислород: поради хипоксия плодът започва да се движи по-активно (от една страна, поради тествания дискомфорт, от друга - за да си набавите допълнителна порция кислород).

Също така, причината за заплитането може да бъде полихидрамнион. Но наличието на тези фактори не винаги води до объркване на бебето. Освен това понякога заплитането се случва случайно, без видима причина..

Защо е опасно заплитането на пъпната връв?

Възможно е да се открие заплитането с пъпната връв, като се започне още от 17-та седмица на бременността. Но ако фактът за това все пак е бил установен, това не означава, че заплитането ще продължи до края на бременността: бебето, също толкова заплетено, може, непрекъснато да се движи, да се разнищва само. Заплитането на пъпната връв може да възникне около малкото тяло, крайниците, врата на бебето; и дори в последния случай не е опасно за плода - детето в утробата не диша с белите си дробове, кислородът му се подава само през пъпната връв. Тоест, ако съдовете в него не са притиснати, тогава плодът получава хранителни вещества в пълен размер. Ситуацията се влошава само ако по време на заплитането с пъпната връв кръвоносните съдове също са притиснати, в резултат на което се нарушава притока на кръв. И това означава, че най-важният аспект при наличието на заплитане на пъпната връв става проследяване дали плодът страда от липса на кислород - хипоксия - или не. В допълнение, въпросът за напрежението на пъпната връв също е важен: от неговото силно напрежение може да възникне преждевременно отлепване на плацентата, което е изключително нежелателно по време на бременност. В тази връзка, в случай на бременност с оплитане, на преден план излиза постоянно наблюдение на състоянието на плода, което се извършва редовно през цялата бременност..

Двойно заплитане на кабела

Двойното заплитане с пъпната връв е доста често усложнение на бременността. Същността му се състои във факта, че пъпната връв два пъти преплита която и да е част от тялото на плода. Съвременните клинични технологии правят възможно раждането с тази патология в повечето случаи без последствия за майката или плода. В зависимост от вида на заплитане и възможните заплахи за плода се избира методът на раждане.

Какви са рисковете за дете, чието вътрематочно развитие протича с двойно заплитане? Възможно ли е да се предотврати появата на такъв дефект?

Причини

Може да възникне заплитане на пъпна връв, ако са налице следните фактори:

 • Фетална хипоксия. Ако плодът редовно има недостиг на кислород по една или друга причина, тогава тялото му може да реагира на това с повишена двигателна активност, поради което бебето може да се заплита в бримките на собствената си пъпна връв и по-нататъшното му вътрематочно развитие ще продължи в това положение.
 • Повишена концентрация на адреналин в кръвта на майката. Този фактор влияе и върху честотата на активните движения на плода..
 • Твърде дълга пъпна връв (повече от 0,6 м).
 • Многоводие. Твърде много свободно пространство около бебето често причинява появата на многократно заплитане с пъпната връв.

Обикновено двойно заплитане с пъпната връв се диагностицира до 28-32 седмици, тъй като след този период плодът става достатъчно голям, което предотвратява активното му движение в утробата.

Усложнения

Основната опасност, която крие компресията на врата на бебето с пъпната връв, е хипоксията. Също така такова усложнение на бременността може да доведе до факта, че бебето ще бъде наранено по време на раждането. Децата с двойно заплитане могат допълнително да страдат от повтарящи се пристъпи на мигрена, хипертония (постоянно повишаване на кръвното налягане) или хипотония (постоянно намаляване на кръвното налягане), както и намалена работоспособност.

Постоянната фетална хипоксия може да причини смъртта на бебето или да доведе до развитие на тежки неврологични нарушения поради смъртта на мозъчните клетки. Това се случва доста рядко и в такива ситуации лекарите обикновено предписват раждане, като извършват цезарово сечение..

Последиците за организма от кислородния глад не винаги се проявяват с очевидни структурни или физиологични дефекти. В допълнение, тежестта на полученото мозъчно увреждане по време на хипоксия при различни деца може да се различава: за някого двойното заплитане с пъпната връв е само запис в медицинската карта, а за някой е причината да седи постоянно в кабинетите на лекарите..

Не трябва обаче да се мисли, че ако по време на раждането детето е преживяло хипоксия и е получило увреждане под формата на някакви нарушения, тогава такова бебе е гарантирано увреждане. С всички медицински препоръки, внимателни грижи и внимание, такова дете има всички шансове да расте здраво и да не се различава от своите връстници.

Диагностика

Възможно е да се разкрие наличието на двойно заплитане с пъпната връв с помощта на кардиотокография. Същността на това диагностично проучване е непрекъснатото регистриране на сърдечната честота на плода и степента на тонуса на матката. Според показателите, взети от CTG, специалистът може да определи дали има кислородно гладуване на плода.

За потвърждаване на диагнозата се извършва ултразвуково сканиране, благодарение на което е възможно да се визуализира плода и да се идентифицира заплитането на пъпната връв. Благодарение на получените данни лекарят ще може точно да назове броя на бримките, които оплитат тялото на бебето, и да оцени естеството на заплитането - много стегнато, силно или не.

Предотвратяване

Като превантивна мярка, за да се избегне заплитането на плода, бъдещата майка трябва да следва редица препоръки:

 • нормализирайте (доколкото е възможно) емоционалния си произход;
 • ходете по-често и бъдете възможно най-рядко в задушни, непроветрявани стаи;
 • спазвайте основните принципи на доброто хранене;
 • посетете навреме лекар, преминете навреме всички предписани от него прегледи;
 • систематично се занимавайте с гимнастика за бременни жени, като предварително сте се договорили с вашия акушер за списък с упражнения.

Често при многократно заплитане и плътно притискане на врата на бебето с пъпната връв бъдещата майка се поставя под наблюдение в болница.

Ако ситуацията стане заплашителна, акушерът, който наблюдава бременността, може да препоръча своевременно раждане по-рано от датата..

Акушерски грижи

В световната клинична практика в повечето случаи естественото раждане с оплитане завършва успешно. Ако в този случай нито плодът, нито майката имат съпътстващи патологии, тогава те се изписват от болницата за няколко дни на общо основание. Раждането обаче при жена, която е диагностицирана с преплитане на плода, трябва да продължи с повишено медицинско наблюдение, което включва проследяване на сърдечната честота на плода в първия и втория етап на раждането. За това се използват методите на инструменталната диагностика: ултразвук, доплер ултразвук и кардиотокография..

Когато се роди главата на бебето, лекарят премахва примките на пъпната връв от врата си и раждането продължава както обикновено. Само при стегнато или многократно заплитане се поставя въпросът за оперативното раждане. В някои ситуации това може да е единственият начин да се избегнат усложнения при раждането..

Суеверие

Въпреки напредващия напредък със скокове и граници, в нашето общество, съдейки по многобройните рецензии, суеверията, свързани с различни признаци, все още са доста популярни. По време на бременност дори най-здравомислещата жена е склонна да се поддаде на предразсъдъците. Това до голяма степен се дължи на страха за здравето на нероденото бебе. Ето защо бременните жени често не се осмеляват да правят ръкоделие, обяснявайки, че подобни действия уж могат да провокират появата на пъпни връзки в шията на бъдещото бебе.

Това се дължи на факта, че навремето жените са се занимавали с плетене и шиене в слабо осветени колиби, които се отоплявали от печка на дърва, поради което въздухът в къщата бил доста задушен. Поради това плодът в продължение на значително време беше в състояние, което не беше много полезно за жената, тъй като майката дълго време седеше в неподвижно положение, сгушена. В резултат на това бебето изпитва недостиг на кислород и в резултат на това започва активно да се движи, което често се превръща в причина за хвърляне на примките на пъпната връв около врата. Забелязвайки такъв модел, хората измислят знаци, които в наше време продължават да сплашват някои прекалено впечатлителни бременни жени..

Днес повечето жени имат възможност да си осигурят комфортни условия за ръкоделие. Затова не бива да си отказвате удоволствието да прекарвате време в това, което обичате, заради суеверие..

Съществува също така убеждението, че заплитането на пъпната връв се образува при често повдигане на ръцете. Всъщност няма нищо опасно в вдигането на ръце, просто навремето жените от селянския клас вършеха упорита работа, вдигаха ръцете си, например, окачвайки мокри дрехи. Действия от това естество биха могли да провокират прекомерна активност на плода, което от своя страна може да причини появата на оплитане.

Нашите съвременници имат способността да ограничават физическата активност до приемливи граници, така че ако жена в „положение“ вдигне ръка, за да вземе книга от рафта, детето й няма да бъде ощетено от това, особено в ранните гестационни седмици.

Ако повдигането на ръцете се извършва като част от оздравителната гимнастика, тогава подобни движения ще са от полза както за бъдещата майка, така и за бебето..

В днешно време, когато перинаталната диагностика достигне невиждани висоти, заплитането на кабела не е изключително заплашително състояние за плода. Възможно е да се избегне развитието на сериозни патологии поради хипоксия, при условие че специалист е посетен своевременно и всички негови назначения са изпълнени точно. Също така е важно активно да се ангажираме с предотвратяването на развитието на подобно усложнение..

За повече информация относно заплитането на двойни кабели вижте следващото видео.

Коварен цикъл. Заплитане на пъпната връв

Защо е опасно да се оплита пъпната връв около шията на плода? Особености на управлението на раждането по време на заплитане.

Нина Абзалова, акушер-гинеколог, д.м.н. пчелен мед. науки

Часовникът тъкмо започваше, когато в спешното отделение прозвуча настойчиво обаждане. На прага на родилния дом стоеше бременна жена, придружена от съпруга си и жена на средна възраст (свекърва, както стана ясно по време на разговора). Всички бяха много развълнувани.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Както се оказа, жената пристигна след претърпяване на ултразвуков преглед в предродилната клиника. Без излишни предговори Юлия (така се казваше бременната жена) каза: „Съгласна съм на цезарово сечение, роднините сега ще донесат необходимите неща“. „Чакай, чакай, нека първо разберем“, отговорих и поканих Джулия в стаята за прегледи. Оказа се, че бременността на Юлия в момента е 36 седмици и ултразвукът разкрива заплитане на пъпна връв около шията на плода. Този факт много притесни бременната жена и нейното семейство, затова те решиха да отидат в родилния дом без забавяне..

Пъпната връв (или пъпната връв) е орган, който функционира само по време на бременност и изпълнява изключително важна функция на комуникация между майката и плода. Основният компонент на пъпната връв са съдовете - една вена, през която артериалната кръв тече от майката към плода, доставяйки всички вещества и кислород, необходими за жизнената дейност, както и две артерии, чрез които венозната кръв на плода отстранява отпадните продукти от метаболизма и въглеродния диоксид в тялото на майката.

Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално желеподобно вещество - желе от вартон, което поради своята консистенция играе важна защитна роля - предпазва съдовете от изстискване. Средно дължината на пъпната връв е 50-60 см, дебелината е 1,5-2 см. Ако дължината на пъпната връв е повече от 70 см, тя се счита за дълга, ако е по-малка от 40 см, тя се счита за къса. Увеличаването на дължината на пъпната връв може да доведе до различни патологични състояния, като заплитане на пъпната връв около врата, багажника, феталните крайници, образуването на пъпни връзки, които от своя страна се делят на истински и фалшиви. Важно е да се отбележи, че около една пета от всички родени деца се раждат с преплитане на пъпната връв и това не винаги води до нарушения във вътрематочното състояние на плода. Факт е, че, намирайки се в матката, бебето не диша с бели дробове до момента на раждането, следователно изстискването на врата, което винаги плаши бъдещите майки, не е опасно за него. Проблеми могат да възникнат в случаите, когато притока на кръв е нарушен поради напрежение или изстискване на пъпната връв поради многократно или стегнато заплитане.

Какво показа ултразвукът?

Според данните от ултразвуковото изследване е установено, че няма признаци на хипоксия (т.е. липса на кислород) при плода; по време на доплер анализ (проучване, при което се определя скоростта на кръвния поток в основните съдове на матката и плода) не са открити нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Плодът съответства на 36 гестационна седмица, има признаци на заплитане на единична връв около врата на плода. „Уау, когато ми направиха ултразвуково сканиране на 32 седмици, те не казаха нищо за заплитането“, каза Юлия. „Напълно възможно е тогава да не е съществувало и изобщо не е необходимо да остане до раждането“, отговорих аз.

Всъщност на практика често има случаи, когато според ултразвука е установено заплитане на пъпна връв и детето е родено без него. Това може да се дължи, първо, на факта, че петлите на пъпната връв според ултразвука са били разположени близо до феталната шийка, но не е имало заплитане като такова, и второ, по време на фетални движения, заплитането на връвта е било самоликвидирано (разбира се, това се случва, като правило, с едно заплитане).

Предразполагащите фактори за образуването на заплитане на пъпната връв са повишената двигателна активност на плода, която може да бъде причинена от вътрематочна хипоксия (т.е. липса на снабдяване с кислород), полихидрамниони, повишен адреналин в кръвта на майката поради стрес. Естествено е, че в по-голямата част от случаите дълга пъпна връв води до заплитане на различни части на плода.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е така, "сгъната" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: ще има ли операция?

Мина около месец, аз вече бях успял да забравя за онова посещение на Джулия, когато на следващия часовник бях поканен да прегледам идващата бременна жена. Пристигайки в спешното отделение, отново се срещнах с Юлия и нейния съпруг. Оказа се, че в продължение на 3 часа жената се тревожи от дърпащи болки в долната част на корема, които преди час станаха редовни и по-интензивни. При преглед беше установено, че Джулия е влязла в процеса на раждане - шийката на матката се отваря с 3 см, околоплодните води не се изливат.

Родилката е на 24 години, истинската бременност на Джулия е първа, не е имало гинекологични заболявания, аборти и аборти. Последният ултразвук е направен на 39 седмица от бременността, според неговите данни, оплитането на връвта около феталната врата е запазено. Приблизителното тегло на плода е 3400, гестационният период в момента е 40 седмици. При аускултация (слушане на сърдечни тонове на плода през предната коремна стена със специална тръба - акушерски стетоскоп), сърдечният ритъм на плода е ясен, ритмичен, сърдечната честота е 144 удара в минута, което е нормално (нормалната сърдечна честота на плода е 120-160 удара в минута). Контракции по време на пристигане на слаба сила, след 10 минути, с продължителност 30 секунди. След попълване на историята на раждането и настаняване на Юлия в пренаталното отделение, тя незабавно е записана с CTG (кардиотокограма). Провеждането на КТГ при раждане е абсолютно безвреден и информативен метод за определяне на вътрематочното състояние на плода и неговата реакция на съкратителната активност на матката, което определя тактиката на управление на раждането за всеки пациент - тя може да роди по естествен път или в интерес на плода, необходимо е раждане чрез цезарово сечение. В случая с Юлия дадените CTG зависят от това кой вариант за управление на раждането ще бъде избран. За щастие не са открити патологични промени на CTG. Джулия много искаше да роди сама. Тъй като тя имаше всички шансове за това, те решиха да извършат раждане през вагиналния родов канал под строго наблюдение на плода.

Когато се преплита с пъпна връв, е много важно да се следи както състоянието на плода, така и хода на процеса на раждане при майката, тъй като по време на раждането заплитането с пъпната връв може да доведе до редица усложнения.

Най-честото усложнение, което възниква при преплитане на пъпната връв, е появата на фетална хипоксия, която възниква в резултат на притискане на съдовете на пъпната връв, когато тя е изтеглена или плътно заплетена около тялото, шията или крайниците на детето. Доста често това се случва в момента, когато плодът започва да се движи по родовия канал..

При многократно заплитане на пъпната връв се образува къса пъпна връв, която, първо, може да попречи на плода да се движи по родовия канал, и, второ, разтягането с всяка контракция, може да доведе до преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена (обикновено плацентата е отделена от маточната стена) след раждането на плода), което води до необходимостта от спешно хирургично раждане.

В редки случаи при многократно заплитане на пъпната връв около шията на плода могат да възникнат усложнения като разширителни вложки на главата на плода, което може да затрудни раждането на дете по естествен път. Факт е, че при нормално вкарване на плода в таза на майката главата е в състояние на умерено огъване (в този случай брадичката на плода е притисната към гърдите, което позволява на главата правилно да се вкара в тазовата кухина и да премине без затруднение през родовия канал в най-"изгодното" т.е. в най-малкия размер) - в това положение той преминава през родовия канал в най-малкия и най-удобен размер. Примките на пъпната връв, разположени на шията, пречат на главата на бебето да се огъва, което води до факта, че главата е инсталирана в таза на майката не с тила, а с короната, челото или дори лицето, което може да доведе до значителни затруднения при раждането на плода и в резултат на това травма.

По справедливост трябва да се каже, че горните усложнения се случват доста рядко и при навременна и правилно предоставена помощ не водят до неблагоприятни последици за майката и плода..

Раждане с преплитане на пъпната връв

Изминаха 4,5 часа от приемането на Джулия. Контракциите бързо зачестиха, станаха по-силни и по-дълги. По време на втори преглед на стола се установи, че шийката на матката се отваря със 7 см, извършва се амниотомия (инструментално отваряне на феталния пикочен мехур) - изливат се 250 ml бистра прозрачна околоплодна течност. Според CTG данни и редовно слушане на сърдечни тонове с акушерски стетоскоп на плода, състоянието му е задоволително. Джулия отказа предложената лекарствена анестезия, като каза, че се чувства съвсем нормално.

Когато пъпната връв е преплетена, принципите на управление на труда имат редица важни моменти:

 • вътрематочното състояние на плода се наблюдава внимателно чрез CTG и чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода през предната коремна стена;
 • когато се появят признаци на фетална хипоксия, тактиката ще зависи от периода на раждането, когато се появят тези признаци. Ако признаци на фетално страдание се появят в първия стадий на раждането (периодът на дилатация на шийката на матката), когато краят на раждането е все още далеч, се прави цезарово сечение, ако феталната хипоксия се открие през втория период (периодът на фетална експулсия), тогава за ранното завършване на раждането, когато главата избухне, се извършва дисекция перинеум (епизиотомия), при раждането на главата, без да се чака раждането на цялото тяло на детето, петлите на пъпната връв се отстраняват, ако е възможно.

Щастлив край

Вече беше дълбока нощ, от всички родилки в родилното отделение остана само Юлия - всички останали вече бяха безопасно раждали. Разширението на шийката на матката на Юлия беше завършено, тя обиколи отделението, като отбеляза, че по време на контракцията е усетила умерено чувство на натиск върху ректума. "Това е много добре, това означава, че главата на бебето постепенно започва да потъва в таза, скоро ще се появят опити и ние ще родим", казах..

След 15 минути при родилката се появи ясно изразено желание да се бута по време на контракцията. На монитора на CTG апарата по време на контракцията се появиха тревожни признаци - с повишаване на тонуса на матката, сърдечната честота на плода намаля. Необходимо е да завърши раждането възможно най-скоро и да премахне бебето, за щастие главата на плода вече е била близо до равнината на излизане от таза.

Интравенозно чрез специален катетър се извършва въвеждането на лекарство, което подобрява съкратителната способност на матката. Джулия беше на масата за раждане и главата на плода се придвижи достатъчно бързо по родовия канал. Родилката се напъваше с всички сили и безспорно следваше командите на акушерката. Още от родовия канал се появи задната част на главата на бебето и след дисекцията на перинеума, която Джулия дори не усети, се роди главата и шийката на плода, преплетена с две бримки на пъпната връв. Акушерката ловко и бързо извади пъпната връв от шийката на матката и бебето се роди напълно. Но изненадите не свършиха дотук - пъпната връв, която следваше бебето, беше дълга повече от 1 метър, а в средната трета от него имаше истински възел от пъпна връв! Новороденото момиченце изкрещя силно и беше предадено на детски неонатолог.

Възлите на пъпната връв се класифицират като верни и неверни. Фалшивият възел е удебеляване на пъпната връв поради разширени вени или локално увеличаване на дебелината на желето на Wharton и е получило името си само поради външната прилика с възела; не представлява никаква опасност за бебето. Истински възел се формира в началото на бременността, когато плодът е все още много малък и връзката между размера на плода и маточната кухина му позволява да се плъзне в примката на пъпната връв. Предразполагащият фактор за образуването на истински пъпна връв е увеличаването на дължината му, причините за това отклонение все още не са точно установени, но генетичната предразположеност е ясно проследена (ако майката е имала дълга пъпна връв, вероятно дъщерята ще има тази функция по време на раждането). Опасността на възела е, че той може да се стегне и да доведе до намаляване или прекратяване на кръвоснабдяването на плода, но, за щастие, това не се е случило, а истинският възел е само „находка“, която не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на плода. Тъй като е изключително трудно да се установи наличието на пъпна връв по време на бременност, следователно те обикновено ще разберат за неговото присъствие след раждането, както се случи с нашия пациент.

Теглото на момичето е 3450 г, височината му е 51 см. Резултатът по Apgar веднага след раждането е 7 точки, след 5 минути - 8 точки. На 5-ия ден след раждането Даша (така се казваше бебето) и майка й бяха изписани у дома.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.