Съвременните технологии позволяват да се наблюдава развитието, растежа и състоянието на нероденото дете, докато е в утробата. Огромно предимство на ултразвуковото или кардиотокографското изследване на плода е способността да се откриват патологии навреме, като заплитане с пъпната връв.

Каква е заплахата от диагноза за бебето? Какво причинява едно, двойно или тройно обвиване на кабела? Какво трябва да направи бъдещата майка? Възможно ли е да се избегне проблема?

Относно патологията

Пъпната връв е съдова формация, която свързва организмите на плода и майката чрез плацентата. Този временен екстраембрионален орган се формира през периода от 2-ра до 12-та седмица на бременността от околоплодния крак, който свързва ембриона с амниона (бъдещия фетален пикочен мехур) и хориона (от който се образува плацентата). Обикновено пъпната връв се състои от три съда - две артерии и вена, потопени в мукозно-желатинова маса - желе от Уортън. Всичко това заедно е усукано в спирала и плътно обвито около околоплодната мембрана.

Нормалната дължина на пъпната връв е от 40 до 70 см. По правило заплитането се диагностицира, ако органът е по-дълъг от нормалното. Патологията се определя по време на ултразвуков преглед или по време на раждане. Най-често се открива заплитането на пъпната връв около шията на плода.

Има два вида патология:

 • заплитане в резултат на въртенето на детето около оста - то е като че ли е обвито с пъпна връв;
 • заплитане в резултат на подхлъзване на детето в пъпната връв.

При първия тип заплитане е много възможно независимото „разплитане“ от бримките. Вторият тип може да създаде проблеми.

При пълно приплъзване пъпната връв не се увива около шията на плода, а се връзва, образувайки истински възел. Такива образувания се срещат в 0,5% от всички родове, почти винаги с много дълга пъпна връв. Рядко увреждат бебето, тъй като поради еластичността на кордата те не се стягат достатъчно, за да причинят кислороден глад.

Ако само главата на плода е преминала в примката, пъпната връв се увива около врата и е в състояние да се стегне. Самото бебе няма да може да се отърве от такъв цикъл. Особено опасно е плътното заплитане на пъпната връв.

Причини за заплитане

И трите състояния са налице през първия триместър на бременността - по време на първия ултразвук мнозина чуват за заплитането на кабела. Бебето обаче има много време да разреши ситуацията спонтанно..

През втория и третия триместър не остава много място, самото бебе става по-голямо и активността му намалява. Независимо от това, при липса на тревожна диагноза при първия ултразвук, той може да се появи след втория и третия скрининг и дори преди раждането..

Заплитането на пъпната връв се провокира от следните причини:

 • кислородно гладуване на плода;
 • употребата на майката на продукти и лекарства, които стимулират нервната система;
 • стресови състояния на майката;
 • многоводие;
 • дълга пъпна връв.

Липсата на кислород кара бебето да се движи все по-активно. Някои продукти, използвани от жената - кафе, чай, сладкиши - стимулират плода в утробата. Когато една майка изпитва силен емоционален шок, дори с положителен цвят, вещества, провокиращи активност - адреналин и кортизол - се отделят в кръвта. В комбинация с излишен обем околоплодни води и дълга пъпна връв, повишената двигателна активност на плода може да доведе до неговото заплитане.

Единично заплитане на бебето с пъпна връв със снимка

Основните методи за диагностика на патологията на пъпната връв по време на бременност са ултразвук, CTG, доплер. Жените са много уплашени, когато чуят, че пъпната връв е увита около врата на бебето. Едно заплитане обаче се наблюдава при почти всяко пето раждане (в 22,9% от случаите), което означава, че само по себе си това явление не е толкова страшно.

При нормална или дълга пъпна връв единичното заплитане не представлява сериозна опасност. В момента на раждането акушерът просто ще изтегли примката назад и ще я премахне от врата на новороденото (на снимката). Когато пъпната връв е къса, тя може да бъде прерязана.

Двойно и тройно заплитане

В акушерската практика има две (3% от случаите от общия брой раждания), три (0,5%) и дори четири (0,07%) обвиване на шията на плода. Колкото повече завои образува пъпната връв, толкова по-голяма е вероятността от увреждане до разкъсване, изпълнено с кървене и смърт на бебето.

Примките на пъпната връв не само притискат феталната шийка, но и скъсяват дължината на връвта. При повишена физическа активност това може да доведе до отлепване на плацентата. Друга последица от многократното заплитане е промяна в положението на плода в утробата. Често има двойно заплитане при седалищно предлежание - бебето не може да слезе надолу, намалената дължина на пъпната връв не му позволява.

Какви са усложненията на бременността и последиците за бебето?

Заплитането на пъпната връв, особено еднократно и разхлабено, рядко причинява усложнения на бременността. Благодарение на желето на Уортън, съдовете - вената, през която хранителните вещества и кислородът идват до плода, и двете артерии, които премахват продуктите от жизнената му дейност - не се прищипват. Опасността е представена от истински възли и многократно заплитане на врата, които са изключително редки.

Диагнозата заплитане е възможна само с помощта на ултразвук, но този метод не дава 100% гаранция за потвърждаване или опровержение на диагнозата. На монитора не се вижда дали пъпната връв наистина се увива около шията на плода, или просто го заобикаля, не пресичайки никъде.

Често акушерите установяват, че бебето е било увито в пъпната връв след раждането. Непряко заплитането на пъпната връв се обозначава с такива знаци като:

 • увеличаване или намаляване на физическата активност;
 • забавяне на развитието;
 • аномалии в сърдечната дейност (обикновено увеличаване или намаляване на сърдечната честота).

Ако се открият такива симптоми, бременната жена се взема под специален контрол. Жената ще бъде помолена да следи отблизо движенията на бебето и, ако има някакви промени в неговата дейност, да се консултира с лекар. Освен това тя ще трябва да се подлага по-често на ултразвук и CTG..

Няма доказани ефективни начини за въздействие върху ситуацията преди раждането. Ако плодът е диагностициран с остра хипоксия, се обмисля възможността за ранно раждане, в особено тежки случаи - чрез цезарово сечение. Забавянето е изпълнено със сериозни последици. Задачата на специалистите е да предотвратят смъртта на бебето.

Какво трябва да направи бъдещата майка?

На първо място, бъдещата майка трябва да се успокои. Както вече споменахме, опитът на майката предизвиква прилив на адреналин и повишена активност на плода, което трябва да се избягва. Ако се установи преплитане през 1-ви и дори 2-ри триместър, изобщо не е необходимо да се паникьосвате - първо, не се знае дали наистина съществува, и второ, бебето има достатъчно време да излезе от пъпната връв.

Жената трябва да наблюдава диетата си, да изключва или намалява употребата на сладки, пикантни и кофеинови напитки. Приемът на витаминни комплекси, съответстващи на гестационната възраст, ще помогне да се осигури на плода необходимите вещества. Премерен режим на деня, добра почивка, разходки на чист въздух, умерено физическо натоварване също ще успокоят майката, малката трептене в корема.

Смята се, че е полезно да се изпълняват конкретни упражнения. Една от тях е „котешката поза“: бременна жена се изправя на четири крака и редува гърбовете си като ядосана котка и се навежда в кръста. Упражнението облекчава стреса от гърба, премахва налягането от бъбреците и пикочния мехур и нормализира притока на кръв.

Препоръчват се и дихателни упражнения. Дълбокото вдишване помага на кислорода в кръвта, предотвратявайки феталната хипоксия.

Най-отговорният подход към раждането трябва да бъде. Ако лекарят препоръча своевременно раждане, позовавайки се на факта, че плодът е преплетен с пъпна връв и има недостиг на кислород, не трябва да настоявате да настоявате за естествено раждане. Ако лекарят не вижда причина за операцията, бъдещата майка трябва внимателно да слуша всички инструкции на акушер-гинеколога и да ги следва възможно най-точно, без да се колебае да задава уточняващи въпроси. Първо, трябва да се уверите в професионализма на специалист - при раждането на новородено с преплитане на пъпната връв животът му зависи от действията на акушер-гинеколога.

Акушерски грижи по време на раждане

Ако има вероятност от заплитане с пъпната връв, първият и вторият етап на раждането, за да се избегнат сериозни последици, преминават с непрекъснато наблюдение на състоянието на плода с помощта на CTG. Заплашителните признаци включват брадикардия (намаляване на сърдечната честота) до 100 удара в минута през първия и до 90–80 през втория период. Тежката тахикардия също се счита за явен симптом на кислороден глад - до 200 удара в минута.

Поради липсата на кислород бебето се движи активно, неволно отделя меконий (оригинални изпражнения), което увеличава риска от аспирация. Ако всички тези симптоми са налице, акушерът решава дали да използва форцепс или да направи спешно цезарово сечение..

Забавянето или грешната преценка на ситуацията може да струва на новородено бебе. Подозрението за многократно или стегнато заплитане на пъпната връв на феталната шийка в комбинация с изразени признаци на хипоксия и (или) седалищно предлежание е индикация за оперативно раждане.

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Заплитане на пъпната връв: последици

Заплитане на пъпната връв: последици, причини - днес в центъра на вниманието на сайта за майки supermams.ru. Всъщност според статистиката това е възможно в 20% от случаите..

Твърде активното поведение на бебето в утробата може да доведе до факта, че то просто се "заплита" в бримките на пъпната връв и те се обвиват около врата и други части на тялото няколко пъти. В някои случаи самото дете излиза от примката на пъпната връв, но има ситуации, когато не можете да се справите без помощта на лекар.

Тази патология се проявява доста често. В последните етапи на бременността акушер-гинеколог може да съобщи на бъдещата майка такива неприятни новини.

Освен това, въпреки че причините за това явление се крият в прекомерната активност на детето, те са свързани със здравето на майката и нейното поведение..

Заплитане на пъпната връв: причини и последици

Ако вярвате на признаците, тогава по време на бременност не трябва да плетете, шиете, тъчете нещо, активно да се занимавате с гимнастически упражнения. Но няма научни доказателства за това, така че всеки сам решава какво да прави, дали да вярва на спекулациите на своите предци.

По-добре да разгледаме проблема от медицинска гледна точка. Акушер-гинеколозите разграничават следните причини:

 • фетална хипоксия,
 • неправилен начин на живот по време на бременност - чест стрес, постоянно преумора на майката,
 • многоводие,
 • небалансирана диета,
 • твърде дълга пъпна връв (над 70 см).

Между другото, хиперактивността на бебето в утробата изобщо не е негова вина. Може би той става толкова подвижен в търсене на кислород и хранителни вещества. Това се случва, когато бъдещата майка пие твърде много черен чай и кафе, пие алкохол или пуши.

Освен това, поради постоянния стрес в кръвта, концентрацията на адреналин се увеличава. Това се отразява и на нервната възбудимост на детето..

Характеристики на родовия процес

Ако се открие заплитане на пъпна връв, специалистите могат да предпишат доплер измервания. Тази процедура ще ви позволи да проучите и проследите интензивността на кръвния поток през съдовете..

Също така е важно да се запишете за кардиотокография, за да определите сърдечната честота на плода. Лекарите ще разберат дали липсва кислород.

Ако детето има 1 заплитане на пъпна връв, възможно е естествено раждане. Но при двойно се предписва цезарово сечение.

Ако настоявате за друг вариант за доставка, последиците могат да бъдат тежки - асфиксия, смърт на детето. Освен това, ако лекарите диагностицират двойно заплитане на 38 седмици, те могат да оперират през този период, без да чакат приключването на периода от 40 седмици..

Заплитане на пъпната връв около врата: последици

Едно заплитане обикновено се разрешава безопасно. Или преди раждането, бебето спонтанно се отплесва от примката, или по време на раждането се освобождава от него и всичко завършва без усложнения.

Двойно заплитане с пъпната връв: последствия

При двойна или многократна стегнатост на заплитането на пъпната връв съществува сериозна опасност. Това явление може да причини хипоксия. И поради липса на кислород при вътрематочно развитие, възникват нарушения. Тялото на бебето като цяло престава да функционира нормално.

Настъпват промени в метаболитните процеси, адаптивните способности намаляват и настъпва увреждане на централната нервна система. Колкото по-дълъг е дефицитът на кислород, толкова по-изразени ще бъдат последствията.

Компресията на пъпната връв на шията или крайниците може да причини смущения в кръвоснабдяването на тъканите. Поради силното напрежение на пръстените на пъпната връв, ранното отлепване на плацентата или раждането може да се случи много по-рано..

Силното многократно заплитане на плода с пъпната връв понякога има дори крайно плачевни последици. Пъпната връв упорито притиска врата на бебето, като удушено място и в тежки случаи настъпва вътрематочна фетална смърт.

Заплитането на пъпната връв не винаги е фатално, но сайтът supermams.ru отбелязва, че подобно явление може да не премине без следа за детето.

Заплитане на пъпната връв: последици за детето в бъдеще

Продължителният престой в състояние, при което бебето не получава достатъчно кислород, може да повлияе на развитието на мозъка. В него възникват необратими процеси и в бъдеще това води до влошаване на физическото и психическото развитие..

Психологически последици от заплитането на пъпната връв около шийката на плода

Те не се появяват веднага, а след няколко години. Например, детето може да има истерики и сълзи, когато връзва шалове, вратовръзки, папийонки. При стресови ситуации пристъпите на астма може да са обезпокоителни.

Какво да правя? При първа възможност се свържете със специалисти, които са в състояние да окажат правилна психологическа помощ.

И не провокирайте неприятни ситуации. Не насилвайте да носите водолазки и шалове, така че детето да не изпитва дискомфорт.

Не винаги заплитането с пъпната връв има ужасни последици, но, както се казва, предупредени средства предразположени!

Заплитане на пъпната връв на плода

Заплитане на пъпната връв на плода. Много често по време на бременност жената трябва да чуе сърцераздирателни истории от приятели за това колко опасно е детето да бъде оплетено с пъпна връв и след като чуе такива истории, всяка втора бъдеща майка започва да се притеснява, че същата ситуация може да се случи и с детето й. Следователно, всяка жена в позиция, по време на посещение при лекар, иска да чуе от него, че вътрематочното развитие на плода протича без никакви патологии.

Заплитането на пъпната връв се наблюдава при около 25% от бременните жени и се смята от някои за много опасна патология. Дори да се е случило така, че бъдещата майка, по време на ултразвука, е била информирана, че бебето й е заплетено в пъпната връв, не трябва веднага да алармирате. Опитните лекари ще преценят колко опасен е този конкретен случай и незабавно ще предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на нежеланите последици от заплитането на въжетата.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв е, грубо казано, дълъг кръвоносен съд, който свързва бебето с тялото на майката. Поради тази връзка възниква дишането и храненето на нероденото дете. Етапът на растеж на пъпната връв завършва около 14-та гестационна седмица. В този случай дължината на пъпната връв обикновено трябва да достигне 40-60 сантиметра.

Също така може да се отбележи, че размерът на пъпната връв може да се наследи от майка на дъщеря. Тоест дължината на пъпната връв ще бъде приблизително същата, каквато е била, когато майката е била с нея в позиция. Има обаче моменти, когато пъпната връв нараства над 70 сантиметра и в резултат детето може да се заплете в нея. Но както показва медицинската практика, тази причина не е единствената. Оказва се, че заплитането с пъпната връв може да възникне и поради липса на кислород, в резултат на което бебето започва активно да се движи в утробата.

Друга причина за заплитане с пъпната връв е ситуация, когато има значително увеличение на количеството на околоплодните води - полихидрамнионите. В този случай бебето, поради появата на допълнително пространство, започва да се движи по-активно в маточната кухина, което може да доведе до заплитане.

Защо е опасно заплитането на пъпната връв??

Само през петия месец от бременността, по време на ултразвуково сканиране, лекарят може да забележи, че детето е заплетено в пъпната връв. Но това не означава, че заплитането на пъпната връв може да се разтегне през целия период на бременността, тъй като детето има възможност да се разплете самостоятелно.

Обвързването може да се случи около всяка част от тялото на плода. Дори заплитането да се е случило около врата на бебето, това не му пречи да „диша“, тъй като бебето получава кислород през пъпната връв. Ситуацията може да се влоши само когато се появят някакви нередности в пъпната връв. Например, ако е притиснат твърде много в резултат на стегнат възел. В този случай в пъпната връв се появява нарушение на кръвообращението и по-малко кислород започва да тече към плода. В този случай на бременни жени се предписва постоянен стационарен преглед, по време на който лекарят наблюдава как това се отразява на състоянието на плода..

В резултат на силна компресия на съдовете на пъпната връв възниква хипоксия (липса на кислород). В този случай бебето може да започне активно да се движи, тоест да прави различни салта, да се преобръща в тялото на майката.

В допълнение, тежкото разтягане на пъпната връв се счита за особено неприятно, поради което може да се отвори маточно кървене, което по правило завършва с преждевременно раждане. В тази връзка, за да се запази здравето на майката и живота на бебето, лекарите изпращат жена в болница за постоянно наблюдение..

Заплитане на пъпната връв: последици за детето

Ако през целия период на бременността детето не е успяло да разплете възлите самостоятелно, тогава акушер-гинекологът, преди да роди, търси най-подходящия метод за това.

Има няколко вида заплитане на пъпната връв на тялото на детето, които по никакъв начин не влияят върху развитието на плода. Например, ако има слабо единично или двойно заплитане, една жена може да роди естествено. След раждането на дете с такава патология лекарят ще разплете възлите по тялото на детето..

Но в допълнение към обикновените възли има и сложни възли, поради които бебето може да страда, това може да включва множество и тесни заплитания. Тези видове заплитания могат да причинят симптоми на хипоксия или симптоми на асфиксия (задушаване на плода). За да се избегнат подобни последици, акушер-гинекологът може да предпише цезарово сечение..

Поради недостатъчното снабдяване на тялото на бебето с кислород, свързано с усукване на пъпната връв, то може да бъде сериозно увредено. След като страда от хипоксия, детето може да развие симптоми, придружени от обща летаргия на цялото тяло. Е, тези бебета, които са имали признаци на хипоксия в утробата, могат да получат симптоми на липса на кислород след раждането. Те също могат да имат проблеми с дишането и лоша реакция на събития от околната среда..

Ако бебето има здравословни проблеми след претърпяна хипоксия, лекарят предписва допълнителни медицински процедури, след което състоянието на детето може драстично да се подобри. Страхът и страхът трябва да се появят след стегнато и многократно заплитане, както и след силно напрежение на пъпната връв.

Как да предотвратим заплитането и усложненията от него?

За да се избегнат такива проблеми като заплитане на плода с пъпната връв по време на бременност, бременната жена преди всичко трябва да води здравословен начин на живот. Така че, често се разхождайте на чист въздух, напълно се откажете от пушенето и пиенето на алкохол, запишете се на курсове по гимнастика за бъдещи майки.

Освен това имайте предвид, че по време на бременност трябва по-често да изпитвате положителни емоции, да не се разстройвате по-малко за дреболии. Дори ако са ви поставили диагноза заплитане на пъпна връв, на първо място, не трябва да изпадате в паника. Освен това не се самолекувайте, тъй като това може да навреди на нероденото дете. В тази ситуация трябва незабавно, без колебание, да потърсите лечение от Вашия лекар. Само благодарение на тези правила можете да избегнете появата на заплитане на пъпната връв и да наситите тялото си с кислород.

Двойно заплитане на кабела

Двойното заплитане с пъпната връв е доста често усложнение на бременността. Същността му се състои във факта, че пъпната връв два пъти преплита която и да е част от тялото на плода. Съвременните клинични технологии правят възможно раждането с тази патология в повечето случаи без последствия за майката или плода. В зависимост от вида на заплитане и възможните заплахи за плода се избира методът на раждане.

Какви са рисковете за дете, чието вътрематочно развитие протича с двойно заплитане? Възможно ли е да се предотврати появата на такъв дефект?

Причини

Може да възникне заплитане на пъпна връв, ако са налице следните фактори:

 • Фетална хипоксия. Ако плодът редовно има недостиг на кислород по една или друга причина, тогава тялото му може да реагира на това с повишена двигателна активност, поради което бебето може да се заплита в бримките на собствената си пъпна връв и по-нататъшното му вътрематочно развитие ще продължи в това положение.
 • Повишена концентрация на адреналин в кръвта на майката. Този фактор влияе и върху честотата на активните движения на плода..
 • Твърде дълга пъпна връв (повече от 0,6 м).
 • Многоводие. Твърде много свободно пространство около бебето често причинява появата на многократно заплитане с пъпната връв.

Обикновено двойно заплитане с пъпната връв се диагностицира до 28-32 седмици, тъй като след този период плодът става достатъчно голям, което предотвратява активното му движение в утробата.

Усложнения

Основната опасност, която крие компресията на врата на бебето с пъпната връв, е хипоксията. Също така такова усложнение на бременността може да доведе до факта, че бебето ще бъде наранено по време на раждането. Децата с двойно заплитане могат допълнително да страдат от повтарящи се пристъпи на мигрена, хипертония (постоянно повишаване на кръвното налягане) или хипотония (постоянно намаляване на кръвното налягане), както и намалена работоспособност.

Постоянната фетална хипоксия може да причини смъртта на бебето или да доведе до развитие на тежки неврологични нарушения поради смъртта на мозъчните клетки. Това се случва доста рядко и в такива ситуации лекарите обикновено предписват раждане, като извършват цезарово сечение..

Последиците за организма от кислородния глад не винаги се проявяват с очевидни структурни или физиологични дефекти. В допълнение, тежестта на полученото мозъчно увреждане по време на хипоксия при различни деца може да се различава: за някого двойното заплитане с пъпната връв е само запис в медицинската карта, а за някой е причината да седи постоянно в кабинетите на лекарите..

Не трябва обаче да се мисли, че ако по време на раждането детето е преживяло хипоксия и е получило увреждане под формата на някакви нарушения, тогава такова бебе е гарантирано увреждане. С всички медицински препоръки, внимателни грижи и внимание, такова дете има всички шансове да расте здраво и да не се различава от своите връстници.

Диагностика

Възможно е да се разкрие наличието на двойно заплитане с пъпната връв с помощта на кардиотокография. Същността на това диагностично проучване е непрекъснатото регистриране на сърдечната честота на плода и степента на тонуса на матката. Според показателите, взети от CTG, специалистът може да определи дали има кислородно гладуване на плода.

За потвърждаване на диагнозата се извършва ултразвуково сканиране, благодарение на което е възможно да се визуализира плода и да се идентифицира заплитането на пъпната връв. Благодарение на получените данни лекарят ще може точно да назове броя на бримките, които оплитат тялото на бебето, и да оцени естеството на заплитането - много стегнато, силно или не.

Предотвратяване

Като превантивна мярка, за да се избегне заплитането на плода, бъдещата майка трябва да следва редица препоръки:

 • нормализирайте (доколкото е възможно) емоционалния си произход;
 • ходете по-често и бъдете възможно най-рядко в задушни, непроветрявани стаи;
 • спазвайте основните принципи на доброто хранене;
 • посетете навреме лекар, преминете навреме всички предписани от него прегледи;
 • систематично се занимавайте с гимнастика за бременни жени, като предварително сте се договорили с вашия акушер за списък с упражнения.

Често при многократно заплитане и плътно притискане на врата на бебето с пъпната връв бъдещата майка се поставя под наблюдение в болница.

Ако ситуацията стане заплашителна, акушерът, който наблюдава бременността, може да препоръча своевременно раждане по-рано от датата..

Акушерски грижи

В световната клинична практика в повечето случаи естественото раждане с оплитане завършва успешно. Ако в този случай нито плодът, нито майката имат съпътстващи патологии, тогава те се изписват от болницата за няколко дни на общо основание. Раждането обаче при жена, която е диагностицирана с преплитане на плода, трябва да продължи с повишено медицинско наблюдение, което включва проследяване на сърдечната честота на плода в първия и втория етап на раждането. За това се използват методите на инструменталната диагностика: ултразвук, доплер ултразвук и кардиотокография..

Когато се роди главата на бебето, лекарят премахва примките на пъпната връв от врата си и раждането продължава както обикновено. Само при стегнато или многократно заплитане се поставя въпросът за оперативното раждане. В някои ситуации това може да е единственият начин да се избегнат усложнения при раждането..

Суеверие

Въпреки напредващия напредък със скокове и граници, в нашето общество, съдейки по многобройните рецензии, суеверията, свързани с различни признаци, все още са доста популярни. По време на бременност дори най-здравомислещата жена е склонна да се поддаде на предразсъдъците. Това до голяма степен се дължи на страха за здравето на нероденото бебе. Ето защо бременните жени често не се осмеляват да правят ръкоделие, обяснявайки, че подобни действия уж могат да провокират появата на пъпни връзки в шията на бъдещото бебе.

Това се дължи на факта, че навремето жените са се занимавали с плетене и шиене в слабо осветени колиби, които се отоплявали от печка на дърва, поради което въздухът в къщата бил доста задушен. Поради това плодът в продължение на значително време беше в състояние, което не беше много полезно за жената, тъй като майката дълго време седеше в неподвижно положение, сгушена. В резултат на това бебето изпитва недостиг на кислород и в резултат на това започва активно да се движи, което често се превръща в причина за хвърляне на примките на пъпната връв около врата. Забелязвайки такъв модел, хората измислят знаци, които в наше време продължават да сплашват някои прекалено впечатлителни бременни жени..

Днес повечето жени имат възможност да си осигурят комфортни условия за ръкоделие. Затова не бива да си отказвате удоволствието да прекарвате време в това, което обичате, заради суеверие..

Съществува също така убеждението, че заплитането на пъпната връв се образува при често повдигане на ръцете. Всъщност няма нищо опасно в вдигането на ръце, просто навремето жените от селянския клас вършеха упорита работа, вдигаха ръцете си, например, окачвайки мокри дрехи. Действия от това естество биха могли да провокират прекомерна активност на плода, което от своя страна може да причини появата на оплитане.

Нашите съвременници имат способността да ограничават физическата активност до приемливи граници, така че ако жена в „положение“ вдигне ръка, за да вземе книга от рафта, детето й няма да бъде ощетено от това, особено в ранните гестационни седмици.

Ако повдигането на ръцете се извършва като част от оздравителната гимнастика, тогава подобни движения ще са от полза както за бъдещата майка, така и за бебето..

В днешно време, когато перинаталната диагностика достигне невиждани висоти, заплитането на кабела не е изключително заплашително състояние за плода. Възможно е да се избегне развитието на сериозни патологии поради хипоксия, при условие че специалист е посетен своевременно и всички негови назначения са изпълнени точно. Също така е важно активно да се ангажираме с предотвратяването на развитието на подобно усложнение..

За повече информация относно заплитането на двойни кабели вижте следващото видео.

Плътно заплитане на кабела: какви са последиците?

Бебета. Форум за многодетни родители

 • Теми без отговор
 • Активни теми
 • SearchMobile версия

Бебета ⇒ Плътно заплитане на връвта: какви са последствията?

Модератор: BlackMamba

Публикувано от panenka »18 ноември 2012, 12:02 ч

Съобщение от momGalya »18 ноември 2012, 12:27

Публикувано от panenka »18 ноември 2012 г., 12:35 ч

Аз също съм роден със заплитане, но не стегнат. Имах асфиксия, но червата нямаха време да се отпуснат.
Четох, че при плътно заплитане червата са първите, които страдат (отпускат се), тогава може да се получи рефлексен сърдечен арест
за наследствеността - до точката. дължината на пъпната връв е наследствен фактор.Предполагам, че е дълга. когато моите момичета решат да имат бебета, на 38 седмици ще настоявам за ултразвук. Направих последния ултразвук на 35 седмици, нямаше заплитане (по-младото). но най-голямата беше заплетена на 32 седмици, контролният ултразвук на 35 седмици показа, че тя се е разнищила.

Добавено след 1 минута 20 секунди:

Публикувано от Olegio »18 ноември 2012 г., 12:42 ч

Публикувано от panenka »18 ноември 2012, 12:56 ч

Публикувано от Aravit »18 ноември 2012, 20:54

Публикувано от Nastya »19 ноември 2012, 01:03

Публикувано от Наталия Новиков "19 ноември 2012, 05:55

каква е възрастта на детето? колко време след хранене регургитация?

Идея, хвърлена в масите - като момиче, хвърлено в полк.

Не реагирам на обиди - просто се усмихвам нецензурно в отговор.

Публикувано от panenka »19 ноември 2012, 09:12

о, поне ще знам, че тя беше изпомпана с кислород, иначе нищо не беше обяснено. цветът на дъщерята беше синьо-син, но когато изкрещя, тя стана розова.Първите 2 дни посиня, когато изкрещя, след това отмина.И очите й бяха със спукани съдове в продължение на 2-3 седмици.
взехме нашите деца.

Добавено след 5 минути 14 секунди:

вдругиден 6 месеца. регургитация почти винаги, когато е в ръцете си. колкото по-близо от времето за хранене, толкова по-често. яде - даде въздух. измина половин час - остави го - притеснява се силно - водата се оттегли, легна за 10 минути - поръси капки вода върху якето с фонтан (т.е. малко по обем, половин чаена лъжичка). някъде час след хранене на подобни инциденти.
ако нещо, може би наследствено незатваряне на пилора (като моя), може би дава рефлукс и не е свързано с асфиксия?

Последствия от двойно стегнато заплитане на пъпната връв

Преди половин век бременните жени на по-късна дата спряха да плетат и връзват възли, ходеха с разпусната коса и не носеха дрехи с колани и връзки и всичко това, защото се страхуваха от пъпната връв, която се оплита около врата на бебето в утробата..

Днес всички тези суеверни ограничения изглеждат комични и бъдещите майки не ги спазват. Проблемът с заплитането на пъпната връв на плода, както и преди, засяга всяка трета бременна жена. Това е доста често срещано явление в повечето случаи не е опасно, но все пак е по-добре да се играе на сигурно място и да се научи повече за него....

Защо се получава заплитане на пъпната връв?

Нито един лекар не може да посочи точната причина за появата на заплитането на пъпната връв на плода. Всичко е много индивидуално и често бебето се заплита в пъпната връв съвсем случайно.

Въпреки че все още има редица фактори, провокиращи това явление:

- Вътрематочна фетална хипоксия, при която бебето започва активно да се движи и се заплита в пъпната връв;

- Анемия по време на бременност, която води до намаляване на подаването на кислород към бебето през пъпната връв, което също причинява повишената му активност и риска от объркване;

- пушене от майката (пасивно пушене), често водещо до липса на кислород;

- Тежък стрес, който причинява рязко отделяне на адреналин и други хормони в тялото на майката, в резултат на което бебето започва да бъде активно в корема;

- Многоводие, при което бебето има много свободно пространство за движение и заплитане в пъпната връв;

- Дължината на пъпната връв е над 60 см (обикновено пъпната връв трябва да е дълга 40-60 см), което улеснява заплитането в нея.

Как да открием заплитането на кабела и как се случва

Заплитането на пъпната връв може да бъде открито с ултразвук. Но не винаги по време на такъв преглед, диагностикът може да каже как точно заплитането влияе на бебето, колко е здраво.

По принцип заплитането на пъпната връв се разделя на стегнато и хлабаво, единично и многократно (повече от 2 завъртания), стандартно (само около врата) и комбинирано (около врата и други части на тялото).

За да се провери дали заплитането на пъпната връв не уврежда бебето, се провеждат допълнителни изследвания, включително CTG, показващи честотата на сърдечния ритъм на плода и неговата двигателна активност, както и доплер ултрасонография на плацентарните съдове.

Използвайки доплер, можете да видите как заплитането е повлияло или не е повлияло на кръвния поток в пъпната връв, дали са притиснати съдовете на пъпната връв, през които тече кръвта.

Трябва да се помни, че бебето в утробата все още не диша с белите дробове, поради което кислородът, хранителните вещества, витамините и минералите идват при него през пъпната връв. Ето защо е важно нейните съдове да не бъдат притиснати..

Като правило CTG и доплер ултрасонографията се правят няколко пъти след откриването на заплитане на пъпната връв, за да се проследи динамично състоянието на плода. Ако резултатите от CTG и доплер се влошат, когато съществува риск от развитие или вече има вътрематочна хипоксия, лекарят може да вземе решение за преждевременно раждане чрез цезарово сечение.

Без заплитане най-често се показва естествено раждане, по време на което акушерите наблюдават по-внимателно бебето по време на опити. Когато се роди главата на бебето, акушерът внимателно отстранява пъпната връв от шията и след това раждането протича по стандартната схема.

Защо е опасно да се оплита пъпната връв

За бъдещата майка заплитането на кабела абсолютно не е опасно. Единственото нещо е, че при неблагоприятна прогноза това може да причини назначаването на цезарово сечение, включително спешен случай.

В същото време плътното заплитане на пъпната връв със силно напрежение може да доведе до преждевременно отлепване на плацентата, което също често е индикация за цезарово сечение..

След диагностицирането на заплитане на пъпната връв лекарите трябва внимателно да следят състоянието на плода. Важно е да се предотврати развитието на вътрематочна фетална хипоксия, тъй като това е изпълнено с увреждане на централната нервна система, забавено физическо, психическо, речево и умствено развитие на вече родено бебе.

По време на естествено раждане с заплитане на пъпната връв, основното е да се предотврати раждането на шийните прешлени. Ако лекарят няма време да отстрани пъпната връв от шията навреме или го направи неточно, тогава шийните прешлени могат да се изместят.

Резултатът от такова изместване, което вече се счита за родова травма, може да бъде забавяне в речта и умственото развитие на детето, остеохондроза на шийните прешлени, тортиколис, повишено вътречерепно налягане, церебрална парализа, развитие на синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и подобни патологии на централната нервна система..

Освен това, по време на раждането може да настъпи удушаване на плода с пъпната връв, което може да доведе до задушаване на бебето и необходимост от механична вентилация с други средства за следродилна реанимация..

Как да предпазим бебето от заплитането на кабела

Няма гарантирана профилактика срещу заплитането с пъпната връв, тъй като бебетата често се заплитат в нея напълно случайно. Мама също не може да повлияе на дължината на пъпната връв, тъй като тя е генетично зависим фактор.

Единственото нещо, което хипотетично може да бъде повлияно, е двигателната активност на плода. Ако майката се предпазва от стрес, не пие често кафе, силен чай и други напитки, които стимулират централната нервна система, ходи много на чист въздух, практикува дихателни упражнения, често проветрява апартамента, тогава бебето не трябва да има проблеми с двигателната активност.

Също така е важно да се откажете от лошите навици и да се предпазите от пасивното пушене, опитайте се да не ходите в близост до оживени магистрали и индустриални предприятия.

Не забравяйте за редовните посещения при лекар с планиран ултразвук и CTG. Ако на ултразвук е диагностицирано заплитане на пъпна връв, тогава следвайте съвета, който ви е дал вашият акушер-гинеколог и не опитвайте различни народни средства за разплитане на бебето.

Не забравяйте това като объркано, за да може детето да се разнищи. И често по време на раждането се оказва, че на шията на плода вече няма пъпна връв. Ключът е да останете разумни и да се стремите да постигнете баланс между предпазливост и небрежност. Лесен труд за вас!

Полезна ли беше тази статия? След това харесайте нас и напишете в коментарите дали бебето ви е имало заплитане на пъпна връв и как е било решено всичко?

Може да се интересувате и от следните материали:

Заплитане на пъпната връв: няма нужда да се страхувате

Всяка бъдеща майка е чувала: „Не закачайте дрехите си, бебето ще се заплете в пъпната връв“. И ако лекарят на ултразвук открие заплитането на пъпната връв, бременната жена се страхува сериозно. В крайна сметка това е ужас - дете на примка! Всъщност заплитането не е толкова страшно, както обикновено се смята..

Снимка - фотобанка Лори

Пъпната връв такава, каквато е

Да започнем с теорията. Пъпната връв (пъпният канал) е „тръбата“, която свързва бебето с майката, докато се роди. Състои се от три съда и съединителна тъкан. Една пъпна вена е отговорна за доставянето на кръв, наситена с кислород и хранителни вещества, на бебето от плацентата. А другите двама „взимат“ кръв с фетални метаболитни продукти.

Дебелината на пъпната връв може да варира до известна степен. Зависи от това колко е така нареченото желе на Уортън - специално желеподобно вещество, което предпазва съдовете от изстискване. Дебелина от един и половина до два сантиметра се счита за нормална. Именно тези размери показват достатъчно количество желе от Wharton и това гарантира добър кръвен поток.

Дължината на пъпната връв също не е еднаква. Традиционно има три размера:

 • къси - 40 - 55 см
 • нормално - 56 - 70 см
 • дълги - повече от 70 см

Всички тези опции се считат за нормални. Само твърде късата пъпна връв е опасна за детето, тъй като може да попречи на прогреса му през родовия канал. За щастие, абсолютно късата пъпна връв (по-къса от 40 см) не е толкова често срещана, в 12 - 13% от случаите. Това често се открива по време на раждане, понякога се налага да се прибегне до спешно цезарово сечение, но не винаги. Има вероятност бебето да се роди по естествен път..

Пъпната връв е достатъчно здрава, за да издържа на големи натоварвания. По време на бременност може да се разтяга, свива, извива, без да навреди на бебето..

Защо се получава заплитане

Невероятно е колко активни са децата в утробата си! В кратките периоди на бременността, когато все още има много места за „бебешки фитнес“, те плуват, салто и „танцуват“. И резултатът от тези „упражнения“ може да бъде заплитане на пъпната връв. И това се случва много често, точно тогава много деца сами разплитат възлите. Така че, ако детето ви е все още малко, тогава диагнозата „заплитане на връвта“ не трябва да ви плаши. Най-вероятно мъничето ще реши проблема и ще се освободи от връзките. Той и състоянието му обаче сега ще бъдат наблюдавани с особено внимание..

Какви са заплитанията?

Заплитанията на пъпната връв са различни:

 • неженен
 • многократно (два до четири пъти)
 • изолирани (около една част на тялото: крака, ръце, шия)
 • комбинирани (около няколко части на тялото едновременно)

Какво е изпълнено с преплитане на пъпната връв?

Въпреки че не бива да изпадате веднага в паника, ако сте били информирани за заплитането на кабела, все още не можете да считате това състояние за напълно безопасно. Всеки случай е различен.

Но нормална или къса пъпна връв може да я стисне толкова силно, че да доведе до липса на кислород. В този случай бебето изпитва дискомфорт и се опитва да се освободи, започва активно да се движи, за да се разнищи. Често работи.

Има обаче моменти, когато заплитането води до препятствие на притока на кръв в пъпната връв. Това може да доведе до тежка хипоксия и изисква задължителна медицинска намеса..

Когато заплитането бъде открито

Ултразвуковото сканиране показа ли заплитане на пъпна връв? Най-вероятно ще ви бъдат назначени допълнителни прегледи:

Възможно е прегледите с ултразвук да се извършват по-често от обикновено (в трудни ситуации, дори до няколко пъти седмично). В края на краищата именно с помощта на ултразвук специалистите могат да оценят общото състояние на бебето, динамиката на растежа му, състоянието на плацентата, пъпната връв и околоплодните води и да направят изводи за това как се чувства плодът и до каква степен е засегнат от заплитането на връвта..

Доплер

Това проучване помага да се идентифицират характеристиките на кръвния поток в плацентата, пъпната връв и артериите на мозъка на бебето. Ако бъдат открити нарушения, това е причината за назначаването на лечение.

Кардиотокография (CTG)

CTG се предписва от 33-та седмица на бременността. Преди това проучването не беше информативно поради факта, че сърдечно-съдовата система на плода все още е незряла. Доста дългата (в рамките на 40 - 60 минути) процедура ви позволява да оцените естеството на сърдечния ритъм на плода и честотата на неговите движения. Това се прави с помощта на специално устройство със сензор, което е прикрепено към корема на бъдещата майка. Ако бебето е оплетено с пъпната връв, тогава по време на движенията му се записва намаляване на сърдечната честота. Колкото повече се изразява този знак, толкова по-сериозни са неприятностите. Въз основа на резултатите от CTG, акушер-гинеколозите правят изводи за състоянието на детето и при необходимост назначават лечение.

Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена?

Какво може да се направи в случай на потвърдено от изследването заплитане на кабела?

Състоянието на детето с умерени нарушения се коригира с витамини и хранителни вещества. По този начин намаляването на обема на кръвта, доставяна на плода, се компенсира и той получава достатъчно количество вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Може да се нуждаете и от лекарства, които помагат за подобряване на такъв показател като "течността" на кръвта. Най-често тези мерки са достатъчни за нормализиране на състоянието на бебето..

Бъди внимателен!

Ако при ултразвуково сканиране лекарят установи преплитане на пъпната връв, тогава бъдещата майка трябва внимателно да се изслушва, защото вие можете да уловите първите сигнали за помощ, които детето дава.

На какво трябва да обърнете внимание? За движението на детето.

Със сигурност вече грубо сте разбрали или по-точно сте усетили ежедневния ритъм на вашето бебе: то е „чучулига“ или „бухал“, активно или не твърде много. Така че, имайте предвид, че ако бебето страда от хипоксия, тогава обичайният му ритъм се губи и естеството на движенията също се променя..

Ако притока на кръв леко се намали, тогава движенията се забавят, стават по-редки, бебето, като че ли, спестява сила.

При остра хипоксия ситуацията е обратна: бебето се движи активно, буквално се втурва, може дори да се обърне. В крайна сметка изведнъж и сериозно му липсва кислород. В този случай състоянието му е подобно на паниката, а внезапните движения са, първо, опит да се отървете от оковите, предизвикали хипоксия, и второ, сигнали за бедствие, вик за помощ.

Ако бебето изведнъж не успее да се освободи, тогава започва втората фаза на острата хипоксия. Внимателната майка ще бъде притеснена от внезапното спиране на движенията на бебето след повишена активност. Това се случва, защото силата му е пресъхнала по време на предишното успокоение на борбата.

Ако забележите, че детето, след период на необичайна дейност, внезапно се е успокоило - спешно се свържете с лекарите и то не в областната предродилна клиника, а най-добре в родилния дом.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Мнозина вярват, че заплитането на връвта е пряка индикация за цезарово сечение. Това обаче съвсем не е така. Дори в случай на многократно заплитане, най-често естественото раждане не представлява опасност за детето. Просто по време на такова раждане е необходимо дългосрочно наблюдение на сърдечния ритъм на бебето. Ако стане ясно, че е настъпила остра хипоксия, тогава има две възможности за развитие на събитията:

 1. В случай на сериозни отклонения в благосъстоянието на бебето през първия етап на раждането (шийката на матката току-що е започнала да се отваря и все още е далеч от момента на раждането), се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение.
 2. Ако острата хипоксия се е проявила на втория етап от раждането (главата на бебето вече е потънала до тазовото дъно и моментът на раждането е близо), се прави епизиотомия (дисекция на перинеума). Това ви позволява да ускорите раждането на бебето и да премахнете вплетената пъпна връв от шията му.

Колкото и странно да звучи, в медицината заплитането на връвта не се счита за патологично състояние..

Ето защо, ако сте били информирани на ултразвуково сканиране за заплитане на пъпната връв, не се нервирайте, живейте обичайния живот на бъдеща майка, опитайте се да мислите позитивно, ходете повече, грижете се за здравето си и спортувайте. Само без крайност. Защото приливът на адреналин на бъдещата майка със сигурност ще се отрази на нейното дете. Двигателната активност на бебето се увеличава и това заплашва с още по-голямо заплитане в пъпната връв. И така - спокойствие, и само спокойствие. И всичко определено ще се оправи.