Заплитането на пъпната връв около шията на плода е една от най-честите патологии през гестационния период. Според статистиката, всяка 4 жена има анамнеза за подобна диагноза по време на бременност. Но толкова ли е опасна тази диагноза и струва ли си да се паникьосате, когато лекарят открие цикли около тялото на детето на ехографския монитор?.

Определение за патология

По време на бременност е почти невъзможно да се определи тази патология, без да се използват различни тестове. Жената не изпитва никакви симптоми на дискомфорт и само от поведението на плода вътре в матката може да се подозира отклонение. Повишената активност на детето може да послужи като извинение да се подложи на ултразвуково изследване, за да потвърди или отрече страховете.

Пъпната връв е вид въже, състоящо се от съд и две артерии, през които, докато е в корема на майката, детето получава хранителни вещества, за да поддържа жизнената подкрепа.

Всичко, което майката яде, детето получава чрез пъпната връв. Пъпната връв също прехвърля кислорода, от който се нуждае бебето, а също така отделя ненужни, преработени остатъци. Стандартният размер на пъпната връв е с дължина 50-60 см, понякога пъпната връв може да бъде къса, 40 см или, обратно, да нарасне до 1 м, като се усуква многократно около плода.

Докато расте в голямо пространство за себе си, детето плува в околоплодните води, променяйки положението си. Пъпната връв, която плува с него, се увива около него, след което детето се разплита.

Това се случва до 20 седмици, докато плодът е малък. С нарастването си свободното пространство в корема на майката намалява, детето спира да се тъпче и спира в определена позиция, в положението на пъпната връв, в което наскоро се е озовало.

Детето вече не може да се разнищи само и след достигане на определена възраст започват наблюдения върху поведението на самата пъпна връв, важно е съдовете, преминаващи по нея, да не се предават.

Изстискването на пъпната връв създава риск от липса на кислород за детето, което води до хипоксия, асфиксия, забавяне на развитието, а също така създава риск за здравето на майката, тъй като опънатата пъпна връв провокира отделянето на плацентата.

Причини за заплитане на пъпната връв около шията на плода

По време на растежа на детето пъпната връв от своя страна също се увеличава по дължина. Патологията е следствие от несъответствието между размера на пъпната връв, свободното пространство вътре в матката и размера на плода.

Например, в случай на увеличаване на пъпната връв до 70 см или повече, когато размерът на детето е все още малък и той е в състояние да маневрира в утробата, в случай на прекомерна подвижност на плода, последствията от които са поведението на жената по време на бременност, нейното здраве или състоянието на детето, се случва толкова много заплетена плитка с пъпна връв, че детето вече не е в състояние да се освободи от нея.

Друг нюанс, който увеличава вероятността от сплитане от пъпната връв, напротив, е малкият размер на пъпната връв, който, усуквайки се около врата на плода, провокира нежелани последици.

Други фактори, влияещи върху началото на патологията:

Причини, причинени от състоянието на дететоФетална хипоксияЛипсата на кислород принуждава плода към активни движения на тялото, провокирайки еднократно или многократно заплитане с пъпната връв.
Представяне на плодаНеправилно положение на детето, спрямо оста на матката. По време на бременност детето не се обръща естествено или не се обръща правилно, провокирайки заплитане на пъпната връв.
Причини, причинени от състоянието на майкатаМноговодиеПовишено производство на околоплодна течност, провокиращо увеличаване на пространството в утробата, даващо повече пространство за маневриране по време на периоди на активност.
Желязодефицитна анемияЛипсата на желязо в организма на майката провокира неизправност в синтеза на хемоглобин, който е отговорен за доставката на кислород до тъканите чрез кръвта. Липсата на кислород в кръвта на майката, а след това и на детето, провокира кислороден глад на детето, подтиквайки го към активни движения на тялото в „търсене на кислород“. Недостигът на желязо също е следствие от фетоплацентарната недостатъчност, която причинява кислороден глад на майката и плода.
Психично състояниеВ процеса на нервното напрежение на майката надбъбречните жлези произвеждат голям обем адреналин, който се предава на плода, възбуждайки нервната му система, провокирайки повишена активност.
Лоши навициПушенето, алкохолът, злоупотребата с кофеин по време на бременност провокират различни заболявания, включително хипоксия (особено от тютюнопушенето) и повишена възбудимост на нервната система (от кафе), които провокират различни патологии, тежко раждане на дете и раждане.

Пъпната връв се оплита около шийката на плода 1 път

Заплитането на пъпната връв около шията на плода, веднъж диагностицирано по време на бременност преди 20 седмици, не е нещо опасно, но дори нормално. Тъй като бебето в матката е много малко, по това време той многократно се обръща, създавайки бримки и ги разплита.

Това състояние на нещата се среща при почти всяка бременна жена, за което тя дори не трябва да информира, за да не породи страхове и стрес по време на бременност, които ще влошат състоянието й..

Заплитането с пъпната връв и образуването на възли не означава автоматичен риск от съдова компресия. Природата е предвидила за този случай наличието на съединителна тъкан, така нареченото желе на Уортън, което запълва пъпната връв, изправяйки я, предпазвайки съдовете от изстискване.

Лекарят обаче решава да постави предупреждение върху картата на бременната жена за подозрение за заплитане на пъпна връв и продължава да наблюдава поведението на детето, като използва CTG тест за наблюдение на оптималния приток на кислород към детето..

Еднократно заплитане на пъпната връв около шията на плода:

Два пъти пъпната връв около шията на плода

Заплитането на пъпната връв около шията на плода вече е диагностицирано два пъти по-многократно заплитане. Това състояние е опасно само след 32 седмици от гестационния период, когато пространството за детето става все по-малко и той самият не се справи с преплитането, примките продължават да се стягат по време на увеличаването на размера на бебето.

Двойно заплитане на връвта около шийката на плода

В този период жената продължава ежеседмично тестване с помощта на кардиотокограма, която определя състоянието на плода, измерва пулса му, наличието на заплаха от хипоксия и т.н. Естественото раждане, с диагноза сплитане на множество връзки, вероятно ще бъде противопоказано.

Три пъти усукване на пъпната връв около шията на плода

Пъпната връв, преплетена около врата на плода три пъти, се счита за критично състояние и представлява заплаха за здравето на майката и детето, особено в последните етапи на бременността.

Заплитането на пъпната връв пада не само върху шията, но и върху други части на тялото, това състояние се нарича „комбинирано“ заплитане. В случай на пъпна връв, преплетена с една част от тялото, като правило това е шията, тогава този вид патология се нарича "изолиран".

Ако тестването не разкри наличието на заплаха за детето, тогава лекарите не предприемат никакви действия, използва се само пасивно наблюдение. В някои случаи е показан приемът на витамини и лекарства, които стимулират утероплацентарния кръвен поток.

Ако се потвърди наличието на хипоксия или фетална асфиксия, бременната жена се хоспитализира, причинявайки умишлен труд за спасяване на бебето.

Как сами да подозирате патология

За да откриете независимо заплитането с пъпната връв, трябва да слушате поведението на детето вътре, като се фокусирате върху неговите движения и ритъм. Така че, при засилено движение на плода, има вероятност от тежко заплитане и детето в този момент се опитва да се освободи.

Това се случва, когато детето има критичен недостиг на кислород, което започва да усеща заплахата от задушаване и се опитва да се освободи с последните си сили. През този период плодът може да се обърне и да провокира предлежание (тазова, напречна) - неправилно положение на детето, при което по време на раждането то си тръгва не с главата, а с други части на тялото.

При наличие на екстремно кислородно гладуване - хипоксия, детето губи сили да изпраща активни сигнали, движенията му ще станат бавни и практически незабележими. Особено след бърза мобилност се наблюдава рязко забавяне на дейността на детето. Това е ясен сигнал, че детето е в опасност..

Как се диагностицира патологията

Откриването на наличие на патология се случва по време на рутинно ултразвуково сканиране. След установяване на патологията се предписва ултразвуково изследване, което се провежда всяка седмица, за да се наблюдава поведението на детето.

В комбинация с редовно ултразвуково сканиране се предписват допълнителни изследвания:

 • Доплерово картографиране. За да се определи нарушението на кръвния поток, изстискване на съдовете на пъпната връв, се предписва цветно доплер картиране. Цветното изображение, което се получава след оцветяване, се наслагва върху ултразвуково сканиране, благодарение на което можете да видите положението на трите съда, тяхното състояние, както и наличието на кръвни съсиреци в кръвния поток. С помощта на този тест е възможно да се проследи посоката на кръвния поток в кръвния поток, както и да се установи точната посока на заплитане.
 • Кардиотокография. С този тест е възможно да се определи наличието на хипоксия, както и да се следи сърдечната честота на плода. KGT е рутинно проучване по време на бременността, предписва се на всички бременни жени след 33 седмици от бременността. В допълнение, тази процедура помага да се определи тонуса на матката по време на раждане. По време на повишена фетална активност с помощта на СНТ се определя неговият миокарден рефлекс, т.е. колко се е увеличил феталният пулс. Въпреки това, KGT, подобно на други процедури, дава точна диагноза само във връзка с други тестове..
 • Триизмерно ехографско изследване. Това проучване може да бъде предписано като допълнително за определяне на състоянието на сърцето на плода. Триизмерната ехограма дава пълна картина на сърцето, за да се определи наличието или отсъствието на патологии.

Методи за премахване на заплитането

Пъпната връв, оплетена около шията на плода на първия етап на бременността, до 20 седмици, не застрашава здравето на майката и детето, поради което лекарите не предприемат никаква намеса в естествения гестационен процес.

В средата на гестационния период, ако детето не се е разплело от пъпната връв, но състоянието на детето все още е стабилно, лекарите продължават да наблюдават. Може би назначаването на лекарства, които стимулират кръвообращението в маточно-плацентарната област.

Ако вече на по-късна дата се установи плътно заплитане, което увеличава риска от отлепване на плацентата, както и появата на фетална хипоксия, тогава жената е хоспитализирана и предизвикана от изкуствено раждане.

В допълнение към пасивното наблюдение, бременната жена може да си помогне, като извършва специална антенатална коригираща гимнастика. Този метод е официално одобрен от акушер-гинеколозите и се отнася до пренатална ултразвукова диагностика..

Методът се състои в завъртане надясно и наляво, от легнало положение, с интервал от 10 минути. Под тежестта на собственото си тяло плодът, плувайки в околоплодната течност, сменя позицията си и се отпуска от пъпната връв. Този спомагателен метод е 60-70% ефективен..

Не е необходимо да прекарвате целия период на бременността в седнало или легнало състояние, а напротив, ежедневните разходки, гимнастика и плуване трябва да бъдат включени в ежедневието. Активният начин на живот предотвратява появата на хиподинамия, при която има постоянна слабост в мускулите, поради липса на активност.

Също така, през целия период на бременността, жената трябва да се въздържа от лоши навици, от активно и пасивно пушене, тъй като тютюнопушенето провокира вазоконстрикция, бавно кръвообращение и настъпва кислороден глад.

Какво застрашава заплитането на пъпната връв около шията на плода

Голям процент от заплитането на пъпната връв не води до сериозни последици и разрешаването на бременността завършва щастливо. Но в някои критични случаи, когато диагнозата потвърди многократно заплитане, съществува заплаха от детска хипоксия, както хронична, така и остра.

Плодът не получава достатъчно количество кислород и необходими вещества, което е изпълнено с увреждане на централната нервна система на детето, с последващи усложнения, което води до забавяне на развитието преди и след раждането. При наличие на остра хипоксия и липса на спешни мерки за спасяване на детето съществува вероятност от смърт на плода.

Заклещване на връвта, диагностицирано като стегнато, около шията на плода също създава вероятност за пренатална ексфолиация на плацентата. Това състояние е придружено от коремна болка, кървене, нормалното функциониране на сърдечната честота на плода е нарушено.

Ако плацентата се ексфолира с ¼ част, плодът изпада в състояние на остра хипоксия, но все пак може да бъде спасен, но ако плацентата е наполовина ексфолирана, детето умира.

Особености на управлението на труда

Някои лекари, с предупреждение за патологията на заплитане в историята на пациента, категорично настояват за цезарово сечение, тъй като има вероятност пъпната връв да се стегне по-силно при раждането на дете. В други случаи пациентът все още е одобрен за вагинално раждане..

В този случай поведението на плода се следи внимателно по време на раждането:

 1. По време на процеса на раждане акушерът постоянно наблюдава състоянието на сърдечните удари на бебето, използвайки CTG теста.
 2. Във втория етап на раждането рискът от хипоксия се увеличава, поради което на всеки 3 минути акушерът проверява сърцето на бебето с помощта на акушерски статоскоп.
 3. При наличие на множество заплитания акушерът може да направи епизиотомия - разрез в родовия канал, за да се заобиколят мускулните контракции на матката и да се отстрани плода с форцепс или вакуумна екстракция.

Ако бебето ходи правилно, главата първо, с диагностицирано многократно заплитане около врата, тогава опитен акушер просто освобождава бебето от бримките около врата, без риск за новороденото.

Защо мама не трябва да се страхува

Диагнозата на патологията на заплитане се потвърждава при почти 100% от бременните жени през първите седмици, но раждането завършва благоприятно. Често няма нужда да кажете на бъдещата майка за такава диагноза, ако няма причина да се смята, че съществува риск за плода.

Лекарите се опитват да не създават основа за ненужен стрес при бременната жена, тъй като възбудата на нервната система принуждава тялото да произвежда адреналин и кортизол. Тези хормони се предават на детето, подтиквайки го да се движи активно, провокирайки повече объркване..

Заплитането на пъпната връв около плода не се съобщава на много жени, особено на тези с анамнеза за други усложнения, за да се запази безопасността и стабилността на бебето. Жената не трябва да се притеснява. Преди раждането детето не диша с белите си дробове, а пъпната връв, увивайки се около врата, не означава наличието на „удушена опора“.

Процентът на трудни раждания с патология на заплитане е изключително малък. И в този случай медицината отдавна е взела решение за методите за предоставяне на първа помощ.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова

Видео по темата: заплитане на пъпната връв около шийката на плода

Пъпната връв, оплетена около шийката на плода:

Заплитане на пъпната връв около феталната шийка - причини и последици

Пъпната връв е връвта, която свързва плода с плацентата на майката. Пъпната връв съдържа две пъпни артерии и пъпна вена. Артериите пренасят кръвта с метаболитни продукти, обогатени с въглероден диоксид, до плацентата на майката. Кръв, съдържаща полезни съединения и кислород, попада във плода през вената. В някои случаи пъпната връв може да бъде оплетена около шията на плода, което усложнява хода на раждането и понякога представлява заплаха за живота и здравето на детето. Трябва да се отбележи, че компресиращият ефект на пъпната връв върху шията не е опасен за плода, тъй като през вътрематочния период дишането през белите дробове и горните дихателни пътища не се извършва. Опасността е напрежението на пъпната връв, водещо до отлепване на плацентата, и притискане на съдовете вътре в нея, водещо до остра хипоксия и задушаване на плода.

Истинското заплитане е ситуация, когато пъпната връв е разположена около врата на плода на 360 градуса или повече.

 1. Статистика
 2. Причини за заплитане
 3. Симптоми на заплитане на пъпната връв
 4. Диагностика на заплитането на пъпната връв
 5. Лечение на заплитане
 6. Прогноза и превенция

Статистика

Честотата на еднократно заплитане на феталната шийка с пъпната връв е около 20%, два пъти - по-малко от 2,9%, три пъти - 0,6%. Максималното заплитане, описано в литературата, е 9 пъти. Когато хипоксията на плода се появи в 50% от случаите, причината е заплитането на пъпната връв. В 3% от случаите патологията е причина за смъртта на дете по време на раждането..

Причини за заплитане

Причината за заплитането най-често е дълга пъпна връв. Обикновено дължината на пъпната връв е 50–70 см. Когато дължината на пъпната връв е повече от 80 см, вероятността от патология се увеличава няколко пъти.

Друга причина е хроничната фетална хипоксия, която често се наблюдава при майките, които пушат..

Никотинът, съдържащ се в цигарите, допринася за стесняване на съдовете на плацентата и плода, увреждане на фетоплацентарния кръвен поток. Плодът не получава достатъчно кислород, хормоните на стреса - адреналин и кортизол - се освобождават в кръвния поток, което води до появата на неспокойни хаотични движения на бебето и допринася за заплитането на пъпната връв около торса и шията. Хронична фетална хипоксия може да се появи и при някои заболявания на майката, като захарен диабет, тромбофилия, прееклампсия, хипертония.

Предразполагащи фактори са многоводието и честият стрес при майката. Хормоните на стреса проникват през пъпната връв в кръвта на плода, в резултат на което детето става по-подвижно, в присъствието на полихидрамнион, може да заплита пъпната връв.

Често срещани митове за появата на заплитане, когато майката прави гимнастика или домашна работа с повдигане на ръцете нагоре, плете, нямат основание.

Класификация на заплитането на пъпната връв:

 • преплитане на врата:
  • непълна (под 360 градуса);
  • завършен:
   • завършен:
   • еднократно влизане;
   • двойно;
   • многократни;
 • заплитане на тялото;
 • заплитане на крайниците;
 • комбинирано заплитане (множество области).

Симптоми на заплитане на пъпната връв

По време на бременност преплитането на въжетата обикновено не дава клинична картина. По време на раждането настъпват промени в състоянието на плода. С едно заплитане раждането обикновено протича добре и без усложнения. Може би краткосрочно увеличаване на сърдечната честота на плода във втория етап на раждането (по време на опити), когато главата изригва.

При многократно заплитане може да възникне остра фетална хипоксия (недостиг на кислород). Възниква от относителното скъсяване на пъпната връв. Има изразено напрежение на пъпната връв, стесняване на лумена на кръвоносните съдове, има остра липса на кислород. Това състояние застрашава живота на плода. Рискът се увеличава при комбинация от заплитане с други патологии (олигохидрамнион, кльощава и необясната пъпна връв, наличие на истински възел на връвта).

Едно от усложненията по време на раждането поради прекомерно напрежение на пъпната връв може да бъде преждевременно отлепване на плацентата..

При липса на патология плацентата се отделя от матката известно време след раждането на детето. При заплитането настъпва относително скъсяване на пъпната връв, тя се разтяга и се получава тракция на плацентата. По време на един от опитите може да настъпи отлепване на плацентата, което води до остра фетална хипоксия и нейната смърт.

Ако пъпната връв се преплита многократно около шията по време на раждане, могат да възникнат разтегателни позиции на главата на плода. Обикновено плодът преминава през родовия канал със задната част на главата, тоест минималният размер на обиколката на главата. В същото време главата му заема умерена позиция на флексия. Примките на пъпната връв на шийката на плода предотвратяват това огъване. В резултат на това детето преминава през родовия канал с короната, челото или лицето, което допринася за появата на наранявания при майката (разкъсвания на шийката на матката, вагината, перинеума) и увреждане на шийните прешлени при детето.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

Приемането на анамнеза е от голямо значение. Вероятността от развитие на патология на пъпната връв се увеличава, ако заплитането вече е наблюдавано при предишна бременност.

Основният диагностичен метод е ултразвукът, извършен след 12-та седмица от бременността. Най-често заплитането се открива при третото задължително ултразвуково сканиране (на 32-ра гестационна седмица). Лекарят оценява наличието на заплитане, определя дали е завършен или не, броят на завъртанията, стегнат или свободен. Единичното хлабаво заплитане често изчезва преди раждането.

За да се определи честотата на заплитане, се извършва доплерометрия, при която се визуализира кръвният поток на плода и плацентата.

Доплеровото цветно картографиране се извършва и в трудни диагностични случаи, когато е невъзможно да се каже със ултразвук със сигурност дали има заплитане или примките на пъпната връв са просто разположени до шийката на плода.

Хроничната фетална хипоксия може да е косвен признак на заплитане. След 32-та седмица на бременността (а по показания и по-рано) се извършва кардиотокография (CTG). По време на CTG се отчитат движенията на плода и се определя сърдечната честота. При хипоксия по време на CTG се определят чести епизоди на намаляване на сърдечната честота.

Лечение на заплитане

Невъзможно е разплитането на бримките на пъпната връв при плода по време на пренаталния период. Лечението се състои в строг контрол върху състоянието на плода, предотвратяване на фетоплацентарна недостатъчност и хипоксия, определяне на оптималното време и начин на раждане.

Ако има единично заплитане на пъпната връв, не се вземат допълнителни мерки. При двойно заплитане на жената се препоръчва да провежда кардиотокография (CTG) на всеки 7-10 дни. CTG ви позволява своевременно да определите феталната хипоксия и да вземете подходящи мерки. Многократното заплитане е индикация за пренатална хоспитализация в отделението по патология на бременността за интензивно ежедневно наблюдение на плода, определяне на времето и определяне на начина на раждане. Ако има хронична фетална хипоксия, могат да бъдат предписани специални лекарства за защита на нервната система от увреждане и за подобряване на притока на кръв. С развитието на остра фетална хипоксия се извършва спешно цезарово сечение, независимо от гестационната възраст. В други случаи времето за раждане зависи от състоянието на плода, наличието на усложнения (например забавяне на растежа на плода по време на хронична хипоксия).

По време на раждане, ако има заплитане на пъпната връв, CTG се извършва на всеки 30 минути по време на контракциите и след всеки опит.

В случая, когато сърдечната честота е извън нормалните граници в първия стадий на раждането (по време на раждането), се извършва спешно цезарово сечение (с леко разширение на шийката на матката) или окситоцинова стимулация (с отвор над 8 cm). Ако се открият нарушения през втория период (по време на опити), се използва епизиотомия (дисекция на перинеума). След раждането на главата, задачата на лекаря е да освободи врата на бебето от примките на пъпната връв, за да предотврати напрежението и нарушения кръвоток.

Прогноза и превенция

Страхът от заплитане на пъпната връв около шията на плода е силно преувеличен. Единично хлабаво заплитане се развива по време на раждането при 30% от жените и по никакъв начин не засяга труда и здравето на децата.

Еднократното заплитане при липса на друга патология не е индикация за цезарово сечение.

Предотвратяването на заплитането е да се предотврати феталната хипоксия. Бременната жена трябва да спазва режима, да избягва стреса, да спре да пуши, да прекарва повече време на чист въздух. Според показанията лекарят може да предпише лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток.

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Коварен цикъл. Заплитане на пъпната връв

Защо е опасно да се оплита пъпната връв около шията на плода? Особености на управлението на раждането по време на заплитане.

Нина Абзалова, акушер-гинеколог, д.м.н. пчелен мед. науки

Часовникът тъкмо започваше, когато в спешното отделение прозвуча настойчиво обаждане. На прага на родилния дом стоеше бременна жена, придружена от съпруга си и жена на средна възраст (свекърва, както стана ясно по време на разговора). Всички бяха много развълнувани.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Както се оказа, жената пристигна след претърпяване на ултразвуков преглед в предродилната клиника. Без излишни предговори Юлия (така се казваше бременната жена) каза: „Съгласна съм на цезарово сечение, роднините сега ще донесат необходимите неща“. „Чакай, чакай, нека първо разберем“, отговорих и поканих Джулия в стаята за прегледи. Оказа се, че бременността на Юлия в момента е 36 седмици и ултразвукът разкрива заплитане на пъпна връв около шията на плода. Този факт много притесни бременната жена и нейното семейство, затова те решиха да отидат в родилния дом без забавяне..

Пъпната връв (или пъпната връв) е орган, който функционира само по време на бременност и изпълнява изключително важна функция на комуникация между майката и плода. Основният компонент на пъпната връв са съдовете - една вена, през която артериалната кръв тече от майката към плода, доставяйки всички вещества и кислород, необходими за жизнената дейност, както и две артерии, чрез които венозната кръв на плода отстранява отпадните продукти от метаболизма и въглеродния диоксид в тялото на майката.

Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално желеподобно вещество - желе от вартон, което поради своята консистенция играе важна защитна роля - предпазва съдовете от изстискване. Средно дължината на пъпната връв е 50-60 см, дебелината е 1,5-2 см. Ако дължината на пъпната връв е повече от 70 см, тя се счита за дълга, ако е по-малка от 40 см, тя се счита за къса. Увеличаването на дължината на пъпната връв може да доведе до различни патологични състояния, като заплитане на пъпната връв около врата, багажника, феталните крайници, образуването на пъпни връзки, които от своя страна се делят на истински и фалшиви. Важно е да се отбележи, че около една пета от всички родени деца се раждат с преплитане на пъпната връв и това не винаги води до нарушения във вътрематочното състояние на плода. Факт е, че, намирайки се в матката, бебето не диша с бели дробове до момента на раждането, следователно изстискването на врата, което винаги плаши бъдещите майки, не е опасно за него. Проблеми могат да възникнат в случаите, когато притока на кръв е нарушен поради напрежение или изстискване на пъпната връв поради многократно или стегнато заплитане.

Какво показа ултразвукът?

Според данните от ултразвуковото изследване е установено, че няма признаци на хипоксия (т.е. липса на кислород) при плода; по време на доплер анализ (проучване, при което се определя скоростта на кръвния поток в основните съдове на матката и плода) не са открити нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Плодът съответства на 36 гестационна седмица, има признаци на заплитане на единична връв около врата на плода. „Уау, когато ми направиха ултразвуково сканиране на 32 седмици, те не казаха нищо за заплитането“, каза Юлия. „Напълно възможно е тогава да не е съществувало и изобщо не е необходимо да остане до раждането“, отговорих аз.

Всъщност на практика често има случаи, когато според ултразвука е установено заплитане на пъпна връв и детето е родено без него. Това може да се дължи, първо, на факта, че петлите на пъпната връв според ултразвука са били разположени близо до феталната шийка, но не е имало заплитане като такова, и второ, по време на фетални движения, заплитането на връвта е било самоликвидирано (разбира се, това се случва, като правило, с едно заплитане).

Предразполагащите фактори за образуването на заплитане на пъпната връв са повишената двигателна активност на плода, която може да бъде причинена от вътрематочна хипоксия (т.е. липса на снабдяване с кислород), полихидрамниони, повишен адреналин в кръвта на майката поради стрес. Естествено е, че в по-голямата част от случаите дълга пъпна връв води до заплитане на различни части на плода.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е така, "сгъната" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: ще има ли операция?

Мина около месец, аз вече бях успял да забравя за онова посещение на Джулия, когато на следващия часовник бях поканен да прегледам идващата бременна жена. Пристигайки в спешното отделение, отново се срещнах с Юлия и нейния съпруг. Оказа се, че в продължение на 3 часа жената се тревожи от дърпащи болки в долната част на корема, които преди час станаха редовни и по-интензивни. При преглед беше установено, че Джулия е влязла в процеса на раждане - шийката на матката се отваря с 3 см, околоплодните води не се изливат.

Родилката е на 24 години, истинската бременност на Джулия е първа, не е имало гинекологични заболявания, аборти и аборти. Последният ултразвук е направен на 39 седмица от бременността, според неговите данни, оплитането на връвта около феталната врата е запазено. Приблизителното тегло на плода е 3400, гестационният период в момента е 40 седмици. При аускултация (слушане на сърдечни тонове на плода през предната коремна стена със специална тръба - акушерски стетоскоп), сърдечният ритъм на плода е ясен, ритмичен, сърдечната честота е 144 удара в минута, което е нормално (нормалната сърдечна честота на плода е 120-160 удара в минута). Контракции по време на пристигане на слаба сила, след 10 минути, с продължителност 30 секунди. След попълване на историята на раждането и настаняване на Юлия в пренаталното отделение, тя незабавно е записана с CTG (кардиотокограма). Провеждането на КТГ при раждане е абсолютно безвреден и информативен метод за определяне на вътрематочното състояние на плода и неговата реакция на съкратителната активност на матката, което определя тактиката на управление на раждането за всеки пациент - тя може да роди по естествен път или в интерес на плода, необходимо е раждане чрез цезарово сечение. В случая с Юлия дадените CTG зависят от това кой вариант за управление на раждането ще бъде избран. За щастие не са открити патологични промени на CTG. Джулия много искаше да роди сама. Тъй като тя имаше всички шансове за това, те решиха да извършат раждане през вагиналния родов канал под строго наблюдение на плода.

Когато се преплита с пъпна връв, е много важно да се следи както състоянието на плода, така и хода на процеса на раждане при майката, тъй като по време на раждането заплитането с пъпната връв може да доведе до редица усложнения.

Най-честото усложнение, което възниква при преплитане на пъпната връв, е появата на фетална хипоксия, която възниква в резултат на притискане на съдовете на пъпната връв, когато тя е изтеглена или плътно заплетена около тялото, шията или крайниците на детето. Доста често това се случва в момента, когато плодът започва да се движи по родовия канал..

При многократно заплитане на пъпната връв се образува къса пъпна връв, която, първо, може да попречи на плода да се движи по родовия канал, и, второ, разтягането с всяка контракция, може да доведе до преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена (обикновено плацентата е отделена от маточната стена) след раждането на плода), което води до необходимостта от спешно хирургично раждане.

В редки случаи при многократно заплитане на пъпната връв около шията на плода могат да възникнат усложнения като разширителни вложки на главата на плода, което може да затрудни раждането на дете по естествен път. Факт е, че при нормално вкарване на плода в таза на майката главата е в състояние на умерено огъване (в този случай брадичката на плода е притисната към гърдите, което позволява на главата правилно да се вкара в тазовата кухина и да премине без затруднение през родовия канал в най-"изгодното" т.е. в най-малкия размер) - в това положение той преминава през родовия канал в най-малкия и най-удобен размер. Примките на пъпната връв, разположени на шията, пречат на главата на бебето да се огъва, което води до факта, че главата е инсталирана в таза на майката не с тила, а с короната, челото или дори лицето, което може да доведе до значителни затруднения при раждането на плода и в резултат на това травма.

По справедливост трябва да се каже, че горните усложнения се случват доста рядко и при навременна и правилно предоставена помощ не водят до неблагоприятни последици за майката и плода..

Раждане с преплитане на пъпната връв

Изминаха 4,5 часа от приемането на Джулия. Контракциите бързо зачестиха, станаха по-силни и по-дълги. По време на втори преглед на стола се установи, че шийката на матката се отваря със 7 см, извършва се амниотомия (инструментално отваряне на феталния пикочен мехур) - изливат се 250 ml бистра прозрачна околоплодна течност. Според CTG данни и редовно слушане на сърдечни тонове с акушерски стетоскоп на плода, състоянието му е задоволително. Джулия отказа предложената лекарствена анестезия, като каза, че се чувства съвсем нормално.

Когато пъпната връв е преплетена, принципите на управление на труда имат редица важни моменти:

 • вътрематочното състояние на плода се наблюдава внимателно чрез CTG и чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода през предната коремна стена;
 • когато се появят признаци на фетална хипоксия, тактиката ще зависи от периода на раждането, когато се появят тези признаци. Ако признаци на фетално страдание се появят в първия стадий на раждането (периодът на дилатация на шийката на матката), когато краят на раждането е все още далеч, се прави цезарово сечение, ако феталната хипоксия се открие през втория период (периодът на фетална експулсия), тогава за ранното завършване на раждането, когато главата избухне, се извършва дисекция перинеум (епизиотомия), при раждането на главата, без да се чака раждането на цялото тяло на детето, петлите на пъпната връв се отстраняват, ако е възможно.

Щастлив край

Вече беше дълбока нощ, от всички родилки в родилното отделение остана само Юлия - всички останали вече бяха безопасно раждали. Разширението на шийката на матката на Юлия беше завършено, тя обиколи отделението, като отбеляза, че по време на контракцията е усетила умерено чувство на натиск върху ректума. "Това е много добре, това означава, че главата на бебето постепенно започва да потъва в таза, скоро ще се появят опити и ние ще родим", казах..

След 15 минути при родилката се появи ясно изразено желание да се бута по време на контракцията. На монитора на CTG апарата по време на контракцията се появиха тревожни признаци - с повишаване на тонуса на матката, сърдечната честота на плода намаля. Необходимо е да завърши раждането възможно най-скоро и да премахне бебето, за щастие главата на плода вече е била близо до равнината на излизане от таза.

Интравенозно чрез специален катетър се извършва въвеждането на лекарство, което подобрява съкратителната способност на матката. Джулия беше на масата за раждане и главата на плода се придвижи достатъчно бързо по родовия канал. Родилката се напъваше с всички сили и безспорно следваше командите на акушерката. Още от родовия канал се появи задната част на главата на бебето и след дисекцията на перинеума, която Джулия дори не усети, се роди главата и шийката на плода, преплетена с две бримки на пъпната връв. Акушерката ловко и бързо извади пъпната връв от шийката на матката и бебето се роди напълно. Но изненадите не свършиха дотук - пъпната връв, която следваше бебето, беше дълга повече от 1 метър, а в средната трета от него имаше истински възел от пъпна връв! Новороденото момиченце изкрещя силно и беше предадено на детски неонатолог.

Възлите на пъпната връв се класифицират като верни и неверни. Фалшивият възел е удебеляване на пъпната връв поради разширени вени или локално увеличаване на дебелината на желето на Wharton и е получило името си само поради външната прилика с възела; не представлява никаква опасност за бебето. Истински възел се формира в началото на бременността, когато плодът е все още много малък и връзката между размера на плода и маточната кухина му позволява да се плъзне в примката на пъпната връв. Предразполагащият фактор за образуването на истински пъпна връв е увеличаването на дължината му, причините за това отклонение все още не са точно установени, но генетичната предразположеност е ясно проследена (ако майката е имала дълга пъпна връв, вероятно дъщерята ще има тази функция по време на раждането). Опасността на възела е, че той може да се стегне и да доведе до намаляване или прекратяване на кръвоснабдяването на плода, но, за щастие, това не се е случило, а истинският възел е само „находка“, която не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на плода. Тъй като е изключително трудно да се установи наличието на пъпна връв по време на бременност, следователно те обикновено ще разберат за неговото присъствие след раждането, както се случи с нашия пациент.

Теглото на момичето е 3450 г, височината му е 51 см. Резултатът по Apgar веднага след раждането е 7 точки, след 5 минути - 8 точки. На 5-ия ден след раждането Даша (така се казваше бебето) и майка й бяха изписани у дома.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Пъпната връв е обвита около шията на плода - опасно ли е?

Когато бебето се движи в утробата, пъпната връв може да се увие около врата си, образувайки примка. Защо се случва това и какво е опасно - ще разберем по-нататък.

 • Определение за патология
 • Единично заплитане на пъпната връв около феталната шийка
 • Два пъти пъпната връв около врата
 • Три пъти усукване на пъпната връв около шията на плода
 • Какво заплашва заплитането на пъпната връв около шията на плода?
 • Предпазни мерки
 • Видео: Заплитане на пъпната връв по време на раждане

Определение за патология

Пъпната връв се нарича още пъпна връв и представлява образувание, което наподобява спирално усукана връв. Той има следните характеристики:

 • сиво-син цвят;
 • матова повърхност;
 • 55-60 см дължина (при нормална бременност);
 • с дебелина около 2,5 см.

Когато пъпната връв се завърта около плода, това явление се нарича заплитане. Според класификацията на тази патология, заплитането се случва само около една част от тялото на плода - шията, но в същото време, в зависимост от броя на завъртанията, заплитането може да бъде едно-, дву- или многократно.

Единично заплитане на пъпната връв около феталната шийка

Почти 20% от бременните жени се сблъскват с проблема с преплитането на връвта. Най-често се получава единично заплитане, което не стяга плътно на врата. Има няколко причини и те включват:

 • Превишаване на дължината на пъпната връв. Той има диаметър около 2 см, а дължината варира от 40 до 60 см. Тези цифри се считат за нормални, но могат да бъдат дълги около 70-80 см, в такива случаи жените са изложени на риск, тъй като бебето им може да бъде оплетено с пъпна връв. Тези размери се предават генетично и много често съвпадат с родителските.
 • Често безпокойство и нервност, прилив на адреналин.
 • Повишена амниотична течност (полихидрамнион).

Тези причини не са случайни, тъй като дългата пъпна връв и многоводието позволяват на детето да се движи по-свободно, поради което се получава заплитане.

Сред бременните жени често се говори, че ако детето се движи твърде активно, то страда от хипоксия. Всъщност активните движения не означават нищо подобно..

Когато плодът е на 28 седмици, той ще има дневен режим на деня. Можете да разберете кога бебето ви спи или е будно. Когато се движите, трябва да обърнете внимание на неговата активност. Ако бебето е започнало да се движи по-малко, тогава можем да заключим, че не е добре (трябва да има поне 10 движения на плода на ден). Ето защо, ако бебето е неактивно, тогава е необходимо да посетите гинеколога и да се консултирате с него.

С едно заплитане е разрешено естествено раждане. Много майки раждат сами и веднага щом се покаже главата на бебето, акушерката внимателно премахва примката.

Два пъти пъпната връв около врата

Има и двойно заплитане. Ако по време на ултразвука детето е достигнало 37 седмици, то няма да може да се разнищи, тъй като вече няма достатъчно място за маневри в корема на майка си. Но ако двойно заплитане е било наблюдавано от ултразвук по-рано от този период, тогава все още има възможност той отново да може да се разнищи сам.

Двойното заплитане до известна степен усложнява раждането по естествен начин, така че акушер-гинекологът трябва да бъде предварително уведомен, за да може раждането да протече добре.

Много зависи от това как е обвита пъпната връв. Докато бебето е в утробата, докато оплитането не е стегнато, няма опасност, тъй като кислородът продължава да тече през пъпната връв, а не през трахеята. Основното е, че пъпната връв не е притисната (бебето може да я притисне само), следователно жените с пъпна връв на плода се препоръчват периодично да извършват доплер измервания.

Родилката може да роди сама, но въпреки това те подготвят всичко за операцията. При най-малкото отклонение в здравето на плода се прави цезарово сечение.

Три пъти усукване на пъпната връв около шията на плода

Може да има и трикратно заплитане на врата на бебето с пъпната връв. Това явление не е особено опасно, ако не е стегнато. Детето получава кислород през пъпната артерия и ако оплитането не е стегнато, асфиксия не настъпва. Ако има трикратно плътно заплитане, тогава може да се наблюдава кислороден глад. Гинеколозите определят това чрез доплер ултразвук и CTG. С такова нарушение, дори с помощта на стетоскоп, можете да определите аритмията при дете..

При по-дълги периоди се стимулира раждането. В случай на недостатъчно разширение на маточната шийка, детето се отстранява с помощта на цезарово сечение. Но операцията трябва да се основава на допълнителни причини:

 • плодът е тежък;
 • детето е отсреща;
 • тесен таз при родилка;
 • се открива хипертония.

Какво заплашва заплитането на пъпната връв около шията на плода?

Децата с двойно или тройно заплитане са изложени на известен риск. Ако има плътно заплитане или притискане на пъпната връв, детето изпитва липса на кислород и хранителни вещества, които влизат в детето чрез кръвта. Веднага здравето му се влошава, което може да бъде регистрирано на CTG.

Здравето на плода зависи и от продължителността на неговата липса на кислород. Рядко, но все пак се наблюдава, че ако пъпната връв е била здраво завързана и дължината й е била значително намалена, тогава плодът е имал отделяне на плацентата. Ето защо, ако не се консултирате с лекар навреме, когато се появи кървене, можете да загубите детето си..

Заплитането на пъпната връв заплашва и факта, че бебето може да нарани шийните прешлени по време на раждането. Следователно акушерът, който ражда, трябва да действа съгласно инструкциите..

Всички деца са различни и ситуациите с преплитане също са различни. Така например, някои деца нямат последствия, докато други развиват вегетативно-съдови нарушения..

Предпазни мерки

Струва си да се отбележи, че заплитането се формира поради факта, че детето активно се движи във феталния пикочен мехур, усуква пъпната връв и попада в цикъла. Но в същото време родителят може да сведе до минимум риска от заплитане, ако спазва някои правила:

 • Правете ежедневни разходки на чист въздух.
 • Спете поне 7 часа, а по време на сън осигурете чист въздух в стаята.
 • Винаги бъдете под наблюдението на гинеколог и следвайте всички негови препоръки.
 • През третия триместър на бременността се подлагайте на CTG - процедура, която ви позволява да идентифицирате естеството на сърдечния ритъм и активността на детето. Според резултата му лекарят дава своите препоръки.

Ако откриете заплитане, не бъдете нервни. Лекарят може да предпише лекарства, които подпомагат кръвообращението във фетално-плацентарната област.

Видео: Заплитане на пъпната връв по време на раждане

В следващото видео експертът ще ви разкаже подробно какво трябва да знаят бременните жени за заплитането на пъпната връв около шийката на плода:

Най-често детето се увива веднъж, а не плътно. Много рядко, многократно, в комбинация, тоест когато врата и кракът са фиксирани. Еднократното заплитане не е опасно. Сложните се считат за двойно и тройно заплитане. Понякога, когато бъдат открити, се извършва планирано цезарово сечение. Превенцията е спазването от страна на родилката на ежедневния режим и пълно спокойствие.