Как се правят близнаци или как се правят близнаци? - тези въпроси постоянно изискват обяснение. Особено често се интересуват от студенти по медицина, бременни майки, които са информирани, че ще имат близнаци. И също така как близнаците или близнаците се оказват интересни за жените, които се опитват да забременеят на всяка цена, като такива се отнасят за ин витро оплождане (IVF).

Има много заинтересовани хора, ще се опитаме да изясним с разбираеми думи - като цяло, как е възможно това, появата на близнаци и близнаци. Тук ще говорим изключително за физическата страна на процеса, но за вероятността от раждане на близнаци и какво трябва да се направи за това, ще бъде отделен разговор. Е, как са близнаци и близнаци (близнаци).

Как се оказват близнаци

Преди да започнем да отговаряме как се оказват близнаци, нека веднага кажем, че когато се раждат две или повече деца, е погрешно да се казва - близнаци, по-добре е да говорим близнаци. В ежедневието обаче думата "близнаци" се използва по-често и се отличава по значение от "близнаци".

Обикновено се разбира по следния начин: близнаците са различни, малко сходни помежду си деца, които са се появили по време на едно и също раждане, а близнаците са абсолютно подобни деца, които са се появили по време на едно и също раждане.

Тук ще кажем близнаци или близнаци и имаме предвид дизиготни (братски) близнаци. Под близнаци или близнаци имаме предвид еднояйчни (еднояйчни) близнаци. И сега, накрая, да се върнем към въпроса как се получават близнаци.

Как се правят близнаци и близнаци - има три възможни начина

Как се правят близнаци - 1

Близнаците се получават чрез едновременно узряване на 2 или повече яйцеклетки при жена, последвано от тяхното оплождане с две или повече различни сперматозоиди. Ние поставяме специален акцент върху думата „различен“. Така се правят близнаци.

Как се правят близнаци - 2

Близнаците се получават чрез узряване на 1 яйцеклетка, последвано от оплождането й с 1 сперма, последвано от раздробяване на получената зигота (оплодено яйце) на две или повече части. Така се правят близнаци.

Как да получите близнаци от епруветка - 3

Близнаците се получават и с помощта на съвременен изкуствен медицински метод на зачеване - IVF. Ето как се получават близнаци изкуствено "от епруветка".

Как се правят близнаци и близнаци - основни физически фактори

Трябва да кажем веднага, че все още не се знае как точно се получават близнаци и близнаци. Има само надеждно установени косвени фактори. И нещо се знае за механизма за получаване на близнаци.

Как близнаците се правят по изкуствен начин

Абсолютно известно е, че близнаците се получават благодарение на мощната хормонална стимулация на яйчниците. Високото ниво на FGS (фоликулостимулиращ хормон) може да причини едновременно узряване и овулация на няколко фоликула в единия или двата яйчника на тялото на майката. Също така, високото ниво на FSH може да доведе до образуването на две яйцеклетки в един фоликул - това се случва най-често. По този начин се правят изкуствено близнаци..

Съвременните лекарства, които стимулират овулацията, също могат да насърчат едновременното узряване на две различни яйцеклетки с високи нива на FSH.

Как се правят близнаци по естествен начин

Близнаците се получават и поради узряването на две или повече яйцеклетки в тялото на майката с аномалия в развитието на матката, например двурога матка или преграда в матката. При такива аномалии се получава раздвоение на матката и рязко се увеличава вероятността за узряване на две или повече яйцеклетки, които по време на полов акт могат да бъдат оплодени от различни сперматозоиди. По този начин се произвеждат близнаци по естествен път..

Как се правят близнаци

От физическа гледна точка близнаците се получават, когато има забавяне на имплантацията и дефицит на кислородно насищане по време на зачеването и началните етапи на развитие..

Също така, близнаците се получават чрез механично разделяне в ранните етапи на развитие на бластомери. Това може да се случи в резултат на охлаждане, нарушаване на киселинността и йонния състав на околната среда, излагане на токсични фактори. Механичното разделяне на бластомери обяснява високата честота на аномалии при близнаци. Ярко изразена аномалия - свързани близнаци или по друг начин сиамски близнаци.

Как се получават близнаци - първо по физически начин

Тук по принцип всичко е ясно. За да се появят близнаци, са необходими две яйцеклетки и две сперматозоиди. Но има опции за това как се правят близнаци.

 • За да получи близнаци, жената трябва да има няколко яйцеклетки по време на овулацията. Имайте предвид, че различни яйца не е задължително да бъдат оплодени по време на един и същи полов акт. Разликата между актовете може да достигне няколко дни. Това обяснява различната степен на зрялост на плодовете с близнаци. Освен това бащите също могат да бъдат различни..
 • При жената по време на узряването на яйцето се образува полярно тяло. Тази малка клетка трябва да умре и да не пречи. Понякога обаче полярното тяло не се държи както се очаква. Той се разделя, увеличава размера си, започва да се храни добре и започва да се държи като нормално яйце. Тогава получаваме случай, подобен на две яйца - получаваме и близнаци.

Разликата е, че при плодовете от майчина страна половината гени винаги ще бъдат едни и същи, но от страна на бащата те ще бъдат различни. Така получените близнаци се наричат ​​монозиготни полуидентични или полярни близнаци. Те са изключително редки, но все пак се случват.

Как се правят близнаци - вторият физически начин

Оплодената яйцеклетка може спонтанно да започне да се дели, така че се получават еднояйчни или хомозиготни близнаци. Може да са двама или повече от тях. Никой не знае точно какво кара яйцето да се дели. Има обаче определени фактори.

Близнаци се получават, когато зиготата се отдели на етапа на разцепване. В резултат на разцепването се появяват два или повече плода с еднакъв набор от гени.

Така се получават близнаци - идентични, те са монозиготни. Те могат да бъдат монохориални диамниотични близнаци или монохориални моноамниотични близнаци или дихориални диамниотични близнаци. Зависи от времето на отделяне на зиготата.

Как се получават близнаци в зависимост от времето на разделяне на плодовете

 • Ако разделянето настъпи през първите три дни след оплождането, тогава се получават близнаци - монозиготни и дихориални диамниотични близнаци. Това е възможно при 20-30% от всички монозиготни близнаци. Ето как близнаците изглеждат като близнаци..
 • Ако разделянето е настъпило между 4 и 8 дни след оплождането, тогава се получават близнаци - монозиготни и монохориални диамниотични близнаци. Това е най-честият случай за монозиготни близнаци и представлява 70-80%.
 • Ако разделянето е станало на 9-ия или 12-ия ден след оплождането, тогава се получават близнаци - монозиготни и монохориални моноамниотични близнаци. Това е най-редкият случай за монозиготни близнаци и е приблизително 1%.
 • И ако разделянето е настъпило между 13 и 15 дни след оплождането, тогава се получават и близнаци - монозиготни и монохориални моноамниотични близнаци, но със забележими аномалии. Факт е, че на толкова късна дата раздялата вече няма да е пълна и ще се появят снадени близнаци - сиамски близнаци. Това обаче е най-редкият случай..

Как се правят близнаци IVF - третият физически метод

Как се получават близнаци "епруветка"? Точно така, с IVF.

IVF е съкращение на термина "ин витро оплождане", което често се използва, когато е невъзможно да се забременее самостоятелно, т.е. в случай на безплодие. В процеса на IVF зряла яйцеклетка се изважда от женското тяло и се извършва ин витро оплождане с помощта на сперма, получена от мъжкото тяло. Така се получава ембрион, който се държи в условия на инкубация в продължение на 2 до 5 дни. След това ембрионът се поставя в маточната кухина на жената за по-нататъшното му развитие..

Обикновено IVF изисква няколко яйцеклетки, чието съзряване се стимулира изкуствено с помощта на лекарства. По този начин се получават няколко ембриони наведнъж, които едновременно се поставят в матката на жената. Така се правят близнаци IVF.

Няколко ембриони са необходими, за да имат гаранция за оцеляване и да носят поне един. Ако всичко е минало добре и повече от един ембрион е пуснал корени и тялото на жената е силно и няма противопоказания, тогава здравей многоплодна бременност и близнаци!

Разсейване: Съзряването на няколко яйца се нарича суперовулация

И така, разгледахме как се получават близнаци или близнаци. Надяваме се, че сме изчистили проблема с тази физическа способност. Ако се интересувате от шансовете и вероятността за близнаци, това е отделен разговор..

Как да забременеете на 100 процента с близнаци за първи път

Тази статия обсъжда как да забременеете с близнаци. Ще ви разкажем как да го направите естествено и с помощта на ин витро, какви са алтернативните методи за зачеване на близнаци. Ще научите отзиви на жените за това как да увеличите шансовете за забременяване с близнаци, какви народни признаци обещават многоплодна бременност.

Близнаци - какви са тези деца?

Много бъдещи майки мислят как да заченат момиче или да забременеят като момче. Но има и двойки, които мечтаят да имат две деца близнаци наведнъж..

Способността за раждане на близнаци се предава по майчината линия

Близнаците са разнородни деца, които могат да бъдат от един и същи пол или различни, а също така да имат еднакъв или различен външен вид. Тази многоплодна бременност настъпва, когато две яйцеклетки се оплождат едновременно от различни сперматозоиди. Освен това всеки плод се формира в отделна плацента..

Шансът за зачеване на близнаци е три пъти по-голям от близнаците. В този случай близнаците се раждат най-често от възрастни жени..

На възраст 20-30 години шансът да забременеете с близнаци по естествен път е 3 процента. На възраст 30-40 години вероятността за такова зачеване нараства до 6 процента.

Всяка нова бременност увеличава вероятността от зачеване на близнаци, тъй като раждането често води до увеличаване на теглото при жената. Проучванията показват, че жените с леко наднормено тегло са по-склонни да имат многоплодна бременност..

Друга интересна подробност: ако една жена забременее, докато кърми, това също увеличава вероятността от зачеване на близнаци..

Защо се образуват множество яйца?

По време на един менструален цикъл в тялото на жената се появява само едно яйце, чието оплождане води до бременност. Но в определени случаи 2 или повече яйца могат да узреят едновременно, което се дължи на:

 • приемане на орални контрацептиви в продължение на 3 месеца или повече, последвано от отмяната им;
 • удвояване на матката по време на ембрионално развитие;
 • генетично предразположение;
 • медикаментозно стимулиране на яйчниците.

Сега нека разгледаме всеки от случаите по-подробно..

След спиране на противозачатъчните хапчета

Оралните контрацептиви са почти 100% гарантирани за защита срещу нежелана бременност. Често след отмяната им жените забременяват почти веднага и най-често многоплодни..

Но има определени правила. Можете да планирате бременност не по-рано от 3 месеца след премахването на ОК, така че нормалният менструален цикъл да се възстанови. Също така трябва да се консултирате с Вашия лекар и да се подложите на тестове за скрити заболявания, които изискват незабавно лечение..

Каква е причината за възможността за зачеване на близнаци след анулиране след противозачатъчни хапчета? Докато приемате такива хапчета, в тялото влизат изкуствени хормони, които блокират репродуктивните функции. След прекратяване на приема им яйчниците работят за възстановяване на функциите си..

По това време съществува възможност за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, което увеличава възможността за многоплодна бременност. Тази ситуация е най-често типична за първия менструален цикъл след премахването на ОК..

Ненормално развитие на матката

Пълното удвояване или наличието на преграда в матката засилва производството на яйца. Те се образуват при поискване, ако е необходима една матка, тогава е необходимо едно яйце.

Наследственост

Предразположението към зачеване на братски близнаци се предава по женската линия. Най-често след поколение. Ако баба е родила близнаци, тогава шансовете за многоплодна бременност при внучка са големи. Но само ако тя не е направила аборти, тъй като това води до унищожаване на първоначалната генетична обстановка.

Стимулиране на овулацията

Как да стимулираме яйчниците да забременеят с близнаци? Трябва да се разбере, че тази техника има редица странични ефекти, за които лекарят ще ви разкаже. Но ако желанието за раждане на две бебета наведнъж е голямо, тогава можете да използвате подобен метод.

Възможността за зачеване на близнаци (2 деца) по този начин е само 6-7%, тризнаци - 0.7-1%. В този случай може да настъпи многоплодна бременност както с изкуствено, така и с естествено оплождане..

Смята се, че стимулирането на яйчниците винаги води до зачеването на близнаци, но това не е така. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото, но все пак има шанс за многоплодна бременност..

Най-често вероятността за зачеване на близнаци се появява след 2-3 курса на стимулация на яйчниците, понякога може да са необходими повече процедури.

Научни методи за зачеване на близнаци

За да заченете близнаци, можете да използвате както научни, така и народни методи. За начало нека разгледаме как можете да забременеете с две деца с помощта на официалната медицина..

IVF дава възможност да забременеете с дете от желания пол

Изкуствено осеменяване (IVF)

С тази медицинска процедура е възможно да се зачене дете от пол или близнаци. Но трябва да разберете, IVF се извършва само според показанията.

Не можете просто да дойдете в клиниката и да кажете „Искам да забременея с близнаци, дайте ми IVF“. Ако нямате заболявания, които пречат на зачеването, тогава никой няма да извърши ин витро оплождане вместо вас.

Основните показания за IVF са:

 • наследствени болести, предавани по полов път;
 • трудности с концепцията за различни проблеми, например, недостатъчна подвижност на сперматозоидите;
 • женско безплодие поради отстраняване на фалопиевите тръби;
 • запушване или малка проходимост на фалопиевите тръби;
 • случаи на необяснимо безплодие;
 • липса на положителни резултати след терапията.

Важно е да се има предвид, че IVF не се извършва при жени над 40 години.

Как протича процедурата? Специалистът избира специфична хромозома от спермата: X (момиче) или Y (момче). След това женската яйцеклетка се опложда със сперма, носеща определен пол на детето. Най-често се оплождат няколко яйца наведнъж, тъй като често едно от тях умира. Ако и двамата оцелеят, настъпва многоплодна бременност..

Чрез овулация

Правилното изчисляване на деня на овулация ви позволява да забременеете за първи път. Всичко зависи само от какъв пол на детето искате: момче или момиче.

Интимността след 2-3 дни на овулация допринася за зачеването на момиче, на ден или в деня на овулация - момче.

Можете да определите началото на овулацията, като използвате специален тест, продаван в аптека, базална температура или ултразвук.

Интимните пози влияят върху пола на нероденото дете. Ако искате да се раждат момичета, тогава проникването не трябва да е дълбоко, тъй като X-сперматозоидите се движат по-бавно, но имат по-голяма жизненост. Мечтаете ли за момчета? Уверете се, че проникването е дълбоко, тъй като "момчешките" сперматозоиди се движат бързо, но в същото време и бързо умират.

Интимни позиции за зачеване на момичета:

 • мисионерски;
 • жена лежи по корем, мъж лежи върху нея;
 • и двамата партньори лежат на тяхна страна.

Пози за бременност с момчета:

 • кучешки стил;
 • мъж сяда на диван, жена сяда върху него, обърната към него;
 • жена отгоре, мъж легнал по гръб.

Има мнение, че ако жената има оргазъм, тогава трябва да се очакват момчета, ако не, тогава дъщери ще се появят в бъдеще.

Народни методи за зачеване на близнаци

Преди да започнете да планирате бременност, определено трябва да преминете през прегледи, за да излекувате незабавно всички съществуващи заболявания, ако е необходимо. Също така си струва да се откажете от пушенето, да пиете алкохол, препоръчително е да пиете курс на фолиева киселина за двамата партньори и лекарството на Proginova за жена.

Как можете да забременеете с близнаци без IVF и по естествен начин? Можете да използвате определени препоръки въз основа на какъв пол искате деца.

Според знаците най-подходящото време за зачеване на близнаци е лятото. По това време има много пресни зеленчуци и плодове, които при поглъщане подобряват хормоналния фон на жената.

Също така е важно да обърнете внимание на диетата си, тя трябва да съдържа голямо количество месо и мляко. Съдържащият се в тях протеин нормализира нивото на хормоните в организма, които имат благоприятен ефект при настъпване на многоплодна бременност. Също така е полезно да се ядат морски дарове, които имат различен вид протеин, което също има положителен ефект върху здравето на жените..

Препоръчва се да се ядат тези продукти за онези жени, които дълго време не могат да забременеят или са имали предишна бременност неуспешна. Те допринасят за бързото възстановяване на тялото и успешното зачеване..

Можете също така да обърнете внимание на специална таблица, която посочва най-благоприятните дни за зачеване на близнаци:

МесецБлагоприятни дни за зачеване на близнаци
Януари1, 22, 28, 29
Февруари18, 25
Март18, 24
април14, 20
Може12, 18
юни8, 14
Юли5, 11, 12
Август1, 8, 29
Септември4, 25
Октомври1, 23, 29
Ноември19, 25
Декември16, 23

Как да забременеете с близнаци при момчета?

Искате ли синове? Обърнете внимание на следните насоки:

 1. Правете сношение през деня или по време на овулация. Това се дължи на по-кратката продължителност на живота на Y-сперматозоидите. Интимната комуникация през този период ще позволи на „момчешките“ сперматозоиди бързо да достигнат до яйцеклетките и да ги оплодят.
 2. Използвайте позиции с максимално проникване, това позволява на Y-сперматозоидите да навлязат по-бързо в матката и яйцеклетките. Смята се, че женският оргазъм има положителен ефект върху проникването на "момчешки" сперматозоиди в яйцата, тъй като производството на вещества, които допринасят за жизнеспособността на Y-сперматозоидите.
 3. Спазвайте конкретна диета. Разрешените продукти са: чай, кафе, всички видове месо и риба, тъмен шоколад, плодове и сушени плодове, колбаси, грис, яйчен белтък, бисквити, плодови сокове. Млечните продукти, морски дарове, хайвер, хляб, хлебни изделия, сурово зеле, зелен фасул трябва да бъдат ограничени или напълно изключени от диетата..

Всички тези методи не дават 100% гаранция за зачеването на близнаци, момчета, но увеличават шанса да забременеете със син..

Как да забременея с близнаци?

Наистина ли искате дъщери? Използвайте препоръките по-долу.

Тогава е важно да изберете оптималната стойка, която увеличава вероятността от зачеване на момичета. Изберете тези, които осигуряват плитко проникване. Най-подходящата позиция е мисионерска..

Диета

Спазването на специална диета увеличава шансовете за зачеване на момичета. Ежедневната диета трябва да съдържа захар, мед, конфитюри, ароматни билки, подправки. Но кофеинът и солените храни трябва да се избягват..

Чрез обновяване на кръвта

Можете също да използвате изчислението на пола на нероденото дете за обновяване на кръвта. Кръвта на жената се обновява на всеки 3 години, а кръвта на мъжа на всеки 4 години. Въз основа на това, чиято кръв ще бъде по-млада, детето ще бъде от този пол. В същото време е важно да се вземе предвид, че ако някои от партньорите в миналото са имали големи кръвозагуби, операции и жена е раждала, абортирала, тогава броенето трябва да се извърши от тази дата, а не от годината на раждане.

Естествено зачеването на хетеросексуални близнаци е рядкост.

Как да забременея с близнаци момче и момиче

Двойките, които мечтаят за хетеросексуални близнаци, често се чудят дали е възможно да го заченат сами или това ще изисква медицинска помощ. Препоръчваме да използвате следните насоки, за да увеличите шансовете си да забременеете с хетеросексуални близнаци. Ако не помогнат, тогава остава само едно - ин витро.

 • 3 месеца преди зачеването започнете да пиете фолиева киселина.
 • Спрете да пушите, да пиете алкохолни напитки.
 • Придържайте се към конкретна диета.
 • Ако е възможно, намерете ямс и го изяжте, тъй като той активира функционирането на яйчниците.
 • Яжте орехи, сладки картофи, пилешки яйца, пълнозърнести храни.
 • Жените над 30 са по-склонни да забременеят с близнаци. Но ако сте по-млади от тази възраст, включете се в самохипноза и може би ще се получи..
 • Шансовете да имат близнаци от различен пол се увеличават, ако двойката вече има други деца.

Отзиви

Много двойки, които идват при мен на преглед, мечтаят за близнаци. Но не всеки успява да го замисли. Най-подходящият метод за получаване на многоплодна бременност е IVF. В други случаи наследствеността играе огромна роля..

Ако вашите близки роднини са имали близнаци, тогава имате всички шансове за многоплодна бременност. Достатъчно е да се подготвите правилно за зачеване и да се придържате към препоръките за зачеване на деца по пол.

Винаги съм мечтал за близнаци, в моето семейство баба ми имаше близнаци от различен пол. Първият път, когато не успяхме, се роди син. Дългоочакваната бременност дойде 2 пъти, но се родиха 2 дъщери.

Валентин, на 21 години

По медицински причини се наложи да направя IVF. На въпрос какъв пол искам дете, отговорих, че имам близнаци. Бях оплодена с 3 яйца, но само 2 пуснаха корени, родиха се дъщеря и син.

Трябва да се разбере, че многоплодната бременност се различава от нормалната бременност, поне по това, че тялото на жената изпитва тройно натоварване. Затова, ако искате да родите близнаци само заради вашата прищявка, помислете за това..

Как да забременеете с близнаци: предразполагащи фактори, хода на бременността

Предвидено е тялото на жената да роди едно дете, така че бременността с близнаци се счита за патологична. Много жени мечтаят за близнаци и когато при ултразвуково сканиране се открие едноплодна бременност, те се разстройват малко. Но носенето на многоплодна бременност, раждането и още повече грижата за бебетата не е лесно. Освен това при близнаци тялото изпитва силно, двойно натоварване, което може да доведе до усложнения.

Защо се появяват близнаци

Според статистиката се оказва, че малко повече от 1% от жените на ултразвук определят признаците на близнаци. Причините за многоплодна бременност са различни. Наследственият фактор играе важна роля. Ако в семейството има близнаци, тогава вероятността да забременеете с близнаци се увеличава драстично. Нещо повече, това трябва да са близнаци от майчина страна. Това се обяснява с факта, че жените узряват не едно, а две или три яйцеклетки едновременно..

Често бременността с близнаци се наблюдава при жени над 30 години, тъй като на тази възраст овулацията се случва нередовно, но понякога две яйца узряват едновременно. Друга причина за многоплодна бременност е отхвърлянето на хапчето. На фона на тяхното анулиране е възможно и узряването на две яйца..

Не може да се изключи често срещан метод за стимулиране на яйчниците, когато вместо един доминиращ фоликул, често се наблюдават два. Например понятията Clostilbegit и близнаци често се комбинират, въпреки че след употребата му, според наблюденията на лекарите, многоплодната бременност се среща само в 11-13% от случаите. Оказва се, че Klostilbegit допринася за появата на многоплодна бременност, но не го осигурява.

Многоплодната бременност по време на ин витро оплождане също не са необичайни, тъй като за да се увеличи вероятността от забременяване, често се засаждат 2-3 яйцеклетки, случва се всички те да се имплантират и развият.

Но как се получават еднояйчни близнаци, или по-точно, какви са причините за това явление, все още не е изяснено. Има теории, че разделянето на оплодената яйцеклетка на два отделни организма става под въздействието на травма, инфекция, радиация и след 30 години, когато вероятността от деформирана зигота се увеличава.

Важно! Еднояйчните близнаци често се раждат по-малко адаптирани към заобикалящата ги среда. Така че при близнаци дихателната система се развива по-рано, отколкото при плода по време на едноплодна бременност, и дори при недоносеност, те са по-малко склонни да имат проблеми с отварянето на белите си дробове по време на първия дъх.

Близнаци или близнаци

Защо близнаците понякога се наричат ​​близнаци, а понякога близнаци е лесно да се разбере. Близнаците се развиват от едно яйце, което е разделено на 2 части и колкото по-късно се отдели, толкова повече разлики могат да имат близнаците. Различията се проявяват в характера, поведението, но не и в генотипа.

Близнаците се развиват от отделни яйца, така че техните генотипове са подобни, като тези на близки роднини, но не са идентични. Близнаците могат да бъдат от различен пол, но близнаците не могат.

Многоплодната бременност с близнаци се усложнява допълнително от факта, че близнаците могат да имат една плацента за двама и хипоксия може да възникне при второто дете по време на раждането..

Ултразвукова снимка на многоплодна бременност. Два ембриона

Диагностика на многоплодна бременност

Как да се идентифицират близнаци интересува много жени. Сега, колко яйцеклетки са били оплодени и въведени в маточната лигавица, лесно се определя чрез ултразвук от 7 седмица на бременността. Но по-рано, когато не е имало ултразвук, признаците на многоплодна бременност могат да се установят много по-късно, обикновено по време на прегледа, когато се усещат големи части от плода или при слушане на сърдечния ритъм на бебето.

Някои казват, че има и други признаци за определяне на близнаци, например движението на бебетата се забелязва по-рано, тъй като те са тесни, това не е така. Фетални движения с близнаци могат да се усетят по време на бременност 18-20 седмици при първородни или 14-16, ако това не е първата бременност.

Жените, които показват признаци на многоплодна бременност, понякога отбелязват тежка токсикоза в ранните етапи, промяна в пигментацията на кожата, втората лента в теста е по-изразена, но това са субективни признаци, тъй като има много бременни жени, които не са се занимавали с токсикоза, а ширината на лентата е относителна.

Ултразвукът може да показва признаци на близнаци от 5-7 седмици, а с развитието на бременността плацентата може да се използва за определяне на еднояйчни близнаци или не.

Важно! Често ултразвуковото сканиране показва 2 ембриона, но при следващото изследване остава само един, учените дори наричат ​​това явление „изчезващият близнак“. Това се обяснява съвсем просто: нежизнеспособният плод умира и тъканите му се абсорбират активно от фагоцити, като чуждо тяло. Щеше да има клинична картина на спонтанен аборт, ако не беше вторият плод.

Курсът на многоплодна бременност

Ако в матката бъдат открити две плодни яйца, тогава планът за управление на бременната жена се променя, например, ултразвуково сканиране се прави всеки месец, тъй като наличието на два плода в матката причинява:

 • увеличаване на натоварването върху тялото на майката. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава значително, което засяга сърдечно-съдовата система. Развитие на тежка токсикоза от първите дни и гестоза през втората половина на бременността, анемия е възможна;
 • възможността за нарушено развитие на плода. Необходимо е да се изследват и идентифицират аномалии във всеки плод. В крайна сметка има вероятност едното яйце да се развива нормално, а второто не и това може да се превърне в заплаха и за двете;
 • трудно раждане. Многоплодната бременност причинява по-голямо разтягане на матката и въпреки че много жени раждат близнаци сами, с недостатъчна активност на труда, неправилно усърдие (тазова, напречна), е необходима хирургическа намеса.

За да се намали рискът от усложнения, особено жените след 30 години трябва да обърнат специално внимание на себе си, да следят всички промени, да следват препоръките на акушер-гинеколог. Характеристиките на хода на бременността с близнаци са както следва:

 • трябва да се регистрирате в антенаталната клиника навреме, ще трябва да я посещавате по-често;
 • увеличаване на количеството фолиева киселина в организма, което намалява риска от развитие на фетални патологии;
 • установи храна. Когато казват, че бременните жени трябва да ядат за двама, тогава те вече трябва да ядат за трима. Това често е трудно за изпълнение, тъй като токсикозата в ранните стадии с близнаци е по-изразена, а в по-късните, силно увеличаване на матката, причинява натиск върху стомаха и усещане за бързо ситост. Колко трябва да ядете, за да могат бебетата да се развиват нормално? Трябва да ядете по-често, малко по малко, да наблюдавате състава на храната, наличието на витамини в нея и своевременното изпразване на червата, тъй като след 30-32 седмици често има запек;
 • качване на тегло. Жените се притесняват: колко килограма можете да качите с близнаци? Разбира се, при повече от един плод нормалното тегло се увеличава с 18-20 кг;
 • при близнаци вероятността от гестоза се увеличава и това може да доведе до заболявания на бъдещата майка (захарен диабет). При по-възрастни родилки, над 30 години, често се наблюдават еклампсия, повишено кръвно налягане;
 • Симптомите на анемия са по-чести и обогатената с желязо диета не винаги е достатъчна. Необходимо е добавяне на желязо. Същото се отнася и за проблеми с калция, който е необходим за формиране на скелета на бебетата;
 • раждането може да започне по-рано, при многоплодна бременност, жените често раждат на 35-37 седмици, следователно при близнаци ходът на бременността се наблюдава в болница. При наличие на някакви отклонения, патологии 2-3 седмици преди раждането, бъдещите майки се изпращат да запазят;
 • има възможност за необходимост от цезарово сечение, ако бебетата са в грешна позиция, въпреки че много жени раждат близнаци сами, а процентът на независимите раждания остава висок.

Най-трудният период е третият триместър на бременността или 30 седмици. Тялото на децата вече е напълно оформено и реагира не само на настроението, благосъстоянието на майката, но и на всякакви външни стимули. Вниманието от близки хора може да помогне на жената в този период. В крайна сметка увеличаването на корема, теглото, признаците на гестоза и лошото здраве се отразяват не само на бременната жена, но и на бебетата.

Раждане с многоплодна бременност

Раждането често е сложно, причината може да е неправилно положение на плода, загуба на части от тялото в процеса, недоносеност, така че те се опитват да поставят бременни жени предварително в централизираните родилни болници, които разполагат с цялото необходимо оборудване за подпомагане на недоносените.

Въпреки факта, че след 30 седмици от бременността всички органи и системи на плода вече са оформени и съвременната апаратура позволява на бебетата, родени преждевременно, да се опитват да поддържат многоплодна бременност до 35-37 седмици, ако е възможно, ако състоянието на майката го позволява.

Как се правят близнаци и близнаци?

Никой няма да спори с факта, че раждането на дете е голямо щастие, повече от което може да бъде само раждането на две деца едновременно. За някои това е изненадващо, докато други са отделили много време и усилия, изучавайки как се получават близнаци и близнаци. И ако по-рано тяхното раждане се наричаше чудо, то съвременните репродуктивни технологии значително опростиха този процес..

Как се оказват близнаци?

За да се разбере вероятността жената да има две деца едновременно, първоначално трябва да се разбере механизмът на такова зачеване:

 • близнаци или близнаци са резултат от едновременното узряване и оплождане на чифт яйцеклетки, друг вариант за появата им може да бъде оплождането на едно яйце с два сперматозоида едновременно;
 • отговорът на това как се получават еднояйчни близнаци е разделянето на оплодено яйце на две части (зиготи), всяка от които носи един и същ генен набор.

Защо получаваме близнаци??

Тази опция за оплождане е в непрекъснат процес на проучване, тъй като е невъзможно да се каже точно какво кара тялото да се съобразява с всички условия, необходими за раждането на близнаци или близнаци. Установени са обаче някои косвени фактори. Например:

 1. Най-важната роля играе генетичната страна на въпроса. Шансовете за зачеване на близнаци се увеличават, ако това се случи в семейството на жената и най-добре при двамата съпрузи..
 2. Гаранцията за раждането на близнаци или близнаци е преминалата процедура за ин витро оплождане. Под зоркото око на ембриолога протича процесът на оплождане и прехвърляне на ембриони, чийто брой е пуснал корен е непредсказуем. Понякога остава само един от тях, или няколко оцеляват. Тогава жената сама избира колко да остави за нея..
 3. Отговорът на това как се правят близнаци може да бъде дълъг курс на използване на контрацептивни хормонални лекарства или лекарства за лечение на безплодие. В резултат на това се стимулират функциите на яйчниците, след което няколко яйца могат да узреят едновременно. Това обаче изобщо не означава, че можете самостоятелно да си предпишете подобен курс - това е изпълнено с кървене и кисти в яйчниците..

Как да насърчим раждането на близнаци или близнаци?

Съществуват някои необосновани от медицинска гледна точка теории, с помощта на които е възможно да се провокира тялото на жената да произведе няколко яйцеклетки, готови за оплождане. Например:

 • няколко месеца преди датата на оплождане, трябва да започнете да приемате фолиева киселина;
 • спазване на млечна диета и ядене на храни, които имат стимулиращ ефект върху яйчниците - те включват: ядки, яйца, пълнозърнести храни и др.
 • за зачеване на близнаци трябва да рискувате да забременеете на възраст между 30 и 40 години;
 • все още има мнение, че появата на близнаци или близнаци се улеснява от наднорменото тегло на жената, което е останало от предишната бременност;
 • също така, ако интервалът между бременностите е малък и жената продължава да кърми, тогава шансовете за зачеване на две деца едновременно се увеличават значително;
 • Е, най-малко или по-разумно мнение относно това защо се получават близнаци е да се спре продължителната употреба на контрацептиви - в този случай тялото реагира на "свободата", като освобождава голям брой яйцеклетки, готови за оплождане.

Трябва да се разбере, че нито IVF методът, нито дори най-внимателното спазване на медицински или традиционни методи, гарантира бременност с няколко плода. Пригответе се за голяма загуба на пари, време, нерви и възможни разочарования. Природата определено ще надделее, колкото и да се опитвате да я държите под контрол.

Как се получават близнаци и възможно ли е да забременеете с близнаци по естествен път

Съдържанието на статията

 • Как да родим еднакви момчета
 • Възможно ли е да се планира раждането на близнаци
 • Изкуствено осеменяване
 • Еднояйчни близнаци
 • Най-добри отговори
 • Интересни случаи
 • Как се получават близнаци първо по физически начин
 • Как да заченете близнаци по естествен път
 • Еднояйчни близнаци и яйцеклетки на близнаци плюс зиготи и бременност
  • Братски близнаци = дизиготни близнаци = дихориални диамниотични близнаци
  • Еднояйчни близнаци = монозиготни близнаци
 • Какво допринася за зачеването на близнаци или близнаци
 • Въпроси
  • Може ли да се получи от един ембрион?
  • Възможно ли е от различни бащи?
  • Как да повлияете на пола?
скрий съдържанието

ContentsHow да роди идентични boysCan бъде възможно да се план за раждането на twinsIn витро fertilizationSingle twinsBest answersInteresting casesHow да получите близнаци първия physicallyHow да зачене близнаци naturallySingle близнаци и двуяйчните близнаци близнаци плюс зиготи и двойни диаманти = еднояйчни близнаци = еднояйчни близнаци = еднояйчни близнаци = еднояйчни близнаци = еднояйчни близнаци

Как да родим еднакви момчета

За раждането на близнаци също е важна стойката, в която се извършва оплождането. В този случай позите, характерни за дълбокото проникване, улесняват достъпа на сперматозоидите до матката..

Експертите казват, че вероятността от проникване на Y-сперматозоиди се увеличава след оргазъм, тъй като в процеса се отделят специални компоненти, които увеличават живота на спермата. В резултат на това те ще имат повече време да стигнат до яйцето..

Диетата за насърчаване на зачеването на момчетата се състои от храни като:

 • напитки с високо съдържание на кофеин;
 • минерална вода;
 • месо;
 • риба;
 • наденица;
 • яйца;
 • брашно;
 • зърнени култури (особено ориз);
 • картофи;
 • плодове;
 • шоколад.

Много е важно да изключите от диетата си хляб, вафли, сурово зеле, хайвер, морски дарове, ядки и боб. За зачеване на момчета близнаци се препоръчва силно осоляване на храната и ядене на повече консерви

Би било грешка да се смята, че всички тези средства на 100% ще доведат до зачеването на близнаци, но те увеличават тази вероятност..

Има още няколко фактора, от които зависи раждането на близнаци..

Отмяна на противозачатъчни хапчетаСъщността на контрацептивите е, че те блокират работата на яйчниците. В момента, в който жената спре да приема лекарства, които възпрепятстват зачеването, яйчниците произвеждат голям брой яйцеклетки. От това значително се увеличава вероятността да забременеете и да родите близнаци..
ВъздържаниеШироко разпространено е мнението, че дългосрочният отказ от секс насърчава зачеването, тъй като в такава ситуация активността на сперматозоидите се увеличава. Към днешна дата няма научни доказателства за тази теория..
ВисочинаИзвестно е, че високите жени са много по-склонни да раждат хетерогенни деца..
Пиене на млякоМлечните продукти повишават нивото на инсулин в кръвта, което влияе върху работата на яйцата.
ПроизходЧовек с африкански корени има предразположение към зачеване на близнаци или близнаци.
СезонПрез пролетта слънцето помага на организма да произвежда хормон, наречен гонадотропин. Много е важно при зачеването на близнаци..
КлиматИзненадващо, дори параметри като влажност, светлинни часове на деня и нивото на естествения радиоактивен фон оказват влияние върху вероятността от зачеване на близнаци. Надеждно е доказано, че има области, в които редовно се раждат разнородни деца и това не може да се обясни с нищо друго, освен с географски фактор..
Структурата на маткатаНай-често анормалната структура на матката провокира многоплодна бременност..
Менструален цикълСмята се, че жените, които карат велосипед точно три седмици, са по-склонни да раждат близнаци.

Възможно ли е да се планира раждането на близнаци

Естествено - практически не. Ако бременността вече е започнала и жената знае за това, тогава във всеки случай е невъзможно да се промени хода на събитията по никакъв начин, тъй като в процеса на оплождане се полага информация за нероденото дете, включително дали то ще бъде едно или ще има две.
Но някои фактори все още увеличават вероятността от зачеване на близнаци, докато вероятността да има близнаци не е свързана с никакви наследствени или външни фактори и е постоянна - средно 3 на 1000 бременности, т.е. 0,3%.
Така че при жените на възраст 35-39 години вероятността от такова зачеване се увеличава. Факт е, че в късния детороден период в женското тяло концентрацията на хормона се увеличава, което стимулира узряването на яйцеклетката. По този начин няколко яйца, готови за оплождане, могат да узреят едновременно. Също така е известно, че продължителността на дневната светлина влияе върху производството на този хормон. Следователно е по-вероятно да заченат близнаци през пролетта, когато слънцето започне забележимо да се затопля..
Ако семейството вече е имало близнаци, тогава колкото по-близо е поколението, в което това се е случило, толкова по-голяма е вероятността да се родят близнаци. Тенденцията да се раждат близки близнаци се проявява само при жените. Мъжете от такива семейства могат да предадат това свойство на дъщерите си, въпреки че при потомството на самите тези мъже не се наблюдава повишена честота на близнаци..
По-често няколко яйца узряват при жени с кратък менструален цикъл - 20-21 дни, както и при жени с аномалии в развитието на матката, например при наличие на преграда в маточната кухина или двурога матка (патология на развитието на матката, при която органът не е с крушовидна форма, но някак раздвоени).
През последните години хормоналните лекарства, които стимулират узряването на яйцеклетките и овулацията, се използват широко за лечение на безплодие и други гинекологични заболявания. В резултат на това дългоочакваната бременност след дълги години безплодие често се оказва близнаци или тризнаци! Успешно развитите технологии за ин витро оплождане (IVF) също доведоха до факта, че бременността с близнаци или тризнаци вече не е рядкост. Близнаците след IVF винаги са братски, често хетеросексуални, всеки със своя външен вид и характер.
Честотата на ражданията на близнаци е значително по-висока по време на различни социални сътресения, войни.

Изкуствено осеменяване

Двойките най-често стават родители на близнаци след ин витро оплождане. IVF се предписва за безплодни двойки, които не са получили помощ от други лечения. Само поради желанието за зачеване на близнаци няма да се прави изкуствено осеменяване.

Как работи IVF (накратко):

 1. Жената е подготвена за процедурата дълго време, яйчниците се стимулират, за да получат няколко яйцеклетки.
 2. След това женските репродуктивни клетки се отстраняват и оплождат със сперматозоидите на съпруга или донора.
 3. След 3 дни се изследва качеството на ембрионите. Два или повече от най-добрите ембриони се засаждат в матката.

Процедурата за ин витро оплождане заедно с препарата отнема до шест месеца, в зависимост от тактиката, избрана от лекаря

Всички или нито един от трансплантираните ембриони не може да пусне корени. Методът не осигурява гаранции за бременност, особено при близнаци. Не можете да стимулирате овулацията без консултация с лекар. Независимото решение за прием на лекарства с FSH може да направи невъзможно някога да се роди.

През 2009 г. Надя Сулеман роди 8 близнаци и лекарят, който имплантира 12 ембриона вместо позволените два, бе отнет от медицинския й лиценз през 2011 г.

На различни форуми темата за зачеването на близнаци често се повдига и коментаторите са готови да дадат съвет. Сред методите с недоказана ефективност може да се открият и откровено опасни за здравето и живота. Бих ви посъветвал да посетите лекар. Дори ако не е възможно да се заченат близнаци, съветът на лекаря ще намали риска от усложнения, за разлика от традиционните методи.

Еднояйчни близнаци

Ако оплодената клетка бъде разделена на няколко части, всяка от които продължава да се развива поотделно, всеки от ембрионите ще получи същия набор от гени. По този начин се случва зачеването.Такива бебета обикновено се развиват с приблизително еднакви темпове, те винаги са от един и същи пол и са много сходни на външен вид. Въпреки че има моменти, когато децата имат огледални черти. Например, един от тях може да има втори отляво и т.н. В допълнение към всичко това, еднояйчните близнаци обикновено имат сходни темпераменти и характери, имат еднакви интереси.

За визуален пример за това как изглеждат еднояйчни близнаци е предоставена снимката по-долу..

За нормална бременност разделянето на яйцеклетката на няколко части не е характерно, поради което случаите на раждане на монозиготни близнаци не са толкова чести..

Най-добри отговори

Еднояйчни близнаци се получават чрез оплождане на едно яйце, което след това се споделя. В същото време близнаците са винаги от един пол и от един и същи външен вид и те се наричат ​​близнаци. Братските яйцеклетки се получават, когато две яйцеклетки са оплодени с две сперматозоиди. В този случай се оказва, че са близнаци от същия пол или различни. И не приличат на близнаците.

е, те лежат в една торба (100% от един и същи пол и са много сходни) - еднакви лежат в различни торби и могат да бъдат от различен пол, различни яйца

близнаци се раждат от едно яйце, което се разделя на два ембриона и те винаги са еднополови, а близнаците се получават, когато се оплодят две яйцеклетки и те могат да бъдат противоположни

Не си спомням кой как е, но дъното е, че някои имат две детски места и те не са много сходни и могат да бъдат от различен пол, докато други са само еднополови и много подобни!

Един и същи пол, винаги един и същи пол! Различни яйца, могат да бъдат различни (едно и различно кухи).

Идентични са децата от същия пол. Те се наричат ​​близнаци. Рамките са деца от различен пол. Те се наричат ​​близнаци

Думите говорят сами за себе си. Братски - бяха оплодени две яйцеклетки, в еднакви - едно и след това (по някаква причина) се разделят на две и се развиват два плода, много сходни помежду си и задължително еднополови. Raznoytsovyh може да развие силен и сестра.

еднояйчните близнаци са подобни на две капчици, а еднояйчните близнаци са в различни амниони и просто ще си приличат, може да е момче и момиче, но в идентични, или 2 момичета, или 2 момчета!

Монозиготите са винаги от един пол и изглеждат почти еднакви. Братски - могат да бъдат от различен пол и напълно различен външен вид един от друг...

Какви са тези мистериозни чанти? Разработено от един идентичен ооцит, се извършва оплождане на два ооцита, те се оказват различни.

Елвира Полякова + Левчик:

идентични, те могат да бъдат от различен пол, но са много сходни. те могат да бъдат различни, могат да бъдат от един и същи пол или различни и изобщо не си приличат. Аз самият съм един от толкова различни.

Идентични - те са сходни, но по различен начин са индивидуално замислени и не толкова сходни помежду си! Моите племенници - близнаци са на 2 месеца! Те са различни! Момче и момиче! Освен това момчето е заченато 2 седмици по-късно от момичето! Те са толкова мънички - ЛЮБОВ! обичам ги!

Идентично - същото, различно - различно. Близнаци - двама, близнаци - колкото искате.

И двамата са близнаци. Само един - еднояйчни близнаци, получени в резултат на отделянето на едно яйце, те са идентични помежду си, дори пръстовите отпечатъци са сходни. Те винаги са от един пол. Различно израстналите близнаци са популярно наричани близнаци, те могат да бъдат от различен пол и да не си приличат, тъй като са получени в резултат на оплождането на различни яйца.

идентичните са като 2 капки вода и еднояйчните близнаци могат да бъдат напълно различни един от друг!

Всъщност всички се наричат ​​близнаци (научно - братя и сестри), просто еднакви се развиха от едно яйце, а във втория случай бяха оплодени две яйцеклетки. В първия случай се раждат само еднополови деца, във втория в повечето случаи деца от различен пол. И хората наричат ​​и близнаци, и тези, и други Спомнете си поредицата "Yeralash" за тризнаци :))

Интересни случаи

За съжаление бременността с близнаци може да доведе до много рядка патология, която се среща само в 1% от случаите на монохориални близнаци (една плацента за двама) - това е сливане на плода. В този случай могат да се родят близнаци, свързани с глави или в торса (например сиамските близнаци Zita и Geeta). Регистрирани са случаи на паразитни близнаци, това е, когато поради организма на един близнак настъпва храненето и растежа на незрелия организъм на друго дете.

Благодарение на съвременните медицински технологии лекарите могат да се опитат да разделят близнаци или да премахнат паразитен близнак, но за съжаление това не винаги е възможно..

Как се получават близнаци първо по физически начин

Тук по принцип всичко е ясно.

 • За да получи близнаци, жената трябва да има няколко яйцеклетки по време на овулацията. Имайте предвид, че различни яйца не е задължително да бъдат оплодени по време на един и същи полов акт. Разликата между актовете може да достигне няколко дни. Това обяснява различната степен на зрялост на плодовете с близнаци. Освен това бащите също могат да бъдат различни..
 • При жената по време на узряването на яйцето се образува полярно тяло. Тази малка клетка трябва да умре и да не пречи. Понякога обаче полярното тяло не се държи както се очаква. Той се разделя, увеличава размера си, започва да се храни добре и започва да се държи като нормално яйце. Тогава получаваме случай, подобен на две яйца - получаваме и близнаци.

Разликата е, че при плодовете от майчина страна половината гени винаги ще бъдат едни и същи, но от страна на бащата те ще бъдат различни. Така получените близнаци се наричат ​​монозиготни полуидентични или полярни близнаци. Те са изключително редки, но все пак се случват.

Как да заченете близнаци по естествен път

За да отговорите на въпроса как да заченете близнаци, на първо място, трябва да попитате по-старото поколение за близнаци от предци и близки роднини. Това ще помогне да се определи с каква интензивност да се изпълни задачата. Също така си струва да се отбележи, че многоплодната бременност увеличава шансовете за повторна поява на близнаци..

Ако опцията IVF не се хареса, винаги можете да изберете естествения път. За помощ трябва да се свържете с генетик, който ще изготви индивидуална карта за предразположение и ще даде компетентни съвети. За да получите повече помощ, първо трябва да попитате роднините си за семейството си, да разберете какви болести са измъчвали вашите предци и какви са те сега.

Първата препоръка е да приемате фолиева киселина (фолацин, витамин В9). Лекарството се предписва на всички бъдещи майки. За да заченете здрави деца, трябва да се откажете от пушенето и алкохола, да преразгледате диетата си, да ходите повече и да спортувате. В менюто се добавят повече млечни продукти, а няколко месеца преди зачеването се включват и храни, които стимулират яйчниците и спомагат за освобождаването на повече от едно яйце.

Това са такива продукти:

 • пилешки яйца;
 • цели зърна;
 • орехи.

Лекарите все още не са проучили причините за деленето на яйцеклетките, но са събрали редица препоръки за двойки, които питат как да заченат близнаци. Лекарите потвърдиха връзката между диетата на жената и овулацията. Основният помощник по този въпрос е протеинът. Помага за подобряване на работата на хормоните и активиране на яйчниците. Идеалният продукт е животинският черен дроб поради съдържанието на протеини.

Също така трябва да обърнете внимание на инсулиноподобния растежен фактор (IPG), който укрепва ембрионите в началото на бременността..

Еднояйчни близнаци и яйцеклетки на близнаци плюс зиготи и бременност

Тук всъщност ще направим опит да съчетаем медицински, биологични и битови термини в едно цяло, за да не се объркваме повече и да разбираме точно какво ни се казва за едно и също нещо, само с различни думи. Всичко е за еднояйчни и братски близнаци..

Всички близнаци, близнаци, тризнаци и т.н., както и близнаци и близнаци, са близнаци в биологичен смисъл. Съществуват обаче утвърдени термини и понятия, в които се използва думата „близнаци“.

В медицинската терминология, когато се описва бременността, се използва разликата между близнаци в плацентата (една или повече) и в броя, наличието на прегради в една амниотична торбичка (една или повече). Има отделна статия по този въпрос монохориални диамниотични близнаци или монохорионни моноамниотични близнаци или диамниотични дихориални близнаци - КАКВО Е ТОВА или КОЙ Е. В него се опитахме да обясним възможно най-просто какво е това. На пръв поглед изглежда, че това е повторение на всичко по-горе и изглежда е вярно. Все пак има и такива, които се объркват и си мислят, че всичко е свързано с различни близнаци. Там им пише, нека четат.

Когато описват раждането или появата на близнаци, те описват разликите между близнаците в броя на яйцата, участващи в появата им. Ще има и думи от областта на генетиката - зиготи, гени, хромозоми.

На ниво домакинство близнаците винаги са различни, а близнаците винаги са едни и същи, тук всичко е просто.

Братски близнаци = дизиготни близнаци = дихориални диамниотични близнаци

Братските близнаци или близнаци са винаги и недвусмислено дизиготни (хетерозиготни) и дихориални диамниотични близнаци. Това са близнаци в ежедневния смисъл. Всъщност това са две различни деца, в ежедневието биха казали за тях - близнаци.

Те са резултат от многоплодна бременност и ще се развият като две различни бебета. Децата ще си приличат като близки роднини и нищо повече. Тук започнахме да използваме "различни" хетеро, ди и монозиготи. В статията еднояйчни близнаци и дизиготни близнаци - КАКВО Е ТОВА, можете да се запознаете подробно с тях и връзката им с близнаци.

Трябва също така да се отбележи, че за разлика от еднояйчните близнаци, за братските близнаци няма значение кога е настъпила раздялата, тъй като това беше по подразбиране по време на зачеването

Единственият вариант е плацентите да растат заедно. Тогава дихориалните диамниотични близнаци "стават подобни" на монохориалните диамниотични близнаци, но все пак те са две различни плаценти.

Еднояйчни близнаци = монозиготни близнаци

Еднояйчни близнаци или близнаци винаги са монозиготни, те също са хомозиготни близнаци, т.е. в резултат на многоплодна бременност децата от един и същи пол и кръвна група са абсолютно сходни помежду си. В ежедневието те обикновено се наричат ​​близнаци. И тогава започват разликите, въпреки че на ежедневно ниво те така или иначе винаги са близнаци. Еднояйчни близнаци (близнаци) се различават по:

 • монохориален диамниотик, т.е. фетусите (ембрионите) са свързани в утробата с материя чрез една плацента и всеки има свой амнион (околоплодна торбичка). Всъщност в общия амнион има преграда, разделяща плодовете и се оказва, че е негов собствен апартамент за всички в общата къща. Тогава еднояйчни близнаци като плодове се развиват отделно един от друг. Вероятността за поява е 70-80% от всички идентични. Разделянето се проведе между 4 и 8 дни след оплождането. Ако разделянето настъпи между 13 и 15 дни след оплождането, то няма да бъде пълно и плодовете (ембрионите) ще растат заедно - много труден случай.
 • монохориален моноамниотик, т.е. плодовете имат една плацента за двама и една обща околоплодна торбичка. Това означава, че плодовете не се отделят от преграда в околоплодния мехур и се развиват заедно. Това е много опасен вариант за развитие на еднояйчни близнаци. Има възможност за раждане на сиамски близнаци. Вероятността за поява е 1% от всички идентични. Разделянето е настъпило след 9 дни включително, след оплождането.
 • дихориален диамниотик, всички като братски близнаци. Вероятността за поява е 20-30% от всички идентични. Разделянето се извършва преди 3 дни, включително, след оплождането.

Какво допринася за зачеването на близнаци или близнаци


За да видите очертанията на лелеяни близнаци при ултразвуково сканиране

Естествено, не може да се говори за пушене или консумация на алкохол. Жената трябва да се грижи за диетата си. В хладилника винаги трябва да има продукти с млечна киселина. Имайте навика да започвате сутринта си с бурканче обикновено кисело мляко. Добре е през деня да изпивате чаша обезмаслено мляко..

Калцият е важен за бъдещата майка, затова не трябва да забравяме и за изварата. В големите хипермаркети се продава такава грудкова култура като ямс. Благодарение на приема на това растение в храната се стимулира работата на яйчниците, по-вероятно е няколко яйца да узреят в яйчниците. Освен това е добре жените да ядат пилешки яйца, пълнозърнест хляб, ядки, по-специално орехи..

Отдавна е доказано, че правилното психическо отношение е ключът към успеха във всеки бизнес. Това важи и за бременността. Автотренингът ще помогне за насърчаване на зачеването на близнаци. По време на сеансите на самохипноза бъдещата майка фокусира мислите си за състоянието и работата на яйчниците: тя си представя как се опложда яйцеклетката, чувства готовността си за двойно оплождане. Визуализацията е полезна - представяйки се като майка на две близнаци.

За да заченат близнаци, коитусът се извършва, като се използват пози, които допринасят за оплождането по принцип. По време на кулминацията на полов акт пътят на семенната течност до матката трябва да бъде възможно най-кратък. Това позволява на повече сперматозоиди да достигнат целта си.

Важно е сперматозоидите да останат в тялото на жената възможно най-дълго. Дори ако овулацията се забави, зачеването пак ще бъде успешно.

Дълбокото проникване се осигурява от мисионерската поза с крака, прехвърлени през раменете на мъжа, коляното и лакътя и жената в горната позиция. След като партньорът еякулира, жената трябва да легне около 15 минути, повдигайки таза..

Следните препоръки ще ви позволят да раждате близнаци или близнаци:

Най-добре е да планирате многоплодна бременност след дългосрочни противозачатъчни хапчета. Хормоналните лекарства ограничават функционирането на яйчниците, като блокират освобождаването на яйцеклетката от тяхната кухина. Контрацептивният ефект се основава на това. Просто няма овулация. След премахването на хормоналните контрацептиви яйчниците работят в засилен режим, като произвеждат няколко яйцеклетки.

 • Кърменето е благоприятен период за планиране на многоплодна бременност.
 • В календара отбележете дните, когато започва овулацията, опитайте се да заченете деца точно на този интервал.
 • Лекото наддаване на тегло леко ще увеличи шансовете за узряване на две яйца едновременно.
 • Въпроси

  Може ли да се получи от един ембрион?

  Изглежда, че един ембрион предполага раждането на едно дете. Въпреки това има случаи, когато ембрионът е започнал да се разделя неволно и бременността се е оказала многоплодна..

  Най-често това явление възниква в резултат на IVF, когато ембрионът, засаден в матката (най-често на 5-дневна възраст) се разделя на 2 или 3 части.

  Възможно ли е от различни бащи?

  Всеки тип многоплодна бременност получава конкретни имена. Така например, в медицинската практика съществува понятието „суперфекундация“ - процесът на зачеване на близнаци от различни биологични бащи.

  Най-известният случай на зачеване на близнаци от различни бащи се е случил в американско семейство, наречено Вашингтон. Момчетата Джордан и Джъстин се родиха на 7 минути разлика и можеха да се считат за типични близнаци. Независимо от това, като отбелязват факта, че децата изобщо не си приличат, родителите се решават на генетичен преглед..

  Резултатите показаха, че момчетата са синове на различни бащи.

  Такава бременност обикновено протича по типичен начин и идентифицирането на бащинството става възможно само след специален тест.

  Как да повлияете на пола?

  Не е лесно да забременеете и да родите множество деца от определен пол, но е възможно.

  За да се постигне тази цел, експертите препоръчват да се вземат предвид няколко фактора:

  • Време на зачеването. Мъжките зародишни клетки са снабдени с женски и мъжки хромозоми. Именно от такива показатели зависи полът на бъдещото бебе. Хромозомите се различават по продължителност на живота и степен на активност. Мъжете са по-активни, но по-упорити (не повече от 24 часа). Женските хромозоми са по-малко активни, но в същото време те са в състояние да поддържат жизнена активност до 5 дни. По този начин, ако една двойка иска да зачене момчета, процесът на оплождане трябва да започне незабавно по време на овулацията. За да заченете момичета, трябва да направите обратното - да извършите незащитен полов акт няколко дни преди овулацията. В този случай има голям шанс мъжките клетки да умрат, без да изчакат "X часа", а женските клетки, напротив, постигнали целта си.
  • Поза. Предвид описаните по-горе характеристики, можете да опитате да планирате пола на децата, като заемете определена позиция по време на полов акт. За зачеването на момчетата е най-добре да изберете позиции, които предполагат най-лесния и бърз път на сперматозоидите до яйцеклетката (мисионерски, "лъжици"). Ако приоритет са момичетата близнаци, трябва да действате обратното, като изберете позата "мъж отзад".
  • Диета. Основното изискване за спазване на диетата се счита за преминаването на двамата родители към здравословна храна. За да заченете момче, трябва да ядете нискомаслени месни супи и билки, банани и зърнени храни. Момичетата ще се "насладят" на морски дарове, орехи и млечни продукти.

  Кога излизат в отпуск по майчинство с близнаци? Подробности ще намерите в нашата статия.

  Можете да прочетете за особеностите на движението на близнаците тук.

  Кога токсикозата ще изчезне при близнаци? Подробности за проблема - тук.