Каква е вероятността да имате близнаци и има ли шанс да имате близнаци? Подобни въпроси се втурват в главата на почти всеки човек, който иска две деца наведнъж. Например, ако със сигурност знаете, че сте имали близнаци или близнаци в семейството си, тогава, когато планирате бременност, вероятността да имате близнаци по наследство е от голям интерес. И ако страдате от безплодие и знаете, че това може да бъде преодоляно с помощта на IVF, тогава вероятността да имате близнаци или близнаци с IVF е по-подходяща за вас от всякога. Предлагаме да разберем кой има шанс да роди близнаци и каква е вероятността да има близнаци или близнаци.

Вероятността да имате близнаци и физически причини

На първо място, не забравяйте, че вероятността да имате близнаци или близнаци се дължи на три физически причини.

 1. Узряване и последващо оплождане на две или повече яйца. Така се получават братски близнаци, те са хетеро или дизиготи. Тази причина допринася за вероятността да имате близнаци. Тук близнаците означават две деца при едно раждане, но децата може да си приличат малко..
 2. Оплождане на едно яйце, последвано от разделянето му на етапа на разцепване, на две или повече зиготи. Това са еднояйчни близнаци, те също са еднояйчни. Тази причина допринася за вероятността да имате близнаци. Тук близнаците означават две деца, родени в едно и също раждане, а децата са силно или абсолютно сходни помежду си..
 3. Използването на изкуствен метод за зачеване, IVF (ин витро оплождане). Тук са възможни само братски близнаци, те също са двуяйчни близнаци. Следователно, тази причина също допринася за вероятността за близнаци..

Ако ви интересува по-подробно как се получават близнаци и близнаци от физическа гледна точка, тогава има отделна статия за това..

Вероятността да имате близнаци от общо раждане

Преди да говорим за вероятността да имаме близнаци, трябва да се каже, че има установена терминология. Близнаците са деца, родени в резултат на многоплодна бременност. Тогава близнаците се разбират като идентични, т.е. подобни деца, и raznoyaytsevye, т.е. деца, които не си приличат (те са близнаци в ежедневния смисъл).

Вероятността да имате близнаци е ниска. Средно в света раждаемостта на близнаците е не повече от 0,7% - 1,5% от всички раждания. Този процент включва всички записани близнаци - идентични и множествени. От тях само 1/3 са от еднояйчни близнаци, т.е. от общия брой раждания вероятността за раждане на близнаци е не повече от 0,3 (3)% от случаите. От този брой само 25% (или 1/4) са хомозиготни огледални близнаци, т.е. тези, в които външно или вътрешно нещо съществува, сякаш се отразяват взаимно.

Тогава се оказва, че вероятността за раждане на братски близнаци е максимум 1% от всички раждания и еднакви - максимум 0,5% от всички раждания. И шансът да се родят близнаци (сиамски) се приема като 1% от вероятността да има еднояйчни близнаци (близнаци), т.е. максимум 0,005% от всички раждания.

Каква е вероятността да имате близнаци с IVF

С развитието на устройства за ин витро оплождане като IVF, честотата на многоплодната бременност се е увеличила значително. Самото IVF води до раждане в 1/12 от случаите на неговото използване.

За съжаление няма точна статистика за раждането на близнаци след ин витро. Следователно каква е вероятността да имате близнаци с IVF не е известно точно.

Въпреки това, IVF става все по-достъпна и хората все повече страдат от безплодие, така че използването на IVF само ще нараства. Тогава вероятността да имате близнаци с IVF само ще се увеличи и ще се появи здравомислеща статистика.

Вероятността да имате близнаци и шансът да имате близнаци

Какво дава шанс за раждане на близнаци не е точно известно, но косвените признаци и вероятността са се научили да определят. Така че най-голяма вероятност за близнаци дава IVF, след това генетично предразположение, след това възраст, броят на зачеванията и ражданията, употребата на лекарства и накрая, расата.

Трябва обаче да помним, че появата на близнаци или близнаци никога не може да бъде гарантирана от никого.!

Вероятността да имате близнаци с IVF

Най-голяма стойност има вероятността за раждане на близнаци с IVF. Ако приемем, че успешно извършено IVF винаги завършва с появата на близнаци, тогава вероятността за появата му ще бъде 1/12 от всички случаи на използване на IVF.

Често се чува, че този метод на асистирана репродукция просто гарантира раждането на две деца. НЕ Е ВЯРНО. Да, вероятността за близнаци с IVF е висока и очевидно по-висока от естествената. Но IVF не гарантира близнаци.

Факт е, че по време на IVF в тялото на майката се имплантират наведнъж няколко жизнеспособни ембриони, от които двама или повече могат да оцелеят с благоприятна бременност. Тогава, ако тялото на жената е силно, тогава ще се родят и двете. Или лекарите, за да избегнат нежелана многоплодна бременност, намаляват излишните ембриони - те ги отстраняват от тялото на майката. Тогава се ражда само едно дете.

Има твърде много условия за вероятното и "гарантирано" раждане на близнаци. И така, при IVF, обикновено (11/12 случая на употреба.) Не се ражда нито едно дете, защото плодовете просто не се развиват и умират в тялото на майката.

Вероятност за раждане на близнаци по наследство - ГЕНИ

При всеки човек вероятността от раждане на близнаци по наследство е свързана с генетично предразположение към раждането на две или повече деца. Това означава, че може да имате близнаци (близнаци), ако близкото ви семейство вече е имало многоплодна бременност преди вас..

Колкото по-близо са били тези случаи до вас, толкова по-вероятно е да имате повторение. С други думи, ако поне един от родителите ви сам е бил близнак или близнак, тогава вероятността за раждане на близнаци се наследява, т.е. повторението на многоплодна бременност е по-високо, отколкото ако някои от вашите баби и дядовци или дори повече братовчеди са били близнаци или близнаци.

Имайте предвид, че генетичната предразположеност много често води до появата на братски близнаци.

Знаем как близнаците се наследяват, по която линия се предават близнаци: от жена близначка майка до дете веднага. Ако детето е от женски пол, то веднага може да има близнаци. Ако детето е мъж, тогава гените също се предават незабавно. Тъй като мъжете не раждат, тогава е възможно да се разбере дали генът е предаден или не, само ако този мъж има момиче и тя вече има близнаци.

Вероятности за раждане на близнаци по наследство - ТЕОРИЯ + ИЗЧИСЛЕНИЕ

Има някои теоретични съображения относно изчисляването на вероятността за раждане на близнаци по наследство. Нека започнем, като приемем идеалния случай. Пише - ако в семейството са възможни близнаци, тя веднага ще се прояви, т.е. ще се родят близнаци. В диаграмата, до идеалния случай, ние показахме друг вариант на елиминиране, където този идеален случай не работи. И всичко това в рамките на един род и едно поколение.

Нека Р АN (ДВ M раждания) е вероятността за раждане при M-то раждане на близнаци (DW) в N-тия представител на семейство А. Освен това, за простота на разсъжденията, фактът на появата на близнаци увеличава вероятността с 2 пъти.

Ако семейството на жената вече е имало факти за появата на близнаци, тогава шансът тя самата да има близнаци е очевидно по-голяма от тази на тези, които не са имали близнаци в семейството. RA1 (LW 1 раждане) = RV1 (DW 1 раждане), RA1 (DW 2 раждане) = RV1 (DW 2 раждане), RA1 (DW 4 раждане) = 2 RV1 (DW 4 раждане)

Ако жената има брат или сестра близнаци (при обикновените хора - близнак), тогава шансът да роди близнаци е около 2 пъти по-голям от този на други, които изобщо нямат такива братя или сестри. Тогава вероятностите за раждане на близнаци по наследство ще бъдат RA2 (DW 1 раждане) = RA3 (DW 1 раждане) = 2 PB2 (DW 1 раждане) = 2 PB3 (DW 1 раждане)

Ако майката на жената има близнак (близнак), тогава тази жена има около 2 пъти по-голяма вероятност да роди близнаците си, отколкото майка си. RA5 (DW 1 раждане) = 2 RA3 (DW 1 раждане), RA4 (DW 1 раждане) = RA2 (DW 1 раждане)

Ако една жена вече има деца близнаци, тогава шансът да се появи друга двойка деца по време на следващата бременност се увеличава 2 пъти. RA3 (DV 3 раждания) = 2 RA3 (DV 3 раждания) = 4 PB2 (DV 3 раждания) = 4 PB3 (DV 3 раждания)

Ако една жена вече има деца близнаци и самата тя е близнак или близнак по рождение, тогава шансът да се появят още две двойки близнаци при следващото раждане ще бъде увеличен с 4 пъти (2x2 = 4). Тогава вероятността за раждане на близнаци ще бъде RA5 (DW 1 раждане) = 4 RA4 (DW 3 раждане) = 8 RV5 (DW 3 раждане) = 8 RV4 (DW 3 раждане)

И тук е необходимо да се разбере, че всяко успешно раждане значително увеличава вероятността от близнаци при следваща бременност. Така че 2 раждания - увеличават се 2 пъти, 3 раждания - 3 пъти, 4 раждания - 4 пъти и т.н. Тогава вероятността за близнаци (близнаци) ще бъде RA1 (DW 1 раждане) = 1/2 RA1 (DW 2 раждане), RA1 (DW 1 раждане) = 1/3 RA1 (DW 3 раждане), RA1 (DW 1 раждане) = 1 / 4 RA1 (DV 4 рода)

Разбира се, цялата тази аритметика е много произволна и приблизителна и също не е задължително реализирана. В крайна сметка вероятността за поява на близнаци е само около 1-1,5% от всички раждания.

И така, каква е вероятността да имат близнаци дори за близнаци, които също имат куп близнаци в родословието си? Отговорът е, че очевидно е по-вероятно да имат близнаци от всички останали. Въпреки това те все още имат близнаци (близнаци) може да не се раждат, а само самотни деца.

Вероятността да имате близнаци или близнаци - ВЪЗРАСТ, БРОЙ КОНЦЕПЦИИ и РОЖДЕНИЯ

При всяка жена вероятността да има близнаци или близнаци е свързана с вероятността да узреят две или повече яйцеклетки. Тази възможност се увеличава с възрастта на жената, броя на зачеванията и последващите раждания. Това означава, че колкото по-възрастна е жената и колкото повече зачевания и раждане, толкова по-голяма е вероятността да има близнаци или близнаци..

Съществува мнение, че съвременните жени толкова късно и не раждат толкова много, за да достигнат статистически до появата на близнаци.

С възрастта нивото на гонадотропин при жената се повишава (хормони, на физиологично ниво, регулиращи работата на половите жлези), което води до увеличаване на овулацията, т.е. увеличава шанса за суперовулация, подобно на това, което се случва при IVF. И там, където има суперовулация, има две или повече яйца, които са узрели едновременно, и... тук това е вероятността за близнаци!

И колкото по-често и по-успешно една жена ражда, толкова по-възрастна става и толкова по-добри хормони се произвеждат, което означава, че шансът да роди близнаци се увеличава.

Вероятността да имате близнаци - МЕДИЦИНСКИ ПРЕПАРАТИ

Вероятността за раждане на близнаци също зависи от употребата на лекарства от жени. Необходимо е да се отделят лекарства за стимулиране на суперовулацията (получаване на две или повече зрели яйцеклетки) и лекарства, ограничаващи бременността - контрацептиви.

Лекарствата за стимулиране на суперовулацията обикновено са фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), хорион гонадотропин (CG), в комбинация с агонисти или антагонисти на гонадотропин освобождаващ хормон (GnRH). Ако приемате тези лекарства сами без надзора на лекарите, тогава ще има силно кървене и кисти в яйчниците. Жени, за да можете да се стерилизирате! Тогава вероятността за раждане на близнаци ще бъде намалена до нула и ще се различава от нея само с IVF.

ТРЯБВА да приемате тези лекарства само под наблюдението на лекари!

Въпреки това можете спокойно да приемате редовна и налична фолиева киселина 2-3 месеца преди планираната бременност. Тя няма да бъде излишна преди бременността и вероятността от раждане на близнаци ще се увеличи.

Контрацептиви могат да бъдат всяко лекарство. Основното тук е, че рязкото им отхвърляне след продължителна употреба често води до рязко освобождаване на голям брой готови яйца. Това значително увеличава еднократния шанс за раждане на близнаци и следователно еднократния шанс за раждане на близнаци..

Вероятността за близнаци или близнаци - RASA

Статистически се наблюдава, че вероятността за близнаци или близнаци сред негроидните народи е по-висока, отколкото сред азиатците (монголоидите). Кавказците са някъде между тях. И така, в Европа за 1000 раждания има 8 дизиготни близнаци. А в Япония, която има преобладаващо монголоидно население, има най-малка вероятност за близнаци.

В света най-голямата вероятност за раждане на близнаци или близнаци се пада на бразилския град Кандида Годой, който често е наричан „Световната столица на близнаците“ за това. Има 10 близнаци на всеки 100 раждания, т.е. това е феноменалните 10% от всички родове. Така че ТАМ, сред жителите, има ВСЕКИ ДЕСЕТ по рождение БЛИЗНАЦИ. Този показател е дори по-нисък от вероятността за близнаци с IVF.

Шанс за раждане на близнаци - РЕЗУЛТАТИ

Може би тук сме казали всичко за шанса да родим близнаци. В бъдеще в отделна статия ще ви разкажем какво да направите, за да увеличите вероятността за близнаци..

В какво поколение са родени близнаци или близнаци??

Много родители мечтаят да имат близнаци. В крайна сметка по този начин можете да решите проблема с размножаването буквално с едно движение. Но, за съжаление, не е толкова лесно да се предскаже такъв резултат или първоначално да забременеете с близнаци. Природата има свои собствени закони, които се подчиняват на ясни правила за наследствеността и на няколко други важни фактора..

Разбиране на понятията

Процесът на зачеване на деца е известен на всички. Сперматозоидната клетка се среща с яйцеклетката, опложда я, образувайки зиготна клетка, от която след това ембрионът се развива през следващите 9 месеца. Откъде идва второто дете, ако първоначално природата ражда само едно? Аномалия или естествен процес?

Науката конвенционално разделя многоплодната бременност на два вида:

 • монозиготни, завършващи с раждането на еднояйчни близнаци (монохориални моноамниотични или монохориални биамниотични близнаци);
 • дизиготични, изразяващи се в раждането на близнаци (дихорионни диамниотични близнаци).

Близнаците се раждат много по-рядко от близнаците - около една двойка на 100 близнаци поради факта, че процесът на тяхното развитие е доста сложен.

Първоначално се опложда само една яйцеклетка, която в началния етап от 5-ия до 13-ия ден се разделя на два независими зародиша. Всяко бебе е свързано с майката с отделна пъпна връв, но те имат една околоплодна течност за двама.

В този случай близнаците са еднакви копия един на друг, тъй като идват от една и съща клетка с определен набор от хромозоми. Те обаче все още имат различия..

И така, трохите ще имат различни пръстови отпечатъци и ретини и евентуално кръвна група. Но те винаги ще имат един и същи пол, близнаците могат да раждат само момчета или момичета..

Близнаците се раждат много по-често - около 8% от общия брой новородени.

Но процесът на тяхното зачеване и развитие е коренно различен от близнаците. Двойка ембриони могат да се образуват, ако яйчниците на жената съдържат две яйцеклетки в процеса на зачеването, които съответно се оплождат от армия от хиляди сперматозоиди.

Като се има предвид, че близнаците първоначално идват от различни клетки, тяхното външно сходство ще бъде относително: не повече от другите роднини и всеки от тях, в процеса на израстване в корема на майката, ще има свое собствено детско място.

В повечето случаи близнаците ще имат един и същи пол, в редки случаи родителите ще могат да се радват на деца с различен пол, така наречените "кралски близнаци".

Каква е вероятността за наследяване

Генетиката е доста сложен и интересен механизъм. Човек може да носи болести, хормони, предразположения на предците от много поколения и от двете страни. Бременността също е част от физиологията и генетиката играе важна роля в този процес. Вече е доказано, че вероятността от раждане на близнаци се предава по наследство.

По женска линия

Развитието на многоплодна бременност се предшества от образуването на няколко яйцеклетки едновременно, поради хиперовулация.

По очевидни причини мъжете не могат да участват в този процес, поради което в повечето случаи нежният пол е отговорен за гена на многоплодната бременност. Така че, ако някога баба е родила две прекрасни деца, вероятността да има близнаци във внучка или правнучка се увеличава поради същото предаване на механизма на засилена работа на яйчниците.

Но жената няма да може да предаде гена близнак - науката все още не е определила кои фактори влияят върху внезапното разделяне на яйцеклетката на два ембриона. Условно раждането на двойка еднакви бебета може да се нарече аномалия, която е възможна само при обстоятелства, които все още не са напълно проучени и нямат нищо общо с наследствеността..

По мъжка линия

Мъжете имат само косвено отношение към овулацията, което се изразява в способността на жената да забременее с активното участие на партньор през този период.

И въпреки това мъжете могат да бъдат отговорни за раждането на наследствени близнаци. Това се дължи на способността им да бъдат пасивни носители на гена за хиперовулация, който може да бъде предаден на дъщерите им. Като се има предвид обаче, че генът все още е женски, мъжът не винаги може да бъде негов носител, което предопределя по-нисък процент на предаване на генома на близнаци през мъжката линия.

В същото време учените все още излагат няколко версии, които увеличават вероятността да имат близнаци именно поради характеристиките на мъжкото тяло:

 • Човек може да има достатъчно подвижни сперматозоиди, един вид аналог на хиперовулацията, който провокира разделянето му на два независими ембриона.
 • Спермата може да съдържа редица ензимни вещества, които провокират разделянето на яйцеклетката. Под тяхно влияние яйцето може да образува не само два ембриона, но и повече.

Намаляване на ембриони - какво е това и в какви случаи се прави? Разберете тук.

В какво поколение са родени близнаци или близнаци??

Съществува мнение, че вероятността от раждане на близнаци се наследява чрез поколение, независимо от пола на носителя на гена на многоплодната бременност. Този показател се потвърждава и от статистиката. Наблюдението на предците обаче значително отстъпва на науката, която разглежда механизма на развитие на многоплодна бременност, като отчита всички фактори от генетиката до пола на родителите на близнаци..

Чрез един или не?

Ако носителят на гена е жена и тази характеристика е характерна за нейните предшественици именно по женската линия, вероятността да имат близнаци е възможна при всяка майка..

Въпреки това, процентът на развитие на многоплодна бременност, дори за носители на гена, е само 10 единици - когато детето е заченато, други фактори също влияят върху физиологията на жената, от възрастта и националността, до храненето и сезона..

Засяга вероятността от развитие на многоплодна бременност и общото състояние на организма, както и неговата готовност да носи плод.

Първоначално женската репродуктивна система е проектирана да роди 9-10 деца, в действителност в много семейства има не повече от 2-3 деца. Това се дължи на така наречените спонтанни спонтанни аборти, които може да има няколко през живота на жената, ако представителките на нежния пол не са готови за това.

Два или повече ембриони първоначално поемат повишено натоварване, ако жената не е физиологично готова за такъв процес, тя може да не знае за загубата на две бебета едновременно или едно, като се има предвид, че един от плодовете може да замръзне буквално през третата седмица от развитието, а вторият е безопасно роден жив.

Колко пъти?

Развитието на многоплодна бременност предполага наличието на твърде много фактори, вероятността от съвпадение при всяка жена по една и съща родова линия е изключително малка, поради което близнаците се раждат най-често точно след поколение или дори след две.

Мъжете, които могат да предадат гена за хиперовулация само на дъщерите си, имат ефект върху този показател..

Така най-често близнаците се раждат точно след поколение..

Може ли да има във всеки?

Близнаци и близнаци, според учените, могат да се появят във всяко поколение, но само ако, както се казва, "всички звезди са се събрали", тоест:

 • ако генът се предава по женската линия;
 • ако мъж е и негов носител;
 • ако формите на бъдещата майка са разкошни;
 • животът на мама се измерва без притеснения, физиологичното състояние е идеално, лекарства, които подобряват овулацията, се пият и в навечерието на зрялата възраст - от 35 години.

Допълнителни фактори за развитието на многоплодна бременност

Вероятността да има близнаци в семейство, освен генетично предразположение, има и други научни основания, които се подкрепят не само от дългосрочни изследвания, но и от наблюдения.

Формирането на многоплодна бременност може да бъде повлияно от:

 • Възраст до 40 години. През този период тялото на жената е в състояние да работи в засилен режим в навечерието на менопаузата.
 • Националност. Близнаците се раждат при чернокожите жени 25 пъти по-често, отколкото при светлокожите или азиатските жени.
 • Хранене. Вероятността да имат близнаци при жени със закръглени форми е по-висока, вероятно това се дължи на повишеното ниво на женски хормони в тялото.
 • Хормонална терапия. В края на репродуктивното лечение тялото може да произведе няколко яйца едновременно..
 • Време на зачеването. Най-благоприятното време е пролетта и лятото, през които светлинните часове продължават по-дълго, което провокира повишено производство на хормона гонадотропин и активиране на яйчниците.
 • Генетика. Раждането на близнаци в предишни поколения, както по мъжка, така и по женска линия.

Разбира се, близнаци също се раждат в резултат на близначна бременност след ин витро, но този метод може да се нарече условен, тъй като първоначално лекарите имплантират няколко ембриони, за да дадат възможност за развитието на поне един.

Близнаци и близнаци - каква е разликата? Прочетете тук.

Какви витамини да пиете по време на бременност с близнаци? Разберете тук.

Интересни факти

Предвид сложния механизъм на образуване на многоплодна бременност, учените са записали няколко необичайни факта:

 • Ако в яйчниците на жената се образуват две яйцеклетки, те не могат да се оплождат едновременно, но от своя страна дори след 5-7 дни.
 • С двама партньори една жена може да забременее и от двамата. Записан е случай, когато са родени две бебета от различни раси, черно-бели от различни бащи.
 • Генът за хиперовулация може значително да повлияе на плодовитостта на децата и в едно и също семейство. И така, в Канада една жена роди 7 двойки близнаци.
 • В света има специални места „близнаци“. Например 70 двойки близнаци живеят в малкото село Кандалур в Индия, има „Село на близнаците“ в Русия, в района на Ростов, а 131 двойки близнаци живеят в малкото американско градче Езеро Елсинор. Досега учените не могат да намерят обективните причини за това явление. Но в Япония или Гърция раждането на близнаци е рядко..
 • Жената с еднояйчни близнаци има 6% по-голяма вероятност да има близнаци от останалите.
 • Ако сестри от еднояйчни близнаци се женят за еднояйчни братя близнаци и тези свързани двойки имат деца, тогава тези бебета (братовчеди) ще си приличат приблизително като братя и сестри. Това се дължи на идентичността на набора от гени при две двойки родители.

Близнаците и близнаците са наистина уникален феномен. И ако имате достатъчно късмет да станете родители на две или три прекрасни бебета, тогава вие сте късметлиите.!

Как да заченете близнаци по естествен път: възможни начини и народни средства

Как се правят близнаци

По време на овулацията се освобождава яйцеклетка от левия или десния яйчник, която се движи през тръбите към матката. Ако по пътя се срещне сперматозоид, настъпва оплождане и зигота (оплодено яйце) е прикрепена към маточната стена. Тогава тя става ембрион, плод и накрая се ражда бебе.

Когато зиготата, придвижвайки се до стената на матката, е разделена на 2-3 части, бременността ще бъде многоплодна. Все още не е установена точната причина за разделението. Децата, родени в резултат на такова зачеване, са еднополови и външно еднояйчни близнаци.


Раждането на близнаци е доста рядко, което представлява едва 3% от новородените.

Дизиготичните близнаци се наричат ​​близнаци, тризнаци. Те се получават, когато се оплождат повече от едно яйце едновременно. За разлика от еднояйчните близнаци, зачеването на близнаци е възможно от различни бащи, чиито сперматозоиди ще оплождат всяка от яйцеклетките едновременно..

Статистиката казва, че многоплодната бременност се среща в 3% от случаите, тоест 3 от 100 майки раждат по две или повече деца наведнъж. През последните 40 години тази цифра е нараснала с 61%, което е свързано с нарастващата наличност на изкуствено осеменяване..

Какво трябва да знаете за многоплодната бременност - видео

Фактори, влияещи върху раждането на близнаци

Ако концепцията за еднояйчни близнаци се случи случайно и механизмът не е напълно изяснен, тогава наблюденията за появата на близнаци в семействата позволяват на учените да заключат защо понякога се оплождат няколко яйца. Вероятността се увеличава, ако:

 • вече са известни случаи на близнаци в семейството. Възможността за многоплодно оплождане се наследява по майчина линия, тъй като яйцеклетката узрява в женското тяло. Ако жената или майка й имат близнаци, вероятността за близнаци се увеличава поради наследствено съзряване на две яйцеклетки по време на овулация (хиперовулация);
 • аномалии в структурата на матката. Налице е разделяне на женския орган по преграда - двурога матка. Тази наследствена мутация насърчава бременността с близнаци;
 • етническа принадлежност. Народите на Африка имат най-големи шансове за зачеване и раждане на близнаци. Влиянието се оказва от комбинация от етнически фактори - местообитание и хранителни навици;
 • бъдещата майка е с наднормено тегло. Да, случаят, когато слаби жени ревнуват от дебелички. Жена с ИТМ (индекс на телесна маса) над 30 е по-вероятно да има близнаци. Това се дължи на количеството въглехидрати в ежедневната диета. Безпротеиновите диети са противопоказани за тези, които мечтаят за близнаци;
 • възрастта на жената е над 35 години, след което се произвежда повече FSH (фоликулостимулиращ хормон). Колкото по-високо е нивото на хормона, толкова повече яйцеклетки се освобождават по време на овулацията, което води до многоплодна бременност;
 • изкуствено осеменяване. След IVF има висок процент на раждане на дизиготни близнаци поради прехвърлянето на 2-3 ембриона в матката;
 • жената има кратък менструален цикъл (по-малко от 22 дни). Това е знак за повишено производство на хормони, които стимулират яйчника да произвежда повече яйцеклетки..

Вероятността за близнаци се увеличава с всяка повторна бременност..

Имам наследственост. От страна на мама и татко на дядото на близнаци. При първата бременност те наистина искаха близнаци... Една дъщеря. При втората бременност искаха близнаци... Един син. При третата бременност (след две цезарови сечения) дори не заекваха за близнаци... В резултат на това я чакаме.

Танита Пантелеймоновна

https://www.babyblog.ru/user/lenta/nord-fairy

Фото галерия: знаменитости, които имат близнаци или близнаци


Дария и Екатерина Носики през 2008 г. изиграха Марина и Арина Шестаков в популярния младежки сериал "Ранетки"


Олга и Татяна Арнтголтс - известни актриси в Русия


Юлияна Подолская е сестра близначка на известната поп певица Наталия Подолская


Елена и Татяна Зайцеви са близначки от Воронеж, покорили сцената в началото на 90-те


Игор Верник е известен руски актьор, а брат му близнак Вадим е популярен телевизионен водещ

Близнаци или чудо на природата - кои са те?

Веднага отбелязваме, че в медицината такова понятие като „близнаци“ не се използва. Съществува терминът близнаци, който може да бъде идентичен или различен. В процеса на оплождане на една яйцеклетка с една сперма се образуват еднояйчни близнаци. Близнаци се раждат в случай, че две мъжки клетки - сперматозоиди, оплождат две женски клетки - яйцеклетки.

Еднояйчните близнаци се различават от братските близнаци по това, че винаги са много сходни помежду си и имат един и същи пол. Близнаците често се раждат от противоположния пол и може да не си приличат много. Приликата им помежду си може да не е по-силна от тази на момчетата и момичетата, родени в семейство, например, с разлика от няколко години.

Как да увеличим шансовете за многоплодна бременност "според науката"

Ако искате да гледате как растат две бебета, но не искате да отпадате от социалния живот за повече от един отпуск по майчинство, използвайте доказани начини за зачеване на близнаци. Нищо сложно, естествена бременност без никакви процедури. Опитайте се да следвате тези правила:

 • увеличете количеството млечни продукти във вашата диета. Жените, които редовно ядат млечни продукти, са пет пъти по-склонни да родят близнаци, отколкото тези, които не го правят. Някои учени смятат, че това е достойнството на хормоните за растеж на животните, присъстващи в млечните продукти;
 • включете цели лакове в менюто. Африканските жени са по-склонни да раждат близнаци, защото ядат пълнозърнести храни и ямс (диво грудково растение) като част от етническата си диета. Климатът също играе роля, тъй като постоянно високата температура на въздуха стимулира яйчниците;
 • планирайте втора бременност, докато все още кърмите бебето си. Така че вероятността от зачеване на близнаци е по-висока поради увеличеното производство на пролактин от женското тяло по време на кърмене. Но не бързайте, интервалът между раждането е в идеалния случай 2-3 години;
 • посъветвайте съпруга си да яде храни, съдържащи цинк. Като зелени листни зеленчуци, стриди и хляб. Тестостеронът увеличава потентността, а липсата на тестостерон намалява привличането към противоположния пол. Недостатъчният синтез на този хормон от организма забавя скоростта на сперматозоидите, в резултат на което зачеването и още повече на два ембриона става невъзможно. Яденето на храни, съдържащи цинк, стимулира производството на тестостерон. Това увеличава шанса за оплождане на две или повече яйца;
 • спрете приема на хормонални орални контрацептиви непосредствено преди вашия фертилен цикъл. Приемът на противозачатъчни хапчета инхибира функцията на яйчниците. След изоставянето на оралните контрацептиви настъпва ефект на възстановяване: тялото започва да компенсира загубеното време и често 2 яйца узряват едновременно. Методът се използва за лечение на безплодие, на жените се предписва 3-4-месечен курс на контрацептивни лекарства, след което се отменя. През първите 3 цикъла има засилена работа на яйчниците, шансовете за зачеване се увеличават, а честото удвояване на узряването на яйцеклетката увеличава възможността за забременяване с близнаци. Но не можете да започнете да го приемате сами, консултирайте се с лекар относно съдържанието на кои изкуствени хормони (естроген, прогестерон или гестаген) имате нужда;
 • използвайте съвременни диагностични методи. Броят на узрелите яйца се показва чрез фоликулометрия. Това проучване се извършва при планиране на бременност 5-6 дни преди очакваната овулация.

Видео: фоликулометрия - ултразвуково изследване при планиране на бременност

Статистически данни

Практиката показва, че близнаците се раждат три пъти по-често от еднояйчни близнаци. Освен това по-често близнаците близнаци се раждат от по-възрастни майки. Според научни изследвания сред момичета под 30 години шансът да заченат близнаци по естествен път е не повече от три процента. За майките след 30 години този процент се удвоява. Друг интересен факт е, че жените с леко наднормено тегло са по-склонни да забременеят с братски близнаци. Според наблюденията на лекарите също е известно, че близнаците се появяват по-често при онези жени, които по време на зачеването са кърмели..

Теории, базирани на опита на родители близнаци

В интернет можете да намерите "популярна" таблица на вероятността за зачеване на деца, тя е съставена, най-вероятно, в резултат на проучвания и наблюдения. Не бива да разчитате напълно на него, но в специални дни шансовете се увеличават. Ако овулацията съвпада, опитайте с увереност. Опитите през лятото са благоприятни, с естествена дневна светлина и високи температури на околната среда, яйчниците работят по-активно. Освен това времето за почивка намалява нивата на стрес, което също допринася за успешното зачеване..

Таблица: вероятността за раждане на деца от различен пол и близнаци по месеци

МесецМомичета (кои дни от месеца са по-вероятни)Момчета (кои дни от месеца са по-вероятни)Близнаци (кои дни от месеца са по-вероятни)
Януари3,4,8,13,18,22,26,311,5,6,10,11,15,16,20,24,28,291,22,28,29
Февруари4,5,7,10,14,18,22,23,272,7,12,16,20,2518.25
Март4.9, 13, 14, 18, 22, 26, 311,2,6,7,11,16,20,24,28,2918.24
април5,10,14,18,22,23,27,282,3,7,8,12,16,20,25,3014.20
Може2,3,7,12,16,20,24,25,29,305,9,10,14,18,22,2712.18
юни3,4,8,12,16,21,26,301,6,10,14,18,19,23,24,28,298.14
Юли1,5,9,14,18,23,263,7,11,12,16,20,21,25,26,305,11,12
Август1,6,10,14,15,19,20,24,25,293,4,8,12,17,22,27,311.8.29
Септември2,6,11,16,21,25,294.8, 9, 13, 14, 18, 19, 23, 274.25
Октомври3,4,8,13,18,23,27,311,6,10,11,15,16,20,21,25,291.23.29
Ноември4,5,9,10,14,15,19,23,272,7,12,17,21,25,2919.25
Декември6,7,11,12,16,21,25,291,2,9,14,18,19,23,27.3116.23

Как да забременеете с близнаци по естествен път

Методът не може да бъде проверен, но е разпространено мнението, че ако в православната църква запалят свещ на Богородица и попитат близнаците на Коледа, това ще се сбъдне. В същото време е важно да се подложите на пречистване чрез гладуване и да дарите значителен мус пари, спечелени по честен начин, но никой не трябва да знае за този ритуал..
Суеверията също предписват да не се казва на никого за бременността през първите месеци, т.е. докато тя стане забележима. Ние не се ангажираме да носим отговорност за всеки от методите, но ви пожелаваме успешно зачеване на близнаци!

Диета в подготовка за бременност

Протеинова (протеинова) диета е полезна за бъдещите майки, като попълва материала, необходим за растежа и развитието на бебетата. Дефицитът на протеини влияе негативно на здравето на жените и децата, особено при многоплодна бременност. Храненето с храни, богати на протеини, помага на бременните жени да поддържат нормално тегло по време на бременността и след раждането бързо да влязат във форма, без да навредят на тялото. При децата протеинът участва в образуването на мускулна маса, влияе върху скоростта на биохимичните реакции (регулиране на метаболизма).

Видео: хранене в подготовка за бременност

Бременността с близнаци изисква повишено внимание към здравето: дори на етапа на планиране се откажете от лошите навици, включително преяждането.

Планираме близнаци - момче и момиче

Много двойки търсят отговори от гинеколог за това как бързо да заченат близнаци, момче и момиче? Веднага отбелязваме, че никой няма да ви даде пълна гаранция. Не можете просто да отидете до лекарския кабинет и да кажете: „Искам близнаци“. Въпреки това съществуват някои насоки. Нека ги разгледаме:

 • 2-3 месеца преди бременността се препоръчва на момичето да започне да приема фолиева киселина.
 • Когато планирате бебе, е важно да изключите лошите навици..
 • Партньорите трябва да спазват достатъчна физическа активност, която ще премахне застоялите процеси в тялото и органите на репродуктивната система.
 • Ежедневната диета трябва да включва пилешки яйца, ядки, боб, пресни зеленчуци и плодове, месо, риба и други здравословни храни..
 • Шансовете за зачеване на братски бебета се увеличават при жените след 30 години, може би трябва да изчакате няколко години.
 • Ако партньорите вече имат деца, това също увеличава шансовете за забременяване с близнаци..

Бъдещите родители трябва ясно да разберат - без значение колко деца ще имат и какъв пол ще бъдат. Важно е бебето да е здраво. Пожелаваме ви много здраве и късмет. Погрижете се за себе си и бъдете щастливи.

Цялата информация, предоставена в тази статия, е само с информационна цел и не дава никакви гаранции.

Секс позиции за зачеване на близнаци

Природата е непредсказуема, но емпирично доказани позиции по време на полов акт помагат при зачеването на близнаци:

 • кученце или кучешки стил. Проникването отзад в партньор, който е сгънат в коленете, ще позволи на повече сперматозоиди да влязат в шийката на матката по време на еякулация; Кучешки стил за дълбоко проникване
 • стоенето зад него се оказва по-лесно за еякулация по-близо до яйцата, което увеличава шанса за оплождане на няколко; Стояща поза, мъж отзад - вид кученце
 • мисионерска позиция. Мъжът отгоре прониква по-дълбоко в жената, доставяйки спермата до целта. Мисионерска позиция - класическа поза, мъж отгоре

Ако съпругът е близнак?

Мъжът не може да повлияе на раждането на близнаци!

Многоплодната бременност е само характеристика на женското тяло. Сперматозоидите не носят "двоен" ген. Следователно, дори ако вашият съпруг сам е близнак, уви, това няма да добави шансовете.

Но по-вероятно е бъдещата ви дъщеря да има многоплодна бременност. "Двойните" гени на бащата (ако той има близнаци в семейството) ще й позволят да образува няколко яйца за един цикъл. А вие от своя страна ще се радвате на радостта на близнаците вече като баба.

Фолиева киселина за сънуващи близнаци

Според непотвърдена версия, жените, които са приемали фолиева киселина при планиране на бременност, са по-склонни да заченат близнаци. Витаминът помага за предотвратяване на деформация на феталната нервна тръба. Дефицитът се запълва с лекарства или естествени витаминсъдържащи продукти.

Фотогалерия: Продукти, съдържащи фолиева киселина


Фъстъците съдържат 240 mcg фолиева киселина на 100 g


Броколите съдържат 63 mcg фолат на 100 g


Порцини съдържа 40 mcg фолиева киселина на 100 g


Орехите съдържат 77 mcg фолиева киселина на 100 g


Телешкият черен дроб съдържа 240 mcg фолиева киселина на 100 g


Фасулът съдържа 90 mcg фолиева киселина на 100 g


Спанакът съдържа 80 mcg фолиева киселина на 100 g

Прогестеронът укрепва лигавицата на матката и намалява вероятността от спонтанен аборт. Този хормон се синтезира в надбъбречните жлези и регулира менструалния цикъл. Резултатите от лабораторните изследвания на жената ще покажат на специалиста по семейно планиране какво да се направи, за да се нормализира синтеза на прогестерон. Ако количеството е недостатъчно, се предписва терапия с мазен разтвор на хормон или таблетки..

Моля, обърнете внимание: лекарствата увеличават шанса за многоплодна бременност, но не гарантират 100% от появата му.

Причини за раждането на близнаци

За да разберете как да забременеете с близнаци, трябва да разберете причините за такава аномалия. Има 2 основни възможности за развитие на събития, които водят до многоплодна бременност..

Узряване на няколко яйца. При нормална бременност всеки месец в яйчниците се появява само една женска клетка, готова да се срещне със спермата. Но понякога няколко яйца узряват наведнъж. След оплождането те се прикрепят към стената на матката и се развиват отделно един от друг. След 9 месеца ще се родят братски близнаци. Те се наричат ​​близнаци. Те могат да бъдат от различен пол и да имат външни прилики, като обикновените братя и сестри..

Разработване на специална яйцеклетка. До средата на месечния цикъл жената узрява с едно яйце. Нищо необичайно. Но след оплождането се разделя на две (понякога 3 и 4) половини. Всеки ще се превърне в дете. Такива деца се наричат ​​близнаци или еднояйчни близнаци. Те винаги са от един пол и имат портретна прилика..

Народни средства за зачеване на близнаци

Хората използват билки, които са полезни при планирането на бременността:

 • Женското биле помага да се контролират нивата на тестостерон и естрогенни хормони, които стимулират удвояването на узряването на яйцеклетките. Коренът на растението се използва за приготвяне на тинктури и билкови препарати;
 • Маслото от вечерна иглика отдавна е известно със своите благоприятни ефекти върху репродуктивната функция. Нормализира качеството и количеството слуз в цервикалния канал. Препоръчително е да започнете в пика на периода си и да продължите до овулацията;
 • Коренът от мака е адаптоген, който стимулира здравословното репродуктивно функциониране в женското тяло. Подобрява плодовитостта както при мъжете, така и при жените, като косвено увеличава шансовете за раждане на близнаци.

Преди да използвате лечебни билки, трябва да се консултирате с лекар, има противопоказания.

Причините за оплождането на две яйцеклетки

За да разберете защо понякога се оплождат две яйцеклетки наведнъж, трябва да се запознаете малко повече с женската физиология. При всеки повтарящ се менструален цикъл в тялото на бъдещата майка се образува само едно яйце и напуска фоликула.

Ако тя срещне сперма, се зачева нов живот. Понякога се случва няколко женски клетки да напуснат яйчника наведнъж. Това се случва под въздействието на различни провокиращи фактори..

Прием на противозачатъчни орални контрацептиви

Много двойки използват орални контрацептиви за предотвратяване на нежелана бременност. Те осигуряват надеждна защита, поради което са популярни по целия свят. Въпреки това, хапчетата имат някои недостатъци. Например, след като ги отмени, бъдещата майка може да изпита някои смущения в менструалния цикъл. Това често води до зачеването на близнаци..

В тази връзка има правило - бременността трябва да се планира не по-рано от 90 дни след премахването на такива лекарства. Това е необходимо за възстановяване на нормалния менструален цикъл на пациента. За да предотвратите различни отклонения, трябва също да проведете цялостен преглед и да се консултирате с вашия гинеколог.

Защо близнаците близнаци често се раждат след премахването на оралните контрацептиви? Факт е, че контрацептивите за вътрешна употреба съдържат специфични хормони, които блокират естествените репродуктивни процеси в женското тяло. Веднага след като приемът на контрацептиви бъде отменен, яйчниците започват да работят в засилен режим, което води до узряването на няколко яйцеклетки наведнъж.

Експерт по потребителски опит и модератор на коментари. Висше медицинско образование и повече от 5 години реална практика.

Попитайте Ксения

Ако са изтекли по-малко от три месеца от оттеглянето на оралните контрацептиви, вероятността за зачеване на близнаци е доста висока. Това важи особено за първия цикъл след оттегляне на хапчетата. Когато предписва такива лекарства, лекарят е длъжен да предупреди пациента си за това..

Особености на структурата на матката

Понякога жената има аномалии в структурата на гениталния орган. В този случай се диагностицира удвояване на матката или наличие на преграда в нея. Тази функция води до повишена работа на яйчниците. Няколко яйцеклетки се образуват поради факта, че такава структура на гениталния орган се възприема като две матки. Съответно тялото произвежда двойно повече яйца.

Може да се интересувате от: Кога коремът започва да расте по време на бременност

Генетично предразположение

Научно е потвърдено, че такава характеристика като склонност към забременяване на братски близнаци може да се предава по женска линия. Освен това тази функция се предава по-често чрез поколението. Тоест, ако например една баба е имала близнаци, то братски близнаци също могат да се родят на внучка.

Генетичното предразположение действа само ако бъдещата майка не е направила аборти. Смята се, че изкуственото прекъсване на бременността води до разрушаване на генетичната обстановка.

Изкуствено стимулиране на яйчниците

Оплождането с две или повече сперматозоиди може да се случи както по време на естествено, така и при изкуствено осеменяване. Много жени са толкова нетърпеливи да заченат две деца наведнъж, че се съгласяват на процедурата за стимулиране на яйчниците с лекарства. Разбира се, този метод има редица противопоказания и странични ефекти, но понякога очакваният резултат си заслужава..

Когато се използва стимулация на яйчниците, вероятността за зачеване на две деца наведнъж се увеличава до 7%, а три - до 1%. Сред хората има мнение, че когато се използва стимулация на яйчниците, зачеването на близнаци или тризнаци се случва със 100% гаранция. Това не е вярно. Много тук зависят от индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка..

Многоплодната бременност се случва по-често, когато едно момиче е преминало през 2-3 процедури, за да стимулира производството на яйца.

Избор на пола на бъдещите деца

Ако искате да родите близнаци от мъжки пол, трябва да следвате правилата:

 • план за зачеване след новолуние;
 • използвайте позиции с дълбоко проникване;
 • яжте ориз, месо и рибни ястия, чай, кафе, плодови сокове и сушени плодове, бобови растения, горчив шоколад;
 • откажете се от печени продукти, морски дарове, захар и зелена салата.


Когато планирате за момчета, избирайте позиции с дълбоко проникване и ако сънувате момиче, ги избягвайте.
Ако сънувате момиче, чуйте съвета:

 • план за зачеване преди новолуние;
 • използвайте мисионерската позиция;
 • намалете приема на сол, изключете кафето от диетата;
 • яжте повече сладко (конфитюр, мед), кисело, пийте билкови чайове.

Видео: съвети за сексолог за планиране на пола на детето

Какво може да увеличи шанса ви да заченете близнаци

Освен генетично предразположение и скъпо IVF, има и други начини да забременеете с близнаци, които можете да опитате у дома, без помощта на лекарството..

Хранене

Учените са доказали, че съществува определена връзка между диетата на жената и концепцията за близнаци, тъй като с помощта на определен стил на хранене е възможно да се повлияе на производството на яйца и да се направи суперовулация. За да увеличите производството на женски хормони, естрогени и да подобрите функционирането на яйчниците, трябва да ядете повече протеини, източникът на които е телешки черен дроб. Същият продукт е богат на ензим, който стимулира оцеляването на ембриона в случай на успешно зачеване. По този начин си струва да консумирате колкото се може повече храни, съдържащи протеин и фолиева киселина, като по този начин увеличавате шанса за забременяване с близнаци с 1,5 - 2 пъти..

Климат

Отдавна е известно, че производството на хормони зависи от климата, тоест се влияе от сезонността. Топлото време, тоест летният сезон, допринася за успешното зачеване. Ако сега трябва да забременеете с близнаци, а навън е зима и студ, вземете си ваканция и отлети за по-топлите райони. Слънцето, звукът на сърфа и вашето спокойно състояние със сигурност ще допринесат за ранното начало на бременността, вероятно дори многоплодна бременност. Може би няма да се връщате сами с половинката си, четирима от вас, животът на още двама малки хора ще възникне във вас.

Стрес и нервни шокове

Парадоксално, но учените и статистиците забелязват странна зависимост, че след преживяване на стрес и нервен шок, вероятността от зачеване на близнаци се увеличава драстично. Може би тялото мобилизира всички свои вътрешни сили, потенциала да се измъкне от тази ситуация и бременността, настъпила по това време, отнема част от тази енергия. Историческите данни сочат, че огромен брой близнаци са родени след войни, природни бедствия и други масови сътресения. Може би по този начин висшият интелект компенсира броя на изгубените човешки животи. Разбира се, това е най-добрият начин никога да не се прилага..

Географско местоположение

Раждането на близнаци зависи от географското ви местожителство. Ако изчислим процента от общия брой близнаци към общото население на земното кълбо, тогава той ще бъде незначителен, само 1,5%. Струва си да се каже, че повечето от този брой хора живеят в Африка. Близнаците са най-рядко срещани в Япония. По този начин, живеейки в Африка, е по-вероятно да раждате не едно, а две прекрасни деца наведнъж..

Интересни факти

Забелязано е, че в някои части на света се раждат повече близнаци, отколкото в други. Близнаците не са толкова често срещани сред африканските жени извън родния си континент. Има и уникални селища, като украинския Копан, където през последните 50 години са родени 54 близнаци. Или руската Денисовка, в която има 19 двойки близнаци на 500 жители. Местните свързват това със специален въздух и земя и приканват тези, които мечтаят да раждат близнаци, да останат. Учените предполагат влиянието на климата върху работата на яйчниците. Самото идване не е достатъчно, трябва да живеете поне месец на територия, благоприятна за двойно зачеване.

Исках две деца, особено близнаци. Стремежите от младостта ми се подхранват както от пълнотата ми, така и от присъствието на братовчеди близнаци и при двамата родители. На теория способността за двойно оплождане се предава през поколението. Когато разбрах за сестрите близначки от съпруга си, вече мислено избирах количка за близнаци. Но се роди един син, обичан за двама! И една година по-късно, когато навърша 37 години, отново ще използвам съветите за зачеване на близнаци..

Има ли хапчета за забременяване с близнаци?

Вярата в "магическите" хапчета е един от психическите проблеми на нашата цивилизация, тя е универсално средство за лениви. Жените свикнаха да лекуват болката по този начин и търговците започнаха да предлагат хапчета и „100% ефективни средства“ за отслабване. Не исках да се разстройвам, но няма такава панацея - само диета, масаж и спорт. По същия начин по отношение на въпроса "как да забременея с близнаци или близнаци?" Всички съвети работят само в комбинация.

Това е интересно: Здравословният начин на живот и правилното хранене увеличават шансовете за два живота в матката наведнъж. Но според опита на страни с най-висок жизнен стандарт това няма да се превърне в масов феномен. Бумът на раждаемостта се появява периодично в региони, които изпитват икономическо възстановяване след години на финансов спад и лошо хранене. Появата на разнородни близнаци е най-малко вероятно да се появи при представители на монголоидната раса, по-често при африканските народи.

Няма универсален начин за зачеване на близнаци, но разумната комбинация от медицински и традиционни методи увеличава шансовете за раждане на близнаци. Ако има такова желание (или предсказаната гадателка), струва си да се работи за създаване на оптимални условия за увеличаване на плодовитостта на яйчниците. Това свойство притежава лекарството "Klostibegit", което стимулира овулацията, но преди да купите хапчета, не забравяйте да се консултирате с гинеколог. Можете също така да вземете противозачатъчни хапчета, за да забременеете с близнаци. В този случай „двойно“ зачеване възниква поради паузата на яйчниците след орални контрацептиви, когато яйцеклетките узряват в симетрични органи.
На фона на хормонален скок и двете яйцеклетки са готови за оплождане, ако мъжкото семе е достатъчно активно. В този случай могат да се родят различни деца, дори момче плюс момиче, което рядко се случва при външно подобни близнаци (от обикновено яйце). Но това не може да се очаква да се случи след хормонални хапчета, това само увеличава вероятността да забременеете с близнаци или шансовете да имате близнаци..

Понякога, в зависимост от проблема, лекарят предписва хормонални или сложни лекарства за лечение на странични заболявания. Те могат индиректно да стимулират овулацията и двойното зачеване. Тези лекарства не трябва да се „предписват“ на себе си, за да не навредят на плодовитостта.

Таблетките с хормон на hCG имат благоприятен ефект върху обема на фоликула и срещата на сперматозоидите и яйцеклетката. Под въздействието на хормон като прогестерон, вътрешната кухина на матката се подготвя за приемането на яйцеклетката и носенето на плода през първите месеци. Понякога нивото му трябва да се контролира с помощта на хапчета.

Приемът на витамини има благоприятен ефект върху плодовитостта и определено няма да навреди. Попитайте в аптеките:

 • мастноразтворими витамини "A", "D" и "E".
 • фолиева киселина;
 • лекарството "AEvit".

Зачатие на две момчета

Тук разрезът вече е за дълбоко проникване. Оказва се, че мъжката Y хромозома живее по-малко време от женската X хромозома, благодарение на което момичетата се раждат по-често. И след оргазма на жената, сперматозоидите с Y-хромозоми живеят по-дълго, благодарение на веществата, секретирани от женското тяло. За зачеването на две момчета е по-добре да имате полов акт преди началото на овулацията и тогава има по-голям шанс такива сперматозоиди да достигнат яйцеклетката преди останалите.

Тук не можете без диета. Намалете приема на млечни продукти и морски дарове, печени продукти, боб, сладкиши и сурови зеленчуци. Ако искате да заченете две момчета, това няма да ви е трудно. Напротив, трябва да включите в диетата си зърнени храни, бобови растения, минерална вода, гъби, плодове и тъмен шоколад. Тук не си струва да се отказвате от солта, но е по-добре да осолявате храната си повече..

Разбира се, това не дава никакви гаранции, но все пак може да увеличи шансовете ви.

Опитайте се да се придържате към тези съвети, но ако не сте успели да заченете две бебета наведнъж, пак не бива да се разстройвате, защото това е много голямо натоварване на женското тяло. И майчиното щастие се крие не в броя на родените бебета, а в способността да ги отгледате правилно..

IVF и близнаци

Как да заченете близнаци почти сигурно? С IVF шансовете за близнаци се увеличават.

Това се дължи на две точки:

 1. Приемът на хормонални лекарства, които стимулират работата на яйчниците, води не само до редовна овулация, но и до едновременно узряване на две яйцеклетки.
 2. За да се увеличат шансовете за успешно имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина, не се прехвърля един ембрион, а няколко.

Вероятността за многоплодна бременност с IVF е около 30% (от всички успешни бременности). Шансовете са доста високи, тъй като при естествено зачеване тази цифра достига едва 3%.

Интересни и работещи теории

Има поверие, че за да заченете успешно близнаци, трябва да отидете на място, където има голям процент от такива деца. Има подобни места в Краснодарския край и в Карпатите. Все още не е възможно да се обясни толкова висок процент близнаци в тези региони. Също така се смята, че високите жени са по-склонни да имат близнаци, отколкото ниски. Шансът за близнаци се увеличава с всяко ново зачеване и раждане, тоест първородната жена е малко вероятно да забременее с близнаци, но при втора и следваща бременност шансовете значително се увеличават.

Женското тяло е много сложно, така че е почти невъзможно да се изчислят пола и многобройните раждания предварително. Дори спазването на всички препоръки не гарантира, че ще бъде възможно да забременеете с близнаци от желания пол. Но силата на мисълта и желанието често върши чудеса, материализирайки непреодолимото желание на жената да стане майка на очарователни близнаци.

Видове близнаци

Има няколко варианта на близнаци: монозиготни, дизиготни и полярни. Монозиготни еднояйчни близнаци се наричат ​​монозиготни. Те се развиват от една женска клетка, оплодена с една сперма, но разделена на два абсолютно еднакви ембриони. Медицината все още не е успяла да определи причините за това разделение. Тези бебета се раждат със същия външен вид и характер..

Дизиготичните близнаци са неидентични близнаци, чието развитие е настъпило поради оплождането на две яйцеклетки с две различни сперматозоиди. Такива близнаци в гинекологията са по-чести от еднояйчните близнаци, тъй като подобна концепция може да бъде постигната с помощта на лекарства, ин витро и други медицински процедури.