Замисляли ли сте се как близнаците се наследяват? НЕ. И по каква линия се предават близнаците? Странно е, защото и ти можеш да го имаш. И тогава, струва ни се, винаги е много интересно да знаете нещо специално за себе си и другите. Близнаци или близнаци и тризнаци, така че те са толкова по-редки в живота ни. Всички те са резултат от многоплодна бременност. И изведнъж разбирате, че някой е имал, имал или ще има близнаци. И още по-добре, ако стане известно, че някои близки роднини са родили близнаци. Тогава как близнаците се наследяват и по коя линия става интересен въпрос. Дори да е било някога. И вие можете да имате това, а вашите внуци? Тук ще ви кажем по прост начин, близнаците се наследяват.

Как се наследяват близнаците - теория

Няма еднозначни теории за това как близнаците се наследяват. Има добре известни физически механизми за това как се правят близнаци и как се правят близнаци. Има много клюки за това как да заченат близнаци. Има съображения относно вероятността за близнаци. Въз основа на всичко, което е, наследствената теория за появата на близнаци изглежда е най-предпочитана. Теорията не е строга. Прилага се обаче за всички видове многоплодна бременност и за всички близнаци в резултат..

Обикновено в такива статии можете да видите куп снимки на близнаци от различни ъгли и от различни страни. Как, гледайки ги, можете да разберете как близнаците се наследяват и по каква линия е напълно неразбираемо. Струва ни се, че би било разумно да се научите поне приблизително да съставяте родословието си и също много приблизително да преценявате шансовете да имате близнаци (близнаци) при един или друг роднина, както и себе си. За да направите това, в тази статия, на фигурите, ще дадем примери за родословие в различни случаи. И ние ще ги обясним в текста..

Между другото, използвайки приетите обозначения, можете да изградите свое собствено родословно дърво. Тя може да ви помогне да разберете своите предразположения и възможни проблеми (болести, външен вид и т.н., всичко може да бъде предадено с помощта на ген). И най-важното е, че ще стане по-ясно на кого от вашите роднини дължите това. Това означава, че близнаците се наследяват - ще кажем от гледна точка на тази теория.

Коя линия се предава близнаци

Според теорията отговорът на въпроса: по коя линия се предават близнаците е очевиден. Нека го дадем веднага - близнаците се наследяват по женската линия. Всъщност това е най-очевидният отговор. Факт е, че раждането на две или повече деца е резултат от многоплодна бременност. Такава бременност е свързана с узряването на две или повече яйцеклетки в тялото на жената. Яйцата са невъзможни в тялото на мъжа.

Съзряването на две или повече яйца едновременно се нарича супер - или хиперовулация. Това означава, че близнаците се наследяват от жени на техните деца, независимо от какъв пол са. На женския пол дължим раждането на близнаци и близнаци.

Близнаци в наследство - възможности

От статията вероятността да имате близнаци или близнаци и кой има шанс да роди близнаци, можете да видите вероятността за близнаци като наследени. Там разгледахме ефектите от възрастта, броя на ражданията, расата и употребата на различни лекарства. И най-важното е, че има вероятност и нейното приблизително изчисление, както и някои статистически данни. Ще ги дадем тук накратко.

Нека направим предположение за това как близнаците се наследяват - ако близнаците са възможни в семейството, то веднага ще се прояви, т.е. ще се родят близнаци. Проявата на близнаци (всяко раждане като цяло) е възможна само при жени. Мъжете не раждат.

Ако семейството на жената вече е имало факти за появата на близнаци, тогава възможността за раждане на близнаци е по-голяма за нея, отколкото за тези жени, които не са имали такива факти в семейството.

Ако жената има братя и сестри, близнаци или близнаци, тогава самата тя има около 2 пъти по-голям шанс да роди близнаци, отколкото други жени, които нямат такава наследственост.

Ако майката на жената има близнак (близнак), тогава как близнаците се наследяват директно и тази жена вече има огромна възможност да роди близнаците си. Нещо повече, тя има тази възможност около 2 пъти по-висока от тази на майка си..

Ако жената има деца на близнаци (близнаци), тогава при следващото раждане възможността за повторение се увеличава 2 пъти

Ако жената има близнаци (близнаци), а самата тя е близнак или близнаци, тогава със следващото раждане възможността за повторение се увеличава с 4 пъти (2x2 = 4).

При близнаците, тъй като се наследява, е необходимо да се разбере, че всяко успешно раждане значително увеличава шанса за близнаци при следваща бременност. Общоприето е, че увеличението настъпва пропорционално на броя на успешните раждания на жена. Това означава, че 2 раждания удвояват шанса да имат близнаци, 3 раждания - 3 пъти, 4 раждания - 4 пъти и т.н..

Дори и при близнаци, тъй като е наследен, човек трябва да помни твърдо, че вероятността за появата на близнаци е само около 1-1,5% от всички раждания. Това означава, че дори при хора с близнаци, със 100% известно родословие, при които близнаците са били предадени и последователно раждани от поколение на поколение, в повечето случаи ще се раждат самотни деца..

Как близнаците са наследствени опции по женската линия

За да дадем представа за това как близнаците се наследяват по женската линия, ще опишем само два възможни варианта. Първо, от жена жена с голяма възможност за близнаци до нейното женско дете. Второ, от жена жена с голям шанс за близнаци до нейното мъжко дете.

Можете да изчислите приблизително себе си въз основа на горните правила. Снимките показват резултата за някои изчисления. Обозначения на фигурите. PAN (TW M раждания) - вероятността за раждане при M-то раждане на близнаци (TW) при N-тия представител на семейство А. Фактът за появата на близнаци увеличава вероятността за последващото й раждане в семейството с 2 пъти.

Близнаци, наследени от жена на жена

Ако жена близнак има момиченце. Дори едно, а не близнак, детето все още наследява близнаци в първото поколение. Вече това момиче, когато тя самата започне да ражда, ще има големи шансове да се сдобие с близнаци..

Оказва се, че близнаците се наследяват от жена на жена - директно и веднага в това поколение.

Близнаци, наследени от жена на мъж

Ако жена близнак има момченце. Дори едно, а не близнак, детето все още наследява близнаци в първото поколение. Мъжете обаче не могат да раждат сами. Следователно близнаците не могат да бъдат от тях, тъй като мъжете не забременяват и не раждат яйца..

Въпреки това, мъжете могат да носят ген, който насърчава хиперовулацията при техните деца, внучки и т.н., жени. В крайна сметка всеки мъж, от гледна точка на наследствената теория, има същите гени като всяка жена. Разликата е, че те самите не могат да раждат. И те много могат да наследят гена си.

Оказва се, че близнаците се наследяват от жена на мъж - директно и непосредствено в това поколение, но това се отнася за представители на жени, които ще бъдат потомци на този мъж.

Как близнаците се наследяват по мъжката линия

При жените стана ясно, но как се наслеждат близнаците по мъжката линия? За да се даде представа за това, също трябва да се имат предвид два варианта. Първо, от мъж-баща с висок шанс за близнаци до неговото женско дете. Второ, от мъж с голяма възможност за близнаци до неговото мъжко дете.

Има следните първоначални съображения. Ако един мъж е имал близнаци в семейството или самият той е брат близнаци, тогава той може да е носител на гена за супер - или хиперовулация. Имената на гена могат да бъдат различни, значението е едно и също. Този ген е отговорен за узряването на две или повече яйцеклетки в тялото на жената..

Близнаци, наследени от мъж на жена

Ако мъжът близнак има едно дете - момиче (бъдеща жена), тогава той ще може да предаде на нея точно този ген на хиперовулация. Това означава, че момичето вече има голям шанс да роди близнаци. Именно от този факт идва твърдението: как се наследява раждането на близнаци - това се наследява чрез поколението. Но, както виждаме, това е вярно само отчасти и само в случай на предаване по мъжката линия.

Оказва се, че близнаците се наследяват от мъж на жена - точно в нейното поколение, а източникът е неговата майка. Тогава, ако броим от източника, предаването ще бъде чрез поколение от източника.

Близнаци, наследени от човек на човек

И ако момче (бъдещ мъж) се роди в мъж с гена за хиперовулация, тогава детето също може да получи този ген. Той не може сам да роди близнаци, точно като баща си. За да направи това, той трябва да има дъщеря по-късно..

Оказва се, че близнаците се наследяват от човек на човек? - веднага към неговото поколение, но в неговото поколение то няма да се прояви по никакъв начин. Тогава, ако броим от източника (майката на бащата на детето-момче), тогава предаването ще бъде две поколения от източника. Освен това, ако детето на това момче няма момиче, което след това ще има близнаци (разбрахте ли нещо?), Тогава ще бъде напълно неразбираемо дали генът е наследен или не. Колко прецакан!

Как близнаците се наследяват по мъжка линия като цяло

Сега нека разберем как близнаците се наследяват по мъжка линия като цяло. Представете си, че дядо ви има семейство, т.е. предците му имали близнаци. Изведнъж самият той има близнаци. Значи той е „виновен“? Дали гените му „Играха“? НЕ. Мъжете не раждат, две яйцеклетки са възможни само при жените. Дядото няма нищо общо с това. Погледнете към роднините на бабата. Но дядото може да предаде гените си на своите деца и внуци и те също ще получат гени от баба си като добавка. Тогава шансът да предадат близнаци по наследство ще бъде дори по-висок от този на техните предци..

Как се наследява раждането на близнаци

Сега нека направим едно важно отклонение. Нека разгледаме същите въпроси, но с близнаците. За целта нека припомним, че в медицината на близнаците - не, има близнаци. Следователно близнаците и близнаците са едно и също.

Изглежда съвсем очевидно как раждането на близнаци се наследява - точно както близнаците, от жените и се проявява само при жените. Проявява се под формата на раждане на близнаци или близнаци. ХАХАХА! Е).

При близнаци (абсолютно сходни деца, родени в една и съща бременност), основното е да се разбере, че генът за суперовулация не влияе на външния им вид. Тези. генът за суперовулация няма нищо общо.

Следователно, ако говорим за близнаци от ежедневна гледна точка, тогава как се получават и още повече как близнаците се наследяват - никой всъщност не знае. Известни са само факторите, от които може да зависи външният им вид. Докато раждането на близнаци се наследява, никой не знае със сигурност и най-вероятно то не се предава по никакъв начин. Това не е супервулация. Има нещо нередно с женските яйца..

Близнаците се наследяват - важни бележки и примери

Събрахме всички гореизброени варианти на близнаци, наследени под формата на конкретни ежедневни примери в отделна статия: след колко поколения се раждат близнаци и кой може да има близнаци. Искахме да ги напишем тук, но статията вече беше голяма, но щеше да стане още по-голяма. Това означава, че ще има значителна възможност да се объркате, следователно - примерите са отделно.

За пореден път ще повторим: когато разгледахме по-горе през коя линия се предават близнаци, описахме идеалния вариант. Под идеала имаме предвид, че ако в рода има близнаци, то той веднага ще се прояви, т.е. ще се родят близнаци. В действителност близнаци или близнаци може да не се родят..

Дори и във вашия случай, как се наследяват близнаците е 100% известно и вероятността му е МНОГО висока. Все още е ДВОЙНО - въпрос на шанс. Появата му може да се предскаже, но е невъзможно да се каже със сигурност.

Може да се каже само с известна степен на сигурност, по чия линия се предават близнаци - по линия на роднини, които са имали близнаци или близнаци в семейството си.

Тогава близнаците се наследяват не идеално? Колкото по-далеч от факта на появата на близнаци в семейството, толкова по-малко вероятно е да имате близнаци. Самата вероятност може да бъде оценена само с думи - повече / по-малко и рядко с конкретни числа. Причината е проста - има малко надеждни статистически данни за причините за появата на близнаци..

Единственото изключение е появата на близнаци в резултат на IVF. Но близнаците поради IVF не се наследяват, тъй като самото IVF е изкуствена процедура.

Коментари

Как се наследяват близнаци, чрез коя линия се предават близнаци или история: близнаци като наследени - 2 коментара

Това превод от китайски ли е? На всяка стъпка и, най-важното, неподходящо се повтаря „как се наследяват близнаците“! Сам чел ли си това? И декларираната тема не е разкрита. По принцип „Ако не можете да пишете - не пишете“.

Четохме и писахме. Ако искате да "разкриете темата" - пишете в коментарите. Ще видим.

В какво поколение са родени близнаци или близнаци??

Много родители мечтаят да имат близнаци. В крайна сметка по този начин можете да решите проблема с размножаването буквално с едно движение. Но, за съжаление, не е толкова лесно да се предскаже такъв резултат или първоначално да забременеете с близнаци. Природата има свои собствени закони, които се подчиняват на ясни правила за наследствеността и на няколко други важни фактора..

Разбиране на понятията

Процесът на зачеване на деца е известен на всички. Сперматозоидната клетка се среща с яйцеклетката, опложда я, образувайки зиготна клетка, от която след това ембрионът се развива през следващите 9 месеца. Откъде идва второто дете, ако първоначално природата ражда само едно? Аномалия или естествен процес?

Науката конвенционално разделя многоплодната бременност на два вида:

 • монозиготни, завършващи с раждането на еднояйчни близнаци (монохориални моноамниотични или монохориални биамниотични близнаци);
 • дизиготични, изразяващи се в раждането на близнаци (дихорионни диамниотични близнаци).

Близнаците се раждат много по-рядко от близнаците - около една двойка на 100 близнаци поради факта, че процесът на тяхното развитие е доста сложен.

Първоначално се опложда само една яйцеклетка, която в началния етап от 5-ия до 13-ия ден се разделя на два независими зародиша. Всяко бебе е свързано с майката с отделна пъпна връв, но те имат една околоплодна течност за двама.

В този случай близнаците са еднакви копия един на друг, тъй като идват от една и съща клетка с определен набор от хромозоми. Те обаче все още имат различия..

И така, трохите ще имат различни пръстови отпечатъци и ретини и евентуално кръвна група. Но те винаги ще имат един и същи пол, близнаците могат да раждат само момчета или момичета..

Близнаците се раждат много по-често - около 8% от общия брой новородени.

Но процесът на тяхното зачеване и развитие е коренно различен от близнаците. Двойка ембриони могат да се образуват, ако яйчниците на жената съдържат две яйцеклетки в процеса на зачеването, които съответно се оплождат от армия от хиляди сперматозоиди.

Като се има предвид, че близнаците първоначално идват от различни клетки, тяхното външно сходство ще бъде относително: не повече от другите роднини и всеки от тях, в процеса на израстване в корема на майката, ще има свое собствено детско място.

В повечето случаи близнаците ще имат един и същи пол, в редки случаи родителите ще могат да се радват на деца с различен пол, така наречените "кралски близнаци".

Каква е вероятността за наследяване

Генетиката е доста сложен и интересен механизъм. Човек може да носи болести, хормони, предразположения на предците от много поколения и от двете страни. Бременността също е част от физиологията и генетиката играе важна роля в този процес. Вече е доказано, че вероятността от раждане на близнаци се предава по наследство.

По женска линия

Развитието на многоплодна бременност се предшества от образуването на няколко яйцеклетки едновременно, поради хиперовулация.

По очевидни причини мъжете не могат да участват в този процес, поради което в повечето случаи нежният пол е отговорен за гена на многоплодната бременност. Така че, ако някога баба е родила две прекрасни деца, вероятността да има близнаци във внучка или правнучка се увеличава поради същото предаване на механизма на засилена работа на яйчниците.

Но жената няма да може да предаде гена близнак - науката все още не е определила кои фактори влияят върху внезапното разделяне на яйцеклетката на два ембриона. Условно раждането на двойка еднакви бебета може да се нарече аномалия, която е възможна само при обстоятелства, които все още не са напълно проучени и нямат нищо общо с наследствеността..

По мъжка линия

Мъжете имат само косвено отношение към овулацията, което се изразява в способността на жената да забременее с активното участие на партньор през този период.

И въпреки това мъжете могат да бъдат отговорни за раждането на наследствени близнаци. Това се дължи на способността им да бъдат пасивни носители на гена за хиперовулация, който може да бъде предаден на дъщерите им. Като се има предвид обаче, че генът все още е женски, мъжът не винаги може да бъде негов носител, което предопределя по-нисък процент на предаване на генома на близнаци през мъжката линия.

В същото време учените все още излагат няколко версии, които увеличават вероятността да имат близнаци именно поради характеристиките на мъжкото тяло:

 • Човек може да има достатъчно подвижни сперматозоиди, един вид аналог на хиперовулацията, който провокира разделянето му на два независими ембриона.
 • Спермата може да съдържа редица ензимни вещества, които провокират разделянето на яйцеклетката. Под тяхно влияние яйцето може да образува не само два ембриона, но и повече.

Намаляване на ембриони - какво е това и в какви случаи се прави? Разберете тук.

В какво поколение са родени близнаци или близнаци??

Съществува мнение, че вероятността от раждане на близнаци се наследява чрез поколение, независимо от пола на носителя на гена на многоплодната бременност. Този показател се потвърждава и от статистиката. Наблюдението на предците обаче значително отстъпва на науката, която разглежда механизма на развитие на многоплодна бременност, като отчита всички фактори от генетиката до пола на родителите на близнаци..

Чрез един или не?

Ако носителят на гена е жена и тази характеристика е характерна за нейните предшественици именно по женската линия, вероятността да имат близнаци е възможна при всяка майка..

Въпреки това, процентът на развитие на многоплодна бременност, дори за носители на гена, е само 10 единици - когато детето е заченато, други фактори също влияят върху физиологията на жената, от възрастта и националността, до храненето и сезона..

Засяга вероятността от развитие на многоплодна бременност и общото състояние на организма, както и неговата готовност да носи плод.

Първоначално женската репродуктивна система е проектирана да роди 9-10 деца, в действителност в много семейства има не повече от 2-3 деца. Това се дължи на така наречените спонтанни спонтанни аборти, които може да има няколко през живота на жената, ако представителките на нежния пол не са готови за това.

Два или повече ембриони първоначално поемат повишено натоварване, ако жената не е физиологично готова за такъв процес, тя може да не знае за загубата на две бебета едновременно или едно, като се има предвид, че един от плодовете може да замръзне буквално през третата седмица от развитието, а вторият е безопасно роден жив.

Колко пъти?

Развитието на многоплодна бременност предполага наличието на твърде много фактори, вероятността от съвпадение при всяка жена по една и съща родова линия е изключително малка, поради което близнаците се раждат най-често точно след поколение или дори след две.

Мъжете, които могат да предадат гена за хиперовулация само на дъщерите си, имат ефект върху този показател..

Така най-често близнаците се раждат точно след поколение..

Може ли да има във всеки?

Близнаци и близнаци, според учените, могат да се появят във всяко поколение, но само ако, както се казва, "всички звезди са се събрали", тоест:

 • ако генът се предава по женската линия;
 • ако мъж е и негов носител;
 • ако формите на бъдещата майка са разкошни;
 • животът на мама се измерва без притеснения, физиологичното състояние е идеално, лекарства, които подобряват овулацията, се пият и в навечерието на зрялата възраст - от 35 години.

Допълнителни фактори за развитието на многоплодна бременност

Вероятността да има близнаци в семейство, освен генетично предразположение, има и други научни основания, които се подкрепят не само от дългосрочни изследвания, но и от наблюдения.

Формирането на многоплодна бременност може да бъде повлияно от:

 • Възраст до 40 години. През този период тялото на жената е в състояние да работи в засилен режим в навечерието на менопаузата.
 • Националност. Близнаците се раждат при чернокожите жени 25 пъти по-често, отколкото при светлокожите или азиатските жени.
 • Хранене. Вероятността да имат близнаци при жени със закръглени форми е по-висока, вероятно това се дължи на повишеното ниво на женски хормони в тялото.
 • Хормонална терапия. В края на репродуктивното лечение тялото може да произведе няколко яйца едновременно..
 • Време на зачеването. Най-благоприятното време е пролетта и лятото, през които светлинните часове продължават по-дълго, което провокира повишено производство на хормона гонадотропин и активиране на яйчниците.
 • Генетика. Раждането на близнаци в предишни поколения, както по мъжка, така и по женска линия.

Разбира се, близнаци също се раждат в резултат на близначна бременност след ин витро, но този метод може да се нарече условен, тъй като първоначално лекарите имплантират няколко ембриони, за да дадат възможност за развитието на поне един.

Близнаци и близнаци - каква е разликата? Прочетете тук.

Какви витамини да пиете по време на бременност с близнаци? Разберете тук.

Интересни факти

Предвид сложния механизъм на образуване на многоплодна бременност, учените са записали няколко необичайни факта:

 • Ако в яйчниците на жената се образуват две яйцеклетки, те не могат да се оплождат едновременно, но от своя страна дори след 5-7 дни.
 • С двама партньори една жена може да забременее и от двамата. Записан е случай, когато са родени две бебета от различни раси, черно-бели от различни бащи.
 • Генът за хиперовулация може значително да повлияе на плодовитостта на децата и в едно и също семейство. И така, в Канада една жена роди 7 двойки близнаци.
 • В света има специални места „близнаци“. Например 70 двойки близнаци живеят в малкото село Кандалур в Индия, има „Село на близнаците“ в Русия, в района на Ростов, а 131 двойки близнаци живеят в малкото американско градче Езеро Елсинор. Досега учените не могат да намерят обективните причини за това явление. Но в Япония или Гърция раждането на близнаци е рядко..
 • Жената с еднояйчни близнаци има 6% по-голяма вероятност да има близнаци от останалите.
 • Ако сестри от еднояйчни близнаци се женят за еднояйчни братя близнаци и тези свързани двойки имат деца, тогава тези бебета (братовчеди) ще си приличат приблизително като братя и сестри. Това се дължи на идентичността на набора от гени при две двойки родители.

Близнаците и близнаците са наистина уникален феномен. И ако имате достатъчно късмет да станете родители на две или три прекрасни бебета, тогава вие сте късметлиите.!

Близнаци: 3 съвета за бременност и раждане

„Когато моят гинеколог разбра, че съм бременна с близнаци с една плацента, тя каза:„ Да се ​​съгласим: не четете нищо в интернет “. Разбира се, изтичах у дома и започнах да чета информация за моите близнаци в интернет, без да спирам и побелях от ужас... "

Повечето жени обичат да споделят информация и да дават съвети. Някои от тях се оказват полезни, докато други дори могат да навредят. Само самата жена може да реши кой да слуша. Когато забременях и разбрах, че ще имам близнаци, чух много различни съвети. Ето трите най-важни за мен, за които съм благодарен.

Първият най-важен съвет ми беше даден от гинеколога много преди раждането. Когато дойдох при нея след първия ултразвук, тя дори отиде да се консултира с колеги, тъй като не всеки ден имат монохориални диамниотични близнаци. По-ясно това са близнаци с една плацента. След това тя ми каза тази фраза: „Нека се съгласим: не четете нищо в интернет“.

И аз, разбира се, изтичах у дома и започнах да чета информация за моите близнаци в интернет, без да спирам, побелях от ужас и затворих всички раздели. И от този момент през цялата ми бременност не съм чела нито един ред по тази тема..

В замяна се договорихме, че ще ми бъде позволено малко повече от останалите бременни жени. Например, за да не се притеснявам, бих могъл да ходя на ултразвуково сканиране веднъж седмично. Тук можете да си припомните споровете за ползите и опасностите от това проучване, но, честно казано, спокойствието на бъдещата майка е по-важно. Дори сега си спомням това чувство, че идва спокойно, когато на ултразвук ми казаха, че развитието на два плода е нормално.

След 25 седмици лекарят заключи, че единият плод е малко по-голям от другия. Защо е толкова важно? Защото единият беше донор, а другият беше потребител. Тоест едно дете може просто да лиши второто бебе от всички хранителни вещества. Възможният резултат не е втори или не е напълно развит. Но се оказа, че както по-големият, така и по-малкият плод растат в нормални граници..

Когато ме питат дали децата ми са приятелски настроени, аз казвам не. Те могат да се ухапят, много е болезнено да се биете. Но те не са алчни - това е в кръвта им още преди раждането и благодарение на това са двама от тях. Ако дадете бонбони на една дъщеря, тя ще ги вземе, помислете и веднага поискайте второто парче на сестра си. Но вторият няма да поиска, а като погледне сестра си, ще й даде половината от бонбоните.

Вторият съвет ми беше даден в болницата, когато дойдох да се срещна с лекаря. Поглеждайки към картата, той ме помоли да забравя всичко, което прочетох или чух за процеса на раждане и да правя само това, което той каза. По време на раждането, разбира се, няма време за спомени, но преставате да мислите логично, затова е по-добре да слушате опитен лекар.

Единственото нещо, което беше полезно от историите на много познати майки по това време, бяха историите за голяма топка. Влизайки в родилната зала, аз автоматично го грабнах и през следващите четири часа просто скочих върху него. За останалото безспорно се доверих на лекаря: казах „не крещи, иначе децата могат да се задушат“ - това е всичко: не изскърцвах и скачах на топката два пъти по-високо.

Имаше ситуация, когато лекарят каза едно, а в същото време акушерката посъветва друго. Нямаше време за анализ в моето състояние. Но след това лекарят бързо оцени ситуацията, каза на акушерката да млъкне и самият той започна да говори все по-ясно и по-ясно.

Когато каза, че има 15 минути за раждането на второто дете, си помислих, че се шегува. Аз тук усвоих едната за 6 часа, а втората за 15 минути? В резултат на това разликата между раждането на дъщери беше 2 опита или 5 минути.

Друга препоръка, може би най-ценната, ми беше дадена от бабата на моя приятел: „Винаги слушайте тялото си“. Този съвет ми беше полезен както преди, така и след раждането..

Случи се така, че не се отличавам с великолепни форми и в началото всички повтаряха, че не мога да понеса две. По време на бременността изглеждах така, сякаш баскетбол ми беше сложен на стомаха, но това не ми попречи да родя две здрави и не най-малките момичета в срок. След раждането, съседските майки, гледайки непълния ми втори размер на гърдите, ме посъветваха да си купя още смес. Запасих се с буркани със сместа, но след раждането получих "солиден" бюст с четвърти размер и направихме без допълнително хранене.

Подобно на много други първородни майки, бабите ми казваха, че не трябва да купувате неща, преди бебето ви да се роди. Разбрах, че детската смъртност по-рано беше по-висока и те дадоха съвети от опита на своето време. Но след раждането нямаше да мога да тичам с две деца в търсене на количка, дрехи, аксесоари и памперси. И много се радвам, че се запасих за бъдеща употреба.

Спомням си какво ми казаха: когато носиш близнаци, трябва да лежиш постоянно, точка. Не споря, ако е възможно, трябва да си починете, но бременността не е болест. Имах защитата на дипломата си, когато беше седмият месец. И втората дъщеря се превърна в главна презентация в публиката преди моята презентация с дипломния проект.

Сега имам две умни дъщери Арина и Даяна. Родих ги с тегло 2500 г за първото и 2800 г за второто. Тя кърмеше до една година и половина. Веднага се върна към теглото преди бременността. Ако видя на дъщерите си две еднакви красиви неща, тогава мога спокойно да ги взема за растеж, защото намирането на две еднакви модерни рокли или якета е проблем. Не съжалявам за нищо, слушам мъдри съвети и все още не вярвам в суеверията.

Двойна бременност

 • Услуги
  • Калкулатор за овулация
  • IVF календар на бременността
  • Разберете датата на падежа след IVF
  • Календар за тестване
  • IVF калкулатор за ефективност
  • HCG калкулатор

При носене на близнаци бременността е многоплодна и децата се развиват едновременно. Статистиката на многоплодната бременност е един случай на 80 (до 2%). В момента тенденцията към раждане на близнаци се увеличава поради увеличаване на възрастовия праг за раждащите жени..

 • Фактори за предразположение
 • Признаци
 • Изследване
 • Особености на акушерството
 • Усложнения
 • Развитие на близнаци по седмици
 • Препоръки
 • Медицински съвети относно храненето по време на бременност

Близнаците се раждат един след друг при едно и също раждане.

Интервалът от време между появата на близнаци е кратък. Ако и двата плода са образувани от едно оплодено яйце, тогава те са моно- или хомозиготни, идентични, идентични. Такива близнаци имат един и същи пол, един и същ генотип, външно сходство, сходен характер и навици. Много монозиготни бебета са огледални. Например, едната е дясна, другата е лява, има бенки от различни страни на тялото. Понякога дори органите са огледални. Пръстовите отпечатъци се сближават според определени характеристики. Придобиването на зрелищност зависи от това кога е настъпило разделянето на зиготата: колкото по-късно, толкова по-голяма е вероятността.

Хетерозиготни близнаци се появяват, когато две женски репродуктивни гамети са оплодени от две мъжки. Рядко братски близнаци могат да се родят от различни мъже. Генотиповете на децата са различни, външният вид е различен, полът може да бъде всеки. Бременностите с хетерозиготни близнаци са по-чести.

Фактори за предразположение

Двойната бременност може да бъде улеснена от:

 • наследственост - наличие на близнаци в роднините на партньори или един от тях. По-често след поколение. Освен това роднините може да не са близки - братовчед или втори братовчед;
 • при бременност след 35-годишна възраст - колкото по-възрастна е родилката, толкова по-големи са шансовете;
 • в края на приема на COC - яйчниците започват активно да произвеждат хормони, което може да доведе до образуването на няколко зиготи;
 • хормонална стимулация с IVF - повече от един изкуствено отгледан ембрион се транспортира в матката. Ако по време на настъпването на бременността се открият две яйцеклетки, тогава при желание едно може да се отстрани (резорбция);
 • история на няколко раждания. Според статистиката, по време на четвъртата бременност, всяка трета родилка е диагностицирана с многоплодна бременност (т.нар. Паритет на бременността).

Признаци

Двойната бременност е малко по-трудна от едноплодната. Проявите могат да бъдат:

 • психоемоционална нестабилност, тежка нервност, раздразнителност поради бързи хормонални промени;
 • леко замайване;
 • хиперсаливация;
 • сънливост, умора;
 • гадене, гаф рефлекс може да се наблюдава от първите дни на бременността - един от основните признаци, че жената е бременна с близнаци;
 • по-късни прояви: стомахът расте по-бързо, ясно се вижда още в 14-седмичния период;
 • движенията настъпват по-рано;
 • силен задух. Когато първото дете е поставено с глава надолу, коремът на майката пада, дишането е по-лесно;
 • обриви, акне, старчески петна;
 • изпъкнали вени (разширени вени);
 • колебания в кръвното налягане. Ако тя е постоянно висока, трябва незабавно да посетите или да се обадите на лекар;
 • проблеми с венците, зъбите, косата поради недостиг на витамини и минерали.

През първия триместър, когато се носи едно бебе, се добавят до два килограма, по време на бременност с близнаци - около четири. Това се случва не само поради повишен апетит, но и поради значително увеличение на количеството циркулираща кръв. В последните етапи разликата не трябва да бъде повече от 3,5 кг. Много зависи от първоначалните физически данни, храненето и активността по време на бременност..

Колкото по-висок е началният ИТМ, толкова по-малко трябва да бъде общото наддаване на тегло до края на бременността с близнаци:

 • индекс под 20 - 16-20 кг;
 • 20-27-13-18;
 • повече от 27 - 12-13.

За изчисления можете да използвате калкулатора на теглото, където въвеждате вашите показатели и наличието на близнаци.

Изследване

Двойната бременност се потвърждава от ултразвук още на 5-7 седмица на бременността. Неофициалните плодове обикновено се идентифицират по-рано от идентичните. Лекарите трябва да предупредят семейна двойка, че това е изключително рядко, но все пак има такова явление като синдром на скрити близнаци (ишиас) - един по-развит плод абсорбира другия. След това, със следните диагностични процедури, едноплодна бременност се показва на екраните на ултразвуковия монитор. Също така, при непълно разделяне е възможно организмите близнаци да се прикрепят един към друг (сиамски близнаци). Съвременните диагностични методи позволяват да се установи фактът на бременност с близнаци възможно най-точно. Но бъдещата майка трябва да е наясно с рисковете, свързани с такава бременност. Благодарение на доплеровата система, която изследва притока на кръв, опитен диагностик определя биенето на две сърца наведнъж.

Кръвният тест показва надценено ниво на ембриоспецифичен маркер - алфа-фетопротеин (AFP), намалена концентрация на желязо. Хорион гонадотропин по време на бременност с близнаци е по-висок, отбелязват се неговите резки скокове.

Ако се използва тестова система за определяне на бременност, тогава поради концентрирания hCG контролната лента ще бъде по-богата на цвят. Физикалният преглед и измерванията на маточното дъно показват значително разширяване на матката, което не е характерно за нормална бременност. Акушер-гинеколог може да усети две глави.

Особености на акушерството

В половината от случаите ражданията с близначна бременност настъпват преждевременно, около 3-6 седмици по-рано от очакваната дата. Няма нужда да се притеснявате за това. В такава вътреутробна възраст децата са зрели, готови за живот извън утробата, обикновено се адаптират към външната среда. Средният срок за раждане е 35-36 седмици, много рядко майките отиват на 38-40-та. Бременните жени с близнаци изискват предварителна хоспитализация, поне 14 дни предварително. Децата, които са родени преждевременно, се нуждаят от реанимация и професионални грижи. Начинът на раждане се избира от акушер-гинеколога в зависимост от състоянието, количеството на околоплодните води и възможната хипоксия.

Когато е бременна с близнаци, е позволено да ражда самостоятелно, ако бременността е протекла задоволително, родилката е здрава, началото на раждането е редовно и двете бебета имат главата.

Усложнения

За да избегнете възможни неприятни последици по време на бременност с близнаци, трябва да сте внимателни към усещанията, промените в психологическото и физическото състояние, да посетите гинеколога навреме, да слушате неговите съвети.

Възможни усложнения при многоплодна бременност:

 • едно оплодено яйце спира да се развива (анембриония);
 • вътрематочна смърт на един ембрион;
 • хромозомни аномалии;
 • връзката на организмите, когато близнаците се трансформират в сиамски близнаци;
 • нарушение на плацентарната циркулация, при което кръвта се разпределя непропорционално между децата (синдром на фетална фетусна трансфузия). Това е типично за монохориална бременност, когато ембрионите имат общ пикочен мехур и плацента;
 • вродени заболявания;
 • ранна тежка токсикоза, продължаваща по-дълго, отколкото при едноплодна бременност;
 • спонтанен аборт;
 • Желязодефицитна анемия;
 • силно подуване;
 • прекомерно задух поради изместване на матката, компресия на стомаха, диафрагмата, белите дробове;
 • загуба на зъби, алопеция;
 • гестозата се появява през третия триместър на бременността. Характеризира се с дисфункция на мозъка, бъбреците, системата за кръвоснабдяване. Основни симптоми: високо кръвно налягане, протеини в урината.

Има опасност за здравето на самата майка, тъй като тя трябва да издържи двойни натоварвания.

Развитие на близнаци по седмици

По време на бременност с близнаци децата се развиват вътреутробно по-интензивно:

СедмициСпецификации
4-6Формират се вътрешни органи, мозък. Майката има първите симптоми на бременност (слабост, гадене, световъртеж). Установяване на близнаци на ултрасонография
7-8Растежът на ембрионите е до 40 mm. При ултразвук се визуализират главата, ръцете, краката. Повишена заплаха от спонтанен аборт. Бременната жена има често уриниране, склонност към запек
9-10Органите са формирани, но пропорциите на тялото все още липсват (голяма глава, малко тяло). Можете да видите лицата. На този етап от бременността бъдещата майка трябва да сведе до минимум сексуалната активност. Подобрява уринирането и дефекацията
11-12Плодовете са пораснали до 6 см, зъбите и ноктите се виждат при ултразвук. Близнаците имат четирикамерни сърца. Рискът от прекъсване е намален.
12-14Бебетата тежат до 35 грама, кожата е прозрачна, покрита с оригинален пух. Появата на рефлекси: смучене, изстискване. Бързо увеличаване на матката, болезненост е възможно.
15-16Поза на плода, почти постоянен сън. Появяват се изражения на лицето, пропорционалност на крайниците. Рутинна ултразвукова диагностика на бременността през II триместър (16-22 седмици)
17-18Разбъркване. Нарастващ корем, дискомфорт при избора на позиция, поява на стрии, повишен апетит. Когато сте бременна с близнаци по това време, препоръчително е да носите превръзка, за да предотвратите разтягане на кожата и удобство при ходене
19-20Тегло 300 гр., Височина до 25 см. Пикочната система и червата функционират. Реакция на звукови стимули. Проявено треперене.
21-22Тегло до 400 гр., Дължина около 27 см. Близнаците отварят добре очите си, чуват добре. Бременната жена бързо наддава.
23-24Оформени носове, очертания на мигли и вежди, окосмяване по тялото. Белите дробове са узрели. Жената има подуване на краката, болки в гърба, разширени вени, кариес.
25-26Близнаците са жизнеспособни, пораснали са до 35 см, тежат около килограм.
31-32Близнаците израснаха до 40 см, тегло около един и половина кг, заеха пренатална позиция. Телата са подравнени пропорционално. Сънят е цикличен, всеки има свой собствен цикъл. Панкреасът работи. Извършена последна планирана пренатална ултрасонография.
33-34Бременността с близнаци включва повишен стрес, особено върху краката. Тъй като към този период всяко дете достига около 2 кг, а на дължина - до 43-45 см, приема формата на новородено.
35-36Всеки от близнаците е по-малък от единственото дете. През цялата бременност жената наддава до 20 кг, недостигът може да повлияе негативно на вътрематочното развитие. На този етап трябва да се подготвите за раждането..

Препоръки

По време на бременност трябва да сте чувствителни към всички прояви, и особено при близнаци. Но не е нужно да се напрягате прекалено много, в противен случай можете да „спечелите“ невроза, а стресът и негативните емоции имат лош ефект върху хода на бременността. Ако умората и безпокойството са по-тежки от обикновено, може да се наложи почивка в леглото. Ако има заплахи от прекъсване, ще бъдете подканени да "запишете".

Това, което лекарят препоръчва, не може да бъде пренебрегнато по време на бременност, особено ако се очакват близнаци:

 • престой сред природата. Но ако има тенденция към алергични реакции, тогава е по-добре да изберете открити места за почивка. Не забравяйте за защита от кърлежи, носете дрехи от естествен плат с дълги ръкави;
 • ходене на чист въздух, особено вечер;
 • не можете да правите слънчеви бани на слънце, но не трябва да се изолирате напълно от ултравиолетовото лъчение. Трябва да дозирате слънчевите бани, да излизате сутрин или вечер навън;
 • ходете или карайте далеч от дома само с водач, особено в късния период на бременността, защото раждането може да започне по всяко време. Препоръчително е да носите лични и медицински документи със себе си;
 • посещението на басейна ще намали стреса върху срамната област. Не плувайте сами;
 • не вдигайте тежести, това може да провокира спонтанен аборт;
 • контрол на позата. Лекарят ще ви научи как да се навеждате правилно, така че да няма изкривяване на гръбначния стълб. Гръбначният стълб вече е претоварен по време на бременност и още повече с близнаци. Това ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба, а след раждането избягвайте проблеми с опорно-двигателния апарат;
 • поспи добре. През деня е наложително да легнете, но поддържайте относителна физическа активност, ако няма противопоказания и не се предписва почивка в леглото;
 • не трябва да се къпете във вани, сауни, да приемате топлинни процедури;
 • плуването в открити води може да доведе до инфекция на гениталиите и усложнения на бременността;
 • следете наддаването на тегло, контролното налягане, подуването;
 • потърсете помощ при най-малкото подозрение, появата на неприятни или необичайни симптоми, за които не са били предупредени.

Особено внимание трябва да се обърне на храненето. Когато носи близнаци, женското тяло се нуждае от повече хранителни вещества, протеини, мазнини, въглехидрати. Но това не означава, че трябва да консумирате двойно повече храна, просто трябва да бъде с по-добро качество и да имате нужда от режим.

Дневната потребност от калории при носене на близнаци е до 3500. За сравняване на бременна жена с единствено дете са необходими 3000 kcal, с тризнаци - около 4500. За да се улесни дишането и препълненият стомах не поддържа диафрагмата, порциите трябва да са малки, но честотата на приема трябва да се увеличи до има достатъчно минерали.

Медицински съвети относно храненето по време на бременност

 • минимум пържени, мариновани, пикантни, мазни храни;
 • за предотвратяване на анемия, яжте говежди черен дроб, нар, магданоз;
 • за попълване на аскорбинова киселина: грейпфрут (ако няма алергия), домати, карфиол;
 • по-добре е да готвите, печете, задушавате, готвите в двоен котел, но не и да пържите. Консумирайте топло;
 • здравословен микс от зеленчукови и плодови сокове.

Некачествената храна може да усложни хода на бременността, дори да доведе до спонтанен аборт. Затова лекарите допълнително предписват мултивитамини. След 2-3 месеца след зачеването се предписва фолиева киселина, препарати, съдържащи желязо. В клиниката за репродукция AltraVita гинеколозите имат богат опит в успешното управление на многоплодна бременност. Жените, носещи близнаци, могат да се подложат на цялостна диагностика в медицинския център, да се консултират с терапевт, ендокринолог, диетолог, психолог. Бременната жена може да се свърже с лекаря си по всяко време и да получи висококвалифицирана помощ.

Какви са шансовете ви да забременеете с близнаци??

Много жени мечтаят да раждат близнаци. В главата ми се изчертава идеална картина с две очарователни малки. За да накарате тази снимка да придобие реална форма, струва си да разберете: какви са шансовете ви да забременеете с близнаци?

Малко хора говорят за това, но многоплодната бременност също може и трябва да бъде планирана! И ако четете тези редове, значи сте на прав път към любимата си двойка (три) деца! В края на краищата вече търсите информация как да забременеете, което означава, че вече сте психически готови да станете много хора.

Ако можете да родите близнаци само с генетично предразположение. По-лесно е с близнаци. Тук има много повече възможности за зачеване и наличието на гени „близнаци“ не е необходимо. Можете да раждате близнаци без генетично предразположение. Една мечта може да се сбъдне, ако всичко е планирано правилно. И дори не става въпрос за IVF.

Защо се раждат близнаци и близнаци??

Първо, трябва да разберете причините за такова явление като многоплодна бременност. Това ще ви помогне да разберете шансовете си да имате близнаци. Природата е измислила само 2 начина да зачене няколко деца едновременно. И двата варианта са нестандартни, тъй като водят до многоплодна бременност..

1. Братски близнаци (тризнаци)

При типичен месечен цикъл в яйчниците се образуват няколко яйцеклетки. Но само един достига държавата, готова за оплождане. Останалите просто се разтварят. Но при наличие на генетична предразположеност или под въздействието на наркотици, при жената не узрява едно яйце, а две или повече. Всеки се опложда от собствените си сперматозоиди. В резултат на това се раждат братски близнаци или тризнаци. Те могат да бъдат хетеросексуални и да не си приличат много..


Жена с генетично предразположение към многоплодна бременност може да роди близнаци и еднояйчни близнаци.

Тази характеристика на женското тяло е възприета от специалисти по репродукция и се използва за лечение на безплодие. Те изкуствено стимулират растежа на яйцата и ги довеждат до зряло състояние. След това те се отстраняват, оплождат се със сперматозоиди и 1 или повече ембриони се имплантират обратно в матката..

С генетично предразположение към близнаци, жената може да узрее като няколко яйцеклетки в един цикъл или едно. Следователно изобщо не е необходимо едно момиче близнак да носи няколко бебета едновременно. Има шанс, разбира се, но не и 100 процента. В съвременна Русия един брат близнак се ражда на 80 или 100 раждания. Но тази статистика отчита не само естествената бременност, но и "бебетата в епруветки".

2. Еднояйчни близнаци

Лекарите все още не са успели да разкрият тайната на зачеването на близнаци, така че такива бебета се раждат само по естествен път. В женското тяло една яйцеклетка узрява и се опложда по време на зачеването от една сперма. И тогава през първите часове (максимум през първата седмица) в клетката се случва нещо „магическо“ и тя се разделя на две (или повече) независими части. Те се развиват независимо, паралелно помежду си и се превръщат в два (по-рядко 3 или дори 4!) Еднояйчни близнаци.

Този вариант на многоплодна бременност е забулен в мистерия. Лекарите все още не могат да отговорят защо едно яйце е разделено на равни части..

Особеността на близнаците е, че външно са много сходни и винаги от един и същи пол (с изключение на хромозомни аномалии). Близнаци се раждат в 1 случай на 300 раждания.

Как да разберете шансовете си за близнаци?

Прочетете 6-те точки и оценете шансовете си да забременеете с близнаци или тризнаци. Колкото повече точки са от значение за вас, толкова по-голяма е вероятността от многоплодна бременност..

1. Генетика

На първо място по отношение на вероятността да имате близнаци е вашата генетика. Ако дори най-отдалечените роднини са имали случаи на близнаци (без IVF помощ), вие също имате голям шанс за многоплодна бременност. Но имайте предвид, че тук играе роля само наследствеността на жената. Съпругът, дори и самият той да е близнак, за съжаление не може да помогне на нищо.

2. Минали бременности

Според статистиката тези, които вече имат деца, са по-склонни да имат близнаци. Тоест, близнаците обикновено са бременни втори, трети, четвърти и така нататък. Можете да вземете предвид не само успешни предишни раждания, но и всички бременности като цяло (аборти, спонтанни аборти). Това е добра утеха за тези, които преди са загубили бременност по различни причини. Следващият опит може да донесе двойно щастие наведнъж.!

3. Възраст

Възрастта също има значение. Ако сте на 35+, шансовете се увеличават. Една от вероятните причини са свързаните с възрастта неуспехи в овулационния механизъм. За един цикъл могат да узреят няколко яйцеклетки, способни на оплождане. Тялото се стреми да се възползва от своя шанс и да роди толкова много потомство наведнъж.

4. Контрацептиви

Използването на хормонални контрацептиви е един от факторите, влияещи върху раждането на близнаци. Това се обяснява с факта, че след премахването на контрацепцията яйчниците могат да произведат не една, а две или дори повече яйцеклетки, способни на оплождане.

5. Националност

Шансовете да забременеете с близнаци ще се увеличат, ако сте африканец или имате кръвни роднини от горещ континент. Според статистиката чернокожите жени най-често раждат близнаци сред всички други народи по света. 1 калъф за 20-22 доставки. Светлокожите имат 1 близнак на 80-100 раждания.

6. Лекарства

Препарати за стимулиране на образуването на фоликули, други методи за лечение на безплодие, както и метода на IVF. Именно тези медицински интервенции в процеса на раждане се считат за основните причини за рязкото нарастване на броя на близнаците през последните десетилетия. Всъщност с такива методи вариантът на многоплодната бременност се увеличава. Наскоро в Русия се опитват да засадят 1 ембрион по време на IVF. За двама - необходими са медицински показания. А прехвърлянето на повече от 3 ембриони в Руската федерация е забранено от 2012 г. насам.

Алтернативно зачеване на близнаци

Обикновено, когато говорят за многоплодна бременност, те имат предвид IVF метода или естествената бременност (с набор от специални гени при жената). Съществуват обаче възможности за зачеване на близнаци по алтернативни начини..

Стимулация на яйчниците

С хормонални лекарства лекарят стимулира узряването на яйцеклетките и овулацията. Методът се нарича - индукция на овулация. След това 33% от всички бременности са многоплодни: 70% са близнаци, 30% са тризнаци. Но методът се използва само ако има проблеми със зачеването. Като правило това е твърде кратък или дълъг месечен цикъл при жените, нередовна менструация, липса на овулация. При здрави пациенти лекарства не се използват, тъй като те имат редица сериозни странични ефекти.

Орални контрацептиви

Механизмът на работа на контрацептивите е следният: те потискат узряването на яйцеклетките и предотвратяват овулацията. След отмяна на хапчетата репродуктивната система на жената започва да се възстановява. Целият процес отнема от месец до година. Смята се, че през първите 3 месеца се наблюдава повишено производство на яйца. Според статистиката 25% от жените забременяват през първите 2 месеца след отнемането на лекарството. Колко от тях ще родят близнаци - няма данни.

Не всички лекари виждат връзка между отказването от контрацепция и бременността. Много хора обаче изпробват този метод и увеличават шансовете си да забременеят с близнаци..