Всички бъдещи майки очакват с нетърпение движенията на плода по време на бременност, това е първият контакт с бебето, който кара инстинкта на майката да се включи, ако това не се е случило по-рано. Движенията на бъдещото бебе не само носят голяма радост на бъдещите родители, но им помагат да подозират патология и незабавно да се свържат с акушер. Кога започват, колко движения обикновено трябва да представляват интерес за всички бременни жени.

Защо плодът се движи?

Движенията на малко човече в утробата са необходими, те говорят за неговия растеж и развитие. Детето започва да се движи през първия триместър, на около 7 - 8 седмици. До 10-та седмица той има преглъщащи движения, той може да промени траекторията на своите движения и да докосне стените на околоплодния мехур. Но размерът на ембриона все още е недостатъчен, той само плава свободно в околоплодната течност, много рядко се "сблъсква" със стените на матката, така че жената все още не чувства нищо.

Започвайки от 16-та седмица, плодът вече е чувствителен към звуци, което се проявява чрез активна двигателна реакция. От 18-та седмица бъдещото бебе започва да докосва пъпната връв с дръжките, знае как да стиска, отпушва пръсти, докосва лицето.

Следователно плодът се тревожи в корема на майката, което от своя страна притеснява жената, когато е изложена на външни фактори, неприятни за бебето:

 • силни, неприятни, силни звуци;
 • чувство на дискомфорт в утробата, например, глада на майката;
 • стрес, преживян от майката (поради отделянето на адреналин, кръвоносните съдове, включително в плацентата, контракт, кръвоснабдяването се влошава);
 • кислороден глад (поради активни движения се стимулира плацентата, засилва се кръвоснабдяването й, което осигурява на детето допълнителен кислород).

Освен това, ако жената заеме неудобно положение, когато се притискат големи съдове, детето изпитва липса на кислород и също става активно..

Първи движения

Всяка жена чувства различното движение на плода по различен начин в различно време. Когато това се случи, зависи от няколко фактора:

 • гестационна възраст;
 • първи или втори и т.н. бременност;
 • време на деня (обикновено вечер или през нощта);
 • тен на майката (слаб или пълен);
 • Времето на деня;
 • опция за закрепване на плацентата;
 • Начин на живот;
 • индивидуална чувствителност (някои се чувстват от 15 до 16 седмици);
 • поведение на майката (физически активните жени просто не забелязват движения).

Според статистиката първото движение на плода по време на първата бременност се усеща от бременна жена на 20 седмици. И при многократно носене на плода, периодът на смущения се намалява до 18 седмици.

Но всичко е индивидуално, дори при отделна жена, втората, третата и следващите бременности протичат по нов начин всеки път. Ако една жена във втората бременност започне да усеща движение на плода на 19 седмица, то на третата, тези периоди могат да се променят (усеща се по-рано или по-късно).

Скоростта на движенията

Скоростта на движение на плода зависи от това колко дълго бъдещата майка е бременна. Хлапето непрекъснато се движи, но разбира се, жената не може да усети всичките му движения..

 • За период от 20 - 22 седмици плодът прави до 200 движения на ден,
 • но към 27 - 32 седмици той вече изпълнява около 600 движения. Характерно е, че с началото на третия триместър (32 седмици) количеството намалява, което се обяснява с теглото му (плодът вече е достатъчно голям) и става тесно в матката. Няма "големи" движения (завъртания и преобръщане в матката) и бебето може да прави само "малки" ръце и крака.
 • След 28-та седмица средната стойност е от 8 до 10 на час. Изключение правят периодите на сън на детето, който е равен на 3 - 4 часа - по това време бебето не извършва активни движения. Бъдещата майка трябва да помни определени цикли от дейността на детето. Най-голямата активност се наблюдава от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а намаление на активността или така нареченото състояние на покой настъпва между 4 ч. Сутринта и 9 сутринта.
 • До 32 седмици плодът заема крайното положение, като правило това е главата към малкия таз (надлъжно положение, цефалично представяне). Но напречното положение или седалищното представяне не е изключено. Мама не трябва да се отчайва, за да коригира такива разпоредби, лекарят винаги ще предписва изпълнението на специална гимнастика, които допринасят за преобръщане на плода и приемането му в "правилната" позиция - надлъжна, глава към малкия таз.

Ако детето е заело "правилната" позиция, т.е. главата надолу, тогава бременната жена ще усети движения в горната част на корема (детето "рита" с краката си). В случай на седалищно представяне движенията ще се усещат отдолу, близо до пазвата.

Промяна в интензивността на движенията

Ако бебето е добре и му е удобно в утробата, а майката не изпитва никакви външни или вътрешни стимули, тогава движенията са ритмични и плавни. В противен случай характерът на движенията се променя драстично, което трябва да предупреди жената и да изисква консултация с акушер-гинеколог.

Като правило жената отбелязва "повишената" активност на бебето, когато е спокойно и си почива. И обратно, много майки се страхуват, че по време на енергичната й дейност детето изобщо не се движи. Това явление е лесно обяснимо. Когато жената е в покой, тя слуша по-внимателно чувствата си и внимателно отбелязва движенията на детето. Когато е заета, тя няма време да се разсейва от бизнеса и просто не забелязва, че бебето се движи. За да разсее съмненията й (детето е болно, то умира), бременната жена трябва да седне и да се отпусне, гледайки как се движи.

Лекарите много често съветват бременните жени да заемат позицията за легло - от лявата страна. Именно в това положение се засилва кръвоснабдяването на матката, което се използва при лечението на хронична фетална хипоксия и за нейната профилактика..

Промяна в активността е възможна от неудобно или неправилно положение на тялото на жената, например, легнала по гръб или седнала с прав гръб. Когато бъдещата майка лежи по гръб, бременната матка силно притиска долната куха вена (един от основните кръвоносни съдове).

Когато този съд е компресиран, притокът на кръв към матката е значително намален и бебето започва да изпитва недостиг на кислород.

За да може мама да разбере, че се чувства зле, той има бурни и чести движения. Съвсем лесно е да се установи кръвообращението и да се премахне хипоксията - мама трябва да се обърне на своя страна.

Също така, физическата активност на детето се променя, ако майката е в задушна или задимена стая. Поради липсата на кислород детето реагира на ситуацията с болезнени и силни сътресения. Жената трябва да напусне стаята и да се разходи, за да си върне комфортно състояние за себе си и бебето..

Освен това треперенето на плода се променя, ако майката е гладна. Изпитва недостиг на хранителни вещества и се "успокоява", движи се вяло и неохотно. Но щом бременната жена закуси, радостта на бебето се изразява в повишена активност..

Разбъркване при патологични състояния

Ако физическата активност на детето внезапно стане бурна, продължителна и причинява болка на жената, това показва някакво патологично състояние и изисква незабавно посещение на лекар:

 • Заплашително преждевременно раждане

Движенията стават чести и бурни поради повишения тонус на матката.

В този случай естеството на трусовете е коренно различно. Те се усещат рядко от жена, а силата им е незначителна, което се обяснява с големия обем на матката, където бебето рядко докосва стените му, а майката често не усеща движенията му.

Поради малкия обем околоплодна течност, детето се стяга в утробата, постоянно „бие“ в корема на майката, което се характеризира от жената като чести и болезнени треперения.

 • Остра хипоксия

При патологии като преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия и други, плодът изпитва остра липса на кислород и реагира съответно.

 • Хронична хипоксия

Развива се при наличие на плацентарна недостатъчност, анемия, прееклампсия. Движението е бавно и става рядко.

 • Диафрагмална херния при бременна жена

В този случай майката, когато плодът се движи, изпитва болка под гръдната кост..

 • Несъответствие на белега на матката

Ако жената има анамнеза за цезарово сечение, тогава ако белегът е непостоянен, което може да доведе до разкъсване на матката, тя усеща болка в областта на белега, когато бебето се движи.

 • Остър цистит

При възпаление на пикочния мехур бременна жена се оплаква от често, болезнено уриниране, болка при движение в долната част на корема.

Как се чувстват трусовете

Всяка бременна жена описва усещанията по свой начин, освен това те се променят с увеличаване на гестационната възраст.

 • За кратки периоди от време (20 - 25 седмици) жените ги характеризират като „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риби“. Други бременни жени говорят за „пърхане“ или „вибриране на телефона“ или „гъделичкане“. Някои от тях описват чувствата си по-малко романтично: „буболене в стомаха, сякаш червата са боклуци“.
 • След 27 - 28 седмици, когато плодът вече е достатъчно стар, движенията му стават по-ясни и по-специфични. Бъдещата майка и дори бъдещият баща може да почувства ритник в корема, където е поставена ръката. Недоволството на бебето много често се изразява с такива „ритници“ - в случай на неудобно положение от майката или със силни и досадни звуци. Но ако непозната ръка целуне корема на майката, детето се свива от страх и не иска да "рита".

Броя

За да определите как се чувства плодът, е важно да преброите движенията му. Как да броим движенията на плода? За тази цел се използват няколко техники:

Методът на Пиърсън

Този метод се основава на броене на движения в продължение на 12 часа. Произведено от 9 до 21 часа. По време на този тест от жената се изисква само едно условие - да намали физическата активност. Всички движения се отчитат, дори най-малките или най-слабите. В предродилната клиника лекарят издава специален формуляр или ви моли да съставите самостоятелно таблица с движения на плода, където ще бъде отбелязано времето на десетото движение. Обикновено между първото и десетото движение трябва да мине около час. И разбира се, мама трябва да помни, че е възможен и период на почивка, който трябва да продължи не повече от 4 часа. Ако това време бъде надвишено, спешно трябва да се свържете с акушер-гинеколог.

За да съставите таблица, трябва да вземете лист от тетрадка в кутия и да я подредите, както следва. Гестационната възраст се записва отгоре. Часовете от 9.00 до 21.00 са маркирани вертикално, а дните от седмицата или датите - хоризонтално. От девет сутринта трябва да започнете да броите движения. Веднага щом броят им достигне 10, в таблицата се поставя знак в часа, когато това се е случило. В таблицата се въвежда допълнителна информация: имаше по-малко от 10 движения и колко общо. Продължаваме преброяването през следващите дни и трябва да въведем данните в таблицата, с която трябва да отидем до назначението на лекаря..

28 седмици9:0012:0015:0018:00Бележки
15 юли
16 юли
17 юли
...

Метод от Кардиф

Основата на този метод също се състои в преброяване на движенията на бебето за 12 часа, единствената разлика е, че жената сама избира часа, за да започне да брои. Отново се съставя таблица, където се записва десетото разбъркване. Счита се за нормално, когато десетото мърдане се е случило преди 12-ия час на изследването. В противен случай незабавно отидете на лекар.

Метод на Садовски

Преброяването на движенията на плода започва след вечеря от 19.00 до 23.00. Този метод се основава на факта, че вечер и след хранене плодът увеличава двигателната активност. Не забравяйте да запишете началния час на преброяването и в този момент бременната жена трябва да лежи на лявата си страна.

Когато плодът прави 10 движения в час или по-малко, броенето спира. Но ако бяха по-малко от тях, продължете да броите движенията. Неблагоприятен знак - намаляване на смущения (по-малко от 10) за 2 часа.

По този начин става ясно, че всяка бременна жена може да овладее изброените методи за преброяване на движенията на бебето. Използването на тези техники не изисква никакво оборудване и медицински контрол..

Диагностика на патологията

Промяна в характера и интензивността на движенията при нероденото бебе показва неговите проблеми. Ужасен знак е липсата на движение в продължение на 6 или повече часа, което изисква незабавна медицинска помощ. Методите за изследване на състоянието на плода включват:

Аускултация на сърдечния ритъм на плода

Прослушването на пулса се извършва директно от акушер-гинеколога с помощта на акушерски стетоскоп (дървена тръба). Обикновено сърдечната честота на плода е 120 - 160 удара в минута. В случай на отклонение в една или друга посока, те говорят за кислородното гладуване на бебето, което изисква инструментални методи за изследване.

Кардиотокография (CTG)

CTG по право се счита за достъпен, надежден и най-точен метод за оценка на състоянието на плода. CTG се извършва от 32 гестационна седмица и при съмнение за вътрематочна патология и в по-ранен период (от 28 седмици). С помощта на кардиотокография се записват не само движения на плода, но и ритъмът на неговите сърдечни контракции и контракции на матката. Изследването се извършва по следния начин: бременната жена се поставя на диван и към стомаха й са прикрепени 2 сензора. Единият е на добре слушано място на сърдечния ритъм на плода (той ще отчете пулса), а другият е наблизо (записва маточните контракции). Записването на кардиотокограмата се извършва най-малко 30 минути, но е възможно да се увеличи времето за изследване до 1,5 часа. Докато прави кардиотокограма, жената трябва да отбележи всяко движение на бебето и да натисне специален бутон. Анализът на кардиотокограмата включва:

 • базален пулс (норма 120 - 160 удара в минута);
 • амплитуда на вариабилност (толеранс на отклонения нагоре или надолу) на базалния ритъм (норма 5 - 25 удара в минута);
 • забавяне (внезапни скокове на кривата надолу) - обикновено се наблюдават или са спорадични, съкратени и плитки;
 • ускорение (внезапни скокове на кривата нагоре) - обикновено трябва да бъде поне 2 в рамките на 10 минути от проучването.

За по-точна диагноза на състоянието на плода CTG се извършва с функционални тестове (без натоварване и с въвеждането на интравенозен окситоцин).

Доплер ултразвук

Ултразвуковото изследване ви позволява да оцените размера на плода, съответствието му с гестационната възраст (при хронична хипоксия има изоставане в размера). Лекарят изучава също структурата на плацентата, степента на зрялост (признаци на стареене), обема на околоплодната течност и нейния тип (тези показатели се променят с кислородното гладуване на бебето). С помощта на доплерометрия, плацентарни и пъпни съдове се изследва скоростта на кръвния поток в тях. Ако притока на кръв е намален, те говорят за вътрематочна фетална хипоксия..

По време на ултразвуковото сканиране се оценяват движенията на детето, сърдечната честота и мускулния тонус за 20-30 минути. Ако плодът не изпитва дискомфорт, тогава крайниците му са свити - знак за нормален мускулен тонус. В случай на разширени ръце и крака, те говорят за намален тонус, което показва кислороден глад..

Въпрос отговор

Имам първото си дете, но вече са изминали 4 часа и не усещам движения на плода. Какво да правя?

На първо място, трябва да се успокоите. Плодът не винаги се движи активно, за 3-4 часа е разрешено отсъствието на движение, по това време бебето спи. Опитайте се да задържите дъха си за кратко, кръвта ще спре да тече към плацентата, към детето, то ще изпита лека хипоксия и в отговор „ще се възмути“ - ще започне да „бие“ с ръце и крака. Ако този метод не помогне, наблюдавайте бебето още 30 - 40 минути. При липса дори на най-малките движения, спешно се консултирайте с акушер.

Какви движения на плода трябва да бъдат преди раждането?

В навечерието на раждането бебето на практика спира да се движи, което се счита за нормално. Бебето се подготвя за раждане, което е много труден процес за него и изисква много сили, а намаляването на двигателната активност на плода спестява енергия преди раждането. Но не трябва да има абсолютно отсъствие на движение, бебето, макар и от време на време, прави движения.

Как кардиотокографията и доплер ехографията влияят върху състоянието на детето? Не е ли вредно?

Не, тези методи са абсолютно безопасни както за бебето, така и за майката..

Ще родя третото си дете, срокът все още е кратък, 10 седмици. Какво и кога трябва да има движения при третата бременност?

Невъзможно е да се каже със сигурност след колко седмици ще усетите движението. Всичко тук е индивидуално. Обикновено при многократна бременност майката започва да усеща движенията на плода от 18 седмици. Но е възможно и по-ранното им начало, на около 16 седмици, но естеството на движенията може да е напълно различно, за разлика от първите две бременности и това не трябва да се плаши. Всички деца са различни, дори докато са още в стомаха на майката.

Имам "лош" CTG, който беше направен два пъти. Не забравяйте да отидете в болницата?

Да, "лошите" резултати от кардиотокографията говорят за вътреутробно страдание на плода и изискват медицинско лечение в болница. В допълнение към лечението в болницата ще Ви бъде направена CTG и при необходимост ще вземете решение за ранно раждане..

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Кога започва движението на плода по време на бременност и как да ги разпознаем?

Най-очакваното и следователно незабравимо е усещането за раздвижване под сърцето на нов живот. Бъдещите майки и бащи го очакват със страхопочитание. А също и гинеколози. Ще бъдете помолени да запишете датата на първото разбъркване и по него те ще се ръководят от датата на раждане. Ако очаквате първото си бебе, то ще се роди 20 седмици след първото разбъркване (обикновено раждането се случва на 40-та седмица от бременността), а ако второто или третото, след това 2-3 седмици по-късно. Поне има такива статистики, но не всички жени попадат под тях. По правило първите движения на плода се случват между 16 и 24 седмици от бременността..

Въпреки че всъщност плодът вече се движи на 8-ма седмица, но тъй като той все още е твърде малък, вие не го чувствате. Но по-късно, когато бебето порасне, неговата „гимнастика“ ще се почувства с всички сили.

Как да разбера, че е мърдане?

Случва се едновременно да е трудно и лесно да се разбере. Лекарите описват това явление по много различни начини, а самите майки не могат да намерят истинските думи. Трябва сами да усетите движението. И не е факт, че след като почувствате, правилно обяснявате преживяното състояние на приятеля си „по позиция“.

Гинеколог (мъж) ми каза поетично за движението: „Представете си, че пеперуда е седнала в ръцете ви. Ти я държиш и тя бие крилата си в ръцете си ".

Обясненията на мама бяха по-прозаични: нещо ще буболя.

Очаквах с нетърпение пеперудата в корема си, но все пак получих „буболене“. Но той беше най-сладкият и незабравим от всички „гърбове“.

Всяка жена възприема първите движения по свой начин. За някои това е пръскането на риба, пърхане на пеперуда, а за други - чревна перисталтика. Но и в двата случая става въпрос за потвърждаване на нов живот. Много бременни жени след първото разбъркване се възприемат като майка..

Случва се така, че докато нетърпеливо очаква първото разбъркване, мама чака със същото нетърпение неговото прекратяване. Бебетата в корема са толкова активни, че движенията им причиняват непоносима болка на бременна жена.

Какво определя подвижността на детето в утробата?

Мнозина вярват, че характерът на бебето се формира вече в корема. Ето отговора: твърде пъргавото малко дете ще се почувства веднага. Въпреки че не винаги е така. Често движенията на бебето не са доказателство за неговия темперамент, а за благосъстояние, развитие и здраве. Затова задачата за бременна жена е много отговорна: да анализира всяка стъпка на своето мъниче, да се научи да я разбира и усеща. Всички отклонения от нормалния ви съвместен живот трябва да бъдат регистрирани.

Скоростта на движенията по време на бременност

Няма еднозначни „нормални“ показатели. Въпреки че е общоприето, че от 25-та седмица на бременността бебето трябва да се движи поне 10 пъти на час.

Какви са доказателствата за фетални движения?

Движението е живот. И дори в маточния период. Наблюдавали ли сте вече малкото си с помощта на ултразвуково сканиране? Това е малко човече с ръце, крака, сърце... С лошо и добро настроение, в удобна, или не много, поза. Е, как той ви разказва за всичко това? Естествено - на идиот.

Много често явление е хълцането на детето. Специалистите казват, че това не представлява никаква опасност за бебето и не предизвиква неприятни усещания у него. Но сега мама ще го усети под формата на ритмични сътресения в себе си. Такива епизоди могат да се появят до няколко пъти на ден..

Помислете за седмичния календар на бременността. Това също ще ви помогне да разберете защо бебето ви се движи. Често изисква вашето внимание още на 21 седмица. Разпознавайки гласа ви, гласа на татко, различавайки силните звуци и нежната мелодия, реагирайки на светлината, той естествено ще ви уведоми за своите чувства и предпочитания. Несъмнено много вече утвърдени майки се връщат с носталгия към „бременните“ си дни. Спомняме си много добре как малкото дете се е успокоило в утробата, ако майката е била разстроена или ядосана... И колко внимателно си е напомнял за себе си, когато бурята от емоции е утихнала... И кой не помни "танцовите" нощи! Едва влачейки крака до леглото, бъдещата майка се потапя в дългоочаквания релакс и... не се получи! Периодът на будност започва в стомаха! Хлапето все още живее според графика си и няма да вземе предвид вашите корекции.

Бебето може да извършва до 500 различни движения на ден. Естествено, няма да чуете всичко. В крайна сметка възприемчивостта на движенията зависи от много фактори: количеството вътрематочна вода, дебелината на коремната стена, положението на бебето и плацентата, мобилността на бебето, чувствителността на майката.

Започвайки от 32 седмици на бременността, като преместите бебето, можете да определите позицията на плода в матката. Ако той е в седалищно предлежание, ще усетите треперенето в долната част на корема. И ако малкото дете „стъпка“ над пъпа, това означава презентация на главата. До края на бременността бебето също се подготвя за раждане. Движенията му вече са по-редки, но не липсват..

Липсата на каквото и да е движение за повече от 12 часа е сериозна причина да посетите лекар..

Освен това трябва да се консултирате с гинеколог, ако движенията на детето са твърде редки, мудни или, обратно, насилствени, болезнени. Във всеки случай това показва страданието на плода. Най-често това състояние се причинява от хипоксия - кислороден глад. Но експертите не са съгласни как да се разграничи тази патология. Някои вярват, че при хипоксия плодът става твърде буен, а други - напротив. Независимо от това как бебето ви дава да разберете, че не получава достатъчно кислород, вземете под внимание неговите сигнали. Всъщност, често хипоксията се превръща в причина за фетална смърт. Причините за хипоксията са много различни: захарен диабет, анемия, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на плода и много други. Само лекар може да потвърди или отрече подобна диагноза. За това обикновено се извършва ултразвук, чуват се сърдечни тонове и се прави CTG..

Кардиотокографията е много информативен метод за оценка на състоянието на плода. При този преглед сърдечният ритъм на бебето се записва за 1 час. Нормата не е монотонна, а променлива сърдечна честота, която варира от 120 до 160 удара в минута. При тежка фетална хипоксия сърдечният ритъм е до 90 удара в минута. В този случай се извършва незабавно цезарово сечение, ако бременността е повече от 30 седмици.

Много лекари препоръчват на бременните жени сами да си правят тестове за движение на плода. Широко се използва тестът „Брой до десет“ на Д. Пиърсън. Трябва да се провежда от 28-та седмица на бременността. От 9 часа сутринта до 9 часа вечерта се отчитат движенията. Времето на 10-то разбъркване се записва ежедневно на специална карта. Ако бебето ви е неактивно, свържете се с Вашия лекар.

Обикновено насилственото или слабо движение се поддава на „убеждаване“ и „обучение“. Смята се, че бебето реагира остро на неудобното положение на майката. Особено легнало. И щом се преобърне, детето се успокоява.

Ако, напротив, трябва да разбъркате мъника, препоръчват да ядете нещо сладко. В крайна сметка въглехидратите са първите и много бързо, които влизат в кръвта. Хлапето получава порция десерт и това го кара да се развесели.

И все пак основната ви задача е да поддържате добро настроение. В никакъв случай не пускайте паника при всяко хвърляне и натискане. Насладете се на общуването с вашия ангел. Обръщайте му колкото се може повече внимание, грижете се за здравето си, следете диетата и ежедневието си. Организирайте семейни срещи. Хлапето ще се радва да слуша приказка от татко, приспивна песен от мама. Нека разбъркването на вашето неродено бебе носи само радост. В крайна сметка това състояние е мимолетно и нищо не може да ви го върне. Не пропускайте най-трогателния момент от живота си!

Движения на бебето в утробата

От незапомнени времена бъдещите майки с тревога, радост и надежда са слушали движенията на своето неродено бебе. И днес, през 21-ви век, въпреки широк спектър от съвременни методи за изследване на вътрематочното състояние на плода, движението остава основният показател за благосъстоянието на детето, потвърждавайки неговата жизнеспособност.

За да разберем по-добре „езика“ на феталното движение, нека си припомним някои от етапите на развитие на бебето в утробата на майката, научно - етапите на ембриогенезата.

В човешкия ембрион първите удари на сърцето се появяват на 21-ия ден от развитието. Елементите на скелетните мускули започват да се развиват поради ранната контрактилна активност. Ритмична контрактилна активност на първичните мускулни влакна се наблюдава още преди нервната система на ембриона да започне да се развива.

В края на ембрионалния период (края на 8-та седмица от бременността) и началото на феталния период (от 8-та седмица на бременността), феталната нервна система започва да се формира, която е отговорна за двигателната активност. По това време вече има мускулна тъкан, има нервни влакна, които „подават“ импулси към мускулите, осигурявайки тяхното свиване. Моторните рефлекси, причинени от възбуждане на нервните окончания, са установени от края на 8-та седмица от бременността. Първите рефлекси в отговор на дразнене на периоралната зона (близо до устата) - долночелюстни (букални) и максиларни (максиларни) клонове на тригеминалния нерв се появяват при плода на 7,5 седмици от бременността.

От 10-та седмица на бременността се появяват рефлекси, причинени от дразнене на кожните участъци, към които отиват гръбначните нерви. Накратко, бебето започва да се движи в матката достатъчно рано. Вярно е, че тези движения все още не са координирани и не са в съзнание, а относителните размери на ембриона и феталния пикочен мехур са такива, че ембрионът плава свободно в околоплодната течност и рядко докосва маточната стена, за да може майката да го усети.

Но:
• още от 10-та седмица на бременността, след като е попаднал на стената на матката, бебето може да промени траекторията на движение;
• от 9 гестационна седмица плодът може да поглъща околоплодни води, а това е труден двигателен процес;
• на 16 гестационна седмица плодът развива физическа активност в отговор на звуци (главно на гласа на майката, на промяна в интонацията му);
• на 17 седмица плодът започва да присвива очи;
• на 18 седмици - той докосва пъпната връв с дръжки, стиска и разхлабва пръстите си, докосва лицето и дори покрива лицето си с ръце, когато има остри, силни и неприятни звуци.

За да може мозъкът на плода да се развива и функционира нормално, са необходими разнообразни стимули и достатъчно ниво на тяхната интензивност. Възприемането на специфични усещания вече е формирано и сега бебето се учи да реагира на тях с движение.

Датата на първото движение на плода е много индивидуална за всяка жена. Класическото акушерство посочва приблизителния срок за първата и втората бременни жени (съответно 20 седмици и 18 седмици). Но всички жени са различни, прагът на чувствителност е различен за всички и т. Н. Бебето все още е малко и за да усетите движението, трябва да „пробие“ дебелата маточна стена. Така че не се притеснявайте предварително. Скоро ще започнете да го усещате. Ако това не се случи през следващите една до две седмици, може да се направи ултразвуково сканиране, за да се „успокои“ душата и да се уверите, че всичко е наред. Просто има време за всичко.

Основната задача на плода е да се развива. За целта се нуждае от храна и много стимули. Ако няма достатъчно хранене и кислород, плодът започва да се движи по-активно и по този начин масажира плацентата, за да получи достатъчна порция кръв по време на свиване на матката, а заедно с това - хранене и кислород. Или например майката лежи по гръб, като по този начин притиска най-големите съдове на тялото (долната куха вена и мястото на аортната бифуркация) с бременната матка. Плодът веднага ще реагира с насилствено движение и ще принуди майката да промени позицията на тялото, поради което се препоръчва на бременните жени да лежат само на една страна. Ако плодът притисне бримките на пъпната връв, той също започва активно да се движи и променя позицията си.

През първия триместър детето вече е формирало идеи за комфорт. Те помагат на бебето да се ориентира каква трябва да бъде интензивността на различни външни стимули. Плодът открива, че като се движи, той самият може да регулира интензивността на стимулацията (например да се отдалечи от силните звуци), той се превръща в „създател“ на живота си.

Какво чувства бъдещата майка? Първите движения са описани по различни начини. Те могат да бъдат подобни на разплискването на риба, пърхането на пеперуда или, банално, на чревната перисталтика. Според повечето бременни жени това е един от най-вълнуващите периоди в живота им и от този момент нататък майката се превръща в най-точния и безпогрешен „сензор“, който регистрира състоянието на бебето си. Много жени, още от първите сътресения, започват да възприемат плода като свое дете..

Отначало движенията на плода са доста плахи, не са координирани, но постепенно те се подреждат и придобиват определен смисъл и значение. В рамките на половин час 5-месечният плод може да направи 20 до 60 тласъка, понякога повече, понякога по-малко. Като цяло темпото, ритъмът и силата на движенията варират в зависимост от времето на деня..

До 24 гестационна седмица движенията на плода наподобяват тези на новороденото. От тази възраст бебето активно „говори“ с майка си на езика на движенията за своята тревожност, радост, удоволствие и собственото си благополучие. На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на майката. Например, когато майката е притеснена или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време..

Твърде насилственото, болезнено движение на плода показва проблем в неговото състояние. Понякога движенията на бебето нараняват майката. В този случай жената трябва да промени позицията на тялото си. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бременната жена трябва да информира лекаря за това. Повечето жени отбелязват известна болезненост в хипохондриума през третия триместър на бременността - и това не е отклонение от нормата.

Какво казват движенията на плода?

Трябва да слушате движенията на детето. Пълното спиране на двигателната активност за 12 часа или повече е много тревожен сигнал. Започвайки от 24-та седмица на бременността, плодът трябва да се движи средно 10-15 пъти на час, може да спи 3 часа и почти да не се движи едновременно. Ако обаче детето е твърде активно в продължение на няколко дни или, обратно, в рамките на няколко дни неговата активност е намаляла, бременната жена трябва да се свърже с акушер-гинеколога си..

Има ситуации, когато трябва постоянно да наблюдавате движенията на детето. Във всеки случай, ако не усещате движения на плода в продължение на 12 часа, трябва да посетите лекар. За да стимулирате самостоятелно движението на плода, можете да направите няколко физически упражнения, дихателни упражнения със задържане на дъха, да ядете сладкиши.

Движенията на плода могат да променят характера и интензивността си дори през деня и това е нормално. Понякога може да не ги забележите, тъй като тези движения могат да бъдат доста деликатни. За да оцените активността на плода през 4 - 5-тия месец от бременността, трябва да постъпите по следния начин:

• Поглезете себе си (и бебето си) с лека закуска (или следобедна закуска). Чаша сладък чай със сметана и препечен хляб (кекс, бисквитки и др.).
• След 10-15 минути след това легнете на легло или диван и прекарайте час-два легнали тихо. Обикновено такава „висококалорична инвестиция“, последвана от двигателна почивка от страна на майката, подтиква плода да демонстрира собственото си присъствие..
Ако опитът е бил неуспешен, опитайте отново малко по-късно (може би последният път, когато сте нарушили "ежедневието" и смело се опитали да принудите малчугана да прави физически упражнения по време на "тихия си час"). Ако през деня плодът не открива двигателна активност, въпреки всичките ви опити да я усетите, препоръчително е да се консултирате с лекар. Слушането на сърдечни тонове на плода или няколко секунди ултразвуково сканиране веднага ще изясни ситуацията.

Внезапните, много активни движения на плода могат да бъдат резултат от неудобно положение на майката - положение, при което по-малко кислород се доставя на плода, например, когато жената седи с кръстосани крака или лежи по гръб. В този случай е необходимо да смените позицията. Ако в продължение на няколко часа движенията останат необичайно активни, трябва да се консултирате с лекар. Така че, мудни и слаби движения или прекалено активни също показват лошо състояние на плода..

Във всеки случай няма причина за паника. В медицината има случаи, когато бъдещата майка не е усещала движенията на плода няколко дни и това не е имало ужасни последици. Въпреки че, разбира се, ще бъде по-безопасно да играете на безопасно място и да се консултирате със специалист. Напредналите акушерки силно препоръчват да се контролира двигателната активност на плода от 28-та седмица на бременността. По това време движенията на плода са показател за неговото благосъстояние. Контролът се извършва два пъти през всеки ден - сутрин и вечер..

Това е тестът за движение на плода Д. Пиърсън "Брой до десет". На специална карта ежедневно се отбелязва броят на движенията на плода от 28 седмици на бременността. Броят на смущения започва в 9:00 и завършва в 21:00. Започнете да броите движенията на плода точно в 9 сутринта, запишете времето на 10-то движение в таблица или графика. Малък брой движения (по-малко от 10 на ден) може да показва недостиг на кислород в плода и е причина да посетите лекар.

Оценката се прави, както следва:
• Маркирайте началния час на броене.
• Записвайте всички движения на бебето (преврат, ритници, ритници, движения, включително леки).
• След като маркирате десет движения на бебето - запишете крайния час на броене.
• Ако от първото до десетото движение на плода са минали 10 - 20 минути, значи бебето е доста активно.
• Ако малко повече, тогава, вероятно сега той има време за почивка, или бебето ви първоначално не принадлежи на силно мобилни хора.
• Ако е изминал час, вземете лека закуска, както е описано по-горе, и повторете контролния брой.
• Ако плодът отново отнеме час, тогава е необходима консултация с лекар за спешна помощ.
Не бива да има паника. Вместо това трябва да присъства съзнателно внимателно отношение към собствената бременност. Що се отнася до силата и характера на движенията на плода, не трябва да изграждате никакви прогнози за здравето на бебето по тези признаци, ако горните тестове са нормални. Ако е необходимо, компетентен лекар ще може да извлече полезна информация от естеството на движенията на плода, но най-често няма особена нужда от това..

Ако се развият близнаци, може да изглежда, че движенията на плода се усещат навсякъде и са много интензивни. Ултразвукът може да разсее съмненията, ако се потвърди, че в матката се развиват два плода.
Максимално нарастващата двигателна активност на плода се отбелязва от 24-ата до 32-ата седмица на бременността. След това постепенно намалява; това е особено забележимо по време на раждането. До края на третия триместър броят на движенията може да намалее до известна степен, но тяхната интензивност и, може да се каже, силата им остават същите или се увеличават.

Интересно е също така, че към края на бременността най-активните движения се усещат на мястото на феталните крайници. Така че, ако бебето лежи надолу (това се случва в по-голямата част от случаите), тогава движенията се усещат ясно в горните части на матката; ако тазовият край е в непосредствена близост до изхода от матката (седалищно предлежание), движенията са по-отчетливи в долните отдели. Изчисляването на честотата на феталните движения за 30 минути сутрин и вечер показва, че при здрави бременни жени се увеличава вечер. Двигателната активност на плода характеризира състоянието му.

Какво означава необичайното „поведение“ на бебето??

Ако има отклонение от нормалния ритъм, честота и характер на движенията, е необходимо да слушате сърдечни тонове, ултразвук, CTG (кардиотокография). За какъв вид вътреутробно страдание говорим, когато говорим за нарушена двигателна активност на плода? Най-често вътрематочното страдание на плода се причинява от хипоксия (кислороден глад).

Причини за хипоксия:
• усложнения на бременността,
• различни заболявания (анемия, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и др.),
• кървене,
• фетално-плацентарна недостатъчност,
• пролапс от маточната кухина и притискане на изпадналите примки от пъпната връв от главата на плода,
• фетални заболявания (резус-конфликт, фетална инфекция).

Остър недостиг на кислород може да се диагностицира чрез аускултация (прослушване) на сърдечни тонове на плода. При хронична вътрематочна фетална хипоксия показателите на кардиотокографията (регистрация на сърдечни контракции с помощта на специален апарат) са по-информативни. В момента на движение на плода сърдечната честота обикновено се увеличава с 10-15 удара в минута.

В началните етапи на вътрематочна хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на плода, което се състои в увеличаване на честотата и засилване на неговата двигателна активност. При прогресираща фетална хипоксия настъпва отслабване и спиране на движенията му.

Напомняне на бъдещите майки: първите движения на бебето са не само показател за състоянието му, но и уникалните усещания, които жената може да изпита само в този кратък, но толкова щастлив период от живота си.

Вярно и невярно за движенията на бебетата?

Вярно ли е, че нероденото дете може да разпознае гласа на бащата, да усети настроението на майката и да има симпатия или антипатия към музиката? Способен ли е да реагира на него с движение?

Вярно. Доказано е, че още от 20-та седмица на вътрематочното развитие детето реагира на външни шумове. В хода на изследването се оказа, че неродените деца предпочитат Моцарт и спокойната, бавна музика: това ги успокоява и те заспиват в естествената си люлка. Но ако бременна жена дойде на моторни състезания или в апартамент, който се ремонтира, тя най-вероятно ще почувства нервни шокове в стомаха си..

Вярно ли е, че детето, което е в утробата, може да прави разлика между деня и нощта: то е активно през деня и спи през нощта? Ако бъдещата майка легне да си почине през деня, бебето започва да се натиска и да се върти енергично.?

Не е вярно. Бебето все още не прави разлика между деня и нощта. Той има свой собствен режим на сън, който може да не е същият като този на майка му. Що се отнася до странните трусове, бебето може да хълца или да кашля. Това е напълно безвредно, много жени изпитват насладата от "потупването" вътре в себе си, което изпитват, когато бебето хълца или кашля: казват, че се чувства много по-рязко, отколкото когато то просто се обърне.

Вярно ли е, че по движенията на бебето можете да определите неговия темперамент?

Вярно е, че дори нероденото дете вече е личност и има право на свой темперамент. Едното бебе е доста активно в утробата, а другото е спокойно и бъдещата майка, след като се вслушва в съветите на "опитни" майки, започва да се притеснява, че има слабо чувство за бебето си. В никакъв случай не трябва да слушате „авторитетните“ изказвания на приятели за началото на разбъркването на детето. И, разбира се, всички жени възприемат подобни усещания по различен начин. Периодът, през който жената усеща първите движения на плода, е от 16 до 25 седмици и това зависи от много фактори, като: местоположението на плацентата, опита на майката, характера на бебето. Спокойното дете не е толкова лошо, нали? Но това е шега. Но сериозно, ако лекарят каже, че не трябва да се притеснявате, значи всичко е наред. След 28 седмици бебето трябва да се чувства поне десет пъти на ден. Това може да се случи не само докато сте будни, но и когато спите..

Вярно ли е, че всички движения и движения на бебето винаги могат да се видят през корема?

Не винаги, всичко е свързано с местоположението на плацентата. При една бременност плацентата е разположена така, че да се виждат всички движения на бебето и ако плацентата е по-близо до предната стена на матката, това не се случва и треперенето се усеща по-слабо. Плацентата тежи около килограм и е с дебелина около четири сантиметра. Така че не е изненадващо, че с тази подредба тя служи като вид амортисьор за трептенията на плода. Когато плацентата е разположена по-близо до задната стена на матката, нищо не пречи на движенията на детето да се предават по коремната стена..

Скъпи бъдещи майки, първите движения на бебето са не само показател за състоянието му, но и уникални усещания, които жената може да изпита само в този кратък, но толкова щастлив период от живота си. Пожелаваме здраве на вас и вашето бебе