Акушерската 22 седмица на бременността съответства на пет месеца и половина бременност и двадесетата седмица на ембрионалното развитие. Този период е преходен за бебето. От този момент нататък плодът вече се счита за жизнеспособен. Следователно, дори ако се случи аборт, дете, поставено в инкубатор със специално оборудване, ще може да оцелее.

Всички скрининги и прегледи, позволяващи да се идентифицират малформации при бебе, се извършват точно преди този период, тъй като може да се извърши аборт, тази процедура не може да се направи на двадесет и втора седмица, поради което при спешни ситуации се причинява преждевременно раждане.

Съдържание

 • Въведение
 • 22 седмица от бременността: какво се случва
 • Промени в тялото при 22 гестационна седмица
 • Заплахи и проблеми от 22-ра седмица на бременността
 • 22 седмици бременна: Развитие на плода
 • Разбъркване на плода при 22 гестационна седмица
 • 22 седмици бременна: Прожекции и прегледи
 • Ултразвук на 22 гестационна седмица
 • Хранене при 22 гестационна седмица
 • 22 седмица от бременността: Препоръки на гинеколог
 • Секс на 22 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

През двадесет и втората седмица на бременността жената практически не се притеснява от нищо и може да се наслади на времето на единство с бебето си. Токсикозата, гаденето и нервността са далеч назад, а несръчността и чувството за тежест ще дойдат едва през третия триместър. Основният плюс на този период е активното движение на бебето. Той се усеща добре и дори визуално се вижда през кожата. Понякога биоритмите на детето съвпадат с майчините, а понякога не. Често трохата не позволява на мама да спи през нощта, активно се движи и бута.

Теглото на жената нараства с корема, фигурата започва да става по-неясна. Въпреки това тя все още може лесно да се наведе, да клекне и да свърши цялата домакинска работа. Коремът все още не влияе на походката и не пречи на свободното движение. Въпреки това, поради голямото натоварване на гръбначния стълб, гърбът често боли и долните крайници се подуват. Но всички тези проблеми са нищо в сравнение с усещането, че вътре се развива нов живот..

22 седмица от бременността: какво се случва

Двадесет и втората седмица от бременността дава на жената спокойствие, оптимизъм и увереност, че раждането на бебето протича нормално и ще остане такова до самото раждане. Този период се характеризира с укрепване на връзката между майката и детето, което се осъществява чрез докосване. Жената вече се чувства добре как бебето се движи, комуникира с него и разбира как се чувства и в какво настроение е.

На двадесет и две седмици апетитът започва да се увеличава, което влияе на бързото наддаване на тегло. За да не напълнее, една жена трябва внимателно да го наблюдава. Нормалното наддаване на тегло всеки месец не трябва да надвишава 400 грама.

Докато гърдите се подготвят за хранене на бебето, те стават пълни и по-чувствителни. Поради нарастващата матка, която оказва натиск върху пикочния мехур, пътуванията до тоалетната стават по-чести. Този проблем ще преследва жената до самото раждане. Появява се оток, който е характерен за горните и долните крайници. Ако бременна жена е измъчвана от запек и тя не се бори по никакъв начин с това състояние, тя може да развие хемороиди. За да предотвратите това, трябва да спазвате конкретна диета и да пиете безопасни лаксативи..

Но въпреки тези проблеми, характерни за този период, състоянието на жената става по-спокойно и по-спокойно. Не я притесняват гадене, промени в настроението, слабост и сънливост. Освен това стомахът още не я притеснява и не прави бъдещата мама неудобна.

За да може този период да донесе на жената максимално удоволствие, тя трябва да се радва на живота, да пътува, да общува с приятели и бебето, като по този начин се настройва в позитивно настроение преди раждането.

Промени в тялото при 22 гестационна седмица

От момента на оплождането на яйцеклетката и нейното имплантиране в матката започва сериозно преструктуриране на женското тяло, което продължава през целия период на бременността. Влияе на здравето и теглото на бременната жена. Ако през първия триместър теглото, напротив, е намаляло поради токсикоза, то през второто то започва да се увеличава. По време на бременност жената наддава от 5 до 8 килограма. Хормоналните промени водят до по-силна коса и нокти, както и до подобряване на състоянието на кожата на лицето.

Но има и отрицателни промени, които съпътстват този период и втория триместър като цяло. При липса на калций в организма бременната жена може да бъде обезпокоена от конвулсии и поради увеличаване на обема на кръвта се развива анемия, която може да бъде спряна чрез прием на желязосъдържащи лекарства и специална диета.

Стриите се появяват по кожата на корема и бедрата. За да се избегне появата им, е необходимо да се използва специална козметика и водна аеробика от началото на бременността. Поради силното натоварване на гръбначния стълб, което се упражнява от нарастващия корем, бъдещата майка се оплаква от болки в гърба и краката. Носенето на специална превръзка за корема, втриването на венотоник в подбедрицата и добрата почивка ще помогнат за премахване на болката.

Заплахи и проблеми от 22-ра седмица на бременността

На този етап има само една заплаха за детето - това е прекъсване на бременността, но това се случва изключително рядко. Има повече проблеми за мама и те могат да бъдат различни. От болка и дискомфорт до развитие на млечница.

Дискомфорт и болка

Болка и дискомфорт могат да се появят при:

 • Лумбална област - поради факта, че матката расте, центърът на тежестта се измества и гръбначният стълб е силно натоварен. За да облекчите алгията, носете пренатална скоба, удобни плоски обувки и упражнения за облекчаване на обратно налягане.
 • Анус - тъй като коремът вече е достатъчно голям, той започва да оказва натиск върху съдовата мрежа, разположена в тазовата област. Това води до разширяване на вените в ректума и като следствие до хемороиди. За да облекчите това състояние, трябва да прегледате диетата си и да се лекувате със специални супозитории, които ще бъдат предписани от лекар..
 • Коремна област - ако жената се притеснява от болки в корема и те са доста силни, трябва спешно да се консултирате с гинеколог, за да изключите възможността за спонтанен аборт.
 • Времето и тилната област - те възникват в резултат на повишаване на кръвното налягане, което често притеснява бъдещите майки.

Всички горепосочени проблеми могат лесно да бъдат спрени чрез спазване на диета, почивка и прием на лекарства, които са безопасни за мама и бебе..

Изписване при 22 гестационна седмица

От последния менструален поток е изминало много време, така че в изхвърлянето не трябва да има примеси от кръв. Появата им може да е доказателство за отлепване на плацентата, ерозия на шийката на матката или преждевременно раждане. Нормалното отделяне трябва да бъде с млечен или бистър цвят. Те също не трябва да имат мирис, или може да е кисел.

Ако вагиналният секрет е станал воднист или подсирен, трябва незабавно да се свържете с антенаталната клиника. В първия случай проблемът може да бъде причинен от изтичане на околоплодна течност, а във втория - от млечница. За да се премахнат и двете патологии, е необходимо изследване и сериозно лечение на бъдещата майка.

ТОРС на 22 гестационна седмица

Във втория триместър простудната болест вече не носи такива рискове, както преди, но въпреки това е необходимо лечението да започне с появата на първите симптоми. На първо място, трябва да се обадите на лекар у дома, за да изберете терапия и да изключите усложненията на заболяването.

Жената трябва да се погрижи телесната температура да не се повиши над 38 градуса, в противен случай това ще повлияе негативно на централната нервна система на детето, която в този момент продължава да се подобрява. Също така трябва да се борите с хремата възможно най-скоро. Поради запушен нос тялото не може напълно да се насити с кислород, в резултат на което плодът развива кислороден глад.

Най-добре се лекува с традиционна медицина, представена от малинов чай, мед, мляко и плодови напитки от плодове - всички те са безопасни за здравето, но в същото време помагат за по-бързото справяне с настинки.

За да се възстанови по-рано, бъдещата майка трябва да спазва почивка в леглото и да се увери, че температурата не надвишава допустимата норма. По време на епидемии тълпите трябва да се избягват и повече да стоят вкъщи.

22 седмици бременна: Развитие на плода

Плодовете на двадесет и втора седмица могат да се сравнят със средно големи тиквички. Теглото му е 350 грама, а височината - 30 сантиметра. По това време детето активно набира тегло, което постепенно се увеличава всеки ден. Трохите образуват подкожна мазнина, поради което кожните гънки се изглаждат, а самата кожа престава да бъде прозрачна.

Главата на бебето е покрита с косми, които не позволяват на естествената смазка да се отдели, докато бебето не се роди. Той е защитна бариера срещу неблагоприятни ефекти, действа като антисептик и подхранва кожата с полезни вещества. Благодарение на смазването, детето става по-лесно да премине през родовия канал и да се справи без нараняване..

Ако сравним развитието на плода с първия триместър, тогава детето, би могло да се каже, е достигнало ново ниво на психо-емоционално и физическо развитие. Клетъчните структури на мозъка вече са напълно оформени и тежи около 100 грама. Детето може да мисли, да анализира чувствата си и да упражнява контрол върху движенията. Той изучава лицето си, пъпната връв, има рефлекси за хващане и смучене.

Бебето чува и разпознава звуци и изследва заобикалящата го среда. Той докосва плацентата и може да удари крайниците си по стените на матката. Бебето реагира на поглаждането на корема от страна на мама или татко. Сега белите дробове и потните жлези са на етап формиране. Подобряват се стомаха и гениталиите. Сърцето расте и бие сега със скорост 160 удара в минута. Черният дроб на бебето активно функционира, преработва токсините и ги отстранява през плацентарната тъкан. Лицето на бебето става по-перфектно, появяват се вежди и мигли. Има и нокти на горните и долните крайници. Костите продължават да укрепват и гръбнакът се формира. За да помогне на детето в това, мама трябва да приема калций и магнезий, както и да яде храни, богати на тези микроелементи..

Преждевременно раждане на 22 гестационна седмица

Ако едно дете се роди на двадесет и две седмици, то то има шанс да оцелее. Недоносените бебета се поставят в барокамера с подходящо оборудване и вентилатор.

Това е необходимо, за да може детето да диша, тъй като не може да направи това самостоятелно поради недоразвитостта на дихателната система. Стомашно-чревният тракт също функционира само наполовина и дори лекарите да спасят детето, в бъдеще то ще има сериозни здравословни проблеми.

Ето защо, за да се предотврати преждевременно раждане, жената трябва да бъде наблюдавана от гинеколог и ясно да следва неговите инструкции..

Разбъркване на плода при 22 гестационна седмица

С всеки ден бебето става все по-активно, което е свързано с бързото развитие на централната нервна система и подобряването на мозъка. Благодарение на това координацията на движенията при детето е напълно контролирана, то се преобръща, рита, накланя и чука по стените на матката.

Всички опити да привлече вниманието върху себе си се усещат от бъдещата майка. Тези щастливи моменти не само я радват, но и дават да се разбере, че с бебето й всичко е наред..

Можете също така да разберете как се държи бебето, как се развива и какви усещания съпътстват 23-та седмица от бременността. А също и какви заплахи съществуват през този период, какви тестове трябва да се вземат и как да се поддържа правилен начин на живот и да се спазва необходимата диета и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

22 седмици бременна: Прожекции и прегледи

По това време бъдещата майка трябва да има уговорена среща с гинеколог. Лекарят ще направи измервания: височината на дъното на матката, обема на корема, контролно претегляне и ще изслуша сърдечния ритъм на бебето. Значението на подобен преглед не бива да се подценява, благодарение на него често е възможно да се идентифицира и спре развитието на патологията.

След прегледа жената ще бъде насочена да дарява кръв и урина. Ако е необходимо, тя ще трябва да дари кръв за гликемичния индекс. Възможни са също скрининги за hCG, свободен естриол и алфа-фетопротеин. Тук можете да добавите биохимия на кръвта, резултатите от която ще позволят на лекаря да направи изводи за здравето на мама и бебе..

Ултразвук на 22 гестационна седмица

През двадесет и втора гестационна седмица ултразвукът е рутина. По това време лекарят първо оценява бебето за риск от различни аномалии. Той изучава органите и техните системи, гледа сърцето и проверява съответствието с параметрите на развитието на бебето в този момент.

Също така, с помощта на ултразвуково сканиране се изследват околоплодната течност, пъпната връв и плацентата.

Хранене при 22 гестационна седмица

Тъй като по това време костната тъкан на детето се укрепва, той приема калций в големи количества от тялото на майката.

 • За да предотвратите жената да има проблеми със зъбите и костите през този период, тя трябва да се допълва, като яде храни, богати на този микроелемент. Те са представени от кисело мляко, сирене, боб, спанак, бадеми и други..
 • За да предотвратите развитието на анемия, трябва да попълните менюто си с ябълки, зелени зеленчуци, яйца, черен дроб и сушени плодове. Те съдържат не само много желязо, но и други полезни компоненти..

Също така трябва да консумирате повече пресни зеленчуци и плодове. Те не само насищат тялото с витамини, но и ви позволяват да се отървете от проблемите с дефекацията..

Алкохолът, газираните напитки и кафето трябва да бъдат изключени от менюто ви.

22 седмица от бременността: Препоръки на гинеколог

За да протече нормално 22-та седмица, трябва да се вземат предвид следните препоръки:

 • Гинеколозите съветват да общувате повече с бебето си - чрез докосване и говорене с него можете да установите връзка, както и да се научите да разбирате настроението му.
 • Адекватният сън е много важен за жената в позиция - най-добре е да спите на твърд ортопедичен матрак, като използвате специална възглавница за бъдещи майки.
 • Необходимо е да изберете широки дрехи, изработени от естествени материали и удобни обувки - тъй като това, което носи бременната жена, ще зависи от нейното благосъстояние и благосъстоянието на бебето.
 • Много е важно да следите кръвното налягане и теглото - за да няма проблеми с тях, трябва да се храните правилно и да бъдете по-малко нервни.

Също така трябва да водите активен начин на живот, да се разхождате в парка, да се срещате с приятели и да правите всичко, за да се радвате на живота и позицията си..

Секс на 22 седмица бременност

На двадесет и втора седмица либидото на жената започва да се увеличава и тя получава по-ярки усещания от секса. Това се дължи и на факта, че гениталиите й се променят и се снабдяват по-активно с кръв, което се отразява на тяхната чувствителност. Следователно, ако няма ограничения, тогава любовта може и трябва да се прави.

Интимните връзки трябва да бъдат изоставени при многоплодна бременност, предлежание на плацентата и заплаха от преждевременно раждане. В други случаи няма противопоказания за секс.

Заключение

Водейки активен начин на живот, правейки специална гимнастика за бъдещи майки, правилно хранене и следвайки препоръките на лекаря, бременната жена дори няма да забележи как ще премине 22-та седмица и ще започне следващата, още по-отговорна и изпълнена с положителни емоции.

Двадесет и втора седмица от бременността

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

От дванадесетата седмица гестационният период се счита изключително за акушерски седмици, тъй като всички норми на различни параметри на развитието на бебето и хода на бременността, с които се сравнява текущото състояние на плода, се определят специално за акушерския период.

Телесното тегло на плода до края на 22-та седмица на бременността може да бъде 430 - 530 g и средно е 500 плюс-минус 35 г. Дължината на тялото на бебетата (опашната кост-темен размер) при различните майки може да варира значително, тъй като сега растежът на плода се определя от генетичните предпоставки и хранителни навици на жената Тоест средната дължина на тялото на плода не е много информативна, тъй като всяко дете има различна наследственост по отношение на ръста си. На 22-ра седмица дължината на тялото средно може да бъде 25 плюс или минус 1,2 см, а при някои бебета може да достигне 28 - 29 см. Ако родителите на бебето са под средния ръст, тогава дължината на тялото на детето може да бъде по-малка от средната.

На 22-ра седмица кожата на плода е покрита с велусна коса, която расте интензивно. Тази велусна коса се нарича лануго. Пухкавите косми задържат върху тялото на плода смазка, която покрива кожата му, за да предпази от триене и агресивното въздействие на околоплодната течност. По време на доставката ланугосите ще паднат и бебето ще се роди с гладка, тънка и деликатна кожа. Но лубрикантът, покриващ тялото, ще остане до раждането и благодарение на него бебето ще бъде по-лесно да премине през родовия канал. Бебето ще се роди покрито със смазка, за да бъде изтрито от акушерка или медицинска сестра.

По кожата се образуват потни жлези, а калциевите соли продължават да се отлагат в костите, поради което те стават плътни и силни.

Сензорните органи се формират и „узряват“. Докато тренира своя тактилен усет, плодът усеща тялото си с ръце, смуче пръста си, докосва пъпната връв и стените на феталния пикочен мехур. Всичките му движения вече са прецизни и координирани, а не хаотични.

В сърцето на плода, проводящата система е напълно оформена, осигурявайки нейния автоматизъм. А автоматизмът на сърцето осигурява нормален пулс без аритмия.

Структурата на нервната система се усложнява - в мозъка се образуват множество връзки между невроните, които осигуряват обмен на информация между различни структури на мозъка. Обемът на мозъка също се увеличава, тъканите му стават по-плътни, в резултат на което до края на шестия месец масата му значително ще се увеличи. Освен това структурата на невроните също се променя - те имат множество кратки процеси, наречени дендрити. Дендритите се намират в дебелината на органите и тъканите и именно чрез тези процеси различни нервни импулси идват към нервната клетка, която ги предава по-нататък в мозъка или гръбначния мозък.

До края на 22-ра седмица гръбначният стълб е напълно оформен - той съдържа всички прешлени и междупрешленни дискове. Поради завършването на формирането на гръбначния стълб, бебето започва да накланя тялото си напред и да движи главата си в страни.

Плодът реагира на различни външни дразнители (звук, светлина, допир и др.), Като променя характера и активността на своите движения. В отговор на появата на някакъв външен стимул, плодът може да започне да се движи или по-активно, или, напротив, да се успокои и забави движенията си в матката..

От двадесет и втора седмица плодът вече се счита за жизнеспособен. С други думи, ако настъпи преждевременно раждане, тогава има голям шанс да оставите такова недоносено бебе..

Разбъркване на плода

На двадесет и втора седмица всички жени усещат движенията на плода. Някои бъдещи майки усещат бебето да бута стената на матката с ръка или крак. И понякога на корема можете да забележите отпечатъка на която и да е част от тялото на плода, например крака или седалище, ако те ги притискат много плътно към стената на матката. Също така, жените могат да почувстват, че плодът се е преместил надясно или наляво в матката..

Жената изпитва фетални движения епизодично през деня: бебето може да се движи няколко пъти на час и след това да не се чувства известно време. Такива редувания на периоди на почивка и активност са нормални, тъй като плодът спи през по-голямата част от деня (16 - 20 часа) и е буден само за 4 - 8 часа. Но периодът на будност с продължителност 4 - 8 часа не продължава непрекъснато - това е общото време, през което детето не спи. Тоест бебето може да спи 2 часа, след това да остане будно един час, след което да заспи отново. Режимът на плода е подобен на този на новороденото бебе: през повечето време то спи, събужда се за кратки интервали, прави активни движения, заспива отново и т.н..

За съжаление режимът на сън и будност на плода не съвпада с този на майката, така че бебето може лесно да събуди жена с интензивни тласъци в стомаха рано сутрин или да не я остави да спи през нощта, а през деня, напротив, да се държи напълно спокойно. Ако детето се движи интензивно сутрин или през нощта, опитайте се да го успокоите, като го погалите по корема и изпеете приспивна песен. Често пъти този прост метод помага.

Освен това бебето може да реагира с активни движения на ярки светлини или твърде силни звуци. В този случай трябва да намалите яркостта на осветлението или силата на звука..

Прекалено активните движения на плода при липса на външни дразнители (светлина, звуци и др.) Могат да показват, че му липсва кислород. В такава ситуация плодът се опитва активно да се движи, за да ускори притока на кръв през съдовете и по този начин да получава повече кислород, като увеличава обема на кръвта, доставяна на органите за единица време. Ако една жена е забелязала такива твърде активни движения на плода, тогава трябва да излезете навън или да отидете до отворен прозорец и да дишате дълбоко чист въздух в продължение на няколко минути, за да премахнете недостига на кислород.

Ултразвук и анализи

Двадесет и втората седмица е последното оптимално време за второто скринингово ултразвуково изследване, което е необходимо за идентифициране на фетални малформации (например, синдром на Даун, сърдечни дефекти, аномалии на централната нервна система, деформации и др.) И оценка на съответствието на неговото развитие с нормата... Такова скринингово ултразвуково сканиране се извършва в периода 20 - 22 седмици, тъй като през този период на бременността най-добре могат да бъдат идентифицирани малформации. В други периоди на бременността ултразвукът не показва толкова добре малформации. Следователно, ако жената все още не е преминала скринингов ултразвук, двадесет и втората седмица е крайният срок, когато трябва да се направи..

Резултатът от скрининговия ултразвук се записва с много подробности - заключението отчита наличието и състоянието на всеки орган (бели дробове, черва, бъбреци, сърце и др.), Дължината на краката, ръцете, тялото и други данни. Съответствието на всеки параметър с нормата също е отразено. По искане на родителите лекарят информира пола на нероденото дете.

В допълнение към развитието на плода, по време на скрининговия ултразвук се оценява степента на зрялост на плацентата и мястото на нейното закрепване, притока на кръв в съдовете на матката и плацентата, състоянието на миометриума и размера на матката, както и състоянието и количеството на околоплодните води.

На двадесет и втора седмица е време за планирано доставяне на биохимичен кръвен тест и коагулограма (показатели за съсирване на кръвта). Тези тестове се препоръчват да се правят на 22-24 гестационна седмица. Биохимичният кръвен тест обикновено включва определяне на концентрацията на глюкоза, общ протеин, протеинови фракции, билирубин, урея, креатинин, холестерол, триглицериди, както и активността на AST, ALAT, алкална фосфатаза. Коагулограмата включва определяне на броя на тромбоцитите, концентрацията на фибриноген, активирано частично тромбопластиново време (APTT), протромбинов индекс (PTI), международно нормализирано съотношение (INR) и тромбиново време (TB). В допълнение към тези параметри, в зависимост от протокола за управление на бременността и финансовите възможности на антенаталната клиника, в биохимичния кръвен тест и коагулограмата могат да бъдат включени допълнителни тестове.

Взима се биохимичен кръвен тест, за да се установи състоянието и работата на различни вътрешни органи. Коагулограма се прави, за да се оцени системата за кръвосъсирване при бременна жена и да се идентифицира рискът от кървене, тромбоза, прееклампсия и други усложнения от кръвоносните съдове и кръвта. Ако показателите на биохимичен кръвен тест или коагулограма не са нормални, тогава се провеждат допълнителни диагностични тестове за идентифициране на съществуващото заболяване или патологичен синдром.

Ако на 22-ра седмица жената трябва да посети акушер-гинеколог, водещ бременност, препоръчително е също да премине общ тест за урина, общ кръвен тест и кръвна захар. Тези тестове не се изискват за доставка на 22-ра седмица съгласно препоръките за управление на бременността на Министерството на здравеопазването, но на практика лекарите в консултации ги предписват при всяко посещение, тъй като тестовете са прости, но много информативни и ви позволяват да откриете сериозни заболявания в ранните стадии.

Тестът за кръвна захар може да открие захарен диабет и да започне необходимото лечение.

Общото изследване на урината ви позволява да установите риска от развитие на прееклампсия и да разкриете скрити заболявания на бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Ако в урината се открият левкоцити, еритроцити, цилиндри, слуз или епителни клетки, това показва наличието на възпалителни заболявания на пикочната система. Ако в урината се открие протеин, това показва висок риск от прееклампсия - страшно и тежко усложнение на бременността, което без навременно и квалифицирано лечение може да доведе до смърт както на плода, така и на майката..

Ако в урината се открие протеин, лекарят предписва на жената да приема по 1 g калций на ден до 40-та седмица от бременността и Aspirin 75 - 125 mg на ден до 36-та седмица, за да намали риска от прееклампсия. Ако в допълнение към протеините в урината, жената има високо кръвно налягане и оток, тогава лекарят изпраща бременната жена в болница за лечение, тъй като такава комбинация от симптоми показва гестоза, което може да доведе до смъртта на жената.

Общ кръвен тест разкрива анемия, патологичен синдром, който е доста често срещан при бременни жени, който възниква поради значително повишени изисквания за желязо. Ако се открие анемия, лекарят предписва железни препарати. Освен това, колкото по-рано се открие анемия, толкова по-добре, тъй като патологията може да бъде излекувана с по-кратки курсове на добавки с желязо.

Освен това жените с отрицателен Rh фактор кръв на 22 седмици трябва да бъдат изследвани за титри на антитела (тест за антитела към Rh фактор и AB0 ​​протеини), ако са го приемали преди около месец на 17-18 седмици или не са го приемали никога през цялата бременност. Този тест ви позволява да идентифицирате Rh-конфликта по време на бременност между организмите на плода и майката, в резултат на което има опит да се отхвърли нероденото дете от имунната система на жената. Поради Rh-конфликта е възможно развитието на хемолитична болест на новородените - доста опасна патология. И тестът за титри на антитела ви позволява да откриете Rh-конфликт и, ако е необходимо, да извършите своевременно лечение.

Тъй като Rh-конфликтът може да се развие само при жени с отрицателен Rh-фактор кръв, носещи Rh-положително дете, само бременни жени с отрицателен Rh даряват кръв за титри на антитела.

Ако една жена не се притеснява от нищо, тогава не са необходими повече тестове на 22-та седмица. Ако има някакви оплаквания, тогава трябва да се консултирате с лекар и той ще Ви предпише всички необходими изследвания и прегледи.

Посещение на акушер-гинеколог

През двадесет и втора седмица жените, регистрирани за бременност на 9-10 седмици, трябва да посетят гинеколог за четвърти път. За някои жени, които са се регистрирали на по-късен етап от бременността, третото или дори второто планирано консултативно посещение се провежда на 24-та седмица. Независимо от това колко често жената ходи на лекар, той извършва точно същия преглед, тъй като алгоритъмът за изследване на бременна жена се определя от гестационната възраст, а не от броя на посещенията.

За среща с лекар определено трябва да вземете всички резултати от изследвания и изследвания, които са в ръцете на жената и които гинекологът все още не е оценил. Също така е необходимо да не забравяте обменната карта. В обменната карта лекарят ще въведе цялата информация за състоянието на жената, плода и хода на бременността, както и ще пренапише данните от анализите и заключенията от инструментални изследвания.

Лекарят започва приема с разговор, по време на който разпитва подробно за благосъстоянието на жената, за нейните чувства, за това какви симптоми я притесняват, кога и как се появяват, защо преминават и т.н. Уверете се, че лекарят пита за наличието на следните прояви:

 • Кога за последен път една жена усети как плодът се движи;
 • Дали е имало кафяво или червено (кърваво) отделяне от гениталния тракт;
 • Имало ли е епизоди на изтичане на околоплодна течност (отделяне от влагалището на голямо количество течност, подобно на мътна вода);
 • Има ли постоянни главоболия;
 • Правят ли мухи, петна, светкавици пред очите ви;
 • Имало ли е епизоди на бързо и изразено подуване на ръцете или лицето;
 • Дали има сърбеж, зачервяване, подуване, зачервяване в перинеума и влагалището;
 • Независимо дали отделянето е оцветено в жълто, зелено или сивкаво, дали има включвания на бучки, люспи, мехури, гной, слуз или кръв, дали излъчват неприятна миризма;
 • Имате епизоди на болка при уриниране;
 • Дали жената боли корема дори в състояние на пълно отпускане?.

Ако една жена има някой от изброените симптоми, лекарят ще я насочи към болницата по майчинство за хоспитализация или ще предпише необходимите лекарства за домашна терапия..

След приключване на разговора лекарят измерва кръвното налягане, претегля жената, изчислява наддаването на тегло и започва външен преглед. По време на прегледа лекарят задължително оценява състоянието на краката на жената - наличието на разширени вени, степента на тяхното подуване. Също така, лекарят изследва гърдата и оценява състоянието й, определя наличието на бучки или възпаление в млечните жлези. По кожата се разкриват различни зачервявания, обриви и др..

Отделно коремът на жената се изследва за херния, разминаване на мускулните влакна и също се оценява състоянието и еластичността на коремните мускули. Отделно се записва формата на корема и се измерва обиколката му, която обикновено е 72 - 78 см на 22-та седмица от бременността.

Лекарят специално докосва предната коремна стена, за да оцени тонуса на матката. Ако матката стане „каменна“ в отговор на допир, то тонът е прекомерен. Ако матката е просто умерено компресирана в отговор на допир, то нейният тонус е нормален.

Чрез сондиране на корема с ръце, лекарят определя местоположението на плода - установява къде се намират главата, задните части, лицето, ръцете и краката. След това акушерският стетоскоп се поставя на предната коремна стена в областта, където е разположено тялото на бебето, за да слуша неговия пулс.

След това лекарят пристъпва към измерване на височината на дъното на матката (VFM) и размера на таза. VSDM е разстоянието от горния ръб на срамната става до горния ръб на матката. Той се измерва при всяко посещение и се нанася върху специална графика (гравидограма). Измерването обикновено се извършва с измервателна лента, докато жената лежи по гръб с изправени крака. Обикновено VSDM на 22-ра седмица е от 18 до 20 см. Нормите на VSDM обаче са приблизителни, тъй като при различните жени този параметър може да се различава с 3 - 5 cm при същата гестационна възраст.

След това се измерват четири размера на таза (ако това не е направено по-рано), които се наричат ​​спинарно разстояние, разстояние на кристал, трохантерно разстояние и конюгат на екстернума. Обикновено разстоянието на спинарума е 25 - 26 см, разстоянието на кристал е 28 - 29 см, трохантерното разстояние е 31 - 32 см, а външният конюгат е 20 - 21 см.

Размерът на таза се определя от специално устройство - пелиметър, който прилича на голям компас, само по свободните краища на клоните му има плоски копчета, а не игли. Тези бутони се опират в точките, между които се измерва разстоянието с помощта на линийка, поставена на другия край на челюстите на тазовия метър.

Измерването на таза се извършва, за да се оцени неговият капацитет, което може да се използва за определяне на вероятността за раждане на бебе през вагиналния родов канал. Тоест, ако размерът на таза е нормален или по-голям от нормата, тогава вероятността за раждане по естествените пътища е голяма, тъй като има достатъчно място за преминаване на детето през родовия канал (с прости думи, детето ще „пълзи“). Ако някои размери на таза са по-малки от нормалните, то той се счита за тесен или плосък и в такава ситуация вероятността за раждане по естествен път е ниска, тъй като бебето просто може да няма достатъчно място в родовия канал.

Това означава, че при жените с нормален или широк таз рискът от спешно цезарово сечение поради факта, че плодът не може да премине през родовия канал, който е тесен за него, е по-нисък, отколкото при бременни жени с тесен таз. Нормалният или широк таз обаче не гарантира естествено раждане, тъй като по време на раждането могат да възникнат различни ситуации, поради които плодът не може да премине през родовия канал. Например, ако главата е вкарана в малкия таз не от най-малкия размер (короната), а от другата - от лицето или страничната повърхност на теменната туберкула. В този случай диаметърът на главата, преминаваща през родовия канал, е по-голям от минимално възможния и това може да доведе до невъзможност за естествено раждане. В такива ситуации те говорят за клинично тесен таз и се прави спешно цезарово сечение. А при жените с тесен таз, напротив, главата може да стигне до най-малкия размер и да бъде конфигурирана малко повече (костите на черепа ще се сближат една с друга, което ще намали диаметъра на главата), което ще позволи на детето да се роди по естествен начин.

По този начин е очевидно, че капацитетът и размерът на таза ни позволяват само да установим вероятността за раждане по естествени пътища и не посочват еднозначно дали жената ще може да роди сама или ще трябва да направи цезарово сечение. Макар и с равномерно стеснен таз, когато всичките му размери са по-малки от нормалните, като правило се предписва планирано цезарово сечение, тъй като в този случай вероятността за раждане по естествени пътища е практически нулева.

Вземането на проби от цитонамазка и гинекологичен преглед на стол на 22 седмица обикновено не се извършват, ако жената няма оплаквания от страна на гениталните органи, няма истмично-цервикална недостатъчност и не е инсталиран пръстенът на шийката.

След приключване на прегледа лекарят оценява всички резултати от тестове и изследвания и въз основа на тях прави заключение за хода на бременността, състоянието на плода и, ако е необходимо, предписва лечение.

След това лекарят издава указания за тестове, които жената ще трябва да направи в рамките на един месец преди следващото посещение на консултацията (например общ тест на урината, общ кръвен тест, кръвна захар, биохимичен кръвен тест, коагулограма, тест за титър на антитела за жени с отрицателен Rh -фактор и др.). В бланките за препоръки се поставя датата, на която трябва да се вземат тестовете, така че жената ще трябва просто да отиде в лабораторията в определения ден, без да ходи на лекар само за бланките за препоръки. Лабораторията обикновено изпраща готовите резултати от теста на консултативния лекар, който ги оценява. При необходимост лекарят извиква жената на непланирано посещение за по-нататъшно изследване, насочване за хоспитализация или за амбулаторно лечение у дома.

В края на срещата акушер-гинекологът определя датата на следващото посещение на консултацията, която ще бъде на 26 - 27 гестационна седмица, тоест точно един месец по-късно. Ако обаче жената има някакви оплаквания или здравето й се влоши, трябва да отидете на непредвидена среща и да не чакате датата на следващото планирано посещение..

Предупредителни знаци

Всяка жена трябва да знае списък с предупредителни признаци, които могат да показват развитието на състояния, които могат да доведат до загуба на бременност (например спонтанен аборт, преждевременно раждане, вътрематочна смърт на плода, отлепване на плацентата и др.). Ако се появят такива тревожни признаци, трябва незабавно да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани в родилния дом, тъй като при навременно лечение в голям брой случаи бременността може да бъде спасена.

И така, предупредителните знаци на 22-ра седмица от бременността са както следва:

 • Кърваво отделяне от гениталния тракт;
 • Обилно течно, подобно на вода изтичане от гениталния тракт;
 • Постоянно главоболие в комбинация със зрително увреждане от вида на трептящи петна, проблясъци и мухи пред очите;
 • Внезапно, изразено подуване на лицето или ръцете;
 • Повишаване на телесната температура до 38,0 o C или по-висока;
 • Изгаряне и сърбеж във влагалището или перинеума;
 • Болка или усещане за парене при уриниране;
 • Силна коремна болка, която не отшумява дори когато е напълно отпусната;
 • Силен удар в стомаха от всякакъв произход (например, попадане в инцидент, падане на тежък предмет върху стомаха, удряне на стомаха с ръка и др.);
 • Появата на повече от 4 - 5 контракции в рамките на един час.

Чувства, признаци на бременност и промени в състоянието на тялото

На двадесет и втора седмица пулсът на жената се ускорява, изпотяването се засилва, понякога могат да се появят главоболие, световъртеж, задух, усещане за топлина в цялото тяло, кървене от венците или носа. Подобни симптоми и прояви са нормални за бременните жени, тъй като са причинени от повишено натоварване на сърдечно-съдовата система, натиск върху белите дробове от матката и други физиологични промени в тялото, настъпили по време на бременност.

Очевидно горните нормални усещания, които може да са неприятни за жената, не се нуждаят от лечение, но можете да опитате да намалите степента на дискомфорт, който причиняват. Така че, за да се намали степента на интензивност на тези прояви, се препоръчва да се вземе контрастен душ, да се разхождате на чист въздух, да се упражнявате, да спазвате режим на работа и почивка, да масажирате венците с пръсти.

Освен това на 22-ра седмица жената е изправена пред временни промени в работата на вътрешните органи (черва, стомах, бели дробове, пикочен мехур), изместени и притиснати от матката, нарастваща в коремната кухина. По-специално, поради изтискване на червата, бременна жена страда от запек, за да се сведе до минимум тежестта, която е необходимо да се включат в диетата храни, богати на фибри (например пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове, зърнени храни и др.), Упражнения и използвайте естествени лаксативи от групата на лактулозния сироп (например Portalac, Normase, Duphalac и др.). Разбира се, няма да е възможно напълно да се отървете от проблема със запека, но е напълно възможно да се сведе до минимум честотата на появата им..

Компресията на стомаха води до киселини, които от време на време тревожат всички бременни жени. Когато се появи киселини, е необходимо да се приемат антиациди (например Fosfalugel, Almagel, Maalox и др.), За да се спре неприятното усещане. И за да сведете до минимум честотата на киселини, трябва да следвате прости правила: пийте и яжте на малки порции 3 - 5 пъти на ден, след ядене и пиене, не се огъвайте, не лежете на хоризонтална равна повърхност, винаги лежете и спите с повдигнат край на главата, валяк или възглавница под раменете и врата.

Компресията на диафрагмата и белите дробове от матката води до задух - когато за жената е трудно да вдишва и издишва. Ако се появи задух, трябва да се отпуснете и да дишате чист въздух до прозореца или навън.

Изстискването на матката на пикочния мехур провокира често уриниране - трябва да изпразните пикочния мехур, който е изпълнен с малко количество урина, тъй като органът просто не може да побере повече поради липсата на свободно пространство в малкия таз. За съжаление това неудобство ще трябва да се търпи до самия край на бременността. Но при всяко пътуване до тоалетната е препоръчително тялото да се накланя напред по време на уриниране, така че цялата урина да се излива от пикочния мехур без остатъци.

В някои редки случаи натискът от матката върху пикочните органи може да доведе до болка при уриниране, болки в гърба и пикочна треска. Епизодите на пикочната треска са периоди на внезапно и неразумно повишаване на температурата, което продължава известно време (до няколко дни), въпреки приемането на антипиретични лекарства и след това се нормализира от само себе си. Освен това температурата с пикочна треска не е придружена от други симптоми..

Болката по време на уриниране, болки в гърба и епизоди на пикочна треска могат да бъдат както нормални прояви на бременност, така и признаци на патология на пикочните пътища. Ако не е необходимо да се консултирате с лекар с често уриниране, тогава ако изпитвате болка по време на уриниране, болки в гърба или пикочна треска, просто трябва да посетите лекар, който може да определи дали тези прояви са признак на заболяване или вариант на нормата.

Жена на 22-ра седмица може периодично да изпитва болка в ханша, гърба, кръста, опашната кост и кръстната кост, произтичаща от натиска на матката и значително увеличено натоварване на скелета поради увеличаване на теглото. Болката в тазобедрената става е причинена и от частично отделяне на тазовите кости поради омекотяване на връзките и сухожилията. Този процес протича с цел разширяване на родовия канал и осигуряване на голям капацитет. Тези болки в гърба, опашната кост и бедрата са нормални, но могат да бъдат много неудобни. Следователно, за да се сведе до минимум тежестта и честотата на болката в гърба, кръста, кръстната кост, опашната кост и бедрата, е необходимо да се намали натоварването върху скелета. И за това се препоръчва да не ходите на токчета, да не седите в неудобна поза, да не стоите дълго време, да не кръстосвате краката си, да не носите тежести, да не правите резки движения, да носите превръзка и т.н..

За съжаление много жени през 22-та седмица страдат от много неприятна проява - крампи на мускулите на прасеца, които могат да се появят до самото раждане. Те са причинени от недостиг на калций и витамин В12 в тялото, ниска кръвна глюкоза, разширени вени или захарен диабет и силен стрес на краката. Когато се появи спазъм, трябва да дръпнете крака за пръстите и да го задържите в това положение, докато болката изчезне. След това трябва да масажирате мускула на прасеца. И за да намалите честотата на гърчовете, трябва да приемате калциеви добавки, витамини от група В и да избягвате силен стрес на краката. В тези случаи, когато трябва да стоите дълго време на крака, трябва да почивате на всеки 1 - 2 часа в продължение на 10 - 15 минути с вдигнати крака.

Коластрата се освобождава от гърдата на 22-ра седмица, което показва подготовката на млечните жлези за предстоящото кърмене. Когато отделяте коластра, просто трябва да избършете зърната с чиста и суха кърпа.

Все повече изпъкналият напред корем налага ограничения върху обхвата на движенията - докато жената все още може спокойно да се наведе, да отреже ноктите на краката си без чужда помощ, но спането по корем вече не е възможно. Също така не се препоръчва да спите по гръб - това може да доведе до прекомерен натиск върху гръбначния стълб и компресия на долната куха вена. Оптимално е да спите от лявата страна с единия крак, прибран до стомаха, тъй като в това положение натискът върху различни органи и тъкани е минимален.

Разтягането на коремната кожа може да бъде придружено от силен сърбеж. Стриите (стриите) могат да се появят върху кожата на корема, бедрата и отстрани, които са разкъсвания на дълбоките структури на кожата. Те се появяват поради бързото разтягане на кожата от нарастващата матка. Ако се появят стрии, тогава е невъзможно да ги излекувате с козметика, но можете да ги направите невидими. За да направите това, трябва да започнете да смазвате стриите със специална козметика, докато те все още са червени. Когато стриите побелеят, вече няма да е възможно да ги направите невидими с помощта на козметика..

За да се предотврати появата на стрии в бъдеще, е необходимо кожата да се смазва със специална козметика, редовен подхранващ крем или растително масло (например маслина, слънчоглед, бадем, кайсия, пшеничен зародиш и др.).

Отделно трябва да се отбележи появата на нередовни контракции на 22-ра седмица, които от този момент ще присъстват до самото раждане. Такива тренировъчни контракции на Бракстън-Хикс са кратки, не са придружени от силна болка, появяват се 10 до 15 пъти през деня и осигуряват подготовката на матката за раждане. Ако контракциите се появяват редовно или са много болезнени, трябва незабавно да се обадите на линейка, тъй като това може да означава началото на преждевременно раждане.

Разпределения

Обикновено, на 22-ра седмица, вагиналното отделяне е тънко, доста обилно, белезникаво, прозрачно, с еднаква консистенция и с лека кисела миризма.

Промяна в характера на отделянето, а именно придобиването на зеленикав, жълтеникав или сивкав цвят, появата на бучки, люспи, мехурчета или примеси от слуз, гной, кръвни ивици - е признак на патология, най-често инфекциозни и възпалителни заболявания на гениталните органи. Следователно, ако естеството на освобождаването от отговорност се промени, е необходимо спешно да се консултирате с лекар за преглед и последващо лечение..

Ако отделянето стане обилно, воднисто, полупрозрачно и на външен вид наподобява мътна вода, тогава трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог, тъй като подобни симптоми могат да показват изтичане на околоплодната течност. И когато водата изтече, е необходимо да се оцени степента на увреждане на феталния пикочен мехур, останалото количество вода и съответно да се реши дали жената може допълнително да носи детето или е необходимо да се извърши ранно раждане (ако няма останала вода).

Появата на кървави отделяния от влагалището (кръв, а не мазнина) е сигнал за спешно повикване на линейка и хоспитализация, тъй като тяхното присъствие може да показва началото на преждевременно раждане, пълно или частично отлепване на плацентата, както и други патологии, които могат водят до загуба на бременност.

Ако жената развие подуване, зачервяване, сърбеж или парене в перинеума или гениталиите, това е признак на възпалителен процес, независимо от естеството на отделянето. В такава ситуация в близко бъдеще трябва да посетите гинеколог за преглед и последващо лечение..

В допълнение към вагиналното течение, жената може да има ректално отделяне (кръв, слуз и др.) На 22 гестационна седмица. Като правило, наличието на слуз или кръв в изпражненията или на къси панталони в областта на проекцията на ануса показва развитието на хемороиди или травма на ректалната лигавица с твърде плътни изпражнения. Появата на такива секрети е сигнал за посещение на лекар, тъй като лезиите на ректума трябва да се лекуват възможно най-скоро след появата им..
Повече за вагиналното течение

Кървене

Изтичането на всяко количество кръв от гениталния тракт е кървене. И през втората половина на втория триместър всяко кървене е признак на опасно състояние, което може да доведе до загуба на бременност (например отлепване на плацентата, преждевременно раждане). Следователно, с развитието на кървене от всякакво естество, особено ако е придружено от рязко влошаване на благосъстоянието, съчетано с остри спазмиращи болки в корема и / или долната част на гърба и се засилва с течение на времето, е необходимо спешно да се извика линейка и да се хоспитализира в акушерска болница.

Ако не се отделя кръв от гениталния тракт, а така наречената кървава мазка (размазваща червеникаво или кафяво отделяне), тогава в такава ситуация не е необходимо да се обаждате на линейка - достатъчно е да посетите акушер-гинеколог в клиниката в близко бъдеще. Този симптом обикновено не е характерен за състояния, които могат да доведат до загуба на бременност. Като правило кървенето се случва с ерозия на шийката на матката, дразнене на вагиналната лигавица по време на полов акт и др..

Матка и корем

На 22-ра седмица от бременността матката се намира в областта на пъпа с горния си ръб, в резултат на което жената може да почувства неприятно усещане за натиск върху пъпа отвътре. Това усещане ще премине, когато матката стане още по-голяма и горният й ръб е над пъпа. Височината на изправяне на очното дъно на матката (разстоянието от горния ръб на срамната артикулация до най-високата точка на матката) на 22 седмици е приблизително 18 - 20 cm.

Освен това в този гестационен период матката започва периодично да се свива, упражнявайки се преди предстоящото раждане. Тези контракции се наричат ​​обучение на Бракстън Хикс или фалшиви контракции. Фалшивите контракции се появяват спорадично, 10 - 15 пъти на ден, с различни интервали от време между тях, и представляват краткосрочно (1 - 2 минути) безболезнено свиване на матката. Този вид контракции са норма. Но ако се появят редовни контракции и техният брой надвишава 4 - 5 на час, тогава трябва да се извика линейка, тъй като това е симптом за настъпване на преждевременно раждане, което трябва да бъде спряно.

Коремът на 22-ра седмица е закръглен, ясно видим, изпъкнал напред, обиколката му при най-големия си размер е 72 - 78 см. Но размерът на корема все още не е толкова голям, че да не позволява на жената да се наведе (например при обуване, режене на ноктите на краката)... Поради постоянния растеж на матката, кожата на корема е силно опъната и следователно може да бъде доста забележим сърбеж. Освен това, поради бързото разтягане на кожата по корема, отстрани и бедрата, могат да се появят стрии (стрии)..

Болки в корема и други части на тялото

На 22-та седмица от бременността, на фона на пълно здраве, жената може да има болка или болезненост в различни части на тялото, поради нормални физиологични промени в размера, съотношението и разположението на органите. Съответно такива болки също са нормални, не показват патология и не изискват лечение..

Така че, обикновено, жена на 22-ра седмица от бременността може да изпитва болки в корема, гърба, кръста, кръстната кост, опашната кост, пъпа, бедрата и краката..

Нормалните болки в корема и отстрани са причинени от напрежението на връзките, задържащи матката, както и притискане на органите и силно напрежение на мускулите на предната коремна стена. Такива болки имат характер на слабо разтягане или силно краткотрайно лумбаго при извършване на резки движения.

В допълнение към нормалната болка, на 22-ра седмица жената може да изпита и абнормна болка в корема, което е признак на патология. Основната разлика между нормалните и патологичните болки е тяхната ненатрапчивост. С други думи, те присъстват, но сякаш в периферията на съзнанието, без да пречат на ежедневните дейности. Но патологичните болки моментално изпълват напълно всичко и не дават възможност да се мисли за нещо друго или да се извършва каквато и да е работа. В допълнение, патологичните болки обикновено имат спазми или рязко болки в природата, могат да се комбинират с повишаване на телесната температура или вагинални секрети (кървави или воднисти течности).

Съответно, на фона на нормалната болка не трябва да се притеснявате, но когато се появят признаци на патологична коремна болка, трябва да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани.

Нормалната болка в гърба, кръста, кръстната кост, опашната кост и тазовите кости обикновено се свързва с натиск от матката върху гръбначния стълб и таза, както и изместване на центъра на тежестта поради изпъкналия корем. Болката при тази локализация е почти винаги нормална и единственото изключение е болката в кръста, която може да има патологичен характер, ако се комбинира с болка по време на уриниране или повишена телесна температура. Ако подозирате патологична болка в гърба, препоръчително е да се консултирате с лекар в клиниката, тъй като те могат да бъдат признак на бъбречно заболяване.

Болката в тазобедрената става винаги е нормална за 22-та седмица от бременността. Те са свързани с омекотяване на връзките и сухожилията и отделянето на тазовите кости отстрани. Това леко отделяне на костите осигурява увеличаване на ширината на родовия канал, което улеснява раждането на жената.

Болката в пъпа има характер на неприятно усещане за натиск, но на 22-ра седмица тя също винаги е нормална, тъй като се причинява от натиска на матката върху тази част на корема поради разположението на горния й ръб приблизително в пъпа. Когато матката стане още по-голяма и горният й ръб е над пъпа, болезненото усещане ще изчезне.

Болката в краката на 22 седмица също обикновено е нормална (освен ако жената няма някакво венозно заболяване, като разширени вени), тъй като е свързано с повишен стрес.

Нормалните болки от всяка локализация не изискват лечение, но можете да опитате да намалите тежестта им, за да не изпитвате дискомфорт. За да направите това, трябва да сведете до минимум натоварването върху костите, мускулите, сухожилията, сухожилията, ставите и вътрешните органи, като изпълните следните прости стъпки:

 • Изберете обувки с удобни, не тънки подметки с малък, стабилен ток (около 2 - 3 см). Съответно е нежелателно да се носят обувки на висок ток..
 • Препоръчително е да не стоите дълго време. Ако обаче работата е изправена, тогава трябва да лежите с повдигнати крака нагоре на всеки 1 - 2 часа в продължение на 10 - 15 минути.
 • Седнете само на твърди столове с облегалка.
 • Седейки на стол, поставете ниска стойка под краката си.
 • Не сядайте на меки повърхности.
 • Не кръстосвайте краката си.
 • При заседнала работа трябва да ставате и да ходите 10-15 минути на всеки 1 до 2 часа.
 • Спете от лявата страна.
 • Не носете гравитация.
 • Не правете резки движения.
 • Ставайки от леглото, първо трябва да спуснете краката надолу.
 • Наведете се, като поставите краката си на ширината на раменете и след това леко ги огънете в коленете и чак тогава се наведете.
 • Носете превръзка.
 • Няколко пъти на ден в продължение на 5 - 15 минути станете в позиция на коляно-лакът (на четири крака).

В допълнение към физиологични болки с различна локализация, на 22-ра седмица жената може да страда от мъчителни болки в ануса или ректума, които са патологични и са причинени от хемороиди, анална цепнатина и др. Когато се появят такива патологични болки, трябва да посетите лекар и да извършите необходимото лечение.

Ако жената няма усложнения на бременността (например заплаха от спонтанен аборт, предлежание на плацентата, исхемично-цервикална недостатъчност) и се чувства добре, тогава можете да правите любов. Освен това, много жени изпитват по-силен сексуален порив през втория триместър, отколкото преди бременността, а степента им на удовлетвореност от секса също е много висока, тъй като чувствителността на гениталиите се увеличава по време на бременността. Някои жени, по време на полов акт през втория триместър на бременността, дори за първи път в живота си изпитват мощен и ярък вагинален оргазъм.

Трябва обаче да се помни, че по време на бременност сексът трябва да бъде спокоен, без резки и груби движения, без дълбоко проникване на пениса във влагалището и без претенциозни пози, които карат жената да се напрегне или да окаже натиск върху стомаха си..

На 22-ра седмица, наддаването на тегло варира от 3,4 кг до 6,8 кг, въз основа на телесното тегло, което е съществувало преди бременността. Стойностите 3,4 - 6,8 кг са оптимални. По този начин, ако теглото на жената от началото на бременността до 22-та седмица се увеличи с 3,4 - 6,8 кг, то това се дължи на растежа на матката и плода, както и на увеличаване на обема на кръвта и леко подуване, нормално за бременните жени. Съответно жената не е напълняла, не е имала мастни натрупвания и след раждането, когато отокът отшуми, обемът на кръвта намалява и матката се свива, телесното й тегло ще се върне до стойността преди бременността.

Ако една жена е качила повече от 6,8 кг до 22-та седмица, това показва, че увеличението се дължи не само на растежа на матката, увеличаване на обема на кръвта и подуване на тъканите, но и на появилите се мастни натрупвания. Следователно, след раждането, жената ще установи, че се е възстановила по време на бременност..

Въпреки това, като се има предвид, че колебанията в нормалното наддаване на тегло варират доста значително, трябва да знаете какво е оптималното наддаване на тегло за жени с различно тегло преди бременността. Така че жените с наднормено тегло с индекс на телесна маса над 25 трябва да наддават не повече от 3,4 кг, а слабите жени - до 6,8 кг. Съответно жените със средно телосложение могат да наддават до 5,1 кг.

По принцип преди края на бременността жената трябва да добавя в диапазона от 350-500 g на седмица, за да не напълнее и да се върне към теглото преди бременността след раждането. Познавайки оптималното наддаване на тегло, жената може да контролира собственото си наддаване, като просто се претегля седмично.

Храна и алкохол

На 22-ра седмица плодът активно расте, набира тегло и дължината на тялото му се увеличава, така че жената трябва да получава разнообразни хранителни вещества, витамини и минерали с храна в достатъчни количества, които да задоволят нуждите не само на тялото на бъдещата майка, но и на бързо растящото бебе... Диетата на жената през 22-та седмица трябва да бъде разнообразна и пълноценна. Менюто трябва да включва месо, риба, млечни продукти, пресни зеленчуци, плодове, билки, плодове, зърнени храни, печени изделия от пълнозърнесто брашно, ядки, сушени плодове, животински и растителни мазнини. Ако жената не страда от подуване на корема, тогава можете да включите бобови растения в менюто - грах, боб, леща и т.н. Задължително е диетата да съдържа храни, съдържащи голямо количество калций (извара, сирена и др.) И желязо (говеждо месо, черен дроб, нар, елда каша), тъй като нуждата от тези минерали е голяма.

Растителното масло е най-добре да се използва като дресинг за салати от пресни зеленчуци и масло за подправка на готови основни ястия. При приготвянето на храна се препоръчва да се избягва пърженето, тъй като пържените и мазни храни могат да провокират киселини, подуване на корема и чревни спазми. Препоръчва се да се варят храни, да се готвят на пара, да се задушават или пекат.

Препоръчително е или да се изключи напълно от диетата, или да се сведе до минимум консумацията на всякакви консервирани храни (риба, месо, зеленчуци и др.), Пушени меса, пържени, осолени, мариновани, пикантни, пикантни, бързи храни, сладкиши от маслено тесто, както и всякакви сладкиши, тъй като тези продукти допринасят за увеличаване на теглото, появата на отоци и развитието на киселини, запек, дисбиоза, млечница и др. Също така се препоръчва да се ограничи приема на сол - излишъкът от нея ще доведе до оток..

Оптимално е да се храните 3 - 5 пъти на ден на малки порции, което ще осигури равномерно запълване на червата, няма да разтегне стомаха и да създаде постоянно усещане за ситост. Честите малки хранения могат да помогнат за свеждане до минимум на запек и киселини, като същевременно елиминират болезненото желание за ядене. Но именно в закуските по правило се консумират нездравословни висококалорични храни, които допринасят за увеличаване на теглото..

Препоръчва се да се консумират не повече от 2 литра течност на ден, като се има предвид водата, съдържаща се в готовите ястия. Можете да пиете, когато пожелаете, но е препоръчително да задоволите жаждата си със здравословни напитки, които нямат отрицателен ефект (плодова напитка, компот, желе, минерална вода, чиста негазирана вода и др.) По-добре е изобщо да не пиете чай и кафе или да ги пиете в малки количества (не повече от 2 чаши на ден), тъй като тези напитки имат твърде силно стимулиращо действие.

Алкохолните напитки трябва да бъдат забранени през цялата бременност, тъй като етиловият алкохол е токсин за централната нервна система. И като се има предвид, че той може да проникне през плацентата към плода, той теоретично е способен да има отрицателен ефект върху бебето, дори в малки количества. Въпреки че много лекари и учени са на мнение, че чаша вино или бира няма да навредят на плода, ефектът от етиловия алкохол може да бъде непредсказуем. В резултат на това в някои случаи дори редовната консумация на бира или вино няма да повлияе негативно на развитието на плода, а в други буквално едно пиене на алкохолни напитки ще причини значителна вреда.

Отделно трябва да се спомене един много интересен факт - някои жени по време на бременност са изправени пред болезнено и непреодолимо желание да пият алкохол, въпреки че никога не са злоупотребявали с алкохолни напитки. Това желание се дължи на недостиг на протеини в организма, следователно, ако има желание за алкохол през 22-та седмица от бременността, трябва да включите в диетата повече протеинови продукти, като месо, риба, сирене, морски дарове, ядки, семена и т.н..
Повече за храненето

Одобрени лекарства

В момента всички лекарства според класификацията на FDA са разделени на пет групи (A, B, C, D и X) в зависимост от това какъв ефект имат върху плода и хода на бременността. Съответно, определено лекарство е разрешено или забранено по време на бременност се определя от коя група според класификацията на FDA принадлежи.

На 22-ра седмица лекарствата от групи А и В са безопасни и одобрени за употреба.Освен това за лекарства от група А е доказана пълна безопасност за плода, а за лекарства от група Б безопасността е доказана за бебе през втория и третия триместър на бременността (т.е. от 13-та седмица и преди раждането).

При тежко състояние на жената, когато лечението ще донесе повече ползи за бременната жена, отколкото вреда за плода, се разрешава употребата на лекарства от група С, но само под наблюдението на лекар. За лекарства от тази група е установен отрицателен ефект върху плода при опити с животни, но този отрицателен ефект не е толкова силен, че категорично да забранява употребата на лекарството.

Ако жената е заплашена от смърт, е позволено да използва лекарства от група D, които имат отрицателен ефект върху плода, идентифицирани при употреба при хора, а не само при опити с животни.

Лекарствата от група Х никога не се използват по време на бременност, тъй като имат вредно въздействие върху плода, тоест когато се използват, бебето просто умира.

За да разберете към коя група принадлежи дадено лекарство според класификацията на FDA, трябва да прочетете раздела "Употреба по време на бременност и кърмене" в официалните инструкции.

Ако инструкциите съдържат индикация, че лекарството е одобрено по време на бременност, то то принадлежи към група А. Ако инструкциите посочват някоя от следните опции: "лекарството е одобрено за употреба през втория и третия триместър" или "не при опити с животни разкри отрицателен ефект върху плода, но употребата на лекарството се извършва само по предписание на лекаря "- тогава това лекарство е от група Б. Ако инструкциите казват:" при експерименти с животни е разкрит отрицателен ефект върху плода, поради което употребата е разрешена само в случаите, когато ползата за майката надвишава рисковете за плода ", тогава това лекарство принадлежи към група В. Ако инструкциите посочват, че лекарството е забранено за употреба по време на бременност, то то принадлежи към група D или X.

Тъй като обаче често е невъзможно да се прочетат инструкциите и е спешно да се реши дали дадено лекарство може да се използва - по-долу публикуваме списък с най-често използваните в ежедневието лекарства от групи А и В, разрешени за употреба на 22-ра гестационна седмица:

 • Средства за температура (антипиретични) - лекарства на основата на парацетамол (Акамол-Тева, Далерон, Ифимол, Калпол, Панадол, Лупоцет и др.), Ибупрофен (Бонифен, Бруфен, Ибупром, Ибусан, Ипрен, Нурофен и др.) Или ацетилсалицилова киселина (Аспирин, ацетилсалицилова киселина).
 • Лекарства за потискане на суха непродуктивна кашлица без отделяне на храчки - лекарства на основата на декстрометорфан (Akodin, Padeviks, Paracetamol DM, Tussin plus).
 • Отхрачващи лекарства - лекарства на основата на гвайфенезин или бромхексин (Bronchicum, Bronchipret, Gerbion, Gedelix и др.).
 • Препарати за назална конгестия и хрема - местни средства (назални капки и спрейове) на базата на псевдоефедрин, фенилефрин (Vibrocil, Orinol Plus, Rinopront и др.), Ксилометазолин или оксиметазолин (за носове, галазолин и др.).
 • Антиалергични лекарства - лекарства, принадлежащи към 3-то поколение (Allegra, Desloratadine, Norastemizole, Telfast, Erius и др.).
 • Аналгетици (болкоуспокояващи) - лекарства на базата на дротаверин (No-Shpa, Drotaverin), папаверин (Papaverine) и ибупрофен (Nurofen, Ibuprofen и др.), Както и магнезий (магнезиев сулфат).
 • Антиациди (при киселини) - лекарства на основата на магнезий и алуминиев хидроксид (Almagel, Alumag, Gastracid, Maalox, Fosfalugel).
 • Противогъбични средства - лекарства само за локално приложение (супозитории, кремове и мехлеми за вагинално приложение) Клотримазол, Микогал, Миконазол, Натамицин, Нистатин, Сертаконазол, Еконазол.
 • Антихемороиди - лекарства само за локално приложение (супозитории, кремове и таблетки за приложение в ректума) Хепатромбин, калциев добезилат, проктогливенол, релиф, троксерутин, ескузан.
 • Лаксативи - различни сиропи с лактулоза са безопасни (Duphalac, Portalak, Normase и др.).
 • Антидиарейни средства (при диария) - пробиотици (Linex) и сорбенти (Smecta).
 • Антибиотици - приемливи са лекарства от пеницилиновата група (амоксицилин, амоксиклав и др.), Цефалоспориновата група (цефуроксим, цефалексин), както и нитрофурантоин, еритромицин, полимиксин, линкомицин, клиндамицин.

22 седмица от бременността: йога за бременни жени (препоръки на инструктора), оценка на вътрематочното развитие на детето - видео

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.