Бременността е вълшебен период в живота на всяка жена. Въпреки дискомфорта, нарастващия корем, проявите на токсикоза и слабост, много бременни жени след раждането на бебето признават, че започват да пропускат състоянието на щастливо очакване на бебето. Най-вероятно бебе под сърцето е най-доброто чувство в живота на бъдещата майка, която знае, че скоро ще се срещне с най-важния човек в живота си и 26 седмици от бременността не е изключение..

Съдържание

 • Въведение
 • 26 седмица от бременността: какво се случва
 • Проблеми и заплахи на 26-та седмица от бременността
 • 26 седмици бременна: Развитие на плода
 • Разбъркване на бебе на 26 седмица от бременността
 • Изследвания и анализи при 26 гестационна седмица
 • Ултразвук на 26 гестационна седмица
 • 26 седмици бременна: Диета
 • 26 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 26-та седмица от бременността
 • Заключение

Въведение

Двадесет и шестата бременност е началото на седмия месец от бременността и края на втория триместър. По това време детето вече е добре развито и може да оцелее, ако е преждевременно родено.

Бебето се движи активно, като информира майка си за присъствието си около 250 пъти на ден. Не всички негови движения обаче се усещат ясно и това е абсолютно нормално. Плодът вече е толкова силен, че не само мама, но и татко могат да следят двигателната му активност, като поставят ръка на стомаха си.

26 седмици бременна: какво се случва

Двадесет и шеста акушерска седмица на бременността е седмият месец на бременността. На този етап, който се изчислява от гинеколозите от първия ден на последния менструален цикъл, бъдещата майка започва да усеща как се движи бебето. Понастоящем държавата вече не е толкова безгрижна и лесна, както преди няколко седмици. Тялото работи и за двама, така че много бременни жени отбелязват умора, слабост и сънливост. Млечните жлези набъбват и започват да се подготвят за производство на мляко, за да хранят потомството.

По това време жените могат да почувстват промяна в ритъма на дишане и задух. Поради факта, че матката расте и се увеличава по размер, тя оказва натиск върху диафрагмата и не позволява дишането толкова свободно, колкото преди. Дишането става повърхностно и периодично. Също така матката започва да притиска пикочния мехур, в резултат на което пътуванията до тоалетната стават по-чести. Подобни симптоми се наблюдават през първите месеци на раждане на плода, така че тя е позната на бъдещата майка.

В психоемоционално отношение една жена вече е напълно готова да стане майка и очаква с нетърпение нейното дете да се роди. Много бременни жени отбелязват, че майчинският им инстинкт започва да се събужда и те активно се подготвят за раждането на дете..

Започва да се поражда желание по отношение на устройството на къщата и подготовката й за раждането на бебе. Често се случва бременна жена да започне ремонт, генерално почистване или дори да реши да смени местоживеенето си.

Гинеколозите отбелязват, че това поведение е присъщо на бъдещата майка на генетично ниво, близките хора трябва да се отнасят с подобни капризи с разбиране. Важно е да се гарантира, че жената не се притеснява и е защитена от физическо натоварване, за да се избегне влошаване на цялостното благосъстояние..

За да избегнете усложнения, можете просто да говорите спокойно с мама и да й предадете, че активната подготовка за раждането на бебе може да й навреди, така че е по-добре да го отложите за известно време, когато детето вече е родено.

Проблеми и заплахи на 26-та седмица от бременността

На двадесет и шестата седмица от бременността шийката на матката претърпява някои промени, които са свързани с образуването на лигавица, която предпазва детето от инфекции от тялото на майката. В този момент щепселът е значително уплътнен, което води до увеличаване на обема на изпускане. Това е напълно нормално, въпреки че може да причини известен дискомфорт при жената..

Ако обаче цветът на отделянето е станал не белезникав или прозрачен, а жълт, зелен или тъмнокафяв с кръвни съсиреци, трябва незабавно да посетите лекар. Също така, жената трябва да вземе предвид, че в нормално състояние консистенцията на тайната трябва да бъде еднаква, без остра, неприятна миризма..

Болкови усещания

Болката може да се появи в различни части на тялото. Трябва да се отбележи, че много майки понасят края на втория триместър доста лесно, докато останалите трябва да се справят с редица различни видове заболявания, представени от:

 • Алгия в коремната област, която е свързана с активното движение на нероденото бебе. Най-вече бебето обича да бута майката под ребрата и по пикочния мехур. Обикновено по този начин детето дава ясно да се разбере, че всъщност не му харесва каква позиция е заела майка му. За да спрете да ритате и да причинявате дискомфорт, трябва да смените позицията си.
 • Дискомфорт в матката, резултат от разтягане на самия орган и неговите мускулни тъкани. Също така през този период вече се появяват тренировъчни контракции, служещи като подготвителен етап за раждането..
 • Болка в долните крайници, която се появява по различни причини, включително липса на калций, силен оток и поява на разширени вени.

За да облекчите всички горепосочени заболявания, трябва да се свържете със специалист, който да ви каже безопасни методи за тяхното спиране..

Промени в матката

На двадесет и шестата гестационна седмица съотношението на ширината и височината на матката е 17x25 сантиметра. Коремът вече е доста голям и няма да работи, за да го скриете дори под широки дрехи. Поради размера си, той носи осезаемо неудобство на бъдещата майка. Матката, която е нараснала в обем, притиска и измества всички органи, разположени в малкия таз, също така оказва натиск върху храносмилателния тракт и дихателната система.

Матката оказва негативно влияние върху храносмилателните органи, като силно ги прищипва, в резултат на което бременната жена започва да се оплаква от киселини и проблеми с дефекацията. Ако запекът не се лекува навреме, това може да доведе до развитие на хемороиди, което също е чест спътник на бременността..

В период от двадесет седмици жената започва да усеща леки контракции на матката. Това са така наречените тренировъчни контракции, предназначени да подготвят матката за раждане. Появата им не трябва да предизвиква паника и притеснения, тъй като те не представляват заплаха за детето и няма да предизвикат спонтанен аборт. Когато обаче се появи силна алгия в коремната област, най-добре е да се консултирате със специалист.

Слизестата запушалка, разположена в шийката на матката, започва да се образува няколко седмици след оплождането на яйцето и фиксирането му върху стената на матката за по-нататъшен растеж и развитие на ембриона. Началото на бременността води до хормонален скок, а това от своя страна до омекотяване на шийката на матката, която започва да се запълва с лигавичен секрет, удебелявайки се с всеки овулационен период и удебелявайки с началото на всеки нов цикъл. Към двадесет и шестата гестационна седмица коркът вече е здраво закрепен в шийката на матката и предпазва плода от проникването на патогенни микроорганизми.

Аритмия при нероденото бебе

Лекарите могат да слушат как сърцето на бебето бие не само с ултразвук, но и със стетоскоп, започвайки от деветнадесетата гестационна седмица. Ако сърдечната честота е в района от 120 до 160 удара в минута, тогава този показател се счита за нормален. С увеличаването и отклонението от нормативните граници гинекологът диагностицира нероденото бебе с аритмия.

Ненормалният пулс не е причина за сериозно безпокойство и мисли, че детето има проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Гинеколозите казват, че нарушенията на ритъма могат да бъдат от краткосрочен характер, което е абсолютно нормално. С течение на времето те ще изчезнат и всичко ще се нормализира..

Ако проблемът продължава, тогава бъдещата майка се регистрира до самото раждане, лекува се и се наблюдава от кардиолог.

26 седмици бременна: Развитие на плода

Размерът на плодовете на двадесет и шеста седмица наподобява среден пъпеш. Тежи 850 грама и е дълъг до 23 сантиметра. По това време нивото на развитие на бебето вече е на високо ниво. Сега детето е завършило формирането на дихателната система и мозъка, така че тези органи преминават в етап на подобрение. Детето вече може да мисли, може да различава добре миризмите и вкусовете, освен това се придържа към определен модел на сън и активност.

Ако преди седмица бебето не е отворило очи, сега отваря клепачите си и изследва околната среда с помощта на очите си. Всички системи и органи за поддържане на живота са се формирали и сега започват да се подобряват.

Чертите на лицето на плода са ясни и добре оформени. С помощта на ултразвуково изследване те вече могат да бъдат изследвани и да се направи заключение за това кой ще изглежда бебето, въпреки че те все още могат да се променят преди раждането. Ушните уши вече са се оформили, слуховите рецептори и вътрешното ухо сега се полагат. След като завърши този процес, бебето ще може да чува по-ясно и да се научи по-внимателно да анализира звуковата дейност около себе си..

Сега той реагира добре на силни звуци и знае как да ги различава. Често децата не обичат силната музика и шума, за което информират майка си със силни тръпки. За да не дразни бебето, най-добре е да избягвате онези фактори, които не са по вкуса му..

Какво друго се развива и формира?

Сега се развиват не само мозъкът и централната нервна система, но и паметта. На този етап детето може да запомни гласа на майката и да го различи от всички останали гласове. Сърдечният ритъм на бебето е между 130 и 160 удара в минута. Белите дробове са напълно оформени и плодът вече ги тренира, изпълнявайки дихателни упражнения. Укрепват се структурите на костната тъкан и се образуват подкожни мазнини, поради което детето наддава на тегло и се научава да регулира своя топлообмен.

Съдовете вече не се виждат през кожата и те вече не са прозрачни, тъй като благодарение на мазнините те се уплътняват и изглаждат. Надбъбречните жлези започват да функционират, произвеждайки секреторни елементи, важни за бебето. В момента това са хормони на растежа. Млечните зъби на бебето са се образували преди няколко месеца, сега кътниците започват да се образуват.

Гениталиите вече са практически оформени. Момичетата на този етап вече имат вагина, матка и фалопиеви тръби, а при момчетата на двадесет и шест седмици тестисите започват да се спускат в коремната кухина.

Можете също така да разберете как се развива плодът, какви симптоми и усещания се появяват на 27-та седмица от бременността, както и какво препоръчват гинеколозите, правилното хранене и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Разбъркване на бебе на 26 седмица от бременността

На двадесет и шест седмици детето прекарва по-голямата част от деня в сън. Периодът на почивка може да варира от 18 до 21 часа. През останалото време бебето се движи активно, като се усеща от резки и движения.

Детето вече е станало толкова силно и е напълняло, че с помощта на физическа активност сигнализира на мама какво харесва и какво не. Сега дори бащата на бебето може да наблюдава как детето му общува със заобикалящия го свят, слагайки ръка на корема на жена си.

Гинеколозите настоятелно препоръчват на родителите да наблюдават колко често и интензивно детето се бута и движи. Ако той е твърде активен или, напротив, се движи много слабо, жената трябва да се свърже с предродилната клиника и да се подложи на допълнителен преглед, за да разбере каква е причината за това поведение на плода и дали всичко е нормално при него.

Изследвания и анализи при 26 гестационна седмица

Към този период бъдещата майка вече е преминала две изследвания, необходими за проследяване на вътрематочното развитие на плода. Те се състоят от hCG, свободен естриол, AFP и ултразвукови тестове. Сега, преди да отиде на планиран час в антенаталната клиника, тя трябва да премине скрининг, представен от клиничен кръвен тест и общ тест на урината. При назначение на лекар гинекологът ще вземе тампони за флора, ще измери очното дъно, коремния обем, теглото и кръвното налягане.

 • Изследването на урината е необходимо, за да се определи състоянието на пикочната система на бъдещата майка. С негова помощ можете да предотвратите появата на различни възпаления. Намазката ви позволява да изследвате микрофлората на влагалището, която може да развие млечница, причинена от гъбична инфекция. Това заболяване често се развива при жени в позицията.
 • Кръвният тест на първо място ви позволява да идентифицирате проблеми със съсирването на кръвта. Също така с негова помощ специалист оценява гликемичния индекс на бременна жена. Това е необходимо, тъй като при носене на плод съществува риск от развитие на диабет, което е свързано с преструктуриране на метаболитните процеси и висока консумация на сладки и брашнени продукти. Трябва да се отбележи, че вероятността от развитие на такава патология е ниска, но въпреки това гинекологът трябва да се увери, че тя не е възникнала и няма предпоставки за нейното развитие.
 • В допълнение, изследването на кръвен серум може да определи нивото на хемоглобина. Най-често се диагностицира точно в края на втория - началото на третия триместър, което причинява анемия. За да спре това състояние, на бъдещата майка се предписват железосъдържащи лекарствени продукти или се предписва специална диетична дажба за отстраняване на проблема.

Ултразвук на 26 гестационна седмица

На този етап от развитието на плода ултразвукът не е рутинна процедура, но в някои случаи все пак се извършва. Когато изследва със сензор, лекарят внимателно изследва структурата на детето, развитието на неговите органи и спазването на стандартните показатели.

Uzist проверява съответствието на теглото на трохите с гестационната възраст, проверява дали органите са се образували правилно и има ли отклонения или патологии в развитието на детето. С помощта на ултразвук могат да бъдат открити редица сериозни дефекти, както и генетични заболявания.

Трябва да се отбележи, че за период от двадесет и шест седмици полът на детето може да се определи със сто процента точност, тъй като гениталиите му са вече напълно оформени.

26 седмици бременна: Диета

Диетата на бъдещата майка трябва да бъде балансирана, здравословна и пълноценна. Менюто не трябва да съдържа храни, които могат да навредят на тялото. Те са представени от полуфабрикати, газирани напитки, силно кафе и чай, пържени храни, алкохол, сладко и брашно.

Също така, диетолозите съветват жените в състояние да изоставят храни, които са естествени алергени, които са представени от мед, цитрусови плодове, шоколад и червени плодове. Трябва да ограничите употребата на сол, тъй като тя провокира развитието на оток.

Какви храни трябва да бъдат включени в менюто на бременната жена? Жена, която носи дете, трябва да яде зърнени храни от зърнени храни, тъй като те могат да премахнат киселини, тежест в корема, запек и метеоризъм. Полезно е да се консумират ферментирали млечни продукти, моркови и ябълки. За да се попълнят запасите от витамини и протеини в организма, диетата трябва да включва храни, представени от нискомаслена прясна риба, постно месо, плодови напитки, плодове и зеленчуци.

Бъдещата майка едва ли ще може да откаже сладкиши и кифли, но трябва да сведе до минимум консумацията им. Трябва да се храните на малки порции и често по този начин няма да можете да се оправите сами, но и да предотвратите напълняването на бебето.

26 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

За да донесе двадесет и шестата седмица само радост и положителни емоции, бъдещата майка трябва да се придържа към следните препоръки:

 • Тъй като през този период порасналият корем упражнява натоварване на гръбначния стълб и лумбалната област, жената трябва да носи пренатална превръзка и да изпълнява специални релаксиращи упражнения, които ще намалят или напълно ще облекчат болките в гърба.
 • Не трябва да се пренебрегва почивката. Здравият сън трябва да продължи най-малко осем часа. Трябва да спите на лявата си страна, като използвате специална възглавница за бъдещи майки.
 • За да се избегне появата на стрии поради разтягане на кожата, от самото начало на бременността жената трябва да прилага специални средства за защита срещу стрии върху кожата. Те могат да бъдат закупени както в аптеката, така и в специални магазини..
 • Да седиш постоянно вкъщи също е противопоказано. Жената трябва да ходи повече, да води активен начин на живот и да прави специални упражнения за бременни жени.

Бременността е време за получаване на удоволствие от живота, така че не можете да се откажете от себе си. Във всичко обаче трябва да спазвате мярката, за да не навредите на себе си и на детето..

Секс на 26-та седмица от бременността

На този етап интимният живот на жената не е противопоказан, ако тя не се притеснява от тонуса на матката, болки в коремната област и гестоза, придружени от пристъпи на гадене и повръщане. На този етап сексът трябва да бъде спокоен и нежен. Необходимо е да се изберат онези позиции за влюбване, които изключват натиск върху порасналия корем.

Ако гинекологът по време на прегледи не забрани близостта със съпруга си и не й налага ограничения, тогава е допустимо и няма да навреди на тялото.

Ако обаче лекарят е поставил табу върху сексуалните отношения, не бива да се пренебрегват препоръките му, тъй като това е изпълнено със сериозни последици, до преждевременното раждане на бебето..

Заключение

За да премине този период без проблеми, трябва да слушате бебето и собственото си благополучие. Не трябва да променяте хранителните си навици, тъй като детето вече е свикнало с ежедневната диета и новите вкусове може да не му харесат.

Трябва да ходите повече на чист въздух, да водите активен начин на живот и да следвате препоръките на вашия гинеколог, в този случай двадесет и шестата седмица ще мине лесно и няма да донесе дискомфорт.

26 седмици бременна

Какво се случва

26 гестационна седмица е когато феталната хипофизна жлеза освобождава растежен хормон. Мозъкът на вашето бебе изгражда връзка с надбъбречната кора, благодарение на която започват да се произвеждат други хормони. По това време формирането на белодробните алвеоли е завършено, самите бели дробове заемат окончателното си място.

Зачатъците на млякото и кътниците вече са формирани и последните, на 26-та седмица от бременността, се вкостяват. Кожата на бебето постепенно се изглажда и променя цвета си, а костната система продължава да се укрепва. Вашето бебе вече е в състояние да вижда, но въпреки че е много далновидно и всичко му се появява под формата на размазани цветни петна.

Хлапето е много активно и вие постоянно усещате движенията му. На 25 - 26 гестационна седмица плодът най-често се намира с главата надолу, но може лесно да промени позицията си. Това не би трябвало да е причина за тревога сега.

Детето чува добре, способно е да различава гласове и дори да запомня музика. Започнете да му пеете приспивни песни и след раждането бебето ще стихне под звуците на позната мелодия.

Вашето благополучие

Коремът, който е нараснал до 25 - 26 седмица от бременността, не може да не повлияе на вашето благосъстояние и все още изпитвате всички съпътстващи симптоми. Задух, киселини в стомаха, подуване на корема, телесни спазми, запек и други неприятности, за съжаление, стават постоянни спътници на бъдещите майки до самото раждане на бебето. До края на втория триместър нивото на хемоглобин в кръвта често спада, така че гинекологът може да предпише приема на железосъдържащи лекарства.

На 26 гестационна седмица повечето жени вече добре осъзнават болките в гърба и кръста. За да сведете до минимум дискомфорта, почивайте повече на дивана: лежането с изпънати крака ще облекчи гръбнака ви. Добра профилактика на болки в гърба - йога или гимнастика за бременни жени.

До 26-та седмица на бременността много бъдещи майки могат да започнат да усещат болка в ребрата или подребрието. Свързано е с натиска на матката върху вътрешните органи или с резки движения на детето. Опитайте се да намерите оптималното положение на тялото, при което болезнените усещания няма да бъдат толкова изразени.

Ако имате признаци на хемороиди, никога не пренебрегвайте тези симптоми. Кажете на Вашия лекар за проблема и говорете с него за употребата на ректални супозитории или други лекарства, одобрени на 26 седмица от бременността. Бъдете готови за главоболие. За да ги избегнете, трябва да ходите повече на чист въздух и да се отпуснете напълно. Ако главата ви все още боли, легнете в полутъмна, добре проветрива стая и се опитайте да заспите - често именно сънят помага да се справите с този вид заболяване.

Рискови фактори

Опасностите от 25-та до 26-та седмица са рискът от развитие на гестоза, желязодефицитна анемия и преждевременно раждане. Дори обикновената настинка може да провокира аборт. Ето защо бъдещата майка трябва да се предпази от хипотермия, да избягва негативни емоционални преживявания и да решава здравословни проблеми навреме. Ако имате болки в стомаха или необичайно вагинално течение, незабавно се консултирайте с вашия гинеколог..

Също така по това време, според резултатите от ултразвук, може да се открие такава патология като преждевременно стареене на плацентата. Това се случва, когато:

 • Многоплодна бременност;
 • Ендокринни заболявания (захарен диабет, хипотиреоидизъм, тиреотоксикоза);
 • Нарушение на структурата на маточната стена, свързано с предишно трудно раждане или аборт;
 • Хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата и пикочната система;
 • Усложнения на бременността (късна токсикоза, резус-конфликт, неправилно разположение на плацентата, вътрематочна инфекция);
 • Интоксикация (пушене, пиене на алкохол).

На 25 - 26 седмица от бременността може да се наруши механизмът на доставка на хранителни вещества и кислород от майката на бебето, поради което развитието на плода се забавя, съществува риск от кислороден глад. При първите признаци на стареене на плацентата спешно е необходимо лечение. Тогава опасността от неблагоприятен изход ще бъде сведена до минимум..

Медицински надзор

Най-вероятно вторият планиран ултразвуков преглед вече е приключил, но се случва лекарят да изпрати ултразвуково сканиране на 26-та седмица от бременността. Изследването може да се наложи по медицински причини или ако по някаква причина не е направено по-рано.

При ултразвуково сканиране специалист ще разгледа как се развиват вътрешните органи на плода, неговия скелет и също така ще определи риска от малформации на нервната система и други аномалии. Освен това се изследва матката: състоянието на вътрешния мускулен слой, мястото на закрепване и местоположението на плацентата, качеството и количеството на околоплодната течност.

Също така, на 26 седмица от бременността се предписва общ анализ на урината и кръвта, проверяват се нивата на захар, хемоглобин, след което, ако е необходимо, се препоръчва специална диета или лекарства за коригиране на показателите. Rh отрицателните жени се тестват за антитела.

Препоръки на 26-та седмица от бременността

На 25 - 26 седмица от бременността е време да започнете да се подготвяте за хранене: измийте гърдите си с хладка вода, вземете въздушни бани, внимателно масажирайте зърната с твърда кърпа, но не ги дразнете прекалено, за да не се тонизира матката.

Нарастващият корем пречи на съня. За по-голямо удобство вземете със себе си малки възглавници, които могат да бъдат поставени под гърба, корема, краката или закупете специална възглавница във формата на полумесец.

26 седмици от бременността е период, когато почивката е много важна, но не забравяйте, че движението е от съществено значение за здравето. Ако няма противопоказания, отидете на разходка, направете гимнастика, но не вдигайте тежести. Сега трябва да бъдете внимателни и да се страхувате от падане, защото това може да предизвика отлепване на плацентата, преждевременно отделяне на околоплодната течност и началото на раждането. Не преуморявайте и ако се почувствате слаби, легнете веднага. Клекналата поза помага при задух.

Продължете да контролирате теглото си на 25 до 26 седмици от бременността. Опитайте се да контролирате апетита си и да ядете само пресни, здравословни храни за вашето бебе..

Двадесет и шеста седмица от бременността

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Започвайки от дванадесетата седмица, гестационният период е посочен изключително в акушерските седмици, тъй като различните параметри на развитието на бебето, с които се сравнява състоянието му и се прави заключение за съответствие или неспазване на нормата, се определят изключително за акушерския период.

Теглото на плода на 26-та седмица е приблизително 850 - 960 g (средно 900 плюс или минус 52 g), а дължината на тялото е 32,9 плюс или минус 1,8 см. При "високи" бебета дължината на тялото може да достигне 35, 5 см. Като цяло на 26-та седмица телесното тегло и дължината на плода могат да варират значително при различните жени, в зависимост от генетичните характеристики, конституцията на нероденото дете и естеството на диетата на майката. Например две жени носят дете с приблизително еднакви генетични характеристики (родители на бебета с еднакъв ръст и телосложение), но едната от тях се храни балансирано и правилно, а втората позволява излишно количество висококалорични храни в диетата. Впоследствие първата жена ще има по-малко дете от втората, която позволява твърде висококалорична храна. Ако детето е от големи и високи родители, то то ще бъде по-голямо от средния размер, независимо от естеството на диетата на майката. Съответно, плодът на ниски и слаби родители също ще има малка маса и височина..

На 26-та седмица от бременността лицето на плода придобива уникални външни черти, наследени от родителите и бабите и дядовците. Веждите и миглите са пораснали и са се върнали в нормалното си положение на лицето, но все още са белезникави, пигментацията им ще настъпи след раждането.

Ушите също са най-накрая разположени отстрани на главата, леко изпъкнали от нея. Структурите на вътрешното ухо са почти напълно оформени, в резултат на което от този момент нататък бебето има чувствителен слух. Той доста добре чува и различава звуците на гласове на роднини, музика, слуша биенето на сърцето на майката, къркоренето на червата и т.н..

На 26-та седмица от бременността настъпва много важно събитие - очите на бебето започват да се отварят, които до този момент са били напълно покрити от клепачите. Това означава, че плодът в матката ще реагира още по-силно на светлината. Следователно бъдещата майка трябва да избягва ярки източници на светлина, които ще бъдат насочени директно към корема. Всъщност за едно дете такова осветление е толкова неприятно, колкото ярката светлина на лампата, която удря възрастен директно в очите.

Освен това до 26-та седмица ирисът има своя окончателен цвят. Тоест, цветът на очите на бебето (сиво, синьо, кафяво, зелено и т.н.) беше определен още на 26-та седмица от бременността.

Костите на плода продължават да се втвърдяват, количеството мускулна тъкан се увеличава и следователно бебето набира сила. Зачатъците на кътниците и млечните зъби се втвърдяват. Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, 150 стави и 1000 връзки, благодарение на което се подпомага растежа на плодовото тяло по дължина и увеличаването на неговата маса.

Белите дробове на плода завършват своето формиране и се намират в гръдната кухина - там, където трябва да бъдат по време на раждането. От 26-та седмица започва производството на сърфактант, който ще покрие алвеолите на белите дробове отвътре и ще им попречи да се срутят при дишане. Производството на повърхностноактивно вещество ще продължи дълго време - до самото раждане, тъй като се нуждае от много.

Кожата на плода започва да се изглажда поради активното наддаване на тегло и придобива обичайния розов цвят. Ръцете и краката са закръглени от телесните мазнини и мускулния растеж, а лактите са намачкани.

Също на 26-та седмица настъпва окончателното формиране на връзката между хипофизата и надбъбречната жлеза, което е една от основните регулаторни връзки в ендокринната система. И така, хипофизната жлеза произвежда адренокортикотропен хормон (ACTH), който от своя страна активира надбъбречните жлези, синтезирайки глюкокортикоидни хормони.

Разбъркване на плода

На 26-та седмица жената не само усеща движения на плода под формата на активни сътресения или плавни движения на ръцете и краката, но също така може да различи характера на движенията. Например, жените могат да различат играта на малкото дете и възбудените и недоволни движения..

Тъй като детето вече е натрупало тегло и мускулна маса, неговите движения и треперене са много осезаеми, а понякога и изключително болезнени за майката. Например рязкото удължаване на крака до областта на черния дроб, пикочния мехур или ребрата причинява краткотрайна, но остра и силна болка при жената. Болката от тръпването на бебето е сравнима с удрянето на съответната област на тялото с ръка. При някои жени обаче бебетата са по-активни, докато при други по-малко. Съответно жените, които раждат активни бебета, са много по-склонни да се изправят и страдат от резки и болезнени треперения на плода. А при жените, носещи спокойни бебета, дискомфортът от треперене не е толкова силен..

Плодът може да промени естеството на движенията си в отговор на всякакви външни стимули или при липса на кислород. Така че, ако бебето харесва някакъв външен стимул (например музика), то то може да замръзне в едно положение или да започне да прави плавни движения. Ако бебето не харесва дразнителя или страда от недостиг на кислород, тогава движенията му стават бързи, интензивни и резки. В такава ситуация трябва да се опитате да премахнете дразнителя, който бебето не харесва, и да го успокоите, като го погалите по корем с кръгови движения по часовниковата стрелка. Ако бебето се движи активно при липса на външни стимули, това показва липса на кислород и в този случай трябва да смените стойката си и, ако е възможно, да ходите 10-15 минути на чист въздух.

Детето се движи в корема на бъдещата майка не постоянно, а само епизодично, защото бебето не само играе, но и спи. Освен това плодът спи общо около 16 часа на ден и е буден само 8 часа. Детето обаче не спи през всичките 16 часа подред и след това играе 8 часа - периодите му на сън и бодърстване се редуват приблизително по същия начин, както при новородено. Тоест бебето спи 2 часа, след това играе 40-60 минути, след това отново спи и т.н. Движенията на плода се усещат от майката през периодите на неговото будност, тъй като в тези моменти той активно играе и се движи.

За съжаление периодите на будност и сън при плода не съвпадат с тези при майката, в резултат на което бебето с активните си движения може да попречи на съня на жената през нощта. В такава ситуация трябва да погладите стомаха си и да изпеете приспивна песен, така че бебето да се успокои. Тази проста техника често е много ефективна и детето се успокоява, като дава почивка на жената..

Трябва да се помни, че жената от време на време трябва да усеща движения на плода всеки ден, тъй като тяхното присъствие показва, че бебето е живо и се развива. Ако през деня жената нито веднъж не е усетила движения на плода, тогава трябва да се извика линейка и да се хоспитализира в родилния дом за преглед и лечение, насочени към поддържане на бременността и предотвратяване на смъртта на плода.

26 седмица от бременността - оценка на развитието на плода, реакция на детето към гласа на майката и бащата (препоръки на психолог и акушер-гинеколог) - видео

Ултразвук и анализи

Рутинни тестове и ултразвукови изследвания не се провеждат на 26-та седмица, поради което в нормалния ход на бременността по това време жената не трябва да се подлага на ултразвук и лабораторни изследвания. Ако обаче има съмнения за усложнения на бременността, лекарят може да насочи жената към ултразвуково сканиране на 26-та седмица. Не е необходимо да се страхувате от тази посока, тъй като в повечето случаи ултразвукът се предписва за "презастраховане".

По време на ултразвуково сканиране лекарят оценява развитието на плода, измерва различни части на тялото и наличието на вътрешни органи, както и тяхното съответствие с нормата. Пулсът на плода се изчислява непременно. В допълнение към оценката на състоянието на плода, по време на ултразвуково сканиране лекарят оценява състоянието на матката, плацентата и околоплодните води. За това се измерва размерът на матката, количеството на околоплодните води, дължината на шийката на матката, оценява се състоянието на вътрешната ос, дебелината, местоположението и степента на зрялост на плацентата.

В допълнение към ултразвук, на 26-та седмица от бременността, лекарят може да изпрати жена за доплер ултразвук, който ви позволява да оцените състоянието и кръвния поток в съдовете, които хранят плода. Според резултатите от доплер ултразвук се прави заключение за притока на кръв в системата майка-плацента-плод и при необходимост се предписва лечение.

От тестовете на 26-та седмица може да се наложи да се премине тест за титър на антитела (анализ за антитела към Rh фактор и AB0 ​​протеини) за жени с отрицателен Rh фактор в кръвта. Тестът за титри на антитела обаче трябва да се прави само ако последният път е направен преди около месец (на 21 - 22 седмици) или не се е отказал през цялата бременност..

Този тест се взема само от жени с отрицателен Rh фактор в кръвта, тъй като служи за откриване на Rh конфликт по време на бременност, който може да се развие само при бъдещи майки с отрицателен Rh фактор в кръвта. Жените с Rh-положителна кръв никога не развиват Rh-конфликт и следователно не правят тест за титър на антитела.

Други тестове на 26-та седмица обикновено не е необходимо да се правят, ако всички необходими лабораторни изследвания са били завършени своевременно и не са открили аномалии по време на бременност.

Въпреки това, ако рискът от диабет е висок, тест за кръвна захар може да се направи на 26 седмица. Препоръчително е също да се направи тест за толерантност към глюкоза, ако не е правено по-рано. Тест за глюкозен толеранс е необходим за откриване на гестационен захарен диабет, който се развива при около 2% от бременните жени поради хормонални промени в тялото.

Ако биохимичният кръвен тест и коагулограмата не са били предадени своевременно, това трябва да се направи на 26-та седмица от бременността. Биохимичният кръвен тест включва определянето на следните параметри: концентрация на глюкоза, общ протеин, протеинови фракции, билирубин, урея, креатинин, холестерол, триглицериди, както и активността на AST, ALAT и алкална фосфатаза. Коагулограмата включва определяне на броя на тромбоцитите, концентрацията на фибриноген, както и активирано частично тромбопластиново време (APTT), протромбинов индекс (PTI), международно нормализирано съотношение (INR) и тромбиново време (TB). Наборът от параметри, определени в рамките на биохимичния кръвен тест и коагулограма, може да се различава при различните консултации, в зависимост от техническото оборудване на лечебното заведение..

Ако на 26-та седмица жената ще има планирано посещение на акушер-гинеколог, препоръчително е да се направи общ кръвен тест и общ тест на урината, преди да посетите лекар. Тези тестове обикновено се предписват от лекари при всяко посещение на консултация, тъй като те са едновременно прости и информативни и могат да открият тежки усложнения на бременността, като риск от прееклампсия, заболявания на пикочните пътища и анемия.

Общият анализ на урината ви позволява да откриете скрити заболявания на пикочно-половите органи и да оцените риска от прееклампсия. Наличието на левкоцити, еритроцити, отливки, слуз, бактерии или голям брой епителни клетки в урината показва латентен ход на заболявания на пикочните пътища (например пиелонефрит, цистит и др.). Ето защо, ако в урината се открият левкоцити, еритроцити, цилиндри, слуз, бактерии или голям брой епителни клетки, лекарят предписва необходимото лечение или, ако е необходимо, изпраща за допълнителни изследвания.

Рискът от прееклампсия се оценява просто от количеството и наличието на протеин в урината. Ако в урината няма протеин, това показва нисък риск от прееклампсия и в този случай не се провежда специално лечение. Ако има протеин в урината, това показва висок риск от прееклампсия. Съответно, ако се открие протеин в урината, лекарят предписва прием на калций (1 g на ден до 40-та седмица) и аспирин (75 - 125 mg на ден до 36-та седмица), за да намали риска от прееклампсия.

Ако освен протеин в урината, жената има и силен оток и високо кръвно налягане, това е признак на гестоза, усложнение на бременността, което без подходящо лечение почти винаги води до прееклампсия, еклампсия и смърт на бременната жена. Ето защо, ако триадата „оток + високо кръвно налягане + протеин в урината“ се открие при бременна жена, тя винаги е хоспитализирана в родилния дом и се провежда необходимата терапия. Понякога лечението на прееклампсия се оказва неефективно и в такава ситуация се изисква труд, за да се спаси живота на жената, тъй като единственият начин за премахване на сериозно усложнение е прекъсване на бременността.

Предвид високата тежест на прееклампсията и прееклампсията е очевидно, че общото изследване на урината е изключително важен и прост тест, който позволява навременно откриване на тези състояния и необходимото лечение за запазване на живота и здравето както на бременната жена, така и на плода..

Пълната кръвна картина ви позволява главно да откриете анемия, което е доста често при бременни жени поради повишената нужда от желязо. А анемията от своя страна води до намаляване на количеството кислород, доставяно до клетките и органите, което провокира хипоксия както при плода, така и при бременната жена. Хипоксията влияе отрицателно върху развитието на бебето и благосъстоянието на жената. По този начин е ясно, че анемията трябва да се идентифицира и лекува възможно най-рано..

Не е необходимо да правите други тестове на 26-та седмица, ако жената се чувства добре и бременността протича нормално. Но ако бременността протича с усложнения, тогава тестовете се вземат на индивидуална основа, която се разработва от лекуващия лекар. В такава ситуация необходимостта от изследване на 26-та седмица зависи от предписанието на лекаря..

Посещение на акушер-гинеколог

При жените, регистрирани в консултацията на 9-10 седмици на 26 седмици, започва периодът на петото планирано посещение при акушер-гинеколог. Освен това следващото планирано посещение на лекар на 26-та седмица може да бъде и за жени, регистрирани за бременност на по-късна дата. Независимо от това, какъв вид посещение трябва да направи жената на лекар, алгоритъмът за изследване ще бъде абсолютно същият, тъй като той се определя от продължителността на бременността, а не от броя на посещенията в антенаталната клиника.

Ако се чувствате зле или ако има предупредителни признаци, може да се наложи жена да посети гинеколог на 26-та седмица непредвидено.

Във всеки случай всички резултати от изследвания и изследвания, които са в ръцете на жената и които все още не са оценени от гинеколога, трябва да бъдат отнесени в лекарския кабинет. Въз основа на анализа на данните от изследването и лабораторните тестове лекарят ще направи заключение за хода на бременността и състоянието на плода и, ако е необходимо, ще предпише лечение или ще изпрати за хоспитализация в родилния дом. Освен това, за среща с лекар, винаги трябва да вземете със себе си обменна карта или друг медицински документ, държан от жена, който отразява цялата информация за хода на бременността..

Акушер-гинекологът обикновено започва приема на бременна жена с разговор, по време на който тя задължително задава следните въпроси относно нейното благосъстояние и състоянието на плода:
1. Какви оплаквания и симптоми притесняват жената, честотата на тяхното появяване, начини за елиминиране и т.н..?
2. Кога за последен път една жена е усетила движение на плода?
3. Имало ли е необичайно или подозрително (кафяво или червено) отделяне от гениталния тракт?
4. Имало ли е епизоди на вагинално отделяне на относително голямо количество течност, която прилича на мътна вода (изтичане на околоплодна течност)?
5. Има ли постоянни главоболия, които не могат да бъдат облекчени с лекарства или немедикаментозни методи??
6. Имало ли е епизоди на внезапно силно подуване на ръцете и лицето?
7. Дали е имало сърбеж, зачервяване, подуване, зачервяване в областта на гениталиите?
8. Имаше ли епизоди на мухи, петна и светкавици пред очите?
9. Какво е естеството на вагиналното отделяне (цвят, мирис, консистенция, наличие на примеси и др.)?
10. Има ли болки или усещане за парене при уриниране?
11. Има ли постоянна и силна болка в корема, която не отшумява дори в покой и пълно отпускане?

След това се измерва налягането, претеглянето, изчислява се наддаването на тегло от момента на последното посещение. След това лекарят изследва гърдите (оценява състоянието на млечните жлези и наличието на уплътнения в тях), краката (оценява наличието на разширени вени), кожата (оценява състоянието на кожата и разкрива наличието на подуване, зачервяване, плаки, папули и др.) И предната част коремната стена (оценява се състоянието на мускулите и се открива наличието на херния).

След общ преглед лекарят извършва външен акушерски преглед, по време на който се измерва коремната обиколка, височината на маточното дъно, чува се сърдечен ритъм на плода, оценява се тонусът на матката и се определя местоположението на плода.

За да определи местоположението на плода, лекарят опипва с ръце през предната коремна стена ръцете, краката, главата, лицето и задните части. Сърдечният ритъм на плода се слуша с акушерски стетоскоп, прикрепен към корема. Измерването на коремната обиколка и височината на очното дъно на матката се извършва с конвенционална измервателна лента. Обиколката на корема се измерва по най-изпъкналата част. Обикновено на 26 седмици тя е 77 - 82 см. Височината на маточното дъно се измерва от горния ръб на срамната става до горния ръб на матката. Обикновено на 26 седмици тя е 25 - 27 см. Въпреки това, при различни жени височината на маточното дъно може да се различава с 3 - 5 см, тъй като растежът на орган зависи не само от скоростта на увеличаване на размера на плода, но и от индивидуалните характеристики.

Тонът на матката се определя от реакцията й при допира на ръцете на лекаря в корема. Ако в отговор на допир матката е умерено напрегната, то тонът е нормален. Ако в отговор на допир матката се свива рязко и силно, създавайки ефект на „каменен корем“, то нейният тонус се повишава.

Освен това лекарят измерва размера на таза, ако това не е направено по-рано. В момента се измерват следните размери на таза:

 • Разстояние на Spinarum - обикновено равно на 25 - 26 cm;
 • Разстояние kristarum - обикновено равно на 28 - 29 cm;
 • Трохантерното разстояние обикновено е 31 - 32 см;
 • Външният конюгат обикновено е 20 - 21 cm.

Измерването на таза ви позволява да прецените неговия капацитет и да предположите колко е вероятно да се роди по естествен начин. Ако размерът на таза е по-малък от нормалния, това означава, че раждането по естествен начин може да не премине, тъй като бебето просто няма достатъчно място в родовия канал. Ако размерът на таза е нормален или по-голям от нормата, тогава раждането по естествените пътища трябва да премине (освен ако, разбира се, не възникнат усложнения по време на раждането).

Размерът на таза обаче не е точен показател, че раждането ще продължи по естествени пътища, тъй като това зависи и от други фактори. Например, жена с голям таз, който е по-голям от нормата, може да не роди сама, ако плодът е голям. Жена с тесен таз може да роди сама, ако плодът не е голям. По този начин размерът на таза дава възможност грубо да се прецени вероятността от раждане чрез естествени пътища..

Ако е необходимо, след разговор, външен и акушерски преглед, лекарят събира цитонамазки от влагалището и извършва гинекологичен преглед на стол. По принцип на 26-та седмица гинекологичен преглед и вземане на проби не се извършват рутинно, ако жената не се притеснява от дискомфорт в гениталната област и бременността протича нормално. Но ако жената се тревожи за нещо или има усложнения на бременността (например песар на шийката на матката, истмично-цервикална недостатъчност), тогава на 26-та седмица лекарят провежда гинекологичен преглед и взема цитонамазки.

След прегледа лекарят анализира всички налични данни от изследвания и лабораторни изследвания. Въз основа на данните от изследването, изследванията и лабораторните изследвания лекарят прави заключение за състоянието на жената, развитието на плода и хода на бременността. Ако има някакви отклонения или съмнения за усложнения на бременността, тогава лекарят предписва лечение или се позовава на хоспитализация в родилния дом. Също така, гинекологът изписва указания за тестове и прегледи, които трябва да бъдат предадени на жена преди следващото планирано посещение на консултацията. Формулярите за препоръки посочват датата, на която трябва да вземете теста или да се подложите на изпит. По този начин жената ще може просто да премине тестове или да се подложи на преглед в необходимия ден, без да отделя време за ходене до гинеколога само за указания..

При нормално протичане на бременността и няма съмнения за усложнения, лекарят назначава датата на следващото посещение на консултацията за 28-та седмица, въпреки че ще минат само 2 седмици преди нея, а не 4. Това се дължи на факта, че от 28-та седмица жената трябва да посещава консултацията веднъж на всеки две седмици, а не веднъж месечно, и се подлагайте на прегледи в строго определени срокове с минимално приемливо разпределение. Ето защо лекарите винаги се опитват да определят датата на последната консултация от втория триместър на бременността на 28-та седмица, така че по-нататъшните посещения да падат на определени дати, през които се извършват прегледите и прегледите.

Предупредителни знаци

На 26-та седмица всяка жена трябва да е наясно с предупредителните признаци, които са симптоми на сериозни заболявания, които могат да доведат до загуба на бременност или смърт на плода за кратко време. Съответно, ако се появят един или повече предупредителни признаци, жената трябва да се обади на линейка и да бъде хоспитализирана в родилния дом за лечение, насочено към поддържане на бременността и предотвратяване на смъртта на плода.

По-долу са тревожни признаци на 26-та седмица от бременността:

 • Кървави или обилни, тънки, воднисти вагинални секрети;
 • Постоянно главоболие в комбинация със зрително увреждане като трептене на петна, проблясъци и мухи пред очите;
 • Внезапно развил се силен оток на лицето или ръцете;
 • Повишаване на телесната температура до 38,0 o C и повече;
 • Сърбеж или усещане за парене във влагалището или перинеума;
 • Парене или болка при уриниране;
 • Силна коремна болка, която не може да бъде овладяна;
 • Силен удар в корема от всякакъв произход (например падане на тежък предмет върху корема, коремен натиск върху твърда повърхност и др.);
 • Повече от 4 - 5 контракции се случват в рамките на един час;
 • Липса на движения на плода през деня.

Чувства, признаци на бременност и промени в състоянието на тялото

На 26-та седмица от бременността жената може да изпита широк спектър от различни усещания поради промени в тялото. Освен това тези усещания не винаги се понасят лесно. Понякога причиняват значителен дискомфорт, ограничават нормалните ежедневни дейности и изнервят жената. Въпреки дискомфорта, усещанията и промените в тялото на бременна жена не изискват лечение, тъй като те са напълно нормални и са причинени от наддаване на тегло, натиск от матката върху органи, кости и връзки и т.н..

И така, на 26-та седмица жената може да изпита следните нормални усещания и признаци, присъщи на бременността:

 • Прекомерно изпотяване (за да се намали тежестта на изпотяване, се препоръчва да се носят удобни дрехи, изработени от естествени тъкани и да се избягват горещи помещения или да бъдете на открито на слънцето).
 • Повтарящи се главоболия и световъртеж (за да се намали тяхната тежест и честота на поява, се препоръчва да се вземат контрастни душове, да се ходи на чист въздух, а също така да се почива в хладна и тъмна стая няколко пъти за 10-15 минути през деня).
 • Задух и чувство, че е трудно да вдишвате и издишвате дълбоко (това усещане може да бъде спряно с плитко учестено дишане).
 • Горещи вълни в тялото. За да се намали честотата и тежестта на симптома, се препоръчват контрастни душове.
 • Кървене от носа или венците. За да намалите честотата на появата им, трябва да масажирате венците с пръсти.
 • Запек. За да се намали честотата на запек, се препоръчва в диетата да се включат храни, богати на фибри, както и слабително средство на основата на лактулозен сироп, например Duphalac, Normase.
 • Често уриниране. За да се направи желанието за ходене до тоалетната по-рядко, препоръчително е да се наведете леко по време на уриниране, така че пикочният мехур да е напълно празен.
 • Киселини в стомаха. За облекчаване на киселини е необходимо да се приемат антиациди, като Maalox, Almagel, Fosfalugel и др. За предотвратяване на киселини се препоръчва да лежите и да спите с възглавница под главата и раменете, да не се навеждате след ядене и пиене и да не ядете голямо количество храна наведнъж.
 • Болки в гърба, кръста, кръстната кост, опашната кост и краката. За да се намали тежестта на болката, е необходимо да се сведе до минимум натоварването върху скелета, за което човек трябва да откаже да носи обувки с токчета, да не седи в неудобно положение, да не стои дълго време, да не кръстосва крака.
 • Леко подуване на краката и меките тъкани. За да ги премахнете, е необходимо да лежите с повдигнати крака по няколко пъти на ден по 10 - 15 минути.
 • Дискомфорт при ходене. Можете да намалите тежестта на дискомфорта, като носите специална превръзка.
 • Стрии (стрии) по кожата на корема, страните и бедрата. За да се предотврати появата на стрии, е необходимо кожата да се смазва на тези места, където е най-опъната, със специална козметика, обикновен подхранващ крем или каквото и да е растително масло.
 • Ограничения в обхвата на движенията (за жената е трудно да се наведе, да прави резки движения и т.н.).
 • Тазобедрени болки, причинени от омекотяване на сухожилията и сухожилията и отделяне на тазовите кости отстрани. За да намалите интензивността на такива болки, само периодично почивайте в хоризонтално положение.
 • Крампи на мускулите на прасеца. Може да се появи спорадично до самото раждане. С развитието на конвулсия трябва силно да дръпнете крака към себе си и да го задържите в това положение, докато болката спре. След това трябва да масажирате хайвера. За да се предотвратят гърчове, се препоръчва прием на калциеви препарати, витамини от група В и минимизиране на натоварването на краката.
 • Изпускане на коластра от гърдата. Коластрата не трябва да се изстисква и след като спонтанно изтича от зърната, избършете кожата с чиста, суха и мека кърпа. Оставянето на коластрата върху кожата за дълго време е нежелателно, тъй като това може да провокира появата на пилинг, пукнатини и др. По зърната..
 • Зачервяване и лющене на кожата, както и влошаване на състоянието на ноктите, косата, зъбите и кожата, които са свързани с дефицит на минерали и витамини и промени в хормоналните нива (витамини и минерали трябва да се приемат, за да се подобри състоянието на кожата, косата, ноктите и зъбите).
 • Трениращи контракции на Бракстън Хикс, които се случват до 10 - 15 пъти на ден и продължават 1 - 2 минути. Такива контракции са нормални и представляват тренировка на матката преди предстоящото раждане..

Освен това на 26-та седмица жената може да покаже признаци на разширени вени (окото, паякообразни вени, изпъкналост на отделни вени и др.). В такава ситуация определено трябва да се консултирате с лекар, за да вземе компресионно бельо, което ще трябва да се носи до самото раждане..

Но дори ако жената няма признаци на разширени вени, препоръчително е тя да носи и компресионно бельо, избрано от лекар, за да се предотврати тромбоза, рискът от която се увеличава значително от 25-та седмица до раждането..

Разпределения

На 26-та седмица количеството отделяне може да се увеличи, което е свързано с образуването на лигавична запушалка, която затваря цервикалния канал и предпазва плода от проникването на инфекции от влагалището. Нормалният разряд има течна хомогенна консистенция, боядисан е в белезникав цвят, излъчва лека кисела миризма.

Промяна в цвета на отделянето до жълтеникав, зеленикав, сивкав или землист, както и появата в тях на всякакви включвания (например люспи, мехурчета, бучки, слуз, гной, кръвни ивици) или остра неприятна миризма показва развитието на инфекциозен и възпалителен процес в гениталиите. В такава ситуация трябва да се свържете с гинеколога в клиниката за преглед и по-нататъшно лечение.

Появата на зацапващи зацапвания, които не се съчетават с болки в корема и / или кръста, контракции или рязко влошаване на благосъстоянието обикновено са признак на ерозия на шийката на матката, вагинален хематом, миома на матката и др. По правило зацапването се появява след полов акт или гинекологичен преглед... Когато се появи такова кърваво отделяне, е необходимо да се свържете с гинеколога в клиниката.

Епизодично изтичане на голямо количество жълтеникаво мътно течно отделяне, което не се комбинира с коремна болка или контракции, показва изтичане на околоплодната течност. В такава ситуация също трябва да се свържете с гинеколога в клиниката, за да определите по-нататъшната тактика на бременността.

Появата на голямо количество жълтеникаво течно отделяне или кръв в комбинация с крампи или болки в корема и / или кръста показва развитието на тежки състояния, които могат да доведат до загуба на бременност, като например отлепване на плацентата, преждевременно раждане. Ако се появят комбинации от „обилно отделяне на течности + контракции" или „кръв + контракции", трябва незабавно да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани в родилния дом.
Повече за вагиналното течение

Кървене

Кървенето през 26-та седмица от бременността е признак на опасно състояние, което може да доведе до загуба на бременност. Ако се появи кървене, трябва да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани в родилния дом. Навременното лечение в голям брой случаи позволява да се запази бременността.

В допълнение към кървенето, на 26-та седмица от бременността, жената може да има зацапване, което не е толкова опасно, тъй като е причинено от заболявания, които не водят до загуба на бременност, например ерозия на маточната шийка, миома на матката и др. Съответно, когато се появи кърваво отделяне, трябва да се консултирате с лекар в клиниката..

Разграничаването на опасното кървене от зацапването е съвсем просто. Кървенето винаги включва отделяне на доста голямо количество кръв. На външен вид прилича на менструация. С течение на времето кръвта не става по-малко, общото здравословно състояние се влошава рязко и могат да се появят болки в корема и / или кръста. При кървави отделяния обемът на отделянето е нормален, те просто са боядисани в червеникаво или кафяво, общото състояние не се влошава при появата им и коремната болка не се появява. Освен това кървенето винаги започва внезапно, без видима причина, а зацапването се появява след полов акт или гинекологичен преглед..
Повече за кървенето

Матка и корем

На 26-та седмица матката вече е нараснала значително, горният й ръб е над пъпа. VSDM (височината на маточното дъно - разстоянието от горния ръб на срамната става до горния ръб на матката) вече е 25 - 27 см. Височината на маточното дъно е много важен параметър, който ви позволява индиректно да оцените съответствието на развитието на плода с нормата. Всъщност, ако VSDM е под максимално допустимите стойности (22 см за 26-та седмица), това може да означава забавяне на развитието на плода. И ако VSDM е по-висока от максимално допустимите стойности (28 см за 26-та седмица), тогава това може да е признак на полихидрамнион. Ако VSDM не отговаря на нормата, лекарят предписва допълнителни изследвания, за да установи причината за това състояние.

Освен това на 26-та седмица матката периодично се свива за кратко време (около 1 - 2 минути), което се усеща от жената като спазматична болка. Тези контракции на матката се наричат ​​тренировъчни контракции на Бракстън-Хикс и са нормални, тъй като отразяват подготовката на органа за раждане. Обикновено тренировъчните контракции се случват периодично, по една контракция в даден момент и през деня може да има общо 10 - 15 такива..

Ако обаче контракциите станат редовни и броят им надвишава 5 в рамките на един час, това показва начало на преждевременно раждане. В такава ситуация трябва спешно да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани в родилния дом, за да спрете раждането и да поддържате бременност.

Коремът на 26-та седмица е заоблен, забележимо изпъкнал напред и вече ограничава обхвата на движенията на жената (например, за нея е трудно да се наведе, да прави резки движения и т.н.). Коремната обиколка, измерена в най-видната точка, на 26-та седмица е 77 - 82 cm.

Двадесет и шестата седмица е критичен период за появата на стрии, тъй като по това време матката расте много бързо и съответно кожата също се разтяга силно. При много жени именно на 26-та седмица могат да се появят първите стрии на корема, както и кожата започва да сърби силно. Сърбежът на кожата е реакция на разтягане, така че няма нужда да се притеснявате за това.

Болки в корема и други части на тялото

На 26-та седмица жената може да изпитва болка с различна локализация и характер поради физиологични промени в тялото, които настъпват по време на бременност. Такива болки не са симптоми на патология, но отразяват повишеното натоварване на тялото на жената и настъпващите в него промени, така че не е необходимо да се лекуват.

В допълнение към нормалната физиологична болка, жената на 26-та седмица може да изпитва и патологични болки, които са симптоми на заболявания и поради това се нуждаят от лечение. Помислете за физиологичната болка, присъща на 26-та седмица от бременността и най-често срещаните патологични усещания за болка.

Така че, обикновено, жената може да изпита леки болки в корема и отстрани на корема, произтичащи от натиска на матката, както и разтягане и омекотяване на връзките, които я задържат. Освен това при резки движения, кашляне и кихане леките болки в корема могат за кратък период от време да станат остри, стрелящи, което се обяснява със силното напрежение на маточните връзки. Болката отстрани на корема често се комбинира с физиологична болка в подребрието или в областта на долните ребра. Такива болки се причиняват от дръпвания и акцента на бебето върху ребрата. В края на краищата детето вече е голямо, то е в състояние да си почине и да рита ребрата с краката си, което причинява болка на съответната локализация.

В допълнение към нормалните, коремната болка може да бъде и патологична, свързана с тежки състояния или заболявания (например отлепване на плацентата, истмично-цервикална недостатъчност, преждевременно раждане, остър апендицит). Патологичните коремни болки винаги са силни, остри, често спазми или болки, локализирани в различни части на коремната кухина. В допълнение, патологичните болки винаги се съчетават с рязко влошаване на благосъстоянието, повишаване на телесната температура или вагинални секрети (кървави или воднисти). В случай на патологична болка в корема, трябва да се обадите на линейка и да бъдете хоспитализирани в болница.

Също така, на 26-та седмица от бременността, жената може да страда от физиологични болки в гърба, кръста, кръстната кост, опашната кост, тазовите кости, бедрата и краката. Такива болки се причиняват от омекотяване на сухожилията и сухожилията, разминаване на тазовите кости в страни, изместване на центъра на тежестта поради изпъкнал корем и значително увеличено натоварване на всички кости и стави. Тези болки са нормални и обикновено не изискват лечение. Въпреки това, болката в долната част на гърба, опашната кост, сакрума или краката може да бъде много мъчителна, изтощителна и да доведе до прекомерен невротизъм при жената. Ето защо трябва да се опитате да намалите тежестта на болката в костите, ставите и връзките. За целта се препоръчва периодично да лежите на лявата си страна за 10 - 15 минути през деня и да си почивате, да повдигате краката си нагоре възможно най-често, да поставяте превръзка за разходки, да не седите или да стоите дълго време в неудобни позиции, да не кръстосвате краката си, да не носите обувки на токчета и др. За да се намали тежестта на болката в краката, препоръчително е да се носят компресионни трикотажни чорапи (чорапи или коляно), избрани от лекар. Колкото и да е странно, болката в костите и корема може да се намали чрез периодично стоене в коляно-лакътна позиция (на четири крака).

Трябва да се има предвид, че болката в кръста, краката и сакрума може да бъде патологична. Така че, болката в гърба е патологична, ако се комбинира с повишаване на телесната температура или болка по време на уриниране, тъй като това показва заболявания на пикочните органи. А болката в сакрума е патологична, ако стане нетърпима и се увеличи в седнало положение, тъй като се причинява от ишиас - компресия на седалищния нерв. В крайна сметка уголемената матка силно притиска всички подлежащи тъкани, което може да доведе до компресия на седалищния нерв (т.е. ишиас). Ако се появи патологична болка в долната част на гърба или сакрума, трябва да се консултирате с лекар в клиниката.

Болката в краката може да бъде патологична, ако се комбинира с подуване на ръцете и лицето и епизодични зрителни нарушения като проблясващи мухи, петна и светкавици пред очите. Също така болките в краката трябва да бъдат класифицирани като патологични, ако има признаци на разширени вени (например изпъкнали вени, паякообразни вени и др.). В допълнение, вариант на патологична болка в краката са повтарящи се крампи на мускулите на прасеца, които притесняват много бременни жени поради недостиг на калций, витамини от група В и др. Ако се появят гърчове, трябва силно да дръпнете крака към себе си и да го задържите в това положение, докато болката спре. след това масажирайте хайвера. А за профилактика на гърчове се препоръчва прием на калциеви препарати и витамини от група В. Като цяло се препоръчва, ако се появи патологична болка в краката, да се консултирате с лекар в клиниката.

На 26-та седмица от бременността жената може да изпитва болка или дискомфорт в ануса, което обикновено е признак на хемороиди. Съответно, болката в аналната област е патологична и когато се появят, трябва да посетите лекар. Хемороидите могат дори да се появят при жени, които никога преди не са страдали от това заболяване, поради компресия на вените от тежка матка.

Също така, жените трябва да бъдат подготвени за повтарящи се главоболия, които могат да се появят по различни причини. Когато се развие главоболие, препоръчително е просто да си починете в хладно и тъмно помещение - тази техника в повечето случаи води до облекчаване на болката. Ако обаче главоболията станат постоянни, често повтарящи се, съчетани със зрително увреждане или оток на ръцете и краката, тогава трябва да се консултирате с лекар, тъй като такава комбинация от симптоми показва развитието на усложнения на бременността, които трябва да бъдат лекувани.

Ако една жена се чувства добре, няма усложнения на бременността (например заплахата от преждевременно раждане, предлежанието на плацентата и т.н.), тогава на 26-та седмица от бременността можете да имате полов акт. Освен това лекарите смятат, че сексуалните контакти в дадена гестационна възраст са полезни, тъй като жената, първо, получава изразено удовлетворение поради повишената чувствителност на гениталиите, и второ, притокът на кръв към тазовите органи по време на оргазъм има положителен ефект върху кръвоснабдяването на плацентата и, следователно, на бебето.

Трябва обаче да се помни, че полов акт на 26-та седмица трябва да се извършва при спазване на "мерки за безопасност", което предполага, на първо място, отказ от остри и груби триения. Също така, "техниката на безопасност" включва изискването за избор на позиции, при които натискът върху корема ще бъде минимален, а проникването на пениса във влагалището не е твърде дълбоко.

Ако жената има дискомфорт в областта на гениталиите, сексуалният контакт ще трябва да спре.

На 26-та седмица телесното тегло на жената се увеличава в сравнение с нивото преди бременността с 5,0 - 8,6 кг. Разпространението от 5,0 - 8,6 кг се счита за нормално наддаване на тегло и ако една жена е наддала в определените граници, това се е случило единствено поради увеличаване и по-тежки вътрешни органи, увеличаване на обема на кръвта и течността в тъканите. След раждането всички органи ще се върнат към нормалните си размери, обемът на кръвта и течността в тъканите също ще намалеят, в резултат на което теглото ще остане същото като преди бременността. Но ако една жена е качила повече от 8,6 кг, това означава, че е придобила и телесни мазнини. Така че, след като роди, тя трябва да бъде подготвена за факта, че се е възстановила..

Диапазонът на нормалното наддаване на тегло на 26-та седмица от 5,0 - 8,6 кг е доста широк, така че трябва да знаете, че колкото по-пълна е била жената преди бременността, толкова по-малко трябва да наддава. С други думи, първоначално жените с наднормено тегло трябва да се стремят към наддаване на тегло на 26-та седмица в диапазона от 5 - 7 кг, а слабите жени - 7 - 8,6 кг.

Всяка жена може самостоятелно да контролира наддаването на тегло. За да направите това, просто трябва да се претегляте седмично и да изчислявате колко грама са добавени през последните 7 дни. Обикновено седмичното наддаване на тегло е 350 - 500 г. По този начин, ако жената добавя не повече от 500 g на седмица, това е нормално и ако теглото се увеличи с повече от 0,5 kg, това е сигурен знак, че бременна се напълнява.

Храна и алкохол

В периода на интензивен растеж плодът трябва да получи всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества. Следователно бъдещата майка задължително трябва да се храни разнообразно и пълноценно, включително здравословни храни в диетата, като риба, месо, карантия (черен дроб, бели дробове, сърце и др.), Млечни продукти, яйца, зърнени храни и пълнозърнест хляб, пресни зеленчуци, плодове, плодове, билки, ядки, масло и растителни масла. Трябва да се помни, че целият посочен списък с продукти трябва да бъде в менюто на бременна жена, а не само на някой. Например не можете да консумирате млечни продукти и зърнени храни, като същевременно отказвате месо, риба или пресни зеленчуци и плодове..

За да може храната да се усвоява добре и да не причинява дискомфорт на жената, препоръчително е да се използват нежни методи на топлинна обработка при приготвянето на ястия (варене, задушаване, печене и приготвяне на пара). По-добре е да откажете пържени храни, тъй като мазните и хрупкави храни могат да причинят разстройство на храносмилането, проявяващо се с киселини, метеоризъм, запек и диария. Също така, не яжте полусурови или напълно непреработени термично обработени животински продукти (варени яйца, месо с кръв и др.), Тъй като те могат да се заразят с хелминти. Зеленчуците и плодовете трябва да се изплакват обилно с течаща вода, преди да се консумират сурови, за да се сведе до минимум рискът от инфекция с паразити.

Препоръчително е да се сведе до минимум консумацията на алергенни храни, като моркови, цитрусови плодове, яйца, хайвер и др. Също така се препоръчва напълно да се откаже или да се сведе до минимум консумацията на пържено, мазно, солено, пикантно, пушено, мариновано, бързо хранене, брашно, сладкарски изделия, консерви, тъй като тези продукти практически нямат полза, но те допринасят за появата на отоци, наддаване на тегло и храносмилателни разстройства.

Препоръчително е да се храните често - 3 - 5 пъти на ден, но на малки порции. Такова фракционно хранене минимизира натоварването на храносмилателния тракт и по този начин предотвратява киселини, метеоризъм, запек и т.н..

Можете да пиете по всяко време, но общия прием на течности не трябва да надвишава 1,5 - 2 литра на ден, като се има предвид водата в съдовете (супи, окрошка и др.). Препоръчително е да се даде предимство на натуралните напитки (например плодови напитки, сокове, компоти, чайове от лайка, мента). По-добре е да не пиете чай и кафе, тъй като тези напитки имат твърде силно стимулиращо действие, не е необходимо за бременна жена.

По отношение на алкохола повечето лекари са единодушни, че чаша бира или чаша вино няма да навредят на плода на 26 гестационна седмица. Все пак е по-добре да спрете да пиете по време на бременност. Но окончателното решение - да изпие чаша бира или чаша вино, или да се въздържа, остава на самата жена..

Отделно трябва да се отбележи, че някои жени на 26-та седмица от бременността изпитват парадоксален глад за алкохол, когато непоносимо искат да пият. Такъв болезнен апетит се дължи на липса на протеини в организма и следователно, за да се успокои, е необходимо да не се пие алкохол, а да се включи голямо количество протеинови продукти (месо, риба, ядки, сирена и др.) В диетата. Когато тялото задоволи нуждата от протеини, патологичното желание за алкохол ще изчезне.
Повече за храненето

Одобрени лекарства

В момента възможността за използване на определени лекарства по време на бременност се определя от това към коя група според класификацията на FDA принадлежи дадено лекарство. Според класификацията на FDA, всички лекарства, в зависимост от ефекта, който имат върху плода, са разделени на пет групи, обозначени с латинските букви A, B, C, D и X. Всички лекарства, принадлежащи към една и съща група, имат абсолютно същия ефект върху плода. и съответно правилата за използването им по време на бременност също са едни и същи.

По този начин е очевидно, че за да разберете кои лекарства са разрешени на 26-та седмица от бременността, трябва да знаете кои лекарства, от които класификационни групи на FDA могат да се използват през втория триместър..

Препаратите от групи А и В са безопасни за бременни жени и плода; те могат безопасно да се използват на 26-та седмица. Теоретично лекарствата от група С могат да имат отрицателен ефект върху плода и поради това те се използват по време на бременност изключително под наблюдението на лекар и при тежко състояние на жената, когато ползите от лекарството несъмнено са по-високи от риска от негативни ефекти върху развитието на бебето. Лекарствата от група D имат доказан отрицателен ефект върху плода и поради това се използват само в случай на смъртна опасност за жената. Тоест, лекарства от група D се използват в случаите, когато без тяхната употреба бременната жена определено ще умре. Лекарствата от група Х никога не се използват по време на бременност, тъй като причиняват смърт на плода.

За да разберете към коя група според класификацията на FDA принадлежи дадено лекарство, трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба, раздел "Употреба по време на бременност и кърмене". Ако в инструкциите пише, че лекарството е одобрено за употреба през цялата бременност без ограничения, то то принадлежи към група А. Ако в инструкциите е посочено, че "лекарството е одобрено за употреба през втория и третия триместър" или "при опити с животни, няма отрицателни ефект върху плода, но отсъствието на отрицателен ефект върху плода при хората не е експериментално потвърдено, поради което употребата на лекарството по време на бременност е възможна, когато ползите надвишават рисковете ", тогава това е лекарство от група Б. Ако инструкциите показват, че" при опити с животни, отрицателен ефект върху плод, следователно, употребата по време на бременност е забранена или възможна само в изключителни случаи ", тогава това е лекарство от група В. Ако инструкциите посочват, че лекарството е забранено за употреба по време на бременност, то то принадлежи към група D или X.

За съжаление на практика не винаги е възможно да се прочетат инструкциите и да се определи към коя група принадлежи дадено лекарство и дали може да се използва по време на бременност. Ето защо по-долу предоставяме списък с най-често използваните лекарства в ежедневието, които принадлежат към групи А и В и могат да се използват на 26-та седмица от бременността:

 • Антипиретични лекарства - лекарства на базата на парацетамол (Akamol-Teva, Daleron, Ifimol, Kalpol, Panadol, Lupocet и др.), Ибупрофен (Bonifen, Brufen, Ibuprom, Ibusan, Ipren, Nurofen и др.) Или ацетилсалицилова киселина (аспирин) киселина).
 • Препарати за облекчаване на суха кашлица - лекарства на основата на декстрометорфан (Akodin, Padeviks, Paracetamol DM, Tussin plus).
 • Отхрачващи средства - лекарства на основата на гвайфенезин или бромхексин (Bronchicum, Bronchipret, Gerbion, Gedelix и др.).
 • Препарати за назална конгестия и хрема - форми за локално приложение (капки за нос и спрейове) на базата на псевдоефедрин, фенилефрин (Vibrocil, Orinol Plus, Rinopront и др.), Ксилометазолин или оксиметазолин (за носове, галазолин).
 • Антиалергични лекарства - лекарства, принадлежащи към 3-то поколение (Allegra, Desloratadine, Norastemizole, Telfast, Erius и др.).
 • Облекчаващи болката - лекарства на основата на дротаверин (No-Shpa, Drotaverin), папаверин (Papaverine) и ибупрофен (Nurofen, Ibuprofen и др.), Както и магнезия (магнезиев сулфат).
 • Антиациди (за киселини) - препарати на основата на магнезий и алуминиев хидроксид (Almagel, Alumag, Gastracid, Maalox, Fosfalugel).
 • Противогъбични средства за лечение на млечница - изключително форми за локално приложение (супозитории, кремове и мехлеми за вагинално приложение): Клотримазол, Микогал, Миконазол, Натамицин, Нистатин, Сертаконазол, Еконазол.
 • Антихемороиди - изключително форми за локално приложение (супозитории, кремове и таблетки за приложение в ректума): хепатромбин, калциев добезилат, проктогливенол, релиф, троксерутин, ескузан.
 • Лаксативи - сиропи с лактулоза (Duphalac, Portalak, Normase и др.).
 • Антидиарейни средства (при диария) - пробиотици (Linex) и сорбенти (Smecta).
 • Антибиотици - използват се различни лекарства от пеницилиновата група (амоксицилин, амоксиклав и др.), Цефалоспориновата група (цефуроксим, цефалексин), както и нитрофурантоин, еритромицин, полимиксин, линкомицин, клиндамицин.
 • Антихипертензивни лекарства (за понижаване на кръвното налягане) - използвайте лекарства, съдържащи метилдопа (Methyldopa, Dopegit), метопролол (Betalok, Metolol, Metoprolol, Egilok и др.), Атенолол (Atenol, Atenolol, Betacard, Tenormin и др.) ), както и Нифедипин. Тъй като най-безопасни са Methyldopa и Dopegit, тези лекарства се използват предимно при бременни жени с високо кръвно налягане. И само ако Methyldopa и Dopegit се окажат неефективни, тогава се използват лекарства на базата на метопролол (Betalok, Metolol, Metoprolol, Egilok и др.) Или атенолол (Atenol, Atenolol, Betacard, Tenormin и др.). Нифедипин се използва само в спешни случаи, както е указано от лекар.
 • Антивирусни лекарства (за лечение на грип) - съгласно препоръката на СЗО (Световната здравна организация), по време на бременност можете да приемате лекарства, съдържащи озелтамивир (Tamiflu) или занамивир (Relenza) като активно вещество. И Tamiflu, и Relenza обаче принадлежат към група C.
 • Деконгестанти (за премахване на отоци) - можете да използвате аптечен бъбречен чай и препарати от магнезий (Magne B6, Magnerot и др.).

>

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.