Един от методите за подобряване на процеса на отделяне на храчки от дихателните пътища е дренажният масаж при кашлица. Когато се извършват правилно, масажните процедури могат да направят храчките по-малко вискозни и да подобрят отделянето им. С комбинация от сесии за масаж и медикаментозна терапия е възможно бързо да се намали броят на патогенните микроорганизми в белите дробове и да се ускори възстановяването.

Защо масажът насърчава отделянето на храчки

При извършване на дренажен масаж за деца, бронхиалното дърво се загрява, когато кашлят. Благодарение на това слузта се втечнява и започва да напуска малките бронхи в големи. От бронхите той навлиза в трахеята и излиза с кашлица.

Децата имат слабо развити дихателни мускули, така че процесът на изкашляне на натрупаните храчки е труден. При постоянна кашлица гърлото на детето се дразни и всяка атака на кашлица причинява болка.

Масажни процедури са разрешени дори за новородени. Но за тяхното изпълнение е по-добре да включите детски терапевт, който знае как и с каква сила да масажира за бебета. По време на процедурата:

 • стимулира се притокът на кръв и лимфа;
 • повишена подвижност на ребрата;
 • дихателната функция е стабилизирана;
 • мускулите, които участват в дихателния процес, се укрепват.

Масажните движения увеличават активността на ресничките, разположени върху лигавичната повърхност на бронхите и участващи в процеса на изтласкване на храчките от дихателните органи. Стимулирането на лимфния поток и кръвообращението засилва производството на бронхиален секрет, благодарение на това действие слузът се втечнява.

Но можете да правите масаж на кашлица само ако е мокър. Използвайки процедурата, можете да засилите ефекта на отхрачващите лекарства.

Масаж на гърба

Масажът на гърба се счита за най-ефективен. Прави се за оттичане на храчки от бронхите, след като се извърши, слузта се движи по-лесно през дихателните пътища.

Принципи на масажа на гърба:

 • тялото на пациента е разположено така, че главата да е под нивото на тялото: това положение улеснява отстраняването на храчките;
 • движенията на масажиста трябва да бъдат насочени от лумбалната област към врата, те определят посоката, в която слузът ще се движи;
 • в края на сеанса малкият пациент трябва да прочисти гърлото си;
 • след края на процедурата бебето трябва да се покрие, да се остави да се затопли.

Терапевтът може да прави мед, дренаж или масаж с чаши.

За да се извърши дренажен масаж, детето трябва да бъде положено така, че тялото на бебето да е над главата. Можете да го вдигнете с валяк или възглавница, поставена под корема. Дренажна процедура се извършва по следната схема:

 • затопля областта на гърдите с разтриващи и поглаждащи движения;
 • междуребрените мускули отстрани и отзад се разтягат с помощта на надлъжни движения, насочени от долната част на гърба към главата;
 • повърхността на гърба се обработва с притиснати масажни движения;
 • гърбът се потупва с ръба на дланта;
 • с двете ръце тялото се притиска отстрани в областта на диафрагмата.

За да се подобри кръвообращението и висококачественото загряване на гръдната област, лекарят може да препоръча меден масаж за кашлица. Разрешено е да се прави само при условие, че малкият пациент няма алергия към пчелни продукти.

Преди да започне, гърбът на детето трябва да се загрее с поглаждане и разтриване. След това върху него се нанася течен мед, равномерно разпределящ го по повърхността на гърба. За да се загреете, е необходимо да продължите да обработвате повърхността на гърба с поглаждащи движения, като периодично отделяте дланите. Лепливият мед създава устойчивост, когато ръцете се отдръпнат от кожата и насърчава увеличения приток на кръв. Можете да увеличите ефективността на процедурата, като увиете бебето, след като приключи..

Купажният масаж също се счита за полезен. Преди да го започнете, е необходимо щедро да смажете кожата с масло или мастна сметана. Буркани са инсталирани на повърхността на гърба: първо стъклото трябва да бъде обработено с огън, за да се създаде вакуум, докато силиконовите кутии могат просто да бъдат изцедени и прикрепени към кожата. Масажните процедури се извършват с плъзгащи движения по задната повърхност. Не лекувайте само областта на подмишниците и гръбначния стълб. Сесията завършва с опаковане.

Експертите в източната медицина могат да посъветват акупресурен масаж при мокра кашлица. При извършването му специалистът притиска биологично активните точки на тялото, които са разположени на енергийните меридиани на тялото. Акупресурата спира кашлицата бързо, но това трябва да се направи от масажист, който е запознат с точната техника. Силата и продължителността на манипулациите имат значение..

Масаж на гърдите

В допълнение към гърба е необходимо да се изработи областта на гърдите. С кръгови триещи движения масажистът третира горната част на тялото, без да докосва врата, подмишниците и областта на зърната. Най-популярната техника за масажно лечение на гръдния кош е вибрацията. Дори родителите могат да го правят у дома. Но първо трябва да разберете как да масажирате гърдите.

За да се извърши перкусионен (вибрационен) масаж, бебето се поставя по корем, така че ръцете му да са изпънати по тялото. Техника на изпълнение:

 1. Процедурата започва с загряване: необходимо е да погладите гърба с върховете на пръстите си, заобикаляйки зоната на гръбначния стълб, и да го затоплите с кръгови движения;
 2. Следващите движения трябва да бъдат потупване, необходимо е да почукате областта от долната част на гърба до лопатките, първо с пръсти, а след това с ръба на дланта. Гръбначният стълб не може да се масажира.
 3. С отворени длани, с умерен натиск, масажирайте гърба от долната част на гърба до врата. Той стимулира отделянето на слуз.
 4. Малкият пациент се обръща по гръб и продължава да масажира, докато кашля. Поглаждащи движения отпускат ръцете, гърдите, зърната при обработка на гърдите, детето не трябва да докосва.
 5. По време на процедурата областта на гърдите се разтрива с върховете на пръстите в посока от корема към врата и се потупва.
 6. Ръцете на бебето се огъват, разгъват, повдигат и спускат.
 7. Сесията завършва с успокояващи удари, разтриване на мускулите и ускоряване на кръвта.

След края на процедурата можете леко да стиснете диафрагмата, това движение ви позволява бързо да отстраните храчките.

Как да масажираме бебета

Лекарите не препоръчват на бебетата сами да правят масажни процедури при кашлица, за да ускорят възстановяването. Деца под 3 месеца не се препоръчват да използват този метод на лечение. Възрастните е трудно да изчислят силата на удара. Деца на възраст над 3 месеца могат да се правят с улеснена форма на движения от дренажен или вибрационен масаж.

За да се отстрани храчката от бебето, гърбът се третира с триене, потупване и поглаждане на меки движения. Масажистът трябва да работи с подложките на пръстите. Първо, кожата на бебето трябва да бъде смазана с неутрално масло за деца..

Времето трябва да бъде планирано така, че след хранене да минат поне 30 минути преди сесията или 40 минути да останат до следващото хранене. Трябва да сложите бебето по корем върху възглавница или памперс, сгъната няколко пъти. Продължителността на масажа, който премахва слуз при кърмачета, е до 5 минути. Трябва да се прави веднъж на ден..

Противопоказания

Можете да започнете масажни процедури не по-рано от 3-5 дни заболяване, през този период кашлицата става продуктивна, появява се голямо количество храчки, което е трудно за дете да се изкашля. Можете да правите масаж при липса на противопоказания.

Не предписвайте сесии за масаж на деца, които имат:

 • телесна температура над 37 ° C;
 • суха кашлица;
 • има дискомфорт, когато лежите по корем;
 • са се появили усложнения на заболяването, тялото е отслабено;
 • твърде ниско телесно тегло;
 • дерматологични проблеми;
 • сърдечни заболявания (включително вродени малформации);
 • астма по време на обостряне;
 • херния;
 • разстройство на нервната система;
 • онкология.

При тези заболявания сеансите на масаж са противопоказани, те могат да влошат състоянието на малък пациент.

Експертите съветват да се организира масаж за деца по игрив начин. Това ще ви позволи да успокоите детето си и да го настроите по правилния начин. На по-големите деца може да се обясни, че това са специални упражнения на супергерои, без които възстановяването ще се забави. На бебетата се препоръчва да правят масаж, придружавайки всички движения с история за детски стихчета, шеги и приказки.

Дренажен масаж за бебета с бронхит: майсторски клас за майки

Когато детето има кашлица, тревожността на родителя няма граница. Особено, ако традиционните средства не работят. Дренажен масаж може да дойде на помощ съвсем неочаквано. Отлично средство за бързо лечение на кашлица. Препоръчваме да използвате това лекарство като допълнение при лечението на кашлица, но някои майки успяват да излекуват бебето само с масаж.

Този вид масаж помага за възстановяване на дихателната функция, отслабена от болестта.

Важно условие: преди да започнете самостоятелен курс на дренажен масаж, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър.

Дренажен масаж при бронхит при кърмачета: забавно лечение

За да се възстанови детето от кашлица, е необходимо да освободи дробовете си от слуз. За малко дете е трудно да направи това, тъй като бронхите все още са слабо развити. Дренажният масаж помага да се отървете от слуз.

Имайте предвид, че бебето не трябва да прави дренажен масаж по-рано от четвъртия ден на заболяването..

Поставете бебето си на гърба. Повърхността, върху която лежи, трябва да е равна и умерено твърда. Главата на бебето трябва да е малко по-ниска от тялото, мек валяк ще ви помогне в това..

Ръцете ви трябва да са без бижута. За дренажен масаж използвайте специално бебешко олио. Ноктите ви трябва да бъдат подстригани късо. Разтрийте ръцете си, преди да започнете масажа.

След като масажът приключи, бебето трябва да се увие. Няма нужда да излизате навън веднага след масажа.

Дренажният масаж при бронхит при кърмачета трябва да се прави сутрин или преди лягане, поне 30 минути след хранене. Продължителността на масажа е 10 минути. Стандартният курс продължава 5 дни. Дренажният масаж трябва да се прави стриктно след консултация с педиатър.

Когато дренажният масаж при бронхит е противопоказан

Има няколко състояния при дете, при които дренажният масаж е противопоказан за бебе. Те включват:

 • повишена телесна температура
 • всякакви обриви по тялото на детето
 • бебе с поднормено тегло
 • ако състоянието му започне да се влошава

Ако се притеснявате за състоянието на детето по време или след масажа, незабавно се откажете от процедурата и се консултирайте с лекар.

Как се прави дренажен масаж при бронхит при бебе

Всеки масаж за малко дете трябва да бъде много мек и нежен: кожата на бебетата е много чувствителна. Без резки движения, всичко е възможно най-внимателно и бавно.

Първо разтрийте гърба на бебето с удари. Тя трябва да се изчерви малко. След това започнете леко да потупвате по гърба с дланта си - гърба му. Ако бебето кашля, прекъснете процедурата и го накарайте да си прочисти гърлото. Ако не работи, опитайте да приложите натиск върху корена на езика с лъжица..

Използвайте двете си ръце, за да прищипете от кръста на бебето до раменете му. Приблизително 20 изтръпвания всеки. Детето не трябва да боли. След кратка половинминутна почивка прищипването трябва да се повтори.

След това трябва да извършите леко потупване отстрани на бебето - отново от долната част на гърба до раменете. Правим 20 удара с отворени длани. След това - същото, само че с камери.

Когато бебето се прочисти, продължете да масажирате гърдите, което се извършва в кръгово триене по посока на часовниковата стрелка от центъра до ключиците..

След облегалката разтрийте страните на детето - това трябва да стане в рамките на 3 минути. След това масажирайте гърдите си. Тук трябва да извършвате кръгови триещи движения по посока на часовниковата стрелка. Правим ги от центъра на гърдите на бебето до ключиците. Не можете да почукате по гърдите си!

Това завършва масажа. Увийте бебето и го сложете в креватчето. Може би той иска да спи (дори ако масажът се прави сутрин): оставете го да спи. Уверете се обаче, че той се преобръща на друга цев на всеки 20 минути - слузта не трябва да се натрупва в един от белите дробове.

Защо дренажният масаж е полезен при бронхит при кърмачета?

Дренажният масаж помага на бронхите на детето, като ги затопля. В резултат на това слузта в белите дробове и бронхите става по-малко вискозна и излиза изцяло със спазми от кашлица. Също така, масажът помага на кръвния поток, което води до повишена дихателна функция..

Масаж за кашлица за деца

 • Показания
 • Защо масажът насърчава отделянето на храчки?
 • Полза
 • Противопоказания
 • Видове масаж
 • Масажна техника
 • Масаж на гърба
 • Масаж на гърдите
 • Перкусионен масаж - мнението на Комаровски
 • Как да масажираме бебета?

Всички деца са изправени пред такъв симптом на заболявания на дихателната система като кашлица. За да облекчат състоянието на болно дете, родителите са готови да използват различни методи. Един от тях е специален масаж, който безвредно помага да се отървете от кашлицата..

Показания

Препоръчва се масаж на кашлица, когато има прекомерно натрупване на слуз в дихателните пътища, което трудно се отделя. Тази ситуация е възможна, ако детето:

 • Студ.
 • Бронхит.
 • Бронхиална астма.
 • Пневмония.
 • Емфизем на белите дробове.
 • Пневмосклероза.

Защо масажът насърчава отделянето на храчки?

По време на масажа бронхиалното дърво се загрява, а натрупаната в него слуз става по-течна. В резултат на това храчките се кашлят по-добре и се отделят от малки бронхи в по-големи, а след това и в трахеята, което помага на тялото да се отърве както от излишната слуз, така и от микробите или вирусите.

Полза

Масажът срещу кашлица е добра алтернатива на лекарствата. Такава процедура може да се извърши от раждането, докато родителите могат да се научат как да я извършват, без да включват специалисти..

В допълнение към стимулирането на отделянето на храчки, такъв масаж:

 • Стимулира кръвта и лимфния поток.
 • Укрепва мускулните влакна, участващи в дишането.
 • Увеличава подвижността на ребрата.
 • Стабилизира дихателната функция.
 • Подобрява ефекта от употребата на лекарства.

Противопоказания

Извършването на масаж на кашлица не се препоръчва, ако:

 • Детето има висока телесна температура.
 • Бебе току що ядеше.
 • Настинка или друго респираторно заболяване току-що е започнало (масажът е показан само след 4-5 дни заболяване, когато остър стадий е преминал).
 • Бебето изпитва дискомфорт в легнало положение.
 • Появиха се усложнения на основното заболяване.
 • Бебето има кожни заболявания.
 • Теглото на детето е твърде ниско.

Видове масаж

Масажът на кашлица може да се извършва с помощта на различни техники, така че може да бъде:

 • Дренаж. Основната характеристика на такъв масаж, който допринася за по-доброто отделяне на храчки, е разположението на тялото - главата на детето трябва да е по-ниска от тялото.
 • Точка. Това е много ефективен масаж, но трябва да се извършва само от специалист, който добре знае кои зони трябва да бъдат засегнати..
 • Консервирани. Такъв масаж има добър ефект и положителен ефект върху имунитета, но изпълнението му не винаги е налице поради необходимостта да се използват импровизирани средства.
 • Вибриращ. За такъв масаж се извършва леко потупване по гърба на детето. Нарича се още перкусия.
 • Медов. Този вид масаж е високо ефективен при кашлица, причинена от хронично или продължително заболяване. Ограничението за използването му е високият риск от алергии..

За повече информация вижте следващото видео..

За повече информация относно вибрационния масаж при кашляне вижте следващата предавка..

Масажна техника

Тъй като най-достъпният и често използван вариант за масаж на кашлица е дренажът, ще разгледаме по-подробно техниката на неговото изпълнение. Първо се масажира гърба на бебето, а след това гърдите, като се избягва зоната на зърната и бъбреците. Преди процедурата стаята трябва да се проветри..

Масаж на гърба

Започнете с триене на гърба с цялата повърхност на дланите от раменете до кръста и гърба. След това трябва да направите:

 • Бързи прищипващи движения на пръстите. Извършете първото прищипване близо до гръбначния стълб и след това повторете, като отстъпите няколко сантиметра назад встрани, докато стигнете отстрани на гърдите.
 • Потупване с подложките на пръстите, събрани в шепа.
 • Разклащане на ребрата на дланите. Най-добре се изпълняват по диагонал, като се движат от зоната над талията до раменете..
 • Удряне на юмруци с ребра. Те също се държат по диагонал.

Всички движения не трябва да са груби, а доста активни, за да причинят леко зачервяване на кожата.

Масаж на гърдите

Полагайки бебето по гръб, разтривайте гърдите с длани (цялата повърхност), като се движите от центъра на гърдите до ключиците. Налягането трябва да е слабо, но достатъчно за появата на леко зачервяване. Накрая седнете детето и изтъркайте вратната кухина между ключиците. Натискайте внимателно, за да не стискате ларинкса. След това помолете бебето си да кашля..

След процедурата детето се увива с одеяло и се оставя да легне в спокойна обстановка. Продължителността на масажа е приблизително 10 минути, препоръчително е да се извършва два пъти на ден в продължение на 5 дни. Можете да използвате масло или крем, за да улесните ръцете си..

За техниката на извършване на дренажен (перкусионен) масаж на гръдния кош вижте следващото видео.

Перкусионен масаж - мнението на Комаровски

Известен педиатър счита този вид масаж за ефективен при кашлица и обяснява името му с връзката му с думата перкусия (така се нарича потупване на латински). По време на този масаж бронхите на детето започват да вибрират и храчките се отделят от повърхността им. И ако за бебето беше трудно да изкашля „заклещената“ храчка, след като слузта попадне в лумена на бронхите, кашлицата става по-продуктивна.

Комаровски фокусира вниманието на родителите върху факта, че ударният масаж с неговата ефективност не може да се нарече независим метод на терапия. Известният лекар подчертава, че подобна процедура трябва да се комбинира с лекарства и по-важното с достатъчно количество пиене и овлажняване на въздуха. Комаровски също отбелязва, че подобен масаж не може да се извършва при повишена телесна температура..

Според популярен педиатър, ударният масаж, който родителите могат да правят у дома, трябва да изглежда така:

 1. Поставете детето по корем и сложете възглавница под таза, така че да е над главата.
 2. Седнете до бебето си и използвайте върховете на пръстите си, за да извършвате интензивни и чести потупвания, които не трябва да нараняват бебето. Препоръчително е пръстите да докосват кожата под ъгъл, насочен към главата. Докато потупвате, сменяйте позицията на главата на бебето на всеки 30 секунди.
 3. След 1 минута детето трябва да бъде отгледано и след това му предложено да кашля.
 4. Повторете такава поредица от потупване и кашляне 4-5 пъти.

Тази процедура може да се извършва до 6 пъти на ден..

За повече информация как да правите масаж при бронхит, вижте програмата на д-р Комаровски.

В следващото видео д-р Комаровски показва как се прави масаж при кашляне.

Как да масажираме бебета?

Процедурата се извършва или 40 минути преди хранене, или половин час след хранене. Ако бебето плаче по време на масажа, манипулацията трябва да бъде спряна и бебето да бъде успокоено. Също така е важно да не забравяте, че масажът за бебето трябва да се извършва с топли ръце с внимателно изрязани нокти..

Покрийте масата с матрак и пелена (можете да поставите мушама под нея), а също така подгответе кърпа или одеяло, в което трябва да завиете бебето веднага след процедурата. Поставете бебето върху корема и сложете малка възглавница под гърдите на бебето, така че главата на бебето да виси малко под тялото.

Внимателно поглаждайте гърба на бебето с върховете на пръстите си, докато стане розово. След това леко разтривайте кожата, като се движите от долната част на гърба нагоре към областта на раменете. След това вдигнете бебето, увийте го и го сложете в креватчето, като не забравяте да променяте положението на тялото от време на време (това ще предотврати стагнацията на храчките).

Правилно изпълнение на дренажния масаж при възрастни и деца при кашлица

За лечение на кашлица се използват лекарствена терапия и спомагателни методи. Те включват народни средства, билкови чайове, физиотерапия. С помощта на специални движения се увеличава отделянето на храчки. Състоянието на пациента се подобрява. Дренажният масаж е процедура за бързо изчистване на дихателните пътища от натрупаната слуз

Какво е дренажен масаж

Основният принцип на този метод е да се източи (отстрани) патологичната течност от бронхите и белите дробове, като се даде на пациента специално положение. В този случай натрупаната слуз под въздействието на гравитацията се придвижва към трахеята. Рецепторите на лигавицата са раздразнени. Генерира се нервен импулс. В резултат на въздействието му върху мозъка възникват шокове от кашлица. Патологичната течност се изтласква.

Използването на масаж за дете за засилване на отделянето на храчки намалява стагнацията в бронхите. Получената кашлица премахва слузта, децата кашлят по-често, дишането се подобрява.

Състоянието на пациента се стабилизира, възстановяването се ускорява. Ролята на дренажа при дренажния масаж на гръдния кош е да промени положението на тялото при децата.

При суха силна кашлица тази процедура не се провежда..

Показания

Дренажен или постурален масаж се извършва при следните заболявания:

 • Бактериален, вирусен, гъбичен бронхит.
 • Емфизем.
 • Туберкулоза.
 • Белодробна преобладаваща муковисцидоза.
 • Вътрешна и придобита в обществото пневмония.
 • Бронхиална астма от всякакъв генезис в остър стадий.
 • Обструктивна белодробна болест.
 • Бронхиектазии.
 • ARVI с трахеит.

Внимание! Основната задача на постуралните манипулации е да подобри кръвоснабдяването, противовъзпалителния и резорбционен ефект. Те се провеждат в болници. Спазвайки необходимите техники, те могат да се изпълняват самостоятелно, у дома.

Дренажът е ефективно лечение за възпаление на дихателната система. Цялата гама от взети мерки ще доведе до бързо възстановяване на пациента.

Противопоказания

С тази процедура се активира кръвообращението, тонусът на мускулите на бронхите се нормализира, мобилността на мускулите на ребрата се увеличава. Не винаги има нужда от това. Понякога можете да навредите на човек. Има ситуации, в които това трябва да се избягва. Противопоказания за тази процедура:

 • Деца на възраст до 3 месеца.
 • Коронарни, бъбречни патологии.
 • Декомпенсация на придобити, вродени заболявания.
 • Белодробно кървене.
 • Тежка сърдечна недостатъчност.
 • Висока температура над 38 градуса.
 • Отворени рани и трофични язви.
 • Наличието на възпалителни кожни заболявания.

Отхрачващи манипулации не могат да се правят на новородени, доста е трудно да се отхрачва за бебета. Кърмачетата имат слабо развит рефлекс на кашлица.

Внимание! За малки деца масажът на кашлицата не се извършва веднага след хранене. Активно движение, промяна в позицията на тялото може да предизвика гадене, регургитация, повръщане. Ако детето плаче, е капризно, те го успокояват. Разсеян с дрънкалка, дайте малко вода да пие. Едва тогава те извършват манипулацията.

Как правилно да се прави дренажен масаж

Такава манипулация намалява интензивността на клиничните прояви, подобрява метаболитните и трофичните процеси в организма. Преди масажа на дете или възрастен се пият отхрачващи билки или таблетки за оттичане на слузта, което ще стимулира изтъняването на слузта. По-добре да си тръгне. След това извършват общо затоплящо триене, което засилва дренажния ефект..

Важно! При кашлица има особености при извършването на масаж за кърмачета, юноши и възрастни. Продължителността се определя от индивидуалното състояние и тежестта на протичането на заболяването.

Въпреки че използването на процедурата на всяка възраст има положителен резултат, масажът при кашлица при дете до една година се извършва след консултация с лекар. Белодробната система при бебета е несъвършена. Необходимо е да се прави такъв масаж правилно, механичните методи на въздействие се използват с повишено внимание.

Обучение

Дренажният масаж при кашлица се прави в три варианта. Позицията на пациента по време на сесията е от голямо значение за стимулиране на отделянето на слуз. Трябва да изберете позиция въз основа на локализацията на патологичния фокус.

При деца и възрастни при кашлица се препоръчва използването на перкусионен масаж. Състои се в извършване на потупващи движения по дланта. Ръката трябва да е в горната половина на гърдите, долната част на гърба.

 • Пациентът е поставен на твърда повърхност, главата е спусната. Той заема позата „търси пантофи под леглото“.
 • Поставете валяк или кърпа под краката си.
 • Лежи по корем. Масаж с плоско или повърхностно и дълбоко поглаждане на гърдите. Разтрийте старателно мускулите между ребрата, междуребрието с пръсти.
 • Специалистът меси тялото с длани, надлъжно, спираловидно или кръгообразно премествайки кожата успоредно на ребрата от гръбначния стълб.
 • При вдишване ръцете на масажиста се движат успоредно на 11 до 12 ребра. При издишване гърдите са силно притиснати. Компресията на диафрагмата стабилизира вентилацията в долните бели дробове. Провежда се от 2 страни за 3 - 5 минути.

Масажът с кашлица продължава 15 минути. След като го завършите, трябва да станете и да кашляте добре. При правилни процедури се отделя голямо количество храчки.

Дренажният метод е ефективен и за отслабване. Движението на кръвта през съдовете, лимфата се подобрява, метаболизмът се активира.

Техника на изпълнение

Предварителната сесия подобрява кръвообращението, подготвя тялото за по-добро отделяне на слуз. След него се препоръчва следващият етап. Има няколко техники и видове дренажен масаж при мокра кашлица.

 1. Преди да започне масажа, пациентът ляга на твърда повърхност.
 2. Той се върти последователно около оста си на 360 градуса. Поема дълбоко въздух, прочиства гърлото си. Движения, пози трябва да се повтарят 5 - 6 пъти.
 3. Пациентът е помолен да седне на колене в поза „молещ се човек“. Наведете се напред, докосвайки пода с главата. Изпълнете всички цикли 4-5 пъти.
 4. Легнал по гръб, пациентът се обръща настрани, окачвайки главата и ръката надолу. Лежи така за няколко минути. След това прави това упражнение от другата страна..
 5. Повдигнете края на крака на леглото, поставете навито одеяло под краката си. Долните крайници трябва да са разположени на 30 см над главата.

Продължителността на дренажния масаж е 20 - 30 минути.

Манипулации в периода на обостряне на бронхит, с кашлица с пневмония, астма се извършват ежедневно 3-5 пъти на ден. За видимо отделяне на храчки са достатъчни 8-10 сеанса. Ако те се понасят зле, те се намаляват или отменят..

Процедура за лимфен дренаж се използва за намаляване на течностите, отоци в тялото и премахване на токсините от тъканите и органите. Този метод е добър метод за отслабване, подобрява състоянието на кожата.

При такъв хардуерен масаж е достатъчна само една процедура за нормализиране на състоянието на кашлица. Въпреки това, ръчният дренажен масаж е по-ефективен за манипулация..

Особености при деца

При извършване на масаж на кашлица се вземат предвид физиологичните процеси на тялото, поведенческите реакции на детето. За кърмаче процедурата се извършва 1 до 2 часа след хранене.

В случай на запушване, треска, плач, сеансът се спира.

Когато се подготвяте, спазвайте следните правила:

 • Стискайте, прищипвайте, стиснете кожата до зачервяване.
 • Масаж със силна кашлица за дете се извършва от долната част на гърба по гърба до лопатките. Всеки сантиметър от тялото се масажира на свой ред.
 • Интензивността трябва да се увеличава плавно. От леки удари те постепенно преминават към интензивен натиск.
 • Изпълнявайте побои с ръба на дланта.
 • Необходимо е детето да разстила дръжките в различни посоки, след което процедурата продължава. Пръстите притискат надлъжно в подмишниците.
 • Не мачкайте дланите си твърде плътно около бъбреците, гръбначния стълб.
 • Масажирайте гърдите за малко дете с триещи движения по посока на часовниковата стрелка.
 • Масажирайте гръдната стена, ушите, носа, носогубния триъгълник.
 • Техника на вълните. Започнете от средата. Хванете малка част от кожата, погладете гърба с длани надлъжно, към раменете.
 • Използване на масаж или бебешки крем.
 • Правилното разположение на точката на акупресура, акупресура за кашлица при деца намалява кашлицата. Трябва да се направи от професионалист.
 • След подготвителен сеанс за детето с мокра кашлица се започва постурален дренаж.

Внимание! За деца вибрационният масаж при кашлица се извършва в щадящ режим, без да се прилагат значителни усилия.

На кърмачета след 3-месечна възраст също се прави този масаж с върховете на пръстите, без използване на потупване..

По-долу са опциите за позициониране на тялото по време на постурален (позиционен) масаж на кашлица при деца.

 • 0 - 3 месеца. Без масаж.
 • 4 - 24 месеца. Бебето се поставя в скута на майката. Подпори под мишниците. Той все още не разбира необходимостта от лечение. Успокояват го. Подарете залъгалка или любима играчка.
 • 3 години - 5 години. Под гърдите се поставя възглавница или навито одеяло. Постуралният масаж при кашлица при деца след 3 години се прави внимателно. Бронхо - белодробната тъкан на тази възраст не е достатъчно еластична. Кашлянето може да причини щети.
 • На 6-10 години. Те молят малкия пациент да легне по корем върху валяк, така че главата му да увисне надолу. Може да се манипулира по игрив начин. Четете книги, разказвайте приказка.
 • На 11-14 години. Тийнейджърът е в съзнателна възраст. След процедурите децата не могат веднага да излязат на улицата. Покриват се с одеяло за 30-40 минути. Кашлицата на храчките се влошава.

Масаж при кашлица при дете

За малкото дете е трудно да кашля самостоятелно, особено ако е трудно да се отдели от бронхите. Можете да му помогнете с това с помощта на перкусионен масаж на гръдния кош, който е лесен за изпълнение у дома..

Ударният масаж при кашлица подобрява кръвообращението в гърба и гърдите на детето, улеснява отстраняването на храчки от бронхите и му помага да кашля лесно. Това е чудесно допълнение към основното лечение.!

Не забравяйте, че основното нещо по време на масажа е да изпълнявате правилно всички движения, за да не навредите на бебето. Ако едно дете се оплаква от „болки“, болезнените области на мускулите могат да се смазват с маз Doctor MOM ® Fito, който благодарение на четирите си етерични масла се абсорбира добре, има затоплящ и противовъзпалителен ефект.

1. Поставете бебето по корем и поставете възглавница или ролка с кърпа под таза, така че тазът да е над раменете. Ръцете на детето трябва да бъдат изпънати напред.

2. Първо направете няколко поглаждащи движения с длани по гърба, за да загреете малко кожата на гърба си. Опитайте се да не докосвате гръбначния стълб, особено ако масажът е за малко дете.

3. Движете дланите си по гръбнака отдолу нагоре - от седалището до линията на раменете.

4. Хоризонтални движения на дланите от гръбначния стълб в страни

5. След това можете да пристъпите директно към перкусионния (дренажен) масаж на кашлица. Докоснете върховете на пръстите си между ребрата на детето в продължение на 15 минути: първо в долните бели дробове, а след това по-нагоре и по-нагоре..

6. На всеки 2-3 минути детето трябва да бъде поставено в изправено положение и да му помага да се откашля.

7. Бебетата под 1 година също могат да правят перкусионен масаж, но в този случай продължителността на процедурата трябва да бъде не повече от 5-10 минути и масажът се извършва през дланта: поставете лявата си длан върху белодробната област и потупайте дясната си длан през нея.

8. След перкусионния (дренажен) масаж, седнете детето изправено и му помогнете да се откашля.

При температури над 38 ° C, масаж при бронхит е по-добре да не се прави. Първо, стабилизирайте телесната температура на бебето си! Ако се извърши правилно, перкусионният масаж на кашлица не трябва да причинява болка на детето. Ако вашето дете се оплаква от болка, може да полагате твърде много усилия.!

Как да направите дренажен масаж за малки деца с кашлица: схема и препоръки

Дренажният масаж за деца при кашлица помага да се отървете от излишните храчки поради специфичното положение на тялото по време на процедурата. Този масаж се нарича перкусия поради неговата техника, тъй като на латински "перкусия" означава "потупване". Може да се извършва не само от лекар в кабинет, но и от родители или други роднини у дома. Основното нещо е да се придържате към мерките за безопасност и да подготвите правилно бебето, особено бебето.

 1. Принципът на дренажния масаж
 2. Кога е полезна процедурата
 3. Противопоказания за изпълнение
 4. Как да се отцеди масаж на кашлица
 5. Подготовка на детето
 6. Техника на изпълнение
 7. Приключване на процедурата
 8. Как да правим масаж на бебето правилно
 9. Други видове масаж при кашлица при деца
 10. Точка
 11. Вибриращ
 12. Пчелен мед

Принципът на дренажния масаж

По време на масажни движения с кашлица се увеличават кръвоснабдяването и лимфния поток в областта на гръдния кош. Това увеличава нейната подвижност и също така ускорява притока на кръв. Излагането води до факта, че слузът в белите дробове и бронхите се образува по-бързо и е по-лесно да изкашляте гърлото си.

Масажът на кашлица за дете се нарича дренаж, когато торсът е леко наклонен надолу. В този случай слузът се изчиства по-добре благодарение на естествения дренаж, чиято роля играят трахеята и ларинкса..

Кога е полезна процедурата

Масаж за кашлица за дете се прави с цел засилване на съществуващия кашличен рефлекс. Ако детето е новородено, бебе или дете в предучилищна възраст, собствената му дихателна система е несъвършена. Поради това бебето не може напълно да кашля, за да отдели храчките. За укрепване на съществуващия кашличен рефлекс, развиване на мускулите на гърдите и затопляне на бронхиалното дърво се използва масаж. Техниката е разрешена, ако мократа кашлица е причинена от:

 • ARVI или ARI с асоцииран трахеит;
 • пневмония;
 • бронхит с вирусен, бактериален или гъбичен характер;
 • емфизем;
 • туберкулоза и муковисцидоза.

Противопоказания за изпълнение

Правенето на масаж е противопоказано:

 1. Веднага след хранене. Пренебрегването на това правило при някои деца провокира повръщане..
 2. При сърдечно-съдови заболявания, бъбречни патологии. Ускорението на кръвния поток по време на кашлица провокира увеличаване на натоварването върху сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи. Със своите заболявания състоянието на детето се влошава.
 3. В острия стадий на заболяването, което провокира тежка кашлица. Този етап е придружен не само от кашлица, но и от повишаване на телесната температура. В този случай масажният ефект ще увеличи натоварването на дихателната и сърдечно-съдовата системи, а също така ще провокира допълнително повишаване на температурата..
 4. Детето има кожни заболявания. За облекчаване на кашлицата кожата се разтрива и прищипва, което влошава травмата на епидермиса, а също така увеличава риска от инфекция на обрива или раните.
Също така, преди да изберете масаж като метод на лечение, струва си да определите вида на кашлицата. Масажът със суха кашлица само ще го засили. Когато са сухи, са посочени лекарства и техники, които потискат рефлекса, а не го усилват.

Как се отцежда масаж от кашлица

Не е необходимо да се привлича специалист за масажна процедура - един от родителите може да я извърши. Основното нещо е да се подготвите правилно, а именно да изрежете ноктите си, да измиете ръцете си, да премахнете пръстени и гривни.

Подготовка на детето

Преди да направите масаж на дете у дома, трябва да измерите телесната му температура, да измиете мръсотията и потта от кожата. Сухо избърсано дете се носи или вкарва в добре проветриво помещение.

В стаята трябва да се поддържа комфортна температура - дете с кашлица не трябва да е студено без дрехи. Преди да извърши масажа, детето се полага на маса или диван, поставяйки малка ролка под корема.

Техника на изпълнение

Процедурата се състои от два етапа:

 1. Масаж на гърба. Първо направете 20 удара от долната част на гърба до врата. Това подготвя кожата за по-нататъшно лечение, а също така определя посоката на изтичане на слуз по време на кашлица. В бъдеще всички движения се извършват в тази посока. След поглаждане продължават с прищипване и потупване. Когато извършвате движения, е важно да избягвате бъбречната област (долните ребра), а също и да не прищипвате кожата над гръбначния стълб.
 2. Масаж на гърдите. Детето се обръща, поставяйки ролка под долната част на гърба. Гръдният кош първо се поглажда към ключицата и след това се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.

Приключване на процедурата

Нагрятата кожа на детето ще се зачерви от масажа. Не можете да го пуснете навън в това състояние да тича из къщата. Бебето трябва да се увие с одеяло и да се накара да седи / лежи в леглото час и половина.

Детската кашлица ще се усили, поради което е нежелателно да се дава на бебето храна или вода в рамките на 2 часа след процедурата. Неприемането на тази мярка ще доведе до повръщане, което дразни възпаленото гърло..

Как да правим масаж на бебето правилно

Дренажният масаж е разрешен за бебета от 3 месеца, но тези бебета имат много нежна кожа, така че трябва да внимавате с тях. Преди масажа е наложително не само да си измиете ръцете, но и да ги загреете, смажете ги с бебешки крем. Не използвайте масажни масла от серията "за възрастни" - те съдържат аромати и компоненти, които са вредни за малките деца.

Бебетата не контролират процеса на уриниране и дефекация, поради което, преди процедурата, масата е покрита с мушама и пелена.

След масажа не забравяйте да увиете бебето в одеяло и да го сложите в креватчето. На всеки 15 минути детето се обръща от другата страна, за да не застоява слузта в бронхите. Не можете да поставите детето по гръб, тъй като дори лек масаж рискува да провокира увеличаване на рефлексите.

Деца под една година не могат да разкажат за дискомфорта си, така че ще трябва да наблюдавате реакцията на детето към процедурата. Ако бебето плаче по време на дренажния масаж, спрете. Ако състоянието се влоши след масажа, родителите трябва да се свържат с педиатър.

Други видове масаж при кашлица при деца

В допълнение към дренажния метод на лечение, можете да използвате мед, вибрация и точка. Всеки от методите има свои собствени характеристики и противопоказания. Първите два метода са на разположение у дома, не е необходима помощ за процедурата.

Точка

Китайска техника. Тя се основава на доктрината за точките на човешкото тяло, свързани с органи и системи. В Китай все още се смята, че излагането на определени точки нормализира работата на организма..

Този метод ще работи само ако работата се извършва от специалист, който разбира физиологията, мануалната терапия и китайския метод..

При бебета процедурата не причинява дискомфорт, който може да възникне при дренажен масаж на гръдния кош.

Вибриращ

Вибрационният масаж при кашлица се различава от дренажния масаж по техника. Гърбът в областта на гърдите не се масажира, а се потупва. Вибрациите от тези потупвания подобряват потока от храчки. Не можете да удряте по голия гръб - трябва да сложите едната ръка върху тялото и леко да го ударите с другата.

По този начин вибрациите се предават на тялото на бебето, но рискът от случайно нараняване се елиминира. Областта на гръбначния стълб не може да се почука дори през ръката.

Пчелен мед

За извършване на този масаж гърбът е покрит с течен мед. След това, притискайки длан към лепкавия гръб на бебето, те рязко го откъсват от кожата. Постепенно раздялата ще бъде по-трудна.

Въздействието загрява кожата и мускулите в областта на гръдния кош, подкожните тъкани се изчистват от токсини и натрупани продукти от разпад.

Противопоказания за меден масаж са на възраст под една година, алергия към мед, захарен диабет.