Всяка майка се притеснява, когато детето й е болно. Родителите са готови да направят всичко възможно, за да може бебето да се възстанови възможно най-скоро. Но какво, ако лекарствата помагат по-бавно и вече нямате сили да погледнете мъките на детето? При тежка кашлица е показан дренажен масаж, който ще допълни лекарствената терапия и ще помогне за отстраняването на храчките от белите дробове на детето. Правилата и процедурата за процедурата, както и снимка на дренажен масаж за деца с кашлица, можете да намерите в тази статия..

Какво е дренажен масаж?

Дренажният масаж за кашлица за деца е медицинска процедура, която включва поглаждане и потупване на белите дробове за подобряване на кръвообращението и кашлица. Този масаж е ефективен, когато детето развие мокра кашлица, която придружава бронхит. При суха "лаеща" кашлица отделянето на храчки не се случва и няма смисъл от тази процедура. В този случай първо трябва да втечните застоялата слуз и едва след това да извършите дренажен масаж.

Още от времето на Съветския съюз всички знаят за предимствата на масажните процедури. Дренажният масаж не прави изключение, подобрява притока на кръв към белите дробове, което означава, че кръвта е по-добре наситена с кислород. Освен това се засилва общия мускулен тонус..

Кога е необходимо?

При деца от 3 до 7 години белите дробове вече са напълно развити, но дихателните мускули все още са слаби. Поради това за малките деца е трудно да кашлят храчки, които се натрупват в бронхите и затрудняват дишането. Често, дори поради малка настинка, бронхитът може да се развие при малки деца. В съвременната медицина се лекува с инхалации и антибиотици, но се предписва и дренажен масаж, който идеално допълва основното лечение и ускорява възстановяването. И така, в какви случаи е необходима тази процедура? То:

 • бронхит;
 • емфизем;
 • алергични реакции с отделяне на храчки;
 • пневмония;
 • пневмосклероза;
 • мокра кашлица след настинка.

При суха кашлица няма смисъл да се прави дренажен масаж, тъй като той е насочен именно към ускоряване на отделянето на слуз, натрупана в белите дробове.

Как се прави дренажен масаж?

За да извършите дренажен масаж, не е необходимо да посещавате никакви курсове, основните познания са достатъчни, за да извършите тази процедура. Лекарите съветват родителите да правят масаж два пъти на ден (сутрин и вечер) в продължение на 5 дни. Тези, които са лекували дете от кашлица с дренажен масаж, знаят, че такъв брой процедури ще бъдат напълно достатъчни, за да се отървете от неприятно усложнение. Но какви са неговите характеристики? Как се извършва дренажен масаж за деца??

 1. Основната тайна на тази специфична техника е в позицията на тялото на детето. Главата му задължително трябва да е под нивото на таза. Можете да заемете това положение, като поставите бебето на колене с главата надолу..
 2. Потупвайте интензивно гърба, затопляйки кожата.
 3. С прищипващо движение се придвижете от долната част на гърба към раменете, като работите през цялата кожа в белите дробове. Внимание: не докосвайте бъбречната област!
 4. Масажирайте междуребрените пространства отстрани до раменете. За целта намерете с пръсти зоните между ребрата и докато бебето издишва, ги принуждавайте нагоре. Повторете движението няколко пъти.
 5. Обикновено след 1-2 минути такова стимулиране кожата става розова. И така, можете да започнете да докосвате. Сгънете дланите си в лодка и леко потупайте от едната страна на гръбначния стълб. Не удряйте прекалено силно или прекалено леко и наблюдавайте състоянието на детето.
 6. След като потупването приключи, седнете детето изправено и му помогнете да прочисти гърлото си. Това може да стане с помощта на ритмично натискане върху белите дробове по време на издишване. Хванете страните на детето и натиснете диафрагмата отстрани.
 7. Повторете същите движения от предната част на гърдите. Не забравяйте да не масажирате кожата около сърцето.
 8. След процедурата покрийте детето с топло одеяло и го оставете да лежи 30 минути.

Всеки, който е опитал дренажен масаж за деца с кашлица, знае неприязънта си към тази процедура. За щастие отнема много по-малко време от традиционния масаж - само 5-6 минути. И облекчението, което детето ще изпита след кашляне, ще бъде достойна награда за капризите..

Правила за дренажен масаж

Ефективността на процедурата пряко зависи от спазването на определени правила. В крайна сметка това е медицинска манипулация и резултатът от нея зависи от много фактори. Какви условия трябва да се спазват, за да бъде процедурата възможно най-ефективна?

Ето някои насоки:

 • Оптималната влажност в помещението трябва да бъде около 70% и е желателно да се поддържа не само по време на заболяване. Но по време на бронхит и по време на дренажен масаж, това е особено важно..
 • Температура: Преди да започнете масажа, проветрете стаята, но се уверете, че температурата пада най-малко 22 градуса. В противен случай студеният въздух ще тече директно в долните дихателни пътища и може да влоши хода на заболяването..
 • Храненето трябва да става няколко часа преди началото на процедурата, за да се избегне повръщане.
 • Лекарства: масажът ще бъде най-ефективен, ако вдишването с разредител на храчки се прави 15-30 минути преди него.

Ползи от дренажния масаж при кашлица

Всичко е ясно за краткосрочните ползи от масажа при кашлица при деца, но има и „забавено“. Състои се в общото укрепване на тялото, възстановяване на проходимостта на дихателните пътища и подобряване на кръвообращението. Извършвайки дренажен масаж, вие директно въздействате върху мускулите на детето, като ги укрепвате. Следователно в никакъв случай не трябва рязко да спирате процедурата, ако бебето се възстанови след три дни. По-добре е да завършите курса по масаж до края и да сте сигурни, че кашлицата няма да се върне.

Противопоказания за процедурата

В първите дни на заболяването обикновено не се извършва дренажен масаж за деца с кашлица. В началото на заболяването бебето има суха кашлица и треска, което е противопоказание за процедурата. Сесиите започват от 3-4 дни, когато се появи мокра кашлица с храчки. Какви други противопоказания има масажът? Те са изброени по-долу:

 • Лекарите не препоръчват да се прави дренажен масаж за новородени под един месец. На тази възраст бебето все още е твърде крехко и слабо за подобни манипулации..
 • Острото инфекциозно заболяване с висока температура и общо влошено здраве е сериозно противопоказание. Най-добре е да изчакате състоянието на бебето да се стабилизира в такава ситуация..
 • Обрив - тъй като по време на масажа кожата на бебето се разтрива активно, тогава, ако има обриви, също е по-добре да откажете процедурата.
 • Слабост и сънливост - дори такава привидно лесна процедура като дренажен масаж може да натовари сериозно отслабеното тяло на детето. Затова лекарите съветват да изчакате острия период..

При грешна техника, извършването на физиотерапевтична процедура може да доведе до повишаване на кръвното налягане и сърдечни болки. Избягвайте масаж около сърцето и бъбреците и заобикаляйте лимфните възли. Тогава детето ви гарантира, че няма да получи усложнения от процедурата..

Ефективността на дренажния масаж

В програмата "Доктор Комаровски" дренажният масаж при кашлица се нарича една от най-ефективните процедури, които могат да се извършват извън болницата. Всъщност пулмолозите и педиатрите препоръчват този метод на много родители. Д-р Комаровски препоръчва всяка майка да научи тези прости трикове за облекчаване на симптомите по време на заболяване. Докосването и поглаждането на белите дробове може да се превърне в забавна игра, която децата ще харесат. След три месеца този метод може да се използва безопасно у дома. Като превантивна мярка не се извършва дренажен масаж, но той може да бъде заменен с общ масаж и дълги разходки на чист въздух. Такива методи ще намалят вероятността от заболяване и ще укрепят имунната система..

Особености на масажа за кърмачета

На много крехката възраст до 6 месеца, бебетата трябва да бъдат третирани с повишено внимание. До месец не се препоръчва дренажен масаж за бебета, когато кашлят. След - само следвайки определени правила:

 • Вземете одобрение от вашия педиатър преди масаж.
 • Поканете опитна масажистка за няколко сесии, за да ви покаже как да изпълните процедурата (някои клиники имат безплатни курсове за масаж за деца).
 • Използвайте масажен крем, към който детето ви няма алергия. Кожата на бебетата е много нежна и затова е особено важно да се избягват механични повреди.
 • Ако детето започне да плаче или се притеснява, процедурата трябва незабавно да бъде спряна. Плачът често показва някаква болка или дискомфорт.

По време на заболяването младите пациенти трябва да бъдат лекувани с особено внимание. Тъй като бебетата все още не се движат много, обръщайте бебето по-често, включително през нощта, за да избегнете застояла слуз.

Препоръчителна продължителност на лечението

Дренажен масаж за деца с кашлица се препоръчва за 5-10 дни, 2 пъти на ден. Манипулациите не трябва да са твърде дълги: за постигане на ефекта е достатъчно да масажирате гърба на детето за 5 минути. По време на масажа се опитайте да разсеете бебето с нещо, защото не всички деца харесват неестествената позиция с главата надолу.

Допълнителни продукти, които усилват ефекта от масажа

Във физиотерапевтичната практика има още няколко метода, които могат да допълнят дренажния масаж:

 • Вибрационният масаж е много ефективен и перфектно допълва дренажния масаж. По време на процедурата трябва да "разклатите" детето, като поставите ръцете си върху гърдите му. По този начин храчките се отделят от бронхите и се улеснява дишането..
 • Купаж масаж. Много от нас получиха банки като деца. Сега аптеките продават силиконови продукти, които могат да помогнат в борбата с бронхита. След смазване на кожата с масло, изстискайте буркана и го поставете върху кожата на бебето. Преместете консервата от дъното на белите дробове към раменете. Този метод ще увеличи кръвообращението и ще ускори отстраняването на застоялата слуз..
 • Акупресурен масаж също е много добър при кашлица и бронхит. Въздействието върху биологично активните точки помага добре при хроничния ход на заболяването.

Дренажен масаж за бебета с бронхит: майсторски клас за майки

Когато детето има кашлица, тревожността на родителя няма граница. Особено, ако традиционните средства не работят. Дренажен масаж може да дойде на помощ съвсем неочаквано. Отлично средство за бързо лечение на кашлица. Препоръчваме да използвате това лекарство като допълнение при лечението на кашлица, но някои майки успяват да излекуват бебето само с масаж.

Този вид масаж помага за възстановяване на дихателната функция, отслабена от болестта.

Важно условие: преди да започнете самостоятелен курс на дренажен масаж, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър.

Дренажен масаж при бронхит при кърмачета: забавно лечение

За да се възстанови детето от кашлица, е необходимо да освободи дробовете си от слуз. За малко дете е трудно да направи това, тъй като бронхите все още са слабо развити. Дренажният масаж помага да се отървете от слуз.

Имайте предвид, че бебето не трябва да прави дренажен масаж по-рано от четвъртия ден на заболяването..

Поставете бебето си на гърба. Повърхността, върху която лежи, трябва да е равна и умерено твърда. Главата на бебето трябва да е малко по-ниска от тялото, мек валяк ще ви помогне в това..

Ръцете ви трябва да са без бижута. За дренажен масаж използвайте специално бебешко олио. Ноктите ви трябва да бъдат подстригани късо. Разтрийте ръцете си, преди да започнете масажа.

След като масажът приключи, бебето трябва да се увие. Няма нужда да излизате навън веднага след масажа.

Дренажният масаж при бронхит при кърмачета трябва да се прави сутрин или преди лягане, поне 30 минути след хранене. Продължителността на масажа е 10 минути. Стандартният курс продължава 5 дни. Дренажният масаж трябва да се прави стриктно след консултация с педиатър.

Когато дренажният масаж при бронхит е противопоказан

Има няколко състояния при дете, при които дренажният масаж е противопоказан за бебе. Те включват:

 • повишена телесна температура
 • всякакви обриви по тялото на детето
 • бебе с поднормено тегло
 • ако състоянието му започне да се влошава

Ако се притеснявате за състоянието на детето по време или след масажа, незабавно се откажете от процедурата и се консултирайте с лекар.

Как се прави дренажен масаж при бронхит при бебе

Всеки масаж за малко дете трябва да бъде много мек и нежен: кожата на бебетата е много чувствителна. Без резки движения, всичко е възможно най-внимателно и бавно.

Първо разтрийте гърба на бебето с удари. Тя трябва да се изчерви малко. След това започнете леко да потупвате по гърба с дланта си - гърба му. Ако бебето кашля, прекъснете процедурата и го накарайте да си прочисти гърлото. Ако не работи, опитайте да приложите натиск върху корена на езика с лъжица..

Използвайте двете си ръце, за да прищипете от кръста на бебето до раменете му. Приблизително 20 изтръпвания всеки. Детето не трябва да боли. След кратка половинминутна почивка прищипването трябва да се повтори.

След това трябва да извършите леко потупване отстрани на бебето - отново от долната част на гърба до раменете. Правим 20 удара с отворени длани. След това - същото, само че с камери.

Когато бебето се прочисти, продължете да масажирате гърдите, което се извършва в кръгово триене по посока на часовниковата стрелка от центъра до ключиците..

След облегалката разтрийте страните на детето - това трябва да стане в рамките на 3 минути. След това масажирайте гърдите си. Тук трябва да извършвате кръгови триещи движения по посока на часовниковата стрелка. Правим ги от центъра на гърдите на бебето до ключиците. Не можете да почукате по гърдите си!

Това завършва масажа. Увийте бебето и го сложете в креватчето. Може би той иска да спи (дори ако масажът се прави сутрин): оставете го да спи. Уверете се обаче, че той се преобръща на друга цев на всеки 20 минути - слузта не трябва да се натрупва в един от белите дробове.

Защо дренажният масаж е полезен при бронхит при кърмачета?

Дренажният масаж помага на бронхите на детето, като ги затопля. В резултат на това слузта в белите дробове и бронхите става по-малко вискозна и излиза изцяло със спазми от кашлица. Също така, масажът помага на кръвния поток, което води до повишена дихателна функция..

Масаж за деца с кашлица, вибрации, мед, оформяне на чаши, дренаж

Един от методите за подобряване на процеса на отделяне на храчки от дихателните пътища е дренажният масаж при кашлица. Когато се извършват правилно, масажните процедури могат да направят храчките по-малко вискозни и да подобрят отделянето им. С комбинация от сесии за масаж и медикаментозна терапия е възможно бързо да се намали броят на патогенните микроорганизми в белите дробове и да се ускори възстановяването.

Защо масажът насърчава отделянето на храчки

При извършване на дренажен масаж за деца, бронхиалното дърво се загрява, когато кашлят. Благодарение на това слузта се втечнява и започва да напуска малките бронхи в големи. От бронхите той навлиза в трахеята и излиза с кашлица.

Децата имат слабо развити дихателни мускули, така че процесът на изкашляне на натрупаните храчки е труден. При постоянна кашлица гърлото на детето се дразни и всяка атака на кашлица причинява болка.

Масажни процедури са разрешени дори за новородени. Но за тяхното изпълнение е по-добре да включите детски терапевт, който знае как и с каква сила да масажира за бебета. По време на процедурата:

 • стимулира се притокът на кръв и лимфа;
 • повишена подвижност на ребрата;
 • дихателната функция е стабилизирана;
 • мускулите, които участват в дихателния процес, се укрепват.

Масажните движения увеличават активността на ресничките, разположени върху лигавичната повърхност на бронхите и участващи в процеса на изтласкване на храчките от дихателните органи. Стимулирането на лимфния поток и кръвообращението засилва производството на бронхиален секрет, благодарение на това действие слузът се втечнява.

Но можете да правите масаж на кашлица само ако е мокър. Използвайки процедурата, можете да засилите ефекта на отхрачващите лекарства.

Масаж на гърба

Масажът на гърба се счита за най-ефективен. Прави се за оттичане на храчки от бронхите, след като се извърши, слузта се движи по-лесно през дихателните пътища.

Принципи на масажа на гърба:

 • тялото на пациента е разположено така, че главата да е под нивото на тялото: това положение улеснява отстраняването на храчките;
 • движенията на масажиста трябва да бъдат насочени от лумбалната област към врата, те определят посоката, в която слузът ще се движи;
 • в края на сеанса малкият пациент трябва да прочисти гърлото си;
 • след края на процедурата бебето трябва да се покрие, да се остави да се затопли.

Терапевтът може да прави мед, дренаж или масаж с чаши.

За да се извърши дренажен масаж, детето трябва да бъде положено така, че тялото на бебето да е над главата. Можете да го вдигнете с валяк или възглавница, поставена под корема. Дренажна процедура се извършва по следната схема:

 • затопля областта на гърдите с разтриващи и поглаждащи движения;
 • междуребрените мускули отстрани и отзад се разтягат с помощта на надлъжни движения, насочени от долната част на гърба към главата;
 • повърхността на гърба се обработва с притиснати масажни движения;
 • гърбът се потупва с ръба на дланта;
 • с двете ръце тялото се притиска отстрани в областта на диафрагмата.

За да се подобри кръвообращението и висококачественото загряване на гръдната област, лекарят може да препоръча меден масаж за кашлица. Разрешено е да се прави само при условие, че малкият пациент няма алергия към пчелни продукти.

Преди да започне, гърбът на детето трябва да се загрее с поглаждане и разтриване. След това върху него се нанася течен мед, равномерно разпределящ го по повърхността на гърба. За да се загреете, е необходимо да продължите да обработвате повърхността на гърба с поглаждащи движения, като периодично отделяте дланите. Лепливият мед създава устойчивост, когато ръцете се отдръпнат от кожата и насърчава увеличения приток на кръв. Можете да увеличите ефективността на процедурата, като увиете бебето, след като приключи..

Купажният масаж също се счита за полезен. Преди да го започнете, е необходимо щедро да смажете кожата с масло или мастна сметана. Буркани са инсталирани на повърхността на гърба: първо стъклото трябва да бъде обработено с огън, за да се създаде вакуум, докато силиконовите кутии могат просто да бъдат изцедени и прикрепени към кожата. Масажните процедури се извършват с плъзгащи движения по задната повърхност. Не лекувайте само областта на подмишниците и гръбначния стълб. Сесията завършва с опаковане.

Експертите в източната медицина могат да посъветват акупресурен масаж при мокра кашлица. При извършването му специалистът притиска биологично активните точки на тялото, които са разположени на енергийните меридиани на тялото. Акупресурата спира кашлицата бързо, но това трябва да се направи от масажист, който е запознат с точната техника. Силата и продължителността на манипулациите имат значение..

Масаж на гърдите

В допълнение към гърба е необходимо да се изработи областта на гърдите. С кръгови триещи движения масажистът третира горната част на тялото, без да докосва врата, подмишниците и областта на зърната. Най-популярната техника за масажно лечение на гръдния кош е вибрацията. Дори родителите могат да го правят у дома. Но първо трябва да разберете как да масажирате гърдите.

За да се извърши перкусионен (вибрационен) масаж, бебето се поставя по корем, така че ръцете му да са изпънати по тялото. Техника на изпълнение:

 1. Процедурата започва с загряване: необходимо е да погладите гърба с върховете на пръстите си, заобикаляйки зоната на гръбначния стълб, и да го затоплите с кръгови движения;
 2. Следващите движения трябва да бъдат потупване, необходимо е да почукате областта от долната част на гърба до лопатките, първо с пръсти, а след това с ръба на дланта. Гръбначният стълб не може да се масажира.
 3. С отворени длани, с умерен натиск, масажирайте гърба от долната част на гърба до врата. Той стимулира отделянето на слуз.
 4. Малкият пациент се обръща по гръб и продължава да масажира, докато кашля. Поглаждащи движения отпускат ръцете, гърдите, зърната при обработка на гърдите, детето не трябва да докосва.
 5. По време на процедурата областта на гърдите се разтрива с върховете на пръстите в посока от корема към врата и се потупва.
 6. Ръцете на бебето се огъват, разгъват, повдигат и спускат.
 7. Сесията завършва с успокояващи удари, разтриване на мускулите и ускоряване на кръвта.

След края на процедурата можете леко да стиснете диафрагмата, това движение ви позволява бързо да отстраните храчките.

Как да масажираме бебета

Лекарите не препоръчват на бебетата сами да правят масажни процедури при кашлица, за да ускорят възстановяването. Деца под 3 месеца не се препоръчват да използват този метод на лечение. Възрастните е трудно да изчислят силата на удара. Деца на възраст над 3 месеца могат да се правят с улеснена форма на движения от дренажен или вибрационен масаж.

За да се отстрани храчката от бебето, гърбът се третира с триене, потупване и поглаждане на меки движения. Масажистът трябва да работи с подложките на пръстите. Първо, кожата на бебето трябва да бъде смазана с неутрално масло за деца..

Времето трябва да бъде планирано така, че след хранене да минат поне 30 минути преди сесията или 40 минути да останат до следващото хранене. Трябва да сложите бебето по корем върху възглавница или памперс, сгъната няколко пъти. Продължителността на масажа, който премахва слуз при кърмачета, е до 5 минути. Трябва да се прави веднъж на ден..

Противопоказания

Можете да започнете масажни процедури не по-рано от 3-5 дни заболяване, през този период кашлицата става продуктивна, появява се голямо количество храчки, което е трудно за дете да се изкашля. Можете да правите масаж при липса на противопоказания.

Не предписвайте сесии за масаж на деца, които имат:

 • телесна температура над 37 ° C;
 • суха кашлица;
 • има дискомфорт, когато лежите по корем;
 • са се появили усложнения на заболяването, тялото е отслабено;
 • твърде ниско телесно тегло;
 • дерматологични проблеми;
 • сърдечни заболявания (включително вродени малформации);
 • астма по време на обостряне;
 • херния;
 • разстройство на нервната система;
 • онкология.

При тези заболявания сеансите на масаж са противопоказани, те могат да влошат състоянието на малък пациент.

Експертите съветват да се организира масаж за деца по игрив начин. Това ще ви позволи да успокоите детето си и да го настроите по правилния начин. На по-големите деца може да се обясни, че това са специални упражнения на супергерои, без които възстановяването ще се забави. На бебетата се препоръчва да правят масаж, придружавайки всички движения с история за детски стихчета, шеги и приказки.

Как да направите дренажен масаж за малки деца с кашлица: схема и препоръки

Дренажният масаж за деца при кашлица помага да се отървете от излишните храчки поради специфичното положение на тялото по време на процедурата. Този масаж се нарича перкусия поради неговата техника, тъй като на латински "перкусия" означава "потупване". Може да се извършва не само от лекар в кабинет, но и от родители или други роднини у дома. Основното нещо е да се придържате към мерките за безопасност и да подготвите правилно бебето, особено бебето.

 1. Принципът на дренажния масаж
 2. Кога е полезна процедурата
 3. Противопоказания за изпълнение
 4. Как се отцежда масаж от кашлица
 5. Подготовка на детето
 6. Техника на изпълнение
 7. Приключване на процедурата
 8. Как да правим масаж на бебето правилно
 9. Други видове масаж при кашлица при деца
 10. Точка
 11. Вибриращ
 12. Пчелен мед

Принципът на дренажния масаж

По време на масажни движения с кашлица се увеличават кръвоснабдяването и лимфния поток в областта на гръдния кош. Това увеличава нейната подвижност и също така ускорява притока на кръв. Излагането води до факта, че слузът в белите дробове и бронхите се образува по-бързо и е по-лесно да изкашляте гърлото си.

Масажът на кашлица за дете се нарича дренаж, когато торсът е леко наклонен надолу. В този случай слузът се изчиства по-добре благодарение на естествения дренаж, чиято роля играят трахеята и ларинкса..

Кога е полезна процедурата

Масаж за кашлица за дете се прави с цел засилване на съществуващия кашличен рефлекс. Ако детето е новородено, бебе или дете в предучилищна възраст, собствената му дихателна система е несъвършена. Поради това бебето не може напълно да кашля, за да отдели храчките. За укрепване на съществуващия кашличен рефлекс, развиване на мускулите на гърдите и затопляне на бронхиалното дърво се използва масаж. Техниката е разрешена, ако мократа кашлица е причинена от:

 • ARVI или ARI с асоцииран трахеит;
 • пневмония;
 • бронхит с вирусен, бактериален или гъбичен характер;
 • емфизем;
 • туберкулоза и муковисцидоза.

Противопоказания за изпълнение

Правенето на масаж е противопоказано:

 1. Веднага след хранене. Пренебрегването на това правило при някои деца провокира повръщане..
 2. При сърдечно-съдови заболявания, бъбречни патологии. Ускорението на кръвния поток по време на кашлица провокира увеличаване на натоварването върху сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи. Със своите заболявания състоянието на детето се влошава.
 3. В острия стадий на заболяването, което провокира тежка кашлица. Този етап е придружен не само от кашлица, но и от повишаване на телесната температура. В този случай масажният ефект ще увеличи натоварването на дихателната и сърдечно-съдовата системи, а също така ще провокира допълнително повишаване на температурата..
 4. Детето има кожни заболявания. За облекчаване на кашлицата кожата се разтрива и прищипва, което влошава травмата на епидермиса, а също така увеличава риска от инфекция на обрива или раните.
Също така, преди да изберете масаж като метод на лечение, струва си да определите вида на кашлицата. Масажът със суха кашлица само ще го засили. Когато са сухи, са посочени лекарства и техники, които потискат рефлекса, а не го усилват.

Как се отцежда масаж от кашлица

Не е необходимо да се привлича специалист за масажна процедура - един от родителите може да я извърши. Основното нещо е да се подготвите правилно, а именно да изрежете ноктите си, да измиете ръцете си, да премахнете пръстени и гривни.

Подготовка на детето

Преди да направите масаж на дете у дома, трябва да измерите телесната му температура, да измиете мръсотията и потта от кожата. Сухо избърсано дете се носи или вкарва в добре проветриво помещение.

В стаята трябва да се поддържа комфортна температура - дете с кашлица не трябва да е студено без дрехи. Преди да извърши масажа, детето се полага на маса или диван, поставяйки малка ролка под корема.

Техника на изпълнение

Процедурата се състои от два етапа:

 1. Масаж на гърба. Първо направете 20 удара от долната част на гърба до врата. Това подготвя кожата за по-нататъшно лечение, а също така определя посоката на изтичане на слуз по време на кашлица. В бъдеще всички движения се извършват в тази посока. След поглаждане продължават с прищипване и потупване. Когато извършвате движения, е важно да избягвате бъбречната област (долните ребра), а също и да не прищипвате кожата над гръбначния стълб.
 2. Масаж на гърдите. Детето се обръща, поставяйки ролка под долната част на гърба. Гръдният кош първо се поглажда към ключицата и след това се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.

Приключване на процедурата

Нагрятата кожа на детето ще се зачерви от масажа. Не можете да го пуснете навън в това състояние да тича из къщата. Бебето трябва да се увие с одеяло и да се накара да седи / лежи в леглото час и половина.

Детската кашлица ще се усили, поради което е нежелателно да се дава на бебето храна или вода в рамките на 2 часа след процедурата. Неприемането на тази мярка ще доведе до повръщане, което дразни възпаленото гърло..

Как да правим масаж на бебето правилно

Дренажният масаж е разрешен за бебета от 3 месеца, но тези бебета имат много нежна кожа, така че трябва да внимавате с тях. Преди масажа е наложително не само да си измиете ръцете, но и да ги загреете, смажете ги с бебешки крем. Не използвайте масажни масла от серията "за възрастни" - те съдържат аромати и компоненти, които са вредни за малките деца.

Бебетата не контролират процеса на уриниране и дефекация, поради което, преди процедурата, масата е покрита с мушама и пелена.

След масажа не забравяйте да увиете бебето в одеяло и да го сложите в креватчето. На всеки 15 минути детето се обръща от другата страна, за да не застоява слузта в бронхите. Не можете да поставите детето по гръб, тъй като дори лек масаж рискува да провокира увеличаване на рефлексите.

Деца под една година не могат да разкажат за дискомфорта си, така че ще трябва да наблюдавате реакцията на детето към процедурата. Ако бебето плаче по време на дренажния масаж, спрете. Ако състоянието се влоши след масажа, родителите трябва да се свържат с педиатър.

Други видове масаж при кашлица при деца

В допълнение към дренажния метод на лечение, можете да използвате мед, вибрация и точка. Всеки от методите има свои собствени характеристики и противопоказания. Първите два метода са на разположение у дома, не е необходима помощ за процедурата.

Точка

Китайска техника. Тя се основава на доктрината за точките на човешкото тяло, свързани с органи и системи. В Китай все още се смята, че излагането на определени точки нормализира работата на организма..

Този метод ще работи само ако работата се извършва от специалист, който разбира физиологията, мануалната терапия и китайския метод..

При бебета процедурата не причинява дискомфорт, който може да възникне при дренажен масаж на гръдния кош.

Вибриращ

Вибрационният масаж при кашлица се различава от дренажния масаж по техника. Гърбът в областта на гърдите не се масажира, а се потупва. Вибрациите от тези потупвания подобряват потока от храчки. Не можете да удряте по голия гръб - трябва да сложите едната ръка върху тялото и леко да го ударите с другата.

По този начин вибрациите се предават на тялото на бебето, но рискът от случайно нараняване се елиминира. Областта на гръбначния стълб не може да се почука дори през ръката.

Пчелен мед

За извършване на този масаж гърбът е покрит с течен мед. След това, притискайки длан към лепкавия гръб на бебето, те рязко го откъсват от кожата. Постепенно раздялата ще бъде по-трудна.

Въздействието загрява кожата и мускулите в областта на гръдния кош, подкожните тъкани се изчистват от токсини и натрупани продукти от разпад.

Противопоказания за меден масаж са на възраст под една година, алергия към мед, захарен диабет.

Правилно изпълнение на дренажния масаж при възрастни и деца при кашлица

За лечение на кашлица се използват лекарствена терапия и спомагателни методи. Те включват народни средства, билкови чайове, физиотерапия. С помощта на специални движения се увеличава отделянето на храчки. Състоянието на пациента се подобрява. Дренажният масаж е процедура за бързо изчистване на дихателните пътища от натрупаната слуз

Какво е дренажен масаж

Основният принцип на този метод е да се източи (отстрани) патологичната течност от бронхите и белите дробове, като се даде на пациента специално положение. В този случай натрупаната слуз под въздействието на гравитацията се придвижва към трахеята. Рецепторите на лигавицата са раздразнени. Генерира се нервен импулс. В резултат на въздействието му върху мозъка възникват шокове от кашлица. Патологичната течност се изтласква.

Използването на масаж за дете за засилване на отделянето на храчки намалява стагнацията в бронхите. Получената кашлица премахва слузта, децата кашлят по-често, дишането се подобрява.

Състоянието на пациента се стабилизира, възстановяването се ускорява. Ролята на дренажа при дренажния масаж на гръдния кош е да промени положението на тялото при децата.

При суха силна кашлица тази процедура не се провежда..

Показания

Дренажен или постурален масаж се извършва при следните заболявания:

 • Бактериален, вирусен, гъбичен бронхит.
 • Емфизем.
 • Туберкулоза.
 • Белодробна преобладаваща муковисцидоза.
 • Вътрешна и придобита в обществото пневмония.
 • Бронхиална астма от всякакъв генезис в остър стадий.
 • Обструктивна белодробна болест.
 • Бронхиектазии.
 • ARVI с трахеит.

Внимание! Основната задача на постуралните манипулации е да подобри кръвоснабдяването, противовъзпалителния и резорбционен ефект. Те се провеждат в болници. Спазвайки необходимите техники, те могат да се изпълняват самостоятелно, у дома.

Дренажът е ефективно лечение за възпаление на дихателната система. Цялата гама от взети мерки ще доведе до бързо възстановяване на пациента.

Противопоказания

С тази процедура се активира кръвообращението, тонусът на мускулите на бронхите се нормализира, мобилността на мускулите на ребрата се увеличава. Не винаги има нужда от това. Понякога можете да навредите на човек. Има ситуации, в които това трябва да се избягва. Противопоказания за тази процедура:

 • Деца на възраст до 3 месеца.
 • Коронарни, бъбречни патологии.
 • Декомпенсация на придобити, вродени заболявания.
 • Белодробно кървене.
 • Тежка сърдечна недостатъчност.
 • Висока температура над 38 градуса.
 • Отворени рани и трофични язви.
 • Наличието на възпалителни кожни заболявания.

Отхрачващи манипулации не могат да се правят на новородени, доста е трудно да се отхрачва за бебета. Кърмачетата имат слабо развит рефлекс на кашлица.

Внимание! За малки деца масажът на кашлицата не се извършва веднага след хранене. Активно движение, промяна в позицията на тялото може да предизвика гадене, регургитация, повръщане. Ако детето плаче, е капризно, те го успокояват. Разсеян с дрънкалка, дайте малко вода да пие. Едва тогава те извършват манипулацията.

Как правилно да се прави дренажен масаж

Такава манипулация намалява интензивността на клиничните прояви, подобрява метаболитните и трофичните процеси в организма. Преди масажа на дете или възрастен се пият отхрачващи билки или таблетки за оттичане на слузта, което ще стимулира изтъняването на слузта. По-добре да си тръгне. След това извършват общо затоплящо триене, което засилва дренажния ефект..

Важно! При кашлица има особености при извършването на масаж за кърмачета, юноши и възрастни. Продължителността се определя от индивидуалното състояние и тежестта на протичането на заболяването.

Въпреки че използването на процедурата на всяка възраст има положителен резултат, масажът при кашлица при дете до една година се извършва след консултация с лекар. Белодробната система при бебета е несъвършена. Необходимо е да се прави такъв масаж правилно, механичните методи на въздействие се използват с повишено внимание.

Обучение

Дренажният масаж при кашлица се прави в три варианта. Позицията на пациента по време на сесията е от голямо значение за стимулиране на отделянето на слуз. Трябва да изберете позиция въз основа на локализацията на патологичния фокус.

При деца и възрастни при кашлица се препоръчва използването на перкусионен масаж. Състои се в извършване на потупващи движения по дланта. Ръката трябва да е в горната половина на гърдите, долната част на гърба.

 • Пациентът е поставен на твърда повърхност, главата е спусната. Той заема позата „търси пантофи под леглото“.
 • Поставете валяк или кърпа под краката си.
 • Лежи по корем. Масаж с плоско или повърхностно и дълбоко поглаждане на гърдите. Разтрийте старателно мускулите между ребрата, междуребрието с пръсти.
 • Специалистът меси тялото с длани, надлъжно, спираловидно или кръгообразно премествайки кожата успоредно на ребрата от гръбначния стълб.
 • При вдишване ръцете на масажиста се движат успоредно на 11 до 12 ребра. При издишване гърдите са силно притиснати. Компресията на диафрагмата стабилизира вентилацията в долните бели дробове. Провежда се от 2 страни за 3 - 5 минути.

Масажът с кашлица продължава 15 минути. След като го завършите, трябва да станете и да кашляте добре. При правилни процедури се отделя голямо количество храчки.

Дренажният метод е ефективен и за отслабване. Движението на кръвта през съдовете, лимфата се подобрява, метаболизмът се активира.

Техника на изпълнение

Предварителната сесия подобрява кръвообращението, подготвя тялото за по-добро отделяне на слуз. След него се препоръчва следващият етап. Има няколко техники и видове дренажен масаж при мокра кашлица.

 1. Преди да започне масажа, пациентът ляга на твърда повърхност.
 2. Той се върти последователно около оста си на 360 градуса. Поема дълбоко въздух, прочиства гърлото си. Движения, пози трябва да се повтарят 5 - 6 пъти.
 3. Пациентът е помолен да седне на колене в поза „молещ се човек“. Наведете се напред, докосвайки пода с главата. Изпълнете всички цикли 4-5 пъти.
 4. Легнал по гръб, пациентът се обръща настрани, окачвайки главата и ръката надолу. Лежи така за няколко минути. След това прави това упражнение от другата страна..
 5. Повдигнете края на крака на леглото, поставете навито одеяло под краката си. Долните крайници трябва да са разположени на 30 см над главата.

Продължителността на дренажния масаж е 20 - 30 минути.

Манипулации в периода на обостряне на бронхит, с кашлица с пневмония, астма се извършват ежедневно 3-5 пъти на ден. За видимо отделяне на храчки са достатъчни 8-10 сеанса. Ако те се понасят зле, те се намаляват или отменят..

Процедура за лимфен дренаж се използва за намаляване на течностите, отоци в тялото и премахване на токсините от тъканите и органите. Този метод е добър метод за отслабване, подобрява състоянието на кожата.

При такъв хардуерен масаж е достатъчна само една процедура за нормализиране на състоянието на кашлица. Въпреки това, ръчният дренажен масаж е по-ефективен за манипулация..

Особености при деца

При извършване на масаж на кашлица се вземат предвид физиологичните процеси на тялото, поведенческите реакции на детето. За кърмаче процедурата се извършва 1 до 2 часа след хранене.

В случай на запушване, треска, плач, сеансът се спира.

Когато се подготвяте, спазвайте следните правила:

 • Стискайте, прищипвайте, стиснете кожата до зачервяване.
 • Масаж със силна кашлица за дете се извършва от долната част на гърба по гърба до лопатките. Всеки сантиметър от тялото се масажира на свой ред.
 • Интензивността трябва да се увеличава плавно. От леки удари те постепенно преминават към интензивен натиск.
 • Изпълнявайте побои с ръба на дланта.
 • Необходимо е детето да разстила дръжките в различни посоки, след което процедурата продължава. Пръстите притискат надлъжно в подмишниците.
 • Не мачкайте дланите си твърде плътно около бъбреците, гръбначния стълб.
 • Масажирайте гърдите за малко дете с триещи движения по посока на часовниковата стрелка.
 • Масажирайте гръдната стена, ушите, носа, носогубния триъгълник.
 • Техника на вълните. Започнете от средата. Хванете малка част от кожата, погладете гърба с длани надлъжно, към раменете.
 • Използване на масаж или бебешки крем.
 • Правилното разположение на точката на акупресура, акупресура за кашлица при деца намалява кашлицата. Трябва да се направи от професионалист.
 • След подготвителен сеанс за детето с мокра кашлица се започва постурален дренаж.

Внимание! За деца вибрационният масаж при кашлица се извършва в щадящ режим, без да се прилагат значителни усилия.

На кърмачета след 3-месечна възраст също се прави този масаж с върховете на пръстите, без използване на потупване..

По-долу са опциите за позициониране на тялото по време на постурален (позиционен) масаж на кашлица при деца.

 • 0 - 3 месеца. Без масаж.
 • 4 - 24 месеца. Бебето се поставя в скута на майката. Подпори под мишниците. Той все още не разбира необходимостта от лечение. Успокояват го. Подарете залъгалка или любима играчка.
 • 3 години - 5 години. Под гърдите се поставя възглавница или навито одеяло. Постуралният масаж при кашлица при деца след 3 години се прави внимателно. Бронхо - белодробната тъкан на тази възраст не е достатъчно еластична. Кашлянето може да причини щети.
 • На 6-10 години. Те молят малкия пациент да легне по корем върху валяк, така че главата му да увисне надолу. Може да се манипулира по игрив начин. Четете книги, разказвайте приказка.
 • На 11-14 години. Тийнейджърът е в съзнателна възраст. След процедурите децата не могат веднага да излязат на улицата. Покриват се с одеяло за 30-40 минути. Кашлицата на храчките се влошава.