За да може една жена да възприема бременността си като подарък, като радост, а не като период на неразположение и мъки, е необходимо да поддържа тялото си в здраво и активно състояние. Това, разбира се, не е лесно и едва ли някой може да бъде доволен от постоянното чувство на гадене, слабост, летаргия, причинено от повишаване на кръвното налягане, присъщо на всички бременни жени. По-скоро това е тревожност за себе си, за бъдещото бебе и желание бързо да се отървете от неприятните симптоми.

Въпреки че всички лекари смятат, че повишаването на налягането е естествен процес по време на бременност (растежът на матката и плацентата, образуването на нови капиляри върху тях, увеличаване на дължината на кръвоносните съдове, активиране на кръвния поток и увеличаване на натоварването върху кръвоносната система на майката се превръщат в естествена причина за скокове на налягането), нормализирането му не е лесно има смисъл, но се превръща в необходимост.

В 70% от случаите лекарите предписват Допегит

Тъй като повишаването на кръвното налягане при бременни жени е много често явление, лекарите също така избраха най-често срещаното лекарство, известно в света от 60-те години на миналия век и използвано за жени в позиция от приблизително същия период като инструмент за борба с него..

От всички антихипертензивни лекарства това се понася най-добре от бременни жени. Допегитът има лек и дългосрочен ефект, зад него не се забелязва отрицателен ефект върху плода (говорим за втория или третия триместър).
В специални случаи (с критично високо кръвно налягане) на жена може да бъде предписан Допегит през първия триместър на бременността.

Статистиката твърди, че това лекарство остава най-използваното по време на бременност: от сто случая на високо кръвно налягане при бъдещи майки, седемдесет са предписани Dopegit.

Активно вещество и ефект на лекарството

Dopegit на фармацевтичния пазар се предлага изключително под формата на таблетки. Активната съставка на лекарството е алфа-метилдоп, който намалява сърдечната честота и намалява общото съдово съпротивление. Допълнителни компоненти:

 • нишесте;
 • целулозен ацетат;
 • магнезиев стеарат;
 • стеаринова киселина;
 • талк.

Можете да почувствате ефекта на лекарството след 4-6 часа след приема, а общото време на неговия ефект трае до два дни.

Мекотата и ненатрапчивостта на ефекта позволява Dopegit да се използва като дългосрочна терапия, но не препоръчваме да се увличате с него, както и с някое от лекарствата. Много е неразумно да превръщате бременността си в експериментален период. Да, и "пристрастен" към лекарството не си струва - сега изпитвате твърде крехък период.

Продължителността на приема на Dopegit се определя само от лекаря и той зависи от степента на необходимост от удължаване или завършване на курса на терапия.

Дневна доза

Клиничните проучвания са доказали безопасността на Dopegit, но това не означава, че лекарството може да се яде като бонбони. Всичко има разумна граница и лекарството винаги има конкретна доза..

За да може налягането при бременна жена да намалее с 10-20%, както е посочено в инструкциите, е достатъчен само 1 грам от лекарството. Максимално разрешеното за бременна жена е 2 грама. Няма повече.

След достигане на хипотензивния ефект дозата трябва постепенно да се намалява. Не се препоръчва рязко спиране на приема на лекарството, тъй като е възможен рецидив и тогава курсът на терапията ще трябва да започне наново.

В медицинската практика има случаи (а те са много), когато Допегит „сам“ не може да се справи с високо кръвно налягане при бременна жена и лекуващият лекар е принуден да предпише допълнителни лекарства. В такава ситуация трябва да се прояви максимална предпазливост както от лекаря, така и от пациента: назначенията трябва да се правят само след индивидуална консултация и внимателно проучване..

Нюансите на дългосрочната терапия

Когато нормалното налягане на бременната жена зависи единствено от приема на лекарството (т.е. жената се нуждае от продължителна терапия), може да се използва Dopegit. Но има редица условия:

 • постоянно наблюдение на кръвната картина на лекаря;
 • постоянно наблюдение на състоянието на черния дроб на бременна жена;
 • извършване на хемодинамичен контрол (ако е необходимо да се използва монотерапия).

В какви случаи се предписва Dopegit

Бременните жени в ранните стадии, както и тези, които планират бременност, се съветват да укрепят тялото предварително и да го подготвят за дългия и труден процес на раждане на плода: упражнения, ходене на чист въздух, правилно хранене и здравословен начин на живот - всички тези фактори със сигурност ще помогнат за поддържането на тялото като цяло и кръвното налягане в частност, в нормално състояние.

Но какво, ако неуспехът се е случил (и не само под формата на скок)? Трябва да вземете Допегит. Той е предписан в такива случаи:

 • за подобряване на общото състояние и благосъстоянието на жената;
 • да спре развитието на вече съществуващи заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • за предотвратяване на усложнения при гестоза;
 • да осигури на плода необходимите условия за растеж и развитие (със заплаха от гестоза).

Противопоказания и усложнения

Допегит е почти безопасно лекарство, което не трябва да приемате сами. Назначаването на лекарството е абсолютно изключено, когато:

 • анемия и хепатит;
 • бъбречно или чернодробно увреждане;
 • цироза на черния дроб;
 • сърдечна недостатъчност;
 • индивидуална непоносимост или чувствителност към компонентите.

Страничните ефекти при прием на Dopegit не са критични, но не много приятни и не особено подходящи за жени, които все още не са излезли в отпуск по майчинство и са на работното място:

 • летаргия;
 • сънливост;
 • летаргия;
 • апатия.

Ще завърши след триместър

1 триместър

Допегитът действа внимателно, понижава кръвното налягане бързо и ефективно, но назначаването на това лекарство през първия триместър е почти глупост. Лекарят може да вземе решение за това само в случай на спешна нужда и реална заплаха за живота и здравето на бременната жена.

Ако няма заплаха, но има само усещане за лек дискомфорт от малко високо кръвно налягане, ще трябва да използвате народни средства, да увеличите честотата на престой на чист въздух, да анализирате факторите, влияещи върху повишаването на кръвното налягане и да ги изключите от живота: твърде много кафе (зелен чай), ядене на шоколад, общуване с неприятни или откровено агресивни хора.

2 триместър

През този период употребата на безопасни лекарства вече е разрешена и лекарят несъмнено ще Ви предпише Dopegit, ако сметне състоянието Ви за незадоволително. Бременната жена, разбира се, трябва да се свърже с предродилна клиника при най-малкия дискомфорт. Но ако има шанс да се направи без лекарства, използвайте го. Рецептата за понижаване на кръвното налягане е същата като през първия триместър: колкото се може повече положителни емоции и чист въздух, опитайте йога и медитация, в други случаи помага много по-добре от лекарството.

3 триместър

Най-опасното нещо, което една жена може да изпревари през третия триместър на бременността, е късната токсикоза, която причинява недостиг на кислород за плода и провокира патологии и усложнения при раждането. За да се избегне тази ситуация, лекуващият лекар може да предпише Dopegit в края на бременността..

През третия триместър няма рискове за нероденото дете, ако майката приема това лекарство.

Допегит таблетки по време на бременност

Допегит таблетки се използват по време на бременност. Бременните жени често имат високо кръвно налягане, гадене, повръщане, световъртеж и главоболие. Високото кръвно налягане може да повлияе на развитието и раждането на бебето.

Какво може да помогне в борбата с тези симптоми? Допегитът по време на бременност е незаменим наркотик. Той помага за намаляване на кръвното налягане и най-голямата му полза е, че не вреди на плода. В почти всички случаи се предписва Dopegit..

Бих искал да отбележа, че е строго забранено да предписвате лекарството и да избирате сами дозировката! Не искате нещо да се случи с нероденото ви дете. Следователно, всяко лекарство и дозировката трябва да се предписват от лекар..

Показания за употребата на лекарството

Това лекарство се предписва, ако бременна жена има артериална хипертония. А също и с цел подобряване на състоянието на бъдещата майка.

Незаменимо лекарство за хипертония

По време на бременност жената често има проблеми с кръвоносните съдове и кръвообращението. Налягането може да започне да скача, често се повишава.

Лекарството се предписва през последните два тримесечия. Преди това не са провеждани клинични проучвания, поради което неговият ефект върху тялото и плода е неизвестен. Лекарството може да се пие до края на бременността..

Допегитът е безопасен за плода и за тялото на жената, доказано е.

Допегит - бели таблетки, кръгли. Те са в кафяв стъклен буркан. Бурканът съдържа 50 таблетки. Нямат вкус или мирис.

Основната съставка е метилдопа. Допълнителни вещества:

 • нишесте;
 • талк;
 • етил целулоза;
 • kmk;
 • стеаринова киселина.

Действие на лекарството Dopegit по време на бременност.

 1. Намалява кръвното налягане и го връща към нормалното.
 2. Има успокояващ ефект.
 3. Причинява активирането на α-2-рецепторите на нервната система.
 4. Намалява гаденето.
 5. Намалява главоболието и световъртежа.
 6. Намалява сърдечната честота.

Характеристики на приложението и инструкции

Когато използвате Dopegit по време на бременност, трябва да проучите инструкциите.

 1. Таблетки за вътрешна употреба.
 2. Консумирайте преди или след хранене.
 3. Промените ще бъдат забележими след 3 - 7 часа след консумация. Ефектът от действието трае 12 - 26 часа.
 4. Обикновено на ден не трябва да се консумират повече от 2 грама от лекарството, т.е. не повече от 8 таблетки.

Всяка таблетка съдържа 250 mg активна съставка. Задайте 1 таблетка веднъж дневно. Дозата се увеличава всеки ден, но ние консумираме не повече от 2 грама на ден..

Безопасен за организма на бъдещата майка и плода

За всяка жена лекарят сам избира дозировката, всичко зависи от периода, показанията на жената и развитието на плода. Трябва да приемате лекарството в няколко дози (2-3).

Когато показанията на налягането се нормализират, главоболието и гаденето спрат, дозата трябва да се намали. Това трябва да става постепенно. Носете лекарството до една таблетка на всеки няколко дни.

Таблетките Dopegit могат да се използват през първия триместър на бременността в специални случаи. По принцип лекарите не препоръчват това, тъй като не са разбрали напълно ефекта му върху плода. През 2-ри и 3-и триместър няма ефект върху плода.

Когато кърмите дете, приемането на лекарството е нежелателно, тъй като активното вещество се екскретира чрез кърмата. Приемът е възможен само ако животът на майката директно зависи от лекарството. Моля, не забравяйте, че само лекар трябва да Ви предпише лекарството и дозировката..

В случай на предозиране ще забележите следните симптоми:

 • ниско налягане;
 • постоянна сънливост, телесна слабост;
 • виене на свят (но замаяността може просто да се дължи на бременност), халюцинации;
 • запек.

При такива симптоми препоръчваме спешно да се консултирате със специалист..

Необходима е консултация с лекар

Странични ефекти и противопоказания

При прием на лекарства са възможни следните нежелани реакции.

 1. Слабост на тялото, сънливост, главоболие.
 2. Брадикардия.
 3. Подпухналост.

Много рядко е възможно.

 1. Ангина пекторис, миокарден инфаркт.
 2. Панкреатит, повръщане, диария.
 3. Лека болка в ставите.

Има и противопоказания. Допегит таблетки не трябва да се използва по време на бременност в такива случаи:

 • висока чувствителност към основните компоненти на Dopegit;
 • хепатит;
 • цироза на черния дроб (нарушена чернодробна функция);
 • депресивно състояние;
 • миокардия;
 • повишено разрушаване на червените кръвни клетки, с други думи, хемолитична анемия.

Това лекарство се предписва само в случай на артериална хипестезия. Следователно той се отпуска само по лекарско предписание..

Помислете за цените на Dopegita в различни аптеки.

 1. В аптеките в Украйна цената варира от 95 до 115 гривна.
 2. В руските аптеки цената варира от 200 рубли до 260. Средната цена е 230 рубли.
 3. По-лесно и по-евтино е да купувате лекарства в онлайн аптеките.

Предимствата и недостатъците на лекарството

Сега нека видим предимствата и недостатъците на това лекарство..

Добро лекарство, евтино, дълготрайно.

Бори се със симптоми като световъртеж, главоболие, гадене, повишено кръвно налягане.

Почти няма противопоказания.

Безопасен за бебе и майка.

Страничните ефекти са много редки, почти никога.

Има някои странични ефекти, но незначителни.

Не може да се използва 1 триместър.

Има някои противопоказания.

Сега нека видим как казват за Допегит за бременни жени.

Започнах да приемам това лекарство на 4 месеца. Преди това налягането започна рязко да се повишава и това предизвика силно замайване, а освен това ми беше много гадно. Отидох на гинеколог и тя ми предписа това лекарство. Имам й доверие, затова купих и приех. Дозата, която имах, беше 2 таблетки на ден. Четох, че ви трябват не повече от 2 грама. Мислех, че това не е достатъчно, но както каза лекарят, го направих. Няколко дни по-късно дозата се повишава до три таблетки, така че налягането се нормализира до края. Минаха три месеца, мисля. След това се чувствах добре. В крайна сметка процентът беше понижен, докато това лекарство беше напълно изключено..

Пих Допегит много дълго време, може да се каже, цялата бременност. Преди да започна да го пия, имах постоянна токсикоза, главата ме болеше често и никога не спех достатъчно от това. Не знаех как да използвам този допегит по време на бременност, отидох на лекар. Пих по 3 таблетки всеки ден след хранене. Е, стана по-лесно, изглежда не ме боли главата. Но след това, месец по-късно, ми казаха да пия много малка доза, тъй като налягането беше повече или по-малко нормално, понякога дори по-ниско от нормалното. Взех половин хапче. Те споделят добре. След това започнах по 1 на ден. Цялата бременност беше нормална.

Лекарят ми го изписа на 9-та седмица, изглежда, не мога да си спомня точно... Пиех хапче два пъти на ден. Те казаха, че дори малко повишаване на кръвното налягане е много вредно за детето. Прочетох отзиви, инструкции преди употреба. Не видях нищо лошо. Изглежда като добро лекарство. Е, той ми помогна лично, нямаше главоболие, добре, може би много рядко, но както всички хора, за времето там, за нещо друго. Детето ми вече е на 2 години, всичко е наред, аз съм най-щастливата майка.

Мерки за предотвратяване на натиск без лекарства

Понякога високото кръвно налягане може да се нормализира с хранене и упражнения.

Можете да върнете нормалното кръвно налягане с помощта на правилен начин на живот и без лекарства.

Нормалното кръвно налягане е пряко свързано с храненето.

 1. Бременните жени не трябва да използват какао, кафе, силен чай, шоколад, защото това повишава кръвното налягане.
 2. Също така си струва да се откажете от солено и кисело, въпреки че точно това искате. Тъй като солените притискат бъбреците и бъбреците са силно свързани с нивото на налягане.
 3. Диетата задължително трябва да включва цвекло, различни мусове от цвекло и отвари.
 4. Много е важно да ядете месо. Най-хубавото е, че ако е телешко, можете да ядете заек, пуйка. Също така - пилешко, свинско и агнешко. Това ще накара бъбреците Ви да работят по-добре и кръвното Ви налягане ще се нормализира..
 5. Не можете да ядете твърде мазни храни.
 6. Яжте колкото се може повече протеини: сирене, извара, риба (но не много солена), яйца, грах, боб.
 7. Определено се нуждаете от плодове: череши, диня, смокини.
 8. От зеленчуци: краставици, царевица, зеле. Тези плодове и зеленчуци са диуретици, което е важно за бъбреците..
 9. Пийте много течности.
 10. Опитайте се да ядете възможно най-малко сол.

Опитайте се да започнете да правите упражнения за бременни жени, правете упражнения сутрин. Правете йога или стречинг. Но се опитайте да не създавате на тялото голям физически и емоционален стрес. Стресовите ситуации имат много лош ефект и повишават кръвното налягане. Следователно излишните притеснения само ще влошат ситуацията..

Ходете по-често, проветрявайте стаята, чистият въздух помага за подобряване на цялото ви състояние. Никога не седяйте неподвижно твърде дълго.

Рецепти за понижаване на кръвното налягане.

 1. Тиквен бульон. Вземаме тиквата, нарязваме я на малки парченца. След като стане меко, прецедете го през цедка, добавете мед и изпийте.
 2. Червена боровинка. Взимаме около 60 грама боровинки, измиваме ги, прокарваме през цедка, получаваме сок. Залейте с вряща вода, необходими са 200 ml вода. Гответе 6 минути. След като трябва да прецедите този бульон. Добавете една лъжица грис към бульона и гответе още 25 мин. След това добавете захар, 3 супени лъжици. Изчакваме да се разтвори и охлади. Всичко е готово. Пийте го всеки ден.
 3. Брезов сок. Трябва да пиете по една чаша на ден, налягането трябва да се нормализира. Това е много добър и вкусен начин. Само той трябва да е натурален сок.
 4. Хибискус. Пийте чай от хибискус, той също помага за понижаване на кръвното налягане. Приготвя се като обикновен чай.

Но ако това не ви помогне, консултирайте се с Вашия лекар, той ще Ви предпише лекарството, което Ви подхожда. Ако се почувствате зле, незабавно се обърнете към специалист.

Съветите, които сте прочели, могат да свършат добра работа за понижаване на кръвното налягане, без да приемате каквито и да било лекарства или хапчета. Всичко най-добро, бъдете внимателни!

За автора: Боровикова Олга

Ще завърши през 1-ви триместър. Кой е назначен?

Потребителски коментари

N все още 1 * 3p

Пих го през цялата бременност, но по-близо до втория триместър, след това налягането започна да скача високо. Според мен две таблетки сутрин и вечер, и колкото повече, толкова повече, дори с нефедипин заедно. Е, имах тип вегетативна дистония. Въпреки че извън бременността, налягането е високо и аз дебнех се чувствам страхотно. Нищо подобно, той е слаб

И имам всички, въпреки че диагнозата е спорна, не всеки я разпознава. И след бременността не е нужно да го пиете, за да нормализирате кръвното налягане.?

Като правило, след котва, налягането се възстановява незабавно! При мен беше така! Не съм пила след раждане

Не пиех и не се чувствам зле и не чувствам високо налягане. Ако го имам така, физиологията е... има хора, които са ниски, тъй като лекарите ми казаха, че това е нормално, случва се, точно по време на бременност, за да не навредите на бебето, трябва да го намалите (налягане)

Имам високо кръвно налягане, пия цялото спално място, изпих и първото спално място! Първо, половин хапче сутрин вечер, след това започнах да пия цяло хапче сутрин вечер, сега пия само по едно хапче сутрин

Вчера в болницата лекарите ми предписаха 1 T 2 пъти, а в жилищния комплекс терапевтът по някаква причина се страхува да ми го предпише и предложи да се започне с 1/2 2 пъти на ден.

Започнете с 1/2) в това няма нищо лошо! Това е най-слабото лекарство и има кумулативен ефект! И ако има натиск и няма какво да се пие, тогава бебето само ще се влоши! Първият път, когато го видях, всичко е наред)

Благодаря ви)) трябва да започнем)

Изписаха ми, също пия 2 пъти на ден

Отдавна ли пиете? Без скокове на налягане?

От 6 седмици, преди налягането постоянно е било 140 до 90, сега е стабилно 120 до 70
Хапчетата много помогнаха) казаха да ги пият през цялата бременност

Страхотно) Вече имам второ състезание за тази бременност. Ще започна и аз.

Допегит по време на бременност - кога е необходимо и как да се приема

Често състояние на жената при раждане на дете е високото кръвно налягане. Рисковете за пренасяне включват данни за тонометър при 140/90 mm. rt. Изкуство. Употребата на Dopegit по време на бременност дава възможност да се нормализират високите нива и да се избегнат последствия.

 1. Какво лекарство
 2. Състав и действие
 3. Показания
 4. Начин на приложение и дозировка
 5. Противопоказания
 6. Странични ефекти
 7. Предозиране и предпазни мерки

Какво лекарство

Лекарството, освободено за понижаване на кръвното налягане, се отпуска строго според предписанието на лекаря. По време на бременност през 1-ви триместър, Dopegit е разрешен за бъдещи майки. Ако не намалите кръвното налягане, тогава състоянието на съдовете на пациента ще се отрази негативно на плода..

Допегитът по време на бременност във 2 и 3 триместър не влияе неблагоприятно върху формирането на плода. Но си струва да използвате хапчета през 3 триместър с повишено внимание, претегляйки всички рискове и вземайки предвид терапевтичните ползи за бременната жена.

Изследванията на лекарството показват, че през 3-ия триместър състоянието на жената е много по-добро от това на тези, които не са приемали лекарството..

Отбелязва се, че урината потъмнява от активната съставка - метилдопа. Рискът от хипертония при бременни жени се увеличава с наднормено тегло, поликистозна болест на яйчниците, захарен диабет. Не трябва да пренебрегвате кръвното налягане, тъй като развитието на патологията, отлепването на плацентата и смъртта на плода се увеличава.

Необходимо е да се приемат лекарства, за да се намали рискът от прееклампсия, чиито симптоми са оток, наддаване на тегло, протеини в урината. По-опасни признаци на патология за бременни жени са главоболие, проблеми със зрението (трептене на "мухи").

В по-сложен вариант се развива еклампсия - загуба на съзнание, конвулсии.

Състав и действие

Активната съставка е метилдопа сескихидрат. Таблетките съдържат допълнителни елементи:

 • царевично нишесте;
 • етил целулоза;
 • талк;
 • стеаринова киселина;
 • магнезият е втренчен;
 • натриев карбоксиметил нишесте.

Лекарството има редуциращ ефект при високо налягане. Антихипертензивното действие протича в няколко посоки:

 • намаляване на изблика на ренин в кръвната плазма; намаляване на OPSS;
 • намаляване на производството на норепинефрин, намаляване на количеството допамин, серотонин, адреналин в тъканите поради намаляване на динамиката на ензима доп-декарбоксилаза;
 • намаляване на симпатиковия тонус чрез активиране на централните инхибиторни пресинаптични рецептори.

Основното вещество не действа върху:

 • функциониране на сърцето;
 • отслабване на сърдечния дебит;
 • стимулиране на рефлекторна тахикардия;
 • намаляване на скоростта на гломерулна филтрация, бъбречен кръвоток.

В определени случаи пулсът спада.

С еднократна консумация максималният ефект се постига за 4-6 часа и продължава до 12-24 часа. При честа употреба кръвното налягане се нормализира за 2-3 дни. След спиране на терапевтичния курс налягането се подобрява след 1-2 дни.

Показания

Според инструкциите за употреба, Dopegit се предписва на бременни жени с артериална хипертония.

Начин на приложение и дозировка

Допегит таблетки се приемат през устата по време на бременност, независимо от приема на храна. Начинът на употреба се определя от лекаря.

Началната доза е 1 таблетка 2-3 пъти дневно в продължение на 2 дни. След това увеличавайте с 0,5 -1 таблетки на всеки 2 дни, за да постигнете стабилизиране на кръвното налягане. Увеличаването на дозата се прави вечер, за да се намали раздразнителността..

Когато се използва в продължение на 2-3 месеца, възниква зависимост. Одобрен за употреба заедно с диуретици.

Противопоказания

В случай на индивидуална непоносимост към лекарството, струва си да се откажете от лекарството. Трябва да предоставите вярна информация на лекаря, водещ бременността. Някои състояния могат да причинят развитие на патология при бебе или спонтанен аборт..

 • неизправности в работата на черния дроб (цироза, остър хепатит, патологии, причинени от терапия с метилдопа);
 • нарушение на пигментния метаболизъм на кръвта и тъканите.

Странични ефекти

Възможна е алергична реакция под формата на обрив по кожата. Когато се използва по време на бременност, Dopegit може да причини нежелани реакции:

 • в сърдечно-съдовата система (периферни отоци, брадикардия, ортостатична хипертония;
 • централна нервна система - главоболие, световъртеж, слабост, сънливост, в редки случаи, халюцинации, синдром на Паркинсон;
 • от стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане, сухота, диария, запек, панкреатит, промени в чернодробната функция, жълтеница, колит;
 • от дихателната система - подуване на носните проходи;
 • от ендокринната система (намалено либидо);
 • от хемопоетичната система (левкопения, тромбоцитопения, автоимунна хемолитична анемия).

Бременните жени могат да изпитат хипертоничност на матката, съответно има заплаха да раждат преждевременно. В много редки случаи има треска, миалгия, артралгия, синдром на лупус.

Появата на странични ефекти изисква спешна медицинска помощ и спиране на лекарството. Гинекологът ще осигури аналог за понижаване на кръвното налягане.

Предозиране и предпазни мерки

За да намалите проявата на периферни отоци по време на бременност, трябва да контролирате количеството течност, което пиете..

Симптомите на предозиране са:

 • повръщане, запек;
 • брадикардия;
 • артериална хипотония.

Предозирането се случва, когато Dopegit се приема неправилно или ако дозата е твърде висока.

Ако има признаци на пренасищане по време на бременност, трябва да се обръснете за помощ от Вашия лекар. При условие, че таблетката се приема в близко бъдеще, трябва да изплакнете стомаха, за да намалите количеството на абсорбираното лекарство.

За да се избегне предозиране по време на бременност, е важно да следите кръвното си налягане всеки ден, измерено сутрин и вечер. При хранене хапчетата трябва да се приемат внимателно, тъй като част от активното вещество преминава в кърмата.

Приемът на хапчета стриктно според указанията, стабилизира кръвното налягане, не оказва неблагоприятно влияние върху развитието на плода.

Предимствата са ниската цена на средствата. Но Dopegit може да причини бърз спад на налягането, виене на свят.

Допегит по време на бременност: прегледи и инструкции

Докато чакате детето, в допълнение към емоционалното състояние, физическото благосъстояние се променя значително. И ако можете да понесете някои неприятни симптоми, тогава е по-добре да не се шегувате с високо кръвно налягане. Артериалната хипертония най-често се появява след 20-та седмица от зачеването, но в някои случаи тя може да придружава целия гестационен процес. Средството номер едно за този проблем са хапчетата под налягане Dopegit, които най-често се предписват на първо място по време на бременност.

Какво представлява Dopegit: действие и състав

Допегит се използва за бременни жени от края на миналия век. Лекарството толкова успешно нормализира състоянието на пациентите, а страничните ефекти бяха толкова незначителни, че Dopegit бързо зае първо място в списъка на антихипертензивните лекарства за бременни жени..

Форма за освобождаване - сиво-бели кръгли таблетки без подчертан вкус, 50 ​​броя в буркан от тъмно стъкло. Инструкциите за употреба информират, че всяка таблетка съдържа 250 mg от активната съставка - метилдопа. Спомагателни съставки: магнезиев стеарат, стеаринова киселина, етил целулоза, натриев нишестен гликолат, царевично нишесте, талк.

Methidldopa, попадайки в тялото, причинява следните ефекти:

 • намалява и нормализира кръвното налягане;
 • действа като леко успокоително;
 • намалява гаденето;
 • изравнява сърдечната честота;
 • намалява тежестта на главоболието;
 • намалява замаяността.

Защо се предписва за бременни

Лекарството подобрява състоянието при различни видове патологии:

 • Хронична артериална хипертония - ако се наблюдава скок на налягането преди бременността или се появи през първия триместър.
 • Гестационна настъпва след 20 седмици. В същото време жената няма протеинурия (повишено количество протеин в урината).
 • Прееклампсия (тежка прееклампсия) - комбинация от оток, загуба на протеин в урината и хипертония.

Допегит се предписва за предотвратяване на усложнения, за подобряване на благосъстоянието на майката, за осигуряване на нормалното развитие на плода.

Противопоказания и странични ефекти

Инструкцията казва, че по време на лечението на бременни и кърмещи жени не са открити клинични доказателства за вредно въздействие върху плода или новороденото. Въпреки липсата на информация за тератогенни ефекти върху плода, Допегит по време на бременност трябва да се предписва от лекар и само ако очакваните ползи за здравето надвишават потенциалните рискове и заплахи.

Инструкциите за употреба включват следните условия в списъка с противопоказания:

 • свръхчувствителност към съставките на продукта;
 • различни чернодробни патологии;
 • остра бъбречна недостатъчност;
 • състояние на анемия;
 • сърдечна патология.

Възможни нежелани реакции:

 • летаргия, тежка умора, замаяност, намалена работоспособност.
 • запушване на носа;
 • гадене, повръщане, нарушена чревна моторика;
 • алергични реакции.

Как да приемате Допегит по време на бременност

За бременни жени режимът на дозиране съгласно инструкциите ще бъде както следва:

 • Започнете с една таблетка, тоест дневна доза от 250 mg метидлопа.
 • Количеството на лекарството постепенно се довежда до дозата, която ефективно ще поддържа нормалното кръвно налягане. Според инструкциите, максималната доза по време на бременност е не повече от 2 g на ден, дозата трябва да бъде избрана от лекаря индивидуално за всеки пациент.
 • Първият път, когато хапчето обикновено се препоръчва да се приема през нощта;
 • Оптималната честота на приложение е три или четири пъти на ден;
 • Трябва да се има предвид, че ефектът от приема на лекарството трае от 10 до 24 часа;
 • В началото на курса са възможни повишена летаргия и сънливост, които изчезват 2-3 дни след началото.
 • Излезте от курса, като постепенно намалите дозата до най-ниската доза, която може да повлияе на хипертонията.

Предозиране

В случай на предозиране, инструкцията посочва такива възможни последици като хипотония, бездействие, слабост, летаргия, намален сърдечен ритъм, намалена подвижност и тонус на червата (запек).

Аналози

Аналозите, предписани, ако приемането на Dopegit е невъзможно по някаква причина, могат да бъдат следните средства:

 • Клофелин (Clonidine), който е по-бърз (след час-два), но продължава по-малко (6-8 часа).
 • Нифедипин 10 mg, който също помага за намаляване на прекомерния тонус на матката.
 • Лабетолол таблетки или интравенозно.
 • Магнезиевият сулфат под формата на капкомери за отпускане на мускулите и съдовите стени, премахване на излишната течност и нормализиране на налягането.

Отзиви

Надежда пиеше лекарството почти през целия период. Надя не изпитва особен физически дискомфорт от хипертония, но тъй като лекарите предупреждават, че състоянието й е опасно за детето, Надя послушно приема лекарството. Вярно е, че половината от дозата й беше достатъчна, тъй като цялото хапче действаше твърде силно, довеждайки я до полу-слабо състояние. Според наблюденията на Надя, ефектът на Допегит по време на бременност в такава доза се усеща 4 часа след поглъщането, а настъпилият ефект е достатъчен за един ден.

Маша също взе минималната доза лекарство. Повишаването на налягането й е придружено от влошаване на здравето, замаяност, силно главоболие и шум в ушите. За да облекчи неприятните симптоми и да предотврати късна токсикоза, лекарят е предписал Допегит. Те започнаха с една таблетка и след това намалиха дозата наполовина. В началото на приема се появи силна сънливост, но след това състоянието се нормализира. След месец, в който я взе, здравето й най-накрая се подобри и Маша спокойно стигна до раждането. Сега Мария препоръчва лекарството на своите приятели, разбира се, само както е предписано от лекар. Жената вярва, че ако различни естествени начини за нормализиране на състоянието не са помогнали, тогава човек не трябва да търпи, а да приема лекарства, одобрени от лекаря. По време на първата си бременност Маша трябваше да приема супрастин за алергии и всичко също завършваше добре - майка й се чувстваше добре и се роди здраво бебе..

Ира смята за голям плюс, че лекарството се използва от няколко десетилетия. През това време ще излязат наяве някои негативни последици за плода. И тъй като те не са там, тогава Dopegit може да се счита за безопасно и доказано лекарство за понижаване на кръвното налягане при бременни жени. Следователно Ирина спокойно приема лекарството дори през първия триместър, тъй като жената страда от хронична хипертония. Благодарение на хапчетата и майката, и детето бяха пощадени от артериални пренапрежения и бременността завърши безопасно. Като страничен ефект от лекарството, Ира отбелязва, че тя е станала по-малко нервна и притеснена по време на терапията, така че жената счита Допегит за добро успокоително за бременни жени..

Налягането на Карина е било нормално преди бременността да е 100/60. Следователно, когато през втория триместър показателите се повишиха до 130/80, жената се почувства много зле: имаше главоболие и тежко гадене. Лекарят предписал Допегит да се справи с натиска, като обясни, че в случая на Карина правилото е „плюс 30-плюс 15“. Тоест, независимо от крайните цифри, ако обичайното налягане се увеличи с 30 и 15 точки, тогава са необходими мерки за премахване на хипертонията. Едно хапче и две седмици терапия бяха достатъчни, за да може Карина да нормализира състоянието си и да се чувства добре до самото раждане.

Даша беше много негативно настроена към приемането на каквито и да било лекарства, вярвайки, че те потенциално могат да навредят на детето. По време на бременността жената не разпознава никакви болкоуспокояващи, понася неприятни симптоми, като се задоволява с домашни средства. Единственото, което Даша си позволи, беше да приема витамини и фолиева киселина по време на бременност. Когато обаче лекарят каза, че високото кръвно налягане на Даша носи дискомфорт не само на нея, но и вреди на детето, Даша се съгласи да вземе минималната доза Допегит. За борба с хипертонията й беше достатъчна една таблетка на ден - и състоянието й постепенно се нормализира..

Разновидности на хипертония: видео

Гледайте мини-лекция от акушер-гинеколог за видовете хипертония и методите за лечение при бременни жени.

"Допегит" по време на бременност: инструкции за употреба

Ако бъдещата майка има главоболие, гадене, световъртеж и други дискомфортни симптоми, това може да означава повишаване на кръвното налягане. Това състояние е опасно не само за самата жена, но и за бебето. Поради стесняването на кръвоносните съдове плодът не получава достатъчно хранителни вещества и кислород, което може да повлияе на развитието му. Ако високото кръвно налягане не се стабилизира навреме, е възможно развитието на хипертонична криза и такова сериозно усложнение на бременността като гестоза..

За да се предотврати подобна ситуация, лекарите предписват лекарства за бъдещи майки, които могат да нормализират кръвното налягане и да намалят риска от усложнения. Един от тях е Dopegit. Такова лекарство започва да се използва в акушерството преди повече от 50 години и според лекарите през целия този период лекарството няма тератогенни свойства, поради което в повечето случаи, когато се открие артериална хипертония при бременна жена, се предписва..

Напротив, проучванията потвърждават, че лечението с Допегит е помогнало за предотвратяване на усложнения при раждането и децата, родени от жени, приемащи това лекарство, се чувстват по-добре от бебета, чиито майки отказват да приемат Допегит.

Независимо от това, определен процент от активното вещество на това лекарство все още прониква в маточно-плацентарната бариера и може да повлияе на плода. Поради тази причина приемането на "Допегита" на всеки етап от бременността трябва да се наблюдава от лекар.

Характеристики на лекарството

"Допегит" е унгарско лекарство от групата на антихипертензивните лекарства, които имат централно действие. Предлага се под формата на таблетки, които се продават в кафяви стъклени бутилки от 50 броя. Те имат сиво-бял цвят и плоска кръгла форма, няма специфична миризма или вкус, а от едната страна има гравиране "DOPEGYT".

Ефектът на тези таблетки върху човешкото тяло се дължи на съставка, наречена метилдопа. Дозировката му в една таблетка е 250 mg. Освен това съставът на продукта включва вещества, които създават плътна текстура. Това са етил целулоза, стеаринова киселина, царевично нишесте и някои други съединения..

Нуждаете се от лекарско предписание, за да купите лекарство в аптека. Средната цена на една бутилка "Dopegit" е 200 рубли. Съхранявайте продукта у дома на място, скрито от малки деца. Препоръчителната температура за съхранение е не по-висока от 25 градуса по Целзий, а срокът на годност на такива таблетки е 5 години.

Как?

Метилдопа има ефект върху алфа-2 адренергичните рецептори, разположени в мозъка. Благодарение на това "Dopegit" намалява симпатиковия тонус, което води до намаляване на кръвното налягане, но не нарушава работата на сърцето. В допълнение, активното вещество на таблетките замества допамина, който се произвежда в тялото на пациента, чрез свързване с допаминовите рецептори..

Друг механизъм на антихипертензивното действие на такова лекарство е намаляването на активността на ренин, ензим, важен за регулирането на параметрите на кръвното налягане. В допълнение, метилдопа инхибира ензим, наречен допа декарбоксилаза, което води до намаляване на концентрацията на биологично активни съединения като епинефрин, серотонин и норепинефрин..

Няма директен ефект на "Допегита" върху сърцето, така че приемането на такива хапчета не провокира рефлекторно повишаване на сърдечната честота и не влияе върху сърдечния дебит. Лекарството също няма странични ефекти върху кръвния поток в бъбреците, така че не нарушава гломерулната филтрация. След приема на хапчето максималният му ефект се отбелязва след 4-6 часа, а продължителността на терапевтичния ефект е от 12 до 24 часа.

Когато се използва по време на бременност?

Тъй като "Допегит" е антихипертензивно лекарство, основното показание за употребата му, включително по време на раждането, е високото кръвно налягане. Обикновено лекарството се понася добре, което определя честото му назначаване на бъдещи майки. Това се улеснява и от липсата на токсични ефекти върху плода и малък списък от противопоказания.

В този случай лечението с "Допегит" задължително трябва да се извършва под лекарско наблюдение - специалист трябва непрекъснато да проверява налягането и кръвните параметри, да определя необходимата доза и да реагира навреме на странични ефекти.

В по-късните етапи такова лекарство се предписва при хипертония, което е един от признаците на гестоза. В допълнение към високото кръвно налягане, през 2 и 3 триместър бременната жена може да открие голямо количество протеин в урината и други признаци на такова опасно усложнение. В такива ситуации "Dopegit" се използва за нормализиране на кръвното налягане и възстановяване на нормалното кръвообращение през плацентата.

Що се отнася до ранните срокове, приемът на "Допегита" през първия триместър е търсен, ако кръвното налягане на жената е било високо дори преди зачеването. В този случай показателите трябва да се наблюдават през целия период на бременността, което налага използването на антихипертензивни лекарства дори през 1-ви триместър. И "Dopegit" е идеален за това, защото е едно от малкото лекарства за понижаване на кръвното налягане, които не влияят върху развитието на ембриона..

Ефектът на метилдопа върху плода през периода на полагане на органи все още не е напълно проучен, поради което таблетки с такова активно вещество се предписват на ранен етап строго според показанията, когато ползата от тях ще бъде по-голяма от риска за бебето.

Противопоказания

Лечението с "Допегит" е забранено, ако бъдещата майка има:

 • сериозно чернодробно заболяване;
 • хемолитична анемия;
 • депресия;
 • феохромоцитом;
 • свръхчувствителност към компонентите на таблетките;
 • инфаркт на миокарда.

В случай на бъбречни заболявания, засягащи тяхната функция, дозировката на Dopegita се намалява в зависимост от степента на бъбречна недостатъчност.

Ако бъдещата майка вече приема някакви лекарства, преди да приемете Dopegita е важно да се оцени тяхната съвместимост, тъй като метилдопа може да намали терапевтичните ефекти на много лекарства или да увеличи риска от страничните им ефекти. Например, тези таблетки не трябва да се комбинират с железни добавки, МАО инхибитори, нестероидни противовъзпалителни лекарства и антикоагуланти..

Страничен ефект

Хапчетата имат страничен ефект на седация. Освен това много жени реагират на "Допегит" с бърза умора, обща слабост и главоболие. Такива нежелани реакции обикновено се появяват в началото на лечението и с увеличаване на дневната доза. Те обикновено изчезват веднага след като тялото се адаптира към лекарството..

Сред редките нежелани събития, провокирани от Dopegit, са оток, диария, анемия, метеоризъм, жълтеница, треска, гадене, нарушения на съня, парестезия, болки в ставите, алергични симптоми и т.н. Когато се появят, се нуждаете от лекарска консултация и отмяна на приема на хапчета.

Също така е важно да се отбележи, че след известно време от началото на приема на Допегит се развива толерантност към неговата активна съставка (действието му става по-малко ефективно), което изисква или увеличаване на дневната доза, или добавяне с други антихипертензивни лекарства.

Как да използвам?

За да намалите кръвното налягане, можете да пиете "Допегит" както преди хранене (най-често таблетките се приемат за половин час), така и след хранене. Схемата за приемане на такова лекарство се избира индивидуално. По правило лечението започва с 1 таблетка, която се приема два или три пъти на ден. След това лекарят оценява реакцията на тялото на бъдещата майка и постепенно увеличава дозата или я намалява, ако налягането е спаднало повече от необходимото.

Дозировката се променя на интервали от поне два дни, така че лекарството да има време да покаже ефекта си. Когато дозата се увеличи, първо се увеличава броят на таблетките, взети вечер. Това ще изглади възможния страничен ефект на седация, който често се наблюдава през първите дни от лечението и с увеличаване на дозата..

Поддържащата дозировка на "Допегита" може да бъде от две до осем таблетки на ден, които се пият по 2-4 дози. Максималната дневна доза на такова лекарство се счита за 12 таблетки, което съответства на 3 грама активно вещество..

Отзиви

Жените, които са приемали "Допегит", докато носят бебе, говорят предимно положително за това лекарство. Те потвърждават ефективността на такива хапчета при повишено налягане, наричайки действието им леко и дълготрайно. Според бременните жени това лекарство помага за нормализиране на кръвното налягане, успокоява, премахва гаденето и други дискомфортни признаци на хипертония..

Що се отнася до недостатъците, много бъдещи майки отбелязват появата на главоболие, сънливост и световъртеж в първите дни на приема на хапчетата, но след нормализиране на показателите за налягане такива симптоми преминават, без да се налага оттегляне на лекарството. Друг недостатък е постепенното развитие на пристрастяването, поради което след няколко месеца прием на "Допегит" е необходимо да се допълва с други лекарства.

Аналози

Ако една жена в позиция по една или друга причина не може да приема Допегит, лекарят ще замени такова лекарство с друго лекарство с антихипертензивен ефект, тъй като високото кръвно налягане при липса на адекватно лечение може да навреди както на бъдещата майка, така и на бебето, развиващо се в нейната утроба. Усложненията включват хипертонична криза, миокарден инфаркт, увреждане на бъбреците, зрително увреждане, патология на ЦНС и други опасни състояния.

Сред антихипертензивните лекарства са Moksarel, Egilok, Verapamil, Hypothiazid, Nifedipine, Amlodipine, Doxazosin, Bisoprolol. Почти всички от тях се използват по време на бременност в ограничена степен - не се препоръчват през първия триместър, а в по-късни периоди се използват само в ситуации, когато хипертонията представлява голяма заплаха за живота на майката и развитието на бебето.

В допълнение към антихипертензивните лекарства, на бъдещата майка могат да бъдат предписани магнезиеви препарати, успокоителни билкови лекарства, лекарства за подобряване на микроциркулацията, "Папаверин", витаминни комплекси.

За нормализиране на кръвното налягане жената също ще бъде посъветвана да промени диетата си, отказвайки солени храни, какао, шоколад, силен чай и кафе, тъй като тези продукти допринасят за повишаване на кръвното налягане..

Препоръчително е да включите в диетата на бъдещата майка цвекло, ястия с ниско съдържание на мазнини, извара, сирене, яйца, бобови растения, разнообразни зеленчуци и плодове. Освен това бременната жена трябва да се консултира с лекар относно рационален режим на пиене, тъй като е важно и за нормализиране на показателите на кръвното налягане. Също така е важно да избягвате стреса, да ходите по-често, да не седите дълго време на едно място, редовно да проветрявате стаята, да изключвате значителна физическа активност.

Egis Dopegit таблетки - преглед

Допегит с артериална хипертония на бременни жени от 8-та седмица на бременността. Пасвам идеално без никакви странични ефекти

Бременността изобщо не е прекрасно време за мен, можете да хвърляте домати. „Приятни“ изненади ме очакваха през цялата бременност и от самото начало. И въпреки че, ъ-ъ-ъ-ъ, аз нямах никакви специални здравословни проблеми и като цяло като цяло може да се нарече здравословна бременност, въпреки това дребни пакости ме преследваха постоянно и нервите ми се разкъсваха доста добре, такова дъно или гуми, както се казва.

И един от тези мръсни трикове е натискът, който скочи на 5 седмици. Седмица 5, Карл! Налягането се задържа в района на 140-145 / 70-80, след като дори 150/90 скочи. Освен това се провеждаше постоянно, а не еднократни акции, това бяха. При моя темп от 110-120 / 70-80. Да не кажа, че особено усещах натиск, така че понякога главата ми беше малко мътна и тогава тя не започна веднага да се проявява - може би нямаше да разбера за налягането, ако не ми беше измерено в болницата. И когато получих 150/70 точно сутринта след сън и някак ми стана напълно мътно (макар че, мисля, имаше и токсикоза и Kurantil, натиск, може би не го усетих) - там осъзнах че трябва да отидете в отпуск по болест и да решите нещо конкретно с натиск. Да, по това време вече пих Курантил - това е първото и най-безопасното нещо, което лекарят ми предписа от натиск. Но този проклет Курантил ми беше като мъртва лапа по отношение на намаляването на налягането, но по отношение на страничните ефекти той все още работи! От него бях ужасно болен и слабостта атакува във връзка с това - и вече имах достатъчно токсикоза. В резултат на това наистина развих почти рефлекс от кълнове от този Курантила, не можах да го погледна и ми отне само няколко дни, за да го изядя до гърлото си. И отидох на лекар да поискам друго лекарство.

Чувал съм за Допегит дори в болницата, строгият мениджър каза, че ако не ме поставиш на Допегит за толкова мъничко време, това е нещо лошо. Но трябваше да засадя на 8 седмици и какво да правя. Доколкото разбирам, Dopegit е по-силен от Kurantila, те имат различен принцип на действие. Но така и така Dopegit е слабо лекарство за упорити пациенти с хипертония - като зърно на слон. Цялата патология на бременните жени е залята от това лекарство, предписва се на всички без изключение, които имат индикации за това. Така че не мисля, че е опасно дори през първия триместър, но от втория или третия триместър обикновено се предписва лесно, определено е възможно и безопасно там. Да, искам веднага да отбележа, че бях диагностициран с артериална хипертония на бременни жени и именно бременността беше причината за високото ми кръвно налягане, така че тялото ми реагира на това. Преди бременността изобщо нямах проблеми с кръвното налягане, въпреки че и двамата ми родители бяха хипертоници.

Отидох в аптеката - и прекъснах. Оказва се, че Dopegit все още трябва да се търси, не във всяка аптека го има, което е изненадващо, защото лекарството е изключително популярно сред бременните жени. Но можете да го намерите. Това струва около 220-250 рубли за 50 таблетки - мисля, че е доста демократично.

И така, режимът на дозиране на Dopegit е много прост и удобен: в моя случай взех 2 или 3 таблетки на ден преди хранене. Бъдете готови за факта, че първите три дни от началото на приема на Допегит може да не работят - както казах, той има кумулативен ефект. Направих го и вече исках да се побъркам, че нищо не ми помага, но след 3 дни започна да действа и оттогава постоянно поддържа кръвното ми налягане средно около 120-125 / 60-70, дори и в тези дни когато не съм спал достатъчно и / или съм нервен. Максималното налягане се повишава до 130/80. Еднократни скокове, разбира се, има: налягането ми може да скочи до 165, но това е от нерви или физическо натоварване и след това налягането спада след минута или две - това е нормално, случва се при всеки най-здрав човек, дори. Основното е, че като цяло налягането се поддържа на нормално ниво. Вярно е, че по-ниското ми налягане дори без Dopegit е някак си винаги нормално, както забелязах, дори някакво ниско налягане: 60-70 (между другото лекарите казват, че по-ниското налягане е основният индикатор, основното е, че не е по-високо от 90 роза, върхът не е толкова важен). Но въпреки това, ако горното налягане се повиши над 140, лекарите бият аларма, а над 130 не е добре дошло, така че също е важно горното налягане да се поддържа нормално. И Dopegit се справя перфектно с това и в малка доза и без никакви странични ефекти (в моя случай). Знам, че не е подходящ за всички, за някои изобщо не работи - момичетата понякога пият по 4 таблетки наведнъж, но има нулев смисъл. Но след това той дойде при мен, дори лекарите бяха изненадани колко много.

Опаковката за таблетките е обикновена малка бутилка от оцветено стъкло. Капакът е запечатан с пластмасова лента, т.е. никой няма да бъде там преди вас, което е добре. Самият капак е като гъбичка с толкова голям дълъг крак на акордеон - очевидно, така че хапчетата да не се разпадат по цялата бутилка. Защо просто да не направите бутилката по-малка? И тогава е полупразен, половин бутилка е заета от този "крак". Но всичко е доста удобно за използване, бутилката се отваря и затваря удобно и надеждно.

1 таблетка съдържа: активна съставка: метилдопа сескихидрат 282 mg (съответства на 250 mg метилдопа); помощни вещества: етил целулоза 8,8 mg, магнезиев стеарат 1 mg, царевично нишесте 45,7 mg, стеаринова киселина 3 mg, натриев карбоксиметил нишесте 3,5 mg, талк 6 mg.

Описание: бели или сиво-бели, кръгли, скосени плоски таблетки, с гравиране DOPEGYT от едната страна на таблетката, без или почти без мирис.

ПОКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА
Артериална хипертония.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Свръхчувствителност към лекарството, остър хепатит, цироза на черния дроб, анамнеза за чернодробно заболяване (по време на приема на метилдопа), съпътстваща терапия с инхибитори на моноаминооксидазата (МАО), депресия, хемолитична анемия, остър миокарден инфаркт, феохромоцитом, деца под 3-годишна възраст (за това лекарство форми).

ВНИМАТЕЛНО
Бъбречна недостатъчност (необходимо е коригиране на дозата), напреднала възраст, диенцефален синдром, детство (над 3 години).

ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПО ВРЕМЕ НА ЛАКТАЦИЯ
Клинични проучвания: след употребата на метилдопа през втория и третия триместър на бременността, няма признаци на увреждане на плода или новороденото. Тъй като не е имало адекватни, правилно контролирани проучвания през третия триместър на бременността, препоръчва се употребата на лекарството само след внимателно сравнение на всички рискове и ползи..
Изследване на деца, родени от майки, които са приемали метилдопа след 26-та седмица от бременността, не разкрива никакви неблагоприятни ефекти на лекарството. Бременните жени, които са приемали лекарството през третия триместър, са имали по-добро здраве на плода от жените, които не са приемали лекарството.
Метилдопа се екскретира в кърмата, поради което се препоръчва лекарството да се предписва на кърмещи жени само след внимателно сравняване на рисковете и ползите.

ДОЗИРОВКА И ПРИЛОЖЕНИЕ
За перорално приложение. Терапията с Dopegit® изисква индивидуален избор на доза. Лекарството може да се приема както преди, така и след хранене..
Възрастни пациенти
Препоръчителната начална доза Dopegit® през първите 2 дни от терапията е 250 mg 2-3 пъти на ден. Тогава дозата може постепенно да се увеличава или намалява (в зависимост от степента на намаляване на кръвното налягане). Продължителността на интервалите между увеличаване и намаляване на дозата на Dopegit® трябва да бъде най-малко 2 дни. Тъй като в рамките на 2-3 дни след началото на терапията, както и с последващо увеличаване на дозата, може да има страничен седативен ефект на лекарството, препоръчително е първо да се увеличи вечерната доза на лекарството.
Стандартната поддържаща доза на Dopegit® е 500-2000 mg / ден.
Тази доза се разделя на 2-4 приема. Максималната дневна доза на лекарството не трябва да надвишава 3000 mg. В случаите, когато на фона на приема на лекарството в доза от 2000 mg / ден има недостатъчно ефективно понижение на кръвното налягане, препоръчва се комбинирането на Dopegit® с други антихипертензивни лекарства.
След 2-3 месеца терапия може да се развие толерантност към метилдопа. Ефективно намаляване на кръвното налягане може да се постигне чрез увеличаване на дозата на лекарството или едновременната употреба на диуретици.
48 часа след прекратяване на терапията с Dopegit, кръвното налягане обикновено се връща към първоначалното си ниво. Няма "отскок ефект".
Лекарството Dopegit® може да се предписва на пациенти, които вече получават терапия с други антихипертензивни лекарства, при условие на постепенно оттегляне на тези лекарства. В такива случаи началната доза Dopegit® не трябва да надвишава 500 mg на ден. Дозата се увеличава при необходимост на интервали от поне 2 дни..
Когато използвате лекарството Dopegit® в допълнение към предписаната преди това антихипертензивна терапия, за да се гарантира плавен преход, може да се наложи коригиране на дозите на антихипертензивните лекарства.

СРОК НА ГОДНОСТ
5 години. Не използвайте след изтичане срока на годност.

УСЛОВИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ
При температури от 15 до 25 ° С.
Да се ​​пази далеч от деца.

ПРАЗНИЧНИ УСЛОВИЯ
По лекарско предписание.

Както можете да видите, през първия триместър все още е нежелателно да приемате Допегит, но ако лекарят предписва и разрешава - къде да отидете. Що се отнася до отпуска по "рецепта", това е силно съмнително, тъй като. Купих Dopegit в няколко аптеки и навсякъде ми го продаваха без рецепта, без да кажа и дума, а лекарят ми дори не се опита да ми напише рецепта за него.

Не цитирах никакви странични ефекти - има много от тях в списъка, моля, прочетете инструкциите в интернет, IRe recommend не ми позволи да вмъкна толкова голям цитат.

Разбира се, Допегит трябва да се приема САМО както е предписано от лекар, без аматьорско представяне, все пак това не са витамини. И още повече, бременните жени не трябва да се занимават със самоназначаване и самолечение.

Ако вече сте предписали Dopegit по време на бременност, няма нищо лошо в това - както виждате, лекарството е отлично и безопасно, препоръчвам. Но е по-добре да не се разболявате и да не го приемате, цялото здраве!

Ползинедостатъци