Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

Защо болките болят след раждане?

Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

- Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

- За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

- възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

- Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

- Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

- Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

- След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

- Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

- Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

- През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

- Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

- Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

- Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

- Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

Прочетете също

Косата пада след раждането какво да правя

Колко дълго след раждането можете да правите секс?

Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..

Шевове след раждане

Шевовете след раждането са често срещано и много неприятно явление. Всяка трета жена се сблъсква с този проблем и, след като е чула от опитни приятели за опасността от разминаване на шевовете, в паника търси информация как да се предпази от такава ситуация.

Има няколко задължителни правила за грижа за следродилни белези, но първо трябва да разберете какви са шевовете и в кои случаи те се прилагат върху родилка.

  • Шевове след цезарово сечение. Тук всичко е ясно. Необходими са шевове. Размерът на хирургичния разрез е около 12 см и се прави в областта на долния сегмент на матката.
  • Шевове по шийката на матката. Те се наслагват, когато тъканите на матката се разкъсат при естествено раждане, а разкъсването възниква поради недостатъчно разкриване на шийката на матката и преждевременно изхвърляне на плода, при което главата упражнява натиск върху шийката на матката, което я кара да се спука.
  • Шевове във влагалището. Стените на влагалището се разкъсват в същите случаи като шийката на матката.
  • Шевове на чатала. Перинеалните сълзи са най-често срещани, има няколко вида и се появяват в различни ситуации: бързо раждане, преждевременно раждане, седалищно предлежание и т.н. Задната адхезия на влагалището (степен 1), кожата и мускулите на тазовото дъно (степен 2) и кожата, мускулите и стените на ректума (степен 3) могат да се спукат. Перинеалните сълзи също са изкуствени: перинеумът се дисектира със специален инструмент по средната линия от задната вагинална адхезия към ануса.

Има няколко техники за зашиване. Напоследък се използват все повече и повече шевове, заимствани от козметологията. След излекуването те са напълно невидими. Независимо от метода на зашиване, конците изискват същите качествени грижи. Шевовете се отличават само от материала, с който са направени. Ако конците се прилагат с неразбираеми конци, те трябва да бъдат премахнати след 2-5 дни. Но саморазбиращият се материал не изисква такава процедура. Най-често използваните кедгут, викрил и максон. Тези нишки се абсорбират напълно без многократна медицинска намеса, тоест такива шевове не се отстраняват.

Как да се справим с шевовете след раждането?

Шевовете във влагалището и на шийката на матката, като правило, практически не притесняват жената и не изискват специални грижи. Просто трябва да спазвате правилата за лична хигиена и да не вдигате тежести. Такива конци се нанасят с конци, които се разтварят сами в рамките на няколко седмици. Белезите зарастват безболезнено и доста бързо.

Шевовете след цезарово сечение изискват специално внимание. В първите дни след операцията за тях се грижи медицинска сестра. Следоперативният шев се третира ежедневно с антисептични разтвори и се слага стерилна превръзка. След една седмица неразбираемите конци се отстраняват, но процедурите за лечение продължават.

Жените често се оплакват, че болката от шевовете в перинеума не изчезва дълго време и шевовете не зарастват добре. Тук отнема малко издръжливост, но обработката е изключително важна. Различните лекарства са подходящи за различни жени. Акушерите в родилните болници обработват конците на перинеума, обикновено с брилянтно зелено. У дома се препоръчва да опитате Levomekol маз, Bepanten, Malavit гел, Solcoseryl, Chlorhexidine, морски зърнастец масло, Chlorophyllipt. Трябва да се отбележи, че не всички средства са еднакво добри: много жени, например, отбелязват увеличаване на болезнените усещания, когато използват Levomekol, и следователно трябва да опитате, изберете и издържите - времето също лекува в този случай. Междувременно не забравяйте за хигиената..