През първите шест месеца от живота на бебето тялото му се нуждае от специална балансирана диета. Кърмата е идеална за тази задача, като отговаря на всички нужди на бебето от хранителни вещества, витамини и минерали. През това време храносмилателната и ензимната системи узряват в тялото на трохите, образува се необходимата чревна микрофлора. На 5-6 месеца само кърмата вече не е достатъчна. Благодарение на своевременното въвеждане на допълващи храни с ХС и схемата, препоръчана от Евгений Комаровски, детето развива хранителни предпочитания. Освен това снабдява тялото с фибри и допълнителни минерали, необходими за физическа активност, пропорционален растеж и умствено развитие..

Навременното правилно допълващо хранене позволява на бебето активно да се развива и го запознава с нови продукти

Основни принципи на допълващото хранене според Комаровски

За да се направи въвеждането на допълнителни храни безопасно за кърмачета и по-малко стресиращо за родителите, трябва да се спазват редица правила:

 • Всяко нововъведение в храните трябва да бъде постепенно. Отначало дайте само няколко лъжици / глътки и добавете с мляко или адаптирано мляко.
 • Оценка на реакцията на детето към нов продукт, която включва наблюдение на поведението, сън, изпражнения и кожен обрив. Възможно е да се увеличи количеството на въведения продукт само ако няма отрицателна реакция.
 • В случай на болезнени прояви, въвеждането на продукта трябва временно да се спре и да не се преминава към друга непозната за детето храна, докато последствията от негативната реакция изчезнат.
 • Не можете да дадете на бебето нещо ново, което да опита, ако е болно или по време на превантивните ваксинации, три дни преди и след процедурата.
 • Не трябва да насилвате детето да яде, ако откаже нов продукт. Тялото му най-добре осъзнава какво му липсва.
 • До 6 месеца за хранене на бебето не е необходимо нищо освен мляко. Правилото важи за кърмените бебета. За изкуствените хора времето за започване на въвеждането на допълващи храни е 5-5,5 месеца, което се обяснява с по-ранното завършване на формирането на ензимната система.
 • Лъжици, лигавници и други устройства ще ви бъдат полезни, защото допълващите храни са преход от напълно течна храна към по-плътна и разнородна, с бучки и други включвания.

При смесено хранене д-р Комаровски препоръчва да започнете с ферментирали млечни продукти, тъй като млечната смес заедно с кърмата допълнително натоварват панкреаса и храносмилателната система (препоръчваме да прочетете: как правилно да се храни със смесено хранене според д-р Комаровски?).

Шестмесечна възраст

В повечето случаи Комаровски започва да въвежда допълващи храни на възраст от шест месеца (препоръчваме да прочетете: как правилно да започнете да въвеждате допълнителни храни на 6 месеца?). Редът на пет хранения на ден за дете на шест месеца е показан в таблицата:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00кърма или адаптирано мляко

Сроковете могат да варират в зависимост от характеристиките на режима на бебето, но трябва да се хранят поне 5 пъти на ден. Едно от храненията се заменя с ферментирали млечни продукти.

На 6 месеца само едно хранене се заменя с кефир, останалите са с майчино мляко или адаптирано мляко

Въвеждането на кефир в менюто на бебето се извършва на етапи. Първоначално се дават само 3-4 чаени лъжички, а останалите се изяждат от детето с кърмата. По-добре е да направите това през първата половина на деня, след това да наблюдавате как тялото на детето реагира на нов хранителен продукт. Ако за този ден състоянието на трохите остана нормално и след приема на кефир няма негативни последици, то на следващия ден неговата порция може да бъде удвоена и по-нататък по схемата, всеки път хранене на детето с мляко или смес:
(препоръчваме да прочетете: на каква възраст можете да давате кефир на малко дете?)

 • първия ден - 10-15 ml;
 • вторият ден - 20-30 мл;
 • трети ден - 40-60 мл;
 • четвърти ден - 80-120 мл.

Когато една порция кефир достигне 150-160 ml, към него трябва да се добави извара, също постепенно. През първия ден само една чаена лъжичка, през втория - 2, а след това на подобен принцип, докато количеството достигне 30 грама, а това вече е норма на извара за деца на 6-8 месеца, след 8 се покачва до 50 грама. В зависимост от вкусовите предпочитания на бебето може да се направи подобна смес от извара и кефир с добавяне на малко количество захар. В резултат на това едно от храненията напълно се превръща в обичайно хранене. До 7 месеца трябва да се придържате към този ритъм на хранене..

Когато тялото се адаптира към първия етап, можете да дадете на бебето „каша“ от кефир и извара

Седеммесечна възраст

До 7 месеца е време да преминете към друга храна, която не е кърма. Най-добре е да се опитате да замените последното хранене преди лягане (препоръчваме да прочетете: как да замените кърмата след една година - мнението на Комаровски). По-долу е дадена таблица от пет хранения на ден за седеммесечно бебе:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Използвайте зърнени храни, приготвени в мляко за първото хранене. Д-р Комаровски смята, че кашата от елда, овес и ориз е най-подходящата за допълващи храни (препоръчваме да прочетете: как да приготвите каша от елда за бебета за първото хранене?).

За правилното приготвяне на млечна каша, едно дете ще се нуждае от:

 • мляко - 100 мл;
 • оризово, елдово или овесено брашно - 10 грама, това е около 1,5 чаени лъжички;
 • преварена вода - 20-30 мл;
 • захар - половин чаена лъжичка, можете и малко повече на вкус.
Допълнителните храни на базата на млечна каша също се въвеждат постепенно - това е важно, за да се изключат алергии към кравешки протеини и различни зърнени култури

Самият процес е доста прост:

 • разтворете подходящото брашно и захар във варена вода със стайна температура;
 • Получената смес изсипете във врящо мляко, докато я разбърквате;
 • гответе 3 минути - вкусната каша е готова.

Осеммесечна възраст

На осеммесечна възраст е време да замените третия фураж. Освен това количеството извара вече може да бъде увеличено до 50 грама. Таблицата показва пет хранения на ден на тази възраст:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Препоръчително е да започнете да въвеждате трохи от зеленчукови ястия в менюто по време на периода на хранене, когато той има поне един зъб. Ако до тази възраст детето не може да се похвали с нито един млечен зъб, струва си да изчакате малко с въвеждането на зеленчуци, но за това наличието на зъби не е предпоставка.

На първо място, когато се храните, трябва да се опитате да нахраните трохите със зеленчуков бульон по познатата схема: 20-30 грама за първи път и удвоете порцията за втория. По този начин можете лесно да разберете реакцията на детето към зеленчуците. Ако тялото на трохите е приело бульона нормално, разрешено е да се дават зеленчукови супи и картофено пюре, като постепенно се увеличава броят им до пълна част от едно хранене.

Зеленчуковите пюрета са чудесни за хранене на бебе, но също така изискват внимателно въвеждане в диетата.

След 2-3 седмици хранене със зеленчукови ястия, можете да опитате да въведете месо. Струва си да започнете с готвене на супи в месен бульон. Пилешкото месо е идеално за първите бульони. След това, ако няма отрицателна реакция, трябва да се добави ситно нарязано месо директно към супата, а след известно време 1/5 от жълтъка на варено пилешко яйце. Важно е да знаете, че не се препоръчва да давате на детето повече от половината от жълтъка преди 12 месеца.

Рецепти от зеленчуков бульон и пюре

В интернет е лесно да намерите много рецепти с видеоклипове или просто с инструкции стъпка по стъпка за хранене на бебета в съответствие с принципите за въвеждане на нови продукти на Комаровски. Сред тях има зеленчуков бульон. За да го приготвите, се нуждаете от картофи, моркови, лук, зеле. Трябва да вземете количеството зеленчуци в съотношение 50 грама зеленчуци на 100 ml вода. Приготвянето на зеленчуков бульон не е трудно:

 1. Нарежете на ситно всички съставки.
 2. Залейте ги с вряла вода и оставете под капака. Продължете да къкри, докато всички зеленчуци се сварят напълно.
 3. Прецедете с тензух. Оставете отново да заври.
 4. Изсипете готовия бульон в бутилка.

За да поглезите бебето си с вкусно зеленчуково пюре, имате нужда от:

 • зеленчуци - 100 грама, от които картофи - 20 грама;
 • мляко - 25 грама;
 • растително масло - 3 грама.

Последователността на готвене е следната:

 1. Нарежете на ситно различни зеленчуци. Добавете към тях малко вряща вода и сложете да къкри.
 2. По време на процеса на задушаване, всеки път, когато водата заври, добавете вряща вода.
 3. Намачкайте задушените зеленчуци с вилица до гладка смес.
 4. Изсипете горещо мляко и сол в приготвената смес. Разбъркайте и оставете да заври.
 5. Към полученото пюре добавете малко растително масло.

От девет месеца до една година

До годината настъпва окончателният преход към редовна храна, но преди 12 месеца е за предпочитане да се остави поне едно кърмене. След този период, според Комаровски, няма специално биологично значение за хранене на бебето с кърма, но можете да продължите да храните с млечна формула до една и половина до две години. По-долу са дадени пет хранения на ден за възраст от 9 месеца до една година:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Когато въвеждате допълващи храни и всякакви нови продукти, е важно да се придържате към общите правила, за да не навредите на здравето на бебето. Експериментите с храна в процеса на допълнително хранене, според д-р Комаровски, трябва да се отложат за по-късно, защото колкото по-голямо става детето, толкова по-малко опасни са ястията с необичайни продукти, толкова повече те са генетично неместни..

Правила за хранене на Комаровски - как и на каква възраст да се храни дете

През първите шест месеца от живота на детето ензимът и храносмилателната система се формират окончателно, стомашната микрофлора се подобрява. Ето защо, д-р Комаровски, говорейки за допълващи храни, силно препоръчва да се въведе от 6 месеца.

Навременното и правилно въвеждане на допълващи храни в продължение на месеци гарантира бърз физически растеж и хармонично интелектуално формиране на бебето.

 1. Оптималното време за допълнително хранене според Комаровски
 2. Ранно допълващо хранене: рискове
 3. Как да разберете дали бебето ви е готово за нови храни
 4. Общи постулати за храненето
 5. Какви храни да въведем и кога
 6. Схема за въвеждане на първите продукти
 7. Въведение в храненето на зеленчуци
 8. Защо лекарят препоръчва търговска храна
 9. Заключение

Оптималното време за допълнително хранене според Комаровски

Въвеждането на допълващи храни е важен период, който изисква правилния подход. Младите майки не знаят кога е по-добре да се въвеждат допълнителни храни и се интересуват от мнението на Комаровски. Известният педиатър твърди, че първите допълващи храни за кърмачета, които са едновременно кърмени и изкуствено хранени, трябва да започнат на 6 месеца.

Някои родители грешат, като мислят, че ако бебето им яде смес, тогава е необходимо да го хранят по-рано..

Но д-р Комаровски, говорейки за развитието на новородените по месеци, се фокусира върху недоразвитието на храносмилателната система при всички бебета до шест месеца.

Съвременните формули са разработени, като се вземат предвид характеристиките на кърмачетата, бебетата получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят. Ето защо родителите не трябва да бързат да въвеждат допълнителни храни..

Първата храна за възрастни трябва да бъде доставена навреме, защото:

 • имунният отговор на децата не е напълно оформен;
 • храносмилателната система не е готова за нови храни, може да се появи разстройство на изпражненията;
 • ранното хранене води до алергични реакции;
 • новороденото не се нуждае от допълнителен източник на витамини.

Ранно допълващо хранене: рискове

Ранното въвеждане на допълнителни храни е също толкова опасно, колкото и късно. Дъвченето на храна облекчава болката при зъбите и изгражда естествени хранителни навици.

В допълнение, играта с всеки хранителен продукт допринася за психо-емоционалното развитие на бебето поради подобряване на фината моторика на ръцете. С късното добавяне на храна, описаните процеси се забавят.

Ранното хранене може да бъде оправдано само в случаите, когато бебето е с поднормено тегло, хиповитаминоза или желязодефицитна анемия. В такива ситуации майката се препоръчва да дава на детето жълтък, ябълков сок, каша.

Но не трябва да храните бебешката храна с бебето, тъй като посочената възраст на опаковките обикновено не отговаря на реалността..

Хранете бебето с кърма или смес до шест месеца и след това смело обогатете диетата на бебето в съответствие с възрастта му.

Как да разберете дали бебето ви е готово за нови храни

Евгений Комаровски идентифицира няколко признака, по които една майка може да разбере, че детето й е готово за първото хранене. Те включват следните способности на децата:

 • проявете интерес към нови хранителни продукти;
 • седнете сами;
 • вземете храна от лъжица;
 • отвърнете се от неприятните храни.

Ако телесното тегло на бебето се е удвоило, това също показва готовността му за допълващи храни..

Общи постулати за храненето

Евгений Олегович Комаровски препоръчва на родителите да използват следните правила за хранене:

 1. Въведете нов хранителен елемент само когато бебето е здраво. Неразположението може да предизвика нездравословна реакция на тялото и няма да можете да проследите реакцията на трохите към нова храна.
 2. Дайте нова храна преди основното хранене. След това хранете детето си с мляко или адаптирано мляко.
 3. Въвеждайте храни една по една. Ако няма негативни реакции, дайте на бебето си нещо ново след няколко дни..
 4. Не насилвайте детето си да яде, ако изплюе храната и се обърне от лъжицата. Опитайте отново след няколко дни, може би бебето ще вкуси нов вкус и ще му хареса.
 5. Заменете постепенно едно хранене с ново. Първоначално дайте на детето си лъжица зеленчуково пюре и хранете с мляко. На следващия ден дайте 2-3 лъжици пюре и продължете да увеличавате количеството допълнителни храни, докато то напълно замести едно хранене..
 6. Препоръчително е да въведете нов продукт сутрин. Ако бебето боли в корема или се появи алергична реакция, можете да коригирате ситуацията и да избегнете безсънна нощ.

Допълнителните храни на Комаровски съдържат сол. Педиатърът твърди, че е необходимо за тялото на детето, точно като възрастен.

Разликата се крие само в количеството: детето се нуждае от много малко сол, така че храната да не му изглежда скучна. Лекарят е категоричен по отношение на захарта, твърди, че няма нужда специално да захарвате ястията.

Какви храни да въведем и кога

Таблицата на допълнителните храни за деца, която се препоръчва от известния педиатър за кърмене, е както следва:

ХранаРазрешена възраст
Детски кефир6 месеца
Детска извара6,5 месеца
Печена ябълка7 месеца
Яйчен жълтък, каши, зеленчукови и плодови пюретаОсем месеца
Месно пюре9 месеца
Рибно пюре10 месеца

Пълноценното краве мляко не се препоръчва за деца под една година.

Схема за въвеждане на първите продукти

Комаровски вярва, че кефирът е най-добрата първа допълваща храна, тъй като съдържа бифидобактерии, които подобряват чревната микрофлора. Кефирът също така повишава имунния отговор на децата.

Този ферментирал млечен продукт се въвежда, както следва:

 1. За първи път дайте на детето 2-3 чаени лъжички кефир, след което хранете бебето със смес или кърма.
 2. Не забравяйте да наблюдавате реакцията на тялото, при липса на негативни симптоми на следващия ден, удвоете обема.
 3. Продължавайте да увеличавате обема ежедневно, докато достигнете 160 ml - тогава можете напълно да замените едно хранене.

След това започнете да въвеждате извара в диетата на бебето. Нормата за 6-месечно бебе е 30 грама, 9-месечно бебе трябва да яде около 90 грама.

След като се адаптирате към ферментирали млечни продукти, оставете трохите да вкусят печената ябълка. Десертът подобрява имунитета, развитието на мускулни и костни структури поради високото съдържание на витамини и микроелементи.

След ябълката, предлагайте на малките овесени ядки, елда или оризова каша. Пригответе го със смес, подходяща за възрастта на детето, или закупете специална бебешка каша.

Педиатърът препоръчва на бебето да се храни обилно преди лягане, това ще увеличи продължителността на детския сън..

Въведение в храненето на зеленчуци

Следващата стъпка ще ви помогне да научите детето си на зеленчуци. Преди да въведете какъвто и да е зеленчук (броколи, моркови), опитайте да сварите зеленчуковия бульон и го дайте на бебето си в бутилка. В бульона сложете накълцано зеле, лук, картофи и моркови.

При липса на негативни прояви е позволено да се дава на детето пюре супа, зеленчуково пюре, като се добавят няколко капки растително масло към съдовете.

Преди да добавите месото, също се препоръчва първоначално да придадете на трохите вкус на варения бульон и едва след това можете да добавите малко месо към зеленчуковото пюре. Сварен пилешки жълтък (една пета) може безопасно да се добави към пюре от зеленчуци. Децата понасят добре този продукт.

Защо лекарят препоръчва търговска храна

Комаровски съветва майките да купуват бебешки храни в магазините. Педиатърът обяснява това по следния начин:

 • крайният продукт има правилната консистенция, подходяща за определена възраст;
 • храната преминава всички видове контрол;
 • обогатява диетата на децата с основни хранителни вещества, пребиотици, витамини;
 • хармонична комбинация от съставки.

Но основното предимство на продуктите в магазините е намаляването на времевите разходи за жените. Младата майка може да посвети свободното си време от готвене на съпруга си, или да играе образователни игри с бебето си..

Домашно приготвената храна също има своите предимства. Изисква по-малко финансови разходи, храната има по-висок вкус. Когато готвите у дома, сами контролирате порцията и можете да сте сигурни в свежестта на ястието.

Заключение

Ако няма здравословни проблеми, започнете да храните бебето си не по-рано от 6 месеца.

Имайте предвид, че първото добавяне на нова храна е независимо от вида на храненето. Следвайте съветите на д-р Комаровски, като постепенно обогатявате диетата на детето.

Кой е въвел допълващи храни "според Комаровски" споделете вашия опит.

Искам веднага да кажа, че ще въведа допълващи храни след 5,5-6 месеца, но вече започнах да мисля за схемата за въвеждане.

Много харесвам д-р Комаровски и неговия подход към грижите за децата. Засега се придържам към неговите препоръки, но методът за въвеждане на допълващи храни е тревожен. Може би някой е започнал да запознава детето с храна за възрастни, ръководейки се от съветите на Евгений Олегович? Как мина всичко?

По-долу има глава от книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“ на E.O. Комаровски, в която е подчертан този проблем. Има много букви))))))

Кога да започне допълнително хранене?
Родителите многократно (както от медицински работници, така и от приятели-съседи и от баби и дядовци) слушат съвети какво е времето да се дава сок, картофено пюре, жълтъци... И колкото по-голямо е детето, толкова повече хора около тях изразяват възмущението си и посочват на родителите върху тяхната алчност, мързел и педагогически провал. Всички те искат най-доброто. Просто трябва да знаете, че самата практика на хранене на бебета със сокове и жълтъци е възникнала именно в онези дни, когато е било невъзможно да се осигури на детето достатъчно хранене без това..
В близкото минало, при липса или липса на кърма, детето получава различни разреждания на краве мляко или донорско мляко. И първата, и втората се нуждаят от обработка - на първо място, кипене. Повечето от витамините бяха унищожени. Не е изненадващо, че при тези условия липсата на витамини, желязо, минерални соли много бързо се проявява под формата на различни заболявания - хиповитаминоза, намален хемоглобин, лошо наддаване на тегло, рахит и забавяне на развитието. И в отговор на това имаше компетентни и разумни препоръки за онези времена - и за сокове, и за растителни пюрета, и за жълтък, и за рибено масло..
Не трябва да забравяме, че хранителните характеристики на жителите на страната на победителния социализъм не винаги позволяват на кърмещата майка да предоставя пълни, висококачествени и разнообразни продукти. В подобна ситуация - когато майчиното мляко просто не можеше да задоволи всички детски нужди - ранното предписване на сокове, картофено пюре и жълтъци на детето беше напълно логично и напълно оправдано.
В днешно време, ако кърмещата майка може да си позволи пълноценна и разнообразна диета (т.е. зеленчуци, плодове, месо, хляб и риба), ако родителите могат да закупят висококачествена адаптирана млечна формула за детето си, така че ако всички тези условия са изпълнени, няма нужда да се храни нищо, докато бебето навърши шестмесечна възраст.


• Науката за витамините, тяхната липса и необходимостта от корекция на кърменето възникна преди много години, когато никой никога не беше чувал за адаптирани млечни формули.
• Преработването на съществуващите насоки и оспорването на мненията на учените относно храненето винаги е било трудно.
• Запомнете: соковете, зеленчуковите пюрета, плодовите зърнени храни не са просто допълващи храни. Това е много сериозен бизнес.
• Ако можете да си купите по едно пилешко яйце на седмица срещу заплатата си, съвсем логично е да дадете на четиримесечно бебе четвърт от жълтъка. Но ако можете да си купите дузина яйца, тогава е по-добре кърмещата майка да яде пържени яйца от три очи.
• Не можете да видите ползите от ранното хранене. Като цяло родителите просто поставят дебел кърлеж на собствената си съвест, казват, направихме всичко както трябва. Но хиляди виждат вредата - появата или засилването на алергични реакции, нарушения на изпражненията. Накратко, всичко е в бизнеса: академиците пишат инструкции, индустрията произвежда сокове, педиатрите препоръчват сокове, майките дават сокове, децата пият сокове, педиатрите лекуват диария и алергии, майките купуват лекарства и други сокове - "най-важното, момчета, не остарявайте по сърце".

Как да започнем допълнително хранене?
Всяка нова храна се добавя към диетата постепенно и внимателно. Първо, няколко лъжици (опция - няколко глътки) и допълнете с обичайната храна (кърма, адаптирано мляко). Оценете реакцията - поведение, кожен обрив, сън, изпражнения. Ако всичко е наред, увеличете дозата. Нещо не е наред - изчакайте малко с този продукт и не започвайте нови експерименти, докато болезнените прояви изчезнат. Никога не хранете бебето си с нещо ново, ако е болно, и в продължение на три дни преди и три дни след каквато и да е ваксинация.
Ако детето откаже допълнителни храни, не настоявайте! Тялото му знае по-добре от вас дали е необходимо или не. Въпреки че е лесно да заблудиш Природата. След сок от мандарина (например), бебето със сигурност ще се усмихне. Просто е твърде вероятно след известно време всички членове на семейството да нямат време за усмивки..
Трябва също така да се вземе предвид, че допълващото хранене е не само промяна в състава на храната, но и промяна в нейните физически характеристики - тоест от изключително течна храна ние преминаваме към по-плътна и често разнородна - с всякакви бучки и други включвания. Оттук и нуждата от лъжици, „лигавници“, чаши, чинии и т.н..

Допълнителни храни: откъде да започнем и как да продължим?

Нито педиатрите, нито учените по хранене имат единно, съгласувано мнение по този въпрос, въпреки че съставът и възможните варианти за продукти са общо определени и общоприети..
То:
1) зеленчукови пюрета;
2) извара и ферментирали млечни продукти;
3) мляко и зърнени храни;

4) месни (рибни) ястия и яйчен жълтък.

Всеки конкретен автор на всякакви "хранителни" препоръки доста убедително обосновава правилността на собствената си схема.

Помислете за следния пример. По отношение на количеството желязо, минерални соли и витамини, зеленчуковите пюрета са много по-добри от, например, ферментиралите млечни продукти. Изводът подсказва сам - започнете със зеленчукови пюрета.

От друга страна, детето се понася много зле от рязка промяна в състава на храната. Ясно е, че разликата между млякото и ферментиралите млечни продукти е забележимо по-малка, отколкото между млякото и зеленчуците. Следователно, зеленчуковите пюрета са теоретично по-полезни и по-подходящи, но на практика вероятността от чревни разстройства от своя страна ще бъде забележимо по-висока..


• Да започнем с ферментирали млечни продукти: оптимално - кефир с ниско съдържание на мазнини или кефир от детската млечна кухня. Най-доброто време е второто подаване (интервал, приблизително, от 9 до 23 часа). Няма съществена разлика в състава между ферментиралите млечни продукти в сравнение с обикновените млечни продукти. Плюс това, всички ферментирали млечни продукти като цяло и по-специално кефирът съдържат млечнокисели бактерии. Млечнокиселите бактерии, първо, са антагонисти (с други думи, врагове) на много вредни микроби, които могат да причинят чревни инфекции, и второ, те образуват вещества, които активно участват в процеса на храносмилането и като резултат го подобряват (храносмилането); трето, те намаляват натоварването на най-слабия и незрял орган на детето - на черния дроб.
• Първият път ще дадем доста - две или три чаени лъжички (и ще го даваме от лъжица). След това ще допълним с обичайния продукт - майчиното мляко от гърдите или смес от шише. През деня ще имаме възможност да наблюдаваме. При условие, че всичко е наред, на следващия ден удвояваме дозата и така нататък: първия ден - 10-15 ml, втория - 20-30 ml, третия - 40-60 ml, четвъртия - 80-120 ml. Ако някой ден има някакви проблеми или съмнения за проблеми - направете пауза. Не увеличавайте дозата, може би дори я намалявайте, но ако проблемите наистина ви притесняват, спрете напълно.
• На четвъртия или петия ден от използването на кефир, добавете извара директно към нея и разбъркайте добре. Можете да направите сами извара, можете да си я купите. Основното нещо: увереност в качеството - чистота и срок на годност. Първият ден - една лъжица, вторият - две и т.н., общото количество на възраст от шест до осем месеца е 30 г, след осем месеца - 50 г. Можете да добавите малко захар към кефира и към сместа от извара и кефир. Решението - да добавите или не - зависи от вкуса на самия кефир и от това дали детето се съгласява да яде неподсладен кефир.

Всякакви забрани за използването на извара (най-честата мотивация е бързото разрастване на фонтанелата, не можете да имате много калций, но има много в изварата) нямат логическа основа. В 30 g извара количеството калций е приблизително 47 mg, а в 50 g съответно 78 mg. Сравнете себе си: в 100 г краве мляко - 120 мг, в 100 г кърма - 35-50 мг.

• По този начин са необходими средно седем до десет дни, за да бъде напълно заменено едно хранене - 150 г кефир + 30 г извара. И всички други хранения все още са основният продукт: майчиното мляко или адаптираната млечна формула. И в този режим е желателно да прекарате три до четири седмици.
• Започваме да заместваме още едно хранене - за предпочитане най-последното, преди лягане. Използваме млечни зърнени храни. Три вида са най-рационални - елда, овесени ядки, ориз.
Рецепта: Каша
10 g (приблизително 1,5 чаени лъжички) от съответното брашно (елда, ориз, овесени ядки) и 1/2 чаена лъжичка захар се разтварят в 20-30 ml преварена вода със стайна температура. Полученият разтвор се излива при постоянно разбъркване във врящо мляко (количество мляко - 100 ml). Варете 3 минути. Свършен. Тъй като захарта не е стандартно нещо, може да се наложи да добавите още малко.

Можете да направите каша въз основа на сместа. Варим каша от подходящото брашно във вода и когато се охлади, добавете сместа в половин пропорция: тоест, ако имате нужда от 3 супени лъжици смес за 100 г вода, след това 1,5 супени лъжици за 100 г каша във вода.


• На осем месеца ядем четири до пет пъти на ден: веднъж кефир, веднъж каша и два до три пъти основната храна - адаптирано мляко или майчино мляко. Дойде дългоочакваното време за зеленчуци и плодове. Ако имате поне един зъб, започнете със зеленчуци. Ако не, което не е често така, нека изчакаме още малко. Като начало изпробвайте храненето - как обикновено ще реагира детето ни на зеленчуците. Готвене зеленчуков бульон. През първия ден предлагаме 30-50 г, през втория - два пъти повече. Ако всичко е наред, преминаваме към зеленчукова супа или зеленчуково пюре и постепенно увеличавайки дозата, напълно заместваме едно от храненията със зеленчуци..

Рецепта: РАСТИТЕЛЕН КРЕП
Картофи + моркови + лук + зеле: нарязани на ситно и ситно, заливат се с вряща вода, покриват се с капак и се варят до пълното им сваряване. Прецедете през тензух, оставете отново да заври и изсипете в бутилка. Пропорцията, приблизително, е следната: за 50 г зеленчуци, 100 мл вода.
Рецепта: РАСТИТЕЛНА ПЮРЕ
Нарежете различни зеленчуци, добавете малко вряща вода и оставете да къкри; докато водата кипи, добавете вряща вода. Разтриваме готовите за консумация горещи зеленчуци през сито, добавяме горещо мляко и щипка сол. Разбийте добре и оставете да заври. Добавете растително масло към готовото ястие. Зеленчуци - 100 г (картофи - поне 20 г); мляко - 25 г; растително масло - 3 g.

• В продължение на две или три седмици храним зеленчуково ястие (супа или картофено пюре, няма значение), след това по аналогия със зеленчуците провеждаме тест за месо - готвим супата не във вода, а в месен бульон (в идеалния случай - пилешко). Ако няма проблеми - добавяме настърганото месо директно към супата, след още няколко дни, отново директно в супата, - стръмно сварения жълтък на пилешко яйце - първо 1/5 част, след това повече. Във всеки случай до навършване на една година не са необходими повече от половината жълтък.
• Сега за плодовете. Ще ги дадем в деня, когато видим първия „излюпен“ зъб. И ако този зъб бъде открит преди шест месеца, ще имаме търпение. Изобщо не е необходимо да се започва със сокове - плодовите пюрета или пулпата на печена ябълка изобщо не са по-лоши. Соковете и плодовите пюрета не заместват основното хранене, те се дават допълнително след кърмене или хранене с адаптирано мляко.
• На деветмесечна възраст три хранения са напълно заменени от допълнителни храни. Нека повторим: веднъж кефир + извара, веднъж каша, веднъж супа. Каша - най-разнообразна. Супите са много разнообразни: както по състава на зеленчуците, така и по вида на месото, ако не и много мазно. Вече ядем жълтък и растително масло. Пием сокове - 30-50гр.
• Какво друго е възможно? Добавете натрошени бисквитки към кефир и извара. Картофено пюре с мляко и пюре от месо. Печена ябълка. Троха хляб в супа, а коричка хляб и парче ябълка могат да бъдат дадени в ръка - изсмукани (хапани). От 10 месеца можете да готвите супа не в месо, а в рибен бульон.
• Какво ще кажете за основното хранене, което изглежда е престанало да бъде основното хранене от 9-10 месеца? Ясно е, че имаме предвид адаптирани млечни формули и / или кърма. Ако майката има мляко, препоръчително е да хранете бебето поне веднъж на ден до една година. След една година това вече няма особен биологичен смисъл3. Висококачествени млечни формули, които със сигурност не са по-лоши от кравето мляко по състав, могат да бъдат дадени до две или три години.

Съвет на д-р Комаровски: допълващи храни, ползите от тях и правила за въвеждане

През последните години всички майки на страната ни са придобили негласен авторитет - д-р Комаровски. Този специалист е един от най-уважаваните лекари в нашата медицина и неговите съвети се предават горещо от жените от уста на уста. Една от основните теми за майките, отгледани от Комаровски, са допълващите храни. Как да го организираме правилно, само в полза на здравето на бебето? Кога и къде да започнем да го въвеждаме в живота на детето? За това и много други неща ще говорим днес..

Какви са значителните разлики между допълващите храни и добавките?

Преди да започнете анализа на това какви трябва да бъдат допълнителните храни на Komarovsky, струва си да разберете за какво става въпрос за допълнителни храни. Най-лесният начин да се покаже това е за разлика от добавките. Допълнителното хранене е начин да се компенсира липсата на храна в диетата на детето. Обичайно е, че ако бебето няма достатъчно кърма на майката, тогава му се дава изкуствена смес или мляко от домашен бозайник, в редки случаи млякото на майката донор. Подготовката на дете за храна за възрастни чрез добавяне на нови храни към диетата му е допълваща храна..

Кога да влезете в него?

Първата година от живота на бебето е най-важна от педиатрична гледна точка и затова детето трябва да получава строго и внимателно хранене. Струва си да започнете допълнителни храни, докато кърмите, според съвета на Комаровски, не по-рано от 6 месеца от раждането. И не е толкова важно какво точно преобладава в диетата на бебето: кърма или адаптирано мляко. Мнението на Комаровски за първото допълващо хранене е, че до шест месеца нормално развиващото се дете получава всичко, от което се нуждае, от майката и специални млечни смеси.

Въпреки това, дори след шест месеца, Комаровски не препоръчва започването на първите допълващи храни, тъй като именно новите продукти трябва да започнат да формират нови умения у бебето - дъвчене, фина моторика.

Също така, детето трябва да получи навреме онези хранителни вещества, които са отговорни за неговия растеж, както и за развитието на организма. Освен това, дъвкателните процеси ще помогнат на венците на вашето дете да улеснят проникването на зъбите и вие и вашето бебе ще оцелеете в този труден процес. Мисленето кога да започне първото хранене е тясно свързано с развитието на психо-емоционални и физически процеси в тялото на децата, така че е толкова важно да се спазва тази точка.

Плюсове и минуси на ранното хранене

Комаровски обясни колко важно е първото допълващо хранене за кърменето, сравнявайки добрите и лошите страни на този процес. Както бе споменато по-горе, ако детето се развива нормално, получава всички необходими хранителни вещества и няма липса на хранене, а майка му се храни здравословно и разнообразно по време на бременност и също се храни досега, тогава необходимостта от въвеждане на ранни допълващи храни до шест няма месеци. По-скоро ще има негативни последици. Те включват лошо храносмилане и алергии, за които тялото на бебето все още не е готово..

Разбира се, ранното начало на допълнителното хранене според Комаровски има положителни аспекти. Той го препоръчва на семейства, в които има проблем с хиповитаминозата при храненето на бебето. Ако бебето изостава в теглото, растежа и развитието от нормата, както и признаци на анемия в здравето му, тогава ранните допълващи храни са просто необходими за него. Може да се намери в сокове, парченца жълтък, зеленчукови пюрета и други неопасни продукти, които компенсират липсата на витамини и хранителни вещества. Не забравяйте обаче, че допълващите храни не трябва да се правят с бебешки храни, тъй като често, както отбелязва д-р Комаровски, на опаковките на такива буркани се изписва не съвсем точна информация за разрешената възраст.

Някои правила и съвети

За да въведете правилно първите допълващи храни, Комаровски препоръчва да се придържате към определени съвети. Правилата за допълнително хранене според д-р Комаровски са следните:

 • когато въвеждате какъвто и да е продукт в диетата на бебето за първи път, правете го много внимателно. Опитайте да добавите една чаена лъжичка или една глътка към обичайната си BG за начало. С всяко ново хранене можете постепенно да увеличавате дозата, ако тялото на детето не реагира негативно на него;
 • малки опасения, като леко зачервяване на бузите на бебето или лек плач през нощта, трябва да са първата камбана, която трябва да изчакате с този продукт известно време. Струва си да продължите въвеждането само след пълно премахване на симптомите;
 • строго е забранено да започнете да свиквате с нови продукти по време на боледуване на бебето, тъй като в наши дни то вече е слабо. Същото важи и за тридневните и тридневните периоди след ваксинациите;
 • ако бебето даде да се разбере, че не харесва продукта, не трябва да го насилвате, това е вредно.

Този малък брой много ясни правила ще помогне да се избегнат много проблеми..

Откъде да започнем допълващи храни?

Различните лекари и педиатрични специалисти, когато задават въпроса „откъде да започнат допълнително хранене?“, Изразяват напълно различни гледни точки. Някой смята, че първата стъпка е въвеждането на зеленчуково пюре, защото именно то съдържа голямо количество полезни витамини и минерални соли. Други твърдят, че не трябва да отивате по-далеч от диетата с ферментирало мляко, така че първият продукт задължително трябва да бъде ферментирал млечен продукт. Доктор Комаровски за последното и той препоръчва започването на допълващи храни с далечния брат на млякото - кефир.

За бебето ще бъде лесно да свикне с течен продукт, който много прилича на кърмата. Стомахът трябва да усвоява добре състава на детския кефир и това от своя страна ще насити организма с млечнокисели бактерии. Трябва да се въведе за първи път само сутрин хранене около 9-11 часа, трябва да дадете не повече от три до четири чаени лъжички. Между другото, първо си струва да се даде кефир и то само след приключване на процеса на хранене с HS или смес.

Ако през целия ден вашето бебе не изпитва необичайни телесни реакции, тогава можете да продължите да въвеждате допълнителни храни.

Продължете да ви приучавате към кефир, като удвоите дозата на ферментиралия млечен продукт на следващия ден. Ако всички реакции на детето остават едни и същи всеки ден, тогава до края на седмия месец ще получим доза от 150 ml, при която си струва да спрем увеличаването му. Можете да спрете по-рано, ако желаете..

Продължаване на допълнителните храни на етапи от Комаровски

Ако видите, че въвеждането на допълнителни храни с кърмене или хранене с адаптирано мляко се е утвърдило добре, тогава можете да продължите този процес. Според Комаровски допълващите храни трябва да са както следва:

 1. Добавяме още един ферментирал млечен продукт - извара. Струва си да го въведете едва от петия ден на хранене с кефир, след като опитате една чаена лъжичка. След това броят на лъжиците, добавени към допълващи храни, трябва постепенно да се увеличи до 40 грама и да остане в тази доза до 8 месеца. Както кефирът, така и изварата, между другото, могат да бъдат подсладени, но не много. Изварата, за разлика от кефира, може да бъде домашна.
 2. Много е важно едно от храненията в продължение на седем дни да се състои от кефир в 150 ml и извара в 40 грама, така че детето да яде поне веднъж седмично изключително „храна за възрастни"; през останалото време не трябва да отказва кърмене или млечна формула необходимо е. Този етап трябва да продължи три до четири седмици..
 3. На този етап започваме да свикваме детето с новия продукт. Този път към диетата се добавя каша, а елда, ориз или овесени ядки са най-подходящи за тази роля. Струва си да добавите каша в последното хранене, преди детето да заспи. Приготвя се в краве мляко, въпреки че за най-добър резултат си струва да го направите на млечна формула за шестмесечни бебета.
 4. Още на възраст от осем месеца можете да въведете грис в диетата, тъй като ако го направите рано, поради глиадин, в стомаха на бебето ще започне подуване с колики. Както можете да видите, на тази възраст вашето бебе вече седи не само на просто кърмене, то вече получава две цели заменени допълващи храни от кефир с извара и каша. Веднага след като има първия зъб, ще бъде възможно да се премине към следващия етап..
 5. Много хора питат как да научат детето да яде зеленчуци, но точно по-ранното свикване със зеленчуци от осем месеца му помага перфектно да обича поне морковите, дори спанака. Веднага след като имате първия си зъб, той трябва да свари пробна отвара. За него се нарязват моркови, картофи, зеле и лук, след което сместа с вряща вода се вари. Прецеденият и сварен бульон се дава на бебето в шише. Детето трябва да пие бульона в продължение на два дни, като първият път е получил 50 грама, а вторият - 100 грама.
 6. Следващият етап се извършва само ако бебето реагира добре на зеленчуци. Трябва да започнете да приготвяте зеленчукова супа или зеленчуково пюре, като постепенно увеличавате количеството на един или друг зеленчук, като по този начин напълно замествате едно от храненията в даден момент. Между другото, трябва да добавите 1-3 mg растително масло към картофеното си пюре, което по някаква причина те се страхуват да дават на децата преди първия им рожден ден.
 7. Само две до три седмици след началото на храненето със зеленчуци можете да дадете на детето си вкус на месо. Първо, това ще бъде пилешки бульон със зеленчуци и едва след това нарязаното месо може да се добави към пюрето. Свареният пилешки жълтък също се приема добре от децата, една пета от които може да се даде вече няколко дни след пробата от месото.
 8. Още преди да въведете допълващи храни със зеленчуци, можете да дадете на бебето си вкус на пресен плодов сок като добавка към основната диета. Плодовите плодове могат да се започнат със зеленчуци, като към кашата се добави пюре и след това просто се даде обичайното плодово пюре. Внимавайте с алергичните реакции и ако в даден момент тялото на детето е престанало да се държи добре, тогава най-вероятно е в плодове или плодове.
 9. Последната стъпка ще бъде постепенното добавяне на хляб към диетата, като се започне от десет месеца и риба. Между другото, именно при рибите децата имат стомашни проблеми, така че можете да изчакате с тях, само като организирате едно запознанство.

В резултат на това може да забележите, че дори три месеца преди една година, вашето бебе вече има три допълнителни храни вместо ХС или хранене с адаптирано мляко. Яде каша с плодове, супа или пюре от зеленчуци и месо, а също така яде и ферментирал млечен кефир и извара. По време на почивките той пие пресен плодов сок, към който, между другото, има отлично допълнение, обичано от децата - бебешки меки бисквитки, които вече могат да се дават на дете в малки количества. Започвайки да яде ново от месец, до годината детето вече получава всички необходими запаси от витамини и минерали, които ще му помогнат да расте здраво и силно.

Графична таблица на етапите на допълнително хранене

За да улесните запомнянето или разпечатването на горните правила, подготвихме за вас маса за хранене на Комаровски. Тези таблици с описание на броя продукти и месеците, в които да въведете тези продукти, ще ви помогнат да не се загубите и да отгледате здраво и силно бебе:

Тип храна6 месеца7 месеца8 месец9 месец10 месеца11 месец12 месеца
Кефир10-40 мл50-150 мл150-200 мл200 мл200 мл200 мл200 мл
Извара5-20 грама20-30 грама40-50 грама50 грама50 грама50 грама50 грама
Зеленчуково пюре--50-100 грама100-150 грама150-180 грама180-200 грама200 грама
Сокът--5-10 мл10-20 мл20-40 мл40-60 мл60-80 мл
Млечна каша--5-90 грама100-150 грама150-180 грама180-200 грама200-230 грама
Месно пюре---5-50 грама50-60 грама60-70 грама70-80 грама
Рибно пюре----5-30 грама30-40 грама40-50 грама
Растително масло--1 mg3 mg3 mg3 mg5 mg
Сварен жълтък--1 5 броя1 2 броя1 парче1 парче2 броя

Приготвено или закупено примамно меню?

Последният въпрос, който бих искал да подчертая по-подробно, е дали трябва сами да приготвяте храна за допълващи храни или закупените опции също ще работят? По този повод Комаровски вярва, че добре познатите и популярни опции за готови продукти за бебешка храна имат право на живот, защото те са спечелили доверието на родителите по целия свят след толкова много години. Бебешката храна е много удобна за пътуване, спестява значително време за готвене, а текстурата на продукта е идеална за бебе, което не може да яде твърдо.

Недостатъците на закупените буркани и кутии могат да бъдат само тяхната цена, както и много кратък срок на годност. Тоест, можем да кажем с увереност, че те не са подходящи за стартиране на допълващи храни, защото голямо количество просто ще бъде изхвърлено в кошчето. Но самостоятелно приготвените ястия, дори и да прекарват много време, се контролират от вас. Ще можете да изразходвате необходимото количество храна и ще сте сигурни по време на процеса на подготовка. Можете да направите вкуса, който определено ще хареса на вашето бебе, като добавите захар и сол, премахнете и добавите различни съставки..

Заключение

Струва си да обобщим всичко по-горе. Първо, струва си да започнете допълнително хранене при липса на проблеми от шест месеца. Откъде да започна? От най-близкия до млякото продукт - кефир. Освен това си струва да следвате стъпките, описани от доктор Комаровски, като постепенно увеличавате разнообразието от продукти и тяхната дозировка. По време на цялото хранене трябва да следите състоянието на бебето, както физическо, така и емоционално. Най-малката реакция на организма трябва да спре допълнителното хранене на продукта, за който е причинено. Струва си да се използват както закупени, така и самостоятелно приготвени ястия в диетата на бебето, като постепенно се премахват кърменето и млечните формули от диетата. До 12-месечна възраст детето спокойно ще премине към основната здравословна диета и вие ще се радвате на отличното съзряване на вашето бебе.

Видео с думите на доктор Комаровски за допълващи храни за дете също ще помогне да се консолидира всичко по-горе..

Правила за допълнително хранене според Комаровски

Допълнителното хранене според Комаровски през последните години се превърна в популярна тема сред бъдещите и успешни млади майки. Много родители се вслушват в съветите на този лекар, дори опитни майки и татковци с няколко деца. Харизмата на Евгений Комаровски и собственото му виждане за педиатрията като детски специалист вдъхва доверие на родителите в препоръките му.

Появата на нови продукти в диетата на кърмачето е вълнуващ етап от живота на младите родители и бебето. Но въвеждането на допълващи храни според Комаровски може да се различава от препоръките на педиатър, наблюдаващ детето. Кой специалист да слуша, зависи от родителите.

По какво се различават допълнителните храни от допълнителните??

Повечето млади майки не виждат съществена разлика между определенията за „допълващи храни“ и „допълващи храни“, но всъщност това са две напълно различни думи.

Понятието „допълнително хранене“ е приложимо, когато бебето няма достатъчно кърма и липсата му се компенсира с изкуствена адаптирано мляко или предварително изцедено мляко, или мляко от домашни животни (което е крайно нежелателно). В този случай те казват, че бебето е на смесено хранене..

Допълнителното хранене означава, че бебето получава храна в допълнение към обичайната си диета - кърма или адаптирано мляко. Целта на допълнителните храни е да се адаптират и да приучат тялото на бебето към храна за „възрастни“.

Кога да се въведе?

Първата година от развитието на детето се счита за най-важната в педиатрията и храненето на този етап е от голямо значение. Важно е да се дава първата допълваща храна според таблицата за въвеждане на Комаровски не по-рано от детето на 6 месеца. В този случай изобщо няма значение какво основно хранене получава бебето - кърма или адаптирана формула..

Д-р Комаровски смята, че ако развитието на детето е в нормални граници до 6 месеца, то то не се нуждае от никакви допълнителни хранителни продукти, с изключение на кърмата и адаптираното мляко.

Нежелателно е да се въвеждат първите допълващи храни по-късно от този период. Когато в храната на децата се въвеждат нови храни, детето получава хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на тялото му. Също така, със забавеното въвеждане на първите допълнителни храни с твърда храна, умения като дъвчене и фина моторика не започват да се формират..

Шестмесечните бебета използват дъвченето, за да подготвят венците си за зъби на първите си зъби, а докато играе с храна, детето развива фина моторика. В допълнение, монотонното хранене при бебета на възраст над 6 месеца може да доведе до забавен растеж..

Навременното въвеждане на допълващи храни според таблицата на Комаровски укрепва здравето на детето, позволява му да се развива правилно в психоемоционална и физическа посока.

Предимства и недостатъци на ранното допълващо хранене

Младите майки често чуват от другите, че допълващото хранене може да започне по-рано, отколкото препоръчва съвременната педиатрия. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-често ще звучат домашни съвети относно допълващото хранене с жълтък, каша и други продукти.

В днешно време, ако кърмещата майка се храни правилно и разнообразно или детето получи висококачествена адаптирана формула като заместител на майчиното мляко, тогава няма нужда да предлагате допълващи храни до 6-месечна възраст. Няма полза от въвеждането на допълнителни храни твърде рано, а по-скоро ще навреди на бебето.

Например могат да се появят храносмилателни разстройства и алергични реакции на тялото. Ето защо въпросът за въвеждането на допълващи храни трябва да бъде внимателно разгледан от родителите. За да получат изчерпателна информация, те могат да проучат таблицата на допълнителните храни според Комаровски.

Правила за въвеждане

Д-р Комаровски съветва да се спазват следните препоръки при въвеждането на допълващи храни:

 1. Всеки продукт трябва да се предлага внимателно и постепенно. Като начало е достатъчна една чаена лъжичка или глътка нова храна и след това детето се допълва с обичайната си диета - мляко или адаптирано мляко. Ако кожата и лигавиците, изпражненията и сънят на бебето останат непроменени, количеството на допълнителните храни може да се увеличи.
 2. Ако се съмнявате, например, по бузите на детето се появяват лющещи се петна или през нощта то се събужда по-често и спи по-лошо, препоръчително е да отложите новия продукт, оставяйки всичко както е.
 3. Ако болезнени прояви, например алергична реакция на организма, са станали очевидни, не се препоръчва да се въвежда нова храна, докато признаците на неприятности изчезнат..
 4. Нов продукт не трябва да се въвежда по време на заболяването, 3 дни преди профилактичната ваксинация и в рамките на 3 дни след нея.
 5. Ако детето не харесва определен продукт или го изяжда с неохота, не бива да се настоява.

С какви продукти трябва да започнете

Някой смята, че първата допълваща храна започва със зеленчуци, други са сигурни, че това са плодове, но трети настояват, че за първи път бебето трябва да се храни с каша, приготвена в майчиното мляко.

Според правилата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски, по-добре е да започнете допълнителни храни с кефир. Специалистът обяснява това с факта, че от раждането храносмилателната система на детето е успяла да свикне с млечните продукти, а кефирът е най-близкият им аналог..

Освен това кефирът съдържа много млечнокисели бактерии, които укрепват имунната система и намаляват вероятността от развитие на чревни инфекции. Кефирът намалява качествено натоварването върху все още несилния черен дроб на бебето и има положителен ефект върху процесите на храносмилането в тялото.

Схемата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски препоръчва въвеждането на нов продукт сутрин, като постепенно се заменя основното хранене на детето с него. За първи път на бебето се предлага доста малко кефир за тестване - не повече от 2 чаени лъжички. Ако няма негативни реакции от организма, през следващите дни дозата кефир може безопасно да се увеличи, докато детето започне да яде 150 ml за цяло хранене без добавка.

5-7 дни след това в диетата на детето се въвежда втори нов продукт - извара. Разбира се, той се въвежда на фона на относителното здраве на бебето и липсата на странични ефекти върху новата храна. Достатъчно е шестмесечно бебе да консумира 30 грама извара всеки ден, от 9 месеца тази цифра се увеличава до 50 грама. Ако бебето категорично не обича извара в естествената й форма, д-р Комаровски съветва да добавите малко количество захар към нея.

След като детето свикне с кисело мляко и извара, т.е. ферментирали млечни продукти ще заменят едно сутрешно хранене (обикновено отнема 10 дни), лекарят съветва да се въведе млечно-зърнена каша (ориз, овесени ядки или елда) в диетата на децата, като нейното вечерно хранене.

Схемата за допълнително хранене на Комаровски препоръчва въвеждането на зеленчуци и плодове само до 8-ия месец от живота на бебето. В този случай трябва да започнете със зеленчукови бульони и едва след тях можете да предложите на бебето зеленчуково пюре или супа. След 2 седмици можете да добавите яйчен жълтък и месо към диетата, според таблицата за хранене на Комаровски за месеци.

Схема за въвеждане

Масата за допълнително хранене на Комаровски е както следва:

Нов продукт6 месеца7 месецаОсем месеца9 месеца10 месеца11 месеца12 месеца
Кефир, мл5-3050-7090-100100100100100
Извара, гр5-2020-3040-5050505050
Печена ябълка, гр5 - 3040-5050507070
Зеленчукови. пюре, гр5-7090-100120-150150180-200
Сок, мл5-1015-2020-3040-5060-70
Мляко. каша, гр5-7090-100120-150150180-200
Жълтък, бр.0,250,5111
Месно пюре, гр5-3040-5060-7070
Рибно пюре, гр5-20тридесет40
Расте.

масло, мл

133333

Пригответе го сами или купете?

Приготвяйки самостоятелно допълващи храни или купувайки готови ястия в специализирани отдели, млада майка трябва да реши сама. Това със сигурност не означава кой е по-добрият. Както фабричната, така и домашната бебешка храна имат предимства и недостатъци..

Плюсове на фабричните продукти:

 • спестяване на време за мама;
 • възможността да вземете със себе си на пътуване или на разходка;
 • удобна консистенция на продукта;
 • обогатяване на храната с допълнителни витаминни и минерални комплекси, пребиотици;
 • многокомпонентни продукти, които не винаги могат да бъдат постигнати у дома.

Недостатъци на фабрично произведената бебешка храна:

 • големи финансови разходи;
 • срокът на годност на отворен буркан с готова храна не надвишава 24 часа в хладилник, което е изключително нерентабилно в самото начало на въвеждането на допълващи храни;
 • отворена опаковка каша може да се съхранява не повече от 2 седмици;
 • вкусът на зеленчуковите пюрета значително отстъпва на домашните ястия.

Плюсове на домашни ястия:

 • финансови спестявания;
 • Вкусът е по-добър от закупените в магазина храни
 • можете да регулирате консистенцията и вкуса на ястието по свое усмотрение.

Недостатъци на домашно приготвените ястия:

 • отделя се много време за закупуване и ежедневно приготвяне на ястия, особено за трохите;
 • невъзможност за готвене на храна извън дома.

Когато въвеждате допълващи храни и нови храни в диетата на бебето, винаги трябва да се придържате към правилата, препоръчани от педиатъра и / или лекаря Комаровски, които наблюдават детето, за да не се застрашава здравето на детето.

Всички експерименти с допълващи храни, според Комаровски, трябва да се отложат, докато бебето навърши 6-7 месеца. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-малко рискови за него са ястия с необичайни продукти..

Трябва да се помни, че въвеждането на първите допълващи храни според таблицата на Комаровски не означава, че трябва да се откажете от кърменето. Разбира се, новите храни са необходими за развитието и растежа на бебе, което вече е достигнало 6 месеца. Но майчиното мляко е точно продуктът, от който бебето до една година се нуждае най-много. Обикновено до 1-годишна възраст детето най-накрая преминава към "основната" храна, но едно кърмене трябва да остане поне 12 месеца.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru