Никой лекар няма да даде еднозначен отговор на въпроса дали бременните жени могат да летят със самолет. За всяка жена в позиция този въпрос се решава индивидуално, в зависимост от продължителността на бременността и характеристиките на нейния ход..

Жената не трябва да лети със самолет, ако бременността е по-малка от 12 седмици - в този случай има голяма заплаха от прекъсване на бременността и проявите на токсикоза ще причинят много неприятни моменти по време на полета. Също така, не се качвайте на борда, ако сте бременна повече от 28 седмици: през този период има голяма вероятност от развитие на разширени вени на краката, оток. Също така през този период тялото започва да се подготвя за раждане и съществува опасност от преход на тренировъчните контракции в реални, което ще доведе до преждевременно раждане. В случай, че има някакви аномалии на бременността (анемия, патология на плацентата), също не трябва да летите със самолет..

Всяка авиокомпания има свои особености по отношение на въпроса дали бременните жени могат да летят със самолет. Редица авиокомпании ви позволяват да летите без сертификат до 36 седмици от бременността. За по-дълги периоди се изисква разрешение от лекуващия лекар, издадено не по-късно от седмица преди заминаването. Някои авиокомпании освен медицинско свидетелство изискват и обменна карта. Необходимо е предварително да се информират за всички ограничения, касаещи жените в тази позиция..

Ако сте решили въпроса дали е възможно бременните жени да летят на самолет положително, погрижете се за безопасността и комфорта по време на полета. Носете удобни, спокойни дрехи и компресионни чорапи, за да избегнете подуване. Вземете със себе си малка възглавница, която можете да поставите под врата си или долната част на гърба за допълнителен комфорт. Уверете се, че получавате най-удобните седалки (в бизнес класа или на първия ред в икономична класа). Затегнете предпазния колан под корема си. По време на полета станете и обикаляйте кабината на всеки половин час. В случай, че страдате от аерофобия, не забравяйте да вземете успокоително, одобрено за бременни жени.

Бременност и самолет

Ограничения и препоръки при полет по време на бременност.

Бременността е много важно и вълнуващо време за бъдещата майка. В същото време не искате да променяте обичайния си начин на живот и да си отказвате удоволствието, например да пътувате. Противно на много предразсъдъци и истории на ужасите, ние искаме да кажем: бременността и пътуването със самолет са съвместими! Винаги обаче трябва да вземете предвид вашите индивидуални характеристики и да запомните редица правила, за които ще говорим по-долу..

Самолет в ранна бременност

Ранната бременност не се счита за най-доброто време за пътуване със самолет. Бъдещите майки през първия триместър на бременността често се оплакват от гадене, главоболие, общо неразположение - всичко това се случва поради хормонални промени в тялото.

Неприятните симптоми могат да се изострят, ако се качите на самолет в началото на бременността. Освен това в периода до 12-та седмица на бременността съществува голям риск от спонтанен аборт, а разликата във височината и налягането може да влоши състоянието на плода: ниското налягане в кабината на самолета може да причини кислороден глад както за вътрешните органи на майката, така и за бебето.

При здравословна бременност вероятността от вреда от полета е изключително малка, но преди да се качите на самолет в ранните етапи на бременността, все пак трябва да помислите за възможните последици..

Най-безопасното време за полет по време на бременност

Най-удобното и безопасно време за пътуване със самолет по време на бременност е от 14 до 27 седмици от бременността. По това време тялото вече е свикнало с новото състояние и жената не се измъчва от пристъпи на токсикоза. Коремът все още не е толкова голям, което означава, че можете да пътувате възможно най-удобно.

Повечето авиокомпании позволяват на бременните жени да летят до 36 седмици (ако бременността е едноплодна) или 32 седмици (ако бременността е близнаци).

Ако трябва да пътувате със самолет по време на късна бременност (4 седмици преди очакваната от вас дата), авиокомпанията ще ви поиска медицински доклад и разрешение за пътуване от наблюдаващия лекар. Според информацията на уебсайта на Aeroflot заключението трябва да бъде подписано не повече от 7 дни преди полета. Тези предпазни мерки се дължат на риска от преждевременно раждане..

Наредбите на авиокомпаниите относно полетите за бременни жени могат да се различават, затова, моля, проверете дали ще имате право да летите, преди да закупите..

Въпреки факта, че авиокомпанията ще изисква официален документ само в случай на полет в края на бременността, винаги трябва да се консултирате със специалист, ако планирате да пътувате със самолет.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ето няколко прости правила, които да ви помогнат да направите бременността си възможно най-удобна:

 • Опитайте се да изберете седалка на пътеката. По този начин ще бъдете по-малко ограничени в движението и ще ви бъде по-лесно да се изправите и да се разтегнете. Не седнете на едно място: това ще увеличи риска от тромбоза и разширени вени, които са податливи на бременни жени.
 • Когато се чекирате, поискайте място на предния ред с повече място за крака или просто в предната част на кабината - има по-малко турбуленция.
 • Купете компресионни чорапи. Те ще ви помогнат да поддържате вените си в тонус, без да ги претоварвате, и ще осигурят нормален кръвен поток. Освен това те ще помогнат да се избегне оток, от който страдат обикновените пътници след полети..
 • Пии много вода. Въздухът в кабината е много сух и може да причини дехидратация. На всеки пътник се препоръчва да пие половин литър течност на всеки час.
 • Уверете се, че пътувате в удобно облекло, което не пречи на движението, и носете малки възглавници под врата и кръста.
 • Не забравяйте да носите предпазния колан, докато сте на седалката.

И накрая, нека ви напомним още веднъж, че бременността и пътуването със самолет не са взаимно изключващи се понятия. Ако спазвате определени правила и предпазни мерки и след консултация с Вашия лекар, можете да пътувате безопасно.

Възможно ли е бременните жени да летят със самолет

Пътуването със самолет отдавна се е превърнало в нещо обичайно за повечето хора, без да предизвиква притеснения. Въпреки това има ситуации, когато трябва да се тревожите за здравето повече от обикновено. Такива случаи включват полети по време на бременност, по време на които бъдещите майки се притесняват за нероденото си бебе и здравето си. Повечето жени в позиция се чудят дали по принцип е вредно да летиш със самолет, докато носиш дете. За да разберете този важен въпрос, трябва да се запознаете с всички рискове и нюанси.

Каква е опасността от полети за бременни жени

По време на бременност всеки отрицателен фактор може сериозно да навреди на здравето на жената или нейното бебе. При полет опасността се увеличава многократно. Това се дължи на промяна в налягането, намаляване на нивата на кислород и повишаване на чувствителността към нарушения в тялото на бременната жена и нейния плод. Лекарите идентифицират няколко основни опасности, с които бъдещите майки могат да се сблъскат, докато летят със самолет..

Хипоксия

Концентрацията на кислород в самолета, който е излетял в небето, е много по-ниска от обичайното за хората ниво. Това засяга и тялото на всички на борда. Количеството кислород в кръвта започва да пада веднага след излитане, което теоретично може да навреди на бременна жена или нейния плод. Проблемите се предотвратяват с помощта на компенсаторни механизми, които нормализират обема на всякакви вещества в кръвта в случай на недостиг или излишък.

Проучванията показват, че намалените нива на кислород не оказват влияние върху здравето на плода и в повечето случаи не водят до хипоксия. Изключение може да бъде ситуация, когато бременна жена страда от анемия от трета степен. В този случай липсата на хемоглобин няма да позволи на компенсаторните механизми да си свършат работата и да предотвратят фетална хипоксия..

Респираторни инфекции

Бременните жени са особено уязвими към всякакви инфекции, предавани от дихателните пътища поради значителното намаляване на имунитета по време на бременност. Когато летите в самолет, рисковете се увеличават поради присъствието на огромен брой хора на борда, всеки от които диша въздух и издишва своите бактерии.

Климатиците представляват допълнителна опасност. Във филтрите им се натрупват вредни вируси, които са издишани от пътници, които са летели с този самолет по-рано. По време на полета климатиците са включени и в кабината влизат опасни микроорганизми. Бременните жени могат да се предпазят от рискове с маска за лице.

Застой на кръвта и нарушения на кръвообращението

Дългите полети увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци във вените при всички хора. За бременните жени опасността е още по-голяма, дори при кратки полети. Уязвимо тяло под въздействието на намален кислород, сух въздух, бездействие и пиене на кафе или газирани течности, които са били консумирани дори преди отпътуване, е изправено пред застой на кръв и дехидратация, което води до появата на кръвни съсиреци.

Онези, които тежат повече от 100 кг, носят няколко деца, страдат от тромбофилия или разширени вени са още по-изложени на риск. Можете да сведете до минимум вероятността от развитие на проблем, като показвате периодична активност - достатъчно е да ставате веднъж на час и да обикаляте кабината поне 10 минути.

Скокове на налягането

Особено забележима е повишената чувствителност на бременните жени към промените в околната среда по време на полети. Основният проблем за тях са скоковете на налягането, които се появяват по време на излитане и кацане на самолета. Изследванията на учените не са дали точни резултати за това как точно влияе на бременността..

Но много лекари са склонни да вярват, че сериозният скок на налягането може да доведе до аборт, по-специално до преждевременно раждане. Никой няма да може да окаже помощ при такива обстоятелства на жена в полетни условия, но вероятността от подобни ситуации е минимална.

Стрес

Много хора изпитват силен стрес преди да летят. При бременни жени тя става още по-силна, защото безпокойството за здравето на нероденото дете ви прави много по-нервни..

По време на полета той рязко се увеличава, поради което хормоните се освобождават в кръвта, което може да доведе до повишаване на тонуса на матката, главоболие и общо влошаване на благосъстоянието. Това може да повлияе отрицателно на здравето на плода..

Радиация

На височина над 2,5 км над земята има радиоактивно излъчване, свързано със слънцето. На такива места се улавя радиация, генерирана от слънчеви изригвания, която се спира от атмосферата. Намирайки се на голяма надморска височина, човек се сблъсква с нея, въпреки че е вътре в самолета. Но в този контакт няма опасност, тъй като дозата радиация е твърде малка, за да навреди дори на бременна жена..

Ако сравним нивото на радиация на тази височина с рентгеновите лъчи, то то ще бъде 10 пъти по-малко. Само тези бременни жени, които работят на самолети и летят редовно, могат да страдат от неговите последици. Но дори и тогава вероятността да навреди на здравето ще бъде ниска..

Преждевременно раждане

Много хора вярват, че летенето е свързано с риск от преждевременно раждане. Те обясняват това с спада на налягането, турбуленцията и други опасности, пред които е изправена бременна жена в самолета. При определени обстоятелства и със сериозни здравословни проблеми съществува риск от спонтанен аборт. Но дори и тогава тя не е много по-висока, отколкото когато правите обичайните неща у дома..

Основната опасност е, че раждането в самолет е свързано с големи рискове. Екипажът преминава специално обучение за подпомагане на пътниците, но въпросът е в оборудването. На борда няма важни устройства, от които една жена или дете може да се нуждаят след раждането, което може да доведе до сериозно увреждане или дори смърт. В случай на спонтанен аборт, ще ви трябват и специални средства..

Полет на различни дати - колко дълго можете да летите

Допустимостта за полети по време на бременност зависи от времето. Някои се считат за особено полезни, но има и такива с повишен риск. Ето защо, преди да купите билети, трябва да помислите от коя седмица на бременността можете да летите и колко дълго има жената. Мнозина вярват, че първият триместър трябва да бъде най-подходящият. Точно по това време, когато момичето може дори да не знае за положението си, има периоди на висока опасност. А вторият триместър се счита за оптимален..

През първия триместър

Първите две седмици за бременна жена са абсолютно безопасни. По това време тя може спокойно да лети със самолет и да не се тревожи за здравето си. През третата и четвъртата седмица вътрешните органи започват да се формират в плода. Следователно този период е важен за нероденото дете и трябва да се прекарва от жената с изключително внимание..

От петата до 13-та седмица, с изключение на седмата и осмата, се полагат всички органи и се формират важни системи на тялото. Всички опасности могат да доведат до преждевременно раждане или нарушаване на плода. Когато лети, жената е изправена пред повишена опасност, тъй като дори лек студ или намаляване на налягането може да предизвика спонтанен аборт. Най-благоприятните периоди за полети през първия триместър са първата, втората, седмата и осмата седмица от бременността..

През втория триместър

До началото на втория триместър жената свиква със своята позиция и не изпитва неприятните симптоми, които се появяват през първите седмици. Плодът вече е оформен и става по-защитен от негативни влияния отвън, но все още няма забележим корем, което елиминира сериозни неудобства и мудност.

Следователно, от 14-та до 27-та седмица, летенето със самолет е много по-безопасно и все още удобно. Изключение прави периодът от 18-та до 22-ра седмица. Той се комбинира с повишен риск от късен спонтанен аборт, поради което всякакви промени във външната среда могат да доведат до опасни последици..

Последни месеци от бременността

Мненията се различават относно приемливостта на полетите през третия триместър. Много жени избират да не рискуват детето си и отказват да летят, ако няма спешност. Лекарите са склонни да вярват, че е възможно да летите дори в последните дни преди раждането, ако няма сериозни усложнения и рискове..

Но повечето авиокомпании отказват да допускат на борда си жени, които са бременни повече от 30 седмици. Те обясняват това с повишена вероятност за труд на борда, който може да бъде предизвикан от полет. Липсата на оборудване и високоспециализирани лекари драстично увеличава риска от негативни последици и дори смърт. Ето защо авиокомпаниите предпочитат да избягват раждането по време на полета..

Абсолютни противопоказания за пътуване със самолет

Безсмислено е да се взема предвид времето на бременността, ако жената има сериозни здравословни проблеми. Лекарите идентифицират редица абсолютни противопоказания, които забраняват на бременните жени да летят със самолет. Няма изключения за тези случаи, тъй като полетът с такива нарушения ще бъде свързан с критично ниво на опасност.

 • плацента превия (пълното й изместване надолу);
 • прееклампсия (повишено кръвно налягане с оток);
 • анемия от трета степен (липса на кислород с нива на хемоглобин под 70 g / l).

Лекарите добавят условни противопоказания към абсолютните. Ако една жена се грижи за здравето си и е внимателна, тогава можете да си затворите очите за тях. Но дори и в този случай не могат да бъдат изключени сериозни последици. Поради това се препоръчва да се следват и такива противопоказания, като се отказват полети, които не са необходими.

 • многоплодна бременност в продължение на 24 седмици;
 • анемия от втора степен;
 • повишена вероятност от спонтанен аборт;
 • подозрение за отлепване, частично представяне и ненормална структура на плацентата;
 • кървави отделяния от гениталиите;
 • наличие на белези, патология на провлака и шийката на матката;
 • инвазивни процедури седмица преди заминаването;
 • прееклампсия от всякаква форма;
 • токсикоза с повишена симптоматика;
 • редовно повръщане;
 • прехвърлен тромбофлебит;
 • диабет;
 • хипертонично заболяване;
 • период на обостряне на хронични заболявания;
 • остри инфекции;
 • ин витро оплождане.

Лекарите препоръчват на бременните жени да отказват да летят, ако имат постоянни алергии или разберат, че са простудени. Отслабеният имунитет ще бъде по-уязвим към други заплахи и рискът от прекъсване на бременността ще се увеличи.

Какво да правите, ако бременна жена е болна в самолета

Гаденето е познато на всяка бременна жена. Може да продължи дълго време и да предизвика повръщане. По време на полети той се засилва и може да се появи отново, дори и да не е бил там дълго време. Правилното действие в такива ситуации ще избегне засилване на симптомите и внезапно повръщане..

Начини да се отървете от гаденето:

 • фокусирайте погледа си върху една точка, погледнете я в права линия за няколко минути, правейки дишането си по-дълбоко;
 • изпийте една малка чаша кафе на малки глътки, но не повече, тъй като кофеинът води до дехидратация, което ще бъде вредно за бременна жена по време на полет;
 • настройте се на позитивни мисли и се разсейте, като прочетете книга, прелиствате списание или слушате приятна музика.

Силно обезкуражено е да приемате хапчета за сън или успокоителни. Те могат да влошат състоянието и да навредят на вашето здраве. Изключение правят само лекарства, предписани от лекуващия лекар..

За да избегнете гадене по време на полета, трябва да се подготвите правилно. Трябва да започнете с оптимално хранене - в деня преди полета трябва да се откажете от нездравословната храна и да отидете на проста диета. Трябва да вземете домашна храна на борда със себе си, което няма да причини промени в храносмилането. Стюардесата може да бъде помолена да подгрее тази храна. Ако не сте взели нищо със себе си, трябва да използвате менюто за диети, предлагано в самолета.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ако решите да летите, тогава трябва да направите всичко за комфортен полет. Ще трябва да изберете правилните седалки, да вземете необходимите неща със себе си и да вземете предвид основните съвети за поведението по време на полета. Не трябва да забравяме и за други нюанси. Например вземете със себе си личното си лекарство.

Какво ви е необходимо за комфортен полет:

 1. Когато купувате билет, дайте предпочитание на бизнес класа. Ако изберете икономичност, тогава си струва да заемете място на първия ред на пътеката. По-добре е да се качите на самолета в края на линията.
 2. Препоръчително е да летите с любим човек, който може да окаже спешна помощ и подкрепа в случай на стрес или страх.
 3. Предпочитание трябва да се дава на удобно облекло, което се вписва свободно и позволява на въздуха да премине, за да може кислородът да тече към кожата. Можете да носите компресионни чорапи на краката си.
 4. Трябва да поставите меки малки възглавници за врата и гърба с вас, за да седите с максимален комфорт.
 5. Чантата трябва да съдържа спрей с морска вода за изплакване на носа, ако внезапно се запуши.
 6. След като се качите на борда, трябва да свалите обувките си и да поставите краката си изправени, без да хвърляте един върху друг, а също така да затегнете коланите под корема си.
 7. По време на полета не трябва да пиете кафе и други дехидратиращи напитки, по-добре е да ги замените с чиста вода без добавки.
 8. Винаги трябва да имате обменна карта с бележка, съдържаща информация за кръвната група, телефонни номера на роднини и друга информация, която може да бъде полезна.
 9. На лицето трябва да се носи защитна маска, която ще намали риска от заразяване с вирусни инфекции от страна на дихателните пътища.
 10. Веднъж на час трябва да станете и да се разхождате из кабината поне десет минути, за да разтегнете тялото си и да стимулирате притока на кръв.

Ако се чувствате зле или ако имате странни симптоми, трябва незабавно да се свържете с екипажа на самолета, като докладвате за проблема. Те ще се опитат да окажат първа помощ, ако е необходимо, или ще дадат леки лекарства, одобрени за бременни жени..

Изисквания на авиокомпаниите за бременни жени

Всички авиокомпании имат свои собствени правила относно превоза на бременни жени. Преди да закупите билети, препоръчително е да се свържете с мениджъра, за да изясните нюансите на такива полети. Стандартните изисквания включват задължителното присъствие на обменна карта, както и подписването на специален документ, потвърждаващ съгласието на жената за липсата на отговорност от страна на авиокомпанията в случай на влошаване на здравето.

Бременността се счита за важно изискване за полет. Според общоприетите стандарти е възможно да се лети до 28-ма седмица без никакви условия, от 29-а се изисква да се потвърди здравословното състояние, а от 36-та седмица полетите са забранени. Много авиокомпании променят приемливите условия.

Популярни компании и транспорт на бременни жени:

 • Аерофлот - разрешени са полети до 34-та седмица, от 35-та седмица се изисква документално потвърждение, издадено преди не повече от седем дни;
 • S7 - трябва да покажете разрешение за полет на всеки етап от бременността;
 • „Трансаеро“ - до 34-та седмица потвърждава здравословното състояние, от 35-та седмица - полетът е забранен;
 • Ural Airlines - полетът е допустим само с официален здравен документ, издаден преди не повече от 24 часа;
 • AirFrance - не се изисква документално потвърждение за нито един период, полетите са безплатни;
 • British Airways - полетите преди 28-та седмица на бременността се извършват без потвърждение, а след това се изисква специален документ.

Някои авиокомпании могат да наложат допълнителни изисквания на своите пътници и да проверят здравето на бременните жени. Това е необходимо, за да се минимизират възможните рискове. Например транспортирането на жена, носеща няколко деца, е забранено от много компании дори през втория триместър..

Трябва ли ми сертификат за полета

Сертификат от бременни жени е необходим навсякъде, където е необходимо да се потвърди разрешение за полет от лекар. Най-често се изисква при полет, когато жената носи дете повече от 28 седмици. Някои хора искат да го предоставят по всяко време. За да получите помощ, трябва да се свържете с вашия гинеколог и да обясните ситуацията, за да може той да оцени рисковете и да вземе решение за допустимостта на полетите.

Когато получавате документ, трябва да вземете предвид срока му на валидност. Почти всички компании изискват то да бъде издадено преди не повече от седем дни. Някои ще приемат само подписаните през последните 24 часа. Това може да създаде допълнителни трудности и следователно изисква специално внимание..

Мнението на самите бременни жени

Отзивите на бременни жени за полети по време на раждане на дете най-често са положителни. Почти всички жени уверяват, че полетът е бил успешен и че той не се различава от обичайното при липса на плод. Само малцина съобщават за леко влошаване на състоянието, което се счита за нормално и не е пряко свързано с патологии или бременност.

Има и такива, които напълно отказват да летят преди раждането. Някои от тях полетяха и се почувстваха зле, поради което решиха да не рискуват повече детето си. Има случаи, когато една жена се е чувствала наистина зле, но те са изолирани и са свързани с неспазване на ограниченията на противопоказанията.

Летянето по време на бременност не е особено опасно, ако жената е здрава. Достатъчно е да следвате прости правила, които ще ви помогнат да направите полета по-удобен и всичко ще върви добре. И ако имате здравословни проблеми и противопоказания, по-добре се откажете от идеята, за да не навредите на себе си и на бъдещото си бебе.

Летене в интересна позиция: 10 съвета за бременни жени

Безопасно ли е да летите със самолет, докато сте бременна

Като цяло да. Безопасно е да летите по време на бременност, ако няма противопоказания.

От доклад на Британския кралски колеж по акушерство и гинекология:

„Ако имате нормална бременност и сте здрави, няма доказателства, че вие ​​или вашето бебе бихте могли да навредите от спада на налягането или ниската влажност в самолета. Полетът не увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или разкъсване на околоплодната течност. ".

Преди пътуване отидете на среща с акушер-гинеколог: той ще провери състоянието ви и ще ви обясни дали има потенциални проблеми и дали можете да летите. За някои противопоказания, като тежка анемия, ще бъдете посъветвани да се въздържате от летене. Ако всичко е наред и лекарят разреши полета, помолете го да ви помогне да съберете комплект за първа помощ за пътуването..

Дискомфортът при полет поради бременност може да се влоши: често срещаните проблеми са подуване, подуване на корема и слабост. Дълбоката венозна тромбоза представлява сериозна опасност: прочетете общите съвети и се консултирайте с Вашия лекар, преди да купите самолетни билети.

Вреди ли радиацията бременни жени по време на полет?

Мнозина се страхуват да летят по време на бременност поради радиация - космически лъчи, които по своите свойства са подобни на излъчването на радиоактивни вещества.

Ние сме изложени на тях, дори когато просто се разхождаме в парка, но на повърхността на Земята сме частично защитени от космическата радиация от атмосферата. Нивата на радиация леко се повишават на самолетите, но не толкова, че да са опасни за бременни жени.

Дозите на облъчване стават критични само за тези, които летят много често: за стюардесите отпускът по майчинство започва веднага щом разберат за тяхното положение.

Безопасно ли е за бременни жени да минават през скенери на летището

Повечето експерти смятат, че летищните скенери са напълно безопасни за жени в позиция. Можете да намерите два вида скринингови скенери (на много летища, само първият тип):

 • Скенерът с милиметрови вълни най-често прилича на прозрачна кабина с антена, минаваща около човек. Тези скенери използват нейонизиращи милиметрови вълни - те се считат за не по-опасни от смартфон;
 • Рентгеновата снимка Backscatter е като две кабини в коридора, между които трябва да застанете. Не бъркайте с рамката на металотърсача, която не използва рентгенови лъчи и е напълно безопасна! Изображенията в този скенер се правят с много ниски дози рентгенови лъчи, които се отразяват от тялото, а не преминават през тях. Обемът на лъчението е много малък, така че те обикновено казват за такива рамки, че няма да има вреда от преминаването през тях. Но мащабни проучвания, особено върху бременни жени, не са провеждани.

Ако не искате да преминете през скенера, кажете на службата за сигурност за това - и ще бъдете търсени ръчно.

Пътуване и бременност: 10 съвета за бъдещи майки

1. Пътувайте през втория триместър

Най-доброто време за полети е вторият триместър - от 13-14 до 27-28 седмици.

Към 13-16 седмици повечето бъдещи майки завършват с токсикоза, което ги кара да мислите за пътуване и енергията за пътуване се появява.

През третия триместър за мнозина е трудно дори да се разходят до магазина, но има фанатици, които са готови да ги карат с огромен корем до Прага или Тайланд. Счита се за безопасно да летите до края на 36 седмици, ако очаквате едно бебе, и до края на 32 седмици, ако сте бременна с многократни деца. След този период раждането може да започне по всяко време..

2. Разберете правилата на авиокомпанията за полети на място

Авиокомпаниите често определят свои собствени ограничения: като правило те не се допускат на борда с период над 36 седмици за една бременност и 32 седмици за многоплодна бременност.

Turkish Airways превозва бременни жени до края на 35-та седмица, British Airways и KLM - до края на 36-та седмица, а Aeroflot посреща жени по всяко време.

Започвайки от 28 седмици или малко по-рано, някои авиокомпании могат да поискат медицинско свидетелство при чекиране, което трябва да посочва очакваната дата на раждане, естеството на бременността (например „без усложнения“) и нейния тип - единична или многократна. В същото удостоверение лекарят трябва ясно да потвърди, че няма противопоказания за полета, подписа и печата. Ако сертификатът се издава под определена форма, консултирайте се с авиокомпанията.

При чекиране може да бъдете помолени да подпишете документ, че авиокомпанията не носи отговорност за възможни рискове за майката или плода.

Това рядко се включва в официалните правила на авиокомпаниите, но за ваше спокойствие е по-добре да вземете обменна карта или други документи, където са записани характеристиките на хода на бременността.

3. Вземете прост маршрут

Пристигане на летището, чекиране, изчакване на полета, полет, преминаване през формалностите при трансфера, летене отново, пристигане в хотела след дълго разклащане в такси - всичко това може да бъде любопитно приключение по друго време, но трудните пътувания по-скоро ще уморят бременната жена, отколкото да забавляват.

Бъдещите майки е по-добре да изберат места, до които е лесно да стигнете, или да разделят маршрута на няколко части с почивки за почивка. Идеалният сценарий е да летите с директен полет и да стигнете до хотела за максимум час, като използвате един вид транспорт.

4. Вземете застраховка за пътуване за бременни жени

За да не се притеснявате още веднъж, купете застраховка за пътуване, преди да пътувате, която покрива усложненията на бременността. Както при всяка застрахователна полица, прочетете внимателно какво е включено: добре е, ако тя обхваща преждевременно раждане и грижи за новородено.

В Русия бременните жени се осигуряват до максимум 31 седмици - такива пакети се предлагат например от компаниите ERV, Ingosstrakh и Arsenal. Според политиките на Liberty и Uralsib опцията „усложнения при бременност“ работи до 12 седмици.

5. Вземете закуската си

Няма значение дали ще бъдете хранени на борда или не: банан, мюсли или сандвич със сирене няма да са излишни. Изберете храна, която е лесно смилаема и не води до производство на газ. Не забравяйте, че в ръчния багаж на борда могат да се качват само твърди храни: кисело мляко и смутита в контейнери, по-големи от 100 ml, няма да преминат контрола на летището.

Много класически авиокомпании предлагат безплатни специални ястия. Няма причина за това: просто когато резервирате билет или в личния си акаунт на уебсайта, изберете опцията за специални ястия, които харесвате. След това по време на полета всеки ще получи стандартен пилешки или рибен комплект, а вие ще получите плодова чиния, вегетарианска или нискокалорична храна..

6. Изберете седалка на пътеката

Седнете до пътеката, за да не казвате съжаление или да се притискате между седалките всеки път, когато искате да се разтегнете с разходка из кабината или да отидете до банята. И докато седите до пътеката, можете леко да се обърнете и да изпънете краката си: по време на бременност промяната в позата понякога се превръща в спасение.

Още по-добре, изберете седалка на предния ред с достатъчно място за крака.

7. Затегнете колана

Подобно на останалите пътници, бременните жени трябва да пристегнат коланите си по време на излитане и кацане и когато е включен знакът „Затегнете колана“. Прекарайте колана под корема. За да направите стола по-удобен, поставете малко дрехи или малка възглавница под долната част на гърба..

8. Движете се

На самолетна седалка толкова много искате да седнете и да замръзнете, намирайки удобна позиция. Но е по-полезно да се движите от време на време, да се разхождате из кабината и също така да правите прости упражнения. Например, докато седите на стол, събуйте обувките, сложете краката си на пода и първо повдигнете петите си, след това се спуснете обратно до целия крак и повдигнете пръстите на краката си. Повторете, колкото пъти искате.

Това е необходимо за предотвратяване на отоци. Друга рядка, но все още вероятна опасност е дълбоката венозна тромбоза, рискът от развитие на която при бременни жени е по-висок, отколкото при небременни жени и дори се увеличава в самолета поради дългото седене на едно място.

Какво друго можете да направите, за да вървят нещата добре? Изберете свободно и удобно облекло, пийте вода по време на полета и си направете лек масаж. По съвет на лекар можете да носите компресионни чорапи.

9. Пийте

За да избегнете дехидратация и подуване, е важно да пиете достатъчно по време на полета. Довеждането на вода в бутилка, по-голяма от 100 мл, чрез охраната на летището няма да работи, но има и други възможности.

Например можете да пристигнете на летището с празна литрова бутилка, да преминете през контрола за сигурност и да напълните бутилката с вода от питейна чешма абсолютно законно и безплатно. Или купете огромна бутилка вода в зоната на тръгване. Или помолете стюардесите да напълнят бутилката ви с вода по време на полета, за да не ги маните всеки път, когато почувствате жажда. В допълнение към авиокомпаниите, където водата се плаща, навсякъде ще ви носят толкова, колкото ви е необходимо.

10. Поглезете се

Бременността е основателна причина да се грижите и да се цените и на летището има много възможности за това. Какво може да се направи за подобряване на комфорта на бременна жена преди и по време на полета:

 • купете билет за бизнес класа, за да изчакате отпътуването в уютен бизнес салон и се настанете удобно на борда в широк фотьойл;
 • Отпуснете се в салона без билет за бизнес класа. Кандидатствайте за Priority Pass или премиум банкова карта с достъп до бизнес салона или платете на място: можете да влезете в бизнес салона, дори ако летите с икономична икономика;
 • прекарвайте време в стаята на майката и бебето. Много летища имат безплатни стаи, където са поканени родители с малки деца, както и жени през втората половина на бременността. Те са по-пригодени за деца, отколкото за бременни жени, но почти със сигурност ще намерите мек стол там;
 • вървете по бързата пътека - това е услуга, при която служител на летището ви превежда през всички предилетни формалности в ускорен режим без опашки;
 • просто се поглезете с вкусни торти в кафенето на летището или купете сладки от Duty Free. Малките радости също са чудесни за развеселяване, особено когато предстои интересно пътешествие.

До коя седмица на бременността можете да използвате въздушен транспорт: вредно ли е да летите, до коя седмица е безопасно и какво си струва да запомните

Пътуването със самолет е сериозна тежест за тялото. Затова лекарите от цял ​​свят препоръчват на жена в положение да се въздържа от летене..

 1. Въздушно пътуване по време на бременност: опасност за здравето и плода
 2. Изисквания на авиокомпаниите във всички страни по света
 3. Възможно ли е да летите със самолет по време на бременност
 4. Възможно ли е да летите в ранните етапи
 5. Възможно ли е да лети през втория триместър
 6. Възможно ли е да летите преди раждането
 7. Защо не можете да летите със самолет през последните месеци
 8. Как летенето влияе на детето
 9. Какви документи ще изисква авиокомпанията за полета на бременна жена
 10. Какво да вземете със себе си в полета
 11. Какво полетно време е приемливо за бременна жена
 12. Как да планираме дълъг полет в първите месеци
 13. Каква седмица на бременността можете да летите
 14. В Русия
 15. В Европа
 16. В Америка
 17. В Азия
 18. Въздушно пътуване в интересна позиция: отказвайте или летете?
 19. Полезно видео

Въздушно пътуване по време на бременност: опасност за здравето и плода

Когато носи дете, жената трябва да внимава за здравето си: да се грижи за себе си, да се опита да почива колкото е възможно повече, емоционалната среда е важна.

За съжаление не всички бременни жени са в състояние да следват тези насоки. Понякога бъдещата майка води активен живот, принудена е да работи много или да пътува с въздух.

Изисквания на авиокомпаниите във всички страни по света

Авиокомпаниите имат списък с изискванията, които имат към бременните жени.

Например Aeroflot настоява за писмено съгласие за полета, което се формира от гинеколог. Сертификатът е валиден само ако е издаден не по-рано от седем дни преди датата на заминаване.

Въздушният превозвач "Transaero" изисква от жените да спрат да летят навсякъде повече от 36 седмици. До посочения час полетът е възможен, ако има удостоверение за бъдещата майка и бебе, заверено от здравен работник.

В допълнение към такова заключение, например, компанията S7 също иска да предостави попълнена декларация за благосъстоянието на бременна жена.

Компанията UTair забранява на жената да лети за период от 32 седмици или повече. Допълнително се издава разписка в два екземпляра, според която бременната отказва искове към компанията в случай на усложнения след и по време на полета.

Berlin Airlines изобщо няма да допуска жена на борда за период от 36 седмици или повече. Но френските компании не се нуждаят от медицинско становище, което е официалният изискан документ на повечето превозвачи. Превозвачът прави само препоръки за пътуване.

Повечето превозвачи имат точка, в която пише, че стюардесите са готови да окажат необходимата помощ, както на земята, така и в небето..

Възможно ли е да летите със самолет по време на бременност

Възможно е да летите със самолет по време на бременност, но лекарите все още силно препоръчват да се откажете от тях. Ако трябва да направите полет, трябва внимателно да се подготвите за него. Гинеколозите са убедени, че най-безопасното време за полет е вторият триместър на бременността..

Възможно ли е да летите в ранните етапи

За период от по-малко от 4 седмици жената може дори да не подозира, че в тялото й вече се развива нов живот. През първите седмици на бременността плодът все още не е свързан с тялото на майката и следователно полетът не носи никаква опасност за бебето и майката. Безопасно е да летите със самолет в първите дни на закъснението.

През първия триместър се полагат органи и се формира скелетът на нероденото дете. Следователно допълнителното натоварване на тялото на жената влияе негативно на организацията на тези процеси. В началото на бременността жените често страдат от токсикоза и това значително усложнява пътуването. Ето защо лекарите не препоръчват да летите в началото на бременността..

Възможно ли е да лети през втория триместър

Вторият триместър на бременността е най-благоприятният приемлив период за пътуване със самолет. По това време състоянието на майката и нероденото бебе (по време на нормалния ход на бременността) е възможно най-стабилно.

Възможно ли е да летите преди раждането

Летянето през третия триместър на бременността е много опасно. Летенето ще провокира отлепване на плацентата. Освен това коремът в последните етапи вече е доста голям и жената изпитва максимален дискомфорт поради размера и честите чести позиви към тоалетната. За по-дълги периоди от време по време на полета често се появява тромбоза на долните крайници. Следователно летенето не се препоръчва..

Защо не можете да летите със самолет през последните месеци

Пътуването с въздух за такъв период е изключително опасно, както за състоянието на майката, така и за бебето..

Струва си да се помни за липсата на кислород, което е и причината, поради която да се лети, като е в позиция, не се препоръчва Кислородният глад често е провокиращ фактор за повишения тонус на матката, поради което рискът от преждевременно раждане е голям. Да, служителите на авиокомпанията са обучени и ще могат да доставят, но на борда няма специално оборудване. Освен това раждането на тази височина е изключително опасно и непредсказуемо..

Как летенето влияе на детето

Липсата на кислород, която ще изпитва по време на полета, ще се отрази негативно на детето. Ето защо не си струва да летите на големи разстояния по време на бременност. В случай, че бременността е многоплодна или има усложнения, летенето изобщо не се препоръчва. Полетът може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или кървави зацапвания, което също може да показва сериозни аномалии..

Какви документи ще изисква авиокомпанията за полета на бременна жена

За да може авиокомпанията да позволи на бременна жена да лети, тя трябва да представи следните документи:

 • лекарска бележка;
 • обменна карта.

Сертификатът трябва да съдържа заключението на гинеколог, потвърждаващо липсата на противопоказания за полет. Срокът на годност на авиокомпаниите варира от 24 часа до 7 дни преди посочения час на излитане.

Бременната жена трябва да има обменна карта при себе си. Това е най-значимият документ за бъдеща родилка. Той съдържа цялата информация за хода на бременността. В случай на преждевременно раждане или друга непредвидена ситуация, тази карта се предава на лекаря и той се запознава с характеристиките на бременността възможно най-скоро..

Какво да вземете със себе си в полета

Какво може да бъде полезно на жената по време на полет:

 • лекарска бележка;
 • обменна карта;
 • телефонни номера (съпруг, родители);
 • етикет на кръвна група;
 • индивидуална кутия с храна;
 • мека възглавница.

Какво полетно време е приемливо за бременна жена

Продължителността на полета може да варира до четири часа, при условие че е направен през най-безопасния период (втори триместър). По-добре е да отложите полета през първите седмици на бременността и преди раждането. Ако не е възможно да го прехвърлите, докато няма забрани от лекаря, е възможно да направите полет. Желателно е да се намали продължителността му до минимум..

Как да планираме дълъг полет в първите месеци

Ако не е възможно да отложите полета, препоръчително е да се придържате към следните правила:

 • консултирайте се с гинеколог;
 • движи се из кабината;
 • изключете тесни дрехи;
 • пийте много течности (неподвижна вода).

Струва си да се помни, че стресът от полета може да причини спонтанен аборт..

Каква седмица на бременността можете да летите

С правилното протичане на бременността и липсата на усложнения няма пречки за пътуване с въздух за бременни жени. Летенето през първия триместър не се препоръчва. Благоприятен период за пътуване със самолет е от 14 до 28 седмици, когато плодът и състоянието на майката са най-стабилни..

През третия триместър лекарите препоръчват отмяна на полети. Всяка авиокомпания има свои собствени правила за пътуване за жени в позиция. Мнозина препоръчват да се въздържат от полети след 30 седмици, други от 28 седмици. Всяка жена трябва да има удостоверение от медицинско заведение при себе си, което посочва приблизителната дата на раждане..

В Русия

В Русия полетът за бременни жени е забранен за период от 36 седмици или повече. В случай на многоплодна бременност - след 34 седмици.

В Европа

В европейските страни няма забрана за полет на жена, която е в положение. Ако полетът е направен след 34 седмици, компаниите имат право да поискат формуляр MEDIF, попълнен от лекар.

В Америка

American Airlines няма да позволи на бременна жена да се качи на самолета за повече от 39 седмици. В изключителни случаи ще им бъде разрешено да летят, ако са предоставени лекарско свидетелство и разрешение за полет от медицинската служба на авиокомпанията.

В Азия

Пътуването до Азия за бременни жени трябва да бъде отложено. На първо място е много далеч. Според документалната база полетите за бременни жени са разрешени до 32-34 седмици.

Въздушно пътуване в интересна позиция: отказвайте или летете?

Да откажеш или не полета е спорен въпрос и е невъзможно да го решиш сам. Гинекологът трябва да анализира състоянието на бъдещата майка и да вземе решение. Ако има възможност да отложите полета си, винаги трябва да изберете тази опция.

Ако е необходимо да летите и лекарят е издал документ за съгласие, трябва да се уверите, че по време на полета всичко е възможно най-удобно..

Така че, например, трябва да отдадете предпочитание на полет в бизнес класа, където седалките са много по-удобни, има възможност да опънете краката си.

По-добре е да заемете първите места, там ще бъде много по-лесно да дишате. Не е нужно да заемате място до прозореца, трябва да си оставите възможността често да ставате и да излизате на пътеката.

Експертите препоръчват на жените в интересна позиция да се въздържат от пътуване със самолет през първия и третия триместър на бременността. Ако е невъзможно да се отмени или отложи полетът, жената трябва да се подложи на цялостен преглед и да се консултира със своя лекар, който наблюдава бременността. Той прави заключение за здравословното състояние на бъдещата майка и бебе и се съгласява с полета, или препоръчва да го откаже. Авиокомпаниите имат специални изисквания за бременни жени, ако не се спазват, жената няма право да лети.

Възможно ли е да летите със самолет по време на бременност

Основният критерий дали бременните жени могат да летят със самолет е здравето на бъдещата майка. Всеки полет е стрес за тялото, но ако жената е в състояние да се справи с него, пътуването със самолет не е противопоказано за нея. За да върви всичко добре, трябва предварително да знаете какъв е опасният полет и едва след това да решите дали „да“ или „не“.

 1. Положение на въздушните превозвачи
 2. За какво да внимавате
 3. Нестабилност на атмосферното налягане
 4. Липса на кислород
 5. Застой на кръв
 6. Респираторни инфекции
 7. Стрес
 8. Гадене и повръщане
 9. Радиация
 10. Сериозни противопоказания
 11. Относително безопасни периоди

Положение на въздушните превозвачи

Някои авиокомпании изобщо не позволяват на бременните жени да се качват на борда. Те не искат да рискуват репутацията си и здравето на родилките. Други компании са разработили ясни правила, които все още позволяват транспортирането на бременни жени, но само в рамките на установените разпоредби. Преди да закупи самолетен билет, бъдещата майка трябва да изясни позицията на превозвача. В противен случай можете да останете на летището и да получите нежелан стрес..

На бъдещата майка се препоръчва да посети гинеколог малко преди полета и да получи сертификат. Тя трябва да посочва гестационната възраст и приблизителната дата на раждането. Добре е, ако има допълнителен запис, че няма противопоказания за полета. За повечето авиокомпании такива изисквания са норма..

Руският Аерофлот е разработил нежни транспортни правила. Правата на бременните жени по никакъв начин не са ограничени. Освен това всяка стюардеса преминава специално обучение и е в състояние да помогне на родилката..

Представителите на AirFrance също не искат здравни документи. Бременните жени преминават свободно в полетите си. Това отношение обаче все още не се е превърнало в закономерност за други въздушни превозвачи..

Тъй като правилата се променят често, по-добре е да проверите преди закупуването на билет какви документи трябва да бъдат представени. Компаниите публикуват такава информация на официални уебсайтове, но остава възможността за безплатна покана за консултация. Така че бременните жени могат да се запознаят предварително с всички нюанси:

 1. Възможно ли е да закупите самолетен билет за определен период от бременността за желаната дата на заминаване.
 2. Колко време е позволено да посещавате в друг град, за да имате време да се върнете с полет на същата авиокомпания, тъй като периодът на бременност ще се увеличи.
 3. Какви документи трябва да се складират, за да потвърдите позицията си по време на полета „там“ и връщане обратно.
 4. Ще може ли да се разчита на получаване и в какъв обем медицинска помощ на борда - изведнъж ще е необходима.
 5. Колко месеца е разрешен полетът?.

Освен това трябва да попитате дали можете да се качите на борда със собствената си храна и дали стюардесите ще я затоплят.

За какво да внимавате

Концепцията за допълнителен риск включва няколко основни причини. Те са свързани с промяна в средата от познатата домашна среда. Не всеки понася добре тези промени..

Нестабилност на атмосферното налягане

Бременните жени са в състояние да усетят и най-малките промени в атмосферното налягане. Те имат неприятен ефект върху общото състояние, особено когато самолетът излита или каца. По това време рискът от преждевременно раждане се увеличава. Ако раждането започне на земята, ще пристигне линейка с обучен медицински персонал, необходимото оборудване и лекарства. Самолетът не е оборудван с лекари или инструменти за акушерство.

В случай на спешна нужда от полет, трябва да се предпазите максимално. На назначение от лекар анализирайте предварително колко голяма е вероятността от преждевременно раждане. Лекарят ще изпрати за ултразвуково сканиране, ще измери дължината на шийката на матката. Ако прогнозата е разочароваща, правилното решение е да останете вкъщи, докато бебето се роди. Не трябва да рискувате тези, чиято анамнеза вече е обременена от преждевременно раждане, бременни жени в късни етапи и когато се открие многоплодна бременност.

Липса на кислород

Типичното време за полет е такова, че нивото на кислород в кабината е намалено. Това не работи за здрав човек. При успешна бременност жената също няма да почувства кислороден глад, няма да навреди и на бебето.

Но за бременни жени, страдащи от анемия, ще бъде много по-трудно. Те имат недостатъчно развити компенсаторни механизми, не достигат необходимото ниво и не могат да премахнат кислородното гладуване на феталните тъкани. Вината е ниският хемоглобин. Така че тежката анемия и полетът са несъвместими..

Застой на кръв

Жените с нарушения на кръвообращението не трябва да летят. Не може да бъде:

 • дълбока венозна тромбоза;
 • белодробна емболия;
 • артериална тромбоемболия.

Трябва да се внимава особено, ако се диагностицират ангина пекторис и преходна исхемична атака.

Тази забрана се дължи на факта, че по време на пътуване с въздух трябва да седите дълго време. Ниската подвижност провокира образуването на тромбоза. Кръвните съсиреци във вените на краката са опасни. И при нормални условия бременните жени развиват дълбока венозна тромбоза пет пъти по-често, отколкото небременните жени на същата възраст, а в условия на дълъг полет рискът се увеличава допълнително.

Спазването на прости препоръки ще помогне да се предпазите малко. Лекарите съветват:

 • носете широки, широки дрехи, изработени от естествени материали - това не трябва да пречи на движението;
 • носете компресионни чорапи;
 • не консумирайте кофеинови напитки;
 • пийте обикновена вода дори при липса на жажда - малко по малко, но по-често;
 • изкачване на борда сред последните;
 • не седи с кръстосани крака;
 • движете се бавно около кабината (напред-назад) на всеки час;
 • за да намалите морската болест и пълненето на ушите, запасете се с кисели бонбони и ги използвайте, ако е необходимо;
 • изберете седалка не до прозореца, а по-близо до пътеката - поради силния натиск върху пикочния мехур, често се налага да отидете до тоалетната;
 • напишете на отделен лист хартия своята кръвна група и телефонен номер на съпруга си или някой от близки роднини, поставете бележка на видно място до обменната карта.

Ако финансовите възможности позволяват, по-добре е да откажете да купите билет в икономична класа. Седалки, които са твърде твърди и неудобни и допринасят за тромбоемболични усложнения.

Респираторни инфекции

В кабината на самолет е много по-лесно да се заразите с инфекции, които се предават с въздушни капчици. Тук работят два сериозни фактора - пренаселеността и наличието на климатик..

Самолетът е затворено пространство със сух въздух и високи температури. Болните хора може да са в малка стая - въздухът, който издишват, е богат на вируси и бактерии. Климатичните филтри не се сменят преди всеки полет. Те съдържат микроорганизми на пътници от предишни полети и ги „пускат“ в кабината заедно с хладен въздух.

Подобна ситуация провокира инфекция с респираторни инфекции. Бременните жени с намален имунитет трябва да се погрижат за профилактика и да покрият носа и устата си със специална маска.

Стрес

Ако жената страда от аерофобия, страхува се и е нервна по време на полет, нейната емоционалност е на нестабилно ниво и рискът от влошаване на общото й състояние се увеличава. Възможен е нервен срив. Главата може да се разболее тежко, или тонусът на матката ще се увеличи. Е, само за малко. Така че трябва да се положат всички усилия за успокояване преди качване..

Гадене и повръщане

Жена в позиция особено страда от гадене и повръщане през първите месеци на бременността. За да сведете до минимум неприятните ситуации и да облекчите състоянието си, трябва да се подготвите за полета:

 • преминаване към лека диета 1-2 дни преди полета;
 • същата храна трябва да се сервира в деня на заминаване;
 • поискайте диетична маса в кабината на самолета;
 • за да избегнете дехидратация, непрекъснато пийте вода;
 • с пристъп на гадене, съсредоточете погледа си в една точка пред вас;
 • дишай дълбоко;
 • бавно разтворете ментовата таблетка (може да бъде заменена с бонбони);
 • опитайте се да се разсеете - четенето помага, успокояваща музика.

Хапчетата за сън са противопоказани.

Радиация

Да, в космоса има радиоактивно излъчване. Тези, които живеят на морското равнище, са защитени от естествена бариера - дебел слой от атмосферата. Годишната доза радиация, получена е безопасна и може да се сравни с въздействието на две рентгенови лъчи. Пътят на съвременните самолети лежи на височина, където количеството радиация е много по-голямо.

Пътниците на самолетите обаче не трябва да се паникьосват. Същите са и жените със здравословна бременност. Един или два полета няма да навредят на плода и неговата майка. Както и преминаването през рамките на металотърсачите: магнитното поле е абсолютно безопасно за хората. Но ако бременността не е лека, с усложнения, тя е абсолютно несъвместима с полетите.

Сериозни противопоказания

Следвайки препоръките на Световната здравна организация, бременните жени, в името на своята безопасност и здравето на нероденото си бебе, трябва да отказват да летят със записаните състояния и заболявания:

 • едноплодна бременност от 36 седмици;
 • многоплодна бременност в продължение на 32 седмици;
 • сложен ход на бременността - със заплаха от спонтанен аборт, тежка токсикоза или гестоза.

Тези препоръки относно това дали бременните жени могат да летят със самолет не са ясни. Те са изписани, като се вземат предвид основните общи положения и не са под формата на преки противопоказания. По-ясни критерии са разработени от акушер-гинеколози в развитите европейски страни и Америка. Тези лекари смятат, че пътуването с въздух е абсолютно противопоказано за бременна жена, ако:

 • пълна предлежание на плацентата;
 • анемия степен III - когато нивото на хемоглобина спадне до 70 g / l и под;
 • прееклампсия - тежка токсикоза (възниква оток, артериална хипертония, функционирането на нервната система е нарушено).

В такива случаи бъдещата майка не трябва да лети със самолет, независимо от обстоятелствата..

Освен това са формулирани редица относителни противопоказания. Въпреки че в този случай лекарите съветват да не пътуват със самолет, на теория жената може да лети със самолети по време на бременност - при условие, че се положат максимални грижи. Мисленето за възможната цена на рисков полет е необходимо, ако говорим за поне едно заболяване (или състояние):

 • заплахата от преждевременно раждане;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • белег на матката;
 • неправилно положение на плода (в началото на третия триместър);
 • многоплодна бременност;
 • анормална структура на плацентата;
 • съмнение за отлепване на плацентата;
 • ниско местоположение на плацентата - този показател се брои от 20 седмици;
 • анемия степен II;
 • неконтролиран захарен диабет;
 • неконтролирана хипертония;
 • по-рано прехвърлен тромбофлебит;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • кърваво отделяне;
 • провеждане на инвазивни процедури;
 • тежка токсикоза;
 • обостряне на хронични заболявания - по-специално, говорим за херпес или цитомегаловирусна инфекция;
 • остри инфекциозни заболявания, включително грип;
 • бременност в резултат на IVF.

В зависимост от състоянието на конкретна бременна жена относителните противопоказания могат да се превърнат в абсолютни. В други случаи е възможно да се вземе решение за въздушен полет само когато има наистина спешна нужда..

Относително безопасни периоди

Лекарите-гинеколози, когато препоръчват колко дълго можете да летите със самолет, са на мнение, че най-благоприятното време за полет е вторият триместър. Този период включва 14-28 седмици от бременността.

Първият триместър е потенциално опасен с повишен риск от спонтанен аборт. Формирането на основните органи на детето все още не е завършено и бъдещата майка не успя да избегне неприятните симптоми на токсикоза в ранните етапи. В най-лошия случай бременността може да доведе до спонтанен аборт или замръзване на плода.

През третия триместър преждевременното раждане е най-често и вероятността от отлепване на плацентата се увеличава. Коремът на бременна жена се увеличава значително по размер. Плътната самолетна седалка ще бъде неудобна за нея. Тя може също да изпитва дискомфорт поради честото желание да използва тоалетната..

През втория триместър на неусложнена бременност жената обикновено се чувства най-добре. Токсикозата е назад, раждането все още предстои, бъдещата майка се движи лесно и иска да натрупа сила и да получи нови впечатления. Състоянието и благосъстоянието на бебето са стабилни.

При вземането на решение за полет обаче жената трябва внимателно да обмисли многобройни параметри. Задължително е да се вземат предвид:

 • възраст;
 • здраве;
 • благосъстояние;
 • издръжливост.

Трудно е да се предскаже реакцията на тялото на полет и колко големи са адаптивните му възможности. Нова държава, необичаен климат, рязка промяна в ситуацията - всичко това може да се отдаде на провокиращи фактори.

Бременността не е най-доброто време за изследване на екзотични страни, които имат проблеми със санитарните условия. Може да има огнище на инфекциозно заболяване, за което ваксината не е била прилагана преди това и ваксинацията не е показана по време на бременност.

Отивайки на почивка, трябва да закупите добра застраховка. Той трябва да предвижда борба с усложненията в състоянието на бъдещата майка.

Бременността сама по себе си не е абсолютно противопоказание за летене. По въпроса обаче до кой месец от бременността можете да летите със самолет, бъдещата майка определено трябва да се консултира с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността. И ако той вярва, че медицинските показания говорят за невъзможността за летене, по-добре е да го слушате.

Но с неусложнено, добро здравословно състояние, спазване на препоръките и разумна грижа, нищо не пречи на жената да лети по време на бременност.

Абонирайте се за нашия Yandex Zen канал и сложете палеца си нагоре!