В акушерската практика проблемът със спонтанен аборт (замразяване) на бременността е актуален поради причината, че броят на случаите на тази патология се увеличава всяка година. Извършват се различни процедури в зависимост от етиологията и патогенезата на усложненията.

Времето, в което най-често има спиране в развитието на плода

Спиране в развитието на ембриона се случва в различни периоди на бременност:

 • 70% от избледняването се регистрира по време на ранната ембриогенеза (до 12 седмици);
 • останалите 30% от случаите са диагностицирани късно (12-26 седмици).

Опасно време

Ембриогенезата, или периодът на ембрионално развитие на плода в маточната кухина, на различни етапи е свързан с особеностите на развитието на определена система на детето.

Концентрирайки силите върху гестационния процес, тялото отслабва защитните функции на матката. В такива моменти има най-голям риск от избледняване..

Опасни периоди за развитие на плода по седмици:

 • 7-12;
 • 16-19;
 • 24-26.

По това време се залагат и развиват особено важни функции и системи на растящото тяло на бебето. Ако в процеса се намесят отрицателни фактори, тогава развитието става невъзможно, плодът замръзва.

Ранни признаци

Диагнозата на неразвита бременност в ранните стадии е трудна. Това се дължи на следните фактори:

 • жената не знае за положението си;
 • няма очевидна клиника;
 • без оплаквания.

Рискът от замразена бременност по седмици

Функционалната диагностика на патологията при съмнение за необичайно развитие на процеса започва по време на планирането.

Важно е да се установят, изключат или потвърдят всички съществуващи рискове от развитие на патологии, хромозомни аномалии и генетични сривове. Ако тези фактори не бъдат идентифицирани навреме, съществува риск от замръзване на плода..

Симптоми по седмица

Симптомите на необичайно развитие на плода се различават по интензивност, характер и време. В по-късните седмици се произнасят следните прояви:

 • отваряне на шийката на матката;
 • кървене във всяко количество;
 • болезненост;
 • схващаща болка;
 • изливане.

В ранните етапи симптомите са по-слабо изразени, проявяват се като намаляване на симптомите:

 • липса на повръщане, гадене, киселини в стомаха;
 • намаляване на болезнеността и подуването на гърдите.

До каква седмица може да замръзне

Замразяването е прекратяване на развитието на плода на различни етапи от неговото формиране. Въпреки това, за такова проявление, рамки до 26 седмици се считат за характерни..

Случаите на фетално замръзване след това време са свързани с образуването на тромб в пъпната връв или излагане на инфекции.

Седмична статистика

Статистическите данни се различават в зависимост от конкретния регион, материалната сигурност на населението. По този начин случаите на късно замразена бременност в страните от третия свят са с 12-18% по-високи, отколкото в развиващите се и развитите страни. Според статистиката на Световната здравна организация в Русия и страните от Централна и Западна Европа:

 • 70% от патологиите се появяват през първия триместър;
 • 25% във втория;
 • 5% за трети.

Замразяване през първия триместър

Определянето на замразено патологично развитие на плода през първите два до три месеца е трудно поради неговия размер.

Диагностиката и специализираните анализи помагат да се установи усложнение навреме, само ако се проведе проучване и цялостно проучване на клиничните показания в анамнезата.

3-5 седмици

Третата до петата акушерска седмица е закъснение от 5-10 дни. По това време е възможно да се открие бременност само ако жената е планирала да забременее. В противен случай развитието на избледняване се случва, като правило, придружено от вагинално течение, жената мисли за закъснял менструален цикъл.

6-7 седмици

С месечно закъснение жената вече може самостоятелно да определи патологичното развитие и хода на предварително установена бременност:

 • има селекция от кафяво или червено;
 • болка в гърдите не се наблюдава;
 • гадене и киселини не са фиксирани.
 • По правило липсват болка, спазматични прояви.

8-9 седмици

За да се намали гаденето и болезнеността, които са били записани по-рано, дърпащи болки в долната част на гърба, кръста, корема се присъединяват.

Базалната температура също е нормална, както преди оплождането. Този показател обаче може да се каже само ако жената е водила дневник за наблюдение..

10-12 седмици

Третият месец е резултат от хромозомната консистенция на плода. Обикновено не възникват усложнения. При наличие на аномалии или непълен набор от хромозоми, образуването спира, което е придружено от болезнено кървене, оток на долните крайници, умора на фона на хормонален дисбаланс.

Замразена бременност през втория триместър

Тялото на жената обикновено разпознава фетални хромозомни аномалии преди началото на втория триместър..

В този случай естественият доброволен аборт работи. Когато плодът замръзне през втория триместър, лекарите обмислят:

 • рискови фактори, довели до късна аномалия;
 • причини, поради които тялото не е разпознало аномалията през първия триместър.

Замразена бременност на 13-14 седмици

В началото на втория триместър, когато бременността замръзва, се наблюдават следните симптоми:

 • кървави проблеми;
 • спазми на матката;
 • болка в гърба;
 • умора;
 • намален апетит.

На 15-16 седмици

Образуването на кръвоносната система на плода води до факта, че кръвоснабдяването на матката също се увеличава.

Когато плодът замръзне на този етап, се отбелязват кървави отделяния, които са придружени от болезнени усещания, с промяна в хормоналния фон на майката. Палпацията на корема също причинява болка, температурата се повишава.

Седмица 17-19

Липсата на прогестерон при майката провокира недостатъчно хранене на плода вътре в матката. През този период бременна жена усеща движенията на плода, с ненормално развитие треморите спират.

Замразена бременност на 20-23 седмици

В края на втория или началото на третия триместър тревожен симптом е липсата на движение на плода за повече от два дни. Болката и отделянето обикновено липсват. Отхвърлянето на плода възниква на фона на интоксикация на тялото на майката. Това състояние е смъртоносно..

Период на бременност след замразена бременност

Замразената бременност е стрес за жената. Но дори след такава трагедия желанието да станат майка за мнозина не изчезва и поради това възниква въпросът за възможността за подобно събитие в бъдеще..

Акушерите препоръчват да се започне планирането на нова бременност не по-рано от година по-късно, но ако е извършено изкуствено раждане, периодът може да бъде намален до шест месеца. В този случай важно условие е да се подложите на пълен преглед на тялото и да разберете причините за избледняване..

Замразяване на плода може да се случи по всяко време, но с всяка седмица тази вероятност намалява. В зависимост от ситуацията е необходимо да се извършват процедури, предписани от лекуващия лекар. Ако в ранните етапи на бременността се препоръчва да се извърши медицински аборт, тогава е препоръчително да се извърши почистване или изкуствено раждане на по-късна дата..

Симптоми на замразена бременност

Замразената бременност е патология, причините за която все още не са напълно изяснени. Замразената бременност в медицината се нарича неуспешен аборт. Вероятността от развитие на проблема не зависи от възрастта на жената, нейния социален статус и броя на предишните бременности. Причините за патологията все още не са напълно изяснени. Според статистиката пропусната бременност се случва на всеки 176 жени, които планират да станат майка..

 1. Какво е патология?
 2. Причини за пропусната бременност
 3. Симптоми на патология в ранните етапи
 4. Симптоми на патология в края на бременността
 5. Диагностика на замразена бременност
 6. Патологично лечение
 7. Последиците от замразена бременност
 8. Профилактика на пропусната бременност

Какво е патология?

Неразвиваща се бременност - вътрематочна смърт на плода, свързана с необратими процеси, протичащи в тъканите му. Патологията няма изразени признаци, като например спонтанен аборт. Поради тази причина е важно да знаете за първите признаци на патология, за да потърсите незабавно помощ от лекар..

Важно! В гинекологията често се среща такова понятие като празно фетално яйце. Състоянието възниква, когато яйцеклетката се оплоди и се прикрепи към ендометриума. Самата клетка обаче не съдържа ембрион..

Причини за пропусната бременност

Най-честата причина за спонтанен аборт са генните мутации. Именно те в 70% от случаите са причина за смъртта на ембриона до 8 седмици. Многобройни фактори могат да доведат до генетични нарушения в организма: хронични или наследствени заболявания, употреба на наркотици, консумация на алкохол от бъдещи родители.

Важно! По време на бременност е задължително да се подлагате на скрининг, предписани от гинеколог и генетик. Това проучване ще открие генни аномалии при дете в ранните етапи..

Вероятността от неуспешен аборт се увеличава, ако бъдещата майка не може да се откаже от лошите навици: пушене, неправилно хранене, пиене на алкохол. Лекарствата, които бременната жена приема без съгласието на лекаря, могат да провокират различни аномалии в плода.

Ето защо през първия триместър мощните лекарства се предписват само в екстремни случаи, например при тежки инфекциозни заболявания. След 10 седмици от бременността се образува силна плацента, която предпазва плода от външни негативни влияния. В този случай приемът на лекарства за него няма да бъде толкова опасен..

Други причини за замразена бременност включват:

 1. Резус конфликт между майка и плод. Проблемът е особено актуален за жени, които са претърпели множество аборти. Постепенно тялото на жената натрупва антитела към ембриона, които намаляват вероятността от успешна бременност.
 2. Тежки инфекциозни и вирусни заболявания. Бъдещите майки са уязвими на патогенна флора, поради което бързо се заразяват по време на епидемии. Някои заболявания (рубеола, варицела, морбили) могат не само да провокират смъртта на ембриона, но и да предизвикат физически и психически аномалии при детето в бъдеще. В такива случаи майката може да се съгласи на аборт или да реши да роди и отгледа специално бебе..
 3. Хормонални смущения. Липсата на пролактин или излишък от тестостерон може да е причина за спонтанен аборт. Ако преди зачеването една жена е имала нередовна менструация, наложително е да информирате гинеколога за това..

Рискови фактори за развитието на замразена бременност:

 • възрастни жени над 35 години;
 • многобройни аборти в миналото;
 • наличието на дефекти в структурата на матката;
 • извънматочна бременност, диагностицирана преди това.

Ако има поне един рисков фактор, жената се поставя под специален контрол при гинеколог. Рисковата група за необичайна бременност включва и жени, които отказват да посетят специалисти.

Важно! Всяка бременна жена трябва да се регистрира при гинеколог на 7-8 седмици от бременността.


Времето на замразена бременност

Проблемът възниква на всеки етап от бременността (дори няколко дни преди раждането). Изследвайки статистически данни, лекарите отбелязват няколко периода, най-опасни за формирането на плода:

 • 3-та и 4-та седмица от момента на зачеването;
 • 7-11-та седмица;
 • 16-18-та седмица.

След 20-та седмица има малко случаи на спиране на развитието на детето. В по-голямата част проблемът възниква до 14 гестационни седмици. Причината за аномалията през първия триместър са генетични аномалии и хормонални нарушения, през втория или третия триместър - инфекциозни заболявания.

Симптоми на патология в ранните етапи

Жената може да не забележи замразена бременност веднага, особено ако тя не показва клинични признаци. Независимо от това, състоянието представлява заплаха за живота на жената, тъй като разлагащият се плод отрови тялото и вреди на репродуктивната система. Въпреки това, при внимателно проучване на състоянието си, жената може да забележи следните признаци, характерни за неразвиваща се бременност:

 1. Ненормално отделяне. Тялото на жената се опитва да се отърве от плода самостоятелно след смъртта му. В рамките на 48 часа тя може да има белезникаво отделяне с редовна консистенция. След това в слузта се появяват кървави ивици. Постепенно кървенето става по-обилно.
 2. Промяна в интензивността на токсикозата. След имплантирането на яйцеклетката много жени усещат повръщане. Те са свързани с повишено производство на hCG. Ако плодът умре, тогава производството на хормона спира. За един ден жената може да почувства облекчение от състоянието. За 4-6 дни след смъртта на плода признаците на токсикоза изчезват напълно. Този симптом не винаги показва патологични процеси в организма. Интензивността на токсикозата може да намалее в резултат на физиологичната зависимост на жената към плода.
 3. Влошаване на общото благосъстояние. Ембрионът, който се разлага в тялото на жената за дълго време, провокира интоксикация на тялото. Отначало състоянието наподобява настинка и е придружено от умора, загуба на сила. Две седмици по-късно се появяват по-ярки признаци на патология: виене на свят, безпокойство, коремни спазми, треска.
 4. Резки промени в базалната температура. При бременни жени показателят е на ниво над 37 градуса. След като плодът умре, маркировката на термометъра пада до 36,7 градуса, а по време на разграждането на ембриона се повишава до 37,5 градуса.

Симптоми на патология в края на бременността

От втория триместър други прояви се присъединяват към изброените симптоми на замразена бременност. Ярка клинична картина на проблема е свързана с факта, че плодът е голям.

Основните прояви на неразвиваща се бременност през втория или третия триместър включват:

 • отсъствие на движения на плода за повече от 24 часа;
 • дърпаща болка в корема;
 • изтичане на вода с неприятна гнилостна миризма.

Липсата на движение на плода може също да сигнализира за недостатъчно снабдяване с кислород към него. Ситуацията възниква, когато пъпната връв е оплетена около врата или торса на бебето. Ако една жена се обърне своевременно към лекар, бебето може да бъде спасено от задушаване.

Един от характерните признаци на избледняване в края на бременността е промяната в размера на гърдите. Ако ST настъпи преди 25-та седмица, тогава гърдата се връща към предишния си размер в рамките на няколко дни. На по-късна дата след смъртта на плода може да се отдели коластра от жлезите..

След смъртта на плода не само гърдите намаляват по размер, но и стомаха. Това се дължи на факта, че след трагедията количеството на околоплодните води намалява. Изброените признаци ще се наблюдават при жена един до два дни след смъртта на плода. В края на бременността тялото се опитва да се отърве от починалото дете вече на 4-ти-5-ия ден.

Диагностика на замразена бременност

Изследването за замразена бременност включва следните видове процедури:

 • визуален преглед от гинеколог;
 • Ултразвук;
 • вземане на кръвна проба за hCG;
 • измерване на базалната температура

Първите два метода се считат за основни при идентифициране на признаци на замразена бременност, останалите са спомагателни.

Важно! Ако преди 7-та седмица има съмнения за замразена бременност, тогава абортът се отлага до втори ехографски преглед. Може да се случи, че устройството не е открило жизнените функции на ембриона или лекарят е направил грешка при изчисляване на времето за зачеване.

 • ранен срок - неправилно местоположение на яйцеклетката или увреждане на нея;
 • късен срок - липса на сърдечен ритъм при плода и несъответствие между неговия размер и термина.

Данните от ултразвук не са достатъчни за поставяне на окончателната диагноза - ST. Поради хормонални смущения и психологически стрес при жените, забавянето на растежа на плода може да бъде до четири седмици. В този случай се прави втори ултразвук след две седмици. Ако плодът не се е увеличил по размер, това означава, че е мъртъв..

Патологично лечение

Популярен начин за освобождаване на маточната кухина от мъртъв плод е медицинският аборт. В Русия се провежда до 9 седмици от бременността, в европейските страни - до 12. За терапия се използват лекарства мифепристон и мизопростол. Този метод дава ефективен резултат, но има списък от противопоказания:

 • нарушение на съсирването на кръвта;
 • тежка анемия;
 • бъбречно и чернодробно увреждане;
 • извънматочна бременност.

Ако пропусната бременност се диагностицира на 13-22 седмици, тогава те прибягват до изкуствено стимулиране на раждането чрез един от методите:

 1. Интрамално. 20% разтвор на натриев хлорид се инжектира във феталния пикочен мехур с помощта на фина игла.
 2. Изолирани. Поставяне на мифепристон или мизопростол във влагалището с едно от лекарствата, приемани през устата.

Ако горните методи за отстраняване на плода не доведоха до резултати или имат противопоказания за извършване, тогава лекарите прибягват до налагане на товар върху представящия участък на феталния пикочен мехур.

През третия триместър починалият плод се унищожава чрез изкуствено раждане. В този случай е забранено извършването на цезарово сечение, тъй като може да възникне инфекция на кръвта. Жената ще трябва да роди починало дете без упойка по спешност.

След лечението жената ще трябва да се придържа към следните правила:

 1. Вземете хормонални лекарства за бързо възстановяване на ендометриума.
 2. Пийте антибиотици, за да предотвратите инфекция на ендометриума. Предписани лекарства от макролидната група или цефалоспорини.
 3. Подложете се на физиотерапевтични процедури, насочени към регенериране на увредените маточни тъкани.
 4. Прием на лекарства за укрепване на имунната система.

Друг начин за премахване на яйцеклетката е остъргването. До 12 седмици е приемлива вакуумна аспирация на матката. Стандартната процедура на кюретаж се извършва само в екстремни случаи, тъй като може да доведе до необратимо увреждане на епитела.

Показания за традиционно изстъргване:

 • неефективност на лекарствената терапия;
 • почистване на матката от фетални остатъци след непълен спонтанен аборт.

Кюретаж се предписва на жени след ултразвуково сканиране, кръвен тест и електрокардиограма. Необходима е предварителна консултация с лекар, който ще извърши анестезия.

Курсът на кюретажната процедура:

 1. На жената се прилага интравенозна анестезия, която започва да действа в рамките на няколко секунди.
 2. Гениталиите се третират с антисептични средства.
 3. Лекарят използва спекулум, за да фиксира шийката на матката с форцепс и да разшири цервикалния канал.
 4. Процедурата за почистване се извършва с кюрета, снабдена с примка в края. С негова помощ се остъргват всички лигавици на цервикалния канал и матката.
 5. След кюретаж в маточната кухина се инжектират лекарства, които стимулират свиването. Третираната зона се дезинфекцира с йоден разтвор.

След края на операцията всички фиксиращи гинекологични инструменти се отстраняват. Студът се поставя върху стомаха на жената, което допринася за стесняването на малките съдове и тонизира матката. Менструалният цикъл на жената трябва да се възстанови 6-7 седмици след кюретажа. Операцията може да се извършва до втория триместър (по-рядко на по-късна дата).

Последиците от замразена бременност

Прекъсването на бременността е стрес за женското тяло, независимо от избрания метод на лечение по-късно. Пълното възстановяване от операцията ще бъде възможно само след 6 месеца. През това време жената ще трябва да пие хормонални лекарства..

Усложнения след замразена бременност:

 1. Психологическа травма, свързана със страх от неуспешен ход на последваща бременност или невъзможност за зачеване на дете.
 2. Безплодие. За да се предотврати развитието на усложнения, е необходимо да се следват препоръките на лекаря и редовно да се преглежда от гинеколог. Симптоми за спешно посещение при гинеколог - треска, тежко вагинално кървене.
 3. Възпалителни заболявания на маточната кухина. Усложнението често се развива след традиционния кюретаж. По време на операцията се отстраняват лигавиците на гениталния орган, което го прави по-уязвим за патогенна флора.
 4. Процеси на адхезия. Възпалението на матката води до факта, че определени части от нея се слепват. Деформацията на кухината на органа по-късно става причина за безплодие.

Профилактика на пропусната бременност

Всяка двойка, планираща дете, първо трябва да се подложи на набор от изследвания, който включва кръвен тест за инфекции, ултразвук на тазовите органи и генетични тестове. Препоръчително е да се въздържате от зачеване, ако някой от партньорите е имал рубеола, варицела или тежък грип преди по-малко от 6 месеца.

Други мерки, насочени към предотвратяване на замразена бременност, включват:

 • провеждане на превантивни ваксинации;
 • посещение на генетик;
 • нормализиране на хормоналните нива;
 • поддържане на здравословен начин на живот;
 • въздържане от летене през първите месеци след зачеването.

При правилно планиране шансът за успешна бременност е около 90%. Това важи и за случаите, когато една жена е претърпяла неуспешни опити да роди дете в миналото. Важно е да не се пренебрегват посещенията на мултидисциплинарни специалисти, които ще изготвят компетентен план за лечение след замразена бременност.

Замразена бременност

Замразяване на ранна и късна бременност: причини и превенция

Замразената бременност е прекратяване на развитието на плода и смъртта му до 28 седмици. Причините за това неприятно и понякога дори опасно явление могат да бъдат много различни - замразената бременност може да бъде резултат от генетични нарушения в ембриона (или плода), причинени от обостряне на инфекциозни заболявания или дори лоши навици. Замразената бременност се диагностицира по-често през първия триместър на бременността (до 13 седмици). Причините за замразена бременност в ранните етапи са различни от по-късните. Нека разгледаме по-подробно такова явление като замразена бременност, нейните причини и превантивни мерки.

Така че, дори по време на периода на планиране на бременността, е необходимо да спрете да пиете алкохолни напитки (особено в големи количества) и да пушите. Алкохолът и тютюнопушенето не винаги водят до замразена бременност, но рискът от появата му при такива жени се увеличава.

Абсолютно, по време на периода на планиране и самата бременност (за да се избегнат спонтанни аборти и замразени такива), не трябва да използвате лекарства без лекарско предписание. И преди да започнете да ги приемате, трябва внимателно да прочетете инструкциите за лекарството, може би има бременност в противопоказания. В допълнение, много лекарства имат свойството да се екскретират от тялото за дълго време. Бъдещата майка може да не знае, че е настъпила бременност и да приема каквито и да било лекарства и в резултат на това е замръзнала. Ембрионът е много податлив на тератогенни ефекти. Но междувременно замразената бременност е малко вероятно да бъде причинена от прием на лекарства на много ранен етап - 7-10 дни от датата на оплождане на яйцеклетката, тъй като през този период няма тясна връзка между нероденото дете и майка му. И след 8-10 седмици детето е частично защитено от тератогенни ефекти от плацентата и съответно броят на замразените бременности за дълги периоди от време е малко намален. Ако работите в опасни индустрии, тогава имате и повишен риск от пропусната бременност..

Причината за замразена бременност може да се крие в хормоналния дисбаланс на жената, най-често това е липсата на прогестерон, хормонът на бременността. Ако имате анамнеза за замразена бременност, спонтанен аборт, често забавена менструация и растеж на косата по мъжки модел, тогава преди да планирате бременност, трябва да се подложите на хормонални тестове и ако е необходимо да се подложите на лечение, като по този начин ще намалите вероятността от замразена бременност в бъдеще.

Следващата причина за замразена бременност, не само в ранните, но и в по-късните етапи, са всякакви инфекции. Особено опасно е не обострянето на съществуващите инфекциозни заболявания, а тяхното заразяване по време на бременност. Инфекцията с някои от тях (например варицела и рубеола) може да доведе не само до замразена бременност, но, най-лошото, фетални аномалии. И тогава ще трябва да вземете решение за прекъсване на бременността. Именно инфекциите могат да причинят такова състояние като замразена бременност в късните етапи..

Как да избегнем замразена бременност поради обостряне или инфекция с инфекциозно заболяване? Първо, трябва да погледнете медицинския картон на децата си или да попитате родителите си (ако самият не си спомняте) дали сте имали заболявания като рубеола и варицела в детството. Ако не, а освен това сте изложени на риск (работа с деца), за да се избегне инфекция с тях и в резултат на замразена бременност или спонтанен аборт, е по-добре да ги ваксинирате 3 месеца преди планирането на бременността. Ако имате ППИ (инфекции, предавани по полов път), първо трябва да се отървете от тях и едва след това да планирате бременност.

Но ако бременността дойде неочаквано, за да се избегне замръзване или спонтанен аборт, лекарят може да ви предпише антивирусен курс.

Без изключение всички жени, за да предотвратят замразена бременност и други неприятности, трябва да укрепят имунитета си по време на щастливото очакване на бебето. Има много начини, не е необходимо да се пият хранителни добавки и витамини. Правилната, питателна храна ще бъде достатъчна. По време на бременност имунитетът винаги намалява, това се дължи на производството на специален хормон - хорион гонадотропин, една от функциите на който е да предпази нероденото дете от имунната система на майка си. Без това тялото на майката възприема плода като „извънземен“ обект, който трябва да се изхвърли, ето друга възможна причина за замразена бременност.

Но въпреки това най-честата причина за замразена бременност са генетичните аномалии в плода. Самата природа не позволява на "болния" ембрион да се развива и настъпва замразена бременност. Като правило, ако това е причината за замразена бременност при жената, тогава има голяма вероятност това да не се повтори, ако самите родители са здрави.

Симптоми на замразена бременност и нейната диагноза

За съжаление, замразената бременност на ранен етап може да не се усети по никакъв начин. По-късно симптомите на замразена бременност при жената могат да бъдат спазми и зацапване. Обикновено това се случва в началото на отделянето на яйцеклетката, т.е. започване на спонтанен аборт.

Субективните симптоми на замразена бременност в ранен стадий могат също да включват рязко спиране на токсикозата (ако е била). Болезнеността на млечните жлези също може да премине и базалната температура може да намалее. Обикновено тези симптоми на замразена бременност не се пренебрегват от жената. Замразената бременност в късните етапи се характеризира с липсата на движения на бебето.

Има три начина за диагностициране на замразена бременност: вземете кръвен тест за hCG, отидете на преглед при гинеколог или направете ултразвук.

При замразена бременност нивото на hCG е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде на този етап от бременността. Ултразвуковото сканиране не показва сърдечен ритъм на плода. И при гинекологичен преглед лекарят определя несъответствието между размера на матката и гестационната възраст.

Така че, ако подозирате, че сте пропуснали бременност, знайте, че симптомите са незначителен признак. Основното нещо са медицински доказателства, така да се каже. При такова явление като замразена бременност симптомите при различните жени могат да се различават или дори да липсват изобщо..

Обикновено замразената бременност завършва с "почистване" на маточната кухина в стационарни условия. Но в ранните етапи е възможно да се извърши аспирация с вакуум или да се предизвика спонтанен аборт с помощта на определени лекарства (под наблюдението на лекар). Понякога, със замразена бременност в ранните етапи, лекарите заемат изчакваща позиция, тоест очакват жената да спонтанно спонтанен аборт. И ако това не се случи в рамките на времето, посочено от лекаря или чрез ултразвук в матката, се диагностицират остатъците от яйцеклетката, тогава се извършва кюретаж (остъргване) на маточната кухина.

Бременност след замразена бременност

Лекарите препоръчват планиране на бременност след замразена бременност поне шест месеца по-късно. През това време, за да се предотвратят бъдещи случаи на пропусната бременност, се провежда лечение. Няма стандарт за лечение, всичко зависи от причината, която е причинила замразената бременност. Но абсолютно всеки е желателно да премине някои тестове и да се подложи на изпити..

На първо място, струва си да вземете цитонамазка за всички видове полово предавани инфекции чрез PCR, да вземете кръвен тест за определяне на нивото на хормоните в кръвта и да се подложите на ултразвуково изследване. Ако е необходимо, определете кариотипа (своя и партньора си), груповата съвместимост и други тестове и изследвания, както и се подложете на лечение, препоръчано от лекаря, въз основа на резултатите от всички изследвания като профилактика в бъдеще на замразена бременност.

Жена, която е преживяла състояние като замразена бременност, може изобщо да не се нуждае от лечение, ако всички резултати от теста са нормални. Както писахме по-рано, пропусната бременност най-често се случва поради генетична грешка, която е малко вероятно да се повтори. Но ако замразена бременност не се е случила за първи път, тогава лечението, най-вероятно, ще е необходимо така или иначе.

Най-добрата профилактика е здравословният начин на живот и редовните посещения при гинеколога и тогава едва ли ще бъдете застрашени от замразена бременност.

Симптоми на замразена бременност

За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Защо се случва замразена бременност и какви са причините?

Описаната патология се среща при жени от всички възрасти и социален статус. Трудно е да се посочи конкретна причина за такова нещастие - тук най-вероятно това е комбинация от няколко обстоятелства и външни фактори наведнъж. Според статистиката 176 случая на зачеване представляват 1 случай на избледняване на бременността. Всяка жена, която иска да има бебе или вече е бременна, трябва да научи повече за този проблем, без обаче да изпада в крайности и паника..

Защо настъпва замразена бременност??

РЕФЕРЕНЦИЯ! Замразената бременност (неразвиваща се бременност) е един от видовете спонтанен аборт. Първоначално бременността протича със симптоми, които са стандартни за здраво носене: менструалното кървене спира, хормоните се освобождават, матката се увеличава и млечните жлези стават по-чувствителни. Но в един момент настъпва сериозен провал и плодът умира. Много често жената дори не знае за това, докато не дойде при своя лекар за нов преглед..

Най-честите причини за избледняване на бременността включват:

 • Хромозомни аномалии, груби генетични провали в плода (синдром на Шерешевски-Търнър, Даун).
 • Хормонална дисрелация в женското тяло, по-специално дисбаланс между прогестерон и естроген. Естрогените се произвеждат в излишък, а нивото на прогестерон е недостатъчно, така че ембрионът не може да получи необходимото количество хранителни вещества и жизнената му активност спира. Неизправността може да бъде причинена от дисфункция на яйчниците или щитовидната жлеза, поликистоза, патологии на ендокринната система). Най-често се среща през първия триместър.
 • Токсоплазмоза, рубеола, грип, едра шарка, варицела, херпес, хламидия, включване цитомегалия, вирус Коксаки, микоплазмоза, гонорея и други инфекциозни и гъбични заболявания. В същото време най-голямо безпокойство предизвикват не хроничните заболявания, а възникнали след зачеването, в периода от 7 до 12 седмици: те най-често предизвикват спиране в развитието на ембриона или проява на деформации в него. Ето защо лекарите препоръчват аборт в такива ситуации..
 • Тромбофилия.
 • Употребата на наркотици и други токсични вещества, алкохол, тютюнопушене. Те представляват особена опасност през първия триместър: плацентарната бариера по това време все още не е напълно изградена и вредните вещества, които влизат в майчиното тяло, навлизат в матката до ембриона с притока на кръв.
 • Прием на редица лекарства: антибиотици (тетрациклин, флуконазол, стрептомицин), антинеопластични (метотрексат, аминоптерин), антикоагуланти (кумарин или варфарин).
 • Тератозооспермия - наличие на анормални мъжки зародишни клетки в еякулата.
 • Резус конфликт между дете и майка.
 • Чести стресови ситуации, постоянна липса на сън, физическо претоварване, недохранване, коремна травма.
 • Автоимунни нарушения. В този случай женското тяло възприема ембриона като чуждо тяло, започва да произвежда антитела, които нарушават процеса на имплантиране на ембриона в матката и в крайна сметка се отървава от него.

Рисковите фактори включват неблагоприятната екологична ситуация по местоживеенето на бъдещата майка, нейната работа в опасно производство, радиоактивно излъчване. Понякога причините са напълно банални: вдигане на нещо много тежко, дълъг полет със самолет, промяна в климата, дълъг престой на слънце или в солариум.

Какви са симптомите и признаците на замразена бременност:

Бременността може да "замръзне" по всяко време, но най-често се случва до 13 седмици, т.е. през първия триместър. Доста трудно е да разпознаете тази патология сами, без подходящо оборудване и помощта на професионалист. Въпреки това, трябва да се обърне специално внимание на определени промени в тялото..

- симптоми на замразена бременност в ранните етапи

 • Прекратяване на токсикозата. При условие, че се проявява доста ясно при жената: има редовно гадене и повръщане, слабост, непоносимост към миризми. Ако признаците са били леки, не трябва да обръщате внимание на този параметър.
 • Промяна в базалната температура. Това не е 100% знак, но ако температурата в ректума е спаднала под 37,2-37,5 градуса, трябва да се консултирате с гинеколог.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Повишаването на температурата с 0,3-0,5 градуса причинява женския хормон прогестерон. Можете да разберете индикаторите след сутрешен сън, преди да станете: поставете термометъра в ректума за няколко минути.

 • Омекотяване на млечните жлези. Гърдата се подува и става болезнена на допир в продължение на няколко седмици след зачеването и се отпуска, ако плодът умре.
 • Силно главоболие, тежка слабост.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!